Sunday, December 28, 2008

2009: Λευτεριά απ' τη «Μεταπολίτευση»

Της G700 για το Πρώτο Θέμα*

Το 2009 θα είναι ένα ασυνήθιστο έτος. Διαφορετικό από όλα τα έτη της «Μεταπολίτευσης».

Οι κοινωνικές εντάσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη με ποικιλία μορφών και εκδηλώσεων. Από τα ειρηνικά συλλαλητήρια μέχρι τις εκδηλώσεις τυφλής βίας. Η κοινωνία θα βρίσκεται σε συνεχή αναβρασμό και η πόλωση θα επικρατεί στον πολιτικό ανταγωνισμό.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιδεινωθεί και η ΕΕ, μαζί με την ΕΚΤ, θα αρνηθούν την κάλυψή του. Ως αποτέλεσμα είτε θα ανοίξει ένας νέος κύκλος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας είτε, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα μας παραπέμψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει επώδυνα οικονομικά μέτρα εξυγίανσης που θα συντηρούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την ΕΕ και προς το Ευρώ, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αντιευρωπαϊκής και αντιδυτικής συνείδησης.

Η Ευρώπη και η Δύση θα είναι τα εξιλαστήρια θύματα μιας κοινής γνώμης που δεν είναι εκπαιδευμένη ούτε διατιθεμένη να αναλάβει τις ευθύνες της κι ενός πολιτικού κόσμου που ψάχνει μονίμως άλλοθι για την αποτυχία. Η κατάληξη θα είναι η έκρηξη ενός νέου κύματος λαϊκισμού και εθνικισμού και η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος που θα εμποδίζει τις αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κρίσης διαρθρωτικές αλλαγές. Έτσι οι Έλληνες για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα φλερτάρουν με τη βία και μια γενικευμένη παραβατική συμπεριφορά εκφράζοντας έτσι τα προσωπικά και κοινωνικά τους αδιέξοδα.

Υπάρχει τρόπος να μην ζήσουμε όσα δυσοίωνα περιγράφονται παραπάνω;

Για εμάς υπάρχει. Προϋποθέτει, όμως, έναν ριζικό επαναπροσδιορισμό των κυρίαρχων αξιών και προτεραιοτήτων του «συστήματος Ελλάδα». Απαιτείται ρήξη με το "σύστημα Ελλάδα". Όλα αυτά που αναμένεται να συμβούν το 2009 «προετοιμάστηκαν» από καιρό. Προετοιμάστηκαν από ένα πολικό-κομματικό σύστημα που φέρει τον κωδικό «Μεταπολίτευση».

Την κύρια ευθύνη φέρει η γενιά της μεταπολίτευσης, η γενιά της απληστίας, του παρεοκρατικού καπιταλισμού και του ξεχαρβαλωμένου πελατειακού κράτους, που κατασπατάλησε τον πλούτο των προηγούμενων και αρκετών μελλοντικών γενεών. Που θέσπισε ιδιοτελή προνόμια, έκανε χρυσοπληρωμένες εθελούσιες εξόδους, δεν πλήρωνε τους φόρους της, απέφευγε μέχρι τα 50 να πληρώνει το σύνολο των ασφαλιστικών της εισφορών, δανειζόταν από το μέλλον, έβγαζε δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά που «όφειλε» στον εαυτό της.

Το πάρτυ έληξε, αλλά η γενιά αυτή αρνείται να πληρώσει το λογαριασμό της. Γαντζωμένη στην εξουσία πιάνεται απ’ τα μαλλιά της.

Ήρθε η ώρα να γραφτεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου αυτού του συστήματος διαχείρισης και νομής της εξουσίας. Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα στελεχώνεται από αποδεδειγμένα αξιόλογα πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα∙ πρόσωπα που θα συμβολίζουν την υπέρβαση και θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να τα αλλάξει πραγματικά όλα. Να διαμορφώσει ένα New Deal με την κοινωνία για τις αλλαγές που απαιτούνται, διατυπώνοντας καθαρά ποιος θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει και γιατί από αυτές. Και το πρώτο μέλημά της θα πρέπει να είναι το κτίσιμο ενός κράτους Δικαίου. Μόνο ένα τέτοιο κράτος μπορεί να νομιμοποίησει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης και ανασυγκρότησης το οποίο έχουμε ανάγκη. Μόνο πάνω σ' ένα κράτος δικαίου μπορεί να αποκτήσει περιεχόμενο η αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης, αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης η οποία σήμερα αποτελεί κενό γράμμα.

Η ευθύνη μας, ως νέων, είναι τεράστια. Οι υποχρεώσεις μας βαριές. Η απάντησή μας πρέπει να είναι: δουλειά και αγώνας. Βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας, καλλιεργούμε τη μόρφωσή μας, ενισχύουμε τον επαγγελματισμό μας, δικτυωνόμαστε με τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας. Τους εξηγούμε με ειλικρίνεια το πρόβλημά μας. Αλλάζουμε καταναλωτικό πρότυπο. Αποκτάμε περιβαλλοντική συνείδηση. Επενδύουμε στη προληπτική Ιατρική. Βοηθάμε την Ελλάδα να γίνει μια οργανωμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της, διαθέτει καλές και φτηνές υπηρεσίες, αποτελεί έναν ποιοτικό και ασφαλή προορισμό για τους τουρίστες. Αυξάνουμε την εθελοντική προσφορά, φροντίζουμε τα ανήμπορα μέλη της οικογένειάς μας. Και πάνω απ’ όλα συμμετέχουμε. Ναι. Και πάνω απ’ όλα συμμετέχουμε.

*Μια πιο σύντομη εκδοχή του παρόντος άρθρου, που σκοπό έχει να κάνει μια πρόβλεψη για το νέο έτος, δημοσιεύτηκε στο Ένθετο Survivor Stories 2009 της εφημερίδας Πρώτο Θέμα μαζί με τις γνώμες άλλων 50 αναλυτών, πολιτικών, συνδικαλιστών και επιχειρηματιών.

39 comments:

  1. σ' αυτό το λινκ του PPOL μπορείτε να διαβάσετε μεταφρασμένη τη συνέντευξη του Ομπάμα στο TIME.

    ReplyDelete
  2. Πολύ σωστά, πολύ σωστά.

    Η Ελλάδα έχει ανάγκη ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου που θα το ονομάσουμε Contrat Fofial μιά και είναι ιδέα της εγγονούλας μου που μοχθεί γιά τον εργάτη, τον μετανάστη και την εργαζόμενη μάνα.

    Ελάτε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε ένα ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟ ΠΑΣΟΚ ενωμένο δυνατό.

    ΕΣΕΙΣ στην ΕΞΟΥΣΙΑ
    και
    ΕΜΕΙΣ στη ΜΑΣΑ

    ReplyDelete
  3. @G700
    "Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από μια κυβέρνηση που θα στελεχώνεται από αποδεδειγμένα αξιόλογα πρόσωπα από όλο το πολιτικό φάσμα∙ πρόσωπα που θα συμβολίζουν την υπέρβαση και θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση αποφασισμένη να τα αλλάξει πραγματικά όλα"

    "Ολα" τα αλλάζουν μόνο οι αποφασισμένες κοινωνίες και οι αποφασισμένες ηγεσίες.
    Ενα τέτοιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΟ λαικό ρεύμα διαμορφώνεται σήμερα γύρω απο το ΓΑΠ.Είναι και η μοναδική ρεαλιστική λύση εξόδου απο τη κρίση.Αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ που θα στηρίζει όμως μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων υπο τον ΓΑΠ.Και που θα λειτουργεί και ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΑ και ριζοσπαστικα και αξιοκρατικά.
    ΟΧΙ σε ΕΘΝΙΚΕΣ,ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ,ΣΥΝΑΓΕΡΜΙΚΕΣ,ΕΘΝΟΣΩΤΗΡΙΑΚΕΣ και άλλες τέτοιου τύπου Κυβερνήσεις.
    Αν επιτέλους θέλουμε να δώσουμε ένα τίτλο σαυτή τη ΝΕΑ κυβέρνηση ας την ονομάσουμε κυβέρνηση ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ.

    ReplyDelete
  4. g700
    προ ολίγων εβδομάδων σας είχα προειδοποιήσει ότι η δημοσιότητα θαμπώνει, εκτυφλώνει αλλά ενίοτε καίει κιόλας.

    Γράψατε-
    "Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιδεινωθεί και η ΕΕ, μαζί με την ΕΚΤ, θα αρνηθούν την κάλυψή του. Ως αποτέλεσμα είτε θα ανοίξει ένας νέος κύκλος επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας είτε, στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα μας παραπέμψουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο"

    Πριν υιοθετήσετε άκριτα κάτι που ένας πολιτικός λέει (και συνήθως δεν έχει ιδέα), συμβουλευτείτε το forum και τη συλλογική γνώση.

    Ενα κείμενο διαμορφωμένο απ'όλους είναι καλύτερη απεικόνιση της g700 αλλιώς το κείμενο εκφράζει τους administrators του blog g700.

    Δεν υπάρχει περίπτωση, ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΑΣΗ, η ΕΚΤ να επιτρέψει ανάμειξη του ΔΝΤ.

    Αλλο το τι μέτρα θα μας υποχρεώσει να πάρουμε.

    Ούτε και το ΔΝΤ, σε αυτη τη φάση, έχει λόγο να αναμειχθεί

    Εχουμε ακομη πολύ δρόμο, θα βράσουμε στο ζουμί μας γιά τα καλά

    ReplyDelete
  5. Έρχεται χρονιά εθνικής χρεοκοπίας? Νομίζω δεν έχουμε όλοι καταλάβει ακόμα την έκταση του προβλήματος στην Ελλάδα. Η παρουσία του κρατικού τομέα στα πράγματα, σε αντίθεση με άλλες λιγότερο κρατικοδίαιτες οικονομίες, απορροφά προσωρινά τους κραδασμούς από την οικονομική κρίση, ρίχνοντας όμως όλη τη βρομιά κάτω από το χαλί. Πόσο ακόμα θα μπορεί το κράτος να δανείζεται και πόσο ακόμα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του? Ήδη πληρωμές προμηθευτών του δημοσίου έχουν αρχίσει να μετατίθενται όλο και πιο μακρυά στο μέλλον. Θα αποκαλυφθεί η σαθρότητα του συστήματος Ελλάδα το 2009? Επτωχεύσαμεν και δε θέλουμε να το παραδεχτούμε.

    ReplyDelete
  6. ser, δεν υιοθετούμε κάτι που λέει ένας πολιτικός απλά λέμε ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων βαδίζουμε προς επιτήρηση και στη χειρότερη προς ΔΝΤ. Υπάρχει εδώ ένας κοινός παρονομαστής. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης των ξένων προς το ελληνικό κράτος το οποίο μας οδηγεί να καταφύγουμε σε κάποιου τύπου διεθνή θεσμό για βοήθεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Όπως γνωρίζεις η ΕΚΤ δημιουργεί ρευστότητα στη διατραπεζική αγορά, όμως δεν μπορεί να σου δώσει με το ζόρι πιστώσεις. Δεν της πέφτει λόγος. Αυτές της παίρνει η κάθε χώρα ή ο κάθε χρηματοπιστωτικός οργανισμός σε τιμή που αντανακλά την διεθνή αξιοπιστία και φερεγγυότητά της. Αυτή τη στιγμή με πλυμήρα ρευστότητας που δημιούργησε η ΕΚΤ η Ελλάδα αγοράζει ακριβό χρήμα λόγω υψηλής αναξιοπιστίας η οποία οφείλεται στο συνδυασμό ανίκανης κυβέρνησης, υψηλού χρέους, υψηλών ελλειμμάτων και τεράστιου ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Τέλος, αν η Ελλάδα προσφύγει τελικά ή όχι στο ΔΝΤ δεν έχει να κάνει με την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ απαγορεύεται με διπλή θεσμική δικλείδα ασφαλείας (double assurance Μάαστριχτ και Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης) να κάνει bail out σε μια χώρα και γενικά δεν έχει αρμοδιότητα σε δημοισιονοιμκά θέματα. Αν κάποιος αντιδράσει αυτά θα είναι τα κράτη μέλη της ΟΝΕ και η Επιτροπή και πάλι σε συμβολικό επίπεδο. Ότι δηλαδή ένα κράτος μέλος της ΟΝΕ (ένωσης δημοσιονομικής πειθαρχίας) ανάγκαζεται να προσφύγει στην tough love του ΔΝΤ και άρα όλοι χρεώνονται πολιτικά την αποτυχία.

    Η ΕΕ, όπως έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν, δυστυχώς δεν αποτελεί μια δημοσιονομική ομοσπονδία με προϋπολογισμό που διαθέτει ομοσπονδιακές λειτουργίες σταθεροποίησης της οικονομίας σε περιόδους κρίσης (η σταθεροποίηση επαφίεται στο πλεόνασμα που δημιουργεί η συνετή λειτουργία κατά τις καλές περιόδους) και συνεπώς το κάθε κράτος πρέπει να αναζητήσει διεξόδους όταν τα πράματα είναι άσχημα.

    Για να μη φλυαρούμε οι μελλοντικές αποφάσεις της Ελλάδας στην οικονομία είναι ήδη δεσμευμένες από τους δανειστές μας στο εξωτερικό. Αν αποφασίσουμε να δράσουμε γρήγορα, έγκαιρα και αποφασιστικά έχουμε ελπίδα να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αν αποφασίσουμε να σιγοβράσουμε στο ζουμί μας, όπως έκανε το Μεξικό πριν την "τσουκου τσουκου" υποτίμηση του 1994, κάνοντας πολιτικάντικο μικρομανατζάρισμα τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

    ReplyDelete
  7. Το να θέλεις κάτι (όπως αύξηση μισθού ή προαγωγή), το να βλέπεις κάποιον άλλο να το κατέχει, το να νιώθεις ότι δικαιούσαι να το έχεις, το να νιώθεις ικανός ότι μπορείς να το αποκτήσεις, αλλά και η αίσθηση ότι δεν ήταν δικό σου λάθος που δεν κατάφερες να το αποκτήσεις, είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός παραγόντων που οδηγούν στην απέχθεια και το μίσος, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν σε μαζική αναταραχή.

    Όσο δεν αλλάζει η σχέση του κράτους με τους πολίτες, και όσο οι πολίτες αρνούνται να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, τόσο θα οξύνεται ο κοινωνικός αναβρασμός που σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο αποτελούν ένα μεγάλο χτύπημα για την κοινωνική συνοχή.

    Χωρίς κοινωνική συνοχή κι ενεργοποίηση πολιτών τα πράγματα δεν αλλάζουν. Κανένα deal δε θα γίνει πραγματικότητα αν η ελληνική κοινωνία δε δεχθεί να συμμετέχει. Και πώς μπορεί η ελληνική κοινωνία να συμμετέχει?

    Είμαστε όλοι ελεύθεροι φορείς, με βούληση. Το καλύτερο μας, είναι και αρκετό. Αρκεί να διαμορφώσουμε μια πραγματική και ακριβή εικόνα του εαυτού μας και της κοινωνίας μας, αντί να ζούμε σε μια ροζ φούσκα θετικών ψευδαισθήσεων. Γιατί αν οι αξίες και ο τρόπος ζωής μας βρίσκονται σε αντίθεση μεταξύ τους, τότε θυσιάζουμε αυτό που πραγματικά μετράει για εμάς, και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε με τις συνέπειες των επιλογών μας.

    ReplyDelete
  8. Καλο το κειμενο.Ολοι ζηταμε κοινωνικη δικαιοσυνη αλλα θετεται λαθος στοχους.Οσο αυτο τον κοσμο τον ελεγχουν οι πολυεθνικες και τα τσιρακια τους δεν προκειτε να αλλαξει κατι.Οποτε αφηστε τα περι διαγενεακης δικαιοσυνης κλπ και παλεψτε για λαικη εξουσια και οχι ψευτοδημοκρατια.

    ReplyDelete
  9. g700
    εδώ δεν έχουν εμπιστοσύνη οι Ελληνες πολίτες στο ελληνικό κράτος, οι ξένοι θα έχουν ?

    (Τι να σας πω τώρα? Σήμερα άκουσα με τα αυτιά μου Εισαγγελέα να δηλώνει "αν δεν δουλεύει το κράτος ο εισαγγελέας θα βγάλει το φίδι από την τρύπα?")

    Το ζήτημα με ένα πολύ απλό όρο είναι το ποιος θα είναι ο lender of last resort όταν έρθει η απευκταία ώρα εκείνη.

    Οι αποφάσεις γιά την πορεία της χώρας είναι ήδη υποθηκευμένες από εμάς τους ίδιους, όχι από τους ξένους.
    Αν εμείς δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το συμφέρον μας θα το κάνουν οι ξένοι ? Γιατί ?

    Επί της ουσίας, η ΕΚΤ έχει βαρύνοντα λόγο ως θεματοφύλακας του κοινού νομίσματος.
    Αυτό θα προστατέψουν όχι εμάς. Δεν είναι δυνατόν η ψαλίδα μεταξύ ευρωομολόγων να ξεπερνά κάποια όρια. H EKT δέχεται collaterals διαφόρων τάξεων- πάει μακριά, κρατήστε όμως ότι και η ΕΚΤ έστω και εκούσια είναι ανεμειγμένη (λόγω του ευρώ επαναλαμβάνω)

    Ούτε είναι η κατάσταση μας ακόμα τέτοια που να εξέλθουμε του ευρώ (αλλά και να ήταν δεν είναι καθόλου κατάλληλη εποχή με το χαμό που γίνεται, οπότε και πάλι δεν θα μας "εσπρωχναν" στην έξοδο).

    Δεν υπάρχει πολιτικός που θα πάρει δυσάρεστες αποφάσεις αλλά ούτε και η κοινωνία είναι έτοιμη- ΟΛΟΙ ΖΗΤΑΝΕ αλλά κανείς δεν λέει ΠΟΘΕΝ θα λάβουν

    Και το χειρότερο ? Κανένας δεν μιλάει γιά παραγωγικότητα !

    Όποιος λοιπόν από εμάς και να επρόκειτο να δανείσει ένα τέτοιο κράτος που πάει "από μέρα-σε-μέρα" είναι φυσικό να ζητήσει το ανάλογο premium KAI AYTO ME THN ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

    Την 3η βδομάδα του Ιανουαρίου θα δούμε αρκετά μηνύματα γιά το μέλλον

    Προς το παρόν κρατήστε ότι το σενάριο ΔΝΤ δεν παίζει.
    Η ΕΕ θα μας ρίξει τις πρώτες "σφαλιάρες"

    Το 2009 θα είναι πολύ δύσκολο και σε μίκρο- αλλά και σε μάκρο-
    Το 2010 θα είναι η χρονιά που θα τελειώσουν τα ψέμματα είτε έτσι είτε αλλιώς.

    Ας θυμηθούμε όμως πριν μερικούς μήνες (οι Financial Times ήταν?) που ο Αλογοσκούφης διέψευσε το δημοσίευμα περί νέου κύματος μετανάστευσης....

    ReplyDelete
  10. Oπως σωστά αναφέρουν οι αναλυτές του Foreign Office το 1978 [ίδε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σήμερα], ο καλός μας πατερούλης ήταν
    ΑΤΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

    ΕΜΕΙΣ, το ΠΑΣΟΚ πιστό στις αρχές του πατερούλη θα ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΟΥΜΕ το έργο του.

    Η ΗΘΙΚΗ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ στην Ελλάδα και τα ΗΘΙΚΑ ΑΤΟΜΑ θα θεωρούνται ότι ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΙΔΙΩΝΥΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

    ReplyDelete
  11. ΘΑΝΑΤΟΣ στο ΚΑΘΑΡΜΑ του MANHATTAN και σε όλους τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ υπονομευτές

    του

    ΣΟΣΙΑΛ-Περον-Παπανδρεϊκού ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ.

    Με την Λούκα μας

    τον Παπασπύρο μας

    τον Πολυζωγόπουλό μας

    τον Κώστα μας το Λαλιώτη

    η ΕΛΛΑΔΑ θα ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ τα

    ΑΠΑΤΕΩΝΙΚΑ της ΠΕΠΡΩΜΕΝΑ

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

    ReplyDelete
  12. "ΑΤΟΜΟ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ"

    Ναι ήταν άνθρωπος "χαλαρών" ηθών.Η διαφορά με τους σημερινούς είναι ότι δεν έκανε πολιτικό, ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ πολιτικο, εμπόριο ηθικών αξιών.Αυτή η διαφορά είναι τεράστια και δίνει ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ στο ΓΑΠ,τον καλύτερο,ίσως, των Παπανδρέου στο τομέα αυτό.

    ReplyDelete
  13. 2009,ΓΑΠ,the best ΠΑΠ(ανδρέου),the best PM(primeminister).Φως στην άκρη του τούνελ.

    ReplyDelete
  14. A ξέχασα

    και με τον βλαχόγυφτο

    τον Αλέξη μας τον Μητρόπουλο

    με το βλαχομπαρόκ άσπρο κασκόλ.

    Εχει κάτι το άκρως διακεκριμένο αυτό το παιδί πάνω του. Μυρίζει Mayfair και Manhattan από μακρυά

    ReplyDelete
  15. Στις σημερινές εφημερίδες(στην Απογευματινή),σε ένθετο,υπάρχουν ωρισμένα πολύ ωραία ανέκδοτα με τίτλο "2008,το κυβερνητικό έργο".

    2009,σπαραξικάρδια κυβερνητικά ανέκδοτα.Μία και μία μείνανε.

    ReplyDelete
  16. Δράττομαι δε και αυτής της ευκαιρίας να

    εκφράσω ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ στον

    ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΥΣΤΥΧΙΑΣ και του ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ και ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ του ΠΑΣΟΚ

    ΑΛΕΞΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

    γιά τις προσφορές του στον ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ γιά τον οποίον βρίσκει ΛΥΣΕΙΣ ώστε η ΣΥΝΤΑΞΗ των 340 να γίνεται 347.80.

    Εκ μέρους του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΣ ΒΟΘΡΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

    σας ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ κύριε Μητρόπουλε

    ReplyDelete
  17. KAI ΦΥΣΙΚΑ

    η ΤΡΑΓΙΚΗ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ και οι ΤΡΙΣΒΑΡΒΑΡΟΙ ΓΟΝΕΙΣ τους

    ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

    στον ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟ της ΑΜΑΘΕΙΑΣ και του ΧΑΟΥΣ στην ΜΕΣΗ και ΑΝΩΤΑΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

    ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ δε γιά τις ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ του στο ΑΡΘΡΟ 16

    κύριον κύριον BABY DOC-ΜΙΚΡΟΚΕΦΑΛΑΚΗΝ ASSAD-ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    διότι χαρις σ' αυτόν, το πολύ σε μιά δεκαετία, οι ΕΛΛΗΝΟΠΑΙΔΕΣ θα ΣΥΝΕΝΝΟΟΥΝΤΑΙ

    εις την ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΝ!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  18. popopo bary to doner ston mpairaktari eeee? gia kati elafri kai ftino may i suggest londino one euro one pound. Contrat Bafial liberte toujours...

    ReplyDelete
  19. has it ever occured to you that you are the only one always swearing n using so many cus words in here dude? this aggression will not stand man

    ReplyDelete
  20. {Γιατί λοιπόν παριστάνουμε τους συγκλονισμένους όταν μαθαίνουμε ότι ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης διασκέδαζε στα μπουζούκια το βράδυ της δολοφονίας του μικρού Αλέξη, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών Χρήστο Ζώη;}

    Εντάξει πως κάνετε έτσι; Μόνο με 50 πανέρια γαρδένες έρανε το Πασχάλη Τερζή ο άνθρωπος.
    Για να πάρει δύναμη στον αγώνα του για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    ReplyDelete
  21. χαχαχα και είχα υπόψη να γράψω για τα ελλείμματα, αλλά τώρα με το μπουζουκτσή Υπουργό Παιδείας λέω να τ' αφήσω καλύτερα...αυτό τα λέει όλα.

    ser και G700 δεν καταλαβαίνω που διαφωνείτε. Εντάξει, εντάξει προφανώς στις λεπτομέρειες και τα φιλοσοφικά αξιώματα. Η κοινωνία είναι έτοιμη δεν είναι, είναι βλαμμένη, λίγο κατεστραμμένη, πειραγμένη και τέτοια. Και οι πολιτικοί είναι κάφροι. Η κότα και το αυγό. Το αυγό και η κότα ο αντίλογος για τον αντίλογο. Τα αυτονόητα τα μίζερα τα χιλιοπαιγμένα. Ας μιλήσουμε λίγο πρακτικά. Συμφωνούμε ή δε συμφωνούμε όλοι εδώ μέσα ότι το 09 θα χρειαστούν επειγόντως μέτρα για να γίνει η δημοσιονομική πολιτική συνετή και αξιόπιστη;. Αν συμφωνούμε τότε ποια είναι αυτά; Εγώ τις προάλλες κάτι είπα εκεί με τα stage κι όλα αυτά. Ας πούμε κάτι όλοι αντί να είναι απλοί σχολιαστές

    ReplyDelete
  22. Μαζί σας λεβέντες και ένας αδιόρθωτα νέος 60 και βάλε ετών. Μην υποστείλετε την σημαία και μην εξελιχτείτε σε αναμορφωτές του γλυκού νερού(κάλπικοι εννοώ), γιατί από αυτούς έχουμε μπουχτίσει. Μεταπολιτευτικούς και νεότερους. Καλή χρονιά σε όλους σας

    ReplyDelete
  23. Gmosios

    στην προκειμένη περίπτωση επί της ουσίας δεν διαφωνούμε ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν κι άλλο.

    Επί της πρακτικότητας έχουμε παλιόθεν διαφορές

    ReplyDelete
  24. Το 2009 θα είναι το έτος με "Την πιθανή πρώτη προσφυγή μέλους-κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αποφυγή χρεοκοπίας".

    Αλλοι το προβλέπουν.
    Αλλοι το εύχονται.
    Αλλοι το ελπίζουν.
    Αλλοι το επιδιώκουν.
    Αλλοι το θεωρούν αναπόφευκτο.

    Η προσφυγή είναι βεβαία.Αλλά θα γίνει με ψευδώνυμο για να καλυφθούν τα προσχήματα.Θα εφευρεθεί δηλαδή μια πατέντα που, χωρις να λέει ρητά ότι μας "ανέλαβε το ΔΝΤ", θα σέβεται την "τιμή" της ΕΕ, της ΕΚΤ και της Ελληνικής κυβέρνησης.
    Πως να είναι άραγε το όνομά της;

    ReplyDelete
  25. 2009,ΓΑΠ,ΤΟ "ΠΕΠΡΩΜΕΝΟ ΦΥΓΕΙΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ"

    Το 2009 το επάγγελμα του πρωθυπουργού θα είναι στα αζήτητα.Θα προσπαθήσουν να το φορτώσουν στο ΓΑΠ.Αυτός θα προσπαθήσει να το αποφύγει αλλά "το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον".

    ReplyDelete
  26. Θυμάστε εκείνον τον απίθανο τον Καντερέ που έλεγε το καιρό στην ΕΡΤ επί ΠΑΣΟΚ; Τώρα είναι βουλευτής της ΝΔ αλλά "αγνοείται η τύχη του" παρά του ότι "πάνω του ακουμπά η Ελλάδα" λόγω Δεδηλωμένης.
    Τον ξεμπρόστιασαν χθές οι χάκερς και έγινε της Μπεζαντάκου!

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. what happened to the wheather man dude?

    ReplyDelete
  29. Καλή χρονιά σε όλους.Και ιδιαίτερα στους "ξένους" και στους "ξενιτεμένους".
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά στους διαχειριστές του μπλόγκ.Τους εύχομαι το 2009 να γίνουν περισσότερο ριζοσπαστικοί,περισσότερο ελευθεριακοί και περισσότερο κινηματικοί.Μόνο έτσι θα συνδεθούν με μιά κοχλάζουσα κοινωνία και θα συμπορευτούν μαζί της σε δρόμους προοδευτικών λύσεων.
    Το 2008 το μπλόγκ "G700" γνώρισε δόξες.Το μήνυμα της κίνησης της "γενιάς των 700 ευρώ" διαδόθηκε σε όλο το κόσμο.H ενδυνάμωση του μηνύματος το 2009 και η μετατροπη του μπλόγκ σε αγωνιστική έπαλξη για την εκπομπή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και απο τους σχολιαστές του.Τους εύχομαι όλους καλή δύναμη και ελευθερία, πολλή ελευθερία, στα εκφραστικά τους μέσα.

    ReplyDelete
  30. ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ALCO μεταξύ των νέων

    "....σε επίπεδο ικανότητας επίλυσης προβλημάτων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προηγείται με 36,2%, ακολουθεί ο «κανένας» με 34,5% και ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει μόνο 29,3%.
    Η πρωτιά του Γ.Παπανδρέου οφείλεται εν πολλοίς στην εμπιστοσύνη στα στελέχη του: το 57,8% των νέων εκτιμά ότι έχει καλούς συνεργάτες στο ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα, ενώ μόλις το 13,5% λέει το ίδιο για την Νέα Δημοκρατία και το περιβάλλον Καραμανλή. 19,4% απορρίπτει και τα δύο.
    Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρείται ο πλέον έντιμος και ακέραιος με 37%, ο «κανένας» ακολουθεί με 32,5% ενώ την ακεραιότητα του Κ.Καραμανλή εμπιστεύεται μόνο το 29,4%"


    Το "αφιερώνω εξαιρετικά",για να χρησιμοποιήσουμε και την ραδιοφωνατζήδικη αγαπησιάρικη γλώσσα,στο Κομφούκιο, μαζί με τις ευχές μου για ταχεία ανάρρωση από την "κούραση και βαρεμάρα" που του προκαλεί η πενταετής παρένθεση της "διακυβέρνησης της ΝΔ".
    Υπομονή Κομφού.Ερχεται ο ΓΑΠ.Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον.

    ReplyDelete
  31. Αυτό που περιμένω από την καινούργια χρονιά είναι να ξυπνήσουμε επιτέλους όλοι μας, οι πολλοί και να δούμε ότι ενωμένοι θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε την αλλαγή! Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο! Μόνο με το να καταλάβουμε ότι είμαστε μέρος του και πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι με ανιδιοτελή αγάπη για τους συνανθρώπους μας και σεβασμό για το μέλλον…
    Εύχομαι με όλη μου την καρδιά, μια Ελλάδα που να ξαναγίνει ο λύχνος της Δημοκρατίας, στο τιμόνι με Αυτόν που έμπρακτα έδειξε ότι είναι ο μοναδικός Πολιτικός που θα το κάνει για μας και δίπλα μας!
    Σας εύχομαι μια Καλή Χρονιά και καλή δύναμη στον αγώνα μας για αληθινή Αλλαγή! Χρόνια Πολλά, από καρδιάς! Και πολλές τέτοιες αναρτήσεις που ξυπνάνε συνειδήσεις και μας φέρνουν απέναντι στην ευθύνη μας σαν ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

    ReplyDelete
  32. Χρόνια πολλά σε όλους και καλή χρονιά με υγεία πάνω απ'όλα. Ευχόμαστε το νέο έτος να επιστρέψουν δριμύτεροι και δημιουργικοί όσοι αποχώρησαν από τα σχόλια. Από την πλευρά μας θα είμαστε λιγότερο ευέξαπτοι και πιο δημοκρατικοί στο κομμάτι που αφορά στο comment administration. Πρωτίστως θα δουλέψουμε για να κάνουμε την G700 πιο grassroot και συμμετοχική. Keep blogging! Καλή χρονιά!

    ReplyDelete
  33. Καλή χρονιά σε όλους!

    Εύχομαι το 2009 να μας δώσει υγεία, αγάπη και ευτυχία.
    Στους συντελεστές του μπλογκ θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου να τους ευχηθώ ο καινούργιος χρόνος να τους δώσει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουν την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν.

    Η γενιά μας αλλά και η Ελλάδα συνολικά έχει ανάγκη από την διακριτή παρουσία τους. Μάγκες καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  34. Eύχομαι εκ βάθους καρδίας

    ΥΓΕΙΑ και ΑΠΑΤΗ

    σε ΟΛΟΥΣ τους Ελληνες.

    Ο Θεός να μας αξιώνει να κλέβουμε τους συνανθρώπους μας, να δολοφονούμε χαρακτήρες, να καταστρέφουμε και να καταπατάμε ξένες περιουσίες.

    ΑΜΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ μου.

    ReplyDelete
  35. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά πατριωτάκια!
    Kudos to G700 for your excellent analysis on the new year's prospects. I will have to disagree with my buddy ser (with whom I agree on practically everything else)that the Euro Central Bank (a MONETARY and NOT a FISCAL institution) will not allow a eurozone member to slip into IMF's tender mercies IN ADDITION to EE's supervision. It's simple math: Who would buy greek bonds even at a 2.3% spread over the german? Would you? Και οταν η ωρα έρθει σε κανα-δυο μήνες η κυβέρνηση να πληρώσει τοκοχρεωλήσεια και τις στρατειές των καρεκλοδίαιτων της που θα βρει το cash? Πιστεύετε οτι οι Γερμανοί (οι βασικοί liquidity suppliers in Europe) θα δεχτούν εν μέσω ύφεσης να bail out μια ανανταγωνιστική οικονομία και ενα αναποτελεσματικό κράτος, ταυτόχρονα δημιουργόντας ενα επικίνδυνο προηγούμενο? Εσείς θα δανείζατε ποτέ σε έναν γείτονα που ειναι άεργος, αμόρφωτος ΚΑΙ απατεώνας?
    Το γεγονός παραμένει οτι δύσκολες μέρες ξημερώνουν. Τα προβλήματα που τόσα χρόνια η χώρα προσπαθούσε να κουκουλώσει, αγνοήσει, η με ημίμετρα να ψευτο-αντιμετωπίσει έσκασαν, και έσκασαν τη χειρότερη στιγμή... Ειδαμε χώρες που πριν απο 30 χρόνια ήταν πίσω μας να μας ξεπερνανε(Ιρλανδοι, ισπανοι, φινλανδοι και τόσοι άλλοι...). Είδαμε τον τόπο μας να χάνει το ενα τραίνο μετά το άλλο (παγκοσμιοποίηση, επανάσταση πληροφορικής και ημιαγωγων, οικονομία της γνώσης, περιβάλλον, και so on)Είδαμε τους καλύτερους μας να εγκαταλείπουν τη χώρα, η να πηγαίνουν χαμένοι απο την έλλειψη ευκαιρίων και την αναξιοκρατία. Βλέπουμε τη νεολαία μας να σέρνεται άνεργη, με πτυχία τρίτης κατηγορίας (δεν διαθέτουμε ΟΥΤΕ ΕΝΑ world class πανεπιστήμιο)χωρις προοπτικές και ελπίδα...Βλέπουμε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού μας να γλιστρανε στη φτώχια...
    Φιλοι και φίλες του G700, γνωρίζω οτι γνωρίζετε οτι τα αδιέξοδα και η απόγνωση είναι εύφορο έδαφος για νέες ιδέες και μεγάλες αλλαγές. Μπορεί να ειναι η χρυσή ευκαιρία να αναμρφώσουμε τον τόπο... Μήπως ήρθε η ώρα αυτο το forum να γίνει κάτι παραπάνω?
    Καληνύχτα, stay safe and smart

    ReplyDelete
  36. Απο την στιγμη που στα ματια ενος παιδιου η απατη ειναι η κυριαρχος δυναμη και αυτη που λαμπει στην Ελλαδα εξυπηρετοντας καλυτερα ενα ενστικτωδης μυαλο. Δεν προκειται να αλλάξει τίποτα... Δεν ειναι θεμα απαισιοδοξιας, ειναι θεμα αριθμων...
    Και η Ελλαδα εκσυχρονιστηκε λογω εισαγωγης ξενης κουλτουρας (μορφωση) ειδαλλως τα υπολλειματα του Ελληνα ευκολα φαινονται, (καχυποψια κουτοπονηρια θρασυδειλια) τα οποια σε κρισιμους καιρους θα βγαινουν πανευκολα για την επιβιωση του ατομου και οχι του συνολου.

    ReplyDelete
  37. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βγήκε και είπε τι πρέπει να γίνει το 2009. Ακόμα είπε ότι πρέπει αυτές τις μέρες στη σκέψη μας να έχουμε τους φτωχούς. Δε μας είπε μέχρι πότε ακριβώς να τους σκεφτόμαστε-μέχρι των Φώτων; Ή τι;
    Ακόμα ο Πρόεδρος ρώτησε "ποιος φταίει"!!!Να μπορούσε να δεχόταν τον δεκάχρονο γείτονά μου να του πει...
    Ο αλήτης Καραμανλής πάλι βγήκε με έναν μακρύ κατ'άλογο εκείνων που πρέπει να γίνουν το 2009.
    Το ίδιο και ο Γιωργάκης.
    Λες και εκεί που είναι τους βάλαμε για να μας πουν τι ΠΡΕΠΕΙ να γίνει και όχι για να ΚΑΝΟΥΝ εκείνο που πρέπει.
    Με τέτοιους αισχρούς (ή βλάκες;)"ηγέτες" η χώρα δεν πρόκειται να ξεκολλήσει από τον πάτο όπου βρίσκεται. Το καλό είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει χειρότερα γιατί δεν υπάρχει παρακάτου.
    Και τι έκανε ο "λαός" που άκουσε αυτές τις λοιδωρίες; Τίποτα βέβαια. Γιατί δεν υπάρχει λαός σ' αυτή τη χώρα παρά συρφετός που άγεται και φέρεται με λόγια του αέρα ή το πολύ μ' ένα ξεροκόμματο. Ας ευχηθούμε ότι οι καταστροφείς της χώρας αυτής θα γκρεμίσουν τελείως μέσα στο 2009 ό,τι όρθιο υπάρχει, ώστε μετά να χτιστεί κάτι άλλο, που ό,τι και να είναι, θα είναι καλλίτερο από αυτή την καρικατούρα πατρίδας.
    Αλλά και όλα τα υπόλοιπα καθίκια (δήμαρχοι, υπουργοί κλπ) τα ίδια βγήκαν και είπανε.
    Καλά κάνουν αφού βρίσκουν.
    Γιώργης Χολιαστός

    ReplyDelete
  38. @ καλλιόπη κ.

    Κυρία Καλλιόπη μου, ευχαριστούμε γιά τις ευχές σας.

    Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι ΕΜΕΙΣ στο ΠΑΣΟΚ είμαστε ΠΙΣΤΟΙ στις αρχές μας και στις παρακαταθήκες του ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ.

    ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ. Η ΑΠΑΤΗ παραμένει ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΞΙΑ στον ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ μας.

    ΟΛΑ τα ΙΔΙΑ.

    Ο Κωστας μας ο Λαλιώτης ΖΕΙ

    Η Τάνα Αντωνίου μας ΖΕΙ

    Ο Παναγιωτακόπουλός μας (ΤΙ gentleman αλήθεια) ΖΕΙ

    Ο Πολυζωγόπουλός μας ΖΕΙ

    Ο Παπασπύρος μας ΖΕΙ

    και ΟΛΑ τα ΚΑΜΑΡΙΑ μας

    Οι ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΛΗΣΤΕΣ του ΕΘΝΟΥΣ

    Είμαστε ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ γι αυτούς.

    Χρόνια Πολλά και Καλά

    ReplyDelete