Tuesday, August 26, 2008

Περισσότερες σπατάλες, νέοι φόροι

Tου Πάσχου Μανδραβέλη*
pmandravelis@kathimerini.gr

Η αυγή του 2004 μας βρήκε όλους με χρέη μέχρι τον λαιμό. Δεν μιλάμε για τα δάνεια που πήραν κάποιοι για να χτίσουν σπίτι, να καταναλώσουν ή να πάνε διακοπές. Στο κάτω κάτω της γραφής εκείνοι έκαναν τους λογαριασμούς τους. Πήραν πιθανώς κάποιο ρίσκο και υπολόγισαν ότι η κατανάλωσή τους τότε ήταν προτιμότερη, από τα χρέη που θα έπρεπε να αποπληρώσουν αργότερα. Κάποιων η επιλογή ήταν ανόητη, αλλά όλων ήταν θεμιτή. Μεγάλα παιδιά είναι όσοι τρέχουν στα γκισέ της τράπεζας και κανενός τρίτου (πέραν δηλαδή των ιδίων και της τράπεζας) δεν του πέφτει λόγος αν κάποιος δανείζεται σήμερα για να πληρώσει αύριο.

Το 2004 όμως κάθε Ελληνας (άνδρας, γυναίκα και παιδί, γέρος ή μωρό) χρωστούσε χωρίς να το θέλει 16.700 ευρώ. Τόσο μας αναλογούσε από το δημόσιο χρέος, τότε. Ηταν ένα μεγάλο ποσό, μεγαλύτερο από τα ετήσια εισοδήματα πολλών νοικοκυριών. Αν ήταν ατομικό χρέος, οι νοικοκύρηδες αυτού του τόπου -και είναι πολλοί- θα είχαν χάσει τον ύπνο τους. Αφήστε το γεγονός ότι οι γνωστές δικηγορικές εταιρείες εκφοβισμού των δανειοληπτών θα τους είχαν ταράξει στα τηλέφωνα και τα βρισίδια.

Το 2004 εξελέγη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποσχόμενη να κόψει 10 δισ. ευρώ από τις σπατάλες του Δημοσίου. Ετησίως. Προσοχή: όχι από παραγωγικές επενδύσεις, από την Παιδεία ή την Υγεία, αλλά από σπατάλες. Αυτό σήμαινε εξοικονόμηση για κάθε Έλληνα 1.000 ευρώ κατ’ έτος. Δηλαδή σήμερα -τέσσερα χρόνια μετά- θα έπρεπε καθ’ ένας από εμάς να χρωστάει 12.700 ευρώ. Μεγάλο ποσό και αυτό, αλλά σίγουρα καλύτερο από τα 16.700 ευρώ που μας φέσωσαν οι σπατάλες του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που σήμερα καθένας μας χρωστάει 25.200 ευρώ, που σημαίνει ότι το υποχρεωτικό χρέος σε κάθε πολίτη είναι κατά 8,5 χιλιάρικα μεγαλύτερο. Πολλά περισσότερα χρήματα από όσα βγάζει κατ’ έτος ένα μέλος της διαβόητης «γενιάς των 700 ευρώ». Το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε από τα 167,7 δισ. ευρώ το 2003 σε 251,9 δισ. ευρώ φέτος. Και το χειρότερο: ο χρόνος δεν έχει κλείσει ακόμη.

Βέβαια, πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις δανείζονται παραγωγικά. Κάποιοι παίρνουν ένα σπίτι ή επεκτείνουν την επιχείρηση τους και για να το κάνουν πρέπει να δανειστούν. Υπολογίζουν ότι η επένδυσή τους θα αποδώσει τόσο, ώστε να βγάλουν τα χρωστούμενα και να τους μείνει κάτι. Υπ’ αυτήν τη λογική θα είχε νόημα να φεσωθούμε λίγο παραπάνω, έστω και αν κανείς δεν μας ρωτάει αν επιθυμούμε τέτοια χρέη. Και όμως: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2003 ήταν 8,5 δισ. ευρώ και το 2007 είναι 8,7 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο στην τετραετία επενδύσαμε 8,5 δισ. ευρώ ανά έτος: Ίσα βάρκα, ίσα νερά...

Με δεδομένο λοιπόν ότι οι δημόσιες επενδύσεις έμειναν στα ίδια επίπεδα, το επιπλέον δημόσιο χρέος των 85 δισ. μπορεί να θεωρηθεί νέα σπατάλη. Είναι φανερό επομένως γιατί πρέπει να μπουν επιπλέον φόροι. Αν οι σπατάλες - σύμφωνα με όσα έλεγε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία- ήταν το 2004 10 δισ. ευρώ/έτος, η αύξηση του δημοσίου χρέους κατά 85 δισ. (50% σε τέσσερα χρόνια!) δείχνει ότι οι σπατάλες έφτασαν τα 30 δισ. ευρώ/έτος.

Γι’ αυτό αναμείνατε τον ταχυδρόμο. Η πρώτη λυπητερή έρχεται...

*Ο Πάσχος Μαδραβέλης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 26 - 8 - 2008.

28 comments:

  1. η παράδοση του fiscal child abuse συνεχίζεται

    ReplyDelete
  2. Δεν είναι σπατάλες έτσι γενικά και αόριστα κ. Μανδραβέλη.Είναι λεηλασία των πολιτών.Είναι μεταφορά πόρων απο τους αδύνατους στους ημέτερους.Που έγινε με ΝΟΜΟΥΣ.Είναι μαύρο πολιτικό χρήμα που καταλήγει στην περιώνυμη πλατεία Ρηγίλλης.Είναι η καθοδηγούμενη ΔΙΑΦΘΟΡΑ που ομολογείται από υπουργούς δημοσίως με το πιό κυνικό τρόπο.

    ReplyDelete
  3. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2008 - 17:38

    "Στα 251.945,77 εκατoμμύρια ευρώ ανήλθε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 30/6/2008 έναντι 247.434,09 στις 31 Μαρτίου του 2008. Αυτό προκύπτει απο τα στοιχεία για το δημόσιο χρέος που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, απο τα οποία επίσης φαίνεται ότι η εξέλιξή του έχει επηρεαστεί απο την ανοδική πορεία των επιτοκίων.

    Το ίδιο χρονικό διάστημα τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου περιορίστηκαν και διαμορφώθηκαν στα 961,2 εκατομμύρια ευρώ στις 30/6/2008 από 4.963 εκατομμύρια ευρώ στις 31/3/2008."

    Το άρθρο του post μου φαινεται λίγο μπακαλίστικο.....
    Πιθανόν ο κύριος Μανδραβέλης να μην γνωρίζει την επίδραση των επιτοκίων στις απόλυτες τιμές και στις ποσοστιαίες μεταβολές του δημόσιου χρέους.....

    Μοιάζει φτήνη αντιπολίτευση που παραβλέπει το μέγεθος των οικονομικών εγκλημάτων που έχει διαπράξει η παρούσα κυβέρνηση. Δίνει το πλεονέκτημα της αυτονόητης εύκολης πρώτης απάντησης.

    ReplyDelete
  4. ε τι να προλάβει να γράψει σε 300 λέξεις προσπαθεί να το εκλαϊκεύσει το πράμα

    ReplyDelete
  5. @gμόσιος

    τα είχα ξανακούσει τα μέτρα αυτά και νομίζω ότι αποτελούν το αποκορύφωμα της ηλιθιότητας και της ανικανότητας. Ειδικά το πρώτο και το δεύτερο μέτρο συν τον φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα.....
    Τι να πει κανείς??

    ReplyDelete
  6. Προτιμώ να μην υποτιμώ τον "λαό" βάζοντας μόνο την μισή αλήθεια στην εκλαΐκευση....
    Δεν είναι δεμένο άρθρο.

    Period (που θα έλεγε και ο Κομφού).

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. @ g700

    "η παράδοση του fiscal child abuse συνεχίζεται"

    Μα και βέβαια! Τσάμπα είναι και προπάντως χωρίς καμμία επίκριση από κανένα. (Ποιον θα μου πεις...)

    Δεν έχω σοβαρές γνώσεις οικονομολογίας, αλλά μία στοιχειώδη λογική την έχω. Η λογική μου λοιπόν λέει ότι όταν σε ένα πλήρως ασταθές οικονομικό σύστημα όπως το ελληνικό, συνεχίζεις να σκαλίζεις νόμους και να αλλάζεις φορολογικές πολιτικές με συχνότητα 2 χρόνια το πολύ, πας με μαθηματική ακρίβεια για φούντο ολόκληρη την οικονομία.

    Πόσο μάλλον όταν ο οδηγός σου είναι η φιλολαϊκή πολιτική και η μεγιστοποίηση κερδών των 3-4 μεγάλων Ελλήνων επενδυτών.

    Και αυτό χωρίς να λάβεις υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τις καταναλωτικές αλλά και παραγωγικές της συνήθειες.

    Δεν ξέρω ποιοι συντάσουν νόμους και σχεδιάζουν εθνικές οικονομικές στρατηγικές. Είμαι σίγουρος όμως ότι την περισσότερη ώρα μάλλον απολαμβάνουν τη θέα της πλατείας Συντάγματος από ψηλά, παρά δουλεύουν.

    ReplyDelete
  9. Tora ayto prattetai eskemmena i akousia logo anikanotitas?

    ReplyDelete
  10. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Τρίτη, 26 Αυγούστου 2008 - 12:19

    "Σύλληψη blogger για συκοφαντική δυσφήμηση

    Σαραντάχρονος ιδιωτικός υπάλληλος συνελήφθη χθες στα Κάτω Πατήσια από αστυνομικούς του τμήματος ηλεκτρονικού εγκλήματος κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω Ιντερνετ αλλά κυρίως για «διέγερση σε τέλεση κακουργήματος-αφαίρεση ζωής».

    Σύμφωνα με την αστυνομία, ο 40χρονος είχε δημιουργήσει ιστολόγιο μέσω του οποίου στρεφόταν εναντίον 48χρονου δημοσιογράφου κάνοντας κριτική για τον τρόπο παρουσίασης των ειδήσεων και καλούσε τους χρήστες του διαδικτύου να τον σκοτώσουν αυτόν και το παιδί του.

    Ο δημοσιογράφος πριν από λίγο καιρό κατέφυγε στην αστυνομία κι αμέσως άρχισε έρευνα από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, από την οποία εντοπίστηκαν τα ψηφιακά ίχνη του blogger.

    Χθες έγινε έφοδο στο σπίτι του και συνελήφθη επ` αυτοφώρω την ώρα που έγραφε στον υπολογιστή του. Ο δράστης οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα."

    Κομφού, watch out.....

    ReplyDelete
  11. Don, mou to eklepses last minute!

    ReplyDelete
  12. Τα πράματα είναι απλά και μακριά απο οικονομολόγους και οικονομολογούντες.
    Η ΝΔ διέλυσε το ΣΔΟΕ και πέταξε στο ψυγείο ικανότατα στελέχη του φοροτεχνικού μηχανισμού, ΣΚΟΠΙΜΑ, τοποθετώντας λακέδες στη θέση τους, για να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της ανόδου της στην εξουσία.Τώρα καμώνεται το θύμα της διεθνούς κρίσης.
    Ο μεγαλύτερος τακτικιστής πρωθυπουργός που γέννησε αυτός ο τόπος απολαμβάνει με τη χαρακτηριστική του νωχέλεια τα προνόμια της εξουσίας και "γαία πυρί μυχθείτω".

    ReplyDelete
  13. @ parmenides

    δεν αντιλέγει κανείς....
    απλά με τέτοια πρόχειρα άρθρα, του kau;istatai ευκολότερo να χρησιμοποιεί το γνωστό πλέον επιχείρημα και να "καμώνεται το θύμα της διεθνούς κρίσης"....

    ReplyDelete
  14. και μιας και λες για ΣΔΟΕ να κάνουμε μνεία και στην παγκόσμια πρωτοτυπία του ελληνικού κράτους-"νταβατζή" (όρος προσφιλής στον Κο Πρωθυπουργό και τους υπουργούς του): "δώσε τόσα για να μην σε ελέγξω"......
    Δηλαδή σε θεωρώ εκ προοιμίου κλέφτη και δέχομαι να δωροδοκηθώ ως κράτος για να σου επιτρέπω να κλέβεις!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Άρπαξε να φας και κλέψε να'χεις!

    ReplyDelete
  15. Η Ρωσία πριν από λίγο κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν την Απχαζία και την Ν. Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη!

    Ο Μεντβιέντεφ υπέγραψε τις αναγνωρίσεις τους από την Ρωσική ομοσπονδία.

    Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε για τα καλά...

    ReplyDelete
  16. Κομφού,

    δώσε σημεία ζωής γιατί ανησυχώ.

    ReplyDelete
  17. " vaggelas said...
    Η Ρωσία πριν από λίγο κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν την Απχαζία και την Ν. Οσσετία ως ανεξάρτητα κράτη!"

    Η Ρωσσία αργά ή γρήγορα θα βρεί τη θέση της στη στενή συνεργασία,ταύτιση θα έλεγα, με την υπόλοιπη Ευρώπη, της οποίας είναι συμπαραγωγός του πολιτισμού της απο την Τσαρική περίοδο.
    Αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι οι ωδίνες της αναμενόμενης ένταξης του Ρωσσο-Σιβηριακού χώρου στον Ενιαίο Γεωπολιτικό χώρο της Δύσης.

    ReplyDelete
  18. Παρά τις δυσκολίες που προέρχονται απο τους Κρεμλινολόγους του ψυχρού πολέμου Γκέιτς και Ράις.

    ReplyDelete
  19. Proteinw na kanoume epishmh aithsh sthn bundesrepublik na mas kanei germaniko kratidio. H estw as ksanaeisbaloun re paidi mou. Me louloudia tha tous ypodextoume, opws elege kai o Rumsfeld.

    ReplyDelete
  20. Κύριοι,

    ας είμαστε ειλικρινείς-

    αν ένας πολιτικός ζητούσε την ψήφο του Ελληνικού λαού λέγοντας ότι θα αυξήσει κατά 10% τους φόρους και θα μειώσει κατά 20%τους μισθούς γιά να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος

    Ποιός θα τον ψήφιζε ?

    ReplyDelete
  21. Παρμενιδης ειπε:


    Η Ρωσσία αργά ή γρήγορα θα βρεί τη θέση της στη στενή συνεργασία,ταύτιση θα έλεγα, με την υπόλοιπη Ευρώπη, της οποίας είναι συμπαραγωγός του πολιτισμού της απο την Τσαρική περίοδο.
    Αυτά που συμβαίνουν τώρα είναι οι ωδίνες της αναμενόμενης ένταξης του Ρωσσο-Σιβηριακού χώρου στον Ενιαίο Γεωπολιτικό χώρο της Δύσης.



    Ειναι ισως η μεγαλυτερη ανοησια που εχω ακουσει στη ζωη μου...

    Ειναι ολοφανερο πως οι ενδοιμπεριαλιστικοι ανταγωνισμοι των μεγαλων υπερδυναμεων υπερασπιζομενες τα συμφεροντα των μεγαλων μονοπωλιων της ενεργειας αποτελουν κινδυνο για ολη την ανθρωποτητα..Δε λεω πως θα γινει πολεμος αλλα η κριση αυτη ειναι φυσικη καταληξη και της αναγνωρισης του Κοσοβου απεναντι στην οποια η Ρωσια ειχε φερει αντιρρησεις...

    Τυχαιο δεν ειναι δε και η ενεργος αναμειξη Γαλλιας και Γερμανιας καθως παρολη τη φαινομενικη συμπνοια ΕΕ ΗΠΑ ο ανταγωνισμος ειναι μεγας κινδυνος

    Αλλα τι περιμεναμε αφου οι ΗΠΑ αποφασισαν να στησουν μεσα στα μουτρα των Ρωσων αντιπυραυλικη ασπιδα...

    Ο καπιταλισμος ηταν ειναι και Θα ειναι επικινδυνος

    ReplyDelete
  22. @ser:

    Κύριοι,

    ας είμαστε ειλικρινείς-

    αν ένας πολιτικός ζητούσε την ψήφο του Ελληνικού λαού λέγοντας ότι θα αυξήσει κατά 10% τους φόρους και θα μειώσει κατά 20%τους μισθούς γιά να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος

    Ποιός θα τον ψήφιζε ?


    Μήπως το 70% των Ελλήνων;...

    Αν δεν κάνω λάθος, το σύνολο των άμεσων και (κυρίως) των έμμεσων φόρων αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες, και μάλιστα το 50%-60% από αυτούς τους φόρους προέρχεται (σύμφωνα με το ΥΠΟ και το ΕΒΕΑ, για το 2007) από μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την άλλη, οι πραγματική αγοραστική αξία και το "λογιστικό" επίπεδο διαβίωσης έχει μειωθεί όχι 20% αλλά τουλάχιστον 35% από το 2000.

    Απλά οι Έλληνες θεωρούνται (και είναι, ως ένα μεγάλο βαθμό) τόσο ΚΑΦΡΟΙ που αν δεν τους πει κάποιος κατάμουτρα ότι τους κοροϊδεύει, αυτοί δεν παίρνουν χαμπάρι με τίποτα.

    Με ΤΙΠΟΤΑ λέμε...

    ReplyDelete
  23. Don said:
    "Kομφού,

    δώσε σημεία ζωής γιατί ανησυχώ"


    Λες να τον μπουζουριάσανε?

    ReplyDelete
  24. ser said...

    "Κύριοι,
    ας είμαστε ειλικρινείς-

    αν ένας πολιτικός ζητούσε την ψήφο του Ελληνικού λαού λέγοντας ότι θα αυξήσει κατά 10% τους φόρους και θα μειώσει κατά 20%τους μισθούς γιά να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος

    Ποιός θα τον ψήφιζε ?"

    Είναι πολύ γενική η ερώτησή σου.
    Ποιους φόρους, ποιους μισθούς, για πόσο καιρό......

    Μην μπερδεύεσαι! Λεφτά υπάρχουν. Απλά μπαίνουν σε λάθος τσέπες. Με το αζημίωτο πάντα.......

    ReplyDelete
  25. Ο Κομφού εθεάθη φορώντας ριγέ πιζάμες και περιφερόμενος στη πλατεία Βάθης(Μανχάταν) της Ν.Υόρκης έκραζε με αφρούς στο στόμα: Πασόκια θα σας ρουφήξω το αίμα!

    ReplyDelete
  26. γιουρι γκαγκαριν
    "Ο καπιταλισμος ηταν ειναι και Θα ειναι επικινδυνος"

    Κομφού,σου στέλνω αυτό το ασύλληπτα βαθυστόχαστο απόφθεγμα,ελπίζοντας να σε θεραπεύσει.
    Γιατί κατανοώ ότι τώρα που το "ξανθό γένος" προελαύνει, εσείς οι ταξικοί του αντίπαλοι βρίσκεστε σε κρίση.

    ReplyDelete
  27. σχόλιο για το Κομφού

    Μπορεί να το έπαθε με το άκουσμα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και Ν.Οσετίας.
    Βάζω διάφορες ιδέες στο μυαλό μου.

    Το καινούριο σύστημα ανακήρυξης ανεξαρτησίας νέων κρατών απο προέδρους άλλων κρατών μπορεί να τού προκάλεσε σόκ με την εφευρετικότητά του.
    Βάζω διάφορες ιδέες στο μυαλό μου.

    ReplyDelete