Friday, August 8, 2008

Με πρώτο αίτημα να συντριβούν συντεχνίες και συντεχνίτες

Του Aντώνη Kαρκαγιάννη*

Είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κανείς τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών, ο κ. Κ. Χατζηδάκης και περιγράφουν ανάγλυφα τον βαρέως ασθενούντα ΟΣΕ. Δεν τα αμφισβήτησαν ούτε οι συνδικαλιστές ούτε η συνδικαλιζόμενη αντιπολίτευση ούτε η συνδικαλογενής «συμπολίτευση». Επίσης, δεν αφισβητήθηκαν πειστικά ούτε τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και αναφέρονται στο ιδιαίτερο καθεστώς μισθοδοσίας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

Ενώ λοιπόν δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία και τους αριθμούς, ας μας επιτρέψουν οι κ. υπουργοί να διατυπώσουμε μερικές απορίες και αντιρρήσεις.

Πρώτα για τις ΔΕΚΟ γενικά. Δεν μπορούν να μιλούν και να διαπιστώνουν ως αμέτοχοι και ουδέτεροι τρίτοι. Δεν είναι άτομα, είναι υπουργοί και αναγκαστικά κουβαλούν στους ώμους ολόκληρο το παρελθόν.

Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι οι ΔΕΚΟ και οι δημόσιοι Οργανισμοί είχαν ενταχθεί στο πελατειακό κράτος και αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα του. Εννούμε στον πελατειακό τρόπο άσκησης της πολιτικής και τελικά της διακυβέρνησης. Με δύο βασικά αποτελέσματα: την υπερφόρτωση με κομματικούς μισθωτούς και την εύκολη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ώσπου σιγά σιγά διαμορφώθηκαν ιδιαίτερα και συμπαγή συμφέροντα συντεχνίας με κατ’ ανάγκην συντεχνιακή συνδικαλιστική κάλυψη.

Στο πεδίο αυτό διέπρεψε το ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι αμέτοχη και η Ν.Δ., άλλοτε ως κυβέρνηση και άλλοτε ως αντιπολίτευση. Δεν είναι αμέτοχα και τα κόμματα της Αριστεράς. Αντιθέτως, με τη γνωστή «εργατίτιδα» που τα διέπει διαμορφώνουν το ιδεολογικό πλαίσιο των συντεχνιών και του συντεχνιακού συνδικαλισμού. Οι υπουργοί και η αντιπολίτευση δεν μπορούν να μιλούν σαν αμέτοχοι τρίτοι. Ο λόγος τους δεν είναι πειστικός. Ο λόγος τους δεν είναι πειστικός, είναι ψεύτικος, ξύλινος. Για να γίνει πειστικός χρειάζεται αυτοκριτική και ειλικρίνεια.

Παραβλέπεται το γεγονός ότι οι ΔΕΚΟ έφτασαν στη σημερινή τραγελαφική κατάσταση (οι περισσότερες είναι άχρηστες, αλλά... και αναγκαίες!) με στενά κομματικές διοικήσεις. Κριτήριο δεν είναι τα προσόντα τους και οι διοικητικές ικανότητες, αλλά η αφοσίωση στο κόμμα και στην ηγεσία του. Δεν θα αναφερθώ στο πόσοι πλούτισαν γιατί λέγεται, αλλά δεν το ξέρω. Τα τεράστια όμως ελλείμματα που σήμερα οι υπουργοί μας τα παρουσιάζουν ως ακαταμάχητο επιχείρημα (είναι πράγματι καταλυτικό γιατί τα πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι) και ως θανάσιμο σύμπτωμα βαρύτατης ασθένειας (πράγματι είναι), αυτά, λοιπόν, τα ελλείμματα δημιουργήθηκαν και διογκώθηκαν με πειθήνιες κομματικές διοικήσεις. Κανένας δεν φέρει ευθύνη ούτε αυτές ούτε εκείνοι που τις επέλεξαν; Και αν ακόμη τους συγχωρήσουμε γι’ αυτές τις ευθύνες, τι άλλο έχουν να μας προτείνουν;

Μέσα από αυτόν τον κυκεώνα (και τη σύγχυση) συντεχνιακών συμφερόντων και κομματισμού, όπου δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε αν υπάρχει γενικός σκοπός και γενικό συμφέρον, ανέκυψε το φαινόμενο Γιάννης Μανώλης. Η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να τον κρύψει ως φαινόμενο και με μάλλον αναξιοπρεπείς μεθόδους να του αφαιρέσει τον λόγο και την ψήφο, σε συμπαγνία μαζί του, καθώς λέγεται. Βλέπετε, δεν είναι μόνο εκείνοι που τόσο αδέξια θέλουν να του αφαιρέσουν τον λόγο και την ψήφο, αλλά και αυτός που τόσο πρόθυμα και επιδέξια θέλει να τα θυσιάσει. Τέλεια πολιτική δουλοπαροικία...

Δεν φταίει, βέβαια, ο Γιάννης Μανώλης. Είναι απολύτως ειλικρινής, όταν δηλώνει ότι σε ολόκληρη τη ζωή του υπηρετεί τα (συντεχνιακά) συμφέροντα. Το ίδιο κάνει και τώρα. Αλλο είναι το ερώτημα: τι σχέση έχει η Ν.Δ. με τα συντεχνιακά συμφέροντα, ώστε να διατηρεί στους κόλπους της τον εκπρόσωπό τους; Και για να διευρύνουμε το ερώτημα. Ποιοι είναι οι λόγοι που αναγκάζουν τη Ν.Δ. να διατηρεί τη ΔΑΚΕ του κ. Πουπάκη ως κομματικό συνδικαλιστικό (συντεχνιακό) παράρτημα;

Το ερώτημα απευθύνεται σε όλα τα κόμματα. Η Ν.Δ. είναι ιδεολογικά πιο έτοιμη να αφήσει ελεύθερο και κομματικά απροστάτευτο το συνδικαλιστικό κίνημα. Τα συνδικάτα εξελίχθηκαν σε καταπιεστικές συντεχνίες (αμφιβόλου αντιπροσώπευσης) σε στενή διαπλοκή με τα κόμματα και την πολιτική. Δεν είναι συνδικάτα, είναι ιδιαίτεροι και δυναμικοί κομματικοί μηχανισμοί. Δεν ξέρω οι άλλοι, αλλά προσωπικά τέτοιες πρωτοβουλίες θα περίμενα από τον Κ. Καραμανλή. Αυτές είναι που αλλάζουν το λεγόμενο πολιτικό σκηνικό.

Ο ΟΣΕ απασχολεί περίπου περίπου 7.000 μισθωτούς με μέσο όρο δαπάνης κατά μισθωτό 54.180 το 2007, με τρομακτικό έλλειμμα μεταξύ δαπανών και εσόδων και τεράστια συσσωρευμένα χρέη για τα οποία πληρώνει δυσβάστακτους τόκους. Πριν καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα μερικές παρατηρήσεις για τα αναφερθέντα νούμερα.
Ο αριθμός των εργαζομένων (7.000) είναι υπερβολικός, υπάρχει πλεονάζων προσωπικό, αποτέλεσμα της ένταξης του ΟΣΕ, όπως και των άλλων ΔΕΚΟ, στο πελατειακό σύστημα του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Όμως προσέξτε. Ενώ παρουσιάζεται πλεόνασμα προσωπικού, την ίδια στιγμή υπάρχουν και σημαντικές ελλείψεις, κλασικό σύμπτωμα μιας προβληματικής επιχείρησης.

Το προσωπικό με μέσο όρο ηλικίας τα 52 χρόνια (!) έχει ανάγκη ριζικής ανανέωσης με εργαζόμενους νεότερης ηλικίας και με πληρέστερη εκπαίδευση, ειδικά για τους σιδηροδρόμους. Ο υπουργός κ. Χατζηδάκης σκέφτεται να εφαρμόσει τη μέθοδο της σταδιακής εθελουσίας εξόδου 3.000 εργαζομένων και την αντικατάστασή τους με νεότερο στην ηλικία και νεωτερικότερο σε ποιότητα προσωπικό. Για να επιτύχει η ανανέωση πρέπει πρώτα να συντριβεί η συντεχνία ως χώρος ιδιαίτερων συμφερόντων και η εκπροσώπησή της από συντεχνιακούς συνδικαλιστές.

'Οσον αφορά τον μέσο όρο των αποδοχών συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές, τα δώρα, τα επιδόματα και οι υπερωρίες. Τα 54.180 ευρώ ανά εργαζόμενο είναι κόστος υπερδιπλάσιο από το μέσο κόστος που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα. Η τεράστια αυτή διαφορά προέκυψε από το γεγονός ότι επί σειράν ετών οι αυξήσεις στον ΟΣΕ ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα. (Αυτές οι διαφορές κρύβουν και άλλα νοσηρά φαινόμενα, αλλά ας τα αφήσουμε για άλλη φορά).

Αυτόν τον «ιδιαίτερο τρόπο» μισθολογικών αυξήσεων στις ΔΕΚΟ θέλει να καταργήσει η ψηφισθείσα τροπολογία του κ. Γ. Αλογοσκούφη και πολύ καλά κάνει. Και να το συζητήσουμε όσο θέλετε και από την κοινωνική άποψη, την ταξική και από την οικονομική. Αυτό που είναι δύσκολο να συζητήσουμε είναι εκείνο που άκουσα από την αντιπολίτευση και το επαναλαμβάνουν κάθε μέρα οι τηλεοράσεις, με πρώτη την κρατική: γιατί να μην επιχειρηθεί μια εξίσωση των αποδοχών προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Στο σημείο αυτό φοβάμαι ότι δεν υπάρχει κοινή γλώσσα για να συνεννοηθούμε.

Αν ρωτούσαμε οποιονδήποτε θα μας έλεγε ότι με αυτά τα νούμερα ο ΟΣΕ δεν σώζεται με τίποτα. Και όμως, πρέπει να σωθεί...

Για να είμαστε δίκαιοι το πλεονάζον προσωπικό και το κόστος εργασίας δεν είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση του ΟΣΕ. Αφέθηκε σε κατάσταση πολύχρονης καθυστέρησης με μικρό και κακό δίκτυο. Ποτέ δεν είχε προτεραιότητα στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Προτεραιότητα είχαν οι δρόμοι και τα αυτοκίνητα και πολλοί φοβούνται ότι η προτίμηση αυτή θα αποδειχθεί μοιραία. Εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης (με μέση ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 40-50 χιλ.) οι υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΣΕ είναι από κακές έως κάκιστες. Είναι φυσικό ότι λίγες γραμμές παρουσιάζουν συμφέρουσα πληρότητα. Ισως εδώ να βρίσκεται το μυστικό για τη σωτηρία του ΟΣΕ. Να ξεκινήσει σχεδόν από μηδενική βάση ο εκσυγχρονισμός του, με μακροχρόνιες και κατάλληλες επενδύσεις...

*Το άρθρο του Αντώνη Καρκαγιάννη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 3-8-2008.

26 comments:

  1. Πριν από μία βδομάδα, με αφορμή την αντικατάσταση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη από το α' θερινό τμήμα της Βουλής εν όψει της συζήτησης της τροπολογίας για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, στο πλαίσιο(!!!) νομοσχεδίου για την επανασύσταση της Επιτροπής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος (αντικατάσταση Ζορμπά), είχαμε κάνει λόγο για το παιχνίδι της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

    Δυστυχώς τέτοιοι χαρακτηρισμοί όπως "συμπαιγνία" και "δουλοπαροικία" που χρησιμοποιεί ο Α. Καρκαγιάννης μας δικαιώνουν και με το παραπάνω ως προς το θεσμικό κομμάτι του θέματος.

    Επί της ουσίας όμως ο ΟΣΕ χρειάζεται όχι απλά εξυγίανση αλλά επισκευή και πέταμα και στήσιμο απ΄την αρχή. Δυστυχώς έτσι τον κατάντησαν εδώ και τρεις δεκαετίες σε αγαστή συνεργασία κυβερνήσεις, διοικήσεις και συντεχνίες. Μια αποθήκη εναπόθεσης βισμάτων με παχυλούς μισθούς, απαράδεκτες υπηρεσίες και ελλειμματική γεωγραφική κάλυψη δικτύου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οργανισμός σήμερα χρωστάει περί τα 7,5 δις από 3,5 δις που παρέδωσε το 2003 το ΠΑΣΟΚ, όταν 10 δις είναι τα χρήματα που πληρώνουμε κάθε χρόνο περίπου για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσου χρέους. Μ' αυτά τα δεδομένα διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις τόσο για τις πραγματικές προθέσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων όσο και των κυβερνητικών εξυγιαντών σε σχέση με τον ΟΣΕ. Για να μην πούμε ότι απλώς δεν τους πιστεύουμε.

    ReplyDelete
  2. ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ

    "Μέσα από αυτόν τον κυκεώνα (και τη σύγχυση) συντεχνιακών συμφερόντων και κομματισμού, όπου δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε αν υπάρχει γενικός σκοπός και γενικό συμφέρον, ανέκυψε το φαινόμενο Γιάννης Μανώλης. Η κυβερνητική παράταξη προσπαθεί να τον κρύψει ως φαινόμενο και με μάλλον αναξιοπρεπείς μεθόδους να του αφαιρέσει τον λόγο και την ψήφο, σε συμπαγνία μαζί του, καθώς λέγεται. Βλέπετε, δεν είναι μόνο εκείνοι που τόσο αδέξια θέλουν να του αφαιρέσουν τον λόγο και την ψήφο, αλλά και αυτός που τόσο πρόθυμα και επιδέξια θέλει να τα θυσιάσει. Τέλεια πολιτική δουλοπαροικία..."

    "Η κυβερνητική παράταξη...... σε συμπαιγνία μαζί του, καθώς λέγεται".

    ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΙ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.

    ReplyDelete
  3. telo ertei ellada doylepsei diplo mistho OSE kathisio poly psifisei liapi gia proedro megali ayksisi parei maybe ginei kai dioikiti ama kone dake paske pame syr-izaaah

    ReplyDelete
  4. Kύριο διάβασε πολύύύύύύύ ωραίο άρθρο, μετά σχόλιο κύριο Παρμενίδη, μετά χάρηκε πολύ πολύ πολύ.
    Τώρα πάμε τσάμπιον να ψωνίσουμε, θα κάνουμε τραπέζι κύριο Παρμενίδη.

    ReplyDelete
  5. Με το άρθρο έχω σημαντικές διαφωνίες. Βασικά επειδή μένει μονόπλευρο και δεν εξετάζει σοβαρά προβλήματα μέσα στον ΟΣΕ. π.χ. θέτει ένα μέσο όρο μισθοδοσίας που μοιάζει αστείος. Ποιος δημόσιος υπάλληλος βγάζει τόσα λεφτά σε ένα χρόνο; Μόνο κάποιος που διατηρεί διευθυντιτική θέση (και άρα είναι διορισμόενος από τον υπουργό) ή κάποιος που έχει υπερωρίες + χρόνια στην υπηρεσία + βαρέα επιδόματα. Βέβαια στο ποσό αυτό δεν μπάινουν οι κρατήσεις για δείξουμε το τάχα ρετιρέ, ούτε οι συμβασιούχοι, ούτε οι 700άρηδες.

    Από την άλλη, δεν κάνει λόγο για την απουσία επενδύσεων ακόμα και με δάνειο που να φέρουν νέα πελατεία. Η διορισμένη, βλέπετε, διοίκηση στόχο δεν έχει την αύξηση της πελατείας ούτε όμως και η κυβέρνηση.

    Παράλληλα, δεν κάνει καν λόγο για νέες προσλήψεις δίπλα στο έμπειρο προσωπικό, ώστε να μειωθούν οι υπερωρίες.

    Αντιθέτως, απαξιώνει προβοκατόρικα τους συνδικαλιστικούς αγώνες ενός αιώνα και κάτι για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων. Μήπως εν τέλει δεν θέλει καν το συνδικαλισμό; Ο άρθρογράφος θεωρεί την ΕΣΗΕΑ συντεχνιακό σύλλογο;

    Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ο ΟΣΕ είναι ιδιωτική εταιρεία, αφού λειτουργεί με ιδιωτικοοινομικά κριτήρια. Το ίδιο και ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ.

    ReplyDelete
  6. @g700

    Πώς και δε βάλατε και το ΤΕΕ στη μέση; Και για αυτά φταίει το ΤΕΕ και οι νταβατζήδες του και οι αρχιμαφιόζοι του. Ελάτε τώρα, αφού σας τρώει να το πείτε. Μόνο αν γράψουν και τους απόφοιτους νηπιαγωγείου στο ΤΕΕ (ενδόμυχα όλοι εσείς που το "πολεμάτε" θα θέλατε να συμμετέχετε) θα ησυχάσετε.

    ReplyDelete
  7. @ δείμος

    Καταρχάς ξαναδιάβασε το άρθρο.

    Για τους μισθούς, ο δημοσιογράφος αναφέρεται στο ετήσιο κόστος ανά εργαζόμενο - όχι το μέσο μισθό - δλδ το κόστος όχι μόνο της μισθοδοσίας αλλά και άλλων λειτουργικών ανά εργαζόμενο του ΟΣΕ. Και μάλιστα συντηρητικό είναι το νούμερο που δίνει.

    Όταν μιλάει για επενδύσεις στο οδικό δίκτυο και για τη χαμένη ευκαιρία του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, γιατί νομίζεις ότι μιλάει, αν όχι για παντελή απουσία επενδύσεων? Κι όταν μιλάει για πελατεία, δεν εννοεί ο καημένος πελατεία στα βαγόνια, εννοεί πολιτική και συντεχνιακή πελατεία.

    Όσο περί ιδιωτικής εταιρείας κλπ., με έπεισες ότι είσαι μεγάλος αλλά και αδιάβαστος προβοκάτορας. έλεος.

    ReplyDelete
  8. @anax 1
    "Μόνο αν γράψουν και τους απόφοιτους νηπιαγωγείου στο ΤΕΕ"

    Αυτούς τους εκπροσωπείς εσύ ΕΠΑΞΙΑ.Είσαι ο Αναξ τους.

    ReplyDelete
  9. η ζεστα θεριζει σας λεω. μερικοι ουτε να διαβασουν δε μπορουν.
    ειδα το δειμο και τρομαξα.
    δε μου λες δειμο παιδι μου. τι ειν ο συνδικαλισμος; τι θελουν οι συνδικαλιστες; αυτο που εγινε ο ΟΣΕ; αντε γιατι μου φαινεται εσυ εισαι που προσβαλλεις το συνδικαλισμο και τους αγωνες της εργατιας πριν απο εναν αιωνα και για εναν αιωνα.
    ξερεις εγω ειμαι γελαδαρης και δε καταλαβαινω και πολλα. για πες μου λοιπον τι ειναι αυτα τα ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια που τα εχει ο ΟΣΕ και γω δε τα ξερω;

    ReplyDelete
  10. και για να χαρειτε και σεις που ανησυχειτε για τον ΟΣΕ να σας πω και κατι που εμαθα απ τα γελαδια μου και για αυτο δεν ανησυχω. οσο πιο κακια και φανερη ειναι μια αρρωστια τοσο πιο γρηγορα τη ξεφορτωνεσαι.

    ReplyDelete
  11. To πρόβλημα των ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ είναι ΣΟΒΑΡΗ υπόθεση παγκοσμίως, λόγω της διαχειριστικά χαοτικής κατάστασης που απορρέει από την ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΡΟΧΙΑ.

    Τούτου ΔΟΘΕΝΤΟΣ, στon ΟΣΕ απαιτούνται:

    1) Μείωση του προσωπικού από 7.000 σε 2.500. Συγκεκριμένα, απαιτείται ΜΕΙΩΣΗ των ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ υπαλήλων κατά 75-80% και ΑΥΞΗΣΗ των τεχνικών και τροχιοδρομικών υπαλλήλων κατά 40%.

    2) ΕΞΟΙΜΟΙΩΣΗ των μισθών με τον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

    3) EIΣΑΓΩΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ-ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΗΣ κλπ

    4) ΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΡΑΜΜΩΝ
    Ειδικότερα,
    ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ εύρους 1.2, με ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ, υψηλών ταχυτήτων με ΣΥΡΜΟΥΣ
    TGV (Trains de Grande Vitesse) κατά το Γαλλικό πρότυπο
    ήτοι:

    ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -> 2Η 40'

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΣΕΡΡΕΣ-ΔΡΑΜΑ-ΚΑΒΑΛΛΑ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΤΣΑΓΕΖΙ-ΚΑΒΑΛΛΑ (convergence με την προηγούμενη)-ΞΑΝΘΗ-ΔΕΔΕΑΓΑΤΣ-ΟΡΕΣΤΙΑΣ -> 2Η 25'

    ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ-ΓIANNENA-ΓΡΕΒΕΝΑ-ΚΟΖΑΝΗ-ΒΕΡΡΟΙΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -> 2Η 10'

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-(Y division)ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-(Y division)ΓΡΕΒΕΝΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Υ division)-ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ-ΕΛΜΠΑΣΑΝ-ΤΙΡΑΝΑ

    ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-(Y division)ΓΡΕΒΕΝΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ (Y division)-ΦΛΩΡΙΝΑ-ΕΔΕΣΣΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    ΑΘΗΝΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ -> 2Η 10'

    ΑΘΗΝΑ-ΛΑΥΡΙΟ -> 50'

    ΑΘΗΝΑ-ΝΑΥΠΛΙΟΝ -> 1Η 15'

    ΑΘΗΝΑ-ΑΣΤΡΟΣ-ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ- ΜΑΛΕΑΣ -> 2Η 30' - σύνδεση με Ferry-Boats προς ΧΑΝΙΑ

    ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΤΡΙΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ -> 1Η 10'

    ΑΘΗΝΑ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΤΡΑ -> 1Η 45'

    ΑΝΤΙΡΡΙΟΝ-ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ->2Η 10'

    ΛΙΒΑΔΕΙΑ-ΑΜΦΙΣΣΑ-ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ-> convergence με γραμμή Αντιρρίου-Ηγουμενίτσης

    ΠΑΤΡΑ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ -> 1Η 10'

    Αυτά τα σχεδίασα μέσα στο μυαλό μου όταν ήμουν 15 ετών και θα ΓΙΝΟΥΝ ο ΚΟΣΜΟΣ να ΧΑΛΑΣΕΙ.

    ReplyDelete
  12. Addenda
    Y division= διχασμός.
    convergence= σύγκλιση.
    Δεδεαγάτς=Αλεξανδρούπολη.
    Εδεσσα=Βοδενά (εκ του Σλαβικού Voden) - aκόμα και σήμερα λέμε "κεράσια Βοδενών".
    Καστοριά εκ του Σλαβικού Kastur.
    Φλώρινα εκ του Σλαβικού Lerin.

    ΠΑΡΕΝΘΕΤΙΚΑ: Φροντίσατε, λοιπόν, όλοι να ξαναπάτε σχολείο να μάθετε Ελληνικά όπως τα μιλάμε στην Principaute' de Thyre'e, διότι ΔΕΝ σας βλέπω καλά.

    ReplyDelete
  13. KAI
    ΔΕΝ συμφωνώ με "πρόωρες" ΕΘΕΛΟΥΣΙΕΣ εξόδους με πακέτα και συντάξεις 2.500 ευρώ, ή 2.000 ευρώ ή έστω και 1.500 ευρώ σε 55άρηδες.

    ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΠΑΤΕΣ.

    ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ BY ATTRITION. Aφού η μέση ηλικία εργαζομένων είναι 52 χρόνια, ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ μιά πρόσληψη για κάθε 3 αποχωρούντες και ΑΥΤΗ η ΠΡΟΣΛΗΨΗ θα γίνεται στον ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ/ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ αποκλειστικώς γιά τουλάχιστον μιά πενταετία.

    Ο ΟΣΕ είναι η ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ του Λαλιώτη ΚΑΙ της ΝΔ.
    ΟΛΟΙ οι ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ του ΟΣΕ είναι καθ' ΕΞΙΝ, κατ' ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΙΝ, καθ' ΥΠΟΤΡΟΠΗΝ και κατ' ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ

    ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ και ΠΟΥΤΑΝΕΣ.

    Εύχομαι ο Κωστής Χατζηδάκης που είναι καλό παιδί να τους βάλει τα ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ σε ΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙ.

    ΤΕΡΜΑ στην ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΠΑΣΟΚ
    ΤΕΡΜΑ στην ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΩΛΗ!!!!

    ReplyDelete
  14. ΜΑΝΩΛΗΣ=ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Γαλλιστί

    C' EST LA MEME JEANETTE AUTREMENT COIFFE'E

    (προφέρεται,
    σε λα μεμ ζανέτ οτρεμάν κουαφέ)

    καθ ημάς,
    είναι η ίδια Γιαννούλα, αλλά με άλλη κόμμωση.

    ReplyDelete
  15. ακομα θελω να πω στον αναχ οτι για ολα στον ΟΣΕ φταινε το τεε και οι CHARTERED ENGINEER γιατι δεν αφηνουν τους γελαδαρηδες να μπουκαρουν και στα μηχανικα. ε με τρωγε και το ειπα. και μην αρχησεις τωρα τις φωνες που σαι και αντρας και εισαι και ωραιος γιατι θα μου προγκιξεις τα ζωντανα.
    ωρε αναχ ολα ωραια τα λες και αρχοντικα εχτος απο μερικα για το τεε.
    και συ κουμφουκιε μη νομιζεις οτι επειδη μιλα ο βρωμοποδαρος ο γελαδαρης που δε ξερει ελληνικα δε λεει και αληθειες. τις αληθειες τις ξερουν και στα σαλονια αλλα τις ξερουν και στους σταβλους. απλα μερικοι και απο δω και απο κει δε τις παραδεχονται η χωνουν τη κεφαλα μες το χωμα.
    αλλα εσυ να τη κεφαλα την εχεις εξω απ το χωμα πιοτερο μα οταν αρχιζεις και φωναζεις θελω γω να στην εχωσω μεσα. να μαθες οπως μου λεει και μενα η γυναικα μου οταν αρχιζω γω.
    και ο κινεζος ο κουμφουκιος ετσι φωνακλας και νευρικος ηταν σα και σενα; γιατι εγω νομιζα οτι ητανε της περισυλλογης και συ οτανε τσαντιζεσαι μου φαινεται καμια φορα γινεσαι της αποσυλλογης.
    τραγισιο μουσι εχεις; καλα ειναι κιαυτα μα γω προτιμαω τα τσιγκελωτα μουστακια.

    ReplyDelete
  16. Εις τo Πριγκηπάτον της Θυρέας ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΞ ΙΣΟΥ στα ΓΡΑΜΜΑΤΑ και στην ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΝ, ΙΔΙΩΣ με τα ΖΩΝΤΑΝΑ. Tα λατρεύουμε τα ζωντανά.

    Ο καλός μου πατέρας, που φοιτούσε μιά ζωή σε Τεκτονικά εργαστήρια, μου μίλαγε συνέχεια γιά το ΗΣΙΟΔΕΙΟΝ ΑΡΟΤΡΟΝ: Ο άνθρωπος, όσο σοφός και να είναι, έλεγε, ΔΕΝ ολοκληρούται εάν ΔΕΝ είναι συγχρόνως ΚΑΙ ΧΕΙΡΩΝΑΞ.

    Επειδή δε η Οικία μας στην πρωτεύουσα του Πειγκηπάτου περιβάλλεται από 12 στρέμματα, είχαμε πάντα ζωντανά, χιώτικες προβατίνες, μέχρις ότου η θεία Σοφία "έφυγε γιά να κοιμηθεί", όπως λένε τα χυδαία και αγράμματα Πασόκια.

    ReplyDelete
  17. Εξ ου και στο escutcheon της Principaute' de Thyre'e

    αναγράφεται το λατινικόν

    E labore stabilitas et e labore virtu

    δλδ,

    Εκ της εργασίας η σταθερότης και εκ της εργασίας η αρετή.

    ReplyDelete
  18. τα χιακα τα προβατα ειν ΗΡΩΙΚΑ. και εχω και γω πεντ εξι. αλλα που να τα ξερουν αυτα τα βουτυροπαιδα με τα πλεϊστεσιον και τα λάιφ στάιλ. που να ξερουν οτι απο μια προβατινα μοναχα παιρνεις τοσο γαλα που τρωγει μια οικογενεια και εχει και αλλο τοσο να πουλαει και ετσι την εβγαζαν κει στη χιο για γενιες και γενιες. και οχι μοναχα αυτο αλλα τωρα τα στελνουν και πακετο στο εξωτερικο που τα ζητανε.
    να μοναχα εδω που πολλες φορες τα μπασταρδευουν με τα νεας ζηλανδιας. αλλα τι να καμεις.
    μα τωρα τα βουτυροπαιδα θελουν ολα γραφειο και στα ζωντανα θελουν να παν μονο αλβανοι. και τα βουτυροπαιδα νομιζουν οτι το γαλα ερχεται απ τα σουπερμαρκετ και αμα θελουν να σε βρισουνε σε λενε αλβανο και δε ξερουν οτι οι αλβανοι ειναι που τους ταιζουν. ας ειν καλα και οι αλβανοι που ηρθαν και δουλευουν και γινεται και καμια δουλεια σωστα χωρις να ανησυχουμε για το μανικιουρ και το πεντικιουρ του βουτυροπαιδου.
    και συ κουμφουκιε οταν ξαναρθεις στην ελλαδα θα σε πω που ειμαι για να ρθεις να σε κερασω γαλα προβειο αν δε σου βρωμα που μ αρεσει και μενα πιοτερο απ το γελαδινο κι ας ειμ και γελαδαρης.

    ReplyDelete
  19. κι οσο για τον αποθανο μη τους συνεριζεσαι. ο κτηνοτροφος που τρεχει πισω απο τα ζωντανα ειναι που αποθαινει. και οταν τον εδεις πεθαμενο το καταλαβαινεις. το βουτυροπαιδο κι οτανε ζει ολο κοιμαται κι οτανε πεθαινει αυτοι που του κανουνε παρεα νομιζουν πως κοιμαται και περιμενουν να μυρισει για να το παραχωσουν.

    ReplyDelete
  20. ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ ΟΧΙ γάλα

    χαχαχαχαχαχα

    Οταν ήμουν μικρός, πάνω στον Πάρνωνα, με κυνηγούσαν η Μαρία, η Αλεξάνδρα και ο Νικολός γιά να πιώ το γάλα. Τι κακάο έβαζαν, τι σοκολάτα.

    ΕΚΛΑΙΓΑ με αναφυλλητά.........
    "Βρωμάααααααααααααααει" φώναζα....

    Αλλωστε, όσο σπουδαίο είναι μέχρι τα 20, τόσο βλαπτικό γίνεται μετά, το γάλα.

    ΑΛΛΑ θα έρθω να σε επισκεφθώ. Εσο βέβαιος.

    ΘΑ ΕΧΕΙΣ καταλάβει ότι σιχαίνομαι τον παληάνθρωπο τον ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και τούς ΑΡΑΠΗΔΕΣ, τα ΞΥΠΟΛΥΤΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ του ΠΑΣΟΚ

    επειδή

    ΕΙΠΑΝ στον ΛΑΟ ότι η ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ εργασία είναι ΝΤΡΟΠΗ.

    Αντιστρόφως,

    ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ στους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που σέβονται τη ΦΥΣΗ και τα ΖΩΝΤΑΝΑ της και ΖΟΥΝ ΑΡΜΟΝΙΚΑ μαζί τους.

    ΟΧΙ ΔΕΝ θα τον ΣΥΓΧΩΡΗΣΩ ΠΟΤΕ αυτόν τον ελεεινό. ΔΙΕΛΥΣΕ ΗΘΙΚΩΣ την ΠΑΤΡΙΔΑ μου.

    ReplyDelete
  21. ααα ολα κι ολα. εδω θα τα χαλασουμε. τι φταιει ο παπανδρεου. αφου εμεις τον εβγαλαμε. και μας εδωσε οτι μας υποσχεθηκε. ολα. αφου του ειπε και του τσοβολα. τσοβολα δωστα ολα. εμεις τι τα ζητουσαμε. και λεφτα του ζητησαμε και μας τα δωσε και θεσεις στο δημοσιο ζητησαμε και μας τις εδωσε και να μη δουλευουμε ζητησαμε και δε μας πιεσε και να μη μαθαινουμε ζητησαμε και παλι δε μας πιεσε. και μαλιστα παλι καλα πες που δε τα εκανε και ολα γιατι αλλιως ουτε ΕΟΚ ουτε ΝΑΤΟ. γιατι και αυτα μας ελεγε και παλι τον εβγαλαμε.
    αυτα θελαμε τοτε και αυτα χρειαζομασταν για να συνελθουμε απ την πεινα. αλλα να που βαρυστομαχιασαμε και μας παιρνει και ολο ο υπνος απ το ραχατι και τη χαζομαρα και τωρα χρειαζομαστε κανα δυο χαστουκια να συνερθουμε. και ποιος να μας τα δωσει. ηρθε και ο σημιτακος και παλι καλα που μας εσωσε και μας εβαλε και στην ΟΝΕ και μας εκανε και τον ΑΣΕΠ για να δουμε πως ειναι κι απ αλλιως καλυτερα και οχι να περιμενουν στην ουρα ολοι κουτσοι στραβοι για τον Αγιο Παντελεημονα. αλλα χαστουκι δε μας εδωσε. ειναι ευγενικος βλεπεις και μονο με το καλο να μας συμμαζεψει.
    αμ δε συμμαζευομαστε γιατι αλλιως τα μαθαμε.
    και ηρθε και ο Καραμανλης μεγαλη η χαρη του με σοβαροτητα και ταπεινοτητα να μας δωσει αυτος χαστουκια και να μας συμμαζεψει. και εφερε μαζι και το γιαννη το μανωλη που ειναι και το θεμα μας για να τονε βοηθησει. και ειδες τι ωραια που τα πανε; διπλασιο το χρεος του ΟΣΕ μεσα σε 4 χρονια. ουτε ο παπανδρεου τετοια επιτυχια. αλλα καλα ο καραμανλης δεν εγραφε πτυχιακες για τον ανδρεα οταν ηταν φοιτητης; αυτο αληθεια ειναι μου φαινεται και δε το ονειρευτηκα και ας με διορθωσει καποιος αν ειναι λαθος. και τα μαθε τα παπανδρεικα ωραια ο κερατας
    για γελια και για κλαματα. αλλα εγω πιοτερο γελαω γιατι τα θελει ο κωλος μας και τα παθαινει.

    ReplyDelete
  22. Aσφαλώς, ασφαλέστατα.

    Το ΚΡΕΑΣ είναι ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ του ΑΡΧΙΦΟΝΙΑ και ΑΡΧΙΔΙΑΦΘΟΡΕΑ της ψυχής των Ελλήνων Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    Ενόσω ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΡΙΣΤΑ ΤΙ πρέπει να ΓΙΝΕΙ
    κινείται μεν στην ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, αλλά

    προκειμένου να εξασφαλίζει κάποια υπεροχή έναντι του ΠΑΣΟΚ,

    ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ "ΗΜΙΜΕΤΡΑ", γιά την ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΜΟΝΟ 10% των ΜΕΤΡΩΝ που ΟΦΕΙΛΕΙ να ΛΑΒΕΙ. Aποσπασματικές, αναποτελεσματικές, αντιπαραγωγικές ενέργειες: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΟΡΑΜΑΤΟΣ!!!!!

    Το ΜΟΝΟ που επιδιώκει είναι Ο,ΤΙ και το ΚΑΘΑΡΜΑ, δλδ να ΜΕΙΝΕΙ στην ΕΞΟΥΣΙΑ!!!!!

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
    Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ είναι ΕΛΕΕΙΝΟΤΕΡΟΣ του ΕΛΕΕΙΝΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !!!!!!!!!!!
    ΑΤΥΧΩΣ, το ΠΑΣΟΚ του ΓΙΩΡΓΑΚΗ είναι ελεεινότερο του ελεεινοτέρου,

    ήτοι

    ΕΛΕΕΙΝΟΤΑΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  23. ENAΣ ΧΥΔΑΙΟΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΛΑΟΣ

    Πήγα νωρίτερα να πάρω κάτι πράγματα στην γειτονιά. Σε όλα τα μαγαζιά βλέπεις έξω στην βιτρίνα

    SALES, SALES, SALES, SALES, SALES

    Mπαίνω, λοιπόν, σε δυό γιά να δώ ΠΩΣ θα αντιδράσουν. Πλησιάζω τον/ην υπεύθυνο του καταστήματος και λέω,

    Ξέρετε, Sale στον ενικό σημαίνει πώληση ΚΑΙ εκπτώσεις, SALES στον πληθυντικό σημαίνει ΜΟΝΟ πωλήσεις.

    Εφόσον, λοιπόν, θέλετε να πείτε στους τουρίστες ότι έχετε εκπτώσεις και ανεξαρτήτως του αν έχετε σε έκπτωση ΟΛΟ το εμπόρευμα ή ΜΟΝΟ ένα είδος, η ταμπέλα θάπρεπε να γράφει,

    SALE

    Moυ λέει τότε η βλάχα,

    ΔΕΝ θέλω να σας προσβάλω κύριε αλλά έχω Proficiency toy Cambridge.

    Χαογέλασα και αποχώρησα.

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
    ΚΑΦΡΟΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΤΕ,
    ΚΑΦΡΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ

    και όχι μόνο

    ΑΛΛΑ ΑΡΝΕΙΣΘΕ και να ΒΕΛΤΙΩΘΕΙΤΕ

    Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ της ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ!!!!!!

    ReplyDelete
  24. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

    Αυτό είναι στοιχείο ελληνικότατο, και κομφούκιε σε διακατέχει από την κορφή ως τα νύχια και σένα.

    ReplyDelete
  25. Δώσε μου ένα, μόνο ένα, παράδειγμα αυτού που υποστηρίζεις. Δλδ όπου έκανα ΚΑΙ λάθος ΚΑΙ ΔΕΝ το αναγνώρισα αμέσως ΚΑΙ επέμεινα ότι έχω δίκαιο. ΚΑΙ παρακαλώ να παρουσιάσεις μιά ΚΑΘΟΛΙΚΩΣ αποδεκτή αλήθεια με την οποία ΔΙΑΦΩΝΗΣΑ.
    ΔΙΟΤΙ εγώ κάνω πολλά λάθη αλλά πάντα τα αναγνωρίζω και διδάσκομαι από αυτά.

    ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ότι έχεις ΗΘΙΚΗ υποχρέωση να απαντήσεις.

    ReplyDelete
  26. @απόφειτος (σωστά τόγραψα;)

    Σωστά τα λές γενικά, συμφωνώ, και ειδικά με το 1.18 πμ. Ωραίο χιούμορ επίσης.

    @normad

    Μην απογοητεύεσαι, συνέχισε τη θεραπεία, με την επιμονή θα τα καταφέρεις.

    @κομφούκιος

    Με αυτά που γράφεις γιά πρόσληψη τεχνικών θα σε περιλάβουν οι διάφοροι γιά αρχιμαφιόζο του ΤΕΕ. Πρόσεχε.

    ReplyDelete