Monday, June 2, 2008

Διεκδικούμε το ευρωπαϊκό όνειρο

Η ενασχόληση του κυριακάτικου Ριζοσπάστη με την κίνηση της G700 στο διαδίκτυο, μας τιμά ιδιαίτερα. Δεν είναι μόνο ότι ο Ριζοσπάστης αποτελεί όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενός από τα πιο ανθεκτικά και ιστορικά κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Είναι κυρίως ότι ο Ριζοσπάστης και κατ’ επέκταση το ΚΚΕ, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις παραδοσιακού κόμματος και έντυπου Μέσου Ενημέρωσης, που μελέτησαν με σοβαρότητα τις θέσεις της G700, παραμερίζοντας το ριάλιτι προσωπικών βιωμάτων και δίνοντας έμφαση στην πολιτική κριτική και το σχολιασμό των απόψεών μας.

Βέβαια, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και εντελώς φυσιολογικό να συμβεί, η εφημερίδα αξιολόγησε τις απόψεις της «γενιάς των 700 ευρώ» μέσα από το γνωστό ιδεολογικό φακό της μουσειακής αριστεράς.

Σύμφωνα με το Ριζοσπάστη, η θέση της G700 ότι: «βασικό μέλημα της νέας γενιάς δεν είναι ο «ιμπεριαλισμός», ο «καπιταλισμός και ο «σοσιαλισμός», αλλά συγκεκριμένα καθημερινά ζητήματα: η υπερεργασία για όσους εργάζονται, η πολυαπασχόληση, οι πενιχρές αμοιβές, η έλλειψη πολλών και καλών θέσεων εργασίας, το στρεβλό επιχειρηματικό περιβάλλον, οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το υποβαθμισμένο δομημένο και φυσικό περιβάλλον, η κακή κατάσταση της παιδείας», καθώς και το γεγονός ότι αποκηρύσσουμε την «a priori άρνηση της παγκοσμιοποίησης, τον εκ πεποιθήσεως αντιαμερικανισμό και την αμφισβήτηση του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου (..)», καθώς και το ότι «ζητάμε εξευρωπαϊσμό και σύγκλιση με την ΕΕ και θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή με ενεργό ρόλο στην οικοδόμηση της Ευρώπης» είναι απόψεις που μας καθιστούν απολογητές των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά και αναγκαίο ανάχωμα του κεφαλαίου, ενσωματώνοντάς μας πλήρως στην κυρίαρχη πολιτική.

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τον αρθρογράφο από το να μας χρεώσει πολιτικά στο περιβάλλον Αλέξη Τσίπρα, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στηρίζουμε πολιτικές και όχι κόμματα, ούτε πρόσωπα, ενώ ως γνωστόν έχουμε διαφοροποιήσει τη στάση μας απέναντι στις παραδοσιακές εμμονές της γενιάς του πολυτεχνείου και των επιγόνων της σε όλο το φάσμα του πολιτικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι η γενιά των 700 ευρώ δεν αρκείται σε μια Νέα Μεταπολίτευση. Θέλει ΛΕΥΤΕΡΙΑ απ’ τη Μεταπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που η κριτική του Ριζοσπάστη αποτελεί πλέον και κατευθυντήρια γραμμή του ΚΚΕ, χρήζει μίας σαφούς απάντησης από την πλευράς μας.

Καταρχάς, ΝΑΙ ομολογούμε ότι ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ το ευρωπαϊκό όνειρο. Πρότυπό μας και παράδειγμα προς μίμηση αποτελούν οι καλύτερες πρακτικές στην οικονομία, την κοινωνία, την παιδεία και την αγορά εργασίας, των δυτικοευρωπαϊκών κρατών. Σε καμία περίπτωση δε θα φτιάχναμε ένα blog για να παρουσιάσουμε ως πρότυπο δημοκρατίας και οικονομίας τον 21ο αιώνα την Κούβα, ένα κράτος όπου η κριτική στο καθεστώς συνιστά ποινικό αδίκημα και οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά θερίζουν.

Δεύτερον, η πρότασή μας για ένα μικτό τρι-πυλωνικό σύστημα ασφάλισης, όπου οι νέοι εργαζόμενοι δεν υποτάσσονται στις απαιτήσεις των βολεμένων μεσηλίκων, και οι εισφορές τους αποτελούν δικιά τους προσωπική αποταμίευση, όχι λεφτά που πετιούνται στον τρύπιο κουβά του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού συστήματος των ασύδοτων κομματικών διαχειριστών, συνιστά πρόταση για ένα ΆΛΛΟ μοντέλο ασφάλισης ριζικά διαφορετικό από το υπάρχον, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με προηγούμενους νόμους που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ή τα όσα προτείνει σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Τρίτον, πράγματι θεωρούμε ότι η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ 2008-2009) είναι θετικότερη απ’ ό,τι περιμέναμε. Ωστόσο όπως έχουμε υπογραμμίσει συμπληρωματικά, υπολείπεται κατά πολύ από το επιθυμητό και εφικτό σενάριο για τις απολαβές των νέων ανειδίκευτων μισθωτών εργαζόμενων, τη λεγόμενη και γενιά του βασικού μισθού.

Το επιθυμητό σενάριο για τη γενιά των 400 και 500 ευρώ, δεν είναι άλλο από τη θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ), ο οποίος θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο από το κράτος στη λογική ενός ελάχιστου μισθολογικού κανόνα που θα αντιστοιχεί στο 50% του εθνικού μέσου μικτού μισθού. Η πρόταση αυτή, κινείται στο πνεύμα της ευρωπαϊκής Κοινωνικής Χάρτας περί δίκαιων αμοιβών, και αν σήμερα βρισκόταν σε ισχύ, ο κατώτατος μισθός για τον ανειδίκευτο μισθωτό εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία θα ανέρχονταν γύρω στα 850 ευρώ, από 680, δεδομένου ότι ο μέσος μικτός μισθός στην Ελλάδα το 2008 ξεπερνά τα 1650 ευρώ. Φυσικά, κι αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά, κανείς δεν γίνεται πλούσιος με 850 ευρώ. Ωστόσο ο καθένας έχει μυαλό για να κρίνει κατά πόσο η θέση του ΚΚΕ για 1400 ευρώ βασικό μισθό είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.

Σε κάθε περίπτωση, αν η γενιά των 400 και 500 ευρώ, των ανειδίκευτων εργατών χωρίς προϋπηρεσία, έχει την ανάγκη κάποιου τύπου εισοδηματικής στήριξης από το κοινωνικό κράτος, η διέξοδος για τη γενιά των 700 ευρώ, των νέων πτυχιούχων που επένδυσαν στην εκπαίδευση και δε βλέπουν να παίρνουν την επένδυσή τους πίσω, ΔΕ βρίσκεται σε εξωπραγματικά άνωθεν επιβεβλημένα κατώτατα όρια αμοιβών, ούτε μπορεί να αφεθεί σε μια μακρινή επανάσταση στο μέλλον.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου ο ουσιαστικός και συστηματικός δημόσιος διάλογος απουσιάζει ή πνίγεται κάτω από κορώνες και ιδεολογικούς βερμπαλισμούς, εμείς πορευόμαστε με πυξίδα την κοινή λογική. Δεν έχουμε ανάγκη από μία ακόμα θρησκεία, αλλά από αναδιανομή ευκαιριών και πόρων, διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, τεχνολογική εξέλιξη, υποδομές, ποιοτικά συλλογικά αγαθά, και πάνω απ’ όλα επένδυση στην πραγματική γνώση.

132 comments:

  1. Η Γενιά των 700 έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της τα Δημόσια Συλλογικά Αγαθά.Πιστεύει ότι προς τα εκεί βρίσκεται ο δρόμος μιας "ανάπτυξης για όλους" που θα σέβεται το περιβάλλον και θα μειώνει τις Ανισότητες.
    Η διαφορά μας με το ΚΚΕ βρίσκεται στο ότι εμείς πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί συλλογικών αγαθών πρέπει να είναι πολλοί και όχι ένας, το Κράτος δηλαδή.Ο μονοπωλιακός ρόλος του κράτους πνίγει την ποιοτική παραγωγή δημόσιων αγαθών και διώκει την Ελευθερία.
    Και πέρα απο τις πολλές διαφορές μας η πιό σημαντική είναι ότι το ΚΚΕ δεν πιστεύει στην πληθυντική κοινωνία των πολιτών και τις δυνατότητές της να καθοδηγεί την πολιτική με βάση τις ανάγκες της και όχι με βάση τις επιδιώξεις βολεμένων συντεχνιών του επιχειρηματικού,του συνδικαλιστικού,του Ακαδημαικού, του Κομματικού και του Μεντιακού χώρου.

    ReplyDelete
  2. Οχι στο πολιτικο παιχνιδι που πανε να παιξουν οι διαφοροι για να εξυπηρετησουν τα συμφεροντα τους οποια και αν ειναι αυτα.

    ReplyDelete
  3. Η μόνη αληθινή επανάσταση είναι ο γρήγορος εκσυγχρονισμός της χώρας. Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι δήλωση και βεβαίωση εθνικής υποταγής!

    Το ΚΚΕ πρέπει επιτέλους να το καταλάβει αυτό. Η εμμονή σε αναχρονιστικές κοσμοθεωρήσεις οι οποίες επανειλημμένα έχουν διαψευστεί από την ιστορία φτάνει πλέον στα όρια της ψυχωτικής συμπεριφοράς.

    Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να περιμένουν το "τέλος της ιστορίας" για να δικαιωθούν ιδεολογικά. Μια πιο έντιμη πολιτικά στάση θα ήταν να βγάλουν τα γυαλιά του εγωισμού τους, να κάνουν την αυτοκριτική τους, και να συνεισφέρουν στην εξύψωση του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας με έναν γόνιμο και εποικοδομητικό τρόπο.

    Η χώρα έχει ανάγκη από την αναλυτική τους σκέψη, αν βέβαια αποφασίσουν επιτέλους να θεραπευθούν από τον ιδεολογικό τους στραβισμό και αντιμετωπίσουν τα προβλήματα περισσότερο πρακτικά.

    Για μένα είναι πράγματι λυπηρό να βλέπω καταρτισμένους ανθρώπους να χάνονται μέσα στις θεωρητικολογίες τους, και σαν άλλοι Δον Κιχώτες να κυνηγάνε τέρατα και γίγαντες...

    ReplyDelete
  4. MOΡΦΩΣΗ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

    ΜΟΡΦΩΣΗ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

    ΜΟΡΦΩΣΗ - ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

    Bonjour a tous

    ReplyDelete
  5. KAI με το ΜΟΡΦΩΣΗ εννοώ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, όχι απλά γνώση.

    Οι Γάλλοι έχουν ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ

    Education kai Formation

    ΚΑΙ ίσως φαίνεται παράδοξον ότι με το formation αναφέρονται στις γνώσεις
    ΕΝΩ
    με το education στην καλλιέργεια

    ReplyDelete
  6. Big Lebowski said...
    Anaxomatothika proi proi.

    χααααααααααχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  7. Βαγγέλα, προσωπικά συμφωνώ και επαυξάνω.Στο χθεσινό ΒΗΜΑ έχει ένα πολύ καλό άρθρο με τίτλο Διάλογος για την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις.

    Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα σύμφωνα με το οποίο:

    "Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα επιδεινούμενο παραγωγικό αδιέξοδο: χάνει διαρκώς θέση στις διεθνείς αγορές, προσελκύει ελάχιστες παραγωγικές επενδύσεις και απουσιάζει από τις κοσμογονικές αλλαγές της γνώσης και της τεχνολογίας. Την ίδια στιγμή η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης και ο υπέρμετρος δανεισμός έχουν προκαλέσει ένα εκρηκτικό και πρωτοφανές έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών. Η υπερσυγκέντρωση των λιγοστών επενδύσεων στον τομέα της κατοικίας και οι μαζικές πωλήσεις ακίνητης περιουσίας σε ξένους δημιούργησαν μερικά εισοδήματα τα οποία όμως ούτε επαρκούν ούτε είναι επαναλήψιμα για τη διαρκή χρηματοδότηση της εισαγόμενης ευημερίας. Η διεθνής τραπεζική κρίση που έχει πρόσφατα ξεσπάσει συνθλίβει τις πιστωτικές δυνατότητες των πιο αδυνάμων, ενώ η ακρίβεια στα τρόφιμα και στα καύσιμα επιτείνει ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού.

    Αν δεν υπήρχε η ασπίδα του ευρώ, το νόμισμά μας θα είχε υποστεί απανωτές υποτιμήσεις οι οποίες θα έπλητταν κυρίως τους μισθωτούς και τα νοικοκυριά, όπως συνέβη και με την κατάρρευση της Αργεντινής πριν από λίγα χρόνια. Και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου παρουσιάζουν εξωτερικά ελλείμματα και στέρηση ανταγωνιστικότητας, καμία όμως στην έκταση και στην ένταση της Ελλάδας. Κινδυνεύει να χαθεί έτσι οριστικά η δυναμική της ανάπτυξης που κατακτήσαμε με την ένταξη στην ΟΝΕ τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί να δούμε την Ελλάδα να ξαναμπαίνει σε τροχιά μόνιμης απόκλισης από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες."

    ReplyDelete
  8. Πράγματι.
    Θα ήταν ωραία έκθεση 3ης Γυμνασίου στο Πειραματικό της λαμπρής εποχής.

    ReplyDelete
  9. ΔΗΜΟΣΙΑ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.

    "Δημόσια και συλλογικα" είναι πλεονασμός (redundancy).
    O όρος ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΑΓΑΘΑ είναι,
    by far, προτιμότερος του "Δημόσια αγαθά" διότι

    1) Δεν αποστασιοποιεί τον Πολίτη, αλλά απεναντίας, του υπενθυμίζει, και τον παραπέμπει εις, την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ (collective duty), άρα και την ανάγκη προσωπικής ΤΟΥ συμμετοχής
    2) Εμφυσεί στον πολίτη ΑΙΣΘΗΜΑ ΙΣΧΥΟΣ (empowerment) και ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
    και
    2) Απομακρύνει την σκέψη από την ΑΔΡΑΝΕΙΑ και τον ΚΡΑΤΙΣΜΟ στις οποίες αναπόφευκτα παραπέμπει η (παρεξηγημένη) λέξη ΔΗΜΟΣΙΟ

    ReplyDelete
  10. Re: "άρθρο" Βήματος

    To ΑΣΤΕΙΟ ή μήπως θάπρεπε να πω ΤΡΑΓΙΚΟ της υπόθεσης είναι ότι την έκθεση αυτή ιδεών ενός μέσου μαθητή 3ης Γυμνασίου του ΤΟΤΕ Πειραματικού την υπογράφουν (με καμάρι υποθέτω) 15 ΑΤΟΜΑ, ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ.

    Kύριε Λαμπράκη,
    έξεστιν Λακεδαιμονίοις παλιμπαιδίζειν!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  11. Σχετικά με το άρθρο από "Το Βήμα" που παράθεσε ο Gμόσιος:

    Βήμα:"Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βρίσκεται καθηλωμένη σε ένα επιδεινούμενο παραγωγικό αδιέξοδο: χάνει διαρκώς θέση στις διεθνείς αγορές, προσελκύει ελάχιστες παραγωγικές επενδύσεις και απουσιάζει από τις κοσμογονικές αλλαγές της γνώσης και της τεχνολογίας".
    Don: Είμαστε σαν χώρα σε λάθος κατεύθυνση. Προσπαθούμε να ανταγωνιστούμε τους Κινέζους και τους λοιπούς που δουλεύουν με ενα δολάριο την μέρα, με αποτέλεσμα να χάνουμε το παιχνίδι. Πρέπει να μεταφέρουμε την μπάλα σε άλλο γήπεδο. Σε αυτό των premium products/ services, ονομασίες προέλευσης κτλ. Σε κάτι που θα μπορούμε να έχουμε το στρατηγικό πλεονέκτημα.

    Βήμα: "Την ίδια στιγμή η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης και ο υπέρμετρος δανεισμός έχουν προκαλέσει ένα εκρηκτικό και πρωτοφανές έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών".
    Don: Και τα δύο, σε συνδυασμό με το μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα, είναι συμπτώματα του μαύρου χρήματος. Ποιος να φταίει αν όχι οι τράπεζες και η κεντρική διοίκηση.

    Βήμα:"Η διεθνής τραπεζική κρίση που έχει πρόσφατα ξεσπάσει συνθλίβει τις πιστωτικές δυνατότητες των πιο αδυνάμων, ενώ η ακρίβεια στα τρόφιμα και στα καύσιμα επιτείνει ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα του οικογενειακού προϋπολογισμού".
    Don: Όσο οι τιμές των προϊόντων και του πετρελαίου θα διαπραγματεύονται στο NYSE σαν μετοχές, θα διευκολύνεται ο έλεγχος των τιμών τους από τους λίγους μεγάλους (funds, groups, αλλά και από ασφαλιστικά ταμεία - για να μην ξεχνιόμαστε- που κατέχουν τεράστια κεφάλαια και λειτουργούν ως ηθικοί αυτουργοί μέσω τρίτων) και θα καθίσταται εφικτό κατ'επέκταση το λεγόμενο speculation εις βάρος της τσέπης του τελευταίου και πιο αδύναμου κρίκου.

    Βήμα:"Και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου παρουσιάζουν εξωτερικά ελλείμματα και στέρηση ανταγωνιστικότητας, καμία όμως στην έκταση και στην ένταση της Ελλάδας".
    Don: Καμία άλλη χώρα δεν ξοδεύει τόσο μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ της για εξοπλιστικά προγράμματα. Χωρίς πάντα να φταίνε οι γείτονες εξ'ανατολάς. Φταίει και ο Τσοχατζόπουλος, και ο Παπαντωνίου και ο Σπηλιωτόπουλος και ο Μεϊμαράκης που έκανε ανέμελος την βόλτα του στις Σπέτσε το Σάββατο, και φυσικά οι μιζαδόροι όλων των πατριδοκάπηλων τελευταίων κυβερνήσεων.

    Βήμα: "Κινδυνεύει να χαθεί έτσι οριστικά η δυναμική της ανάπτυξης που κατακτήσαμε με την ένταξη στην ΟΝΕ τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί να δούμε την Ελλάδα να ξαναμπαίνει σε τροχιά μόνιμης απόκλισης από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες."
    Don: "Αν τα αποτελέσματα και τα επιτεύγματα της ΟΝΕ δεν χρησιμοποιηθούν από τις χώρες της ΕΕ τόσο συνολικά όσο και σε επιμέρους βάση για διείσδυση σε άλλες αγορές ή/ και ανταγωνισμό με εξωκοινοτικούς παραγωγούς, ενώ παράλληλα παραμείνει η αξιοποίησή τους σε ενδο-κοινοτική/ άλληλο- κρατική βάση τότε η έννοια της ΕΕ θα ξεπεραστεί και τελικά θα την "αποβάλει ο οργανισμός" των ίδιων των κρατών που συμμετέχουν, δηλαδή θα αποτύχει.

    ReplyDelete
  12. Tα εις είδος αγαθά (πχ σιτάρι, livestock), σε αντίθεση προς τα ΧΡΕΩΓΡΑΦΑ, διαπραγματεύονται στο AMEX, στο Chicago, όχι στο NYSE

    ReplyDelete
  13. Κομφούκιος said...

    "Tα εις είδος αγαθά (πχ σιτάρι, livestock), σε αντίθεση προς τα ΧΡΕΩΓΡΑΦΑ, διαπραγματεύονται στο AMEX, στο Chicago, όχι στο NYSE"

    @ Κομφούκιος

    Από όλα όσα έγραψα αυτό σε πείραξε? Κάναμε μια λάθος διατύπωση.

    Διόρθωση: "....θα διαπραγματεύονται σαν μετοχές στο NYSE, θα διευκολύνεται....".
    Εντάξει τώρα???

    ReplyDelete
  14. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να "ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ" η ΕΛΛΑΔΑ το "ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ"

    Το έχει στα ΧΕΡΙΑ της

    ΑΛΛΑ το ΦΤΥΝΕΙ

    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ:
    Ο ΟΥΡΑΝΟΣ, η ΘΑΛΑΣΣΑ και η ΓΗ.

    Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ελεγχόμενος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ θα είχε μετατρέψει την Ελλάδα στην ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ χώρα της ΕΥΡΩΠΗΣ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ατυχώς δεν διαθέτει τον ANDRE MALRAUX της.

    Αντί του ANDRE MALRAUX διαθέτει την Σταθούλα του Κοτσώνη, που καταστρέφει πεύκα, τον Σακελλάρη που βάζει πυλώνες 25 ΜΕΤΡΩΝ για ποδοσφαιρικό γήπεδο δίπλα στον ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ της Β' ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ, τον Δαλιάνη που έχει μετατρέψει το ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ σε Ραμάλα, τον Λαλιώτη που μετέτρεψε την Ακτογραμμή Κυβερίου Αστρους από πίνακα του Renoir στο τσαντίρι της Θυμιάς του Κοδέλα και τους κυρίους Χρυσοχοϊδη και Βουλγαράκη που πιστεύουν με ΠΑΘΟΣ ότι ο ΘΟΡΥΒΟΣ είναι σύμβολον Ελληνοπρέπειας και ανδρισμού.

    Ως αποτέλεσμα, οι αφικνούμενοι τουρίστες στην Ελλάδα είναι Αγγλοι εργάτες του Manchester, Boύλγαροι, Ρώσοι με οριακού κέρδους πακέτα που τρώνε με τα λουράκια (πλαστικές περικάρπιες ταυτότητες) της πλήρους διατροφής, μς τον δίσκο, όπως οι εργάτες στη καφετέρια του εργοστασίου.

    ReplyDelete
  15. Ερχονται και τα άλλα, stay put
    MH βιάζεσαι

    Haste makes waste

    ReplyDelete
  16. OXI "σαν" αλλά "ως".

    Το "ως" και το "σαν" είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικά.
    Το "ως" αναφέρεται στην ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ιδιότητα
    το "σαν" εκ του "ωσάν" δηλοί ομοιότητα ΟΧΙ ταυτότητα, δηλαδή είναι ανάλογο του ΟΙΟΝΕΙ ή ΔΙΚΗΝ ή του λατινικού QUASI.

    ReplyDelete
  17. Παρά το γεγονός ότι το ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ του λόγου τους ήταν πάντα ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ, απαρχής μέχρι τέλους, υποληπτόμουν τους κομμουνιστές της εποχής Φαράκου διότι έγραφαν (με) ΣΩΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και σεβόντουσαν την ΤΕΧΝΗ και τα ΓΡΑΜΜΑΤΑ .

    ReplyDelete
  18. @ Κομφούκιος

    Μία από τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη του στρατηγικού πλεονεκτήματος, είναι το να μην μπορούν οι ανταγωνιστές σου να σε αντιγράψουν εύκολα.

    Από όσα γνωρίζω ο Ουρανός, η Θάλασσα και η Γη είναι στοιχεία της φύσης που υπάρχουν και σε άλλες χώρες.....(??)για αυτό και η παρουσία τους στην χώρα μας δεν μας προσδίδουν αυτόματα και το στρατηγικό πλεονέκτημα.

    Οι τουρίστες δε, που καταφθάνουν για θερινές διακοπές, διακινούνται από λίγους tour operators που ελέγχουν κατά κανόνα την πλεοψηφία της τοριστικής μας κίνησης και ελάχιστα γνωρίζουν ή αντιλαμβάνονται για αυτά που λες.

    Εννοώ ότι αυτά τα τρία στοιχεία, όπως και το οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, αυτά καθ'αυτά, δεν αποτελούν κανενός είδους πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας στον κλάδο του Τουρισμού.
    Αυτό πιθανόν να ίσχυε και να είχε περιθώρια εφαρμογής στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, τότε που το μόνο ίχνος ζωής στην σημερινή super paradise της Μυκόνου ήταν ο κάτοικος μίας μικρής κατοικίας που φρόντιζε για την φιλοξενία των λουομένων αφιλοκερδώς. Από τότε βέβαια έχουν σημειωθεί πλήθος αλλαγών και πολλά πράγματα δεν πρόκειται ποτέ ξανά να γίνουν όπως πριν.

    Γνωρίζεις για τον τρόπο που εκμεταλλεύονται πλέον οι γείτονες μας τα ελληνικά αρχαιολογικά ευρήματα της άλλοτε Ιωνίας και το ύψος των επενδύσεων που γίνονται για την κατασκευή και την premium λειτουργία γιγάντιων τουριστικών μονάδων (πχ στην Antalya)???

    Δυστυχώς, και στον κλάδο του τουρισμού έχουμε χάσει πολύτιμο έδαφος και η ύπαρξη του Ήλιου, της θάλασσας και της Γης δεν αρκούν πλέον.

    ReplyDelete
  19. @g700

    Λίγα σχόλια για το original post (με όλο το σεβασμό).

    g700:"Ωστόσο ο καθένας έχει μυαλό για να κρίνει κατά πόσο η θέση του ΚΚΕ για 1400 ευρώ βασικό μισθό είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη"

    Don: Το γεγονός ότι το περιθώριο καθαρών κερδών πολλών επιχειρήσεων είναι από 25% και πάνω, .......σας λέει κάτι???

    g700Q"...η διέξοδος για τη γενιά των 700 ευρώ, των νέων πτυχιούχων που επένδυσαν στην εκπαίδευση και δε βλέπουν να παίρνουν την επένδυσή τους πίσω, ΔΕ βρίσκεται σε εξωπραγματικά άνωθεν επιβεβλημένα κατώτατα όρια αμοιβών, ούτε μπορεί να αφεθεί σε μια μακρινή επανάσταση στο μέλλον."

    Don:"Οι λεγόμενες στρεβλώσεις τις αγοράς, μήπως επηρρεάζουν και την αγορά εργασίας??? Για παράδειγμα, ξέρετε πόσες επιχειρήσεις ελέγχει η MIG???? Πόσες τράπεζες διαχειρίζονται το 80% της τραπεζικής λιανικής και απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό τραπεζικών υπαλλήλων???

    g700:"Δεν έχουμε ανάγκη από μία ακόμα θρησκεία, αλλά από αναδιανομή ευκαιριών και πόρων, διεύρυνση των παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας, τεχνολογική εξέλιξη, υποδομές, ποιοτικά συλλογικά αγαθά, και πάνω απ’ όλα επένδυση στην πραγματική γνώση."

    Don:....Μήπως να κατέβετε στην πολιτική?? Σαν να σας βλέπω κιόλας στο μπαλκόνι. Θα σας πηγαίνει πολύ.

    ReplyDelete
  20. Μπα, η πολιτική δεν μας ενδιαφέρει καθόλου. Αντιθέτως αυτό που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η επιστήμη μας και ο ακτιβισμός από τη μεριά της κοινωνίας των πολιτών.

    ReplyDelete
  21. Μπραβο σας που ασχοληθηκατε με το αρθρο του ριζοσπαστη...Ομως...Αποπειρασθε να κρινετε το ΚΚΕ με βαση αυτα που λεει και δυστυχως φαινεται πως δεν καταλαβαινετε τιποτα...Χρησιμοποιειτε ενα παγιο επιχειρημα πως δε μπορουμε να περιμενουμε μια μελλοντικη επανασταση...Το βασικο λαθος αυτης της κατανοησης ειναι η επανασταση σα μια στιγμη,σαν μια ex nihilo προκυπτουσα κατασταση με βασικοτερο μαλλον χαρακτηριστικο τη βιαιη καταληψη της εξουσιας και τη βουληση σαν το κυριο συστατικο...Η επανασταση δεν ειναι μια ηρωικη για την καταληψη των χειμερινων ανακτορων εφοδος αλλα μια διαδικασια που συμβαινει πισω απο τις πλατες των ανθρωπων,χρονοβορα αλλα με διαφορους τροπους εγγεγραμενη στην ιστορικη διαδικασια...Σου δινω το παραδειγμα της ρωσικης επαναστασης κατα την οποια οι μερες του Οκτωβρη δεν ηταν παρα η θεαματικη εκδηλωση της ολης διαδικασιας...Ως γνωστον ειχαν αναδυθει εναλλακτικες δομες εξουσιας,τα ΣΟΒΙΕΤ,τουλαχιστον 12 χρονια πριν το 1917 τα οποια με τη σειρα τους ηταν αποτελεσμα της ιδιομορφης θεσης της ρωσιας και φυσικα της ιδιομορφης επαφης του ρωσικου πνευματος με το ευρωπαικο...Με λιγα λογια σου λεω πως το ΚΚΕ δε περιμενει καμια επανασταση,η επανασταση ειναι καθε μερα εδω μπροστα μας και το διακυβευμα ειναι πως η κοινωνικοτητα της εργασιας μεσα στον καπιταλισμο θα μπορεσει να βρει και τις αναλογες μορφες διαχειρισης της...Γι αυτο για το ΚΚΕ μια απο τις βασικοτερες οικονομικες παρεμβασεις θεωρειται η οργανωση των εργαζομενων στα συνδικατα....Διοτι πολυ απλα ο σοσιαλισμος ειναι η εκπονηση ενος σχεδιου που εχει σα κεντρο οχι την ατομικη ιδιοκτησια αλλα την κοινωνικη...Με αλλα λογια πρεπει να εφευρεθουν διαφορετικα οικονομικα "κινητρα"....Οσο για το αιτημα του ΚΚΕ για τα 1400 ευρω σας περιμενα πιο εξυπνους για να καταλαβετε τη πολιτικη σκοπιμοτητα του προταγματος...Απλα κανουμε γνωστη την αρνηση των συγχρονων οικονομιων να ορισουν ενα ικανοποιητικο μισθο αφου τα κερδη θεωρουνται θεσφατα και η τυχον προσβολη τους καταστροφικο αποτελεσμα στην "αναπτυξη"...

    ReplyDelete
  22. Don, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με δύο άτομα προσωπικό (η πλειοψηφία των Ελλήνων δηλαδή) έχει μήπως τα ίδια κέρδη με τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη MIG και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες; Θεωρείς δηλαδή ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να πληρώσει 1400 στον κάθε ανειδίκευτο πρωτάρη, από τη στιγμή που ο ίδιος είναι g700 και κάνει ελεύθερο επάγγελμα από ανάγκη; Μια απλή ερώτηση κάνουμε γιατί ως γνωστόν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι νανο-επιχειρήσεις και τα αφεντικά τους ελεύθεροι επαγγελματίες από ανάγκη.

    ReplyDelete
  23. Ο Ριζοσπάστης σας χρεώνει στον Τσίπρα. Παλιότερα η Πανδώρα του Βήματος σας είχε χρεώσει στον... Χρυσοχοΐδη. Δεν μπορεί, κάποιον πολιτικό χώρο υπηρετείτε! Δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα βγει ο Μάκης και θα σας ξεσκεπάσει! ;)

    Μέχρι τότε συνεχίστε ακάθεκτοι!

    ReplyDelete
  24. "Δημόσια και συλλογικα" είναι πλεονασμός

    Oχι δεν είναι.Ο Κολλεκτιβισμός αναφέρεται στην ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ενώ το Δημόσιο στην ελεύθερη και καθολική ΠΡΟΣΒΑΣΗ.
    Σήμερα είμαστε στην εποχή της πρόσβασης και όχι της ιδιοκτησίας.Είναι λεπτή αλλά πολύ σημαντική διαφορά.

    ReplyDelete
  25. Κι ένα τελευταίο προς αποφυγή παρανοήσεων. Το ποσοστό των κερδών στο ΑΕΠ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αυξάνεται σε βάρος του ποσοστού των μισθών. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις δυτικές χώρες και υπάρχουν άπειρες επιστημονικές εργασίες που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές ακόμα και του διεθνούς νομισματικού ταμείου ΔΝΤ. Αυτό όμως αφορά στα υπερκέρδη ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, ως επί το πλείστον πολυεθνικών (TNCs) και όχι στον μικρό που έχει ένα μαγαζί γωνία και άμα του βάλεις 1400 ευρώ εργατικό μισθό θα τον λιώσεις. Άσε που στην επαρχεία θα πάθουν ασφυξία.

    Αυτές τις αμοιβές να τις ζητάμε από εκεί που παράγεται πλούτος και δεν μοιράζεται δίκαια, κι όχι έτσι γενικά κι αόριστα από όποιον κάτσει.

    ReplyDelete
  26. Οι τουρίστες δε, που καταφθάνουν για θερινές διακοπές, διακινούνται από λίγους tour operators που ελέγχουν κατά κανόνα την πλεοψηφία της τοριστικής μας κίνησης και ελάχιστα γνωρίζουν ή αντιλαμβάνονται για αυτά που λες.

    ΛΕΣ μονίμως κοινοτοπίες, χωρίς τουλάχιστον να εντοπίζεις τα γενεσιουργά ή έστω τα εκλυτικά αίτια και, συχνά, ΧΟΝΤΡΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.
    Το τελευταίο με απασχολεί.

    Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ελεγχόμενος, δλδ ο ΕΥΚΤΑΙΟΣ τουρισμός της Ελλάδας, στο οποίο αναφέρομαι, ΔΕΝ έχει σχέση με τον ΜΑΖΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ των tour operators (έχει ΚΑΙ με αυτόν, αλλά κυρίως όχι με αυτόν).

    O τελευταίος έχει ήδη αρχίσει να μετακομίζει αλλού και αυτό όχι διότι το Ελληνικό τοπίο επαναλαμβάνεται, αλλά διότι "η φτήνεια τρώει τον παρά" των μαζών.

    Ο τουρισμός στον οποίο αναφέρομαι είναι του μεσοαστού και πάνω Αμερικανού που θα "σκάσει χοντρό" αλλά θα το σκάσει όταν αξίζει.
    ΕΤΣΙ βλέπουμε ότι οι αφιξεις μόνο των Αμερικανικών Αεροπορικών εταιρειών να είναι περίπου 100-200 ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ στο ΠΑΡΙΣΙ και άλλες τόσες στη ΡΩΜΗ.
    Στην Αθήνα φθάνουν, τον χειμώνα, 4 εβδομαδιαίως της Delta και ισάριθμες της Continental και, το καλοκαίρι, μιά ημερησίως εκάτερης των παραπάνω εταιρειών.

    ΚΑΙ αυτό όχι διότι ΔΕΝ είναι Ελληνολάτρες οι sophisticated Αμερικανοί, αλλά ΠΩΣ να το κάνουμε, είναι πολύ ΒΑΡΥ και κομμάτι unrealistic να πληρώνεις για ένα δείπνο στο Plaza Athene'e ή στο Georges V στο Παρίσι ΛΙΓΟΤΕΡΑ απόσα θα σου πάρει ο Πανορμίτης* και η Χρυσοβαλάντου* στο Ταβερνείο τους στη Σύμη.

    Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να ανταγωνισθεί τον τουρισμό των operators, δλδ τον τουρισμό της Τουρκίας, του Μαρόκου, της Ταϋλάνδης, ΑΛΛΑ μπορεί να ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ τον καλοπληρωτή spophisticated Αμερικανό ή Αγγλο που πάει στο Παρίσι ή στη Ρώμη και που θα ήθελε να έρθει ΚΑΙ στην Ελλάδα, ΑΛΛΑ όλοι οι άνθρωποι, ως και οι πλέον καλοπροαίρετοι, έχουν τις αντοχές τους.

    * Στην υπέροχη ΣΥΜΗ, πατρίδα της διαπρεπούς μαμάς, οι σύγχρονοι κάτοικοι, gold-diggers 2ης και 3ης γενιάς πούχουν έρθει από Αυστραλία και τα 4 σημεία του ορίζοντα, δεν είναι μόνο 100% απατεώνες, αλλά και πρωτόγονα θρησκόληπτοι. Οι μισοί άντρες ονομάζονται Πανορμίτης ή Ταξιάρχης και οι μισές γυναίκες Χρυσοβαλάντου!!!!

    ReplyDelete
  27. Για τα 1400 ευρω προσπαθησα να σας εξηγησω αλλα μαλλον δε θελετε να καταλαβετε...σας αρεσει προφανως περισσοτερο μια συζητηση χωρις αντικειμενο...

    ReplyDelete
  28. "Διοτι πολυ απλα ο σοσιαλισμος ειναι η εκπονηση ενος σχεδιου που εχει σα κεντρο οχι την ατομικη ιδιοκτησια αλλα την κοινωνικη.."

    Δύο παρατηρήσεις:
    1-Δεν είναι το Σχέδιο που οδηγεί τις ιστορικές εξελίξεις.
    2-Φύγαμε ήδη απο την εποχή της ιδιοκτησίας και είμαστε στην εποχή της πρόσβασης.

    ReplyDelete
  29. Τους μικρους επιχειρηματιες τους θελουμε μαζι,δε θελουμε να τους εξοντωσουμε...Μπορει να ειμαστε μουσειακη αριστερα οπως λετε παντως ηλιθιοι δεν ειμαστε...

    ReplyDelete
  30. Oχι δεν είναι.Ο Κολλεκτιβισμός αναφέρεται στην ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ενώ το Δημόσιο στην ελεύθερη και καθολική ΠΡΟΣΒΑΣΗ.
    Σήμερα είμαστε στην εποχή της πρόσβασης και όχι της ιδιοκτησίας.Είναι λεπτή αλλά πολύ σημαντική διαφορά.


    Eσύ, ο don και ο γιούρι έχετε αναδείξει τις σοφιστείες, τους βερμπαλισμούς και την εκλογίκευση σε επιστήμη.

    ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΙΚΗ=ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ
    collective = συλλογικός

    ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΙΚΗ ιδιοκτησία= ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ιδιοκτησία.
    ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ, λοιπόν,
    Ο,ΤΙ ΑΝΗΚΕΙ σε όλους είναι ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ από, και γιά, όλους
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ δεν θα τους ΑΝΗΚΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΠΑΙΔΕΣ, έπεσε ΖΕΣΤΗ στην Αθήνα;;;

    ReplyDelete
  31. Ρε Κομφουκιε γιατι δεν ανοιγεις ενοικιαζομενα στην αμοργο π.χ που εχει και πολλους Γαλλους?

    ReplyDelete
  32. H ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ ΔΕΝ νοείται χωρίς τις ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ και ΥΛΙΚΕΣ της ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ.

    Ο ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ υποχώρησε εκ των έσω, BY IMPLOSION in fact, ΑΚΡΙΒΩΣ διότι ΣΤΕΡΗΣΕ από τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ.

    ReplyDelete
  33. Και βεβαίως φύγαμε απο την εποχή των ιδιοκτητών και είμαστε στην εποχή των διαχειριστών και των παρόχων.
    Οτι χρειαζόμαστε είναι ισχυρούς,όχι μέσω της ιδιοκτησίας, πολίτες,και ισχυρή κοινωνία των αξιών της Ελευθερίας,της Δημοκρατίας,και της Δικαιοσύνης.

    ReplyDelete
  34. Τι σχεση εχουν ρε κομφουκιε οι βιολογικες και υλικες επεκτασεις της ανθρωπινης υπαρξης με την ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης?Το χεις χασει εντελως τελοσπαντων?

    ReplyDelete
  35. "Ο,ΤΙ ΑΝΗΚΕΙ σε όλους είναι ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ από, και γιά, όλους
    ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ δεν θα τους ΑΝΗΚΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

    Kάνεις τεράστιο λάθος.Το κράτος είναι ένας συλλογικός ιδιοκτήτης αλλα όχι και ένας παραγωγός και προμηθευτής δημόσιων αγαθών με ελεύθερη και δίκαιη πρόσβαση για όλους.
    O Κρατικός σοσιαλισμός είναι παράδειγμα προς αποφυγήν και φυσικά σοσιαλισμός μεγαλοιδιοκτητών ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει.Συνδυασμός μικροιδιοκτητών και ισχυρής κοινωνίας είναι το μέχρι τώρα ιστορικά επιτυχυμένο πρότυπο του Ευρωπαικού Σοσιαλισμου που είναι και το όνειρο,αν το ερμηνεύω σωστά, των συντακτών του post.

    ReplyDelete
  36. @ G700
    Κι ένα τελευταίο προς αποφυγή παρανοήσεων. Το ποσοστό των κερδών στο ΑΕΠ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αυξάνεται σε βάρος του ποσοστού των μισθών...... Αυτό όμως αφορά στα υπερκέρδη ορισμένων μεγάλων επιχειρήσεων, ως επί το πλείστον πολυεθνικών (TNCs) και όχι στον μικρό που έχει ένα μαγαζί γωνία

    KAI αυτό είναι παρανόηση. Το ότι το ποσοστό των κερδών στο ΑΕΠ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αυξάνεται σε βάρος του ποσοστού των μισθών ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ (ή δεν οφείλεται μόνο) στην ΑΥΞΗΣΗ των κερδών των ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ.
    ΠΟΛΥ μα ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό οφείλεται στην ΕΚ ΠΗΓΩΝ ΕΚΤΟΣ ΜΙΣΘΩΝ αύξηση των ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ των πολιτών.

    Παράδειγμα: Ο Γιώργος και η Μαρία, έχουν 700 + 700 καθαρά από μισθούς και ΖΟΥΝ σε "πεντάρι" πούδωσαν οι γονείς της στην Μαρία και έχουν και 400 ευρώ εισόδημα από ενοικιαζόμενο "δυάρι" που έδωσαν στο Γιώργο οι γονείς του.
    Εάν το ΑΔΗΛΟ εισόδημα για το τεσσάρι το δεχθούμε ως ίσοδύναμο των 600 ευρώ, ΤΟΤΕ, το συνολικό εισόδημα της διμελούς αυτής οικογένειας είναι 2400 ευρώ, από τα οποία μόνο 58% είναι εκ μισθών!

    ΚΑΙ ούτω καθ εξής.

    Ta δύο ΑΥΤΑ διαμερίσματα/σπίτια του Γιώργου και της Μαρίας είναι ΑΠΟ τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ των γονιών τους. ΤΕΛΙΚΑ, ο παρονομαστής είναι ο ΙΔΙΟΣ. Ενα αντίστοιχο ζευγάρι στα 1982 θα είχε μισθούς ανάλογους με σημερινούς 2400 ευρώ ΑΛΛΑ θάμεναν στο νοίκι.
    Σήμερα, έχουν ΗΔΗ τα κλεμένα και εισόδημα εκ μισθών 1400.

    ΠΡΟΣ ΤΙ Ο ΚΑΥΓΑΣ, ΑΔΥΝΑΤΩ να ΚΑΤΑΛΑΒΩ.

    ReplyDelete
  37. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ότι η ΤΡΑΓΩΔΙΑ είναι για το 5-10% που

    ΚΑΙ δεν έχουν τις ΑΒΑΝΤΕΣ από ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ γονείς

    ΚΑΙ παίρνουν ΜΟΝΟ 700 ευρώ.

    ΕΚΕΙ έχουμε πρόβλημα. Μείζον πρόβλημα.

    ReplyDelete
  38. ΕΠΕΙΔΗ είσαι ΠΡΟΪΟΝ της ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81 και, εξ ορισμού, ΔΕΝ (μπορεί να) είσαι CIVIL

    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ, εν σειρά,
    ΤΙ
    ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ (CIVIL SOCIETY)

    Ως ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ, λοιπόν, ορίζεται ΠΑΝ Ο,ΤΙ [οργανώσεις, κερδοσκοπικές, μη κερδοσκοπικές, εταιρείες φιλανθρωπικές, επιχειρήσεις, βιομηχανίες κλπ κλπ] ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ
    ανάμεσα
    στον ΠΥΡΗΝΑ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, δλδ την οικογένεια
    ΚΑΙ το
    ΚΡΑΤΟΣ.

    ReplyDelete
  39. erratum στο σχόλιο της June 2, 2008 6:46 PM
    Εάν το ΑΔΗΛΟ εισόδημα για το τεσσάρι το δεχθούμε
    ->
    Εάν το ΑΔΗΛΟ εισόδημα για το πεντάρι το δεχθούμε

    ReplyDelete
  40. EΞΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ ενός ΑΤΥΧΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΟΥ 5-10% των ΝΕΩΝ,

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΕΝΤΟΝΩΣ

    ότι
    το ΠΡΟΒΛΗΜΑ των G700

    ΔΕΝ είναι ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ (στην Ελλάδα τουλάχιστον οπου οι γονείς είναι ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΟΙ στα παιδιά τους)

    ΑΛΛΑ

    1) ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ
    2) ΑΡΧΩΝ και
    3) ΑΞΙΩΝ

    ReplyDelete
  41. Addendum στο σχόλιο της June 2, 2008 6:58 PM

    Αρα ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ=ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ
    και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ=ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ
    και
    ΣΥΝΕΠΩΣ
    ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ->ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ κλπ κλπ της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ

    ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ έχει με το ΚΡΑΤΟΣ

    Το έργον, γιά παράδειγμα, της διαπρεπούς μαμάς, ήτοι 55 ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΕΤΗΣΙΩΣ σε ΑΠΟΡΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ,

    ΟΥΔΕΜΙΑ
    ΟΥΔΕΜΙΑ
    ΟΥΔΕΜΙΑ

    έχει σχέση με το ΚΡΑΤΟΣ

    ReplyDelete
  42. κομφούκιε, φωνάζεις χωρίς να έχεις δίκιο. Έχεις φτιάξει μια θεωρία στην οποία έχεις βάλει τις μεταβλητές που σε βολεύουν και απλά τις επαναλαμβάνεις μπλέκοντας το ένα θέμα με το άλλο. Για σένα φταίει a priori η λαιμαργία του ανυπόμονου πολίτη καταναλωτή με τα κρυφά εισοδήματα. Δε φταίνε καθόλου η σύγχρονοι νεόπλουτοι των nineties, η απληστία ενός "σταρ σύστεμ" νεοελληνικού καπιταλισμού πάλι του 90, που επεκτάθηκε παντού ως φαινόμενο, ούτε φυσικά η Μοσχοποίηση της οικονομίας των μεγάλων πόλεων και ειδικά της Αθήνας ή τα πακέτα της υψηλής διαφθοράς. Ουσιαστικά βλέπεις ως πρόβλημα το 40% έχτρα εισοδήματος στα 1000 ευρώ και όχι το 40% στα 5000.

    Για να μην ηθικολογούμε, όμως, η κατάσταση έχει ως εξής.

    Τη δεκαετία του '90 λόγω των τεχνολογικών μεταβολών, της άρσης του προστατευτικού πλαισίου στην εργασία, του ανοίγματος των αγορών και των πιέσεων της παγκοσμιοποίησης καθώς και της ένταξης της Κίνας και της Ινδίας στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, υπήρξε μια σημαντικότατη πτώση του μεριδίου της εργασίας στο εθνικό εισόδημα σε ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως τις χώρες του δυτικού κόσμου(βλέπε Stephen Roach, Labor vs Capital, Morgan Stanley, Anastasia Gusscina, IMF Working Paper Effects on Globalization on Labor's share in National Income, κλπ)

    Αυτό ελάχιστα έχει να κάνει με τη μαύρη οικονομία. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα ήταν στα ίδια και χειρότερα επίπεδα τη δεκαετία του 80.

    Μάλιστα το '90 λόγω αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης (Σημίτης) εν όψει δημοσιονομικού συμμαζέματος για την ΟΝΕ, η διαφυγή φορολογητέας ύλης ήταν από τις μικρότερες ever στη σύγχρονη Ελλάδα με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και μια σειρά από επαγγελματίες φοροφυγάδες να πληρώνουν φόρο για πρώτη φορά στη ζωή τους.

    Εν πάση περιπτώσει, ακόμα όμως κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για μαύρη οικονομία στην προκειμένη περίπτωση αυτό δε γίνεται υπό την έννοια ότι η μέτρηση της διατάραξης της σχέσης εργασίας κεφαλαίου γίνεται με βάση το μετρημένο ΑΕΠ κάθε φορά. Αν δεν ξέρουμε το ακριβές μέγεθός της παραοικονομίας τι να πούμε; Να μιλάμε στον αέρα; Για αυτό άλλωστε κατά καιρούς, κάθε πέντε με έξι χρόνια(επί ΝΔ κάθε δύο γιατί δε βολεύει το έλλειμμα) γίνονται και αναθεωρήσεις του ΑΕΠ.

    Σε κάθε περίπτωση, αν θέλαμε να ειμαστε πιο ακριβείς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ, αντί για μισθούς από παροχή εργασίας.

    Τότε όμως θα βλέπαμε ότι τη δεκαετία του '90 παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση της ανισότητας των ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ (D.Pikety, Η οικονομία των ανισοτήτων), πολύ μεγαλύτερη και σημαντική από την αποσταθεροποίηση της σχέσης των μισθών. Αν και το γενικό επίπεδο ευημερίας ανεβαίνει, οι μικροί κοιτάζουν τους άλλους με τα κιάλια με τις ανισότητες να αυξάνονται σε ένα υψηλότερο συλλογικό βιοτικό επίπεδο.

    Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι:
    α.οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δουλεύουν με τα υψηλότερα ποσοστά κέρδους στην ΕΕ,
    β.η αγορά, πλην ηλεκτρονικών ειδών και ορισμένων άλλων προϊόντνων, είναι καρτελοποιημένη δημιουργώντας υπερκέρδη σε συνθήκες μειωμένης παραγωγής.

    Και το α και το β συμβάλουν στην ένταση της ανισορροπίας εργασίας-κεφαλαίου.

    Υπ' αυτές τις συνθήκες, σε όλες τις χώρες της δύσης, διαμορφώνεται σταδιακά ένα αίτημα για καλύτερη και πιο δίκαιη κατανομή μισθών και κυρίως των εισοδημάτων καθώς και για μια πιο ισορροπημένη σχέση εργασίας-κεφαλάιου. πχ στις ΗΠΑ την 22-1-2007 με 315 ψήφους υπέρ έναντι 116 κατά το κονγκρέσο υπερψήφισε αύξηση του βασικού μισθού φτάνοντάς τον στο 41% του μέσου εθνικού μισθού από 30%με 35% περίπου που ήταν προηγουμένως. Επίσης η Ολλανδία αποφάσισε να φορολογήσει τα μπόνους των CEOs me 40%. Ενώ και ο πρόεδρος Τρισέ της ΕΚΤ και το eurogroup μελετάει αντίστοιχα μέτρα.

    ReplyDelete
  43. γιούρι, για τα 1400 ευρώ αυτό που καταλάβαμε από την εξήγησή σου παραπάνω, είναι ότι δε συνιστά πολιτική πρόταση αλλά τακτική διαπραγμάτευσης: βάζουμε τον πήχη ψηλά για να πάρουμε περισσότερα. αυτό βέβαια, αν είναι έτσι συνιστά πλήρη απαξίωση της ουσίας της πρότασης του ΚΚ

    ReplyDelete
  44. To ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που παρουσίασα παραπάνω με "Γιώργο και Μαρία" είναι το τυπικό της αχανούς μεσαίας τάξης της Ελλάδας.

    ΔΕΝ αναφέρομαι εκεί στο μαύρο χρήμα. Αν κάνουμε αναφορά ΚΑΙ στο μαύρο χρήμα, τότε μπορούμε να πούμε άνετα πως ΜΟΛΙΣ το 30% του εισοδήματος των Ελλλήνων είναι από ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΜΕΝΟΥΣ μισθούς.

    Παράδειγμα: Ο βορειοηπειρώτης Τάδε, παίρνει 1000 καθαρά μηνιαίως με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (εαυτού, συζύγου, τέκνου) και εισφορές. Το απόγευμα έχει 2η μαύρη εργασία όπου βγάζει 500 καθαρά και το καλοκαιρινούς 6 μήνες δουλεύει ΚΑΙ ως πιατάς (3η δουλειά) σε εποχιακό εστιατόριο στου Φιλοπάππου. Η σύζυγος έχει συνολικά 1500 μαύρα μηνιαίως με "σπίτια" την ημέρα, δυό "σκάλες" και "πιατού" το καλοκαίρι εκεί όπου δουλεύει και ο σύζυγος.

    Συνολικό οικογενειακό εισόδημα πέρυσι 36.000, φέτος, προβλέπουν 38-39.000 ΕΥΡΩ.

    ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ, διότι το δηλούμενο 12.000 ετησίως είναι στο όριο δλδ 100% αφορολόγητο.

    ReplyDelete
  45. @ G700
    "Ουσιαστικά βλέπεις ως πρόβλημα το 40% έχτρα εισοδήματος στα 1000 ευρώ και όχι το 40% στα 5000."

    ΠΟΥ είδες να βγάζω αυτό το συμπέρασμα;;;;;;;;;;;;;;;;

    Ι am all ears, tell me, when and where.

    ReplyDelete
  46. ΜΑΥΡΟ χρήμα ΔΕΝ είναι μόνο οι αδήλωτοι δεύτεροι μισθοί των Ελλήνων και των μειονοτικών. ΜΑΥΡΟ χρήμα είναι ΚΑΙ το ΔΙΑΦΥΓΟΝ κέρδος (του κράτους) από ενοίκια που ΔΕΝ δηλώνουμε, από περιουσία που έχουμε και ΔΕΝ δηλώνουμε.
    ΗΤΟΙ, ΑΔΗΛΑ δικά μας ΕΣΟΔΑ που ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΝ με ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ κέρδη του ΚΡΑΤΟΥΣ!

    Από χρόνια τώρα πληρώνω Φ ΜΑΠ, με θρησκευτική ευλάβεια και, προσέξατε, χωρίς να έχω ΕΣΤΩ και ένα ευρώ εισόδημα από την Ελλάδα. Με άλλα λόγια ΚΑΝΩ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ για να πληρώνω Φ ΜΑΠ.

    Καλοπροαίρετα όμως το δέχθηκα. Είπα μέσα μου, "γιά τη πατρίδα, ας πάει το παληάμπελο".

    ΠΡΙΝ 1 χρόνο περίπου, συγκεκριμένη κυρία των Αθηνών με αιφνιδίασε λέγοντας, "Ξέρεις, Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία έχουν Κατά Νόμον ΟΛΟΙ όσων η περιουσία, με αντικειμενικές αξίες, ξεπερνά τα 240.000 περίπου ευρώ".

    ΕΚΑΤΣΑ τότε και έκανα δικούς μου, προσωπικούς αυστηρούς υπολογισμούς και έβγαλα το συμπέρασμα ότι Φ ΜΑΠ θα έπρεπε να πληρώνουν από 800 χιλιάδες μέχρι 2 εκατομμύρια Ελληνες.

    ΠΡΙΝ 7 περίπου μήνες, μαθαίνω από τον ΤΥΠΟ ότι Φ ΜΑΠ πληρώνουμε 38.000 Ελληνες, δηλαδή 0.34% των Ελλήνων. ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ, ούτε 1%.

    ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΘΕ, ΕΓΙΝΑ ΘΗΡΙΟ.... Τούρκος.............
    ωρυόμουνα ωσάν μαινάδα.

    Τελείως συμπτωματικά, μερικές μέρες αργότερα, βρισκόμουνα στο γραφείο πρώην υπουργού.

    Το ρώτησα, "Δε μου λες σε παρακαλώ, πόσοι Ελληνες νομίζεις πως έχουν περιουσία 247.000 ευρώ;;;"

    ΚΑΙ μου απάντησε ΑΥΘΟΡΜΗΤΩΣ, αυτομάτως θα έλεγα (και ορκίζομαι στην μνήμη της διαπρεπούς μαμάς), "ΟΛΟΙ ΦΥΣΙΚΑ".
    ΚΑΙ συνέχισα, "Το ξέρεις, Τάδε μου, ότι 247.000 ευρώ είναι ο ουδός γιά Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία και ότι μόνο 38.000 άτομα πληρώνουμε αυτό το φόρο;;;;;"

    Ο άνθρωπος έμεινε ΕΝΕΟΣ. ΔΕΝ το ΓΝΩΡΙΖΕ ΠΑΙΔΕΣ.
    ΚΑΙ, σημειώσατε, είναι ένας από τους 5-10 αξίους του Κοινοβουλίου!!!!!!!!

    Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

    1) Η ΛΑΜΟΓΙΑ είναι ΘΕΣΜΟΣ
    2) το ΕΘΝΟΣ βρίσκεται σε STANSTILL

    ReplyDelete
  47. erratum
    ΔΙΑΦΥΓΟΝ-> ΔΙΑΦΕΥΓΟΝ

    (αμφότερα σωστά, αλλά επειδή αναφερόμουνα στο "διηνεκές" το διαφεύγον είναι το ορθό)

    ReplyDelete
  48. γιουρι γκαγκαριν said...
    Τι σχεση εχουν ρε κομφουκιε οι βιολογικες και υλικες επεκτασεις της ανθρωπινης υπαρξης με την ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης?Το χεις χασει εντελως τελοσπαντων?

    First of all, μιλάω για ιδιοκτησία ΓΕΝΙΚΑ.

    Δεύτερον, ξεχνάς ότι μετά τον δικό σου Θεό, που άφησε ΚΑΙ αυτός ΚΕΝΑ διό και αμφισβητήθηκε/απορρίφθηκε, προέκυψαν άλλοι τρεις, ο Sigmund Freud, ο Claude Levi-Strauss (να ΜΗ συγχέεται με τον εφευρέτη των jeans Levi Strauss) ΚΑΙ ο Μαμμωνάς.

    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δυό από αυτούς τους "θεούς" μιλούν για το "ψυγείο" και την "κουζίνα" μας ως εξαρτημάτων μας (accoutrements).

    Evidently, το ρολόϊ για σένα σταμάτησε στις 14 Μαρτίου του 1884.

    ReplyDelete
  49. erratum
    ως εξαρτημάτων μας->
    ως εξαρτήματά μας

    ReplyDelete
  50. EAN πάτε να δείτε την ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ δήλωση της μάνας και του πατέρα σας,

    ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΕΟΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    με τα ψέμματά τους

    ΣΑΣ ΤΟ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ

    Γι' αυτό

    ΟΥΔΕΠΟΤΕ μα ΟΥΔΕΠΟΤΕ μα ΟΥΔΕΠΟΤΕ

    θα θεσμοθετηθεί Ελάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα ούτε και Εθνικός Κατώτατος Μισθός στην Ελλάδα!

    NEVER, ever, ever!

    ReplyDelete
  51. "Το ποσοστό των κερδών στο ΑΕΠ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αυξάνεται σε βάρος του ποσοστού των μισθών"

    Μηπως εννοειτε πεντε χρονια? Στις ΗΠΑ τα κερδη ως ποσοστο του ΑΕΠ αυξηθηκαν τα τελευταια πεντε χρονια, τα προηγουμενα χρονια η ταση ηταν αντιστροφη. Επισης, εχω την εντυπωση οτι σημαντικο ρολο σ'αυτο επαιξε το outsourcing σε χωρες οπως Κινα, Ινδια οπου οι μισθοι αθξηθηκαν σημαντικα, κατι που πρεπει να ληφθει υπ'οψη στην ολη εικονα.

    ReplyDelete
  52. A major problem in Greece, as I perceive it, is that everything operates with a bazaar mentality. Workers do not ask of their employers what they think their employers can give them but ten times more, thinking that this is the best way to get anything. To the same tune, employers start by offering ten times less. Unfortunately, in this case the result favours the employers, with companies operating with the largest profit margin in the EU (as you pointed out) solely because the workers abolish their own negotiation advantage.
    Even more unfortunate is the fact that Greek governments behave in the same way. Tax law in Greece is a fine example of this (since it was brought up…). It is designed to assume that everyone tax-evades. It is there but it is not implemented to the letter. This of course is because if it did nobody would have enough to get through each month.
    Workers rights - another fine example. Generations of workers fought to get out of the squalor they were in 100-150 years ago, only to reach a point where these officially existing rights are only enjoyed by a tiny minority of civil servants.
    Greek citizens do not take their government or their laws seriously and obviously the government (that includes all the recent “flavours”) does not take its citizens seriously.
    EU law introduced and implemented in Greece is a breath of fresh air. In Greece many dismiss other western countries as amoral and capitalist and yet they fail to realize that 90% of Greeks live and operate in a de facto capitalist environment in its purest and cruellest form and the rest 10% in a disabling and lethargic socialist dystopia (some civil servants).
    I think it is time to face the facts. Ask of your government to treat you as citizens, not children. Behave like citizens. The force is within you. Everyone has it. :-)
    Oversimplified, not thoroughly supported and not at all referenced. General ideas and no calls for specific action.
    In my mind still true. I am a fervent supporter of simple solutions and the power of the citizen/worker/consumer with the right attitude. Lets get our heads right and the rest will follow!

    ReplyDelete
  53. Oh, crap! Did I kill the conversation again?

    ReplyDelete
  54. @ tyn
    Πράγματι, στις ΗΠΑ, προέκυψαν κέρδη εσχάτως και αυτό όχι τόσο με αύξηση παραγωγής, αλλά κυρίως (και ενίοτε αποκλειστικά) με restructuring και downsizing μέρος των οποίων είναι και η ετεροτοπία παρεχομένων υπηρεσιών (offshore outsourcing).

    H παρατήρηση όμως των G700 για την Ελλάδα είναι ΟΡΘΗ και ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ όχι σε ΥΣΤΕΡΗΣΗ, απόλυτη ή σχετική (vis-a-vis consumer index), μισθών, αλλά στην σημαντική ΑΥΞΗΣΗ του ΑΕΠ ΚΑΙ λόγω αύξησης κερδών των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων του ΛΑΟΥ από πόρους άλλους ΕΚΤΟΣ μισθών [ενοίκια και πωλήσεις, κυρίως στις τουριστικές περιοχές, συντάξεις, σεξουαλικές υπηρεσίες (pimping, prostitution), καλλιέργεια ναρκωτικών (=το κύριο εισόδημα των Νομών Μεσσηνίας και Λασηθίου), μεσάζοντες μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, οι γνωστοί αεριτζήδες (consultants)της Πλατείας Κολωνακίου-da Capo, κλπ.]

    Επί πλέον, οι μισθοί ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ αυξήθηκαν, ασφαλώς και αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικώς, αλλά τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοtήθηκε ΠΟΛΥΣ κόσμος που έπαιρνε παχυλούς μισθούς, ενώ οι νεοπροσλαμβαμόμενοι αμείβονται με τα 700 at best, οπότε το per capita εργαζομένου εισόδημα μπορεί ακόμα και να έχει ελαττωθεί.

    ReplyDelete
  55. @ ventriloquist

    Quite on the contrary, you are utterly and refreshingly enchanting!

    ReplyDelete
  56. SOUPE du JOUR

    "Η κοινωνικότητα της εργασίας"

    ΔΕΝ γνώριζα πως η κυρία είναι κοσμική. Λέω να την καλέσω σε dinner στο Boschetto, αλλά πάλι σκέφτομαι το έξοδο.

    ReplyDelete
  57. @ G700

    EΣΥ είσαι βράχος λογικής. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΟΥ σ' αυτό που θα πώ.

    Εάν ΑΥΞΗΘΕΙ ο ελάχιστος μισθός, άρα ουσιαστικά το εισόδημα των ΝΕΩΝ, οι οποίοι καταναλώνουν 80% του χρήματος που ξοδεύουν γιά να αγοράσουν ΞΕΝΑ ΕΙΔΗ (για τον Ελληνα ανεξαρτήτως ηλικίας, το ποσοστό είναι 60%),

    το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ θα

    ΕΚΤΙΝΑΧΘΕΙ σε ΥΨΗ δυσθεώρητα !!!!!!

    Τherefore, τα επί πλέον λεφτά που χρειάζεσθε θα τα παίρνετε μέσω ΣΧΕΔΙΟΥ ΜARSHALL από τους γονείς σας, ώστε να μειώνεται το δικό τους διαθέσιμο εισόδημα και ΤΕΛΙΚΑ, να έχουμε zero sum deal, όσον αφορά στις επιπτώσεις επί του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών.

    ReplyDelete
  58. @ Κομφούκιος

    Lefta apo tous goneis h' lefta apo au3hmenous mis0ous proerxontai apo to idio kleisto susthma, dioti:
    A) Sthn Ellada oi 3enoi ergodotes einai elaxistoi
    B) Kai oi ergodotes exoun paidia

    Gi'auto loipon to apotelesma 0a einai mallon to idio. Ektos kai an o neos eite skeftei prin agorasei me ta lefta twn goniwn, h' ton piasei to filotimo (pragma isws pio pi0ano me ena mis0o ths prokophs) kai epektinei tis drasthriothtes tou sto e3wteriko eisagontas etsi eisodhma...
    H elpida pe0ainei teleutaia.

    ReplyDelete
  59. Mou aresoun ta puzzles. Dwse kanena akoma :-)

    ReplyDelete
  60. Προς ΟΛΟΥΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ

    Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ με άλλες ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ και η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ της ΕΕ με τις ΗΠΑ,

    ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ

    TARIFFS ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ
    0% vis-a-vis ΕUROPE και
    19% vis-a-vis USA.

    ΕΤΣΙ, με ανυπαρκτους ή ελάχιστους δασμούς, τα ξένα αγαθά είναι πλέον προσιτά ΣΕ, και ΑΠΟ, όλους.

    Ιronically, ΔΕΝ μπορούμε να ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ούτε το νόμισμά μας, αφού αυτό ΔΕΝ το ελέγχουμε.

    Οι μόνοι τρόποι, λοιπόν, γιά να γίνει περιορισμός στην κατανάλωση ξένων αγαθών είναι:

    1) Indirect rationing με περιορισμό του διαθεσίμου εισοδήματος των νέων

    2) Η ΠΕΙΘΩ που δεν λειτουργεί.

    ΑΤΥΧΩΣ, κυρίες και κύριοι,

    ΣΕ ΜΙΑ ΓΕΝΙΑ δεν μπορείς να περάσεις
    ΑΠΟ SANS CULOTTE σε CALVIN KLEIN.

    Πρέπει να αισθάνεστε ευτυχείς και με τα "ΑΤΘΙΣ" (δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα). ΚΑΙ αν δεν αισθάνεστε, να μάθετε να αισθάνεστε.
    Besides, "silk underwear θέλουν ......"

    ΕΤΣΙ δεν είναι;;;;

    ReplyDelete
  61. Prwta apo ola, sto arxiko puzzle eipes oti "(για τον Ελληνα ανεξαρτήτως ηλικίας, το ποσοστό [pou 3odeuei se 3ena proionta] είναι 60%)".
    Ara rationing mono stous neous pou les twra kai pali den 0a leitourghsei!
    So stop dehaving like a grumpy old man kai dwse stous neous na pernane kala. Prepei na ginontai ola me pei0w, pei0w, pei0w.
    Do not castigate the unfailingly foolish youth, use arguments to convince them (or you could always bribe them – it usually shuts them up).

    ReplyDelete
  62. Sycophants* we should never be, particularly toward those we cherish most, the YOUTH, the NATION's HOPE!!

    H Ευαγγελίστρια Πετρίδη, θυγατέρα του Γενάρχη των Πετριδών και Μεγάλου Ευεργέτη της Δωδεκανήσου, έλεγε στον μακαρίτη και σε μένα όταν είμασταν μικροί, "Να πηγαίνετε εκεί που σας κάνουν να κλαίτε. Νάστε σίγουροι ότι αυτοί σας αγαπούν Η τουλάχιστον ΔΕΝ ζητούν κάτι από σας"!!!!!!!!!!!!!!

    *H έννοια της Αγγλικής λέξης "sycophant" [δουλοπρεπής κόλακας] είναι εύλογη αν και τελείως διαφορετική από την ελληνική. Πράγματι, αυτός που σε κολακεύει ουδέν τελικά πράττει από το να σε διασύρει!!!!!!!!!!
    ΚΟΛΑΚΕΙΑ=ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ
    Πάρτε παράδειγμα την ΑΥΡΙΑΝΗ. Με την ίδια ευκολία που κολάκευε τους ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ του ΠΑΣΟΚ, αποδομούσε χαρακτήρες ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΩΝ του ΕΘΝΟΥΣ και με την ΙΔΙΑ ευκολία, τώρα, "ΑΝΑΔΟΜΕΙ" την "επάρατη δεξιά".

    ReplyDelete
  63. @ ventriloquist
    Mε παρεξήγησες. Ισως δεν το διατύπωσα ορθά.
    Με rationing αναφέρομαι στα χρήματα που παίρνουν εξ εργασίας/μισθών, ΟΧΙ το συνολικό τους εισόδημα.

    Το ΣΥΝΟΛΙΚΟ εισόδημα των ΝΕΩΝ πρέπει να είναι τουλάχιστον 30-50% παραπάνω ΑΛΛΑ, υπό τις παρούσες συνθήκες, η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ είναι εφικτή ΜΟΝΟ μέσω του σχεδίου MARSHALL, δλδ από τους γονείς τους.

    ΚΑΙ να το πω ξανά, ΔΕΝ είναι ΘΕΜΑ ΑΝΤΟΧΗΣ των εργοδοτών τους. ΕΙΝΑΙ καθαρά δημοσιονομική υπόθεση.
    ΚΑΙ επειδή θα ήταν ΑΔΙΚΟ να στερηθούν ΑΥΤΟΙ για τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ των γονέων τους, οι γονείς τους ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να "πληρώσουν".

    ReplyDelete
  64. ok komfou. o ka0enas me ton tropo tou. Pou 0a paei, kapoia me0odos 0a petuxei.

    @ giouri kai loipous neolaious kommounistes (elpizw na eiste neolaioi kai na mh me ek0esete)
    to akousate re? Komfou cherishes you!
    Gia na mhn tou kratate kakia otan sas fwnazei...

    @ konfou
    If you now start saying that you don't, it will be very embarrassing for me. Let it slide.
    Konfou, I’m teasing you. But you should hang out with Big Lebowski. I know him personally and you could definitely benefit from his calming influence.

    ReplyDelete
  65. @ komfou
    sumfwnw. oi goneis prepei na plhrwsoun. Kai eutuxws sthn ellada plhrwnoun.
    Oso gia to dhmosionomiko problhma, elpizw o thanasis of Reuters fame kai oi loipoi a3iologoi na to 3eperasoun. Yparxei kalos kosmos komfou mou. Kai pou 0a paei, h afrokrema 0a bgei sthn epifaneia.
    Allwste pisteuw ki esu o idios exeis grapsei oti to dhmosionomiko problhma 3epernietai (h' kanw la0os?)

    ReplyDelete
  66. OΛΑ τα παιδιά εξ ίσου.
    EMEIΣ οι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ της ΓΗΣ, βαρέως φορολογούμενοι Ελληνες ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ Πολίτες ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ μιά ΚΟΙΝΩΝΙΑ που τους ΠΑΝΤΕΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ και ΟΥΔΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ (an inclusive society, not an exclusive one!)

    Big is a rascal!! χαχαχα
    Nα του πεις να ζητήσει την ηλεκτρονική μου διεύθυνση (ευχαρίστως και συ) από τον administrator.

    ReplyDelete
  67. @ ventriloquist

    Aσφαλώς. ΠΙΣΤΕΥΩ με ΠΑΘΟΣ ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΟΙ Ελληνες που είναι

    WORLD CLASS CREME DE LA CREME

    ΚΑΙ οι υπόλοιποι αξίζουν, ΑΛΛΑ ΔΕΝ τους δόθηκε η ευκαιρία να εκπτυχθούν, διότι δεν είχαν δασκάλους, μήτε μάνα και πατέρα. Σ αυτούς θα εστιάσουμε περισσότερο, τους αδικημένους ως προς την πρόσβαση στην ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ.

    ReplyDelete
  68. Κομφούκιος said...

    "ΛΕΣ μονίμως κοινοτοπίες, χωρίς τουλάχιστον να εντοπίζεις τα γενεσιουργά ή έστω τα εκλυτικά αίτια και, συχνά, ΧΟΝΤΡΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ. Το τελευταίο με απασχολεί."

    Don: Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνεσαι επιθετικός. Θα φταίει η κολονοσκόπηση, μάλλον. Επι τη ευκαιρία να σου ευχηθώ ειλικρινά περαστικά.

    Κομφούκιος:
    "Ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ελεγχόμενος, δλδ ο ΕΥΚΤΑΙΟΣ τουρισμός της Ελλάδας, στο οποίο αναφέρομαι, ΔΕΝ έχει σχέση με τον ΜΑΖΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ των tour operators (έχει ΚΑΙ με αυτόν, αλλά κυρίως όχι με αυτόν)."

    Don: Τόσο ο μαζικός τουρισμός όσο και ο "ευκταίος" δεν αρκούνται σε αυτό που έσυ ονομάζεις εντελώς λανθασμένα (μιας και έχεις άγνοια της έννοιας του όρου) "στρατηγικό πλεονέκτημα" και προτείνεις ότι συνίσταται από Ήλιο, Θάλασσα και Γη. Για να επισκεφθούν την Ελλάδα χρειάζονται και άλλα πιο πρακτικά πράγματα τα οποία θα συνιστούν και θα προσφέρουν αυτό που πλέον πωλείται, δηλαδή την "Εμπειρία" και όχι την Υπηρεσία όπως ήταν στην εποχή σου.
    (Κράτα το αυτό να το λες στον περίγυρό σου και να κάνεις τον πονηρό).
    Πλέον, σε πληροφορώ, πωλούνται οι Εμπειρίες και όχι οι Υπηρεσίες. Αυτή η διαφοροποίηση, δηλαδή αν εσύ σαν προορισμός μπορείς να προσφέρεις μία μοναδική εμπειρία μπορεί να σου προσδώσει το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών σου. Τώρα σου λέω "ψιλά γράμματα και δεν είναι το κυρίως θέμα του post για να σου το αναλύσω.

    Κομφούκιος: "ΕΤΣΙ βλέπουμε ότι οι αφιξεις μόνο των Αμερικανικών Αεροπορικών εταιρειών να είναι περίπου 100-200 ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ στο ΠΑΡΙΣΙ και άλλες τόσες στη ΡΩΜΗ.
    Στην Αθήνα φθάνουν, τον χειμώνα, 4 εβδομαδιαίως της Delta και ισάριθμες της Continental και, το καλοκαίρι, μιά ημερησίως εκάτερης των παραπάνω εταιρειών.
    ΚΑΙ αυτό όχι διότι ΔΕΝ είναι Ελληνολάτρες οι sophisticated Αμερικανοί, αλλά ΠΩΣ να το κάνουμε, είναι πολύ ΒΑΡΥ και κομμάτι unrealistic να πληρώνεις για ένα δείπνο στο Plaza Athene'e ή στο Georges V στο Παρίσι ΛΙΓΟΤΕΡΑ απόσα θα σου πάρει ο Πανορμίτης* και η Χρυσοβαλάντου* στο Ταβερνείο τους στη Σύμη."

    Don: Αγνοείς τα βασικά και συγκρίνεις σαν αφελές παιδάκι ανόμοια πράγματα. Πες μας λοιπόν, πόσοι από αυτούς που καταφθάνουν στο CDG έχουν σαν τελικό προορισμό το Παρίσι ή έστω την Γαλλία? Κατά πόσο αυτό επηρρεάζετα από το κόστος διαχείρισης και εξυπηρέτησης του αεροσκάφους από τον αερολιμένα? Σε ποιες στρατηγικές συμμαχίες/ συνεργασίες συμμετέχει η Ολυμπιακή? Σε πόσους προορισμούς εκτός Ελλάδας πετάει η Ολυμπιακή? Τι υποδομή έχει η Γαλλία για εξυπηρέτηση του τουρισμού και ποιο είναι το ποσοστό αυτής της υποδομής έναντι της έκτασης και του πληθυσμού της? Πόσοι από αυτούς που καταφθάνουν στο CDG πηγαίνουν για να απολάυσουν Ήλιο, Θάσασσα και Γη? Έχεις υπόψιν σου τίποτα για συνεδριακό τουρισμό κλπ.??

    Κομφούκιος: "Η Ελλάδα ΔΕΝ μπορεί να ανταγωνισθεί τον τουρισμό των operators, δλδ τον τουρισμό της Τουρκίας, του Μαρόκου, της Ταϋλάνδης, ΑΛΛΑ μπορεί να ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ τον καλοπληρωτή spophisticated Αμερικανό ή Αγγλο που πάει στο Παρίσι ή στη Ρώμη και που θα ήθελε να έρθει ΚΑΙ στην Ελλάδα, ΑΛΛΑ όλοι οι άνθρωποι, ως και οι πλέον καλοπροαίρετοι, έχουν τις αντοχές τους."

    Σε πληροφορώ ότι ο μέσος Αμερικανός (αν και εσύ θα έπρεπε να το ξέρεις) η γεωγραφική μόρφωση του οποίου φτάνει ως την διπλανή Πολιτεία (και αυτή περιορίζεται στα τελείως βασικά). Το όνειρο δε των περισσοτέρων που ζούν στα ηπειρωτικά είναι να πάνε να δουν τον Ωκεανό (και ύστερα ας ξεψυχήσουν, που λέει ο λόγος). Ουδόλως γνωρίζουν κατά που "πέφτει" η Ελλάδα και είναι πρόθυμοι να πάνε όπου τους πάνε. Είναι δε τόσο "ζωντανά", που ωσάν τους λαθρομετανάστες που τους ξεφωρτώνουν στην Γυάρο και τους λένε φτάσαμε Αθήνα και αυτοί το πιστεύουν, μπορεί να τους πάνε στην Τυνησία και να τους πουν είμαστε Ελλάδα και αυτοί να τρέχουν πίσω από την υψωμένη ταμπέλα του ξεναγού/ βοσκού σαν πρόβατα και να σκέφτονται για τον πρόωρο ερχομό των κλιματικών αλλαγών και το τι ζέστη κάνει στην Ελλάδα. Τι μου λες τώρα εσύ για τους tour operators και αν σε απασχολεί και τι θες ....καμία σημασία δεν έχει.

    Δυστυχώς με τα λεγόμενά σου, διαρκώς διαψεύδεις τον ίδιο τον εαυτό σου και δεν προσφέρεις στην συζήτηση. Αυτό συμβαίναι γιατί είσαι αλαζόνας και ημιμαθής.

    ReplyDelete
  69. Α ρε Κομφουκιε με τρελαινεις, ειδικα εκει που αρχισες να κανεις μαθηματα για το Freud...Οσο κι αν δε το καταλαβαινεις, εχει τρομακτικες επιπτωσεις η διαφορα αναμεσα στην ατομικη ιδιοκτησια στα μεσα καταναλωσης και την ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης...Αλλα φυσικα για σενα ειναι το ιδιο πραγμα αφου η "ιδιοκτησια" ειναι αμεσο αποτελεσμα του τροπου λειτουργιας της μηχανης επιβιωσης γονιδιων που λεγεται ανθρωπος...Προσπαθησε κρυπτοφασιστα Κομφουκιε να καταλαβεις τη διαφορα...Οπως θα σου λεγε και o Richard Dawkins,η ιδοκτησια στα μεσα παραγωγης εμπιπτει στο πεδιο των μιμιδιων και ουχι των γονιδιων...Αυτες οι ανοητες θεωριες περι φυσης του ανθρωπου η οποια πραγματωνεται στο τελος της ιστοριας τον καπιταλισμο ειναι οχι μονο εκ του πονηρου,αλλα και εντελως μα εντελως ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ...ΞΥΠΝΑ ΚΟΜΦΟΥΚΙΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΕ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ

    ReplyDelete
  70. Σήμερα παντρεύτηκαν δύο ζευγάρια ομοφυλόφιλων στην Τήλο (δύο άντρες και δύο γυναίκες) από το Δήμαρχο του νησιού. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κατηγορεί το Δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος και πράξης μη σύννομης με το Ελληνικό Σύνταγμα.

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας έχει διδάξει καλά τι θα πει συγκάλυψη και τι θα πει φίμωση της έκφρασης και της ελευθερίας.

    ReplyDelete
  71. Σας εξηγω πως η προταση του ΚΚΕ για τα 1400 ευρω δεν ειναι απλα μια μεταρρυθμιστικη προταση...Ειναι μια κατα προσεγγιση εκτιμηση ενος μισθου που θα ικανοποιει τις συγχρονες βασικες και κοινωνικες αναγκες...Επειδη ειναι αδυνατο αυτο να συμβει ειναι στην ουσια μια αποαπειρα κινητοποιησης του λαου να αγωνιστει και να διεκδικησει συγχρονους μισθους και ταυτοχρονα να κατακτησει το εργατικο κινημα το γεγονος οτι οσο υπαρχουν καπιταλιστικες σχεσεις κυριαρχιας δεν θα υπαρξει ικανοποιηση των συγχρονων αναγκων...Για το ΚΚΕ παντα ενα αιτημα συνδεεται με την υποθεση του σοσιαλισμου

    ReplyDelete
  72. κομφούκιε, τα οικονομικά δεν είναι θέμα λογικής ή ηθικής. Πρέπει αυτά που λες ως θεωρία να σχετίζονται με τα εμπειρικά δεδομένα. Και μέχρι στιγμής αυτά που εσύ παρουσιάζεις είναι αυθαίρετες αξιωματικές θέσεις προερχόμενες από προσωπικές ιδεολογικές προτιμήσεις και βιώματα, χωρίς εμπειρική επαλήθευση και σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστούν και διαστρέβλωση αυτών που έχουμε πει.

    Για παράδειγμα ωρύεσαι για τον ΕΚΜ, μάλιστα τον συγχέεις με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και λες ποτέ των ποτών.

    Ούτε εσύ ούτε και ο Ριζοσπάστης δεν κατάλαβαν ότι ο ΕΚΜ που ζητάμε, στα πρότυπα του National Minimum Wage που έχει θεσμοθετηθεί σε πάνω από τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ δεν είναι μισθός διαβίωσης (living wage) ο οποίος απευθύνεται σε πτυχιούχους της γενιάς των 700 ευρώ, ούτε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα τύπου 1400 ευρώ του ΚΚΕ, αλλά μισθολογική ενίσχυση η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στην αυξανόμενη μάζα κακοπληρωμένων ανειδίκευτων χωρίς προϋπηρεσία εργατών, της λεγόμενης γενιάς του βασικού ή των 450 και των 500 ευρώ οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν καρπώνονται τις αυξήσεις της παραγωγικότητάς τους και για τους οποίους πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης.

    Δεύτερον, ισχυρίζεσαι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις και η αύξηση της κατανάλωσης η οποία οδηγεί σε διεύρυνση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα προέλθει αν ο Βασικός αυξηθεί κατά 100 ευρώ το μήνα. Από που προκύπτει αυτό; Έχεις τρέξει κάποιο μοντέλο με την ροπή για κατανάλωση σε προϊόντα εισαγωγής στα συγκεκριμένα εισοδήματα;

    Τα οικονομικά λένε ότι σ' αυτά τα εισοδήματα υπάρχει αυξημένη ροπή για κατανάλωση σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες: σπίτι, φαΐ, λογαριασμοί, μετακίνηση.

    Επίσης τα εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι την περίοδο 1998-2005 οι εισαγωγές τροφίμων και ποτών (βασικό είδος) σημείωσαν τριπλάσια αύξηση από ότι οι εξαγωγές τη στιγμή που η μία στις πέντε βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας μας δραστηριοποιείται με τον κλάδο τροφίμων-ποτών, ο οποίος κατέχει κυρίαρχη θέση στην ελληνική μεταποίηση. Εδώ προφανώς υπάρχει θέμα ανταγωνιστικότητας και όχι διοχέτευσης του εισοδήματος των κακοπληρωμένων σε εισαγόμενα προϊόντα.

    Εμείς λοιπόν λέμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διογκώνεται από την αυξημένη κατανάλωση η οποία προέρχεται: α)το χρήμα που ρίχνει το δημόσιο στην οικονομία με διάφορους ευφάνταστους τρόπους β) από την αύξηση του δανεισμού των νοικοκυριών, γ) από την εμφάνιση μιας νέας τάξης νεόπλουτων κατά τη διάρκεια του 90, οι οποίοι είναι 1.CEOs μεγάλων εταιρειών, 2.μέλη του σταρ-σύστεμ, 3.νέα φουρνιά διαπλεκόμενων επιχειρηματιών 4.κέρδη πολυεθνικών εταιρειών, βλέπε ας πούμε τους βασικούς προμηθευτές-χοντρέμορους οι οποίοι κατέχουν από το 60 έως και το 90% του ραφιού στα υπερκαταστήματα. Για κάθε 10 ευρώ τα 6 πάνε σε ξένη επιχείρηση κλπ

    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (BΛ. Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος, Φεβοράριος 2008) = ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΤΡΕ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

    Τέλος, σου είπαμε παραπάνω ότι:
    Ουσιαστικά βλέπεις ως πρόβλημα το 40% έχτρα εισοδήματος στα 1000 ευρώ και όχι το 40% στα 5000.
    Σόρρυ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας έπρεπε να πούμε "το 60% από λοιπές οικονομικές δραστηριότητες".

    Και αναρωτιέσαι:
    ΠΟΥ είδες να βγάζω αυτό το συμπέρασμα;;;;;;;;;;;;;;;;

    Τη στιγμή που ακριβώς από πάνω σε σχόλιό σου

    ΛΕΣ:

    Παράδειγμα: Ο βορειοηπειρώτης Τάδε, παίρνει 1000 καθαρά μηνιαίως με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη (εαυτού, συζύγου, τέκνου) και εισφορές. Το απόγευμα έχει 2η μαύρη εργασία όπου βγάζει 500 καθαρά και το καλοκαιρινούς 6 μήνες δουλεύει ΚΑΙ ως πιατάς (3η δουλειά) σε εποχιακό εστιατόριο στου Φιλοπάππου. Η σύζυγος έχει συνολικά 1500 μαύρα μηνιαίως με "σπίτια" την ημέρα, δυό "σκάλες" και "πιατού" το καλοκαίρι εκεί όπου δουλεύει και ο σύζυγος.

    ΕΝΩ σε παλιότερο σχόλιο αναφέρεις το παράδειγμα του Γιώργου και της Μαρίας που ζούνε με τα λεφτά του μπαμπά και της μαμάς κοκ.

    Ουσιαστικά περιγράφεις την ελληνική πραγματικότητα σύμφωνα με την οποία το μέσο νοικοκυριό ή ο μέσος πολίτης βγάζει ένα δεύτερο μισό εισόδημα από δεύτερη εργασία ή άλλες δραστηριότητες.

    Λες εδώ το προφανές, το οποίο το έχουμε αναλύσει άπειρες φορές, ότι δηλαδή με διάφορους τρόπους ο πλούτος διαχέεται σε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και το βιοτικό επίπεδο αυξάνει. ΟΜΩΣ, κι εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά, δεν αξιολογείς σωστά τη νέα κατάσταση.

    Αυτό που δε λες είναι ότι ναι μεν το συλλογικό βιοτικό επίπεδο που αυξάνει, εντείνονται όμως ταυτόχρονα οι ανισότητες των ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, πρόσεξε των ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ, διαχρονικά σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και στην Ελλάδα

    Το σημείο λοιπόν στο οποίο διαφωνούμε μαζί σου, για να μη μακρυγορούμε, είναι ότι εσύ χρεώνεις καταστάσεις στον μέσο πολίτη καταναλωτή, γεγονός το οποιο αποκαλύπτει τις ιδεολογικές, βιωματικές, αξιακές και ταξικές σου προτιμήσεις (αυτό δεν είναι κακό είναι ειλικρινές και χρήσιμο διότι προβοκάρει τη συζήτηση), ωστόσο συνιστά μια εξίσου μονολιθική προσέγγιση όπως αυτή του ΚΚΕ που τα ρίχνει όλα στον ιμπεριαλισμό και συνεπώς δεν μπορεί γίνεται μόνιμη επωδός.

    ReplyDelete
  73. γιούρι, πρέπει να αγωνιστούμε τα λεφτά μας να αποκτήσουν αξία και όχι να κυνηγάμε την ψευδαίσθηση το χρήματος.

    ReplyDelete
  74. g700 (στο original post):
    "Ωστόσο ο καθένας έχει μυαλό για να κρίνει κατά πόσο η θέση του ΚΚΕ για 1400 ευρώ βασικό μισθό είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη."

    g700 (σε σχόλιο παραπάννω):
    "Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι:
    α.οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δουλεύουν με τα υψηλότερα ποσοστά κέρδους στην ΕΕ,
    β.η αγορά, πλην ηλεκτρονικών ειδών και ορισμένων άλλων προϊόντνων, είναι καρτελοποιημένη δημιουργώντας υπερκέρδη σε συνθήκες μειωμένης παραγωγής.
    Και το α και το β συμβάλουν στην ένταση της ανισορροπίας εργασίας-κεφαλαίου.
    Υπ' αυτές τις συνθήκες, σε όλες τις χώρες της δύσης, διαμορφώνεται σταδιακά ένα αίτημα για καλύτερη και πιο δίκαιη κατανομή μισθών και κυρίως των εισοδημάτων καθώς και για μια πιο ισορροπημένη σχέση εργασίας-κεφαλάιου. πχ στις ΗΠΑ την 22-1-2007 με 315 ψήφους υπέρ έναντι 116 κατά το κονγκρέσο υπερψήφισε αύξηση του βασικού μισθού φτάνοντάς τον στο 41% του μέσου εθνικού μισθού από 30%με 35% περίπου που ήταν προηγουμένως. Επίσης η Ολλανδία αποφάσισε να φορολογήσει τα μπόνους των CEOs me 40%. Ενώ και ο πρόεδρος Τρισέ της ΕΚΤ και το eurogroup μελετάει αντίστοιχα μέτρα."

    Τώρα μπερδεύτηκα..............
    Το ΚΚΕ καλά ζητάει κατώτατο μισθό 1400 ευρώ ή είναι στον κόσμο τους???? Τι από τα δύο συμβαίνει???? Μήπως το ΚΚΕ είναι πιο ευρωπαϊστές από τα άλλα κόμματα (χαχαχαχαχα)???????

    ReplyDelete
  75. @γιούρι
    "η "ιδιοκτησια" ειναι αμεσο αποτελεσμα του τροπου λειτουργιας της μηχανης επιβιωσης γονιδιων που λεγεται ανθρωπος..."

    Ολες οι θεωρίες βασίζονται σε μια αυθαίρετη και Αξιωματική παραδοχή για το "ποιά ΕΙΝΑΙ η φύση του Ανθρώπου".Πράγμα που είναι αναγκαίο για να υποστηριχθεί το ΔΕΟΝ κάθε Ιδεολογίας.Που με τη σειρά της υπερασπίζεται τα υλικά συμφέροντα των φορέων της και των εκφραστών της.
    Το ίδιο κάνεις και σύ και γώ και ο Κομφούκιος και όλοι οι Αλλοι.

    ReplyDelete
  76. Παρμενιδη μεγαλε προσωκρατικε σα ψυχολογος σου λεω πως ολα δειχνουν οτι δε μπορουμε να μιλησουμε για μια φυση του ανθρωπου δοσμενη εκ των προτερων...Ολα δειχνουν πως στους ανθρωπους εχει τεραστια σημασια ο αντικατοπτρισμος του φυσικου και κοινωνικου περιβαλλοντος οπως δομειται και απο τη γλωσσα και ολα τα συμβολικα συστηματα αναπαραγωγης των σχεσεων εξουσιας...Σε παραπεμπω απλως στο FOUCAULT και το θεωρητικο της ανθρωπινης αναπτυξης σοβιετικο LEV VYGOTSKY...Οπως και να το κανουμε δεν εχουν ολες οι αξιωματικες παραδοχες την ιδια βαρυτητα...Ευτυχως υπαρχει και η εμπειρια και ο Λογος για να μας καθοδηγησουν

    ReplyDelete
  77. Don, μη διαστρεβλώνεις, εξηγήσαμε τη διαφορά ΕΚΜ, Ελάχιστου Εγγυημένου και Μισθού Διαβίωσης. Το ΚΚΕ είναι στην καρακοσμάρα του. Διότι δεν μας είπε αν τα 1400 θα τα ζητήσει από τη UNILEVER ή τον μικροεπιχειρηματία με τα δύο άτομα προσωπικό. Μάλλον εσύ είσαι σε θέση να μας εξηγήσεις καλύτερα. Περιμένουμε...

    ReplyDelete
  78. @ g700

    Συγνώμη αλλά δεν νομίζω ότι διαστρέβλωσα τίποτα από τα όσα γράψατε. Ένα απλό copy/ paste έκανα.

    Και το ξανακάνω και αν εγώ δεν το κατάλαβα καλά ζητώ να μου το εξηγήσετε με πιο απλά λόγια. Γράψατε:
    "Υπ' αυτές τις συνθήκες, σε όλες τις χώρες της δύσης, διαμορφώνεται σταδιακά ένα αίτημα για καλύτερη και πιο δίκαιη κατανομή μισθών και κυρίως των εισοδημάτων καθώς και για μια πιο ισορροπημένη σχέση εργασίας-κεφαλάιου. πχ στις ΗΠΑ την 22-1-2007 με 315 ψήφους υπέρ έναντι 116 κατά το κονγκρέσο υπερψήφισε αύξηση του βασικού μισθού φτάνοντάς τον στο 41% του μέσου εθνικού μισθού από 30%με 35% περίπου που ήταν προηγουμένως......Ενώ και ο πρόεδρος Τρισέ της ΕΚΤ και το eurogroup μελετάει αντίστοιχα μέτρα."

    Και ρωτάω:
    1./ Τον βασικό μισθό ποιος εργοδότης τον δίνει....????
    2./ Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφαρμόζονται επιλεκτικά ή μήπως δεν ισχύουν για την Unilever και λοιπούς????
    3./ Όταν εκτός Ελλάδας, στην Αμερική, δίνουν 41% αυξήσεις στους κατώτατους και ανάλογα μέτρα σκέφτονται και στην Ευρώπη, στην Ελλάδα όπου επιδιώκουμε την σύγκλιση των μισθών και ημερομισθίων, πόσο πρέπει να είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού????
    4./ Γιατί αυτή η άρνηση για ότι λέει το ΚΚΕ (χωρίς ίχνος πρόθεσης να υπερασπιστώ τις θέσεις τους)???

    ReplyDelete
  79. By the way, ΥΠΑΡΧΕΙ και ΕΝΑΣ,

    αλλά ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ

    που

    ΜΕΙΩΝΕΙ το ΕΛΛΕΙΜΜΑ του ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ.

    Therefore, ΥΟU shall follow suit!

    YOU SHOULD LIVE BY EXAMPLE Εκεί σας θέλω. YOU SHALL SET THE PRECEDENT

    THIS IS WHAT LEADERSHIP IS ABOUT

    Kαλημέρα Παρμενίδη, Καλημέρα σε όλους

    ReplyDelete
  80. LIVE BY EXAMPLE

    LEADERSHIP

    LIVE BY EXAMPLE

    LEADERSHIP

    LIVE BY EXAMPLE

    LEADERSHIP

    ReplyDelete
  81. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ...

    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ να ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ σε

    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΕΩΣ

    διότι ΤΟΤΕ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ

    είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ

    ReplyDelete
  82. ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΜΕ

    The MOMENT is OPPORTUNE

    διότι βαθειά μέσα στην ψυχή του,

    ο Ελληνας αηδιάζει με ό,τι τον περιβάλλει

    σε αυτή την τραγική συγκυρία

    ReplyDelete
  83. @γιούρι
    "Ευτυχως υπαρχει και η εμπειρια και ο Λογος για να μας καθοδηγησουν

    June 3, 2008 1:42 PM"

    Η εμπειρία λέει ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη απο ζωτικό χώρο, απο ιδοκτησία δηλαδή.Και οι ψυχολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά τί επιπτώσεις έχει στην ψυχική ισορροπία η κάλυψη αυτής της ανάγκης.Ο Λόγος,δηλ.ο Ρινεγκέφαλος και όχι ο Νεοεγκέφαλος, επιβάλλει την αναγνώριση ότι ο Άνθρωπος είναι ένα αρπακτικό,βίαιο,εξουσιομανές και αδίστακτο πλάσμα,ιδιότητες που τις έχει ανάγκη να επιβιώσει.Και αυτές οι ιδιότητες είναι γνώσεις είναι εμπειρίες ,είναι ποληροφορίες, που τις κουβαλάει στο ηλικίας δισ. ετών πληροφοριακό του σύστημα, το DNA.
    Ο Καπιταλισμός είναι το Σύστημα που είναι το πιό φιλικό στην ζωική φύση του ανθρώπου.Γιαυτό και τα άλλα Κοινωνικά Συστήματα που τον θέλουν να είναι ειρηνικός,αλληλέγγυος,δοτικός δεν έχουν τύχη όταν επιχειρηθή να εφαρμοστούν.Αξίζει όμως να παλεύει κανείς γιαυτά γιατί έτσι μόνο παράγεται ο πολιτισμός,το βάλσαμο της ΑΓΡΙΑΣ αλλά αξιολάτρευτης Φύσης μας.

    ReplyDelete
  84. Υπενθύμιση σε όλους τους bloggers:
    O τίτλος του post ήταν και παραμένει:

    "Διεκδικούμε το ευρωπαϊκό όνειρο".

    Σημείωση:
    Ρε συ Λεμπόφσκι μη φυσάς στην οθόνη γιατί έχουμε γίνει χάλια αδερφάκι μου........

    ReplyDelete
  85. @ γιουρι and Company

    To BLOG αυτό, δεν ξέρω πώς τόφερε η μοίρα, έχει αποκτήσει μιά εικόνα και δυναμική (momentum) με σημαντική επισκεψιμότητα.

    Eξ αυτού απορρέει πως οφείλουμε όλοι να είμαστε ευπρεπείς στην έκφραση του λόγου.

    Μάθε, λοιπόν, ότι κατά το Αγγλοσαξονικό ΕΘΟΣ, μπορείς να χαρακτηρίζεις λόγους και έργα προσώπων, ΑΛΛΑ δεν νομιμοποιείσαι να χαρακτηρίζεις τα πρόσωπα καθ εαυτά.
    Δηλαδή, είναι θεμιτό στο πλαίσιο του πολιτισμένου διαλόγου να πεις, "Αυτό που είπες είναι βλακώδες, απαράδεκτο, φασιστικό" κλπ κλπ.
    ΑΛΛΑ το decorum δεν επιτρέπει να πεις "Είσαι φασίστας, είσαι χαφιές" κλπ κλπ.

    ΑΥΤΕΣ είναι οι παληές, κλασσικές πιά, τακτικές του ΚΚΕ που τις ανέδειξαν σε επιστήμη η ΤΥΡΑΝΝΙΑ του 81 και η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, αλλά μπορείς να σχολιάζεις τα λεγόμενά τους. Εσύ, εγώ, ο καθένας μας, τα ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ εννοώ, ΔΕΝ είμαστε τμήμα του λόγου υπάρξεως του BLOG - οι ιδέες και οι σκέψεις μας όμως είναι ΚΟΜΒΙΚΗΣ σημασίας.

    Θα μου πεις, "Εσυ τα λές αυτά που λοιδορείς διαρκώς;;;;;" [απαντώ έτσι και στο σχόλιο κάποιου σε προηγούμενο post].

    Bεβαίως. Αν κάνεις back scrolling, θα διαπιστώσεις πως συνήθως μιλάω ΓΕΝΙΚΑ, δεν γίνομαι προσωπικός.

    Δεύτερον, αναφέρομαι πάντα σε πολιτικούς και Κόμματα.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ μπορούμε, επιβάλλεται κατά Θουκυδίδην, να γινόμαστε απέναντι στα ΚΟΜΜΑΤΑ και στους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ (με εξαίρεση την ζωή τους στην κρεβατοκάμαρα που είναι αυστηρά ιδιωτική).

    Παραδείγματος χάριν, είναι ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ να αναφερόμαστε στο γεγονός ότι
    το ΠΑΣΟΚ και η ΑΥΡΙΑΝΗ μετέτρεψαν την ΕΛΛΑΔΑ σε ένα ατέλειωτο ΒΟΘΡΟ

    χρησιμοποιώντας

    την ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΟΛΑΚΕΙΑ των ΑΣΗΜΑΝΤΩΝ,
    την ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ μεγάλων ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΩΝ του ΕΘΝΟΥΣ,
    την ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ εντίμων πολιτών,
    την ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ της ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ του ΠΟΛΙΤΗ κολακεύοντάς τον,
    την ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

    κλπ κλπ κλπ

    ως ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ προς ΑΠΟΦΥΓΗΝ.

    Με κατηγορούν ότι τα έχω βάλει με την κυρία Γεννηματά. ΔΕΝ με απασχολεί η κυρία Γεννηματά, αλλά με απασχολούν οι πράξεις της ως ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ.
    Με απασχολούν και πρέπει να με απασχολούν ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ όλους μας.

    ΕΚΟΥΣΙΑ και ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑ

    ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ του ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
    ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ και
    ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ, εμμέσως, των ΠΟΛΙΤΩΝ

    ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΑΣ, άρα παράδειγμα προς αποφυγήν.

    ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ
    να ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τον ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ και να απαιτούμε την ΚΑΤΑΔΙΚΗ του

    διότι σύμφωνα με την νομική αρχή της ΠΡΟΣΤΗΣΗΣ (αγγλιστί, constructive knowledge), ακόμα και άν δεν γνώριζε ΤΙ συνέβαινε με τα ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ,

    έπρεπε να γνωρίζει

    ΑΡΑ φέρει ΠΛΗΡΩΣ
    την ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    την ΠΟΙΝΙΚΗ και
    την ΗΘΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ της ΟΛΗΣ υπόθεσης.

    Αν αυτό συνέβαινε στις ΗΠΑ, ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ θα ήταν τώρα στη ΦΥΛΑΚΗ.

    Στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:

    Κύριε γιούρι,

    ΕΣΥ και η παρέα σου
    οφείλετε να προσαρμοσθείτε στους κανόνες του πολιτισμένου διαλόγου.

    ReplyDelete
  86. erratum
    διότι σύμφωνα με την νομική αρχή της ΠΡΟΣΤΗΣΗΣ (αγγλιστί, constructive knowledge), ακόμα και άν δεν γνώριζε ΤΙ συνέβαινε με τα ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ,

    έπρεπε να γνωρίζει
    ->

    διότι σύμφωνα με την νομική αρχή της ΠΡΟΣΤΗΣΗΣ (αγγλιστί, constructive knowledge), ακόμα και άν δεν γνώριζε ΤΙ συνέβαινε με τα ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ,

    έπρεπε, όντας ο αρμόδιος πολιτικός προϊστάμενος, να γνωρίζει

    ReplyDelete
  87. Διαστρεβλώνεις, DON, στις ΗΠΑ δεν έδωσαν 41% αύξηση. Απλά ανέβασαν τον κατώτατο από το 30%με35% του επιπέδου του μέσου μισθού στο 41%. Εκεί που είναι σήμερα η σχέση μέσου με κατώτατου στην Ελλάδα. Εμείς λέμε να πάμε σε έναν μισθολογικό κανόνα στο 50%.

    ReplyDelete
  88. κάνεις λάθος copy paste, να τι είπαμε φτάνοντάς τον στο 41% του μέσου εθνικού μισθού από 30%με 35% περίπου που ήταν προηγουμένως......

    Επίσης, προέχει η απάντησή σου σε προηγούμενο ερώτημά μας σχετικά με τους μικρομεσαίους. Πες μας τι θα κάνεις όταν τους πεις να πληρώνουν 1400 ευρώ βασικό. Το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι σε μικροεπιχειρήσεις. Άσε τη Unilever για μετά, στο τέλος θα την πιάσουμε κι αυτή no problem.

    ReplyDelete
  89. @g700

    Συγνώμη, τώρα κατάλαβα. Βοήθησε και το άρθρο στον Πιζοσπάστη που έχετε σαν link στο post.

    "........, αρκεί μια ματιά στα μισθολογικά αιτήματα της «G 700», που χαρακτηρίζει «θετικότερη απ' ό,τι περιμέναμε» τη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες και η οποία καθηλώνει τους μισθούς στα 572 ευρώ καθαρά!

    Αντί όμως των 700 ευρώ, η «G 700» ζητάει «τη θεσμοθέτηση Εθνικού Κατώτατου Μισθού (ΕΚΜ), ο οποίος θα προσδιορίζεται κάθε χρόνο από το κράτος στη λογική ενός ελάχιστου μισθολογικού κανόνα που θα αντιστοιχεί στο 50% του εθνικού μέσου μισθού. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, με μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές στα 1.501 ευρώ, ο ΕΚΜ θα έπρεπε να διαμορφωθεί στα 749,5 ευρώ (νούμερα 2006)».

    Με λίγα λόγια, αυτό που επιδιώκει η «G 700» είναι από γενιά των 700 ευρώ να γίνει γενιά των 749,5 ευρώ. Οσος, δηλαδή, θα είναι ο μεικτός κατώτερος μισθός από 1/5/2009, σύμφωνα με τη σύμβαση της ΓΣΕΕ..."

    Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ
    Κυριακή 1 Ιούνη 2008
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (Σελίδα 14)

    ReplyDelete
  90. G700 said...

    "Πες μας τι θα κάνεις όταν τους πεις να πληρώνουν 1400 ευρώ βασικό. Το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα είναι σε μικροεπιχειρήσεις. Άσε τη Unilever για μετά, στο τέλος θα την πιάσουμε κι αυτή no problem."

    Καλύτερα να προσχωρήσουμε στην γνώμη του Κομφούκιου. Να μειώσουμε τους μισθούς των νέων για να μην δυσαρεστηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εσείς όταν ζητάτε την αξιοπρέπειά σας φοβόσαστε μην στνοχωρηθούν αυτοί που σας την στερούν.
    Τέτοιος ραγιαδισμός κατά την γνώμη δεν αρμόζει σε νέους.

    Λυπάμαι, αλλά θα συμφωνήσω με τον Κομφούκιο σε μια άλλη τοποθέτησή του.
    Κομφούκιος said...

    "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ...
    ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ να ΠΕΡΙΕΛΘΕΙ σε
    ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΞΑΡΣΕΩΣ
    διότι ΤΟΤΕ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΕΙ
    είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΑΓΗ
    ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΟΥΜΕ
    The MOMENT is OPPORTUNE
    διότι βαθειά μέσα στην ψυχή του,
    ο Ελληνας αηδιάζει με ό,τι τον περιβάλλει σε αυτή την τραγική συγκυρία"

    Λυπάμαι αλλά δεν εξυπηρετείτε το MOMENTUM.

    ReplyDelete
  91. http://foto-rock.blogspot.com

    Χαιρετίζω και δίνω πολλά συγχαρητήρια για όλη την προσπάθεια.
    Έχω διαβάσει ανά καιρούς διάφορα δικά σας πράγματα αλλά ελάχιστα έχω παρακολουθήσει την πορεία σας.
    θα το δω, θα σας διαβάσω και θα σας κοιτάξω.
    Η αφορμή ήταν ένα mail που μου ήρθε σε σχάση με την ανακοίνωση του ΚΚΕ και την απάντησή σας.
    Και να μην παραλείψω ότι εντελώς ερασιτεχνικά προσπαθώ να δημιουργήσω ένα χώρο (blog) περισσότερο για την πόλη που μένω(Πάτρα)
    Θα ήθελα να το επισκεφτείτε και να κάνετε τις παρατηρήσεις σας, στο κομμάτι του στησίματος γιατί είναι αρκετά φτωχό.
    Επίσης θα ήθελα την βοήθεια σας να γίνει γνωστό.
    Θα καταλάβετε το λόγω μόλις ρίξετε μια ματιά στο blog.
    Προτιμώ να πάρει θέμα και χαρακτήρα από τους επισκέπτες του και όχι από μένα.
    Ελπίζω να έχω απάντηση σας.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων Γιάννης από Πάτρα.


    http://foto-rock.blogspot.com

    ReplyDelete
  92. Εντάξει τα είπαμε αυτά. Γι' αυτό αναρτήσαμε το συγκεκριμένο ποστ και ξεκαθαρίσαμε τη θέση μας. Ο Ριζοσπάστης μας έκανε μια ευρύτερη σοβαρή πολιτική κριτική.

    Για τον ΕΚΜ μας την είπε κανονικά. Εμείς εμμένουμε στην πρόταση μας: Ο κατώτατος μισθός για τον ανειδίκευτο εργάτη χωρίς προϋπηρεσία, στον πρώτο δηλαδή χρόνο εργασίας, να ορίζεται κάθε χρόνο από το κράτος στο 50% του μέσου μισθού, δηλαδή για φέτος περίπου 850 ευρώ, από 701 που θα κλείσει φέτος. Οκ εμείς καταθέσαμε μια πρόταση. Το θέμα είναι εσύ πως την αναλύεις; Συμφωνείς; Διαφωνείς; Ποια είναι η τοποθέτησή σου; Θεωρείς ότι θα έπρεπε να ζητάμε περισσότερα; Βάζουμε τον πήχη χαμηλά; Τι από όλα αυτά; Μέχρι στιγμής πάντως υπεκφεύγεις.

    ReplyDelete
  93. Για να εξυπηρετήσεις το MOMENTUM πρέπει να βάλεις τον κόσμο στο σχολείο να αποκτήσει ουσιαστικές γνώσεις, να του παρέχεις ποιοτικά συλλογικά αγαθά και κοινωνικές υπηρεσίες της προκοπής, να του έχεις υποδομές να ζει σε μια ανθρώπινη πόλη, να έχει αξία το εισόδημά να μην υπάρχει ακρίβεια, και όχι να του πουλάς φύκια για μεταξωτές κορδέλες κλείνοντάς του το μάτι και λέγοντάς του, ότι δεν πειράζει ρε φίλε, μείνε εσύ ανειδίκευτος κι εμείς θα παλέψουμε για 1400 ευρώ βασικό, και κάθε χρόνο που αυτό δεν θα επιτυγχάνεται, απλά θα ανεβάζουμε το ποσό της υπόσχεσή μας. Γιατί αυτό ακριβώς κάνει το ΚΚ, πλειοδοτεί σε λαϊκισμό. Αυτό έχει όνομα ΚΟΥΦΙΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ

    ReplyDelete
  94. Με συγχωρεις κομφουκιε δεν ηξερα οτι το Αστικο savoir vivre ειναι τοσο σημαντικο για σενα...Επιμενω λοιπον πως και οι δικες σου θεσεις αλλα και του Παρμενιδη ειναι κρυπτοφασιστικες κρυμμενες πισω απο ενα κιβδηλο νιτσεισμο...

    ReplyDelete
  95. Kindly, stop indulging in sophistry, rationalization and verbose utterances.

    In the context of this discourse, what is important to me is immaterial and irrelevant. BUT, whatever pertains to Civility and the interests of Civil Society is both material and important.

    ReplyDelete
  96. Συγγνώμη, αλλά όταν συγχίζομαι, σκέφτομαι αγγλιστί.

    ReplyDelete
  97. @ don
    "Αγνοείς τα βασικά και συγκρίνεις σαν αφελές παιδάκι ανόμοια πράγματα. Πες μας λοιπόν, πόσοι από αυτούς που καταφθάνουν στο CDG έχουν σαν τελικό προορισμό το Παρίσι ή έστω την Γαλλία"

    ΟΤΑΝ διαβάζεις τα κείμενά μου, σε παρακαλώ να προσέχεις ΚΑΙ τις NUANCES.
    ΑΚΡΙΒΩΣ, γιά τον λόγο που ορθά θίγεις, ΜΙΛΗΣΑ μόνο για τις ΑΦΙΞΕΙΣ των Αμερικανικών Αεροπορικών Εταιρειών στο ΠΑΡΙΣΙ και την ΡΩΜΗ και ΔΕΝ συμπεριέλαβα την Αir France για το Παρίσι ή την Alitalia στην περίπτωση της Ρώμης.
    Διότι, ακριβώς, τελικος προορισμός των επιβατών των Αμερικανικών εταιρειών είναι οι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ πόλεις, ΩΣ προκύπτει από το γεγονός ότι οι Αμερικανικές εταιρείες "πετουν" σε κάθε μεγαλούπολη της Ευρώπης.
    ΟΜΩΣ, 60-80% των επιβατών της ΑF καί της AZ που αφικνούνται στο Παρίσι και Ρώμη και Μιλάνο, αντίστοιχα, είναι όπως σωστά υπονοείς IN TRANSIT, δλδ με άλλους τελικούς προορισμούς. Καλό παράδειγμα, ο γράφων που από 9/11 και μετά ΠΕΤΑΕΙ JKF-ATH μέσω Παρισίων ή Ρώμης και Μιλάνου.

    ReplyDelete
  98. Σας παρακαλω να αξιολογειτε ολοι σας τις προκειμενες του Παρμενιδη και του Κομφουκιου λαμβανωντας υποψιν το βασικο αξιωμα που επιτασσει ο Παρμενιδης...Ητοι..."την αναγνώριση ότι ο Άνθρωπος είναι ένα αρπακτικό,βίαιο,εξουσιομανές και αδίστακτο πλάσμα,ιδιότητες που τις έχει ανάγκη να επιβιώσει.Και αυτές οι ιδιότητες είναι γνώσεις είναι εμπειρίες ,είναι ποληροφορίες, που τις κουβαλάει στο ηλικίας δισ. ετών πληροφοριακό του σύστημα, το DNA.
    Ο Καπιταλισμός είναι το Σύστημα που είναι το πιό φιλικό στην ζωική φύση του ανθρώπου.Γιαυτό και τα άλλα Κοινωνικά Συστήματα που τον θέλουν να είναι ειρηνικός,αλληλέγγυος,δοτικός δεν έχουν τύχη όταν επιχειρηθή να εφαρμοστούν.Αξίζει όμως να παλεύει κανείς γιαυτά γιατί έτσι μόνο παράγεται ο πολιτισμός,το βάλσαμο της ΑΓΡΙΑΣ αλλά αξιολάτρευτης Φύσης μας"...I REST MY CASE...

    ReplyDelete
  99. @ Γ700
    Αυτό ελάχιστα έχει να κάνει με τη μαύρη οικονομία. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η μαύρη οικονομία στην Ελλάδα ήταν στα ίδια και χειρότερα επίπεδα τη δεκαετία του 80.

    Ως εισαγωγή εδώ, οφείλουμε να πούμε στον αναγνώστη πως αμφότεροι εικάζουμε.
    Οι ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ υπηρεσίες της Ελλάδας ήσαν ανέκαθεν απολύτως ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.

    Θυμάμαι άκρως παραστατικά, ως παιδί, την δεκαετία του 60, οπόταν, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και ειδικοί επιστήμονες της εποχής, όπως Γ Μαύρος, Ι. Ζίγδης, Αθ. Κανελλόπουλος, Γιάγκος Πεσματζόγλου, Ι Μαρίνος και άλλοι πήγαιναν στην οικία Θεοδώρου Γεννηματά γιά να μάθουν από τον τελευταίο, που εργαζόταν ως επίσημος οικονομικός αναλυτής γιά το State Department, την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας !!!!!! ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ, εμπιστευόντουσαν ΠΙΟ πολύ τις Αμερικανικές αναλύσεις από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, την ΤτΕ και το Υπουργείο Συντονισμού (όπως ονομαζόταν τότε το Υπ Εθνικής Οικονομίας).

    With this caveat and disabling reality, ΔΕΝ θα συμφωνήσω μαζί σου.

    Σε αντίθεση προς το 1980, σήμερα, σχεδον 30-50% των Ελλήνων έχουν ΔΕΥΤΕΡΗ (σχεδόν πάντα) ΜΑΥΡΗ δουλειά.

    Σε αντίθεση προς το 1980, σήμερα δουλεύουν οι γυναίκες/σύζυγοι που συχνότατα ΑΠΟ- και ΕΠΙ-ζητούν ΜΑΥΡΕΣ δουλειές, αφού η κύρια εργασία του συζύγου έχει εξασφαλίσει ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ όλη την οικογένεια.

    Παληά, πρίν το 1960, όλες οι, μεσαίες και άνω, οικογένειες της Αθήνας είχαν βοηθό. Ο θεσμός έφθισε σταδιακά και γύρω στο 1970-80, ουδείς είχε live-in βοηθό.
    ΣΗΜΕΡΑ, όλη η Αθήνα έχει live-in ή μερικής απασχόλησης βοηθό, ή cleaning hands, ή nursing assistant ή σεξουαλική θεραπεύτρια.
    ΑΥΤΟ ισχύει ΚΑΙ για την Υπαιθρο. Στο Πριγκηπάτον της Θυρέας, γιά παράδειγμα, μέχρι τα 1960ς, δύο υπηρέτες, τον Νικολό και την Αλεξάνδρα, είχε μόνο ο Ηγεμών και από ένα, άλλες 4-5 αστικές οικογένειες.
    ΣΗΜΕΡΑ, σε κάθε 4-5 Υπηκόους του Πριγκηπάτου αντιστοιχεί και ένας μειονοτικός που λειτουργει ως farm hand, σύζυγος, βοηθός κοκ.

    Ως προς την άλλη πλευρά του μαύρου χρήματος, δλδ προμήθειες, μίζες κλπ κλπ ίσως να έχεις δίκηο, ΑΛΛΑ θέλω να πιστεύω ότι ΚΑΙ αυτή έχει επιταθεί ΑΦΟΥ και ΕΝΟΣΩ επεκτάθηκε ΡΑΓΔΑΙΑ ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ, όπου γίνεται το μεγάλο φαγοπότι - έτσι δεν είναι;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  100. @ parmenides
    Αξίζει όμως να παλεύεις γιαυτον γιατί έτσι μόνο παράγεται ο πολιτισμός, το βάλσαμο της ΑΓΡΙΑΣ αλλά αξιολάτρευτης φυλής μας.

    ΚΑΙ εσύ Παρμενίδη είσαι ευλογία εξ ουρανών, δώρον Θεού.

    ReplyDelete
  101. @ γιουρι γκαγκάριν
    Oπως και νά το κάνουμε δεν έχουν όλες οι αξιωματικές παραδοχές την ίδια βαρύτητα

    Αbsolutely! This goes without saying.

    ReplyDelete
  102. G700 said...

    "Ο κατώτατος μισθός για τον ανειδίκευτο εργάτη χωρίς προϋπηρεσία, στον πρώτο δηλαδή χρόνο εργασίας, να ορίζεται κάθε χρόνο από το κράτος στο 50% του μέσου μισθού, δηλαδή για φέτος περίπου 850 ευρώ, από 701 που θα κλείσει φέτος. Οκ εμείς καταθέσαμε μια πρόταση. Το θέμα είναι εσύ πως την αναλύεις; Συμφωνείς; Διαφωνείς; Ποια είναι η τοποθέτησή σου; Θεωρείς ότι θα έπρεπε να ζητάμε περισσότερα; Βάζουμε τον πήχη χαμηλά; Τι από όλα αυτά; Μέχρι στιγμής πάντως υπεκφεύγεις."

    Don:
    Τι υπεκφεύγω ρε παιδιά??? Πλάκα κάνουμε.

    Είναι σαφές πως ο πήχης είναι χαμηλά όταν είναι κάτω από τα 1000 ευρώ. Εκτός αν θέλετε τους νέους μπούληδες που θα ζουν με την μαμά και τον μπαμπά. Ανοίγεις εσύ σπίτι / οικογένεια με 1500 ευρώ. Μετά λέμε υπογεννητικότητα και οι τρίτεκνοι και μαλακίες. Ρε όχι τρία ούτε ένα δεν κάνεις με 1500 ευρώ οικογενειακό εισόδημα και νοίκι.

    Και αν μη τι άλλο δεν είναι λογικό να επιτείθεστε διαρκώς σε κάποιον άλλο (είτε είναι Κομμουνιστής είτε οτιδήποτε άλλο) επειδή επιχειρεί να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από σας. Είναι κουτό και εγωιστικό. Δεν το καταλαβαίνετε.

    Το ΚΚΕ ζητάει 1400 και με αυτήν την κίνηση θέτει το θέμα της διαβίωσης με αξιοπρέπεια. Αυτοί τόσο "αποτιμούν" την αξιοπρέπεια του νέου. Μinimum 1400 ευρώ.

    Εσείς από την άλλη, κάνετε ένα στείρο μαθηματικό/ μηχανιστικό υπολογισμό και λέτε 850 ή 749 ή ότι άλλο λέτε.

    Δεν καταλαβαίνω. Το πρόβλημα είναι ποιος την έχει μεγαλύτερη και ποιος την δουλεύει καλύτερα???? Να τις βγάλουμε έξω να μετρηθούμε (Συγνώμη Κομφούκιε για την αθυροστομία μου).

    Πέφτετε σε λάθος χαντάκι!!!!
    Είναι κατά την γνώμη μου κοντόφθαλμο αυτό που κάνετε.
    Είναι παράδειγμα χαρακτηριστικό της σημερινής πραγματικότητας. Τσακώνονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεταξύ τους και ο μπουλούκος έχει 3,5% πάνω από την ανυπαρξία.

    Άλλος πρέπει να είναι ο αντιπαλός σας. Και μέτα διαμαρτύρεστε αν σας λένε εγκάθετους του Τσίπρα.
    Έχετε ψυχολογία μικρής ομάδας (όπως είχε πάντοτε η Αριστερά)* και σύμπτωματα αυτής είναι οι κοκορομαχίες και η ηττοπάθεια.
    Για αυτό συμφώνησα με το Κομφούκιο και είπα ότι πρέπει να εκμεταλλευτείς το Momentum. Τώρα αυτά που λέτε για το πότε θα είναι κατά την γνώμη σας το σωστό momentum, κατά την γνώμη μου είναι αυτά που θα επιδιώκει η εκετάλλευση και αξιοποίησή του. Είναι αυτά που πρέπει να επιδιώκουμε. Δηλαδή τι προτείνεις??? Να παλέψεις για κοινωνικές υπηρεσίες αφού θα έχουν γίνει πραγματικότητα και θα εφαρμόζονται και τότε να πεις εντάξει τώρα είναι το σωστο momentum να ξεκινήσω τον αγώνα. Δηλαδή εσείς προτείνεται να ανέβουμε στο λεωφορείο και μετά να περιμένουμε στην στάση????? Κουφάθηκα!

    *: Ο μόνος που ξεκίνησε από την Αριστερά με ψυχολογία νικήτή και έμεινε στην ιστορία σαν Ηγέτης ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    ReplyDelete
  103. Είναι δυνατόν να διεκδικείς το ευρωπαϊκό όνειρο με 750 ή 850 ευρώ μισθό?

    ReplyDelete
  104. Και μάλιστα, μικτά?????
    (αν κατάλαβα καλά)

    ReplyDelete
  105. όχι φίλε Don. Κάνεις τεράστιο λάθος. Όχι γιατί είναι λάθος να λες θέλω 1400 ευρώ μισθό. Αλλά γιατί πρέπει να εξηγήσεις πως θα γίνει αυτό. Έτσι εύκολα λέμε κι εμείς 2000, μάλλον κάντα 3 γιατί τότε καλυπτόμαστε πλήρως.

    Ξέρεις, είναι πολύ εύκολο να μοιράζεις κάλπικες υποσχέσεις ισχυριζόμενος ότι μπορούν να συμβούν δια νόμου ή μέσα από μαγικές λύσεις. Κι ο κόσμος κουτόχορτο δεν τρώει.

    Για να φτάνεις να δίνεις 1300 και 1400 ευρώ στον ανειδίκευτο πρωτοπροσληφθέντα εργάτη πρέπει να έχεις ως οικονομία και τις αντίστοιχες παραγωγικές δυνατότητες. Ξέρεις ποιος δίνει τόσα στην ΕΕ;

    Η Ιρλανδία ΑΚΡΙΒΩΣ 1403 ευρώ με τιμές 2007. Αλλά το Ιρλανδικό μοντέλο "εντώ στο Ελλάντα ντεν" μας αρέσει. Γιατί βλέπεις προϋποθέτει τη μετατροπή της οικονομίας έντασης εργασίας σε οικονομία έντασης γνώσης.

    Προς ενημέρωσή σου η Ιρλανδία έχει θεσμοθετημένο ΕΚΜ με σταθερό μισθολογικό κανόνα γύρω στο 45% του μέσου εθνικού μισθού, δηλαδή χαμηλότερο από αυτό που προτείνουμε εμείς για την Ελλάδα.

    Για τον ανειδίκευτο εργάτη της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Όνειρο των υψηλότερων μισθών θα επιτευχθεί μόνο μέσα από Κατάρτιση, Ποιοτικά Συλλογικά Αγαθά, Ποιοτικό Κοινωνικό Κράτος, Διεύρυνση της Παραγωγικής βάσης της οικονομίας από μικροεπιχειρήσεις χαμηλής ειδίκευσης σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη γνώση.

    Μόνο ένα πακέτο γνώσης και κοινωνικού μισθού προερχόμενου από συλλογικά αγαθά της προκοπής θα αυξήσουν το εισόδημά του και θα του δώσουν ευκαιρίες για να εξελιχτεί.

    Διαφορετικά όπως είπαμε τα υπόλοιπα είναι ΚΑΛΠΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΦΙΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ

    ReplyDelete
  106. Όσο για την ψυχολογία νικητή του Αντρέα που λες, να τη βράσουμε. Με ξένα κόλλυβα κάνουμε κι εμείς κηδεία. Χρέωσε τη χώρα κάτι δις ευρώ και ουδέποτε έφτιαξε υγιείς παραγωγικές δομές. Καλλιέργησε στην κοινωνία έναν παρασιτικό καταναλωτισμό και μια νοοτροπία των εύκολων λύσεων. Η ψευδαιμονία σε όλο της το μεγαλείο. Καμία σοβαρή σοσιαλιστική δύναμη, πλην των χαβαλέδων της λατινικής Αμερικής, δεν αμελεί την παραγωγική βάση μιας οικονομίας ή το κράτος κατά τον τρόπο που αυτό έγινε το 80.

    ReplyDelete
  107. το πιασα το μομέντουμ dudes, θέλω τέσσερις χιλιάδες ευρώπουλα το μήνα, μια σακούλα τούντζι μπόνους, ένα σπίτι με δύο γυναίκες και καθόλου παιδιά, μάλλον κάντες 3 τις γυναίκες και μία να μαγειρεύει και επίσης θέλω να γίνω πρόεδρος της τοπικής, να οδηγάω μερτσεντές, και να δουλεύω 3 ώρες τη μέρα τις άλλες να αράζω και να κάνω παραγοντισμό. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι το μομέντουμ για να είναι οριτζιναλ λέει σύνταξη στα δώδεκα στρατός στα εκατό, οπότε σβήσε τ' άλλα, σβοουουου, και κράτα το τελευταίο

    ReplyDelete
  108. G700,

    το να δέσεις τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου στον μέσο εθνικό μισθό, βάζοντας έναν ενιαίο κανόνα, σημαίνει ότι όσο αυξάνεται ο πλούτος στην άνω κλίμακα θα αυξάνεται αναλογικά και στην κάτω. Συνεπώς η πρότασή σας είναι καλή. και δίκαιη.

    Το θέμα όμως είναι τι κανόνα βάζεις; Εσείς λέτε 50%, επιδεικνύοντας ένα ρεαλισμό που σας τιμά μεν, όμως δεν χάλασε κι ο κόσμος να βάλετε τον πήχη λίγο πιο ψηλά. Στην Ευρώπη τέθηκε η πρόταση η πρόταση για Ευρωπαϊκό Κανόνα Εθνικού Κατώτατου Μισθού σταδιακά στο 60% του μέσου εθνικού μισθού. Ζήτα τον ήλιο για να πάρεις το φεγγάρι.

    ReplyDelete
  109. G700 said...

    "Για να φτάνεις να δίνεις 1300 και 1400 ευρώ στον ανειδίκευτο πρωτοπροσληφθέντα εργάτη πρέπει να έχεις ως οικονομία και τις αντίστοιχες παραγωγικές δυνατότητες."

    Για αυτό σας λέω ότι έχετε ψυχολογία μικρής ομάδας.

    1./ Γνωρίζετε εσείς τις παραγωγικές δυνατότητες του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας??
    2./ Γνωρίζετε αν η παραγωγικότητα του ατόμου σχετίζεται με την οικονομική αποζημίωση που λαμβάνει??? Τι λένε οι τελευταίες θεωρίες ΗR????
    3./ Ποια είναι η επίπτωση στις υφιστάμενες παραγωγικές δυνατότητες από την μείωση της κατανάλωσης και της αποταμίευσης που οφείλονται στην μείωση της αγοραστικής δύναμης???
    4./ Βοηθάει στην αύξηση του ΑΕΠ η μείωση της κατανάλωσης με την ταυτόχρονη ύπαρξη στασιμοπληθωρισμού?????
    5./ Τι συμβαίνει όταν επιδιώκεις και πετυχαίνεις ανάπτυξη πάνω απο το μεσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αυξήσεις το ΑΕΠ και ταυτόχρονα έχεις μείωση της αγοραστικής δύναμης σε αντίθεση με τον μέσο όρο της της ΕΕ???? Που πάει η ανάπτυξη??? Δηλαδή που πάνε τα λεφτά??? Ποιος μένει με το μουτζούρη στο χέρι????
    6./ Ποιο είναι το περιθώριο μικτού κέρδους των περισσότερων επιχειρήσεων???
    7./ Είναι δυνατόν τα νούμερα ("νούμερα") να ευημερούν και οι άνθρωποι να πεινάνε????

    Τώρα αυτά που λες για τον Παπανδρέου δεν αναιρούν ότι υπήρξε μία ηγετική φυσιογνωμία που συσπείρωσε μία ευρεία πτέρυγα της Αριστεράς κάτω από ένα σύνθημα "αλλαγή". Τώρα αυτά που λες......
    είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.
    Το τι μπορεί να έγινε ή να μην έγινε μετά είναι άλλη ιστορία και άλλη συζήτηση.

    Περίμενε εσύ από το Αλεξάκι να συσπειρώσει και να πείσει τον εργάτη στην ναυπηγοεπισκευαστική με συνεντέυξεις στον Κωστόπουλο και το παραμύθι "είμαι νέος, πεθαίνουν οι αρκούδες, και εγώ θα αλλάξω τον κόσμο". Ούτε την ψήφο του δεν θα βρει. Τι τον νοιάζει τον εργάτη που δουλεύει τα σίδερα με 35 βαθμούς κελσίου και δε μπορεί ούτε να τα πιάσει ή τον ντελιβερά που πήζει στην κίνηση για να βγάλει πέντε φράγκα το τι θεωρείς εσύ ΕΚΜ και η Ιρλανδία που λες και το "οικολογικό" του Λεμπόφσκι....

    Να 'χαμε να λέγαμε.......
    Όραμα έχετε???
    Υπολογισμούς κάνουμε και μόνοι μας. Και το ταμείο μας είναι μείον. Λαϊκισμός, ε???
    Ναι, αλλά ο κόσμος έχει φτάσει στο απροχώρητο, παιδάκια. Αφήστε το pc games και βγείτε λίγο παραέξω....


    Χωρίς όραμα παιδιά πάτε χαμένοι.
    Δεν καταλαβαίνει ο κοσμάκης από ΕΚΜ και τόσο τοις εκατό και τόσα μικτά και μείον τόσα μας μένουν τόσα καθαρά και να η εφορία και...και..... Καταλαβαίνει από άλλα πιο χειροπιαστά.

    Μπορείτε να εκμεταλλευθείτε μία δεδομένη χρονική στιγμή και εσείς καθόσαστε και παίζετε την κολοκυθιά και λέτε για ανδιανομή του πλούτου με μισθούς της ξεφτίλας.
    Αναρωτιέστε αν πρέπει να επιβληθεί κατώτατος μισθός διά νόμου. Προτείνετε μήπως το ΕΚΜ να θεσπιστεί δία εθελουσίας συμμετοχής των εργοδοτών????
    Είναι δυνατόν να λειτουργήσει η αγορά χωρίς παρέμβαση.....????
    Ο άκρατος καπιταλισμός και φιλελευθερισμός δεν υπάρχει ούτε στην Αμερική. Ξέρετε γιατί? Γιατί βασίζεται στην ίδια φόρμουλα με εκέινη του Highlander: "There can be only one", και στην πορεία γίνονται αυτά που βιώνετε τώρα.


    g700:
    "Για τον ανειδίκευτο εργάτη της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Όνειρο των υψηλότερων μισθών θα επιτευχθεί μόνο μέσα από Κατάρτιση, Ποιοτικά Συλλογικά Αγαθά, Ποιοτικό Κοινωνικό Κράτος, Διεύρυνση της Παραγωγικής βάσης της οικονομίας από μικροεπιχειρήσεις χαμηλής ειδίκευσης σε επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη γνώση.
    Μόνο ένα πακέτο γνώσης και κοινωνικού μισθού προερχόμενου από συλλογικά αγαθά της προκοπής θα αυξήσουν το εισόδημά του και θα του δώσουν ευκαιρίες για να εξελιχτεί."

    Και μετά σε πείραξε ο Παπανδρέου... Στην ίδια βάση κινείστε. Μιλάτε και δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα.
    Σοφιστίες και άλλα αντί άλλων.
    "Κοινωνικό κράτος", "Κατάρτιση", "Ποιοτικά συλλογικά αγαθά", "διεύρυνση της παραγωγικής βάσης" και άλλα πολλά εμπριμέ. Θα περιμένω να αρρωστήσω για να πάω στο νοσοκομείο να αυξηθεί το εισόδημά μου. Ποιος θα πληρώσει το νοσοκομείο??? Μήπως να κλωνοποιήσουμε τον Ωνάσση???

    Αν οι επιχειρήσεις χρειαστούν "χαμηλή ειδίκευση με αξιοποίηση της γνώσης" (σχήμα οξύμωρο σε αρκετές περιπτώσεις) πάνε και στο Βιετνάμ ή σε καμιά μαϊμουδοζούγκλα. Δεν θα έρθουν να σου τα σκάσουν εσένα. Τα έχουν ήδη με μισό δολλάριο τη μέρα και ένα πιάτο μαύρο ρύζι.
    Η "ελληνική υφαντουργία" μήπως ξεπέρασε την λαίλαπα που θέρισε την κλωστουφαντουργία στην Ελλάδα, με χαμηλή ειδίκευση....??

    Αρλούμπες, παιδιά.

    ReplyDelete
  110. Gμόσιος said...

    "Ζήτα τον ήλιο για να πάρεις το φεγγάρι."

    Έτσι απλά. Με όραμα.

    ReplyDelete
  111. Κομφούκιος said...
    @ γιουρι and Company

    "To BLOG αυτό, δεν ξέρω πώς τόφερε η μοίρα, έχει αποκτήσει μιά εικόνα και δυναμική (momentum) με σημαντική επισκεψιμότητα.

    Eξ αυτού απορρέει πως οφείλουμε όλοι να είμαστε ευπρεπείς στην έκφραση του λόγου."

    Αυτά έγραφες μόλις χθές 3-6-08.
    Και εμείς πιστεύουμε ότι δεν θέλεις να εξαιρέσεις τον εαυτό σου.Το σημερινό σου ατόπημα ήταν "δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις".
    Να τα πάρει το ποτάμι λοιπόν και..φούλ τις μηχανές για δυνατά σχόλια που είναι το οξυγόνο του μπλόγκ.
    Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

    ReplyDelete
  112. Τη πολιτική πρόταση του ΚΚΕ έχει αξία να τη δείς συνολικά , γιατί είναι όχι πρόταση αιτημάτων αλλά συνολική πρόταση εξουσίας . Κάθε άλλη αποσπασματική προσέγγιση μειώνει την ίδια την αξία της πρότασης ή τουλάχιστον φανερώνει , στη καλοπροαίρετη εκδοχή του πράγματος , ότι απλώς δε μπορεί κάποιος να γνωρίζει τη πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ , διότι δεν έχει φτάσει ως αυτόν σαν συζήτηση , προβληματισμός . Υπάρχει και η άλλη εκδοχή : να ξέρεις και να καταλαβαίνεις τη πρόταση αλλα να τη μάχεσαι πολιτικά όπως κάνει η G700 . To παράδοξο είναι ότι οι απόψεις , θέσεις & προτάσεις που ακούγονται από πλευράς G700 είναι θέσεις που δεν εξυπηρετούν τη τάξη που ανήκουν ολοι όσοι πληρώνονται με 700 ή και με 1.000 ευρώ . Με λίγα λόγια μιλάτε σαν να είστε εργοδότες μεγάλης επιχείρησης χωρίς προφανώς να είστε , σίγουρα όμως είστε το άλλοθι της πολιτικής τους και ένα καλό εργαλείο ιδεολογικής σύγχισης και αντιεπιστημονικών αντιλήψεων .

    ReplyDelete
  113. Don, το τι λέμε για τον Αντρέα και τις επιδόσεις του στην οικονομία δεν είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Η χαμένη δεκαετία του οικονομικού λαϊκισμού είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αποκτήσαμε ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα όταν έπρεπε με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε οι νέοι τα σπασμένα. Διότι αν ήταν αριστερός και σοσιαλιστής όπως λες ο Αντρέας, και όχι αργεντίνικου τύπου λαϊκιστής, θα φρόντιζε να φτιάξει παραγωγικές δομές και όχι να μοιράσει τον πλούτο των μελλοντικών γενιών στις τσέπες της γενιάς του πολυτεχνείου.

    Όσο για το Αλεξάκι που λες στα τέτοια μας το έχουμε γραμμένο.

    Και τις αρλούμπες σου τις επιστρέφουμε κανονικά. Είναι τα συνεχή ερωτήματα που θέτεις χωρίς να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε κανένα από αυτά.

    Όσο για το φίλο μας το Gμόσιο συμφωνούμε κινούμαστε στην ίδια λογική. Εσύ βέβαια απ' όσα είπε κράτησες μόνο τη σοφιστεία.

    ReplyDelete
  114. archestetic, η κριτική που κάνει το ΚΚΕ είναι σοβαρή και εμπεριστατωμένη. Ωστόσο επειδή αφορά στην εφαρμογή ενός άλλου συστήματος από το υπάρχον, που ουδέποτε υπό τις παρούσες προϋποθέσεις θα έρθει, ο απλός εργαζόμενος δεν μπορεί να ελπίζει ή να οργανώνει την καθημειρνότητά τους γύρω από το ενδεχόμενο τέτοιων ανατροπών. Ο απλός ανειδίκευτος εργαζόμενος θέλει απλά χειροπιαστά πράγματα.

    Δηλαδή αν ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη αύριο ήταν 150 ευρώ πάνω όπως λέμε, και μεθαύριο ακόμα πιο πάνω, θα έλεγε κανείς όχι; Γιατί λοιπόν απορρίπτεται a priori η συγκεκριμένη πρότασή; Ο κόσμος έχει κουραστεί από κούφια συνθήματα. Θέλει μια επανάσταση του αυτονόητου και της κοινής λογικής.

    Από εκεί και πέρα η μοναδική πραγματική διέξοδος για ένα ανειδίκευτο είναι η γνώση και η κατάρτιση. Όπως είχαμε στην ευρύτερη ομάδα παιδιά από Λύκεια που δούλεψαν ανειδίκευτοι, είδαν κι απόειδαν και πήγαν έγιναν υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και τώρα είναι καλά.

    Το μεγάλο θέμα όμως που δε συζητήθηκε καθόλου παραπάνω είναι τι γίνεται με τους εργάτες γνώσης σ' αυτή τη χώρα; Γιατί δεν αξιοποιούνται και γιατί όταν αξιοποιούνται δεν πληρώνονται για τον κόπο τους; Αυτοί άλλωστε είναι που παράγουν και το μεγαλύτερο κομμάτι του εθνικού πλούτου;

    ReplyDelete
  115. " Ωστόσο επειδή αφορά στην εφαρμογή ενός άλλου συστήματος από το υπάρχον, που ουδέποτε υπό τις παρούσες προϋποθέσεις θα έρθει, ο απλός εργαζόμενος δεν μπορεί να ελπίζει ή να οργανώνει την καθημειρνότητά τους γύρω από το ενδεχόμενο τέτοιων ανατροπών. Ο απλός ανειδίκευτος εργαζόμενος θέλει απλά χειροπιαστά πράγματα " .

    Ακριβώς οι παρούσες προυποθέσεις και συνθήκες , τα αδιέξοδα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα συνολικά και όχι μόνο η ομάδα μεταξύ 25 - 35 , αναδεικνύουν περισότερο από ποτέ την ανάγκη συντονισμένου αγώνα για αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών με στόχο μια άλλη εξουσία - οικονομία λαική που στο επίκεντρο θα έχει τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του , αλλα το σημαντικότερο , θα ασκείται από τη τάξη που πραγματικά παράγει το πλούτο , την εργατική τάξη . Ακριβώς γι αυτό " ο απλός εργαζόμενος " όπως τον ονομάζεται θα πρέπει να ελπίζει & να οργανώνει την καθημερινότητά του γύρω από το ενδεχόμενο τέτοιων ανατροπών , αλλά κυρίως θα πρέπει να πιστέψει στη δύναμή του για τί όπως είπα παραπάνω είναι αυτός - η τάξη του που παράγει το πλούτο στη κοινωνία .
    Όσο για το σήμερα , το ΚΚΕ ειδικά και προτάσεις έχει αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αγωνίζεται γι αυτές και όπου έχουν παρέμβαση οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις , δηλαδή σε όποια εργατικά κέντρα , ομοσπονδίες και καλύτερες συλλογικές συμβάσεις υπογράφονται ύστερα από διεκδίκηση και γενικότερα υπάρχουν περισότερες και ουσιαστικότερες κατακτήσεις για το σήμερα . Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτό είναι η ανάκληση μιάς σειράς απολύσεων , που γίναν κατά τη διάρκεια των μεγάλων απέργιών για το ασφαλιστικό σε "Καρφούρ" , σε κάποιο δήμο της Αθήνας-Βύρωνα αν θυμάμαι σωστά . Αυτό είναι π.χ. μια προσωρινή κατάκτηση , αλλά το ΚΚΕ δε μπορεί να αρκείται σε αυτό . Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τις μισθολογικές κατακτήσεις που έφεραν οι μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις του περίφημου "Μάη του 68΄ που πολύ συζητιέται τώρα τελευταία . Ηταν της τάξεως του 23% των μισθών των εργαζομένων και παράλληλα παραχωρήθηκαν και άλλα δικαιώματα ασφαλιστικά κτλ . Αυξήσεις που όμως πολύ γρήγορα εξανεμίστηκαν καθώς απο τον επομενο κιόλας χρόνο η Γαλλική τότε κυβέρνηση πήρε μιά σειρά μέτρων λιτότητας , αύξησης του πληθωρισμού κτλ τα οποία σταδιακά εξανέμισαν τις όποιες κατακτήσεις στη ζωή των εργαζομένων .
    Επομένως όποιος δε βλέπει ότι η μόνη λύση είναι η αλλαγή της εξουσίας-οικονομίας από την εργατική τάξη και επιμένει στις δήθεν σημαντικές ευφήμερες μισθολογικές κατακτήσεις προσπαθεί να παραπλανήσει και να απογοητεύσει τους εργαζόμενους δημιουργώντας τους αυταπάτες .
    Οσο για τους νέους επιστήμονες που δουλεύουν σε "καθεστώς γαλέρας" για ψίχουλα ή είναι άνεργοι , δηλαδή για τους περισότερους , δεν είναι τίποτε άλλο από εργάτες του πνεύματος οι οποίοι παρόλη τη μόρφωσή τους , όσο θα υπάρχει αυτό το σύστημα η ταξική τους θέση θα είναι και πρέπει να είναι δίπλα στους εργάτες και την εργατική τάξη .

    ReplyDelete
  116. Κοίτα η άποψή μας είναι η ακόλουθη:

    Προφανώς, όποιος πανηγυρίζει για την αποτυχία της ολοσχερούς πραγμάτωσης του αρχικού ουτοπικού σχεδίου του μαρξισμού γιορτάζει έναν εύκολο θρίαμβο.

    Ούτε η μαρξιστική, ούτε βέβαια η φιλελεύθερη Ουτοπία πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν επί της γης. Η ιστορία δεν πρόκειται να δικαιώσει κανέναν απο τους δύο, και όσοι θριαμβολογούν με την ήττα του αντιπάλου είναι συνήθως αφελείς ή φανατικοί.

    Για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ιστορική επίδραση του χριστιανισμού μόνο και μόνο επειδή δεν επαληθεύθηκε η εσχατολογική επαγγελία.

    Η πραγματική επιρροή του μαρξισμού και του σοσιαλισμού, όπως και των υπόλοιπων εσχατολογικών προγραμμάτων, υπήρξε κατά την άποψή μας η επίκληση απραγματοποιήτων και μάλιστα υπεριστορικών ή εξωιστορικών ιδεών ή μεγεθών.

    Η ουτοπία της πλανητικής αταξικής κοινωνίας, κατ' αντιστοιχία με το παράγγελμα της χριστιανικής αγάπης, έδρασε ως ιστορική δύναμη σχεδόν ενάμιση αιώνα μέσα από διαφορετικές συνθήκες και μέσα από τις πράξεις εκατομμρυίων ανθρώπων. Κι ακόμα είναι ενεργή.

    Υπ' αυτή την έννοια ο απλός εργαζόμενος σήμερα σαφώς πρέπει να ελπίζει και να εμπνέεται από τέτοιου τύπου οράματα, και πρέπει επίσης να οργανώνει την καθημερινότητά του γύρω από το ενδεχόμενο καθημερινών ανατροπών- συνεχών βελτιώσεων στην εργασία, ΟΜΩΣ σε καμία περίπτωση ΔΕΝ υπάρχει νόημα να φανατίζεται υπέρ ή να επενδύει τα πάντα στην πραγμάτωση ΤΗΣ οποιασδήποτε Ουτοπίας, η οποία όχι μόνο δεν πρόκεται ποτέ να έρθει, αλλά κι αν κάνει να εφαρμοστεί είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε ακόμα μία προδοσία των διανοουμένων, των ελίτ και των δυνάμεων της καθοδήγησης, οι οποίες είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα ενδώσουν στον πειρασμό της βίας και της εξουσίας.

    ReplyDelete
  117. G700 said...

    1./
    "Don, το τι λέμε για τον Αντρέα και τις επιδόσεις του στην οικονομία δεν είναι "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε". Η χαμένη δεκαετία του οικονομικού λαϊκισμού είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αποκτήσαμε ισχυρή παραγωγική βάση στη χώρα όταν έπρεπε με αποτέλεσμα σήμερα να πληρώνουμε οι νέοι τα σπασμένα. Διότι αν ήταν αριστερός και σοσιαλιστής όπως λες ο Αντρέας, και όχι αργεντίνικου τύπου λαϊκιστής, θα φρόντιζε να φτιάξει παραγωγικές δομές και όχι να μοιράσει τον πλούτο των μελλοντικών γενιών στις τσέπες της γενιάς του πολυτεχνείου."

    Don:
    Διακρίνω ένα φανατισμό(???) που δεν μας αφήνει να συνενοηθούμε???
    Επαναλαμβάνω ξανά όπως έιχα πει και πριν και ισχύει και για τα τελευταία σου λεγόμενα, επειδή μάλλον δεν με κατάλαβες. Είχα πει: "...αυτά που λες για τον Παπανδρέου δεν αναιρούν ότι υπήρξε μία ηγετική φυσιογνωμία που συσπείρωσε μία ευρεία πτέρυγα της Αριστεράς κάτω από ένα σύνθημα "αλλαγή". ......that's a fact).Το τι μπορεί να έγινε ή να μην έγινε μετά είναι άλλη ιστορία και άλλη συζήτηση (την οποία δεν την αγγίζω λόγω ότι είναι μακρά και εκτός θέματος).

    2./
    "Όσο για το Αλεξάκι που λες στα τέτοια μας το έχουμε γραμμένο."

    Don:
    Να προσέχετε ΤΌΤΕ ποιες επιλογές και χρισμούς προέδρων κομμάτων χαιρετίζετε. Κάτι πήραν τα αυτιά μου ότι χαιρετίσατε τον χρισμό του σε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    3./
    "Και τις αρλούμπες σου τις επιστρέφουμε κανονικά. Είναι τα συνεχή ερωτήματα που θέτεις χωρίς να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε κανένα από αυτά."

    Don:
    Αυτά τα ερωτήματα, που σας έθεσα στο μήνυμα που αναφέρεστε, έχουν απαντηθεί από την μακροοικονομική και μικροοικονομική θεωρία προ πολλού και διαρκώς εμπλουτίζονται με νέα δεδομένα. Αν μελετήσετε βασικά στοιχεία πολιτικής οικονομίας, θα γνωρίσετε το πως συνδέονται και αλληλεπιδρούν οικονομικά μεγέθη όπως "ανάπτυξη", "πληθωρισμός", "κατανάλωση", "αποταμίευση", "επιτόκια", "στασιμοπληθωρισμός" κ.ο.κ. Όταν εσείς αγνοείτε κάτι, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν υφίσταται. Και να θυμάστε ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Μην καταδικάζετε, ούτε να χλευάζετε κάτι που δεν γνωρίζετε. Κάνετε κάκο και γελειοποιείτε τους εαυτούς σας αλλά (δυστυχώς) και όσους άλλους έχετε ταυτίσει συνειρμικά με το όνομα που έχετε επιλέξει να αυτοαποκαλείστε.

    ReplyDelete
  118. Με άλλα λόγια θα έπρεπε να ξέρετε τι σημαίνει πρακτικά το γεγονός ότι σαν κράτος έχω ανάπτυξη (άνω του μέσου όρου της ΕΕ) και ταυτόχρονα μείωση της κατανάλωσης ή ακόμα και αύξηση της αλλά με μικρότερο ρυθμό. Προς τίνος όφελος αυξάνεται το ΑΕΠ????
    Του μέσου καταναλωτή????
    Έλα, σκέψου, θα το βρεις,.....δεν θέλει φαντασία......
    Αν το βρεις αυτό, προσπάθησε να το συνδέσεις και με το περιθώριο μικτών κερδών των επιχειρήσεων....

    ReplyDelete
  119. Είδες που όλα πάνε και "κουμπώνουν" σιγά-σιγά....
    Δεν κρύβει μια μαγεία η οικονομία?

    ReplyDelete
  120. Κανένας απολύτως φανατισμός δεν υπάρχει. Ο Αντρέας ήταν και θα παραμείνει σπουδαία πολιτική φυσιογνωμία.

    Άλλο όμως αυτό και άλλο η άποψή μας για τα οικονομικά του Αντρέα η οποία είναι σαφέστατη και δε χωράει ουδεμίας παρερμηνείας. Για εμάς ο Αντρέας της περιόδου του '80, αν και οικονομολόγος, ήταν ο χείριστος διαχειριστής της ελληνικής οικονομίας στη Μεταπολίτευση γιατί χρεώσε τις μελλοντικές γενιές χωρίς να φήσει υποδομές και παραγωγικές δυνατότητες.

    τώρα σε ό,τι αφορά τα "οικονομικά μας" μην ανησυχείς, καθόλου, να είσαι σίγουρος ότι διαθέτουμε άριστη γνώση της οικονομικής επιστήμης.

    Της οικονομικής επιστήμης όμως. Όχι των πασοκο-νόμικς, ούτε των κωστακη-νόμικς ή των αριστερο-νόμικς.

    Παρεμπιπτόντως, τα θεωρητικά ερωτήματα που έθεσες παραπάνω απευθύνονται σε φοιτητή πρώτου εξαμήνου οικονομικών ο οποίος έχει διαβάσει μόνο τη μάκρο του Λέστερ Θάροου. Σ' αυτά εσύ ακόμα βέβαια δεν έχεις απαντήσει με σαφήνεια.

    Γι' αυτό, λάβε υπόψη επίσης ότι εδώ μέσα μιλάμε ξεκάθαρα. Όπως για παράδειγμα μιλάει το ΚΚΕ με το οποίο διαφωνούμε. Έχεις τα νούμερα και πάνω σ' αυτά έχεις και άποψη; Ε τότε τι κάθεσαι ρίξτα στο τραπέζι και μη μας ρωτάς σα να κάνεις επίκαιρη στη Βουλή. Ο υποχθόνιος πατερναλισμός δεν περνάει. Έχεις κάτι να πεις με σαφήνεια; Πες το να γίνει αντιπαράθεση.

    Τέλος, αναφορικά με το γεγονός ότι χαιρετίσαμε τον Αλέξη Τσίπρα στην εκλογή του στην ροεδ΄ρια του ΣΥΝ.

    Είναι δικαιώμά μας να χαιρετίζουμε οποιονδήποτε νέο πολιτικό γουστάρουμε, όταν αυτός ανέρχεται σε μια σημαντική θέση, ακόμα κι αν δε συμφωνούμε με πολλές από τις απόψεις του. Όταν οι υπόλοιποι βγάλουν τους μαθουσάλες από τις θέσεις ευθύνης θα χαιρετίσουμε κι από εκεί.

    ReplyDelete
  121. G700:

    "...συνεχή ερωτήματα που θέτεις χωρίς να είσαι σε θέση να απαντήσεις σε κανένα από αυτά."

    &

    "....τα θεωρητικά ερωτήματα που έθεσες παραπάνω απευθύνονται σε φοιτητή πρώτου εξαμήνου οικονομικών ο οποίος έχει διαβάσει μόνο τη μάκρο του Λέστερ Θάροου"

    Don:
    Τα ερωτήματα που έθεσα, για τους λόγους ακριβώς που αναφέρετε στο δεύτερο σχολιό σας (και επειδή είμαι πολύ μετά από το πρώτο εξάμηνο και επειδή έχω "ξεφφυλίσει" πολύ περισσότερη βιβλιογραφία από αυτήν που σας έδωσαν στην ΑΣΟΕΕ ή το ΠΑ.ΠΕΙ.), θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ρητορικά. Εξ'αυτού συμπεραίνεται ότι εφόσον καθ'οπως λέτε συνενούμαστε και τα παραπάνω δύο σχόλια σας ήταν ανώφελα και εκ του περισσού, υπό την έννοια ότι δεν χρειάζεται να απαντάς στα αυτονόητα για να δηλώσεις αυτό που θες. Τώρα αν πάλι δεν έχετε διαβάσει ούτε τον Λέστερ να μου το πείτε να σας εξηγήσω.

    G700

    "Όταν οι υπόλοιποι βγάλουν τους μαθουσάλες από τις θέσεις ευθύνης θα χαιρετίσουμε κι από εκεί."

    Don:
    Τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο σίγουρους (εκτός από την αφέλεια του ενθουσιασμού - θέλω να πιστεύω) ότι η ηλικιακή νεότητα συμπορεύεται με την πνευματική???
    Προς τι η βιασύνη του χαιρετισμού???

    ReplyDelete
  122. ρε συ Don, κουραστικός γίνεσαι ρε φιλαράκι μερικές φορές και επιμένεις χωρίς να έχεις διαβάσει και το σχετικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται ο Ριζοσπάστης σχετίκά με Τσίπρα.

    Διάβασε λοιπόν το άρθρο-θέση της G700 ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Η ηλικιακή ανανέωση έχει την αξία της γιατί σπάει επετηρίδες και κοκαλωμένες ιεραρχίες.

    ¨ΟΜΩΣ, στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα μεταπολίτευση προτάσσουμε τη θέση της γενιάς των 700 για απαλλαγή από τη μεταπολίτευση, θέση η οποία μας διαφοροποιεί ριζικά. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ διάβασέ το για να μη χαλάμε σάλιο.

    Τέλος, όποτε θες μια κόντρα στα οικονομικά backed από οικονομετρικά μοντέλα και καλά μαθηματικά. Εκτός κι αν είσαι μόνο της θεωρίας.

    ReplyDelete
  123. Σε απάντηση στον τίτλο του άρθρου του Ριζοσπάστη παραθέτουμε link σε post της G700

    Η ανεξαρτησία των νέων κοστίζει 1200 ευρώ το μήνα καθαρά

    ReplyDelete
  124. G700 said...

    "ρε συ Don, κουραστικός γίνεσαι ρε φιλαράκι μερικές φορές και επιμένεις χωρίς να έχεις διαβάσει και το σχετικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται ο Ριζοσπάστης σχετίκά με Τσίπρα.
    Διάβασε λοιπόν το άρθρο-θέση της G700 ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
    Η ηλικιακή ανανέωση έχει την αξία της γιατί σπάει επετηρίδες και κοκαλωμένες ιεραρχίες."

    Παιδιά χίλια συγνώμη αν σας κουράζω.....Απλά να σας πω ότι διάβασα το άρθρο σας και βούρκωσα....συγκικητικότατο.
    Κι εγώ που είχα μείνει με την εντύπωση ότι τις επετηρίδες τις σπάνε οι δημοκρατικές διαδικασίες και όχι οι παρωδίες του στυλ "πουντο πούντο το δακτυλίδι, το πήρε ο Τσίπρας και δεν θα το βρεις".

    g700:
    "Τέλος, όποτε θες μια κόντρα στα οικονομικά backed από οικονομετρικά μοντέλα και καλά μαθηματικά. Εκτός κι αν είσαι μόνο της θεωρίας."

    Don:
    Πάλι κάνεις ότι δεν κατάλαβες. Το ζητούμενο στα λεγόμενα μου ήταν ακριβώς το αντίθετο. Είπα ότι εφόσον καταλαβαίνετε το νόημα των "ρητορικών ερωτημάτων" που έθεσα, τα σχόλια σας περί "γνωστών ερωτημάτων" που δεν έχουν απάντηση ήταν απλώς άσκοπα και παραπλανητικά.
    Όσο για τις κόντρες...."φιλαράκι", αν ήτανε όπως τα υπονοείς, δηλαδή ήμουν θεωρητικός που απλά διάβασε ένα βιβλίο, τότε θα ήμούν εγώ g700 κι εσύ θα ήσουν εγώ (και μάλλον θα το'θελες πολύ).

    Να μην κουραζόμαστε άλλο λοιπόν!

    ReplyDelete
  125. Το φιλαράκο που είπαμε ήταν εκ του "Περισσού",χαχα, οπότε το ανακαλούμε.

    Τεσπά σύμφωνα μ' αυτά που λες, εσύ λοιπόν είσαι ένας καλοπληρωμένος εργαζόμενος που το αξίζεις κι εμείς άχρηστοι που αξίζουμε να πληρωνόμαστε με τα 700. We rest our case.

    ReplyDelete
  126. Λόγια, λόγια, λόγια......

    ReplyDelete