Tuesday, November 13, 2007

Μετά την εκλογή στο ΠΑΣΟΚ

Από τον Πάσχο Μανδραβέλη

Τελικά, ούτε η καταστροφή του πολιτικού σκηνικού επήλθε ούτε το ΠΑΣΟΚ διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη ούτε σεισμούς ούτε λιμούς ούτε καταποντισμούς έφερε η καινοτομία της εκλογής ενός πολιτικού κόμματος από τη βάση. Σε γενικές γραμμές μάλιστα πήγε καλά, παρά τα δεινά που κάποιοι προφήτευαν.

Αν θυμηθούμε το σκηνικό του πολέμου που είχαν στήσει τα κανάλια τις 50 ημέρες που προηγήθηκαν της προχθεσινής διαδικασίας, τους κινδύνους που επεσήμαιναν οι ιεροφάντες της πολιτικής, πρέπει να καταλήξουμε αβίαστα σε ένα συμπέρασμα: το μιντιακό σκηνικό γίνεται πολύ πιο συντηρητικό από τις πολιτικές δυνάμεις. Κάθε φορά που κάτι καινούργιο πάει να γίνει, η πλειονότητα των ΜΜΕ προσπαθεί να το φέρει στα μέτρα των κλισέ από τα οποία τρέφεται.

Αυτό δεν αφορά μόνο τη διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ, η οποία επιχειρήθηκε διά των τραβηγμένων ερμηνειών να γίνει ριάλιτι ικανό να σταθεί στα παράθυρα. Αφορά και το ασφαλιστικό (π.χ. «απασφαλίζουν το ασφαλιστικό»), τις ΔΕΚΟ (π.χ. «ξεπουλάνε τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ» κ.λπ.), την απελευθέρωση των αγορών (π.χ. «βάζουν φωτιά στα καύσιμα») κ.λπ. Για κάθε νεωτερισμό υπάρχει στη φαρέτρα της τηλεοπτικής δημοσιογραφίας ένα κλισέ για να τον αντιμετωπίσει ή να τον γελοιοποιήσει.

Η διαπλοκή είναι η κορυφή του προβλήματος της «μιντιοκρατίας». Στην περίπτωση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δεν είχαμε απλώς την προσπάθεια κάποιων εκδοτών ή επιχειρηματιών να αναδείξουν τον εκλεκτό τους στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε κυρίως τους «παραθυράρχες» που προωθούσαν τον καλύτερό τους πελάτη. Κακά τα ψέματα: το κύριο πλεονέκτημα του κ. Βενιζέλου δεν ήταν ότι «τα έλεγε καλά», γενικώς. Ηταν ότι «τα έλεγε καλά στην τηλεόραση». Οσοι τον είδαν και τον άκουσαν σε ανοιχτές συγκεντρώσεις διαπίστωσαν ότι είχε πολλά ελλείμματα στο μπαλκόνι. Πιθανώς λόγω απειρίας, αλλά το ουσιαστικό επιχείρημα παραμένει: ο τηλεοπτικός πολιτισμός έχει εμποτίσει τόσο πολύ την πολιτική διαδικασία, που αρκεί η καλή τηλεοπτική παρουσία για να χριστεί κάποιος υποψήφιος ηγέτης.

Η προχθεσινή μαζική συμμετοχή για την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ ήταν μια έμπρακτη απόρριψη της εικονικής πολιτικής που χρόνια τώρα μας ταΐζουν τα κανάλια. Ηταν μια εξέγερση όχι μόνο σε εκείνους που, κατά τον κ. Παπανδρέου, ήθελαν «να είναι αφεντικά στο ΠΑΣΟΚ», αλλά σε ολόκληρη την κουλτούρα των παραθύρων. Οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για κρίση της πολιτικής, αλλά και για κρίση του τρόπου που καλύπτεται η πολιτική. Τα «σου 'πα - μου 'πες» των πολιτικών στελεχών που αποτελούν την πρώτη (και πλέον τη μόνη) ύλη του ρεπορτάζ, οι «αιχμές», οι «βολές» και όλες οι γαργαλιστικές λεπτομέρειες της πολιτικής συγκινούν όλο και λιγότερους πολίτες. Τα «δελτία (κατ' ευφημισμόν) ειδήσεων» ακολουθούν την τηλεοπτική μοίρα των προηγούμενων ριάλιτι. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη προβολή του «Μπιγκ Μπράδερ» έσπασε τα μηχανάκια της AGB. Το τρίτο δεν έπιασε καν τη βάση.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προχθεσινή εκλογή είναι μια νίκη της ουσιαστικής πολιτικής επί της εικονικής, που θέλει να συρρικνώσει τα πάντα στην εικόνα και στην ατάκα.

Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 13-11-2007

25 comments:

  1. Η Κυβέρνηση ζωντάνεψε.Βρήκε ρόλο.Θα κατεβάσει δύο θέματα για ΔΗΜΌΣΙΑ συζήτηση με στόχο τον διχαμό του ΠΑΣΟΚ.Εκλογικό νόμο και Σύνταγμα.Αυτά τα δύο ,εκτιμάει η κυβέρνηση σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές,θα δημιουργήσουν γκρίνια και διχόνοια στο ΠΑΣΟΚ.Ετσι θα της επιτρέψει να κάάάάθεται.
    Δεν κατάλαβε τίποτε φαίνεται απο την αλλαγή του πολιτικού τοπίου που σηματοδότησε η περασμένη Κυριακή.

    ReplyDelete
  2. Aκόμα και την τελευταία στιγμή, ο Eυάγγελος Bενιζέλος δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στη δήλωση ήττας του, τόνισε ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου παίρνει εντολή για ΔEYTEPH φορά», θέλοντας έτσι να υπογραμμίσει ότι ο νικητής δεν είναι παρά ένας ηττημένος...

    Όμως, ο κ. Bενιζέλος οφείλει να γνωρίζει -ή το γνωρίζει, αλλά προσποιείται τον ανίδεο- ότι οι εκλογές στο ΠAΣOK είχαν κατά βάση ένα κυρίαρχο στοιχείο και μόνον: Ποιος εκ των υποψηφίων θα υποστηρίξει σθεναρά τα λαϊκά στρώματα, μιας και το ΠAΣOK κατά βάση είναι ένα πλατύ λαϊκό κόμμα.

    O κ. Παπανδρέου δεν ψηφίστηκε για το επώνυμό του. Kαι ο κ. Bενιζέλος καταψηφίστηκε, αν και οι δημοσκοπήσεις τον έδιναν νικητή απέναντι στον Kαραμανλή.

    Γιατί; Γιατί απλούστατα ο πρώτος έπειθε ότι έχει προτεραιότητες τη σύνταξη, το βασικό μισθό, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια των καρτέλ, ενώ ο δεύτερος, σαν... Kαραμανλής στη θέση του Kαραμανλή, δεν είχε εγγυηθεί TIΠOTE.

    Στη δήλωση ήττας, ο κ. Bενιζέλος μίλησε και για ένα "ρεύμα" εντός του ΠAΣOK, του οποίου «έχει την τιμή να ηγείται». Eίπε, δηλαδή, ότι αυτό το 35% είναι "δικό" του και πάντως όχι του Παπανδρέου και πως μέσα στα καταστατικά πλαίσια του κόμματος θα είναι ενεργό, έχοντας ως αντίπαλο «τη συντήρηση κάθε μορφής και χρώματος».

    Άλλη μια EΠIKINΔYNH θέση του κ. Bενιζέλου, αφού όποιον θέλει τον βαφτίζει συντηρητικό (ακόμα και τον Γ. Παπανδρέου) και τον πολεμά, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

    Όμως, "ρεύμα" μέσ' στο ΠAΣOK δεν υπάρχει. Για να υπάρξει, πρέπει να είναι πολιτικά διακριτό: Θέσεις, διαφορές, έκφραση. O κ. Bενιζέλος δεν μπόρεσε ποτέ να δείξει τι ακριβώς είναι. Για ποιο "ρεύμα" ομιλεί;

    Iσχυρίζομαι, λοιπόν, ότι ο κ. Bενιζέλος, παρά την ήττα - πανωλεθρία που υπέστη, μυαλό δεν έβαλε. Kι όπως όλοι οι ευφυείς τω λόγω άνθρωποι, αντί να συνετιστεί και να διδαχθεί (οι ήττες είναι το πραγματικό σχολείο, όχι οι νίκες), εμμένει στα ίδια. Aπ' αυτή την εμμονή, ας γνωρίζει ότι τον περιμένει ένα μέλλον με ακόμα μεγαλύτερες ήττες.

    ReplyDelete
  3. Η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση είναι μια πρωτοφανής και πρωτόγνωρη πολιτική διαδικασία για τα ελληνικά δεδομένα. Έχει το χαρακτήρα των primaries στις ΗΠΑ. Κατά την άποψή μας αποτελεί μια ένεση δημοκρατίας για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ και μπορεί να αποτελέσει οδηγό για την εσωκομματική λειτουργία και των υπόλοιπων ελληνικών κομμάτων στο μέλλον.

    ReplyDelete
  4. Το στοίχημα όμως της ανανέωσης για το ΠΑΣΟΚ μένει να κερδηθεί. Η ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης ή θα γίνει στη λογική μιας νέας ίδρυσης και συνεπώς θα πετύχει ή θα επιχειρηθεί επιδερμικά και αναπόφευκτα το ΠΑΣΟΚ θα κλειστεί στο χρονοντούλαπο.

    ReplyDelete
  5. Τώρα η συζήτηση περί λαϊκών στρωμάτων έτσι γενικά κι αόριστα είναι κολοκύθια τούμπανα.

    ReplyDelete
  6. Ο ΓΑΠ κέρδισε, γιατί πρωτίστως επικράτησε στη μάχη της ηθικής υπεροχής.

    ReplyDelete
  7. Κέρδισε μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου ή και η πολιτική;
    Πάντως σίγουρα δεν κέρδισαν τα πρωτοσέλιδα και τα τηλεπαράθυρα.

    ReplyDelete
  8. Posoi psifisan telika? Mporei na mas dwsei kapoios akrivi noumera?

    ReplyDelete
  9. DEN yparxoun LAIKA strwmata per se stin Ellada.
    Yparxoun KOINWNIKWS/MORFWTIKWS/AISTHITIKWS KATWTERA kai KATWTATA STRWMATA pou KOLYMPANE omws STO MAURO XRIMA.
    Ean me ton oro LAIKA strwmata anaferesai sto gegonos oti einai agrammata kai xydaias aisthitikis exeis dikio. Ean me to laika anaferesai se ftwxeia PLANASAI PLANIN OIKTRAN kai MEGALIN.

    Ta "laika" strwmata tis Elladas einai TA PLOUSIOTERA TIS YFILIOU, for a fact.

    ReplyDelete
  10. DILADI den mporoume na kanoume oute mia mikroegxeirisi kai na leipsoume 36 wres.
    ORGIASATE pali me tis KOUTAMARES

    ReplyDelete
  11. Πόσοι ψήφισαν; Εκατοντάδες χιλιάδες.
    Από αυτούς που επιθυμούσαν(εκφράζανε πρόθεση) να ψηφίσουν δεν μπόρεσαν για λόγους τεχνικούς να ψηφίσουν ούτε οι μισοί.Το όργανωτικό σύστημα δεν άντεχε περισσότερους.
    Ο ΓΑΠ,και θα το δούμε και στις επόμενες δημοσκοπήσεις αυτό,εδραίωσε την ηγετική του θέση στην παράταξη και "πιστοποιήθηκε" ως πρωθυπουργός εν αναμονή δεχόμενος τα σέβη του Εθνικού εκλογικού σώμαματος και της διεθνούς κοινής γνώμης.
    Τα πάντα άλλαξαν.Οι πολίτες εναποθέτουν ποιά τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑ ΠΟ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΤΖΕΝΤΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ 0 ΙΔΙΟΣ.

    ReplyDelete
  12. A Parmenidi mou prepei naxoume mnimi, dioti o Komfoukios diathetei, tou elefanta.
    To loipon, eipes tis proalles oti tha proselthoun 2 ekatommyria stis kalpes. Ystera apo sxolio mou ekanes kommati ekptwsi kai epeses sto 1.5 ekatom. Telika psifisan 800 xiliades atoma, DILADI to 30% peripou tvn 2.7 ekatommyriwn pou staurwsan PASOK stis prosfates ethnikes!!!!!!
    Gia to upoloipo 70% aytwn pou psifisan PASOK stis ethnikes DEN gnwrizoume PWS noiwthoun. Profanws skefthikan opws kai gw diladi arnithikan na nomimopoiisoun MIA AISXRI katastasi.

    ReplyDelete
  13. Emeis leme NAI sta dikaiwmata tou AGROTI, tou ERGATI, tou MEROKAMATIARI.

    Prada gia OLOUS
    Ferragamo gia OLOUS
    Porsche gia OLOUS

    Exoume LOGOUS na aisiodoksoume me

    tin FWFI maS
    ton PAPASPYRO mas (me tin aristokratiki tou fatsa, e;)
    ton POLYZWGOPOULO mas

    I ENTIMOTIS DEN tha perasei
    ZITW i APATI
    Zitw o SOSIALISMOS

    FWFI GERA NA FYGEI I DEKSIA

    FWFI PROXWRA SE THELEI OLI i XWRA

    ReplyDelete
  14. Κομφούκιε,
    Πολύ καλά θυμάσαι.Ειχα μιλήσει για αυτά τα νούμερα.Μιλούσα όμως για προθέσεις και διαθέσεις που τις εμπόδισαν να εκδηλωθούν καθαρά τεχνικοί λόγοι.Όταν έχεις π.χ. σε ένα Δήμο 50.000 κατοίκων μόνο μία κάλπη τότε ελαχιστοποιείς αν όχι εμποδίζεις την προσέλευση. Οργανωτικές καθαρά αδυναμίες διαμόρφωσαν αυτό το τελικό νούμερο.
    Οπως και να εχει το πράμα μετράει περισσότερο το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ της αυθόρμητης, ανιδιοτελούς και εθελοντικής παρουσίας εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που(μαζί με τα εκατομ. των υπολοίπων Ελλήνων που έδειξαν,όπως και εσύ, μεγάλο ενδιαφέρον) ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ.

    ReplyDelete
  15. "Η ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης..."

    Για το ΛΑΟΣ το καταλαβαινω να υπάρχουν ενστάσεις, για τα αλλα κομματα ομως;;
    Δεν θεωρουνται δημοκρατικες παραταξεις; Μονο το ΠΑΣΟΚ εχει αυτο το ¨προνομιο¨;;
    Θα το καταλαβαινα αν ειχατε γραψει "μιας δημοκρατικης παραταξης". Τωρα σας βγαζω κιτρινη καρτα.

    ReplyDelete
  16. @ ismael

    Bλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος φίλε μου.

    Το σχόλιο που κάνεις δεν είναι πρωτότυπο, έχει προηγηθεί ο αρθρογράφος Χ. Λαζαρίδης από όπου προφανώς το πήρες!

    Να μαντέψω πως διαβάζεις και Απογευματινή;

    Άλλη φορά καλό θα είναι να είσαι πιο αυθεντικός στις απόψεις σου και να μην παπαγαλίζεις "αλλουνού παπά ευαγγέλια".

    Και επειδή η κάρτα που μας έβγαλες δε σου ανήκει, να την επιστρέψεις από εκεί που την πήρες.

    Αυτά!

    ReplyDelete
  17. @vaggelas

    Μιλας ως εκπροσωπος του g700 που εγραψε το σχολιο;
    Δεν το ηξερα οτι πρεπει να απολογουμαι καθε φορα που μια αποψη μου ΤΥΧΑΙΝΕΙ να συμπιπτει με την αποψη καποιου αλλου - και οχι, δεν διαβαζω Απογευματινη.
    Αλλη φορα καλο θα ειναι να αντιμετωπιζεις με ανοιχτο μυαλο τους συνομιλητες σου, αφου κιολας επαιρεσαι οτι εσυ βλεπεις το δασος.

    ReplyDelete
  18. @Ismael
    @Vaggelas

    Ο Ismael βάζει ένα θέμα για συζήτηση που είναι υπαρκτό.
    Τα ονόματα όταν πρωτοδίνονται στους ανθρώπους,τις παρατάξεις,τις χώρες κλπ,κλπ,κάτι σημαίνουν.Με το καιρό όμως το σημαίνον αλλάζει και παραμένει το σημαινόμενο.
    Εσένα ας πούμε σε λένε Ισμαήλ.Και ας πούμε ότι είσαι Μουσουλμάνος.Το κληρονόμησες όμως απο καποιον απο τους προγόνους σου που ήταν Εβραίος.
    Αλλο παράδειγμα.Τα Σκόπια.Κάποτε για κάποιους λόγους πήραν το όνομα Μακεδονία.Τώρα οι λόγοι εξέλιπαν.Το όνομα όμως μένει.
    Τρίτο παράδειγμα.Το όνομα του κόμματος της συντηρητικής παράταξης είναι Νέα Δημοκρατία.Θα μπορούσανε να διαμαρτυρηθούν τα υπόλοιπα κόμματα ότι έμμεσα τους αποκαλούν Παλιά Δημοκρατία και άρα πρέπει η ΝΔ να αλλάξει όνομα;
    Ο Νομιναλισμός είναι ολόκληρη φιλοσοφική σχολή σκέψης.

    ReplyDelete
  19. Χωρίς να έχω στοιχεία, χωρίς να μπορώ να μιλήσω με δεδομένα, παρά μόνο με βάση την εικόνα που είχα όταν πήγα να ψηφίσω την Κυριακή, την εικόνα που σχηματίζω για μια μεγάλη πλειοψηφία των νέων Ελλήνων, καθώς και την εικόνα που είδα στα περισσότερα κανάλια που αποσπασματικά έδειξαν από τις κάλπες, η απουσία των νέων ήταν φανερή στις εκλογές προέδρου. Συμφωνώ με τον Παρμενίδη όσον αφορά τη δυνατότητα του project της Κυριακής να συμπεριλάβει όλους τους ψηφοφόρους. Βρήκα μάλιστα ιδιαίτερα αστείο το γεγονός ότι παρά την παρουσία Η/Υ έτοιμων να καταχωρήσουν τα αποτελέσματα και να επισπεύσουν τη διαδικασία, πολλοί επέλεξαν τη χειρόγραφη διαδικασία λόγω τεχνολογικού αναλφαβητισμού και καχυποψίας. Ίσως όμως ένα κομμάτι αυτού του 70% κομφούκιε να ήταν αυτοί οι νεαροί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, από τους οποίους πολλοί ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ λόγω οικογενειακής παράδοσης κι όχι λόγω προσωπικής πολιτικής βούλησης. Είναι πολλοί νέοι Πασόκοι στα χαρτιά, αλλά Μάριοι και Μαρίες στην ουσία. Ενώ πολλοί από αυτούς μπορεί ακόμα και να συμμετείχαν στις πολιτικές αντιπαραθέσεις των τελευταίων 50 ημερών (αμφιβάλλω για πολλούς βέβαια), την ημέρα των εκλογών κοιμόντουσαν μέχρι το μεσημέρι και μετά πήγαν για καφέ. Τη διαδικασία, αν την παρακολούθησαν, την είδαν μέσω τηλεόρασης.

    Η δική σας γενιά από την άλλη, καθώς και η προηγούμενη σας, οι βαθιά πολιτικοποιημένες γενιές της χώρας, ήταν στις κάλπες από το πρωί.

    Αν ένας πολιτικός μέσα από το ΠΑΣΟΚ έχει απήχηση στους νέους περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, αυτός είναι ο ΓΑΠ. Ίσως αν καταφέρει την προσωπική του ιδεολογία να την μετατρέψει επιτέλους και σε ιδεολογία κόμματος, ίσως κερδίσει και την προσοχή και την εμπιστοσύνη των νέων. Πρέπει άμεσα να κάνει σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ δεν είναι το Ανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε την Κυριακή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

    ReplyDelete
  20. @ Ismael Vaggelas

    Mporeite panta na ypervainete ayto to empodio xrisimopoiwntas tis lekseis Dimokratiki kai dimokratiki - opws kai stas Amerikas.
    OTAN anaferesthe stp Komma xrisimopoieite kefalaio D.



    .

    ReplyDelete
  21. Η πλουτοκρατία έχει εδώ και καιρό κερδίσει την αίγλη από τη δημοκρατία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι νέοι όλης της γης θέλουν να γίνουν πλουτοκράτες, όχι δημοκράτες. Ο συνδυασμός της δύναμης της πλουτοκρατίας με το δυτικό εγωκεντρικό μοντέλο ανθρώπου και τη μυθοποίηση πλουτοκρατικών συνηθειών και "ηρώων" έχει αφήσει τη δημοκρατία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας στο μυαλό του κάθε νέου στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Δύση.

    Μόνο ένα νέο μοντέλο δημοκρατίας, όχι αντιπροσωπευτικό, αλλά συμμετοχικό, θα κερδίσει πάλι την προσοχή των νέων.

    ReplyDelete
  22. Δημοκρατική Παράταξη. Μην πιάσουμε τώρα συζήτηση για τα αυτονόητα...

    Υφίσταται διαχρονικά από τη γέννηση του ελληνικού έθνους-κράτους. Υπάρχει σε αντιδιαστολή με τη Συντηρητική Παράταξη. Δεν ταυτίζεται ούτε περιορίζεται στα στενά όρια ενός συγκεκριμένου κόμματος: εμπεριέχει τους πολιτικούς σχηματισμούς από τη δημοκρατική αριστερά μέχρι τους φιλελεύθερους. Ιστορικά όμως είχε πάντα έναν βασικό κομματικό εκφραστή. πχ Ένωση Κέντρου, ΠΑΣΟΚ κοκ.

    ReplyDelete
  23. Οι της Συντηρητικής Παράταξης μπορεί να είναι δημοκράτες (πλέον πολλοί εξ αυτών), όμως δεν είναι Δημοκρατική Παράταξη.

    ReplyDelete
  24. @ anonymous
    "O κ. Παπανδρέου δεν ψηφίστηκε για το επώνυμό του."

    Symfwnw mazi sou file.
    H kyria Fwfi Gennhmata kai o kyrios Papandreou den psifizontai gia to epwnymo tous alla dioti apo koinou anekalycan tin pyritida. Mi KOITATE pou o apatewnas Nobel tous eklepse tis idees.
    Alla eimaste atyxos laos.... OLOI enantion mas.

    ReplyDelete