Sunday, June 10, 2007

Συνέντευξη “Milleuristi”

Από τον Σάκη Ιωαννίδη

Ο Αλεσάντρο Ριμάσα και ο Αντόνιο Ινκορβάια είναι οι συγγραφείς του διάσημου πλέον βιβλίου Generazione 1000 Euro , για το φαινόμενο της γενιάς των 1000 ευρώ στην Ιταλία. Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα μέσα στο 2007.

Η συνέντευξη στον Σάκη Ιωαννίδη έχει ως εξής:

Οι εργοδότες λένε ότι η γενιά μας «αξίζει» να πληρωθεί μόνο με 700 ευρώ μηνιαίως διότι για τόσα χρήματα δουλεύουμε. Τόση είναι η ποιότητα της δουλειάς μας. Τι λέτε για αυτό;

ΑΛ: Αυτό δεν είναι σωστό, διότι τώρα πληρωνόμαστε 700 ευρώ για τις ίδιες δουλειές που στο παρελθόν οι άνθρωποι έπαιρναν παραπάνω χρήματα!

AN: Και εγώ το ίδιο πιστεύω, αλλά πρώτα απ’ όλα: Πως μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι «δουλεύουμε μόνο για 700 ευρώ, άρα τόσο θα πληρωνόμαστε»; Υπάρχουν τόσοι πολλοί (εκατομμύρια) πτυχιούχοι που εργάζονται στην έρευνα, στον επιχειρηματικό τομέα, σε δημιουργικές θέσεις για 700 ευρώ – ή λιγότερα – και αυτοί σίγουρα δεν είναι εργαζόμενοι που «αξίζουν» μόνο 700 ευρώ! Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πληρώνονται περισσότερο σε άλλες χώρες…

Νομίζετε ότι οι εργοδότες δεν μας πληρώνουν καλύτερα επειδή δεν μπορούν οι ίδιοι ή επειδή δεν θέλουν; Που πήγαν όλα τα λεφτά;

ΑΛ: Νομίζω πως το πρόβλημα είναι διττό, η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση είναι σίγουρα πρόβλημα, αλλά οι εργοδότες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν αυτή την κατάσταση και να αυξήσουν το εισόδημα τους.

AN: Οι εργοδότες ανησυχούν μόνο για τα δικά τους εισοδήματα. Μπορεί να είναι και σωστό αν το δούμε ως «όρο του παιχνιδιού» της οικονομίας. Αλλά είναι οι κυβερνήσεις που πρέπει να σταματήσουν αυτή την κατάσταση νομοθετικά, δίνοντας κάποιες εγγυήσεις και σιγουριά στους εργαζόμενους ώστε να μη μπορούν οι εργοδότες να πληρώνουν έναν τόσο μικρό μισθό και χωρίς κάποια μορφή σταθερού συμβολαίου. Να μην μπορούν να τους απολύσουν τόσο εύκολα. Και σ’ αυτό το θέμα η κυβέρνηση στην Ιταλία (δεν ξέρω για την Ελλάδα) είναι σίγουρα απούσα και δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα…

Πιστεύεις ότι κάποιος μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή ζωή με 700 ευρώ το μήνα; Λένε ότι είναι το ποσό των χρημάτων που δεν σου επιτρέπει με ζήσεις με άνεση, αλλά είναι τόσο που δεν σε αφήνει και να πεθάνεις της πείνας.

ΑΛ: Στην Ιταλία λέμε ότι 1000 ευρώ (σ.σ. Στην Ιταλία τα 1000 ευρώ είναι τα ελληνικά 700) σε αφήνουν να ζήσεις εάν μπορείς να «παίξεις με τα λεφτά»…Εννοώ ότι είναι σίγουρα δύσκολο και ότι αυτά τα ευρώ φτάνουν ίσα ίσα για να ζήσεις. Αλλά αν έχεις και ένα μωρό παιδί για παράδειγμα τα πράγματα δυσκολεύουν υπερβολικά.

AN: Μπορείς να βρεις τρόπο να ζήσεις με 700 ευρώ το μήνα, αλλά αν δεν έχεις εγγυήσεις ότι θα κρατήσεις τη δουλειά σου δεν ξέρεις εάν θα έχεις αυτά λεφτά τον επόμενο μήνα. Και αυτό δεν σε αφήνει να κάνεις κανένα μελλοντικό σχέδιο. Αν χαλάσει το πλυντήριο σου ή αν χρειαστεί να πας στον οδοντίατρο για παράδειγμα, θα πρέπει να δώσεις περισσότερα λεφτά από το μηνιάτικο σου…Αυτό ποιος το λέει «ζωή»;

Τι σας λένε οι άνθρωποι που επισκέπτονται την ηλεκτρονική σας σελίδα, www.generazione1000.com; Τι πιστεύουν για τη γενιά των 700 ευρώ;

ΑΛ: Οι άνθρωποι γενικά πιστεύουν ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον στην Ιταλία, κανείς δεν έχει αποφασίσει να κάνει κάτι συγκεντρωτικό και να «φωνάξουν» το πρόβλημα στους πολιτικούς και τους εργοδότες.

AN: Στην Ιταλία η πολιτική έχει τη δυνατότητα, αλλά όχι τη δύναμη και το ίδιο συμβαίνει με τους πολίτες. Ένας τρόπος επίλυσης του προβλήματος είναι να αλλάξει η ιταλική νοοτροπία που λέει ότι «τα πράγματα είναι καλά ως έχουν και όχι αν προσπαθήσεις να τα αλλάξεις». Αυτός είναι ο λόγος που οι νέοι εργαζόμενοι συχνά δέχονται αυτές τις άθλιες συνθήκες. Οι περισσότεροι που ξέρουμε είναι έτοιμοι για μια «επανάσταση» μέχρι τη στιγμή που θα πρέπει να παλέψουν πραγματικά, τότε είναι που αδρανούν. Ή σε άλλες περιπτώσεις, εάν έχουν λύσει όλα τους τα προσωπικά προβλήματα νομίζουν ότι όλα έχουν διορθωθεί. Κλασική ιταλική νοοτροπία όπως είπα.

Μέχρι τώρα ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε τρεις μεγάλες τάξεις: εργατική τάξη, μεσαία – αστική και ανώτερη – πλούσια τάξη. Πιστεύετε ότι η μεσαία τάξη θα εξαφανιστεί; Αν συμβεί αυτό τι θα ακολουθήσει;

ΑΛ: Υπάρχει ένα βιβλίο που έγραψε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Corriere della Sera», Massimo Gaggi για το τέλος της μεσαίας τάξης. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του.

AN: Ναι, και εγώ το ίδιο. Η μεσαία τάξη τείνει προς εξαφάνιση και η ψαλίδα μεταξύ των πολύ πολύ πολύ πλούσιων ανθρώπων και των χαμηλόμισθων, σύμφωνα με το σκεπτικό του βιβλίου, ανοίγει όλο και περισσότερο. Στο ενδιάμεσο θα υπάρχει ένα μεγάλο κενό.

Μια έκθεση του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι στα επόμενα 30 χρόνια οι μεσαίες τάξεις θα στραφούν στον Μαρξισμό. Προβλέπετε κάποιο πισωγύρισμα;

ΑΛ: Ελπίζω πως όχι! Δεν νομίζω πως αυτό είναι το μέλλον!

AN: Η ιστορία δημιουργήθηκε από την εξέλιξη και όχι από τη στροφή στο παρελθόν. Οπότε περιμένω και ελπίζω κάποια «δαρβινική» εξέλιξη και προσαρμογή της μεσαίας τάξης στις νέες συνθήκες που θα την κάνει δυνατότερη και πιο συνειδητοποιημένη ώστε να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση και να αποφύγει την κατάρρευση. Αν και η Ιταλία είναι μια χώρα που συνεχώς γυρίζει προς τα πίσω δεν υπάρχει κάτι για να είσαι αισιόδοξος.

Η προβολή αυτού το φαινομένου αξίζει τελικά τον κόπο; Θα αλλάξει κάτι; Και αν ναι πότε; Σε πάνω από 10, 20 χρόνια;

ΑΛ: Δεν είμαι αισιόδοξος. Ήμουν, αλλά μετά από ένα χρόνο που ασχολήθηκα με το πρόβλημα δεν νομίζω ότι θα λυθεί τα επόμενα χρόνια, στην Ιταλία τουλάχιστον. Όταν μετά από 10 – 15 χρόνια θα έχουμε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και οι ανατολικές χώρες θα μας διώξουν από την αγορά, τότε θα ξεκινήσουμε τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Δυστυχώς είμαστε μια χώρα σε φάση στασιμότητας.

AN: Συμφωνώ. Τα ΜΜΕ μιλούν για το είδος της προσωρινής εργασίας και οι νέοι εργαζόμενοι το φωνάζουν εδώ και 18 μήνες και στο ενδιάμεσο οι πολιτικοί και τα ιδρύματα δεν έχουν κάνει εντελώς τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Πιστεύετε ότι το θέμα της γενιάς των 700 ευρώ θα αποκτήσει διάσταση κινήματος; Μήπως επεκταθεί και παγκόσμια;

ΑΛ: Στη Γαλλία οι αντίστοιχες προσπάθειες έχουν αποδώσει αρκετά. Στην Ιταλία είμαστε εγωιστές οπότε δεν συνεχίζω να πιστεύω σε ένα ιταλικό κίνημα.

AN: Θέλουμε να είμαστε μέρος ενός νέου ιταλικού κινήματος και προσπαθήσαμε να το διαμορφώσουμε προτείνοντας ιδέες και στόχους, αλλά είναι πολύ δύσκολο γιατί η λογική των ανθρώπων παραμένει σε ατομικό επίπεδο. Οι περισσότεροι παλεύουν να λύσουν μόνο τα δικά τους προβλήματα, δε νοιάζονται για τους υπόλοιπους. Στην Ιταλία οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι περιμένουν κάποιον άλλο να έρθει και να αλλάξει την τωρινή κατάσταση. Λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν οι ίδιοι και να συσπειρωθούν σε μια μορφή κινήματος.


Αναγκαστήκατε ποτέ να ζήσετε με 700 ευρώ το μήνα; Οι δικές σας απολαβές ποιες είναι;

ΑΛ: Δεν είμαι μέλος αυτής της γενιάς, αλλά δε νομίζω ότι αν δεν ανήκεις εδώ πρέπει να ξεχνάς το πρόβλημα. Ο εγωισμός και ο ατομικισμός είναι το μεγαλύτερο κακό στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή!

AN: Αντίθετα, εγώ αισθάνομαι ότι ανήκω στη γενιά των 700 ευρώ. Αποφοίτησα με πτυχίο Αρχιτεκτονικής το 2000 και μετά από επτά χρόνια βρήκα δουλειά με 1100 ευρώ! Πιο πριν πάντα πληρωνόμουν 500 ή 750 ευρώ το μήνα και γι’ αυτό ακόμη μένω με τους γονείς μου…

Αν ήσασταν εργοδότες, πόσο θα πληρώνατε τους εργαζόμενους σας;

ΑΛ: Εξαρτάται, δεν γίνεται να δίνεις σε όλους τον ίδιο μισθό. Η αξιοκρατία πρέπει να αποφασίσει τους μισθούς των εργαζομένων! Αλλά, η αξιοκρατία στην Ιταλία θεωρείται μια ιδιόμορφη λέξη!

AN: Πρώτα απ’ όλα θα προσλάμβανα μόνο εκείνους που πραγματικά το άξιζαν και πιστεύω ότι όσο πιο άξιος και υπεύθυνος είναι ένας εργαζόμενος ανάλογα θα πρέπει και να πληρώνεται. Εννοείται με ένα συμβόλαιο που θα του εξασφάλιζε μια σταθερή και καλή ποιότητα ζωής.

Η συνέντευξη των Milleuristi στον Σάκη Ιωαννίδη , δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο free paper της Θεσσαλονίκης, parallaxi, στο πλαίσιο παρουσίασης του κοινωνικού φαινομένου της γενιάς του βασικού μισθού σε Ελλάδα και Ιταλία , με τίτλο "Η Ζωή με ένα Χιλιάρικο".

72 comments:

  1. τα υπόλοιπα κομμάτια του άρθρου του Σάκη Ιωαννίδη "Η ζωή με ένα χιλιάρικο" θα τα ποστάρουμε κάποια άλλη στιγμή.

    good work sakis

    ReplyDelete
  2. EGO EXO NA PO OTI EIMAI 30 XRONON, DOULEYO SE ARXITEKTONIKO GRAFEIO, SAFOS KANO KAI EXTRA DOULEIA STO SPITI(ADILOTI PANTA!!!), KOIMAME 4-6 ORES THN HMERA TO PARA POLI, ME APOTELESMA...NA MENO AKOMA ME TOYS GONEIS MOU STA 30 MOY, NA XROSTAO ALLA 2 XRONIA DANEIO (KAI PIOS XEREI AN THA XREIASTEI NA PARO KAI ENA AKOMA?), NA MOY PLIRONEI KAI KAMIA DOSI H MANA MOU STO AYTOKINITO (POLITELEIA E?) KAI KAMIA FORA KONTA STO TELOS TOY MHNA NA MOU PLIRONEI KAI TON (FTINO KATA TA ALLA) KAFE MOU GIA NA MHN GYNO REZILI STHN GOMENA!!! XERETE TI EXO NA PO? 8 ORES ERGASIA (ME TOSO IKANOPOIHTIKES APODOXES OSTE NA ZEIS POLI ANETA) 8 ORES FTINI DIASKEDASI KI 8 ORES YPNO!!! ETSI LEEI PAEI TO 24ORO!!! :D:D:D:D:D:D:D:D XERETE POTE THA ALLAXEI TELIOS TO SKINIKO STHN ELLADARA??? OTAN OLOI MAZI MIA MERA APOFASISOUME POLI EIRINIKA KAI IREMA NA KATSOUME SPITIA MAS (XORIS PORIES-APERGIES KAI KOINITOPOIHSEIS!!!) KAI KANOUME APLA NA PAME GIA DOULEIA 1 MHNA!!! ALLA OLOI OMOS!!! NA MHN PAEI KANEIS GIA DOULEIA! NA MEINOUN OI ERGODOTES NA FYLANE TA GRAFEIA TOYS MONOI TOYS!!! TOTE KAI MONO TOTE THA ALAXOUN OLA!!!

    ReplyDelete
  3. @Anonymous
    Αγαπητέ μας περιγράφεις μια κατάσταση πολύ οικεία θα έλεγα για την συγχρονη Ελληνική κοινωνία..μεγάλο ποσοστό νέων βιώνει αυτή την κατάσταση!
    Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι εργοδότες.Όταν δεν υπάρχει σαφές νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα για να σου εξασφαλίζει έστω τις στοιχειωδεις συνθήκες εργασίας είναι προφανές ότι ο εργοδότης θα εκμεταλευτεί την κατάσταση αυτή προς οικείο όφελος!!

    ReplyDelete
  4. Πλαίσιο υπάρχει και μάλιστα βαρβάτο και εκεί ειναι το πρόβλημα. Θυμάσε τον υδραυλικό απο άλλο πόστ που είπε οτι έδινε 800 σε εναν υπάλληλο που έιχε αλλα μαυρα(580 δηλωμένα). Αν του τα έδινε καθαρά για να παίρνει 800 στο χέρι θα έπρεπε να του δίνει 1200. Τον ρωτάς τον άλλο αν τα έχει. Θα μου πείς ναι και οι αλλοι που έχουν 100 άτομα πρωσοπικό πώς χτίζουν βιλάρες αν δεν έχουν, μα άμα τότε το κέρδος σου απο κάθε υπάλληλο παραμένει στο ίδιο ποσοστο αλλά μεγαλώνει το ποσό. Αν όμως ακολουθήσεις την ίδια πρακτική σε 100 άτομα αμέσως αυξάνεται το κόστος σε 4000 ευρώ.

    Η μαζική απεργία δεν είναι λύση. Η μείωση της ανεργίας είναι η λύση διότι άμα έχεις ανεργία ότι νόμος και να υπάρχει θα βρει ο εργοδότης να παίξει στην πλάτη σου. Αλλά να λέμε και του στραβού το δίκιο για να φεύγουν οι εργοδότες σημαίνει οτι το αναπτυξιακό μοντέλο δεν λειτουργεί καθι τα βρίσκουν σκούρα.

    Για να πετύχουμε μείωση της ανεργίας πρέπει να φέρουμε επενδύσεις στην ελλάδα. Γιαυτό προτίνοντε ακραία φιλελευθερα μέτρα τα οποία έχουν αποδίξει οτι αποδίδουν(Ιρλανδια 1996).

    ReplyDelete
  5. Συμφωνώ με την άποψη σου περί φιλελευθερών μέτρων και της προσέγγισης επενδυτών από το εξωτερικό αλλά πως θα πείσεις κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα όταν ερχόμενος θα έχει να αντιμετωπίσει το "τέρας" της γραφειοκρατίας?
    Επιγραμματικά θα σου αναφέρω ότι πριν από λίγο καιρό μια Σκανδιναβική εταιρία προσπάθησε να δραστηριοποιηθεί στον Ελλαδικό χώρο προτείνοντας την δημιουργία ενός μεγάλου έργου φωτοβολταικής τεχνολογίας( συλλογή ηλιάκης ενέργειας και μετατροπής της σε ηλεκτρική ενέργεια)και βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κυκεώνα προβλημάτων γραφειοκρατικού χαρακτήρα και φυσικά τα παράτησε!!

    ReplyDelete
  6. Αν πώ οτι πρέπει να εκριζώσουμε την Γραφειοκρατία θα φανώ κοινότυπος ε?

    Τι να σου πώ δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ελαχιστοποιήσουμε την γραφειοκρατία. Ας ελπίσουμε κάποιος να πετάξει καμια καλή ιδέα.

    υ.γ. έχεις διαβάσει Οι 12 Αθλοι του Αστερίξ. Το σενάριο με τον τελευταίο Άθλο(Γραφειοκρατία) είναι όλα τα λέφτα.

    ReplyDelete
  7. Όχι δεν το έχω διαβάσει αν και είμαι fan των μυθικών γαλατών!!
    Μάλλον χρειαζόμαστε λίγο μαγικό ζωμό για να τα βάλλουμε με την γραφειοκρατία, αν και λίγη τεχνική και τεχνολογική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών θα αποτελούσε ένα μικρό βήμα!

    ReplyDelete
  8. Ένα μικρό παράδειγμα θα σου δώσω:
    είμαι δικηγόρος και εν έτη 2007 για να κάνω μια έρευνα σ'ενα υποθηκοφυλάκειο πρέπει να ξοδέψω κάποιες ώρες ανάμεσα σε χιλιοχρησιμοποιημένα και μισοκατεστραμμένα βιβλία ενώ θα μπορούσε να υπάρχει ένα πολύ όμορφο ηλεκτρονικό σύστημα αναζήτησης και μερικά pc για να γίνει η δουλειά!!
    Μάλλον ζούμε στο μεσαίωνα της τεχνολογίας σ'αυτή τη χώρα!

    ReplyDelete
  9. αρχίζουμε με ριζική απλοποίηση των διαδικασίων. Υπάρχει και αντίστοιχη επιτροπή στο ΥΠΕΣΔΔΑ. Τώρα τι κάνει ακριβώς; ο θεός κι η ψυχή της.

    Απλοποίηση διαδικασιών λοιπόν. Αρχίζοντας από το Αποδεικτικό Ανάρτησης το οποίο συνήθως χρειάζεται 5 πρωσυπογραφές για να αναρτηθεί και να αποσταλλεί , και φτάνοντας μέχρι τη διαδικασία των προσλήψεων που χρειάζεται κατά μέσο όρο μια διετία με τριετία και η οποία περνάει από πάμπολλες υπηρεσίες μέχρι να πραγματοποιηθεί η πρόσληψη.

    Σίγουρα όμως θα χρειαστούμε το μαγικό φίλτρο των γαλατών...

    ReplyDelete
  10. Το σύστημα της γραφειοκρατίας λειτουργεί για μας τους μαλ. Το ΚΕΡΔΟΣ κάνει ζημιά.Και γραφειοκρατία να μην υπήρχε, αν δεν υπάρχουν ΜΑΥΡΟΙ, δεν γίνεται τίποτε.Είδατε κανέναν επώνυμο να βρίζει τη γραφειοκρατία; Μήπως υπάρχει για όλους τους άλλους;

    ReplyDelete
  11. Το ερώτημα είναι ποιοί έχουν κέρδος απο την γραφειοκρατία. Απαντηση οι πολιτικοί καθώς με το ρουσφετολόι ξαναψηφίζοντε και ξαναψηφίζοντε.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. SORRY, ALLA NOMIZO OTI APO ALLOU ARXISAME KAI ALLOU KATALIXAME!!! TO THEMA MAS EINAI TI LEFTA MPENOUN STIS TSEPES MAS, KAI AN AYTA EINAI ARKETA GIA NA MPOROUME NA ZISOUME AXIOPREPOS! SOSTA? H EXASA EGO KATI??? KAI APANTONTAS STON deep_down+dirty said... NA SOU PO KATI VRE FILE MOU? PIES NOMOTHETIKES ISTORIES KAI KOYRAFEKSALA? STHN ELLADA ZEIS!!! EXEIS DEI POTE NA EFARMOZETE KANENAS NOMOS??? KAI GIA NA EFARMOSTEI TELOS PANTON THELEI POLI-MA PARA POLI ZORI!!! AN LOIPON ESY KAI O KATHE ESY EGATALIPSEIS TIN THESI SOU GIA ENA MHNA, KAI POLI APLA PARALISEI OLI I XORA, TOTE THA TO KANOUN TO VIMA H OXI??? EGO PALI LEO NAI! GIATI AN OLOI TINOUN GIA KATASTROFI THA SINELTHOUN MIA KAI KALI!!! KATALAVES? DEN MPOREI O ERGODOTHS MOU O OPOIOS VGAZEI TON XRONO (DHLOMENA 200.000€) KAI ADILOTA DEN THES NA XEREIS... APASXOLONTAS MONO 2 ATOMA STO GRAFEIO TOY, NA MHN EXEI NA DOSEI MISTHO 1500€ KAI NA KLEGETE OLH MERA!!! KATI THELEI GIA NA KATALAVEI! KAI OSO MENOUME (OLOI) ETSI, AYTOS O ANTHROPOS DEN THA KATALAVEI POTE! THA KANEI MIA ZOITHN PAPIA!!! APLA TA PRAGMATA!!!

    ReplyDelete
  14. @deep_down+dirty

    Δουλεύω σε εταιρία πληροφορικής που έχει πρόγραμμα για συμβολαιογράφους και είχαμε κάποτε προτείνει στα υποθηκοφυλακεία να τους μηχανογραφήσουμε. Μπορούσαμε σε συνεργασία με τους συμβολαιογράφους και τους δικηγόρους να κάνουν όλη την διαδικασία ηλεκτρονική. Έλα όμως που οι περισσότεροι υποθηκοφύλακες απλά περιμένουν την ώρα για την σύνταξή τους και δεν τους νοιάζει να κάνουν γρήγορη και σωστή δουλειά. Ναι μεν "ήθελαν" το σύστημα, αλλά δεν ήθελαν να χρειάζεται να μάθουν να χρησιμοποιούν υπολογιστή (!!!) και φυσικά δεν ήθελαν να πληρώσουν για την μηχανογράφηση....

    ReplyDelete
  15. @anonymous

    file mou den protinis swsti lisi giati me ton tropo pou protineis tha tin kanoun apo tin ellada prwtoi prwtoi oi sovaroi epixeirimaties kai oxi ta lamogia. Ta lamogia tha tin araksoun kai meta poy tha exoun figei oloi kai i anergia tha exei anevei tha apoktinothoun kiallo.

    I lisi einai i meiwsi tis anergias. Wste esi san ypalilos na mporeis na epilekseis tin doyleia soy kai oxi i doyleia na epilegei esena. Makroprothesmi lisi nai alla esi zitontas maziki apergeia vazeis se ena tsoyvali olous toys ergodotes kai iparxoyn kai anthrwpoi anamesa toys.

    Alitheia afoy i douleia soy exei anagi apo dio mono atoma den mporeis na tin antigrapsei kai na gineis afentiko toy eaytoy soy? I einai to kostos toy arxikoy kefalaioy toso megalo?

    ReplyDelete
  16. Οι συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες είναι ο ορισμός τών κλειστών επαγγελμάτων. Εμποδίζουν την μηχανοργάνωσή τους γιά να μην εκτίθενται στούς κινδύνους της διαφάνειας.Συμβάλλουν στη φοροδιαφυγή και στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος συμμετέχοντας σε όλες τις "ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ".Πρέπει να "στοχοποιηθούν" από τη G700.Εχουν όμως πολύ υψηλούς προστάτες.

    ReplyDelete
  17. Όλα καλά. Και οι συζητήσεις καλύτερες. Το τραγουδάκι με το κουδούνι στην ουρά της γάτας που θα έβαζαν τα ποντίκια, το ξέρετε;

    ReplyDelete
  18. μπραβο για τα κείμενα που ανεβάζετε. δυστυχώς η κατάσταση πάει απο το κακό στο χειρότερο και γι αυτό βλέπουμε 30άρηδες να ζουν ακόμα με τους δικούς τους μην έχοντας άλλη δυνατότητα

    ReplyDelete
  19. ΚοινότΥπος είναι λάθος
    κοινότΟπος είναι σωστό

    Η έκφραση
    "Μετά που πήγα στο σινεμά συναντήθηκα με τη Μαίρη" είναι κοτσάνα ΧΟΝΤΡΗ

    Το σωστό είναι
    "Αφού πήγα στο σινεμά, συναντήθηκα με τη Μαίρη" ή
    "Μετά το σινεμά, συναντήθηκα με τη Μαίρη"

    ReplyDelete
  20. @ parmanidis
    Μπορείτε να το κάνετε λιανά για να σας καταλάβουμε;

    ReplyDelete
  21. Παιδιά,
    Πάρτε το απόφαση: χρειάζονται αλλαγές νοοτροπίας τέτοιες που οι Ελληνες δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν. Βάλτε και από πάνω το γενικευμένο μοντέλο της κλεπτοκρατίας που είναι το θεμέλιο το ελληνικού "καπιταλισμού" και έχετε τη σούπα...
    Το G700 έχει τραβήξει τη προσοχή και του μοναδικού ίσως Ελληνα blogger που γράφει στα αγγλικα: http://tedlaskaris.squarespace.com/free-writes/2007/6/11/g700-the-lost-generation-of-greece.html

    ReplyDelete
  22. ...δεν βγήκε ολόκληρη η διεύθυνση-- μετά το "6" έχουμε
    /11/g700-the-lost-generation
    -of-greece.html

    ReplyDelete
  23. @vassilis
    @deep..
    @κροτον..

    Για να γίνεις νόμιμος κάτοχος μιας καταπατημένης έκτασης του Δημοσίου(π.χ παραλία, δάσος,κλπ,κλπ..)χρειάζεσαι τις υπηρεσίες δύο-υπεράνω πάσης υποψίας-επαγγελματιών:συμβολαιογράφων και υποθηκοφυλάκων.Ετσι, και με την ευγενή συνδρομή των δικηγόρων και μηχανικών,ξεπλένεις τα χρήματά σου με όποιον τρόπο και αν τα απέκτησες.Η Ελλάδα των καταπατήσεων και των αυθεραίτων είναι δημιούργημα-κυρίως αλλά όχι μόνο- των τεσσάρων αυτών "κλειστών" επαγγελμάτων.Ας μη τα ρίχνουμε όλα στούς πολιτικούς.Το ΚΕΠΕ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω σ'αυτό το θέμα.

    ReplyDelete
  24. @ Antonios Politakis

    1) EPIDI TO LETE KAI TO XANALETE, STON KLADO MOU LOIPON DEN YPARXEI ANERGEIA! ANTITHETOS! YPARXEI MEGALH ZITISH! EYTIHOS GIA MENA, TA PARATAO OPOTE THELO KAI THN ALLH MERA EXO DOULEIA! TO THEMA EINAI OTI TA 1500 TOYS AKOUGONTE EXOFRENIKO POSO!!! DEN TOYS AKOUGETE NORMAL!!! ARA H APANTISI GIA TON DIKO MOY KLADO DEN EINAI I EYRESI LISHS THS ANERGEIAS! GIATI AYTH DEN YPARXEI

    2) GIATI DEN ANOIGO DIKI MOU DOULEIA??? EXEIS KATALAVEI TI LES??? THES NA SOU PO PROTON POSA LEFTA THELO (SIMERA?)TOYLAXISTON 10000!!!PALI DANEIO??? KAI SIGOURA DEN EIMAI APO TOYS TIXEROYS POU THA TA PAROUN APO THN MAMA!!! KAI PERA APO AYTO! OTAN O ERGODOTIS MOU ANOIXE TO DIKO TOY, GIATI EKEI TO PAS KAI TO KATALAVENO...TO MONO POU ITHELE ITAN ENA SXEDIASTIRIO KAI TON XORO TOY(TOTE...)!!! KAI OXI TA LEFTA POU THELO EGO SIMERA!!! ARGOTERA KAI AFOU ANEPTYXE THN EPIXEIRISI TOY (KAI KALA EKANE NA TA XERETE) EPENDISE KI OLAS! TO THEMA EINAI OTI EGO KAI O KATHE EGO SIMERA, GIA NA ANOIXOUME DIKI MAS DOULEIA, THELOUME TOYLAXISTON 10000! KAI GIA ALLO DANEIO DEN EXO TA...KOTSIA NA MHN TO PO DIAFORETIKA!!! :)

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. @ anonymos και λοιπούς φίλους

    τη γραφειοκρατία , η οποία δημιουργείται μέσα από την υπερρύθμιση του κοινωνικού και οικονομικού βίου, την αναζητούν συνήθως ορισμένες ευνοημένες μειοψηφίες για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.

    Συνήθως βάζουν αυτές τις παράλογες ρυθμίσεις σ'ένα ηθικό ή γενικότερα ιδεολογικό περιτύλιγμα και μέσω της πολιτικής διαδικασίας και των ΜΜΕ τις πουλάνε στους αφελείς ως κοινωνική κατάκτηση. Τελικά οι αφελείς καταλήγουν να προστατεύουν τα συμφέροντα των ιδιοτελών και να αγνοούν τα δικά τους.

    ReplyDelete
  27. @ vassilis

    you said
    "Ναι μεν "ήθελαν" το σύστημα, αλλά δεν ήθελαν να χρειάζεται να μάθουν να χρησιμοποιούν υπολογιστή (!!!)"

    χα χα χα έτσι συμβαίνει δυστυχώς. Πολλές φορές δεν θέλουν ούτε το σύστημα. Μάλιστα πολλοί ισχυρίζονται το εξής τραγικό. Κατά την άποψή τους: "πάνε να μας κάνουν σαν την Ευρώπη." "απ'έξω μας τα φέρνουν αυτά"."άρε πάλι καλά εμείς φεύγουμε σε τρία τέσσερα χρόνια".

    Δυστυχώς οι δυνάμεις της ακινησίας βρίσκονται παντού. Τέμνουν οριζόντια όλο το φάσμα της κοινωνίας, της διοίκησης , της οικονομίας και των κομμάτων.

    ReplyDelete
  28. @ parmenidis

    συμφωνούμε πλήρως με την επισήμανσή σου

    ReplyDelete
  29. @ G700

    na xanarotiso an exo mpei se lathos blog??? to thema einai ti antimetopizete me thn grageiokratia, h ta lefta pou pernete???

    ReplyDelete
  30. @ vassilis
    @ parmenidis
    @ κροτον ηχηθεις

    Δεν κατάλαβα ακριβώς σε ποιό συγκεκριμένο θέμα αναφέρονται ο vassilis και ο parmenidis.
    Υποπτεύομαι ότι η αναφορά τους αφορά κυρίως στο πρόβλημα που υπήρχε από έλλειψη Κτηματολογίου.

    Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ΤΙ ανήκει σε ποιόν. Ακόμα και στην μικρή κοινωνία μιάς πολυκατοικίας, ο διαχειριστής και οι συνιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν πχ ότι ο συγκάτοικος κύριος Υ που εμφανίζεται στις συνελεύσεις να εκπροσωπεί διαμέρισμα Α (και ενδέχεται να είναι ο κατ ουσίαν ιδιοκτήτης), δεν είναι ο τύποις (κατά νόμο) ιδιοκτήτης, αλλά η off- shore εταιρία Ζ που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και εκπροσωπείται νομίμως στην Ελλάδα από τον δικηγόρο κύριο Χ. Στο πλαίσιο μιάς απόλυτα συνωμοτικής μυστικότητας με συνενόχους θυρωρούς κλπ, ήταν και είναι σχεδόν αδύνατο να ξέρεις με βεβαιότητα ΠΟΙΟΣ κατέχει ΤΙ, έτσι ώστε σε περίπτωση αστικής διαφοράς να απαιτείται επίσκεψη σε υποθηκοφυλακείο προκειμένου να μάθει ο ενάγων τον νόμιμο κτήτορα μιάς ιδιοκτησίας και συνήθως απαιτούνται ικανότητες detective γιά να εντοπίσθεί ο τρέχων ιδιοκτήτης (έρευνα ιστορικού αγοραπωλησιών στο χρόνο για συγκεκριμένη ιδιοκτησία κλπ κλπ).

    Οταν, θα λειτουργήσει το Κτηματολόγιο παντού, το πρόβλημα αυτό θα εκλείψει, διότι κάθε ιδιοκτησία - οικόπεδο ή κτίσμα (φυσική διεύθυνση), θα καταχωρείται ομού με το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που την κατέχει ΚΑΙ, σε περίπτωση νομικού προσώπου, το όνομα του νομίμου επκροσώπου.

    Με άλλα λόγια, θα είναι δυνατόν σε μηδενικό χρόνο να γνωστοποιηθεί, πες, ότι ο τρέχων ιδιοκτήτης του διαμερίσματος Β2 του 2ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Δροσοπούλου αρ. 500 είναι η κυρία Αλφα.

    Βεβαίως, θα μπορούσε η σωστή καταγραφή στα υποθηκοφυλακεία της χώρας να είχε προ πολλού μετατραπεί (ανεξαρτήτως Κτηματολογίου) και να βασίζεται (όπως στην αγγλοσαξονική κοινωνία) στην τοπο-γεωγραφία των ιδιοκτησιών και ΟΧΙ στην αλαφαβητική καταχώρηση ιδιοκτητών (όπως στο τηλεφωνικό κατάλογο).

    Last but not least, στην αγγλοσαξονική κοινωνία δεν υφίσταται ο όρος (μήτε το επάγγελμα) του συμβολαιογράφου (γαλλ. notaire). Notary public στις HΠΑ μπορεί να γίνει ο καθένας και δουλειά του είναι, κυρίως, να επικυρώνει το γνήσιο μιάς υπογραφής η την πιστότητα ενός αντιγράφου. Σε κάθε υπηρεσία, ιδιωτική ή δημόσια, ένας στους 10 υπαλλήλους είναι notary public και συνήθως προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν ή έναντι αμοιβης δύο έως πέντε δολλαρίων.

    Στην Ελλάδα βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού στόχοι ήταν πάντα:
    1) Να περιπλέκουμε τα απλά γιά να δημιουργούνται παρασιτικά επαγγέλματα και
    2) Να εμποδίζουμε την νόμιμη και θεμιτή πληροφόρηση, ώστε να προστατεύεται η απάτη και ο απατεών.

    Ο ελεεινός Ανδρέας Παπανδρέου και οι οι αθεόφοβοι arch-gangsters του ΠΑΣΟΚ, που κληρονόμησαν μεν την απάτη, αλλά από εμπειρία και χονδροειδή τέχνη την ανέδειξαν σε επιστήμη, και μάλιστα προδιαγραφών Harvard, προχώρησαν περισσότερο, και εισήγαγαν την αρχή της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

    Αυτοί, βέβαια, οι επίδοξοι Al Capone's, δεν γνωρίζουν ότι στη πολιτισμένη αγγλοσαξονική κοινωνία, τα αυστηρώς προσωπικά δεδομένα και ειδικά το ιατρικό ιστορικό του καθενός είναι υπόθεση ιερή (HIPAA law) και πρέπει να προστατεύονται με κάθε θυσία, αλλά ΜΟΝΟ και μόνο εφόσον ΔΕΝ απτονται του δημοσίου συμφέροντος. Στην περίπτωση που δυνητικά προσβάλλεται το δημόσιο συμφέρον υπερισχύει και ΚΑΤΙΣΧΥΕΙ το δικαίωμα στην πληροφόρηση (πχ το Αμερικανικό Right to Information Act).

    Γιά παράδειγμα, το ΠΩΣ αποκτήθηκαν τα χρήματα γιά να προστεθεί όροφος και εσωτερικό ascenseur στο σπίτι της κυρίας Φώφης Γεννηματά στην οδό Νικηταρά στη Βούλα είναι πληροφόρηση στην οποία έχει δικαίωμα ο πολίτης, ειδικά αφού ο τέως σύζυγός της έχει, δικαίως ή αδίκως, συνδεθεί με σκοτεινές υποθέσεις του Κτηματολογίου.

    ReplyDelete
  31. @ anonymos

    επειδή είσαι επίμονος(η) σου προτείνουμε να διαβάσεις μία στα γρήγορα την ύλη του blog από τη στιγμή που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες μέχρι σήμερα.

    Εκεί θα δεις ότι το θέμα προς συζήτηση δεν είναι μόνο οι χαμηλές απολαβές ενός νέου εργαζόμενου, αλλά η αντιμετώπιση ενός ευρύτερου κοινωνικού φαινομένου που χτυπά την πόρτα των νέων.

    Ποιο είναι αυτό; Είναι η υπερεργασία, η πολυαπασχόληση, η έλειψη προοπτικών λόγω του ελλείμματος ευκαιριών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, η αύξηση των ασφαλιστικών βαρών λόγω δημογραφικού προβλήματος, η παρέμποδιση της ατομικής πρωτοβουλίας λόγω της γραφειοκρατίας, η κακή χρήση και κατανομή του εθνικού πλούτου, η ανεπαρκής εκπροσώπηση των συμφερόντνων της νέας γενιάς από την πολιτική, η ιδεολογική ασφυξία που μας προκαλούν τα σύμβολα και οι ιδεοληψίες της προηγούμενης γενιάς.

    Η λίστα δεν είναι εξαντλητική. Το ζήτημα είναι πως θα πάμε σ'ένα νέο μοντέλο , διαφορετικό από το μεταπολιτευτικό αναπτυξιακό πρότυπο , το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τα συμφέροντα των επόμενων γενεών, τις δημογραφικές πιέσεις, τους οικολογικούς περιορισμούς και τους νέους κινδύνους και τα ρίσκα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι.

    το blogging for better pay είναι ένας στόχος. Υπάρχουν κι άλλοι. Κυρίως διατυπώνουμε ένα αίτημα για διαγενεακή δικαιοσύνη η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία και την οικονομία.

    Κατά συνέπεια οι φίλοι bloggers καλά κάνουν και θέτουν στο τραπέζι της συζήτησης μια σειρά από θέματα, ακόμα και γλωσσικά, πολλές φορές με καυστικό και βιτριολικό τρόπο απέναντι σε κόμματα και κατεστημένες αντιλήψεις ένθεν κακείθεν.

    σε καλούμε να συμμετέχεις κι εσύ.

    ReplyDelete
  32. έλλειψη Κτηματολογίου κρισιμότατο πρόβλημα.

    ReplyDelete
  33. @αστιζων

    Με μεγάλη άνεση αυθαδειάζεις και ελεεινολογείς κατά τού Ανδρέα Παπανδρέου.
    Ξεχνάς ότι χωρίς αυτόν ακόμα θα κυβερνούσε μιά και μόνο παράταξη; Οτι ακόμα τα 3/4 του Ελληνικού λαού θα ήταν στο περιθώρειο και πολίτες δεύτερης κατηγορίας;
    Οτι ακόμα η Δημοκρατία θα ήταν μονοκομματική και ανάπηρη;
    Οτι ακόμα η εθνική μας ιδεολογία θα ήταν η ιδεολογία του ψωροκωσταινισμού;
    Δεν είπα να τον αγιοποιήσουμε αλλά ας μη γινόμαστε σκυλευτές και τυμβωρύχοι!
    Να αποδώσουμε "τα του Καίσαρος τω Καίσαρη",αλλά όχι και έτσι.
    Τι τις χρειαζόμαστε τις απρέπειες όταν μπορούμε να χρησιμοποιούμε πολιτικούς χαρακτηριμούς.

    ReplyDelete
  34. G700 said...
    έλλειψη Κτηματολογίου κρισιμότατο πρόβλημα
    Επειδή στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις δεν σημαίνει ότι κατέχεις και ότι δηλώσεις!!
    Πιστεύω ότι η ατζέντα σας χώράει ένα τόσο σοβάρο θέμα όπως το κτηματολόγιο!
    Έχούν χαθεί και καταπατηθεί περιουσίες επί περιουσίων στην Έλλάδα τόσα χρόνια.....

    @ Vassilis
    Πόλυ σωστά το θέτεις αλλά είπαμε ο τεχνολογικός μεσαίωνας προφανώς κάποιους βολεύει και κάποιους προστατεύει!Πως μπορώ να μάθω περισσότερα για το πρόγραμμά που αναφέρεις?thnx
    keep on g700

    ReplyDelete
  35. o ellhnizwn 11:53 einai swstos!!!
    Kalh h analysh tou manhattan (10:39) alla eterobarhs para8esh paradeigmatwn.

    ReplyDelete
  36. @ g700 tote na proteino kati akoma kalitro? xekinontas apo ayto to blog, to opio ap oti diapistonoume oloi exei idietera megali apixish... ayto simenei pollous ypostiriktes kai pollous exthrous... dimiourgiste kai ena koma me to idio onoma, na doume meta ti tha ginei stis epomenes ekloges!!! ego eimai mesa pantos! :)

    ReplyDelete
  37. Στην Tρίτη Ελληνική Δημοκρατία [από 1974] η χώρα έχει βιώσει περιόδους προόδου και δύο τραγωδίες.

    Οι ευτυχισμένες στιγμές ήσαν η μεταπολιτευτική σταθεροποιητική διακυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, η είσοδος στην ΕΕ και αργότερα στην ΟΝΕ και, τρίτον, η υπερβατική Ευρωπαϊκή περίοδος του Κώστα Σημίτη.

    Οι τραγωδίες ήσαν η Χούντα και η περίοδος ΠΑΣΟΚ-Παπανδρέου.
    Οι Ελληνες θα αντιληφθούν προς το τέλος του 21ου αιώνα ότι η μόνη διαφορά μεταξύ Χούντας και Παπανδρέου ήταν ότι ο τελευταίος εξελέγη απο το Λαό και κατά συνέπεια, συνένοχος στο έγκλημα κατα του Λαού είναι ο εαυτός του.

    ReplyDelete
  38. XAXAXAXAXA!!! PROSOPIKA DEN YPOSTIRIZO KANENA KOMA...ALLA I KOUVENTA ARXIZEI NA GINETE ENTELOS POLITIKI!!! KYRIE C A hassapoyannes THES NA MAS PEIS SE PARAKALO...PIOS THN DEKAETIA TOY 90 XEPOULISE TO ONOMA MAKEDONIA ME MIA DILOSI BOMVA TOTE? "ELA MORE...SE DEKA XRONIA DEN THA THIMATE KANENAS AYTO THEMA" GIA NA MHN PO KAI ALLA XEIROTERA!!! KAI TORA PSAHNOSASTE NA MAZEPSETE TA ASIMAZEYTA!!!

    ReplyDelete
  39. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να ευθύνεται ο Ανδρέας Παπανδρέου για ένα φαινόμενο που παρατηρείται στις μισές Ευρωπαϊκές χώρες (για την γενιά 700 μιλάω). Μήπως το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε και εκεί και δεν το ξέρω.

    ReplyDelete
  40. @ GT

    H γενιά των 700 ευρώ δεν υποφέρει μόνο εξ αιτίας των χαμηλών μισθών (αν έτσι νομίζει ανοητεύει), που είναι πράγματι διεθνές φαινόμενο, κοινό σε όλες τις δυτικές κοινωνίες, εξαιρουμένων των ΗΠΑ.

    Στην Ελλάδα έχουμε μιά μοναδικότητα την οποία ουδεμιά άλλη χώρα της ΕΕ (αναφέρομαι στις 15) και της Δυτικής κοινωνίας ευρύτερα βιώνει. Εχουμε, συγκεκριμένα, τεράστιο έλλειμμα στούς χώρους της Παιδείας (vide Shanghai report), της Υγείας (νοσοκομεία-σταύλοι με μόλις 5 δημόσιους ΜRΙ τομογράφους σε όλη τη χώρα !!!!!), του Περιβάλλοντος (ηχητική, βιολογική και αισθητική ρύπανση, εξ ου και η Ελλάδα είναι πλέον ο λαϊκός τουριστικός προορισμός της Ευρώπης) και, τέλος, Θεσμών/Πολιτισμού/Κοινωνίας Πολιτών (απόλυτη κλεπτο-αλητο- και αναξιο-κρατία).

    Το έλλειμμα σ αυτούς τους τομείς είναι τόσο, ώστε η χώρα μας να είναι συγκρίσιμη με τριτοκοσμικές banana republics.

    Αδιαμφισβήτητα δε, ο Παπανδρέου έπαιξε κομβικό ρόλο σ αυτή την εξαθλίωση.

    ReplyDelete
  41. @ anonymous

    Η κουβέντα ΔΕΝ αρχίζει και δεν θα γίνει πολιτική, τουλάχιστον με δική μου συναίνεση και συμμετοχή.

    Θάταν ανόητο, ανώφελο και through and through άκριτο και ανιστόρητο.

    Το πρόβλημα της Ελλάδας αποδείχθηκε πως ΔΕΝ είναι πολιτειακό, μήτε πολιτικό, αλλά ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ.

    Ο υπαινιγμός μου στη κατακλείδα είναι σαφέστατος.

    ReplyDelete
  42. Με την ευκαιρία, το τελευταίο θέμα που απασχολεί ένα νοήμονα άνθρωπο είναι η ονομασία μιάς χώρας 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, της οποίας η οικονομία κοντεύει να ελέγχεται πλήρως από την Ελλάδα.

    ΝΟW!!!!!!!!!!!!!

    THAT'S POPULISM

    ReplyDelete
  43. Για το ΠΑΣΟΚ
    Για το Μακεδονικο

    Σχεδόν όλες οι παλιές ευρωπαικές χώρες που ακολούθησαν σοσιαλισμό(Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, ισπανία) έχουν το ίδιο πρόβλημα με εμας, οι νέες γενιές έχουν λιγότερες ευκαιρίες απο τις προηγούμενες. Εξαιρούνται του προβλήματος η Αγγλία και η Ιρλανδία που ακολούθησαν φιλελευθερισμό. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή αρχίζουν και κερδίζουν έδαφος οι παραγκωνισμένοι φιλελευθεροι διότι αποδείχθηκε οτι ο φιλελευθερισμός είναι ποιο αποδοτικό σύστημα, πρόσφατη η νίκη του Σαρκοζύ στην Γαλλία. Πιθανόν να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαικές χώρες.

    Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακόμα ποιο έντονο καθώς έχουμε και τεράστια κρατικά ελλείματα με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα φιλελευθερες πολιτικές(χαμηλή φορολογία, χαμηλους τελωνειακούς δασμούς κτλπ., ανοιγμα των συντεχνιακών επαγγελμάτων) διότι χρειαζόμαστε σαν κράτος έσοδα να πληρόνουμε τα επιτόκια στις τράπεζες του εξωτερικού. το έλειμα το δημιούργησε ο Ανδρεας όταν το 1980 απο 40% το ανέβασε το 1990 στο 80%( στοιχεία θα βρείς στην eurostat ή και στο site που έδωσα) και συνεχώς αυξανόταν απο τότε για να φτάσει στην σημερινή τιμή. Σοσιαλισμός εφαρμόστηκε σε όλες της χώρες αλλά στην ελλάδα εφαρμόστηκε και άκρατη διαφθορά και τρελά χατίρια σε κάθε συντεχνιακή απαίτηση.

    Πρωσοπικά δεν ψηφίζω ΝΔ διότι μετά την πτώση του Μητσοτάκη οι ΝΔ ακολουθέι το ΠΑΣΟΚ σε νοοτροπία. Θα συμφωνήσω με τον Hassapoyanes ότι ο Σημίτης ήταν η καλύτερη ενναλακτική μεταξύ καραμνλή και Σημίτη αν και προτιμάω τον επίτιμο και το επιτελείο του(Στεφανο Μάνο Ανδριανόπουλο). Αλλά όλο το αξιόλογο επιτελείο του Σημίτη παίρνει δρόμο (Παπαντωνίου).

    Πάντως να προσθέσω οτι κανένας Τσιτουρίδης δεν φτάνει το επίπεδο ενός Κοσκωτά.

    ReplyDelete
  44. Για αυτόν που ζήτησε δημιουργία κόμματος κάποιοι τον έχουν προλάβει

    Μπορεί να απυθυνθέι στην Φιλελευθερη Συμαχία .

    Ιδρύθηκε πρόσφατα με σκοπό να μεταφέρουν την φωνή της Γενιάς μας στη Βουλη. Μεσος όρος ηλικίας 35. Μπορείς να επισκευτείς την σελίδα τους και να διαβάσεις το προεκλογικό τους πρόγραμμα, Αμα συμφωνείς επικοινώνησε μαζί τους.

    ReplyDelete
  45. @ GT
    @ C A Hassapoyannes

    Θά συμφωνήσω με το καταστρεπτικό ρόλο και λόγο του Παπανδρέου. Ημουνα μαθητής στο γυμνάσιο κι αυτός στο μπαλκόνι και έλεγε στο λαό "Εμάς μας θέλουν για σερβιτόρους και ξενοδόχους της Ευρώπης" και τα πλήθη τα αλαλάζοντα γκάριζαν από κάτω "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο".

    Δεν καταλάβαινα τότενες πολλά, μα σκέφθηκα "Γιατί άσχημα είναι οι Ελβετοί που βγάζουνε τρελλούς παράδες με τον χειμερινό τουρισμό;" και μετα ξανασκέφθηκα, "Μα είναι δυνατόν αυτός ένας σοσιαλιστής να υποτιμά μιά επαγγελματική κατηγορία οποιαδήποτε και νάναι αυτή;" και αναλογίσθηκα "Μα είναι τόσο άφρονας ώστε να αφορίζει μιά από τις δύο πιό σημαντικές βιομηχανίες του έθνους;"

    Ο άνθρωπος δεν ήταν ένας συνηθισμένος λαϊκιστής, ήταν αισχρός λαϊκιστής. Δίπλα του ακόμα και ο Χουάν και η Εβίτα Περόν θα φάνταζαν ερασιτέχνες.

    ReplyDelete
  46. Σημασία εχει να ξερης το σιστιμα. Εγώ ειμαι 25 ο πατερασ μου 50 και η μανα μου 48. Μου λενε πως ο Παπανδρεου μας εσωσε. Ο πατερας μου δοξα το θεό ειναι καλα και θα ζισει αλλα εικοσι τριαντα χρονια, αλλα παιρνει σιντακσι ενεκα αναπιρια, σκληροσι καταπλακα. Η μανα μου εχει συντακσι λογο που ειναι γυναικα στα 15 χρονια. Τωρα εχει καταστιμα εδω στο Ιλιο λευκα ειδη, στο ονομα μου και ετσι μαζευω ενσηματα ΤΕΒΕ. Μεχρι να πεθανουνε θαχω παρει και γω σιτακσι.
    Εντακσι εχουμε και δυο σπίτια. Ισαντε αυθερετα αλλα τακανε νομιμως ο λαλιωτης καλη του ωρα.
    Τωρα διεκδικουμε κι ενα φιλετο στο χωριο στη παραλια ενεκα χρισίκτισι. Τωρα εχουνε μεγαλι ακσια.
    Αυτοι που βριζουνε τον Ανδρεα οι φασιστες και μας πινουνε το αιμα εμανας των φτωχων δεν θα τους περασει.
    Να μι κατιγορατε το Παπανδρεου γιατι στεναχοριεμαι.

    ReplyDelete
  47. Κάποιοιος-ένας και μοναδικός, αλλά με διαφορετικά ψευδώνυμα-χρησιμοποιεί το blog για να βρίζει χυδαία τον Ανδρέα.Είναι ένας κοινός ρυπαντής που κατά τα άλλα κόπτεται και θρηνεί για την αισθητική ρύπανση της Ελλάδας.Τη κατάντια σε πιά μορφή ρύπανσης τη κατατάσεις φίλε μου;

    ReplyDelete
  48. @Παναγιώτη κτλ,

    Η ΜΑΝΑ μου παίρνει αναπηρική σύνταξη, και την έχει μεγάλη ανάγκη.
    Άντε σταματήστε τις ειρωνίες, εντάξει καταλάβαμε, το πιάσαμε το νόημα...

    Θα σας πω όμως ότι είχε και ιδιωτική ασφάλεια, τη μεγάλη και σίγουρη INTERAMERICAN, και την πλήρωνε χρόνια!

    Ξέρετε τί έγινε;

    Έπρεπε κανονικά να τη δώσουν σύνταξη, να την πληρώνουν τα νοσοκομία κτλ, κτλ, κτλ...

    Κάνανε εκβιασμό! Ναι ρε, εκβιασμό, ή παίρνεις 2.000.000 δρχ. ή θα σε πάμε δικαστικός γιατί μας απέκρυψες το πρόβλημα υγείας!

    Έτσι μας είπανε οι μαλάκες!

    Στο δικαστήριο θα φαινόταν η απάτη τους αλλά τους πας δικαστήριο όταν έχεις πρόβλημα υγείας σοβαρό;

    Μην τα ισοπεδώνουμε όλα έτσι;
    Η ζωή είναι πολύπλοκη και για να την ταξιδέψεις χρειάζεται πολλές φορές να βγάλεις τις ιδεολογικές παρωπίδες που μηδενίζουν τα πάντα.

    Άντε και εις υγείαν....

    ReplyDelete
  49. dimiourgiste kai ena koma me to idio onoma, na doume meta ti tha ginei stis epomenes ekloges!!! ego eimai mesa pantos! :)

    μάλλον αστιεύεσαι . Η G700 είναι σύγχρονη κίνηση της κοινωνίας των πολιτών. Στόχος είναι να ανοίξουμε δρόμο ανάμεσα στις συμπληγάδες των παραδοσιακών κομμάτων, του κράτους και της αγοράς. Ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών ΤΩΡΑ.

    ReplyDelete
  50. Φίλοι bloggers κινδυνεύουμε να μπλέξουμε σε μια παραδοσιακή συζήτηση καφενείου – κοκορομαχία με τους αντρεϊκούς από τη μία να αμύνονται και όλους τους άλλους από την άλλη να φωνάζουν και να ωρύονται .

    Η συζήτηση θα αποκτούσε ουσία εάν λάμβανε χαρακτηριστικά γενικότερης ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΣΗΣ των παλιών συμβόλων και των ιστορικών προσώπων που μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε μπροστά καθώς και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ των δικών μας νέων προτύπων .

    Η Ελλάδα χρειάζεται να μπει σε διαδικασία «αποσταλινοποίησης» . Αυτό προϋποθέτει την κατάρριψη , μύθων και αποκαθήλωση συγκεκριμένων προσώπων που κυριαρχούν στο συλλογικό φαντασιακό .

    ReplyDelete
  51. @Vaggelaσ

    Αν έχεις πετύχει και άλλο πόστ μου σχετικά με την υγεία λέω να είναι δημόσια με ένα ταμείο συνοχής και τα επιδόματα υγείας να βγαίνουν απο εκεί.

    Θεωρώ όμως διαφορετικό το θέμα της υγείας απο το συνταξιοδοτικό της καλοπέρασης. Δηλαδή την σύνταξη στα 60 ή και 50 και μετά ζωή μεχρι τα 80. Απο τα ίδια που πληρώνουμε σε ασφάλιστρα για την υγεία πληρώνουμε και για της συντάξης των Γερόντων, αποτέλεσμα τα ταμεία να έχουν συχνά πυκνά ελλείματα και να μην είναι στην ώρα τους στις πληρωμές των φαρμακοποιών κτλπ κτλπ. Τα προβλήματα δεν είναι νεά ούτε εμφανίστηκαν με τα ομόλογα. Προυπήρχαν και είναι προφανές οτι η οικονομία δεν το σηκώνει άλλο Το βάρος. Οι ξεχάσαμε της απεργίες των φαρμακοπείων να μην ξαναδώσουν φάρμακο αν δεν πληρωθούν απο το ΙΚΑ.

    Το βάρος της συνταξιοδότησης πρέπει να φύγει απο την πλάτη των νέων. Τώρα αν είσαι στα όρια της σύνταξης και αυτά που λέμε δεν σε συμφέρουν καλώς αλλιώς δεν βρίσκω κάποιο λόγο να διαφωνείς.

    Υ.Γ καλα αυτή η συνομοσιωλογία οτι κάποιος χρησιμοποιέι διαφορετικά ψευδόνημα για να κατηγορεί τον παπανδρεου είναι αστεία. Κοίταξες καθόλου το Λινκ που έδωσα. Τα στοιχεία είναι απο EUROSTAT και εφημερίδες της εποχής. Αν δεν τα πιστεύεις μπορείς να κάνεις την δική σου έρευνα αλλά τα ίδια αποτελέσματα θα έχεις.

    ReplyDelete
  52. @ αντώνης π

    Μας δίνεις μια καλή πάσα να οριοθετήσουμε τη θέση μας σε σχέση με τον κλασσικό αστικό φιλελευθερισμό και το νέο-φιλελευθερισμό.

    Πού συγκλίνουμε;
    Έχουμε πει πολλές φορές ότι ο ευρωπαϊκός σοσιαλισμός πρέπει να βρει ξανά τις φιλελεύθερες ρίζες του και να θέσει την ελευθερία εκ νέου στην κορυφή των βασικών του αξιών. Παράλληλα είναι μέγα θέμα δημοκρατίας να απεμπλακεί από τις δομές συμφερόντων που δημιούργησε μέσα στο κράτος με το μεγάλωμα των γραφειοκρατικών δομών.

    Έχουμε πει και το λέμε συνέχεια ότι η σημερινή Ελλάδα σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς , όπως είναι χαρακτηριστικά η οργάνωση του κράτους, η ολιγοπωλιακή φύση της αγοράς, η εξωστρέφεια της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας και τα ατομικά δικαιώματα, χρειάζεται μια γερή δόση ελευθερίας.

    Ωστόσο οι προτάσεις των φιλελεύθερων δεν είναι παντού χρήσιμες κι επίκαιρες. Το αντίθετο μάλιστα. Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφέρουμε τα εξής.

    Κρατική ιδιοκτησία: η ΦΣ την οποία επικαλείσαι προτείνει τη δωρεάν διανομή σε όλους τους πολίτες , σε ίσης οικονομικής αξίας μερίδια , όλης της μη χρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και όλων των μετοχών των δημόσιων επιχειρήσεων. Στη διανομή αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται , υπό προϋποθέσεις , και δασικές εκτάσεις εκτός ορισμένων εξαιρέσεων . Αυτό είναι τόσο δογματικό, ανεδαφικό και επικίνδυνο όσο να λέει το ΚΚΕ ότι θα κρατικοποιήσει το σύνολο της οικονομίας.

    Αγορά εργασίας : η Ελλάδα λόγω των πολλών μικρών επιχειρηματικών μονάδων σε συνδυασμό με ένα δύσκαμπτο ομολογουμένως θεσμικό πλαίσιο , διακρίνεται για ένα από τα μεγαλύτερα επίπεδα παθητικής ευελιξίας στις χώρες του ΟΟΣΑ. De facto δηλαδή η αγορά είναι ευέλικτη , σχεδόν λειτουργεί μεσαιωνικά , χωρίς κανόνες. Εδώ το πρόβλημα και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις δεν θα το λύσει η περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας, αλλά η αναδιάρθρωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας με το πέρασμα από μια Επιχειρηματικότητα Ανάγκης σε μια Επιχειρηματικότητα Υψηλών Δυνατοτήτων. Δηλαδή το πέρασμα από τη νανο-επιχείρηση , η οποία δημιουργείται για αμιγώς βιοποριστικούς λόγους και η οποία έχει όφελος από τη συμπίεση του εργατικού κόστους , στην επιχείρηση που εκμεταλλεύεται ευκαιρίες και επενδύει σε εργάτες της γνώσης και φυσικά πληρώνει γι’ αυτό.

    Αυτό όμως συνιστά μια σύνθετη διαδικασία η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τα γιατροσόφια του κλασσικού φιλελευθερισμού ή του παραδοσιακού σοσιαλισμού. Δεν μπορεί δηλαδή να επιτευχθεί μόνο μέσα από την παροχή κινήτρων που προσφέρει η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ούτε μέσα από την αύξηση της ενεργούς ζήτησης ρίχνοντας χρήμα όπως όπως στην οικονομία. Χρειάζονται μια σειρά από μέτρα που συνδυάζουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τη διάρθρωση της αγοράς αλλά και βοήθεια του κράτους προς τις μικρές κυρίως επιχειρήσεις ώστε α) να αποκτήσουν πληροφόρηση για τις εξελίξεις στο εξωτερικό, β) να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες, γ) να υιοθετήσουν νέες μεθόδους παραγωγής , δ) να μάθουν να επιλέγουν σωστά το ανθρώπινο δυναμικό .

    Δυστυχώς η ανάπτυξη πολλές φορές ακόμα κι αν η δομή κινήτρων σε μια οικονομία είναι τέλεια δεν ξεκινάει από μόνη της. Χρειάζεται ένα σπρώξιμο . Κάτι να την πυροδοτήσει.

    Σε κάθε περίπτωση πέρα από τις επιμέρους παρατηρήσεις υπάρχει σήμερα ένα επιπλέον τεράστιο ζήτημα σε σχέση με τον φιλελευθερισμό , αντίστοιχο με το πρόβλημα που υπάρχει και με το σοσιαλισμό. Και οι δύο ιδεολογίες συνιστούν τους μύθους και την πολιτική εσχατολογία της βιομηχανικής κοινωνίας και εποχής . Προέκυψαν , ο μεν φιλελευθερισμός μέσα από τις αξιώσεις ισχύος της αστικής τάξης , ο δε σοσιαλισμός μέσα από τις αξιώσεις ισότητας και ευημερίας της εργατικής. Σήμερα που ο κοινωνιολογικός τύπος του αστού αλλά και του προλετάριου είναι extinct οι δύο ιδεολογίες στέκονται σε πήλινα πόδια . Σήμερα ζούμε στην πλανητική εποχή , σε μια μαζική δημοκρατία καθώς και μια μαζική κοινωνία της κατανάλωσης, των πολλαπλών προσωπικών επιθυμιών , της διαφορετικότητας και της ατομικότητας. Κι εκεί οι λύσεις είναι σύνθετες και όχι μονοδιάστατες.

    ReplyDelete
  53. antwanki politaki phgaine se kanena giatro agori mou!!!! Akou Mhtsotakh k epiteleio...eisai sobaros?!?! Edw milame gia thn ANTIKEIMENIKA xeiroterh kybernhsh apo katabolhs ellhnikou kratous...synel8e please!!!

    ReplyDelete
  54. @ g700 (11:10):

    to piasame to yponooumeno...kalh synexeia sto "ergo" sas!!!

    ReplyDelete
  55. H αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν από τις χειρότερες και ίσως η χειρότερη μετά την "Τσοβόλα δωστα όλα" περίοδο 1985 - 1989.

    Αυτό βέβαια δεν ακυρώνει το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης, αν και ηθικά ανερμάτιστος (Ιούλιος 1965, Αποστασία) είναι ικανός και εύστροφος. Επίσης, δεν χωρεί αμφιβολία πως ο κ. Μάνος είναι εξαίρετο άτομο και πολιτικός που λίγοι όμως καταλαβαίνουν.

    Ενδεχομένως ο κ. Σημίτης και ο κ. Μάνος είναι τα μοναδικά μακρού βεληνεκούς στοιχεία στην ελληνική πολιτική.

    ReplyDelete
  56. @G700

    Poy akrivws soy edwsa pasa. profanos kai to na efarmoseis ksafnika oles tis thewries toy fileleytherismo tha dimioyrgisei polla provlimata logo tis filosofias mas kai ton domwn tis Oikonomias mas(oxi mono giati einai lathos alla kirios epeidi diaferoyn). Thelei stadiaka vimata. Diorthosi asfalistikoy , stadiaki katargisi tis grafeiokratias, stadiaki meiwsi tis forologias kai tosa alla poy exoyme anaptiksi kata kairoys. Kai fisika o fileleytherismos den dinei tin lisi ws dia mageias oyte kai se ola ta themata. Kanena dogmatiko sistima den dinei lisi, prepei na ekselisete to sistima stadiaka kai vasi to pws ekselisete i oikonomia kai i koinwnia.

    Kalws i kakos ta palaia kommata exoyn mixanismoys poy den toys epitrepoyn na allaksoyn rota eykola kai akoloythoyn idia monopatia, vazw kai to KKE kai ton synaspismo mesa sta palaia statika kommata oxi mono ta dio megala.

    Ta tria nea kommata akoloythoyn nea monopatia(LAOS, Toy papathemeli kai I FIS). Apo tis apopseis ton new kommatwn simfono mono me tis thesis tis FIS. Oxi katholika dioti alimono an simfonoysame se ola omws i stratigiki toys mporei na epireastei poio amesa apo emas kai na veltiothei. An exeis kapoies diafwnies stis thesis toys tha soy protina na toys to peis i kai na asxolitheis an kai nomizw kapoioi idi diavazoyn to blog.

    ReplyDelete
  57. Basika Baroni moy mipos i kivernisi Mitsotaki itan toso xalia epeidi anelave meta tin kivernisi Tsovola kai paleye na simazepsei ta asimazeyta. Mipos ksekinise ola ta megala erga poy eixe diakopsei to pasok opws to metro kai to Venizelos. Episis san kivernisi den eixe kan aytodinamia na kanei metarithmisis kai ayto dioti prin figei to PASOK to '89 proothise analogiko sistima eklogwn poy den epitrepei dimioyrgia isxirwn kivernisewn.

    Peri Ithikis toy Mitsotaki kai apostasia prepei na paradextoyme oti i Istoria ton dikaiwnei. Fonaze ston Gewrgio Papandreoy na min elthei se riksi me ton vasilia dioti kindineyoyme apo praksikopima. Otan irthe se riksi o Gewrgios parakinoymenos apo ton Andrea o Mitsotakis prospathise na dimioyrgisei kivernisi dilonontas oti to kanei gia na min dwsei aformi se praksikommaties. I istoria ton dikaiwse dioti ontws oi praksikommaties vrikan aformi kai o Mitsotakis itan apo toys prwtos poy sinelavan. o idios vevaia dilwse argotera oti anti na kanei kivernisi eprepe na prospathisei perisotero na peisei ton Gewrgio na ipoxwrisi. Kai gia osoys ton katigoroyn gia fasista tha prepei na thimithoyn ligo istoria oti itan o prwtos poy eipe sti voyli na nomimopoiisoyn to KKE kai malista to eprakse prin to praksikopima otan to na ipostiriksis to KKE itan taboo. Episis ipostirikse ton kazantzaki otan ton aforize i ekklisia kati poy episis itan epikindini politiki praksi. An mi ti allo ton thewrw apo toys poio akaireoys politikoys poy exei i xwra an kai pantelws anikano na epoikinwnisei me ton Lao, san psixros orthologistis nomize oti o laos tha katalavei oti ayto poy kanei einai to swsto. Den iksere oti o laos thelei paramithia tis xalimas.

    ReplyDelete
  58. Re Politaki sobara ta pisteyeis ayta?!?!

    ReplyDelete
  59. Kai ta pisteyw kai einai katagegramena san istoria
    Se ti apo ola diafwneis? Alla an diafwneis se kati tote na parathesis stoixeia oxi na aerologeis. An den exeis sigekrimena stoixeia tote kalitera na min ekfereis gnwmi.

    ReplyDelete
  60. @ antonis politakis
    Από την ιστορία της ΣΤ δημοτικού τα διαβάζεις;

    ReplyDelete
  61. Αν διάβαζα απο το βιβλιο της ΣΤ δημοτικού θα είμουν ακομα ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  62. @ antonis politakis
    Μας είπες τι δεν είσαι. Τι είσαι;
    GM?

    ReplyDelete
  63. Kύριε Πολιτάκη:

    Οταν κάνουμε πολιτική ανάλυση και μάλιστα αναδρομική, δεν μπορούμε να κρίνουμε μόνο από τα (επι)φαινόμενα. Οφείλουμε δε, κατ ελάχιστον, να λαμβάνουμε υπόψη τους θεσμούς και, κυρίως, το Σύνταγμα που ίσχυε τότε, το πολιτειακό, πολιτικό, κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο κλπ κλπ.

    Οσον αφορά στην κυβέρνηση 1990-1993 του κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος έχει επανειλημμένα, ιδιωτικά και δημόσια, παραδεχθεί πως το μεγαλύτερο λάθος της σταδιοδρομίας του ήταν η επιλογή του ανεκδιήγητου εθνικιστή Α. Σαμαρά ως υπουργού Εξωτερικών [σσ. ο χαρακτηρισμός του ΑΣ προέρχεται από το State Department!]. Πολλές φορές, ένα και μόνο, αλλά ΚΟΜΒΙΚΟ, λάθος αρκεί γιά να χαρακτηρισθεί ολόκληρος ο πολιτικός βίος ενός ανδρός [πχ, ο Richard Nixon ήταν ιδιοφυής και έκανε το μέγιστης γεωπολιτικής σημασίας "άνοιγμα" πρός την Κίνα κλπ κλπ, αλλά όλοι, Αμερικανοί και μη, θα τον θυμούνται γιά το Watergate].

    Ας έρθουμε στο σοβαρό θέμα, των Ιουλιανών (1965) και της Αποστασίας. Ο Γεώργιος Παπανδρέου ["Γέρος"] δεν είχε ηγετική στόφα (κατά τους μεν) ή πίστευε με πάθος στην δημοκρατία (κατά τους δε), πράγμα που δυσκόλευε την από μέρους του διακυβέρνηση. Κοντολογίς, η Ενωση Κέντρου, ήταν ένα συνονθύλευμα ετερογενών νανο-κομμάτων, από το κεντροδεξιό του Σοφ. Βενιζέλου μέχρι την ΕΠΕΚ του Παπαπολίτη, το Αγροτικό Κόμμα του Μπαλτατζή κλπ κλπ. - κατ ουσίαν ΔΕΝ ήταν κόμμα, αλλά patchwork of random pieces. Ομως, ανεξαρτήτως ιδεολογικών διαφορών, ήταν τότε και είναι σήμερα διεθνής πρακτική ότι όταν εκλέγεtαi μέσα από ένα κόμμα, o πολιτικός δεν νομιμοποιείται να σηκώνει δική του padiera (σημαία) κατά το δοκούν και, μάλιστα, σε περίπτωση ψήφου εμπιστοσύνης, να ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ το κόμμα υπό τη σημάια του οποίου εξελέγη. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΘΕΜΙΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ.

    Aς ληφθεί ακόμα υπόψη ότι, όπως σήμερα έχουμε 2 πόλους, το Κράτος και το κυβερνών Κόμμα (με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα), τότε υπήρχε το αυταρχικό Κράτος ΚΑΙ το αυταρχικότερο ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ [ήτοι το αγλάισμα των ΕΜΜΙΣΘΩΝ τραμπούκων της Ασφάλειας, του Στρατού (ΙΔΕΑ), της έμμισθης Νεολαίας της ΕΡΕ (ΕΚΟΦ) - δηλαδή "λουλούδια" δίπλα στα οποία ακόμα και οι gangsters λαλιώτης και τσοχατζόπουλος θα φάνταζαν ως "ρόδα αμάραντα"].
    Μέσα σ αυτό το κλίμα, ο Γέρος έδωσε θάρρος και κουράγιο στον πενόμενο και απελπισμένο Λαό και τον δίδαξε πώς να διεκδικεί τα δικαιώματά του (ίδε "Ανένδοτος Αγώνας").
    Το εκλυτικό αίτιο της ρήξης με τον θρασύτατο νεαρό βασιληά ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού του 52% του Λαού να αναλάβει ΚΑΙ το υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Ο Γέρος είναι πιά νεκρός (έχει "φύγει" που λέει ο ανόητος κόσμος) και δεν είναι γνωστό αν το θέμα ήταν γι αυτόν φορμαλιστικό η ουσιαστικό (αρχής η ουσίας). Ανεξαρτήτως του ΤΙ λειτουργούσε στο μυαλό του (μπορεί ακόμα και να φοβόταν τον ανερμάτιστο γιό του στον ίδιο βαθμό που τον φοβόταν η ακροδεξιά), ο Γέρος διατηρούσε, συνταγματικά, το δικαίωμα να διορίσει εαυτόν ως υπουργό Εθνικής Αμύνης (ίδε ανάλυση συνταγματολόγου Αριστόβουλου Μάνεση) και ο βασιληάς δεν είχε λόγο να αντιτάξει veto, ειδικά αφού ο κομμουνιστικός κίνδυνος δεν υφίστατο, πλέον, ούτε κατά διάνοια.

    Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑ ΒΑΡΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΟΥ (δικαίως η αδίκως, αμαρτίαι γονέων κλπ κλπ).

    Πρέπει να θυμόμαστε, at all times, ότι πριν και πάνω, ακόμα και, από την οικονομική ευημερία, βρίσκεται το ΔΙΚΑΙΟ, αλλιώς το οικοδόμημα στέκει σε πήλινα στηρίγματα, γιά να δανεισθώ έκφραση του Thanassis, as per Reuters, representative of G700.

    ReplyDelete
  64. συμφωνούμε τη baroness σ' αυτό το σημείο

    ReplyDelete
  65. vazw kai to KKE kai ton synaspismo mesa sta palaia statika kommata oxi mono ta dio megala.

    στάνταρ αυτό .

    ReplyDelete
  66. Βαρώνη συμφωνούμε σχεδον απόλυτα. Μεγάλο μέρος της ευθήνης την είχε ο βασιλιάς και πολύ χαίρομαι που αυτός ο θεσμός σταμάτησε να υφίσταται στην ελλάδα.

    Για το ηθικό μέρος της συζήτησης θεωρώ οτι ο πολιτικός πρέπει να σηκώνει παντιέρα για πράγματα που θεωρεί οτι πρέπει να γίνοντε αλλιώς. Πολιτικό σφάλμα του Μητσοτάκη ναι συμφωνώ απόλυτα και συμφωνεί και εκείνος όχι όμως ηθικό. Ο κουμουνιστικός κύνδινος όντως δεν υπήρχε εκείνο τον καιρό όμως τα ακροδεξια στοιχεία δεν τον βλέπανε αυτό. Την υπαρξή τους και τις κινήσης τους τις γνωρίζανε(των ακορδεξιών) και ο Μητσοτάκης είχε δικίο όταν φώναζε νηφαλιότητα αλλιώς οδεύευουμε προς πραξικόπημα.

    ReplyDelete
  67. Πολιτικό ΚΑΙ ηθικό ατόπημα, κύριε Πολιτάκη.

    ΔΙΟΤΙ, εάν έκρινε τότε ο κύριος Μητσοτάκης ότι όσα έπραττε ο Γέρος οδηγούσαν στην καταστροφή, μπορούσε και είχε υποχρέωση να αντιδράσει ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ του βουλευτικού αξιώματος. Ετσι θα είχε πράξει το χρέος του ΚΑΙ προς την πατρίδα ΚΑΙ προς την συνείδησή του ΚΑΙ
    δεν θάχε προδώσει το κόμμα με το οποίο εξελέγη.

    Με 40 βαθμούς υπό σκιά, με πάνω από τους μισούς πολίτες σε διακοπές και στην Αθήνα του 1.5 εκατομ. πολιτών, ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ άτομα στην Πανεπιστημίου, την Σταδίου, την Πλατεία Συντάγματος και την Βουλή ΕΚΛΑΙΓΑΝ σαν μωρά παιδιά και ΩΡΥΟΝΤΟ ["Γέρο προχώρα σε θέλει όλ' η χώρα"] απαιτώντας από τον Παπανδρέου να κηρύξει δικτατορία εν ονόματι του Λαού. Αλλά ο κακομοίρης ο Γέρος δεν πίστευε στη δικτατορία, έστω και ΕΚ του ΛΑΟΥ και αντ' αυτής προτίμησε την παραίτηση.

    Βλέπετε, ο Γέρος και ο Ανδρέας διέφεραν όσο η μέρα και η νύχτα.

    ReplyDelete
  68. barwnh pes'ta giati o politakis leei oti na'nai

    ReplyDelete
  69. Πάντως, πρέπει να είχαμε πολύ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τότε (όπως και τώρα άλλωστε). Ούτε κατάλαβε πώς έπεσε.

    ReplyDelete
  70. Βαρώνη μου
    Μακαρι να είχε πράξει τοτε ο Γερος την δικτατορια και να είχαμε ξεφορτωθεί και τον βασιλιά και τους συνταγματάρχες. Αλλά δεν έπρεπε να παραιτηθεί απο την θέση του(Ο Γερος). Πέραν τούτου θεωρώ τον Γέρο αξιόλογο πολιτικό που βοήθησε την ελλάδα κατι που δεν ισχύει για τους απογονους του

    Τραγικό σφάλμα του Μητσοτάκη το παραδέχομαι δεν το αμφισβήτησα σε κανένα comment, . Σαν ηθικό ατόπημα θεωρώ να πράξει ο πολιτικός κάτι για ιδιοτελή συμφέροντα, ακόμα δεν είμαι πεπεισμένος οτι ο Μητσοτάκης το έκανε για ιδιωτικό συμφέρον αλλά αυτό ειναι προσωπική αποψη. Ιστορικά πάντως ήταν τραγικο πολιτικό λάθος, δεν έχει σημασία να συνεχίσουμε την συζήτηση διότι συμφωνούμε και στα γεγονότα και στην ιστορική αντικειμενικοτητά τους αλλά δεν μπορύμε να ξέρουμε τι ακριβώς σκέψεις τους οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές οπότε ο καθένας μας θα έχει διαφορετική γνώμη.

    Μετα τιμής

    Υ.Γ αλήθεια γιατί έχεις επιλέξει σαν Nick την Θάτσερ?

    ReplyDelete
  71. re politaki o mitsotakis einai makran o kalyetros "professional" politikos pagkosmiws! ti syzhtas twra gia epiloges klp klp?

    ReplyDelete
  72. @ OLOYS!!!

    Exo na po oti exete xefigei telios... An to thema sizitishs einai o Mitsotakis kai o Papandreoy, tote anoixte allo blog, kai mhn vgazete ta apothimena sas edo! To provlima den nomizo oti einai ti EGINE... Alla ti THA ginei apo do kai pera!!! Mono etsi mporoun na lithoun ta provlimata mas! H parelthontologia pote den ofelise kanenan!!! As psaxete na deite kalitera me ti ORGANOMENES kiniseis mporeite na diorthosete thn simerinh katastash, an kai nomizo oti ta paidia mas, gia na mhn po kai ta egonia mas...tha asxolounte me to akrivos idio thema meta apo pola xronia!!! Kai xerete pio einai to pio gelio apo ola? Oti tote den tha vrizoun ton Papadreou kai ton Mitsotki, alla EMAS toys goneis toys...Pou par oti vlepame thn katstash den kaname TIPOTA ousiastiko gia na prostatepsoume to diko toys melon (afou etsi kai allios den mporoume na kanoume kati gia to diko mas) pera apo to na sizitame ateliota xoris ousia kai kanena apotelesma!!!

    ReplyDelete