Monday, July 6, 2009

Διαρθρωτικές αλλαγές της πλάκας. Αφήστε του νέους να κουρεύονται.

Παρακολουθώντας τις διαφημίσεις για την αντικατάσταση παλιών κλιματιστικών με επιδότηση από το ΕΣΠΑ, και συνδυάζοντάς την εικόνα αυτού του δήθεν φιλολαϊκού μέτρου με τις προθέσεις της κυβέρνησης για «διαρθρωτικές» αλλαγές το Φθινόπωρο, στην πραγματικότητα ψιλοπαρεμβάσεις εισπρακτικού χαρακτήρα στο ασφαλιστικό, τους μισθούς και την εργασία οι οποίες θα πλήξουν τους νέους, δεν μπορέσαμε παρά να αναρωτηθούμε, αν όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει κάτι που να ευνοεί τη γενιά των 700 ευρώ στην Ελλάδα, αν υπάρχει καν πρόθεση να γίνει κάτι στο μέλλον ή αν απλώς το πολιτικό σύστημα κι εν προκειμένω η κυβέρνηση ψαρεύει ψηφοφόρους στα θολά νερά της εκάστοτε πολιτικής μόδας.

Δε χρειάζεται δεύτερη σκέψη. Όχι μόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, όχι μόνο πρόθεση να γίνει κάτι δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως λαμβάνονται όλα εκείνα τα μέτρα που καθιστούν τη νέα γενιά «γενιά-Ιφιγένεια». Με τους νέους να θυσιάζονται στο βωμό της προσωρινής επιβίωσης του υπάρχοντος μεταπολιτευτικού οικονομικού status quo. Πέρυσι, ζήσαμε τη φορολόγηση του ελεύθερου επαγγελματία, στην πλειονότητα των περιπτώσεων του μισθωτού με το μπλοκάκι, με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 10,500 ευρώ. Λες κι από εκεί θα βρίσκονταν τα φορολογικά έσοδα τα οποία σημειωτέον υπολείπονται 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τώρα μας προϊδεάζουν για επιδείνωση του μισθολογικού καθεστώτος των νεοεισερχόμενων στο δημόσιο με μείωση του βασικού μισθού καθώς και νέα επιδείνωση των όρων ασφάλισης με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και κατάργηση, σκανδαλωδών ομολογουμένως, ρυθμίσεων αλλά μόνο για όσους πρωτάρηδες εισέρχονται στο σύστημα. Ταυτόχρονα, διάφορες γελοιότητες, όπως η μείωση του φόρου ταξινόμησης στα ΙΧ, βαφτίστηκαν πριν από μερικούς μήνες μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης δια της τόνωσης της κατανάλωσης και του εμπορίου, ενώ η αντικατάσταση του κλιματιστικού με επιδότηση του δημοσίου ανάγεται σε μείζον μέτρο προώθησης της πράσινης ανάπτυξης.

Διαρθρωτικές αλλαγές της πλάκας. Πλήρης αδιαφορία για τη γενιά των 700 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, λέξη δεν έχει ακουστεί για την ουσία των μεγάλων διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η ελληνική οικονομία. Προβλήματα, η διαιώνιση των οποίων διογκώνει την κοινωνική αδικία και αυξάνει τη γενεακή ανισότητα στο μέγιστο βαθμό, δημιουργώντας το φαινόμενο της γενιάς των 700 ευρώ. Ποια είναι αυτά; Η πλήρης απαξίωση της εργασίας με το ποσοστό του ΑΕΠ που αναλογεί σε εισόδημα από μισθούς να έχει πέσει στο 35%. Το δημοσιονομικό που καίει τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των μεσομακροπρόθεσμων δαπανών, καθιστώντας την Ελλάδα τεχνικά χρεοκοπημένη χώρα, η οποία για να σωθεί θυσιάζει τα παιδιά της στέλνοντας τη λυπητερή στο μέλλον. Το ασφαλιστικό σύστημα που αν δεν αλλάξει ριζικά θα βουλιάξει, παρασύροντας τους νέους και τις μελλοντικές γενιές στον πάτο του πηγαδιού.

Ψελλίζονται μόνο κάτι μισόλογα για δήθεν «διαρθρωτικές» αλλαγές σαν αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Ας μην κοροϊδευόμαστε, η κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών για όλους τους νέους ασφαλισμένους σε ορισμένες μόνο επαγγελματικές κατηγορίες, όπως ακούγεται, δεν είναι δυνατόν να θεωρείται παρέμβαση μείζονος σημασίας που θα αλαφρύνει το σύστημα από τα βάρη. Το αναλογιστικό έλλειμμα ολόκληρου του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ) μόνο για τον κλάδο κύριας σύνταξης, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 337 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 153% του ελληνικού ΑΕΠ.

Απαιτούνται πολιτικές ρηξικέλευθες που αντιμετωπίζουν συνολικά τις μεγάλες προκλήσεις που μας θέτουν η γήρανση του πληθυσμού, το οικολογικό ζήτημα, η κοινωνία της υπερκατανάλωσης και η απαξίωση των συλλογικών αγαθών. Δυστυχώς, τέτοιες προσεγγίσεις, όπως για παράδειγμα η μετάβαση σε ένα μεικτό σύστημα συντάξεων, απορρίπτονται είτε ως ακατόρθωτες είτε ως ανούσιες ή ως ήσσονος σημασίας προτεραιότητες με τη γνωστή μάλιστα αλαζονική υπεροψία που χαρακτηρίζει την εκάστοτε εξουσία.

Είναι τραγικό. Ζούμε αυτή τη στιγμή μια πρωτοφανή πλανητική οικονομική κρίση, η οποία έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια ευκαιρία να αναδιοργανώσουμε πλήρως τις οικονομικές μας δομές. Να μετατρέψουμε έτσι τη γενιά των 700 ευρώ από ένα συνοθύλευμα αποθαρρυμένων εργατών γνώσης και ανυπόμονων παρασιτικών καταναλωτών σε φιλόδοξους δημιουργούς του μέλλοντος τους. Θα την κλωτσήσουμε;

24 comments:

  1. Η Φ-Λ-Π θα τα λύσει όλα τα προβλήματα του ασφαλιστικού μη μου ανησυχείτε. Φάνη προχώρα σε θέλει όλη η χώρα.

    ReplyDelete
  2. Πωπω, αυτή η Πετραλιά, πως είναι έτσι, plastic surgery disaster με τα όλα της. Είναι η βατραχίνα μάγισσα που έδωσε το δηλητηριασμένο μήλο στη χιονάτη, δηλαδή στη γενιά των 600 ευρώ. Είναι τραγικό αυτοι οι άνθρωποι να κυβερνάνε. 'Ελεος. Προτείνω να αφήσουμε την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και να περάσουμε σε μια νέα μορφή δημοκρατίας, τη δημοκρατία της γκιλοτίνας.

    ReplyDelete
  3. "Αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία -και μιλώ πάντοτε για τον ηγετικό της πυρήνα- αποτελεί μια στέγη στελεχών, ανεπάγγελτων επιτηδείων και απαίδευτων ιδιωτών, με ανύπαρκτη την όποια κοινωνική συνείδηση, που ανέχονται ο ένας την παρουσία του άλλου στη βάση ενός σιωπηρού ή και ρητού συμβολαίου: εξουσία και πλουτισμός. Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής μάλιστα είναι σήμερα το σημαντικότερο βαρίδι για την πορεία αυτού του τόπου, αλλά και της παράταξης. Την έχει ιδιοποιηθεί απόλυτα και την οδηγεί είτε ένεκα ανικανότητας είτε ένεκα διαφθοράς στην ανυποληψία και τη συρρίκνωση"
    Π.Τατούλης,Ελυθεροτυπία 6-7-09

    ReplyDelete
  4. Ποιό είναι το μικρό κόμμα,που κατα τον Τατούλη,τη περίοδο 1992-93,τα άρπαξε από τη Ζήμενς;

    "Να σας θυμίσω ότι η Siemens ισχυρίζεται ότι χρημάτισε την περίοδο 1992- 93 και ένα μικρό κόμμα -ποιο να είναι αυτό;"
    Τατούλης

    ReplyDelete
  5. Μην ασχολείστε πλέον μ΄ αυτούς τους μ@λ@κες.
    Έχουν τελειώσει και το γνωρίζουν και οι ίδιοι.
    Πέρασαν και κατέστρεψαν , όπως οι ακρίδες τα σπαρτά.
    Θεωρώ ότι η προσοχή μας και οι όποιες πιέσεις μας , πρέπει να έχουν σαν αποδέκτες αυτούς που έρχονται, οι οποίοι παρεπιπτώντως σε σημαντικά θέματα σιωπούν ή γενικολογούν.
    ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ , ΔΕ ΝΟΜΙΖΕΤΕ??

    ReplyDelete
  6. Ευλογημένος ο Ερχόμενος Πατέρα Paisios

    ReplyDelete
  7. Ερχεται ο Μεσσίας Πατέρα, επί "πώλου όνου" καθεσθείς ,ψάλλοντάς σοι Αλληλούια. .

    ReplyDelete
  8. πριν απο κανένα μήνα θυμάμαι η Κατερινα (?) ταχε πει πολυ ωραία και χύμα και τσουβαλάτα

    Ας μην ξαναμιλήσουμε για διαγενεακή δικαιοσύνη- η προηγούμενη γενιά ταφαγε, ταπαιξε στο καζίνο, τα σκόρπισε.
    Στο κάτω κάτω δεν είχε υποχρέωση να αφήσει κληρονομιά.
    Ακόμη και μιά έρμη Παιδεία που παρέδωσε σε καλούτσικη κατάσταση, τούτη η γενιά φρόντισε να την διαλύσει.

    Ασχοληθείτε καλύτερα με το πως θα δημιουργήσει τούτη η γενιά παρά πως θα παραλάβει από την άλλη

    Εδώ χρειάζεται άλμα προς τα εμπρός. Ούτε να ασχολούμαστε με τον (κάθε) Τατούλη (τώρα τα θυμήθηκε αυτά που λέει?), αλλά ούτε και να τρέφετε αυταπάτες, ότι δήθεν το ένα ή το άλλο κόμμα θα φέρει κάποιας μορφής αλλαγή.

    Αυτό που πρέπει να κατανοήσετε όλοι είναι ότι ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ είναι άχρηστοι και επιπλέον δεν υπάρχει δημ. διοίκηση

    Η αλλαγή δεν θα έρθει από αλλαγή κομμάτων αλλά μέσα απο τους θεσμούς.

    ReplyDelete
  9. Ο θεσμός των θεσμών σε μια κομματική δημοκρατία, όπως είναι οι σύγχρονες κοινοβουλευτικές δυτικές Δημοκρατίες, είναι τα κόμματα.Δεν υπάρχει Δημοκρατία, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε και τη ζούμε, χωρίς κόμματα.
    Και φυσικά και τα ίδια τα κόμματα αλλάζουν και ας έχουν τα ίδια ονόματα και ας έχουν και αρχηγούς με το ίδιο επώνυμο.Αλλο το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα,άλλο του Σημίτη και άλλο του Γιώργου.Αλλη η ΝΔ του μακαρίτη Καραμανλή,άλλη του Μητσοτάκη και άλλη του Μπουχέσα.
    Δεν γίνεται χωρίς κόμματα,δεν γίνεται χωρίς πολιτικούς ,δεν γίνεται χωρίς πολιτική να υπάρξει Δημοκρατία όπως τη γνωρίζουμε.Εαν δεν μας αρέσει αυτή η Δημοκρατία ας προτείνουμε κάποια άλλη, ΑΛΛΑ Δημοκρατία, καλύτερη απο αυτή που έχουμε, και όχι ερωτοτροπίες με την κατάργησή της.

    ReplyDelete
  10. parmenides
    καλη η θεωρία!
    Ναι τα κόμματα είναι μέρος των θεσμών, ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και οχι όταν έχουν γίνει βόθροι όπως στην Ελλάδα

    θεσμός είναι κάτι που ισχύει στο διηνεκές χωρίς να ενδιαφέρεται αν είσαι κόκκινος, πράσινος ή μπλε

    ReplyDelete
  11. Ser, τη γενεακή δικαιοσύνη δεν την αφήνουμε ούτε στιγμή. Δες το αφιέρωμα του Economist στη Γήρανση την περασμένη βδομάδα και θα καταλάβεις. Λέει "για τις ανεπτυγμένες χώρες το δημοσιονομικό βάρος της κρίσης υπολογίζεται μόλις στο 10% του συνόλου των δαπανών που σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης". Οι δυτικές κοινωνίες γερνάνε κι αυτό έχει τρομερές συνέπειες για την οικονομία. Το αν έχει το ελληνικό δημόσιο μισό εκατομμύριο μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους ή αν χρεωθήκαμε με μεγαλύτερο επιτόκιο από το εξωτερικό μετατρέπονται σε ήσσονος σημασίας ζητήματα μπροστά στα οικονομικά βάρη που φέρνει η γήρανση του πληθυσμού. Σ' αυτό το πλαίσιο η γενεακή δικαιοσύνη αποκτάει τεράστια σημασία. Όχι γιατί ζητάμε να παραλάβουμε, αλλά γιατί απαιτούμε να γίνουν αλλαγές. Δεν μπορεί να λέμε business as usual. Διαφορετικά να τα δώσουμε όλα στους 50και να ζήσουν the baby boomer high life, να μην αλλάξει τίποτα, να επωμιστούν οι νέοι όλα τα βάρη και τέλος καλό όλα καλά. Τέλος δεν μπορεί να λέμε καλώς τα έφαγαν. Όχι να πληρώσουν το κόστος των όποιων αλλαγών στο βαθμό που τους αναλογεί και είναι δίκαιο. Για παράδειγμα δεν μπορεί η σαλαμοποίηση του ασφαλιστικού εναντίον των νέων να προτάσσεται συνέχεια ως η λύση στο πρόβλημα των συντάξεων. Γενεακή Δικαιοσύνη = αίτημα για ριζικές αλλαγές

    ReplyDelete
  12. Ορθά μίλησες Παρμενίδη

    ReplyDelete
  13. Καταφέραμε να κάνουμε και το ΙΒ σα τα μούτρα μας, ε;

    ReplyDelete
  14. Άσε άμα θες να ξεφτιλίσεις ένα οποιοδήποτε σύστημα βάλε έναν Έλληνα μέσα αν στο κάνει τρυπητήρι. Μαγκιά κλανιά κι ο κώλος φυσαρμόνικα.

    ReplyDelete
  15. Με τη γήρανση κι όλα αυτά συμφωνώ, αλλά τι να πω εξοργίζομαι όταν βλέπω κάτι λαμόγια σαν κι αυτό στη Γενεύη και τους άλλους εδώ μέσα.

    ReplyDelete
  16. εδώ μέσα εννοώ στην Ελλάδα

    ReplyDelete
  17. " Ventriloquist said...

    Καταφέραμε να κάνουμε και το ΙΒ σα τα μούτρα μας, ε;

    July 7, 2009 6:05 PM"

    Το "NewsTime" τσιμουδιά δεν αναφέρει για το θέμα.Γιατί ρε παιδιά; Σας ξέφυγε ή το θάψατε;

    ReplyDelete
  18. Γιατί δε γίνεται δημοκρατία χωρίς πολιτικούς; Τι είναι οι πολιτικοί; Παράσιτα, οι πιο πολλοί ανεπάγγελτοι, μεγαλωμένοι σε νεολαίες κομμάτων και βουτηγμένοι στο νεποτισμό. Καραμανλήδες, Παπανδρέηδες, Λιάπηδες, Παπουτσήδες, Ντορούλες και Αννούλες. Παράσιτα. Σαν τις τράπεζες ένα πράμα, που παίρνουν τα λεφτά των καταθέσεων και πολλαπλασιάζουν αέρα με τόκο. Και αυθυποβαλλόμαστε κιόλας οτι όλα αυτά είναι απαραίτητα, αλλιώς θα καταστραφεί το σύστημα.

    ReplyDelete
  19. Baygom Jim,Baygon.Να ψεκάσουμε τα παράσιτα.

    ReplyDelete
  20. Η υπαμοιβομένη γενεά ημών προτιμησέν το φρεντοτσίνο και την παραλίαν αντί της κάλπης
    Τώρα, υμείς, κλαίγετε -ματαίως- που ο "μπαμπάς" δεν μας δίνει κι εμάς όλιγα δια το μέλλον μας...

    Αγαπητοί ομόμισθοι, μου λείπει ο Κομφούκιος!

    ReplyDelete
  21. Σήμερα το πρωί είδα στον ΑΝΤ1 ότι σχεδιάζουν λέει επιδότηση για την αντικατάσταση κουφωμάτων (!!!) στις οικοδομές.

    Δεν είναι πλάκα, το σχεδιάζουν λέει για λόγους ενεργειακής απόδοσης (λιγότερες θερμικές απώλειες). Είχαν βγάλει κιόλας περίπου την ταρίφα, γύρω στα 30-50 χιλιάρικα για κάθε οικοδομή.

    Μετά τα "διαρθρωτικά" μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς στις οικιακές συσκευές, σκέφτονται και ανάλογα "διαρθρωτικά" για την ενίσχυση της οικοδομής.

    Μιλάμε για παπατζήδες της χειρότερης σειράς. Είναι τόσο πολύ για τα μπάζα που αν τους αφήσεις μόνους στο supermarket με ένα πορτοφόλι γεμάτο λεφτά είναι ικανοί να πεθάνουν από την πείνα!

    @Jim Slip:

    "...Γιατί δε γίνεται δημοκρατία χωρίς πολιτικούς; Τι είναι οι πολιτικοί; Παράσιτα, οι πιο πολλοί ανεπάγγελτοι, μεγαλωμένοι σε νεολαίες κομμάτων και βουτηγμένοι στο νεποτισμό..."

    Εγώ θα τους έλεγα ανώριμους μπούληδες που κληρονόμησαν την επιχείρηση του μπαμπά (εξουσία) και δεν ξέρουν τι να την κάνουν.

    ReplyDelete
  22. Προς επιβεβαίωση των... "κουφωμάτων":

    "ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ":
    >> http://eurodoor.blogspot.com/2009/05/blog-post.html

    Αυτό θα πει αναπτυξιακή πολιτική...

    ReplyDelete
  23. Αυτό jaga δεν είναι κακό μέτρο εξαρτάται βέβαια πως θα εφαρμοστεί και τι εύρος και έκταση θα έχει το πρότζεκτ. Και τι δημόσιοι πόροι θα διοχετευτούν.

    Σε παλιότερο άρθρο μας που δημοσιεύτηκε στον Economist της Καθημερινής είχαμε μιλήσει για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια της Αθήνας.

    Εκεί λέγαμε Αρκεί να σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της συνολικής ενέργειας συμβάλλοντας κατά 50% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, κυρίως μέσα από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα. Αν αναλογιστούμε δε ότι τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1979 (τα περισσότερα στην Αθήνα), ότι λιγότερα από 7% είναι μονωμένα και ότι ακόμα και απ’ αυτό το μικρό μέγεθος, ένα αμελητέο ποσοστό είναι θωρακισμένο θερμομονωτικά, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο οποιαδήποτε πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και γενικότερα αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος της πόλης, δεν μπορεί παρά να έχει ως κεντρικό της άξονα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια.

    Τεχνικά μια τέτοια παρέμβαση είναι εφικτή. Δεν αφορά απλώς στην αντικατάσταση των λαμπτήρων, το σβήσιμο των φώτων στα γραφεία και της οθόνης του υπολογιστή πριν φύγουμε για το σπίτι, αλλά μια συνολική επέμβαση στην ενεργειακή κατανάλωση κυρίως για θέρμανση και ψύξη. Υπολογίζεται ότι μόνο με επεμβάσεις στο κέλυφος και τις ηλεκτρολομηχανολογικές εγκαταστάσεις ενός κτιρίου, είναι δυνατόν να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας ακόμη και κατά 50%. Αν σ’ αυτά προστεθούν οι βιοκλιματικές πρακτικές σε συνδυασμό με την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, τότε η εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας εκτινάσσεται πολύ πάνω από 50%. Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι θερμομονωτικές επεμβάσεις στα κτίρια του δημόσιου, εμπορικού και οικιακού τομέα μπορούν να μειώσουν σημαντικά το φαινόμενο των θερμικών νησίδων στις μεγάλες πόλεις και να ηγηθούν έτσι της κούρσας για επίτευξη των στόχων του Κιότο. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε επέμβαση τέτοιου τύπου επηρεάζει θετικά τα κτίρια επιμηκύνοντας σημαντικά το χρόνο ζωής τους.

    Πάνω απ’ όλα όμως, η εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα μπορεί να αποδειχτεί ένα εκ των βασικών δημόσιων επενδυτικών project, ικανών να οδηγήσουν σε αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και ειδικά της οικοδομικής που σήμερα περνάει περίοδο κατάθλιψης. Επαγγέλματα όπως παραγωγοί δομικών υλικών, μεταφορείς και εμπορικές εταιρείες με σχετικά προϊόντα θα επηρεαστούν θετικά. Ταυτόχρονα εάν το βάλουμε στόχο μπορούμε να αναπτύξουμε και τη δική μας τεχνολογία και καινοτομίες στην παραγωγή πράσινων προϊόντων σχετικών με την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι εργάτες γνώσης, οι τεχνίτες αλλά και οι ανειδίκευτοι της γενιάς των 700 ευρώ που σήμερα πλήττονται από την ανεργία και την έλλειψη ευκαιριών για ποιοτικές και καλά αμειβόμενες δουλειές μπορεί να βγούνε κερδισμένοι από μια τέτοια εξέλιξη.


    Ολόκληρο το άρθρο εδώ

    Το Project εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι σοβαρό και δεν είναι απλά "αλλαγή κουφώματος" ούτε συγκρίνεται με την αντικατάσταση κλιματιστικού που βαφτίστηκε πράσινο αναπτυξιακό μέτρο.

    Απλά επειδή δεν έχουμε διαβάσει το νόμο δε μπορούμε να τον κρίνουμε. Μπορεί να είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα

    ReplyDelete
  24. @g700:

    "...Απλά επειδή δεν έχουμε διαβάσει το νόμο δε μπορούμε να τον κρίνουμε. Μπορεί να είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα..."

    Εγώ δεν έχω ΚΑΜΙΑ αμφιβολία για αυτό. Τέτοια μέτρα αποφασίζονται αποκλειστικά και μόνο με βάση τη στενή βραχυπρόθεσμη οικονομική και πολιτική σκοπιά. Κανείς δεν ενδιαφέρεται σοβαρά για το περιβάλλον.

    Αν είχαμε σοβαρό κράτος θα φρόντιζε πρώτα να θεσπίσει -υποχρεωτικούς- κανόνες δόμησης με κριτήρια ενεργειακής απόδοσης, από τα οικοδομικά υλικά, τη διαχείριση μπάζων, τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και το φυσικό φωτισμό/εξαερισμό των κτιρίων.

    Αντί για αυτό, εδώ βλέπουμε πια μια απροκάλυπτη αβάντα σε πολυκαταστήματα ηλεκτρικών ειδών και σε κατασκευαστές πολυκατοικιών, χωρίς καμία απολύτως ενεργειακή στρατηγική ως χώρα. Θυμίζω ότι μερικοί δήμαρχοι ακόμα υποστηρίζουν ότι οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν τη λίμπιντο στα κατσίκια, άρα πλήττουν τη ζωική παραγωγή της χώρας...

    ReplyDelete