Της G700
Δημοσιεύτηκε στο Newstime
Το Διεθνές Απολυτήριο (International Baccalaureate) είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα συστήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον κόσμο. Ο διετής κολεγιακός χαρακτήρας των σπουδών, η ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και οι καλές υποδομές των σχολείων, ο διεθνής του προσανατολισμός, η έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και η διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων ως ξεχωριστών επιστημονικών πεδίων όπου σημασία δίνεται στη μεθοδολογία απόκτησης της γνώσης και όχι στην παπαγαλία κονσερβοποιημένων διδακτικών συγγραμμάτων, αποδεικνύουν περίτρανα ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό Λύκειο - πρότυπο. Τα καλύτερα πανεπιστήμια στον πλανήτη πιστοποιούν του λόγου το αληθές, αποδεχόμενα κάθε χρόνο στις τάξεις τους πλήθος αποφοίτων του IB. Εμείς σαν G700 έχουμε προτείνει στο παρελθόν τη μεταρρύθμιση του ελληνικού Λυκείου στα πρότυπα του Διεθνούς Απολυτηρίου.
Κι όμως, ένας Έλληνας απατεώνας κατάφερε να ξεφτιλίσει ένα θεσμό που λειτουργεί επιτυχώς χωρίς προβλήματα εδώ και σαράντα ολόκληρα χρόνια. Ένα θεσμό στα προγράμματά του οποίου έχουν ενταχθεί 2.703 σχολεία (11 στην Ελλάδα) από 138 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και τα παρακολουθούν 738.000 μαθητές. Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε παρακολουθώντας τα Μέσα, πρόκειται για έναν πρώην καθηγητή (στέλεχος;) ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου στην περιοχή της Αττικής, που είχε κάποιου είδους «σχέση» με την έδρα του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού (Ιnternational Βaccalaureate Οrganization- ΙΒΟ) Ι.Β.Ο. στη Γενεύη. Ο εν λόγω «κύριος» πούλαγε ουσιαστικά τα θέματα στους μαθητές του επίμαχου σχολείου. Μάλιστα, άκουσον - άκουσον, λέγεται ότι υπήρχε και φροντιστήριο το οποίο είχε πάρει τα θέματα και έκανε σχετική προετοιμασία πάνω σ’ αυτά, φυσικά με το αζημίωτο. Όταν η απάτη αποκαλύφθηκε, ο IBO ενημέρωσε τους ιδιοκτήτες των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων ότι τα αποτελέσματα που αφορούν τη χώρα μας προς το παρόν «παγώνουν» για λόγους ασφαλείας.
Βρισκόμαστε εδώ αντιμέτωποι με τρία πράγματα. Καταρχάς, και πάνω απ’ όλα, το κακώς εννοούμενο ελληνικό «δαιμόνιο». Το συνδυασμό πονηριάς, θράσους, φιλαργυρίας και υπέρμετρης φιλοδοξίας, προσωποποιημένου σε έναν άνθρωπο που βρήκε την τρύπα στο σύστημα και την εκμεταλλεύτηκε για ίδιον όφελος. Δεύτερον, την πίεση που αναπτύσσεται στους κόλπους μιας νεοελληνικής ελίτ, στην πλειονότητά της νεοπλουτίστικης, για ένταξη των παιδιών ακόμα και των ανεπρόκοπων, στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου εδώ και τώρα. Με όποιο τίμημα και ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του κάθε μαθητή. Τρίτον, δεδομένου ότι παρόμοια διαρροή θεμάτων υπήρξε στο παρελθόν στο Μεξικό με αποτέλεσμα την ακύρωση των εξετάσεων εκείνης της χρονιάς σε όλη τη χώρα, είναι προφανές ότι τρύπες στο σύστημα της κατανομής των θεμάτων υπάρχουν. Έτσι, κάποιοι επιτήδειοι, ως άλλοι Μέιντοφ, βρίσκουν τη δυνατότητα να τις εκμεταλλευτούν.
Υπό τη σκιά αυτού του σκανδάλου, το οποίο μας έκανε ρόμπα διεθνώς, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) κ. Μιχ.Κουρουτός δήλωσε ότι «η εκχώρηση του δικαιώματος της εκπαίδευσης σε ιδιώτες συνιστά μια ιδιαίτερα ευαίσθητη υπόθεση η οποία δυστυχώς δεν έχει γίνει κατανοητή από πολλούς, με συνέπεια να αποτελεί για την ελληνική κοινωνία τραυματική εμπειρία». Η άποψη αυτή μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους.
Όμως, κι επειδή πολλοί θα σπεύσουν με περισσή εμπάθεια και χαιρεκακία να τσουβαλιάσουν το ΙΒ με το γενικότερο τοπίο και τις παθογένειες της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, ζητώντας σε πολλές περιπτώσεις μεγαλύτερο έλεγχο από το ελληνικό κράτος, καλό είναι να στρέψουν τα βέλη τους εκεί όπου πράγματι υπάρχει σοβαρό διαχρονικό πρόβλημα ουσιαστικού ελέγχου και ασυδοσίας, αλλά και μεγάλο έλλειμμα ποιότητας. Στα διάφορα δηλαδή εκπαιδευτήρια της πλάκας, αλλά και τη δημόσια εκπαίδευση η οποία φυτοζωεί και στην οποία οι περισσότεροι εξ’ αυτών που σήμερα έμειναν με το στόμα ανοιχτό δεν θα έστελναν το παιδί τους ούτε μία μέρα.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα ΙΒ πανευρωπαϊκά, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από τις σχολικές επιδόσεις στις ετήσιες πλανητικές εξετάσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο τέλη Μαΐου, όσο και από την εισαγωγή πολλών μαθητών σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του πλανήτη, αλλά και η μετέπειτα πορεία τους σ’ αυτά.
Κάτω τα χέρια από το ΙΒ λοιπόν. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αφεθεί ο ΙΒΟ να κάνει τη δουλειά του, όπως πολύ καλά γνωρίζει. Μακάρι να βρεθεί φόρμουλα, ώστε η πλειονότητα των σχολείων που δε συμμετείχαν στην κομπίνα του Έλληνα Μέιντοφ να βαθμολογηθούν κανονικά και οι μαθητές τους να προχωρήσουν απρόσκοπτα στα πανεπιστήμια στα οποία έχουν κάνει αιτήσεις και από τα οποία έχουν πάρει προσφορές. Ομολογουμένως ένα μάλλον μη ρεαλιστικό σενάριο, δεδομένου ότι o ΙΒΟ δύσκολα θα επιτρέψει να κηλιδωθεί η αξιοπιστία του στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα και ίσως εμμείνει στην ακύρωση όλων των εξετάσεων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, καταφέραμε για μία ακόμη φορά να τα κάνουμε θάλασσα. Πιάσαμε χρυσάφι και το κάναμε κάρβουνο.
Ευτυχώς σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα - σε ορισμένα σχολεία τουλάχιστον.
ReplyDeleteΝα σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα, αν και δεν ποτέ πριν σε τέτοια κλίμακα. Και στο παρελθόν είχαν διαρεύσει θέματα.
ΜΦΧ,
Α.Χ. Κατσάμπας
Στο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη ανακοινώθηκαν κανονικά στην ώρα τους νομίζω. Σε ποια ανακοινώθηκαν αν επιτρέπεται;
ReplyDeleteΚαι στο παρελθόν είχαν διαρρεύσει θέματα
ReplyDeleteΠροσωπικά δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο εκτός κι αν έχεις ειδική πληροφόρηση από μέσα. Μην πέφτουμε θύματα της παραπληροφόρησης.
Πάντως στις πανελλήνιες έχουν διαρρεύσει πολλάκις. Ελλαδάρα forever! Παραπαιδεία κι άγιος ο θεός!
ReplyDeleteΩραία... Αργεντινή στην οικονομία Μεξικό στην παιδεία πολύ μ' αρέσει!!! Τα περνάμε όμορφα όμορφα ομορφά
ReplyDeleteΝα μπορούσαμε να μη μιλάμε τόσο μειωτικά για την Ελλάδα!
ReplyDeleteΚρίμα που παγιδευτήκαμε σ'αυτή τη νοοτροπία.
H Eλλάδα είναι μια απο τις χώρες με τη καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως.
@parmenides:
ReplyDelete"...H Eλλάδα είναι μια απο τις χώρες με τη καλύτερη ποιότητα ζωής παγκοσμίως..."
Πες το αυτό στους μαθητές που, ενώ δεν τα έχωσαν σε κανένα λαμόγιο και έγραψαν καλά, τώρα πιθανότατα μπαίνουν σε περιπέτειες εξ' αιτίας του. Γιατί μετά την απομάκρυνση από το "ταμείο" (εξετάσεις), κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιοι και πόσοι επωφελήθηκαν από τον τυπάκο. Και επειδή η αξιοπιστία του συστήματος είναι πάντα πάνω από την ταλαιπωρία του καθενός, αν δημιουργηθεί θέμα σίγουρα θα την πληρώσουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους.
Εγώ προσωπικά, αν τύχαινε κάτι τέτοιο σε εμένα ή στο παιδί μου, θα τον έλιωνα στα δικαστήρια και θα του έκανα αγωγή για κάμποσες χιλιάδες ευρώ, για ψυχική οδύνη, ψυχολογικά προβλήματα, επαγγελματική ζημιά (μελλοντική), μέχρι και γιατί θα είχα αϋπνίες το βράδυ.
4-5 τέτοιες "περιποιήσεις" από θιγόμενους, να γονατίσει οικονομικά μέχρι τα 70 του, και να δεις μετά αν το ξανακάνει κανένας πονηρός ελληναράς στις ζωές άλλων παιδιών.
Που είναι ρε Παρμενίδη η ποιότητα ζωής; Στη Μύκονο; Πάντως στην Αθήνα μου έχει κουρελιάσει τα νεύρα ο θόρυβος και οι ελληναράδες οδηγοί. Είναι γελοίο ρε γαμώτο, το ίδιο το κράτος γράφει στα παπάρια του τους νόμους του. Κάνει ο κάθε βλαχο-δήμος "πολιτιστικές" εκδηλώσεις με λαϊκά γλέντια (με λεφτά φορολογουμένων) μέχρι τις 1 το βράδυ και σου τσακίζει τα νεύρα. Λες και δεν έχεις δικαίωμα στην ησυχία. Φοβερή ποιότητα ζωής.
ReplyDeleteΥποδείξτε μου σας παρακαλώ μια χώρα που θα θέλατε να ζήσετε και γιατί.
ReplyDelete" Jim Slip said...
ReplyDeleteΠου είναι ρε Παρμενίδη η ποιότητα ζωής; Στη Μύκονο;"
Η Μύκονος είναι κάτι σαν ένας κουμπαράς για την Ελληνική οικονομία, που τον τροφοδοτούν τα ψώνια,εγχώρια και διεθνή.Καμμιά σχέση με την άλλη επαρχία.Δεν θα ευχόμουνα η υπόλοιπη Ελλάδα να γίνει Μύκονος.
-Jim Slip
ReplyDeleteΑν ο δήμος σου κάνει τέτοια γλέντια στα πάρκα ΚΑΙ τις καθημερινές, μάλλον είμαστε γείτονες.
Αυτή τη στιγμή που σας γράφω, η ώρα είναι 12:34 και όλοι είμαστε στο πόδι γιατί ένας συναγερμός γείτονα βαράει ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΑ από το απόγευμα.
Ο τύπος λείπει στη Σαντορίνη, κανείς δεν έχει κινητό του, έχουμε παρει τους μπάτσους από πέντε φορές όλη η γειτονιά και δεν έχει εμφανιστεί ΚΑΝΕΙΣ.
Και σε μερικές ώρες όλοι δουλεύουμε...
Parmenides:
Ειλικρινά, θα πήγαινε σε οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσα να ζήσω ολομόναχη τον εαυτό μου με άνα αξιοπρεπές εισόδημα (από την εργασία μου εννοείται) και στην οποία οι Νόμοι (
δημοκρατικού καθεστώτος εννοώ) να τηρούνται ΚΑΤΑ ΓΡΑΜΜΑ.
Ενα πράγμα που ε΄χω σιχαθεί στην Ελλάδα πλέον είναι η ατιμωρησία, σε όλα τα επίπεδα.
Πρωί-πρωί,πρίν ανατείλλει ο Ηλιος,πήγα στο κήπο και μάζεψα κολοκυθολούλουδα.Γίνονται ωραία γεμιστά.Εκοψα και μια μεγάλη κολοκύθα για κολοκυθόπιτα.Αυτή τη δυνατότητα την έχουν τουλάχιστο οι μισοί Ελληνες και θα μπορούσαν να την αποκτήσουν και οι άλλοι μισοί.Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούν. Αρκεί να αλλάξουν το αξιακό τους Παράδειγμα.
ReplyDeleteΚάποια φορά χρειάστηκε να μείνω για 4 βράδια στη Σιγκαπούρη.Χώρα με σιδηρένια πειθαρχία στην εφαρμογή των νόμων.Και όμως τα βράδια ήταν πραγματική κόλαση από τη φασαρία.Ο ξενώνας πραγματικό αχούρι.Η ζέστη και η υγρασία αφόρητη.Μια βαριά μυρουδιά Σιγκαπουρίλας παντού.Η θάλασσα σχεδόν χρώματος καφέ.Καμμία σχέση με το "θαλασσί" το δικό μας.
ReplyDeleteΠεριμένω να μού υποδείξετε,με όνομα,μια χώρα που θα σας άρεσε να ζήσετε.
O Παρμενιδης ειναι με διαφορα η πιο συγκροτημενη αποψη..Ειναι προφανες οτι ο ανθρωπος εχει πραγματικα την αισθηση του μετρου..
ReplyDeleteΟι περισσοτεροι απο εσας ειστε για καφενειο, γκρινια και εξυπναδες.
Αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι πολλοι εδω μεσα πρεπει να παιρνουν πολυ σοβαρα τον εαυτο τους..
ReplyDeleteΟ Παρμενιδης, χωρις να τον ξερω, βαζω στοιχημα ειναι ενας ανθρωπος με χιουμορ
@ parmenides
ReplyDeleteΑπ' όσο ξέρω οι μισοί Έλληνες ζούνε στην Αττική.
Το γιατί ακόμα δεν έχω δει απέραντους κήπους φυτεμένους με κολοκύθια αποτελεί μάλλον μυστήριο!
Η Ελλάδα είναι πραγματικά μια πολύ ωραία χώρα να ζει κανείς αρκεί να έχει ατσάλινα νεύρα...
Επειδή παρμενίδη και γιούρι πολλές φορές κι εμείς ξεφεύγουμε διογκώνοντας τις γκρίζες περιγραφές σε βαθμό που ίσως αδικεί τις καλές πλευρές της Ελλάδας αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί στη μιζερολογία. ΔΕΝ είναι αυτή η προθέσή μας. Στόχος μας είναι να στηλιτεύσουμε τα κακώς κείμενα και τις παθογενείς νοοτροπίες που αν δεν υπήρχαν θα ήταν η Ελλάδα πραγματικά σούπερ. Απλά το μεγάλό μείον της Ελλάδας είναι το έλλειμμα σε συλλογικά αγαθα και μ' αυτό δεν εννοούμε μόνο την παιδεία κλπ αλλά και το κράτος δικαίου, τους θεσμούς που είναι μόνο διακοσμητικοί κοκ. Γιατί ιδιωτικά αγαθά που δημιουργούν μια ποιότητα ζωής, κήπους, σπίτια και φρέσκο αέρα α στην ύπαιθρο και το χωριό έχουμε λίγο ως πολύ όλοι. Εκεί είμαστε world class.
ReplyDeleteΗ Ελλάδα έχει απ' τα καλύτερα ΙΒ στον κόσμο. Γιατί βάζουμε αυτογκόλ δεν καταλαβαίνω;
ReplyDeleteΠαρμενίδη
ReplyDeleteΤην Παρασκευή, μετά το μεσημέρι, πήγαμε με τη δουλειά στο Hyde Park για picniκ. Παίξαμε ποδόσφαιρο για 2-3 ώρες και μετά καθήσαμε κάτω από τα δέντρα για να φάμε και να πιούμε. Στο τέλος, περπάτησα για μισή ώρα στο πάρκο για να ξεπιαστώ (γεράσαμε, βλέπεις).
Το Σάββατο πήγαμε με τα πόδια στο στις όχθες του Τάμεση. Πήγαμε πρώτα στην Tate Britain και μετά περπατήσαμε μέχρι τη Tate Modern, όπου αφού είδαμε μία έκθεση καθήσαμε και ήπιαμε καφέ με θέα το ποτάμι. Στο γυρισμό φάγαμε στο Canteen στο Royal Festival Hall ωραιότατο φαγητό μαγειρεμένο με ντόπια υλικά.
Την Κυριακή διάβασα λίγο για ένα μεταπτυχιακό που αποφάσισα να κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου και που το κάνω με ευχαρίστηση και με τη σιγουριά ότι ηλίθιοι καθηγητές τρισάθλιων πανεπιστημίων δε θα μου δημιουργήσουν πρόβλημα. Το απόγευμα έβγαλα μερικά χόρτα από τις γλάστρες μου στον μικρό κηπάκο και έκοψα μερικά ντοματάκια και λίγη ρόκα για σαλάτα.
Χθες μετά τη δουλειά πηγα για αναρρίχηση σε έναν πολύ καλά οργανομένο, και σε τοποθεσία που βολεύει, μεγάλο εσωτερικό χώρο.
Σήμερα το πρωί έκοψα μερικές φράουλες από τον κήπο και τις έφαγα για πρωινό. Ήρθα στη δουλειά νωρίς νωρίς και πριν αρχίσω πήγα στην πισίνα που έχουμε στο υπόγειο και κολύμπησα ενάμιση χιλιόμετρο. Μόλις πριν από λίγο ανέβηκα στον τρίτο που έχουμε το εργαστήριο και μόλις τελειώσω αυτά που σου γράφω θα ξεκινήσω δουλειά. Μία δουλειά που την απολαμβάνω, που τη βρήκα σε δύο μήνες από τότε που άρχισα να ψάχνω, στην οποία ποτέ δεν είχα πρόβλημα από πράγματα άσχετα με τη φύση της δουλειάς (πχ με πράγματα που θα ήταν σχετικά με μία χώρα-μπάχαλο), που για να τη βρω δεν αναγκάστηκα να φιλήσω κατουρημένες ποδιές - ούτε να ξέρω κάποιον κτλ γνωστά από την Ελλάδα.
Η απάντησή μου στην ερώτησή σου είναι η Αγγλία. Είναι μία προσωπική απάντηση που στηρίζεται στις δικές μου προτεραιότητες και αντοχές. Αν οι Έλληνες πάνε και λίγο παραπέρα από την Ελλάδα, με θετική διάθεση, θα διαπιστώσουν ότι είναι κι αλλού ωραία. Η μιζέρια είναι άσχημη, αλλά τα προβλήματά μας πρέπει να τα κατανοούμε, είτε είναι στην Ελλάδα είτε στην Αγγλία είτε οπουδήποτε αλλού.
Η Ελλάδα έχει πρόβλημα διαφθοράς. Αυτό δε διορθώνεται τρώγοντας κολοκύθια, φράουλες ή ότι άλλο.
@parmenides:
ReplyDelete"...Εκοψα και μια μεγάλη κολοκύθα για κολοκυθόπιτα.Αυτή τη δυνατότητα την έχουν τουλάχιστο οι μισοί Ελληνες και θα μπορούσαν να την αποκτήσουν και οι άλλοι μισοί.Ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούν..."
Αν αφαιρέσεις το 90% του πληθυσμού της Ελλάδας που ζει σε αστικά κέντρα (ούτε καν σε προάστια), τότε μάλλον είσαι από τους τυχερούς του 10% που ζούνε στο δικό τους Hobbiton (Shire, LOTR).
Αυτό δεν σημαίνει ότι το 90% δεν έχει την ποιότητα ζωής που θα ήθελε, απλά και μόνο επειδή σκέφτεται μίζερα. Όταν κάποιος δουλεύει 12 ώρες κάθε μέρα και τρώει άλλες 2+ ώρες στην κίνηση, είναι τυχερός/τυχερή αν βρει το βράδυ 1-2 ώρες να χαρεί την οικογένειά του. Αυτό δεν αλλάζει με καμία φρέσκια κολοκύθα (στον κήπο που δεν υπάρχει...)
@γιουρι γκαγκαριν:
"...Οι περισσοτεροι απο εσας ειστε για καφενειο, γκρινια και εξυπναδες..."
Αυτός ο απλοϊκός μονοδιάστατος τρόπος σκέψης των παππούδων μας είναι που μας έχει φέρει σήμερα στην κατάσταση που βρισκόμαστε ως χώρα.
Όταν η χώρα πηγαίνει ολοταχώς προς φουντάρισμα, όταν τα λαμόγια γίνονται κανόνας και πρότυπο, όταν το ίδιο το κράτος με κλέβει ή αφήνει άλλους να με κλέβουν νόμιμα, προτιμώ να γκρινιάζω από το πρωί ως το βράδυ παρά να χαζεύω τη φύση αμέριμνος στον "αποστειρωμένο" μικρόκοσμό μου.
Αν είχαμε λύσει όλα τα πολύ σοβαρά και άμεσα προβλήματα, τώρα θα συζητούσαμε για παπαρούνες. Δυστυχώς υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα από την προσωπική πνευματική μας γαλήνη.
Νομίζω ότι δεν είναι τα ραπανάκια το θέμα αλλά αυτό που έβαλε ο admin. Έτσι κι αλλιώς στο φαΐ, το κλίμα, τη πρόσβαση στο χωριό του που έχει ο κάθε Έλληνας και όλα αυτά η Ελλάδα δεν παίζεται. Τώρα εντάξει ventri has got a point αλλά η Αγγλία εκτός Λονδίνου είναι αβίωτη κατά την άποψή μου. Δε θα έμενα ούτε δευτερόλεπτο. Τεσπα. συλλογικά αγαθά δεν έχουμε πρώτον και δεύτερον ναι η Αθήνα είναι δύσκολη και χαώδης αλλά δε φταίει η Ελλάδα έτσι γενικά κι αόριστα. Φταίνε οι Έλληνες που μαζεύτηκαν όλοι κάτω και χτίζουν αυθαίρετα ο ένας πάνω στον άλλο και στα τέτοια τους και το έχουν κάνει μπάχαλο. Κι άμα πάει κάποιος να τους βάλει χέρι επαναστατούν. Παρτε παράδειγμα που σε κάθε περιφέρεια της Αττικής υπάρχει και μία κίνηση πολιτών υπέρ της νομιμοποίησης αυθαιρέτων. Πλάκα κάνουμε τώρα; Τι φωνάζουμε όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε οι μεγαλύτεροι χαβαλέδες.
ReplyDeleteΤα 10 σχολεία της Αθήνας πήραν αποτελέσματα μένει το ένα στον πάγο. Το ρεπορτάζ του Λακασά στην καθημερινή
ReplyDeleteΟ μέσος G700 στο Λονδίνο ζεί σε ένα σπίτι,συγκάτοικος με τα ποντίκια,με μία εσωτερική σκάλα,που χρειάζεται εκπαίδευση στις αναρριχήσεις για να μπορεί να τη χρησιμοποιεί,που πληρώνει το μισό μισθό στο νοίκι,ένα σπίτι, που του είναι τόσο αφιλόξενο, ώστε,τις αργίες, προτιμάει να τη βγάζει στο χάιντ πάρκ παρά στο σπίτι,που βρίσκεται σε μια γειτονιά 3 ώρες από τη δουλειά του,που πληρώνει το 1/3 του μισθού σε εισιτήρια,που τις τρώει πότε πότε από τους χούλιγκανς,και που πάει πότε πότε σε καμμιά Μεσογειακή χώρα,για ΟΛΌΌΌΌΚΛΗΡΟ τριήμερο,για να βεβαιωθεί ότι στο Σύμπαν ακόμα ο Ηλιος δεν έσβησε....
ReplyDeleteΧώρια που οι Αγγλοι είναι τόσο καρμίρηδες που για να μην ξοδέψουν νερό να πλυθούνε πάνε στις δημόσιες πισίνες και τις έχουν καταβρωμίσει.Ασε που το βρακί τους το φοράνε μια βδομάδα από τη μέσα μεριά και μια από την έξω για να μην το πλένουν συχνά.
ReplyDeleteListen dudes u got it all wrong. Allo to Londino, i Athina to Parisi, to Berolino, i New York kai allo i Ellada, i Agglia, i Galia, i US. Don't confuse the puts with the vourts. Milame gia big metropolitan or global cities here me ta straba toys of course alla etsi einai pantoy. Giati mipos tin athina poy tin kaine every once in a while einai kjalyteri ti na leme tora? The centre is turning into a fuckin shithole.
ReplyDeleteAll i'm saying is Chill out. Greece isn't that bad. As a matter of fact it is great if only you could get a decent job. And so in London. The only difference is that in London you get the decent job but you suffer from the lack of sun (n i really need it when i shmoke) n the fuckin expensive housing (no worries about that i squat from time to time)
So long duderinos
Food's bad too there is no such thing as ntopia ylika except if we are talking cats and dogs. Supermarkt is cheap though. But the skunk is top quality hybrid stuff straight out of da south Lundon basementz
ReplyDeleteΔυστυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες που έρχονται στην Αγγλία (και δεν αναφέρομαι μόνο στο Λονδίνο) - κυρίως φοιτητές - πέφτουν θύματα του ίδιου τους του εαυτού και πράγματι ζουν και αισθάνονται ότι ζουν όπως περιγράφεις, Παρμενίδη.
ReplyDeleteΑυτοί οι άνθρωποι δε ζούνε στην Αγγλία που ζω εγώ. Ζούνε στην Αγγλία που κατασκευάζουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους. Έχω την αίσθηση ότι αυτοί οι ίδιοι όταν αναπόφευκτα επιστρέφουν στην Ελλάδα, δεν ζούνε ούτε στην Ελλάδα που ζεις εσύ.
Πέρα όμως από αυτό, στην πραγματική περιγραφή των πρόσφατων ημερών από την προσωπική μου ζωή, υπάρχουν στοιχεία που εσύ εκεί δεν θα τα βρεις, παρόλες της φιλότιμες προσωπικές σου προσπάθειες. Αυτά τα στοιχεία στηρίζονται σε θεσμούς και υποδομές που αντικειμενικά λείπουν από την Ελλάδα. Δουλειά, εκπαίδευση, πολεοδομία, οργάνωση κοκ. Αν και όταν αυτά υπάρξουν να είσαι σίγουρος ότι θα επιστρέψω κι εγώ τρέχοντας και θα καλλιεργούμε κολοκυθάκια δίπλα δίπλα απολαμβάνοντας τη ζωή μας κάτω από τον εξαίσιο ελληνικό ήλιο.
"Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
ReplyDeleteτον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου"
Ιθάκη,Καβάφης
Πάνω σαυτή τη στροφή στηρίζεται ολόκληρο το ψυχαναλυτικό οικοδόμημα.
ReplyDeleteΔεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο οι Κύκλωπες και οι Λαιστρυγώνες φοβούνται τα κολοκυθολούλουδα.
"γιουρι γκαγκαριν said...
ReplyDeleteΑυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι πολλοι εδω μεσα πρεπει να παιρνουν πολυ σοβαρα τον εαυτο τους.. Ο Παρμενιδης, χωρις να τον ξερω, βαζω στοιχημα ειναι ενας ανθρωπος με χιουμορ"
Μα αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα του Παρμενίδη! Εκτός από τον ίδιο, όλοι οι άλλοι τον παίρνουν στα σοβαρά. Και επειδή είναι καλός άνθρωπος, μετά κάθεται και δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα για να μη μας απογοητεύσει. Αλλά το διασκεδάζει κιόλας και σπάει πλάκα μόνος του, ελλείψει συνενόχου.
Βεβαίως το δικό μου προβλημα είναι ακριβώς το αντίστροφο. Μπαίνω εδώ μέσα με διάθεση για κήρυγμα, με στόμφο και με αυτοπεποίθηση. Και κατευθείαν ανηλεή άτομα σαν το Normad μου σπάνε κάθε φορά το ηθικό με αδυσώπητο δούλεμα.
ReplyDeleteVentri,
ReplyDeleteJust idle curiosity, pou douleyeis k poses wres? K apo commute pws pas?
Enas fellow londoner
Μ'αυτά και μ'αυτά Ventrilo ξεχάσαμε το ΓΑΠ, που πασχίζει καλοκαιριάτικα να μας αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.Οτι, άν και γόνος, δεν συμμετείχε στο μεγάλο φαγοπότι των άλλων μεγάλων πολιτικών οικογενειών.Ο Ζορμπάς,ο Ελληνας Pietro, στη σημερινή τους συνάντηση, του έδοσε τα εύσημα.
ReplyDeleteΠως να του πείς μπράβο,του ΓΑΠ, όταν ο μέσος Ελληνας τον θεωρεί ανίκανο να κυβερνήσει επειδή αποδείχτηκε "ανίκανος" να κλέψει;
Ventriloquist
ReplyDelete"...Χθες μετά τη δουλειά πηγα για αναρρίχηση σε έναν πολύ καλά οργανομένο, και σε τοποθεσία που βολεύει, μεγάλο εσωτερικό χώρο.
Σήμερα το πρωί έκοψα μερικές φράουλες από τον κήπο και τις έφαγα για πρωινό. Ήρθα στη δουλειά νωρίς νωρίς και πριν αρχίσω πήγα στην πισίνα που έχουμε στο υπόγειο και κολύμπησα ενάμιση χιλιόμετρο...."
Απόσπασμα από το ημερολόγιο του ΓΑΠ
@ Austin Powers fan
ReplyDeleteI commute between Kennington and Paddington by motorbike. It takes me 15-20mins. Fast, cheap, efficient. I use a little scooter. It can do almost 100mpg.
I recommend it, but get good waterproofs!*
The answers to the other questions are irrelevant to any of the points I am trying to make here.
*There is no such thing as bad weather - only the wrong clothes, as they say.
@ Normad
O ΓΑΠ πάει με ποδήλατο. Πρέπει, πρέπει να αρχίσω κι εγώ.
είναι καταπληκτικό το ότι στήθηκε μιά ολόκληρη συζήτηση για την ποιότητα ζωής αλλά ΚΑΝΕΙΣ δεν μπήκε στον κόπο να ορίσει τι εννοούμε λέγοντας ποιότητα ζωής
ReplyDelete(εκτός από τα κολοκυθάκια του Παρμενίδη)
επειδή απόλυτο δεν είναι τίποτα, πουθενά δεν υπάρχει τελειότητα.
και η περιγραφή του Παρμενίδη δεν είναι πραγματική αλλά και του ventri
Κι εγώ θα διάλεγα την Αγγλία και δεν εννοώ μόνο Λονδίνο - και φυσικά κήπους και ηρεμία βρίσκεις σε αρκετά μέρη (πχ το Merton όπου έμενα)
Ventri - στην King Edward δεν ήταν τόσο ειδυλλιακά τα πράγματα, ίσως λόγω διαφορετικού αντικειμένου..
Πάντως όσοι θέλετε να συνδυάσετε και τα 2 σας συστήνω να μετακομίσετε στο Kehl (Γερμανία) και να δουλεύετε στο Στρασβούργο, 3 χλμ μακριά
Κοίτα, Παρμενίδη, αν εσύ μένεις Εκάλη ή Ψυχικό, θα έχεις και γαμώ τις ποιότητες ζωής. Αλλα μη μας λες τώρα οτι η Αθήνα γενικά προσφέρει ποιότητα ζωής. Αντί για κολοκύθια, θα πρέπει να έχεις μαζέψει παραισθησιογόνα μανιτάρια απ' τον κήπο σου για να το υποστηρίζεις αυτό. Big Lebowksi ακους;
ReplyDeleteΚαι, G700, εμένα η οικογένεια μου δεν έχει εξοχικό στο χωριό, τι να κάνω τώρα; Επιτρέπεται να γκρινιάζω ή όχι;
Λοιπόν, σιχαίνομαι την Αθήνα, και πάνω απ' όλα σιχαίνομαι το θόρυβο στην Αθήνα. Πραγματικά έχει ξεφύγει απο κάθε ανεκτό ανθρώπινο επίπεδο. Είτε είναι ο γείτονας που κάνει πάρτυ μέχρι τις 3, είτε είναι ο κάγκουρας με την πειραγμένη μηχανή, είτε είναι ο δήμος με τα πολιτιστικά του γλέντια (με τα ίδια μου τα λεφτά ρε γαμώτο, τα λεφτά των φορολογουμένων), είτε, είτε, είτε, μου έχουν κουρελιάσει τα νεύρα.
Και όσο για το που θα ήθελα να μείνω, θα εμενα ευχαρίστως οπουδήποτε Κεντρο/Βόρεια Ευρώπη. 'Οσο πιο Βόρεια, τόσο πιο καλά. Και καθήστε εσείς εδώ με τα ελλείμματα σας και τη διαγενεακή σας δικαιοσύνη.
"Μικροαστοί, θα σας φάνε τα παιδιά σας, θα σας φάνε ζωντανούς. Κανίβαλοι, κανίβαλοι θα γίνουνε"..
"Jim Slip said...
ReplyDeleteΚοίτα, Παρμενίδη, αν εσύ μένεις Εκάλη ή Ψυχικό, θα έχεις και γαμώ τις ποιότητες ζωής."
Καταλαβαίνω,αλλά είμαι και κάτοικος και άνθρωπος των Εξαρχείων,της Νεάπολης συγκεκριμένα, όταν βρίσκομαι Αθήνα.Οι φυλακές πολυτελείας, τύπου Εκάλης και Ψυχικού,με πνίγουν και στην ιδέα και μόνο ότι θα μπορούσα να "εκτίσω" ένα μέρος της ζωής μου εκεί.
Ολα τα χωριά της Ελλάδας είναι γεμάτα πάμφθηνα εγαταλελειμμένα σπίτια.Τα αγοράζουν Γερμανοί και Αγγλοι με το τσουβάλι.Κάνει και σύ κάτι.
Αλλά αν νομίζεις ότι ποιότητα ζωής είναι να μένεις στην Εκάλη και να έχεις βίλλα στο χωριό τότε είμαστε από ...άλλο χωριό.
Διάβασε λίγο το "Μικρό Πρίγκηπα" του Σαίντ Εξεπερύ και θα δείς ότι ο καθένας μας μπορεί να έχει,ενα μικρό σπιτάκι σε ένα χωριό που να έχει ένα μικρό κήπο και μια κολοκυθιά,από αυτές που δεν μπορεί να βρείς ποτέ στην κεντροβόρεια Ευρώπη.
Ναι, φυλακές πολυτελείας είναι. Κακοπερνάνε στην Εκάλη! Περνάνε καλύτερα στην Κυψέλη και το Νέο Κόσμο. Το γελάς;
ReplyDeleteΣε κάθε περιπτωση δε θα είχα (τόσο) πρόβλημα με την Αθήνα, αν αυτή η γαμήμένη πόλη είχε λίγο ησυχία. 'Ελεος. Μου 'χουν σπάσει τα νεύρα. Δε με ενοχλέι που δεν έχει πράσινο, δε με ενοχλεί που είναι σα λαβύρινθος, δε με ενοχλούν τα ανύπαρκτα πεζοδρόμια με τις κολώνες και τις νερατζιές, ανέχομαι ακόμα και τους μισθούς των 600 ευρώ, τα ελλείμματα και την παραοικονομία.
Αλλά θέλω λίγο ησυχία. Και μη μου πεις, G700, οτι είναι αντι-οικολογικά τα air-condition. Ο μόνος τρόπος να βρω ησυχία είναι να κλείνω πόρτες, παράθυρα, οπότε αναγκαστικά ανάβω και το κλιματιστικό.
"Ο μόνος τρόπος να βρω ησυχία είναι να κλείνω πόρτες, παράθυρα, οπότε αναγκαστικά ανάβω και το κλιματιστικό."
ReplyDeleteΟπότε γίνεσαι αυτός που ρυπαίνει, που παράγει θορύβους και ενοχλεί το γείτονα,που αυξάνει τη θερμοκρασία της πόλης, που νεοπλουτίζει,δηλαδή γίνεσαι με λίγα λόγια αυτός που σιχαίνεσαι.
Ξοδεύεις και ένα σωρό ρεύμα με αναμμένο το κλιματιστικό όλη νύχτα Jim.Πιό πολύ σε συμφέρει να προσλάβεις ένα Αφγανό να σου κάνει αέρα.Θα πάρεις και τη σχετική επιδότηση απο το πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης και θα συμβάλλεις και στη λύση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.
ReplyDeleteSer
ReplyDeleteΗ περιγραφή μου είναι απολύτως αληθινή και ακριβής.
Όποιος νομίζει ότι ό,τι περιγράφω είναι καλό (δεν είναι απαραίτητο, γούστα είναι αυτά), δεν έχει παρά να το κάνει. Δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερα δύσκολο.
Και η περιγραφή του Παρμενίδη είμαι σίγουρος ότι είναι αληθινή. Είναι και πραγματοποιήσιμη.
Όμως, εκτός από την έλλειψη διάθεσης για καλλιέργεια κολοκυθιών, η Ελλάδα έχει κι άλλα προβλήματα που η Αγγλία - και πολλές άλλες χώρες - δεν τα έχουν. Έχουν άλλα.
Αξιολογείς τις προτεραιότητές σου και επιλέγεις που μένεις, ή αν θέλεις προσπαθείς να αλλάξεις το περιβάλλον σου, χωρίς να μιζεριάζεις. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με τον Παρμενίδη. Διαλέγετε και παίρνετε. Κιθαρίστας ή ντράμμερ.
Καταλήγω σε χιλιοειπωμένα, οπότε σταματώ.
Καληνύχτα σας. Ώρα για σπίτι και μαγείρεμα.
Normad, έχεις δίκιο, δεν το είχα σκεφτεί. Θα προσλάβω Πακιστανό! Μπορεί και Ρώσο, μπας και βρω τίποτα άκρες με τη Ρώσικη μαφία, να βγάλω και κανα φράγκο. Είναι και η μητέρα του κομουνισμού η Ρωσία, να έχω το κεφάλι μου ήσυχο.
ReplyDeleteΠαρμενίδη, έχεις ξεφύγει. Τα μανιτάρια απ' τον κήπο στα Εξάρχεια μάλλον, ξέρεις εσύ. 'Ακου νεοπλουτίζει. 'Εκανε κι ο κόκορας αυγό και δεν έχει πού να το βάλλει.
Ποιότητα ζωής και "well being". Από τι προσδιορίζεται; Σωστό το ερώτημα του ser. Από πολλά πράγματα.
ReplyDeleteΚαταρχάς από την υγεία.
Δεύτερον, αναμφισβήτητα από την εργασία. Όχι μόνο γιατί η εργασία μας παρέχει πρόσβαση σε βασικά υλικά αγαθά (extrinsic), αλλά επίσης γιατί μέσα στο χώρο εργασίας δημιουργούνται σημαντικά εσωτερικά συναισθήματα όπως ικανοποίηση από τη δουλειά, τις δεξιότητες που μαθαίνει κάποιος ή το αντίστροφο, φιλικές ή εχθρικές σχέσεις, ενώ προκαλούνται και σημαντικές αλλαγές ζωής με θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα (intrinsic reasons).
Τρίτον, η πρόσβαση σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά, καλούς δρόμους, σχολεία, καθαρό περιβάλλον, υποδομές είναι αναμφισβήτητα ένας πολύ καίριος παράγοντας ποιότητας ζωής.
Τέταρτον, για πάρα πολύ κόσμο, από τη μανιώδη κατανάλωση ιδιωτικών αγαθών και υπηρεσιών.
Πέμπτον, από τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε. Time poverty is a great source of misery.
Κατά την άποψή μας η Ελλάδα υστερεί στον τομέα εργασία και τα συλλογικά αγαθά με την εξαίρεση αρκετών πόλεων της επαρχίας όπου κανείς μπορεί να ζήσει φτηνά σε ένα λιγότερο στρεσογόνο και περισσότερο καθαρό περιβάλλον σε σύγκριση με της Αθήνας.
ΥΓ σε σχέση με το σπίτι στο χωριό. Είναι ελάχιστοι οι Έλληνες που δεν έχουν πρόσβαση σε κάποιο σπίτι δικό τους η συγγενικού προσώπου σε κάποιο χωριό στερούμενοι πλήρως τη δυνατότητα να επιλέξουν να πάνε εκεί πχ για Πάσχα ή κάποια περίοδο το καλοκαίρι. Αυτό αποτελεί πηγή διαφοροποίησης με τις βορειοκεντρικές χώρες και παράγοντα ενίσχυσης της ποιότητας ζωής.
ΥΓ 2 Μια και ορισμένοι επιμένουν να υποβαθμίζουν τα γενεακά θέματα διαβάστε το επόμενο άρθρο του Economist από το αφιέρωμα της προηγούμενης βδομάδας με θέμα την πληθυσμιακή γήρανση.
η μετάφραση δική μας
ReplyDeleteΑξιολογείς τις προτεραιότητές σου και επιλέγεις που μένεις, ή αν θέλεις προσπαθείς να αλλάξεις το περιβάλλον σου, χωρίς να μιζεριάζεις. Σε αυτό συμφωνώ απόλυτα με τον Παρμενίδη. Διαλέγετε και παίρνετε. Κιθαρίστας ή ντράμμερ.
ReplyDeleteΣΩΣΤΟΟΟΣ