Sunday, October 12, 2008

Κρίση και ευκαιρία έχουν το ίδιο ιδεόγραμμα

Του Γιάννη Βούλγαρη*
Τα Νέα, 11 Οκτωβρίου 2008

Στα κινέζικα κρίση και ευκαιρία έχουν το ίδιο ιδεόγραμμα. Αισιόδοξη εκδοχή και ενίοτε πραγματική. Χρήσιμη πάντως σήμερα που όλοι αναρωτιόμαστε πως θα βγει ο κόσμος μας από την κρίση. Το ερώτημα είναι αν ζούμε το τέλος μιας εποχής: του νεοφιλελεύθερου κύκλου που άνοιξε τη δεκαετία του 80.

Το πραγματικό στοίχημα είναι αν η κρίση θα γίνει ευκαιρία ώστε η κοινωνία και η οικολογία να αναπλαισιώσουν την οικονομία επιβάλλοντας τις δικές τους προτεραιότητες και συμβατότητες; Τέλος εποχής δεν σημαίνει επιστροφή στα προηγούμενα (Κέινς, εθνικά εργαλεία ρύθμισης, εθνική σοσιαλδημοκρατία ή Αριστερά). Όπου ακούτε πολλές «επιστροφές», κρατάτε μικρό καλάθι. Η ιστορική εμπειρία είναι σπουδαίος δάσκαλος, όχι όμως για επαναλήψεις.

Ο κόσμος προχωράει, προς το καλό ή το κακό. Η κρίση δημιουργεί συνθήκες για την ανάκαμψη των προοδευτικών δυνάμεων μεσοπρόθεσμα. Κατ΄ αρχάς, γιατί εξέπεμψε κραυγαλέα μηνύματα με παρατεταμένες ιδεολογικές επιπτώσεις.

Μήνυμα ταξικό. Το κράτος της αμερικανικής Νέας Δεξιάς βρήκε σε μια μέρα 700 δισ. για να σώσει την οικονομία από τους κερδοσκόπους, ενώ θεωρεί «κομμουνιστικό» το κοινωνικό πρόγραμμα υγείας που κοστίζει 50 δισ. Ο Μαρξ με το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω. Σοσιαλισμός για τους πλούσιους, καπιταλισμός για τους φτωχούς.

Μήνυμα παγκόσμιο. Το 1997 όταν εκδηλώθηκε η «κρίση των ασιατικών αγορών», οι δυτικοί με πρώτους τους Αμερικανούς, κατακεραύνωναν τον crony capitalism των «υπανάπτυκτων» και τις κερδοσκοπικές - πελατειακές πρακτικές του. Οι χθεσινοί επικριτές αποδεικνύονται σήμερα θιασώτες του rogue capitalism, κατά τον σαρκαστικό χαρακτηρισμό του Κρούγκμαν, με πρακτικές ακόμα πιο εγκληματικές. Μετά τη σημερινή κρίση, δύσκολα θα μπορούν να κουνάνε επιτιμητικά το δάκτυλο στους «υπανάπτυκτους».

Μήνυμα ευρωπαϊκό. Η κρίση έδειξε πόσο αναγκαία είναι η Ευρώπη αλλά και πόσο παρούσες είναι οι ενδογενείς τάσεις διάλυσης. Μετά την κρίση, η ευρωπαϊκή υπόθεση μπορεί να πάρει νέα τροπή.

Μήνυμα ηθικο-κοινωνικό. Η αίσθηση του μέτρου που εδράζεται στην εργασία και στην πραγματική παραγωγή (υλική ή άυλη) κερδίζει έναντι του κερδοσκοπικού πλουτισμού και της αεριτζίδικης αήθειας. Οι συμβολισμοί και τα μηνύματα είναι όμως έπεα πτερόεντα, αν δεν συναρθρωθούν με συνολικότερες αλλαγές συσχετισμών ισχύος. Ποιες αλλαγές προμηνύονται;

Η κρίση θα επισφραγίσει τον πολυκεντρικό χαρακτήρα του παγκόσμιου συστήματος προκαλώντας σημαντική μετατόπιση ισχύος προς τις χώρες της Άπω Ανατολής. Λίγα μόλις χρόνια πριν, ακούγαμε συνεχώς την άποψη «παγκοσμιοποίηση ίσον εξαμερικανισμός». Ψευδέστατο. Η παγκοσμιοποίηση συμπαρέσυρε την ήδη από τότε τρικλίζουσα αμερικανική ηγεμονία. Ό,τι δεν θα κατάφερνε από μόνη της η παγκοσμιοποίηση, το συμπλήρωσε η στρατηγικά μυωπική, ακραία ταξική και ηλιθίως εθνικιστική πολιτική της Νέας Δεξιάς του Μπους.

Η προαγγελία της εκθρόνισης των ΗΠΑ είχε δοθεί όταν η «ριγκανική επανάσταση» μετέτρεψε τη χώρα σε παγκόσμιο οφειλέτη που αποφάσισε να ζει υπερπολυτελώς, δανειζόμενος από τον υπόλοιπο κόσμο. Πρόσκαιρα ο ρόλος αυτός έμοιαζε λειτουργικός αφενός για την Αμερική που εξασφάλιζε επίπεδα ευημερίας πολύ πάνω από τις πραγματικές της δυνάμεις, αφετέρου για τον υπόλοιπο κόσμο, ο οποίος κέρδιζε δανείζοντας την Αμερική που απορροφούσε τις εξαγωγές του.

Η λειτουργία των ΗΠΑ σαν «κεϊνσιανού πνεύμονα» της παγκόσμιας οικονομίας όπως λεγόταν, ενίσχυσε τη ροπή στη χρηματιστική υπερβολή, στον ιδιωτικό υπερδανεισμό των Αμερικανών. Η έλευση Μπους αύξησε εκθετικά τις αρνητικές ροπές καταργώντας ελέγχους, αφήνοντας αχαλίνωτη την κερδοσκοπική φαντασία των χρηματιστικών κέντρων και επιβαρύνοντας από την άλλη τα δημόσια οικονομικά με τη μείωση της φορολογίας των πλούσιων και το τεράστιο κόστος του πολέμου στο Ιράκ. Εξάλλου, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες, η παγκοσμιοποίηση προκάλεσε εσωτερικές διαφοροποιήσεις και πολώσεις στην αμερικανική κοινωνία, με πολιτικό αποτέλεσμα να φέρει στην επιφάνεια και στην εξουσία το πρόσωπο μιας επαρχιώτικης, αλαζονικής και άξεστης Αμερικής, ανάξιας να ανταποκριθεί στον ρόλο του παγκόσμιου ηγεμόνα ή ρυθμιστή.

Συμπέρασμα: οι ΗΠΑ μετά την κρίση θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε έναν πολυκεντρικό κόσμο στον οποίο θα έχουν κερδίσει πολλούς πόντους οι «πραγματικοί» παραγωγοί της Ασίας (Κίνα, Ινδία, ΝΑ Ασία). Αυτοί μπορεί να περάσουν πιο μαλακά την παγκόσμια ύφεση, εκμεταλλευόμενοι τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης της εσωτερικής τους αγοράς στην οποία καθημερινά προστίθενται μερικά εκατομμύρια καταναλωτών επιπέδου μεσαίας τάξης.

Ωφελημένοι θα είναι επίσης οι Άραβες πετρελαιάδες και δευτερευόντως η Ρωσία. Ως συνήθως η Ευρώπη συνοδεύεται από ερωτηματικό. Οι πρώτες αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών εικονογραφούν το πρόβλημά της, καθώς κινούνται παραζαλισμένα μεταξύ της ανάγκης υπερεθνικού συντονισμού και του προβαδίσματος της εθνικής διαχείρισης.

Μεταβολές θα εκδηλωθούν πιθανότατα και στο κοινωνικο-ταξικό επίπεδο. Η αποδυνάμωση και η δυσφήμηση του «καπιταλισμού- καζίνο» θα οδηγήσει σε αλλαγές ισχύος στο εσωτερικό των κυρίαρχων εθνικών και υπερεθνικών κοινωνικών συνασπισμών. Θα αποδυναμωθούν οι έως χθες πανίσχυρες κερδοσκοπικές- χρηματιστικές μερίδες και θα ενισχυθούν οι συνδεδεμένες με την «πραγματική» παραγωγή. Η αλλαγή μπορεί να μην έχει θεαματικές διαστάσεις, αλλά δεν είναι καθόλου αδιάφορη από πολιτική άποψη. Θα δημιουργήσει καλύτερους κοινωνικούς συσχετισμούς για την αναδιάταξη των σχέσεων κράτους- αγοράς, δημόσιουιδιωτικού τόσο σε εθνικό όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο.

*O Γιάννης Βούλγαρης είναι καθηγητής στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και ιστορίας του Παντείου πανεπιστημίου. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Τα Νέα στις 11 Οκτωβρίου 2008.

38 comments:

  1. Παραθέτουμε μερικά links σε ενδιαφέροντα άρθρα που έχουν αναρτηθεί στο PPOL για την κρίση

    Η κρίση σηματοδοτεί μία νέα γεωπολιτική τάξη / του Φίλιπ Στέφενς 12-10-2008

    ReplyDelete
  2. Endiaferonta ta arthra Voulgari kai Robert Shiller. Pou eisai Parmenidi na tous miliseis me ta arxaia sou kai ti mana pou troei ta paidia tis.

    To allo arthro de leei kai tipota kainourio, pera apo auta pou legontai ki edo mesa pukna suxna.

    ReplyDelete
  3. Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν η "Ανατολή" στην πλανητική εποχή του 21ου αιώνα είναι σε θέση να βγει τόσο αλώβητη από την κρίση, ώστε σύντομα να αναδειχθεί ως ένας αυτόνομος και συμπαγής παίχτης, ουσιαστικό αντίβαρο της Δύσης.

    Η ανατολή παρά τις όποιες ομοιότητες, δεν απολαμβάνει το κοινόν αίσθημα το οποίο χαρακτηρίζει σε βάθος το Δυτικό στρατόπεδο.

    Κι από την άλλη, η κρίση καθίσταται πλέον τόσο σοβαρή που κανένα γεωπολιτικό υποκείμενο δεν είναι σε θέση μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον να εκμεταλλευτεί τις όποιες αδυναμίες των άλλων, αφού όλοι πλήττονται σχεδόν συμμετρικά.

    Η ένταση της παγκοσμιοποίησης και η πολυπλοκότητα που δημιούργησε φροντίζουν γι αυτό.

    Θα μπορούσε μήπως η Ιαπωνία να παίξει κάποιο ρόλο χωρίς εξασφαλισμένη πρόσβαση σε πρώτες ύλες; Μπορεί η Κίνα να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς μια ευημερούσα Δύση να καταναλώνει; Είναι σε θέση το τεχνολογικό επίπεδο της Ινδίας (αλλά και της Kίνας) να συντηρήσει μια αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική μεγέθυνση και συνάμα να της εξασφαλίσει εύκολη πρόσβαση σε πρώτες ύλες;

    Πόσο χρόνο θα διαρκέσουν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσσίας χωρίς τις ενεργειακές εξαγωγές στη Δύση; Άραγε αυτά επαρκούν για να της εξασφαλίσουν νέες ενεργειακές επενδύσεις και παράλληλα να χρηματοδοτήσει τον συνολικό εκσυγχρονισμό της;

    Θα μπορούσαν σε βάθος χρόνου οι χώρες της λεκάνης του Ειρηνικού να μετατοπίσουν το παγκόσμιο οικονομικό κέντρο βάρος; Μα, αυτό έχει ήδη συμβεί. Αν αυτήν η μετατόπιση γεννήσει νέους πολιτικούς ανταγωνισμούς και συμμαχίες στην μετα-παγκοσμιοποιημένη εποχή, το μέλλον θα μας το δείξει λίαν συντόμως.

    Προς το παρόν, κι ακούγοντας έναν οικονομικό αναλυτή στο CNN, ανέφερε πως πέφτουν ραγδαία οι μετοχές ακόμα και των εταιριών παραγωγής γεωργικών λιπασμάτων. Και αυτό συμβαίνει συνέχισε γιατί οι επενδυτές προεξωφλούν πως η αγροτική παραγωγή χωρίς την απαραίτητη πίστωση για την αγορά αυτών των προιόντων θα καταρρεύσει.

    Καταλαβαίνεται είπε, πως πλέον δεν είναι μακρινό το ενδεχόμενο ακόμα και ενός μεγάλου λοιμού!!

    Μερικές φορές η πραγματικότητα είναι σε θέση να ξεπεράσει και την πιο τρελή φαντασία!

    ReplyDelete
  4. Τελικά το συμπέρασμα στο οποίο ήθελα να καταλήξω είναι πως οι ασιατικές οικονομίες μπορούν να χρηματοδοτούν τα ελλείμματα της δύσης όσο θέλουν. Η προνομιακή πρόσβασή τους όμως σε στρατηγικές πρώτες ύλες δεν κερδίζεται σχεδόν ποτέ με τραπεζογραμμάτια.

    Χρειάζεται να χύσουν το αίμα των στρατιωτών τους και να τις κατακτήσουν.

    ReplyDelete
  5. Και ο alexis papahelas χθες στη Καθημερινη υποστηριξε πως η απληστια προκαλεσε τη κριση...Αρχιζω και πειθομαι...

    ReplyDelete
  6. Δεν εχω ξαναδει τοσο συντονισμενη χρηση δοξασιων και παραοικονομικων εξηγησεων απο δημοσιογραφους αναλυτες και λοιπους φωστηρες του καπιταλισμου..Λογικοτατο αν σκεφτει κανεις οτι στην ουσια κανεις δεν εχει καταλαβει τι γινεται..

    ReplyDelete
  7. Ολοι απ οτι βλεπω πασχιζουν να αποδειξουν οτι ο καπιταλισμος δε πεθαινει χρησιμοποιωντας φαντασματα...Λενε οτι καποιοι υποστηριζουν οτι ο καπιταλισμος πνεει τα λοισθια και προσπαθουν να αποδειξουν το αντιθετο...Η πλακα ειναι οτι κανενας σοβαρος ανθρωπος δεν ειπε ποτε κατι τετοιο...

    ReplyDelete
  8. πάντως κι ο Γιαννούλιας ο σύμβουλος του Ομπάμα και υπουργός οικονομίας στο Ιλινόι στη συνέντευξη στον Ταχυδρόμο το Σάββατο μίλησε για απληστία. Αυτό είναι μια τεράστια συνωμοσία για να σωθεί ο καπιταλισμός. Από εδώ και στο εξής θα μιλάμε για The Rise of Conscious Capitalism

    ReplyDelete
  9. Σωστό και κατανοητό το άρθρο του Βούλγαρη,αλλά λίγο-πολύ μας λέει τα αυτονόητα.

    Να επισημάνω παιδιά ότι και οι μικροεπενδυτές ακόμη και στην επαρχία, έχουν αναστατωθεί τόσο πολύ που βγάζουν τα λεφτά από τις τράπεζες σε καθημερινή βάση.
    Το φαινόμενο θα πάρει επικύνδυνες διαστάσεις στα μέσα της εβδομάδας που διανύουμε.

    ReplyDelete
  10. Οπως το καταλαβαινω εγω δεν εχει νοημα να μιλαμε για ιδεολογικη διαπαλη χωρις να υπαρχει αναφορα στα πραγματικα γεγονοτα που οδηγουν σε ενα αποτελεσμα...Δηλαδη τι εγινε απο τη δεκαετια του 80 και μετα? Κερδιζαν στον ιδεολογικο τομεα οι αποψεις του φιλελευθερου παραδειγματος? Και στο κατω κατω εγω υποστηριζω οτι αυτη ερμηνεια των τελευταιων 30 χρονων σα περιοδο που το κρατος ελειπε και αφηνε την οικονομια να αυτορυθμιζεται ειναι υπερβολικη και βολευει να δημιουργουνται σημεια διαπαλης που δεν υπαρχουν...
    Το κρατος μια χαρα ρυθμιζε την οικονομια με εξοφθαλμα παραδειγματα τους περιφερειακους πολεμους...Το κρατος ανελαβε ενα τεραστιο κοστος που οι καπιταλιστικη οικονομια χρειαζοταν...

    ReplyDelete
  11. Kαι παλι οπως το καταλαβαινω εγω καποια φαση η καπιταλιστικη οικονομια χρειαζοταν μια ορισμενη "απορυθμιση" των αγορων και κυριως της πιστης...Δεν ηταν αυτο που περιμεναν ακριβως τελικα και τωρα απλως οδηγουνται σε διαφορετικη διαχειριση του προβληματος...Αλλα οταν ξαναχρειαστει και παλι οι αγορες θα απορρυθμιστουν μην ανησυχειτε...

    ReplyDelete
  12. Ειδατε βρε σεις τι καλα παιδια που ειν αυτοι οι βορειοκορεατες τελικα; Τα ειχαμε παρεξηγησει τα παιδια.
    Τελικα, τωρα τελευται ουλα καλα πανε. Οι βορειοκορεατες ειν καλα παιδια. Οι ιρακινοι εχουν αρχισει και συμαζευονται, ας πουμε. Αφου εχουν σχεδον φτιαξει και δικο τους φοβερο στρατο που μπορει να εγγυηθει την ασφαλεια και μπορουν και τα αμερικανακια σιγα σιγα να τα μαζευουν.
    Στο Αφγανισταν βεβαια υπαρχει ενα προβλημα ακομα, αλλα βρε παιδι μου, δε φταιμε εμεις. Αυτοι ειν ουλοι τους διεφθαρμενοι εκει περα. Και κυριως η κυβερνηση που αυτοι οι ιδιοι οι αφγανοι με αψογες δημοκρατικες διαδικασιες την εκλεξανε. Ε, αφου δε θελουν να βοηθηθουν απο μονοι τους, εμεις τι, με το ζορι θα τους βοηθησουμε; Εγω λεω οτι και κει μαλλον πρεπει να αναθεωρησουμε τους στοχους μας βρε αδερφε.
    Οσο για το Ιραν, εκει ειν που δε πρεπει να ανυσηχουμε καθολου. Αφου ετσι και κουνηθουν οι ισραϊλινοι θα τους κανουν "ΜΙΑ ΧΑΨΙΑ" (χαχα). Ε, καιρος τους ηταν και αυτοι οι ισραϊλινοι να βγαλουν κι αυτοι κανα φιδι απ τη τρυπα. Ιδιως τωρα που στη γαζα δε κουνιεται φυλο βρε παιδι μου.

    Αλλα συγνωμη, συγνωμη, εδω τωρα μιλαμε για την οικονομικη κριση και για ευκαιριες και γω ειμαι παλι εκτος θεματος.
    -Ρε μπας και ειν εκτος θεματος ο μακέιν που φωναζε απο τα μικροφωνα "δε θα παραδωθουμε ποτες"; Λετε βρε παιδια να βγει ο μαυρουκος μας προεδραρα που τον βλεπω συνεχως εντος θεματος;
    Αλλα οτι και να γινει στις αμερικανικες εκλογες, μεις οι ελληνες σωστα θα βροντοφωναξουμε και παλι οτι ειν ουλοι ιδιοι βρε παιδι μου. ουλοι σα το μπουσακο και χειροτεροι. (χαχα)

    ReplyDelete
  13. Πρώτος ο Μαρξ συνειδητοποίησε πως η παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με μια παγκόσμια επανάσταση.

    Η επανάσταση των μπολσεβίκων και λίγο αργότερα η Κίνα του Μάο δώσανε τη δυνατότητα με το ειδικό βάρος αυτών των κρατών, να γίνει προσπάθεια εξαγωγής της επανάστασης σε παγκόσμια κλίμακα.

    Αν μόνο η Αλβανία είχε κάνει την "κομμουνιστική" επανάσταση καμιά παγκόσμια εξαγωγή και καμιά ιδεολογική αντιπαράθεση δεν θα ήταν ποτέ εφικτή.

    Σήμερα Γιούρι, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως ο καπιταλισμός πλέει τα λοίσθια, υπάρχει κάποιος φορέας πλανητικής εμβέλειας ο οποίος να μπορέσει να εξάγει την όποια επανάσταση προς αντικατάσταση του καπιταλισμού;

    Και αν ναι, ποιός είναι αυτός και το ποιο το περιεχόμενό του;

    Ή μήπως ετερόκλητες πολιτισμικές ομάδες αντικρουόμενων συμφερόντων στις δύο άκρες της γης, και κάτω από την πίεση της πείνας και της εξαθλίωσης ξαφνικά θα λάβουν τη φώτιση και θα επαναστατήσουν όλοι μαζί για να αποτελειώσουν μια και καλή το τέρας του καπιταλισμού;
    Επενδύοντας μάλιστα και τις όποιες ελπίδες τους σε ένα σύστημα το οποίο χρεωκόπησε 20 χρόνια νωρίτερα;

    Η εθελοτυφλία φίλε μου έχει και αυτήν τα όριά της.
    Η χαιρεκακία όμως δεν έχει.

    ReplyDelete
  14. Βαγγελα, τι ειν αυτα τα λοισθια στα οποια αρμενιζει ο καπιταλισμος;

    ReplyDelete
  15. "Ράλλυ χρημαστηρίων"
    ραδιόφωνα 13-10-08

    Φτούσου γαμώτο.Πάλι τη γλύτωσε ο Καπιταλισμός.

    ReplyDelete
  16. Καπιταλισμέ, για λίγο πάψε
    να χτυπάς με το σπαθί,
    Τώρα σίμωσε και κλάψε
    εις του Γιούρι το κορμί.

    ReplyDelete
  17. Οι Ελληνες θα επισκέπτονται τις ΗΠΑ, κανονικά, όπως οι πολίτες όλων των rogue states.
    Το πέτυχε ο Ηγετικότερος πρωθυπουργός, με τη συνδρομή της Ηγετικοτέρας υπουργού των Εξωτερικών, τη ευγενή χορηγία του κ. Νίμιτς.

    ReplyDelete
  18. Μια κουβεντα ειπαμε ρε παιδια πως κανετε ετσι?

    ReplyDelete
  19. Υποθέτω, ότι η Αμερική θα προσπαθήσει να μετακυλήσει το πρόβλημα της οικονομίας της στην Ευρώπη τη Ρωσία κλπ.(Θα δούμε με ποιο τρόπο).
    Δεν θεωρώ ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα αντέξει την κρίση
    Δεν θεωρώ τυχαίο που το χρηματιστήριο στη Ρωσία παραμένει κλειστό.
    Η αλήθεια είναι, ότι σίγουρα χάθηκαν πολλά λεφτά λόγω «λίμαν».
    Στην Ελλάδα πάλι θα κάνουμε κανένα θαύμα και μετά θα αναρωτιόμαστε το πώς το «καταφέραμε»,εννοώντας ότι αν το φαινόμενο που παρατηρείται –να κάνουν αναλήψεις όλοι από τις τράπεζες –συνεχιστεί,μέχρι το τέλος της βδομάδας θα πρέπει να ξαναβγεί ο αλογοσκούφης η ο μπουχεσας να καθησυχάσει τον κόσμο.Τότε βέβαια θα εντείνει το φαινόμενο και….
    Τι να πει κανείς!!
    Α!!
    ΠΟΥ είσαι κομφούκιε????
    Μήπως τρέχεις να σώσεις τα λεφτάκια σου?? Χα χα.

    ReplyDelete
  20. Πολύ καλό το άρθρο.
    Μην τρελένεστε όμως.
    χαλαρώστε με σπα και τζακούζια.
    επισυναπτω"Τηλεμαραθώνιος για να ...σωθούν...
    .
    ... οι Τράπεζες!
    .
    Από αναγνώστη του Press-gr. Πολύ καλό...
    ΤΗΛΕΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝΕ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!!!!
    Μέχρι στιγμής:
    -Ο Κυρ-Γιώργης από τη Νίκαια προσφέρει 13 €, μια μέρα σύνταξης.
    -Ο σύλλογος χρεωμένων «Μέχρι το λαιμό» προσφέρει 1% επιτόκιο.
    -Η ένωση ευτυχισμένων «Απολύομαι και τρελαίνομαι» προσφέρει
    δυο φραπέδες στα γραφεία του ΟΑΕΔ Κερατσινίου.
    -Η θεία Λουκία από τη λαϊκή αγορά Κάτω Πετραλώνων
    προσφέρει δυο ντομάτες παραγινωμένες.
    -Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρει τρία καλώδια
    από τηλεφωνικό δίκτυο γραφείου.
    -Η Ζήμενς Γ-Ελλάς προσφέρει δύο χαρτοσακούλες γίγας.
    -Ο Γιώργος Αλογοσκούφης προσφέρει για μία βδομάδα
    ένα dvd της ταινίας «Πάρε τα λεφτά και τρέχα»
    -Η γιαγιά με δυο παππούδες προσφέρει ένα Lower
    -Οι νοικοκυρές σε απόγνωση προσφέρουν δυο αβγά
    Τουρκίας τηγανητά σε ηλιέλαιο.
    -Τρία φούμαρα και δυο μεταξωτές κορδέλες προσφέρει
    το Σωματείο Εμπόρων Ειδών Καπνιστού Μπραχαμίου
    «Πίπες με δόσεις ο Θεοδόσης».
    -Η αδελφότης χορευτών «........»
    προσφέρει σε ευρώ τα τρία δύο.

    επειδή με φάνηκε αστείο το αντέγραψα από άλλο μπλόγκ.

    είπαμε χαλαρώστε
    εγώ πάντως τα εχω βγάλει όλα τα λεφτα από την τράπεζα και τα έβαλα στο μαξιλάρι μου
    ελπίζω σε 1 θαυμα.
    Αν τα χάσουν όλοι θα νιώθω πλουσιος,όχι όπως τόρα φτωχομπινές.

    ReplyDelete
  21. @paisios
    ο κομφούκιος απέχει 1 μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας

    @g700
    μπορεί να έχουν το ίδιο ιδεόγραμμα όμως η κρίση είναι γιά όλους και η ευκαιρία είναι γιά λίγους

    @vaggelas
    πάψε να σκέφτεσαι με τους παραδοσιακούς ορισμούς του "κομμουνιστή" και του "καπιταλιστή".

    Η πραγματικότητα ήδη έχει ξεπεράσει αυτούς τους διαχωρισμούς πριν από 20 χρόνια
    (μέχρι και το ΚΚΕ μιά χαρά καπιταλο-εργοδότης αποδείχτηκε)

    Τώρα πλέον οδεύουμε σε ένα μοντέλο
    συνδυασμό κρατικού ελέγχου & ελεύθερης οικονομίας με στόχο την
    οικονομική επικυριαρχία.

    Και ας μην μιλήσουμε καθόλου γιά την Ελλάδα, το θλιβερό ουραγό σε κάθε τι & επί μονίμου βάσεως

    ReplyDelete
  22. "Και ας μην μιλήσουμε καθόλου γιά την Ελλάδα, το θλιβερό ουραγό σε κάθε τι & επί μονίμου βάσεως"

    Θλιβερολόγος,ειδικός Ουραγολόγος.

    ReplyDelete
  23. Καλα νορμαδ εισαι και πολυ τσιγκλιαρης

    ReplyDelete
  24. @αποφοιτε,

    Να με συγχωρείς, πνέει ήθελα να γράψω και μου βγήκε το πλέει.
    :-)

    ReplyDelete
  25. @ser

    Και από ότι φαίνεται, όπως και παλιότερα, το στομάχι τους κοιμάται λιγότερο από το κεφάλι και το κατευθύνει!

    ReplyDelete
  26. πωπωπω, ειν πολλα τα λεφτα σας λεω. 500 δις η γερμανια, 350δις η γαλλια, 100 δις η ισπανια και παει λεγοντας.
    Εμενα παντως με χει πιασει μια ανησυχια. βρε λετε να χρειαστει να στηριξει και ο χοντρος τις δικες μας τραπεζες, αμα παμε οι ελληναρες και τα σηκωσουμε ολα ή αμα καμία τραπεζα στα εξωτερικα δε θα δινει ρευστο στις δικες μας; Δε νομιζω, αλλα λεω μηπως.

    Αλλα τι λεω ο χαζος. Εμεις, αν και τωρα δεν εχουμε και πολυ αποθεματικο (...), ο αλογοσκουφης και ο χοντρος αυτα μας τα λεγαν και πριν απο κανα δυο μηνες και μεις δε τους ακουγαμε. -Τελικα αποδεικνυεται οτι τους δυο αυτους πανσοφους πρεπει να τους ακουμε.

    Αφου μας ελεγαν: 10% κεφαλικο φορο γιατι στις σημερινες συνθηκες το κρατος πρεπει να εχει αποθεματικο. κι εμεις φωναζαμε. Παλι καλα που δε μας ακουσαν. Τωρα λοιπον, πρεπει να τρεξουμε ουλοι και να τον πληρωσουμε. Ακομα και αυτοι που εξαιρουνται. Ουλοι σας λεγω. Ακομη και τα μωρα και οι γεροι και ουλοι οι αναπηροι. Αφου το λεγει και ο κουμφουκιος. ειμαστε ουλοι πλουσιοι και φοροδιαφευγουμε.

    Το λοιπον, εχουμε και λεμε:

    Ειμαστε 10 εκατομμυρια πανω κατω και ουλοι πρεπει να πληρωσουμε 1025 ευρωπουλα εξτρα, για να βαλουμε στη μπαντα μη τυχον και μας χρειαστουν για τη κριση.

    Αρα:

    10,000,000 * 1,025 = 10,250,000,000

    Καλε, αυτα βγηκαν δεκα ΤΡΙΣ.

    ΣΩΘΗΚΑΜΑΝ!
    ΣΩΘΗΚΑΜΑΝ!!!!

    ReplyDelete
  27. Ωρε βαγγελα απο μενα ζητας συγχωρεση για τα ελληνικα σου; Γω μετα επρεπε να παω καθε μερα για εξομολογιση. Απλως μπερδευτηκα λιγο που μπερδευτηκες. Δε θελει και πολυ για να μπερδευτω γω, ξερεις.

    ReplyDelete
  28. "Η Ουγγαρία χτυπήθηκε άσχημα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, εξαιτίας του τεράστιου δημοσίου ελλείμματος που βασίζεται στα ξένα κεφάλαια για τις πληρωμές." λεει στην Καθημερινη και "...την κατακόρυφη πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος (φιορίνι) την προηγούμενη εβδομάδα."

    Παλι καλα που δεν ειμαστε σα κι αυτους τους βλακες (γκουχ γκουχ).


    -Καμια λαμπαδα στο Σημιτακο αναψατε ή ακομα του κρατατε κακια;

    ReplyDelete
  29. Τελικα, τωρα που το ξανασκεφτομαι, χαζομαρα που μπηκαμε στο ευρω.
    Κοιτατε να δειτε πώς το σκεφτηκα. Αφου εμας αυτη η κριση δε μας ακουμπα, γιατι οι τράπεζές μας ειν δυνατες και δεν ειν εκτεθημενες. Και δε φτανει μονο αυτο, αλλα οπου να ναι θα ψηφηστει και τροπολογια που θα εγγυαται 100.000 ευρω για τον καθενα σε καθε τραπεζα. Δηλαδης, εμεις ΟΧΙ ΜΟΝΟ δεν εχουμε αναγκη απο το ευρω, ΑΛΛΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΩ και οτι το ευρω μας ΚΡΑΤΑΕΙ ΠΙΣΩ, πανω που θα μπορουσαμε με την ανεξαρτησια μας και με την ισχυρη δραχμαρα μας τωρα να ειχαμε φτασει στον ουρανο, με τη γατα το χοντρο στο τιμονι!

    ΑΡΕ γατα χοντρε, ΠΑΛΙ το πασοκ και τα σκατα που σου παρεδωσε ΔΕ σ αφηνουν να ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕΙΣ...

    ReplyDelete
  30. Παω για υπνο. κουραστηκα απ τη πολλη σκεψη. ΚΑΙ εχω λυσσαξει και στη πεινα γιατι σημερα (δευτερα) δεν εβαλα μπουκια στο στομα γι αυτο το κωλοχρεος.

    Και εχω γραψει και 850 σχολια. Αλλα αφου δε γραφετε σεις για να χω κατι να διαβαζω, γραφω εγω. Σεις φταιτε και καλα να παθετε.

    Αντε καληνυχτα.

    ReplyDelete
  31. απώφοιτε, στην μπάντα έπρεπε να είχαμε βάλει ιδιωτικούς και δημόσιους πόρους εδώ και καιρό.

    Η Αγγλία ας πούμε με 40% του ΑΕΠ δημόσιο χρέος και έχοντας υιοθετήσει εδώ και 15 χρόνια το λεγόμενο "generational accounting" με στόχο τη μείωση του πραγματικού δημοσιονομικού χάσματος από γενιά σε γενιά, τόσο στο Treasury όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας, είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση να προτείνει την κρατική συνδρομή στην κρίση χωρίς να φοβάται τίποτα.

    ReplyDelete
  32. σερ, η κρίση είναι για όλους όπως και η ευκαιρία, εάν βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί πέρα από τα τετρημένα. Δες το επόμενο ποστ.

    ReplyDelete
  33. @NORMAD
    δεν καταλαβαινω γιατί δεν συμφωνείς
    Εκτός κι αν πιστευεις ότι με την κατάκτηση του EURO ισοσταθμίσαμε τις αποτυχίες μας στους υπόλοιπους τομείς - οικονομια, πολιτική, αθλητισμός, υγεία, παιδεία, κοινωνική συνοχή, κοινωνική ωριμότητα κτλ - προφανως θεωρείς οτι πάμε μπροστά......

    @g700
    οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες γιά όλους. Εξ ορισμού δεν ξεκινούν όλοι από την ίδια θέση

    ούτε πρέπει να αντιμετωπιζουμε τη διεύρυνση της ΕΕ ως κατάκτηση διότι πλέον πολλές αποψεις εταίρων (πχ Πολωνία) υπαγορεύονται από υπερατλαντικά κέντρα.

    Δεν νομίζω ότι προσώρας είναι εφικτή η περαιτέρω κεντρικοποίηση της ευρωπαικής οικονομίας διότι οι διαφορές μεταξύ των χαρών είναι μεγάλες.

    ReplyDelete
  34. τώρα για το 10% που είπώθηκε παραπάνω το έχουμε εξαντλήσει το θέμα. Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η εκάστοτε κυβέρνηση ας μάθει πρώτα να μη χαρίζει αναδρομικά φόρους σ' αυτούς που την κλέβουν, ας δημιουργήσει αξιόπιστο φοροειπρακτικό μηχανισμό και μετά ας ξεκινήσει το παιχνίδι με τους φορολογικούς συντελεστές. Μια επιπρόσθετη επισήμανση. Σε καιρό οικονομικής ύφεσης δεν προϋπολογίζεις 7,4 δις επιπρόσθετους φόρους στον προϋπολογισμό.

    ReplyDelete
  35. προφανώς και οι ευκαιρίες δεν είναι ίδιες για όλους, ποτέ δεν είναι. Όμως υπάρχει Μία μεγάλη ευκαιρία για τις ανεπτυγμένες οικονομίες της δύσης να κάνουν ένα περιποιημένο paradigm shift στην οικονομία. Η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει τη δική της μικρή επανάσταση τολμώντας επιτέλους έπειτα από τόσο καιρό να σκεφτεί λίγο ριζοσπαστικά, χωρίς ταμπού.

    ReplyDelete