Wednesday, July 2, 2008

Μετά τη Σοσιαλιστική Διεθνή

Η προσωρινή ανάπαυλα από την ανελέητη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγχώρια πολιτική επικαιρότητα σήμερα ολοκληρώνεται. Το ΠΑΣΟΚ πήρε σημαντική ανάσα από τη θετική προβολή που το προσέφερε η επιτυχημένη διοργάνωση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με την επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στη θέση του προέδρου, την πλούσια θεματολογία και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσία πολιτικών και ακαδημαϊκών απ’ όλο τον πλανήτη με πιο χαρακτηριστική αυτή του καθηγητή Jeremy Rifkin.

Από αύριο, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κληθεί να επιστρέψει ξανά στα προβλήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Διαφθορά, μαύρο πολιτικό χρήμα, επιβράδυνση της ανάπτυξης και αυξημένος πληθωρισμός συνιστούν τέσσερις κορυφαίες προκλήσεις, οι οποίες αναζητούν επίμονα απάντηση και οι οποίες όπως εξελίσσονται τα πράγματα πιθανώς να διαμορφώσουν τα νέα πολιτικά διακυβεύματα για την επόμενη δεκαετία: τη θεσμική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και την οικονομική ανάκαμψη μέσα από την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.

Δύο είναι οι καταλυτικές δυνάμεις εδώ. Από τη μία, το σκάνδαλο της SIEMENS έχει αναδείξει τα όρια των θεσμών, και σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του μεγέθους της διακομματικής διαφθοράς και υποκρισίας προκαλεί γενικούς τριγμούς στο πολιτικό σύστημα. Από την άλλη, η έξαρση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τη συνεχή αναθεώρηση των προβλέψεων του ΑΕΠ προς τα κάτω καλλιεργεί το έδαφος για έναν επερχόμενο στασιμοπληθωρισμό, καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή την επίτευξη των στόχων της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Ως αποτέλεσμα διογκώνεται η κοινωνική δυσφορία, η οποία σε πρώτη φάση αντανακλάται στη ραγδαία υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος για το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες διαμορφώνονται σταδιακά προϋποθέσεις για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Αλλαγή συσχετισμών, η οποία όμως δεν προδιαγράφεται εκ των προτέρων θετική για τους Έλληνες σοσιαλιστές.

Το χρονοντούλαπο έχει βάθος και το κλειδί για να ανοίξει η πόρτα της εξόδου δεν έχει ακόμα βρεθεί. Στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο πάντως η συνταγή της επιτυχίας εμμέσως πλην σαφώς έχει δοθεί. Εάν κι εφόσον το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τα όσα ακούστηκαν και ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, πρέπει να λειτουργήσει λιγότερο ως σοσιαλιστικό κόμμα τύπου Λατινικής Αμερικής και περισσότερο ως προοδευτική και δημοκρατική παράταξη ικανή να ενώσει αποτελεσματικά το χώρο από την ανανεωτική αριστερά και τις δυνάμεις της οικολογίας μέχρι το προοδευτικό κέντρο.

111 comments:

  1. στην ιστοσελίδα του web radio του ΠΑΣΟΚ μπορείτε να ακούσετε σε ηχητικό αρχείο τις ομιλίες των Jalal Talabani, Ehud Barak,Mahmoud Abas, Mona Sahlin και Goran Person.

    Τα videos από την ομιλία του Rifkin και τη μίνι συνέντευξη στους bloggers δεν είναι ακόμα έτοιμα.

    ReplyDelete
  2. το λάβαμε στο email

    Αγαπητοί φίλοι,

    Επισκεφθείτε το www.citizensinaction.eu και δηλώστε συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ηλεκτρονική πρωτοβουλία κατά της ακρίβειας.

    Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πρόταση καταπολέμησης της συνεχιζόμενης αλματώδους ανόδου των τιμών των βασικών προϊόντων, η οποία πλήττει κυρίως τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων.

    Θερμές ευχαριστίες.

    Υ.Γ. Παρακαλώ, προωθήστε το μήνυμα.

    ReplyDelete
  3. Mεγάλη "ειρωνεία", αλλά ΚΑΙ ΤΙ τεράστια ομοιότητα.

    ΟΠΩΣ η Σοσιαλισστική Διεθνής, μετατρέπεται και το ΠΑΣΟΚ σε μιά ΛΕΣΧΗ διανόησης περί τον ΠΕΡΟΝΙΣΜΟ-ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΣΜΟ-ΓΕΝΝΗΜΑΤΙΣΜΟ από την μιά και την
    ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ και ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΛΑΜΟΓΙΑ από την άλλη.

    ΗΓΟΥΝ ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΔΗΛΑΔΗ

    ΠΑΣΟΚ = Η ΛΕΣΧΗ των ΑΘΛΙΩΝ!!!

    ReplyDelete
  4. "...Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή....."

    Εμείς θα ζητήσουμε απο το ντόν και την εβελίνα να μας μιλήσουν για τον "καλό άνθρωπο του Σετσουάν".Η να μας το παίξουν καλύτερα.

    ReplyDelete
  5. @εωελινα
    "..ΗΓΟΥΝ ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΔΗΛΑΔΗ.."

    ΗΓΟΥΝ ΤΟΥΤΕΣΤΙ ΔΗΛΑΔΗ
    ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΗΤΟΙ
    Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ
    ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ

    ReplyDelete
  6. Μιά και μίλησα γιά ΑΘΛΙΟΥΣ.

    Στην Καφετζού διαβάζει η Βασιλειάδου το φλυτζάνι σε μιά νεόπλουτη, που την ρωτάει άπειρες ερωτήσεις και ξανά... και ξανά ..... και ξανά.

    ΟΠΟΤΑΝ η λατρευτή μου Γεωργία συγχίζεται και, στην νιοστή ερώτηση, της λέει,
    "Μα εσείς μαντάμ δεν θέλετε να σας πώ τον καφέ, αλλά τους αθλίους του Βίκτωρος Ουγκώ. Δηλαδή εσείς δεν έπρεπε να πιείτε καφέ από φλυτζάνι, αλλά από κουβά."

    ReplyDelete
  7. Το ανώτερο στάδιο του σοσιαλισμού είναι ο Ανδρουλακισμός.
    Στην ομάδα μας έχουμε δύο επιλεκτα μέλη.Την εβελίνα και το ντόν φυσικά.Μη τους πείς μόνο να μιλήσουν για το θέμα του πόστ.Προτιμούν τα Κινέζικα.

    ReplyDelete
  8. παιδιά χαλαρώστε λίγο το έχετε ξεσκίσει το θέμα

    ReplyDelete
  9. επίσης μας ήρθε και η ακόλουθη επιστολή στο email

    ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ

    Σας παρακαλούμε να υπογράψετε και να προωθήσετε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ το κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών, που είναι στην παρακάτω διεύθυνση και αφορά τα μεταλλεία στο βουνό της Οίτης.
    Κείμενο

    Προωθήστε το στις δικές σας λίστες e-mail. Είναι ανάγκη να συγκεντρωθούν υπογραφές

    Mε εκτίμηση

    http://www.e-ecology.gr

    ΟΧΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΤΗ!
    Η ΟΙΤΗ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΚΙΩΝΑ!!

    ReplyDelete
  10. Ενταξει προεδρος ο ΓΑΠ..Αντιπροεδρος ποιος βγηκε?

    ReplyDelete
  11. Παιδιά ΣΥΡΜΑ !!!!!!!!!!!!!

    Στις 9 του μήνα καταφθάνει στας Αθήνας το ΚΑΘΑΡΜΑ και θα ανακατέψει πάλι την πίσα.

    ReplyDelete
  12. Είναι γεγονός ότι ο λαός χρειάζεται ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση.
    Χρειάζεται σύγχρονα σοσιαλιστικά κόμματα που να τον εκπροσωπούν με δυναμισμό.
    Κακα τα ψέματα. Το συμφέρον του κόσμου είναι ο σοσιαλισμός και η κεντρο-αριστερά και όχι η δεξιά...

    Αρκεί βέβαια να είναι γνήσια σοσιαλιστικά κόμματα και όχι μόνο στo όνομα...

    ReplyDelete
  13. Αρκεί βέβαια να είναι γνήσια σοσιαλιστικά κόμματα και όχι μόνο στo όνομα...
    July 2, 2008 10:53 PM

    Τι μου θυμισες τωρα. Οταν ο Ταρκοφσκι γυριζε το Σολαρις, καποιος απαρατσικ τον ρωτησε για τα μελη του διαστημικου σταθμο στο οποιο θα παει ο Κελβιν: "ειναι αυτοι οι επιστημονες γνησιοι σοσιαλιστες;".

    ReplyDelete
  14. @ paisios

    Φίλε μου όχι μόνο έχουμε κολλήσει στη χημεία 3ης Λυκείου αλλά αν προσέξεις θα δεις ότι ολόκληρη NASA έχει καταντήσει οργανισμός βιτρίνα! Ο αναμενόμενος αντικαταστάτης των διαστημικών λεωφορείων θα είναι μια εξελιγμένη έκδοση των πολύ παλιών αλλά αξιόπιστων ρωσικών σογιούζ.

    Μιλάμε για ανακύκλωση τεχνολογίας 40 χρόνων. Μπορείς να σκεφτείς ότι το 1940 θα πετούσαν με μια εξελιγμένη έκδοση της πτητικής μηχανής των αδελφών Ράιτ;

    Όποιος θέλει να τρώει κουτόχορτο μπορεί να το κάνει ελέυθερα, γιατί στην ουσία αυτό κάνει με το να πιστεύει πως τα τελευταία 50 χρόνια η τεχνολογία και η καινοτομία ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ παραμένει στάσιμη.

    @ don,

    Tα στοιχεία μαγειρεύονται με μεγάλη ευκολία και δεν το λέω εγώ το λένε οι ίδιοι οι αμερικανοί για τα επίπεδα ανεργείας, πληθωρισμού, GDP κτλ. Σε σχέση τώρα με τον χαμένο έλεγχο, σήμερα οι αγορές κάνουν κουμάντο. Η Αγγλία το πήρε το μάθημά της το 92, πέρυσι το πήρε και η Ιαπωνία όταν σε 2 μέρες έριξε 3000 δισ δολ. για να στηρίξει το Γεν και μετά απλά παραιτήθηκε.

    Η Κίνα ή Ιαπωνία μπορεί να μην πουλήσουν πρώτες αμερικανικά ομόλογα, αλλά αν οι αγορές το κάνουν δεν θα έχει καμιά σημασία.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. Chris συμφωνω απόλυτα.....

    Στην δεξιά εξ ονόνατος δεν μπορεί να έχει θεση καμια σοσιαλιστική πολιτική παρα μόνο το συμφέρον των λίγων...
    Το θέμα ειναι οτι έχω πάθει πλακα με τον ΓΑΠ...
    Αυτό το παιδι το ακούς να μιλαεί με τους διεθνείς και είναι αλλος άνθρωπος και μετα τον βλέπεις απέναντη στον μπούφο τον κωστάκη και καταπίνει την γλώσσα του λες και έχει απέναντη του τον σατανά...

    Πιστεύω οτι πράγματι, έχει καλα πράγματα μεσα στο κεφάλι του αλλα αμφιβάλω εάν τον σηκώνει η πολιτική κατασταση της χώρας μας...Είναι "to soft" όπως το είχε πει εκείνος ο τυπος στην TV ..

    Θεωρώ οτι θα επρεπε να το είχε καταλάβει εδώ και καιρό οτι ο ελληνικός λαός και το πολιτικο συστημα αυτο δεν προκειται να του προσφέρουν ποτε μια προθυπουργική θεση και να είχε αδειάσει την γωνία απο την προεδρία του πασοκ και ας αρέσκονταν σε μια μελοντική κατώτερη θεση στο κόμα...

    Δεν αντέχω πραγματικά αλλο να βλέπω να αλωνίζει η δεξιά σε αυτη τη χώρα, να κάνει την μια μαλ****κια μετα την αλλη, να πηγαίνουμε κατα διαόλου και να μην υπάρχει κανείς που να μπορεί να μετριάσει την κατάσταση και να υψώσει μια φωνη...
    Έχει χαθει η ισορροποια των δυνάμεων και αυτό είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση.. Έχουμε περάσει στην φάση που ακόμη και οι δημοσιογράφοι λένε στα παράθυρα δημοσίως "μακαρι να μην το κουκουλώσουν κι αυτό το θέμα"... Είναι δυνατόν...???

    Ένας λαός και ειδηκότερα μια νεολαία κινδυνεύει να χάσει την πίστη της και την ελπίδα της στο καλύτερο.. Με όποιον μιλάω ακούω το ίδιο πράγμα "ολοι το ιδιο είναι , δεν αλλαζει τιποτα, ετσι λειτουργουν τα πραγματα, κλπ. "

    Τι παει να πει δηλαδη οτι έτσι λειτουργούν τα πραγματα...? Να μην λειτουργούν ετσι λοιπον αλλα όπως θα έπρεπε..!!! Αυτό πρέπει να σταματήσει.. Πρέπει κάποιος να πιέσει ώστε να λειτουργείσουν πάλι οι θεσμοί σε αυτό το κράτος.. Τον ΓΑΠ σαν άτομο τον συμπαθώ αλλα σίγουρα δεν είναι αυτός που θα πειέσει τα πράγματα..

    Γενικότερα πάντως, πιστεύω οτι χρειαζόμαστε μια αλλαγή της πολιτικής κατάστασης σε αυτην την χώρα και όχι την αλλαγή των προσώπων..

    Παρολαυτα όπως ξαναειπα η ισορροποια των δυνάμεων είναι πολυ συμαντικη και κατα την γνώμη μου ο ΓΑΠ γίνεται όλο και ποιο επικυνδυνος οσο καθεται εκεί..όχι επιδή δεν είναι καλός αλλα επιδή δεν κάνει για αυτη τη θέση...

    Τελος επιδή βλέπω οτι το forum έχει πολιτικοποιηθεί αρκετα παρακαλώ θα ήθελα πολυ να ακούσω τα σχόλια σας για τα παραπάνω και όχι πολιτικες μπούρδες για τα πιστεύω μου κλπ... Δεν συνηθίζω να στέλνω συχνά (μολις το 3το μου post...χι χι χι) αλλα τελευταία σας παρακολουθώ με πολυ ενδοιαφέρον...
    Συγχαρητήρια G700...

    ReplyDelete
  17. Αχ ΑΥΤΟΣ ο σοσιαλισμός.

    Εν ονόματί ΤΟΥ,

    ΚΑΠΟΙΟΣ Ιωσήφ, αν έχετε ακούσει,

    ΚΑΤΕΣΦΑΞΕ ΕΝ ΨΥΧΡΩ,

    ωσάν ΑΡΝΙΑ,

    20,000,000 ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ.

    Από την άλλη, στην "καρδιά του καπιταλισμού", ακόμα και στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, όταν η ΜΑΚΑΡΘΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ και η ωμή παληανθρωπιά είχαν υπερισχύσει και κατισχύσει της λογικής, το ζεύγος Rosenberg αξιώθηκε μιάς έστω οιονεί (quasi) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ δικαίου (due process) προσελκύοντας απίστευτη ΔΙΕΘΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ πριν καταλήξει στην "καρέκλα". ΑΚΟΜΑ και σε κείνη την ΑΠΑΙΣΙΑ φάση, η ανθρώπινη ζωή είχε αξία Η τουλάχιστον επίφαση αξίας. Ακόμα και σε μιά μικρή, πενόμενη, πολεμοδαρμένη χώρα, ο "άνθρωπος με το γαρύφαλλο" έγινε ΔΙΕΘΝΗΣ ΘΡΥΛΛΟΣ πριν πεθάνει. Δόθηκε, λοιπόν, αξία και σημασία στην ζωή του.

    Τα 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ όμως του Ιωσήφ ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΑΝ

    ΑΝΩΝΥΜΩΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Τεράστια η διαφορά!!!!!!!!!!!!!

    Την αντιλαμβάνεστε;;;;;

    ReplyDelete
  18. Ενας από τους 5-10 καλούς που έχουμε στο Κοινοβούλιο και την πολιτική μούστειλε χθες μιά νότα απελπισίας.

    ΔΕΝ ξέρω ΤΙ να του πω του ανθρώπου.

    ReplyDelete
  19. DOW JONES down to 11.215 δηλαδή ~3.000 μονάδες και 21% πτωση από το 14,200 του Οκτωβρίου 2007.

    ΚΑΙ η ΒΟΜΒΑ:

    By BREE FOWLER,AP
    Posted: 2008-07-02 18:21:26
    NEW YORK (AP) - Shares of General Motors Corp. plunged Wednesday to close below $10 for the first time in more than half a century, on worries about the company's cash needs and speculation about a possible bankruptcy protection filing down the road.

    ReplyDelete
  20. non grata said...
    Chris συμφωνω απόλυτα.....

    Στην δεξιά εξ ονόνατος δεν μπορεί να έχει θεση καμια σοσιαλιστική πολιτική παρα μόνο το συμφέρον των λίγων...
    Το θέμα ειναι οτι έχω πάθει πλακα με τον ΓΑΠ...
    Αυτό το παιδι το ακούς να μιλαεί με τους διεθνείς και είναι αλλος άνθρωπος και μετα τον βλέπεις απέναντη στον μπούφο τον κωστάκη και καταπίνει την γλώσσα του λες και έχει απέναντη του τον σατανά...
    --------------------------------

    Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτικών, όπως του Γκόρντον Μπράουν, που παραλαμβάνουν ένα επιτυχημένο σοσιαλιστικό κόμμα, είναι ότι δεν ξέρουν πώς να οικοδομήσουν πάνω στα επιτυχημένα οράματα των προκατόχων τους.

    «Ο Μπράουν αναφέρεται συχνά στα οράματά του για την Κεντροαριστερά, όμως είναι τελείως ασαφές τι είναι τέλος πάντων αυτά τα οράματα. Προσωπικά πίστευα ότι είχε ένα σαφές πρόγραμμα για το πού θα πάει το Εργατικό Κόμμα, οικοδομώντας, όμως, πάνω στα αποτελέσματα της πρωθυπουργίας Μπλερ. Ομως δεν συνέβη τίποτα. Δεν είχε ξεκαθαρίσει ούτε καν στον εαυτό του αν θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία του Μπλερ και να εισάγει μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ανταγωνισμό στον κρατικό τομέα ή αν, αντιθέτως, ήθελε να επαναφέρει μια πιο παραδοσιακή αντίληψη του ρόλου του κράτους».

    η Κεντροαριστερά, χωρίς να μπορεί να προτείνει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, έχει καθηλωθεί στον άχαρο ρόλο του υποστηρικτή των «κεκτημένων», δηλαδή του ισχύοντος στάτους κβοΣήμερα η Αριστερά δεν έχει ένα κεντρικό ιδεολογικό πρόγραμμα που να μπορεί να εμπνεύσει οποιονδήποτε. Το χειρότερο είναι ότι όλες οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες προέρχονται από τη Δεξιά.

    «Ολες οι προσπάθειες μεταρρύθμισης και όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες προέρχονται από τη Δεξιά και δεν βλέπω αυτό να αλλάζει στη σημερινή γενιά πολιτικών».

    Η επισήμανση του Γκίντενς αφορά κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ομως ισχύει επίσης και για την Ελλάδα, όπου οποιαδήποτε (άτολμη και αποσπασματική) μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, π.χ. στην Παιδεία και στο Ασφαλιστικό, προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ, αντιθέτως, η Κεντροαριστερά, χωρίς να μπορεί να προτείνει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα, έχει καθηλωθεί στον άχαρο ρόλο του υποστηρικτή των «κεκτημένων», δηλαδή του ισχύοντος στάτους κβο.
    ----------------------------------
    -Οπου Μπράουν διάβαζε ΓΑΠ
    -Οπου Μπλέρ Σημίτης
    -Τα " " είναι λόγια του Γκίτενς
    -Τα υπόλοιπα του Τ. Μίχα

    ReplyDelete
  21. Εξαιρετικός ο Τάκης Μίχας.
    Η Ελλάδα έχει τέσσαρες δημοσιογράφους (αλφαβητικά)

    τον Γ. Κύρτσο
    τον Πάσχο Μανδραβέλη
    τον Τάκη Μίχα και
    τον Αλέξη Παπαχελά.

    Μου είναι άγνωστοι προσωπικά και παρά ταύτα, όταν γράφουν, θαρρώ πως έχουν κλέψει τις σκέψεις μου.

    ReplyDelete
  22. Τα κωμικα του Κομφουκιου-εβελινας συνεχιζονται με ακομη μερικες περιπτωσιολογικες σοφιστειες εν μεσω φυσικα σοσιαλδημοκρατικου παροξυσμου και επικλησεων στη θεοτητα της "καλης φυσης" της aristeras να μας απαλλαξει απο την τυρρανια της σατανικης δεξιας...Ε ναι λοιπον η γενια των 700 ευρω ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΟΚΟΙ...

    ReplyDelete
  23. χαααχαχαχα...Το Κυρτσο που μια φορα του ειχαν πει να πληρωσουν τις χρωστουμενες εισφορες στα ταμεια και απαντησε "ναι να εξοντωσουμε τους επιχειρηματιες και να καταστρεψουμε την οικονομια"...Τι ναι αυτα που λες ρε κακομοιρηηηη...

    ReplyDelete
  24. O Kυρτσος που σαν καλος υπαλληλος παρεα με το Πρετεντερη εδιναν μαθηματα καλης συμπεριφορας,με το γλοιωδεστατο υφος που εχουν και οι δυο, σε αυτα τα παλιοπαιδα που τολμουσαν και εκαναν καταληψη στο Πανεπιστημιο...Αυτοι που η δημοκρατια τους δε μπορουσε να ανεχθει τους αλητες κουκουλοφορους που πετουσαν μολοτοφ...Αλλα μπορει να ανεχθει μια Μανωλαδα

    ReplyDelete
  25. Σήμερα συνειδητοποίησα πως τα τελευταία τριάντα χρόνια στην Ελλάδα είναι ζήτημα αν έχουν γραφτεί 5 τραγούδια με διαχρονικό tune και Κομφουκιανή αισθητική.
    Ιδού ένα από τα πέντε.

    ReplyDelete
  26. "Δεν ειναι καθολου απιθανο να σκεφτουμε οτι μια κοινωνια μπορει να αποκτησει τετοια συνειδηση της ΔΥΝΑΜΗΣ της ωστε να επιτρεψει στον εαυτο της την ευγενεστερη δυνατη πολυτελεια-να αφησει ατιμωρητους αυτους που την εβλαψαν.Τι ειναι τα παρασιτα μου για μενα,θα μπορουσε να πει...Ας ζησουν κι ας προκοψουν:ειμαι αρκετα δυνατη να το αντεξω...

    ΦΡΗΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ,η γενεαλογια της ηθικης


    Αυτα τα ανθρωπακια που εμμεσως ο Νιτσε υπονοει ειναι αυτα που αξιζουν στη δημοκρατια σας...

    ReplyDelete
  27. ΔΕΝ επιτρέπεται παιδί μου να συγκρίνεις τον Κύρτσο με τον Πρετεντέρη. Είναι σαν να βάζεις την Elizabeth II με την Δημητρούλα Λιάνη-Παπανδρέου.

    Τουλάχιστον, δείξε λίγο αυτοσεβασμό.

    ReplyDelete
  28. Mη μου λες τωρα τετοια,αμα τους εβλεπες τη περιοδο που σου ανεφερα θα τους μπερδευες και ας μη θελεις να το πιστεψεις...

    ReplyDelete
  29. Τουλαχιστον βαζεις ωραια τραγουδια...

    ReplyDelete
  30. "Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτικών, όπως του ΓΑΠ, που παραλαμβάνουν ένα επιτυχημένο σοσιαλιστικό κόμμα, είναι ότι δεν ξέρουν πώς να οικοδομήσουν πάνω στα επιτυχημένα οράματα των προκατόχων τους."

    Ο ΓΑΠ παρέλαβε ένα κόμμα με ιστορία δύο μεγάλων αρχηγών.Που έσπρωξαν με αστρονομική ταχύτητα την Ελλάδα προς τη πρόοδο.
    Τέσσερα χρόνια δεν είναι αρκετά για να φορμάρει ως ηγέτης και να συντονίσει την ομάδα.Η Ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία είναι σε υποχώρηση.Το αριστερό κίνημα διεθνώς βρίσκεται στην αρχή μιας νέας ανθοφορίας.Κυρίως στη Λατινική Αμερική.Και σε όλες τις άλλες χώρες εκτός απο τις Μουσουλμανικές.Ο ΓΑΠ έχει το προφίλ ενός μοντέρνου σοσιαλιστή αταίριατου με τις αξίες μιάς συντηρητικής κοινωνίας όπωσ είναι η Ελληνική.Θα δέσει όμως.

    ReplyDelete
  31. Παρμενίδη,

    Επί τέλους, σταμάτα να εκθειάζεις ένα αξιολύπητο ανθρωπάκι.

    ReplyDelete
  32. Το ΘΕΜΑ ΔΕΝ είναι ότι η Ελλάδα έχει συντηρητικές αξίες. Μακάρι νάχε.

    Η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ

    ΜΗΤΕ ΑΡΧΕΣ
    ΟΥΤΕ ΑΞΙΕΣ.

    ReplyDelete
  33. KAI το πρόβλημά της είναι ακριβώς αυτό:

    Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Ο

    παντελής απουσία

    ΑΡΧΩΝ και ΑΞΙΩΝ

    ReplyDelete
  34. Σε ό,τι με αφορά προτιμώ να διαβάζω θετικά πράγματα από χωσίματα και ισοπέδωση. Στην Αγγλία ψηφίζω David Milliband, πιστεύω ότι θα είναι ο επόμενος ηγέτης των Εργατικών μετά των Μπράουν.

    ReplyDelete
  35. Διαβάζω με μεγάλο ενδιαφέρον να αποκαλείται ο ΓΑΠ... ανθρωπάκι.
    Η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε κατα την 3ημερη παρουσία μου στο συνέδριο είναι οτι όλοι, οι σύνεδροι έβλεπαν τον ΓΑΠ με πολύ μεγάλο σεβασμό. Απο τον ηγέτη των παλαιστινίων μέχρι τους εκπροσώπους τις ακτής ελεφαντοστού έβλεπες να μιλούν στον ΓΑΠ και για τον ΓΑΠ με τρόπο που καταλάβαινες οτι τον θεωρούν ενα απο τα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.
    Και εμείς εδώ τον λέμε... ανθρωπάκι. Δεν έχω να πω κάτι άλλο...

    ReplyDelete
  36. Δε θεωρώ ότι υπάρχει παντελής απουσία αξιών. Υπάρχει απόλυτη σχετικοποίηση των αξιών. Οι αξίες, όποιες κι αν είναι αυτές, εναλλάσσονται σαν τα πουκάμισα και καταναλώνονται στη στιγμή σαν προϊόν. Επίσης τα άτομα δεν ζουν σύμφωνα με τις αξίες που επικαλούνται. Ζούμε στην απόλυτη καταναλωτική κοινωνία χυλό και το φαινόμενο δεν αφορά μονάχα στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  37. γιουρι γκαγκαριν said...
    Τουλαχιστον βαζεις ωραια τραγουδια...

    Σ ευχαριστώ....

    Ξέρεις, ο λόγος (φόρμα και περιεχόμενο), τα μαθηματικά, η μουσική, τα χρώματα και οι ιδέες πάνε πακέτο.

    ReplyDelete
  38. όχι στη μεταμοντέρνα κοινωνία

    ReplyDelete
  39. εκεί δε μετράει η αρμονική σύνθεση αλλά η κατάτμηση και οι άπειροι συνδυασμοί

    ReplyDelete
  40. Απο τον ηγέτη των παλαιστινίων μέχρι τους εκπροσώπους τις ακτής ελεφαντοστού έβλεπες να μιλούν στον ΓΑΠ και για τον ΓΑΠ με τρόπο που καταλάβαινες οτι τον θεωρούν ενα απο τα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

    Aφού τον σέβεται ο ηγέτης της COTE d' IVOIRE και ο ηγέτης των βρωμοπόδαρων Παλαιστινίων με τα τραπεζομάντηλα στο κεφάλι, I guess I should change course.

    ReplyDelete
  41. Εβελίνα,
    Ωραίο πράγματι το τραγούδι αν και δεν μαρέσουν οι ανιμιστικοί ύμνοι στον Ηλιο και το Φεγγάρι.Θυμίζουν λίγο Ατίκ.
    Πρέπει ο ΓΑΠ να είναι η μούσα του Κραουνάκη.Το κατάλαβαν επι τέλους και οι συνθέτες.

    ReplyDelete
  42. @εβελίνα-εδουάρδα karatsokaros
    Με αυτό που είπες εγώ απλά παραιτούμαι...
    I rest my case.

    ReplyDelete
  43. η Εβελίνα στα ποδάρια της φοράει κολόνια ζιβανσί κατά το άσμα του Μυλιώκα στα 80ς

    ReplyDelete
  44. Gμόσιος said...
    Δε θεωρώ ότι υπάρχει παντελής απουσία αξιών. Υπάρχει απόλυτη σχετικοποίηση των αξιών. Οι αξίες, όποιες κι αν είναι αυτές, εναλλάσσονται σαν τα πουκάμισα και καταναλώνονται στη στιγμή σαν προϊόν. Επίσης τα άτομα δεν ζουν σύμφωνα με τις αξίες που επικαλούνται

    To σχόλιό σου είναι συνειρμικά ανακόλουθο και παλινωδεί, δλδ τα ακροτελεύτια ανακαλούν την αρχική σου θέση

    αφού

    ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ

    ΑΝΘΡΩΠΟΣ με ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ

    είναι αυτός που
    1) ΔΕΝ τις αλλάζει ανάλογα με το κλίμα της εποχής (Lillian Hellman)
    και
    2) τις ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή.

    Aλλιώς, ΟΛΟΙ οι Ελλήνες είναι οι ηθικότεροι άνθρωποι του κόσμου, ειδικά ΟΤΑΝ μιλάνε για το περιβάλλον!!!!

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    Μόνο ΕΝΑΣ Ελληνας - ειρωνικά, που δεν ξέρει ΤΙ έχει, παίρνει το Express X95 για να πάει στο "Βενιζέλος".

    ReplyDelete
  45. ΚΑΙ άκουσε κύριε Παπαχατζή,

    μιά και σεμνός ουδέποτε υπήρξα,
    when I talk nobody (no American, I mean) walks.

    Με άλλα λόγια, κύριε Παπαχατζή, αυτό που λέω, αυτό είναι. Period

    ReplyDelete
  46. @εβελίνα-εδουάρδα karatsokaros
    Η διάθεση σου για διάλογο με συγκλονιζει! :)

    ReplyDelete
  47. Επεξήγηση
    "When one talks nobody walks" είναι Αμερικανισμός και χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει άτομο με κύρος.

    ReplyDelete
  48. Eνα ΑΤΟΜΟ όπως ο Γιωργάκης Παπανδρέου που

    1) επανέφερε στο ΠΑΣΟΚ το "σκιάχτρο" του λαϊκισμού και βασιληά των πελατειακών σχέσεων Λαλιώτη,

    2) περιβάλλεται από την λαϊκίστρια extraordinaire και καπηλεύτρια της αναγνωρισιμότητας και δημοτικότητας του πατρικού ονόματος Φώφη Γεννηματά,

    3) περιβάλλεται από τον αρχιερέα των συντεχνιακών αθλιοτήτων Πολυζωγόπουλο

    4) προώθησε σε ηλικία 26 ετών (τότε) ένα αλητάκι, φίλο του, ονόματι Τρεπεκλή, σε θέση γενικού γραμματέα του ΕΟΤ [η αποθέωση του ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΥ και της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ], που σήμερα ΕΝΕΧΕΤΑΙ στην ΑΠΑΤΗ της SIEMENS,

    είναι

    ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

    Η ιστορία με τον Παπανδρέου ΠΡΕΠΕΙ να τελειώνει για το ΚΑΛΟ του ΕΘΝΟΥΣ.

    ReplyDelete
  49. Ρευστός Φόβος, αποκομμένοι από τις εξελίξεις κι αλλαγές στην παγκόσμια σφαίρα - πλήρης άρνηση για οποιαδήποτε αλλαγή. Τελικά, πόσο συντηρητική είναι η κοινωνική αριστερά της χώρας μας?

    http://www.dea.org.gr/index.php?Itemid=46&id=483&option=com_content&task=view


    Και Μαργαρίτα, λυπάμαι πολύ που εσύ που ευαγγελίζεσαι το ήθος και το σθένος, επιτρέπεις καθημερινά και διαχρονικά στον εαυτό σου να ευτελίζεται εδώ μέσα μπροστά σε αγνώστους. Πρέπει να νιώθεις πολύ μόνη, αλλά το να ξυνίζεις δεν είναι ο τρόπος για να βρεις συντροφιά. Μυρίζεις πολύ έτσι και κανείς δε θέλει να σε πλησιάσει.

    ReplyDelete
  50. ΑΥΤΟ τόμαθα στην Αμερική. ΔΩΡΕΑΝ ψυχοθεραπεία. Μιλάς σε αγνώστους επί παντός επιστητού και μετά είσαι μιά χαρά and you part ways.

    ReplyDelete
  51. Ξέρει κανείς ποιος είναι ο μέσος όρος νοσηλείας ανά ασθενή στα ελληνικά νοσοκομεία?

    ReplyDelete
  52. Έχω τρελαθεί ρε παιδιά, στατιστικά στοιχεία η Ελλάδα γιοκ. Άντε να κάνεις δουλειά μετά.

    Αν γνωρίζει κανείς και από πού θα είμαι ευγνόμων.

    ReplyDelete
  53. ΓΙΑΤΙ το χρειάζεσαι αυτό το στοιχείο;;;
    Θέλω να πω ΠΟΙΟΝ (συλ)λογισμό θα υπηρετήσει;;;;

    ReplyDelete
  54. Είναι για τη δουλειά μου.

    ReplyDelete
  55. "ΑΝΘΡΩΠΟΣ με ΑΡΧΕΣ και ΑΞΙΕΣ

    είναι αυτός που
    1) ΔΕΝ τις αλλάζει ανάλογα με το κλίμα της εποχής (Lillian Hellman)
    και
    2) τις ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή."

    Αυτός ο άνθρωπος που περιγράφεις δεν υπάρχει πιά.Και συγκεκριμένα δεν υπάρχουν οι μονοαξιακές και ολιγοαξιακές κοινωνίες.Σήμερα, τη κατάτμηση της κοινωνίας σε άτομα την ακολούθησε η κατάτμηση και ο πολυκερματισμός των αξιακών συστημάτων.Αξίες βραχύβιες,αξίες αναλώσιμες άπαξ,αξίες που γενιούνται και πεθαίνουν στο λεπτό.Που ταξιδεύουν γρήγορα.Που συνδυάζονται με τα πάντα παράγοντας μια φανταστική πολυχρωμία.Αξίες που δεν συγκροτούν ταυτότητες αλλά επισκέπτονται υποδοχείς και φορείς που τις φιλοξενούν προσωρινά.Το κρίσιμο μέγεθος για τη κατανόηση της σημερινής λειτουργίας τους είναι η γραμμική εξαφάνιση της έννοιας του χρόνου.

    ReplyDelete
  56. Παρμενίδη, σήμερα ο λόγος σου είναι κομμάτι ασυνάρτητος. Μήπως χάλασε πάλι ο κλιματισμός;;

    ReplyDelete
  57. Ενδιαφέρον άρθρο, θέλει κουράγιο να το διαβάσεις αλλά αξίζει, θέτει προβληματισμούς καλούς.

    http://www.nytimes.com/2008/07/03/arts/03camp.html?_r=1&hp&oref=slogin

    ReplyDelete
  58. εγώ μια περιγραφή έκανα του πως πιστεύω ότι αντιλαμβάνονται σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι τις αξίες. Δεν αξιολόγησα το ήθος των Ελλήνων, γενικά δεν έκανα καμία αξιολογική κρίση παρά μονάχα περιέγραψα. Η φράση "άνθρωπος με αξίες και αρχές" υπονοεί συγκεκριμένο και στιβαρό πλαίσιο αξιών, ως επί το πλείστον τις αστικές αξίες και είναι ως εκ τούτου ιδεολογικά και ηθικά φορτισμένη. Αλλά και περιγραφικά να το δεις, δεν θεωρώ ότι μας βοηθάει και πολύ να καταλάβουμε τη σημερινή κοινωνία, δεδομένου ότι με την αστική έννοια του όρου έχουν απομείνει ελάχιστοι "άνθρωποι με αξίες και αρχές". Σήμερα ύψιστη αξία είναι η κατανάλωση και από εκεί και κάτω τα πάντα είναι σχετικά, εφήμερα και αναλώσιμα.

    ReplyDelete
  59. εβελίνα-εδουάρδα karatsokaros said...

    "ΚΑΙ η ΒΟΜΒΑ:

    By BREE FOWLER,AP
    Posted: 2008-07-02 18:21:26
    NEW YORK (AP) - Shares of General Motors Corp. plunged Wednesday to close below $10 for the first time in more than half a century, on worries about the company's cash needs and speculation about a possible bankruptcy protection filing down the road."

    Νομίζω θα σε ενδιέφερε να διαβάσει το παρακάτω άρθρο στο Vanity Fair με τίτλο "Bringing down Bear Stearns". Το εν λόγω άρθρο μνημονεύεται και από τους ΝΥ Times που σου αρέσουν.

    http://www.vanityfair.com/politics/features/2008/08/bear_stearns200808

    Ηθικό δίδαγμα:
    "Always read between the lines"

    ReplyDelete
  60. vaggelas said....

    "Tα στοιχεία μαγειρεύονται με μεγάλη ευκολία και δεν το λέω εγώ το λένε οι ίδιοι οι αμερικανοί για τα επίπεδα ανεργείας, πληθωρισμού, GDP κτλ. Σε σχέση τώρα με τον χαμένο έλεγχο, σήμερα οι αγορές κάνουν κουμάντο."


    @ vaggelas

    Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν κάνουν κουμάντο οι αγορές, αλλά οι "κανίβαλλοι" των αγορών, γιατί ως γνωστόν "στην αναμπουμπούλα, ο λύκος χαίρεται".

    Προσοχή, είμαστε στο λούνα παρκ μέσα στο δωμάτιο με τους καθρέφτες και τίποτα σεν είναι αυτό που φαίνεται.....

    Οι απόλυτες κρίσεις ουδέποτε αποδείχθηκαν προς όφελος κανενός. Κράτα μια "πισινή"

    Υ.Γ. δες κι εσύ το άρθρο του Vanity Fair. Θα καταλάβεις τι εννοώ.

    ReplyDelete
  61. ΟΡΘΗ η παρατήρησή σου περί κανιβάλλων, don. Ορθότατη

    ReplyDelete
  62. Εσυ δεν εγραφες ρε Κομφουκιε οτι οι Παπανδρεου ειναι καθαροι η κανω λαθος ?Τι μας λες σημερα για το Γιωργακη?

    ReplyDelete
  63. Eidika gia ton γιουρι pou anaparagei ton Nietzsche, thn evelina pou foraei Givenchy sta podaria ths kai ton Parmenides pou allazei tis a3ies san ta poukamisa, alla kai olous tous upoloipous 0amwnes, 0a h0ela na proteinw na (3ana)diabasoun ligo Michel de Montaigne (pou htan kai xwriaths san ki emena - h' akribestera, pou polu 0a h0ela na hmoun san ki auton).
    Kanei kalo sthn psuxh kai sto nou.

    ReplyDelete
  64. Kομφουκιος ειπε:


    "Ξέρεις, ο λόγος (φόρμα και περιεχόμενο), τα μαθηματικά, η μουσική, τα χρώματα και οι ιδέες πάνε πακέτο."

    Οχι βεβαια...Αλλη μια δογματικη παπαρια...Για να διατυπωσεις ξερεις ενα στιβαρο αποφθεγμα χρειαζεται πειθαρχια και καθαρο μυαλο ενω εσυ δεν διαθετεις τιποτα απο τα δυο...

    ReplyDelete
  65. Γιούρι αστική προσέγγιση στην αρμονία και την υψηλή αισθητική λέγεται αυτό. Θα μπορούσες να χρησιμοποιείς λίγο καλύτερα το ιδεολογικό σου υπόβαθρο για να το αποδομήσεις και όχι να ωρύεσαι.

    ReplyDelete
  66. me ton taksidioti ypoyrgo ton liapi ti ginetai re dudes??? ki elega poy na kleiso eisitiria gia fetos to kalokairi, poy na kleiso, poy na kleiso. Telika mpika s'ena germnao kai zitisa ena paketo triple play siemens

    ReplyDelete
  67. Ελλαδα βρισκομαστε, ειναι δυνατον να πιστευουμε οτι ενα πασοκ του Λαλιωτη, του Πρωτοπαπα, του Τσοχατζοπουλου και τοσων και τοσων ανευθυνων μακρυχεριδων θα μας ματαξαναφερει την αλλαγη. Αφου τοσα χρονια που ηταν στην εξουσια, οχι μονο δεν εκαναν τιποτα ουσιαστικο, αλλα τελειοποιησαν τις δεξιες μεθοδους διαφθορας. Τωρα αυτοι οι ανθρωποι αν ξαναγιναν ιδεολογοι, ειναι μονο και μονο για να μας ξαναγελασουν. Μαυρο στον Μαυρογιαλουρο!!!!

    ReplyDelete
  68. Ρε συ Lebowski,

    είμαι ο τελευταίος που θα μπορούσε να υποστηρίξει τους δεξιούς και πόσο μάλλον τον ανηψιό....
    Αλλά όταν μιλάμε για εκατομύρια ευρώ, μας πήρε ο πόνος για το ταξίδι και το εισιτήριο και δεν ξέρω γω τι....
    Δεν το κατλαβαίνεις ότι είναι ρελάνς για τον Κυριάκο? Μυαλό θέλει?

    Με τον Κεφαλογιάννη (τον μπαμπά) ρώτα να μάθεις τι έγινε....
    Είναι και θέμα που σχετίζεται με το πεδίο των άμεσων ενδιαφερόντων σου

    ReplyDelete
  69. 1. Το κύριο θέμα του blog είναι τα οικονομικά, εξ' ου και το όνομα "γενιά των 700 ευρώ". Δεν είναι τα βαρετά συνέδρια για εύγλωτους γέρους. Ακόμα προσπαθώ να καταλάβω πώς μπήκε αυτό το θέμα εδώ μέσα. Σε καμία σοσιαλιστική χώρα δεν κερδίζουν οι νέοι περισσότερα απ' ότι στις καπιταλιστικές. Το ίδιο ισχύει για τις ευκαιρίες και επιλογές εργασίας. Τι γυρεύει αυτό το θέμα εδώ πέρα; Γιατί δεν γράφετε τίποτα για παραδείγματα νέων που έχουν πετύχει στην Ελλάδα, μπας και κατεβάσουν τίποτα ιδέες και οι υπόλοιποι;

    2. Τα θέματα αλλάζουν εδώ μέσα με καταιγιστικό ρυθμό κι έτσι δεν δίδεται ευκαιρία προσεκτικής ανασκόπησης των σχολίων. Φεύγει λίγο από τον ορισμό του ιστολογίου και καταντάει εφημερίδα.

    3. Παρά το ότι το δολάριο όντως θα καταρρεύσει (κι εμείς εδώ στην Αμερική αυτό θέλουμε, για τόνωση εξαγωγών και προσέλκυση περισσοτέρων επενδύσεων από το εξωτερικό), το κόστος ζωής στην Ευρώπη δεν έχει μειωθεί (κάτι που θα περίμενε κανείς από το φούσκωμα του ευρώ). Επιμένω: Το πρόβλημα της ευρώπης είναι η υψηλή φορολογία και το υψηλό κόστος αδειών που κόβει τα φτερά στους νέους (οι γέροι έχουνε λεφτά).

    4. Όλο και περισσότερο έχω την εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται προτεκτοράτο της Γαλλίας-Γερμανίας, με τρομακτικά ασφυκτικούς και περίπλοκους κανονισμούς που κάνουν τη ζωή δύσκολη και τελικά ΔΕΝ καταφέρνουν να βάλουν περισσότερο (ή και καλύτερης ποιότητας) φαγητό στο τραπέζι, φτηυνότερες κατοικίες (ένα τυπικό σπίτι των 150.000 δολαρίων στην Οκλαχόμα κοστίζει 400.000 ευρώ στη Γαλλία) ή περισσότερες και πιο ευέλικτες ευκαιρίες για τους νέους.
    Το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι αυτός καθαυτός ο όποιος "σοσιαλισμός", αλλά η μανία του κράτους να φορολογεί και να επιβάλει ασφυκτικούς κανονισμούς. Από τη μια να περιορίζει ασφυκτικά τους μικρομεσαίους σε ένα συγκεκριμένο στυλ ζωής σε όλη την ήπειρο (διαμέρισμα, μικρό καλάθι) κι από την άλλη να χαϊδεύει τις τεράστιες επιχειρήσεις και τα στελέχη τους που μπορούν να αρπάζουν μίζες από το ίδιο το κράτος και να κάνουν ζωή στις Μπαχάμες.

    Δυστυχώς σε κάποιο βαθμό συμβαίνει αυτό και στις ΗΠΑ τελευταία (λόγω της σοσιαλιστικά μανιώδους πολιτικής του Μπους με επιδοτήσεις και ταρίφες) αλλά σε τρομερά μικρότερο βαθμό από την αλυσιδωμένη Ευρώπη.

    Μάλλον τη γενική πορεία πρέπει να ξορκίζετε από τις ιστοσελίδες, όχι την "ακρίβεια". Δεν πρόκειται να πολλαπλασιαστούν οι αγελάδες στην Ευρώπη μέσω ψήφων στο Ίντερνετ, αλλά μέσω παραγωγής (στην Οκλαχόμα, μια εξαιρετική μεγάλη μπριζόλα κάνει 6 δολάρια στο εστιατόριο και στο Σικάγο ο σολωμός είναι 7 δολάρια το κιλό και αγοράζεις και laptop vista από το Walmart με 300 δολάρια).

    Σήμερα αυξήσανε και τα επιτόκια, κάτι που αυξάνει το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και συνεπώς τον πληθωρισμό και την ανεργία (στα σίγουρα). Προσωπικός βεντετισμός κατά του δολαρίου κι από την άλλη χτύπημα στην εσωτερική αγορά μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων. Αυτό είναι πολύ χειρότερο απ' οποιαδήποτε κοτσάνα του μπους. Ο κόσμος τρελάθηκε.

    ReplyDelete
  70. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008

    "Τρισέ: Έχουν αυξηθεί οι πληθωριστικοί κίνδυνοι"

    "Για αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν – Kλόντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της τράπεζας.
    Ο Τρισέ επισήμανε πως στόχος της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει πως η άνοδος των βραχυπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων δεν θα παγιωθεί μέσω «δευτερογενών επιπτώσεων». Όπως εξήγησε, άλλωστε, αυτός ήταν και ο σκοπός της σημερινής απόφασης της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων, η οποία ήταν ομόφωνη.
    Σύμφωνα με τον Τρισέ, η σημερινή αύξηση των επιτοκίων θα συμβάλει στις προσπάθειες της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό κάτω του 2%.
    Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε, επίσης, στην «ιδιαίτερη προσοχή» που δίνει η τράπεζα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, ενώ τόνισε πως οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, παρά το γεγονός ότι τα θεμελιώδη στην οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι «ισχυρά».
    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει περιορισμούς στην άσκηση της νομισματικής της πολιτικής και πως το γεγονός ότι δεν ανέφερε τη φράση ότι η ΕΚΤ δεν βρίσκεται σε «υψηλή ετοιμότητα» δεν σημαίνει κάτι."

    Περαστικά μας.............

    ReplyDelete
  71. @Lefteris

    Το πρόβλημα το έχει η Αμερική και όχι η Ευρώπη.'"τα θεμελιώδη στην οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι «ισχυρά»' λέει ο Τρισέ.
    Ισως να μη καταλαβαίνεις ότι το να ζείς στη Γαλλία η στην Ελλάδα και όχι στην Οκλαχόμα εχει προστιθεμενη αξία η ζωή σου.Ολα αυτά αντανακλούν στα οικονομικά μεγέθη που πάντα διαβάζονται με ιδεολογικά(ΑΛΛΟΙΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝΤΑΙ) ματογυάλια από όλους μας.Η Ευρώπη ξεκίνησε για το δικό της μεγάλο ταξίδι με οδηγό το Ρίφκιν που οι περισσότεροι των Αμερικανών τον αγνοούν,όπως αγνοούν και όλους τους μεγάλους συγχρόνους τους.Μόνο με τη wsj τους NY times και τη Ναυτεμπορική δεν μπορείς να καταλάβεις τί συμβαίνει.

    ReplyDelete
  72. @ don

    To έθεσες πολύ ωραία, έτσι είναι. Καννίβαλοι που δεν μπορούν να κορέσουν την πείνα τους με τίποτα!

    ReplyDelete
  73. @Λεφτέρης:"η Ευρώπη έχει αρχίσει να γίνεται προτεκτοράτο της Γαλλίας-Γερμανίας,"

    -Οτι ακριβώς είναι η Οκλαχόμα για τη Μασσαχουσέτη


    @Λεφτέρης:"Ο κόσμος τρελάθηκε."

    -Ο κόσμος δεν τρελάθηκε.Ζει καλύτερα απο κάθε άλλη φορά ΠΛΗΝ Αμερικανών.

    @Λεφτέρης:"Το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι αυτός καθαυτός ο όποιος "σοσιαλισμός"

    -Η κυκλοφορία της λέξης σοσιαλισμός απαγορεύεται στην Αμερική.Γιαυτό τη βάζεις σε εισαγωγικά.Τι σοσιαλφοβία είναι αυτή;

    ReplyDelete
  74. libertarian said...

    "Μόνο με τη wsj τους NY times και τη Ναυτεμπορική δεν μπορείς να καταλάβεις τί συμβαίνει."

    @ libertarian

    Να μάθεις να ξεχωρίζεις την είδηση από το σχόλιο. Φτύσε την καραμέλα με την Ναυτεμπορική. Σου παράθεσα μία καθαρή πληροφορία χωρίς κανένα σχόλιο που βρήκα στην εν λόγω εφημερίδα. Ένα γεγονός σκέτο. Θα μπορούσε να ήταν ο Ριζοσπάστης ή η Απογευματινή, δεν είναι το θέμα μας αυτό (απλά τυχαίνει να την έχω homepage).

    Να μάθεις να χρησιμοποιείς τα ΜΜΕ (incl. εφημερίδες) για να βλέπεις και το μυαλό σου για να αντιλαμβάνεσαι και να κατανοείς.

    Το πρόβλημα μας είναι ότι πολλοί χρησιμοποιούν τα μάτια τους για να καταλαβαίνουν και το μυαλό τους το έχουν μόνο για "σκληρό δίσκο".
    Μην πιστεύετε ότι βλέπετε ή ακούτε. Τα μάτια τα έχουμε μόνο για να βλέπουμε και όχι για να καταλαβαίνουν ή να πιστεύουν. Ιδιαίτερη επιφύλαξη απαιτείται στους σχολιαστές και στα σχόλια. Είναι ιδιαίτερα υποκειμενικά και ενίοτε υστερόβουλα. Εκμαυλίζονται από την εξουσία της δημοσιότητας και συχνά επιδιώκουν ίδιον ή συντεχνιακό όφελος (πάντα εις βάρος κάποιων άλλων).

    ReplyDelete
  75. Kαι μια και όλοι προτείνουν στους άλλους τι να διαβάσουν, προτείνω και εγώ το : "The Conscience of a Liberal" του Paul Krugman που γράφτηκε σε αντιδιαστολή του:" The Conscience of a Conservative" του Barry Goldwater το 1960.
    Στα Ελληνικά κυκλοφορεί με το τίτλο: "Η Συνείδηση ενός Προοδευτικού",εκδόσεις Πόλις.
    Εχει ενδιαφέρον η μεταφραστική εξίσωση Liberal=Progressive.
    Oι Αμερικανοι φίλοι του μπλόγκ το χρειάζονται ιδιαίτερα.Οσο είναι σε " " δεν θα κατανοήσουν το κόσμο εκτός.

    ReplyDelete
  76. libertarian said...

    "Ο κόσμος δεν τρελάθηκε.Ζει καλύτερα απο κάθε άλλη φορά ΠΛΗΝ Αμερικανών."

    Συγνώμη που θα σου το πω,
    αλλά είσαι εκτός τόπου και χρόνου.
    Ζεις αλλού. Λυπάμαι.
    Ειναι σαν να βλέπουμε όλοι την μπάλα και συ να διαβάζεις γύρω-γύρω τις διαφημιστικές πινακίδες.
    Κρίμα......
    Στο blog των 700 ευρώ σου ήρθε να πεις ότι όλοι ζούνε καλύτερα από κάθε άλλη φορά....τι να πω?

    H περίπτωσή σου μάλλον χρήζει κλινικής παρακολούθησης.....

    ReplyDelete
  77. Σε μία Ευρώπη που καταγράφει το ένα ιστορικό ρεκόρ πληθωρισμού πίσω από το άλλο, με ζητήματα αντα γωνιστικότητας, με επιβράδυνση και.... και...και...

    βγαίνει ο τυχαίος τώρα και λέει στους άλλους που παίρνουν την ελεημοσύνη των 700 ευρώ ότι θα έπρεπε να είναι και ικανοποιημένοι γιατί ζούνε την ιστορική στιγμή ευημερείας που όμοιά της δεν έχει επαναληφθεί.

    Ήμαρτον, σε τι επίπεδο συνδιαλεγόμαστε.....

    Και δεν βγαίνει και ο γιούρι να τον κράξει. Θα μου πεις, κουράστηκε κι αυτός, τι να σου κάνει.

    ReplyDelete
  78. Και μας προτείνει και τι να διαβάσουμε............

    Είμαστε για ομαδικό χαρακίρι στην πλατεία Συντάγματος.

    ReplyDelete
  79. Το libertarian δε θελω να τον κραξω...Το ειπα μια φορα...Απο πολιτικη αποψη ειναι απλως ενας αληταμπουρας...

    ReplyDelete
  80. Κοίτα τώρα τι έγινε, εντός ολίγου.

    Ανέβηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ.
    Έπεσε το δολάριο.
    Ανέβηκε το πετρέλαιο.........
    Ε, όπου να'ναι θα ανέβουν και οι τιμές.

    Τι σκατά πληθωρισμό πάει να πολεμήσει αυτός ο καραγκιόζης ο Τρισέ.

    Μόνο την Πολιτική Οικονομία της 3ης Λυκείου του έχουν δώσει να διαβάσει.

    Δεν το καταλαβαίνει ότι τα επιτόκια δεν είναι από μόνα τους μέτρο για τον εν λόγω πληθωρισμό που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

    Σε λίγο θα έχει και χειρότερα.
    Θα έχει και ανεργία.

    Έχετε αναρωτηθεί γιατί με τόσο κόσμο να πεινάει, παρ'όλα αυτά υπάρχει επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας (μοιάζει απλό και κουτό αλλά δεν είναι).

    ReplyDelete
  81. Γίναμε ατσίδες στα χρηματοοικονομικά και συγκεντρώσαμε το παγκόσμιο παζάρι σε τέσεερις τοίχους.

    Γι'αυτό.

    Πλέον, αρκεί μια "βρώμα" για να κλείσεις μία τράπεζα. Επίσης είναι αρκετή μια φήμη ακόμα και ανώνυμη για να εκσφενδονίσει την τιμή του πετρελαίου, κ.ο.κ.

    Αγελαίο πλήθος με λίγους (και καλούς) τσομπάνηδες.

    ReplyDelete
  82. Αρμαγεδδών - Aρμαγεδδών έρχεται ο Αρμαγεδδών
    ..... Εκεί γαρ έθνη συναγόμενα εκκόπτεσθαι νοείν ακόλουθον υπό του διαβόλου στρατηγούμενα ...

    Ε! Ε! Ερχεται!

    Ντόν,ο Ναυτεμπορικός,ο αριστερός συγγραφέας της Αποκάλυψης.

    ReplyDelete
  83. έ! ε! έρχεται!
    έρχεται ο Αρμαγεδδών,
    ο σατανικός ο Ντόν.

    ReplyDelete
  84. Είχε ΑΔΙΚΟ ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ;;;;;;;;;;

    Aν ήταν πάντως στο χέρι μου, θα είχαν δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ δέκα χιλιάδες Ελληνες.
    ΚΑΙ γιά να ΜΗ βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα με βάση τα συμπλέγματά σας,
    η κυρία Βαρδινογιάννη ΔΕΝ θα είχε δικαίωμα ψήφου.
    Γιά να καταλάβετε ΤΙ εννοώ, θα είχε δικαίωμα ΕΚΛΕΓΕΙΝ και ΕΚΛΕΓΕΣΘΑΙ, ο Νίκος Δήμου, ο Θανάσης of Reuters fame και άτομα τέτοιων προδιαγραφών, στην πλειοψηφία τους άκρως ιδιωτικά πρόσωπα με ΣΤΙΒΑΡΟ όμως ΑΙΣΘΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ και δημόσια προσφορά, όπως της διαπρεπούς μαμάς.

    ΔΕΝ θα ζητήσω συγγνώμη γιά τον ΕΛΙΤΙΣΜΟ, ίσα-ίσα είναι επαίρομαι γι αυτόν, διότι ο ελτισμός είναι ο ΑΝΤΙΠΟΔΑΣ του ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ.

    ReplyDelete
  85. @ don

    Τι σκατά πληθωρισμό πάει να πολεμήσει αυτός ο καραγκιόζης ο Τρισέ.

    Ως φαίνεται ερωτευθηκε τον στασιμοπληθωρισμό του πορνοαλκοολικού "οικονομολόγου".

    ReplyDelete
  86. αναρτήσαμε και το βιντεάκι με τη μίνι συζήτηση με τον Ρίφκιν.

    ReplyDelete
  87. Eidika gia ton γιουρι pou anaparagei ton Nietzsche,

    ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ χρυσέ μου άνθρωπε

    ΕΝΕΣΤΩΤΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  88. "Aν ήταν πάντως στο χέρι μου, θα είχαν δικαίωμα ψήφου ΜΟΝΟ δέκα χιλιάδες Ελληνες"


    Πάρε με καί μένα,πάρε και το γιούρι,επισης και το Ντόν,
    για να σου μιλάμε για τον Αρμαγεδδών,
    πως αλλως θα χωνέψουμεν τον φρέσκον Αστακόν;

    ReplyDelete
  89. Zhtw tapeina sugnwmh!... Den h0ela na ginw "patronizing", oute ston giouri, oute sthn evelina, oute ston Parmenidh pou ton agapw kai to 3erei, oute fusika se kanenan allo! Not to mention that I don't think could patronize any (or most) of you, even if I wanted to.
    Evelina mou, ton elitismo sou sou ton exw sugxwrisei apo kairo. Allwste den me enoxlei ka0olou kai polles fores xreiazetai...
    Ton Michel de Montaigne, loipon, ton 0umh0hka me ton Nietzsche tou giouri. Otan hmoun efhbos kai prospa0ousa na diabasw Nietzsche sunxizomoun kai panta katelhga ston de Montaigne pou me hremouse!

    ...Kai epeidh panta 0elw na ma0ainw, evelina, mporeis na mou e3hghseis thn dior0wsh sou? (ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ=anaparagei (?))

    ReplyDelete
  90. @ libertarian
    Ο κόσμος δεν τρελάθηκε.Ζει καλύτερα απο κάθε άλλη φορά ΠΛΗΝ Αμερικανών.

    OΡΘΟΤΑΤΗ, κολοσσιαίας σημασίας ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    ReplyDelete
  91. @ ventriloquist

    ΑΓΩ, ΠΑΡ-ΑΓΩ, ΑΝΑ-ΠΑΡ-ΑΓΩ

    Ενεστώτας:
    as in
    "Η Ελλάδα παράγει ρουφιάνους, πουτάνες και παράσιτα"
    η
    "Η Ελλάδα αναπαράγει γνώση που δημιουργείται στις ΗΠΑ"

    Mέλλων διαρκής ή εξακολουθητικός
    as in
    "Η Ελλάδα, για πολλές δεκαετίες θα αναπαράγει γνώση δημιουργημένη στις ΗΠΑ"

    Μέλλων στιγμιαίος
    as in
    "Eχόμαστε ότι η Ελλάδα σε κάποια στιγμή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα αναπαραγάγει τις ιδέες του Κομφού"

    ReplyDelete
  92. ΟΠΩΣ βλέπεις διδάσκω ΚΑΙ γραμματική με ιδεολογικές σφήνες, ήγουν
    "το τερπνόν μετα του ωφελίμου"

    ReplyDelete
  93. Evelina, evelina, if you really want to, I am sure you can find plenty of mistakes. But stop focusing on the “anaparagei” thing. I told you before:ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ=anaparagei. –Maybe you thought I said “anapara3ei” or "anaparagagei"(?). I apologize when I feel I have to, but I am not a complete “push-over”. :-)

    ReplyDelete
  94. ΣΥΓΓΝΩΜΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ

    @ ventriloquist

    1. Εχεις δίκηο. Τώρα ΠΩΣ έγινε και το "anaparagei" το διάβασα "anaparagagei", θα μου το πει ο οφθαλμίατρος.

    2. Σου ζητώ ΓΟΝΑΤΙΣΤΟΣ συγγνώμη.

    3. Και νάχες κάνει λάθος, μάθε από μένα ότι είσαι ένας από τους λαμπρότερους, αν όχι Ο ΛΑΜΠΡΟΤΕΡΟΣ που μπαίνει εδώ μέσα. Αυτό τόχω ξαναγράψει by the way - δεν το λέω τώρα επειδή σε "θυματοποίησα" so to speak.

    4. Η παρουσία σου εδώ μέσα είναι ΤΙΜΗ και ΕΥΛΟΓΙΑ.

    ReplyDelete
  95. @ γιούρι

    Do not mix apples with oranges.

    Είπα πως οι Παπανδρέου ΔΕΝ συνηθίζουν να χρημaτίζονται (με εξαίρεση την περίοδο της dementia του Α Παπανδρέου και της χειραγώγησής του από την πόρνη της Βαβυλώνος).

    ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ* όμως κατά τα άλλα είναι through and through οι Παπανδρέου.
    Ο ίδιος ο Γιωργάκης είναι ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ του ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΥ, του ΦΑΒΟΡΙΤΙΣΜΟΥ και της ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ενός ολόκληρου Κόμματος ως ΤΙΜΑΡΙΟΥ. OΛΑ αυτά συνιστούν ΔΙΑΦΘΟΡΑ και μάλιστα χειρότερης μορφής.

    *Διεφθαρμένος ΔΕΝ είναι μόνο αυτός που χρηματίζεται!!!!

    ReplyDelete
  96. Aman bre Komfou. H' tou upsous, h' tou ba0ous. Yperballeis pali kai 0a antista0w ston peirasmo na kanw to idio giati oi alloi 0a arxisoun na 3ernane apo ta polla siropia...
    But do correct me when you spot mistakes. I appreciate it and it never upsets me.

    ReplyDelete
  97. ΟΤΑΝ σε ξερνάνε οι Ελληνες να χαίρεσαι. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι είσαι στο σωστό δρόμο.

    ReplyDelete
  98. Μάλιστα. Το μόνο που μας έλειπε τώρα είναι ο Ευρω-Εθνικισμός με κέντρο τους αυστηρούς και σφιχτούς μέχρι αηδίας Γερμανούς (που' σαι χίτλερ να δεις) και τους οπαδούς στο νότο που δεν λένε πια "Ελλάδα" (δεν τους αρέσει), αλλά λένε "ο μπαμπάς μου είναι πιο υγιής από το δικό σου". Σαν μικρά παιδιά.
    Αγκαλιάσαμε σφιχτά όσους μας σκοτώνανε μόλις πριν από δυο γενιές (Γερμανούς), όσους μας γυρίσανε την πλάτη αδιάφορα (Γάλλους) και όσους αλλάξανε τακτική και κεφάλι μόλις γλυτώσανε από τον κίνδυνο (Άγγλους). Σαν το παιδάκι που το δέρνει ο μπαμπάς του κι αυτό πάει και κολλάει στο παντελόνι του μπαμπά γεμάτο ενοχές, απορία και απελπισία.
    Κι όλ' αυτά, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε το αντι-αμερικανικό μας απωθημένο.

    Τέλος πάντων, πέρα απ' αυτά, επειδή έζησα 30 χρόνια σερί στην Ευρώπη (Γερμανία, Ελλάδα, λίγο στη Γαλλία), είχα επιχείρηση, ήμουν κι επαγγελματίας για 9 χρόνια κλπ κι επειδή καταλαβαίνω την Ευρω-πλάνη της "προστιθέμενης αξίας", αφήνω την "πολιτική" κατά μέρος, μια και δεν ήθελα να θίξω πολιτικά θέματα.

    Το μόνο που λέω, απλά, είναι ότι η οικονομία έχει να κάνει απλά με παραγωγή κλπ κλπ. Αμφότερες οι ΗΠΑ και η ΕΕ βιώνουν τα όποια προβλήματα έσπειραν. Οι φούσκες ξεφουσκώνουν κάποια στιγμή, φυσιολογικό είναι αυτό. Όπως θα ξεφουσκώσει και η όλη φούσκα των "ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών" (ξεφούσκωσε πολλές φορές στο παρελθόν - οι ΗΠΑ με "ισχυρά θεμελιώδη" πριν από 10 χρόνια φτάσανε σε πολύ "ασθενή" θεμελιώδη φέτος), όταν οι διαδηλώσεις στους δρόμους ξεπεράσουν τη βαρύτητα των "σφιχτών δημοσιονομικών". Η Ευρώπη, πιστή στην όλη νοοτροπία των "κανονισμών" προσπαθεί να διαμορφώσει ένα περιβάλλον με την ελάχιστη δυνατή οικονομική ευελιξία, για να εξασφαλίσει, υποτίθεται, σταθερότητα. Μου φαίνεται ότι πολλοί έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι οι κλειδαριές και τα λουκέτα και οι πολύ περιοριστικοί κανονισμοί δεν κατάφεραν ούτε τον πληθωρισμό να συγκρατήσουν, ούτε την υπογεννητικότητα να αντιστρέψουν. Το ίδιο διαπιστώνουν οι οι Αμερικάνοι με τους υπερβολικά χαλαρούς περιορισμούς (άμα αγοράσεις σπίτι με λεφτά που δεν πρόκειται ποτέ να έχεις και μόνο εφόδιο την υπερ-αισιοδοξία, μάλλον θα την πατήσεις).

    Η Ευρώπη βάζει τη νεολαία στο ψυγείο, ή, εάν θέλει να βοηθήσει, βάζει το Κράτος ως οδηγό σε διάφορα προγράμματα τα οποία μόνο ταρατατζούν είναι κι από τελικό αποτέλεσμα μηδέν. Η ίδια η νεολαία στην Ευρώπη, φοβισμένη μέχρις εσχάτων, αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή. Κι αν προτείνει κάτι, προτείνει κάτι με οδηγό το Κράτος ("η πολιτεία πρέπει να...") λες και φοβάται να ξεκολλήσει από το μπαμπά, φοβάται να προδώσει τον Πασά. Μόλις πάει ο άλλος να κάνει κάποια αλλαγή, να θεσπίσει κάτι πιο ευέλικτο, βγαίνουν στους δρόμους και καίνε αυτοκίνητα (διότι οι υπερμορφωμένοι και ειρηνικοί και ώριμοι Ευρωπαίοι νέοι γνωρίζουν ότι η καύση οχημάτων συνεισφέρει σημαντικά στην καταπολέμηση της ανεργίας). Τι μ... θεέ μου, ευτυχώς που τα έζησα από κοντά και δε χαύτω τα ψέματά τους. Γκόμενες γυρεύουν όλοι και λεφτά κι άμα δεν τα έχουν καίνε αμάξια, αυτό είναι όλο. Τσογλανέ νοοτροπία σ' όλο της το μεγαλείο. Μπορεί να φταίνε οι μαμάδες που τους τα δώσανε όλα στο πιάτο και τα θέλουνε όλα έτοιμα από τη μεγάλη μαμά, το Κράτος.


    Πέρα από τ' αστεία, ολόκληρος ο δυτικός κόσμος έχει προβλήματα σήμερα, πολύ μεγαλύτερα απ' ότι στην περασμένη 20ετία, κυρίως λόγω αλαζονείας. Στις ΗΠΑ, η αλαζονεία ατόμων που νομίζανε ότι μπορούν να αγοράσουν οτιδήποτε on credit και μιας κυβέρνησης που το παίζει αρχαία ρώμη χωρίς να υποψιάζεται την ερχόμενη παρακμή και στην Ευρώπη, η αλαζονεία των ισχυρών χωρών που νομίζανε ότι μπορούν να φτιάξουν κεντρικά ελεγχόμενη (γιαβόλ!) υπερδύναμη σε 10 χρόνια με το να φυλάνε πισινούς σ' όλη την υφήλιο και την αλαζονεία ορισμένων κατοίκων στις φτωχότερες περιοχές που για να αναθεματίσουν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και την απουσία κάθε εξουσίας και ισχύος στα τοπικά τους, το ρίξανε - που αλλού; - ως συνήθως, στον ευρο-εθνικισμό και στο wishful thinking. Συμβαίνει κι εδώ, ε, τι διάολο, συμβαίνει ακόμα και στην Κίνα.

    Εγώ δεν είμαι με το μέρος κανενός (τα συμφέροντά μου είναι μόνο δικά μου), αλλά έχει πλάκα να βλέπεις όλο αυτό το μαζικό εθελοτυφλισμό και την επανάληψη του εθνικισμού ως έσχατο καταφύγιο εξορκισμού κάθε προβλήματος. Δεν φτάνει ο μισθός πάνω από μιάμιση βδομάδα, αλλά έχουμε προστιθέμενη αξία επειδή τα λέμε στην καφετέρια με φόντο σημαίες με αστεράκια. Ψυχολογικό πρέπει να είναι, λίγο πολύ το έχουμε όλοι... σε τελική ανάλυση, προτιμώ να ζω σε μια χώρα όπου μπορώ απλά να βρω μια δουλειά και ο μισθός να φτάνει για έξι βδομάδες (και χωρίς την προστιθέμενη αξία της φάτσας του Τρισέ) παρά να χολοσκάω πώς θα τη βγάλω και να τρέχω τη μια στο μπαμπά και την άλλη στη μαμά (κράτος) για ενίσχυση εθνικής υπερηφάνειας. Κι άμα χαλάσει κι εδώ, πάω αλλού. Δεν με γέννησε η μάνα μου για να κολλάω στις λάσπες κάθε πολιτικής θεωρίας μάλλον φτιαγμένης απ' όσους το ρίξανε στην πολιτική γιατί ήταν πολύ ηλίθιοι στο γυμνάσιο να καταλάβουν μαθηματικά και ιατρική μπας και κάνουν τίποτα χρήσιμο για την κοινωνία.

    ReplyDelete
  99. Και για όσους μπερδευτήκανε, προτιμώ να είμαι γενικός αντι-πολιτικός, παρά λεκές κάθε πολιτικής θεωρίας για κλάματα, δεξιάς ή αριστερής. Προτιμώ δηλαδή να μην κάθομαι σαν την κατσίκα να αναμασάω σοσιαλισμούς, καπιταλισμούς και άλλες δήθεν τάχαμ θεωρίες. Προσωπικά, δεν τις χρειάζομαι για να εντυπωσιάσω τις γκόμενες (είμαι πολύ ωραίος χωρίς αφίσα του Λένιν στο φόντο), ούτε για να ξορκίσω προβλήματα που έμαθα από μικρός να λύνω μόνος μου, με προσπάθεια, αλλά και πολύ πιο γρήγορα.

    ReplyDelete
  100. Very poignant... πολλά από όσα λες. Και δεν σε αδικώ, μέχρις ένα σημείο για την, όπως ο ίδιος αποκαλείς, "αντι-πολιτική" σου διάθεση/στάση.

    ΑΛΛΑ, άλλο Α-πολιτικός και άλλο ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΣ, αντικοινωνικός, νιχιλιστικός.

    Με την πολύτιμη εμπειρία σου, έχει σημασία να δώσεις ένα ΣΤΙΓΜΑ, το "ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ" σου.

    ReplyDelete
  101. @ Κομφού

    Αντιλαμβάνεσαι, ότι καμιά φορά όταν βλέπεις ή ακούς άτομα σαν πολλούς από εδώ μέσα (ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή σου) μπορείς να γίνεις είτε ισοπεδωτικός, είτε αντικοινωνικός, είτε .....ελιτιστής.

    All I mean, η αντίδραση του lefteris θα μπορούσε να πει κανείς ότι ενίοτε προσομοιάζει με την δική σου. Μοιάζει σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    Είναι ανθρώπινο.
    Δεν μπορείς να μέμφεσαι κάποιον επειδή είναι λίγο λιγότερο δυναμικός ή περισσότερο πεσιμιστής από εσένα (καμιά φορά).

    ReplyDelete
  102. Εχθές είχαμε δει......

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2008

    "....Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε, επίσης, στην «ιδιαίτερη προσοχή» που δίνει η τράπεζα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς, ενώ τόνισε πως οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες"

    Και σήμερα έσκασε και το άλλο....

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

    "ΕΚΤ: Κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων διαπιστώνει ο Ιβ Μερς.

    ....ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Λουξεμβούργου δήλωσε πως ο βασικός λόγος που οδήγησε στη χθεσινή αύξηση των επιτοκίων ήταν η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον «προερχόμενο εκ των έσω πληθωρισμό», ο οποίος οφείλεται στην αύξηση των μισθών."

    Είδατε που σας τα λέω. Read between the lines. Το μαρτύρησε ο άνθρωπος. Θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει.

    Άνοδος των επιτοκίων
    & Πάγωμα μισθών & συντάξεων....
    Βάλε και τον πληθωρισμό που από πρόφαση οφείλεται στην πτώση του δολαρίου και την σχετική (φυσικά) άνοδο του πετρελαίου, ...τι μας κάνει.

    Περαιτέρω μείωση των πραγματικών 700ευρώ.

    Καθίστε εσείς τώρα να συζητάτε για το υδρογόνο και για σοσιαλοδημοκρατίες ενώ σας έχουν πάρει και το σώβρακο. Φταίει ο Κομφού που μας αποκαλεί μετά ξεβράκωτους?

    ReplyDelete
  103. Είναι αυτό που λίγο αθυρόστομα λέει η λαϊκή σοφία:

    "Το μ**νί μας δεν φαίνεται από την ψείρα,
    ..... θέλει και γαρύφαλο".

    ReplyDelete
  104. Reuters:
    Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Ιστορικό ρεκόρ των 10 τελευταίων χρόνων......

    Είναι αλήθεια,....ζούμε καλύτερα από κάθε άλλη φορά!!!!!!!!

    ReplyDelete
  105. ΔΕΝ τους άρεσε ο καλύτερος πρωθυπουργός από συστάσεως Ελληνικού Κράτους.
    ΚΑΙ μάλιστα τον ΑΠΟΔΟΜΗΣΑΝ όχι οι Νεοδημοκράτες, όπως αρέσκεται να ισχυρίζεται ο Παρμενίδης, ΑΛΛΑ οι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ GANGSTERS από μέσα από το ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  106. Κανίβαλοι υπάρχουν σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι.
    Πόσο μάλλον στην πολιτική.

    Πάντως, πρέπει να παραδεχτείς ότιέδωσε κι αυτός λαβές.....

    ReplyDelete
  107. Αν ενδιαφερόταν τόσο για την υστεροφημία του δεν θα έμπλεκε με τσουκάτους.....
    Ούτε θα έπιανε κορόιδο το δόλιο το παιδί δίνοντας του τον "μουντζούρη" για "δαχτυλίδι".....

    He would take it like a Man.

    ReplyDelete
  108. Με κάτι τέτοια,
    ο κανιβαλισμός μπορεί να σου παρουσιαστεί σαν φυσική παρόρμηση.

    ReplyDelete