Friday, February 29, 2008

Η ελευθεριότητα των blogs

Από τον Πάσχο Μανδραβέλη*

Είναι περίεργο, αλλά οι πιο ακραίοι εθνικιστές είναι συνήθως τα θύματα του εθνικισμού των άλλων. Οπως είναι π.χ. οι Κοσοβάροι Αλβανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο οι πιο σφοδροί πολέμιοι της ελευθερίας του λόγου, είναι πολλές φορές εκείνοι που υφίστανται πρώτοι τον περιορισμό της: οι δημοσιογράφοι. Διαχρονικά, πολλοί πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για επιβολή νομοθετικών μέτρων «για να παταχθεί η δημοσιογραφική αλητεία» και τελικά το μόνο που πατάσσεται είναι η δημοσιογραφία. Το ζήσαμε με τον νόμο για τις αγωγές, το είδαμε με τον νόμο για την προστασία των κατηγορουμένων και το βλέπουμε τώρα με τα blogs.

Κατ’ αρχήν πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ονομάστηκε «λούμπεν ενημέρωση» είναι κοινός τόπος στα παραδοσιακά media. Φαίνεται από τη διάρθρωση της αγοράς και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Παρά το δρακόντειο νομοθετικό πλαίσιο -κάτι που αποδεικνύεται από την κίνηση στο κτίριο 9 της Ευελπίδων- και εκβιασμοί γίνονται, και συκοφαντίες εκτοξεύονται και λάσπη ρίχνεται.

Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, διά των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Εχει παρατηρηθεί δε ότι οι νόμοι περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης δεν χρησιμοποιούνται από τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Κυρίως χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ (πολιτικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.) πολλές φορές ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.

Εχει αναλυθεί επαρκώς το πρόβλημα άρσης απορρήτου, των δικτυακών τόπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκεί η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τον λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι ακραία υβριστικός. Η υπόθεση Λάρι Φλιντ (εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler) το απέδειξε.

Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει άρση απορρήτου για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα να φορτωθεί την ύλη 100.000 blogs που υπάρχουν σήμερα και θα γίνουν 200.000 αύριο; Εδώ σήμερα -και λόγω της δικομανίας των επωνύμων- στενάζουν τα δικαστήρια με 30 εφημερίδες και 20 κανάλια, σκέπτεται κανείς πόσες αγωγές και μηνύσεις έχουν να γίνουν για τα εκατομμύρια σχόλια που δημοσιεύονται καθημερινά στο Διαδίκτυο;

Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορρύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Εχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο. Η τελευταία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και κυρίως: χάνεται μέσα στον κατακλυσμό των σχολίων που καθημερινά δημοσιεύονται. Από κει και πέρα λειτουργεί και ο πληθωρισμός του λόγου.

Όσο θα αυξάνονται τα blogs, τόσο θα αυξάνονται και οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι ύβρεις και οι συκοφαντίες θα πνίγονται μέσα στην πληθώρα των σχολίων. Αλήθεια: πριν δημιουργηθεί όλη αυτή η φασαρία από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, πόσοι είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις ύβρεις κατά του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Χιώτη στα εκατοντάδες σχόλια που καθημερινά δημοσιεύονται στο press-gr;

*Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 29 Φεβρουαρίου 2008.

26 comments:

  1. Τζιωρτζίνα-Ιλεάνα Δαλαμανάρα άργους said...
    ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ επί σχολίου Κυρίου Κυρίου Πάσχου Μανδραβέλη.

    Το εις-διπλούν-"κύριος" αποτελεί, κατά την διπλωματική etiquette, τρόπο προσφώνησης ορισμένων προσώπων, πχ του Οικουμενικού Πατριάρχου της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

    "Κύριος κύριος" είναι de facto (he earned it), και κατά την Κομφουκιανή etiquette, και ο Πάσχος Μανδραβέλης καί άλλοι 4-5 Ελληνες δημοσιογράφοι. Εχει και η Ελλάδα, ξέρετε, Edward Murrow's και Walter Cronkite's. Διαθέτει (αλφαβητικά) Κύρτσον, Μίχα, Παπαχελά, Χούκλη και μερικούς ακόμα, αλλά μετρημένους στα δάκτυλα.

    Et apres eux, le deluge.

    To πρόβλημα της Ελλάδας ΔΕΝ είναι μόνο το ελεεινό της Κοινοβούλιο, οι ελεεινότερες Κυβερνήσεις και ο αστοιχείωτος-άξεστος Λαός [κατ εικόνα και ομοίωση της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του '81],

    ΑΛΛΑ ΚΑΙ, ή μήπως ΚΥΡΙΩΣ,

    η ΑΠΟΥΣΙΑ της ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    δλδ του Τύπου,

    πλην της ημερήσιας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
    και

    η ΑΠΟΥΣΙΑ Δημοσιογραφίας, πλην των παραπάνω ελαχίστων.

    Κυρίες και Κύριοι,

    ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χωρίς ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.

    ΚΑΙ γι' αυτό, δλδ εξ αιτίας του ΧΑΩΔΟΥΣ και ΧΑΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ στην Ελλάδα, θα έλεγα πως η εισαγωγή και ραγδαία εξέλιξη του

    BLOGGING είναι ΕΥΛΟΓΙΑ εξ ΟΥΡΑΝΟΥ!!

    ΥΓ. Παρμενίδη, ΠΩΣ σου ΑΡΕΣΕΙ το HTML γράψιμό μου;;

    February 29, 2008 3:10 PM

    ReplyDelete
  2. Yποπτεύομαι, Κομφού, ότι ο Παρμενίδης πήγε στο Montparnasse για apres ski, που είναι και δικό σου αγαπημένο sport.

    ReplyDelete
  3. "Παρμενίδη, ΠΩΣ σου ΑΡΕΣΕΙ το HTML γράψιμό μου;;"

    Θα το ζήλευε ακόμα και ο ΓΑΠ!

    ReplyDelete
  4. "...σεβάσμιοι κύκλοι των εκτελεστών της διαθήκης του αοιδίμου ιεράρχη φρόντισαν να επικοινωνήσουν με τη στήλη, στην οποία γνωστοποίησαν: Πρώτον, το φυλαχτό του Κώστα Καραμανλή (μια χρυσή Παναγίτσα μενταγιόν...) είχε τοποθετηθεί μαζί με τον σταυρό του ασθενούς στην ίδια αλυσίδα. Δεύτερον, την ώρα της εκδημίας δεν ήσαν παρόντες οι εκτελεστές της διαθήκης και, επομένως, το πρωθυπουργικό φυλαχτό πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή κάποιου εκ των παρισταμένων διακόνων.

    Τρίτον, το φυλαχτό θα εξευρεθεί και με τον δέοντα σεβασμό θα επιστραφεί στον δωρητή."

    Η αναζήτησή του,τώρα τις αποκριές, θα ενταχθεί στο παιχνίδι του "χαμένου θησαυρού".

    ReplyDelete
  5. Μίκης θεοδωράκης:«ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά».

    Μιμητές που βρήκε αυτός ο Ζαχόπουλος!

    ReplyDelete
  6. Και άντε ο Κώτσιος και ο Καρατζαφέρης και η Παπαρήγα που έχουν δυνατά οπίσθια αλά-Ζαχόπουλος να το κάνουν,ο ΓΑΠ Μίκη μου; Η μήπως τον έβαλες στο μάτι;

    ReplyDelete
  7. Ορθιοι, όχι συντρίμμια
    Του Νικου Γ. Ξυδακη

    Η δημόσια επιστολογραφία του Μίκη Θεοδωράκη τον τελευταίο καιρό είναι αξιοσχολίαστη ποικιλοτρόπως. Κατ’ αρχάς εντυπωσιάζει ο τρόπος που επιλέγει για να κοινοποιήσει τις απόψεις του σε ό,τι απασχολεί την κοινή γνώμη: τις σκέψεις του και τα διαγγέλματά του ο εκλεκτός μουσικοσυνθέτης τα απευθύνει σε τηλεοπτικές εκπομπές υψηλής τηλεθέασης. Τις προάλλες, λ.χ., στη φούντωση των «ζαχοπουλικών» απηύθυνε επιστολή του στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο («αγαπητέ Μάκη» κ.λπ.) με παράπονα για την επιχορήγηση της ορχήστρας του. Προχθές πάλι, για το κάπως σοβαρότερο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, απηύθυνε σχετική επιστολή-διάγγελμα στον Λάκη Λαζόπουλο, στο καυτό πράιμ-τάιμ μιας σατιρικής τηλεοπτικής εκπομπής.

    Είναι προφανές ότι ο δημοφιλής συνθέτης ξέρει πού κατασκηνώνουν τα μεγάλα ακροατήρια, οι μάζες, τα πλήθη. Ξέρει επίσης πώς να αναμιγνύει το εθνικό με το ωφέλιμο, το γενικό με το ατομικό. Και είναι προφανές ότι θεωρεί καθήκον του να λέει την εκάστοτε γνώμη για τα μείζονα θέματα, εθνικά και κοινωνικά.

    Θεμιτό. Και αποδεκτό ώς ένα βαθμό. Ωστόσο, από ένα ιστορικό πρόσωπο, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, θα περιμέναμε λίγο βαθύτερη κατανόηση της συγκυρίας και λίγη παραπάνω αίσθηση του ιστορικού διακυβεύματος. Οι προτροπές «ας κλείσουμε λοιπόν τα σύνορα» και «αφού το παιχνίδι είναι έτσι κι αλλιώς χαμένο, τότε ας πέσουμε με το κεφάλι ψηλά», «να είμαστε τουλάχιστον ωραίοι, περήφανοι και χαρούμενοι» δεν βοηθούν κανέναν, ούτε πρακτικά ούτε ψυχικά. Καμιά εθνική υπόθεση δεν κερδίζεται με ηρωικές πτώσεις, με τον αυτοχειριασμό του «μόνου κι έντιμου»· μετά την πτώση, γράφεται μόνο το τέλος, αλλά υπάρχει τέλος στην Ιστορία; Αντιθέτως, η επιμονή, το πείσμα, η σκληρή διαπραγμάτευση, το να μένεις όρθιος και να αντιστέκεσαι, κάπου οδηγούν: επιζείς και ελπίζεις, προχωράς.

    Η καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του προσφιλούς Μίκη προφανώς τον οδηγεί σε μια συναισθηματική, δραματική προσέγγιση καταστάσεων, οι οποίες, ωστόσο, απαιτούν ψυχρό αίμα και ένστικτο θηρευτή, όχι στάση ηρωικού θύματος. Ας ξανασκεφτεί: δεν καλείς έναν λαό να πέσει υπερήφανος· τον καλείς να μείνει όρθιος και υπερήφανος, γιατί μετά την πτώση μένουν μόνο συντρίμμια. Και καλείς τους ηγέτες να μείνουν όρθιοι, αυτοί κυρίως να πράξουν με υπερηφάνεια και ιστορική ευθύνη.

    ReplyDelete
  8. Μιας και είμαι εξωτερικό δεν πολυκατάλαβα, μίλησε μήπως ο Μίκης για το θέμα των Σκοπίων;

    Όχι τίποτα άλλο αλλά γιατί, αν και τον πάω γενικά και αναγνωρίζω την όποια προσφορά του, σαν αριστερός ήταν και αυτός στην πλευρά εκείνη στην οποία συνυπήρξαν μέγιστοι προδότες, ναι εκείνοι που φέρνανε Βούλγαρους (από τα Σκόπια φυσικά!), για να κάνουν την Ελλάδα κομμουνιστική αφού πρώτα την διαιρούσαν σε βόρεια και νότια... έλα τώρα ξεχνάμε τώρα τα περί Μακεδονίας μίας και κομμουνιστικής;

    Λοιπόν δε θα τσουβαλιάσω όλους τους αριστερούς οι περισσότεροι εκ των οποίων πέσανε μέσα στη φάκα λόγω υπερβολικής ιδεολογικοποίησης που τους εμπόδιζε να δουν και τα πλέον προφανή. Από την άλλη, κατανοητό ότι με τις τότε ιδεολογίες τύπου Στάλιν θα ήταν θεμιτό για αυτούς να σφαγιαστού το 80% και το άλλο 20% να μιλήσει... Κορεάτικα εάν ήταν να γίνει κομμουνιστικό. Δεκτόν.

    Και δεκτόν γιατί κοι από απέναντι, οι δεξιοί τι κάνανε; Άσε λέει, μας φροντίζουν οι Αμερικάνοι και οι Άγγλοι (ναι ναι πώς)... και τα φιλαράκια μας μας είπαν να είμαστε φίλοι και να τα πάμε καλά με τον Τίτο ακόμα και εάν αυτός ανοιχτά θέλει εδάφη από εμάς!

    Τέσπαντον, αυτό που ήθελα να πω είναι πώς από έναν γνωστό αριστερό (έστω παλαιό και παροπλισμένο) θα περιμέναμε λίγο παραπάνω αυτόγνωσία και αυτοκριτική. Γιατί υπήρξαν και υπάρχουν και αριστεροί παιδιά τζιμάνια, πατριώτες που κάναν την αυτοκριτική τους στα θέματα αυτά αλλά και σε άλλα, δυστυχώς δεν είναι αυτοί που φαίνονται αλλά ο υπόλοιπος συρφετός.

    ReplyDelete
  9. Με τέτοιες παλαβομάρες και με τη φαγωμάρα και την ηλιθιότητα που κλασσικά διακρίνει τον ελληνικό λαό, κατέληξαν όλοι αυτοί οι ολίγοι που μιλούσαν ήδη από το 1950 και το 60 για τον κίνδυνο και τα παιχνίδια των Βουλγαρόφωνων της Γιουγκοσλαβίας (Βουλγάρων ουσιαστικά, άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς; Να κοροϊδευόμαστε δηλαδής;), να θεωρούνται γραφικοί. Εάν μέχρι τα τέλη του 80 ανέφερες το θέμα θα σε κορόϊδευαν ΝΔίτες και ΠΑΣΟΚοι, ενώ οι ΚΚΕεδες και ΣΥΝίτες θα σε είχαν αναγάγει.... χιτλερικό (μερικοί το κάνουν ακόμα). Στις αρχές του 90 και με τη Γιουγκοσλαβία να διαλύεται το θέμα ανέβηκε σε πρώτο πλάνο, πολλοί επιτέλους συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο και πόσο εύκολα παίρνει η βενζίνει φωτιά αλλά βλέπεις το θέμα χρησιμοποιήθηκε ψηφοθηρικά - ίσως όχι τόσο από τον ίδιο το Μητσοτάκη (πάντώς σίγουρα ναι από τους υπόλοιπους ΝΔίτες) αλλά βλέπεις και αυτός δεν είχε ξεκάθαρη στρατηγική και δεν έκανε τίποτα. Η ακόλουθη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ ήταν 'με λένε Γιόγο, θες να γίουμε ίλοι; έλα α παίξουμε' και το θέμα πλέον με την χωρούλα αυτή άρχισε να πιάνει αράχνες ενώ μπορούσαμε να το είχαμε λύσει από νωρίς βάζοντας έξυπνη πίεση, εξηγώντας τους το τι τουσ συμφέρει και αυτούς πραγματικά και πιάνοντας και τους Αλβανούς που είναι και το 40% της χωρούλας αυτής.

    Φτάνουμε στη Ντόρα η οποία δεν ντρέπεται και απροκάλυπτα κάνει λόγο ότι θα της άρεσε μια σύνθετη ονομασία. Τι λέ ρε κολόχοντρη και συ σαν τον πατέρα σου που θα τολμίσεις να εκφέρεις και την άποωή σου; Μα καλά κανείς τους ρε δεν εννοεί να καταλάβει το τι εγγυμονεί η παραδοχή της Ανω-κάτω Μακεδονίας από μέρους μας; Δηλαδή πόσο μυαλό θέλει κάποιος για να φανταστεί το τι μπορεί να επακολουθήσει; Και τι θα πει γεωγραφικό και κουραφέξαλα... ποιος είναι αυτός που θα δηλώσει το τί είναι γεωγραφία ή όχι αν όχι εμείς οι ίδιοι; Οι Άγγλοι θα μας το πουν πάλι ή οι Αμερικανοί; Έλεος!

    Λοιπόν, τα πράγματα είναι τόσο μα τόσο απλά και οι πολιτικοί μας με πλέον πρώτη τώρα τη Ντόρα είναι έτοιμοι να προδώσουν (για ακόμα μια φόρα) το μέλλον της χώρας μας. Πάρτε τα σημεία.

    Τα Σκόπια δεν μπορούν να μπουν σε Ευρώπη και Νάτο παρά μόνο εάν συμφωνήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που ελέγχει κατά κύριο λόγο την οικονομία του κρατιδίου αυτού. Μιλάμε πλέον για την πιο εύκολη υπόθεση όλων των εποχών. Αδυνατώ να πιστέψω πιο είναι το πρόβλημα και παθαίνω σύγκρυο όταν βλέπω έλληνες πολιτικούς τύπου Ντόρας ή Γιωργάκη να είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα...

    ... δηλαδή ρε παιδιά στις 99% των υπόλοιπων περιπτώσεων που είναι πολύ πιο ζόρικα τα πράγματα με τα διεθνή... τι πρέπει να περιμένουμε ρε μάγκες;

    Αν είναι ποτές δυνατόν! Κάνουμε που κάνουμε τόσες εισαγωγές... δεν εισάγουμε τίποτα διπλωμάτες από Κίνα, Ουγκάντα ή Γουατεμάλα... και ο τελευταίος Εσκιμώος καλύτερα θα τα πήγαινε σε μια τόσο εύκολη και ξεκάθαρη υπόθεση.

    ReplyDelete
  10. Σόρρυ μάγκες, πιστεύω το θέμα της ελευθερίας στη μπλογκόσφαιρα είναι πολύ σημαντικό και ελπίζω να καταψηφιστεί οποιοσδήποτε νόμος (άχρηστος άλλωστε ακόμα και εκεί που θα υπάρχει πρόβλημα)... αλλά πιστεύω πως ανατολικά και βόρεια σύνορα θα πρέπει να είναι πάντα το κύριο θέμα μας σε αυτή τη χώρα γιατί ποτέ δεν ξέρεις.

    ReplyDelete
  11. Αυτός που ελέγχει τις πληροφορίες ελέγχει το παρελθόν.
    Αυτός που ελέγχει το παρελθόν, οριοθετεί τις αποφάσεις στο παρόν και καθορίζει το μέλλον.

    ReplyDelete
  12. @ ulis,

    Η Ελλάδα, μέσα από την ψυχρή οπτική των Αμερικανών, ηθικά δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στο ΝΑΤΟ την στιγμή που η ίδια δεν διακινδυνεύει τίποτα για το καλό της συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

    Μπορεί εγώ και συ να διαφωνούμε, αλλά στην πολιτική έτσι έχουν τα πράγματα, δυστυχώς.

    Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχαμε στείλει ειδικές δυνάμεις, ελικόπτερα κτλ να πολεμούν τους Ταλιμπάν.

    ReplyDelete
  13. Δε μπορώ να καταλάβω ποιά η διαφορά του να σε εκβιάζει κάποιος ανώνυμος από καρτοτηλέφωνο και κάποιος ανώνυμος μέσω μπλόγκ ή e mail...
    Απ'ότι ξέρω και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο μπορείς να κάνεις, να καταγγείλεις τον εκβιασμό και τα υπόλοιπα να γίνουν όπως στις ταινίες με τις απαγωγές.
    Εκτός αν καταργηθούν και τα καρτοτηλέφωνα.
    Ασε που καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται...

    ReplyDelete
  14. Ναι ρε Βαγγέλα, τα ξέρουμε περί όποιον πιέσεων και... περί Τζόρτζ Σόρου που θα έδινε και το πουλί του για να δει την Ελλάδα κρατιδιάκια μπας και αγοράζει φτηνότερα εξοχικά όπως

    Αλλά μεταξύ μας έχω αδερφό που ασχολείται με τα της διπλωματίας. Ένα θα σου πω: μια χώρα όπως η Τουρκία με τα 1002 προβλήματά της έχει 42 μάστορες και 60 μαθητάδες από εταιρίες πολιτικών συμβούλων που ασχολούνται με το κάθε θέμα εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα μόλις πέρυσι έκρινε σκόπιμο να πάρει σύμβουλο επί του Σκοπιανικού θέματος. Δηλαδή τι περίμενε 17 χρόνια; Να πάρουν οι ξένοι τα βιβλία αρχαίας και νεότερης ιστορίας ή για να καταλάβουν το τι παίζει εδώ στη γειτονιά; Να ξέρεις ότι τα πολιτικά άρθρα στον τύπο και στις ειδικές εκδόδεις που χρησιμοποιούνται περί τέτοιων θεμάτων σπάνια γράφονται από τους δημοσιογράφους που τα υπογράφουν. Τα πιο πολλά είναι γραμμένα από τους συμβούλους ενώ οι πρώτοι τα διαβάζουν εν συντομία και αν και εφόσον δεν θίγεται κάποια βασική γραμμή του εκδότη τους (το πιο συχνό) τα υπογράφουν και τα εκδίδουν.

    Λοιπόν, καταλαβαίνεις ότι όταν για κάτι τόσο απλό και σχετικά ανέξοδο, οι Ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και πάλι ΝΔ δεν κάνανε απολύτως τίποτα, ε, έχουμε σοβαρό πρόβλημα.

    Και όταν για κάτι τόσο διαχρονικά σοβαρό όσο ο κίνδυνος αμφισβήτησης της ακεραιότητάς της χώρας μας (και διαχρονικά... σε παραπέμπω στην 'Τέχνη του Πολέμου', Σουν Τζου, κείμενο περί πολέμου και διπλωματίας του 5ου αιώνα π.Χ.), οι κυβερνήσεις μας το έχουν διαχειριστεί τόσο άτσαλα που πλέον δεν είναι άστοχο να μιλάμε και για μειοδοσία.

    Λοιπόν αυτά τα θέματα είναι απλά και δεν χωρούν πολλές κουβέντες. Έχουμε δίκαιο, άδικο. Εννοείται πως έχουμε δίκαιο... αλλά για μισό λεπτό ρε μάστορα... αν είχαμε άδικο θα το παίζαμε μητέρες τερέζες στους άπλυτους ρε... τι λέτε ρε αλάνια. Αντί να γονατίζουν και να μας λεν και ευχαριστώ που τους ταίζουμε και δεν διαμελίστικαν ακόμα; Έλεος. Ποιοι αμερικανοί και ποιες σκοτεινές δυνάμεις. Οι πιο σκοτεινές δυνάμεις είναι αυτές που είναι εντός της χώρας, κυβερνάνε, τρων και πίνουν.

    Και βάλτε το καλά στο μυαλό σας. Αυτοσκοπός της πολιτικής ενός κράτους αλλά και οποιασδήποτε άλλης πολιτικής, θρησκευτικής ή και οικονομικής οντότητας είναι η συνέχεια και η διαχρονικότητα, πόσο μάλλον θα έπρεπε να είναι αυτοί οι στόχοι ενός έθνους... Λοιπόν σε κάποια πράγματα πρέπει να είσαι κάθετος ώστε την κατάλληλη στιγμή να μπορέσεις να χτυπήσεις. Όταν λυγίζεις με λίγο βάρος (Σκοπιανικο=σχετικά εύκολο θέμα) τότε

    Και μην ακούω βλάκείες για ΄χαμένες μάχες' κτλπ. Την ίδια στιγμή πολιτικοί (και μάλιστα από τα δεξιά στοιχεία) των Σκοπίων παραδέχονται ανοιχτά πως 'οι άνθρωποί μας τα χουν λίγο χαμένα σχετικά με την καταγωγή μας, εμείς κανονικά είμαστε Σλάβοι', ο πρώην πρόεδρός της όχι μόνο εγγράφεται Βούλγαρος πολίτης μαζί με 100,000άδες άλλους Σκοπιανούς αλλά κατεβαίνει και στις Βουλγαρικές εκλογές... δηλαδή τι να λέμε τώρα;

    ReplyDelete
  15. Λοιπόν για να κάνω και την μετάβαση στο αρχικό θέμα της κουβέντας αυτής, τα πάντα πρέπει να τα παίρνουμε ψύχραιμα, να μην πω στην ψύχρα. Στην Ελλάδα πια όλα πρέπει μαααα μουυυυ ιστορίιιιιιιιες για κάνα μήνα και μετά μην τον είδατε τον Παναή. Δεν έχω πρόβλημα με τα συλλαλητήρια του ΛΑΟΣ, άλλωστε το συγκεκριμένο κόμμα ή ο Παπαθεμελής έχουν στάνταρντ άποψη σε αυτά τα θέματα και άρα δεν είναι αποκλειστικά ψηφοθηρική η ενέργειά τους αυτή... απλά το θέμα μας είναι αλλού, δηλαδή να υπάρχει αποτέλσμα.

    Και υπάρχουν πιο έξυπνοι τρόποι από αυτό, πολύ πιο έξυπνοι και εφορμόσιμοι προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Έτσι ακριβώς και στο θέμα εδώ της ελευθερίας των μπλογκς... δεν χρειάζεται πολύ αντίδραση και ούτε πολύ ιστορία και φασαρία περί αυτού. Ξέρουμε γιατί το κάνουν. Για να μειώσουν την ελευθερία του λόγου. Όμως πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Εδώ μιλάμε για Ιντερνετ και όχι για Μπανανία. Θα κλεισει το ένα σάιτ και θα ανοίξει το άλλο.

    Όχι τίποτα άλλο δηλαδής αλλά είναι γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά (επί των χρηστών υπολογιστών) αυνανιζόμενων σε πορνοσάιτ (απαγορεύονται!), στην Τουρκία μπαίναν στο Γιου Τιούμπ να σχολιάσουν για τη Μπαχτσέ και τη Σεράι όταν το απαγόρεψαν επειδή βγήκε η βρώμα ότι ο Κεμάλ ήταν γκέι ενώ στην Κίνα και ο τελευταίος μπορεί να ενημερωθεί για την Τιεν Αμέν το 1989.

    Ε λοιπόν; Εάν βγει τέτοιος νόμος θα είναι ανενεργός, στις περιπτώσεις που θα εφαρμοστεί δε, θα υπάρχει απλά πλεονασμός σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες νόμους. Κοινώς, ναχαμεναλεγαμεδουλειαδενειχεοδιαολοςγαμουσεταπαιδιατου

    ReplyDelete
  16. @ Vaggelas
    "Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχαμε στείλει ειδικές δυνάμεις, ελικόπτερα κτλ να πολεμούν τους Ταλιμπάν.

    March 1, 2008 8:36 AM"

    Eτσι είναι Vaggelas.Πληρώνουμε τη μη συμμετοχή μας στη συμμαχία των "προθύμων" του Μπούς.Πληρώνουμε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν με προσβλητικό για τη διεθνή κοινότητα τρόπο.
    Πληρώνουμε τον ιδεολογικό μας αντιαμερικανισμό .
    Μας δώσανε ευκαιρίες και ρόλους ΕΕ και Αμερικάνοι για τα Βαλκάνια αλλά εμείς παίζουμε το γεωπολιτικό παιχνίδι του Πούτιν.
    Οταν την εξωτερική πολιτική την ασκούν οι Χριστόδουλος,Ψωμιάδης,Καραμανλής, με λαικισμό και ερασιτεχνισμό για να το παίξουν "ΜΕΓΑΛΟΙ",τώρα ας εισπράξουμε τα επίχειρα από τον εκδικητικό Μπούς.
    Ο Σημίτης είχε εφαρμόσει τη πολιτική του "ψόφιου κοριού"(αίσθηση του ρόλου μας και του μεγέθους μας,αίσθηση των ιορροπιών) και έκανε την Ελλάδα να έχει παντού επιτυχίες.Τώρα που περάσαμε στην πολιτική των μεγαλοστομιών επιστρέφουμε στην εποχή του καρπαζοεισπράχτωρα.

    ReplyDelete
  17. Ρε Παρμενίδη πια μεγάλα λόγια ρε συ; Και για πάνε πίσω στη ιστορία και φέρε μου 1 παράδειγμα κράτους που έκανε τον ψόφιο κοριό και κέρδισε μακροπρόθεσμα για να καταλάβω.

    Γιατί ρε Πάρμεν, στη γενική, το ελληνικό κράτος τον ψόφιο κοριό από το 1945 και μετά; Και τι κέρδισε; Τη Βόρεια Ήπειρο (που είχε κερδίσει δικαιωματικά στον πόλεμο;), ή την Κύπρο όπου είχε πέσει και υπόσχεση κιόλας (βοηθήστε μας και θα σας τα δώσουμε όλα... ναι ναι ουυυυυυ!).

    Και επειδή δε σας αρέσει η ιστορία και τα παλαιότερα παραδείγματα πάρτε και αυτό: Η Ελλάδα είχε στείλει στρατό και στο 1ο πόλεμο του Ιράκ, και στη Γιουγκοσλαβία...
    Ε ΚΑΙ; Είδες ρε συ προκοπή; Άσε τώρα, και τη φοβέρα τη θέλει ο άγιος.... μια με το καλό και μια με το κακό.

    Μην τρελαθούμε τώρα. Αυτοί είναι βασικοί κανόνες της εξωετρικής διπλωματίας.

    Και δε θα μηδενίσω το Σημίτη στην εξωτερική πολιτική, κάπου τα πήγε καλά και κάπου τα βάλτωσε (όπως στο Σκοπιανικό). Σημείωσε πως όσο και αν εκπλήσεσαι, προσωπικά δεν του έριξα ποτέ το λίθο όταν είπε το φχαριστώ τους Αμερικανούς για τα Ίμια (αν εννοείται πως ήταν η μέγιστη ξεφτίλα... στην πολιτκή φυσικά αυτά δε μετράνε γραμμικά), γιατί δεν φταίει αυτός αλλά 50 χρόνια παραδοπιστίας και υποχώρησης που δεν του έδιναν τα όπλα να αντιδράσει αλλιώς.

    Και δε θα υπερασπιστώ κανέναν λαϊκιστή Ψωμιάδη ούτε πιστεύω πως με την μαγκιά μπουζουκτσή λύνονται έτσι τα προβλήματα (και οι Σέρβοι νόμιζαν πως με τα χουλιγκάνια θα πάρουν τις χαμένες πατρίδες τους και μέχρι τώρα ακόμα αυτογκολ βάζουνε).

    Λύνονται όμως με την πυγμή. Δεν έστειλες στρατό στο Ιράκ; Πάρε 10 πυραύλους παραπάνω και τον έχεις 2 φορές χαρουμενο, και απο πίσω αγόρασε και κάνα 2 Ρώσικους που είναι και πιο ευχρηστοι στην πράξη για να είσαι μέσα. Λοιπόν, όταν ο άλλος βλέπει να είσαι αποφασισμένος για κάτι και έτοιμος να παίξεις με όλους (και με Αμερικάνους, και με Ευρώπη, και με Ρώσους, και με Κινέζους), τότε αρχίζει και σε βλέπει αλλιώς, σε προσέχει και αναγκαστικά γίνεται πιο ευαίσθητος σε αυτά που του φωνάζεις.

    Λοιπόν μπορεί ακόμα να μην φαίνεται τόσο ξεκάθαρα αλλά με Ευρώπη, Ρωσία και Κίνα και Ινδία έχει γεμίσει ο κόσμος παίχτες με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους... σε λίγα χρόνια όταν και οι τελευταίοι θα έχουν τα δικά τους Τζιπιες στο διάστημα (άρα αυτονομία πληροφορίας) τότε οι μικρότερες χώρες θα είναι σε θέση να παίζουν πιο άνετα από ότι τώρα.

    Αντί να καθόμαστε και να συζητάμε εάν θα πρέπει να σφυρίζουμε αδιάφορα όταν άλλοι αλωνίζουν ενάντιά μας θα πρέπει να τα βάλουμε τα πράγματα κάτω και να δούμε σε τι περιβάλλον θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια και πώς θα διεκδικήσουμε επιθετικά όχι μόνο τα δίκαιά μας (το ελάχιστο) αλλά τα συμφέροντά μας. Ο κόσμός δεν είναι μαυρο άσπρο όπως στο Β Παγκόσμιο, ούτε κόκκινο, μπλε όπως στον Ψυχρό.

    ReplyDelete
  18. @Ulis
    "Σημείωσε πως όσο και αν εκπλήσεσαι, προσωπικά δεν του έριξα ποτέ το λίθο όταν είπε το φχαριστώ τους Αμερικανούς για τα Ίμια..."

    Aκριβώς αυτή είναι η πολιτική του "ψόφιου κοριού".Η εμπλοκή του δυνατού,με όποιο τρόπο και χωρίς να το πάρει κανένας χαμπάρι, στην κρίση, και η δημόσια αναγνώριση του παράγοντα αυτού(στη προκειμένη περίπτωση του Κλίντον) που σε μιά δύσκολη στιγμή σε βοήθησε για μιά αξιοπρεπή λύση.Αυτό με τη σειρά του δημιούργησε τις προυποθέσεις "να μπεί η Τουρκία στο τοίχο"(χωρίς τυμπανοκρουσίες= ψόφιος κοριός=γάτα ο κοντός) σε όλη τη περίοδο Σημίτη.Και μόλις ήλθε ο Κώτσιος-Τάσος-Χριστόδουλος-Πατριωτικό ΠΑΣΟΚ(όλοι δηλ. οι Αμβωνιστές, με δάκρυα στα μάτια,αυτό ενοώ μεγαλοστομίες), έβγαλαν τη Τουρκία και "μπήκαμε εμείς στο τοίχο".

    ReplyDelete
  19. "Η έσχατη πραγματικότητα συνίσταται από υπάρξεις, άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται για την αυτοσυντήρησή τους και μαζί αναγκαστικά, για τη διεύρυνση της ισχύος τους. Γι’ αυτό συναντώνται ως φίλοι ή ως εχθροί και αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα για την αυτοσυντήρησή τους και τη διεύρυνση της ισχύος τους"

    (Κονδύλης Ισχύς και απόφαση 1991, σ. 213)

    Όταν δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε είτε για την αυτοσύντηρησή μας είτε για την διεύρυνση της ισχύος μας, ούτε οι φίλοι μας υπολογίζουν αλλά ούτε και οι εχθροί μας σέβονται.

    ReplyDelete
  20. "Εδώ καράβια χάνονται (αθλιότης της χώρας), βαρκούλες αρμενίζουν (το όνομα γειτονικού κρατιδίου).

    Πρέπει να γίνει αντιληπτό σε κάθε εγκέφαλο, ανεγκέφαλο και ακέφαλο ότι Μακεδονία είναι ένας ευρύς γεωγραφικός χώρος της Βαλκανικής Χερσονήσου, τον οποίο ορίζουν το δυτικό, κεντρικό και μέρος του ανατολικού τμήματος της Βόρειας Ελλάδας, δλδ η Ελληνική Μακεδονία, έλασσον τμήμα της νοτιο-ανατολικής Αλβανίας, έλασσον τμήμα της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας ΚΑΙ, τέλος, ολόκληρο το βορείως της Ελληνικής Μακεδονίας ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ κράτος τα εδάφη του οποίου, από 1000 περίπου ετών, κατοικούνται κυρίως από Σλάβους, σήμερα δε και από Αλβανούς (30+% του πληθυσμού), το FYROM (Former Yugoslav Republic* of Macedonia).

    Το όνομα «Τα Σκόπια» είναι εξ ίσου προσβλητικό και καταχρηστικό vis-a-vis στις Διεθνείς Συμβάσεις όσο και το «Μακεδονία» που χρησιμοποιεί το κρατίδιο αλλά, γιά λόγους συντομίας και όχι ασέβειας προς την Ελλάδα, και πολλές χώρες-μέλη του ΟΗΕ. Former Yugoslav Republic of Macedonia is a mouthful – πως να το κάνουμε. Αλλωστε, αφού ΔΕΝ χρησιμοποιούμε εμείς τον ατέλειωτο όρο ή έστω το ακρωνύμιό του, γιατί και πως να απαιτούμε να το χρησιμοποιούν άλλοι;;;;;;;

    Σε κάθε περίπτωση, τμήμα μόνο της Ελλάδας είναι η, και καταλαμβάνει τήν, Νότια Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά, το βορείως της Ελληνικής Μακεδονίας βρισκόμενο, εισηγμένο εις, και αναγνωρισμένο από, τον ΟΗΕ κρατίδιο αποτελείται εξ ολοκλήρου από Μακεδονικά εδάφη, for a fact!

    Κατά συνέπεια, η χώρα αυτή έχει, εκ της τοπογραφίας της, ΝΟΜΙΚΟ και ΗΘΙΚΟ δικαίωμα στο όνομα «Μακεδονία». Ολοι αντιλαμβανόμαστε, με καθαρότητα κρυστάλου, ότι, εάν η γλώσσα και οι εθνοτικές και πολιτισμικές ρίζες ήσαν κοινές, η νέα αυτή ανεξάρτητη χώρα, θα είχε δικαίωμα, πες, στο όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Επειδή, όμως, ουδείς από τους παραπάνω όρους πληρούται και αφού εδώ μιλάμε για γλώσσα, πολιτισμό και imperium που επηρέασan το σκέπτεσθαι και πράττειν της Δύσης, και επειδή, όταν η Μακεδονία βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της, οι πολίτες της μιλούσαν Ελληνικά (άρα, κατά Ισοκράτην ήσαν Ελληνες), οι μεσολαβητές συμφωνούν, κατ’ αρχήν, στην σύνθετη ονομασία.

    Γιά να είμαστε δίκαιοι, η ιδανικότερη ονομασία, δλδ η βασιζόμενη σε εθνοτικό προσδιορισμό (Σλαβική Μακεδονία -> Σλαβομακεδονία->Slavo-Macedonia), θα ήταν αποδεκτή ΚΑΙ από την πλεοψηφία του Λαού της γείτονος, αλλά εκεί θα αντιδρούσε η Αλβανική Μειονότητά της και γι’ αυτό έχει εγκαταληφθεί. Απομένουν, λοιπόν, ως λύσεις, ο γεωγραφικός προσδιορισμός (πχ Ανω ή Βόρεια, κατ’ αντιδιαστολή προς την Νότια, δλδ την Ελληνική Μακεδονία) ή ο πολιτισμικός (Νέα Μακεδονία, κατ’ αντιδιαστολή προς την Ελληνική Μακεδονία).

    Προσωπικά, αντιλαμβάνομαι το παρανοϊκό σύνδρομο των Αμβωνιστών (poignant and appropriate term for Greek nationalist TRASH, coined by our dearest Parmenides) που απορρέει από τον αλυτρωτισμό (irredentism) ορισμένων Βουλγαρο-Μακεδόνων μεταναστών, που είναι οργανωμένοι στον Καναδά ΚΑΙ στην Αυστραλία και ευαρίθμων** Ελλήνων πολιτών με Σλαβο-Μακεδονική συνείδηση.

    Αλλά, Κυρίες και Κύριοι,

    Το ότι ολλοί από μας δεν έχουν βγει από τα όρια της Επικράτειας δεν συνιστά ελαφρυντικό και, ασφαλέστατα, είναι αδιάφορο στους εταίρους μας στον ΟΗΕ, στην ΕΕ και αλλού. Οι πολίτες της οιονεί πλέον πολιτισμένης χώρας του Κόσμου, should, and are expected to, know better. ΚΑΙ εάν ΔΕΝ γνωρίζουν, tampis pour eux.

    *Yugoslavia [La Yougoslavie], ένα πολυεθνοτικό, πολυθρησκευτικό, πολυϊδεολογικό, πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό συνονθύλευμα, αλόγιστο κατασκεύασμα της Entente και του Pierre 1er de Yougoslavie, που ξεκίνησε (late 1910ς) με την ΒΙΑΙΗ και ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΗ ενσωμάτωση από τους Σέρβους (καθαρματίδια extraordinaire) και την αυτόχθονα οικογένεια Karadjordje του εθνοτικά/θρησκευτικά/πολιτισμικά ομοίου αλλά ανεξάρτητου και υπερήφανου κρατιδίου του Montenegro και κατάργηση της αυτόχθονoς δυναστείας Petrovic-Njegos. Με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων, το 1919, προέκυψε το ετερογενές Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβενίων [Royaume des Serbes, Croates et Slovenes] που, το 1929, μετονομάσθηκε σε ΝΟΤΙΟ-Σλαβία (δλδ YUGO-Slavia). Μεταπολεμικά, ο Τίτο έφτιαξε την «σύγχρονη» Γιουγκοσλαβία, ομοσπονδία 6 κρατιδίων [Σερβίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Κροατίας, Σλοβενίας, Μαυροβουνίου και Μακεδονίας] και 2 αυτονόμων Επαρχιών, προσηρτημένων στην Σερβία, δλδ της Βοϊβοδίνας στον Βορρά και του Κοσυφοπεδίου στο Νότο.

    ** Χρησιμοποίηση την λέξη «ευάριθμοι» ΣΚΟΠΙΜΩΣ, για να προκαλέσω τους Ελληναράδες, υπενθυμίζοντάς τους πως ΔΕΝ νομιμοποιούνται να μονοπωλούν τον πατριωτισμό αφού, ενόσω ΔΕΝ γνωρίζουν ΤΙ σημαίνει ευάριθμοι (ευ = εύκολο, αριθμός, δλδ εύκολο να ετρηθούν, άρα ΟΛΙΓΟΙ), εξ ορισμού, ΔΕΝ είναι Ελληνες.

    ΥΓ. Και άκου δω Παρμενίδη, Νατάλια με λένε και ΜΗ με ξαναπείς Ναταλία, διότι θα γίνουμε από δυό χωριά. Είμαι καθώς πρέπει κωστοπουλική σοσιαλ-πασόκα, διαβάζω Status, οδηγώ Porsche και φοράω Prada. Ορίστε μας!

    ReplyDelete
  21. Βγάζω κόκκινη κάρτα στις παραπάνω ασχετοσύνες.

    Μωρέ τι μας λές που θα μας μάθεις εσύ ποια είναι η Μακεδονία που έχει και άνω και κάτω. Σόρρυ αλλά εδώ δείχνεις πλέον αδαής.

    Ποιος σου είπε ότι η Μακεδονία πάει μέχρι το Κόσοβο; Σιγά μην φτάνει και μέχει τη Φιλανδία και περιέχει Σέρβους, Οϋγγρους, Σλοβάκους, Πολωνούς και Φιλανδούς. Δηλαδή έλεος τώρα, τι άλλο θα ακούσουμε.

    Λοιπόν άκου τα και βάλτα καλά στο μυαλό σου.

    Αρχής γενομένης του βασιλείου της Μακεδονίας, όνομα που έγινε τοπωνύμιο της περιοχής όπως πχ. η Λακεδαιμόνα ή η Αιτωλία και η Ακαρνανία περιλάμβανε μια λωρίδα γής πάνω από τον Όλυμπο, ΄βόρεια των Θεσσαλών και δυτικά των
    Ηπειρωτών. Με σημερινά τοπωνύμια αυτό περιελάμβανε από δυτικά Καστοριά Φλώρινα και Γρεβενά μέχρι ανατολικά το πολύ μέχρι τις Σέρρες (τα εδάφη πιο ανατολικά τότε ήταν το σύνορο με τη Θράκη) - χωρίς φυσικά την Χαλκιδική (αν και γεωγραφικά μπορούσες να την βάλεις μέσα). Από το νότο άρχιζε από τον Ολύμπο και ανέβαινε μέχρι μια λωρίδα 10-15χλμ μέσα στα Σκόπια, στην καλύτερη και λέω στην καλύτερη γιατί από τη μία στην καρδιά των σημερινών Σκοπίων τότε ζούσαν οι Δάρδανες (ο μόνιμος εχθρός των Μακεδόνων) και ανάμεσα σε Μακεδόνες και Δάρδανες χωρούσαν και οι Παίονες.

    Λοιπόν αυτή ήταν η Μακεδονία γεωγραφικά και καμία άλλη. Όταν ο Φίλιπππος κατέκτησε την Παιονία και τη Δαρδανία απλά επέκτεινε το βασίλειό της Μακεδονίας. Όμως ο γιος του επέκτεινε το βασίλειο μέχρι την Ινδία. Τι θα κάνουμε τώρα, θα πρέπει να τα ονομάσουμε όλα Μακεδονία από τα Γρεβενά και τη Φλώρινα μέχρι το Ουτάρ Πραντές και τη Μαχαράστρα;

    Και μην μας τσαμπουνάς ότι 'ναι μεν αλλά μετά ο όρος έγινε πιο γενικός'.... πότε ρε μάστορα; Οι Ρωμαίοι εξάλειψαν τον όρο Μακεδονία και έσπασαν το βασίλειο του Φιλίππου σε κομμάτια άσχετα και με διαφορετικά ονόματα περιλαμβάνοντας περιοχές στα βόρεια, στα ανατολικά, στα δυτικά. Οι Βυζαντινοί επανέφεραν το όνομα στα καταστατικά τους όμως μάντεψε για ποια γή...; Για την Ανατολική Θράκη! Οι δε Οθομανοί ουδέποτε χρησιμοποίησηαν τον όρο Μακεδονία αλλά είχαν τεμαχίσει την περιοχή σε σαντζάκια και σουντζούκια και σουβλάκια... με κύριο μέρος το τσιφλίκι της Θεσσαλονίκης που ήταν και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.

    Ο όρος Μακεδονία επανέρχεται επί της Ελληνικής Επανάστασης όταν οι Μακεδόνες ήταν από τους πρωτεργάτες της, πρώτος ο Εμμανουήλ Παππάς ο οποίος οδήγησε επαναστατικό στρατό αλλά έχασε λόγω του ότι ήταν στην καρδιά των βάσεων του Οθωμανικού στρατού.

    Και ερχόμαστε κάπου στα 1870 με την Βουλγαρία με την εξαρχική εκκλησία και με Ρωσίες και Γαλλίες από πίσω να σπρώχνουν. Δεδομένο ότι με τη δημιουργία του μικρού Ελληνικού κράτους μεγάλο μέρος των Μακεδόνων μετανάστευσαν στο νότο (ήδη εν μέσω της επανάστασης μεγάλος αριθμός επαναστατών είχε κινηθεί σε Στερεά Ελλάδα και νησιά), οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν 'οικονομικούς μετανάστες' από το βορρά, δηλαδή Βούλγαρους μεγαλώνοντας δραματικά έτσι το Σλάβικο στοιχείο γύρω από τη Θεσσαλονίκη (αν και η έρευνα του 1904 σε μια εποχή που το ελληνικό στοιχείο είχε πέσει στο μίνιμουμ και το σλάβικό στο μάξιμουμ δείχνει ότι το σλάβικο πάντα παρέμενε μειονότητα).

    Λογικό λοιπόν οι Βούλγαροι να προσπαθίσουν μαζί με την απελευθέρωσή τους να τσιμπήσουν ό,τι μπορούσαν. Λογικό και θεμιτό στην εξωτερική πολιτική. Έτσι για τους Βούλγαρους η Μακεδονία άρχιζε από το Κόσοβο και τη μεσοδυτική σημερινή Βουλγαρία για να καταλήξει στο Αιγαίο - δημιουργόντας επίπλαστα έναν τέτοιο εννιαίο χώρο στην περιοχή για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία! Και λογικό για Αγγλους, Γάλλους, Ρώσους να τους βολεύει κάτι τέτοιο αφου δημιουργούσε ένα κουμπί που μπορούσε να στρίβει και Έλληνες και Βούλγαρους και Σέρβους (α ναι και αυτοί είχαν κάνει μια σύντομη προσπάθεια σφετερισμού) κατά τη βούλησή τους. Αυτή τη Βουλγαρική προπαγάνδα (και βέβαια τότε δεν υπήρχε εθνικότητα 'Μακεδόνες', οι Βούλγαροι τα ονομάζανε όλα Βουλγαρία και οι Σκοπιανοί ήταν οι πρωτεργάτες τους) την πήρε αργότερα ο Τίτο και την παράλλαξε με τη δύναμη μιας δικτατορίας προπαγάνδας γεννόντας τους σημερινούς Σκοπιανούς.

    Το να έρχονται όμως Έλληνες και να δίνουν δίκαιο από πάνω στην παραπάνω Μπιγκμπροδερίστικη προπαγάνδα είναι το πλέον γελοίο (και φυσικά μειοδοτικό).

    Ρε λογικό λοιπόν οι Σκοπιανοί να αναμασάνε την παλαιά Βουλγάρικη προπαγάνδα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους λέγοντας οποιαδήποτε μπούρδα περί άνω κάτω αριστεράς και δεξιάς Μακεδονίας. Λογικό και θεμιτό στην εξωτερική πολιτική. Δεν είναι λογικό όμως κάποιοι στην Ελλάδα να πέφτουν ηλιθιωδώς θύματα και να αναμασάνε τέτοιες βλακείες.

    ReplyDelete
  22. errata

    Χρησιμοποίηση -> Xρησιμοποίησα.

    ευάριθμοι (ευ = εύκολο, αριθμός, δλδ εύκολο να ετρηθούν, άρα ΟΛΙΓΟΙ)
    ->
    ευάριθμοι [ευ (= εύκολο) + αριθμός, δλδ εύκολο να μετρηθούν, άρα ΟΛΙΓΟΙ]

    ReplyDelete
  23. Δεχομαι το μάθημα γραμματικής και ευχαριοστώ, ελπίζω να σου φάνηκε χρήσιμη και η παραπάνω περιγραφή της ιστορίας (όχι τίποτα άλλο αλλά γαμώτο ρε, να βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια!).

    ...ειλικρινα... Να δω μια φορά την Ελλάδα να διεκδικεί και κάτι που δεν είναι δικό της ρε, έτσι για το γαμώτο, όχι να βλέπω να αυτομαχαιρωνόμαστε για τα αυτονόητα.

    ReplyDelete
  24. Το ματς είναι χαμένο, αλλά τουλάχιστον ας αντιδράσουμε

    SportDay / Σωτηρακόπουλος Χρήστος

    01/03/2008

    H ένταση στα Σκόπια τις τελευταίες μέρες και η επικαιρότητα με τις προτάσεις Νίμιτς για την ονομασία του γειτονικού κράτους φέρνει ξανά στο προσκήνιο πονεμένες συζητήσεις. Για να μη μας μένει καμία αμφιβολία για το ποια ονομασία θα επικρατήσει διεθνώς, αρκεί να επισκεφτεί κάποιος τα επίσημα site της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ για να διαπιστώσει το απλό: κανένας δεν τους αναφέρει ως Σκόπια, ούτε καν ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας παρ' ότι το FYR (Former Yugoslav Republic of) Macedonia ισχύει ως επίσημη ονομασία της χώρας στον ΟΗΕ. Και τι έγινε; Οι ομάδες τους χρησιμοποιούν τον προσδιορισμό «μακεδονικές» όπου και αν αγωνίζονται, η ομοσπονδία τους χρησιμοποιεί τα αρχικά ΦΦΜ, που σημαίνει, όπως πολύ απλά καταλαβαίνετε, Φούτμπολ Φεντερέισον οφ Ματσεντόνια, και όλη η αλληλογραφία τους γίνεται χρόνια τώρα με αυτό τον τρόπο.

    Στην ιστοσελίδα της ΦΙΦΑ αλλά και της ΟΥΕΦΑ μπορεί κάποιος να βρει δημοσιεύματα που αναφέρονται στην εθνική ομάδα των Μακεδόνων και κανένα ξένο ΜΜΕ δεν έχει μέχρι τώρα αναφερθεί σε αυτούς διαφορετικά είτε είναι αγγλικό, γαλλικό ή ιταλικό. Οτι παλεύουμε ένα χαμένο ζήτημα είναι δεδομένο, αλλά δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς. Απλά αναφέρω ότι ακόμα και αν ονομαστούν Νέα Μακεδονία ή Ανω Μακεδονία τίποτα δεν θα αλλάξει στο πώς τους βλέπουν οι ξένοι και, το κυριότερο, πώς θα τους αποκαλούν. Και επειδή η διεθνής αθλητική αναφορά συνήθως αποτελεί τετελεσμένο διότι σχεδόν για καμία άλλη δραστηριότητα δεν πρόκειται κάποιος Γερμανός ή Αγγλος να ασχοληθεί με το γειτονικό κράτος (που δεν είναι τουριστικό θέρετρο ή κάποιος τόπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον μέσο ξένο τουρίστα), έχει σημασία να καταλάβουμε ότι το παιχνίδι το χάσαμε πολύ καιρό πριν.

    Η ΠΓΔ της Μακεδονίας χρησιμοποιούσε χρόνια το όνομα αυτό από την εποχή του Στρατάρχη Τίτο. Οταν μία φορά η εθνική ομάδα πήγε με πούλμαν να παίξει στα Σκόπια με τη Γιουγκοσλαβία οι παίκτες μας φωτογράφιζαν τις πινακίδες που έγραφαν το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και έκαναν πλάκα. Τότε η ελληνική εξωτερική πολιτική είχε αποφασίσει να μην στενοχωρήσει κανέναν. Αργότερα, με τον εμφύλιο της γειτονικής χώρας, αργήσαμε να αντιληφθούμε πόσο δύσκολο θα ήταν να επιλυθεί το πρόβλημα με απόλυτο βέτο και δεν επιδιώξαμε μέσω της πρότασης Πινέιρο να τελειώνει το ζήτημα με χρήση πιθανώς του ονόματος Μακεδονία, αλλά με φυλετικό προσδιορισμό, π.χ. «Σλάβος», ή κάτι ανάλογο μπροστά. Τότε οι γείτονες κατάφεραν να περάσουν το ΠΓΔΜ ως προσωρινό όνομά τους, αλλά εμείς μέσα στη μέθη μας που πετύχαμε με το βέτο να ονομάζονται ΠΓΔΜ βάλαμε το κεφάλι στην άμμο και τους είπαμε «Σκοπιανούς». Σαν να λέμε δηλαδή Αθηναίους όλους τους Ελληνες.

    Οι ξένοι δεν μπορούσαν να αναφέρονται σε αυτούς ως Former Yugoslav Republicans of Macedonia όπως και εμείς δεν τους είπαμε ποτέ ΠΓΔΜίτες! Ετσι το Macedonians έμεινε σαν εύκολη λέξη, καθιερώθηκε, και όπως πια έχεις συνηθίσει να λες ένα κράτος δεν το αλλάζεις. Ειδικά δεν βάζεις ποτέ τα Ανω και τα Κάτω και τα Βόρεια στην ονομασία. Κανένας δεν μιλά διεθνώς για Βόρειους ή Νότιους Ιρλανδούς, αλλά για «Ιρλανδούς», οπότε μου φαίνεται αστείο αύριο να αρχίσουν τα ξένα ΜΜΕ να τους αποκαλούν North Macedonians, Upper Macedonians ή όπως αλλιώς συμφωνηθεί. Πολύ περισσότερο δεν πρόκειται κανείς να ασχοληθεί να τους λέει «Δημοκράτες της Μακεδονίας» αν ένα από τα αστεία ονόματα της πρότασης Νίμιτς συζητηθεί.

    Μου φαίνεται ότι παίζουμε πια ένα χαμένο παιχνίδι. Και τουλάχιστον ας βάλουμε βέτο για να έχουμε να λέμε πως κάτι κάναμε. Ομως, έτσι και αλλιώς, αυτό το ματς το χάσαμε πριν από 15 χρόνια, οπότε τουλάχιστον ας ασχοληθούμε με την ουσία. Και ας δείξουμε και μία φορά ότι δεν είμαστε τα καλά και υπάκουα παιδάκια της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά ένας λαός που, ακόμα και αν του έχουν κάνει λοβοτομή, αντιδρά όταν πραγματικά χρειάζεται και θίγεται!

    ReplyDelete
  25. Ρε δε χωράνε λόγια. Βέτο σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ που να χτυπιούνται σα χταπόδι.

    Εάν μας βάλουν το μαχαίρι στο λαιμό οι Αμερικανοί τότε αλλάζουμε γραμμή και υποβοηθάμε στα ήδη υπάρχοντα σχέδια τους Αλβανούς και Βούλγαρους (και οι δύο δεν αναγνωρίζουν επισήμως καμία Μακεδονική εθνικότητα) να τραβήξουν ο καθένας τους δικούς τους και να σπάσουν τη χώρα αυτή που δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης στα δύο. Μπορεί να μη μας συμφέρει οικονομικά αλλά μακροχρόνια μας συμφέρει γεωπολιτικά να έχουμε πιο σταθερούς γείτονες (ούτε η Βουλγαρία ούτε η Αλβανία δε μπορούν να θέσουν θέματα στην Ελλάδα έτσι απλά).

    ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    ReplyDelete
  26. ΠΟΙΟΣ σου τόπε αυτό;;;;;
    Επειδή οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας λένε ότι είναι Ελληνες νόμίζεις ότι γίνεται πιστευτό ΟΤΑΝ ο μέσος Ελληνας Μακεδόνας

    ΔΕΝ μπορεί να προφέρει "Βαγγέλης"

    αλλά αντ αυτού λέει "VOGELSH"

    Ασε τις παλληκαριές εκεί που σηκώνει υλίς.

    ReplyDelete