Αυτό στο οποίο θέλουμε να σταθούμε είναι ο υπαρκτός προβληματισμός που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και αυτές τις μέρες και στην Ελλάδα γύρω από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των bloggers.
Με 35 χιλιάδες επίσημα καταχωρημένα ελληνικά blogs και αποδεδειγμένες δυνατότητες δημόσιας παρέμβασης κι επιρροής, τα ιστολόγια διεκδικούν τον τελευταίο χρόνο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» όλων εκείνων που εκφέρουν δημόσιο λόγο. Κάτι που ξαφνιάζει, ενοχλεί και προκαλεί κινητικότητα στους κύκλους τόσο της mainstream πολιτικής όσο και των mainstream μίντια. Αυτό βέβαια είναι το ένα μέρος της εξίσωσης.
Διότι υπάρχει και η πλευρά των μπλόγκερς που ανεβήκαμε στο κύμα της μπλογκόσφαιρας χωρίς να είμαστε προετοιμασμένοι ότι το κύμα αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε τσουνάμι. Με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθούν πρόσκαιρα όσοι κακεντρεχείς και καχύποπτοι πιστεύουν πως «όσο πιο ψηλά ανεβαίνει μια μαϊμού, τόσο πιο πολύ φαίνεται ο κώλος της» και να πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν με όλο και πιο επιτακτικό τρόπο ζητήματα αξιοπιστίας, διαφάνειας, λογοδοσίας ακόμα και ελέγχου της blogoσφαιρας και ειδικά των ενημερωτικών ιστολογιών.
Το βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει αυτές τις μέρες, μάλιστα από κάθε λογής «δημοσιολογούντες» που ελάχιστη σχέση έχουν με το blogging. Ποιοι είναι αυτοί;
- Οι διαχειριστές του press-gr που κρύβονται πίσω από την ελευθερία του λόγου και την ιδιαιτερότητα του νέου Μέσου, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν,
- Αρκετοί mainstream δημοσιογράφοι που βρήκαν έναν εύκολο στόχο στο πρόσωπο της μπλογκόσφαιρας, παραβλέποντας σκοπίμως την κατρακύλα του επαγγέλματός τους και τη συνακόλουθη απώλεια σημαντικού τμήματος της αξιοπιστίας τους,
- Η κυβέρνηση η οποία κυριολεκτικά με «τζάμπα μαγκιές» επιχειρεί να φανεί ως δύναμη εξυγίανσης των «αμαρτωλών μπλογκς», όταν εδώ και 4 χρόνια κάνει τα στραβά μάτια σε μείζονα φαινόμενα δημοσιογραφικής και εκδοτικής διαπλοκής, όπως οι 100άδες αργομισθίες δημοσιογράφων στο Δημόσιο αλλά και τα θεσμοθετημένα μαύρα ταμεία των εκδοτών.
Η άποψη της G700 είναι ότι η απόλυτη ελευθερία και ο άναρχος τρόπος λειτουργίας που μέχρι πρότινος αποτελούσαν το μεγάλο πλεονέκτημα μιας μικρής μπλογκόσφαιρας, σήμερα μετατρέπεται σε εν δυνάμει πηγή προβλημάτων. Ο ανοιχτός χαρακτήρας του μέσου και η αλματώδης ανάπτυξή του το καθιστούν εξαιρετικά ευεπίφορο στη χειραγώγηση και επιρρεπές στην ισοπέδωση.
Οι υγιείς δυνάμεις της ελληνικής μπλογκόσφαιρας πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των ελληνικών μπλογκς. Καλώς ή κακώς, και κατά τη γνώμη μας πολύ καλώς, η νηπιακή ηλικία για το ελληνικό μπλόγκινγκ τελείωσε. Είναι καιρός οι Έλληνες ιστολόγοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν πριν είναι αργά. Η κυβέρνηση, τα παραδοσιακά μιντιακά συγκροτήματα και τα κόμματα έχουν κάθε συμφέρον να επιχειρούν να ελέγξουν κάτι που βρίσκεται πέρα και έξω από την άμεση επιρροή τους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες σ’ έναν ελεύθερο θεσμό της κοινωνίας των πολιτών.Αυτό βέβαια σημαίνει πως εμείς οι ίδιοι πρέπει να κινηθούμε άμεσα και χωρίς χρονοτριβές στην κατεύθυνση της αυτορρύθμισης. Και απευθυνόμαστε πρωτίστως σε όλα τα ελληνικά μπλογκς που ξεφεύγουν από τον χαρακτήρα ενός ιστολογίου προσωπικής έκφρασης και διεκδικούν δημόσιο ρόλο και λόγο στα πράγματα.
Η αξιοπιστία αυτών των μπλογκς από δω και μπρος θα εξαρτηθεί από τρεις θεμελιώδεις παράγοντες:
α) τη διαφάνεια ως προς την ταυτότητα των διαχειριστών του
β) την τήρηση ενός κώδικα δεοντολογίας (ύψιστης σημασίας για τα ενημερωτικά blogs) και
γ) την ανοιχτή συμμετοχή των αναγνωστών στη διαμόρφωση των απόψεων που εκπροσωπούν τα ιστολόγια (ύψιστης σημασίας για τα κοινωνικοπολιτικά ιστολόγια).
Τα παραπάνω ζητήματα ξεπερνούν κατά πολύ τα στενά όρια μιας συζήτησης γύρω από την ανωνυμία. Άλλωστε οι ανώνυμοι δεν είναι ποτέ ανώνυμοι στο διαδίκτυο. Τόσο οι διαχειριστές ενός ιστολογίου όσο και οι σχολιαστές που γράφουν στα comments, διαθέτουν ip address αποστολέα, ενώ επιπρόσθετα οι διαχειριστές των blogs διαθέτουν email το οποίο διατηρεί ο πάροχος για να εντοπίζει τον χρήστη.
Το κρίσιμο λοιπόν θέμα είναι η αυτορρύθμιση. Και εδώ όλη η ελληνική διαδικτυακή κοινότητα των μπλόγκερς πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικό τρόπο για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της. Ένας κώδικας δεοντολογίας που θα δεσμεύει όλα τα μέλη της κοινότητας και θα αποκλείει όσους καταχρώνται τη «διαδικτυακή ανωνυμία» είναι μια καλή αρχή. Παρεμφερείς πρωτοβουλίες υπάρχουν ήδη στο εξωτερικό και χρήσιμο υλικό μπορεί να προέλθει π.χ. από εδώ A Bloggers Code of Ethics ή εδώ One Proposed Code of Ethics.
ΥΓ. Είναι περιττό βέβαια να τονίσουμε ότι το ίδιο άμεσα και αποτελεσματικά θα πρέπει να κινηθούν και οι ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις που για άλλη μια φορά πιάστηκαν στον ύπνο, καθώς οι κώδικες δεοντολογίας τους δεν περιέχουν καμία απολύτως αναφορά που να δεσμεύει τα μέλη τους σχετικά με το δημοσιογραφικό μπλογκινγκ, σε αντίθεση με ξένους δημοσιογραφικούς οργανισμούς βλ. NY TIMES (http://www.nytco.com/press/ethics.html#B5) που έχουν αφιερώσει ολόκληρο σχετικό εδάφιο στον εταιρικό κώδικα δεοντολογίας τους.
Χαίρομαι που οι απόψεις μας ταυτίζονται. Δεν χωρούν φωνές και υστερίες πάνω στο θέμα, παρά νημφαλιότητα και αντιπροτάσεις προς την κοινωνία. Η νομοθετική παρέμβαση δεν είναι λύση. Σας παραθέτω τα δυο σχετικά ποστ που έχω ανεβάσει για το θέμα και που αναφέρομαι, παρομοίως, στο A Bloggers Code of Ethics, καθώς και την δημοσιοποίησης των προθέσεων της κυβέρνησης στο εξωτερικό.
ReplyDeleteΚανόνες ηθικής και οχι νομοθετικής υπόστασης στα blogs.
Το τέλος της αθωότητας για τα ελληνικά blogs.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες report του Συνεδρίου που έγινε στο Harvard με θέμα BLOGGING, JOURNALISM & CREDIBILITY: Battleground and Common Ground, τον Ιανουάριο του 2005
ReplyDeleteH ΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΝΟΨΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΕΞΗΣ 3 ΑΠΛΑ
ReplyDelete1. Τόσο η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ όσο και η ΙΔΙΩΤΙΚΗ/ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ είναι ΙΕΡΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Μπορούν τα πρόσωπα αυτά να διωχθούν, αλλά ΘΕΣΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ μέσα από την ΕΝΤΥΠΗ (ηλεκτρονική ή επί χάρτου) ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
2. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ η ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ πρέπει να είναι ΣΕΒΑΣΤΗ, αλλά η ΔΗΜΟΣΙΑ ζωή τους ΚΑΙ τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ τους μπορούν και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κρίνονται.
3. ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ οιουδήποτε, ακόμα και δημοσίου προσώπου, ακόμα και ΑΔΙΚΟΥ,
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ.
Γιά παράδειγμα:
ReplyDeleteΤα γεγονότα όχι μόνο επιτρέπουν, ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ να υπενθυμίζουμε στους ΝΕΟΥΣ, ΕΝΤΥΠΩΣ, ως παράδειγμα προς ΑΠΟΦΥΓΗΝ,
την περίπτωση της κυρίας Φώφης Γεννηματά, η οποία ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΕ να ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙ το ΣΥΝΤΑΓΜΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ και να ΕΞΑΠΑΤΗΣΕΙ το ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.
Αλλά το αν κοιμάται σε διπλό ή μονό κρεβάτι, ή αν ροχαλίζει ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου, η κ. Παπαρρήγα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καρατζαφέρης κλπ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ προς ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ούτε μα ΟΥΤΕ για ΑΣΤΕΙΟ, διαδικτυακώς, επί χάρτου ή καθ οιονδήποτε ΑΛΛΟ τρόπο.
εδω εγειρονται μερικες (δεκαδες) ζητηματα.
ReplyDeleteπρωτον, ο ελεγχος του λογου ειναι το οπιο της καθε εξουσιας. στο εγχειριδιο του καλου αρχηγου κρατους λεει πανω πανω: "1.1 Ο αποτελεσματικος ελεγχος της καθε μορφης πληροφορησης και/η ελευθεριας λογου ειναι πολυ καλο πραγμα".
σημερα, η λογοκρισια στον τυπο γινεται με οχι τοσο φανερους τροπους αλλα γινεται. κυριως μεσω των σχεσεων των πολιτικων/εργολαβων/κλπ με τους δημοσιογραφους/εκδοτες, τους κατ'εξοχην κομιστες της πληροφοριας.
δευτερον, πως μπορεις να ελεγξεις το ιντερνετ και τους 40000 bloggers? να τους τρομοκρατησεις. "η εθελοντικη λογοκρισια ειναι η καλυτερη". εδαφιο 1.2 του εγχειριδιου του καλου αρχηγου κρατους.
τριτον. ρωταω τωρα εγω. βγαινω στο blog και λεω. "ο ζαχοπουλος μαμιεται με τη τσεκου. κι εχω και dvd". αυτο τι ειναι; εκβιασμος; οχι. συκοφαντηση; ενδεχομενως. εχω δικαιωμα να το κανω; συμφωνα με την ελευθερια του λογου, εχω. συμφωνα με την ηθικη; ενδεχομενως.
code of ethics, ναι. αν κι ειναι το ιδιο πραγμα λιγο-πολυ με την αυτολογοκρισια. νομοθετικη ρυθμιση=λογοκρισια σκετη.
αν η ερωτηση ειναι ποτε σταματα η ιδιωτικη ζωη και ξεκινα η δημοσια, αυτο ειναι ενα ακομα αλλο ζητημα.
ΠΑΝΤΩΣ, ΤΙΜΑ τους G700 ότι οσάκις διάφοροι τύποι τόλμησαν να δυσφημήσουν τον "λογιστή Α από την Καρδιτσομαγούλα που "εκλεψε" τον πελάτη Β από το(ν) Μεshενικόλλλλα Καρδίτσης" δλδ ΘΕΜΑΤΩΝ που
ReplyDelete1) ΔΕΝ είναι ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ή ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ και
2) δυνητικώς ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΛΙΒΕΛΛΟ
η επέμβαση/παρέμβαση και διαγραφή του οιονεί λιβέλλου ΗΤΑΝ ΑΜΕΣΗ.
Φοβάμαι ότι η προσπάθεια αυτορρύθμισης θα κατέληγε σε συλλογική διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση για τις σχετικές νομικές ρυθμίσεις. Η οποία διαπραγμάτευση προϋποθέτει ότι από τα 35.000 blogs θα βγουν, ας πούμε, πέντε άνθρωποι που θα τα 'εκπροσωπούν' (κι η λέξη σηκώνει πολλά περισσότερα εισαγωγικά) ενώπιον της κυβέρνησης. Αδιέξοδο.
ReplyDeleteΟ Γεράσιμος έχει ένα link για εδώ και το διάβασα.
ReplyDeleteΠράγματι τα blogs είναι η κοινωνία των πολιτών, για τη δημοσιογραφία των πολιτών ή για τα ναρκισιστικά ημερολόγια τους.
Αυτό το μέσο όμως, το εκμμεταλεύτηκαν δημοσιογράφοι που αυτή τη στιγμή κρύβονται, όπως πολύ σωστά λες.
Αυτή είναι μία από τις κατρακύλες του επαγγέλματος τους.
Αυτοί όλοι είναι η πηγή του κακού και πρέπει να εκλείψουν, για να διατηρήσουν οι πραγματικοί bloggers την αγνότητα τους.
Σε κάθε έντυπο υπάρχει μια φρασούλα που λέει "Υπεύθυνος κατά το νόμο: Μήτσος Χλιμίτζουρας"
ReplyDeleteΕπιπλέον σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στα έντυπα, για τα ανώνυμα ευθύνη έχει ο Χλιμίτζουρας, για να επώνυμα ο υπογράφων.
Ας γίνει κάτι αντίστοιχο και στα blogs για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία.....
Δε νομίζω ότι χρειάζεται τίποτα επιπλέον (αν και με το προηγούμενο της Ελληνικής έννομης τάξης το βλέπω για κανένα έκτρωμα πάλι που θα μας κάνει διεθνώς ρεζίλι- βλ "φρουτάκια").
@ μαο τσε τουνγκ
ReplyDelete"ρωταω τωρα εγω. βγαινω στο blog και λεω. "ο ζαχοπουλος μαμιεται με τη τσεκου. κι εχω και dvd". αυτο τι ειναι; εκβιασμος; οχι. συκοφαντηση; ενδεχομενως. εχω δικαιωμα να το κανω; συμφωνα με την ελευθερια του λογου, εχω. συμφωνα με την ηθικη; ενδεχομενως."
Υπό την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι το ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ την ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ή έστω ΕΠΑΦΗ (δλδ και fellatio μόνο αρκεί, κατά διαφοροποίηση από τον ισχυρισμό του Bill Clinton), η απάντηση στο παράδειγμά σου είναιΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ.
Ο κ. Ζαχόπουλος ήταν δημόσιο ΔΗΜΟΣΙΟ πρόσωπο, δλδ ΜΕΙΖΟΝ κυβερνητικό στέλεχος (ανξαρτήτως το ότι ήταν δοτό και όχι εκλεγμένο - ή μάλλον ακόμα χειρότερα στην περίπτωσή του).
Ο κ. Ζαχόπουλος ΗΡΘΕ σε σεξουαλική ΕΠΑΦΗ ή ΠΡΑΞΗ με ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ άτομο, ΑΡΑ, εξ ορισμού, ΠΡΟΕΒΗ σε ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, όπερ ΑΠΤΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
Παρότι τέτοια φαινόμενα είναι καθημερινά, παγκοσμίως, εδώ έχουμε ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ εξουσίας, ΑΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑ, ακόμα ΚΑΙ αν η κυρία ΣΥΝΑΙΝΕΣΕ, ακόμα και αν της ΑΡΕΣΕ, ακόμα και αν ουδείς εκ των δύο αποσκοπούσε σε ό,τιδήποτε πέραν της συνέρευσης καθ εαυτήν.
ΤΩΡΑ, πρόσεξε.
Αν στην διαδρομή, δλδ μετά την καταγραφή σε DVD, που μπορεί αρχικά να έγινε, πες, για λόγους αναμνηστικούς ή επειδή ήταν kinky και με συναίνεση αμφοτέρων, η κυρία είχε και έχει ΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΠΡΟΣΦΥΓΕΙ στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και να ζητήσει την ΤΙΜΩΡΙΑ του ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ της. Μπορεί αυτή της η ΠΡΑΞΗ να είναι ΗΘΙΚΑ κολάσιμη (αφού in principle συναίνεσε), αλλά ΝΟΜΙΚΑ είχε/έχει ΚΑΘΕ δικαίωμα να το πράξει και ο ΒΛΑΞ Ζαχόπουλος έπρεπε να το γνωρίζει.
Αν η κυρία Τσέκου το είχε πάει στον εισαγγελέα θα ήταν εν απολύτω νομική τάξει (αν και εν ηθική αταξία). Τώρα, αν ο εισαγγελέας είχε ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ αποσιωπήσει και"κλείσει" την υπόθεση, ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ ως ΕΣΧΑΤΟ όπλο της, η κυρία να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ την δημοσιοποίηση μέσω του ΤΥΠΟΥ, αφού θα είχαμε CASCADE, δλδ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.
ΑΥΤΗ όμως, in the first instance, χρησιμοποίησε "ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ" και ΥΠΟΠΤΗ ΟΔΟ. Συγκεκριμένα πήγε το DVD σε δημοσιογράφους. Μπορεί, βέβαια, αυτό per se να ΜΗ στοιχειοθετεί ΕΚΒΙΑΣΜΟ, αλλά η ΠΡΑΞΗ της είναι ΔΥΝΗΤΙΚΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ αφού, πες, κάποιος δημοσιογράφος που ΝΑΙ μεν δεν δημοσίευσε, αλλά γνώριζε το περιεχόμενο, θα μπορούσε να εκβιάσει τον Ζαχόπουλο, είτε για ίδιο όφελος ή εκπροσωπώντας το συμφέρον και της κυρίας Τσέκου ΚΑΙ το δικό του.
That simple!
Τι σχέση έχουν τα blogs με τα έντυπα για να ισχύσει αυτό που λές? Γιατί τα θεωρούμε εφημερίδα? Εγω θεωρώ πως καλώς είναι άναρχα όπως είναι. Η απόλυτη ελευθερία φέρει τον κίνδυνο της κατάχρησης. Εκεί είναι και η δύναμή των Blog. Όταν γίνουν "ελεγχόμενα" & μέσα σε "πλαίσια" θα έρθει και ένας Λαμπράκης και θα είναι όλα καλά και όλα ωραία. Ευτυχώς όμως το Internet είναι φτιάγμενο έτσι που δεν μπορεί να μπει σε καλούπια. Δείτε το άρθρο του Π. Μανδραβέλη
ReplyDeletehttp://www.medium.gr/articles/120409802847352.shtml
@κομφουκιο ή κονγκ φου τζι επι το κινεζικοτερον..
ReplyDeleteκαταρχην, διαφωνω οτι η σεξουαλικη επαφη ενος προισταμενου με εναν προισταμενο αποτελει by default καταχρηση εξουσιας. κι αν παντρευτουν; :)
ειναι οι ενδιαμεσες λεπτομερειες που συνιστουν το εγκλημα.
δευτερον, το θεμα δεν ειναι οι ποινικες ευθυνες των συμμετεχοντων σε κατι τετοιο. το θεμα ειναι οι ποινικες ή μη ευθυνες του φτωχου πλην τιμιου blogger ο οποιος θα τυχει να δημοσιοποιησει την τελεση αυτης της ανιερης συνευρεσης, ασχετα με το πως περιηλθε σε αυτον το αποδεικτικο στοιχειο.
εν ολιγοις, το να βγεις και να κραξεις καποιον μπορει να ειναι ηθικα κολασιμο (ή οχι, αναλογα) αλλα για να φτασεις στον εκβιασμο πρεπει να παρεις τηλ. τον ζαχοπουλο και να του πεις οτι αμα δε σου διορισει τον κουνιαδο της ξαδερφης σου στην επιτροπη αρχαιοτητων, θα τον κανεις ρομπα.
με αυτη τη λογικη λοιπον, πως σχετιζεται η δημοσιοποιηση σε blog, χαρτοπετσετα εστιατοριου ή σε πακετο απο τσιγαρα της οποιαδηποτε ανυποστατης κατινιας ή εμπεριστατωμενης καταγγελιας με τον εκβιασμο;
απο τη στιγμη που δημιοσιοποιεις κατι, δε μπορεις να εκβιασεις με αυτο! αρα πως προσπαθεις να ελεγξεις την λειτουργια των blog για να μην υπαρχουν τετοια φαινομενα;
ΔΙΟΡΘΩΣΗ,
ReplyDelete"προισταμενου με εναν προισταμενο" ->υφισταμενο, προφανως
"Αν η κυρία Τσέκου το είχε πάει στον εισαγγελέα θα ήταν εν απολύτω νομική τάξει (αν και εν ηθική αταξία). Τώρα, αν ο εισαγγελέας είχε ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ αποσιωπήσει και"κλείσει" την υπόθεση, ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ θα ΜΠΟΡΟΥΣΕ ως ΕΣΧΑΤΟ όπλο της, η κυρία να ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ την δημοσιοποίηση μέσω του ΤΥΠΟΥ, αφού θα είχαμε CASCADE, δλδ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ."
ReplyDeleteΗ Τσέκου ζούσε μέσα στην εξουσία και ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕ ότι υπήρχε ΑΝΗΠΕΡΕΑΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
Tο λάθος της ήταν που δεν πήγε το πρόβλημά της στά μπλόγκς.Είναι τα μοναδικά MEDIA που ακόμη ελέγχουν την ΕΞΟΥΣΙΑ.Τη κάθε εξουσία,όχι μόνο τη κυβερνητική,η οποία άλλωστε έχει και την πιό ευρεία δημοκρατική νομιμοποίηση.
Τα μπλόγκς πρέπει να διατηρήσουν το δικαίωμα, στην εποχή των "ΑΟΡΑΤΩΝ ΕΞΟΥΣΙΩΝ" που ζούμε,να είναι α-ΗΘΙΚΑ. Η Ηθική είναι το καρώτο που προηγείται του βούρδουλα.
Προσωπικά βλέπω τα μπλόγκς ως το δημοκρατικότερο πεδίο συγκρούσεων ιδεών και αισθητικών αντιλήψεων.
Δεν συμφωνώ με καμμιά ρύθμιση.
Τα μπλόγκς είναι το ΟΠΛΟ των αδυνάτων.Ας μην το παραδόσουν από μόνοι τους.
Είδατε φαντάζομαι όλοι πως οδήγησαν οι μπάτσοι την Τσέκου(δεν την λέω κυρία γιατί το βρίσκω ειρωνικό) στη Δικαιοσύνη για "να πεί την αλήθεια".Με χειροπέδες και εναερίως και ανάμεσα σε ένα αλλαλάζον δημοσιογραφικό και όχι μόνο πλήθος.Βάναυση καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ReplyDeleteΕδώ τα μπλόγκς πρέπει να τους κράξουν.
ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ
ReplyDeleteκαι
ΑΛΛΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ.
"έτερον ουδέτερον" χρυσό μου παιδί.
Η να στο πω αλλιώς. Θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι η ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ, δλδ η ΨΕΥΔΗΣ (άρα ΚΑΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΗ) καταγγελία είναι ΚΟΛΑΣΙΜΗ, NO MATTER WHAT!!!!
Η ΔΙΑΔΟΣΗ όμως μιάς ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ που αφορά το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ακόμα και αν ΔΥΣΦΗΜΕΙ ένα δημόσιο ή έστω ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, μπορεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να δημοσιοποιηθεί ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ αλλά ΚΑΙ επί ΧΑΡΤΟΥ.
ΔΕΝ θα γίνουμε όμως ΖΟΥΓΚΛΑ!!!
Νομίζω, σε κάθε περίπτωση, πως ο ΤΡΟΠΟΣ που το Γ700 έχει ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ από ΣΥΣΤΑΣΕΩΣ του ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ και ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς ΜΙΜΗΣΗ.
@ μαο τσε τουνγκ
ReplyDeleteΕξαρτάται πως το δημοσιοποιείς.
Με την ανώνυμη καταγγελία, το ενδεχόμενο εκβιασμού υπάρχει.
Με την επώνυμη δεν υφίσταται ο εκβιασμός.
ΕΥΧΟΜΑΙ δε ΟΛΟΥΣ να μοιάσουμε του φιλτάτου Παρμενίδη, ο οποίος μου θυμίζει πάντα την διαπρεπή μάνα μου ως προς την αίσθηση του μέτρου και των αναλογιών.
ReplyDelete[parmie, ΠΩΣ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ η Παπανδρεϊκή (κατα το Αττική) μου σύνταξη;]
Hello Parmenidεs εμπνευστή και μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Υποβάλω τα σέβη μου για άλλη μια φορά.
ReplyDeleteΜπράβο G700, μπράβο bloggers. Ο φασισμός δε θα περάσει.
Keep on blogging
Κομφούκιος said...
ReplyDeleteΕΥΧΟΜΑΙ δε ΟΛΟΥΣ..
Ούτε ο ΓΑΠ δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά!
Τα μπλόγκς είναι το ΟΠΛΟ των αδυνάτων.Ας μην το παραδόσουν από μόνοι τους.
ReplyDeleteFebruary 27, 2008 5:27 PM
ΕΔΩ ΔΙΑΧΩΡΙΖΩ την ΘΕΣΗ μου.
Τα μπλογκς ΠΡΕΠΕΙ να είναι το ΟΠΛΟΝ του ΔΙΚΑΙΟΥ.
Θα μου πείτε, βέβαια, ΠΟΙΟΣ έχει την απόλυτη και αλάνθαστη κρίση να αποφασίσει ΤΙ είναι δίκαιο και ΤΙ άδικο.
ΚΑΙ όμως, ο spokesman των G700 ήταν μέχρι σήμερα ΣΩΣΤΟΣ στις 99,90 των περιπτώσεων ΠΑΡΑ το ΝΕΑΡΟ της ηλικίας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, πιστεύω, πως ΟΛΟΙ οι άνθρωποι φέρουμε εγγενώς ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΑΔΙΚΟΥ καθώς και ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ. Αυτό άλλωστε είναι και ο λόγος που ΜΙΣΗΣΑ και ΜΙΣΩ ΘΑΝΑΣΙΜΑ τον ΜΑΡΞ - δλδ ότι είπε ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ στους ανθρώπους ότι το ΕΓΓΕΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα που επέβαλε η αστική τάξη στους φτωχούς και αδυνάτους.
ΔΕΝ καταλάβαινε την ώρα που τόγραφε ο ελεεινός ότι ΑΥΤΗ ήταν η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ!!!!!!!!!
Μάο παίχτη μου καλως όρισες στο μπλογκ. Καλή συνέχεια στο στοχαστικό σχολιασμό σου
ReplyDeleteπαιδες αφηστε τις ανοησιες.Οποιος θέλει να διακινει τις αποψεις του στο ιντερνετ μπορει να το κανει ελευθερα και χωρις περιορισμους.Με μια διαφορα ομως.Να υπαρχει υπευθυνος διαχειριστης που θα; αναγραφεται στο μπλογκ μολις μπαινει κανεις.Δεν μπορει να σπιλωνονται προσωπα τιμες και υποληψεις χωψρις καμμια ευθυνη.Οποιος θελει να παρεμβαίνει στα δημοσια πραγματα πρεπ[ει να το κανει με απολυτη διαφανεια.
ReplyDeleteΟ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ πάντως, κυρίες και κύριοι, είναι ΤΑΚΤΙΚΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ και έχει επιβληθεί ως ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ανάμεσα στους Ελληνες και γι αυτό ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ και να ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ αυτές τις περιπτώσεις - ακόμα και εάν ο στόχος του εκβιασμού ήταν ο πρώτος αδικοπραγήσας.
ReplyDeleteΗΤΑΝ και ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΠΟΡ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 1981.
Θυμάμαι ότι σε κάποια φάση της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ (δεν είμαι σίγουρος αν συνέβη πριν ή μετά το 1981), όταν ένα ΜΕΛΟΣ, Κύπριος, του ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ διεχώρισε τη ΘΕΣΗ του, ο ΕΙΣ των ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟ-ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ, διέδωσε ότι το συγκεκριμένο μέλος του ΕΓ ήταν τραβεστί της Συγγρού. Εν μιά νυκτί, το ΑΤΟΜΟ αυτό ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗΚΕ και έκτοκε αγνοείται η ΤΥΧΗ του.
ΘΥΜΑΜΑΙ και άλλη περίπτωση, όταν ο μακαρίτης Γ Γεννηματάς διεχώρισε την ΘΕΣΗ του σε κάποια φάση από αυτή του ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ, έγιναν ανώνυμες ΑΠΕΙΛΕΣ στην μακαρίτισα Κάκια Γεννηματά ΟΤΙ θα διεδίδοντο ΨΕΥΔΗ αποσκοπούντα στην ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ του ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ του.
ΚΑΙ θα το θυμάμαι αυτό ΜΕΧΡΙ να πεθάνω, διότι μπορεί ο μακαρίτης να ήταν ΘΕΑΤΡΙΝΟΣ και ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ extraordinaire και θα είχε ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ την Ελλάδα αν γινόταν πρωθυπουργός, ΑΛΛΑ
ήταν ο ΕΝΤΙΜΟΣ ανάμεσα στους ΕΝΤΙΜΟΥΣ.
ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ακολούθησαν αυτοί οι ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ και ΑΥΤΟ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ την ΠΛΗΡΗ ΗΘΙΚΗ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΗ της ΧΩΡΑΣ.
ΓΙ ΑΥΤΟ και ΑΥΤΟ το ΚΛΙΝΙΚΑ ΝΕΚΡΟ ΚΟΜΜΑ του ΔΙΑΒΟΛΟΥ πρέπει να περάσει ΚΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ!
ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ υα ΗΡΕΜΗΣΩ.
erratum
ReplyDeleteυα->θα
erratum
ReplyDeleteεκτοκε-> έκτοτε
Σώπα ρε ανώνυμε, δλδ στο σπίτι σου εσύ και στο καφενείο δε σπιλώνεις κανένα δημόσιο πρόσωπο.
ReplyDeleteΤα ιστολόγια κατά βάση είναι τα διαδικτυακά δωμάτια του καθενός μας. Όποιος αφελής θεωρεί τις πληροφορίες που διακινούνται ως απόλυτα τεκμηριωμένες είναι πολύ μα πολύ αφελής. Εδώ αυτό δε γίνεται στα παραδοσιακά ΜΜΕ, τα ιστολόγια σε μάραναν?
Και όλα τα βιβλία και τα περιοδικά με ένα σωρό αρλούμπες και συνωμοσιολογίες, να τα φιμώσουμε και εκείνα?
"Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ πάντως, κυρίες και κύριοι, είναι ΤΑΚΤΙΚΗ ΡΟΥΤΙΝΑΣ και έχει επιβληθεί ως ΑΤΙΜΩΡΗΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ανάμεσα στους Ελληνες και γι αυτό ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΜΕ και να ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ αυτές τις περιπτώσεις "
ReplyDeleteΕΥΓΕ
"ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, πιστεύω, πως ΟΛΟΙ οι άνθρωποι φέρουμε εγγενώς ΑΙΣΘΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥ και ΑΔΙΚΟΥ καθώς και ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ. Αυτό άλλωστε είναι και ο λόγος που ΜΙΣΗΣΑ και ΜΙΣΩ ΘΑΝΑΣΙΜΑ τον ΜΑΡΞ - δλδ ότι είπε ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ στους ανθρώπους ότι το ΕΓΓΕΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΩΝ δεν είναι παρά ένα κατασκεύασμα που επέβαλε η αστική τάξη στους φτωχούς και αδυνάτους."
ReplyDeleteΝαι, είναι η προτίμησή σου προς τους στοχαστές του φυσικού Δικαίου.Πρώτος ο Σωκράτης(ο Πλάτων ,αν θέλεις) πίστευε ότι κάπου βαθειά μέσα μας έχουμε το Δαιμόνιο,δηλ. ένα σύστημα αξιών,που με τη καλλιέργεια της γνώσης-παιδείας θα το γνωρίσουμε και έτσι δεν θα λανθάμουμε πιά ηθικά και γνωστικά, διότι "λανθάνουμε μόνο όταν αγνοούμε".Αν και τυπικά ήταν "εχθρός" των Σοφιστών,στην ουσία,η πίστη του στη δύναμη της γνώσης, είναι καθαρά σοφιστική θέση.Περίπτωση ετεροκαθορισμού μέσα από την αντιπαλότητα.
Η άλλη πλευρά είναι όσοι πιστεύουν στον άνθρωπο TABULA RASA.Σε αυτή την ομάδα ανήκει καί ο Μάρξ.Η κοινωνία ευθύνεται για όλα.Γιαυτό και η κοινωνιολογία είναι"Αριστερή".
Είναι το αιώνιο δίλημα.Ο άνθρωπος γενιέται η γίνεται; Είναι προφανές ότι "αυθαίρετα" διάλεξες το πρώτο.Κάτ'αναλογία είσαι με τη "δεξιά" φιλοσοφική σκέψη.Κάπως έτσι σκέφτονται οι βιολογιστές.
Με συγχωρείτε, αλλά βρίσκω εντελώς λάθος το να ανοίγουμε εμείς μια συζήτηση με αφορμή μια στημένη υπόθεση.
ReplyDeleteΠού είναι ο... εκβιασμός;
Κάποιοι, έστειλαν δύο e-mail σε κάποιο δημοσιογράφο. Κι αυτός έκανε μήνυση.
Και λοιπόν;
Ας πάνε στο google, να πάρουν τις ip κι ας πάνε να τον βρουν.
Γιατί αυτός ο πανικός περί "αυτορρύθμησης";
Ποιά άλλα τέτοια φαινόμενα έχουμε;
Αντίθετα, πιστεύω ότι όλη αυτή η φασαρία στόχο έχει την τρομοκράτηση των bloggers και την επιβολή κανόνων "καλής συμπεριφοράς", που φυσικά δεν τους χρειάζεται κανείς, μέσα στο διαδίκτυο.
Η απόλυτη ελευθερία έχει και τα αρνητικά της, με τα οποία θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να προβληματιζόμαστε.
Γι αυτό μη μασάτε.
Συνεχίστε έτσι και μακάρι να γίνουμε δεκαπλάσιοι.
Το κέρδος από αυτή την επαφή και αλληλοενημέρωση θα είναι τεράστιο!
Κανείς δεν θα τολμάει να κάνει "λαμογιά" όσο ξέρει ότι υπάρχουν και κάποιοι εκεί έξω, που δεν θα φοβηθούν να τον "δώσουν" στα ίσα, στη δημοσιότητα.
Τα περί "υπευθύνου" είναι αστεία πράγματα...
Τα blogs δεν είναι εφημερίδες, παιδιά...
Κι η ανωνυμία έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα...
"Θυμάμαι ότι σε κάποια φάση της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ (δεν είμαι σίγουρος αν συνέβη πριν ή μετά το 1981), όταν ένα ΜΕΛΟΣ, Κύπριος, του ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ διεχώρισε τη ΘΕΣΗ του, ο ΕΙΣ των ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΟ-ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ, διέδωσε ότι το συγκεκριμένο μέλος του ΕΓ ήταν τραβεστί της Συγγρού. Εν μιά νυκτί, το ΑΤΟΜΟ αυτό ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΗΚΕ και έκτοκε αγνοείται η ΤΥΧΗ του."
ReplyDeleteEχεις δίκιο,ο Χριστοδουλίδης ήταν.Εγινε όμως διευθυντής του ΑΠΕ επί σειράν ετών.Και αυτή είναι η ξεφτίλα.
Σε ερώτημα περί εντύπων
ReplyDeleteΕΝΤΥΠΑ δεν είναι ΜΟΝΟ ο Ημερήσιος και Περιοδικός Τύπος.
Κατ' αρχήν, υπάρχουν ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ Εντύπων
1) ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ-ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
2)ΕΠΙΧΑΡΤΙΑ
Η Εφημεριδούλα που βγάζαμε στο σχολείο είναι έντυπο και ασφαλέστατα ικανό (δυνητικά) να συκοφαντήσει, δυσφημήσει και καταστρέψει ζωές.
Πχ τα ΨΕΥΔΗ μέσα από "αδύναμα-ανίσχυρα" έντυπα ("χριστιανικές" φυλλάδες) περί Οικονομικών Ατασθαλιών που ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΑΝ οι Χρυσοπηγίτες στα 90ς ΗΤΑΝ ο ΛΟΓΟΣ της ΜΗ ΕΚΛΟΓΗΣ του τότε Θηβών και Λεβαδείας, τώρα Αρχιεπισκόπου, κυρίου Ιερωνύμου.
παιδιά εννοείται ότι πρέπει να υπερισχύσει η ελεύθερη και δημοκρατική λειτουργία έναντι της άνωθεν επιβολής νόμων ακόμα και κανόνων δεοντολογίας.
ReplyDeleteΟ blogoνόμος, αν έχουν στο κεφάλι τους τέτοιο πράγμα, είναι εκ των προτέρων αστείος και κατάπτυστος και είναι προφανέστατο ότι αποσκοπεί αποκλειστικά στο να ελεγχθεί η μπλογκόσφαιρα. Σιγά μην ελεγχθεί όμως, θα πέσει πολύ γέλιο.
Το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι αρκετό για να αντιμετωπιστούν κακουργηματικές πράξεις. Δε χρειαζόμαστε άλλους νόμους έχουμε πήξει.
Επιπρόσθετα το διαδίκτυο είναι μέσο επικοινωνίας όπως το τηλέφωνο όχι μέσο ενημέρωσης όπως η εφημερίδα.
Το ερώτημα είναι τι γίνεται όταν χρησιμοποιείται συστηματικά ως μέσο ενημέρωσης, για να βγάζει δηλαδή ειδήσεις; Τι υπερισχύει εκεί; η επικοινωνία α λα τηλέφωνο ή η ενημέρωση α λα εφημερίδα;
Είναι ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις.
Εμείς όταν λέμε code of ethics εννοούμε ένα σύστημα πιστοποίησης αξιοπιστίας που θα υπάρχει για όποιον θέλει οικειοθελώς να κάνει χρήση αυτού του πράγματος, όπως πχ υπάρχει το iso.
Οι αναγνώστες και οι χρήστες αναλόγως θα κρίνουν. Ούτως ή άλλως όλοι στα ιστολόγιά μας ακολουθούμε κάποιους κανόνες λειτουργίας, rules of posting, moderation, ανωνυμία ή επωνυμία κοκ. πέρα από το περιεχόμενο , αυτή η ασυνείδητη πολλές φορές χρήση κανόνων είναι που κάνει κάποια blogs πιο αξιόπιστα από άλλα.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος για εμάς, και συνάμα το μεγάλο ζητούμενο γύρω από το οποίο προβληματιζόμαστε, είναι επιθετικός με την καλή έννοια: πως μπορούμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία και την εμβέλεια του νέου μέσου .
Δεν αντιμετωπίζουμε δηλαδή τα πράγματα αμυντικά όπως κάνουν κυβέρνηση και παραδοσιακά μίντια, του στυλ α να φτιάξουμε έναν blogoνόμο να πιάσει δήθεν τους συκοφάντες, ουσιαστικά τους ενοχλητικούς και ανταγωνιστές. ΟΧΙ.
Επαναλαμβάνουμε ότι εμάς μας ενδιαφέρει η αναβάθμιση των blogs και της κοινωνίας των πολιτών. Τις διάφορες εξουσίες κυβερνητικές, κομματικές, μιντιακές τις ενδιαφέρει η προστασία από τους "ενοχλητικούς" της κοινωνίας των πολιτών.
Πρέπει λοιπόν πάση θυσία από τη μία να αναχαιτίσουμε την προσπάθεια ελέγχου ή φίμωσης της μπλογκόσφαιρας μέσα από ανοησίες τύπου blogoνόμου, και από την άλλη να απομονώσουμε ή έστω να μην ταυτιζόμαστε με όσους επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από τα blogs και τα netroots.
KAI να το ΒΑΛΟΥΝ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ στο ΜΥΑΛΟ τους.
ReplyDeleteΟ μέγας Νομικός ΣΑΡΙΠΟΛΟΣ είπε (παραφράζω) τον 19ο αιώνα, ότι εάν πολιορκηθεί η Συνταγματική Ελευθερία, θα ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ.
ΣΗΜΕΡΑ, μπορούμε να ΙΣΧΥΡΙΣΘΟΥΜΕ, ΑΛΑΖΟΝΙΚΑ ίσως, ότι, αν ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ ή ΑΠΕΙΛΗΘΟΥΝ τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑ,
το ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ θα είναι
το
Γ700
ο Παρμενίδης
και
η Τζιωρτζίνα εκ Δαλαμανάρας Αργους.
@parmenides
ReplyDeleteκι η ειδοποιος διαφορα ειναι η θεια ή μη προελευση του ανθρωπου. O Locke παραδειγμα υποστηριζε οτι επειδη ο ανθρωπος εχει το θειο μεσα του, αφου ειναι φτιαγμενος απο τον θεο, ξερει τη διαφορα καλου/κακου κι απο φυσην ειναι καλος.
Στην κινεζικη φιλοσοφια υπαρχουν ολες οι αποψεις: οτι ειμαστε κακοι απο φυση(Hsun Tzun), καλοι απο φυση(Mencius) κλπ αλλα εχει επικρατησει η διττη φυση των ανθρωπων οπως στα περισσοτερα πραγματα στη κινεζικη φιλοσοφια. το καλο και το κακο συνυπαρχουν και μαλιστα το ενα δεν μπορει να υπαρξει χωρις το αλλο. το γνωστο σας γιν και γιανκ.
@γιωργος
σε ευχαριστω για το καλοσορισμα. το μονο που μπορω να κανω ειναι να προσφερω ταπεινα τη γνωμη μου
@mariana faithful
επιτρεψε μου να διαφωνησω. ο εκβιασμος συνισταται απο συγκεκριμενη πραξη, ανεξαρτητα αν γινει επωνυμα ή επωνυμα. με λενε μαρια πενταγιωτισσα κυριε ζαχοπουλε και σε εκβιαζω με το dvd ή σε εκβιαζω με το dvd ειναι νομικα το ιδιο πραγμα.
η δημοσιοποιηση αντιθετως καποιας αλλης πληροφοριας, για τη προσωπικη ζωη ή να βγεις και να πεις καποιον μαλ***α, απο παραβιαση ιδιωτικοτητας μεχρι τη συκοφαντικη δυσφημιση μπορει να φτασει. οχι εκβιασμο.
ακομα να πω οτι οι επιπλοκες της προσπαθειας νομικης ρυθμισης της λετουργιας των blog και κατ'επεκτασην του ιντερνετ, ειναι τετοιες που δε παει καν ο νους σας. ακομα δεν υπαρχει σαφες νομικο πλαισιο παγκοσμιως σχετικα με την τελεση ηλεκτρονικων εγληματων. ναι, υπαρχουν νομοι κλπ, αλλα οι λεπτομερειες πονοκεφαλιαζουν εδω και 15 χρονια τουλαχιστον τους νομικους.
για να μαζεψω λοιπον τις αποψεις, πιστευω οτι το general consensus ειναι οτι το να εκβιαζεις ειναι απαραδεκτο, αλλα κανεις δε δεχεται νομικες ρυθμισεις στον τροπο λειτουργιας των blog.
προσωπικα πιστευω οτι η συνδεση του συγκεκριμενου blog με τη συγκεκριμενη πραξη ειναι αυθαιρετη και τηλεκατευθυνομενη. Δηλαδη αν ο περιπτερας της Ηρωδου Αττικου εκβιαζε καποιον πολιτικο απο αυτα που ακουγε απο τους δημοσιογραφους, θα εβγαινε νομος να ρυθμισει τη λειτουργια των περιπτερων;
να κανω μια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ
ReplyDeleteΑλλο ξεκινησα να γραφω, αλλο εγραψα. συγχωρεστε με.
ο Thomas Aquinas λοιπον μιλαγε για τη θεια φυση του ανθρωπου, ο John Locke για λευκους πινακες (tabula rasa). Να μη δυσφημουμε και νεκρους ανθρωπους..
Δε μπορώ να καταλάβω πως ακριβώς φιμώνονται τα blogs αν αναγράφεται ο υπεύθυνος διαχειριστής.
ReplyDeleteΆλλωστε αυτά που αναφέρονται σε κάθε blog δεν είναι απαραίτητο να εκφράζουν την άποψη του διαχειριστή, εφόσον είναι ενυπόγραφα (δηλ. υπάρχει κάποιου είδους registration).
Νομίζω ότι αυτό το πλαίσιο είναι απλό και αποτελεσματικό. Από κει και πέρα φυσικά και οι αναγνώστες πρέπει να κρίνουν και να μην καταπίνουν ότι διαβάζουν...
Όσοι πιστεύουν ότι τα blogs πρέπει να είναι "άναρχα" ας το δουν και από την άλλη πλευρά πχ να έβγαινε ένας ανώνυμος και να έλεγε ο τάδε (γιός επώνυμου πολιτικού) πέταξε μολότωφ, έβαλε φωτιά εκεί, έσπασε εκεί κλπ
Παιδιά, εγώ τα επιχειρήματα κατά της ανωνυμίας των σχολιατών τα ακούω βερεσέ...Όπως επίσης και λογικές του στυλ "Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν πρέπει να ασχολούνται με μπλογκς" (Μάκης...)
ReplyDeleteΑν ζούσαμε στην Τέλεια Δημοκρατία, θα το συζητούσα. Υπό τις τωρινές συνθήκες αλλάζει το πράγμα...
Ο Καψαμπέλης απολύθηκε από την εφημερίδα του μόλις έγινε γνωστό οτι είναι υπεύθυνος του Press.gr? ΝΑΙ. Αποδείχθηκε τελικά οτι είχε κάποια σχέση με εκβιασμούς ή παράνομες πράξεις; ΟΧΙ
Πρίν από αρκετούς μήνες, ο Γιώργος Δελαστίκ απολύθηκε από τη Καθημερινή μόνο και μόνο γιατί με ένα άρθρο του σε άλλη εφημερίδα (Πριν) τόλμησε να γράψει πως υπάρχουν "κέντρα" που υπαγορεύουν σε εφημερίδες τι να γράψουνε. Προσοχή! Την "Καθημερινή" δεν την ανέφερε καθόλου, αλλα εκείνοι θεώρησαν σκόπιμο το να τον απολύσουν.
Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα πάμπολλα παραδείγματα που δείχνουν την άξια της ανωνυμίας όταν είμαστε αντιμέτοποι καθημερινά ήδη με τόσος μορφές άτυπης λογοκρισίας. Κ σίγουρα εκεί έξω υπάρχουν παμπολλοί καλοί δημοσιογράφοι που τους λύνονται τα χέρια, ενώ πριν το internet ήταν περιορισμένοι εξαιτίας εκδοτών, αρχισυντακτών, κτλπ.
Όσο για το επιχείρημα "ναι, αλλά οι ανώνυμοι μπορούν να συκοφαντούνε κόσμο, να κλείσουνε σπίτια, κτλ, κτλ." ψυχραιμία!
Αν εγώ βγώ στο internet ανωνύμως και γράφω π.χ. ότι ο Θεωδοράκης είναι αδερφή γιατί τον είδα χθες το βράδυ στο λυκαβιτό να χαμουρεύεται με τον Λαζόπουλο, είναι συκοφαντία μεν, κανείς δεν πρόκειται να με πάρει στα σοβαρά δε. Δε πα να το ποστάρω και να το κάνω Copy paste σε όλα τα forums που υπάρχουν, μόνο ενοχλητικός και γραφικός θα καταντήσω. Το ίδιο και αν γράφω συνέχεια βρισιές και καφρίλες.
Ε, και το τι είναι βρισιά και χυδαιότητα ας το κρίνει ο κάθε αναγνώστης, ώστε να το ανταμοίψει με την περιφρόνηση που του αξίζει ή να απαντήσει αναλόγως. Δεν γίνεται να αρέσουν σε ΟΛΟΥΣ μας ΟΛΑ όσα διαβάζουμε...Ούτε να μας φαίνονται όλα κόσμια...
Τα ιστολόγια ακολουθούν την ψυχοπαθολογία της Ελληνικής κοινωνίας..
ReplyDeleteόπως παντού πλέον βλέπουμε την λάσπη στον ανεμιστήρα ελαφρά τη καρδία - από το δημόσιο βίο μέχρι τη δουλειά μας - ήταν αυτονόητο ότι κάποιοι θα έβλεπαν στα μπλογκ την ευκαιρία να γίνουν μικροί Θε(μ)οι..
Η Λάσπη.....
@ nasos
ReplyDeleteΝομίζω πως έκανες μια μεγάλη γκάφα και παρακαλώ να αποσυρθούν από το παράδειγμά σου τα ονόματα, ενόσω είναι δυνατόν να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις από την double entendre των γραφομένων σου.
Μετά τιμής
Ασημίνα Κράβαρα Ορη Ναυπακτίας
Υπάρχουν ανησυχίες από όλη τη βιομηχανία των παραδοσιακών ΜΜΕ για το φαινόμενο των μπλόγκς και τους ερασιτέχνες-δημοσιογράφους-πολίτες.Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών(γιατί περί αυτού πρόκειται) ενοχλεί τις εξουσίες,που χρησιμοποιούν τα Μίντια για τον έλεγχο των φρονημάτων των πολιτών.
ReplyDeleteΗ Ελευθερία έχει το τίμημά της αλλά ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗ ΧΑΝΕΙ.Και έχει πολλούς εχθρούς η ελευθερία.Η απόλυτη οικονομική εξουσία είναι ο σύγχρονος εχθρός της γιατί την καπηλεύεται και δημιουργεί μια σύγχιση στους πολίτες και τους αναγκάζει να είναι σκεπτικοί ή και εχθρικοί σε ό,τι φιλελεύθερο.Ο νεοφιλευθερισμός,έτσι όπως εφαρμόζεται,εξελίσσεται σε κορπορατικό ολοκληρωτισμό.
@ G700
ReplyDeleteURGENT
Sylvia Mountcraven said...
@ nasos
Νομίζω πως έκανες μια μεγάλη γκάφα και παρακαλώ να αποσυρθούν από το παράδειγμά σου τα ονόματα, ενόσω είναι δυνατόν να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις από την double entendre των γραφομένων σου.
Μετά τιμής
Ασημίνα Κράβαρα Ορη Ναυπακτίας
February 28, 2008 10:23 AM
9 θΈΣΕΙΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΩΝ
ReplyDelete1. Τα blogs είναι διάλογος - ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.
2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.
3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.
4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν "ενημερωτικά" και "μη ενημερωτικά" blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.
5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες - τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.
6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.
7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.
8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.
9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.
Είναι πάντως αλήθεια πως, ότι και να λέμε, τα blogs δε μπορούν να ελεγχθούν. Ακόμα και να κάνεις trace το ip address κλπ πάντα υπάρχει τρόπος να μείνει στην ανωνυμία όποιος πραγματικά θέλει να το κάνει.
ReplyDeleteΑυτά είναι τα δεδομένα μας, είτε μας αρέσει είτε όχι.
Επομένως τι λύσεις έχουμε για τη προστασία της ιδιωτικής μας ζωής; (εδώ σας θέλω στα δύσκολα μάγκες...όποιος το βρει δώρο ένα χρυσό DVD....)
Ti les re Xari, o Komfou mporei leei na psaksei kai na entopisei akribos poioi bloggers ton brizoune. Einai poly mprosta o anthropos leme.
ReplyDeletei Kaneli ta eipe kala.
ReplyDelete"Ama leei akoyseis dimosiografo na milaei stin TV mesa se tria lepta metras deka adikimata"
Ποια ιδιωτική ζωή και κουραφέξαλά? Τα Blogs είναι κυρίως προσωπική υπόθεση. Με τη λογική της συκοφαντίας, σε λιγό θα πρέπει να βγει νόμος που να απαγορεύει να μιλάμε με τις παρέες μας και να λέμε οτι γουστάρουμε. Π.χ. αν μιλάς με τους φίλους σου και λες ότι ο Θέμος τα πήρε χωρίς να έχεις στοιχεία είναι συκοφαντική δυσφήμιση. Σιγά σιγά ο κόσμος του Όργουελ γίνεται πραγματικότητα. Όλοι οι φασιστικοί νόμοι με τέτοιες αφορμές έχουν εφαρμοστεί. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα. Μια παρέα είναι τα blogs που ο καθένας λέει ότι θέλει. Αυτό που φοβούνται είναι πως οι απόψεις της "παρέας" μπορούν να γίνουν γνωστές να αποκαλύψουν τις βρωμιές τους. Χάνουν τον έλεγχο και δεν τους αρέσει. Περαστικά τους! Να μην πέφτουμε στην παγίδα τους όμως. Σε μια απολύτως ελεύθερη κοινωνία έξφρασης θα υπάρχουν και παρεκτροπές.
ReplyDeleteΧάρης said...
ReplyDeleteΕπομένως τι λύσεις έχουμε για τη προστασία της ιδιωτικής μας ζωής; (εδώ σας θέλω στα δύσκολα μάγκες...όποιος το βρει δώρο ένα χρυσό DVD....)
Μέσα από εξαρτημένα αντανακλαστικά (Pavlovian) και την προσαρμοστικότητα της ανθρώπινης φύσης.
Σέβομαι και προστατεύω με θρησκευτική ευλάβεια την δικιά σου ζωή. Την δεύτερη, τρίτη, εκατοστή, ΝΙΟΣΤΗ φορά, θα μάθεις να απαντάς με το ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
Mε άλλα λόγια, θα σε απο-ΠΑΣΟΚίσω και θα σε εκπολιτίσω δια της Πειθούς, της Υπομονής και της Επιμονής.
ReplyDeleteΘα σε διδάξω ώστε, βλέποντας και μόνο τη φάτσα του λαλιώτη και του τσιτουρίδη, να κάνεις ΕΜΕΤΟ.
Δια της επαναλήψεως.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΆρθρο του Παντελή Μπουκάλα στη σημερινή Καθημερινή:
ReplyDeletehttp://news.kathimerini.gr/
4dcgi/_w_articles_columns_44_28/
02/2008_260950
"Mε άλλα λόγια, θα σε απο-ΠΑΣΟΚίσω και θα σε εκπολιτίσω δια της Πειθούς, της Υπομονής και της Επιμονής.
ReplyDeleteΘα σε διδάξω ώστε, βλέποντας και μόνο τη φάτσα του λαλιώτη και του τσιτουρίδη, να κάνεις ΕΜΕΤΟ.
Δια της επαναλήψεως."
Thas's called fuckin brain washing dude!
Δυο άρθρα του Μανώλη Ανδριωτάκη ο οποίος μελετάει συστηματικά το φιανόμενο των νέων Μέσων
ReplyDeleteΚαμία σοβαρή υπόθεση δε θα προχωρήσει με ανώνυμα σχόλια και ψευδώνυμες δημοσιεύσεις
Προκλήσεις της Μπλογκόσφαιρας
Να σου πω. ΤΟΣΟ ΣΚ--Ο που έχει φάει ο εγκέφαλος του Ελληνα επί 20 συναπτά από τον ΥΠΟΚΟΣΜΟ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ, απαιτείται σαπούνι, για να ΜΗ πω μαζί με ΧΛΩΡΙΝΗ.
ReplyDeleteπολυ καλό για όποιον έχει όρεξη και χρόνο , σαββ/κο έρχεται, το report του Συνεδρίου που έγινε στο Harvard με θέμα BLOGGING, JOURNALISM & CREDIBILITY: Battleground and Common Ground τον Ιανουάριο του 2005
ReplyDeleteAnonymous said...
ReplyDelete"Mε άλλα λόγια, θα σε απο-ΠΑΣΟΚίσω και θα σε εκπολιτίσω δια της Πειθούς, της Υπομονής και της Επιμονής.
Θα σε διδάξω ώστε, βλέποντας και μόνο τη φάτσα του λαλιώτη και του τσιτουρίδη, να κάνεις ΕΜΕΤΟ.
Δια της επαναλήψεως."
Thas's called fuckin brain washing dude!
Εάν το να αντιμετωπίζω τον άλλο ΣΥΝΕΧΩΣ και ΣΤΑΘΕΡΑ με σεβασμό στην προσωπικότητά του ΚΑΙ σεβασμό στην κυριαρχία του επί του σώματος, της σκέψης του και των εξαρτημάτων του, έτσι ώστε να προσλάβει-εισπράξει μέσα από την κραυγαλέα αντίθεση την ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ του λαλιωτισμού, ΣΥΝΙΣΤΑ brain washing, then, let BI IT!!!!
Παιδιά σας ευχήθηκα;;;
ReplyDeleteΑν δεν σας ευχήθηκα,
ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΥΣ,
Happy Charred-Thursday
Blah blah blah kai alles paparies...apo tin arxi aytou tou blog to mono pou blepo einai pos i tha milas yperoptika, i tha milas apaksiotika.
ReplyDeleteKata t'alla omos:
"αντιμετωπίζω τον άλλο ΣΥΝΕΧΩΣ και ΣΤΑΘΕΡΑ με σεβασμό στην προσωπικότητά του"
Paizeis me tis lekseis?
Eisai oraios glossoplastis, I'll give you that re mpagasa. Telika omos o kompleksismos sou apokalyptetai otan ksestomizeis ta aythormita kai meta prospatheis na ta koukouloseis.
The world doesn't need a savior Manhattan mate. Certainly not one with your issues to say the least.
"Θα σε διδάξω ώστε, βλέποντας και μόνο τη φάτσα του λαλιώτη και του τσιτουρίδη, να κάνεις ΕΜΕΤΟ."
ReplyDeleteok, classical conditioning..
"Mε άλλα λόγια, θα σε απο-ΠΑΣΟΚίσω και θα σε εκπολιτίσω δια της Πειθούς, της Υπομονής και της Επιμονής."
ε τοτε μιλαμε για operant conditioning..
μην εκτροχιάζεστε παιδιά. Ο στόχος είναι η ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΤΩΝ BLOGS. Οι αντίπαλοι στη μάχη που δίνουμε αυτές τις μέρες είναι α)η κυβέρνηση που επιχειρεί με αφορμή την προστασία από το πλημμέληλα της δυσφήμισης να περάσει blogoνόμο, β)ορισμένα παραδοσιακά μέσα που βρήκαν την ευκαιρία να απαξιώσουν τη μπλογκόσφαιρα, γ)οι υπερβολές των pressgr που κρύβονται πίσω από την ιδιαιτερότητα του Μέσου αντί να βγουν και να πουν ξεκάθαρα ναι ρε φίλε είμαστε ο χ ο ψ κι ο γ οι διαχειριστές, αλλά δεν κάναμε αυτά που λέτε και ελάτε να ξηγηθούμε να δούμε ποιος έχει δίκιο .
ReplyDeleteΤα όπλα μας σ' αυτή την ιστορία είναι ο καλός μας ευατός, η δυναμικότητα που θα επιδείξουμε μέχρι τέλους, και σύμμαχοί μας είναι πολιτικοί , κόμματα, δημοσιογράφοι, αναλυτές, μκο που αντιτίθενται στην κρατική λογοκρισία της μπλογκόσφαιρας.
Πρέπει όλοι να φροντίσουμε να δημιουργηθεί ένα αραγές μέτωπο υπέρ μιας ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗΣ ΜΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑΣ
Toso poly tritos kosmos pou eimaste, mou thymizei Iran kai Pakistan pou prospathisan na kopsoun tin prosbasi sto youtube.
ReplyDeleteRe de pana pioume kana bary-glyko kalytera pou theloume na legomaste kai kommati tou dytikou politismou...
Επιλογή της ΝΔ το κυνήγι των blogger;.
ReplyDeleteΔεν θέλω να πιστέψω πως το θέμα με το press-gr είναι οργανωμένο απο την κυβέρνηση για να πλήξει την ελευθερία των blog. Η άποψη μου είναι πώς η κυβέρνηση αφού κατάφερε να έλεγχει τα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, τώρα έβαλε ως στόχο τον έλεγχο του διαδικτύου. Με τις αδειοδοτήσεις και τις κρατικές διαφημίσεις τα κανάλια είναι πιο εύκολο να υποταχθούν, το διαδίκτυο αδύνατον. Η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο την απειλή και τον εκφοβισμό για να μην γίνονται αποκαλύψεις σκανδάλων και κυβερνητικών ατασθαλιών.
"Toso poly tritos kosmos pou eimaste, mou thymizei Iran kai Pakistan pou prospathisan na kopsoun tin prosbasi sto youtube."
ReplyDeleteΈτσι είπαν τα μεγάλα δίκτυα; Το Ιραν και το Πακιστάν κόψανε 5 καλώδια;
Οι ικανότητες των μουσουλμάνων στη σχεδίαση και την εκτέλεση επιχειρήσεων συνεχώς με εκπλήσει!
Εδώ θα μου πείτε μια χούφτα φανατικών με χαρτοκόπτες και λίγη εκπαίδευση στα cessna, ρίξανε 3 Βoeing στα δύο σημαντικότερα κέντρα βαρύτητας της υπερδύναμης, τους δίδυμους και το πεντάγωνο. Στα 300 μέτρα κάτω από τη θάλασσα θα κολλήσουν;
Πάντως πλάκα έχει, εκεί τους λένε τρομοκράτες και εδώ εκβιαστές...
Oxi de milise kaneis gia ypothalassia kalodia.
ReplyDeletePerissotera edo
http://www.guardian.co.uk/technology/2006/dec/04/news.iran
kai edo
http://www.cbsnews.com/stories/2008/02/25/tech/main3876322.shtml?source=RSSattr=SciTech_3876322
Μου κάνει εντύπωση όλη αυτή η κίνηση για νομοθετική ρύθμιση περί μπλογκς κυρίως για το πώς γίνεται.
ReplyDeleteΕίμαι στο ίντερνετ από το 1994 (αν και ποτέ δεν έγινα ειδικός, ούτε νερντ) και έμπαινα 6-& χρόνια τώρα σε μπλογκς αρχίζοντας από τα πρώτα (νέας γεννιάς, γιατί μπλογκς υπήρχαν ήδη από το 1994, αλλά ήταν αυστηρά για τους... 'γκομπιουντεράδες'). Λοιπόν ναι είναι αλήθεια ότι εφόσον τα μπλογκς έχουν πλέον την δυνατότητα να δίνουν το λόγο στους δημιουργούς μπλογκς αλλά και στους επισκέπτες τους, έχουν και τη δυνατότητα να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις ή να αποτελέσουν λίβελλο ενάντια οργανισμών και προσώπων.
Όμως πιστεύω ότι ολα τα παραπάνω ήδη καλύπτωνται από τους υπάρχοντες νόμους. Πχ. λίβελλο μπορώ να παρουσιάσω με τη μορφή φυλλάδας που μοιράζω έξω από πόρτες. Αυτός που θίγεται μπορεί να με φέρει σε δίκη, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νομικό κώλυμα. Γιατί λοιπόν να υπάρχει νομικό κώλυμα στα μπλογκς;
Δεδομένω ότι είναι ανώνυμα; Η αλήθεια είναι ότι εάν κάποιος λιεβλλογραφήσει εναντίων κάποιου άλλου είναι το μόνο εύκολο για τον δεύτερο να βρει ότι το έκανε ο πρώτος. Από εκεί και πέρα είναι θέμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος το να βρει τον συντάκτη του λίβελλου και να απαγγελθούν κατηγορίες.
Από την άλλη όταν η κατηγορία γίνεται εντελώς ανώνυμα τότε και η είδηση που παρέχεται ούτως η άλλως δεν γίνεται απόλυτα πιστευτή από το κοινό και παραμένει σε επίπεδο 'να χαμε να λέγαμε'... το να τρέχει κάποιος πίσω από αυτά θυμίζει κάτι τρελούς Αμερικανους που χουν φίλο δικηγόρο και κάθε βδομάδα ρίχνουν και από μία μύνηση στον γείτονα, στο συνάδελφό τους, στο γιο τους για λόγους τόσο σοβαρούς όσο πχ. τους την είπαν σε στυλ 'ασταδιάλα'...!
Πώς θα μπουν μέσα να συμπεριλάβουν ένα τέτοιο μέσο σε κλασσικής μορφής νόμο περί ΜΜΕ όταν στην πλειοψηφία του έχει να παρουσιάσει τις πλέον άσχετες σελίδες (από μπλογκ για το κατοικίδιο κάποιου μέχρι το τι γκόμενες γουστάρουν οι άντρες ηλικίας 50-60) δεν έχω την παραμικρή ιδέα.
Ulis είναι μεγάλο το ερώτημα σου. Εδώ δεν έχουν βρει λύση / νομικό πλαίσιο ευρύτερα για το διαδίκτυο, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Το διαδίκτυο, ή μάλλον η ροή της πληροφορίας, μου θυμίζει λίγο και τα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Εξελίσσεται τόσο γρήγορα και αναπτύσσονται τόσοι πολύπλοκοι και τις περισσότερες φορές δυσνόητοι τρόποι για να παρακάμπτονται θεσμικά πλαίσια (δεν κρίνω κακά ή καλά) που οποιαδήποτε ρύθμιση παλιώνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
ReplyDeleteΈχουμε μπει για τα καλά στην εποχή της πληροφορίας. Είναι αβέβαιο πού θα οδηγήσει, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι παραδοσιακοί κρατικοί μηχανισμοί χάνουν σταθερά και με γοργούς ρυθμούς την κάποτε μονοπωλιακή δυνατότητα τους να καθορίζουν και να ελέγχουν το πλαίσιο διακίνησης της πληροφορίας.
Η ελευθεριότητα των blogs
ReplyDeleteTου Πασχου Μανδραβελη/ pmandravelis@kathimerini.gr
Είναι περίεργο, αλλά οι πιο ακραίοι εθνικιστές είναι συνήθως τα θύματα του εθνικισμού των άλλων. Οπως είναι π.χ. οι Κοσοβάροι Αλβανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο οι πιο σφοδροί πολέμιοι της ελευθερίας του λόγου, είναι πολλές φορές εκείνοι που υφίστανται πρώτοι τον περιορισμό της: οι δημοσιογράφοι. Διαχρονικά, πολλοί πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για επιβολή νομοθετικών μέτρων «για να παταχθεί η δημοσιογραφική αλητεία» και τελικά το μόνο που πατάσσεται είναι η δημοσιογραφία. Το ζήσαμε με τον νόμο για τις αγωγές, το είδαμε με τον νόμο για την προστασία των κατηγορουμένων και το βλέπουμε τώρα με τα blogs.
Κατ’ αρχήν πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ονομάστηκε «λούμπεν ενημέρωση» είναι κοινός τόπος στα παραδοσιακά media. Φαίνεται από τη διάρθρωση της αγοράς και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Παρά το δρακόντειο νομοθετικό πλαίσιο -κάτι που αποδεικνύεται από την κίνηση στο κτίριο 9 της Ευελπίδων- και εκβιασμοί γίνονται, και συκοφαντίες εκτοξεύονται και λάσπη ρίχνεται. Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, διά των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Εχει παρατηρηθεί δε ότι οι νόμοι περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης δεν χρησιμοποιούνται από τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Κυρίως χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ (πολιτικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.) πολλές φορές ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Εχει αναλυθεί επαρκώς το πρόβλημα άρσης απορρήτου, των δικτυακών τόπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκεί η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τον λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι ακραία υβριστικός. Η υπόθεση Λάρι Φλιντ (εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler) το απέδειξε. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει άρση απορρήτου για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα να φορτωθεί την ύλη 100.000 blogs που υπάρχουν σήμερα και θα γίνουν 200.000 αύριο; Εδώ σήμερα -και λόγω της δικομανίας των επωνύμων- στενάζουν τα δικαστήρια με 30 εφημερίδες και 20 κανάλια, σκέπτεται κανείς πόσες αγωγές και μηνύσεις έχουν να γίνουν για τα εκατομμύρια σχόλια που δημοσιεύονται καθημερινά στο Διαδίκτυο;
Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορρύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Εχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο. Η τελευταία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και κυρίως: χάνεται μέσα στον κατακλυσμό των σχολίων που καθημερινά δημοσιεύονται. Από κει και πέρα λειτουργεί και ο πληθωρισμός του λόγου. Οσο θα αυξάνονται τα blogs, τόσο θα αυξάνονται και οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι ύβρεις και οι συκοφαντίες θα πνίγονται μέσα στην πληθώρα των σχολίων. Αλήθεια: πριν δημιουργηθεί όλη αυτή η φασαρία από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, πόσοι είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις ύβρεις κατά του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Χιώτη στα εκατοντάδες σχόλια που καθημερινά δημοσιεύονται στο press-gr;
Η ελευθεριότητα των blogs
ReplyDeleteTου Πασχου Μανδραβελη/ pmandravelis@kathimerini.gr
Είναι περίεργο, αλλά οι πιο ακραίοι εθνικιστές είναι συνήθως τα θύματα του εθνικισμού των άλλων. Οπως είναι π.χ. οι Κοσοβάροι Αλβανοί. Κατά τον ίδιο τρόπο οι πιο σφοδροί πολέμιοι της ελευθερίας του λόγου, είναι πολλές φορές εκείνοι που υφίστανται πρώτοι τον περιορισμό της: οι δημοσιογράφοι. Διαχρονικά, πολλοί πρωτοστατούν στις εκκλήσεις για επιβολή νομοθετικών μέτρων «για να παταχθεί η δημοσιογραφική αλητεία» και τελικά το μόνο που πατάσσεται είναι η δημοσιογραφία. Το ζήσαμε με τον νόμο για τις αγωγές, το είδαμε με τον νόμο για την προστασία των κατηγορουμένων και το βλέπουμε τώρα με τα blogs.
Κατ’ αρχήν πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτό που ονομάστηκε «λούμπεν ενημέρωση» είναι κοινός τόπος στα παραδοσιακά media. Φαίνεται από τη διάρθρωση της αγοράς και αποκαλύπτεται με κάθε ευκαιρία. Παρά το δρακόντειο νομοθετικό πλαίσιο -κάτι που αποδεικνύεται από την κίνηση στο κτίριο 9 της Ευελπίδων- και εκβιασμοί γίνονται, και συκοφαντίες εκτοξεύονται και λάσπη ρίχνεται. Οι αυστηροί νόμοι δεν ευπρέπισαν τον δημόσιο διάλογο της χώρας. Αντιθέτως, διά των αγωγών φιμώθηκαν πολλές χρήσιμες απόψεις. Εχει παρατηρηθεί δε ότι οι νόμοι περί εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμισης δεν χρησιμοποιούνται από τους ανυπεράσπιστους πολίτες. Κυρίως χρησιμοποιούνται από εκείνους που έχουν δημόσιο λόγο και πρόσβαση στα ΜΜΕ (πολιτικούς δημοσιογράφους, καλλιτέχνες κ.λπ.) πολλές φορές ως μέσο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών.
Εχει αναλυθεί επαρκώς το πρόβλημα άρσης απορρήτου, των δικτυακών τόπων, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στις ΗΠΑ. Εκεί η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος προστατεύει απόλυτα τον λόγο, ακόμη κι αν αυτός είναι ακραία υβριστικός. Η υπόθεση Λάρι Φλιντ (εκδότη του πορνογραφικού περιοδικού Hustler) το απέδειξε. Αλλά ακόμη κι αν μπορούσε να γίνει άρση απορρήτου για πλημμελήματα, όπως είναι η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, θα μπορούσε το δικαστικό σύστημα να φορτωθεί την ύλη 100.000 blogs που υπάρχουν σήμερα και θα γίνουν 200.000 αύριο; Εδώ σήμερα -και λόγω της δικομανίας των επωνύμων- στενάζουν τα δικαστήρια με 30 εφημερίδες και 20 κανάλια, σκέπτεται κανείς πόσες αγωγές και μηνύσεις έχουν να γίνουν για τα εκατομμύρια σχόλια που δημοσιεύονται καθημερινά στο Διαδίκτυο;
Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αυτορρύθμιση, η οποία -όσο κι αν φανεί περίεργο- ήδη υπάρχει. Το πιο πολύτιμο χαρακτηριστικό των blogs, η ελευθεριότητά τους, είναι και η αχίλλειος πτέρνα τους. Εχει άλλο βάρος ένα σχόλιο σε μια εφημερίδα (η οποία φέρει το όποιο βάρος του τίτλου και της ιστορίας της), και διαφορετικό μια ανώνυμη ύβρις στο Διαδίκτυο. Η τελευταία δεν λαμβάνεται σοβαρά, και κυρίως: χάνεται μέσα στον κατακλυσμό των σχολίων που καθημερινά δημοσιεύονται. Από κει και πέρα λειτουργεί και ο πληθωρισμός του λόγου. Οσο θα αυξάνονται τα blogs, τόσο θα αυξάνονται και οι ύβρεις και οι συκοφαντίες, αλλά ταυτόχρονα αυτές οι ύβρεις και οι συκοφαντίες θα πνίγονται μέσα στην πληθώρα των σχολίων. Αλήθεια: πριν δημιουργηθεί όλη αυτή η φασαρία από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, πόσοι είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν τις ύβρεις κατά του δημοσιογράφου κ. Βασίλη Χιώτη στα εκατοντάδες σχόλια που καθημερινά δημοσιεύονται στο press-gr;
Σε ολισθηρό δρόμο...
ReplyDeleteTου Πασχου Μανδραβελη / pmandravelis@kathimerini.gr
Η πρώτη έκπληξη της υπόθεσης είναι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν οι ελληνικές αρχές. Ενώ πήρε δύο χρόνια για να ζητηθεί δικαστική συνδρομή για τις δωροδοκίες από τη Siemens και ακόμη δεν μάθαμε τίποτε, για την υπόθεση του blog που δημοσίευε ανώνυμες συκοφαντίες και ύβρεις τα πράγματα κινήθηκαν ταχύτατα (στο πλαίσιο, πάντα, της λειτουργίας του ελληνικού κράτους). Μετά όμως αρχίζουν τα ερωτήματα.
Το πρώτο ερώτημα είναι, πώς στοιχειοθετείται ο εκβιασμός; Δύο ανώνυμα ηλεκτρονικά γράμματα μπορεί να είναι εκβιασμός, μπορεί και φάρσα. Στις περιπτώσεις των εκβιασμών η πάγια τακτική των αρχών είναι να υποκρίνεται το θύμα ότι ενδίδει, ώστε να παραδώσει στον εκβιαστή σημαδεμένα χαρτονομίσματα για να υπάρξει σύλληψη επ’ αυτοφώρω. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί δεν έγινε κάτι ανάλογο;
Το δεύτερο και μεγαλύτερο ερώτημα αφορά την άρση του απορρήτου. Το μήνυμα που δέχθηκε ο καταγγέλλων τον εκβιασμό δημοσιογράφος είχε ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας Yahoo. Αρση απορρήτου έγινε στην εταιρεία Google που φιλοξενούσε το επίμαχο blog. Το στοιχειώδες θα ήταν να ακολουθήσουν οι αρχές τα ίχνη του μηνύματος του εκβιαστή και όχι να πελαγοδρομούν σε ένα δικτυακό χώρο τον οποίο επισκέπτονται χιλιάδες χρήστες. Στην πραγματική ζωή το αντίστοιχο θα ήταν σαν να έχουν οι αρχές πληροφορίες για κάποιον ληστή και αντί να παρακολουθούν τον ίδιο, να εφορμούν στο καφενείο που συχνάζει, για να βρουν στοιχεία της εγκληματικής του δράσης. Εκτός αν μόνο στόχο είχαν να κλείσουν το καφενείο, διότι έμαθαν ότι εκεί χαρτόπαιζαν.
Το τρίτο ερώτημα είναι γιατί μετά την πρώτη επιτάχυνση της έρευνας στο σπίτι και το γραφείο του δημοσιογράφου δεν προχώρησε επί τόσες μέρες η επιχείρηση, αλλά αντιθέτως αφήνονται διάφορα υπονοούμενα για πέντε ακόμη «ηλεκτρονικά ίχνη». Τι περιμένουν οι διωκτικές αρχές; Να σβήσουν οι ύποπτοι για εκβιασμό τα τεκμήρια ενοχής τους;
Μπάζει από παντού η τρομερή επιτυχία των διωκτικών αρχών σχετικά με ένα δικτυακό χώρο ο οποίος και χυδαία και συκοφαντικά σχόλια φιλοξενούσε, αλλά ταυτόχρονα ήταν πολύ ενοχλητικός σε διάφορους υπουργούς της κυβέρνησης. Κυρίως: όλα τα τρομολαγνικά που διακινούνται φτιάχνουν κλίμα σε απίστευτο βαθμό για να περάσει ένας επικίνδυνος αλλά και ανόητος νόμος που δήθεν θα ρυθμίζει την ελευθερία έκφρασης στο Διαδίκτυο. Η κατάσταση θυμίζει το 2002, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πέρασε έναν άλλο ανόητο, αλλά και επικίνδυνο νόμο. Τότε ακούγαμε από τα ΜΜΕ αδιασταύρωτες φήμες για οικογενειάρχες που έχασαν την περιουσία τους παίζοντας φρουτάκια, ανθρώπους που αυτοκτόνησαν γιατί χρεοκόπησαν κ.λπ. Το αποτέλεσμα ήταν να ψηφιστεί ο νόμος 3037/2002 ο οποίος απαγόρευε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών! Φυσικά, έπειτα από λίγους μήνες ο νόμος πέρασε σε αχρηστία, αλλά εν τω μεταξύ κάποιοι ιδιοκτήτες Ιnternet-cafe αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους και η Ελλάδα εισέπραξε μια ακόμη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα, διότι ο νόμος θα στοχεύσει μια μορφή έκφρασης, έστω κακής και χυδαίας. Και αυτός είναι ένας πολύ ολισθηρός δρόμος, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ επί σχολίου Κυρίου Κυρίου Πάσχου Μανδραβέλη.
ReplyDeleteΤο εις-διπλούν-"κύριος" αποτελεί, κατά την διπλωματική etiquette, τρόπο προσφώνησης ορισμένων προσώπων, πχ του Οικουμενικού Πατριάρχου της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.
"Κύριος κύριος" είναι de facto (he earned it), και κατά την Κομφουκιανή etiquette, και ο Πάσχος Μανδραβέλης καί άλλοι 4-5 Ελληνες δημοσιογράφοι. Εχει και η Ελλάδα, ξέρετε, Edward Murrow's και Walter Cronkite's. Διαθέτει (αλφαβητικά) Κύρτσον, Μίχα, Παπαχελά, Χούκλη και μερικούς ακόμα, αλλά μετρημένους στα δάκτυλα.
Et apres eux, le deluge.
To πρόβλημα της Ελλάδας ΔΕΝ είναι μόνο το ελεεινό της Κοινοβούλιο, οι ελεεινότερες Κυβερνήσεις και ο αστοιχείωτος-άξεστος Λαός [κατ εικόνα και ομοίωση της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του '81],
ΑΛΛΑ ΚΑΙ, ή μήπως ΚΥΡΙΩΣ,
η ΑΠΟΥΣΙΑ της ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
δλδ του Τύπου,
πλην της ημερήσιας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
και
η ΑΠΟΥΣΙΑ Δημοσιογραφίας, πλην των παραπάνω ελαχίστων.
Κυρίες και Κύριοι,
ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χωρίς ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ.
ΚΑΙ γι' αυτό, δλδ εξ αιτίας του ΧΑΩΔΟΥΣ και ΧΑΟΤΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ στην Ελλάδα, θα έλεγα πως η εισαγωγή και ραγδαία εξέλιξη του
BLOGGING είναι ΕΥΛΟΓΙΑ εξ ΟΥΡΑΝΟΥ!!
ΥΓ. Παρμενίδη, ΠΩΣ σου ΑΡΕΣΕΙ το HTML γράψιμό μου;;