Friday, November 2, 2007

Στοχευμένη φορολόγηση

Από τον Lanny Davis

Το σύνολο σχεδόν των φόρων που καταβάλουν οι Αμερικανοί, είτε πρόκειται για το φόρο εισοδήματός τους είτε για τους εταιρικούς τους φόρους, καταλήγουν στα ταμεία του κράτους, από όπου κατανέμονται στους διαφόρους «κωδικούς» του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Αντ' αυτού, ίσως να ήταν καλύτερα αν η φορολόγηση ακολουθούσε ένα εναλλακτικό υπόδειγμα, εκείνο της «στοχευμένης φορολόγησης» ή του «φόρου για ειδικό σκοπό».

Αντί δηλαδή να σπαταλούμε τα λεφτά των φορολογουμένων για να φτιάχνουμε γέφυρες που δεν οδηγούν πουθενά κι άλλες ψηφοθηρικές δαπάνες, θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε θεσμικά πως οι πόροι των φορολογουμένων θα χρησιμοποιούνται σε σκοπούς προαποφασισμένους και γνωστούς εκ των προτέρων.

Ένας πρακτικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δημιουργηθούν «κεφάλαια καταπιστεύματος» (trust funds) όπου θα κατατίθενται οι συλλεγμένοι φόροι ανάλογα με το σκοπό τους.

Η πολιτική αυτή θα χρειαστεί να θωρακισθεί νομικά (να προβλέπονται ποινές για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή τις πολιτείες που κάνουν ανάληψη από ένα ταμείο και χρησιμοποιούν τα χρήματα των φορολογουμένων για αλλότριους σκοπούς).

Αυτό ίσως να επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μόνον εφόσον το αποφασίσει το κογκρέσο και η βουλή των αντιπροσώπων με ειδική πλειοψηφία 2/3.

Η ιδέα του «στοχευμένου φόρου» δεν είναι νέα. Αυτό που είναι νέο είναι η ιδέα της επέκτασής του ώστε να κυριαρχήσει στους κρατικούς και πολιτειακούς προϋπολογισμούς και τις δημόσιες επενδύσεις.

Ήδη επί προεδρίας Αιζενχάουερ (Eisenhower) είχαμε το «ταμείο εθνικής οδοποιίας» (FHT), στο οποίο κατατίθενται δισεκατομμύρια δολάρια από τη φορολόγηση καυσίμων, και που επί πολλές δεκαετίες χρηματοδοτούσε αποκλειστικά την κατασκευή διαπολιτειακών εθνικών οδών.

Μόνο τα τελευταία χρόνια, και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις του λόμπι των κατασκευαστών οδών, ένα μέρος των εισπράξεων του FHT χρηματοδότησε την ανάπτυξη μέσων μαζικής μεταφοράς.

Οι δημοσκοπήσεις συνηγορούν καταλυτικά υπέρ της «στοχευμένης φορολόγησης».

Όταν το κοινό ερωτάται γενικά αν υποστηρίζει την αύξηση της φορολόγησης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνητικές πολιτικές, απαντά συνήθως κατά πλειοψηφία πως όχι.

Αν όμως το ίδιο δείγμα ερωτηθεί αν θα υποστήριζε τη φορολόγησή του ώστε να χρηματοδοτηθεί ένας συγκεκριμένος σκοπός, όπως π.χ. η οικοδόμηση σχολείων ή η αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, οι συσχετισμοί μεταξύ του «ναι» και του «όχι» ανατρέπονται δραματικά.

Η πλειοψηφία δέχεται να φορολογηθεί εφόσον γνωρίζει πού πάνε τα λεφτά της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Μέριλαντ Μάρτιν Ο' Μάλεϊ (Martin O’Malley) εισηγήθηκε ένα πρόγραμμα φοροαπαλλαγών, μείωσης δαπανών, αλλά και αύξησης φόρων, με σκοπό να μηδενίσει το έλλειμμα του 1.7 δις δολαρίων (1.2 δις ευρώ) που κληρονόμησε από τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ρόμπερτ Έρλικ (Robert Ehrlich).

Ένα από τα ζωτικά στοιχεία του προγράμματός του, είναι πως περιλαμβάνει έναν «στοχευμένο φόρο»: αυξάνει τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά 1% για να χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα σε επιδοτήσεις των ανώτατων σπουδών, ώστε να κρατηθούν χαμηλά τα δίδακτρα, σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε βελτίωση των υποδομών.

Επιπροσθέτως, ο κυβερνήτης Ο' Μάλεϊ αυξάνει κι άλλους φόρους, όπως την άδεια κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων (αύξηση κατά 1%) αλλά και αποφασίζει πως θα αξιοποιήσει τον πολιτειακό φόρο στη βενζίνη για να χρηματοδοτήσει επείγουσες ανάγκες στη μαζική μεταφορά.

Μένει να δούμε αν τα νομοθετικά σώματα του Μέριλαντ θα επιβάλουν την ασφαλιστική δικλείδα της «ειδικής πλειοψηφίας» προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές παρεκβάσεις των πόρων αυτών προς δαπάνες άσχετες με την εκπαίδευση ή τις μαζικές μεταφορές.

Πάντως από τη στιγμή που ο αμερικανικός λαός πειστεί πως ο νόμος εξασφαλίζει πως δε θα υπεξαιρεθούν τα χρήματά του, η λαϊκή υποστήριξη προς αυτό το νέο τρόπο φορολογίας θα αυξηθεί αποφασιστικά.

Έτσι θα ήταν δυνατό να προχωρήσουμε σε πιο προοδευτική φορολογία και σε μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσιότερων φορολογουμένων.

Ιδού ορισμένα «ταμεία καταπιστεύματος» στα οποία θα μπορούσαν να κατατίθενται ορισμένοι «στοχευμένοι φόροι» και που αντανακλούν τις προτεραιότητες της πλειοψηφίας των Αμερικανών.

  • Ένα ταμείο εκπαίδευσης, που θα χρηματοδοτεί το κτίσιμο νέων σχολείων, την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών, την επέκταση του προγράμματος «έγκαιρο ξεκίνημα», που προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία στους μη-προνομιούχους και τους φτωχούς, και την έκπτωση των διδάκτρων από τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης.

  • Ένα ταμείο υγείας που θα εγγυηθεί ένα ελάχιστο επίπεδο ασφάλισης και παροχής υγείας για όλους τους Αμερικανούς, ιδίως όσους βρίσκονται χαμηλότερα στην κοινωνική κλίμακα. Θα μπορούσε επίσης να γίνει χρήση φορολογικών εργαλείων για επιδότηση ιδιωτικών παροχέων υπηρεσιών υγείας που θα μειώνουν τα εξέταστρά και τα νοσήλιά τους.

  • Ένα ταμείο μαζικής μεταφοράς και περιβάλλοντος που θα χρηματοδοτούσε τα μέσα μαζικών μεταφορών και τις περιβαλλοντικές υποδομές. Οι πόροι του θα μπορούσαν να συντηρήσουν τις παρακμάζουσες γέφυρες και τις εθνικές μας οδούς, να επεκτείνουν εναλλακτικά μέσα μαζικών μεταφορών και να επιδοτούν επενδύσεις και τεχνολογικές καινοτομίες για καθαρότερο αέρα και νερό.

  • Ένα ταμείο ενεργειακής ανεξαρτησίας που θα χρηματοδοτεί την ανεξαρτησία από το ξένο πετρέλαιο κι εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των «συνθετικών καυσίμων» -που μετατρέπουν το κάρβουνο σε βενζίνη, ντίζελ, καύσιμα για αεροσκάφη και άλλα πετρελαϊκά προϊόντα, και που όπως υποστηρίζει ο κυβερνήτης της Μοντάνα Μπράιαν Σβάιτσερ (Brian Schweitzer) έχουν γίνει συμφέροντα με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου, αλλά και περιβαλλοντικά καθαρή πυρηνική ενέργεια, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Όπως έγραψε ο Τομ Φρίντμαν (Tom Friedman) χωρίς ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών από το ξένο πετρέλαιο, δεν μπορούμε να μιλάμε να αποκατάσταση της, κλονισμένης τα τελευταία χρόνια, πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας της χώρας μας.

Υπάρχουν φυσικά και άλλες προτεραιότητες για δημόσιες επενδύσεις, με πόρους που θα προέρχονταν από «στοχευμένους φόρους»:

  • η αναδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης,

  • ένα γενναιόδωρο «σχέδιο Μάρσαλ» για τους εργαζόμενους που οι θέσεις εργασίας τους απειλούνται από τη μετακίνηση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό και τον αθέμιτο ανταγωνισμό από ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, και

  • η καθιέρωση της «πολιτικής θητείας» στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι απόφοιτοι λυκείου θα πρέπει να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ορισμένες υπηρεσίες για ένα ή δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή τους.

Από τη στιγμή που αποδεχτούμε την αρχή της στοχευμένης φορολόγησης, θα είναι πολιτικά πιο εφικτό να περάσουμε φορολογικές αυξήσεις για να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα όπως τα παραπάνω, αλλά και για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις.

Ο Lanny Davis είναι στέλεχος εταιρείας παροχής δικαστικών υπηρεσιών και στέλεχος του Δημοκρατικού κόμματος . Η ιδέα του περί Targeted Tax δημοσιεύτηκε στο Ideas Primary. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από την ομάδα του PPOL όπου και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά.

60 comments:

  1. Πολύ ενδιαφέρον. Στην Ελλάδα η ασφαλιστική δικλείδα θα μπορούσε να ισχύσει και για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων έχουν κατά καιρούς ληστευθεί από το κράτος για δήθεν "αναπτυξιακούς" σκοπούς.

    ReplyDelete
  2. Το θέμα του τρόπου φορολόγησης έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για την εύρρυθμη λειτουργία του κράτους αλλά και για τη

    Το παραπάνω άρθρο είναι πολύ ενδιαφέρον και με βρίσκει στα βασικά του σημεία σύμφωνο. Είχαμε βέβαια συζητήσει και μια ακόμα πιο προχωρημένη άποψη που στην τελική ξεπερνάει και τη στοχευμένη φορολόγηση, αυτή της ημι-επιλεκτικής κατάθεσης φόρου, σίγουρα όμως η στοχευμένη είναι πιο άμεσα εφαρμόσιμη δεδομένου ότι την ημι-επιλεκτική κατάθεση φόρου θα την έτρεμαν 8 στους 10 πολιτικούς πρωτίστως εξαιτίας του σημαντικού περιορισμού του ανεξέλεγκτου της δράσης τους.

    Η στοχευμένη φορολόγηση από την άλλη έχει και αυτή να παρουσιάσει πολλά θετικά. Το κυριότερο πιστεύω είναι ότι συμβάλει στο να βάλει κάποια τάξη στα οικονομικά των τομέων δράσης/υπουργέιων κτλπ. Παίρνουμε παράδειγμα την οδοποιία. Εφόσον τα κονδύλια για την κατασκευή και συντήρηση των δρόμων συγκεκριμενοποιούνται βάση των εσόδων από διόδια, φόρους αγοράς και κατοχής Ι.Χ. κτλπ. καταστείται σαφές το τι είναι εφικτό (πχ. μπορεί να γίνει η Εγνατία ή το Αντίρριο) και το τι όχι (πχ. σίγουρα δε συμφέρει γέφυρα Σπαρτη-Ηράκλειο!). Ο εκάστοτε υπεύθυνος δεν θα μπορεί να δικαιολογείται σε στυλ "Δεν έχω κονδύλια, τα πήρανε για κάλυψη άλλων μαύρων τρυπών". Η κρίση του έργου θα είναι πιο εύκολη εφόσον 1+1=2, πήρες τόσα, έκανες τόσα, σούμα και τα σχετικά. Από την άλλη όχι μόνο ο έλεγχος θα είναι πιο άμεσος αλλά θα μπορεί να γίνεται και πιο εύκολα η ανάλυση του τι αποδίδουν αυτά που πληρώνουμε. Άμεσα επίσης θα βοηθηθούν και άλλοι τομείς που παλαιότερα χρηματοδοτούνταν από δανεικά. Μην έχοντας την πολυτέλεια δανεικών κονδυλίων οι υπέυθυνοι θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη πραγματικής επίλυσης των προβλημάτων σε λογικά πλαίσια και όχι σε πλαίσια μπαλώματος.

    Πολλά παραπάνω συμπεράσματα μπορεί κάποιος να εξάγει - τα θετικά είναι πολλά υπάρχουν όμως και κάποια πιθανά αρνητικά.

    ReplyDelete
  3. Και τα αρνητικά είναι τα κλασσικά: Η εφαρμογή της στοχευμένης φορολόγησης μπορεί πάρα πολύ εύκολα να γίνει αντικείμενο εκμετάλευσης από την εκάστοτε κυβέρνηση για επιβολή επιπλέον φόρων. Ένα παρόμοιο παράδειγμα από μια άλλη υποτίθεται 'καλών προθέσεων' ιδέα είναι η προσπάθεια εκμετάλευσης των όποιων περιβαλλοντικών ανησυχιών σημαντικής μερίδας των πολιτών για την ευκολότερη επιβολή περαιτέρω φόρων. Έμμεσα τέτοιες πολιτικές τακτικές μου θυμίζουν λίγο την απεργία των αγροτών και νταλικιέρηδων στην Αγγλία το 98 που είχαν σχεδόν πετύχει μέχρι που τους τη βγαίνει η κυβέρνηση με το μέγα ψέμα ότι δεν είχαν πια καύσιμο τα ασθενοφόρα και κινδύνευαν να ψοφήσουν ασθενείς (μέγα ψέμα αφού το κράτος πάντα έχει τεράστια αποθέματα για τέτοιες περιπτώσεις) οπότε και ξεσήκωσαν οι περισσότερες εφημερίδες την κοινή γνώμη, οι απεργοί έσπασαν, έκαναν κίνηση καλής θελήσεως και την επομένη βγαίνει ο υπουργός και λέει 'καμιά διαπραγμάτευση επί του θέματος'. Ελπίζω να βρίσκετε το κοινό σημείο και ποιος είναι ο κίνδυνος.

    Παρόλα τα συνπλήν, η πρόταση της στοχευμένης φορολόγησης σίγουρα έχει πιο πολλά θετικά και πολύ λιγότερα αρνητικά (τα περισσότερα εκ των οποίων φυσικα΄έρχονται με τη μορφή πιθανής παραμόρφωσης της ιδέας αυτής προς εκμετάλευση), το κυριότερο δε ότι αποτελεί και αυτή συνέχεια του άδικου και αντιδημοκρατικού ΦΠΑ.

    ReplyDelete
  4. Ηταν κάποτε το κράτος που "όλα τα έσφαζε και όλα τα μαχαίρωνε".Μάζευε τους φόρους,τις ασφαλιστικές εισφορές,τους δασμούς και όλους τους πόρους από διάφορες πηγές.Και τους διέθετε με βάση τις δικές του προτεραιότητες.Ηταν τότε που πιστεύαμε ότι το κράτος "μπορούσε καλύτερα,μπορούσε αποτελεματικότερα,μπορούσε σωστότερα,μπορούσε δικαιώτερα".Ηταν τότε που το κράτος πιστεύαμε ότι ήταν ο Πατέρας μας,η Μητέρα μας,ο Γιατρός μας,ο Δάσκαλός μας και για μερικούς η θρησκεία μας κι ο Θεός μας.
    Αλλά "διαψευστήκαμε".Και λατρέψαμε την Αγορά.Και μετ'ού πολύ κατέφθασε η "MADE IN GREECE" MARFIN απο το Ντουμπάι για ν'αγοράσει τις τράπεζες και τον ΟΤΕ,κάτι Κινέζοι για ν'αγοράσουν τα λιμάνια,κάτι Αιγύπτιοι για την κινητή τηλεφωνία,κάτι Ρώσσοι για την ενέργεια, για να μας διδάξουν, όλοι αυτοί, τη σύγχρονη κατακτητική τέχνη ενός κράτους απο κάποιο άλλο"χωρίς ν'ανοίξει μύτη".Όλα αυτά τα είπαμε Αγορά.Πίσω απο τους επιχειρηματίες Κινέζους,Αραβες,Ρώσσους κρύβονται καθεστώτα,που δεν διψάνε για οικονομικά κέρδη αλλά για κυριαρχία.
    Τώρα τι κάνουμε; Μα φυσικά ξαναγυρίζουμε στο Κράτος.Το επιτελικό,το ευέλικτο, το κράτος με ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ(όπως προτείνεται πολύ ωραία στο post),αλλά πάνω απ'όλα το κράτος το υποψιασμένο στο "τι σημαίνουν σήμερα κυριαρχικά δικαιώματα και πως τα ασκείς".

    ReplyDelete
  5. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα η προοπτική να μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα.
    Ένα εναλλακτικό υπόδειγμα και δη εκείνο της «στοχευμένης φορολόγησης» ή του «φόρου για ειδικό σκοπό», θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα από τους Δήμους και τις Νομαρχίες δίνοντας τους έτσι ένα ουσιαστικό οικονομικό κίνητρο-βοήθημα για την ευρύτερη ανάπτυξη των εκάστοτε περιοχών.
    Είναι όμως εφικτό κάτι τέτοιο στο στενό Ελληνικο νομοθετικό πλαίσιο?

    ReplyDelete
  6. Συμφωνώ με Παρμενίδη απάνω και επαυξάνω. Άντε να πείσει κανείς τους ένθερμους υποστηρικτές της Αγοράς (με προσωπικό αζημίωτο φυσικά) ότι η Αγορά δεν είναι η Μεγάκη Ιδέα αλλά κόλπο που πρέπει να χρησιμοποιούμε κατά βούληση και όψι ως ιδεολογία όπως και πολλά όλα.

    Για αυτό που ρωτάει ο Ντέρτυ απάνω, το εάν δηλαδή είναι εφικτή η στοχευμένη φορολογία στα στενά Ελληνικά νομοθετικά πλαίσια, θα έλεγα πως ναι είναι και όπου πιθανώς βρει νομικά εμπόδια θα είναι καθαρά θέμα διαδικαστικό. Δεν νομίζω να υπάρχει πχ. συνταγματική ρήτρα ή κάποια βασική πτυχή του νομικού συστήματος που να θέτει σοβαρά εμπόδια στην εφαρμογή του αναφερθέντος φορολογικού συστήματος.

    Εκεί που παίζονται όλα είναι στο κατά πόσο είναι διατεθιμένοι οι πολιτικοί να 'ανεχτούν' ένα κλικ περισσότερη διαφάνεια στη δουλειά τους και επίσης το κατά πόσο δε θα εκμεταλευτουν τη σημαντική αυτή πρόταση για να τη γυρίσουν μπούμεραγκ με τη μορφή απλά επιπρόσθετων φόρων.

    ReplyDelete
  7. καλή η ανάλυση by ulis

    σωστό το ερώτημα του parmenides "τι σημαίνουν σήμερα κυριαρχικά δικαιώματα και πως τα ασκείς"-μέγα θέμα-το κράτος άλλωστε δεν πέθανε απλώς άλλαξε (ή απαιτείται να αλλάξει ρόλο).

    deep down n dirty
    πάντως σύμφωνα με τον Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφάλαιο Η, παρ.2 "Με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μπορεί να επιβάλλονται τέλη, δικαιώματα ή εισφορές για υπηρεσίες ή έργα που συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην ανάπτυξη της περιφέρειας της Ν.Α. Τα τέλη, τα δικαιώματα και οι εισφορές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα."

    Τώρα τι γίνεται ακριβώς στην πράξη και πως λειτουργεί το πράμα...άγνωστο. Αν υπάρχει κάποιος που ξέρει ας μας πει. Θα είχε ενδιαφέρον

    ReplyDelete
  8. Και βέβαια πέρα από το εργαλείο της στοχευμένης φορολόγησης είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι προτάσεις που κάνει ο Davis για το που πρέπει να πάνε οι δημόσιες δαπάνες

    Ταμείο εκπαίδευσης, έγκαιρο ξεκίνημα για τους νέους, ταμείο περιβάλλοντος, ενεργειακής ανεξαρτησίας, πολιτική θητεία, "σχέδιο μάρσαλ" για τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης, κλπ

    Ουσιαστικά ο Davis μέσα σε λίγες γραμμές κειμένου κάνει σαφείς προτάσεις δημόσιας πολιτικής για την αμερικανική οικονομία και κοινωνία, σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, υποστηριζόμενες και με έναν συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησής τους.

    ReplyDelete
  9. Kατ' αρχήν θα σταθώ στον λόγο που υποκίνησε την σύνταξη αυτού του άρθρου.

    Ξέρετε, αλητο-πασόκια, gangsters λαλιωτο-τσοχατζόπουλοι, φωφο-περονιστές, και κουμπάροι νεοδημοκράτες δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Οι δύο κάμαρες του Αμερικανικού Νομοθετικού Σώματος, δλδ η Γερουσία [Senate] και η Βουλή των Αντιπροσώπων [House of Representatives] συγκλονίσθηκαν πρόσφατα όταν ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την Αλάσκα "έκλεισε" ένα sweet heart deal ["δουλίτσα"] με κάποιον κατασκευαστή. Συγκεκριμένα, διοχέτευσε χρήματα του φορολογουμένου πολίτη προς κατασκευή γέφυρας (αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. δολλαρίων) που θα συνέδεε την ξηρά με νησίδα πάνω στην οποία ΔΕΝ υπήρχε ίχνος ζωής.

    Για τους αμύητους από σας, στην εξαετία 2000-2006, τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων ήσαν υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που κυριολεκτικά λαφυραγώγησε τη χώρα και μετέτρεψε ΤΟ Παγκόσμιο Νόμισμα σε χαρτί τουαλέττας.
    Ιn effect, δίπλα στον G W Bush, o Ανδρέας Παπανδρέου και η Διακεκριμμένη Συμμορία του ΠΑΣΟΚ, που κατέστρεψαν την δραχμή, φαντάζουν ερασιτέχνες, αθώα παιδιά του Κατηχητικού και της Χορωδίας [Sunday School and Choir boys].

    Tώρα, επί του θέματος:
    Σοφός ο λόγος του κ. Davis, διότι αφορά par excellence στα τρέχοντα Ελληνικά πράγματα. Aυτό που ίσως έχει[απαιτεί] ίση βαρύτητα[έμφαση], αν και το σχολιάζει, είναι η ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΟΜΟΥ με την ΘΩΡΑΚΙΣΗ των κονδυλίων* [TARGETING AND SHELTERING of appropriations], δλδ ότι το κονδύλιο Α προορίζεται αποκλειστικά γιά το ταμείο Β ΚΑΙ, τόσο τα χρήματα του Α όσο και του ταμείου Β, ΟΥΔΕΙΣ (και μάλιστα με ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ πρόβλεψη) μπορεί να αγγίξει εξαιρουμένων των περιπτώσεων λιμού, καταποντισμού και πολέμου.
    Η αρχή/ιδέα του ΚΑΤΑΠΙΣΤΕΥΜΑΤΟΣ (trust) εξυπηρετεί θαυμάσια αυτόν το σκοπό. Στην Αμερικανική νομοθεσία, περιουσίες των καταπιστευμάτων (trusts) και καταπιστευματικών κεφαλαίων (trust funds) δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Εξ ου και πολλοί σοφοί Αμερικανοί με παιδιά που είναι διαλυτικά στοιχεία και ανίκανα να διαχειρισθούν το χρήμα (όπως μιά διαπρεπής κατά τα άλλα κυρία, ονόματα δεν λέμε), μετατρέπουν τις περιουσίες τους σε trusts ώστε να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους, μετά θάνατόν τους, ΔΕΝ θα μείνουν στον δρόμο.

    Εάν υπήρχε ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ απαγόρευση, ο απατεών Bush, που παρέλαβε προϋπολογισμό με περίσσευμα (surplus) περίπου 100 δισ. δολλαρίων από τον ιδιοφυή William Jefferson Clinton (!), ΔΕΝ θα μπορούσε να εξαπατά τον Αμερικανικό Λαό.
    ΤΙ έκανε, λοιπόν, ο λεβέντης;

    Σε 3 χρόνια, δλδ ΠΡΙΝ καν αρχίσει ο πόλεμος του ΙΡΑΚ, το μετέτρεψε σε ΕΛΛΕΙΜΜΑ 575 δισ. δολλαρίων (!!!) και κοντολογίς, επειδή ο συνετός Alan Greenspan (o μέχρι πρότινος πρόεδρος της Federal Reserve) κράτησε τα επιτόκια χαμηλά ώστε να αποφευχθεί ύφεση (recession), ο G W άρχισε να "κόβει", δλδ να εκδίδει, ακάλυπτο χρήμα - thence, η τρέχουσα τρομακτική υποτίμηση του δολλαρίου.
    Τότε, άρχισαν τα think tanks να τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση, οπόταν, με την θρασύτητα των μικρονόων, ο απατεών εισήγαγε τον ανύπαρκτο, φυσικά, όρο της ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ, "The Total Deficit" και είπε, "Φέτος πετύχαμε την μείωση του ελλείμματος από 575 σε 265 δισ. δολλάρια."
    ΠΟΘΕΝ, λοιπόν, η ταχυδακτυλουργία;
    Απλούστατα, τις ετήσιες εισφορές των εργαζομένων προς την Social Security Administration [Αμερικανικό, εθνικό και ενιαίο, αντίστοιχο του καθ' ημάς ΙΚΑ], ανερχόμενες σε περίπου 310 δισ. δολλάρια, τις είχε ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΣ λογίσει ως εγγεγραμμένα ΕΣΟΔΑ-ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ [receipts] του Προϋπολογισμού !!! Εξ ου και 575 δισ. δολλάρια ΜΕΙΟΝ 310 δισ. δολλάρια = 265 δισ. δολλάρια!!!!

    Αυτήν την ιστορία σας την έχω ήδη αναφέρει αλλού, αλλά ήταν επίκαιρη η επανάληψη.

    *κονδύλια=χρηματικά ποσά εγγεγραμμένα ως έξοδα του προϋπολογισμού.

    ReplyDelete
  10. Οπως έλεγε η μάνα σου, "Αυτή η γλώσσα σου κόκκαλα δεν έχει, μά κόκκαλα σπάζει." Να συχωράς, όμως, που γράφεις την αλήθεια και γράφεις και ωραία.

    ReplyDelete
  11. Προς Παρμενίδην

    Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    "Πάντως, τα μηνύματα σε σχέση με τη συμμετοχή δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά: Χθες, στις τρεις το μεσημέρι -τυπική ώρα έναρξης της Συνδιάσκεψης- στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο βρίσκονταν λιγότερα από 1.500 στελέχη, αντί των περίπου 5 χιλιάδων που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εργασίες. Μάλιστα, υπήρξε έντονη κινητοποίηση, ώστε οι ομιλίες των κ. Γ. Παπανδρέου, Ευαγγ. Βενιζέλου και Κ. Σκανδαλίδη, που επρόκειτο να αρχίσουν περί τη μια ώρα αργότερα, να μην πραγματοποιηθούν ενώπιον κενών καθισμάτων, και μεταδοθεί από τους τηλεοπτικούς δέκτες μια ιδιαίτερα θλιβερή εικόνα, συνολικά για το ΠΑΣΟΚ."

    Παρμενίδη μου, όταν γράφω (και δεν γράφω εις μάτην) άκουγέ με καμμιά φορά, έτσι για αλλαγή.

    ReplyDelete
  12. @ anonymous
    Πάντως εμείς είμεθα ευτυχείς που θα εκλεγεί ο Χαζουλάκης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, διότι έτσι εξασφαλίζεται η επανεκλογή του Χοντρού άλλες 2 φορές, μέχρι το 2013+/-1 περίπου, οπόταν θα εκλεγεί άτομο της προτιμήσεώς μας.

    Προς το παρόν, ο Χοντρός είναι πολύ καλύτερος από το ΤΙΠΟΤΑ.

    ReplyDelete
  13. Χοντρος-τον τρώς.

    ReplyDelete
  14. Aφιέρωση σε όλους το αγαπημένο τραγούδι του Κομφούκιου στα 70'ς

    You Tube:

    George mccrae - Rock your baby

    ReplyDelete
  15. To σωστό:

    www.youtube.com/watch?v=J5h-JIEhBQk

    ReplyDelete
  16. Εκσπερματώνεις πάλι Κομφούκιε!

    ReplyDelete
  17. Πάντως εμείς είμεθα ευτυχείς που θα εκλεγεί ο Χαζουλάκης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, διότι έτσι εξασφαλίζεται η επανεκλογή του Χοντρού άλλες 2 φορές, μέχρι το 2013+/-1 περίπου, οπόταν θα εκλεγεί άτομο της προτιμήσεώς μας.

    Προς το παρόν, ο Χοντρός είναι πολύ καλύτερος από το ΤΙΠΟΤΑ.


    Μην υπερτιμάτε τον Χοντρό... Είναι ικανοί να χάσουν και από τον Χαζουλάκη...

    ReplyDelete
  18. Πάλι με μένα τάχεις βάλει παληάνθρωπε, που είμαι ένα αθώο απροστάτευτο κορίτσι, έρημη στους πέντε δρόμους.
    Εχασα την μανούλα μου από τον μακρυά από μας, έχασα τον μπαμπάκα μου από τον μακρυά από μας.....

    Εκανα κι εγώ μιά τσαχπινιά στον Αρειο Πάγο και φλερτάρισα με το Σύνταγμα πανάθεμά το και τόκανες θέμα, ελεεινέ.

    Εσυ και ο κινέζος και η μέγαιρα, πούσαστε πράκτορες της CIA, με κατατσρέψατε.

    ReplyDelete
  19. Παραθέτω μιά παράγραφο από το αγγλικό κείμενο και, στην συνέχεια, την μετάφρασή του.

    "... and a national service corps in which all high school graduates are required to perform some form of national service for one to two years after graduation."

    "... και η καθιέρωση της «πολιτικής θητείας» στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι απόφοιτοι λυκείου θα πρέπει να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ορισμένες υπηρεσίες για ένα ή δύο χρόνια μετά την αποφοίτησή τους."

    Το "National Service Corps" έχει μεταφρασθεί ως "πολιτική θητεία" και, κατόπιν, το "Perform some form of National Service" ως "να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ορισμένες υπηρεσίες".

    Κατ' αρχήν, National Service (ίδε Wikipedia) είναι συνώνυμο με στρατιωτική θητεία (military service) που όταν είναι υποχρεωτική ονομάζεται conscription. Υπό ευρύτερη έννοια, όμως, με τους όρους "national and community service" και "national and civic service", αναφερόμαστε πλέον σε μιά ευρύτερη γκάμα υπηρεσιών στο έθνος και την Κοινωνία των Πολιτών που περιλαμβάνει ΚΑΙ την στρατιωτική θητεία, αλλά ΔΕΝ περιορίζεται σ' αυτήν.

    Για λόγους ιστορικούς δράττομαι της ευκαιρίας γιά να σας υπενθυμίσω ότι ο John Fitzerald Kennedy εισήγαγε την θαυμάσια ιδέα του Peace Corps to 1961 με Προεδρικό Διάταγμα (Executive Order)διορίζοντας τον εξαιρετικό (γαμβρό του) Sargent Shriver πρώτο διευθυντή του Σώματος. Σκοπός του Σώματος ήταν η εθελοντική εργασία, κυρίως νέων, σε χώρες με μεγάλα προβλήματα (κοινωνικά, υγείας κλπ).
    Κατά τρόπο ανάλογο, ο Clinton εισήγαγε το Americorps που προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες εντός της χώρας.

    Στα άτομα που εθελοντικά συμμετέχουν στα Σώματα αυτά, προσφέρεται συνήθως στέγη και διατροφή και περιορισμένο pocket money, αλλά στην συνέχεια λαμβάνουν πλήρεις υποτροφίες για σπουδές σε πανεπιστήμια της επιλογής τους ή όπου θα γίνουν δεκτά - με άλλα λόγια, δεδομένου του κόστους σπουδών στις ΗΠΑ, το κέρδος των εθελοντών είναι μακροπρόθεσμα μεγάλο.

    Ξέρετε, όλα τα παραπάνω είναι ένας εκπληκτικός τρόπος ανάπτυξης του αισθήματος συλλογικής/κοινωνικής ευθύνης μέσα από κοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και μοναδική ευκαιρία να αποκτήσουν οι νέοι, ιδίοις όμμασι και "πρώτο χέρι", γεύση των προβλημάτων μιάς χώρας.

    Με την γήρανση του πληθυσμού των baby boomers θα προκύψει ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων που έχουν μεν οικονομική άνεση, αλλά είναι ΜΟΝΟΙ. Κοντολογίς, υπάρχουν και πολλοί φτωχοί γέροντες. Ξέρετε ΤΙ είναι να πας να μιλήσεις με ένα γεράκο επί 1-2 ώρες την βδομάδα και να πάτε παρεούλα στο supermarket;
    H ακόμα υπηρεσίες σε ορφανοτροφεία, σε φυλακές, σε γηροκομεία σε αναρρωτήρια ναρκομανών, κλπ κλπ.

    Οι ευκαιρίες είναι μεγάλες. Προσωπικά, πιστεύω με πάθος στο εγχείρημα ΚΑΙ του Kennedy και του Clinton. Θάχει μεγάλη σημασία να εκτεθούν τα παράσιτα της Μηλιώνη και τα πουτανάκια του Central και του Rock and Roll στα κοινωνικά προβλήματα του τόπου. Μπορεί ακόμα και ΟΛΟΙ αυτοί να μετεξελιχτούν σε σπουδαίους πολίτες.

    Για σκεφθείτε το..

    ReplyDelete
  20. Διόρθωση
    Fitzerald -> Fitzgerald
    μετεξελιχτούν -> μετεξελιχθούν

    ReplyDelete
  21. @ C A

    Arxidatous politikous den blepw gia ola ayta omws!

    ReplyDelete
  22. Κομφούκιε,

    Τα γάφεις τόσο καλά,τα λές τόσο καλά,που μπαίνω στο πειρασμό ακόμη και να σε επαινέσω,πράγμα που δεν θέλω να το κάνω, για να μη σε θίξω.Οι έπαινοι ενίοτε προσβάλλουν.Μοιάζουν πολλές φορές με τα άσχετα δώρα που σου τα κάνουν άσχετοι άνθρωποι σε άσχετη στιγμή.

    ReplyDelete
  23. @anonymous

    Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το νέο μεγάλο του ταξίδι.
    Ταξιδεύοντας θα βρεί τον προορισμό του.
    Η κοινωνία (η μήπως η ιστορία;) το καλεί να διαμορφώσει την Ελλάδα της μετα-μεταπολίτευσης.
    Χωρίς το ΠΑΣΟΚ η πολιτική ζωή της χώρας είναι απελπιστικά φτωχή.
    Οταν κοιτάζεις τί υπάρχει δεξιά και αριστερά του ΠΑΣΟΚ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΌΝΟ ΦΤΩΧΕΙΑ.
    Ολοι,κόμματα,τύπος,πολίτες ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΤΕΡΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ.
    Περιμένουν την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ ΝΑ "ΣΤΑΝΙΑΡΟΥΝ".

    ReplyDelete
  24. Nαι Παρμενίδη μου.
    Οπως έλεγε και το σαχλεπίσαχλο belcanto της Βέμπο, "Πάμε στο άαααααγνωστοοοοο με βάάάάρκα την ελπίίίίδαααα"

    ReplyDelete
  25. Eίπατε κύριε Παπανδρέου ότι θα δώσετε τη μάχη με "σηκωμένα μανίκια" [rolled up sleeves].
    To roll up one's sleeves and get to work είναι Αγγλισμός και ειδικότερα Αμερικανικός ιδιωματισμός!

    Κύριε Παπανδρέου, χρυσέ μου άνθρωπε, αυτή η έκφραση ΔΕΝ υπάρχει στα Ελληνικά!!!

    Μετα συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  26. Την είπε πάλι την κοτσάνα του. Μια ζωή μεταφράζει από τα αγγλικά ο ηλίθιος.

    ReplyDelete
  27. Κουραδανλής και ξερό ψωμί Κομφούκιε!

    ReplyDelete
  28. Ο Χοντρός είναι ένας τυπικός Ελληνας ηλίθιος

    Ο Γιωργάκης είναι ένας τυπικός Αμερικανός ηλίθιος

    Μεταξύ δύο ηλιθίων προτιμάται ο Ελληνας, no doubt!

    ReplyDelete
  29. Προτιμάς το Χεζούλη, έ! κοπρολάγνε;

    ReplyDelete
  30. Egw protimw pantws ton sygkerasmo Ellhna k Amerikanou 3erola!

    Komfoukios for President!

    ReplyDelete
  31. An o Komfou einai kai xontros synama, toso to kalytero!

    ReplyDelete
  32. Μπράβο παιδιά. Καλή προσπάθεια. Τα παραδείγματα, που μπορούμε να φέρουμε, ο καθένας από μας, από τον εργασιακό μας τομέα, ή και από τον περίγυρο μας, είναι αρκετά.
    Καταρχήν, σε ένα σημαντικό αριθμό εταιρειών, υπάρχει αυστηρώς κώδικας ντυσίματος, σε βαθμό, που νιώθεις στρατιώτης καθώς εκτός απο ομοιόμορφο ντύσιμο, για τους άντρες είναι απαραίτητο το κοντό μαλλί και μάγουλο φράπα(ξυρισμένο κόντρα). Μόνο πρωινή αναφορά δεν έχει!
    Θα μου πείτε αυτό ειναι το λιγότερο. είπα όμως να ξεκινήσω από τις λιγότερο άσχημες καταστάσεις.
    ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να του δώσουμε ιδιαίτερα σημασία είναι το ασφαλιστικό. Μπορεί να μας φαίνεται μακρύ και να κοιτάμε μόνο τον παρόν, αλλά η σύνταξη μας είναι εξίσου σημαντική. Δουλεύουμε που δουλεύουμε ώρες και ώρες δεν θα δουλεύομε μέχρι τα 70! Είναι διαφορετικό να θελήσεις για τους δικούς σου λόγους να εργάζεσαι ως τα 70 και διαφορετικό να στο επιβάλλουν!
    Τα προσόντα που ζητούν οι υποψήφιοι εργοδότες ειναι απελπιστικά πολλά. Δεν ειναι λίγες οι φορές που για μια θέση τηλεφωνήτριες, ζητάνε δυο και τρεις γλώσσες και πτυχίο πανεπιστημίου.
    Όλοι ή έστω οι περισσότεροι θα πείτε ότι τα αγγλικά είναι απαραίτητα. ίσως να είναι έτσι. εγώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μια ερώτηση γεμάτη αφέλεια. Στην Ιταλία ή στην Ισπανία, γιατί σε αντίστοιχες θέσεις (δεν αναφέρομαι μόνο σε τηλεφωνήτριες αλλά γενικές για θέσεις εργασίας), η γνώση της Αγγλικής δεν είναι απαραίτητο προσόν; Ειναι φορές που αισθάνομαι, ότι ανήκω στην Βρετανική Κοινοπολιτεία.
    Και το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι μαθαίνουμε Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά και οτι μας έρθει, για να έχουμε περισσότερα προσόντα. Την αγγλική, να την δεχθώ, σε μεγάλο βαθμό. Την δεύτερη ή την τρίτη γλώσσα δεν την καταλαβαίνω όμως. Μονο σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται η γνώση μια άλλης γλώσσας. Και στέκομαι στις δυο χώρες στην Ιταλία και στην Ισπανία, που τις έχω επισκεφτεί αρκετές φορές. ΑΝ βρεις κάποιον να γνωρίζει αγγλικά, αυτόματα πετάς βεγγαλικά!!!!!!!!
    Και ολα αυτά, τι έχουν ως συνέπεια. Να τρώμε τα χρόνια μας στα θρανία, για να κάνουμε ενα και δυο μεταπτυχιακά, να μαθουμε δυο τρεις γλώσσες και στην πρώτη πρόσληψη, ο μισθός να ειναι 700 ευρώ.
    Το κακό είναι οτι τα παιδιά που σπουδάζουν θεωρούν οτι αφού τελειώσουν το μεταπτυχιακό τους, θα ειναι περιζήτητοι στην αγορά και θα έχουν παχυλούς μισθους.
    ομως προσγειώνονται στην πραγματικότητα και αρκετά ανώμαλα.
    Για να σας δώσω και ενα παράδειγμα ανώμαλης προσγείωσης θα σας πω το παρακάτω παραδειγμα..
    Ειχα εργαστεί στον Αθήνα 2004, ως δημοσιογράφος(αυτό ειναι το επάγγελμα μου). Στην εταιρεία όπως ειναι φυσικό, εργάστηκαν και πολλες άλλες ειδικότητες. Η εταιρεία τοτε ειχε δώσει την ευκαιρία σε νεα παιδιά, που μόλις ειχαν αποφοιτήσει απο πανεπιστήμια, να εργαστούν στην εταιρεία με ενα ικανοποιητικό μισθό.
    Το ασχημο ομως ειναι οτι τα παιδιά αυτά, θεωρούσαν οτι ετσι ομορφα θα ειναι και στην συνέχεια, οταν θα παψει να λειτουργεί το 2004 και θα πρέπει να εργαστούν κάπου άλλου.
    Σε συζητήσεις μαζι τους, προσπαθούσα να τους εξηγήσω οτι τα πράγματα δεν ειναι τοσο εύκολα οσο ακούγονται. Θεωρούσαν οτι οι εταιρειες με την προϋπηρεσία που έχουν θα τους ανοίξουν τις πορτες και οι θέσεις των προϊστάμενων θα τους περιμένειιιιιιιι

    ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ ΟΜΩΣ...... ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

    ReplyDelete
  33. Loipon magkes, proteinw thn idrysh enos omilou problhmatismou (en oidei think tank) tou opoiou akrogwniaios li8os 8a einai o Komfoukios. H dhmiourgia enos blog 8a einai to prwto bhma aytou tou egxeirhmatos. Perimenw tis antidraseis k protaseis sas.Elpizw Komfoukie na symfwnhseis!

    ReplyDelete
  34. Gia na petyxei to think tank, xreiazomaste enan oudetero MODERATOR, pragma pou o Komfoukios den einai me to mparnton.

    ReplyDelete
  35. Μόνο ν' ακους τον Κομφούκιο να μιλάει ελληνικά και αγγλικά κερδισμένος θα βγεις.

    ReplyDelete
  36. Ouuu de les tipota

    ReplyDelete
  37. @ Anonymous
    "Gia na petyxei to think tank, xreiazomaste enan oudetero MODERATOR, pragma pou o Komfoukios den einai me to mparnton."

    Θες να πεις αντικειμενικός, διότι οι σωστοί άνθρωποι δεν είναι ουδέτεροι.
    Ουδέτεροι άνθρωποι δεν υπάρχουν έτσι κι' αλλιώς, αφού αυτοί που κρατούν ουδετερότητα, εξ ορισμού, συντάσσονται με τον εκάστοτε ισχυρό.

    Αλλά για να ξαναγυρίσουμε στο θέμα, για πες μας που βρίσκεται η έλλειψη αντικειμενικότητας στον κομφούκιο. Τι από όσα έχει πει εδω μέσα και σε άλλα μπλογκς δεν είναι αντικειμενικό;
    Θάθελα πολύ και έχει σημασία να ακούσουμε την γνώμη σου και το λέω ειλικρινά φίλε.

    ReplyDelete
  38. Oxi, ennoo oudeteros.

    To ti leei o kathenas exei tin idia simasia (gia to teliko apotelesma) me to POS to leei. Kata ti gnomi mou to styl tou komfoukiou den einai kai para poly appealing...mallon appalling tha elega einai.

    Oute mporei kaneis edo mesa na pei me bebaiotita an ta apodeiktika stoixeia pou mas parousiazei os teras gnoseos pragmatika isxyoun.

    ReplyDelete
  39. Eipes:
    αυτοί που κρατούν ουδετερότητα, εξ ορισμού, συντάσσονται με τον εκάστοτε ισχυρό

    Akribos to antitheto symbainei, o oudeteros eks orismou den pairnei to meros kamias parataksis.

    ReplyDelete
  40. Ακόμα (και ιδίως)οσάκις παραληρεί...

    ReplyDelete
  41. Κάνεις λάθος. Ουδέτερη χώρα, για παράδειγμα, είναι η Ελβετία που παρέχει άσυλο σε όλους τους απατεώνες της γης.

    ReplyDelete
  42. De milao gia xores, alla gia anthropous.

    ReplyDelete
  43. Alloste den tha itan pote dynaton na feroume tin Elbetia gia moderator edo mesa.

    ReplyDelete
  44. Μάγκες όταν ασχολούμαστε πολύ με ένα πρόσωπο σημαίνει 2 πράγματα, ή ότι αυτά που λέει είναι σημαντικά είτε ότι μας ενοχλούν για προφανείς λόγους.

    ReplyDelete
  45. H triton, den yparxei tipota kalytero edo mesa gia na asxolithoume.

    ReplyDelete
  46. Λοιπόν πρασινόκοσμε,τα Αγγλικά δεν είναι ούτε ξένη γλώσσα ούτε δεύτερη γλώσσα.Απλά για όσους δεν τα γνωρίζουμε απταίστως είμαστε αναλφάβητοι.Πρέπει επειγόντως να γίνουμε χώρα δίγλωσσων πολιτών.Οπως οι Σκανδιναβικές χώρες,η Σιγκαπούρη, το Χόνγκ Κόνγκ κλπ.Οι Ευρωπαίοι σνομπάρουν τα Αγγλικά,αλλά εμείς οι Ελληνες δεν πρέπεινα παρασυρθούμε απ'αυτή τη νοοτροπία.
    Αν χρειασθεί να μάθουμε και μια δεύτερη,εκτός Αγγλικών,γλώσσα,κατα προτίμηση μη Ευρωπαική, πρέπει να το κάνουμε με ευχαρίστηση.Η Αγγλική σήμερα είναι η ποιό πλούσια γλώσσα γιατί σ'αυτή γράφουν και μ'αυτή εκφράζονται τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου.Δεν είναι απλά μια εργαλειακή γλώσσα αλλά ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο σύγχρονος πολιτισμός μας.θα έλεγα μάλιστα ότι η αγγλική ενεργοποεί και την Ελληνική και δεν την αφήνει να σκουριάσει και να "λατινοποιηθεί".

    ReplyDelete
  47. Glossologos eisai parmenidi mou?

    ReplyDelete
  48. Eipes:
    Αγγλική σήμερα είναι η ποιό πλούσια γλώσσα

    H eksigisi sou:

    γιατί σ'αυτή γράφουν και μ'αυτή εκφράζονται τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου.

    Diladi apokleietai na yparxoun plousioteres glosses pou ta talenta den gnorizoun?

    ReplyDelete
  49. θα έλεγα μάλιστα ότι η αγγλική ενεργοποεί και την Ελληνική και δεν την αφήνει να σκουριάσει και να "λατινοποιηθεί...

    Ton oro greeklish tha ton exeis akousei fantazomai...Eytyxos pou den latinopoieitai i glossa mas, kai eidika, eytyxos pou ta Agglika den tin latinopoioun.

    ReplyDelete
  50. Τις μεγάλες γλώσσες,που κακώς νομίζουμε ότι τις διαμορφώνει ένα Εθνος, τις πλάθουν τα ταλέντα που έχουν ανάγκη να εκφράζονται με τρόπο που να ακούγονται στην εκάστοτε Οικουμένη.Τη κοινή Ελληνική(κάτι ανάλογο με τη σημερινή Αγγλική) τη διαμόρφωσαν μη Ελληνες.Ο Απόστολος Παύλος,οι Πατέρες της Εκκλησίας,οι μεταφραστές της Αγίας Γραφής,οι Αλεξανδρινοί,κλπ δεν ήταν Ελληνες.

    ReplyDelete
  51. Eίδες κύριε Κομφουκίων μου, όλη αυτή η κουβέντα.........

    Καλά δεν σούλεγε η Miss Stella Gordon, "Better envied than pitied";

    ReplyDelete
  52. Μάλιστα οι Εβραίοι,ένας πολύ ταλαντούχος λαός και παράλληλα πολύ σοβινιστής γλωσσικά,συνέβαλε στην άνθηση πολών Εθνικών γλωσσών μεταξύ των οποίων της Ελληνικής και Λατινικής.

    ReplyDelete
  53. Και κάτι για την αντικειμενικότητα.

    Οποιος νομίζει ότι ανακάλυψε την αντικειμενικότητα,δηλαδή την οριστική και τελεσίδικη ΑΛΗΘΕΙΑ για την πραγματικότητα πάσχει από οξύ υποκειμενισμό και πρέπει να θεραπευτεί επειγόντως.

    ReplyDelete
  54. Tο πράγμα είναι απλό.
    Το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται για τον
    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ
    Ο Κομφούκιος είναι φανατικός ΑΝΤΙ-ΠΑΣΟΚΟΣ
    Αρα ο Κομφούκιος είναι παληάνθρωπος

    ReplyDelete
  55. κομφούκιος 3 νοεμβρίου 11:30 spot on

    ReplyDelete
  56. c.a November 4 μας βρίσκεις απόλυτα σύμφωνους

    ReplyDelete
  57. Αφήστε τα think tank και τους ομίλους προβληματισμού και αναλάβετε δράση. Μας περιτριγυρίζει η ιδέα του AVV τώρα τελευταία...

    ReplyDelete
  58. AVV είναι alternative labour union στην Ολλανδία

    Δες

    http://g700.blogspot.com/2007/06/avv-alternative-labour-union-for-young.html

    ReplyDelete