Η πρόθεση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ) σε ένα «ενιαίο ταμείο επιστημόνων», μαζί με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, εργολάβους και φαρμακοποιούς, έχει προκαλέσει αναταραχή στον δημοσιογραφικό κόσμο.
«Ο κλάδος δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, εάν οι ενδείξεις των κυβερνητικών προθέσεων δεν αλλάξουν», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κύριος Σόμπολος, και εξήγγειλε 24ωρη προειδοποιητική απεργία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης την Τρίτη 27 Νοεμβρίου από τις 06:00 έως τις 06:00 της επόμενης μέρας.
Κοντά στην ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΕΣΥ. Με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι: «θα υπερασπιστεί άνευ όρων τους πόρους και τη βιωσιμότητα των δημοσιογραφικών ταμείων», και συμπλήρωσε ότι «δεν δέχεται συζήτηση που θα έχει ως στόχο να 'πριονιστεί' το αγγελιόσημο(!!!)».
Η δημοσιογραφική crème de la crème φοβάται ότι η ενοποίηση του ΤΣΠΕΑΘ, δηλαδή των μισθωτών δημοσιογράφων με τα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών, θα οδηγήσει σε αφαίρεση όσων έχουν κατακτηθεί στο χώρο της μέχρι σήμερα.
Όμως αλήθεια, τι έχει κατακτηθεί μέχρι σήμερα στο δημοσιογραφικό εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο; Για ποια κεκτημένα γίνεται λόγος; Ποια δικαιώματα καλούμαστε εμείς οι νέοι να υποστηρίξουμε;
Μήπως το κεκτημένο των νέων δημοσιογράφων να δουλεύουν για χρόνια ολόκληρα με «μπλοκάκι» -οι γνωστοί μισθωτοί δημοσιογράφοι με ΤΕΒΕ-, με άθλιο μισθό, για 14 ώρες το εικοσιτετράωρο και έξι μέρες τη βδομάδα, σε μια λαχανοφυλλάδα που δεν έχει καμία προοπτική;
Ή μήπως την κορυφαία κατάκτηση του ελληνικού λαού να πληρώνει το αγγελιόσημο, την πλέον εξόφθαλμη περίπτωση πόρου υπέρ τρίτων που δεν μπορεί με κανένα τρόπο να δικαιολογηθεί με επιχειρήματα περί απόδοσης κοινωνικής δικαιοσύνης;
Τελικά για ποια κεκτημένα να παλέψουμε και ποιων τα δικαιώματα να υποστηρίξουμε;
Αν είναι η νέα γενιά να αγωνιστεί για τη σύνταξη των πενηντάρηδων σταρ-σύστεμ μισθωτών δημοσιογράφων σήμερα, και αύριο η ίδια να συνεχίσει να είναι επισφαλής και να πληρώνει κι από πάνω, τότε να μας λείπει το βύσσινο…
Η Ελλάδα, όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει, βρίσκεται σε πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο, κομβικό σημείο του οποίου είναι ΚΑΙ η απουσία σοβαρού Τύπου και Δημοσιογράφων από την χώρα.
ReplyDeleteΟι Ελληνες δημοσιογράφοι είναι trailer park white trash. Πρέπει επειγόντως να συσταθεί μιά επιτροπή από άτομα επιπέδου Μανδραβέλη, Κύρτσου, Μίχα, Παπαχελά, κυρίας Χούκλη, Τζίμα και άλλων και να προσδιορίσουν ΠΩΣ θα δυτικοποιηθεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα.
Αυτοί γνωρίζουν την τραγωδία και τον Μεσαίωνα του κλάδου τους.
Ο μέσος Ελληνας δημοσιογράφος έχει γνώσεις γραμματικής, συντακτικού, ξένων γλωσσών, ιστορίας και οικονομικών κατώτερες από αυτές υπηρέτριας του Κολωνακίου των 1960ς.
Αγγελιόσημα,δικηγορόσημα,μηχανικόσημα,ιατρόσημα,φαρμακόσημα,ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣΗΜΑ,και άλλα διάφορα και ποικίλα ...όσημα είναι επαχθείς φόροι που πληρώνει ο "κοσμάκης" για τα "ευγενή" ταμεία αγενών συμπολιτών μας.
ReplyDeleteΣυμφωνώ και επαυξάνω. Τέλος τα πάσης φύσεως -όσημα και τέλος οι κρατικοί παρεμβατισμοί που ορίζουν μέχρι και αμοιβές (!!;;) επαγγελματιών για διάφορες πράξεις.
ReplyDeleteΠλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών ή ημίκλειστων επαγγελμάτων (numerus clausus) και κατάργηση του ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ επαγγέλματος του συμβολαιογράφου. Επίσης, πρέπει να δικαιούται ο πολίτης να παρίσταται στο δικαστήριο άνευ συνηγόρου [για ελάσσονα θέματα, εννοείται].
Οπως και στας Αμερικάς, ένα και μόνο ένα επάγγελμα πρέπει να γίνει κλειστό, ενώ είναι τρεχόντως ανοικτό, προς προστασία της ζωής του πολίτη, το επάγγελμα του Γιατρού [και πρέπει να κάνουμε ειδικό ποστ γι' αυτούς].
Παρμενιδάκο μου σε πεθύμησα, πού ήσουνα;
Εντός εκτός και επι τα αυτά.
ReplyDeleteΚΑΙ μιά επανάληψη προς εμπέδωση. Προσωπικά, από τούδε και στο εξής ΔΕΝ θα απαντώ
ReplyDelete1. Σε ανώνυμους
2. Σε όσους γράφουν σε greeklish ενόσω διαθέτουν ελληνικό font, και
3. Στους έμμισθους ρουφιάνους του ΠΑΣΟΚ
"Πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών ή ημίκλειστων επαγγελμάτων (numerus clausus) και κατάργηση του ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΥ επαγγέλματος του συμβολαιογράφου."
ReplyDeleteAmen!!
Σε πάω ρε Κομφούκιε, αλλά που είδες υπαλλήλους εδώ μέσα?
ReplyDeleteΕίμαι καινουργιος στην παρέα και θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τα παιδια που μας ένωσαν με την ιδέα του συγκεκριμένου blog.
ReplyDeleteΑναφερόμενος κι εγώ στο "λειτουργημα" του Έλληνα δημοσιογράφου θα ήθελα να δω αύριο στις ειδήσεις να γίνεται αναφορά στα σχόλια των ατόμων του συγκεκριμένου blog τώρα που είναι επικριτικά για τους ίδιους.
Είναι εύκολο να κάνεις κριτική και να αποδοκιμάζεις τον πάσης φύσεως κρατικοδίαιτο "λειτουργό" αναφέροντας του παραδείγματα από νέους που γράφοντας στο g700 εκφράζουν την αγωνία τους για το παρών και το μέλλον. Είμαι "σίγουρος" ότι ως καλός και άμεμπτος δημοσιογράφος που είσαι θα φροντίσεις να μεταφέρεις και την δική μου αγωνία στο ευρύ κοινό για το δικό σου "λειτούργημα".
Αύριο λοιπόν περιμένω να με πείσουν ότι πρέπει να παλέψω για τα δικαιώματά τους.Προσωπικά δεν τρέφω και πολλές ελπίδες.
2. Σε όσους γράφουν σε greeklish ενόσω διαθέτουν ελληνικό font
ReplyDeletePou ksereis an aytoi pou grafoun greeklish exoun ellinika fonts i oxi?
παρακαλούμε champion
ReplyDeleteΑς κρατήσουμε δυό λέξεις που θα μας χρειαστούν για τη συζήτηση του Ασφαλιστικού: Ενοποίηση και Ενιαιοποίηση.
ReplyDeleteA Π Ο Λ Υ Τ Ω Σ
ReplyDeleteΕΝΙΑΙΟΣ ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ
για ΟΛΟΥΣ
Παρμενίδη μου, σε λατρεύω [όταν λειτουργεί ο κλιματισμός]
Ο οποίος,
ReplyDeleteο οποίος, λέω,
θα είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ από ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
εκτός αυτής ΜΕΤΑ το 65ο ΕΤΟΣ
και μόνο για ενοδονοσοκομειακή κάλυψη,
κατά τρόπον ανάλογον της MEDICARE.
Είπαμε θα φτιάξουμε Σύστημα Υγείας Αμερικανικών προδιαγραφών, ο κόσμος να χαλάσει, ΜΑ ο κόσμος να χαλάσει.
ReplyDeleteΕνα πραγμα δεν εχω ακομη εξηγησει, Πως τα καταφερνουμε σ'αυτη τη χωρα και κανουμε τη ζωη μας δυσκολη... Τι συνενωση σε ταμειο επιστημονων και "κουραφεξαλα"... Εδω το ιδιο το υπουργειο Προνοιας -διαβαζα προσφατα στην Καθημερινη- κ ο υπουργος, δεν ξερουν ποσα ταμεια υπαρχουν... Μιλαμε πληρης ελλειψη οργανωσης, τριτοκοσμικες καταστασεις...
ReplyDeleteΓιατι δεν υιοθετειται ενα ενιαιο National insurance number (τουλαχιστο για τη νοσοκομειακη περιθαλψη)οπως στη Μ.Βρετανια. Αφου δεν ειμαστε αξιοι να κανουμε κατι σωστο, ας το αντιγραψουμε...
Ετσι τουλαχιστο
1.μπορουμε να χουμε ενα κοινο ταμειο,
2.ευκολα ελεγξιμο απο το κρατος,
3.δικαιο, μια και ο καθεις συνεισφερει αναλογα με τα εσοδα του
4.αποφευγονται παρεξηγησεις του τυπου.. "ασφαλισμενος του ΙΚΑ,δεν εχει προσβαση,ή πρεπει να πληρωσει στα Νοσ. του ΕΣΥ κοκ...
5.Ο ασφαλισμενος ξερει τι του παρακρατειται απο το εισοδημα του.
Για το Συνταξιοδοτικο τα πραγματα ειναι πιο περιπλοκα και δεν θα 'θελα να παρω θεση ακομη...
Το μονο που ξερω ειναι οτι ως ειδικευομενος γιατρος δουλευα περιπου 320 εργατοωρες/μηνα(10 εφημεριες) οπερ σημαινει οτι ενας μηνας δικος μου αντιστοιχει σε 2μηνες καποιου αλλου υπαλληλου.. Η εφημερια υπολογιζεται ως "ειδικη εργασια" οχι υπερωριακη, κ αμοιβεται κατα πολυ λιγοτερο, και το αισχροτερο... αυτες οι επιπλεον 160εργατοωρες/μηνα ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, μολονοτι μου παρακρατειται εισφορα σε ΙΚΑ κ ΤΣΑΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!!!!
Ειμαι σιγουρος οτι παρομοια εκμεταλευση υφιστανται και αλλοι κλαδοι κ επαγγελματα...
Κανενα σχολιο κ.κ. Αλογοσκουφη, Αβραμοπουλε..προεδρε του ΙΣΑ κ Ρηγακη!?
"Dreamer and the full moon"
Anonymous
ReplyDeleteΘίγεις ωραία θέματα, αλλά ΔΕΝ σου απαντώ μέχρι να υιοθετήσεις έστω και φανταστικό web-name
Ως δημοσιογράφος στον περιοδικό Τύπο, θα ήθελα να πω ότι δεν είμαστε όλοι της κλάσης του κ. Σόμπολου και του κ. Πρετεντέρη. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω: το πρόβλημα είναι γιατί κάποιοι κλάδοι έχουν καλύτερες αποδοχές και περισσότερα δικαιώματα; Μακάρι να κερδίσουν όλοι οι κλάδοι κάτι αντίστοιχο! Ο στόχος μας είναι να κοιτάμε τα καλύτερα και όχι τα χειρότερα. Τα αιτήματά μας, για όποιον ενδιαφέρεται, είναι τα ακόλουθα:
ReplyDelete- Δεν θα χαρίσουμε τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση στα αρπακτικά του ιδιωτικού πλούτου και στις πολυεθνικές ασφαλιστικές. Δεν ανεχόμαστε καμία περαιτέρω χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης.
- Απορρίπτουμε κάθε διάκριση ανάμεσα σε παλιούς, νέους, ελαστικούς και «μαύρους» εργαζόμενους. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι (Σιούφα, Ρέππα κ.ά.) και να μην εφαρμοστούν οι αντιασφαλιστικές επιλογές της Ε.Ε.
- Απαιτούμε μείωση των εργατικών εισφορών και των ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γενναία αύξηση των συντάξεων.
- Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα –νόμιμα» και παράνομα- από τράπεζες, εργοδότες και κράτος. Να καταργηθεί ο χρηματιστηριακός τζόγος με τα αποθεματικά των ταμείων. Έξω οι «νόμοι της αγοράς» από την κοινωνική ασφάλιση.
- Υποστηρίζουμε τη δημιουργία Ενιαίου Ταμείου για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο, με ουσιαστική ενοποίηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων προς τα πάνω. Δεν θα ανεχτούμε καμία ενοποίηση που θα θίγει κατακτήσεις και δικαιώματα.
Παρεμπιπτόντως, αν και δημοσιογράφος, έχω σπουδάσει Φιλολογία...
Φιλικά,
Κάτια Κ.
Gia kalo ton exeis ton Pretenteri????
ReplyDeleteOper apodeiknyei to vathos, tin avysson tis agnoias sou koritsi mou!!!!!!
Aγράμματοι, αστοιχείωτοι Ελληνες δημοσιογράφοι που έχετε εκπορνεύσει το ευάλωτον και την αμάθεια του Ελληνικού Λαού, KAI κάνατε τον λαϊκισμό σημαία
ReplyDeleteΘΕΛΩ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΗΝ ΣΑΣ ΕΠΙ ΠΙΝΑΚΙ
NOTHING SHORT OF THAT!
Οφείλω να ομολογήσω πως οι Ελληνες δημοσιογράφοι είναι opprobrium γιά την πατρίδα μου.
ReplyDeleteΠροτού κρίνει κανείς το... βάθος του άλλου, ας διαβάσει καλύτερα και με μεγαλύτερη προσοχή αυτά που γράφει ο έτερος. Φυσικά και δεν τον έχω για «καλό» τον Πρετεντέρη! Φυσικά και οι σωστοί δημοσιογράφοι είναι ελάχιστοι, όπως και οι καλοί γιατροί ή οι καλοί και σωστοί δικηγόροι είναι ελάχιστοι. Το μένος σας απέναντι στο πρόσωπό μου δεν μπορώ να καταλάβω, όπως και τη γενίκευσή σας. Κακό πράγμα η γενίκευση - και δη στοιχείο φασιστικό, απ' ό,τι έχει δείξει η Ιστορία μέχρι τώρα. Όσο για την αμάθεια του ελληνικού λαού, συμφωνώ με τη ρήση του Φ. Νίτσε: «Η πλάνη δεν είναι τύφλωση. Η πλάνη είναι ανανδρία...». Ο ελληνικός λαός δεν θέλει να μάθει. Ξέρετε πόση αναγνωσιμότητα έχουν οι ελληνικές εφημερίδες από τους Έλληνες φυσικά; Όχι πάνω από 3%... Αυτό τα λέει όλα...
ReplyDeleteΕνα πραγμα δεν εχω ακομη εξηγησει, Πως τα καταφερνουμε σ'αυτη τη χωρα και κανουμε τη ζωη μας δυσκολη... Τι συνενωση σε ταμειο επιστημονων και "κουραφεξαλα"... Εδω το ιδιο το υπουργειο Προνοιας -διαβαζα προσφατα στην Καθημερινη- κ ο υπουργος, δεν ξερουν ποσα ταμεια υπαρχουν... Μιλαμε πληρης ελλειψη οργανωσης, τριτοκοσμικες καταστασεις...
ReplyDeleteΓιατι δεν υιοθετειται ενα ενιαιο National insurance number (τουλαχιστο για τη νοσοκομειακη περιθαλψη)οπως στη Μ.Βρετανια. Αφου δεν ειμαστε αξιοι να κανουμε κατι σωστο, ας το αντιγραψουμε...
Ετσι τουλαχιστο
1.μπορουμε να χουμε ενα κοινο ταμειο,
2.ευκολα ελεγξιμο απο το κρατος,
3.δικαιο, μια και ο καθεις συνεισφερει αναλογα με τα εσοδα του
4.αποφευγονται παρεξηγησεις του τυπου.. "ασφαλισμενος του ΙΚΑ,δεν εχει προσβαση,ή πρεπει να πληρωσει στα Νοσ. του ΕΣΥ κοκ...
5.Ο ασφαλισμενος ξερει τι του παρακρατειται απο το εισοδημα του.
Για το Συνταξιοδοτικο τα πραγματα ειναι πιο περιπλοκα και δεν θα 'θελα να παρω θεση ακομη...
Το μονο που ξερω ειναι οτι ως ειδικευομενος γιατρος δουλευα περιπου 320 εργατοωρες/μηνα(10 εφημεριες) οπερ σημαινει οτι ενας μηνας δικος μου αντιστοιχει σε 2μηνες καποιου αλλου υπαλληλου.. Η εφημερια υπολογιζεται ως "ειδικη εργασια" οχι υπερωριακη, κ αμοιβεται κατα πολυ λιγοτερο, και το αισχροτερο... αυτες οι επιπλεον 160εργατοωρες/μηνα ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, μολονοτι μου παρακρατειται εισφορα σε ΙΚΑ κ ΤΣΑΥ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ!!!!
Ειμαι σιγουρος οτι παρομοια εκμεταλευση υφιστανται και αλλοι κλαδοι κ επαγγελματα...
Κανενα σχολιο κ.κ. Αλογοσκουφη, Αβραμοπουλε..προεδρε του ΙΣΑ κ Ρηγακη!?
"Dreamer and the full moon
Eγώ είμαι διάσημη δημοσιογράφος. Είμαι κεντρική αρθρογράφος στο Ciaο, στο Espresso και στο "Δάγκωσέ με".
ReplyDeleteMόλις τέλειωσα μαστερ στην μεγάλη κυρία της δημοσιογραφίας Βάνα Μπάρμπα και τώρα το εσπέρας κάνω πρακτική εξάσκηση/consommation στη Grande Bretagne.
Σκέφτομαι να κάνω και διδακτορικό με την κυρία Λιάνη-Παπανδρέου στο fellatio και μετα θα γίνω peripatetique στο Champ de Mars.
Και όταν αναφέρομαι στην «κλάση» του κ. Πρετεντέρη ή του κ. Σόμπολου, μιλάω για τους μισθούς και το ήθος τους. Έχω συναδέλφους που έχασαν τη δουλειά τους υπερασπιζόμενοι την αλήθεια και το δίκιο και ενώ αμείβονταν με 740 ευρώ. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που κινδυνεύουν στα χαρακώματα, αλλά αυτά τα παραβλέπουμε όταν και όποτε μας συμφέρει... Πέρα από τον Πρετεντέρη, υπάρχει και ο Αυγερόπουλος, και ο Κούλογλου, και ο Μπαμπασάκης, και ο Κοροβέσης. Αλλά αυτούς τους ξεχνάμε, θυμόμαστε μόνο τους άλλους. Παιδιά, κακό πράγμα οι παρωπίδες!
ReplyDeleteΑγαπητη Κατια Κ.
ReplyDeleteΜην απορεις με την λεκτικη και τον "διαλογο" που αναπτυσουν καποιοι εδω μεσα... Διαβασε για λιγο διαφορα παλαιοτερα ή και πιο προσφατα θεματα και θα αντιληφθεις τι παιζεται:
Επιτηδευση, ελλειψη κοινης λογικης, επιθεσεις με βιτριολικη φρασεολογια, λογια-λογια-λογια και... καποια στιγμη! και μια "αληθεια", μια "πληροφορια" ετσι για διαφημιστικους λογους.
Ειναι 2-3 φιλαρακια εδω μεσα, τα οποια ζουν μακρια, ζουν πολυ καλα και δυστυχως εχουν μολυνθει αγρια απο την Πνευματικοτητα τους...
Υπομονη...
Α.. και αγαπητη Κατια Κ, να μου πεις καποια στιγμη τι λεει ο Νιτσε για τετοιου ειδους μπασταρδους...
ReplyDeleteplease?
Peripatetique στο Champ de Mars (τροτέζα στο Πεδίο του Αρεως)
ReplyDeleteχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Σχολιο @ Κατια Κ
ReplyDeleteΚατια στο 2ο post δυστυχως θιγεις μια πολυ μεγαλη πληγη...ως λαος ειμαστε σε γενικα αμορφωτοι, χειροτερα.. ημιμαθεις, ακρως συντηρητικοι και δυσκολοι στο να αποδεχτουμε το "διαφορετικο". Οτι δεν μπορουμε να κατανοησουμε, το γενικευουμε το απλουστευουμε, το γελιοποιουμε (...χαβαλες),και τελικα το περιθωριοποιουμε. Δεν ειναι τυχαιο οτι ακομη συνεχιζουμε να φερομαστε παρορμητικα και ακρως συναισθηματικα... Αποτελεσμα σοβαρα λαθη που δυστυχως αντι να τα διορθωσουμε αμεσα, προσπαθουμε να τα μεταθεσουμε σε τοπο κ χρονο..
Με λιγα λογια ειμαστε λαος χωρις ουσιαστικη αστικη/πολιτικη συνειδηση που παραπαιουμε αναμεσα στον "ραγιαδισμο" και στο "fake σοσιαλισμο"... Η ελλειψη πειθαρχειας μας διαχωριζει, βασικα, απο το Φασισμο (ο οποιος ειναι ιστορικα, γεννημα της μικρομεσαιας ταξης...)
Και φυσικα ως τετοιος λαος, εχουμε τους αναλογους πολιτικους ταγους. Που αντι να κανουν σοβαρο σχεδιασμο, να θεσουν στοχους, χρονοδιαγραμμα επιτευξης,πλανο δρασης,αξιολογηση πεπραγμενων... παραπαιουν, αρκουνται σε ημιμετρα, και στο τελος αποφευγουν να αντιμετωπισουν το προβλημα και το μεταθετουν στον "επομενο"... (δυσβαστακτο πολιτικο κοστος λεγεται..)
Σχετικα με το πρωτο ποστ, διαφωνω με καποια απο τα βασικα αιτηματα.Συμφωνω ομως στη δημιουργια φορεων πιεσης και ελεγχου, μηπως και καταφερουμε να κανουμε κατι..Ομως καλο θαταν (ουτοπια.?)να αποφυγουμε "συντεχνιακες νοοτροπιες"...
Υποστηριζω την δημιουργια οσο το δυνατο λιγοτερων ταμειων, ευκολα ελεγχομενων.. Και συνεισφορα αναλογη του μισθου, τουλαχιστο στην ασφαλεια υγειας...
Στο συνταξιοδοτικο, οπως ανεφερα,ειναι πιο πολυπλοκο και απτεται των δημογραφικων παραμετρων οπως εχουν διαμορφωθει και οπως τεινουν στο μελλον...Αν η γενια μας ζει με 700ε, φοβαμαι οτι "θα πεθανει στην ψαθα" λογω καταρευσης του ασφαλιστικου,εξαιτιας και του δημογραφικου προβληματος. Δεν ειμαι ειδημων κα δε θα εκφρασω περεταιρω αποψη..
Το ποστ αυτο δεν ειναι προσωπικος διαλογος, αλλα αφορμη για προβληματισμο...
@ dreamer and the full moon
ReplyDeleteΥπάρχει και άλλη λύση κύριε dreamer μου, αυτη που εφάρμοσε ο πατέρας μας ο Ανδρέας.
Να σήμερα, ας πούμε το Δημόσιο Χρέος είναι ελάχιστο, μόνο 112% του ΑΕΠ, τίποτα πενταροδεκάρες. Λοιπόν, δανειζόμαστε από το μέλλον 7 φορές το ΑΕΠ και κάνουμε το συνολικό χρέος 784% του ΑΕΠ. Σπουδαίο είναι;;
Με τα λεφτά αυτά θα φάμε εμείς και θα πάρουμε παχυλές συντάξεις.
Τώρα θα μου πείτε ΠΟΙΟΣ θα ξεπληρώσει το δάνειο;; Ε, τέτοιες βλακείες μόνο ο Κομφούκιος και άλλοι παρανοϊκοί απάνθρωποι υπολογιστές σκέφτονται. Σημασία έχει να ζεις καλά σήμερα, να βγω και γω πρωθυπουργός που είμαι ανθρωπίστρια και νάμαστε όλοι ευτυχισμένοι να πηγαίνουμε το βράδυ στην ακρογιαλιά.
Αύριο ποιός ζει ποιός πεθαίνει.
Φιλάκια
Νιάοοοοουυυυυ
Τσα τσα τσα
ΦΩΦΗ ΓΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ
ReplyDeleteΑγαπητοί φίλοι συζητήστε με ηρεμία και μη τρελένεστε. Επίσης αποφέυγετε τις ανούσιες προσωπικές μπηχτές. Δεν ωφελούν σε κάτι.
ReplyDeleteΣε κάθε περίπτωση το blog δεν είναι κατηχητικό. Τουναντίον, πέφτει ξύλο από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.
@Κάτια
ReplyDeleteΛες: "...δεν μπορώ να καταλάβω:το πρόβλημα είναι γιατί κάποιοι κλάδοι έχουν καλύτερες αποδοχές και περισσότερα δικαιώματα;μακάρι να κερδίσουν όλοι οι κλάδοι κάτι αντίστοιχο..."
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως κάποιοι κλάδοι απέκτησαν το δικαίωμα να κλέβουν τους πολίτες και αυτό να το θεωρούν κεκτημένο δικαίωμα.Το Αγγελιόσημο,20% επί της διαφημιστικής δαπάνης ενός προιόντος,είναι κλοπή απο τη τσέπη των λαικών στρωμάτων.
Το ταμείο σας,λοιπόν,καθώς και τα προνόμιά σας ΔΕΝ στηρίζονται στις εισφορές σας αλλά στη ληστεία των καταναλωτών.Χρησιμοποιώ σκόπιμα τη γλώσσα σου και σου απευθύνω αγωνιστικό χαιρετισμό: ΔΩΣΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ.
Κατάλαβες τώρα για ποιά δικαιώματα μιλάς;
Και μας προτείνεις:"Μακάρι να κερδίσουμε όλοι αυτά τα δικαιώματα"
Για σκέψου το λίγο!
Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι είναι Γ700.Πολυαπασχολούμενοι, χαμηλά αμοιβόμενοι και με το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών.Είναι ΕΚΤΟΣ τών πλουσίων ταμείων,(ΤΣΠΕΑΘ,κλπ),που απέκτησαν το πλούτο τους απο φόρους "υπέρ τρίτων".Δεν έχουν προνόμια.Και φυσικά η κριτική μας δεν αφορά αυτούς.Κάποιες φορές όμως γίνοναι βασιλικότεροι του βασιλέως οπότε και εισπράττουν τα επίχειρα.
ReplyDeleteΑγαπητή Κάτια,
ReplyDeleteόπως λες ο στόχος μας είναι να κοιτάμε τα καλύτερα και όχι τα χειρότερα.
Όμως, η ατζέντα των διεκδικήσεων που παρουσιάζεις, πέρα από το ότι αντανακλα τα ίδια και απαράλλαχτα αιτήματα κάποιων συνδικαλιστών εδώ και τουλάχιστον μία 10ετία, δεν εμπεριέχει και κάποια συγκεκριμένη και ταυτόχρονα πειστική πρόταση.
Για παράδειγμα πώς είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί το σύστημα που λες; Με ένα κοινό ταμείο Τύπου και με τα χρήματα κατατεθημένα σε κλειστό λογαριασμό ταμιευτηρίου μπας και αυγατίσουν;
Κατά την άποψή μας ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ένα καλό ύψος παροχών για όλους (και όχι μόνο για όσους έχουν ισχύ διαπραγμάτευσης), να αποκαταστήσουμε την ισονομία ανάμεσα στους ασφαλισμένους, να κάνουμε το σύστημα δικαιότερο και οικονομικά βιώσιμο, χωρίς να φορτώνουμε με χρέη τις επόμενες γενιές, είναι η δημιουργία ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ:
ReplyDelete-με ανεξαρτητοποίηση του τομεά υγείας
-με λογιστικό και ουσιαστικό διαχωρισμό των προνοιακών παροχών από τις συντάξεις
Έχουμε καταθέσει ήδη την άποψή μας σε παλιότερο post με τίτλο Ασφαλής Ασφάλιση και σύντομα θα αναρτήσουμε και νέο post για το θέμα της ενοποίησης.
Αμα κ. Κάτια αγωνίζεσαι για τα κεκτημένα του Περισσού και μόνο και λειτουργείς ως MASTER'S VOICE των κεκλεμμένων(άντε σκέτο των κλεμμένων), θα μείνεις απελπιστικά ΜΟΝΗ και θα εκφωνείς αποστηθισμένα τσιτάτα.
ReplyDeleteΛΑΘΟΣ Παρμενίδη.
ReplyDeleteΤο Ταμείο των Δημοσιογράφων είναι κατ απόλυτους ΟΡΟΥΣ "ρετιρέ". Αν δε ληφθεί υπόψη ότι τα άτομα αυτά δεν απαιτείται ΚΑΝ να έχουν πτυχίο ανωτάτης σχολής ΚΑΙ ότι έχουν εκμαυλίσει τον λαουτζίκο με την αγραμματωσύνη, τις χυδαίες ανθυποπεζοδρομιακές εκφράσεις τύπου
"το μονάκριβο αγγελούδι της έχασε η κυρία Μαρία"
που φέρνουν εμετό ακόμα ΚΑΙ στις ευφυείς υπηρέτριες, και την μονίμως υποκινητική αυτοδικίας επικίνδυνη συμπεριφορά τους, είναι ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ανάμεσα στους άλλους ασφαλισμένους.
ΘΑΝΑΤΟΣ στους ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
κατά τ' άλλα συμφωνούμε με τη γραμμή παρμενίδη και θέτουμε το εξής ερώτημα: γιατί να βάλουμε ως άμεση κοινωνική προτεραιότητα τη σύνταξη των 50+ δημοσιογράφων και όχι τη βλετίωση των όρων απασχόλησης των νέων;
ReplyDeleteΓυναίκες δημοσιογραφίνες, γραφίστριες, και desktop publishers, ως πότε θα σας πιάνει τον κώλο ο κάθε μπεκρούλιακας αρχισυντάκτης μιας τυχαίας λαχανοφυλλάδας...
Νέοι δημοσιογράφοι ως πότε θα ανέχεστε να βλέπετε τη στραβομουτσούνα του αφεντικού σας να δίνει μαθήματα κοινωνικής ευαιθησίας στα τηλεπαράθυρα, ενώ εσείς μένετε απλήρωτοι για δύο και τρεις μήνες;
Αν το θέμα σας είναι η σύνταξη του αφεντικού, τότε με γεια και χαρά σας.
Αν όμως το θέμα είναι η βελτίωση των όρων εργασίας σας σήμερα και η καλύτερη προοπτική αύριο, μην τρώτε κουτόχορτο, και στείλτε τους στον αγύριστο.
κομφούκιε ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ της λάτζας και της εκμετάλλευσης
ReplyDeleteWell said argyris, well said.
ReplyDeleteΘυμάμαι την διαπρεπή μάνα μου που έλεγε, "Μόλις διάβασα τους λαϊκισμούς του εμετού [έτσι αποκαλούσε τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, εμετό]. Μα καλά δεν ντρέπεται όταν τα γράφει;"
ReplyDeleteΝομίζω, επειδή αρχίζουν πάραυτα μεγάλες μάχες, δίνεται μιά μοναδική ευκαιρία στο Blog να επιδείξει και αποδείξει το ΗΘΟΣ και τις ΑΡΧΕΣ του, πράγματα που θα του εξασφαλίσουν ΚΥΡΟΣ και ΗΓΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.
ReplyDeleteΩς ΠΡΩΤΗ ΑΡΧΗ προσέγγισης παντός θέματος, προτείνω την ανοικτή ΚΑΤΑΔΙΚΗ παντός νέου ή εδραιωμένου επαγγελματία που επιμένει στην ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ (επιμεριστικά μαχιμαλιστική) ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ.
Τα άτομα αυτά οφείλουμε να ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΟΥΜΕ ως ΕΧΘΡΟΥΣ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και του ΕΘΝΟΥΣ.
Κομφούκιε ο σκοπός μας δεν είναι ούτε να εξοστρακίσουμε, ούτε να θανατώσουμε κανένα.
ReplyDeleteΑγωνιστική αντιπαράθεση κάνουμε, όπως θα έλεγε και η νεο-μαρξίστρια Chantal Mouffe.
Μέσα από την αντιπαράθεση επιθυμούμε να θέσουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε εμείς ως άμεσες προτεραιότητες της νέας γενιάς.
Αν η γνώση είναι Αρετή(Σωκράτης) και η άγνοια Πλάνη,νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο να πείσουμε ο ένας τον άλλο, αλλά και τους άλλους,που βρίσκεται και πως θεραπεύεται η ατομική μας και συλλογική μας πλάνη.Ας προσπαθήσουμε δλδ να αποδείξουμε ,με τη βασανιστική μέθοδο του διαλόγου,ποιός "πλανάται πλάνην οικτράν".
ReplyDeleteΚομφού Fighter said...
ReplyDeleteΣε πάω ρε Κομφούκιε, αλλά που είδες υπαλλήλους εδώ μέσα?
November 21, 2007 8:16 PM
Kάνε scroll-down από την χρονική στιγμή που έκανες την ερώτηση μέχρι 22 Νοεμβρίου, 8:00 am και θα καταλάβεις. Το κακό γι αυτούς και καλό για μας είναι ότι ακόμα και στις βρωμιές είναι ερασιτέχνες τα πασόκια. Η παρουσία του χρονολογείται από αρχές Μαϊου περίπου. Αν έχεις υπομονή και κάνεις scroll-back σε παρελθόντα posts θα εντυπωσιασθείς.
Να μην ξεχνάμε επίσης δύο πράγματα: 1) είναι κοινό μυστικό οτι η creme de la creme, όπως εύστοχα χαρακτηρίζεται στο post, των δημοσιογράφων αμοίβεται για το μεγαλύτερο τμήμα των αποδοχών της με "μαύρα" κάτω από το τραπέζι.
ReplyDelete2) πρόκειται επίσης για την κατεξοχήν επαγγελματική ομάδα που διατηρεί για πάρτη της τη δυνατότητα να εργάζεται και μετά τη συνταξιοδότηση, όμως στα παράθυρα επιτίθεται λυσσαλέα σε όποιον τολμήσει να ξεστομίσει την άποψη για εθελοντική παράταση του εργασιακού βίου.
Απόλυτα υποκριτές και διαπλεκόμενοι.
Eχω την αίσθηση,την πεποίθηση θα έλεγα,ότι η περιουσία των πλουσίων ταμείων ,ας πούμε των μηχανικών και νομικών,δημιουργήθηκε με κοινωνικούς πόρους κι όχι απο τις εισφορές των μελών,οι οποίες είναι ΠΟΛΥ χαμηλές.Μπορεί κάποιος να με πείσει ότι "πλανώμαι πλάνην οικτράν";
ReplyDeleteη κλεονίκη , αναγνώστρια του blog, είχε πει σε προηγούμενο post το εξής για το ασφαλιστικό
ReplyDelete"Όσο για το ασφαλιστικό, η υπαγωγή όλων των εργαζόμενων στο ΙΚΑ είναι δίκαιη λύση, αλλά το ΙΚΑ πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί, να παταχτεί η εισφοροδιαφυγή και να πάψει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη το ίδιο. Είναι τραγικά τα ιατρεία του ΙΚΑ, φαύλοι και εκμεταλλευτές των αρρώστων οι περισσότεροι γιατροί, σου κατατρώνε την αξιοπρέπεια (από προσωπικές εμπειρίες μιλάω). Δικαίωμα επιλογής γιατρού, νοσοκομείου κτλ, με καθολική δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: ένα πιεστικό αίτημα, που προς το παρόν δεν το ακούω από κανέναν, ούτε από τη λεγόμενη αριστερά (Σύριζα, ΚΚΕ)..."
Συμφωνούμε κλεονίκη
παρμενίδη θα το ψάξουμε αυτό που ρωτάς να δούμε τι συμβαίνει
ReplyDeleteΠρος Parmenides
ReplyDeleteΔεν ξέρω τι γίνεται με τους δικηγόρους, αλλά οι μηχανικοί πληρώνουν μεγάλες εισφορές και σε σχέση με αυτές οι συντάξεις είναι εξαιρετικά χαμηλές. Το ταμείο των μηχανικών δεν έχει δεχτεί καμιά εισφορά από το κράτος και η περιουσία του προέρχεται από τις εισφορές. Επίσης πρέπει να γνωρίζεται ότι ένας μηχανικός από τη στιγμή που παίρνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό σημαίνει πως είτε είναι φαντάρος, είτε άνεργος, πληρώνει κανονικά στο ΤΣΜΕΔΕ και αν καθυστερήσει πληρώνει τόκους. Έρχεται λοιπόν το κράτος τώρα και ζητεί τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για να σωθούν τα άλλα ταμεία. Ε λοιπόν όχι. Δεν είναι λεφτά του κράτους αυτά για να τα κάνουν ότι θέλουν. Σε τελική ανάλυση αν θέλουν να "γλιτώσουν" από το πρόβλημα και να μη μας ζαλίζουν, να μας "αποδεσμεύσουν" από τα προνόμια μας. Να πάψουμε να έχουμε δημόσια ασφάλιση. Να μας δίνουν τα χρήματα μας όλα (συν αυτά που δίνει ο εργοδότης) και να μας αφήσουν στην ησυχία μας. Σας πληροφορώ πως αν δεν πλήρωνα ΤΣΜΕΔΕ και είχα μόνος μου μια ιδιωτική ασφάλιση δεν θα αγχωνόμουν για την σύνταξη ούτε για περίθαλψη. Ατομικό γιατρό στο σπίτι θα είχα και σύνταξη μεγάλη. Ας σταματήσει αυτή η αντιπαλότητα. Το πρόβλημα δηλαδή είναι να παίρνει και ο μηχανικός αντί για 1000 Ευρώ σύνταξη 300 όπως ο ΟΓΑ και οι εταιρίες που δουλεύει να έχουν υπερκέρδη και να δίνουν τρελά λεφτά στους μετόχους; Τι δηλαδή κοινωνία θέλουμε και τι προοπτικές; Να μην μπορεί ένας μορφωμένος άνθρωπος που έχει βρει δουλειά μετά πό πολύ κόπο να ζήσει αξιοπρεπώς; Τι έπρεπε να κάνω δηλαδή; Να πάω σε reality να γίνω τραγουδιστής; Και για να μην λέτε ότι μιλάω σαν πρνομιούχος σας πληροφορώ ότι άρχισα να δουλεύω πριν 5 χρόνια με αρχικό μισθό 840 καθαρά και έμενα μόνος μου σε ενοικιασμένο σπίτι (ούτε χλιδάνεργος υπήρξα)
@Κομφούκιο
ReplyDeleteΟντως εμετικός ο Παπαδόπουλος! Οσο για τους υπαλλήλους ... κι εμένα πολλές φορές με έχεις "στολίσει"
Αντε καλό thanks giving!
@εργαζόμενος μηχανικός
ReplyDeleteΕνα παράδειγμα-ερώτημα.
Πόσα εισπράττει το ταμείο Μηχανικών απο την έκδοση οικοδομικών αδειών;Χρήματα που πληρώνει(κοινωνικός πόρος-φόρος) ο πολίτης για το ταμείο σας;
Για τον/την anonymous που το ζήτησε. Ο Νίτσε είχε γράψει κάποτε: «Πόσην αλήθεια σηκώνει, πόσην αλήθεια αποτολμάει ένα πνεύμα; Αυτό έγινε για μένα, ολοένα και πιο πολύ, το αληθινό μέτρο των αξιών. Η πλάνη… δεν είναι τύφλωση, η πλάνη είναι ανανδρία. Στη γνώση κάθε κατάκτηση, κάθε βήμα προς τα εμπρός προέρχεται από το θάρρος, από τη σκληρότητα απέναντι στον εαυτό μας, από την εντιμότητα απέναντι στον εαυτό μας».
ReplyDeleteφίλε μηχανικέ,
ReplyDeleteφίλε γιατρέ,
φίλε δικηγόρε,
φίλε δημοσιογράφε,
Αν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να πας ΟΑΕΕ,αν είσαι μιθωτός στο ΙΚΑ.
Μην επικαλείσαι την ιδιαιτερότητά σου για να εξαιρεθείς.Και προπαντός ΜΑΘΕ ότι το ταμείο σου ευημερεί λόγω κοινωνικών πόρων που απέκτησε από τη συντεχνιακή του δύναμη.
Το ταμείο Επιστημόνων που προτείνει η Κυβέρνηση είναι για να περισώσει τα προνόμιά σου.
Η Κυβέρνηση εφανίζεται ως διώκτης των προνομιούχων αλλά στο τέλος δυστυχώς θα τους υπερασπισθεί.Εύχομαι να διαψευσθώ.
Τάσος Γιαννίτσης
ReplyDelete(ο πρώην υπουργός Εργασίας, στον Αlpha 98,9)
Θαυμάζω ένα μείγμα άναρχου φιλελευθερισμού και άγριου σοσιαλισμού που κυριαρχεί στην πρακτική της κυβέρνησης. Εδώ υπάρχει μια πολιτική ήπιας αρπαγής.
Φίλος έγραψε αν το πρόβλημά μας είναι ότι κάποιο ταμείο έχει περισσότερα προνόμια και μακάρι να προσπαθούσαν όλοι για αυτό.
ReplyDeleteΔεν είναι έτσι όμως. Τα προνόμια δεν είναι ευαγγέλιο να μην θιγούν. Αν είναι υπερβολικά και δημιουργούν πρόβλημα στο ασφαλιστικό βεβαίως και πρέπει να κοπούν. Δεν μπορεί πχ να παίρνει σύνταξη ο Δημοσιογράφος στα 58 του και να μιλάει για αύξηση ορίων ηλικίας αν του το πάνε στα 60 ή στα 62!!!
Επίσης η πολυδιάσπαση των ταμείων δημιουργεί πρόβλημα γιατί ο κάθε κλάδος θέλει και περισσότερα χρήματα για την συντήρηση των ταμείων και οι διαφοροποιήσεις με ειδικά προνόμια προκαλούν αδικίες.
Το σωστότερο; Ένα ταμείο και σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές. Για όλους το ίδιο. Και ίδια ηλικία συνταξιοδότησης με μέγιστο όριο τα 64 ή τα 37-39 έτη δουλειάς για νωρίτερα.
Οι ειδικές παροχές έχουν νόημα μόνο για κοινωνικούς λόγους. πχ. Βαρέα και ανθυγιεινά, άδεια με πλήρης παροχές σε νέους γονείς, ΑΜΕΑ κλπ.
Το σωστότερο; Ένα ταμείο και σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές. Για όλους το ίδιο.
ReplyDeleteΑμήν.
Και ίδια ηλικία συνταξιοδότησης με μέγιστο όριο τα 64 ή τα 37-39 έτη δουλειάς για νωρίτερα.
Ελάχιστο όριο, όχι μέγιστο! Κάποιος να είναι τουλάχιστον 64 για να πάρει σύνταξη (εκτός κι αν έχει 40, ή περίπου τόσα, χρόνια προϋπηρεσία)
Να σήμερα, ας πούμε το Δημόσιο Χρέος είναι ελάχιστο, μόνο 112% του ΑΕΠ, τίποτα πενταροδεκάρες. Λοιπόν, δανειζόμαστε από το μέλλον 7 φορές το ΑΕΠ και κάνουμε το συνολικό χρέος 784% του ΑΕΠ. Σπουδαίο είναι;;
ReplyDeleteΕίναι κι αυτό μιά άποψη. Η Ιαπωνία, ας πούμε, γιατί έχει 175%; Και αν μας δημιουργήσουν προβλήματα εκεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνουμε και μιά αύξηση του ΑΕΠ άμα λάχει ναούμ' Εξάλλου, όπως είπαν και οι παλαιότεροι: "εμού θανόντος, γαία πυρί μειχθήτω". Θα αφήσουμε τις αρχαιοελληνικές σοφίες για καλβινιστικές απόψεις που κηρύττουν άγχος για το μέλλον;
H απονία.
ReplyDeleteΕίπαμε θα φτιάξουμε Σύστημα Υγείας Αμερικανικών προδιαγραφών, ο κόσμος να χαλάσει, ΜΑ ο κόσμος να χαλάσει.
ReplyDeleteΦυσικά, σε σχετικές αξιολογήσεις το σύστημα υγείας των ΗΠΑ υπολείπεται πολλών άλλων χωρών (κλικ εδώ για αρχή).
O καθένας είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει.
Αφήστε δε που το προσδώκιμο ζωής για την Ιαπωνία είναι το υψηλότερο στον κόσμο!
ReplyDeleteκάτι ήξερε ο Μέγας Ανδρέας που όλο δανειζόταν και δανειζόταν και μετά τα μοίραζε και σε μας.
ReplyDeletemh les tetoia re sy!
ReplyDeleteΚαι για να μην ξεχνιόμαστε. Στις σχετικές κατατάξεις χωρών με βάση το προσδώκιμο ζωής η πορεία των ΗΠΑ είναι καθοδική και βρίσκονται μόλις στην 42η θέση (κλικ εδώ οι αγγλομαθείς).
ReplyDeleteΈνας από τους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο για το χαμηλό προσδώκιμο ζωής είναι πως 45 εκατομμύρια πολιτών δεν έχουν υγειονομική περίθαλψη. (σκεφτείτε σε αντίστοιχα ποσοστά ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες χωρίς υγειονομική περίθαλψη).
Ο Νίτσε είχε γράψει κάποτε: «Πόσην αλήθεια σηκώνει, πόσην αλήθεια αποτολμάει ένα πνεύμα; Αυτό έγινε για μένα, ολοένα και πιο πολύ, το αληθινό μέτρο των αξιών. Η πλάνη… δεν είναι τύφλωση, η πλάνη είναι ανανδρία. Στη γνώση κάθε κατάκτηση, κάθε βήμα προς τα εμπρός προέρχεται από το θάρρος, από τη σκληρότητα απέναντι στον εαυτό μας, από την εντιμότητα απέναντι στον εαυτό μας».
ReplyDeleteΕξαιρετικό. Νάσαι καλά, για την απόλυτα ταιριαστή αναφορά.
Οντως καλό
ReplyDelete"Είπαμε θα φτιάξουμε Σύστημα Υγείας Αμερικανικών προδιαγραφών, ο κόσμος να χαλάσει, ΜΑ ο κόσμος να χαλάσει.
ReplyDeleteΦυσικά, σε σχετικές αξιολογήσεις το σύστημα υγείας των ΗΠΑ υπολείπεται πολλών άλλων χωρών (κλικ εδώ για αρχή)."
@ roufianous-anonymous:
Eides ama einai kollimenos o anthropos...
"Eχω την αίσθηση,την πεποίθηση θα έλεγα,ότι η περιουσία των πλουσίων ταμείων ,ας πούμε των μηχανικών και νομικών,δημιουργήθηκε με κοινωνικούς πόρους κι όχι απο τις εισφορές των μελών,οι οποίες είναι ΠΟΛΥ χαμηλές.Μπορεί κάποιος να με πείσει ότι "πλανώμαι πλάνην οικτράν";"
ReplyDeleteΗ εισφορά του μηχανικού για κατώτατη σύνταξη (~800 ευρώ) είναι κάτι παραπάνω από 300 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι ΤΕΒΕτζήδες θεωρούν υπερβολικά τα 200 ευρώ το μήνα, παρ' όλο που το ταμείο τους δίνει πολύ περισσότερες παροχές. Οι "κοινωνικοί πόροι" στο ΤΣΜΕΔΕ είναι 2% από τις μελέτες που γίνονται σε όλη τη χώρα, απαράδεκτο μεν αλλά δε συγκρίνεται με το 20% του αγγελιόσημου (και αν το πάρεις αναλογικά, η εισφορά των 300 ευρώ είναι πολύ περισσότερο από το 2% των όσων βγάζει ένας μηχανικός).
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει φτιάξει και γαμώ τα αποθεματικά επειδή:
1) έχει τρομερά καλή αναλογία συνταξιούχων/εργαζόμενους (1:7 ή και χαμηλότερη)
2) Από αυτούς τους 7, οι περισσότεροι είναι ασφαλισμένοι μετά το '93 και πληρώνουν πολύ μεγάλες εισφορές ενώ κανένας από αυτούς δεν έχει βγει ακόμα στη σύνταξη.
3) Οι παροχές του κλάδου υγείας είναι ελεεινές, δεν έχει δικούς του γιατρούς αλλά σου δίνει 20 ολόκληρα ευρώ για να επισκεφτείς όποιον ιδιώτη θες, καθώς και 75% της αξίας των φαρμάκων που αγοράζεις.
4) Το ταμείο είναι μέτοχος σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως η τράπεζα Αττικής.
@ ανώνυμος ρουφιάνος
ReplyDelete"Είπαμε θα φτιάξουμε Σύστημα Υγείας Αμερικανικών προδιαγραφών, ο κόσμος να χαλάσει, ΜΑ ο κόσμος να χαλάσει.
Φυσικά, σε σχετικές αξιολογήσεις το σύστημα υγείας των ΗΠΑ υπολείπεται πολλών άλλων χωρών (κλικ εδώ για αρχή).
O καθένας είναι ελεύθερος να γράφει ό,τι θέλει."
1. Τουλάχιστον διαθέτεις αυτογνωσίαν. Είναι κι' αυτό μιά καλή αρχή.
2. Η παραπάνω ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ αναφορά μου δεν έπεσε εν αιθρία ώστε να επιτρέπει παρεξηγήσεις. Εχω επανειλημμένα προβεί σε λεπτομερή ανάλυση των αντιφάσεων και αντιθέσεων στην Ιατρική Περίθαλψη στις ΗΠΑ και το γεγονός ότι οι τρομακτικές επιστημονικές κατακτήσεις ΔΕΝ βαίνουν παραλλήλως με το επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.
3. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη βδομάδα, ανέφερα ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν 45 εκατομμύρια ανασφαλίστων, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα "Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών" των Νοσοκομείων δίκην Ιατρείου, οπόταν ο Παρμενίδης ανέκραξε, "Μα εδώ δλδ βρισκόμαστε ενώπιον apartheid για μερίδα του πληθυσμού".
4. Nonetheless, το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ επίπεδο της Iατρικής στις ΗΠΑ είναι, by far, το ΑΝΩΤΕΡΟ στον κόσμο εξ ου και βλέπεις μέχρι και Καναδούς να καταφεύγουν εκεί για θεραπεία περιπλόκων νοσολογικών καταστάσεων.
5. Στο "Δια ταύτα" εκείνου το σχολίου έγραφα "Το θέμα, λοιπόν, είναι ΠΩΣ θα επιτυχουμε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ επιπέδου ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΗΠΑ με ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ από και για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως το σχολιο ήταν τόσο αποκαλυπτικό που άφησε τους bloggers ενεούς με την παρρησία του.
Εάν εσυ έχεις χαμηλό ουδό αυτοσεβασμού, το πρόβλημα είναι δικό σου και είσαι πιά μεγάλο παιδί, ώστε επιβάλλεται να το διορθώσεις αυθωρεί παραχρήμα.
@ anonymous answering roufoanos anonymous
Eσύ απαλλάσσεσαι δι ευνοήτους λόγους.
By the way
ReplyDeleteΗ Αμερική ΔΕΝ διαθέτει ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ανόητε.
Συνεπώς ΔΕΝ μπορείς να σχολιάσεις ενα σύστημα που ΔΕΝ υπάρχει.
Η αγοράζεις ιδιωτική ασφάλιση ή παραμένεις 100% ανασφάλιστος αν είσαι κάτω των 65.
Μόνο ΜΕΤΑ τα 65, οι ΗΠΑ παρέχουν ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ περίθαλψη δωρεάν (εξαιρουμένου το κόστους υπηρεσιών των γιατρών, είτε εντός είτε εκτός νοσοκομείων).
Αυτό το φόρουμ μ'αρέσει τα μάλα. Μου μαθαίνει τεχνικές που δεν τις είχα σκεφτεί. Για παράδειγμα, γράφουμε:
ReplyDelete"Είπαμε θα φτιάξουμε Σύστημα Υγείας Αμερικανικών προδιαγραφών, ο κόσμος να χαλάσει, ΜΑ ο κόσμος να χαλάσει."
μετά γράφουμε:
"Η Αμερική ΔΕΝ διαθέτει ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, ανόητε."
Έτσι θα τους λέω κι εγώ με τον παπά. Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς; Και αν κάποιος τον βρει τον παπά, θα πω, "πού ΔΕΝ είναι ο παπάς, ανόητε".
Σας ευχαριστώ για τη συνδρομή σας στη βελτίωση των τεχνικών του ευγενούς αθλήματος του παπά.
Όσο για το πως υφίστανται προδιαγραφές για κάτι που δεν υπάρχει, το αφήνω για τους σοφότερους του φόρουμ.
Να περνάτε καλά, και να ρίπτετε ενίοτε και τον οβολό σας στους πτωχούς πλην τίμιους παπατζήδες.
Κομφούκιε γιατί δεν κάνεις ενα δικό σου blog;
ReplyDeleteΚομφούκιε γιατί δεν κάνεις ενα δικό σου blog;
ReplyDeleteΚαι τι θα γίνει με την επισκεψιμότητα του Γ700 που πηγαίνει στα ύψη όταν σχολιάζει ο Κομφούκιος; [1]
References:
[1] "...έχει βρεί ότι η επισκεψιμότητα του Γ700 πηγαίνει στα ύψη όταν σχολιάζω.
ΗΛΙΘΙΕ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΕ". κομφούκιος, October 17, 2007 6:27 PM
Είπμα και ξανάπαμε ο αλήτης κι΄ο ηλίθιος, λαλιώτες γεννιώνται, τσοχατζόπουλοι πεθαίνουν
ReplyDeleteΣοσιαλιστής και επιστήμων ΔΕΝ γίνεται παιδί μου.
ReplyDeleteΕίναι σαν να λες Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου και κυρία.
Πάνε μαζί;
Ντροπή επιστήμονα, τι λέξεις είναι αυτές που χρησιμοποιείς;
ReplyDeleteΜετανοείτε, μετανοείτε, μετανοείτε.
Telika o komfou kati se monterno Giannopoulo mou fernei. To asteio einai pos nomizei oti mas trone gia to an tha mas apantisei i oxi.
ReplyDeleteΝΑΙ, Εθνικό Σύστημα Υγείας ΔΕΝ διαθέτει.
ReplyDeleteΑλλά οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στας Αμερικάς, γιά όλους μάλιστα, εάν πρόκειται για ενδονοσοκομειακές, είναι οι ανώτατες στο κόσμο όλο.
Συμφωνώ μαζί σου ανώνυμε, αλλά από την άλλη ΔΕΝ ασχολούνται πολλοί εδώ μέσα και με τίποτ' άλλο. Περίεργο δεν σου φαίνεται;
ReplyDeleteεγώ δεν έχω χρόνο να γράφω εδώ μέσα γιατί κάνω συνέχεια μετάνοιες. κάντε κι εσείς το ίδιο να συγχωρεθούν οι αμαρτίες σας.
ReplyDeleteΑnyway, σας είμαι ευγνώμων για την δωρεάν δημοσιότητα παιδιά.
ReplyDeleteΤώρα πρέπει να ετοιμάζομαι γιατι έχω μιάς ώρας + διαδρομή μέχρι να φθάσω όπου μ' έχουν καλέσει για Τhanksgiving.
Nάστε όλοι καλά για να μπορείτε να ασχολείσθε μαζί μου. Και του χρόνου νάμαστε όλοι καλά.
και για να μη νομίζετε πως είμαι μόνη μου. πριν από λίγο αναφέρθηκε από σχολιαστή του μελωδία fm η περίπτωση νεαράς με μεταπτυχιακό και ξένες γλώσσες που το καλύτερο που βρήκε ήταν δουλειά των 700 ευρώ. Είδε κι απόειδε λοιπόν, και αποφάσισε να κάνει βίζιτες στην παρέα. Το αποτέλεσμα; πολλαπλάσια έσοδα και πιό άνετη ζωή.
ReplyDeleteTo periergo einai pos mas kourases me to oti den tha apantiseis ksana se anonymous kai se osous grafoun greeklish kai idi athetises to logo sou. Eisai telika teras empistosynis atimouliko.
ReplyDelete"Olo kakarisma ki'aygo tipota"
ReplyDeleteΚομφούκιε,
ReplyDeleteσταμάτα να με μπερδεύεις με άλλους. Σοβαρολογώ για το blog.
στα τσιμπούκια ειναι το ψωμί θεούσα! καλά κάνεις!
ReplyDeletej95 ευχαριστούμε για την πληροφόρηση
ReplyDeleteΟι "κοινωνικοί πόροι" στο ΤΣΜΕΔΕ είναι 2% από τις μελέτες που γίνονται σε όλη τη χώρα.
ReplyDeleteΌπως λες απαράδεκτο μεν αλλά δεν συγκρίνονται με την κοροϊδία του αγγελιόσημου
και βέβαια αφού το ΤΣΜΕΔΕ παίρνει από την κοινωνία ένα 2% στις μελέτες, γιατί να μη δίνει στην κοινωνία ένα 2% μιας και είναι τόσο καλό ταμείο;
ReplyDeleteΓιατί η κοινωνία να δείχνει την αλληλεγγύη της στους μηχανικούς και όχι οι μηχανικοί στην κοινωνία;
Οι κοινωνικοί πόροι που εισρέουν κάθε μέρα στο ΤΣΜΕΔΕ είναι, σε απόλυτους αριθμούς, τεράστιοι.Η ΚΟΛΟΣΙΑΙΑ(ιδιοκτήτης Τράπεζας Αττικής κλπ) για τα Ελληνικά δεδομένα περιουσία ΔΕΝ δημιουργήθηκε από τις ασφαλιστικές εισφορές.Είναι στην ουσία κοινωνική περιουσία που πρέπει να αποδοθεί πίσω στη κοινωνία,έστω μέσω της κοινωνικής Ασφάλισης.
ReplyDeleteΥπάρχουν εδώ και άλλα θέματα σημαντικά, πέρα από τους πόρους υπέρ τρίτων.
ReplyDeleteΓια παράδειγμα το ΤΕΕ εφαρμόζει ενιαίες, υποχρεωτικές, υψηλές αμοιβές για τους πολιτικούς μηχανικούς. Στις 15 - 2 - 2007 το ΤΕΕ ανακοίνωσε ότι η κατώτατη αμοιβή των μηχανικών για τη μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής κτηρίων αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 87%.
Αμοιβές = 55% του κόστους της οικοδομικής άδειας + 4-5% του κόστους κατασκευής του κτηρίου.
Ο προσδιορισμός της κατώτατης αμοιβής σε υψηλά επίπεδα συνεπάγεται πλήρη κατάργηση του ανταγωνισμού στον κλάδο που λειτουργεί ουσιαστικά ως αμιγές μονοπώλιο με κεντρικό συντονιστή το ΤΕΕ.
Κι αναρωτιόμαστε: α) πως ευνοείται ο καταναλωτής από τέτοιες πρακτικές, και β) τι σημαίνει αυτό για έναν νέο μηχανικό που τώρα μπαίνει στο επάγγελμα;
Φανταστείτε ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι απο τους υποψήφιους αγοραστές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
ReplyDeleteΤο ΤΕΕ είναι η σκληρότερη συντεχνία στην Ελλάδα. Κάτι σαν τους πάλαι ποτέ ισχυρούς ανθρακωρύχους της Βρετανίας.
Οι συμβολισμοί λένε πολλά.
Αλλη μεγάλη φάμπρικα.Μόλις τελειώνεις το πλυτεχνείο και ενω δεν ξέρεις που πάνε τα τέσσερα απο το επαγγελμά σου και ενώ είσαι φαντάρος δίνεις τη σφραγίδα σου σε ένα μπετατζή και βγάζει στο όνομά σου μελέτες επιπέδου ...Καλατράβα.Ενω εσύ είσαι στον Εβρο και εισπράττεις βέβαια.
ReplyDeleteΧαχα Παρμενίδη. Ναι γίνεται και αυτό αλλά από συγκεκριμένα παιδιά με μπαμπά ήδη μέσα στο επάγγελμα και με έτοιμο πελατολόγιο. Ξέρω άλλα παιδιά πολιτικούς μηχανικούς που σταυρώνουν αραιά και που καμιά μελέτη αλλά ακόμα να στήσουν το γραφείο τους σα πρώτη δουλειά και να αφήσουν την άλλη τους δουλειά στα 1000 ευρώ.
ReplyDeleteΈχεις δίκαιο και λίγα λες ότι το ΤΕΕ είναι μεγάλη συντεχνία. Εγώ δεν μπήκα στο ΤΕΕ και δεδομένου ότι σκεφτόμουν και από παλιά το εξωτερικό, κάτι που τώρα με ωφελεί αφάνταστα αφού:
1ον: Αποφεύγω να τα στάζω άδικα για ένα ταμείο το οποίο δε το χρειάζομαι και ούτε η σύνταξη που θα μου δώσει θα δικαιολογούσε μια τέτοια διπλή εισφορά.
2ον: Το να γράψω στο βιογραφικό μου ότι είμαι μέλος του ΤΕΕ για τους Ευρωπαίους είναι σα να γράφω ότι έιμαι μπάτμαν (αυτός με τη ρακέτα όχι αυτός με τα κολάν!) στην τοπική ομάδα κρίκετ - και για να λέμε και την αλήθεια κάτι τέτοια περισσότερο θα τους ενδιέφεραν!)
3ον και σημαντικότερον: Θα ένιωθα πολύ ένοχος εάν χρηματοδοτούσα ένα ταμείο το οποίο δεν είναι ταμείο Μηχανικών αλλά ταμείο Πολιτικών Μηχανικών το οποίο παιδομαζώνει και όλους τους άλλους μηχανικούς μαζί αλλά παραμένει πεισματικά κομμένο και ραμμένο για τους πολιτικους μηχανικούς λες και η μηχανική αρχίζει και τελειώνει με το οπλισμένο σκυρόδεμα. Και δεν έχουν άδικο κάποιοι να βρίζουν το ΤΕΕ σαν ταμείο των μπετατζήδων αφού αρκεί και μόνο να δει κανείς τα ποσοστά των ειδικοτήτων για να καταλάβει.
Από την άλλη αυξανόμενοι αριθμοί από μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους, ηλεκτρονικούς κτλπ, κυρίως σπουδαγμένους στο εξωτερικό αλλά πλέον και αρκετούς απο εσωτερικό αρνούνται να μπουν μέσα εφόσον τα κατεξοχήν υπαλληλικής φύσεως επαγγέλματά τους δεν συμβδαδίζουν με την φύση του ταμείου. Ήδη στο ΤΕΕ κάνουν λόγο για χαμένη πελατεία και τέτοια μέτρα που παίρνει το ΤΕΕ δεν είναι τυχαία - είναι για να πείσουν τους νέους να γίνουν πελάτες.
Τώρα για το πώς το ΤΕΕ δικαιολογεί την αναγόρευση σε "μηχανικούς με υπογραφή" 23άχρονων παιδιών που δεν ξέρουν που παν τα 4 όπως σωστά λέει και ο Παρμενίδης αυτό είναι άλλη ιστορία - κατά τα άλλα τους χαλάει το Αγγλικό σύστημα κατά το οποίο ο νέος μηχανικός παίρνει φουλ τίτλο μετά από ορισμένα χρόνια συγκεκριμένης και παρακολουθούμενης εργασιακής πορείας. Πχ. εάν ο μηχανικός πάει και δουλέψει τα πρώτα 5 χρόνια σε μια άσχετη δουλειά, πες μάρκετινγκ, δε θα πάρει υπογραφή για να την δίνει με τα του αζημίωτου εδώ και εκεί.
Όσο για το πώς να αποφύγετε τα νταβαντιλίκια του ΤΕΕ εδώ θα σας πω και κόλπο για μπίζνα. Έβαλε πλαφόν το ΤΕΕ για τις μελέτες - που για τους μη σχετικούς πρέπει να καταλάβετε πως πλέον με τα σύγχρονα εργαλία βγαίνουν πολύ έυκολα και άνετα ενώ άσε που οι περισσότερες είναι 'κλόπυ-πέιστ' (δηλαδή για μια μελέτη 3000 ευρώ το καμάρι μας μπορεί να δουλέψει τόσο λίγο όσο και... μισή ώρα!);;; Λοιπόν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπήκαν μέσα στην Ε.Ε. και πλέον κανένα ΤΕΕ δε μπορεί να σας πάει στα δικαστήρια εάν για τη μελέτη σας χρησιμοποιήσετε Ρουμάνο ή Βούλγαρο μηχανικό - που αν όχι καλύτεροι, σίγουρα δεν είναι χειρότεροι από τα καμάρια μας. Κάντε λοιπόν μια μπίζνα με Ρουμάνους και Βούλγαρους μηχανικούς και γεμίστε την αγορά με φτηνές μελέτες - θα πέσει πολύ τάλαρο!
Την ιδέα την πήρα από τον φίλτατο κ. Μυλωνά τον εγγονό της γνωστής οικογένειας που τρέχει την Αλουμίλ. Ο Μυλωνάς όχι μπετατζήδες αλλά σε δημόσια εμφάνιση αποκάλεσε τους μηχανικούς του ΤΕΕ "γκαζοτενεκέδες, ανίκανους για την πιο απλή δουλειά και ενδιαφερόμενους μόνο για τη μίζα" προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα στραφεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία για μηχανικούς τους οποίους θεωρεί ο ίδιος φτηνότερους αλλά και ικανότερους.
Δεν θα γκαζοτενεκιάσω ομαδόν όλους τους Έλληνες μηχανικούς αλλά ρε μάγκες για να το λέει ο Μυλωνάς (το τι χαμός έγινε την επομένη στο ΤΕΕ δε λέγεται! - η Αλουμίλ δεν είναι και μικρή εταιρία)...εεε... κάτι θα έχει πάθει το άτομό. Ο Μυλωνάς είναι πασίγνωστος για το ενδιαφέρον που δείχνει για το ποιόν του προσωπικού του αν και οι γνώμες διίστανται για τις πολιτικές διαχείρισης που ακολουθεί.
Όχι τυχαία, μεγάλο ποσοστό μηχανικών ΤΕΕ που συνεργάστικα μοιάζαν να είναι στο ίδιο μήκος κύματος αυτών που έβρισε ο 'Μύλο'. Ξέρουμε καλά πως είναι η αγορά που τους έχει διαμορφώσει έτσι - όσοι πήγαν αλλού ανάλογα και πράττουν.
Πέρα όμως από τα οικτρά φαινόμενα του ΤΕΕ, αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω (όπως και οι πιο πολλοί από εσάς) είναι το εξής: κάτω από πια δικαιολογία κάποιοι εργασιακοί κλάδοι διατηρούν συγκεκριμένα προνόμια; Και στην τελική, ποια η λογική ύπαρξης ταμείων ανά ειδικότητα (συντεχνία;). Δουλειά η μία, δουλειά και η άλλη, είτε θα παίρνεις μισθό, είτε πληρωμή με απόδειξη κατά την παραλαβή του έργου/εργασίας οπότε το πολύ δύο ταμεία δικαιολογούνται - άσε που και με ένα γίνεται μια χαρά η δουλειά. Ούτε καν διαχωρισμός σε δημόσιους και ιδιωτικούς δικαιολογείται - δε βλέπω το λόγο. Εάν κάποιος θέλει καλύτερη σύνταξη εάς βάλει παραπάνω στην άκρη, για πιο λόγο να του πληρώνουμε οι υπόλοιποι την εξτρά σύνταξη μερικών.
ReplyDeleteΑλλά ποιος από τους κυβερνόντες και αντιπολιτεύοντες να βγει και να τα πει ξεκάθαρα; Καλύτερα να πάει να βγάλει βιβλίο ιστορίας παρά να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό. Βλέπω εδώ και το Σαρκοζύ με τι χαμό έχει να παλαίψει που τα έβαλε με παρόμοια φαινόμενα. Πχ. δε νομίζω ο οδηγός μετρού της ligne 1 που τερματίζει στο Defense να κάνει βαρύ και ανθυγειινό επάγγελμα και να πρέπει να συνταξιοδοτηθεί στα... 50 με φουλ καραμπινάτη σύνταξη. Κάποτε παλεύαν με το... κάρβουνο και τις παίρνανε καραμπινάτες αλλά πεθαίνανε και στα 60 τυος, τώρα τέτοια ανθυγειινά τα κάνω και στα 80 μου με αλτζχάημερ. Παρόλα αυτά η συντεχνία το παλεύει. Φωνάζουμε για τα προβλήματα αλλά κατά τα άλλα μη μου άπτου.
Παραπάνω η συμπαθέστατη δημοσιογράφος την ίδια αντανακλαστική αντίδραση δεν είχε; 'Συμφωνώ μεν αλλά, κάτω τα χέρια από το χαρατσόσημο για τη σύνταξή μου'.
Έληξε η προθεσμία κατάθεσης πινάκων προσωπικού από τους Εργοδότες των Επιχειρήσεων προς τις τοπικές υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας.
ReplyDelete(15/9-15/11 κάθε έτους).
Υπενθυμίζω ότι οι ανωτέρω πίνακες πρέπει να αναρτώνται σε εμφανές σημείο (εντός της Επιχείρησης!) ώστε να έχει πρόσβαση ο κάθε εργαζόμενος (και όχι μόνο οι λογιστές).
Υπογράφετε απόδειξη όταν πληρώνεστε;
Ο Επιθεωρητής Εργασίας-blogger
vaschr74@gmail.com
Ulis
ReplyDeleteΤα λές πολύ ωραία. 2-3 ταμεία τώρα και σε λίγα χρόνια ένα.Συμφωνώ σε όλα .Συνέχισε να γράφεις.Σε διαβάζουμε με ενδιαφέρον.Εχεις μια ικανότητα να αφηγείσαι γράφοντας.Και παρά του ότι τα κείμενά σου είναι μεγάλα διαβάζονται ευχάριστα.
Peripatetiques du Champ de Mars
ReplyDeleteθέλουμε και μεις τα κεκτημένα μας
1. Λαοκρατία κάτω η παρθενία
2. Καπότα είναι θέμα δημόσιας υγείας και κοινωνικό αγαθό, άρα δεν πρέπει να φορολογείται
3. Την καπότα την πληρώνει ο πελάτης και όχι η σκληρά εργαζόμενη με το αίμα της
4. Ανήκουμε στα βαρέα και ανθυγιεινά, άρα σύνταξη στα 15 χρόνια με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
5. Οπως την εδίδαξε η Λαϊς η Κορινθία, η σεξουαλική τέχνη πρέπει να ανωτατοποιηθεί
6. Το επάγγελμά μας πρέπει να κατοχυρωθεί. Δεν μπορεί η πάσα μία να ασκεί το επάγγελμα χωρίς άδεια ασκήσεως.
καλά τα πας, συνέχισε
ReplyDeleteΛοιπόν, επειδή νομίζω πως έχουμε χάσει το μέτρο σε σχέση με τα προνόμια των μηχανικών, ορισμένες παρατηρήσεις:
ReplyDelete1. Θεωρείτε πως τα 850 καθαρά για νέο εργαζόμενο που θέτει το ΤΕΕ είναι υπερβολική αμοιβή & προκλητικό προνόμιο; Κάποιος με 5 χρόνια σπουδές σε Πολυτεχνείο, ου για να εισαχθείς και να το τελειώσεις δεν είναι τόσο απλό και εύκολο, δεν δικαιούται 850 όταν αρχίσει να εργάζεται;
2. Το 2% που αναφέρεται ας καταργηθεί αν αυτό είναι το πρόβλημα. Πάλι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Το ΤΣΜΕΔΕ δεν θα έχει πρόβλημα, γιατί έχει πάρα πολλούς εργαζόμενους που κάνουν εισφορές και ελάχιστες παροχές. Για να τα λέμε όλα όμως, το ταμείο με τη μεγαλύτερη κρατική χρηματοδότηση είναι το ΙΚΑ. Το πρόβλημα είναι αλλού και όχι στις εισφορές των εργαζομένων και στις υψηλές συντάξεις (πράγματα ανύπαρκτα. Ο στόχοσ είναι να ανοίξει η μεγάλη αγορά τησ ιδιωτικής ασφάλισης και όλα όσα γίνονται και λέγονται είναι το μέσο.
3. Η πλειονότητα των μηχανικών δεν έχουν μπαμπά μηχανικό να τους τα έχει όλα έτοιμα. Δουλεύουν πάρα πολλές ώρες και αμείβονται πολύ χαμηλά. Δεν νομίζω πως θα λυθεί το πρόβλημα της G700 με το να πέσουν και άλλο οι αμοιβές. Εκτός και αν έχουμε αποφασίσει πως για να μην διαμαρτύρονται όσοι παίρνουν πολύ λίγα, να γίνουν όλοι έτσι. Δεν είναι λύση η ισότητα στη φτώχεια.
Nτάξει κύριοι μετανάστες, εμείς δεν είμαστε ρατσιστές, εχουμε ανοικτές πόρτες, είμαστε φιλευσπλαχνοι. Αλλά και σεις πρέπει να διπλασιάσετε την
ReplyDeleteα) την παραγωγικότητά σας ανα ώρα
β) διάρκεια της εργασιακής μέρας
έτσι ώστε να τετραπλασιασθεί η παραγωγικότητά σας ανα μετανάστη.
Οταν δε θα δεχθείτε να υποδιπλασιάσουμε και το ωρομίσθιό σας θα σας κάνουμε Ελληνες πολίτες για μιά γενεά. Αν δε δεχθείτε μα δουλεύετε δωρεάν για τα αφεντικά σας μέχρι να πεθάνετε θα επιτρέψουμε στα παιδια σας να γίνουνε Ελληνες.
Ετσι θα ζήσουμε όλοι καλά και θα πηγαίνουμε το βράδυ στην ακρογιαλιά.
Είναι φαρμέρηδες από όλο το κόσμο μαζεμένοι να συζητήσουν τα θέματα του κλάδου τους.
ReplyDeleteΡωτάνε τον Όλλανδό "Τι επθυμείς για την αγελάδα σου;" και απαντά "Νάναι παχειά και να κάνει πολύ γάλα", ρωτάνε τον Αμερικανό και λέει "Να κάνει διπλό γάλα από την αγελάδα του γείτονα". Ρωτάνε και το κάθαρμα (δηλαδή τον Ελληνα) και λέει "Να ψοφήσει η αγελάδα του γείτονα".
Γιατί λέτε μόνο για το ΤΣMEΔΕ και δεν γράφετε κάτι και για τις εισφορές στο Ταμείο Νoμικών που χρεώνονται στα συμβόλαια;
ReplyDeleteΔώσε βάση Κομφούκιε
ReplyDeleteΤώρα θα αρχίσουν να βγάζουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου.
Δεν σε ζηλεύω, σε ευδαιμονώ που αν και πλούσιος έφτυσες τα πάντα, έφυγες και ζεις ελεύθερος.
σωστό είναι αυτό που λες. Το ΤΣΜΕΔΕ δεν είναι τίποτα μπροστά σε δικηγορόσημα και συμβολαιογραφόσημα
ReplyDeleteαλλάζουμε post...
ReplyDeleteGia ton anonymous parapano pou eipe oti ean ta 850 eurw einai polla gia mikrotero mistho gia enan pou vgenh apo to Polytexnio.
ReplyDeleteLoipon.....filarako......KANEIS DEN SOU XRWSTA TIPOTE SE AUTHN THN ZWH.
O misthos/amoivh sou kathorizete apo thn piotita douleias pou kaneis kai to pelatologio sou.
Tipote parapano. To kratos orizh to min wage to kathena mas. Kai oi mixanikoi prepei na endasete se auto..............kai th pou spoudases 4,5 10 xronia........den me endiaferh.
@ κομφουκιος
ReplyDeleteΕυστοχο το ανεκδοτακι....
Και 2 περατηρησεις για να βαλουμε καποια πραγματα στη θεση τους...
Α. Στην Ελλαδα κυβερνουν τα Επιμελητηρια...
Β. Το αρχαιοτερο επαγγελμα ειναι το "Νταβατζηληκι"...
...και ο νοων νοητω.
@mb
ReplyDeleteΗ ποιότητα δουλειάς και αξία ενός μηχανικού δεν αξίζει 850 θες να πεις? Όσο για το ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα χρόνια σπουδών, στα υπέρ-φιλελεύθερα κράτη που έχετε όλοι εσείς σαν πρότυπα (ΗΠΑ, Αγγλία, κλπ) τις σπουδές τις αντιλαμβάνονται σαν "επένδυση" και γι αυτό απαιτούν ανταπόδοση στην αγορά εργασίας. Εγω δεν μίλησα για χρωστούμενα ή ανταπόδοση ή κεκτημένα. Απλώς θεωρώ πως οποιοσδήποτε θα θεωρούσε τα 850 σχετικά χαμηλή αμοιβή για κάποιον εργαζόμενο - πόσω μάλλον για κάποιον που έχει αρκετά υψηλό επίπεδο. Και για να τελειώνουμε, αν κάνω την ίδια δουλειά με την ίδια ποιότητα σε άλλη χώρα (π.χ. Γερμανία) θα ξεκινούσα με 3000 (και μην μου πεις για κόστος ζωής γιατί το έχω κάνει εκεί). Για να δεις πιο είναι το πρόβλημα δες το link
http://www.tanea.gr/ColumnCategory.aspx?d=20071123&nid=6668628&sn=ΚΟΣΜΟΣ&spid=877
@12:05
ReplyDeleteWraia osa aneferes, alla den anairoun to oti h syntexnia twn mhxanikwn (emp, tee klp) enai GTP k den exoun kanei tipota gia to profession tous. Yfos dh8en anwterothtas k mpakalosymferonta.
Fhle mou mixanike.
ReplyDeleteDEN ME ENDIAFEROUN H PRAKTIKES COZA NOSTRA.
O kathenas krinite apo ths ikanotites tou se mia eleutherh agora. Den xrtiazete ena somatio na orizh th prepei na einai o misthos sou.
Oi taktikes tou TEE einai oi idies taktikes pou xrisimopioun oi Zwnianoi.
Νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεστε τι γίνεται. Δεν μιλάμε για το ασφαλιστικό, τα προνόμια επαγγελμάτων ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που βλέπουμε είναι μία βήμα προς βήμα εξομοίωση όλων των αμοιβών προς τα κάτω. Το να μην παίρνει ο μηχανικός τα 850 που θεωρούνται "νταβαντζηλήκι", "συντεχνία" η ξέρω εγώ τι, τι θα σημαίνει πρακτικά αναρωτιέται κανείς; Σημαίνει πως θα ξεκινάει από πολύ πιο χαμηλά. Αυτό τι θα σημαίνει; Ότι και οι άλλοι θα είναι πιο χαμηλά. Δεν φαντάζομαι να πιστεύετε πως σε 1 έργο ο μηχανικός θα παίρνει λιγότερα από 1 εργάτη και αυτό όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί σε μία δομή εταιρίας έτσι θα είναι πάντα. Με την ίδια λογική να κατργηθεί και ο βασικός μισθός. Να μπαίνουμε στην αγορά εργασίας και ότι γουστάρει ο καθένας να δίνει
ReplyDeletek pali sou lew oti den diafwnw epi ths ousias mazi sou. Giati omws mesa sto genikotero xamo na "glitwsoun" oi mhxanikoi?
ReplyDeleteΝα προσθέσω ότι εγώ σαν μηχανικός ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΩ αυτό το 2%, πρώτα απ' όλα γιατί έχω την αίσθηση ότι οι μόνοι που τα κονομάνε από αυτό είναι η διοίκηση και οι γραφειοκράτες του ΤΣΜΕΔΕ.
ReplyDeleteΧαρακτηριστικά αναφέρω ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα μας ανακοινώθηκε ότι πλέον θα πληρώνουμε 100% των φαρμάκων γιατί το ΤΣΜΕΔΕ έχει να πληρώσει τους φαρμακοποιούς από πέρυσι. Μιλάμε για ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ. Μπορεί να ακούγεται μεγάλο, αλλά σε σχέση με το αποθεματικό των ~3000 εκατομμυρίων ευρώ που έχει το ΤΣΜΕΔΕ είναι απλά αστείο, είναι σαν ο Κόκκαλης να μην πληρώνει τον περιπτερά του για τα τσιγάρα του.
Δηλαδή δεν αισθάνομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι διαχειρίζονται σωστά τα λεφτά μου, ή ότι έχουν στο μυαλό τους το συμφέρον μου και όχι το δικό τους. Το μόνο που με εμποδίζει να φύγω από το ΤΣΜΕΔΕ είναι ότι το σημερινό νομικό καθεστώς με αναγκάζει να πάω στο ΤΕΒΕ, που αν μη τι άλλο διαχειριστές και διαχειριζόμενοι είναι πολύ πιο λαμόγια (δεν έχω καμία όρεξη να βρεθώ στο ίδιο ταμείο με 500.000 κακοπληρωτές).
Επίσης δε με ενδιαφέρουν καθόλου οι ρυθμιζόμενες αμοιβές, γιατί όπως σωστά ειπωθηκε αφορούν κυρίως τους πολιτικούς μηχανικούς και μάλιστα τους φτασμένους ελεύθερους επαγγελματίες πολ. μηχανικούς και τις εταιρείες. Οι μισθωτοί μηχανικοί δεν έχουν ούτε ρυθμιζόμενες αμοιβές ούτε τίποτα, και για τους νέους ελ.επαγγελματίες μηχανικούς οι (πολύ υψηλές) ρυθμιζόμενες αμοιβές συνεπάγονται ανταγωνιστικό μειονέκτημα: αν είναι να δώσεις 15.000, γιατί να τα δώσεις στον Δενμεξέρειημάναμου αντί σε κάποιο Όνομα;
Στις άλλες ειδικότητες οι ρυθμιζόμενες αμοιβές είναι ούτως ή άλλως πολύ κοντά, ή και πιο κάτω από αυτό που θα προέκυπτε από τον ελεύθερο ανταγωνισμό, π.χ. ~1000 ευρώ για ηλεκτρολογική μελέτη τετραόροφης πολυκατοικίας.
Να προσθέσω ότι μια άλλη σημαντική διαφορά που έχει το 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ από το αγγελιόσημο, είναι ότι το πρώτο τουλάχιστον καταλήγει εκεί που πρέπει να καταλήξει. Τι εννοώ; Έστω ότι πληρώνεις 100 ευρώ σε έναν μηχανικό. Η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά με κατάθεση των 100 ευρώ σε λογαριασμό όψεως. Η τράπεζα δεσμεύει αυτά τα λεφτά για 15 μέρες, αφαιρεί το 2% υπέρ ΤΣΜΕΔΕ και τις άλλες κρατήσεις, και μετά δίνει το καθαρό ποσό στο μηχανικό. Που μου θυμίζει ότι και η τράπεζα κονομάει από αυτήν την ιστορία, ίσως περισσότερο απ' όλους (15 μέρες βαλέρ!) αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
Αντίθετα, με το αγγελιόσημο, πληρώνεις 100 ευρώ στον εκδότη ή τον καναλάρχη και είναι δική του υπόθεση αν θα δώσει τα 20 στο ταμείο των δημοσιογράφων. Προφανώς έχει την ευχέρεια να μαγειρέψει τα τιμολόγια, αλλά οι περισσότεροι έχουν πολύ απλά την εξουσία να μη δώσουν καθόλου τα λεφτά στο ταμείο. Υπάρχουν εφημερίδες που χρωστάνε 10 και 20 εκατομμύρια ευρώ από αγγελιόσημα, τα οποία έχουν τσεπώσει οι εκδότες τους.
Γενικά αυτό το σύστημα των φόρων υπέρ τρίτων ευνοεί πολύ περισσότερο διάφορους μεγαλοκαρχαρίες (εκδότες, τράπεζες, γραφειοκράτες), παρά τους τρίτους υπέρ των οποίων υποτίθεται ότι δίνονται οι φόροι.
ΥΓ: Ωστόσο θα παρατηρήσω ότι ο μέσος Έλληνας, που τσιγκουνεύεται να δώσει 10.000 σε έναν μηχανικό για να του κάνει τη σωστή αντισεισμική μελέτη και δεν τσιγκουνεύεται να δώσει 50.000 για πλακάκια με στρας αξίζει να ψοφήσει θαμένος κάτω από πέντε ορόφους, σιγά μην τον λυπηθώ κιόλας για την "αδικία" που του γίνεται.Και δε συμφωνώ ότι το επάγγελμα του πολ. μηχανικού θα έπρεπε να είναι 100% ανοιχτό. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα, που αν αφεθούν τα πράγματα ελεύθερα θα χτίσει και η κουτσή Μαρία ετοιμόρροπα αυθαίρετα.
"ΥΓ: Ωστόσο θα παρατηρήσω ότι ο μέσος Έλληνας, που τσιγκουνεύεται να δώσει 10.000 σε έναν μηχανικό για να του κάνει τη σωστή αντισεισμική μελέτη και δεν τσιγκουνεύεται να δώσει 50.000 για πλακάκια με στρας αξίζει να ψοφήσει θαμένος κάτω από πέντε ορόφους, σιγά μην τον λυπηθώ κιόλας για την "αδικία" που του γίνεται.Και δε συμφωνώ ότι το επάγγελμα του πολ. μηχανικού θα έπρεπε να είναι 100% ανοιχτό. Τουλάχιστον όχι στην Ελλάδα, που αν αφεθούν τα πράγματα ελεύθερα θα χτίσει και η κουτσή Μαρία ετοιμόρροπα αυθαίρετα."
ReplyDeleteEidate nootropia twn ellhnwn engineers? Profesional ethos! An
8ewreis oti den amoibesai kala, kane kati allo! Ton kosmo omws mhn skotwneis
Δεν είμαι πολιτικός μηχανικός, και νομίζω ότι βγάζω πολύ περισσότερα λεφτά από όσους έχουν σχολιάσει εδώ, χωρίς να βασίζομαι σε ρυθμιζόμενες αμοιβές, thank you very much.
ReplyDeleteΕίμαι κριτής του φαινομένου της κυράτσας που θεωρεί ότι το πλακάκι με στρας (i.e. μια γαμημένη γυφτιά) αξίζει 50.000 και το να μην πλακώσει η πολυκατοικία της 30 άτομα την επόμενη φορά που θα γίνει ένα σεισμός 5 Ρίχτερ δεν αξίζει 10.000.
Αυτό είναι γενικό φαινόμενο: το #1 που τσιγκουνεύονται όλοι οι ιδιοκτήτες/εργολάβοι σε ένα σπίτι, το #1 που παρανομούν και το #1 που θυσιάζουν ποιότητα για τιμή, είναι η στατικότητα. Δηλαδή το πιο σημαντικό και το μόνο που αφορά άμεσα την ανθρώπινη ζωή. Αυτή είναι μια ροπή προς το έγκλημα, όχι μια ροπή ενάντια στην αδικία.
"Αν είναι η νέα γενιά να αγωνιστεί για τη σύνταξη των πενηντάρηδων σταρ-σύστεμ μισθωτών δημοσιογράφων σήμερα, και αύριο η ίδια να συνεχίσει να είναι επισφαλής και να πληρώνει κι από πάνω, τότε να μας λείπει το βύσσινο…"
ReplyDeleteH νεά γενιά ν'αγωνιστεί για να ΜΗΝ είναι επισφαλής!
Μόνο που όταν ξέρεις πως δίπλα σου υπάρχει κάποιος άνεργος, όπου δυνητικά μπορεί να σου πάρει την "επιθσφαλή" θέση,τότε είναι δύσκολο ν'αγωνιστείς.Εκτός κι αν πείσεις τον άνερργο πως όχι μόνο αγωνίζεσαι και για αυτόν,αλλά ΚΥΡΙΩΣ μαζί με αυτόν...
Έως τότε,καληνύχτα!
Σχετικά με τα όσα είπε ο φίλος πολιτικός μηχανικός - στα σημεία δε διαφωνώ, ναι θεωρώ ότι τα 850 ευρώ πρώτος μισθός δεν είναι πολλά για 5 χρόνια προυπηρεσία στα αμφιθέατρα αλλά έχω ακούσει και παιδιά με 8 χρόνια σπουδών να αρχίζουν και με λιγότερα στην απελπισία τους. Τα 850 ευρώ είναι λίγα για οποιονδήποτε πτυχιούχο ή μη όταν το νοίκι σε ανθρώπινο σπίτι σε ανθρώπινη περιοχή ανεβαίνει πάνω από 300 ευρώ και το γαλατάκι κάνει πάνω απο 1 ευρώ... Αλλά το ερώτημά μου είναι - γιατί να επιβάλει το ΤΕΕ ταρίφα μίνιμουμ; Ας το κάνουν όλοι οι κλάδοι τότες.
ReplyDeleteΛοιπόν όπως καταλάβατε δεν είχα σκοπό να τα βάλω με τους πολιτκούς μηχανικούς συλληβδην (δεν είναι όλοι στον αφρό) αλλά με συγκεκριμένη μερίδα τους, τους κοτσαμπάσηδες του ΤΕΕ και της μίζας. Ξαναλοιπόν και σόρρυ αλλά εγώ τον Ρουμάνο και τον Βούλγαρο μηχανικό τους εμπιστεύομαι μια χαρά - απλά τα πράγματα, άμα πάρουν το 'κολάει' της ελληνικής νομοθεσίας και γεωτεκτονικής ιδιαιτερότητας (δεν είναι πυραυλοεπιστήμη, μερικά στάνταρτς είναι, τα μαθαίνεις και τα εφαρμόζεις) τότε δεν βλέπω γιατί να με φοβερίζει το ΤΕΕ για μη κανονικές μελέτες. Έτσι να μάθουν ότι η ελληνική αγορά δεν είναι το τσιφλίκι τους. Αφού καλώς μας μάθανε να μην είμαστε ρατσιστές και αφού καλώς βάλαμε τον Έλληνα οικοδόμο να αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τα Αλβανικά συνεργεία, δε βλέπω το λόγο γιατί να μη πάρουμε και Βουλγάρικα γραφεία μελετών. Τώρα με το ίντερνετ κιόλας τη δουλειά την κάνεις και εξ αποστάσεως! Καλό θα κάνει στο ΤΕΕ και όχι κακό, ας νιώσουν λίγο ανταγωνισμό. Αμ πως!
Και για ποιες μελέτες μιλάμε; Για το κλόπυ πέιστ; Μια μικρή μελέτη για μια ιδιωτική κατοικία πόσο κοστίζει; Δεν έχω ιδέα αλλά σίγουρα πάνω από 1000 ευρώ εάν βγάλω έξω την όποια σχετική γεωλογική μελέτη (εδώ μερικοί χαμογελάνε!). Και το πρόγραμμα του πολιτικού μηχανικού πόσο κοστίζει αυθεντικό; Γύρω στα 3000, τιμή για μικρό γραφείο.
Συγνώμη δηλαδή έχουμε απόσβεση επένδυσης ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ; Λοιπόν αλλού αυτά. Υπάρχουν μελέτες για τις οποίες χρειάζετει ΕΝΑΣ πολιτικός μηχανικός και τη βγάζει σε ΕΝΑ οκτάωρο (για να μην μιλίσω για άλλα....). Συγνώμη αλλά τέτοια μελέτη την κοστολογώ 400 ευρώ και πολλά σας βάζω (έβαλα μέσα και την επιβράβευση της ειδικότητας του μηχανικού).
Για να μην πω για κάτι πιασμένους που απλά βάζουν την υπογραφή και τσεπώνουν το 60%. Για αυτό βλέπεις πολιτικούς μηχανικούς να τη βγάζουν πασάδες με μίνιμουμ ώρες πραγματικής δουλειάς και να περιφέρονται και να σουλατσάρουν για τα 'κονέ' μιλώντας με τον τάδε και με το δέινα τη μισή μέρα στα τηλέφωνα (εμέηλ δεν χρησιμοποιούν πολύ γιατί κρατιέται αρχείο της μαλακίας τους ενώ δεν βοηθάει στην άμεση πάρλα). Έχω δουλέψει από κοινού και με παλιούς και με νέους πολιτικούς μηχανικούς - μιλάμε για υπαλλήλους και όχι ελέυθερους επαγγελματίες - (σπουδαγμένους και Ελλάδα και Αγγλία - δεν κάνει διαφορά αφού στην τελική είναι η αγορά που τους διαμορφώνει) και παρά τις φωτείνές εξαιρέσεις, παρατηρούσα ότι την καθεαυτό δουλειά την τρέχανε όπως θα την έτρεχε και ο τελευταίος εκ των εργατών γιατί ακριβώς δεν τους ενδιέφερε καθόλου - αφού το χρόνο τους τον διαθέτανε στο ποιον γνωρίζουν, ποιος κάνει τι, πιος είπε τι - φροντίζοντας μη τους βγει κανείς 'περισσότερος'. Άμα σας πω λεπτομέρειες θα φρίξετε - ξέρεις τι θα πει να έρχεται ο πελάτης και να βρίζει 3 μαντράχαλους μηχανικούς (με χρόνια και δεκαετίες προυπηρεσίας πίσω) σε στυλ "είστε ΑΣΧΕΤΟΙ, είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ, αρνούμαι να μιλήσω μαζί σας - περιμένω να έρθει ο Υλίς για να δώσει λύση... και να γυρνάει και να τα λέει με τον 25χρόνο αρχιεργάτη (ένα παιδί τζιμάνι που είχα δασκαλέψει πως έπρεπε να πάει σωστά η δουλειά). Δηλαδή τι να λέμε! Και αυτό μη νομίζετε γιατί είμαι κάνας θεός - απλά τα πράγματα, ξόδευα λιγότερο χρόνο στο τηλέφωνο και περισσότερο στην ανάλυση της δουλειάς (αυτό για το οποίο πληρωνόμασταν). Αυτοί αναρωτιώνταν με μίσος, πως ο νέος τα κατάφερνε μόνος όταν 3 και δεν μπορούσαν αλλά το μόνο που επιβεβαίωναν ήταν το φαινόμενο μεγάλης μερίδας (αν όχι της πλειονότητας) παλαιών αλλά και νέων πολιτικών (και άλλων) μηχανικών στην Ελλάδα που δεν έχει ιδέα από διαχείριση και δεν αντιλαμβάνεται ότι στις δουλειές μας τα πάντα είναι 95% διαχείριση και 5% ειδίκευση και για αυτό και ένας άσχετος όπως εγώ έμπαινε μέσα και τα κατάφερνε καλύτερα.
Η αλήθεια είναι ότι καταλαβαίνω την αναγκη κάθε πολιτικού μηχανικού να τη βγάλει στον αφρό, με το τζίπ (δικαιολογείται αφού πάει στα χώματα!), το κινητό με τα πολύτιμα τηλέφωνα (που δεν έχουν σχέση με την καθεαυτό δουλειά αλλά με τα κονέ), το ύφος κοτζαμπάση και τον κουμπάρο από δίπλα όπως καταλαβαίνω
την ανάγκη του γιατρού ή του δικηγόρου να πουλήσει ακριβά την ιδιότητά του και να βγάλει τη μίζα του όπου μπορεί. Ανθρώπινο είναι.
Αυτό που δε γουστάρω είναι να μου τους επιβάλλουν όλους αυτούς συντεχνιακά. Όπως και για όλα τα άλλα πράγματα θέλω και εδώ να έχω την ελευθερία επιλογής.
@ulis
ReplyDeleteΊσως κάποια από αυτά να ισχύουν αλλά αφορούν μικρό ποσοστό μηχανικών και ασφαλώς όχι στους νέους μηχανικούς. Επίσης μηχανικοί είναι πάρα πολλές ειδικότητες όπότε μην γενικεύεις από κάποια λίγα που έχεις δει. Πήγαινε σε 1 οποιοδήποτε μελετητικό γραφείο και ρώτα τον νέο μηχανικό που δουλεύει εκεί πόσο κάθεται και πόσα παίρνει. Αν ήταν τόσο ρόδινα δεν θα κυνηγούσαν όλοι το δημόσιο με 1000 το μήνα.
Είπα όμως όλα αυτά τα όμορφα για να καταλλήξω αλλού.
ReplyDeleteΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
Δηλαδή ρε παίδες τα ευρώπουλα που κερδίζει ο γιατρός, ή ο πολιτικός μηχανικός μυρίζουν πιο ομορφα από αυτά που κερδίζει μια γραμματέας ή ένας περιπτεράς και πρέπει να μπουν σε ξεχωριστά ταμεία; Μήπως να κάνουμε και ξεχωριστά νοσοκομεία για να μην νοσηλεύονται άρρωστοι διαφόρων ειδικοτήτων (έτσι για να έχουν να λένε "τα δικά τους"¨- α καλά οι πολιτικοί μηχανικοί και στο κρεβάτι της κλινικής κονέ θα κάνανε!). Βασικά δεδομένου του συστήματος θα πρέπει να έχουμε συντεχνειακά νοσοκομεία γιατί είναι αδικία να νοσηλεύονται όλοι στο ίδιο ενώ πληρώσανε άλλα ο ένας και άλλα ο άλλος. Να κάνουμε και ξεχωριστές τράπεζες (αγροτική, ιατρική, μηχανική, νομική κτλπ.) για να κλείσει ο κύκλος της συντεχνίας.
Παίδες εάν είναι να διατηρούμε τα συντεχνειακά ας το κάνουμε σωστά και ας αντιγράψουμε και όλον τον κώδικα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτόκρατορίας και να μαζευόμαστε στις στωές και να λέμε τα συνθηματικά μας (γιατι στην τελική περιέργως παρά τη γραφειοκρατία οι Βυζαντινοί είχαν οργανωμένη και ευέλικτη οικονομία).
Ποια η χρησιμότης των ξεχωριστών ταμειών αν όχι η μία και μόνη αιτία ύπαρξής τους - η χρησιμοποίηση των αποθεματικών τους αν όχι η άμεση καταλήστευσή τους από μεγάλη ομάδα υαίνων. Και δεν πιστεύω ότι το ένα ταμείο θα είναι πιο "υγειές" και δεν θα τρώει κανένα σαρκοφάγο. Όμως ένα κοινό ταμείο με πολλαπλάσια μεγαλύτερο το αποθεματικό δε θα τραβήξει ύαινες να φάνε μόνο αλλά και λιοντάρια... Για εμάς φυσικά στην τελική μας στη σάπια περίπτωση μας συμφέρει να τρώνε 3 λιοντάρια και όχι 40 ύαινες! 40 ύαινες όμως είναι 40 ψήφοι και το ξέρουν καλά αυτό και για αυτό δείχνουν τα δόντια και γρυλίζουν άμα κάποιος πάει να βάλει χέρι στο ψοφίμι τους.
Και πίσω στο παράδειγμα του ΤΕΕ (και παράδειγμα για όλες τις άλλες συντεχνίες).... ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΎ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ; Ο ρόλος του ΤΕΕ θα έπρεπε να ήταν αποκλειστικά και μόνο αυτός ενός τεχνικού επιμελητηρίου - στην τελική όμως αυτό είναι το τελευταίο που κάνει.
Είναι θέμα κοινής λογικής. Τα λεφτά είναι λεφτά και δεν έχουν χρώμα ούτε άρωμα. Μπορώ σήμερα να είμαι μηχανικός και να πάω να πιάσω δουλειά στα μπουζούκια. Πρόβλημά μου. Ο κόσμος κινείται σήμερα, δεν είναι στατικός. Γιατί να πρέπει να μεταφέρω τα ασφάλιστρά μου από εδώ και απο εκεί; Εφόσον θέλουμε κρατική ασφάλιση και όχι ιδιωτική - τόσο το καλύτερο: ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ. Μία κεντρική οργάνωση -80% έξοδα διαχείρισης, +200% ευκολότερη διαχείριση και +300% ευκολότερος έλεγχος (άρα και λίγο πιο δύσκολο για την ύαινα να τσιμπησει, ίσως και για το λιοντάρι) αλλά πάνω από όλα κοινωνική δικαιοσύνη: η εισφορά για την υγεία κοινή για όλους (για να μη φωνάζουν όσοι βγάζουν πολλά ότι πληρώνουν για τους άλλους) και η εισφορά για τις συντάξεις όσο γουστάρει και μπορεί ο καθένας. Τόσα έβαλες τόσα θα πάρεις - ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα. Εάν θέλεις πιο μεγάλη σύνταξη, τα πιο εξεζητημένα φάρμακα και κρεβάτι σε κυριλέ νοσοκομείο τότε βάλε παραπάνω ή πάρε ιδιωτική σύνταξη, κάνε ότι θέλεις όχι όμως εις βάρος άλλων.
Μην γελιέστε και μη σας πουν τίποτα. Όσοι δέιχνουν δόντια ενάντια σε κάθε αλλαγή του ασφαλιστικού είναι οι γνωστοί που θα χάσουν το βαζάκι με το μέλι. Στην τελική καλύτερη και πιο καθαρή διαχείριση θα σήμαινε και λιγότερα έξοδα ασφάλισης για όλους μας (και εμάς τους εργαζόμενους και τους εργοδότες μας) άρα στην τελική την μεγάλη πλειονότητα θα την συνέφερε κάτι τέτοιο, αλλά βλέπετε... υπάρχουν αρκετοί που έχουν να χάσουν πολλά και έτσι βάζουν μπροστάρη τη συντεχνία και τη φοβερίζουν ότι θα χάσει τα τσιφλίκια της με κάθε είδους ηλίθια δικαιολογία.
Ανώνυμε δεν έχεις άδικο όμως αυτή η κατάσταση επηρεάζει και τον νέο μηχανικό (τόνισα και εσωτερικού και εξωτερικού) που ονειρεύεται και αυτός και πιαστεί από κάπου οπότε παρουσιάζει συχνά παρόμοιες συμπεριφορές. Παραπάνω τόνισα ότι οι πολιτικοί μηχανικοί που συνεργάστηκα ήταν υπάλληλοι και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όπως είπα όμως, τα παραπάνω καυτερά σχόλια στόχεψαν τον κοτζαμπασισμό του ΤΕΕ όχι το μηχανικό στα 850 ευρώ με 12 ώρο την μέρα. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι για πολλούς και υπέρ αυτών μιλάω.
ReplyDeleteΤι γινεται εδω μεσα ρε παιδια..?
ReplyDeleteΜηπως εχουμε χασει λιγο την μπαλα, η μου φαινεται?
Τα βαζουμε τωρα με τους μηχανικους, λιγο παραπανω με τους δημοσιογραφους, σε αλλο blog τα χωναμε αδιακριτα στους γιατρους, κ απ'οτι φαινεται επονται οι δικηγοροι..?!
Τι φασιστικη ισοπεδωση ειναι αυτη απο -υποτιθεται- νεους ανθρωπους που αν μη τι αλλο βλεπουν τι γινεται στον κοσμο, διαδικτυακα τουλαχιστο... Τα 'χετε παιξει τελειως...
Φυσικα οι νεοι επιστημονες -ανεξαρτητως πεδιου- ως επι το πλειστον θεωρουνται ως υψηλης καταρτησης εργαζομενοι, και πρεπει να αμοιβονται αναλογα, μια και η αμοιβη καθοριζεται και απο το τι αντιπροσωπευει η εργασια τους, αλλα και απο την ευθυνη που φερουν.
Σεβαστος ο υδραυλικος,ο μαραγγος,ο εργατοτεχνιτης, και ως ατομα, και ως κοινωνικη προσφορα. Αλλα δεν μπορουν να αμοιβονται η να εχουν αξιωσεις οπως ο μηχανικος πχ, που εχει την σχεδιαστικη και εποπτικη ευθυνη καπιου εργου... Και για να προλαβω καποιους κομπλεξικους, και στα τεχνικα επαγγελματα ανεκαθεν υπηρχε ιεραρχια πχ αρχιμαστορας,μαστορας,καλφας κτλ...
Δεν υποστηριζω σε καμια περιπτωση τα αισχρα 700ε μεσο ορο που χαρακτηριζει τη γενια μας. Γι'αυτο και παρεμβαινω οπως μπορω κ καταθετω καποιες αποψεις και ιδεες.. Νεες ιδεες χρειαζομαστε μπας και κανουμε κατι, οχι να παιζουμε την "ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ"...
Dreamer,
ReplyDeleteEan aksizete ta lefta pou thelete, ase thn agora na to kanonish auto.
φιλε Ανωνυμε..
ReplyDelete.. μακαρι να υπηρχε σωστος καπιταλισμος και αστικη συνειδηση και τοτε θα υπηρχε και ανταγωνιστικη αγορα... Οπως ομως εχω ξαναπει, στην Ελλαδα πολιτικα ειμαστε ανωριμοι... Το συνδρομο του "ραγιαδισμου" δεν το'χουμε ξεπερασει ακομα...
Σε πληροφορω λοιπον οτι αν πας σε καποια απο τις χωρες της Δ.Ευρωπης, πχ Αγγλια την γενετειρα του καπιταλισμου, θα διαπιστωσεις τι σημαινει αναγνωριση του εργου σου..Εκει αν κανεις ευσυνειδιτα τη δουλεια σου, σε προβαλουν κ σε προωθουν, και σε αναδεικνυουν...και φυσικα σε πληρωνουν αναλογα. Και δεν ειναι "σκορποχερηδες" ουτε ανοητοι. Απλα σου προσφερουν την αναγνωρηση κ καταξιωση που καθε ανθρωπος ζητα απο τη δουλεια του, για να συνεχισεις να προσφερεις αναλογα... κοινως επενδυουν πανω σου. Αυτη φιλε μου ειναι η αγορα...
Απλα εσυ θεωρεις αγορα το "Ελληνικο εκτρωμα" που ακομα δεν εχει αποφασισει τι θελει να ειναι.. Σοσιαλιστικο, καπιταλιστικο, κομουνιστικο, ψιλοφασιστικο, ενα απ'ολα..!?? Και που εχει μεινει να ελεγχεται απο μερικα "λαμογια" που το παιζουν "σοβαροι" επιχειρηματιες, πολιτικοι κοκ... και που δεν ειναι παρα η μετεξελιξη των "κοτζαμπασηδων"... Αρπαγες και καταστροφεις αυτης της χωρας, τετοιοι, που οι Ουννοι του Αττιλα θα μοιαζαν "αρσακιαδες"...
"Αγορα" επισεις εκλαμβανεται το "Νταβατζηληκι" των οποιων χαραμοφαηδων, διοικουν και λυμαινονται τα καθε λογης "Επιμελητηρια", "συνδικατα", "Δεκο" ο ιδιος ο "Δημοσιος τομεας", που εχει φτασει να αξιωνει "διδακτορικα" για μια θεση 700ευρω... Αλλα ολα αυτα δυστυχως δεν ειναι αγορα... ειναι "ΠΛΕΜΠΑ" που εχει θεση στοχο να καταπνιξει καθε υγειη προσπαθεια σ'αυτο τον τοπο..
Σας το χω ξαναπει, αυτο το blog εχει δημιουργηση νεες δυναμικες.. Πρεπει απο τη διαδυκτιακη διαμαρτηρια και καταγγελια, να προχωρησουμε σε δημιουργια κινηματος πιεσης. Στην Αγγλια και παλι οι νεοι γιατροι,μπροστα στην αβεβαιοτητα και την επαγγελματικη ανασφαλεια που τους εφεραν οι αλλαγες στην εκπαιδευση τους, οργανωθηκαν και δυναμικα διεκδηκησαν και πετυχαν να το σταματησουν και να το αλλαξουν.. Προτοστατης σ'αυτη την κινηση ηταν το.. www.remedyuk.net ena action network αποτελουμενο απο 5 ατομα...
Dreamer,
ReplyDeleteSthn Agglia den exeis omws ena organizmo san to TEE, pou llei posso p[repei na plironounde oi mixanikoi, kai posso prepei na pliroseis to tsmede ean theleis na vgaleis adeia oikodomhs.
Sigoura sthn Agglia, Amerikh, Australia.....o kopos sou anagnorizete.......alla den simenh auto oti ean pareis ptyxio (oti ptyxio na einai auto) exeis idika dikeomata pou se afinoun na dras me mafiozikh siberifora sthn koinonia.
Opos les esei, o kopos sou anagnorizete, alla ean eisai px giatros, pou kaneis mono kesarikes sthn gena (opos einai edw h 80% apo ths genes) tote tha pareis to poulo. Auto isxh se olla ta epaggelmata.
Edw sthn Ellada oi ptixiouxh mixanikoi/giatroi/dikigoroi klp nomizoun oti efoson phran ptyxio, oi koinonia tous xrostah ena mistho kai mia asfaleia.
Kai apo taktikes san autes einai o logos pou h Ellada den exei eleutherh agora.
Sthn Agglia den exeis omws ena organizmo san to TEE, pou llei posso p[repei na plironounde oi mixanikoi, kai posso prepei na pliroseis to tsmede ean theleis na vgaleis adeia oikodomhs.
ReplyDeleteεμ αυτή εδώ σε θέλω κάβουρα να παρπατάς στα κάρβουνα