Του Παναγιώτη Σταμπουλίδη*
Οι ελεγκτές της τρόικας το είπαν ξεκάθαρα: είστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι για την σωτηρία σας! Πιο απλά, δεν γίνεται να ειπωθεί. Το στοίχημα πλέον είναι της Κυβέρνησης και μόνον. Κανείς άλλος εκτός από αυτή δεν θα έχει την ευθύνη για την όποια τύχη της Ελληνικής οικονομίας και της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός οφείλει τώρα να προτάξει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης του και χωρίς αναστολές και προσχήματα να προχωρήσει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Σ’ αυτή την φάση υλοποίησης του προγράμματος εξυγίανσης, του πιο μολυσμένου πολιτικοκοινωνικού συστήματος του σύγχρονου κόσμου, δεν χωρούν ευφυολογήματα του τύπου: δημόσια διαβούλευση, συνεννόηση με τους εταίρους και πολιτική αλληλεγγύη με τα υπόλοιπα κόμματα. Η κυβέρνηση είναι μια και μοναδική. Εκλέχτηκε να κυβερνήσει και όχι να διαβουλεύεται επί μακρόν έως ότου κάποιος συμφωνήσει με τις προτάσεις της. Είναι τώρα η στιγμή που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες του, εάν επιθυμούν να εργαστούν εφαρμόζοντας το πρόγραμμα εξυγίανσης ή να αποχωρήσουν με συνοπτικές διαδικασίες.
Κατά τον έλεγχο που διενέργησαν οι επιθεωρητές των συμμάχων μας, διαπιστώθηκαν δύο βασικά ζητήματα που καιρό τώρα έχουμε πει ότι πλέουν παράλληλα. Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις στην δομή του κράτους πρέπει να υλοποιούνται ταυτόχρονα, αλλιώς αφενός μεν σε λίγο καιρό θα επανέλθει από εκεί που ξεκίνησε και αφετέρου δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί κάτω από άλλες συνθήκες από τις σημερινές.
Η Κυβέρνηση όμως δείχνει να έχει εγκλωβιστεί στο κτίριο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και αδυνατεί να αντιληφθεί την ανάγκη για επιτάχυνση των διαθρωτικών αλλαγών. Αυτή η αδυναμία τείνει να γίνει η ‘’αχίλλειος’’ πτέρνα του προγράμματος εξυγίανσης και να τινάξει κάθε προσπάθεια στον αέρα.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υλοποιηθούν πολιτικές που πρώτα απ’ όλα δημιουργούν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πολιτικές όπως, η μείωση της γραφειοκρατίας και η θέσπιση νόμων διευκόλυνσης της εγκατάστασης (fast track) νέων επιχειρήσεων δεν αρκούν. Πρέπει να προχωρήσουμε σε κατάργηση υπηρεσιών προκειμένου να απεμπλακούμε από την συντεχνιακή γραφειοκρατία που δημιουργείται μετά την νομοθέτηση.
Το κόστος της εγκατάστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων που σήμερα δραστηριοποιούνται στην χώρα είναι μεγάλο και απωθητικό. Διαδικασίες του παρελθόντος που έχουν δώσει υπεραξία σε εργασίες ή υπηρεσίες που δεν παράγουν πρέπει να καταργηθούν προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Δεν μπορεί να υπάρχουν σωματεία φορτοεκφόρτωσης προϊόντων και να δημιουργούν επιπλέον κόστος στα προϊόντα μην αφήνοντας όποιον θέλει να φορτώσει μόνος. Δεν μπορούν να υπάρχουν κλειστές αγορές διακίνησης των αγαθών.
Η όποια προσέγγιση σε νέους εγχώριους και ξένους επενδυτές προϋποθέτει ένα σταθερό και βιώσιμο εργασιακό και ασφαλιστικό πλαίσιο. Το εργασιακό & ασφαλιστικό κόστος στην Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται στην ποιότητα των παραγόμενων υπηρεσιών. Η λύση που δίνεται από το Μνημόνιο δεν είναι αυτή που οι στείρες δυνάμεις προβάλλουν. Οι επιχειρησιακές ΣΣΕ ήταν και θα είναι πάντα πιο δίκαιες από τις εκάστοτε κλαδικές ΣΣΕ. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν την δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής σε συνθήκες κρίσης, χωρίς να επωμίζονται μόνες τους το κόστος των απολύσεων. Παράλληλα το κράτος πρέπει να δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας και επανακατάρτισης των εργαζομένων προκειμένου να μην πέφτουν σε ‘’χειμερία νάρκη’’.
Καθοριστικό σημείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι και το κόστος ασφάλισης των εργαζομένων. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι είναι δυσανάλογο της παραγωγής αλλά και του πραγματικού εργασιακού χρόνου. Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες είναι στον σωστό δρόμο αλλά δεν αρκούν. Άμεσα θα πρέπει να μειωθεί το κόστος ασφάλισης για τις επιχειρήσεις οριοθετώντας την κατώτερη συμβολή της, και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα στον εργαζόμενο για την ιδία συμμετοχή στην περίπτωση των περισσότερων απαιτήσεων που μπορεί να έχει ό ίδιος.
Κάθε πτυχή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας θα πρέπει να αντανακλά και την αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης των πολιτών. Φυτώριο ανάπτυξης μιας νέας αντίληψης για την κοινωνία και το κράτος είναι η εκπαιδευτική αλυσίδα. Τίποτα δεν θα διαρκέσει στον χρόνο αν δεν αλλάξουμε το τριτοκοσμικό εκπαιδευτικό κατεστημένο. Ποτέ δεν θα βγούμε από την κρίση των αξιών αν δεν ανατρέψουμε κάθε πτυχή της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν είχαν το σθένος να ξηλώσουν το «σύστημα» των ΑΕΙ. Δεν είχαν το κουράγιο να απελευθερώσουν την γνώση για τους νέους φοιτητές. Αρκέστηκαν σε ψευτοαναγνωρίσεις κολλεγίων και από ότι φαίνεται σε επιδερμικές αλλαγές του πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ. Κανείς Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται οι δαπάνες για την παιδεία να πέφτουν σε άδειο πηγάδι. Είναι γνωστό σε όλους ότι μόνον πέρυσι εδόθησαν 7 δις ευρώ για την παιδεία. Πέραν αυτών όμως υπάρχουν και άλλοι πόροι που εισέρχονται στα ταμεία των ιδρυμάτων για τους οποίους κανείς δεν ρωτάει που τελικώς διατίθενται.
Σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να φανεί πιο χρήσιμη για τον τόπο και τις γενιές που έρχονται. Πρέπει να διαμορφώσει ένα σύγχρονο, ανοιχτό και ανταγωνιστικό πανεπιστήμιο. Πρέπει να προσφέρει σε όλους την δυνατότητα της επιλογής και της δοκιμής. Πάνω από όλα όμως πρέπει να θεσπίσει ποιοτικά κριτήρια ύπαρξης των ΑΕΙ & ΤΕΙ. Το κόστος λειτουργίας ανούσιων και ανερμάτιστων σχολών είναι απαγορευτικό για την χρησιμότητά τους. Τώρα χωρίς διαβουλεύσεις και τα γνωστά τερτίπια, πρέπει να κλείσουν οι σχολές και τα τμήματα που δεν έχουν καμία ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Πρέπει να συγχωνευτούν και να συρρικνωθούν σε λειτουργικό και γεωγραφικό επίπεδο τα εναπομείναντα ιδρύματα προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι αλλά και να οργανωθούν ταχύτερα και καλύτερα.
Τέλος , η χώρα μας οφείλει να ξεπεράσει ταμπού και δόγματα άλλων εποχών. Πρέπει να λειτουργήσει με γνώμονα την επιβίωσή της στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται. Νομίζω ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε τη συνδιαχείριση των φυσικών πηγών ενέργειας σε θάλασσα και στεριά. Θα ήταν σκόπιμο να μπούμε σε μία δίκαιη συνεργασία με τους Τούρκους γείτονες και ενώνοντας τις δυνάμεις μας να συνεκμεταλλευτούμε τα κοινά σημεία. Αυτή η συνεργασία θα επιφέρει έσοδα από τις εκμεταλλεύσεις, την μείωση του αμυντικών εξοπλισμών, αλλά και από την έρευνα, τον τουρισμό και πολιτισμό.
*Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης είναι μέλος της G700.
Μια χαρά τα λες.
ReplyDeleteΗ απορία η δική μου όμως είναι η εξής: τώρα τα ανακαλύψατε όλα αυτά? Οι ελεγκτές της τρόικας έπρεπε να μας το πουν ?
Εδώ τουλάχιστον είμαστε αρκετοί που τα λέγαμε αυτά και προ τρόικας.
Και αφού είναι έτσι τα πράγματα γιατί δεν προχωράς ένα βήμα παραπέρα να αποδώσεις ευθύνες εκεί που πρέπει ?
Στο βαθύ ΠΑΣΟΚ γιά τις ΔΕΚΟ και το δημόσιο χάλι,στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ που γέμισε ΤΕΙ την Ελλάδα, στις "προοδευτικές" νεολαίες που έκαναν τα ΑΕΙ χωματερές κτλ κτλ κτλ
Και για το τέλος το κερασάκι- συνδιαχείριση στο Αιγαίο.
Φρένο παιδιά, εκτροχιάζεστε.
Οι δαπάνες γιά εξοπλισμούς θα μπορούσαν να είναι πολύ λιγότερες γιά τους ΙΔΙΟΥΣ ακριβώς εξοπλισμούς αν κάτι λαμογΑΚΙα δεν έπαιρναν μίζες.
Επειδή βλέπω ότι το αρθράκι είναι copy-paste από σχόλιο του κ. Σταμπουλίδη στις 24/11, στο οποίο ρωτούσα αν υιοθετείται από τη "νέα" G700 (από ότι φαίνεται υιοθετείται, αυτούσιο), παρακαλώ και πάλι ευγενικά για απάντηση στα ερωτήματα που έθεσα τότε και δεν πήρα ποτέ απάντηση:
ReplyDeletehttp://g700.blogspot.com/2010/11/blog-post_24.html?showComment=1290636957857#c4098044802466002188
Με δύο ακόμα σύντομα ερωτήματα:
9. Αν όλα πήγαιναν τόσο καλά μέχρι τώρα, γιατί η τρόικα μας τράβηξε το αυτί; Ένα χρόνο μας λένε ψέμματα (άντε καλέ) ή τώρα απλά μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα;
10. Εφόσον τώρα όλοι είναι χαρούμενοι που η αποπληρωμή του δανείου θα πάει για την επόμενη δεκαετία, μήπως πρέπει τώρα, βάσει του πιο χαλαρού προγράμματος, να επιστρέψουν μερικές από τις περικοπές; Δεν πρέπει να υπάρξει ανταπόδοση στις "θυσίες" και στην "ανοχή" των πολιτών;
Παρακαλώ, ας μην αρχίσουμε πάλι το γνωστό τροπάριο για τους κακούς ΔΥ, τα έχουμε πει χίλιες φορές. Τα ερωτήματα που θέτω είναι πολύ συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αυτό για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.
Ευχαριστώ.
Δεν υπάρχει βαθύ ΠΑΣΟΚ.Υπάρχει βαθύ κράτος που το παράγει ένα βαθύ πολιτικοκοινωνικό σύστημα που υπερβαίνει το ένα κόμμα.Είναι επιπόλαια αυτή η προσέγγιση και το απέδειξε περίτρανα η 6ετία Καραμανλή.Τα άλλοθι και το κυνήγι μαγισσών, στις ερμηνείες μας, μάς έφεραν μέχρι εδώ και δεν μας επιτρέπουν ακόμα και σήμερα, που δεινοπαθούμε, να απαλλαγούμε απο τους δαίμονές μας.
ReplyDeleteΑυτός ο εχθρός, με το κωδικό "βαθύ ΠΑΣΟΚ", είναι ο κακός μας εαυτός που φοβόμαστε να τον αντιμετωπίσουμε μόλις φθάνει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων.
Δεν άκουσα κουβέντα για το ποιοί ευθύνοται που τα καράβια είναι δεμένα 10 μέρες τώρα στα λιμάνια.Δεν άκουσα κουβέντα γιατί αυτοί οι 100 τραμπούκοι του ΠΑΜΕ θα πρέπει να κρατάνε σε ομηρία τη νησιωτική Ελλάδα.
Απεναντίας ασχολούμαστε όλοι με εύπεπτα θέματα μη τυχόν και θίξουμε κάποιον απο τους νταβατζήδες μας.
Συνδιαχείρηση-συνεκμετάλευση, της Ανατολικής Μεσογείου, με τους Τούρκους,με τους Ισραηλινούς,με τους Λιβανέζους, με τους Κύπριους,με τους Αιγυπτιους,με τους Λίβυους; Αν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε εμείς οι εθνικά κομπλεξικοί τέτοιους νεωτερισμούς!
ReplyDeleteΣυνδιαχείρηση και συνεκμετάλευση του Αξιού, του Νέστου,του Στρυμώνα,του Εβρου;
ReplyDeleteΟχι! Οχι! Εμείς είμαστε εθνικά υπερήφανοι.Θέλουμε τα διεθνή ποτάμια να τα κάνουν χαβούζες οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι.
«Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το κρατικό και συντεχνιακό σύμπλεγμα, το οποίο δεν αποτελεί απλώς το μείζον πρόβλημα στη διακυβέρνηση της χώρας,αλλά τον ουσιαστικό πάτρωνα του τόπου.Η απαλλαγή από αυτό το σύμπλεγμα είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για να χτίσουμε μια σύγχρονη οικονομία, μια σύγχρονη κοινωνία» Δασκαλοπουλος,πρόεδρος του ΣΕΒ.
ReplyDeleteΠάντα ο Δασκαλόπουλος έχει ενδιαφέρουσες απόψεις.Είναι ένα ανοιχτό μυαλό.
Μιλάει για πατρωνία,διακομματική και πολύχρωμη που περιλαμβάνει ΟΛΑ τα κόμματα.
Η μόνη μου διαφωνία είναι ότι το άρθρο αποδέχεται τη λογική της τρόικας. Κι όμως αυτή η λογική θα κάνει το G700 G500. Δέχομαι την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές κι επενδύσεις στο τόσο μορφωμένο δυναμικό της χώρας, αλλά όχι τη λογική της "ανταγωνιστικότητας'.
ReplyDeletese poia logikh dhladh th dexesai?
ReplyDeleteΜάλλον πρέπει να βρούμε πρωθυπουργό διότι αυτό το σούργελο είναι πλέον "στοχαστής"..
ReplyDelete+
Στη λίστα με τους 100 κορυφαίους στοχαστές για το 2010, την οποία συνέταξε το περιοδικό “Foreign Policy”, περιλαμβάνεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου (και συγκεκριμένα στην 79η θέση).
+
parmenides
καταντάει εμετικό το λιβάνισμά σου
εντός των οργάνων του κόμματος σου κάνε ότι θες
εδώ σεβάσου το χώρο, τους συνομιλητές και την κοινή λογική
Ser
ReplyDelete"Μάλλον πρέπει να βρούμε πρωθυπουργό "
Ετοιμάσου,είσαι ο Καταλληλότερος.
Για τη νέα βράβευση του ηγέτη μας, λεπτομέρειες και links εδώ:
ReplyDeletehttp://g700.blogspot.com/2010/11/blog-post_28.html?showComment=1291046234288#c7781092876498082625
Όπως έγραψα και εκεί, άλλη μια δήλωση φέτος τύπου "...we need global governance..." και του χρόνου πάει για Nobel.
@parmenides:
ReplyDeleteΜπορείς σε παρακαλώ να μας διαφωτίσεις, τι ΑΚΡΙΒΩΣ εννοείς με τον όρο "συνδιαχείριση", του Νέστου, του Έβρου, της Ανατολικής Μεσογείου; Που ακριβώς γεωγραφικά και κάτω από ποιο διεθνές καθεστώς (εφόσον δεν έχει οριστεί η υφαλοκρηπίδα με Τουρκία);
Αν έχεις φυσικά οδηγίες και άδεια από το κόμμα. Μην σε φέρνουμε και σε δύσκολη θέση.
Το ίδιο έχω ρωτήσει και τον κ. Σταμπουλίδη σχετικά με το άρθρο (το αναφέρει γενικά), αλλά ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση.
"Τι προέβλεψε ο Τομάσο Σιόπα" (30/11):
ReplyDelete"...«όσοι έχουν παιδιά που σήμερα είναι 15 ετών μπορεί να ευελπιστούν ότι από τις θυσίες που κάνουν σήμερα θα ωφεληθούν εκείνα όταν θα πλησιάζουν στα τριάντα τους»..."
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/82746/misi-genia-tha-thusiastei/
"Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού προέβλεψε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα..." (30/11):
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/82463/apekleise-to-endehomeno-hreokopias-o-tomaso-siopa/
Αυτά για όσους έχουν αυταπάτες, για να ξέρουμε τι πραγματικά σκέφτονται και προτείνουν μακριά από τις κάμερες οι σύμβουλοι του Jeffry.
Ολες τις προτάσεις των μυστικοσυμβούλων τις μαθαίνεις απο τις τηλεοράσεις ρε μπαγάσα που το έχουν "τύμπανο και συ κρυφό καμάρι".
ReplyDeleteΕχεις μανία στα αυτογκόλ.
Αν αναλωνόμαστε στο να κάνουμε διαπιστώσεις και στο να περνάμε νόμους που βάζουν φόρους στους μικρούς και διευκολύνουν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν να έχουν απλά περισσότερα κέρδη μειώνοντας προσωπικό και επενδύσεις δεν κάνουμε τίποτα.
ReplyDeleteΘέλουμε εργοστάσια. Θέλουμε παραγωγή. Θέλουμε καλλιέργειες και όχι φωτοβολταϊκά σε χωράφια.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete@Normad:
ReplyDeleteΑφού εσύ τα ξέρεις πιο καλά, δεν μας λες τι έγινε εχθές στη συγκέντρωση των δημοσιογράφων;
Γιατί έφαγε freddo στο κεφάλι ο Σόμπολος όταν πήγε να μιλήσει; Γιατί έριξε λευκό στην πρόταση διαγραφής του Παναγόπουλου (πρώην ΕΡΤ, νυν ΣΚΑΪ) για τις μεθοδεύσεις και τα τελεσίγραφα απόλυσης που μοιράζει από την περασμένη εβδομάδα;
Μήπως μπορείς να μας πεις ποια θα είναι στο εξής η επίσημη γραμμή στο Αλαφουζέικο, όταν μιλάνε στο εξής για τις απεργίες και μειώσεις μισθών; Θα τους κουνάνε το χαρτί απόλυσης δίπλα στην κάμερα;
jaga
ReplyDeleteΑν εσύ προτιμάς τα μιντια των νταβατζήδων, δικό σου πρόβλημα.Οι Αλαφουζαίοι τουλάχιστο δεν είναι διαπλεκόμενοι.
Οσο για το Σόμπολο,τον "προεδρεύοντα", είναι ένα ανθρωπάκι που κάνει μια δουλειά αντάξια των ανθρώπων που τον εκλέγουν σαυτή τη θέση.
Και φυσικά οι περισσότεροι δημοσιογράφοι των διοικητικών οργάνων της κρατικοδίαιτης ΕΣΗΕΑ, με όρους ελεύθερης αγοράς, δεν θα βγάζανε το ψωμί τους απο τη δημοσιογραφία,όπως δεν το βγάζουν και τώρα με καθαρό τρόπο.
ReplyDeleteΔεν το κατάλαβες ότι μπήκαμε στον αστερισμό των επιχειρησιακών συμβάσεων; Μπομπούνας είσαι,αλλά βλάκας δεν είσαι; Εσύ όμως προτιμάς να σκέφτεσαι με όρους "βιβλικής αριστεράς".
ReplyDeleteΟσο για τον Παναγόπουλο,είναι καλός να κάνει καλά τη δουλειά των αφεντικών του και τίποτε περισσότερο.Γιαυτό και είναι περιζήτητος.Τη διδάχτηκε απο τον Ρουσόπουλο το αφεντικό του στην ΕΡΤ.
ReplyDelete"...Οι Αλαφουζαίοι τουλάχιστο δεν είναι διαπλεκόμενοι..."
ReplyDeleteΤο άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;
Υποθέτω τα τάνκερ τα έχει δηλωμένα στην εφημερίδα για να κουβαλάει πετρέλαιο για τη θέρμανση έτσι;
Αν κρίνω από το ύφος, τα σχόλια για Αλαφούζους, ΕΣΗΕΑ και Παναγόπουλο, και κυρίως ότι αποφάσισες να γράψεις 4 σχόλια στο καπάκι, ενώ μέχρι τώρα δεν λες πάνω από 1-2 εξυπνάδες, νομίζω λέει πολλά από μόνο του.
Οι Αλαφουζαίοι ασχολούνται με τη ποντοπόρο και μόνο ναυτιλία.Δεν έχουν δουλειές με την Ελλάδα.Δεν είναι προμηθευτές του κράτους.Δεν έχουν ποδοσφαιρικές ομάδες,μπασκετικές ομάδες,εφημερίδες φιλάθλων οπαδών σε διατεταγμένη υπηρεσία κλπ,κλπ.
ReplyDeleteΕχουν ένα σοβαρό μεντιακό όμιλο,με υψηλά ποιοτικά στάνταρ και ανεξάρτητο απο δημοσιογραφικές διαπλοκές.
Επειδή "μπουμπούνας είσαι αλλα βλάκας δεν είσαι", αποφάσισα σήμερα να μην περιοριστώ σε "1-2 εξυπνάδες" μπάς και ανοίξεις λίγο τα μάτια σου έστω και σε μια άλλη απλή γνώμη πέρα απο αυτή που σε υποχρεώνουν τα αραχνιασμένα"βιβλικά άπαντα", αποσπάσματα των οποίων κάθε μέρα μας παρουσιάζεις με τα σχόλιά σου.
@normad
ReplyDeleteμάλλον καταλληλότερος είναι κάποιος ο οποίος ποτέ δεν παίρνει θέση και κάνει μόνο σχόλια - εγώ πάντως θα σε ψηφίσω
@normad:
ReplyDeleteΜια και σήμερα "αποφάσισες να μιλήσεις", καμιά απάντηση έχεις σε αυτά που ρωτάω παραπάνω (1-10);
Ή θα συνεχίσεις τα εμπαθή, προκλητικά, προσβλητικά, αμιγώς προσωπικά σχόλια εναντίον μου, όπως σας έχουν μάθει να κάνετε;
Στο έχω ξαναπεί. Όσο περισσότερο βρίζεις, εσύ και κάποιοι άλλοι εδώ μέσα, τόσο περισσότερο εκτίθεσαι.
"Την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία «Σπίθα» ανακοίνωσε ο Μίκης Θεοδωράκης"
ReplyDeleteΤον θυμάστε το Σπίθα τού "Μικρού Ηρωα";
Εχει χιούμορ ο Μίκης.
---------
"...Στην ομιλία του, που διήρκεσε δυόμισι ώρες..."
Εδώ δεν τα πήγε και τόσο καλά.Ο Κάστρο σε μια πλατεία της Αβάνας μιλούσε για 7 ώρες συνεχώς και υπό βροχήν.
"Εκδίδεται ευρωομόλογο ως 8 δισ. ευρώ
ReplyDeleteΣτην πρώτη έκδοση ευρωομολόγου προχωρά τον Ιανουάριο η ευρωζώνη προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας, όπως μετέδωσαν οι Financial Times.
Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ευρωομόλογο από την ευρωζώνη."
To περιμέναμε και το είχαμε προαναγγείλλει, με σχόλιό μας εδώ, πριν απο λίγες μέρες.
Το λέω όχι για να "βλογήσω τα γένια μου" αλλά να επισημάνω ότι σε όσους μας διαβάζουν θα βρίσκονται μερικούς αιώνες μπροστά σε κατανόηση των επερχομένων.
Οι εξελίξεις είναι "βιβλικές"(μου το κόλησε ο Normad) αρκεί,για να τις δούμε, να μην διαβάζουμε μόνο "Βίβλους" που τις επιμελείται ο πνευματικός μυστικοσύμβουλος του Σαμαρά, Λαφαζάνης.
Σας είπα ότι οι Γερμανοί στο τέλος πάντα κάνουν το σωστό γιατί ακούνε τους Γάλλους.
ReplyDeleteΗ Ευρώπη κάνει ένα άλμα στο μέλλον.Και μαζί της η Ελλάδα.
Ενδιαφέρον (αν και δεν έχω δει λεπτομέρειες), αλλά:
ReplyDelete- Τώρα που τον λογαριασμό θα τον πληρωσει ο φορολογούμενος της Ευρωζώνης, πως θα αντιδράσουν οι λαοί των Βόρειων χωρών;
- Καλή η αναχρηματοδότηση, αλλά τι γίνεται με την αποπληρωμή των χρεών; Ακόμα δεν έχουμε δει απο που θα έρθει ανάπτυξη ικανή να αποπληρώσει ένα συνεχώς αυξανόμενο χρέρος (και άρα συνεχώς αυξανόμενους τόκους);
- Ένα ευρωομόλογο θα συγκεντρώσει κεφάλαια, αλλά ποιός θα διαχειρίζεται αυτά τα κεφάλαια; Αν συνεχίσουν να τα διαχειρίζονται πλήρως οι κυβερνήσεις των χρεωμένων χωρών, αυτό δε θα αρέσει στις μη χρεωμένες χώρες. Αν δημιουργηθεί κάποια οικονομική εξουσία σε επίπεδο Ευρωζώνης, η οπόια θα "καπελώνει" τις εθνικές κυβερνήσεις, δε θα αρέσει στις χρεωμένες χώρες οι οποίες θα μιλάνε για προτεκτοράτα, χάσιμο της εθνικής κυριαρχίας κλπ.
jim slip
ReplyDeleteιδού η απάντηση"
"το «ευρωομόλογο» εκδίδεται από το ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και όχι από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει ζητηθεί από πολλούς στο παρελθόν.
Η έκδοσή του, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξήσει σημαντικά τις αγορές κρατικών ομολόγων, προκάλεσε ράλι στις αγορές. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν κέρδη πάνω από 2% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχυόταν 4%. Άνοδο σημείωσε και το ευρώ στα 1,31 δολάρια ενώ πτώση κατέγραφαν και τα spread σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του EFSF, το Ταμείο θα προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα τον Ιανουάριο με μια πρωτοβουλία που απευθύνεται κυρίως σε ευρωπαίους επενδυτές, ωστόσο, όπως παρατήρησε ο ίδιος, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ταμεία στη Μέση Ανατολή και στην Ασία.
Το EFSF, με έδρα στο Λουξεμβούργο, ιδρύθηκε μέσα στο τρέχον έτος ως προσωρινό ταμείο διάσωσης για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Με ορίζοντα ως το 2013, θα αντικατασταθεί από τον μόνιμο ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα οι ευρωπαίοι υπουργοί".
Απο εδω και πέρα θα έχουμε κατακλυσμό θετικών ειδήσεων.
ReplyDeleteΑν εφαρμοστούν δε και οι σημερινές προτάσεις του ΣΕΒ τότε το μνημόνιο θα αποτελει ένα εργαλείο του απώτατου πρελθόντος που έκανε τη δουλειά του με άριστο τρόπο και αυτοακυρώθηκε απο τις εξελίξεις που το προσπέρασαν.
Ναι, αν αναγκάσουμε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να δουλεύουν Σάββατα και υπερωρίες χωρίς να πληρώνονται, επιτέλους θα σωθεί το Σύμπαν από την κατάρρευση...
ReplyDeleteΜόνο που δεν μας είπε ο κ. Δασκαλόπουλος τι έκανε τα λεφτά που τσέπωσε από τη Δέλτα όταν την πούλησε. Τα "επένδυσε" στην Ελλάδα ή τα έστειλε για "επένδυση" σε τράπεζα κάποιου εξωτικού νησιού;