Tuesday, October 12, 2010

Η δημοσιονομική κρίση και οι παραπλανηθείσες κορασίδες

Η συζήτηση για το τι γνώριζαν και τι δεν γνώριζαν οι πρωθυπουργοί και οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη δυσμενή δημοσιονομική θέση της Ελλάδας δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Όχι απλά γιατί όλοι γνώριζαν. Άλλωστε ήξεραν τι γίνεται στο δημοσιονομικό ακόμα και οι πέτρες. Η G700, διαβάζοντας απλά δυο τρεις μελέτες και τον προϋπολογισμό κάθε έτους έβλεπε το μάτι του δημοσιονομικού κυκλώνα να μας καρφώνει συστηματικά από το 2007. Τελευταία πρόβλεψη στα τέλη του 2008. Το 2008, όταν ο Σημίτης προειδοποίησε για πιθανή προσφυγή στο ΔΝΤ, απλά κοιτούσε τα spreads να εκτοξεύονται εν μέσω λαϊκιστικής απλοχεριάς της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία πρόλαβε και μοίρασε κάτι δις ευρώ σε παροχές από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009 με αποκορύφωμα τα 500 εκ στους αγρότες.

Συνεπώς, τα Μέσα και οι πολιτικοί μας, που υποδύονται σήμερα τις παραπλανηθείσες κορασίδες με τη μνήμη χρυσόψαρου, όφειλαν να γνωρίζουν, απαλλάσοντάς μας από την θλιβερή τους υποκρισία.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι, στη δεδομένη συγκυρία της κρίσης, η αναμόχλευση της συζήτησης για τις γνώσεις των πολιτικών ηγετών γύρω από το δημοσιονομικό χάος του παρελθόντος είναι αντιπαραγωγική και πολιτικά ανόητη.

Πρώτον, τσιμπάνε οι πολιτικές δυνάμεις στις δηλώσεις Γιούνκερ και διχαζόμαστε σαν Έλληνες. Και δίπλα σ' αυτές και τα Μέσα. Αντιθέτως έπρεπε οι πολιτικές ηγεσίες να του στείλουν του Γιούνκερ σε συστημένο γράμμα τις διαχρονικές εκθέσεις της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών καθώς και τις γκάφες της Eurostat (πχ αποδοχή λογιστικών πρακτικών δημιουργικής λογιστικής, μαγειρέματα Goldman Sachs κλπ) υποδεικνύοντάς του ποιος άλλος ήξερε επίσης. Ποιος άλλος είναι συνένοχος. Κι επειδή ο ίδιος δήλωσε ότι ήξερε, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει δημόσια, άρα ομολογεί ότι είναι συνένοχος στην ελληνική τραγωδία, πρέπει μαζί με το φάκελο με τις εκθέσεις, να του αποσταλεί και μια πρόσκληση για ακρόαση στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία. Ο πατριώτης κύριος Σαμαράς θα μπορούσε να παίξει ηγετικό ρόλο σ' αυτό το θέμα και να δείξει έτσι την εθνική μεγαλοψυχία του.

Δεύτερον, κυρίως η κυβέρνηση, όφειλε αυτές τις μέρες να αναδείξει συντονισμένα την επίσκεψη Παπακωνσταντίνου στις Ετήσιες Συνόδους ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία. Η Ελλάδα ανάκτησε ξανά την αξιοπιστία της, τουλάχιστον στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ. Εκεί όπου με τον Γιούνκερ δεν ασχολήθηκε κανείς, ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Εκεί όπου τον τόνο έδωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των κρατών, οι οικονομολόγοι διεθνούς εμβέλειας και τα σοβαρά και έγκυρα ξένα Μέσα.

65 comments:

  1. Αυτό με το Γιουνκερ στην εξεταστική, του Πετσάλνικου ιδέα είναι και την αντιγράφετε;

    ReplyDelete
  2. Ναι, ναι. Πέτσα και ξερό ψωμί. Χοντρόπετσα γουρουνίσια εταϊζωμεν τη σκέψη μας...

    ReplyDelete
  3. Ουδέν εκ δενός γένοιτο.

    ReplyDelete
  4. Εξεταστιή επιτροπή ο Γιούνκερ; Γιατί; Τί τον ενδιαφέρει η ελληνική οικονομία; Εδώ δεν ενδιαφέρει τους "δικούς μας" ο Γιούνκερ φταίει;

    ReplyDelete
  5. Κι όμως εσείς,η G700, το γνωρίζατε και το περιγράψατε με ένα προφητικό τρόπο το Δεκέμβριο του 20008.
    ------
    Σας υπενθυμίζω ένα άρθο που είχατε γράψει και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρωτο θεμα" στις 28 Δεκεμβρίου του 2008.Μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα:
    "....Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας θα επιδεινωθεί και η ΕΕ,μαζί με την ΕΚΤ,θα αρνηθούν την κάλυψή του.Μέσω κάποιας σκληρής συμφωνίας και με συμμετοχή του ΔΝΤ,ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΕΠΩΔΥΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΠΡΟς ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ,ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΤΙΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ..."

    Σας παρακαλώ να δημοσιεύεσετε τώρα ξανά αυτό το κείμενο.Ηταν ένα απο τα πιό λαμπρά κείμενα που σας καθιέρωσαν,ως σοβαρό μπλόγκ,στη συνείδση πολλών αναγνωστών.

    ReplyDelete
  6. Nα τί απέφερε,ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, το τελευταίο ταξίδι στην Ουάσινγκτον του οικονομικού επιτελείου.

    -ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 1,17 δισ. με επιτόκιο 4,54%
    -Εθνική: Υπερκαλύφθηκε κατά 1,83 φορές η αύξηση κεφαλαίου
    -Blooberg: "Θα μειωθεί το -κόστος δανεισμού της Ελλάδας".
    -Κατω των 700 μονάδων τα spreads σήμερα.

    ReplyDelete
  7. Μην ασχολείστε με τον Πέτσα ούτε με το Γιούνκερ,οι άνθρωποι ρετάρουν.Τόσα χρόνια στη πολιτική στέγνωσαν.

    ReplyDelete
  8. Το κλίμα άλλαξε.Ακόμα και η Εθνική Ελλάδος κέρδισε τη Λετονία.
    Απόψε βέβαια με το Ισδραήλ θα φέρουμε μια "χρυσή ισοπαλία" καθότι "στρατηγικοί σύμμαχοι".

    ReplyDelete
  9. @G700:

    Σωστές οι επισημάνσεις στο άρθρο, ακόμα και η "επιτυχία" του Παπακωνσταντίνου στη ΝΥ - αν βέβαια το να δανείζεσαι ασύστολα αποτελεί μέτρο επιτυχίας (αλλά λόγω της κατάστασής μας, ας το δεχτούμε).

    Τα υπόλοιπα, προϋποθέτουν πολιτική ηγεσία που ενδιαφέρεται για τον τόπο και έχει κάκαλα να βάλει πόδι σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς. Είναι φανερό ότι ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο.

    Επομένως θα βολευτούμε όλοι προς το παρόν με τον χθεσινό "πρόλογο" του επίτιμου για τα νέα μέτρα που έρχονται και που τα κανάλια το θάψανε μέσα στη γνωστή αρλουμπολογία περί αέναης έχθρας Σαμαρά-Τραμπάκουλα κτλ κτλ κτλ...

    ReplyDelete
  10. Τα ποστς "φτωχαίνουν" διαρκώς
    κουβέντα καφενείου να γίνεται

    Αυτό το πόστ κινείται στην λογική ΚΝΕ-ΠΑΜΕ "αφού το λέμε έτσι είναι"

    και εις ανώτερα

    ReplyDelete
  11. Τα posts ή τα comments ser μου; Δεν κοιτάς και λίγο τον εαυτό σου στον κεθρέφτη καμιά φορά ή λογίζεσαι ως ο μόνος σοβαρός;

    ReplyDelete
  12. zouf
    το ένα φέρνει το άλλο.

    Και δεν κατανοώ καθόλου την ελληνική λογική σας να προσπαθείτε να απαξιώσετε τον συνομιλητή όταν δεν σας αρέσει αυτό που λέει.
    Ειδικά εσύ που δεν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο ουσιαστικό παρά μόνο 2 φορές περί "πράσινης ανάπτυξης"

    Επί της ουσίας αν εχεις κάποιο σχόλιο κάντο - εγώ το έκανα.
    Τα κείμενα έχουν "πέσει" πολύ και κείμενα σαν αυτό λες και προέρχονται από φυλλάδιο της ΠΑΣΠ

    ReplyDelete
  13. Ο ser πιθανώς εννοεί ότι ενώ το 2008 "προφητεύαμε" την επερχόμενη πτώχευση, τώρα ούτε ένα σιγουράκι για τις δημοτικές δεν έχουμε.....

    Αλλιώς, δεν κατανοώ καθόλου την ελληνική λογική του να προσπαθεί να απαξιώσει τα post όταν δεν του αρέσει αυτό που λένε.

    ReplyDelete
  14. Το ότι δεν υπάρχει ποταμός comments που σκούζουμε ο ένας στον άλλο, μάλλον σημαίνει ότι συμφωνούμε σε γενικές γραμμές. Δεν βλέπω κανένας να λέει κάτι αντίθετο, δηλαδή να εκφράζει αντίρρηση σε αυτά που επισημαίνει το άρθρο.

    ReplyDelete
  15. Μήπως έχει επισημάνει κανένας άλλος εκτός από εμένα την πολύ ύποπτη και ουσιαστικά αδικαιολόγητη "θετική" στάση των μεγαλοεπενδυτών τις τελευταίες ημέρες, όπως και το αντίστοιχο πιπίλισμα από τα δικά μας ΜΜΕ;

    Για παράδειγμα ο Τζ. Σόρος πριν λίγο καιρό έλεγε σε κάθε ευκαιρία πόσο κακή επένδυση είναι ο χρυσός, ενώ στο μήνα που ακολούθησε η τιμή του συνέχισε να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τώρα λέει πόσο καλή επένδυση είναι η Ελλάδα, γιατί υποτίθεται ότι πάμε καλά. Δεν πιστεύω ότι δεν έχει υπόψη του πως σε 90 ημέρες υποτίθεται πως πρέπει να κλείσει τρύπα κάμποσων δεκάδων δις, πράγμα αδύνατο.

    Μήπως, λέω μήπως, τα κοράκια έχουν αποφασίσει να ρίξουν τα CDS και να ξεφορτωθούν αυτά που αγόρασαν από εμάς λίγο πριν την ολική κατάρρευση; Δεν είναι και άσχημα να προεισπράξουν την αποπληρωμή μεγαλύτερων επιτοκίων σήμερα που τα spreads πέφτουν, και στη συνέχεια να προκαλέσουν και πάλι μια τεχνητή άνοδο και να μας ξαναδανείσουν ακριβά, ας πούμε τον ερχόμενο Μάιο, όταν θα "διαπιστώσουν με λύπη" ότι δεν μπορούμε με τίποτα να αποπληρώσουμε το ΔΝΤ;

    Όχι πως θα μας σώσουν, απλώς θα πετύχουν και πάλι πολύ υψηλά επιτόκια, λίγο πριν μπούμε στο μνημόνιο 2.0 (αυτό έκαναν και πριν μερικούς μήνες).

    ReplyDelete
  16. Υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει ήδη σκύψει για την κωλοτούμπα του ΔΝΤ 2.0

    Από το "δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση" πριν 2 εβδομάδες, τώρα λένε "είναι νωρίς ακόμα" και "το συζητάμε". Τα κανάλια ήδη το παρουσιάζουν σαν κρυφή ελπίδα και ευχή.

    Το μόνο που απομένει είναι να οριστεί η επόμενη διάρκεια (μέχρι 2018 τουλάχιστον) και η Μέρκελ να το φέρει "στα μαλακά" στους δικούς της, που είναι ήδη αντίθετοι.

    ReplyDelete
  17. To ζήτημα σαφώς και δεν ήταν ποιός ήξερε, όλοι ήξεραν. Κι η Κουτσή Μαρία από το Άνω Διαλεχτό της Κατοράχης το ξερε.

    Άρα και το ΠΑΣΟΚ γνώριζε επακριβώς την κατάσταση που παραλάμβανε τον Οκτώβριο, γι αυτό είναι επιεικώς απαράδεκτο να βγαίνει και να υποστηρίζει το αντίθετο. Τώρα η κουβέντα για αν το έλλειμμα είναι αυτό ή εκείνο, το έλλειμμα της Γιουροστατ έχει καταντήσει λάστιχο, ότι να ναι κι ότι μας πάει ανάλογα με τον καιρό.

    Το άθλιο της υπόθεσης είναι ότι τα ΜΜΕ έσπευσαν να "υποθέσουν" μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι ο πρωθυπουργός που δήλωσε ότι κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα ήταν ο Καραμανλής.

    Δηλαδή έλεος, και η προπαγάνδα έχει τα όριά της. Για όλα φταίει ο Μπουχέσας, ε αυτό το εμπεδώσαμε ήδη από το 2008.

    Βέβαια το σημαντικό των δηλώσεων δεν είναι η συκοφαντική δυσφήμιση της χώρας από τον αρχηγό κόμματος στο οποίο αποδεδειγμένα έχουν καταλήξει χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens (Τσουκάτος).

    H ουσία των δηλώσεων Γιούνκερ είναι ότι οι Γαλλογερμανοί εκμεταλλευόμενοι την διαφθορά των Ελλήνων πολιτικών, και χρησιμοποιώντας ως "πολιορκητικούς κριούς" εταιρίες στιλ Siemens και γερμανοτσολιάδες αλά Χριστοφοράκος, αλώσανε και λεηλατήσανε κυριολεκτικά τον δημόσιο πλούτο της χώρας. Κι όλα αυτά με την ανοχή της ΕΕ!

    Αυτό είπε στην ουσία ο άνθρωπος. Άλλα στη χώρα της φαιδρής πορτοκαλέας τσιμουδιά...

    ReplyDelete
  18. Έτσι κύριε Πάγκαλε;

    Κάτι γερμανοτσολιάδες τα φάγανε μαζί με Γάλλους, Γερμανούς κι όλα τα αφεντικά τους. Αυτά είπε στην ουσία ο Γιούνκερ.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Αφού λοιπόν το ΠΑΣΟΚ γνώριζε την κατάσταση, και πολύ πιθανώς να είχε προυπολογίσει και την πιθανή κατάληξη, είναι τόσο απίθανο να υποθέσω ότι μερικοί διεφθαρμένοι "insiders" (σαν κι αυτούς που ο ΓΑΠ υποστηρίζει ότι διαθέτει η χώρα) αντί να προσπαθίσουν έστω για την τιμή των όπλων να περισώσουν κάτι, αντιθέτως, ήρθαν μέτα λόγου γνώσεως και φόβο θεού σε αγαστή συνεργασία με τραπεζικούς οίκους εσωτερικού και εξωτερικού παίζοντας στο κερδοσκοπικό παιχνίδι με τα ελληνικά CDS (Τ+3 που έγινε Τ=10) κερδίζοντας τεράστια κέρδη;

    Λέω γω τώρα...

    ReplyDelete
  21. Ενας άλλος πολύ σοβρός λόγος που θα επηρεάσει τα cds,καθοδικά, είναι το νικηφόρο αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα Ελλάδος-Ισραήλ.Κανονικά και με βάση το ειδύλλιο των δύο χωρών έπρεπε να ήταν ισόπαλο.Επενέβη όμως το ΔΝΤ και είπε στο Δανό διαιτητή -μέσω του συμπατριώτη του Τόμσεν- να μη σφυρίξει κανένα πέναλτι υπέρ του Ισραήλ και αντιθέτως να σφυρίζει συνεχώς πέναλτις υπέρ της Ελλάδος μέχρι να διαμορφωθεί ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.
    Τα ΜΜΕ,καθότι προσκείμενα στο επάρατο ΠΑΣΟΚ, το έκαναν γαργάρα.
    Ο Σόρος όμως καραδοκεί,και, σαν καλός Γερμανοτσολιάς που είναι,θα μας τη φορέσει το Μάιο που θα παίξουμε με τη φασιστική Κροατία.
    Αλά αι ημέτεραι δυνάμεις έχουσι γώση και ξέρουν να αμύνονται του Πατρίου εδάφους.

    ReplyDelete
  22. Έχω βαρεθεί σ αυτή την χώρα να μπερδεύεται η σοβαρότητα με την σοβαροφάνεια, και να παντρεύεται η σοβαροφάνεια με την αοριστολογία / διάχυση ευθυνών, που με την σειρά της έχει ως αποτέλεσμα ποδοσφαιρικούς διαλόγους και συμπεράσματα φιλολογικού συμποσίου του στυλ "Φταίνε όλοι" κτλ που διαβάζω σε μερικά σχόλια.

    Η αλήθεια (κατα την γνώμη μου αλήθεια, η οποία προσπαθώ να στηρίζεται πάνω σε δεδομένα και οχι σε υποθέσεις) περι Δημοσίου χρέους και Δ/νομικής κατρακύλας στην Ελλάδα, η οποία ποτέ δεν λέγεται ανοικτά ωστε να πληροφορηθούν οι ημιμαθείς (πλειοψηφία), είναι ότι ύπαρξη της ΓΕΝΙΑΣ ΤΩΝ 700 (και κάτω) ευρώ στην Ελλάδα, η έλλειψη επενδύσεων, η μεγάλη ανεργία και ο ενταφιασμός της γενιάς μου γενικότερα είναι 100 (ΕΚΑΤΟ) % αποτελέσματα μιας οικονομικής καταστροφής/υπέρμετρου δανεισμού και νοσηρής νοοτροπίας η οποία ΦΥΤΡΩΣΕ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΘΗΚΕ και ΡΙΖΩΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ απο τον ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ την 8ετία της "αλλαγής".

    Απο κει κι ύστερα, όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να τα βάλουν με το καρκίνωμα του 81 (ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ, ΔΑΝΕΙΑ και κατανάλωση με ΔΑΝΕΙΚΑ, τσιμέντωμα στην συνειδηση του Έλληνα το να ζεί με ΔΑΝΕΙΚΑ, ο παρασιτικός μαφιόζικος συνδικαλισμός και και και) καθώς ο καρκίνος έχει ριζώσει στην πλειοψηφία της κοινωνίας και η μόνη θεραπεία είναι ο Θάνατος.

    Το να βγαίνει ο ένας και ο άλλος κάθε λίγο να κράζει Σημίτη, Μπουχέσα κτλ είναι και λίγο άνευ ουσίας. Γιατί?

    Γιατι ΚΑΝΕΝΑΣ πολιτικός δεν θα αναλάμβανε να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγέα και να βγεί να συγκρουστεί με την ΒΟΛΕΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ του Ελληνικού λαού, η οποία εδω και χρόνια εργάζεται πάνω σ ένα γραφείο με την σφραγίδα στο χέρι 5-6 ώρες την βδομάδα, και πληρώνεται με δανεικά φεσώνοντας τους υπολοίπους και κυρίως τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

    Και πριν αρχίσουν τα σχόλια και οι παρ-ερμηνείες, ξεκαθαρίζω :
    Δεν λέω οτι δεν φταίνε οι πολιτικοί μετα τον Ανδρέα. Όλοι φταίνε! Αυτό που λέω, είναι οτι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ και τα ΕΛΛΕΙΜΑΤΑ, ειναι ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ.

    Και μου κάνει εντύπωση πως ο κόσμος ενώ ολημερίς κρίνει και αποδίδει ευθύνες, δεν εξετάζει την ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟ ΑΙΤΙΑ του προβλήματος, αλλα τους λιγότερο υπεύθυνους συνεχιστές του.

    Και ίσως είναι και ΗΛΙΘΙΟ να κατηγορούμε τους πολιτικούς επειδή δεν έκαναν τιποτα να σώσουν τον οργανισμό απο τον καρκίνο, όταν ο μοναδικός πολιτικός που τόλμησε να αγγίξει τα καρκινικά κύτταρα (Μητσοτάκης) του βολέματος και του μαφιόζικου παρασιτισμού του κομματικού στρατού ΑΝΔΡΕΑ (ΣταμουλοΚολλάδες) πέρασε στην συνείδηση του απλού Έλληνα ώς βρυκόλακας.

    Για την ιστορία, ο ίδιος ο Αλογοσκούφης βγήκε το 2007 στο ραδιόφωνο και είπε καθαρά "δεν είμαστε φιλελεύθεροι, έχουμε καταλάβει τα λάθη του παρελθόντος 90-93 και δεν θα τα επαναλάβουμε, ποροτιμάμε να ακολουθήσουμε ήπια προσαρμογή*".

    * Ήπια προσαρμογή = Δεν αλλάζουμε τίποτα, δεν είμαστε μακάκες να φάμε εμείς το πολιτικό κόστος και πάλι

    Για να κλείσω, ο καρκίνος στην Ελλάδα φύτρωσε το 1981 και λέγεται "πολιτικές ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ". Σε όλα τα επίπεδα. Απλά τώρα έχουν αρχίσει οι χημιοθεραπείες, αλλα χωρίς αποτέλεσμα καθώς είναι πλέον αργά . Εκτός αν πιστεύει κανείς, οτι κάποια κούφια κεφάλια που το μονο που ξέρουν να κάνουν είναι να αυξάνουν διαρκώς την φορολογία σε μια πεθαμένη οικονομία -βλ. Παπακωνσταντίνου- θα ανακτήσουν την "αξιοπιστία" της Ελλάδας στο εξωτερικό που γράφετε.

    Η Ελλάδα είναι μια τελειωμένη υπόθεση εδω και χρόνια, η οποία απ ότι δείχνουν τα πράγματα θα σωθεί στο τέλος με ζητιανιές απο την Ευρώπη και παροχές υπηρεσιών προς τους υπολοίπους (Έλληνες, τελικά δεν γίνατε τα γκαρσόνια της Ευρώπης που έλεγε ο Αντρέ αλλα τα παιδιά σας θα γίνουν τα γκαρσόνια των Ρώσσων και Κινέζων για να ξεχρεώσουν τα δάνεια Αντρέ με τους τόκους).

    ReplyDelete
  23. Yianni, ti % eixe o Andreas sthn patrida sou to '81?

    ReplyDelete
  24. "Εμπλοκή στην πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά" (13/10/2010):

    >> http://tinyurl.com/2wy7byj

    Μόλις ένα μήνα μετά την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες και χαρές, μια "αναπτυξιακή επένδυση" καταρρέει με πάταγο.

    Φαίνεται ότι "παραπλανημένες κορασίδες" ήταν και οι Άραβες, όταν είπαν αρχικά το ναι, ξέροντας προφανώς για τα πρόστιμα που εκκρεμούν για τα ναυπηγεία και που φρόντισε να τους τα θυμίσει ο Αλμούνια (τι καλός άνθρωπος, πάντα για το καλό μας δουλεύει).

    ReplyDelete
  25. ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ
    ++
    Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία προκύπτει ακόμα ότι το μέσο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι εργοδοτικές εισφορές) ανέρχεται σε 40.772 ευρώ, αυξημένο κατά 6,5% έναντι του 2008.

    Αξιοσημείωτο δε είναι ότι ο μέσος μισθός στις ΔΕΚΟ ανέρχεται σε 40.772 ευρώ και είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα και μεγαλύτερος του Δημοσίου. Η ΔΕΚΟ με τον μεγαλύτερο μέσο όρο είναι ο ΗΣΑΠ με 56.554 ευρώ ανά εργαζόμενο.
    ++

    ReplyDelete
  26. @ Alotta Fagina

    δεν βλέπω τι σημασία μπορεί να έχει το ποσοστό του 81. 48% πήρε, αλλα το θέμα δεν είναι το ποσοστό, αλλα η απλή αλήθεια, της οποίας οι ευθύνες "διαχέονται" - επιμερίζονται προς πάσαν κατεύθυνση για να φτάσουμε ν ακούμε απο μερικά βόδια το "φέρτε πίσω τα κλεμμένα" και άλλες πίπες.

    Και η απλή αλήθεια, μας θυμίζει ότι εάν έμπαινες σε ενα υποκατάστημα τραπέζης το 1989, έβλεπες κοσμοπλυμμύρα όχι πελατών, αλλα ορθίων ΑΡΓΟΜΙΣΘΩΝ, καθώς δεν επαρκούσαν οι καρέκλες για το... προσωπικό !
    Εκλογες το 89? Πάρε 200.000 διορισμούς μέσα σε μια βδομάδα! Δαπάνες για την μισθοδοσία? ΔΑΝΕΙΑ! Όσα δάνεια έκανε την δεκαετία του '80 η Ελλάδα στο εξωτερικό, δεν είχαν γίνει από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους. Αυτό και μόνο τα λέει όλα. Πάρτε κόσμε, οι άλλοι θα πληρώσουν κάποτε ...

    Ε, αυτό το κάποτε ήρθε...

    Και για όσους ψάχνουν ακόμα τα "κλεμμένα" και διαμοιράζουν τις ευθύνες κατα πάντων, εξαιρετικά αφιερωμένο:
    http://e-roosters.blogspot.com/2010/09/blog-post_27.html

    Τα υπόλοιπα είναι περιττά...

    ReplyDelete
  27. @Yianniskriti:

    Το να ρίχνουμε διαρκώς το φταίξιμο 2 ή 3 ή 20 δεκαετίες πίσω (επί Τουρκορκατίας) είναι η μόνιμη εύκολη λύση που βολεύει αφάνταστα τους εκάστοτε τωρινούς κυβερνώντες. Αν δεν τους άρεσε, ας τα άλλαζαν. Προσωπικά πιστεύω πως η εποχή του '80 απλά τους πρόλαβε, το ίδιο ακριβώς θα είχαν κάνει ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως στη συνέχεια, πολύ απλά γιατί η Ελλάδα δεν έχει επαρκή εγχώρια παραγωγή για την πολιτική παροχών ΟΛΩΝ των κομμάτων.

    Τώρα για τις ΔΕΚΟ και το σημερινό πιπίλισμα για μέσους μισθούς κτλ, αυτά είναι για να χαίρονται κάτι "επιστήμοπες" σαν το e-rooster, που ξεχνάνε ότι οι καμπύλες ελλείμματος και δανεισμού είναι γνήσια εκθετικές (χωρίς καμπές), αν αφαιρέσουμε τους μαγειρεμένους προϋπολογισμούς και τη "δημιουργική λογιστική" του Σημίτη. Όλοι ξέρουμε ότι σε μερικές ΔΕΚΟ υπάρχουν χρυσοί μισθοί, αλλά δεν βλέπω πουθενά μέσα ας πούμε την ΕΡΤ, που έχει άπειρους αργόμισθους αλλά μέτρια αμειβόμενους υπαλλήλους.

    Στο κάτω-κάτω το συνολικό κόστος των ΔΥ σήμερα υπολογίστηκε μετά την απογραφή τους και δεν ξεπερνά τα 30-35 δις ετησίως, ενώ το ετήσιο έλλειμμα είναι πολλαπλάσιο. Δηλαδή ακόμα και αν απολύονταν ΟΛΟΙ αύριο το πρωί, πάλι θα είχαμε μαύρη τρύπα. Όπως έχω πει, ας σοβαρευτούμε όλοι, κυρίως τα κανάλια και οι παπαγάλοι τους, και ας πούνε την αλήθεια για τι τι φταίει (ατελείωτη σπατάλη από λίγους, μηδαμινά και μη εξασφαλισμένα έσοδα).

    ReplyDelete
  28. Jaga,

    το φταίξιμο πρέπει να το ρίχνουμε εκεί που πρέπει, ασχέτως χρονικών περιθωρίων. Εκτός κι αν επειδή τα ΔΑΝΕΙΑ πάρθηκαν πριν 25 χρόνια, πρέπει να... παραγραφούν (!).

    Εγω λοιπόν δεν είμαι υπερ της παραγραφής, εκτός κι αν οι δανειστές μας παραγράψουν τα δάνεια εκείνης της εποχής. Εκτός κι αν απο αύριο πληρώνω 0,95 την αμόλυβδη, χωρίς τα νέα καπέλα για να αποπληρώνονται τα χρεωλύσια της οκταετίας της "αλλαγής".

    Άμα πληρώνεις, τότε δεν μιλάς περι παραγραφής. Κι όταν όλοι λέμε οτι το Δημόσιο χρέος είναι υπεύθυνο για την κρίση στην Ελλάδα, ας ρίξουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει χωρίς "παραγραφές".

    Απο κει κι ύστερα, το πρόβλημα φυσικά και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΔΑΠΑΝΩΝ του τεράστιου Δημοσίου. Το πρόβλημα είναι το οτι το ίδιο το γιγαντώδες κράτος αποτελεί απο μόνο του τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Και όταν δεν έχεις έσοδα (αποβιομηχάνιση + υψηλή φορολογία για να συντηρηθεί το γιγακράτος + και άλλα πολλά), δεν μπορείς να κάνεις δαπάνες χωρίς να δανείζεσαι (φεσώνεις δηλαδή τους νέους).

    Και όπως πολύ εύστοχα κάποιος περιέγραψε το θέμα προ ημερών:

    Ο Μηχανισμός "ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ" που έβαλε την Ελλάδα ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν σημαίνει τίποτε άλλο από πρόσκαιρη και εικονική ευμάρεια αλλά σε βάθος χρόνου μάζεμα αυτών των "δωρισμένων" χρημάτων με τον μηχανισμό που λέγεται "ΦΟΡΟΣ" για να ξεπληρωθούν τα δάνεια. Επειδή όμως οι τόκοι των δανείων είναι τεράστιοι και η Ελλάδα πια δεν έχει υγιή έσοδα για να ξεπληρώσει τα δάνεια, η μόνη "λύση" πληρωμής προηγούμενων δανείων είναι ο επαναΔανεισμός, το ΧΡΕΟΣ αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο με λογική συνέπεια να μην ξεπληρώνεται ποτέ, και αυτό μας παρασέρνει αναπόφευκτα στην συνεχή αύξηση των φόρων!

    Φαύλος κύκλος δηλαδή.


    Έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε εξωτερικό χρέος 320 ΔΙΣ προ ΔΝΤ, και 320 ΔΙΣ + 120ΔΙΣ + τόκους μετα ΔΝΤ (αν υπάρξει μετά...)

    Ο όρος "ΦΟΡΟΣ" στην οικονομολογία δεν σημαίνει τίποτε άλλο από αφαίμαξη ρευστού από την αγορά με ότι αυτό το ντόμινο συνεπάγεται. Επίσης ο όρος "ΦΟΡΟΣ" σημαίνει μεγάλα λειτουργικά έξοδα με ότι αυτό το ντόμινο συνεπάγεται (ακρίβεια κτλ).

    Εν ολίγοις ο Ανδρέας ως άριστος ψυχολόγος των μαζών δίνει όχι υγιή αλλά δανεικά χρήματα στον λαό, γίνεται ήρωας (δηλαδή ψήφους για μια ζωή), ο λαός αρχίζει να συνηθίζει στα πολλά έξοδα (υπερκαταναλωτική μανία) μετά από ένα χρονικό διάστημα τα χρήματα αυτά μέσω των φόρων επιστρέφονται στην βάση από όπου ξεκίνησαν με την διαφορά ότι έχει μείνει ως κληρονομιά όλης αυτής της ιστορίας το ΧΡΕΟΣ(=το μέσον χειραγώγησης ενούς κράτους από τον δανειστή της).

    ReplyDelete
  29. Quiz:
    Πως λέγεται η αρρώστεια κατα την οποία διαγράφεται απο τον εγκέφαλο η πρόσφατη μνήμη αλλά κυριαρχεί η παλίνδρομος μνήμη;

    ReplyDelete
  30. Normad
    είναι φυσικά βολικό η μνήμη να είναι βραχεία. Βραχεια μνήμη έχουν οι μύγες, τα βατράχια κτλ

    Η μνήμη πρέπει να είναι πλήρης ώστε η κρίση να είναι αντικειμενική.
    Οταν πχ λέει ο Πάγκαλος ότι τα φάγαμε μαζί να μπορείς να του θυμήσεις ότι η Μιλένα Αποστολάκη είναι πλέον συνταξιούχος της ΟΑ.

    Η σύνταξη της εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 2.500 ευρώ/μήνα , με 21 χρόνια «υπηρεσίας» στην Ο.Α. , τώρα... πόσο συχνά επισκεπτόταν τη δουλειά....

    Κι εμείς εδώ μιλάμε γιά 700 πλην

    Θα είχε ενδιαφέρον η g700 που έχει τόσο καλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ να φιλοξενούσε άρθρα του Πάγκαλου (να μας πει πως τα φαγαμε μαζί), της Αποστολάκη (να μας περιγράψει τα καθηκοντά της στην ΟΑ) κτλ

    Οχι μόνο προεκλογικές πίπες -

    ReplyDelete
  31. Αυτό λέγεται τιμαριοποίηση της μνήμης.Είναι μια διαταραχή στην οποία κυριαρχεί η εκλεκτικότητα.

    ReplyDelete
  32. Ο επιμερισμός των πολιτικών ευθυνών για τη δημιουργία της Ελλάδας της φούσκας ακουμπάει όλες τις πολιτικές ηγεσίες της μεταπολιτευτικής περιόδου με μεγαλύτερους και κύριως υπεύθυνους τον Ανδρέα και τον Καραμανλή junior. Ειδικά ο τελευταίος έχει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί δεν έχει καμία απολύτως ιστορική δικαιολογία για ό,τι έγινε. Ανέλαβε την Ελλάδα στα καλύτερά της, κατάσταση που από το '90 μέχρι τις μέρες του βελτιώνονταν διαρκώς και κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο.

    Ο λαός, όμως, δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ας μην τα έφαγαν όλοι. Οργανωμένος κατά συντεχνιακές ομάδες και στηρίζοντας το λαϊκό ΠΑΣΟΚ, τη λαϊκή ΝΔ, το λαϊκό ΚΚΕ, το Λαϊκό Σύριζα, τα ΔΗΚΙ και τις ΠΟΛΑΝ υποστήριξε μέχρι τελικής ρανίδας του αιματός του την παρασιτική Ελλάδα. Αντάλλαξε τη διαφθορά των μεγάλων με το δικαίωμα στη διαφθορά των μικρών, τις πελατειακές σχέσεις και τον επιμερισμό προνομίων-κατακτήσεων χωρίς καμία παραγωγική, κοινωνική και οικονομική λογική. Έτσι θέριεψε η Ελλάδα μαϊμού. Που τώρα την πληρώνουμε όλοι ακριβά.

    ReplyDelete
  33. @Yianniskriti:

    Είμαι ο τελευταίος που θα δικαιολογήσω τον Παπανδρέου (πατέρα) ή τον Καραμανλή (θείο) ή οποιονδήποτε άλλο. Οι μόνοι που έχουν μικρή μνήμη είναι οι επαγγελματίες πολιτικοί, γιατί έτσι τους συμφέρει. Όποιος έχει μυαλό, θυμάται και κρίνει.

    Αυτό που λέω είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά ένα δάνειο προ 25ετίας. Είναι και ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν ΟΛΟΙ οι επόμενοι. Αντί να δουν πως θα το αποπληρώσουν με παραγωγικό τρόπο, το έριξαν κάτω από το χαλί και έκαναν ακριβώς το ίδιο, παίρνοντας διπλά και τρίδιπλα δάνεια - όχι για αποπληρωμή αλλά για επέκταση των παροχών.

    Είναι σαν να χρωστάει κάποιος μια πιστωτική και αντί να κοιτά πως θα την ξεχρεώσει, αλλάζει διεύθυνση και ταυτότητα και βγάζει νέα πιστωτική, χρεώνοντας άλλα τόσα, ελπίζοντας ότι δεν θα τον εντοπίσουν ποτέ.

    Το πραγματικό πρόβλημα είναι η κουτοπονηριά και η ασχετοσύνη ΟΛΩΝ όσων κυβέρνησαν την Ελλάδα εδώ και πολλές, πολλές δεκαετίες. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι απλά ο "Τειρεσίας" της ΕΕ που τελικά μας εντόπισε, σε κατάλληλα επιλεγμένο χρόνο φυσικά.

    ReplyDelete
  34. @ser:

    Εξαιρετική η πρόταση να φιλοξενηθούν εδώ άρθρα του Πάγκαλου ή οποιουδήποτε άλλου μέλους της "εθνοσωτήριας διακυβέρνησης". Έχω κι εγώ να ρωτήσω μερικά πραγματάκια.

    Αλλά ο αντιπρόεδρος μας κάνει ήδη ύψιστη τιμή να βγαίνει στους Πρετεντεραίους και να βγάζει μονολόγους καθοδήγησης του αχάριστου λαουτζίκου. Αυτό έλλειπε, να επιτρέψει κριτική στα θεόσφατα που ξεστομίζει για χάρη μας.

    ReplyDelete
  35. Ανήκετε στους heavy viewers του Πρεντετέρη και γκρινιάζετε και απο πάνω.

    ReplyDelete
  36. "Ολα τα άπλυτα στη φόρα",διαλαλεί ο εθνικός μας ψυχαναλυτής Πάγκαλος.
    Εμείς όμως θέλουμε έναν που να διαλαλεί, "των άλλων τα άπλυτα στη φόρα".Εμείς είμαστε παστρικιές.

    ReplyDelete
  37. Να ομολογήσουμε,να κοινωνίσουμε των αχράντων μυστηρίων και να λυτρωθούμε.

    ReplyDelete
  38. Poly kalo to arthro sas G700 kai bravo gia tin synexi prospatheia sas.

    O 2os gyros DNT tha einai enas syndyasmos texnikis boithias, kai se periptosi (kai einai poly pithano gia pollous logous) pou den beltiothoun oi deiktes anaptyksis, kratikon esodon / AEP kai eksagogon / AEP, to DNT tha dieythinei mia diadikasia anadiarthrosis tou ethnikou mas xreous meso tou Sovereign Debt Restructuring Mechanism.

    ReplyDelete
  39. An i EE apofasize na liksei tin yparksiaki tis krisi kai na proxorisei se mia dimosionomiki oloklirosi prokalontas sok kai deos, tha beltione tin antagonistikotita tis, to kyros tis, kai tha afypnizontan ta zoodi enstikta pou xreiazontai gia tin epanekinisi tis anaptyksiakis troxias.

    ReplyDelete
  40. I anadiarthrosi tou xreous tha apotelesei self-fulfilling prophecy an de ginoun rizikes ki epipones tomes stin organosi tou eyryterou dimosiou tomea. O Kallikratis kaneis mia kali arxi, EFOSON efarmostei epi tis ousias. Oi DEKO prepei na ginoun o amesos epomenos stoxos tis kybernisis. Sygkratisi misthon, sygxoneysi ypiresion kai ksefortoma "toksikon assets" ..

    Ki ayti i pragmatikotita apli einai kai ti bouizei oli i Eyropi. To symmazema se epipedo kentrikis kybernisis paei poly kala, alla i pragmatikotita sto eyrytero kratos simainei ton kondona kindynou.

    ReplyDelete
  41. Jaga wrote: "Αυτό που λέω είναι ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά ένα δάνειο προ 25ετίας. Είναι και ο τρόπος που το διαχειρίστηκαν ΟΛΟΙ οι επόμενοι. Αντί να δουν πως θα το αποπληρώσουν με παραγωγικό τρόπο, το έριξαν κάτω από το χαλί και έκαναν ακριβώς το ίδιο, παίρνοντας διπλά και τρίδιπλα δάνεια - όχι για αποπληρωμή αλλά για επέκταση των παροχών."

    Αυτό που δεν έχεις καταλάβει εσύ και το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων μέχρι σήμερα, είναι ότι δεν μιλάμε για ΕΝΑ δάνειο. Όσα δάνεια έκανε την δεκαετία του '80 η Ελλάδα στο εξωτερικό, δεν είχαν γίνει από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους. Η Ελλάδα ήδη απο το 1989 είναι χρεωκοπημένη,

    (Το 1989 το έλλειμμα του δημόσιου τομέα ήταν πάνω από το 20% του ΑΕΠ με επίσημο συνολικό δημόσιο χρέος της τάξεως του 100% του ακαθάριστου εγχώριου προιόντος και ανεπίσημο κρυφό δημόσιο χρέος της τάξεως του 20% - 30% του ΑΕΠ, κρυμμένο σε διάφορες τράπεζες, οργανισμούς καταπτώσεις εγγυήσεων και τα λοιπά)

    και η μόνη λύση είναι η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του χρέους (όπως πολύ σωστά γράφει ο ρατ).

    Απο κει κι ύστερα αν παρατηρήσει κάποιος τι γίνεται απο το 90 κι έπειτα, βλέπει ξεκάθαρα οτι ακολουθήθηκε μια πολιτική ΑΓΡΙΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (ολ τάιμ κλάσσικ για την "δημοκρατική παράταξη) ωστε να πληρώνονται οι τόκοι του χρέους και να συντηρούνται οι βολεμένοι διορισθέντες, τα εφάπαξ και τα επιδόματα πλυσίματος χεριών του ΟΣΕ και της ΟΑ ("οργανισμοί στρατηγικού χαρακτηρα" που έλεγε ο αείμνηστος το 93).

    Επι χρόνια όλες οι παθογένειες και τα τρωκτικά συμμετείχαν στο "πάρτυ" και απο τον Σημίτη και απο τον Μπουχέσα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη που πήγε να κανει ιδιωτικοποιήσεις και να τα βάλει με το βαθύ δημόσιο έμεινε στις συνειδήσεις του "λαού" ως... αρχιβρυκόλακες ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι κτλ.

    Και σε μια κοινωνία, όπου το 80% των ατόμων που την απαρτίζουν έχει μαύρα μεσάνυχτα περι οικονομίας και συλλογικής ευθύνης, αλλα σκέφτεται με γνώμονα το τι θα πουν τα κανάλια του Κουρή και το προσωπικό τους βόλεμα (διορίστεεεε) "κι ας πληρώσουν τα κορόϊδα οι άλλοι", κανένας πολιτικός δεν θα ήταν τόσο τρελός να τα βάλει με το κατεστημένο (το οποίο χτίστηκε κι αυτό την αλυσμόνητη οκταετία της αλλαγής).

    Και πρίν πεταχθούν κάποιοι και μιλήσουν για προ του 81 εποχές, ας αναλογιστούν οτι προ του 81 το δημόσιο δεν ήταν όνειρο ζωής, αλλα μίζερη λύση απελπισίας για τους λιγότερο ικανούς.

    Και για να τελειώνω το σεντόνι,

    όλη σχεδόν η «αναδιανομή» του ΠΑΣΟΚ έγινε με δανεικά, τα οποία φορτώθηκαν οι επόμενες γενιές. Τώρα, ήρθε ο λογαριασμός.

    Και απλά ο μπουχέσας συνέχισε το πάρτυ για να μην την πάθει όπως ο προκάτοχός του το 93. Μόλις έβλεπε τον λογαριασμό να έρχεται, την κοπάνησε ωστε να παραλάβει τον λογαριασμό ο υιός του δανειολήπτη.

    Τέλος, όπως πολύ σωστά είπε ο σερ, "Η μνήμη πρέπει να είναι πλήρης ώστε η κρίση να είναι αντικειμενική."

    ReplyDelete
  42. Το κρατικιστικό μοντέλο το έκτισε ο Καραμανλής ο "Μέγας" απο το 1974.Με τις εθνικοποιήσεις(κρατικοποιήσεις) της Εμπορικής,της Ολυμπιακής κλπ.
    Ο Ανδρέας ο "Μέγας" κοινωνικοποίησε(κρατικοποίησε)όλες τις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες γιατί ήταν καταχρεωμένες στις τράπεζες απο τα θαλασσοδάνεια και απειλούσαν με κλείσιμο και καταστροφή του παραγωγικού ιστού.

    ReplyDelete
  43. Eτσι το ιδιωτικό χρέος των μεγάλων προβληματικών έγινε χρέος του κράτους απο Καραμανλή και Ανδρέα.
    Ο Μητσοτάκης ο "Μέγας" έκανε τη πρώτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης αφού πρώτα προσπάθησε να βάλλει στη λαική δεξιά της ΝΔ του Καραμανλή τη πολιτική "ρετσινιά" της φιλελεύθερης παράταξης.
    Η εμπλοκή του και ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στο βρώμικο 89 τον έκανε να μην διαθέτει κανένα ψήγμα αξιόπιστου πολιτικού και έτσι συκοφάντησε και το φιλευθερισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις και τα ταύτισε με το πλιάτσικο.
    Και όλα αυτά αφού γέμισε τη Κρήτη με συντέκνους και κουμπάρους που διόρισε στο δημόσιο και τους έβγαλε και ανπηρικές συντάξεις.

    ReplyDelete
  44. Στη δυτική κυρίως Κρήτη δεν υπάρχει καμμιά οικογένεια που ΟΛΑ τα ενήλικα μέλη της να μην ειναι τρόφιμα, με τον ένα ή αλλο τρόπο, του δημοσίου.

    ReplyDelete
  45. @Yianniskriti:

    "...καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη που πήγε να κανει ιδιωτικοποιήσεις και να τα βάλει με το βαθύ δημόσιο έμεινε στις συνειδήσεις του "λαού" ως... αρχιβρυκόλακες ανάλγητοι νεοφιλελεύθεροι κτλ..."

    Δηλαδή για να το καταλάβουμε, λες ότι μέσα στα 30-40 χρόνια που πέρασαν, μόνο ο Μητσοτάκουλας κυβέρνησε με το "σωστό μοντέλο" και κάποιοι δεν τον άφησαν. Το γνωστό παραμύθι δηλαδή που λέει ακόμα για τον Σαμαρά, τα συμφέροντα και άλλα τέτοια όμορφα, για να διώχνει τις τύψεις της αποτυχίας του.

    Να θυμίσω μόνο ότι στις all-star κυβερνήσεις του, βασικά στελέχη ήταν κάτι ανύπαρκτοι πουθενάδες όπως Ανδριανόπουλος και Μάνος. Επαγγελματίες αποτυχημένοι σε ότι δοκίμασαν. Αυτό από μόνο του τα λέει όλα.

    ReplyDelete
  46. Παρμενίδη δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις, αλλα εγω δεν μίλησα για το ποιος κρατικοποίησε αλλα ποιός έκανε το δημόσιο προνομιακό σε απολαβές και καθιέρωσε τον συνδικαλισμό στις τάξεις του.

    Και επειδή το κυρίως θεμα είναι το Δημόσιο χρέος που μας πνίγει εδω και δεκαετίες, ο Ανδρέας παρέλαβε το χρέος στο 20% του ΑΕΠ, το οποίο είχε δημιουργηθεί απο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την πετρελαϊκή κρίση της εποχής. Το πως το τετραπλασίασε μην τα ξαναλέμε τωρα... είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα.

    Πάντως ο παρακάτω πίνακας απεικονίζει πολλά σχετικά με εκείνη την εποχή και τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής ΑΠ:

    http://i46.photobucket.com/albums/f146/Yiannis11/1G.gif

    Δεν μου κάνει λοιπόν καμία εντύπωση το γιατι πολλοί οικονομολόγοι λένε οτι "Αν ο Α.Παπανδρέου διοικούσε χώρα μεγάλου μεγέθους, είναι κατι παραπάνω απο σίγουρο ότι θα περνούσε στα μαύρα κατάστιχα της παγκόσμιας ιστορίας..."

    ReplyDelete
  47. O νομός Χανίων έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρικών συντάξεων από "κουζουλαμάρα" φυσικά.

    ReplyDelete
  48. Ολοι αυτοί οι τρεις "Μεγάλοι",Καραμανλής,Ανδρέας,Μητσοτάκης, είχαν τα καλά τους και τα κακά τους.
    Ο Σημίτης έβαλε την Ελλάδα σε ένα Ευρωπαικό δρόμο.
    Και ήλθε ο Μπουχέσας.Και δεν άφησε τίποτε όρθιο.Εδώ πιά δεν μιλάμε για λάθη αλλά για συνειδητή λεηλασία της χώρας.
    Και όμως το 2004 είχε λευκή επιταγή για να σπρώξει την Ελλάδα στα ύψη και να λάμψει και ο ίδιος στην Ιστορία.Προτίμησε τα τάρταρα.
    Τώρα είναι η ώρα του ΓΑΠ.Μέχρι τώρα τα πάει περίφημα.

    ReplyDelete
  49. Παρα του ότι έχουμε κρίση χρέους φαίνεται ότι το ξεπερνάμε πολύ καλύτερα και από τα καλύτερα όνειρά μας.
    ΑΛΛΑ και να μας το χαρίσουν όλο,εάν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγα χρόνια θα χρωστάμε περισσότερα.
    Αρα περάσαμε την ευκολότερη φάση.

    ReplyDelete
  50. Παρμενίδη έλεος, τροφή για σχόλια δίνεις?

    Αυτά τα οποία γράφεις παίζουν μπουνιές αναμεταξύ τους. Καλιό να θυμηθείς το γεγονός οτι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών του Σημίτη όταν αναφέρονταν την δεκαετία του 80 έκαναν λόγο για "την χαμένη δεκαετία" με "λάθη τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν με διογκωμένες δημόσιες δαπάνες" κτλ.

    Όσο για τα υπόλοιπα περι "βρωμικου 89", Χανίων κτλ, έλεος, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ!!!

    Jaga,

    βγάλε τα γυαλιά, και δες το οτι όλες οι ιδιωτικοποιήσεις που είχε εξαγγείλει ο Μητσοτάκης έγιναν ετεροχρονισμένα απο τους επομενους (βαπτιζόμενες ως "αποκρατικοποίησεις").

    Τα φέσια των καθυστερήσεων φυσικά (βλεπε ΟΑ), συμπεριλαμβάνονται στον λογαριασμό που λέγαμε. Όπως και τα εφάπαξ των ξεβρακωμματιών εκείνης της εποχής άλλωστε...

    ReplyDelete
  51. Αντί να διαφωνείτε για πράγματα που έγιναν πριν 10 ή 20 ή 30 χρόνια, δείτε και καμαρώστε τα κατορθώματα των σημερινών σοσιαλιστών:

    Λοβέρδος: «Πάνω από 150 εκ. ευρώ ετησίως κοστίζει η δωρεάν περίθαλψη μη νόμιμων μεταναστών»:
    http://tinyurl.com/2wd5p5n

    "Επεισόδια, δακρυγόνα και συλλήψεις στην Ακρόπολη":
    http://tinyurl.com/3x3jwgx

    Ειδικά για το δεύτερο, δεν είναι ανάγκη κάποιος να είναι υπέρ ή κατά των απεργών-καταληψιών στην Ακρόπολη, για να εκφράσει γνώμη σχετικά με το ότι τα ΜΑΤ επιτέθηκαν 2 φορές, με εντολή, στους δημοσιογράφους.

    Επίσης, η λογική Λοβέρδου στο Υγείας είναι συνέχεια του "τα ταμεία είναι άδεια" στο Εργασίας. Όταν λες ότι οι λαθρομετανάστες κοστίζουν στο ΕΣΥ, υπάρχουν δύο πιθανές λύσεις: είτε τους διώχνεις όλους (βλέπε Γαλλία) είτε τους αφήνεις να ψοφήσουν έξω από το Νοσοκομείο, όταν π.χ. φέρει κάποιος το παιδί του με μηνιγγίτιδα. Και επειδή ο Πάγκαλος έχει ξεκαθαρίσει ότι η πρώτη επιλογή δεν υφίσταται, προφανώς εννοούν ότι σκέφτονται να κάνουν το δεύτερο.

    Καθημερινά επιβεβαιώνουν το πόσο κοντά βρίσκονται, ιδεολογικά και στην πράξη, με τον Καρατζαφύρερ και τους δικούς του "εθνικοσοσιαλιστές" ή "χριστιανοδημοκράτες" (διαλέξτε όποιο όνομα βολεύει τον καθένα).

    ReplyDelete
  52. @Yianniskriti:

    Πες την αλήθεια, βλέπεις μόνο Mega, έτσι δεν είναι;

    Μην κάνεις όμως πολύ όρεξη για την κόρη του Τραμπάκουλα, γιατί ετοιμάζεται να "προσφέρει" και αυτή στο ΠΑΣΟΚ, μαζί με Μάνο και Ανδριανόπουλο, αμέσως μετά τις εκλογές (το διαρρέουν οι ίδιοι οι κομματάρχες).

    ReplyDelete
  53. Tις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις τη περίοδο Μητσοτάκη τις υπονόμευσε η ίδια η ΝΔ με πρωτοπαλλήκαρο τον Εβερτ.Η ΝΔ σιχαίνεται το φιλευθερισμό.Τον επικαλείται και αναδεύεται.Είναι η μεγάλη αρρώστεια της παράταξης.Δεν είναι κακό να ομολογήσει ότι είναι μια δεξιά παράταξη και να αφήσει τους φιλελεύθερους ήσυχους να τραβήξουν το δρόμο τους.

    ReplyDelete
  54. @Jaga,

    Πες την αλήθεια, βλέπεις μόνο "Ελληνοφρένεια", έτσι δεν είναι;

    ReplyDelete
  55. Επειδή είσαι "ψαγμένος",jaga,
    νομίζω ότι βλέπεις και Τράγκα και Λαζόπουλο και Βερύκιο και Τριανταφυλόπουλο...

    ReplyDelete
  56. Yparxei zitima "ithikou kindynou" gia tin Ellada sta matia ton daneiston tis.

    I krisi xreous einai spiral thanatou an de baloume plates oloi.

    ReplyDelete
  57. Αφού περάσαμε τη πρώτη φάση με επιτυχία σχετικά με το χρέος,την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας δηλαδή,τώρα περνάμε στις προυποθέσεις μιας βιωσιμης λύσης στην μακροχρόνια αντιμετωπισή του.Υπάρχουν μακροπρόθεσμοι δανειστές που είναι πρόθυμοι να αγοράσουν χρέος αν πειστούν ότι η Ελλάδα θα το επιστρέψει σε 10,20,30 χρόνια.Υπάρχουν κρατικά Funds και συνταξιοδοτικά, που διαθέτουν τεράστια ρευστότητα, και θέλουν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία άλλων κρατών.

    ReplyDelete
  58. Oι προυποθέσεις είναι δύο.
    1- θεσμική ανασυγκρότιση του κράτους.
    2.Σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

    Στο πρωτο πάμε καλά.

    ReplyDelete
  59. g700
    η ευθύνη του μπουχέσα είναι ότι ενώ ψηφίστηκε άφησε τους αντ' αυτού να κυβερνήσουν.

    Από εκεί και ύστερα είναι πολύ βολικό να του τα φορτώνετε όλα.

    Για να το κατανοήσετε αρχίστε να φορτώνετε την πιστωτική σας κάρτα πέρα από κάθε όριο, αναλάβετε την εκτέλεση συμβάσεων άλλων και αποδεχτείτε χρεώσεις από swaps (της Αντιγόνης γιά όσους ξέρουν) και τότε τα ξαναλέμε.

    Μέχρι τότε γιατί δεν φροντίζετε εξέχοντα μέλη της κυβέρνησης να μας εκθέσουν τις απόψεις τους εδώ ?
    Μετεκλογικά δεν πουλάει η γενιά των 700 ευρώ ?

    ReplyDelete
  60. @Normad:

    Σου έχω πει ότι δεν πρόκειται να με προκαλέσεις σε flame, πετώντας προσωπικές εξυπνάδες σε πράγματα που έχω γράψει σε σχόλια άλλων και δεν σε αφορούν προσωπικά. Νομίζω ότι έχει ήδη καταντήσει βαρετό.

    @parmenides:

    "...Αφού περάσαμε τη πρώτη φάση με επιτυχία σχετικά με το χρέος,την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας δηλαδή,τώρα περνάμε στις προυποθέσεις μιας βιωσιμης λύσης στην μακροχρόνια αντιμετωπισή του..."

    Ένα νούμερο μόνο: 72.000 (εβδομήντα δύο χιλιάδες).

    Τόσοι είναι οι φρέσκοι άνεργοι που έχασαν τη δουλειά τους μόνο μέσα στο Σεπτέμβριο.

    Το "άτακτης" μπήκε πλέον μπροστά στο "χρεωκοπία" όταν μιλάνε για αποφυγή, καθώς ξέρουν ότι την "ήπια" ή "ελεγχόμενη¨δεν τη γλιτώνουν με τίποτα. Επιπλέον, σήμερα ο Jeffry ανακοίνωσε ότι θέλει να "διευρύνει τη φορολογική βάση" για να μπορέσει στη συνέχεια να ελαφρύνει τους φόρους στις επιχειρήσεις:

    http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/608356/Article.aspx

    Αυτή είναι η "επιτυχία" της κυβέρνησης. Το σχέδιο προχωράει μια χαρά. Μόνο που δεν μας λένε τι ακριβώς επιδιώκουν και γιατί αυτοί τα βλέπουν όλα καλά και εμείς το αντίθετο.

    ReplyDelete
  61. Ser, για την ώρα αρκούμαστε που μας διαβάζει κατά λέξη ολόκληρο post ο ΓΑΠ στη Βουλή. Θα του στείλουμε κι άλλα μπας και μεταρρυθμίσει και τίποτα άλλο εκτός από το ασφαλιστικό.:)

    Πάντως μην ανησυχείς. Όταν κάποιος θα έχει να πει κάτι σοβαρό για τη νέα γενιά ή μας στείλει κανά ενδιαφέρον άρθρο θα το αναρτήσουμε. Και τότε μόλις αναρτηθεί θα είσαι ο πρώτος που θα έχει δικαίωμα να πετάξει την πέτρα.

    ReplyDelete
  62. O ser καλά τα λέει. Και εαν ακολουθήσουμε την λογική του g700 οτι ο μπουχέσας έχει μεγάλες ευθύνες που δεν άλλαξε τιποτα, άλλο τόσο έχει και ο σύντροφος Σημίτης (που δεν αναφέρετε).

    Σαφώς και έχουν ευθύνες, αλλα ούτως ή άλλως ΚΑΝΕΝΑΣ στην θέση τους δεν θα τολμούσε να τα βάλει με το ΣταμουλοΚολλάδικο και τα επιδόματα πλυσίματος χεριών, γάλακτος και προπέλας που χορηγούνταν πλουσιοπάροχα εδω και χρόνια στο πάρτυ της αλλαγής.

    "Ο λαός, όμως, δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ας μην τα έφαγαν όλοι."

    Ο "λαός" δεν είναι μια αδιαίρετη οντότητα που μπορούμε να της καταλογίσουμε ότι "φταίει, δεν φταίει" κτλ. Μια μεγάλη μερίδα του "λαού" έχει ευθύνες, η οποία μερίδα κατα 80% είναι το 1 εκατομμύριο βολεμένοι φαταούλες.

    Οι υπόλοιποι, είτε σας αρέσει είτε όχι, ΔΕΝ έφαγαν. Αντ αυτού, πληρώνουν και πληρώνουν...

    "...Καραμανλή junior. Ανέλαβε την Ελλάδα στα καλύτερά της, κατάσταση που από το '90 μέχρι τις μέρες του βελτιώνονταν διαρκώς και κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο. "

    Καλά τα πιστεύετε αυτά που γράφετε? Η Ελλάδα στα καλύτερα της... το 2004 (!) ???

    Όπως είχε γράψει κάποιος, η κακή μνήμη ενός λαού είναι αυτή που συντηρεί τα "παλιά καλά χρόνια"...

    "Tις προσπάθειες για ιδιωτικοποιήσεις τη περίοδο Μητσοτάκη τις υπονόμευσε η ίδια η ΝΔ με πρωτοπαλλήκαρο τον Εβερτ.Η ΝΔ σιχαίνεται το φιλευθερισμό.Τον επικαλείται και αναδεύεται.Είναι η μεγάλη αρρώστεια της παράταξης.Δεν είναι κακό να ομολογήσει ότι είναι μια δεξιά παράταξη και να αφήσει τους φιλελεύθερους ήσυχους να τραβήξουν το δρόμο τους."

    Ά γειά σου. Πρωτη φορά συμφωνώ απόλυτα με τον Παρμενίδη.

    "Πες την αλήθεια, βλέπεις μόνο Mega, έτσι δεν είναι;"

    Όχι μονο, έχει και ΖΕΥΣ Τιβι απο το μεγάλο ιστορικό κέντρο εκπομπής της Σαντορίνης :) για να μαθαίνουμε τα νέα της ΠαροΝαξίας.

    ReplyDelete
  63. bravo Yannis Kriti τώρα τρέχα ξαναψήφισε ΠΑΣΟΚ στο νησάκι σου 50% με ΑΕΠ 120% του ευρωπαϊκού και έλα κλαψούρισε μετά στα blogs από εδώ κι απο εκεί.

    ReplyDelete
  64. και φυσικά μην το ξεχάσω τι μπουχέσας τι Σημίτης...ε φυσικά το ίδιο είναι και το αυτό. Ο ένας σε πήρε από το χάος και σε έκανε χώρα ο άλλος σε ξαναέβαλε στο χάος.

    ReplyDelete