Sunday, August 8, 2010

Η βλακεία καίει τα δάση

Εδώ και είκοσι χρόνια, ουσιαστικά από τα παιδικά μας χρόνια τη δεκαετία του ’80 που θυμόμαστε, ακούμε για οικοπεδοφάγους εμπρηστές που καίνε τα δάση. Ο λαϊκός αυτός μύθος ήταν και είναι τόσο βαθιά χαραγμένος στο DNA του νεοέλληνα, που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Κ. Καραμανλής, δεν δίστασε να τον χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την καταστροφή της Ηλείας από τις δασικές πυρκαγιές το 2007, ακόμα και τους 80 νεκρούς που τα αργά αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού άφησαν πίσω τους. Ήταν η περίφημη θεωρία περί ασύμμετρης απειλής, πίσω από την οποία βολεύτηκε η τότε κυβέρνηση, μαζί κι ένας ολόκληρος λαός, για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Δυστυχώς για όλους όσους αρέσκονται στη συνωμοσιολογία, η αλήθεια είναι πολύ πιο πεζή. Η φετινή εξαιρετική δουλειά της Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος αποδεικνύει ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η ανθρώπινη βλακεία είναι αυτή που καίει τα δάση. Εκτός από τη συνήθη βλακεία της ΔΕΗ που δεν καθαρίζει τους πυλώνες της και δεν εκσυγχρονίζει το δίκτυό της, καθώς και τη βλακεία των Δημάρχων που λειτουργούν παράνομα χωματερές και φυσικά δεν καθαρίζουν ποτέ τα περιαστικά τους δάση, οι έρευνες αναδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας το προφίλ των εμπρηστών. Γιδοβοσκοί που εκτελούν «κτηνοτροφικές» εργασίες και καίνε τη μισή Σάμο, μελισσοκόμοι που καπνίζουν τα μελίσσια μέσα στον Ιούλιο και καίνε την άλλη μισή, πυρομανείς που ψάχνουν να φιτιλιάσουν κανά δάσος για δική τους τέρψη, καλή ώρα ο πυρομανής που έψαχνε να κάψει το Ποικίλο όρος στη Δυτική Αττική πριν από ένα μήνα.

27 συλλήψεις και 6 προφυλακίσεις έχει καταγράψει το κοντέρ της Πυροσβεστικής από 1 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου, όλες από αμέλεια ή δόλο που καμία σχέση δεν έχει με τον λαϊκό μύθο της οικοπεδοποίησης. Υπ’ αυτό το πρίσμα, στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά Μέσα πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να κάνουν λόγο για το «καλοκαίρι της αμέλειας». Όχι και της αμέλειας βρε αδέρφια… Το καλοκαίρι της βλακείας είναι, όπως όλα τα υπόλοιπα καλοκαίρια. Η βλακεία καίει τα δάση. Ευτυχώς φέτος λειτουργεί πυροσβεστική.

24 comments:

  1. Η "ασσύμετρες απειλές" της Μπακογιάννη,ο "στρατηγός άνεμος" του Πολύδωρα,ο "πράσινος δάκτυλος" του Γιακουμάτου,μαζί με το αντιπυρικό μπουφάν του Μπουχέσα, ήταν η πραγματική πύρινη κόλαση απο την οποία μόλις προλάβαμε και ξεφύγαμε στις 4 Οκτωβρίου τού 2009.

    ReplyDelete
  2. Συνελήφθη ημεδαπός και οδηγείται σήμερα στα πλαίσια του αυτοφώρου στον Εισαγγελέα Κέρκυρας, για εμπρησμούς κατά συρροή.

    Από το twitter του ΠΣ
    http://twitter.com/pyrosvestiki

    Να δείτε τι φυντάνι είναι αυτός...Μεγάααλο

    ReplyDelete
  3. Εγώ, πάντως, πέραν του αυτονοήτου και καταλληλοτέρου μπουχέσα, ενθυμούμαι και πασοκικές θεωρίες για γκρίζους λύκους. Το κατασκοπικόν ήτο πάντοτε ιδανικόν αίτιον με το οποίον εταΐζετο ο λαός από τες ακαταλληλότατες πασοκικές κυβερνήσεις όλων των χρωματισμών....

    Μην παγιδευόμεθα εις την φάκαν του αντιδεξιού πατριωτισμού, αδελφοί τζιεφτακόσα. Να στηρίξωμεν τον Γεωργάκην με τα μπούνια αλλά, να γνωρίζωμεν και το δια τί.

    (Τον στηρίζωμεν επειδή πράττει την πολυπόθητον πολιτική δολοφονία του "συστήματος πασόκ", καλοί μου....! Μην το ξεχνάτε, σας περικαλώ!)

    ReplyDelete
  4. "(Τον στηρίζωμεν επειδή πράττει την πολυπόθητον πολιτική δολοφονία του "συστήματος πασόκ", καλοί μου....! Μην το ξεχνάτε, σας περικαλώ!)"

    Ακριβώς!Πατροκτονία! Μόνο που δυστυχώς το ρόλο του Ανδρεοπαπανδρεικού ΠΑΣΟΚ τον παίζουν,στη χειρότερή του εκδοχή, τα άλλα κόμματα, με πρώτο και καλύτερο την "αστική" ΝΔ.Είναι σαν την λερναία Υδρα το "βαθύ πασοκ".Αλλά ο ΓΑΠ είναι Ηρακλής.

    ReplyDelete
  5. Στην ουσία το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι μονοκομματικό.Ολα τα κόμματα,πλην του ΓΑΠικού ΠΑΣΟΚ, είναι ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 70 και 80.

    ReplyDelete
  6. Και η βλακεία καίει δάση, όχι μόνο η βλακεία, ούτε κυρίως η βλακεία. Κατά τα άλλα η υπεραπλουστευση που κάνεις είναι μάλλον επικίνδυνη και η ανάλυση σου επιφανειακή. Έχεις δει καθόλου στατιστικά των πυρκαγιών τα τελευταία 30 χρόνια ? Με τι στοιχεία βγάζεις τα συμπεράσματα που διατυπώνεις? (και καλά εσυ σαν ιδιώτης έχεις κάθε δικαίωμα να λες τη γνώμη σου, αλλά την αναδημοσιεύουν στο twitter το fetosprosexoume.gr!)

    Λες μια μη τεκμηριωμένη άποψη σύμφωνα με την οποία δεν υφίσταται ο εμπρησμός με στόχο την οικοπεδοποίηση και τον χαρακτηρίζεις αστικό μύθο.

    Να στο θέσω απλά
    α. Πως αντιλαμβάνεσαι το γεγονός οτι ανα 5 ετη καίγονται τα ίδια σημεία της Αττικής της Σάμου της Ηλίας και της Χαλκιδικής? Μονό εκεί υπάρχουν βλάκες και αμελείς και βάζουν φωτιές?
    β Πως αντιλαμβάνεσαι τα καταπατημένα δαση που δεν κηρύχτηκαν ποτε αναδασωτέα? Αυτα που έκαψαν λόγω βλακείας πως χτίστηκαν μετα απο καποια χρονια ( θυμάσαι να ηταν χτισμένη το 80 η αθηνα μεχρι την Πάρνηθα τον Υμηττό και το διονυσο. Προφανώς είσαι σε ηλικία που δεν σου επιτρέπει να θυμηθείς την νεα μακρη η τα μεσογεια πριν 30 ετη.

    Να ανατρέξεις στις ανακοινώσεις της πυροσβεστικής τα τελευταια 30 χροναι και να δεις ποσοι οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που έχουν βρεθει κατα καιρούς, γκαζάκια μπιτόνια κλπ
    Οι φωτιές που ανάβουν σε 3 και 4 σημεία μαζί ειναι αστικός μύθος? Υπεραπλουστευση το άρθρο σου

    ReplyDelete
  7. Το να αποδίδεις στη βλακεία το φαινόμενο των πυρκαγιών των δασών είναι μια τολμηρή και ταυτόχρονα ρεαλιστική διαπίστωση και διατύπωση,η οποία όμως δεν συνάδει με το συνομωσιολογικό πνεύμα που επικρατεί και κυριαρχεί στην ερμηνεία των κινήτρων παρόμοιων κοινωνικών συμπεριφορών.
    Στη Αυστραλία,στη Καλιφόρνια,στη Ρωσία σήμερα, κάηκαν και καίγονται τεράστιες περιαστικές εκτάσεις χωρίς κανένας να διανοηθεί να ανακοινώσει ότι είναι οικοπεδοφάγοι οι εμπρηστές.
    Εμεις εδώ πριν καλά-καλά ξεσπάσει η φωτιά έχουμε έτοιμο το σενάριο περί εμπρηστών οικοπεδοφάγων.
    Και κτίζουμε πάνω σε αυτό ολόκληρη την επιχειρηματολογία μας.

    ReplyDelete
  8. Mε αυτό το τρόπο κάνουμε κακό στην έρευνα απο την οποία δεχόμαστε ως αληθές πόρισμα μόνο το σενάριο περι οικοπεδοφάγων εμπρηστών.

    ReplyDelete
  9. Και μένα θίχτηκε ο πατριωτισμός μου με αυτό το άρθρο.Είναι δυνατόν βλάκες γιδοβοσκοί και βλάκες μελισσοκόμοι να έκαψαν τη Σαμο; Χιλιάδες Τούρκοι είναι απέναντι,δεν μπορούσαν κάποιοι απο αυτούς να "βάλουν τον δάκτυλον" επι των γιδοβοσκών και μελισσοκόμων;
    Τί λες και σύ Rolo που σαρέσει η θεωρία των "δακτύλων";

    ReplyDelete
  10. α ωραία, παμε σε αναταση επιπεδου. θεωρίες δαχτύλων και σε ποιον αρέσουν. Eιπα εγω για τουρκους?

    Καραγκιοζιλίκια και δημοκρατικοι διαλογοι στο g700 ευτυχως μου εκοψε και δεν μπηκα με τον κανονικό λογαριασμο μου και δεν θα γινουμε ρεζίλι να απανταμε σε τετοια ατομα.

    οκ. ολες τις φωτιες τις βάζουν οι αμελεις αγρότες. Σε ολη την αττική και στο περιαστικο περιβαλλον μένουν βλακες και αμελεις αγρότες. Στη θεσσαλία που ειναι αγροτικη περιοχή γιατι δεν μπαινουν φωτιες?

    καλή συνέχεια παιδια

    ReplyDelete
  11. Στη Θεσσαλία κάθε δεύτερο χρόνο καίγεται ένα μέρος του Πηλίου.Πέρυσι κάηκε ο μισός Κίσσαβος.Οι καλαμιές στον κάμπο που καίγονται καθημερινά ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ κάνουν τις Θεσσαλικές πόλεις να μυρίζουν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ όπως μυρίζει σήμερα η Μόσχα.

    ReplyDelete
  12. Και επειδή τη Θεσσαλία τη γνωρίζω απο την εποχή του Δευκαλίωνος επιτρεψτε μου να υποστηρίξω ότι μετά την ανακάλυψη της φωτιάς απο τον άνθρωπο, στις χιλιάδες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, και σκοπιμότητα και δόλος και απερισκεψία και βλακεία υπήρχαν.
    Η φωτιά και οι πολυποίκιλες χρήσεις της μετέτρεψαν τη Θεσσαλία απο ζούγκλα του Αμαζονίου σε σαβάνα της Αφρικής.
    H μέχρι τώρα μονόπλευρη αποδοχή της ερμηνείας ότι φωτια=οικοπεδοφάγος κλωνίζεται επιτυχώς απο τα φετεινά σοβαρά ευρήματα της πυροσβεστικής που άλλαξε τρόπο σκέψης και δράσης.

    ReplyDelete
  13. μαλιστα. Απ οσο θυμάμαι το πήλιο είναι βουνο και μαλιστα με οικόπεδα "φιλέτα" εγω μιλάω για τον κάμπο. Αφου το γνωρίζεις τόσο καλα πάντως πάω πάσο.

    Τωρα λοιπον μπορουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Αν καει η παρνηθα και παλι δίπλα στο καζίνο η αν καει η εκκλησιαστική περιουσία στον Υμηττό (οπως το 2007) συμφωνα με αυτο το post θα πρεπει πρώτα να σκεφτουμε οτι καποιος αγρότης (εχει χιλιαδες στην παρνηθα και στον υμηττο) ισως εκανε βλακεια.

    Προς θεου να μη γινει καμια ερευνα προς τους "οικοπεδοφαγους" γιατι ειναι αστικος μυθος.

    Αυτη ειναι η επιτυχία φιλε μου. Αν λεει καποιος οτι φταιει ΚΑΙ η βλακεια αλλα ΟΧΙ μονο η βλακεια, να του λεμε οτι αυτος ειχει μονοπλευρη αντιμετώπιση κι εσυ που λες οτι ο οικοπεδφαγος ειναι μυθος και ΜΟΝΟ απο ατυχηματα μπαινει φωτια εισαι πολυπλευρος.

    Ας μην ξαναψαξουμε για εμπρηστες με συμφεροντα γης, ειναι ολες οι φωτιες ατυχήματα και δολιοι βοσκοι.

    Μπορεις τωρα να αλλαξεις παλι nickname και να ξαναμπεις να μου πεις οτι μου αρεσουν τα δαχτυλάκια και να πεταξεις κορωνες για πατριωτισμο (εξαιρετικα νοσηρο το οτι ανεφερα τη Σαμο και μου βαλατε στο στομα Τουρκους εμπρηστες) νομιζα οτι μπηκα σε κατι σοβαρο αλλα εδω εχουμε variation του τροκτικου.

    Ερευνα.. τραγικοι χαρακτηρισμοι...

    ReplyDelete
  14. Παντως το θεωρημα της βλακειας εχει τη χρησιμοτητα τ μια κ απαλλασσει τους παντες απο τις ευθυνες τους λογω... βλακειας! Υποθετω καπως ετσι απαλλασσεται κ ο γιωργακης, ο οποιος πριν τις εκλογες φορουσε την τραγιασκα του τσε γκεβαρα κ αιφνης μετα το ΔΝΤ εβαλε το κοστουμι του collegeboy
    εξ εσπεριας.Η πολιτικη βλακεια σ αυτον τον τοπο ειναι ενα μυστηριο που αναγεται στην εποχη του δευκαλιωνος κ των πελασγων. Ρε συ παρμενιδη τις πολλαπλες ονειρωξεις με πρωταγωνιστη το γιωργακη τις βιωνες κ προ εκλογων κ ανατριχιαζες με βερμπαλισμους τυπου ΔΕΘ 2009 η ο ερωτας προεκυψε αργοτερα?

    ps @ rolo: xaxaxa λεω κ γω γτ καθε φορα που τα χωνω στον παρμενιδη απανταει ο normad με τις γνωστες του εμμονες προς πασα σεξουαλικη αποκλιση

    ReplyDelete
  15. ps2: να προσθεσω στην ουσια του αρθρου οτι εκτος απο τον αστικο μυθο των οικοπεδοφαγων κ τα σπιτια που φυτρωνουν στα αποκα'ι'δια ειναι οφθαλμαπατη

    ReplyDelete
  16. Rolo,Saistalab

    Δηλώνω ορθοδρομικός.Σαν επαγγελματίας θεραπευτής που είμαι σας συνιστώ να συμφιλιωθείτε με τα αλλοδρομικά σας σκιρτήματα.Γιαυτό είμαι εδώ για να σας τα επισημαίνω όταν σας βασανίζουν.Θέλω να σας τονίσω ότι οι πλαγιοδρομικές σας αναζητήσεις δεν είναι βλακεία και άρα κακώς τα βάζεται με αυτή τη τόσο όμορφη ανθρώπινη κατάσταση.

    ReplyDelete
  17. Και κάτι άλλο.Είμαι παρμενιδικός αλλά δεν είμαι Παρμενίδης, ούτε παρμενιδιστής.

    ReplyDelete
  18. " Ἡ Τεράστια Κοινωνικὴ Σημασία τῶν Βλακῶν ἐν τῷ Συγχρόνῳ Βίῳ"

    Γράφτηκε το 1941 από τον Ευάγγελο Λεμπέση.Πραγματικό αριστούργημα.

    ReplyDelete
  19. Η κατάρριψη των βολικών μύθων είναι επίπονη και δύσκολη διαδικασία.

    Είναι βολικό να φταίει ο οικοπεδοφάγος, αλλά πολύ ζόρικο να καθαρίσει ο κάθε ιδιοκτήτης το σπίτι του, ο κάθε δήμαρχος το δρόμο και το περιαστικό δάσος του, κι ακόμα δυσκολότερο να κλείσει την παράνομη χωματερή ή να πείσει τη ΔΕΗ να αλλάξει καλώδια.

    Rolo,

    Ρωτάς

    Πως αντιλαμβάνεσαι το γεγοός οτι ανα 5 ετη καίγονται τα ίδια σημεία της Αττικής της Σάμου της Ηλίας και της Χαλκιδικής?

    Μάλλον δεν πρόλαβαν να χτίσουν και τα ξανακαίνε γιατί είναι τόσο φιλέτα...

    Μα δεν έχει καμία λογική αυτό που λες. Αν δεις την Ελλάδα Αττική, Ηλεία, Χαλκιδική, Σάμος είναι στην κόκκινη ζώνη επικινδυνότητας κάθε καλοκαίρι. Γιατί; Κλίμα (ψηλές θερμοκρασίες-ξηρασία), αέρας, είδος βλάστησης.

    Η οικιστική πίεση παίζει ρόλο, αλλά κοιτά τα στοιχεία και θα δεις ότι η συντριπτική πλειοψηφία οφείλεται είτε σε αμέλεια είτε σε κακή προκατασταλτική προετοιμασία ιδιωτών και ΟΤΑ. Επίσης πολλύ εμπρησμοί γίνονται από ανθρώπους ανισόρροπους. Βλέπε τον εθελοντή στην Κέρκυρα με τις 7 πυρκαγιές ή τον άλλο που έπιασαν στη Δυτική Αττική.

    Σωστή ανάγνωση του προβλήματος για σωστή αντιμετώπισή του λέμε εμείς.

    ReplyDelete
  20. Επίσης δεν γνωρίζουμε αλλά υποθέτουμε ότι διαχρονικά μεγαλύτερο ποσοστό οικοπεδοποίησης οφείλεται σε φακελάκια στην Πολεδομία Ανατολικής Αττικής και τους Δασάρχες απ' ότι σε οικοπεδοφάγους εμπρηστές.

    ReplyDelete
  21. @ normadoparmenidh:

    "Γιαυτό είμαι εδώ για να σας τα επισημαίνω όταν σας βασανίζουν"
    χαχαχα
    υπολανθανουσα ομοφοβικη πρωκτολαγνεια dude (μια κ εισαι επαγγελματιας) Ξεκινα με συνεδριες αυτοθεραπειας

    @γ700: admin υπαρχει η ειναι κ αυτος το ιδιο προσωπο με τους παρμενονορμαντιδες?

    ReplyDelete
  22. Η βλακεία δεν είν' πανάκεια, δίκαιον έχει ο Rolo.

    Ωστόσο, καλόν είναι να μην νομίζωμεν εθνικώς ότι ο "οικοπεδοφάγος" είναι ένα τερατώδες πλάσμα με πούρον και ημίψηλον...

    Υπάρχει και ο κάθε μικροϊδιοκτήτης που θε να χτίσει για την κόρη του, κι ο κάθε μικροτσοπάνος που δεν έχει που να πάει τα γίδια του.

    Η ταξική συνομωσιολογία με την οποίαν καλαμπουρίζαμεν τας εποχάς των αφθόνων δανεικών, καλό είναι να ξεπεραστεί....

    ReplyDelete
  23. Επί του θέματος, νομίζω ότι η αλήθεια βρίσκετε κλασικά στη μέση και ότι τη λύση δίνει ο κύριος/κυρία με το nickname goas. Απλά δεν πρέπει να αποκλείουμε έναν κίνδυνο για να προβάλουμε άλλον. Πραγματικά επιμένω ότι υπάρχει ο οικοπεδοφάγος και δεν πρέπει να τον αποκλείουμε από τον χορό και ο goas τον φωτογραφίζει- περιγράφει καλά.

    Επί της βλακείας. Όχι για άλλο λόγο, αλλά επειδή είμαι Αύγουστο στην Αθήνα κι έχω πολύ ελεύθερο χρόνο, είπα να μοιραστώ μαζί σας λίγα κοινωνικά σχόλια και κριτική έτσι για να γελάσουμε. Παρμενίδη. Τσακω ένα ψυχογράφημα και κατ εμε έχεις τρία options. Ένα πας σε κάποιον ειδικό για να φτιάξεις τη Ζωή σου, δυο πας σε κάποιον φιλο ?(αν έχεις) και τον ρωτάς: τι θα άλλαζες σε μενα? και ίσως σε βοηθήσει να καταλάβεις τα προβλήματα σου. Τρία μένεις ως έχεις και αν την παλέψεις την παλεψες.

    Είτε εισαι χωμένος σε αυτο το blog αλλα όχι όσο θα ήθελες, ειτε δεν εχεις καμια σχεση και ζητας ενα ρολο - ψίχουλο εδω μέσα. Επειδή αυτα που γραφεις ειναι πράγματα που δέχεσαι μόνο εσυ και προκαλούν βρισιδια, επινοείς και τρίτους χαρακτήρες που υποστηρίζουν πιο αθυρόστομα τις θέσεις σου (κανει κρα απο δυο τρια πραγματα που δεν θα στα υποδείξω για να τα συνεχίσεις και να γίνεσαι ρεζίλι και στο μέλλον) Ο αθυρόστομος χαρακτήρας σου είναι πιο χαλαρός και αφήνει να φανεί κάποια διαταραχή που εχεις σε σχέση με τη σεξουαλικότητα. Θα συμφωνήσω οτι εχει να κανει μαλλον με αιμοφοβία (υποπτο)

    Νιωθεις κατώτερος και με τη μασκα του εξυπνακια και τις ψευτο κουλτουριάρικες χρήσεις της γλώσσας νομίζεις οτι εισαι καλύτερος ομιλητής απο τους αλλους και τους πειθεις. Δεν φαντάζεσαι όμως ποσο γελοιο ειναι να το παιζει καποιος οτι χειρίζεται καλα τη γώσσα και να κανει ορθογραφικά και συντακτικά λαθη. (σε καποιον σαν εμενα δικαιολογείται.. λες οκ.. ο καημένος δεν το χει, σε σενα ομως λες.. το καημένο.. και δεν το χει και το παίζει)

    Νομίζεις οτι μια κοντρα με καποιους οnline γεμίζει τη ζωη σου και σε κανει σημαντικό, δεν ξέρεις ομως οτι εγω θα το κλεισω τώρα και θα παω να για μπάνιο κι εσυ θα φας τη μερα σου να σκεφτεις μια βερμπαλιστικο-φαμφαρολογια να απαντήσεις. (για να σε βοηθισω μπορεις να θιξεις το θεμα του τονισμου στο κειμενο μου) Το κακο ειναι οτι υπάρχει και η πιθανότητα να εισαι παραπάνω απο δυο ατομα σε αυτη τη συζητηση και τοτε ξεφεύγει απο το αστειο και πρεπει ειλικρινά να το κοιτάξεις. Φιλικα Ρολο.

    ReplyDelete
  24. Η βλακεια καει ανθρώπους Τα δαση τα καινε οικοπεδοφαγοι http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=194679

    ReplyDelete