Friday, August 13, 2010

Ύφεση ή Ανάπτυξη;

Με την ύφεση να βρίσκεται στο 3,5% και την ανεργία στο 11%, η φάση έχει αρχίσει πραγματικά να ζορίζει. Πέρα από τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν διψήφια ποσοστά ανεργίας, πλέον και η λεγόμενη «γενιά της ώρας αιχμής», στην ηλικιακή ομάδα 35-44, ξεπέρασε το όριο του 10%. Ως εκ τούτου, προβάλει όλο και πιο έντονα στη δημόσια συζήτηση για την οικονομία, η συνταγή της ανάπτυξης. Δημοσιολόγοι, αναλυτές, εκπρόσωποι των εργαζομένων και συνδικαλιστές εργοδότες στο εμπόριο και τη βιομηχανία προβάλουν άπαντες την ανάγκη να ληφθούν αναπτυξιακά κίνητρα. Μέχρι και ο επικείμενος (;) ανασχηματισμός φέρεται να σχεδιάζεται με κριτήριο την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Επειδή οι Έλληνες αγαπάμε τα κούφια συνθήματα και τις εύκολες λύσεις, καλό θα ήταν πριν προσφύγουμε σ’ αυτά να δούμε ποια ακριβώς είναι η αντικειμενική πραγματικότητα.

Καταρχάς, ιστορικά μιλώντας, από τη μελέτη των 50 περίπου δημοσιονομικών κρίσεων ανά την υφήλιο τον 20ο αιώνα προκύπτει ότι υπάρχουν τέσσερις χονδρικά κατηγορίες λύσεων για ένα κράτος που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού: α) χρεοκοπία, β) πληθωρισμός, γ) ένα αναπάντεχο γεγονός για παράδειγμα κάποιος πόλεμος ή η ανακάλυψη πετρελαίου (παράδειγμα Νορβηγίας), δ) σφίξιμο στο ζωνάρι. Σε συνεργασία και καθ’ υπόδειξη της διεθνούς κοινότητας και των Ευρωπαίων εταίρων, επιλέξαμε το τελευταίο. Κατά συνέπεια, εκτός και αν θέλουμε να πορευτούμε μόνοι με λύσεις χρεοκοπίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η φάση των σκληρών μέτρων του Μνημονίου η κουβέντα ανάπτυξη ή ύφεση είναι ανεδαφική. Θα υποστούμε την ύφεση. Θα περάσουμε το λούκι.

Τι ΔΕΝ είναι ανεδαφικό;

Δεν είναι ανεδαφικό η ύφεση να γίνει λιγότερο επώδυνη, εφόσον αποφύγουμε τον δικέφαλο δαίμονα της πληθωρισμο-ανεργίας, γεγονός που σημαίνει σωστή διαχείριση της εσωτερικής υποτίμησης. Πρέπει γι’ αυτό να αλλάξουν τα δεδομένα για το μέσο νοικοκυριό και να στηριχτεί η αγορά με μεγάλης κλίμακας αποπληθωρισμό τιμών και σταδιακή αύξηση της ρευστότητας εφόσον φυσικά αναδιαρθρωθεί έγκαιρα το τραπεζικό σύστημα.

Δεν είναι ανεδαφικό να προσελκύσουμε ιδιωτικές επενδύσεις, καταργώντας όλα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά εμπόδια που τις παρεμποδίζουν, ούτε είναι ανεδαφικό να αξιοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά όλα τα απαραίτητα επενδυτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος).

Δεν είναι ανεδαφικό να κατανεμηθούν τα βάρη της προσαρμογής πιο κοινωνικά και γενεακά δίκαια.

Δεν είναι ανεδαφικός ο στόχος, όταν βγούμε από την κρίση, να έχουμε βάλει τις βάσεις για ένα κοινά αποδεκτό βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο. Με έμφαση σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, ο τομέας της φροντίδας και της πρόνοιας κα.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να περιγραφούν όχι ως ανάπτυξη, αλλά ως θεμελιώδη βήματα και άξονες για τη διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Ως διαχείριση κρίσης δεύτερο ημίχρονο. Προϋποθέτουν φυσικά σχέδιο και μεθοδική, συντονισμένη και συστηματική διαχείριση της οικονομίας. Μπήκαμε σε μια οικονομική κρίση, της οποίας η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, είναι ότι δεν διαφαίνονται εύκολες προοπτικές κοινωνικής κινητικότητας. Ταυτόχρονα, δεν ελέγχουμε σαν κράτος ούτε το χρόνο ούτε το μακροοικονομικό πλαίσιο για να κάνουμε ελιγμούς. Κατά συνέπεια η εύκολη ανάπτυξη με κόλπα δεν παίζει πια σαν εναλλακτική. Αντιθέτως η οικοδόμηση ενός υγιούς παραγωγικού προτύπου είναι μια μακρά εν εξελίξει διαδικασία που απαιτεί δουλειά.

30 comments:

  1. Αντί για τα "κούφια συνθήματα και τις εύκολες λύσεις" Σαν "Μια άσκηση κοινωνικής δημοκρατίας και αφύπνισης" θα πρότεινα μια ματιά και συμμετοχή στο ερωτηματολόγιο
    "Πως μπορεί να παρέμβει ο πολίτης κατά των διαπλεκόμενων στη διαχρονικότητα της διαφθοράς?"
    που βρίσκετε στην αριστερή μπάρα του ιστολόγιου
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/

    άλλως κι εδώ..

    http://www.doodle.com/k4rwzxp8wafhenf7p2au6ac7/private

    και μιας και
    "Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ"
    http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

    η άσκηση της, επί της ουσίας, κοινωνικής δημοκρατίας θα φέρει ΚΑΙ την αφύπνηση για τα "αυτοδιοικητικά"

    Αν κάποιον τον εγγύζει θετικά!

    ReplyDelete
  2. Poly kalo to arthro, alla polloi Ellines dyskoleyontai na einai eilikrineis me tous ypoloipoys, milane gia anaptiksi alla ousiastika milane gia ti diaionisi tis parasitikis apoktisis xrimatos xoris douleia, me daneika kai sosialismo gia olous toys laous tou kosmou.

    Ego katalabaino giati se kapoia simeia kolysiergoun oi ependyseis ki i proselkisi kefalaion. Akoma allazoun oi baseis, nomothetika, diarthrotika, thesmika ki epixeirisiaka.

    Epiteleitai ergo mamouth pou stin Ellada omoio tou den exoume dei ksana kai dyskolo to stoixima tis epityxias.

    To sigouro einai oti tha perasoume mesa apo mia "xameni" dekaetia anadiarthrosis, proetoimasias kai prosarmogis stis apaitiseis enos kratous melous tis EE. As proetoimastoume ki oi idioi psyxologika ki as stamatisoume ti gkrinia. Outos i allos ta pragmata allazoun me i xoris ti diki mas symmetoxi. To erotima einai an telika emeis tha apofasisoume na meinoume stin apekso kai en telei piso. Bros i piso idou to dilima gia ton kathena mas.

    ReplyDelete
  3. Πρεπει να απολυθουν το 50% των ΔΥ
    να καταργηθει η μονιμοτητα και να μειωθουν οι μισθοι στο δημοστο.

    Ετσι θα αναπνευσει ο ιδιωτικος τομεας και θα δημιουργηθουν οι προυποθεσεις για αναπτυξη.

    Αυτη τη στιγμη οι ιδιωτες ταιζουν
    το τεραστιο δημοσιο και το χειροτερο:

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ .

    Αλλα εχουμε δικτατορια ΔΥ.

    ReplyDelete
  4. @ Valo

    ena aplo pragma skepsou. Ti megaliteri katanalotiki dynami ayti ti stigmi tin exoun oi DY. Kai logo statherou eisodimatos, kai logo ferreggyotitas gia daneia apo trapezes. Oi liges etaireies pou de zoun kratikodiaita alla stirizontai se ena bathmo stin idiotiki katanalosi, eksartontai megista apo ta eisodimata ton DY.

    ReplyDelete
  5. rat 700 wrote: "Oi liges etaireies pou de zoun kratikodiaita alla stirizontai se ena bathmo stin idiotiki katanalosi, eksartontai megista apo ta eisodimata ton DY"

    Χαχαχα... The Greek Development Model δηλαδή, δανειζόμαστε απ έξω και τα δίνουμε στους ΔΥ για να... κινείται η αγορά και να ζουνε κι οι άλλοι... Έλεος!!!

    rat, αυτο το "επιχείρημα" περι κατανάλωσης - αλληλεξάρτησης επιχειρήσεων με τους ΔΥ δεν περίμενα να το διαβάσω εδω μέσα...
    Τους φόρους μου μπορεί να τους διοχετεύσει στη κατανάλωση κι ένας άνεργος / ιδιωτικός υπάλληλος, και μάλιστα πολύ καλύτερα απο τον υπεράριθμο ξυστιάρη του δημοσίου.

    Και άμα το πρόβλημα είναι αυτό, ας χορηγηθούν "επιδόματα αλληλεγγύης" σε όλους τους άνεργους / χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα, παρά χαριστικοί μισθοί σε άεργους οι οποίοι έγλυψαν κάποιους εξουσιοκάπηλους για να πιάσουν τις καρέκλες και να ρουφάνε το αίμα των υπολοίπων σαν βδέλες.

    Έτσι για να μιλήσουμε για πραγματική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ενίσχυσης των αδυνάμων.

    Εδω και πολλά, ΠΟΛΛΑ χρόνια οι ιδιώτες ρίχνουν όλο το κουπί στο καράβι "τρΕλλάς", ενώ στην Α' θέση οι δημόσιοι είναι αραχτοί στο κατάστρωμα, λιάζονται και αυτοσυγχαίρονται για την επιτυχία τους στη ζωή. Οι υπόλοιποι μπορούν να πεινάνε ανενόχλητοι ... φτάνει να πληρώνουν ΦΠΑ, βενζίνες και λοιπούς φόρους ... για να ζουν τους ήδη διορισμένους κρατικοδίαιτους μέχρι τον θάνατο.

    100% κυνο-βολευτική μπανανία της Ταϋλάνδης,
    δεν εχω να προσθέσω τιποτα άλλο...

    ReplyDelete
  6. Ωραίο άρθρο. Μακάρι ο τρόπος σκέψης σου και οι γνώσεις σου να ήταν ο μέσος όρος της κοινωνίας μας. Λίγα σχόλια:
    α) χρεοκοπία, β) πληθωρισμός, γ) ένα αναπάντεχο γεγονός για παράδειγμα κάποιος πόλεμος ή η ανακάλυψη πετρελαίου (παράδειγμα Νορβηγίας), δ) σφίξιμο στο ζωνάρι. Σε συνεργασία και καθ’ υπόδειξη της διεθνούς κοινότητας και των Ευρωπαίων εταίρων, επιλέξαμε το τελευταίο

    Ουσιαστικά διαλέξαμε το μόνο που ελέγχουμε. Όλα τα άλλα δεν τα ελέγχουμε.

    Δεν είναι ανεδαφικό η ύφεση να γίνει λιγότερο επώδυνη, εφόσον αποφύγουμε τον δικέφαλο δαίμονα της πληθωρισμο-ανεργίας, γεγονός που σημαίνει σωστή διαχείριση της εσωτερικής υποτίμησης. Πρέπει γι’ αυτό να αλλάξουν τα δεδομένα για το μέσο νοικοκυριό και να στηριχτεί η αγορά με μεγάλης κλίμακας αποπληθωρισμό τιμών και σταδιακή αύξηση της ρευστότητας εφόσον φυσικά αναδιαρθρωθεί έγκαιρα το τραπεζικό σύστημα.

    Αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα. Ο αποπληθωρισμός και η αύξηση της ρευστότητας μέσω τραπεζών είναι δυο αντίθετες δυνάμεις. Η αύξηση της ρευστότητας μέσω δανείων φέρνει πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο αν ο καταναλωτής αρνηθεί να πληρώσει ένα προϊόν/υπηρεσία σε μια τιμή. Η εσωτερική υποτίμηση που αναφέρεις και χρειάζεται μπορεί να γίνει μόνο μέσω της αγοράς εργασίας και της αγοράς των ακινήτων. Και μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποπληθωρισμό.

    Το μόνο που θα ήθελα να προσθέσω σε αυτά που λες είναι ότι η ανάπτυξη θέλει και ένα ακόμα συστατικό. Την παιδεία/δια βίου μάθηση. Πως να έρθει η ανάπτυξη αν δεν ξέρουμε πως στήνεται εύκολα και φθηνά ένα μαγαζί στο internet, η πως να παράγουμε αγροτικά προϊόντα με προστιθέμενη αξία και άλλα πολλά; Μάθηση περισσότερο πρακτική και λιγότερο θεωριτική!

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Η κυβέρνηση παλεύει έναν ανώφελο αγώνα. Αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να αποκαθηλώσει το κράτος στην Ελλάδα, γιατί έχει καταντήσει να εμποδίζει την οποιαδήποτε προσπάθεια να προχωρήσει η ελληνική οικονομία (το κράτος παίρνει τους υπαλλήλους - όλοι θέλουν να γίνουν ΔΥ, το κράτος παίρνει και τα κεφάλαια, και αναγκαστικά τα πάντα κινούνται γύρω απ' αυτή την στρέβλωση).

    ReplyDelete
  9. Rat 700

    Δε διαφωνω μαζι σου οτι η ιδιωτικη
    οικονομια καταντησε να στηριζεται στα εισοδηματα των ΔΥ.

    Αυτο ομως δεν ειναι φυσιολογικο και πρεπει καποτε να τελειωσει.
    Μαζικες απολυσεις ΔΥ και μειωση των εισοδηματων τους για να τελειωνουμε.

    Καλυτερα να ειχαμε βοηθηματα σε φτωχους παρα στρατιες ΔΥ.

    Αυτη τη στιγμη ο ιδιωτικος τομεας
    πληρωνει συνεχως τις ορδες των ΔΥ.

    Ως ποτε ;



    Αν παψει να υπαρχει ιδιωτικος τομεας για να φορολογηθει ,που θα βρισκει λεφτα το κρατος για
    να πληρωσει τους 1εκ. και βαλε ΔΥ;

    Πρεπει οποσδηποτε να μειωθει ο αριθμος των ΔΥ.

    ReplyDelete
  10. @ valo

    symfonoume

    @ yianniskriti

    to sxolio den itane mia dikaiologia tou greek development model kathe allo.

    Apla yparxei mia pragmatikotita pou leei oti prepei na broume tropous na ftasoume stin "outopia" me tropo pou de tha katargisei ousiastika tin oli prospathia eks arxis.

    Prosopika den pisteyo sto apon dimosio. Pisteyo sto apodotiko kai isxyro dimosio pou leitourgei se armonia me ton idiotiko kai trito tomea pros ofelos tis epiteyksis tou optimal economic kai social welfare. Kai sti sygkekrimeni sygkyria kaloumaste na kanoume ta eksis:

    1) diaxeirisi eleimatos / xreous kai taktopoiisi dimosionomikon

    2) thespisi thesmikon kai diarthrotikon themelion gia mia fileleytheri anaptiksiaki politiki pou

    3) eksygiansi - prostasia tou idiotikou tomea apo tin pliri katareysi. dld proothisi tis xreokopias ton kratikodiaiton epixeiriseon kai enisxysi me anaptyksiaka kai thesmika ergaleia ton epixeiriseon pou mporoun sto mesoprothesmo orizonta na epiviosoun xoris kratikes enisxyseis. Ayto simainei stiriksi stin idiotiki katanalosi. Kai mexri na ftiaksoume mia isxyroteri kai eysyneiditi katanalotiki maza politon pou den ergazontai sto dimosio tomea tha prepei na na frontisoume na epileksoume metaksi kakon gia mia omali metavasi.

    Ayto leo. Sti theoria oloi symfonoume. To erotima einai poso xrono eimaste diatethimenoi kai me ti proypotheseis na dosoume stous politikous kai stin agora gia na proetoimasoune ti nea epoxi. Kai mazi me aytous, na analaboume ki emeis os polites ki os katanalotes tis eythynes pou mas analogoun, gia to mellon mas kai ton paidion mas.

    ReplyDelete
  11. @ rat700

    Δεν υπονόησα ότι είσαι φάν του G.D.M., αλλα ότι το θεωρείς αναγκαίο κακό ώστε να κρατηθούν οι ισορροπίες στην αγορά και να δοκιμαστεί και πάλι μια «ήπια προσαρμογή» (αλα… Αλογοσκούφη) σε βάθος χρόνου. Ξαναδοκιμασμένη συνταγή, η οποία κατά την γνώμη μου ΔΕΝ θα φέρει αποτελέσματα. Κι αυτό, διότι ο «μηχανισμός» του Ελληνικού δημοσίου είναι ΕΚ ΦΥΣΕΩΣ καταστροφέας κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανασταλτικός παράγοντας για πραγματική ανάπτυξη, ότι προσπάθειες κι αν γίνουν να αλλάξει μορφή / τρόπο λειτουργίας. Και για να γίνω πιο σαφής:

    Ποια «αγορά» μπορεί να αναθερμάνει ένας μηχανισμός ο οποίος δανείζεται για να πληρώσει την ίδια του τη λειτουργία???

    Ποια «αγορά» μπορεί να αναθερμάνει ένας μηχανισμός ο οποίος είναι εκ φύσεως αυξανόμενα ελλειμματικός???

    Ποια «αγορά» μπορεί να αναθερμάνει ένας μηχανισμός, η λειτουργία του οποίου ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΙ και σκοτώνει την ίδια, και οχι μονο δεν την αφήνει να αναπτυχθεί με όρους "ελεύθερης αγοράς" αλλα την έχει για να την αρμέγει όσο δεν πάει για να ταϊζει κυφήνες???

    Ένας τέτοιος μηχανισμός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!

    Επίσης,

    για την οικονομία, το 10% των πιο ευκατάστατων μισθών στην Ελλάδα από 1 εκατομμύριο δημόσιους ξύστες, είναι απείρως περισσότερα χρήματα από τον φόρο που πάει στο κράτος απ’ το 2% πτώση της αγοράς εξαιτίας της… «μείωσης της κατανάλωσης των δημοσίων υπαλλήλων».

    Και ίσα ίσα, που αυτή η εξοικονόμηση δημοσίου χρήματος (η οποία απαιτεί κόψιμο μισθών και απολύσεις στο δημόσιο) δίνει την δυνατότητα για μείωση φορολογίας, αύξηση των επενδύσεων και άνοιγμα της αγοράς, και ΟΧΙ για συρρίκνωση όπως γίνεται εδώ και χρόνια.

    Το χρηματικό ποσό που πάει στα ταμεία του κράτους, προκύπτει από τα έσοδα του δημοσίου ΠΛΗΝ το κόστος στο οποίο υπάγονται και οι μισθοί του δημοσίου (70% των δαπανών). ΑΡΑ, μειώνοντας τους μισθούς του δημοσίου ΑΥΞΑΝΕΙΣ το αποθεματικό χρημάτων στα κρατικά ταμεία και μπορείς να ελευθερώσεις πόρους στην πραγματική οικονομία και στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (Πρόνοια, συντάξεις, επιδόματα στους ασθενέστερους ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ κτλ) που αναφέρεις.

    Επίσης,

    δεν μπορείς να φτιάξεις υγιή – ανταγωνιστική οικονομία, όταν οι πλέον ικανοί και ταλαντούχοι νέοι προσανατολίζονται στο δημόσιο. Γι’ αυτόν λοιπόν ακριβώς τον λόγο, το δημόσιο πρέπει ΝΑ ΠΑΨΕΙ επιτέλους να είναι προνομιακό εν συγκρίσει με τον πολυπληθέστερο, παραγωγικό ιδιωτικό τομέα.

    Και για να πάψει να είναι προνομιακό, πρέπει άμεσα να ΜΕΙΩΘΟΥΝ οι αποδοχές και τα απίστευτα προνόμια (μονιμότητα, επιδόματα, μηδενική ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΡΓΟΥ) των υπαλλήλων του, ΚΑΤΩ από τα αντίστοιχα του ιδιωτικού. Είναι όχι μόνο θέμα κινήτρου για τους παραγωγικούς και ταλαντούχους ανθρώπους, αλλα και θέμα απλής λογικής και δικαίου. Δεν μπορεί μια εργασία - αραλίκι γραφειοκρατικού χαρακτήρα (η οποία δεν παράγει αλλά απορροφά πλούτο) μηδενικού ρίσκου / άγχους και μειωμένης προσπάθειας να έχει προσδοκώμενο εισόδημα μεγαλύτερο (!!!) απο την παραγωγική, επίπονη και πολλές φορές ριψοκίνδυνη εργασία του Ιδιωτικού Τομέα.

    Και από την άλλη, απορούν όλοι γιατί η τεράστια πλειοψηφία των νέων σήμερα πολεμάει με νύχια και με δόντια να χωθεί στο δημόσιο, και γιατί ο ιδιωτικός τομέας είναι «ρηχός» και συρρικνώνεται…

    Τέλος, εκείνο που αδυνατούν πολλοί να καταλάβουν είναι πως την υποβάθμιση του δημοσίου φορέα δεν την θέλουμε (όσοι την θέλουμε και την φωνάζουμε) απλά για να την “σπάσουμε” στους βολεμένους. Αλλα για να σταματήσει ο νεοέλληνας να έχει κίνητρο να υπερπήζει τον δημόσιο φορέα και να τον κάνει πιο ελλειμματικό και αντιπαραγωγικό που εκ φύσεως θα αντλεί τα σπασμένα απο τους ιδιώτες και τους οικονομικά αδυνάτους τους οποίους έχει ΞΕΣΚΙΣΕΙ!

    Καλημέρα σας.

    ReplyDelete
  12. “Papandreou keeps his promises” says newspaper

    The German edition of “The Financial Times” has published very positive comments about Greece and Prime Minister George Papandreou. In an article entitled, “Our man in Athens”, and subtitled, “Greece has what Germany lacks – a bold political leader, who is trying to reform the system”, the newspaper notes that “Papandreou keeps the promises he made to Eurogroup in order to save Greece from bankruptcy”.
    The report goes on to say, “The Greek government is making cuts. The scion of the Papandreou dynasty and socialist George Papandreou dares to implement the most drastic cuts ever experienced by Europe. The Greek prime minister insists on his country’s ‘re-incorporation’ in the European economic family through a profound reform”.

    Δοξαστικά για το ΓΑΠ.Τα....βαρέθηκα.

    ReplyDelete
  13. “Greece has what Germany lacks – a bold political leader, who is trying to reform the system”,says the FT.

    Για φανταστείτε! Μας ξεπερνάει ως πρόβλημα.Δεν έχουμε άλλα αποθέματα φαντασίας.

    ReplyDelete
  14. Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες "νέας διακυβέρνησης" και 5 μήνες "σφιχτής προσαρμογής". Και αυτό που έχει μείνει όλο αυτό τον καιρό είναι ένα πράγμα: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ.

    Το συμμάζεμα των δημοσιονομικών μέσω κόψιμο μισθών και συντάξεων ξέρουν να το κάνουν όλοι. Η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών στον ιδιωτικό τομέα, μέσω κοψίματος αποζημιώσεων απόλυσης, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η αύξηση φορολογίας είναι οικονομικά του Δημοτικού σχολείου.

    Αν αυτό είναι το πρόγραμμα που οι νέοι πασόκοι έχουν στο μυαλό τους, καλύτερα να αρχίζουν το διάβασμα για τις επαναληπτικές εξετάσεις, γιατί ήδη έχουν μείνει μετεξεταστέοι. Το κακό είναι ότι πιστεύουν πως τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά, τόσο ώστε κάνουν 1-2 μήνες διακοπές και ξεκουράζονται, καθ' υπόδειξη του πρωθυπουργού.

    Όταν η ανάπτυξη είναι στο -3,5% και η ανεργία ανεβαίνει σταθερά κάθε μήνα, το πράγμα δεν έχει "...αρχίσει να ζορίζει..." όπως λέει το άρθρο, αλλά είμαστε ένα βήμα μετά το γκρεμό. Σε χώρες που δεν υπάρχει βαριά εξαγώγιμη παραγωγή και όλοι προσκυνάνε τον τουρισμό ως μοναδικό μοχλό ανάπτυξης, οι συνθήκες αυτές είναι προπολεμικές.

    Θα το διαπιστώσουν αυτό όλοι, θέλουν δε θέλουν, όταν από το Σεπτέμβριο έρθουν νέα μέτρα "διόρθωσης" και όταν το Δεκέμβριο διαπιστώσουν ότι χρειάζεται και άλλο χαράτσι για το κλείσιμο της ελλειμματικής ψαλίδας - μόνο που ήδη έχουν σπαταλήσει κάθε τέτοιο περιθώριο. Όποια ελπίδα "δίκαιης κατανομής των βαρών" ήδη πρέπει να μπει στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 χρόνια (και βάλε).

    Και τότε θα τελειώσουν απότομα και όλες οι ονειρώξεις σοσιαλιστικής διακυβέρνησης. Θα σταματήσει το θέατρο και θα αρχίσει ο βούρδουλας. Και όποιος αντέξει.

    Προς το παρόν, τα μπάνια του λαού είναι η ύψιστη προτεραιότητα, ειδικά όταν διευκολύνουν τη θερινή Βουλή να περνά νομοσχέδια στο ντούκου και τα κανάλια να προβάλλουν τα πολυτελή κότερα στα νησιά για το καλό των τουριστών.

    Μπεεεεεε.....

    ReplyDelete
  15. Η πικρή αλήθεια είναι οτι η οικονομια της Ελλάδας είναι ανύπαρκτη, και οτι η όποια ανάπτυξη στηρίχθηκε στα δανεικά.

    Δηλαδη, στην ιδιωτική οικονομία: μοιράζουν οι τράπεζες δάνεια > αγοράζει ο κόσμος σπίτια > ανεβαίνουν οι τιμές > αγοράζουν οι εταιρείες γη και χτίζουν περισσότερα σπιτια > ανεβαίνουν περισσότερο οι τιμές > έχουμε "ανάπτυξη".

    Αντίστοιχα από την πλευρά του κράτους: δανείζεται το κράτος > προσλαμβάνει υπαλλήλους (που δεν παράγουν τίποτα) > οι υπάλληλοι αποκτούν εισόδημα > οι υπάλληλοι ξοδεύουν το εισόδημα τους σε υπηρεσίες και εμπόριο > έχουμε "ανάπτυξη".

    Η ελληνική οικονομία δεν παράγει τίποτα, δεν είναι ανταγωνιστική σε τίποτα, πνίγεται στα ελλείμματα, αλλά έχουμε (είχαμε) "ανάπτυξη", ανάπτυξη στηριγμένη στα δανεικά.

    Τι έκανε η διεθνής πιστωτική κρίση; 'Εκοψε τα δανεικά. Η αναθεώρηση του ελλείμματος απ' το 5% στο 12% ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Τα ελλείμματα της Ελλάδας ήταν πλέον αδύνατο να χρηματοδοτηθούν χωρίς εξωφρενικά επιτόκια. Δικαίως.

    Η Ελλάδα τα ήθελε και τα έπαθε. 'Οταν μια χώρα παράγει πραγματικά προϊοντα, και μία άλλη χώρα έχει μόνο σουπερμάρκετ για να πωλούνται τα προϊόντα της πρώτης χώρας, τότε η δεύτερη χώρα θα σέρνεται απ' τις εξελίξεις.

    Η Ελλάδα αναγκαστικά θα περάσει απο διορθωτική φάση ύφεσης. Το πόσο γρήγορα θα την ξεπεράσει, εξαρτάται αποκλειστικά απ' το πόσο γρήγορα θα εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές.

    ReplyDelete
  16. Η πικρή αλήθεια είναι οτι η οικονομια της Ελλάδας είναι ανύπαρκτη, και οτι η όποια ανάπτυξη στηρίχθηκε στα δανεικά.

    Δηλαδη, στην ιδιωτική οικονομία: μοιράζουν οι τράπεζες δάνεια > αγοράζει ο κόσμος σπίτια > ανεβαίνουν οι τιμές > αγοράζουν οι εταιρείες γη και χτίζουν περισσότερα σπιτια > ανεβαίνουν περισσότερο οι τιμές > έχουμε "ανάπτυξη".

    Αντίστοιχα από την πλευρά του κράτους: δανείζεται το κράτος > προσλαμβάνει υπαλλήλους (που δεν παράγουν τίποτα) > οι υπάλληλοι αποκτούν εισόδημα > οι υπάλληλοι ξοδεύουν το εισόδημα τους σε υπηρεσίες και εμπόριο > έχουμε "ανάπτυξη".

    Η ελληνική οικονομία δεν παράγει τίποτα, δεν είναι ανταγωνιστική σε τίποτα, πνίγεται στα ελλείμματα, αλλά έχουμε (είχαμε) "ανάπτυξη", ανάπτυξη στηριγμένη στα δανεικά.

    ReplyDelete
  17. Τι έκανε η διεθνής πιστωτική κρίση; 'Εκοψε τα δανεικά. Η αναθεώρηση του ελλείμματος απ' το 5% στο 12% ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Τα ελλείμματα της Ελλάδας ήταν πλέον αδύνατο να χρηματοδοτηθούν χωρίς εξωφρενικά επιτόκια. Δικαίως.

    Η Ελλάδα τα ήθελε και τα έπαθε. 'Οταν μια χώρα παράγει πραγματικά προϊοντα, και μία άλλη χώρα έχει μόνο σουπερμάρκετ για να πωλούνται τα προϊόντα της πρώτης χώρας, τότε η δεύτερη χώρα θα σέρνεται απ' τις εξελίξεις.

    Η Ελλάδα αναγκαστικά θα περάσει απο διορθωτική φάση ύφεσης. Το πόσο γρήγορα θα την ξεπεράσει, εξαρτάται αποκλειστικά απ' το πόσο γρήγορα θα εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές.

    ReplyDelete
  18. Το καράβι μπήκε ανάμεσα στη Σκύλα της στασιμότητος και τη Χάρυβδι του πληθωρισμού.
    Αλλά ο πηγαιμός για την Ιθάκη συνεχίζεται.....γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

    ReplyDelete
  19. Ολα αυτα για να γίνουν προυποθέτουν ένα δημόσιο εν λειτουργία

    και το δημόσιο ΔΕΝ ειναι εν λειτουργία

    συντεχνιακα συμφέροντα, έλλειψη ελέγχου, ατιμωρησία της τεμπελιάς και της λαμογιάς, έλλειψη αξιολόγησης

    αυτά είναι τα βασικά που πρέπει άμεσα να αλλάξουν

    ReplyDelete
  20. οι σαρωτικές αλλαγές, που γίνονται σήμερα στην Ελλάδα, επειδή είναι κοσμογονικών διαστάσεων, δεν γίνονται αντιληπτές, δεν γίνονται αισθητές.Είναι μόνο ειδησεογρφικές.Δεν φταίει ο Ελληνας γιαυτό αλλά το ανθρώπινο πεπερασμένο που αδυνατεί να συλλάβει τις κοσμικές μεταβολές.

    ReplyDelete
  21. @parmenides:

    Αν αυτό που περιγράφεις είναι για την παρούσα κυβέρνηση, τότε πρέπει να ξέρεις ότι αυτό που περιγράφεις ως "σωτήρες" έχει όνομα:

    "Narcissistic personality disorder (NPD)" (wikipedia):

    http://en.wikipedia.org/wiki/Narcissistic_personality_disorder


    In order for a person to be diagnosed with narcissistic personality disorder (NPD) they must meet five or more of the following symptoms:

    1. Has a grandiose sense of self-importance (e.g., exaggerates achievements and talents, expects to be recognized as superior without commensurate achievements)
    2. Is preoccupied with fantasies of unlimited success, power, brilliance, beauty, or ideal love
    3. Believes that he or she is "special" and unique and can only be understood by, or should associate with, other special or high-status people (or institutions). Rarely acknowledges mistakes and/or imperfections.
    4. Requires excessive admiration
    5. Has a sense of entitlement, i.e., unreasonable expectations of especially favorable treatment or automatic compliance with his or her expectations
    6. Is interpersonally exploitative, i.e., takes advantage of others to achieve his or her own ends
    7. Lacks empathy: is unwilling to recognize or identify with the feelings and needs of others. Lack of interest in other peoples emotions e.g. Friends,family members.
    8. Is often envious of others or believes that others are envious of him or her
    9. Shows arrogant, haughty behaviors or attitude.


    Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, με αποκορύφωμα την προηγούμενη και την τωρινή, πιάνουν άνετα 9 στα 9 βάσει των παραπάνω συμπτωμάτων NPD.

    Χρειάζονται επειγόντως ψυχοθεραπεία...

    ReplyDelete
  22. To κακό είναι ότι χάσαμε την αίσθηση του "φυσιολογικού" .Ισως και να μην το γνωρίσαμε ποτέ.Και τώρα που ερχόμαστε, για πρώτη φορά, αντιμέτωποι, με φυσιολογικές πολιτικές συμπεριφορές, αδυνατούμε να τις κατανοήσουμε.
    Το "φυσιολογικό", στη πολιτική,που σημαίνει τον ορισμό του "γενικού καλού", φυσικά δεν υπάρχει απο μόνο του.Το ορίζεις,το σχεδιάζεις,εν τέλει το αποφασίζεις.Στις Δημοκρατίες δυτικού τύπου,αν και δεν υπάρχουν άλλες άλλου τύπου,αποφασίζεται απο τις πλειοψηφίες,δεν το ορίζουν οι Εγκυκλοπαίδειες.

    ReplyDelete
  23. H πολιτική,για το κοινωνικό,άρα το συλλογικό,παίζει το ρόλο που παίζει η ψυχολογία στα άτομα.Δεν υπάρχουν συλλογικές ναρκισιστικές ή άλλες προσωπικότητες.Υπάρχουν μόνο ατομικές προσωπικότητες.
    Κάποιοι ενδεχομένως να έλεγαν ότι υπάρχουν και συλλογικότητες ναρκισιστικές.Δεν συμφωνώ με αυτό.

    ReplyDelete
  24. China's Economy Passes Japan's in Quarter, Becoming the World's Second Largest

    After three decades of spectacular growth, China has passed
    Japan to become the world's second-largest economy behind the
    United States, according to government figures released early
    Monday.

    The milestone, though anticipated for some time, is the most
    striking evidence yet that China's ascendance is for real and
    that the rest of the world will have to reckon with a new
    economic superpower.

    The milestone was reached early Monday, when Tokyo said that
    in the second quarter, the Japanese economy was valued at
    about $1.28 trillion, slightly below China's figure of $1.33
    trillion. The gross domestic product of the United States was
    roughly $14 trillion in 2009. Japan's economy grew 0.4
    percent in the second quarter, Tokyo said, substantially less
    than forecast.

    Read More:
    http://www.nytimes.com?emc=na

    ReplyDelete
  25. "Τί δείχνουν οι αριθμοί για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας" (sofokleous10.gr, 15/8/2010):

    http://tinyurl.com/2a7oe3u

    "...το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 12% το Μάιο έναντι 8,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2009, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν να κρατούνται τα σχετικά αρχεία...

    ...η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η χειρότερη θέση στον κόσμο στα ποσοστά ανεργίας, πάνω από χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Χιλή, το Περού, η Ινδονησία, η Πολωνία, η Βραζιλία, το Μεξικό, το Πακιστάν κλπ...

    ...ο πληθωρισμός της είναι ο 8ος μεγαλύτερος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη...

    ...με βάση τα CDS, η Ελλάδα είναι 2η πιθανότερη προς πτώχευση χώρα στον κόσμο, με πιθανότητα πτώχευσης μέσα στα επόμενα 5 χρόνια της τάξης του 50%...

    ...η Ελλάδα έχει 2ο υψηλότερο κόστος δανεισμού στον κόσμο...η εξαιρετικά ασταθής πολιτικά, Ταϊλάνδη, δανείζεται στον ορίζοντα των 10 ετών με επιτόκιο 3,44%, η Μαλαισία με 3,89% και το (τριτοκοσμικό;) Περού με 5,64%, το αντίστοιχο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα είναι 10,15%...


    Όποιος ξέρει τι του γίνεται δεν χρειάζεται να διαβάζει εγκυκλοπαίδειες για να καταλάβει τι συμβαίνει. Αρκεί να δει ειδήσεις, σήμερα, να δει τους αρχηγούς των κομμάτων να κάνουν διακοπές(!) γεμάτοι θρησκευτική κατάνυξη, για να καταλάβει ότι έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια ολόκληρη τη χώρα και τους πολίτες της.

    Όταν ο πολιτικός ναρκισσισμός και η έλλειψη τσίπας είναι προσωπικά, αποτελούν παθογένεια προσωπικότητας. Όταν αφορά κόμματα και κυβερνήσεις λέγονται πολιτικές θέσεις (τουλάχιστον στην Ελλάδα). Το "λεφτά υπάρχουν" γίνεται "δεν υπάρχει σάλιο" και ένας ολόκληρος λαός κοιτάει σαν χαζός την TV γιατί τον κορόιδεψαν (πάλι).

    Το πρόβλημα είμαστε εμείς, η αμορφωσιά και η αγραμματοσύνη μας ως λαός. Όσο ψάχνουμε για αυτόκλητους σωτήρες-ηγέτες, τόσο αυτοί θα συνεχίζουν να μας εξαπατούν κάθε 4 χρόνια.

    ReplyDelete
  26. @ Jaga,

    Min anisyxeis, yparxei elpida, yparxoun kai lefta. Kateytheian molis gyrisei o GAP kai to epiteleio tou apo ta nisia, tha bgoun oi Rambo stous dromous kai tha mazepsoun leei 26 dis se 4 mines! xaxaxaxaxax

    ReplyDelete
  27. Στην Ελλαδα αντι να δημιουργηθει κρατος προνοιας δημιουργηθηκε κρατος διορισμων στο δημοσιο.
    Και το χειροτερο με μονιμοτητα.

    Θα μπορουσαμε να εχουμε συνταξη για ολους τους Ελληνες ανεξαρτητως εισφορων
    740 ευρω στα 65.
    Οποιος θελει θα εχει και δικη του ασφαλεια πχ ιδιωτικη.

    Ομως σιγα μην γινει συνταξη προνοιας.

    Πως θα ταιζουμε τους προνομιουχους ΔΥ των χιλιαδων ευρω και εφαπαξ.

    Η Ελλαδα δεν αλλαζει.
    Δυστηχως

    Θεος ειναι το Δημοσιο
    Ολη η κοινωνια πρεπει να δουλευει για τους διορισμους.
    1,2 εκατ τυρανουν τους υπολοιπους.

    Οσοι ειστε 20αρηδες προσπαθηστε
    να φυγετε απο τη χωρα.(αν δεν διοριστηκατε στο δημοσιο)

    ReplyDelete
  28. recession
    ύφεση και ....
    στρατηγικών ελέγχου του πλήθους
    Πράγματι,
    ακόμη Είμαι ισχυρός άνδρας....xoking

    greeeeks parlati
    κούφια συνθήματα και τις εύκολες λύσεις" 1) diaxeirisi eleimatos / xreous kai taktopoiisi dimosionomikon

    2) thespisi thesmikon kai diarthrotikon themelion gia mia fileleytheri anaptiksiaki politiki pou

    3) eksygiansi - prostasia tou idiotikou tomea apo tin pliri katareysi. dld proothisi tis xreokopias ton kratikodiaiton epixeiriseon kai enisxysi me anaptyksiaka
    snesm....upa upa

    ReplyDelete
  29. ψυχοθεραπεία
    a sound addvice

    The milestone was reached early Monday, when Tokyo said that
    in the second quarter, the Japanese economy was valued at
    about $1.28 trillion, slightly below China's figure of $1.33
    trillion.
    1,3billion people againt 13o million consumers.....figures...
    The gross domestic product of the United States was
    roughly $1,4 trillion in 2009
    alcitiol

    ReplyDelete