Wednesday, August 4, 2010

Γιατί λέμε όχι στα κλειστά επαγγέλματα και τι πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά το άνοιγμά τους

Τον περασμένο Μάιο, πολύ πριν τη φασαρία που προκλήθηκε με αφορμή την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών, είχαμε γράψει ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ζήτημα προοπτικής και δικαιοσύνης για τη νέα γενιά. Ήταν η πολλοστή φορά που ασχοληθήκαμε με το θέμα. Είχαμε επισημάνει τότε ότι το άνοιγμα δεν πρέπει να γίνει άνευ προϋποθέσεων, αλλά με γνώμονα τρία θεμελιώδη κριτήρια, που αφορούν επιγραμματικά την επίτευξη των εξής: (1) διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών, (2) διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, (3) προστασία του καταναλωτή.

Επειδή πολλά ακούγονται τις τελευταίες μέρες από πάσης φύσεως πολεμιστές του status quo, είναι αφρομή να ξεκαθαριστούν ορισμένες παρανοήσεις. Το κλείσιμο των επαγγελμάτων δεν έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τον αριθμό διαθέσιμων αδειών για τη λειτουργία ενός επαγγέλματος, ούτε μόνο με τον αριθμό των απασχολούμενων σε κάθε επαγγελματικό κλάδο. Το επιχείρημα αυτό που ευαγγελίζονται οι πρόεδροι διάφορων επαγγελματικών σωματείων είναι τουλάχιστον αφελές. Το κλείσιμο των επαγγελμάτων αντιθέτως έχει να κάνει με μια σειρά μέτρων που δημιουργούν ένα προστατευτικό πλαίσιο, το οποίο διατηρεί σε τεχνητά υψηλά επίπεδα τα εισοδήματα επαγγελματιών, χωρίς την αντίστοιχη ποιότητα, το χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή, την προστασία και την ασφάλεια του. Τα προστατευτικά μέτρα αφορούν σε εισοδηματικά κριτήρια όπως τα κατώτατα όρια αμοιβών, γεωγραφικά κριτήρια όπως οι περιφερειακοί περιορισμοί, δημογραφικά κριτήρια όπως αναλογίες επαγγελματιών ανά χιλιάδες του πληθυσμού, άλλα κριτήρια όπως μη αναγνώριση ακαδημαϊκών προσόντων (πχ εμπόδια ΔΟΑΤΑΠ στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας) κλπ.

Από την αρχή λειτουργίας του blog έχουμε υποστηρίξει ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων αποτελεί αναγκαία διαρθρωτική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή προοπτική και αίσθημα διαγενεακής δικαιοσύνης. Αναγνωρίζουμε όμως επίσης ότι δεν πρέπει να περάσουμε από το άκρο του ενός δόγματος στο άλλο. Η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε λοιπόν πρέπει να είναι ειλικρινής και καθήκον των κοινωνικών εταίρων κι επαγγελματικών σωματείων θα πρέπει να είναι η διερεύνηση τρόπων επαναρρύθμισης των επαγγελμάτων που επιτυγχάνουν τα τρία θεμελιώδη κριτήρια που αλλάζουν το κέντρο βάρους από τον επαγγελματία στον καταναλωτή και που περιστρέφονται γύρω από τα θέματα:
1. πιστοποίησης κι επαναπιστοποίησης βάσει διατήρησης επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων
2. εκπαίδευσης και διά βίου κατάρτισης – διασφάλισης συνεχούς διατήρησης επαρκών ακαδημαϊκών κι επαγγελματικών προσόντων
3. τήρησης κι εφαρμογής κανόνων ηθικής / επαγγελματικής δεοντολογίας
4. σεβασμού της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ειδικότερα αυτή που αφορά στην προστασία του καταναλωτή αλλά και για στην ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών

Σε τελική ανάλυση, τα ερωτήματα που καλούμαστε να απαντήσουμε ως κράτος κι ως κοινωνία με αφορμή το επερχόμενο νομοσχέδιο είναι εκτός των άλλων τα εξής:
1. Προωθείται η κινητικότητα αγαθών κι επαγγελματιών από την απορύθμιση των επαγγελμάτων?
2. Ενισχύεται η οικονομική δραστηριότητα κι η ανταγωνιστικότητα των κλάδων ευρύτερα ή μόνο συγκεκριμένων επαγγελματιών?
3. Επαρκεί το κανονιστικό πλαίσιο και πλαίσιο εφαρμογής που προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζει την ασφάλεια του καταναλωτή?
4. Υπάρχει διαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας των προσφερόμενων αγαθών και των υπηρεσιών?
5. Υποστηρίζει / προωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο ένα ευέλικτο και ανταποκρινόμενο εργατικό δυναμικό?

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω το παρόν σύστημα των κλειστών επαγγελμάτων μάλλον ωφελεί τους λίγους παρά την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους. Καιρός να αλλάξουμε σελίδα και μαζί με την αλλαγή να θέσουμε τα θεμέλια για ένα ποιοτικό αναπτυξιακό άλμα που σέβεται το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Είναι καιρός για τη μετάβαση σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον επαγγελμάτων που λέει όχι σε συντεχνιακού τύπου διευθετήσεις και βάζει στο κέντρο το συμφέρον του πολίτη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον.

23 comments:

  1. bravo poly kalo, sto pneyma ton proigoumenon mas sizitiseon epi tou thematos

    ReplyDelete
  2. Ναι έχει μια σωστή διάσταση

    ReplyDelete
  3. Της επαναρρύθμισης. Αναμένω τους ultra liberals.

    ReplyDelete
  4. Θα πρέπει να γίνει ένα σχόλιο για την "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας, που κατά κύριο λόγο σημαίνει εξαγορά ενός μεγάλου μέρους της ΔΕΗ (μονάδες παραγωγής) από ιδιώτες.

    Δεν εννοώ αν πρέπει να γίνει ή όχι, ούτε βέβαια ηλίθια διλήμματα του τύπου "ή όλα ή τίποτα, γιατί χρωστάμε". Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό για να περιμένουμε από τους δημοσιογραφίσκους στα κανάλια να διαμορφώσουν άποψη. Μιλάμε για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας τις επόμενες (πολλές) δεκαετίες και για ένα από τα σημαντικότερα εθνικά αγαθά.

    Κανείς δεν λέει ότι η ΔΕΗ δουλεύει σωστά, ούτε ότι πρέπει να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα του ανοίγματος κάθε προϊστορικής κάστας ή παραγωγικού τομέα. Αλλά από την άλλη, ανησυχώ ιδιαίτερα όταν ακούω τους κυβερνητικούς να δηλώνουν "όλα στη φόρα", καθώς και την προσκόλληση στη στενόμυαλη άποψη ότι οι ΑΠΕ είναι πολυτέλεια και βλάπτουν τα ποσοστά του κόμματος (σταδιακός παροπλισμός μονάδων λιγνίτη). Το σχολίασα και πριν μερικές μέρες:

    http://g700.blogspot.com/2010/07/blog-post_29.html

    (Ενημερωτικό δελτίο ΕΒΕΑ, 30/7/2010):
    "ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ"
    (...)

    Τα αναφέρω εδώ, όχι μόνο λόγω των χθεσινών και σημερινών δηλώσεων των εργατοπατέρων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά κυρίως γιατί αποτελεί και αυτός ο τομέας έναν εντελώς κλειστό παραγωγικό τομέα, που όμως θέλει εξαιρετική προσοχή στο χειρισμό του, για πολλούς λόγους.

    Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι διαχείριση με όρους μιντιακούς, ψηφοθηρικούς ή στενούς οικονομικούς - αν και θυμίζω ότι από το 2013, λόγω της μέχρι τώρα "στρατηγικής" μας στην ενέργεια, θα πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα απλά και μόνο για να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στις μονάδες λιγνίτη (ενώ θα έπρεπε ήδη να εργάζονται σε διαφορετικό παραγωγικό πλαίσιο, πιθανότατα σε ΑΠΕ της ίδιας της ΔΕΗ).

    ReplyDelete
  5. Καλό άρθρο, αλλά δεν χρειάζεται να το πολυαναλύετε το ζήτημα.

    Είμαστε κατά των κλειστών επαγγελμάτων διότι:

    α) Αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας των υπολοίπων.

    β) Αποτελούν από τη φύση τους καθεστώτα διακρίσεων κατά της πλειοψηφίας, προς όφελος μιας "φεουδαρχικής" μειοψηφίας.

    ReplyDelete
  6. Μερικά δεν χρειάζονται άνοιγμα αλλά κατάργηση.Οπως αυτό του συμβολαιογράφου.Τη δουλειά του μπορούν να κάνουν καλύτερα και φθηνότερα οι τράπεζες,τα real estate γραφεία,οι δικηγόροι και νομικές εταιρείες.
    Αλλωστε με την αναμενόμενη κτηματογράφηση,την ψηφιοποίηση και ταυτοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, η συμβολαιοποίηση θα είναι μια πανεύκολη υπόθεση για τη συντριπτική πλειονότητα των συμβολαιογραφικών πράξεων.

    ReplyDelete
  7. To ίδιο και με το επάγγελμα του φαρμακοποιού.Εχει εξελιχθεί σε ένα παρασιτικό κρατικοδίαιτο επάγγελμα που παράγει διαφθορά και βουλιάζει τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
    Δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης.
    Ο πωλητής φαρμάκων μπορεί με δυό χρόνια εκπαίδευση σε ένα ΙΕΚ να είναι πολύ καλύτερος στη δουλειά του απο τους σημερινούς φαρμακοποιούς που είναι "επιστήμονες".

    ReplyDelete
  8. H συζήτηση για το "ανοιγμα των επαγγελμάτων" πρέπει να συνδεθεί οπωσδήποτε με τη συζήτηση για το "πως κάποιος γίνεται επαγγελματίας".Ποιά εκπαίδευση θα αποκτά,ποιά πιστοποίηση,ποιά δεοντολογία θα διέπει την άσκηση των επαγγελματικών του καθηκόντων.
    Δεν έχουμε πιστοποιημένους επαγγελματίες αλλά επαγγελματίες "κατά δήλωσιν" ,"κατ΄απονομήν","κληρονομικώ δικαίω","εθιμικώ δικαίω" κλπ,κλπ.

    ReplyDelete
  9. Aν κάποιος ας πούμε τελειώνει μια "καθηγητική σχολή" τότε "εθιμικώ δικαίω" γίνεται εκπαιδευτικός.

    ReplyDelete
  10. Ευτυχώς η Διαμαντοπούλου και Χριστοφιλοπούλου δουλεύουν αθόρυβα προς την κατεύθυνση αυτή.Αυτή η κυβέρνηση πάσχει απο το συνωστισμό ταλέντων.
    Αποχαιρετείστε την Ελλάδα των φορτηγατζήδων και ταξιτζήδων.Και μαζί με αυτούς και την Ελλάδα των μπουχεσάκηδων,των φαυλοπουλαίων,των λαφασάνηδων,των λιανοκανέλληδων,των τσιπραγκαλαίων.
    Βέβαια αυτή τη περίοδο όλοι αυτοί προσφέρουν ανεκτίμητη βοήθεια στον εκσυγχρονισμό της Χώρας ασκώντας επιτυχώς το ρόλο του κοινωνικού χωροφύλακα και προβάλλοντας τον εαυτό τους ως αποτρόπαια "παραδείγματα προς αποφυγήν".Ο καθείς εφ ώ ετάχθη.

    ReplyDelete
  11. Η "μπιρμπιλομάτα ωχ αναθεμάτα" δήλωσε:"δεν πουλιόμαστε δεν ξεπουλιόμαστε".Είμαι όμως "υπέρ της απελευθέρωσης της ενέργειας".
    Και εγώ είμαι περίεργος να δώ τον "εναλλακτικό" τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό.
    Κάτι τέτοια έλεγε ΚΑΙ ο Λοβέρδος με τα τρία "ΔΕΝ" για το Ασφαλιστικό.
    Βλέπω να κτίζεται ο τρίτος δρόμος του "απελευθερωτικού ισοδυνάμου".Θα χρειαστεί κανένας μήνας μέχρι να ανακαλύψουμε τί σημαίνει αυτό το λεκτικό αριστούργημα.

    ReplyDelete
  12. Τη συμπαθώ τη Μπιρμπίλω.Εργατική,πεισματάρα,μεθοδική.Ενα ακόμα ταλεντάκι στη θρυλική κυβερνητική ομάδα.
    Εντάξει ΔΕΝ θα πουλήσει τις μονάδες αλλά θα πουλήσει τα κοιτάσματα.Απελευθέρωση χωρίς να σπάσεις αυγά ΔΕΝ γίνεται.Δεν είναι κακό,θα έχει να λέει και κάτι ο Λαφαζάνης για να μην μείνει άνεργος.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Τα επαγγέλματα πρέπει να είναι ελεύθερα όσον αφορά την πρόσβαση σε αυτά και ρύθμιση θα πρέπει να γίνεται μόνο σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας.

    Δείκτες που να υποδεικνύουν το κορεσμό ή όχι σε επαγγελματικούς κλάδους είναι χρήσιμοι, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδια εισόδου, γιατί έτσι δημιουργούν εισοδηματικού τύπου προστασία και λειτουργούν ενάντια στον υγιή ανταγωνισμό και την καινοτομία.

    ReplyDelete
  15. Παρμενίδη,

    θα διαφωνήσω για την παρεμβατικού τύπου προσέγγιση σου περί κατάργησης επαγγελμάτων. Είναι αυτονόητο ότι αν ρυθμιστεί - απορυθμιστεί - επαναρρυθμιστεί σωστά η πληθώρα των επαγγελμάτων, ο ανταγωνισμός και οι ανάγκες της αγοράς / καταναλωτών / κοινωνίας θα οδηγήσει επαγγέλματα προς την εξαφάνιση ή όχι. πχ για τους συμβολαιογράφους, το σωστό άνοιγμα τους (δλδ κατάργηση μονοπωλίου παροχής συγκεκριμένων υπηρεσιών) θα σημάνει σταδιακά και την αφομοίωση τους από άλλες δραστηριότητες.

    Για τους φαρμακοποιούς όμως, θα διαφωνήσω κι αντί για κατάργηση θα προτείνω / να τον επαναπροσδιορισμό του επαγγέλματος. δλδ, ο φαρμακοποιός είναι ένας επιστήμονας που κατασκευάζει, συνθέτει, δημιουργεί και διαθέτει φαρμακευτικές ουσίες, εκπαιδεύει κι ενημερώνει το ιατρικό προσωπικό περί θεραπευτικής απόδοσης και κόστους φαρμάκων κλπ. Αν στα παραπάνω το επάγγελμα έχει αποτύχει κι απλά τηρούν ρόλο ψιλικατζή, τότε το ζήτημα είναι πώς θέτεις το πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος ξανά στη σωστή του βάση. πχ στη Νορβηγία οι φαρμακοποιοί εκπαιδεύουν γιατρούς ανά έτος σε ουσίες, μάρκες κλπ με κριτήρια αποτελεσματικότητας και κόστους. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την επαναπιστοποίηση γιατρών και σε λίγο καιρό και φαρμακοποιών (ως γνώση έστω κι αν δεν εκπαιδεύουν). Τεσπα, ειδικά για τα επαγγέλματα υγείας θα πρέπει εκτός από ασθενο-κεντρική προσέγγιση να αποκτήσουμε και προσέγγιση απεξάρτησης από την αποκλειστικά ιατρο-κεντρική (κι άρα ελιτίστικη).

    ReplyDelete
  16. Γ700

    χαίρομαι που αναφέρατε και τα λοιπά κριτήρια όπως ΔΟΑΤΑΠ, γιατί η αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων αλλά κι επαγγελματικών από άλλες χώρες είναι αγκάθι που "κλείνει" την πλειονότητα των επαγγελμάτων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της ελεύθερης κινητικότητας αγαθών κι ανθρώπων στην ΕΕ. Εύχομαι να πιέσετε να ανοίξει κι αυτό το κεφάλαιο με την αφορμή τη μεταρρύθμιση των κλειστών επαγγελμάτων.

    ReplyDelete
  17. Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν, αλλα με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ μέθοδο και να μου το θυμάστε. Δηλαδή βλέπω να... αποζημιώνει (!) το κράτος τις άδειες φορτηγατζήδων, φαρμακοποιών κτλ (πχ να δινει 100 χιλιάρικα "αποζημίωση" σε κάθε "αδειοφόρο" !).

    Επίσης βλέπω και "απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας" με greek way, με "εθελουσίες εξόδους" στην ΔΕΗ (τυπου ΟΤΕ ή Ολυμπιακής http://twitpic.com/16kvty )

    Που θα βρεθουν οι πόροι? Ε, ας ειναι καλά η νικοτίνη, τα πετρελαιοειδή και το ΦΠΑ. Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ περιμένουν να ρθει το Φθινόπωρο, να κατεβάσουν τους διακόπτες μέχρι να τα κονομήσουν όπως οι της Ολυμπιακής.

    Παραδοσιακές συνταγές της χώρας, και η ιστορία θα επαναληφθεί. Κονόμα δίχως τέλος για τους ΔΕΚΟτζήδες και πάσης φύσεως κρατικά προστατευόμενους.

    ReplyDelete
  18. Μετα τα παλαιο-πασοκικα σοβιετικου τυπου γκουλαγκ μεταβαινουμε στα νεο-πασοκικα ιδιωτικα καρτελ με αερα Jeffrey.
    Το ευλαβικο προσκυνημα στα νεοφιλελευθερα τοτεμ συνεχιζεται.
    Εχεις δικιο παρμενιδη, καθεις εφ’ ω εταχθη.

    ReplyDelete
  19. Πω πω έχουμε τρελαθεί στην αναπτυξιακή πολιτική:

    "Oρκωτοί θάβουν το σκάνδαλο της Γερμανός!" (Πρώτο Θέμα, 5/8):
    >> http://tinyurl.com/33upbmc

    "2010 με πληθωρισμό '97" (skai.gr, 6/8):
    >> http://tinyurl.com/3xfulu7

    Κι άλλη ανάπτυξη; Δεν θα αντέξουμε άλλο:

    "«Καμπάνες» σε 20 τράπεζες" (skai.gr, 6/8):
    >> http://tinyurl.com/2ue9r5j

    Και φυσικά, η είδηση της ημέρας:

    "Έμφαση στη 'θωράκιση' του τραπεζικού συστήματος" (skai.gr, 6/8):
    >> http://tinyurl.com/366lz6e

    "...Την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών..."

    Για να θυμηθούμε που πήγε το προηγούμενο πακέτο στήριξης των 28 δις, για το οποίο οι πασόκοι σκίζαν τα ρούχα τους πριν 2 χρόνια:

    "Στο εξωτερικό καταλήγουν τα 28 δις των τραπεζών" (δελτίο ΣΚΑΪ):
    >> http://www.youtube.com/watch?v=70NMT3gKKpg

    Ακόμα και η κα Ξαφά του ΔΝΤ το λέει ξεκάθαρα. Δεν μπορεί τα επισφαλή κεφάλαια των τραπεζών και οι ζημιές των δανείων στο εξωτερικό να τα χρεώνονται πάλι τα γηγενή κορόιδα. Μόνο που δεν λέει ότι τώρα το ΔΝΤ ακριβώς αυτό επιτρέπει, με το πακέτο των 25 δις. Οι νέες επισφάλειες χρεώνονται πάλι στις δικές μας επόμενες γενιές (ΔΝΤ->κράτος->τράπεζες).

    Δεν αντέχω άλλη ανάπτυξη, θα πάνω αναπτυξιακό σοκ!

    ReplyDelete
  20. Yianniskriti συμφωνω απολυτα μαζι
    σου η χωρα αυτη δεν αλλαζει
    Θεος ειναι το Δημοσιο και αν θελεις να επιβιωσεις πρεπει να εχεις σχεση μ αυτο η να εισαι
    φεουδαρχης των κλειστων επαγγελματων.

    Μιλαμε για τριτοκοσμικη κατασταση
    και οι ξενοι πιστευω οτι ακομα δεν καταλαβαν τι επικρατει στην Ελλαδα.

    Και κατι ακομα.

    Ως ποτε το κρατος θα πληρωνει τους μισθους των παπαδων;

    Γιατι η εκκλησια να ειναι κρατικη την ωρα που τοσος κοσμος
    πειναει;

    Περιμενα απο το υποτιθεται κεντροαριστερο Πασοκ να ειχε ηδη
    σταματησει την κρατικη χρηματοδοτηση στους παπαδες.

    Το θεμα ειναι σοβαρο και ειναι ζητημα κοινωνικης δικαιοσυνης.

    Θα μου πειτε τι λεω τωρα...

    ReplyDelete
  21. Το σημαντικό είναι ότι άνοιξε ένας διάλογος στη κοινωνία, χωρίς ιστορικό προηγούμενο,που μας κάνει όλους σοφότερους.Για πρώτη φορά μπαίνουν ανοιχτά στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου ολα τα θέματα.Ετσι για πρώτη φορά κτίζονται πραγματικές ταξικές συμμαχίες και για πρώτη φορά αποκαλύπτεται, σε όλο της το μεγαλείο, η υποκρισία κάποιων κομμάτων και οι ανίερες συμμαχίες τους στην υπεράσπιση στενών συντεχνιακών συμφερόντων που καμμία σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των κοινωνικών τάξεων που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν.

    ReplyDelete
  22. Ευστράτιε τελικά απο τους 2 εκατομμύρια ΔΥ (στενός + ευρυτερος Δ.Τομέας + ΟΤΑ) δεν θα απολυθεί ΚΑΝΕΝΑΣ, ουτε και απο τον ΟΣΕ. Μετατάξεις και εθελουσίες εξόδοι (με "πενιχρές" συνταξεις των 3.000 ευρώ) προβλέπει τελικά το σχέδιο "εξυγίανσης" (λέξη ε?) και τελείωσε το θέμα.

    Και άντε έλα μετα και πλήρωνε κορόϊδο Έλληνα ιδιώτη...

    Όσο για τους ξένους που αναφέρεις, αυτοι οχι μονο δεν λένε να καταλάβουν τι κωλοκράτος δανείζουν, αλλα είναι τελείως μαμούχαλοι και πραγματικά αξίζει να χάσουν τα λεφτά τους στο τέλος.

    Οι παππάδες που λες, είναι και αυτοί κρατικοδίαιτοι, οπότε τι περιμένεις? Ειναι δυνατόν να τα βάλει το ΠΑΣΟΚ με οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή λειτουργό ή υπάλληλο? "Πάσα βασιλεία μερισθείσα καθεαυτήν ερημούται" που είπε ο Χριστός.

    ReplyDelete
  23. Άλλο ρύθμιση επαγγελμάτων κι άλλο άνοιγμα κλειστών κλάδων οικονομικής δραστηριότητας. Οι επαγγελματίες πρέπει να ρυθμίζονται (σύμφωνα με τα κριτήρια που αναφέρετε τα βρίσκω πολύ σωστά) εντός ανοικτών κι ανταγωνιστικών αγορών που προσφέρουν ίσες δυνατότητες στους ενδιαφερόμενους να επιχειρήσουν και να παρέχουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες κι αγαθά.

    ReplyDelete