Friday, April 30, 2010

Η ευθύνη των εργατοπατέρων για την κρίση

Η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τους Έλληνες εργαζόμενους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση. Λόγω της ανεπάρκειας, της ιδεοληψίας, της κοινωνικής μυωπίας και σε πολλές περιπτώσεις και της φαυλότητας του εργατικού κινήματος μεταπολιτευτικά, η χώρα δεν κατάφερε να δημιουργήσει ένα παραγωγικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, ικανό να ανταπεξέλθει σε δύσκολους καιρούς.

Το κυρίαρχο μοντέλο της παρασιτικής δανεικής ευημερίας για τους λίγους, το οποίο υποστήριξε σε βάρος της μεγάλης σιωπηρής πλειονότητας των πολιτών η εργατική αριστοκρατία του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ μαζί με τους ραντιέριδες και τα πιράνχας μιας κρατικοδίαιτης αγοράς, κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο με αφορμή τα απόνερα που δημιούργησε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η ευθύνη των εργατοπατέρων για την ελληνική κρίση είναι τεράστια. Καταρχάς ηθική. Νάρκωσαν το λαό με όμορφα ψέματα και θεωρίες περί κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αγνοώντας πλήρως την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας. Έτσι, έγινε δικαίωμα η σύνταξη στα 50, η αργομισθία στο δημόσιο, η πληρωμή παχυλών επιδομάτων σε προβληματικές ΔΕΚΟ, ενώ η εξαίρεση από τον γενικό κανόνα αναδείχτηκε σε πάγιο αίτημα όλων των απανταχού την Ελλάδα «αδικημένων». Δεύτερον, συνειδητά και λυσσαλέα παρεμπόδισαν την οποιαδήποτε απόπειρα μεταρρύθμισης, εξορκίζοντάς την ως «νεοφιλελεύθερη», ακόμα κι αν επρόκειτο για εμφανή μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως το να πληρώνουν όλοι φόρους με δίκαιο τρόπο ή ν’ αλλάξει το ασφαλιστικό για να μην πληρώνονται συντάξεις οι άγαμες θυγατέρες.

Σήμερα, όμως, κατέφτασαν με καθυστέρηση εικοσαετίας τα πραγματικά νεοφιλελεύθερα μέτρα στην πιο σκληρή τους εκδοχή. Για χάρη των δυνάμεων της καθυστέρησης η Ελλάδα απέκτησε Κυβέρνηση Δανειστών καθώς και τη δική της Θάτσερ, κυρία Μέρκελ. Ως αποτέλεσμα, σήμερα δεν μπορούμε να εισακουστούμε ούτε για τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή είναι έγκλημα να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός από τον ιδιωτικό τομέα τη στιγμή που ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Την εποχή λοιπόν που ως πρόταγμα αναδύεται ο υπεύθυνος, ευσυνείδητος καπιταλισμός με εργαλείο το ενεργό κράτος στρατηγείο, εμείς θα εφαρμόζουμε χωρίς καμία παρέκκλιση το δόγμα της προηγούμενης εποχής. Μπορούμε να ευελπιστούμε για την αλλαγή του κράτους και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Εύλογα όμως φοβόμαστε για μια βαθιά ύφεση με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.

Σήμερα, λοιπόν, αντί να βγούμε στους δρόμους με το γραφικό ΠΑΜΕ και τα επίσημα θεσμικά Συνδικαλιστικά Όργανα στην καθιερωμένη διασπασμένη πορεία για την εργατική πρωτομαγιά, καλό είναι αν έχουμε κουράγιο να πάμε σε καμιά γωνία πιο πέρα και να απαιτήσουμε από τις δυνάμεις της καθυστέρησης και συνάμα ηθικούς αυτουργούς της κρίσης να παραμερίσουν. Δεν είναι πια σε θέση να εκφράσουν τους Έλληνες εργαζόμενους, την αγανάκτηση και τον κοινωνικό θυμό που έχει συσσωρευτεί εδώ και χρόνια. Τους προτρέπουμε να κάνουν την αυτοκριτική τους, να αλλάξουν τις φθαρμένες ηγεσίες τους, να αποκτήσουν νοοτροπία παραγωγικότητας και ανάπτυξης και τότε να έλθουν να μιλήσουν εκ νέου και ειλικρινώς για κοινωνική δικαιοσύνη στον ελληνικό λαό.

25 comments:

  1. Μπράβο πολύ σωστά τα λέτε!

    ReplyDelete
  2. Το άρθρο είναι σωστό.

    Όσο για τα μέτρα (όπως αυτά έχουν διαρρεύσει στον τύπο), δεν πιστεύω οτι λύνουν τα προβλήματα βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Ακόμα και με το κόψιμο των επιδομάτων, καθώς και του 13ου/ 14ου μισθού, οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα εξακολουθούν να είναι κατα πολύ υψηλότερες απο αυτές του ιδιωτικού τομέα, διατηρώντας έτσι μια απ' τις μεγαλύτερες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

    Ο καχεκτικός ιδιωτικός τομέας δεν έχει τις απαραίτητες θέσεις εργασίας για να απορροφήσει όσους φύγουνε απ' τον δημόσιο τομέα (αν υποθέσουμε οτι θα γίνει κάτι τέτοιο).

    Η αύξηση του ΦΠΑ δε βλέπω πως θα μειώσει το εμπορικό έλλειμμα, όταν έχει αποδειχτεί οτι τα ξένα προϊόντα είναι πιο ανταγωνιστικά και θα "απορροφήσουν" πιο αποτελεσματικά την αύξηση σε σχέση τα εγχώρια. Μόνο η κατανάλωση θα μειωθεί γενικώς, χωρίς όμως να υπάρξει αποταμίευση.

    Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση κεφαλαίων (άνοιγμα αγορών, εξάλειψη διαφθοράς, χαμηλή φορολόγηση), που είναι;

    Η Ελλάδα τι θα παράγει ακριβώς και με ποιο μοντέλο;

    Γενικώς, και παρά την παροχή ρευστότητας, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται μερικά βήματα πριν το γκρεμό (απλά ο γκρεμός μετατέθηκε για τα επομενα 2-3 χρόνια).

    Το ίδιο ισχύει και για την ευρωζώνη. Εμμένω στην άποψη μου οτι δεν πρόκειται να γίνει δημοσιονομική ένωση, και επομένως μοιραία κάποια στιγμή θα διαλυθεί, αφού στις τωρινές συνθήκες η σύγκλιση Νότου - Βορρά είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει χωρίς αμοιβαίες παραχωρήσεις και απ' τις 2 πλευρές. Επίσης, είδαμε τις τελευταίες μέρες πόσο εύκολο είναι να μεταδοθεί το πρόβλημα της Ελλάδας και σε άλλες χώρες, παρόλο που θεωρητικά αυτές βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση.

    Τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Το αντίθετο.

    ReplyDelete
  3. Πόσο διαφορετικός είναι πιά ο τόνος των posts- από την θεωρητικολογία και τη φιλοσοφική προσέγγιση των θεμάτων τώρα που κι ένας τυφλός βλέπει τα χάλια μας φτάσαμε να κατηγορούμε τους πυλώνες του σοσιαλιστικού οικοδομήματος.

    Κατ' αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι-

    "κατέφτασαν με καθυστέρηση εικοσαετίας τα πραγματικά νεοφιλελεύθερα μέτρα στην πιο σκληρή τους εκδοχή" - προφανώς ο συγγραφέας έχει σοσιαλιστικά μέτρα σε Light έκδοση...

    Το χάλι μας οφείλεται στο ότι τόσα χρόνια χωρίς να δημιουργούμε πλούτο μοιράζαμε δεξιά και αριστερά βαυκαλιζόμενοι γιά "σοσιαλισμό" και "ανοδο βιοτίκού επιπέδου" κτλ κτλ

    Πρωτα δημιουργείς πλούτο και μετά τον διανέμεις! Με δανεικά τίποτα δεν γίνεται.

    Οι εργατοπατέρες είναι γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ της 1ης περιόδου (το ίδιο και οι ραντιέρηδες, οι οποίοι σημειωτέον με το ευρώ εξέλειπαν)

    Δεν φταίνε όμως πρωτογενώς οι εργατοπατέρες αφού δεν είναι τίποτα άλλο απο κομματικά φερέφωνα.
    Δείτε την καρριέρα τους (πχ Πολυζωγόπουλος)- δυστυχώς δεν βλέπετε και τις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Ούτε ο λαός είναι άμοιρος ευθυνών. Δεν είναι ανήλικο γιά να τον "κοροιδέψουν" (διότι αν κάποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο τότε ο λαός είναι όχλος, άρα δεν πρέπει να ψηφίζει....πάει αλλού το θέμα)
    Ο λαός, εμείς όλοι οι Ελληνες πολίτες, είναι 101% υπεύθυνος.

    Γιατί πχ θεωρείται "αδιανόητο" να υπάρχει αξιολόγηση των ΔΥ (πχ των εκπαιδευτικών) ? Τόσα χρόνια μας βόλευε.
    Γιατί θεωρείται φυσιολογικό να παίρνουν οι ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ των ΔΥ & στρατιωτικών τις συντάξεις των πατέρων τους ? Τι σκατά ισότητα είναι αυτή ?

    Είναι ισότητα οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται 5 έτη νωρίτερα από τους άντρες ?
    Είναι λογικό να παίρνει σύνταξη μητέρα ανήλικου με 15 έτη υπηρεσίας ?
    Δηλαδή στα 35-40 συνταξιούχος ?

    Γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή ο "λαός" ανέχεται τον 15ο & 16ο μισθό στη Βουλή ?

    ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ?
    Οχι βεβαια. Τωρα ομως τελειωσαν τα λεφτά. Να που πήγαν τα "κλεμμένα"

    Οι "δυνάμεις της καθυστέρησης" ποιοί είναι άραγε ? Μήπως οι πολιτικοί που εκλέγονται 20-25 χρόνια τώρα (και οι γιοί και οι κόρες που "κληρονομούν" την έδρα) ?
    Μήπως οι συνδικαλιστές που υπό τον κομματικό μανδύα εγιναν η 5η φάλαγγα και τώρα ζητάνε τα ρέστα ?

    Όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα γιατί διαμαρτύρονται άραγε ?
    Δεν βλέπουν ότι όλα αυτά που ΘΑ γίνουν τώρα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 40 χρόνια ?

    Είναι δυνατόν να μη γνωρίζει η "ΕΛΛΑΣ ΑΕ" πόσους υπαλλήλους έχει, τι μισθούς δίνει και γιατί συνταξιοδοτεί 25.000 ΝΕΚΡΟΥΣ ?

    Την παροιμία "όπως στρώνεις θα κοιμηθείς" την ξέρουμε όλοι.

    Ας πάψουμε λοιπόν να κατηγορούμε τη Μέρκελ, τον νεοφιλελευθερισμό, τον καπιταλισμό, τις τράπεζες, την πλουτοκρατία κτλ κτλ κτλ ας κλείσουμε το στόμα και ας στρωθούμε στην δουλειά.

    Αυτή είναι η μόνη λύση γιά να ανακάμψουμε μετά από 10 χρόνια

    ReplyDelete
  4. Πάρα πολύ σωστά.

    Ο δημιουργικός καπιταλισμός της Αμερικής (ειδικά στις μικρότερες πόλεις) τον περασμένο αιώνα έδωσε στους Αμερικανούς υψηλότατο βιοτικό επίπεδο. Στηριζόταν κυρίως σε Γερμανική πειθαρχία και αίσθημα δικαιοσύνης, σε συνδυασμό με αγγλοσαξωνικό αίσθημα περί δικαίου του ατόμου.

    Μετά ήρθαν τα "σοσιαλιστικά" που δημιούργησαν επικίνδυνα γκέτο (α, συγγνώμη, "επιδοτούμενες κατοικίες" ήθελα να πω) και στο τέλος ο κορπορατισμός σύμφωνα με Μπους και Ομπάμα, όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά αλλά οι ζημιές δημόσιες. Η Αμερική σήμερα είναι banana republic επειδή παραμέρισε το δημιουργικό καπιταλισμό των μικρών πόλεων.

    Για να πάει μπροστά η Ελλάδα, το πρώτο πράμα που πρέπει να θεσπιστεί είναι ότι οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να κερδίζουν 25-40% παραπάνω από τους δημόσιους υπαλλήλους.

    Κίνητρο σε παραγωγικούς τομείς δηλαδή.

    ReplyDelete
  5. Επίσης

    - Μείωση του φόρου εισοδήματος και κατάργηση φόρου για επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς.

    - Αύξηση του φόρου κατανάλωσης, για να μειωθεί η κατανάλωση περιτών πραγμάτων και να αυξηθούν οι παραγωγικές επενδύσεις.

    Εννοείται βέβαια, εάν γλυτώσει η χώρα τη χρεωκοπία...

    ReplyDelete
  6. "Είναι λογικό να παίρνει σύνταξη μητέρα ανήλικου με 15 έτη υπηρεσίας ?
    Δηλαδή στα 35-40 συνταξιούχος ?"


    Αυτό δεν είναι μόνο ψηφοθηρική μαλακία, είναι και κλοπή των συνταξιοδοτικών κεφαλαίων. Ποινικό αδίκημα δηλαδή.

    Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και φυλάκιση όσων ψήφισαν τέτοιους νόμους.

    ReplyDelete
  7. Σοβαρό και έντιμο το άρθρο. Τώρα που έχουμε μπροστά μας τα μέτρα νομίζω ότι με ψύχραιμη ματιά μπορούμε να τα σχολιάσουμε.
    Αρχικώς πιστεύω ότι οι μεγάλες ανατροπές έρχονται στις κατά μέρους εξειδικεύσεις. Δεν μπορεί απλά οι μειώσεις σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις να περιορίζεται όλη η πολιτική του ΔΝΤ & της ΕΕ. Θα ήταν μόνο μια τιμωρία του λαού κ τίποτε άλλο. Ελπίζω οι πραγματικέ ανατροπές να έρθουν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
    Δεύτερον. Θεωρώ αδιανόητο να έχει διασφαλιστεί ή όποια μορφής συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των απατεώνων του συνδικαλισμού και των εργοδοτών. Θα ήταν ιστορικό λάθος να διαιωνιστεί αυτή κουμουνιστική λογική. Εδώ χωράει το σύνθημα του ΓΑΠ: ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε.
    Τρίτον. Τα μέτρα είναι φιλολαϊκά και δίκαια κοινωνικά. Θα μπορούσαν κάλλιστα να κόψουν τελείως τους 13ο & 14ο μισθούς και να απολύσουν όσους άχρηστους περισσεύουν στο δημόσιο. Δεν το έκαναν και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα μας δοθεί τέτοια ευκαιρία.
    Τέταρτον. Είναι ευκαιρία τώρα να απαλλαγούμε από το διαφθαρμένο πολιτικό σύστημα που γνώρισε ο τόπος. Ορθώς ο ΓΑΠ ανοίγει την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε νέα στοιχεία όπως προκαθορισμένη θητεία για όλα τα δημόσια αξιώματα, επισημοποίηση των ιδιωτικών πόρων προς τα κόμματα, μειωμένες εξουσίες στους υπουργούς και ένταξη κάθε πολιτικού στο κοινώς δικαστικό δίκαιο κλπ.
    Πέμπτον. Είναι τώρα η ώρα της συμφωνίας και ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος. Να ξεφύγουμε από μεταπολιτευτικά σύνδρομα και κάθε λογής αγκυλώσεις. Οφείλει ο ΓΑΠ να το θέσει.
    Έκτον. Εδώ και τώρα στοχευόμενο ανασχηματισμό. Να παν να ξεκουραστούν οι περισσότερες κυρίες (Κατσέλη, Μαριλίζα, Μπατζελή, Φώφη κλπ), καθώς και να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι θέσεις των υφυπουργών. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι διακοσμητικοί και ανεδαφικοί. Μόνον κόστος δημιουργούν και φασαρία.
    Τέλος πιστεύω ότι θα πρέπει διωχθούν ποινικά για εσχάτη προδοσία οι προϊστάμενοι των ΔΟ Υ και διοικητικά με το ερώτημα της απόλυσης από το δημόσιο. Φυσικά εξυπακούεται η άμεση αντικατάσταση τους.

    ΥΓ. Επίσης κακώς ανέθεσε στον Πετσάλνικο ο ΓΑΠ τα της βουλής οικονομικά μέτρα γιατί ως γνωστόν ξέρει να τα μαγειρεύει και πάλι θα τα κουκουλώσει ο μέγας απατεώνας

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Το άρθρο είναι πολύ σωστό, τα έχουμε πει αυτά χίλιες φορές.

    Μερικές παρατηρήσεις προς όσους (κυρίως δημοσιογράφους) χασκολεγάνε χαιρέκακα με τα μάτια γουρλωμένα, μετά την ανακοίνωση των μέτρων από την ομαδούλα του "γκαπ":

    Φτάνει πια με την πιπίλα για τους δημόσιους υπαλλήλους. Μόλις ανακοινώθηκε ότι με το ουσιαστικό κόψιμο των 2/14 των αποδοχών τους και των συντάξεων, δεν εξοικονομούνται ούτε 2 δις ευρώ. Δηλαδή αν αύριο το πρωί απολύονταν ΟΛΟΙ και δεν δίναμε ΚΑΜΙΑ σύνταξη, αυτό που θα εξοικονομούσαμε 2*7 = 14 δις. Δηλαδή το μισό από την ετήσια τρύπα. Για να μην αναφέρουμε ότι οι συντάξεις έχουν να κάνουν με ταμεία, δηλαδή με εισφορές που σε μεγάλο ποσοστό (κατά μέσο όρο) έχουν ήδη καταβληθεί από τους εργαζόμενους. Δηλαδή όλος μαζί ο "δημόσιος τομέας" δεν κοστίζει μισθολογικά ούτε το 50% της τρύπας που ψάχνουμε.

    Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι "...να που πήγαν τα κλεμμένα..."; Θα τρελαθούμε τελείως; Δηλαδή η απύθμενη λαμογιά και απατεωνιά των πολιτικών, η τοκογλυφία και η ασυλία των τραπεζών, η δημιουργική λογιστική από τα "εκσυγχρονιστήρια" του Σημίτη για να κάνουμε τους Ολυμπιακούς, όλα αυτά δεν έχουν καμία συνεισφορά;

    Το έχετε πάρει χαμπάρι ότι στις ΗΠΑ όπου ο δημόσιος τομέας είναι κυρίως στρατιωτικοί και υπάλληλοι σε σχετικές υπηρεσίες, κατάφεραν να αφήσουν τη GS εξαπατήσει μέχρι και το Κογκρέσσο και να φάει τα χρήματα των πάντων; Καταλάβατε ότι το μοντέλο της νεοφιλελεύθερης (ασύδοτης) αγοράς έχει καταστρέψει δύο φορές το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας των ΗΠΑ σε ανατολική και δυτική ακτή τα τελευταία 15 χρόνια;

    Το πήρατε χαμπάρι ότι το Θατσερικό μοντέλο που εφάρμοσε ο Μπους στην Αμερική επέτρεψε στις αυτοκινητοβιομηχανίες να απολύσουν σχεδόν χωρίς καμία αποζημίωση μισό εκατομμύριο κόσμο; Καταλάβατε γιατί ο κόσμος έχασε τα σπίτια του στην Αμερική και στην Ιρλανδία ή υποστηρίζετε και εσείς την άποψη ότι "καλά να πάθουν, ας πρόσεχαν";

    Αυτό έχουμε σαν πρότυπο παραγωγικών επενδύσεων, και μάλιστα αφορολόγητο;

    Ξυπνάτε γιατί μετά τους δημόσιους υπαλλήλους ο "έρανος" έρχεται στις πόρτες σας (μας).

    ReplyDelete
  10. Δεν σας είπα ότι ο απατεώνας πρόεδρος της βουλής θα πνίξει την εντολή ΓΑΠ για μείωση των μισθών κλπ όλων!!! Τον έγραψε στα @@@@ και το παίζει κ συνδικαλιστής στο αρχ@@@

    ReplyDelete
  11. μάλιστα!
    Ο Πετσάλνικος θεωρεί "επίδομα" τον 15ο & 16ο μισθό οπότε περικόπτεται απλά 8%.

    ΓΑΠ καταλαβαίνεις γιατί δεν θα πάρεις ανάσα αν δεν αρχίσεις τις μπουνιές ?

    Ομελέττα χωρίς να σπάσεις αυγά δεν γίνεται.
    Καλές οι εξαγγελίες γιά οριζόντιες περικοπές σε όλους τους ΔΥ αλλά το αποτέλεσμα θα έρθει μόνο όταν αποφασίσεις να χύσεις αίμα απολύοντας ΔΥ.

    Ξεκίνα από τη Βουλή γιά να δώσεις το καλό παράδειγμα

    ReplyDelete
  12. Έτσι απλά για να καταγραφεί, συμφωνώ με το άρθρο σας. Επίσης, θα έπρεπε να συζητηθεί με αυτή την ευκαιρία των μέτρων και η μονιμότητα. Κι εγώ φοβάμαι ότι τέτοια ευκαιρία δεν θα ξανάλθει. Είναι λογικότατο ο ιδιωτικός τομέας να δίνει περισσότερες αποδοχές από ότι ο δημόσιος. Είναι επίσης λογικότατο ο (μέσος) απόφοιτος πανεπιστημίου να βγάζει περισσότερα χρήματα από ότι ο (μέσος) υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος.
    Δυδτυχώς δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά.

    ReplyDelete
  13. Σημασία έχει ότι αλλάζει η φορά των πραγμάτων.Η Ελλάδα μπαίνει σε μια πορεία που σιγά-σιγά θα την καταστήσει "φυσιολογική" χώρα.
    Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η προσωπική εμπλοκή του Ομπάμα και το βάρος που έρριξε για να επιλυθεί το "Ελληνικό ζήτημα" με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.
    Είναι κάτι που ίσως δεν το προσέξαμε όσο έπρεπε.

    ReplyDelete
  14. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές στο θεσμικό επίπεδο έτσι ώστε το πολιτικό σύστημα να αποπετσαλνικοποιηθεί. Λιγότεροι βουλευτές,λιγότεροι υπουργοί,λιγότεροιδήμαρχοι..λιγότεροι οργανισμοί...και πάει λέγοντας. Μια βίαια ειρηνική επανάσταση ξεκινάει.

    ReplyDelete
  15. Το πρόβλημα θα γίνει αισθητό όταν κοπούν τα παραεισοδήματα και όχι τώρα που κόβονται τα επίσημα εισοδήματα και μόνο των μισθωτών.Φυσικά και οι περισσότεροι μισθωτοί έχουν παραεισοδήματα.
    Οταν τιμές και εισοδήματα(επίσημα και ανεπίσημα) πέσουν στο 40% τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την οικονομία.Εχουμε δρόμο ακόμα αλλά η πορεία χαράχθηκε.

    ReplyDelete
  16. Oι μισοί ταξιτζήδες δουλεύουν κάπου στο δημόσιο.Υπαξιωματικοί ή χωροφύλακες ή...
    Η παραοικονομία είναι το εθνικό αποταμιευτικό μας λίπος.Είναι αυτό που κρατάει τις τιμές ψηλά.Οταν λυώσει αυτό το λίπος θα αρχίσει και η κατρακύλα των τιμών.Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.Είναι εκεί που θα παιχτεί και θα κερδηθεί ή θα χαθεί το στοίχημα.
    Oι προυποθέσεις είναι καλύτερες όσο ποτέ να κερδηθεί.
    Οι απόψεις ότι ο ιδωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι υγιής και θα αυτορρυθμιστεί μόνο χαχανητά προκαλούν.

    ReplyDelete
  17. Πόσο συμφωνώ. Τα ίδια έχω πει κι εγώ πολλάκις. Το χειρότερο είναι στο συντεχνιασμό και το λαϊκισμό είναι ότι ποτέ δεν κοιτούν το μέλλον, ποτέ δεν εξετάζουν τις γενιές που θα ακολουθήσουν και στις οποίες ποτέ δεν έδωσαν το λόγο να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις. Μόνο πατερναλιστικά τάχα δουλεύουν για αυτές.

    ReplyDelete
  18. Είναι κρίμα τώρα που έχουμε συμφωνήσει να πάμε την Ελλάδα μπροστά τροχοπέδη όπως ο Πετσάλνικος να αποτελεί παράδειγμα πρόκλησης και οργής της κοινωνίας. Θα πρέπει άμεσα ο ΓΑΠ να τον βάλει στην θέση του τον άχρηστο που 40 χρόνια είναι βουλευτής σε έναν τριτοκοσμικό και φασιστικό νομό κ δεν κατάφερε να περάσει το 40 % ακόμη και στις χειρότερες μέρες της δεξιάς του κυρίου

    ReplyDelete
  19. Για τα μέτρα του ΔΝΤ για τους συνταξιούχους, που λένε ότι είναι άδικα, καλό είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να τη θέσει σε λειτουργία τώρα, σε βάθος 3ετίας, κι όχι το 2018, να καταργήσει τις ενδογενείς αδικίες του παρόντος συνταξιοδοτικού συστήματος μέσα από τις ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προτείνει η κυβέρνηση, αλλά που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν σε λεπτομέρειες και να τεθούν σε εφαρμογή.

    Όσο θα καθυστερεί η κυβέρνηση να κάνει τις αλλαγές και να εφαρμόσει τα μέτρα που χρειάζονται, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στην αποτυχία και το μονόδρομο της στάσης πληρωμών.

    Το ΔΝΤ δεν είναι αυτόματος πιλότος, η κυβέρνηση πρέπει να το καταλάβει και να μην κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της.

    ReplyDelete
  20. Ήταν θέμα ωρών να βγουν στους δρόμους κάθε λογής συνδικατόπαιδα. Δυστυχώς η διάλυση των κρατικών δομών και η κατάρρευση κάθε μορφής προτύπου που συνιστά μια σοβαρή κραταιά και πειθαρχημένη πολιτεία, δίνει το δικαίωμα ακόμη και σε ένστολους υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας να διαδηλώνουν ειρηνικά μεν αλλά πρωτάκουστα δε. Θα μου πει κάποιος ότι είναι προτιμότερο να διαδηλώνουν ενώπιον μας παρά υποχθόνια και βλοσυρά σα κάποιες μαύρες στιγμές της χώρας.
    Όμως αυτή δεν είναι εικόνα που εμπνέει σεβασμό και κύρος για τα σώματα ασφαλείας για μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Πιστεύω ακράδαντα ότι με κάθε τρόπο η πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων πρέπει να περάσουν το μήνυμα της πειθαρχίας, της προσήλωσης, του αυτοσεβασμού αλλά και της εθνικής προσπάθειας. Τώρα που είναι νωρίς γιατί κάθε ανοχή σε τέτοιου είδους συνδικαλισμό μόνον επιζήμια μπορεί να είναι για όλους μας που έχουμε πιστέψει στην αναγέννηση της χώρας.

    ReplyDelete
  21. Ένα σχόλιο για την αναφορά που κάνατε περί αναγκαστικής υιοθέτησης νεοφιλελεύθερου μοντέλου σε αντίθεση με την τάση στο εξωτερικό επιστοφής στον υπεύθυνο καπιταλισμό - ας φανταστείτε μια καμπύλη, αυτή της προόδου και της οικονομικής / κοινωνικής ανάπτυξης, σε σχέση με την οποία οι χώρες της Δύσης είχανε πέσει πολύ χαμηλότερα επί χρόνια με γνώμονα την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα, τη συγκράτηση κόστους και τη μείωση του κράτους. Η Ελλάδα έκανε ακριβώς το αντίθετο. Επομένως η προσαρμογή μας στον υπεύθυνο καπιταλισμό την ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσει, απλά από τον ανάποδο δρόμο, γιατί ακριβώς είμαστε πολύ πάνω από αυτή την καμπύλη.

    ReplyDelete
  22. Πάντως επιτέλους αρχίζει κι ωριμάζει ο Έλληνας πολίτης, πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία θα είναι καθαρτική και διαφωτιστική. Η γκρίνια και η διαμαρτυρία είναι αναπόφευκτες παρενέργειες της ενηλικίωσης μας, τα συμπτώματα της στέρησης μας από το ναρκωτικό της a la grec αφθονίτιδας στην οποία τόσα χρόνια εθιστίκαμε.

    ReplyDelete

  23. "Το χάλι μας οφείλεται στο ότι τόσα χρόνια χωρίς να δημιουργούμε πλούτο μοιράζαμε δεξιά και αριστερά βαυκαλιζόμενοι γιά "σοσιαλισμό" και "ανοδο βιοτίκού επιπέδου" κτλ κτλ

    Πρωτα δημιουργείς πλούτο και μετά τον διανέμεις! Με δανεικά τίποτα δεν γίνεται."


    Οι πολιτικές θεωρίες είναι για παιδιά του δημοτικού. Όταν μια κυβέρνηση έχει λεφτά, βεβαίως και δίνει παροχές για να κερδίζει και ψήφους, ανεξάρτητα από ιδεολογικές τοποθετήσεις. Οι ιδεολογίες είναι μαλακίες για ζώα. Μόνο τα ζώα κολλάνε σε "απόψεις" για τα πράγματα και είτε φοβούνται είτε προτιμούν.

    Οι κοινωνίες έχουν γενιά τη συνήθεια να παράγουν πλούτο (γενιά Α) με πειθαρχία και σκληρή δουλειά και μετά η επόμενη γενιά να τον καταναλώνει και να χρεώνεται (γενιά Β).

    Ο δυτικός κόσμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση της γενιάς Β.

    ReplyDelete
  24. Μην κατηγορείτε τους Έλληνες για τις κακές τους συνήθειες.

    Οι Αμερικανοί είναι πολύ χειρότεροι στα θέματα "βολέματος, παροχών κλπ κλπ". Κι ακόμα χειρότεροι απ' όλους τελευταία, οι Γιαπωνέζοι! (πώς αλλάζουν τα πράγματα από γενιά σε γενιά!)

    Όταν με το καλό πτωχεύσει ο δυτικός κόσμος (αργά και σταθερά το πάνε), τότε η επόμενη γενιά (γενιά Α) θα κληθεί να "ξαναχτίσει". Μην ξεχνάμε ότι τη μεγάλη ανάπτυξη την παρείχε η γενιά που έζησε τον πόλεμο.

    Ανθρώπινη φύση είναι όλα αυτά και δεν μαθαίνουμε ποτέ τίποτα.

    ReplyDelete
  25. Καιρό τώρα λέω ότι οι Γερμανοί του 40 έχουν τις ίδιες καταβολές και πρακτικές με τους κουμουνιστές της Ελλάδας. Η κατάληψη της Ακρόπολης δεν θίγει μόνο την μνήμη μας, αλλά προκαλεί και μένος απέναντι σ΄ αυτά τα άχρηστα γουρούνια του ΚΚΕ κ πλανώνται αν νομίζουν ότι με τις δικές μας θυσίες θα κάνουν συνδικαλισμό.

    ReplyDelete