Friday, January 22, 2010

Αγροτικό πρόβλημα: λύτρα, πρόστιμα και πάλι από την αρχή

Ενώ κλιμακώνεται η απεργιακή κινητοποίηση των αγροτών στην Ελλάδα με αίτημα “τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του επαγγέλματος του αγρότη”, το Πρωτοδικείο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επικυρώνει πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ύψους 244 εκ ευρώ για παράνομες επιδοτήσεις στους τομείς του ελαιολάδου, του βαμβακιού και των οπωροκηπευτικών της περιόδου 1999 – 2004.

Κι ενώ το κόστος κι η ταλαιπωρία των πολιτών, των επιχειρηματιών και του κράτους αυξάνονται καθημερινά με τους δρόμους να παραμένουν κλειστοί, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης για τη χώρα, πελαγοδρομούμε μεταξύ διαλόγου κι εκβιασμών για παράνομες επιδοτήσεις εισοδημάτων που αργότερα οι ίδιοι οι πολίτες θα κληθούμε να πληρώσουμε σε πρόστιμα δεκαπλάσιας αξίας.

Όχι, δε φταίει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 244 εκ ευρώ που ισοδυναμούν με το σύνολο της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ. Όχι δε φταίει η Επιτροπή για την επιβολή προστίμου 130 εκ ευρώ λόγω παράνομων επιδοτήσεων σχετικά με καλλιέργειες την περίοδο 2005 – 2006. Όχι δε φταίει η Επιτροπή για την επιβολή προστίμου 150 εκ ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο για περαιτέρω παράνομες επιδοτήσεις στο βαμβάκι και το ελαιόλαδο. Και όχι δε φταίει η Επιτροπή που απειλεί με περαιτέρω πρόστιμα ύψους 600 εκ ευρώ για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων. Κι ενώ ακόμα περιμένουμε να δούμε τι πρόστιμο θα επιβάλει η Επιτροπή για τις επιδοτήσεις των τελευταίων δύο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης (Κοντού και Χατζηδάκη), οι αγρότες, για να είμαστε ακριβείς οι συνήθεις ύποπτοι εξ αυτών, είναι πάλι στο δρόμο εξασκώντας τις απεργιακές τους δεξιότητες, διεκδικώντας το σύνηθες πακέτο λύτρων για το νέο έτος.

Ναι, το αγροτικό πρόβλημα υπάρχει και είναι μεγάλο. Είναι πρόβλημα όταν διαχρονικά οι Έλληνες αγρότες παίρνουν «μπόνους» εισοδήματος έναντι επιβράβευσης της ποιότητας της παραγωγής τους. Είναι πρόβλημα όταν οι Έλληνες αγρότες είναι ουραγοί της Ευρώπης στη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών, στη χρήση βιώσιμων τεχνικών και πρακτικών καλλιέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία των αγροτικών και κατ’ επέκταση των αστικών πληθυσμών. Είναι πρόβλημα όταν όλοι οι φορείς της δημόσιας σφαίρας – κόμματα, ΜΜΕ κλπ – επανειλημμένα χαϊδεύουν τα αυτιά τους, με κόστος που σε τελική ανάλυση καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος, είτε στη μορφή λύτρων, είτε στη μορφή δεκαπλάσιων προστίμων.

Η διαχρονική αγροτική πολιτική του να πληρώνουμε τους αγρότες λύτρα για να τα χρεωνόμαστε σε πρόστιμα από την ΕΕ έχει αποδειχθεί πλέον ότι οδηγεί μόνο σε αδιέξοδο. Από τη μία πλευρά, η συντεχνιακή νοοτροπία που έγινε σημαία του πολιτικού – κομματικού συστήματος της μεταπολίτευσης είναι στον πυρήνα του αγροτικού προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες, αντί να αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους, να βελτιώσουν το προϊόν τους και να αξιοποιήσουν βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού που είναι γνωστές σε όλους, προτιμούν να συμπεριφέρονται με ανεξήγητη ανευθυνότητα σε μια χρονική στιγμή που η ανεργία ξεπερνά το 12% ενώ στους νέους αγγίζει το 30%. Το κράτος όμως δεν μπορεί να τους κάνει βιώσιμους ως μάνα εξ’ ουρανού.

Το πάρτι πρέπει να λήξει. Ο επικείμενος διάλογος, που ορθά πρότεινε η κυβέρνηση για να ξεμπροστιάσει όσους πεισματικά παίζουν το παιχνίδι των συντεχνιακών διευθετήσεων, πρέπει να συνυπογράψει τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της σαθρής αγροτικής πολιτικής που καλλιέργησε το πολιτικό – κομματικό σύστημα που φέρει τον κωδικό «μεταπολίτευση». Ας αποχαιρετήσουμε επιτέλους τη νοοτροπία του συντεχνιακού εκβιασμού εις βάρος τρίτων (πολιτών κι ιδιωτών), κι ας σημάνουμε το τέλος του ταγκό κυβέρνησης κι αγροτικού κόσμου πάνω στα σώματα των υπολοίπων. Λύτρα και πρόστιμα τέλος. Σεβαστείτε τους πολίτες σας για να σας σεβαστούν κι εκείνοι.

29 comments:

  1. δεν νομίζω κανείς να διαφωνεί, επί της αρχής τουλάχιστον.

    Αναλογιστείτε, των αναλογιών τηρουμένων, ότι παρόμοια "μπλόκα" και "επιδοτήσεις" έχουμε παντού, της Παιδείας συμπεριλαμβανομένης.

    ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΡΑ - και όχι μόνο τα αγροτικά

    ReplyDelete
  2. ΓΑΠ: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απογραμμάτιστα ακούγονται.

    Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή».

    αντέδρασε η αλέκα και ο φίλος της ο μπούτας

    ρε πόσα χρόνια είχαμε να δούμε τον μπούτα ρεεεε. μπούτα φτιάξε κανά σινεμά με τον φίλο σου τον κοκκινούλη και άσε την Ελλάδα στην ησυχία της

    ReplyDelete
  3. Μπράβο παιδιά. Μη γινόμαστε όμηροι άλλο ιδιοτελών συμφερόντων και λαϊκιστικών συμπεριφορών.

    Και η κυβέρνηση λαϊκές συμμαχίες αναζητά, τις οποίες όλα τα μπλόκα και συνδικαλιστικά όργανα έχουν πάψει εδώ και καιρό να εκπροσωπούν.

    Βγείτε μπροστά και δώστε τους να καταλάβουν.

    ReplyDelete
  4. Ο αγροτικός τομέας έχει γεμίσει φεουδάρχες. Οι υπόλοιποι αγρότες φωνή δεν έχουν? Έχω φίλους αγρότες πολλούς και κανείς δεν έχει πει μια καλή κουβέντα για αυτούς που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και κλείνουν τους δρόμους. Γιατί δεν τους αποπαίρνουν οι ίδιοι? Τι φοβούνται?

    Καλή η άποψη σας αλλά εγώ το σεβασμό μου τον έχω ήδη χάσει για πάρτη τους εδώ και καιρό. Και δε χορεύουνε ταγκό, κλέφτικο χορεύουνε κι έχουν γίνει πρωταθλητές.

    ReplyDelete
  5. 500 εκ ευρώ έδωσε ο Χατζηδάκης παράνομα πέρυσι. Να το προσθέσω + τα πρόστιμα στη λίστα των δαπανών που δώσατε στο άρθρο.

    Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ! Και ερωτώ. Δεν υπάρχει κράτος να εφαρμόσει το νόμο? Είναι δυνατόν ολόκληρη η κοινωνία να είμαστε όμηροι ολίγων εκβιαστών? Να κάνει η αστυνομία το έργο της μπορεί? Τι θα πει το δίκιο του αγρότη? Αυτού που βάζει μετανάστες να δουλέψουν κι αυτός νυχθημερόν ασχολείται με τις επιδοτήσεις?

    Καλά λες Τζακ, παίρνει η μπάλα και τους άλλους. Αλλά αν δεν κάνουν τίποτα στην κοινή γνώμη εκ του αποτελέσματος δεν υπάρχουν άλλοι. Όλοι ένοχοι και συννένοχοι σε ένα έγκλημα κατά των συμπολιτών τους.

    Ντροπή.

    ReplyDelete
  6. Το ποστ πολύ καλό, έπιασε το ταύρο απο τα κέρατα.
    Το αγροτικό ζήτημα,με την ένοια της αγροτικής οικονομίας και της παραγωγής τροφίμων , μας αφορά όλους.Και γιαυτό και ο διάλογος στην ΟΚΕ τη Δευτέρα και Τρίτη.
    Αυτό το διάλογο τον φοβούνται οι αγροτοπατέρες που συμεριφέρονται σαν Αφγανοί Φύλαρχοι.
    Η συντριπτική πλειοψηφία των πραγματικών αγροτών δεν συμμετέχει στον εκφυλισμό του αγροτικού κινήματος σε τραμπουκοποιητικό μηχανισμό.Η κοινωνία αυτή τη φορά θα είναι αυστηρή με τους τραμπούκους που κρύβονται πίσω απο το συναισθηματισμό μας ότι "και μεις πονάμε τους αγρότες".
    Οι πραγματικοί αγρότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι απλοί επαγγελματίες σε μια διεθνοποιημένη "ελεύθερη εθνική αγορά" και ως τέτοιοι θα αντιμετωπίζονται απο εδώ και πέρα.

    ReplyDelete
  7. Ξέρετε πόσα βγάζει ο μέσος αγρότης το χρόνο?

    Ξέρετε πόσα βγάζει ο μέσος εργαζόμενος το χρόνο?

    Ξέρετε και πόσα βγάζει ο μέσος νέος εργαζόμενος?

    Ξέρετε πόσοι είναι οι μεν και οι δε?

    Αν τα βάλουμε κάτω τα νούμερα θα τραβάμε τα μαλλιά μας.

    Ας βγούμε κι εμείς αν είναι έτσι να πάρουμε και καμιά καραμπίνα να πιάσουμε όμηρο τον εκάστοτε Υπουργό και να ζητήσουμε τα δικά μας λύτρα.

    Έλεος για τους αγρότες, έλεος και για μας.

    Γιώργο τράβα κουπί και μη μασάς. Ξεμπρόστιασε τους και τα κόμματα και τους αγροτοπατέρες.

    Ευάγγελε, δεν είναι όλοι ίδιοι. Απλά τα ΜΜΕ καλύπτουν αυτούς που παίζουν μπάλα στο δικό τους γήπεδο συμφερόντων.

    ReplyDelete
  8. Γιατί να βγαίνουν οι αγρότες στον δρόμο; Πέρυσι τέτοια εποχή δεν ήταν που επισκέφθηκε ο κ.Παπανδρέου την "αυθόρμητη" εισβολή των αγροτών της Κρήτης για να πραγματοποιήσουν πορεία με τα τρακτέρ στο Σύνταγμα ; Πέρυσι τέτοια εποχή δεν δήλωνε ο κ. Παπακωνσταντινου να δοθεί 1δις απο το πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες για τους αγρότες; Πριν λίγους μήνες δεν δήλωνε αυτάρεσκα η κ. Μπατζελή ότι επι των ημερών της δεν πρόκειται να υπάρξουν κινητοποιήσεις; Για ποιον διάλογο μιλάνε τώρα; Οταν αποθεώνεις τον λαικισμό , θα τον λουστείς στο τέλος

    ReplyDelete
  9. "Οι πραγματικοί αγρότες θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι απλοί επαγγελματίες σε μια διεθνοποιημένη "ελεύθερη εθνική αγορά" και ως τέτοιοι θα αντιμετωπίζονται απο εδώ και πέρα."

    Κι όμως δεν είναι. Πώς να ανταγωνιστείς τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους αγρότες που επιδοτούνται κάργα από το κράτος;

    Από την άλλη μεριά έχουν τις καιρικές συνθήκες, τη μικρή βιωσιμότητα του προϊόντος (χαλάνε) κλπ κλπ.

    Μπορεί να προτιμώ τον καπιταλισμό (όχι των επιδοτήσεων για επιχειρήσεις βέβαια), αλλά οι αγρότες είναι μια ευαίσθητη τάξη του πληθυσμού, κρίσιμης σημασίας, που πρέπει να προστατεύεται. Είναι και το κλειδί για την αποκέντρωση.

    Προσωπικά πιστεύω ότι οι αγρότες έπρεπε να πληρώνουν μειωμένους φόρους, ενώ οι υψηλότεροι φόροι (και χαμηλότεροι μισθοί) έπρεπε να είναι στο δημόσιο, για να λειτουργούν ως αντικίνητρο.

    Να λέμε και του στραβού το δίκιο:

    - Χώρα χωρίς δημοσίους υπαλλήλους ζει μια χαρά(ακόμα κι η αστυνομία μπορεί κάλιστα να είναι ιδιωτική).

    - Αλλά από την άλλη, χώρα χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους θα λιμοκτονήσει (ή θ' αναγκαστεί να εισάγει σε υψηλές τιμές).

    ReplyDelete
  10. Η αγροτική οικονομία και η βιομηχανία τροφίμων,το τονίζω,Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ,μπορεί μαζί με τη ναυτιλία και τις μεταφορές,το τουρισμό,τις ΑΠΕ,το διεθνές εμπόριο,την κλιματική οικοδομή,τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες,τις υπηρεσίες Υγείας,και γιατί όχι και της παιδείας κάποια στιγμή, θα συναποτελέσουν τη νέα αναπτυξιακή μηχανή της Χώρας.
    Ο παραδοσιακός αγρότης δεν υπάρχει πιά όσο και αν θέλουμε να τον κρατήσουμε μέσα μας για τις δικές μας ψυχολογικές ανάγκες.
    Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα αγροτική επαγγελματική τάξη απαλλαγμένη απο τον υπερπροστατευτισμό που οδήγησε στον παρασιτισμό.
    Σήμερα στην Ελλάδα δίνουμε μια σκληρή μάχη με τον παρασιτισμό.Οι μάχες θα είναι σκληρές και αιματηρές.Και εμείς δεν πρέπει να μείνουμε θεατές.Πρέπει να το καταλάβουμε ότι είμαστε σε ΕΜΠΟΛΕΜΗ κατάσταση.

    ReplyDelete
  11. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι για να επιβιώσει η Ελλάδα θα πρέπει να την κάνουμε κατά 40% φθηνότερη απο ό,τι είναι σήμερα.Η φούσκα πρέπει να ξεφουσκώσει με ένα γρήγορο ρυθμό χωρίς όμως να κλατάρει.Θα πρέπει να χάσει το 40-50% απο τον τοξικό της αέρα.Τόσο περίπου είναι το ψεύτικο και νοσογόνο τμήμα του βιωτικού μας επιπέδου.

    ReplyDelete
  12. Kαι για να μην συνδέουμε την ανάπτυξη της περιφέρειας με την παροδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία σας παραθέτω ένα απόσπασμα απο την Εφημερίδα "Ερευνα " Τρικάλων που αφορά το νομό Γρεβενών.Ενα πάμπτοχο Νομό που εξελίσσεται σε αναπτυξιακό αστέρι.


    "Αστρονομικό πάρκο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής".

    "Πράσινο φως από την κ. Διαμαντοπούλου για κατασκευή και λειτουργία αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα Γρεβενών – Δηλώσεις στην ΕΡΕΥΝΑ του εμπνευστή της προσπάθειας καθηγητή κ. Οικονόμου



    Του Αποστόλη Ζώη

    "Πράσινο φως έδωσε η Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου στο Γρεβενιώτικο αίτημα για κατασκευή και λειτουργία αστρονομικού Πάρκου στον Όρλιακα, ανοίγοντας νέους ορίζοντες ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας και το νομό Τρικάλων.
    Ιστορικό
    Στις 14 Δεκεμβρίου 2009 είχε πραγματοποιηθεί μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Γρεβενών κ. Χαντάβα, παρουσία του Νομάρχη Γρεβενών κ. Κουπτσίδη, του Αστροφυσικού κ. Οικονόμου και εκπροσώπων της Ομάδας Μελέτης του Αστρονομικού Πάρκου, συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Διαμαντοπούλου. Το θέμα της συνάντησης αφορούσε το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γρεβενών, το οποίο εκκρεμούσε για ένα χρόνο, να χαρακτηρισθεί το έργο « Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα» ως χώρος Έρευνας και Εκπαίδευσης.
    Η Υπουργός μετά την ενημέρωση για τη σημαντικότητα του έργου, είχε δεσμευθεί σε σύντομη απάντηση. Με το από 21 Ιανουαρίου 2010 έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, το Αίτημα της Ν.Α. έχει θετική έκβαση.
    Καινοτόμο
    Το Αστεροσκοπείο της Πίνδου αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα το οποίο θα κατασκευασθεί στο Όρος Όρλιακας Γρεβενών σε υψόμετρο 1400-1600 μέτρων σημείο το οποίο επέλεξε ο Αστροφυσικός της ΝΑΣΑ Γρεβενιώτης κ. Οικονόμου. Πρόκειται για μία περιοχή που έχει αρκετό υψόμετρο και δεν υπάρχει φωτορύπανση γιατί ο ουρανός είναι πεντακάθαρος.
    Ο κ. Οικονόμου έδωσε το όνομα Όρλιακας σε Περιοχή του Κόκκινου Πλανήτη σε ανάμνηση της περιοχής από όπου κατάγεται.
    Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία (3) χρόνια, είναι προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.
    Το Αστεροσκοπείο θα δίνει την δυνατότητα στους αστρονόμους των διάφορων πανεπιστημίων αλλά και στους ερασιτέχνες αστρονόμους να πραγματοποιούν επιστημονικές παρατηρήσεις στους εξωηλιακούς πλανήτες, στους γαλαξίες, τους κομήτες και γενικά όποιες παρατηρήσεις πραγματοποιούνται στα άλλα διεθνή αστεροσκοπεία, ενώ θα μπορούν να το επισκέπτονται μαθητές από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο ( προβλέπεται και δημιουργία πλανητάριου).
    Σε δηλώσεις του στην ΕΡΕΥΝΑ ο καταξιωμένος επιστήμονας είχε υπογραμμίσει τα παρακάτω:
    «Δεν θα έλεγα πως το αστεροσκοπείο που προσπαθούμε να κατασκευάσουμε στα βουνά του Όρλιακα θα είναι μικρό. Θα είναι το δεύτερο καλύτερο στην Ελλάδα και το μοναδικό όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σκοπός μας είναι να μπορούν τα παιδιά της περιοχής μας αλλά και όλης της Ελλάδας να μπαίνουν στο τηλεσκόπιο μέσω διαδικτύου, να επιλέγουν το αντικείμενο που θέλουν να παρατηρήσουν, να κάνουν τις κατάλληλες παρατηρήσεις, να κατασκευάζουν τα δεδομένα στον προσωπικό υπολογιστή τους και την επόμενη μέρα να γίνεται συζήτηση στην τάξη με το δάσκαλό τους. Είναι κάτι το πρωτότυπο που δεν έχει γίνει ακόμη πουθενά. Επίσης θα χρησιμοποιείται από τους ερασιτέχνες της ευρύτερης περιοχής και ακόμη και από όλη την Ευρώπη, όπως και από τους επαγγελματίες αστρονόμους των πανεπιστημίων της χώρας μας και του εξωτερικού. Η τοποθεσία πάνω στον Όρλιακα είναι μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη αφού έχει την λιγότερη φωτορύπανση και τον καθαρότερο ουρανό.
    Το αστεροσκοπείο μας θα προσφέρει πολλά στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά περισσότερο θα ωφεληθούν οι νέοι μας που θα μπορούν να βλέπουν και να μελετούν τα ουράνια σώματα όχι με γυμνό μάτι όπως τα έβλεπα εγώ τον περασμένο αιώνα τις νύχτες στο χωριό μου, αλλά με ένα αρκετά μεγάλο τεχνολογικό όργανο –ένα μοντέρνο τηλεσκόπιο. Ναι, είναι σαν να εκπληρώνεται ένα όνειρό μου».

    ReplyDelete
  13. Μπούτα που είσαι Μπούτα; Καλά ήταν στην ευρωβουλή Μπούτα; Έκανες επιδερμίδα Μπούτα. Σαν το φάντασμα ξαναφάνηκες στους δρόμους της χημικής γεωργίας της Καρδίτσας σύντροφε.

    ReplyDelete
  14. "Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010
    Μουσείο Παλαιοντολογίας στη Μηλιά Γρεβενών
    Μια ζούγκλα 3 εκατομμυρίων ετών!

    Η επίσκεψη στο μουσείο της Μηλιάς αποκαλύπτει έναν ολόκληρο προϊστορικό κόσμο 3.000.000 χρόνων που φέρνουν σιγά-σιγά στο φως οι παλαιοντολογικές ανασκαφές στο έδαφος των Γρεβενών.
    Ποιος θα πίστευε οδηγώντας στους δρόμους των Γρεβενών ότι περιδιαβαίνει μια πανάρχαια ζούγκλα; Οτι εδώ περιπλανούνταν προϊστορικά «τέρατα»; Οτι η παλαιοντολόγος Ευαγγελία Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα ανακάλυπτε στην περιοχή, για δεύτερη φορά, έναν γιγαντιαίο μαστόδοντα (Mammut borsoni), ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών, με χαυλιόδοντες μήκους 5,2 μ. αυτήν τη φορά (έναντι 4,39 μ. της προηγούμενης ανασκαφής), που κοσμούν σήμερα το βιβλίο Γκίνες; Αν ακόμα δεν πειστήκατε, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Μουσείο της Μηλιάς και να ξεναγηθείτε στο παλαιοπεριβάλλον των Γρεβενών.
    Αφού μπείτε στο κλίμα της εποχής μέσα από τις αναπαραστάσεις στους τοίχους, περιεργαστείτε τους ίδιους τους χαυλιόδοντες και αναζητήστε το σκελετό του γιγαντιαίου ελέφαντα των Αμπελιών, 200.000 ετών, τον ευμεγέθη κυνόδοντα ενός μαχαιρόδοντα, προγόνου του σημερινού λιονταριού, το κρανίο ενός ρινόκερου, τη γνάθο ενός τάπιρου, τα απολιθώματα από βίσονες, ελάφια και αγριόχοιρους, καθώς και απολιθώματα φυτών και ασπόνδυλων ζώων, δωρεές των ίδιων των κατοίκων.
    Μη σταθείτε μόνο στα εκθέματα. Πάρτε αφορμή για να αναλογιστείτε πόσο απαραίτητο είναι το μακρινό μας παρελθόν ώστε να κατανοήσουμε το μέλλον, τις κλιματικές αλλαγές, την εξέλιξη των ειδών αλλά και του ίδιου μας του εαυτού, του ανθρώπινου είδους. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της ομάδας που δη-μιούργησε το μουσείο, και φαίνεται να τον εκπληρώνει, αφού μέχρι σήμερα έχουν περάσει 10.000 επισκέπτες.
    Και να σκεφτεί κανείς ότι τα εκθέματα του μικρού μουσείου, που στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό γραφείο, δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση τον πλούτο των ευρημάτων που συνεχίζουν να έρχονται στο φως κάθε καλοκαίρι.
    Ευτυχώς, το Κέντρο Παλαιοντολογίας, που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στη Μηλιά, βρίσκεται στη φάση των μελετών και ελπίζουμε, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, οι απλοί επισκέπτες, αλλά και οι ερευνητές, να μπορούν να δουν αυτό τον ανεκμετάλλευτο και αστείρευτο πλούτο της «ζούγκλας» των Γρεβενών"

    Δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα του Μπούτα.

    ReplyDelete
  15. ο Μπούτας έχει πάει στα Γρεβενά μόνο για τσίπρα

    ReplyDelete
  16. ...ή για να ανοίξει κανά σούπερμάρκετ με τον κοκκινούλη κι εκείνον τον ανεκδιήγητο τον όλα τα κιλά όλα τα λεφτά...

    ReplyDelete
  17. θα πάω Γρεβενά στο μουσείο ακούγεται ενδιαφέρον

    ReplyDelete
  18. @ dimitrisk

    όπως στρώσεις θα κοιμηθείς, και το παιχνίδι γυρνάει και για τους αγροτοπατέρες.

    ReplyDelete
  19. @ lefteris

    κανείς δε λέει ότι ο αγροτικός τομέας είναι αμελητέας σημασίας.

    Καλή η απάντηση του Παρμενίδη περί παραγωγικού τομέα.

    Εγώ θα έλεγα ακόμα ότι σε ένα ιδανικό περιβάλλον, όπου η στροφή προς την πράσινη οικονομία είναι οριστική, θα ζούσαμε περισσότερο αρμονικά με το περιβάλλον και θα καλλιεργούσαμε περισσότερο για τους εαυτούς μας, αν εξαιρέσεις τους κατοίκους των μεγαλουπόλεων.

    Στη Νορβηγία που είναι και εκτός ΚΑΠ, η πλειονότητα των αγροτών δουλεύουν ως αγρότες συμπληρωματικά στα υπόλοιπα επαγγέλματα τους, από έμποροι μέχρι γιατροί. Αν το μοντέλο τους εφαρμοζότανε στην Ελλάδα, θα είχες πολλές μικρές σπιτικές παραγωγές όλων των απαραίτητων ειδών διατροφής πλην κρέατος. Και η επιδότηση θα ήταν σε μορφή οικονομικού κινήτρου κατοικίας σε αγροτική γη κι αποσυμφόρησης των μεγαλουπόλεων.

    Οι λίγοι εκεί που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγροτική οικονομία έχουν υπό τον έλεγχο τους πολύ μεγάλες εκτάσεις έτσι ώστε να επιτυγχάνουν οικονομίες κλίμακας και υψηλά αρκετά εισοδήματα. Η χρήση νερού, λιπασμάτων, φαρμάκων και μεθόδων καλλιέργειας είναι στενά επιτηρούμενη και έντονα ρυθμισμένη.

    Από την άλλη βλέπεις στο Ισραήλ που αντιμετωπίζει πόσα προβλήματα έχουν έναν από τους πιο ανταγωνιστικούς αγροτικούς τομείς στον κόσμο με απίστευτα καινοτόμες τεχνικές καλλιέργειας, άρδευσης και παραγωγής. Γι' αυτό και τα περισσότερα προϊόντα τους φέρουν τη σφραγίδα πιστοποιημένων προϊόντων ποιότητας, ακόμα και ελαιολάδου όπου υποτίθεται η Ελλάδα έχει τους ποιοτικότερους καρπούς.

    Αυτό που θες στην Ελλάδα είναι ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης ενώ οι αγροτοπατέρες θέλουν την κλασική συνταγή της πληρωμής για να μην κάνουν τίποτα. Το 1 δις ευρώ το διαθέτεις ως συνολικό κόστος επένδυσης, που συμπεριλαμβάνει ακόμα και διαχειριστικό κόστος μετάβασης από το ένα μοντέλο στο άλλο, δε σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα των εκλογών πας και δίνεις ζεστά κολαριστά χαρτονομίσματα στα πουγγιά των αγροτών. Κι αυτό το ξέραμε όλοι οι άλλοι, οι αγρότες δεν το κατάλαβαν?

    ReplyDelete
  20. Εκτός του ότι τα φετινά μπλόκα είναι υποκινούμενα από το ΚΚΕ κατά κόρον - ο αριστερός ψάλτης της δεξιάς βρήκε και το σύντροφο του φέτος - οι ίδιοι οι αγρότες δεν καταλαβαίνουν ότι ή θα αλλάξουν ή θα βουλιάξουν.

    ReplyDelete
  21. Τι διάλογο ρε παιδιά? Κοροϊδευόμαστε? Θέλουν διάλογο τα μπλόκα? Λεφτά ζεστά θέλουν. Όλα τα άλλα είναι ιστορίες. Αλλά μου αρέσει το στυλ της κυβέρνησης, τους εκθέτει ανεπανόρθωτα. Καιρός να τελειώνουμε με τους μύθους της αγροτιάς και της μιζέριας. Γεμίσαμε ευπαθείς ομάδες που μάθανε να παίρνουν χωρίς να δουλεύουν. Καιρός να ξεμάθουνε.

    ReplyDelete
  22. "show me the money!"

    pos ta polla kai diaforopoiimena aitimata ginan ksafnika ena omoiogenes aitima koinon ekbiaston kai koinonikon kakourgon.

    use the force GAP

    kai oxi ton jedi..

    ReplyDelete
  23. Εγώ ερωτώ γιατί τα ΜΜΕ δε σταματούν να δίνουν τέτοια κάλυψη στα μπλόκα? Όσο πιο πολύ φωνή δίνεις σε έναν εκβιαστή, τόσο πιο πολύ αυτός αποκτά θράσος κι αίσθηση δικαίωσης.

    ReplyDelete
  24. Αναπαραγω απο το γκρουπ του Μ Καρχιμακη στο FB σημερα-

    Manos Lempidis sent a message to the members of ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    --------------------
    Subject: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Γ) Μέτρα για το ελαιόλαδο, το σκληρό σιτάρι, τα κτηνοτροφικά προϊόντα και τις μειονεκτικές περιοχές.



    Η Πολιτική Ηγεσία του http://www.facebook.com/l/45066;Υπ.Α.Α.Τ βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε ένα ποσό 108 εκατομμυρίων ευρώ/έτος να δοθούν σε κτηνοτρόφους κυρίως στις μειονεκτικές περιοχές αλλά και σε παραγωγούς ελαιόλαδου και σκληρού σιταριού για την τριετία 2010-2012. Από το ποσό αυτό:

    28 εκ. € το χρόνο κατανέμονται για την παραγωγή υψηλής ποιότητας σκληρού σιταριού. Το ποσό θα δοθεί σαν πρόσθετη ενίσχυση στους παραγωγούς, πέρα δηλαδή από την ενιαία ενίσχυση που εισπράττουν. Στόχος είναι η ανάκαμψη και η στροφή στην ποιότητα, ώστε οι γεωργοί να μειώνουν αφενός το κόστος τους αλλά και να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά.

    10 εκ .€ το χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετη ενίσχυση για την παραγωγή ποιοτικών, ΠΟΠ και ΠΓΕ ελαιοκομικών προϊόντων και για την προώθηση στην αγορά αυτών των υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων.

    13,6 εκ. € το χρόνο θα δοθούν σαν πρόσθετες ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που διατηρούν μοσχίδες για αναπαραγωγή, θηλάζουσες αγελάδες και αγελάδες κρεοπαραγωγής στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Οι ενισχύσεις αυτές είναι 100€ ανά μοσχίδα αναπαραγωγής, ηλικίας 16-24 μηνών και ανά θηλάζουσα αγελάδα και προσαυξάνεται κατά 80€ για τα αντίστοιχα ζώα καθαρών φυλών.

    26,4 εκ. € το χρόνο θα δοθεί στους κτηνοτρόφους που διατηρούν πάνω από 50 προβατίνες ή αίγες σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της ενίσχυσης είναι 3€ ανά ζώο και προσαυξάνεται κατά 2€ ανά ζώο εφόσον πρόκειται για παραδοσιακές ντόπιες φυλές.

    Επιπλέον, σε παραγωγούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, κατά κύριο λόγο κτηνοτρόφους, θα διανεμηθούν νέα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης συνολικού ποσού 30 εκ. €. Το μέτρο στοχεύει στην ανακατανομή των επιδοτήσεων ώστε να υποστηριχθούν οι γεωργοκτηνοτρόφοι, που το εισόδημά τους έχει πληγεί περισσότερο το τελευταίο διάστημα.
    Σημειώνεται ότι τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν ένα παρακράτημα μόλις 1,9% της ενιαίας ενίσχυσης αντί 5,3% που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση τον Ιούλιο 2009 και το οποίο μάλιστα επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί και για μέτρα που αντικειμενικά ήταν αδύνατο να εφαρμοσθούν.

    Τέλος, ένα πρόσθετο ποσό περί τα 50 εκ. € κατανέμεται στον τομέα του γάλακτος, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για τον εκσυγχρονισμό και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, που αντιμετώπισε ιδιαίτερες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια.

    ReplyDelete
  25. Στη Νορβηγία που είναι και εκτός ΚΑΠ, η πλειονότητα των αγροτών δουλεύουν ως αγρότες συμπληρωματικά στα υπόλοιπα επαγγέλματα τους, από έμποροι μέχρι γιατροί.

    i) Νορβηγοί - μικρός και πειθαρχειμένος λαός. Και καλή ανατροφή και τρόπους συμπεριφοράς.

    ii) Μια τέτοια κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη και το κράτος θα είχε μπει στη μέση να τα κάνει σκατά. Ειδικά στην Ελλάδα.
    Το Ελληνικό κράτος είναι ζηλόφθονο. Άμα σε δει να προσπαθήσεις να πετύχεις θα σε τσακίσει.

    =========================

    Πρέπει να να ωριμάσετε λίγο στις απόψεις σας. Ονομάζετε τους αγρότες εκβιαστές όταν πρωθυπουργός είναι ο ΓΑΠ και "δίκαιους αγωνιστές" όταν πρωθυπουργός είναι κάποιος της ΝΔ.

    ==========================

    Ο μόνος τρόπος να καταπολεμηθούν οι συντεχνίες είναι να μην ανησυχούν οι πολιτικοί για την επανεκλογή τους.

    Ωστόσο, είναι θέμα καλής ανατροφής. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με σωστές αρχές δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς και δεν θα "λαδωθεί".

    Κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς καλή ανατροφή, διότι οι πράξεις του ανθρώπου που έχει μεγαλώσει με σωστές αρχές θα εστιάζουν πάντα προς κάποιο δίκαιο αποτέλεσμα.

    Δείτε ας πούμε τους μπαχαλάκηδες, που είναι η γενιά των μηδέν (0) ευρώ. Με τέτοιου είδους τσαμπουκά, στα μηδέν ευρώ καταλήγεις.

    Δε νομίζω τα πανεπιστήμια στη Νορβηγία να φρουρούνται... δεν τα χαλάνε όμως (διότι έχουν αξιοπρέπεια και δεν είναι τσογλάνια). Κι αν δεν ήταν τέλεια τα σχολεία, θα τα φτιάχνανε εθελοντικά, γιατί είναι δικά τους, φτιαγμένα με τον κόπο και τα χρήματα των γονιών τους.

    Η σημερινή κατάσταση σε Ελλάδα, Αμερική κλπ είναι αποτέλεσμα κακής ανατροφής.

    Οπότε πάμε για φούντο.

    ReplyDelete
  26. Η Καθημερινή της Κυριακής έχει εκτενές αφιέρωμα για το αγροτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, με πολύ κατατοπιστικά άρθρα για όλες τις πτυχές του.

    Το κρίμα είναι που όλα αυτά που λέγονται δε χρειάζεται να λέγονται με κλειστούς τους δρόμους. Καταντά νταβατζηλίκι κι ευτελίζεται η όλη προσπάθεια κάποιων ανθρώπων.

    ReplyDelete
  27. Πολύ σωστά κ. Ζαμπετάκη. Τόλμη και φαντασία χρειαζόμαστε, όχι μιζέρια και μοιρολατρία.
    Τα παραδείγματα πολλά, ενδεικτικά αναφέρω, το πρώτο ελληνικό πουρό Domenico, τον κρόκο Κοζάνης, την καλλιέργεια σπαραγγιών, ιχθυοκαλλιέργειες, κτλ.

    Λύσεις υπάρχουν, το θέμα είναι γιατί κάποιοι επιμένουν να τις παραβλέπουν’

    ReplyDelete
  28. ase den kapnizetai me tipota to atimo...sketos sanos alla emporika paei kala. ta poura mou einai ellinika

    ReplyDelete
  29. pera ap' tin plaka symfono me ton mpourek. Protypa kai kala pramata yparxoyn alla first things first. To HELL WITH BOUTAS

    ReplyDelete