Thursday, November 26, 2009

Ειλικρινής Διάλογος για το Ασφαλιστικό

Tου Βασιλη Zηρα*
Καθημερινή, 24-11-2009

Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να αναστείλει για ένα χρόνο την εφαρμογή της διάταξης της «μεταρρύθμισης» Πετραλιά που προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά. Η διάταξη επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1-1-2010. Τώρα το μέλλον της θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης στην ηλικία των 50 ή των 55 ετών δίνεται στις μητέρες με ανήλικο παιδί ως αναγνώριση -υποτίθεται- από το κράτος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει να μεγαλώσει παιδιά όντας ταυτόχρονα και εργαζόμενη.

Η σταδιακή κατάργηση της ρύθμισης είχε προκαλέσει κύματα αντιδράσεων από τα κόμματα της -τότε- αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα. Αντί να διεκδικήσουν από το κράτος ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει στις μητέρες να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αντί να διεκδικήσουν τη δημιουργία παιδικών σταθμών που θα επιτρέπουν σε όλες τις γυναίκες να συνεχίσουν την εργασία τους, ζητούν να διατηρηθεί μια παρωχημένη μορφή κράτους πρόνοιας, που δίνει το «δικαίωμα» στις εργαζόμενες να βγαίνουν από την αγορά εργασίας όταν τα παιδιά τους βρίσκονται λίγο πριν από την ενηλικίωση.

Επισης, τις καταδικάζει να ζήσουν το υπόλοιπο του βίου τους με τις χαμηλές συντάξεις που αντιστοιχούν στις εισφορές των λίγων ετών που εργάστηκαν.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που η πλειονότητα των γυναικών που κάνει χρήση του «προνομίου» έχουν είτε υψηλό οικογενειακό εισόδημα είτε προσωπικά εισοδήματα από άλλες πηγές, με αποτέλεσμα να μην τις απασχολεί η σύνταξη που θα πάρουν, είτε, τέλος, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν χωρίς ασφάλιση.

Με άλλα λόγια, υπερασπιζόμενος κανείς το «δικαίωμα» των μητέρων με ανήλικα παιδιά στην πρόωρη συνταξιοδότηση υπερασπίζεται επί της ουσίας τις οικονομικά ισχυρότερες των μητέρων και τη μαύρη εργασία.

Δεν είναι η μόνη περίπτωση λαϊκιστικής προσέγγισης των συνταξιοδοτικών θεμάτων. Ενα άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Το ΕΚΑΣ το δικαιούνται συνταξιούχοι που παίρνουν τη βασική σύνταξη ή λίγο υψηλότερη, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με 15 χρόνια ασφάλισης ή λίγο περισσότερα. Από την καθιέρωσή του στη δεκαετία του ’90, όλες οι κυβερνήσεις έδιναν μεγαλύτερες αυξήσεις στο ΕΚΑΣ απ’ ό, τι στις συντάξεις, προκειμένου να ενισχύσουν το κοινωνικό προφίλ της οικονομικής πολιτικής τους. Η δαπάνη βραχυπρόθεσμα ήταν μικρότερη απ’ ό, τι εάν έδιναν μεγαλύτερες αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

Ετσι, σταδιακά το επίδομα έφτασε να αποτελεί στρέβλωση του ασφαλιστικού συστήματος, αφού οι συνολικές αποδοχές (σύνταξη συν ΕΚΑΣ) ενός συνταξιούχου που ασφαλίστηκε μόνο για 15 χρόνια είναι υψηλότερες από κάποιον συνταξιούχο που ήταν ασφαλισμένος και πλήρωνε εισφορές για 23 χρόνια. Με άλλα λόγια το ΕΚΑΣ, στα επίπεδα που έχει φτάσει σήμερα, συνιστά αντικίνητρο για ασφάλιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 710 ευρώ των μηνιαίων αποδοχών ενός συνταξιούχου που παίρνει βασική σύνταξη και ΕΚΑΣ, λιγότερα από τα μισά ανταποκρίνονται στις εισφορές που κατέβαλαν αυτός και ο εργοδότης του στα 15 χρόνια που ήταν ασφαλισμένος. Το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών του πληρώνεται από τις εισφορές όσων εργάζονται σήμερα και δεν ξέρουν εάν θα πάρουν σύνταξη αύριο.

Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να συρρικνωθεί το ΕΚΑΣ; Προφανώς όχι, γιατί κανένας δεν μπορεί να ζήσει με τα 480 ευρώ της βασικής σύνταξης. Αλλά επειδή θα αρχίσει ο διάλογος για το ασφαλιστικό -εάν το ΠΑΜΕ σταματήσει κάποια στιγμή την επαναστατική γυμναστική- καλό θα ήταν αυτή τη φορά να είναι ειλικρινής. Να καταστεί σαφές ότι πίσω από τις μικρές συντάξεις κρύβονται λίγα χρόνια ασφάλισης και μακράς διάρκειας «μαύρη» εργασία, χαμηλές αμοιβές και αντίστοιχα χαμηλές εισφορές, ένα παραγωγικό μοντέλο που παράγει χαμηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες και επιβιώνει χάρη στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Ισως έτσι έχουμε πιθανότητες να βρούμε αξιόπιστες λύσεις στο πρόβλημα.

*Ο Βασίλης Ζήρας είναι δημοσιογράφος

15 comments:

  1. "Ξεκίνησε επισήμως σήμερα ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Σε 9μελή επιτροπή τεχνοκρατών η μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος, πρότεινε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στην πρώτη συνάντηση που είχε το πρωί με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η επιτροπή θα έχει επικεφαλής πρόεδρο κοινής αποδοχής και θα παραδώσει το πόρισμά της στις 30 Απριλίου. Παράλληλα, θα ανατεθεί σε ανεξάρτητο οίκο η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τα κρυφά-μελλοντικά ελλείμματα του συστήματος".
    πηγή,ΕΡΑ,ΝΕΤ.

    Mιά ΑΚΟΜΗ "επιτροπή" και ένας ΑΚΟΜΗ "οίκος" για να μας βοηθήσουν στη μελέτη του Ασφαλιστικού.
    "Οποιος δεν ξέρει(ή φοβάται) να ζυμώσει όλη μέρα κοσκινάει".
    Για να δούμε πόσο ακόμη θα το μελετήσουμε.
    Αυτά προς το παρόν.Ελπίζω η είδηση να είναι αρβύλα.Διαφορετικά αυτό το θέμα θα πάει για μια ακόμη φορά στα "αμελέτητα".

    ReplyDelete
  2. Όλη η εισήγηση του υπουργού Εργασίας κατά την έναρξη του διαλόγου:http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=301544&ct=32&dt=26/11/2009.

    Aς τη διαβάσουμε με προσοχή.Εχει ενδιαφέροντα πράγματα να μας πεί.Είμαι προκατειλλημμένος με το Λοβέρδο χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω επακριβώς.Αλλά,"Μηδενί δίκη δικάσεις, πριν αμφοί μύθον ακούσεις".

    ReplyDelete
  3. "Κοινωνικός φιλευθερισμός σημαίνει προστασία της μεσαίας τάξης".

    Τάδε έφη Κατερίνα Παπακώστα,η υπεύθυνη επί ιδεολογικών θεμάτων του Σαμαρά.
    Κάθε φορά που μελαγχολώ με τις "τζαουνές" της κυβέρνησης ρίχνω μια ματιά στα τεκταινόμενα της ΝΔ και ευφραίνεται η καρδία μου.

    ReplyDelete
  4. Είδα τη Μαριλίζα να εμβολιάζεται "για το καλό μας".Κωμική η σκηνή.Ετσι εξηγείται γιατί στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα γιγαντιαίο κύμα "ανυπακοής".Ενταγμένο στο παγκόσμιο αντιεμβολιαστικό κίνημα με ύμνο το τραγούδι: The swine flu vaccine,song.Ακούστε ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΊΝΤΕΟ , είναι απολαυστικό.
    Στο μεταξύ σε 700.000 υπολογίζονται τα "κρούσματα".Ανάμεσά τους και πολλοί από μας που δεν πήραμε χαμπάρι ότι για λίγο υπήρξαμε "κρούσματα".
    Στο μεταξύ η πλάκα είναι ότι τη πληρώνουν οι παχύσαρκοι.Λέτε γιαυτό το ΠΑΜΕ να αργεί σήμερα;Εχουν πάντως τη συμπάθειά μου.Μού λείπουν.

    ReplyDelete
  5. "Ψηφίζω" Σαμαρά.Είναι πιό καθαρός.Και ελπίζω να είναι και Δεξιός.Να αποκτήσει επί τέλους αυτή η χώρα και Δεξιά παράταξη.Αν και το βλέπω δύσκολο λόγω αγραμματοσύνης.Πάντα κάποιος αριστερός,στύλ Κωσταντόπουλου της προδιδακτορικής δεξιάς ή Γεωργαλά της χουντικής δεξιάς λύνει το πρόβλημά της.Για να δούμε ποιός μπορεί να είναι ο "Ερχόμενος".Αν και η σημερινή Αριστερά έχει μεγάλη πνευματική φτώχεια.Σιτιζόμενη απο το υπουργείο πολιτισμού, επί χρόνια τώρα, έπαθε πνευματική ατροφία.
    O ψαρέμπορος κ. Γερουλάνος λέει ότι θα αλλάξει τους κανόνες.Για να δούμε.

    ReplyDelete
  6. ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ «ΚΥΡΙΟΥ SIEMENS» ΓΙΑ ΔΩΡΑ, ΔΕΙΠΝΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ, ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ, "ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ
    Στενές επαφές Χριστοφοράκου με την οικογένεια Μητσοτάκη
    Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    "Ο μεγάλος χορηγός της οικογένειας Μητσοτάκη, ο στενός φίλος και συμπαραστάτης ... Ο Μιχάλης Χριστοφορακος..."

    Αυτά γράφει η Αριστέα που τεκμηριώνει με ντοκουμέντα το ρεπορτάζ.Αν διαβάσετε το άρθρο θα καταλάβετε γιατί ο ΓΑΠ πρέπει να γίνει Ηρακλής για να καθαρίσει τη "κόπρο του Αυγείου".

    ReplyDelete
  7. ο Λοβέρδος θα πάει άπατος μαζί με το ασφαλιστικό

    ReplyDelete
  8. και η κυβέρνηση καλά θα κάνει να σοβαρευτεί στην οικονομία πρώτα ΠΟΛΙΤΙΚΑ γιατί κινδυνεύει να χάσει το παιχνίδι από τα αποδυτήρια

    ReplyDelete
  9. Ρε parmenidi... τίποτα άλλο άσχετο θα γράψεις;

    Ο Ζήρας έχει απόλυτο δίκιο για την διάταξη της πρόωρης συνταξιοδότησης. Αυτή θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης και όχι να κάνει τα γλυκά μάτια στους πλανεμένους συνδικαλιστές.

    ReplyDelete
  10. Vassilis

    Ολα είναι σχετικά με το Ασφαλιστικό.Κανένα πρόβλημα δεν μπορείς να το λύσεις χωρίς να το στεγανοποιήσεις από τη διαφθορά.

    ------------------
    Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΩΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ.

    Και κάτι πολύ ενδιαφέρον από το Χρ. Μέγα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ που γωρίζει δημοσιογραφικά όσο κανένας άλλος το "Ασφαλιστικό και τα εργασιακά".
    Απο το παρασκήνιο της πρώτης μέρας του διαλόγου.

    "Την πρόβλεψη για δημιουργία θέσης (βοηθού) Συνηγόρου των Γενεών, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη του Ταμείου Αλληλεγγύης, πρότεινε ο Γ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ). Θα ελέγχει, ουσιαστικά, εάν οι σημερινοί εργαζόμενοι -κυρίως δε οι κυβερνήσεις- αφήνουν τίποτα πίσω στα ταμεία συνταξιοδοτούμενοι ώστε να πάρουν κάτι σαν σύνταξη και οι νέοι. Αλλά, αν κρίνουμε από την πρόταση των συνδικαλιστών όλων των αποχρώσεων στην ΑΔΕΔΥ, που προτείνουν να πληρώσουν από πάνω ένα μισθό οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο ώστε οι σημερινοί εργαζόμενοι να πάρουν ολόκληρο το εφάπαξ, μάλλον όσοι είναι σήμερα «μέσα» στο σύστημα θέλουν να τα πάρουν και να τα κληροδοτήσουν οι ίδιοι στα παιδιά τους να μην τα αφήσουν στο κοι(ε)νό ταμείο. Για να ξέρουν τα παιδιά τους σε ποιον θα έχουν υποχρέωση".

    ReplyDelete
  11. Μπορεί η "G700" να διεκδικήσει να αναλάβει το ρόλο του συνηγόρου των γενεών, αν θεσπιστεί;
    Ιδού η Ρόδος,ιδού και το πήδημα!

    ReplyDelete
  12. Αγαπητέ Παρεμενίδη,

    η Ρόδος απέχει κάπως αλλά το πήδημα το υφιστάμεθα κανονικώς από τώρα.

    Η Γενιά των Επτακοσίων έχει την αποστολήν της θυσίας είς τα πατρογονικά suv τα οποία θα κληρονομήσει, δίχως να μπορεί να καταβάλει τα έξοδα συντηρήσεώς των.

    Έρρωσθε!

    ReplyDelete
  13. "θυσίας είς τα πατρογονικά suv..."

    Εδώ δεν έχει κανείς λεφτά πλέον γι' αυτά και τ' αγοράζουν οι Κινέζοι. Αναρωτιέμαι πόσοι Κινέζοι χωράνε σε ένα Ανερικάνικο SUV... μάλλον για λεωφορεία τ' αγοράζουνε...

    ReplyDelete
  14. σιγά μη θεσπιστεί ο συνήγορος ούτε με σφαίρες

    ReplyDelete