Tuesday, November 3, 2009

Το μεταναστευτικό (ως ορφανό πολιτικής) και μία διέξοδος

Εδώ και ένα μήνα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο μεταναστευτικό.

Πρώτα δόθηκε εντολή να μην απελαύνονται οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, παιδιά δηλαδή που έχουν γεννηθεί ή μεγαλώσει και ενηλικιωθεί στην Ελλάδα υπό το καθεστώς του προστατευόμενου μέλους, και εκπίπτουν από τη νομιμότητα για τυπικούς μόνο λόγους.

Δεύτερον, απελευθερώθηκαν 1800 κρατούμενοι μη ποινικοί παράνομοι μετανάστες από τα αστυνομικά κρατητήρια.

Τρίτον, εξαγγέλθηκε η τοποθέτηση πολιτισμικών διαμεσολαβητών στα αστυνομικά τμήματα και μελλοντικά διατυπώθηκε η πρόθεση για συμμετοχή και μεταναστών στην αστυνομία.

Τέταρτον, εξαγγέλθηκε η «αποαστυνομικοποίηση» της διαδικασίας του Ασύλου στο ΥΠΕΣ, όπου φυσιολογικά ανήκει η φάση αξιολόγησης των αιτήσεων και η τελική απόφαση.

Πέμπτον, προσκλήθηκε εισαγγελέας για τη διερεύνηση του θανάτου του Πακιστανού υπηκόου κ. Καμράν και δεν περιορίστηκε η έρευνα μόνο στην κλασσική ΕΔΕ και την άφεση αμαρτιών που είθισται αυτή να προσφέρει.

Έκτον, όχι μόνο επετράπη αλλά προστατεύτηκε και από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η χτεσινή αντιρατσιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα.

Έβδομον, έκλεισε το κολαστήριο της Παγανής, αυτού του κατάπτυστου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου Χώρου Υποδοχής Μεταναστών στη Μυτιλήνη.

Παρά τις σημαντικές αυτές πρωτοβουλίες, όμως, το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που διοργανώνεται αυτές τις μέρες στην Ελλάδα, παρουσία σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, ακαδημαϊκών και μη κυβερνητικών οργανώσεων απ’ όλο τον πλανήτη, βρίσκει τη χώρα μας χωρίς συγκροτημένη πολιτική στο μεταναστευτικό.

Καταρχάς, το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο για τη μεταναστατευτική πολιτική, το Εσωτερικών, φαίνεται να αντιλαμβάνεται το ρόλο του αποκλειστικά ως διοργανωτή και μόνο του Global Forum. Μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε ένα στοιχειώδες follow up των αυτονόητων πρωτοβουλιών του Προστασίας του Πολίτη με αποτέλεσμα τα θέματα να μένουν στον αέρα.

Τι σημασία έχει μια απόφαση μη απέλασης των μεταναστών δεύτερης γενιάς μακροπρόθεσμα, όταν δε λύνεται μια και καλή το θέμα της νομιμότητας των παιδιών αυτών, όπως επίμονα ζητάει και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τι σημασία έχει η εξαγγελία για μεταφορά του Ασύλου, όπου σημειωτέον μας κατακρίνει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα για την πρακτική μας να παρεμποδίζουμε την πρόσβαση στις αιτήσεις, όταν ο βασικός πρωταγωνιστής της νέας διαδικασίας τηρεί σιγή ιχθύος;

Τι σημασία έχει το κλείσιμο της Παγανής, όταν το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο δεν αναλαμβάνει να φτιάξει το στοιχειώδες, δηλαδή εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΕΧΠΑ, πόσο μάλλον να αναβαθμίσει τους υπάρχοντες χώρους υποδοχής και να δημιουργήσει νέους ακολουθώντας τα καλύτερα πρότυπα του εξωτερικού;

Εάν σκεφτεί κανείς ότι στο Αιγαίο υπάρχει ένα μικρό Σάμινα κάθε βδομάδα και στα νησιά λειτουργούν πολλά μικρά οιωνεί γκουαντάναμο. Εάν αναλογιστεί κανείς τις εντάσσεις που δημιουργούνται στον αστικό ιστό από την γκετοποίηση, προϊόν τόσο της παράνομης μετανάστευσης, όσο επίσης και της ατελούς ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην κοινωνία και την ομαλή οικονομική ζωή, τότε γρήγορα θα αντιληφθεί ότι απαιτείται άμεση δράση, χωρίς χρονοτριβές.

Η διέξοδος σε στρατηγικό επίπεδο είναι μία. Να δημιουργηθεί μια νέα αρχιτεκτονική στο μεταναστευτικό με δύο κεντρικούς βραχίονες: α) έναν ενιαίο πολιτικό και διοικητικό κέντρο υπό το ΥΠΕΣ, το οποίο θα χαράσσει πολιτική και θα την εφαρμόζει με τη συνδρομή και των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας, Απασχόλησης, Προστασίας του Πολίτη και ΥΠΕΞ. Υπενθυμίζουμε ότι υπό το πρίσμα αυτής της λογικής το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί προεκλογικά για δημιουργία γενικής γραμματείας μετανάστευσης. Έχασε όμως την ευκαιρία να τη δημιουργήσει κατά τη φάση του σχηματισμού κυβέρνησης και αλλαγής της δομής των υπουργείων. β) ένα ενιαίο επιχειρησιακό κέντρο με τη διακλαδική συνεργασία Λιμενικού Σώματος και ΕΛΑΣ υπό το Προστασίας του Πολίτη. Αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Δεν ανακαλύπτουμε εδώ την πυρίτιδα. Υπενθυμίζουμε απλώς στην κυβέρνηση ότι έτσι όπως χειρίζεται το ζήτημα, αποσπασματικά και χωρίς σχέδιο, μπορεί μεν να ανακουφίζει προσωρινά κάποιους ανθρώπους, ωστόσο δε λύνει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Έτσι το μεταναστευτικό θα συνεχίσει να αποτελεί μια καθημερινή κρίση. Κρίση ασφάλειας, κρίση ανθρωπιστική. Το μεταναστευτικό ως ορφανό πολιτικής. Αυτό θέλουμε;

36 comments:

  1. Οι μετανάστες όπως πολύ τίθεται στο άρθρο δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Είναι άνθρωποι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι. Για τα παιδιά κατανοώ την αναγκαιότητα να προηγηθούν, αλλά ουσιαστικά τι γίνεται ακόμα κι αν τα παιδιά είναι νόμιμα, αν δεν είναι οι γονείς τους; Θα απελαθούν οι γονείς, αλλά όχι το παιδί;

    ReplyDelete
  2. "Αυστραλία: ο πρωθυπουργός Ραντ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία με την Ινδονησία ώστε αυτή να "αναχαιτίζει" επίδοξους μετανάστες.
    Πηγή: ΑΠΕ 17/10/09-06:27

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσπαθήσει να αναχαιτίσει το κύμα των δυνητικών προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν στη χώρα του για να ζητήσουν άσυλο συνάπτοντας μια "νέα συμμαχία" με την Ινδονησία, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα The Weekend Australian.
    Το σχέδιό του θυμίζει τη λεγόμενη "Λύση του Ειρηνικού" του προκατόχου του Ραντ, Τζον Χάουαρντ --που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις--, και σύμφωνα με την εφημερίδα, προβλέπει τη μαζική αύξηση της χρηματοδότησης προς την Ινδονησία προκειμένου η Τζακάρτα να δημιουργήσει στρατόπεδα κράτησης προσφύγων.
    Το σχέδιο προβλέπει επίσης καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο χωρών.
    Αναμένεται να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, όταν ο πρωθυπουργός Ραντ θα ταξιδέψει στην Τζακάρτα για να παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντογιόνο, ο οποίος επανεξελέγη για δεύτερη θητεία, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
    Η Αυστραλία θα βοηθήσει επίσης να μετεγκατασταθούν επίδοξοι μετανάστες που κρατούνται ήδη στην Ινδονησία, γράφει η εφημερίδα Australian.
    Εκπρόσωπος του Ραντ δε θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο Reuters.
    Υπό το Χάουαρντ, όσοι αιτούνταν τη χορήγηση πολιτικού ασύλου κρατούνταν μακριά από τις ακτές της Αυστραλίας, κατά κύριο λόγο στη νήσο Ναούρου.
    Η κυβέρνηση Ραντ εγκατέλειψε την πολιτική αυτή μετά την ανάδειξή των Εργατικών στην εξουσία το 2007
    - τον τελευταίο καιρό όμως βάλλεται από την αντιπολίτευση και μέρος του Τύπου και κατηγορείται πως "ενθάρρυνε" τις --χιλιάδες-- νέες αφίξεις επίδοξων μεταναστών.
    Οι επίδοξοι πρόσφυγες προέρχονται στην πλειοψηφία τους από εμπόλεμες ζώνες όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Σρι Λάνκα".
    -------------

    Εαν όπου Αυστραλία βάλουμε Ελλάδα-Ευρώπη και όπου Ινδονησία Τουρκία θα δούμε ότι μπορούμε να διδαχθούμε κάτι και απο αυτούς.

    ReplyDelete
  3. Τι κάνουν οι Αγγλοι και οι Γάλλοι.Τί ζητάει ο Θαπατέρο.

    "Συντονισμένη δράση για κοινές πτήσεις επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο στον απόηχο της Συνόδου Κορυφής, η οποία και δρομολόγησε την κατάρτιση σχετικού σχεδίου που κατακεραυνώνεται από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η ΕΕ θα πρέπει να εντείνει τις «πολιτικές και διπλωματικές» προσπάθειες για να γίνουν κοινές πτήσεις επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών που δεν διαθέτουν συνοδευτικά έγγραφα, δήλωσε ο Χοσέ Θαπατέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα με τον Μαλτέζο ομόλογό του Λόρενς Γκόνζι.

    O πρωθυπουργός της Μάλτας δήλωσε από πλευράς του ότι η παράνομη μετανάστευση συνιστά πολύ μεγάλη πρόκληση που δεν αφορά μόνο τις μεσογειακές χώρες, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

    Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή την πρακτική των πτήσεων τσάρτερ απελαύνοντας Αφγανούς μετανάστες, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» ενέκριναν τη διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξουν τακτικές πτήσεις τσάρτερ για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, FRONTEX"
    --------

    ReplyDelete
  4. Mετέφερα τα δύο παραπάνω κείμενα,κάνοντας κατάχρηση του χώρου, για να προβληματιστούμε πάνω στο κατά πόσο το μεταναστευτικό είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί με Εθνικές πολιτικές.Κατά τη γνώμη μου ΟΧΙ.
    Πρέπει η Ελλάδα να αποφύγει την Εθνικοποίηση του "μεταναστευτικού" και να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην Ευρωποίησή του και στη διεθνοποίησή του.

    ReplyDelete
  5. Όχι φυσικά, αλλά αν δεν έχεις διαμορφωμένη εθνική θέση και διπλωματικό πρόσωπο στους επαναπατρισμούς, τη συντονισμένη δράση, τα memoranda of underastanding που απαιτούνται για να σου βγάζουν τα χαρτιά οι Πακιστανοί, τη διαδικασία σκριναρίσματος των εισερχομένων, υποδοχής, αποτροπής εισόδου, αποτροπής εξόδου είσαι χαμένος από χέρι.

    Ο Θαπατέρο επειδή δεν του παίρνουν οι πακιστανοί πίσω τους μετανάστες όπως αντιθέτως κάνουν με τους Άγγλους θέλει τη συνδρομή της Ευρώπης. Και η Ελλάδα θέλει τη συνδρομή. Frontex και αλλού.

    Το μεταναστευτικό είναι μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα, καθώς και διμερές με τις χώρες κλειδιά, αλλά για να το προωθήσεις ως τέτοιο πρέπει να μην είσαι μπάχαλο εθνικά.

    ReplyDelete
  6. 'Oπου γη και πατρίς.

    ReplyDelete
  7. Το πόστ είναι καλογραμμένο και διαφωτιστικό του μεταναστευτικού προβλήματος.Προτείνει δε πρακτικές και χρήσιμες πολιτικές σε Εθνικό επίπεδο.Ο,τι πρέπει δηλ. να κάνει μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της αλλά και τους πολίτες οποιασδήποτε άλλης χώρας που βρέθηκαν στο έδαφός της.

    ReplyDelete
  8. "Η Γαλλία και η Βρετανία έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή την πρακτική των πτήσεων τσάρτερ απελαύνοντας Αφγανούς μετανάστες, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από ανθρωπιστικές οργανώσεις."

    Όταν μεταναστεύεις παράνομα σε μία χώρα, αναλαμβάνεις και το ρίσκο (το γνωρίζεις ήδη ότι μπορεί να απελαθείς). Όταν είσαι παραβάτης του νόμου, ξέρεις πολύ καλά ότι αν σε πιάσουν θα τιμωρηθείς.

    Δεν καταλαβαίνω γιατί οι παράνομοι μετανάστες να έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους υπόλοιπους πολίτες (εάν παραβείτε εσείς το νόμο, δεν θα τιμωρηθείτε;)

    Καταλαβαίνω το ανθρώπινο δράμα (οι γονείς μου ήταν μετανάστες εργάτες στη Γερμανία όπου γεννήθηκα και εγώ ο ίδιος ήμουν μετανάστης στις ΗΠΑ για περίπου 8 χρόνια), αλλά καταλαβαίνω επίσης και γνωρίζω την μπαγαποντιά των τριτοκοσμικών - πρώτα υπερηφανεύονται για το κατόρθωμά τους να εισέλθουν σε μια χώρα παράνομα και όταν τους πιάσουν, παριστάνουν τους κακομοίρηδες.

    Ελάτε ρε παιδιά, τα έχουμε δει στη δική μας την αυλή από τότε που είμασταν παιδιά. Ρίχναμε την πέτρα και γελάγαμε κι όταν μας κάνα τσακωτούς το παίζαμε κακομοίρηδες για να μη φάμε ξύλο.

    Εάν ένας Πακιστανός έχει πραγματικά βρει 5.000 δολάρια σε μετρητά για να πληρώσει τα διάφορα έξοδα έως ότου έρθει στην Ελλάδα ή πάει στη Γαλλία, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δα και τόσο "κακομοίρης".

    Υπάρχουν και οι "γνήσιες" περιπτώσεις, ωστόσο οι περισσότερες περιπτώσεις είναι τυπική μπαγαποντιά.

    ReplyDelete
  9. Και γιατί να μην ακολουθήσετε την Αμερικάνικη συνταγή, η οποία είναι σαν να υπάρχει μια επιγραφή στο αεροδρόμιο "Δεν θα σας δώσουμε τίποτα - ούτε παροχές υπάρχουν - ότι καταφέρετε θα το καταφέρετε μόνοι σας, εάν δεν σας αρέσει ή δεν τα καταφέρετε, μπορείτε να πάτε όπου γουστάρετε, η έξοδος είναι δωρεάν".

    Ντόμπρα πράματα. Έτσι τουλάχιστον θα ξέρετε κι εσείς ότι όλοι όσοι έρχονται θα δουλέψουν (ή θα πεινάσουν), οπότε θα προσφέρουν και στην οικονομία.

    Διότι εάν οι μετανάστες προς ΕΕ πιστεύουν ότι θα ενσωματωθούν στο κοινωνικό σύστημα της ΕΕ, τότε τη βάψατε - δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

    ReplyDelete
  10. (το ξέρατε αυτό;)


    "Πρέπει να εξασφαλιστεί για την Ελληνική οικονομία επιχειρηματική δραστηριότης και μάλιστα εις ευρεία κλίμακα. Υπό μία έννοια, εις το οικονομικό προσκήνιο της Ελλάδος υπάρχει υπέρμετρος δραστηριότης του κράτους, ενώ ελάχιστη είναι η έρευνα και λίαν περιορισμένος ο προγραμματισμός. Με την κατάλληλη προδιάθεση, προσπάθεια και αντίληψη του προβλήματος και ίσως με κάποια αρχική θυσία, ο Ελληνικός λαός θα πετύχει τους τεθέντες αντικειμενικούς στόχους και η Ελλάς θα αναλάβει ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα των Εθνών."

    Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
    Βιβλίο "Στρατηγική Οικονομικής Αναπτύξεως της Ελλάδος"
    Αθήνα, 1962

    ReplyDelete
  11. Οι Ελληνες μετανάστες της Δυτ. Ευρώπης τη δεκαετία 60 και 70 τα είχαν όλα.Δουλειά όση ήθελαν.Καλά εισοδήματα.Καλό κοινωνικό κράτος.Και όλοι τους κάνανε προκοπή.Μακάρι οι σημερινοί μετανάστες να είχαν το 1|100 των ευεργετημάτων εκείνων.

    ReplyDelete
  12. Από χθές το μεταναστευτικό δεν είναι ορφανό.Το υιοθέτησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη."Ψήφος στους γονείς,υπηκοότητα στα παιδιά",βροντοφώναξε με ΓΑΠίσια φωνή στο 3ο παγκόσμιο φόρουμ της κοινωνίας των πολιτών για τους μετανάστες που γίνεται στην Αθήνα.

    ReplyDelete
  13. Εχει και η Βόρεια Ελλάδα τον ΓΑΠ της.

    ReplyDelete
  14. Παρμενίδη, άντε ΓΑΠήσου.

    ReplyDelete

  15. "Οι Ελληνες μετανάστες της Δυτ. Ευρώπης τη δεκαετία 60 και 70 τα είχαν όλα.Δουλειά όση ήθελαν.Καλά εισοδήματα.Καλό κοινωνικό κράτος."


    Μπα... μου είπε κάποτε η μάνα μου "τι νομίζεις... ότι χάλια έχει το ΙΚΑ τέτοια χάλια είχε τότε και το Γερμανικό σύστημα... μου είπε η κουμπάρα οτι τώρα είναι πολύ καλύτερα αλλά τότε που πήγαμε εμείς μέχρι το 74 που φύγαμε ήταν χάλια".

    Είχαν βέβαια δουλειά και το μάρκο ήταν ισχυρό. Εκείνοι που πέτυχαν περισσότερο ήταν οι μετανάστες στις ΗΠΑ, λόγω της οικονομίας και του πολύ πιο ανοικτού περιβάλλοντος, αλλά και λόγω της απόστασης δεν έτρεχαν κάθε τρεις και λίγο στο χωριό τους να μην ξέρουν στο τέλος που βρίσκονται...

    Οι εποχές αλλάξανε βέβαια...

    ReplyDelete
  16. Τέλος, τι είδους Ελληνικά είναι η έκφραση "υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης"

    Τι μαλακίες είναι αυτές από τους μεταφραστές του Υπουργείου; Ελληνικά είναι αυτά ή Κλίγκον; Τι σημαίνει "ηλεκτρονική διακυβέρνηση"; Ότι μας κυβερνούν ηλεκτρονικά;

    Τώρα τελευταία βλέπω όλο και περισσότερες εκφράσεις από μεταφραστές που δεν βγάζουν κανένα νόημα (απλά μεταφράζουν τα Αγγλικά λέξη προς λέξη και γράφουν μαλακίες).

    Άντε να μπούνε και 3 εκατομμύρια Πακιστανοί στη χώρα "υπό την αιγίδα του υπουργείου" και να δούμε πώς θα βελτιωθεί και η Ελληνική γλώσσα.

    Δεν είμαστε καλά...

    ReplyDelete
  17. Οι πτήσεις τσάρτερ είτε μέσα από προγράμματα εθελοντικού επαναπατρισμού είτε αναγκαστικά είναι η φυσική κατάληψη κάποιου ο οποίος μπαίνει χωρίς χαρτιά σε μια χώρα και δεν είναι ούτε θύμα εμπορίου λευκής σαρκός ούτε πρόσφυγας.

    ReplyDelete
  18. Χτες ο ΓΑΠ είπε και ψήφος και ιθαγένεια για τους νομιμους μετανάστες και ο Χρυσοχοιδης επέτρεψε την ελεύθερη μετακίνηση από και προς τη χώρα καταγωγής τους. Όλα καλά τα μέτρα χρειάζεται όμως κι εθνικό κέντρο συντονισμού. Έρχονται αυτές τις μέρες οι Υπουργοί Μετανάστευσης των Ευρωπαίων και δεν υπάρχει κάποιος να τους μιλήσει συνολικά για το μεταναστευτικό ζήτημα. Έτσι καταλήγουν όλοι στον de facto αρμόδιο για την προστασία των συνόρων και των παράνομη μετανάστευση υπουργό προστασίας του πολίτη. Εμ δεν είναι έτσι όμως...

    ReplyDelete
  19. Οταν υπάρχουν ήδη κάποια εκατομύρια μετανάστες και θα έλθουν ακόμα πολλά εκατομύρια, με διάφορους τρόπους και για διάφορους λόγους,τότε χρειάζεται ένα ολόκληρο Υφυπουργείο τουλάχιστο.Νομίζω ότι αυτό το υφυπουργείο μπορεί να το έχει ο Βούγιας μέσα στα πλαίσια του Υπουργείου προστασίας του πολίτη.Σημασία έχει ότι ανοίξανε όλα τα θέματα και συζητούνται ελεύθερα απο την κοινωνία για πρώτη φορά.

    ReplyDelete
  20. Ναι θα μπορούσε έχει ενδιαφέρον αυτή η ιδέα απλά μένει εντός των σωμάτων ασφαλείας. Καλύτερα τον κεντρικό ρόλο να τον έχει το ΥΠΕΣ που είναι υπέυθυνο για πολιτογράφηση και θαγένεια και ολα αυτά

    ReplyDelete
  21. Kαι να εξηγούμαστε.Το υφυπουργείο αυτό θα μπορεί να είναι αρμόδιο για την χάραξη εποπτεία και εκπροσώπηση της "Εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής" ΣΕ ΕΠΙΤΕΛΙΚΌ ΕΠΊΠΕΔΟ.Το μεταναστευτικό εκτός των άλλων θα γίνει το υπ. ένα πρόβλημα Εθνικής Ασφάλειας.Δεν είναι μόνο θέμα ανθρωπίνων, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

    ReplyDelete
  22. Η σχέση "ΥΠΕΣ" και "Προστασίας του πολίτη" είναι σχέση συγκοινωνούντων δοχείων.Είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο να οριοθετηθεί.Αρα πρέπει να βρεθεί ένα διοικητικό σχήμα ευέλικτο , ανοιχτό και όχι στεγανοποιημένο, οιωνεί συνδιοικούμενο απο τους δύο Υπουργούς που πρέπει να λειτουργούν ως δίδυμο.

    ReplyDelete
  23. Προφανώς. Θες ένα διυπουργικό επιτελείο (υπεσ, προστασίας, υπεξ, υγείας, απασχόλησης) με ένα ενιαίο πολιτικό και διοικητικό κέντρο υπό το ΥΠΕΣ όπως γράφει και το ποστ. Καλύτερα σε επίπεδο υφυπουργείου. Και ένα επιχειρησιακό υπο το προστασίας του πολίτη.

    ReplyDelete
  24. «Ποτέ δεν θα υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο Βρετανός ΓΑΠ, υπουργός Εξωτερικών κ. Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ.Και,από ό,τι φαίνεται, ΠΡΩΤΟΣ υπουργός εξωτερικών της ΕΕ.
    Μου αρέσει αυτός ο τύπος έχει το ταλέντο του ΓΑΠ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.Και έχει και την έγκριση του για να καταλάβει αυτή τη θέση.Πρίν όμως τον διορίσει ο ΓΑΠ του ζήτησε κάποια πράματα για το Κυπριακό,Σκοπιανό,Ελληνοτουρκικά.
    Θα φανεί σύντομα αν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

    ReplyDelete
  25. Στη Νορβηγία η Γενική Διεύθυνση για τη Μετανάστευση υπάγεται στο ΥΠΕΞ. Στην Αγγλία στο αντίστοιχο ΥΠΕΣ. Στην Ελλάδα στο ΥΠΕΣ, στο Προστασίας Πολίτη, στο ΥΠΕΞ, λίγο απόλα. Το ίδιο και με τα περισσότερα θέματα, δείτε υγεία πχ, είναι 4 ή 5 Υπουργεία που έχουν αρμοδιότητα για διάφορα θέματα. Άντε να βγάλεις άκρη. Ούτε ο ΟΗΕ δεν έχει τόσα πολλά αλληλοκαλυπτόμενα γραφεία κι αρμοδιότητες. Καλή κι η διυπουργική συνεργασία, είναι σα να λες the least of all bads.

    ReplyDelete
  26. Εχει και η Τουρκία τον ΓΑΠ της,τον Εγκεμέν Μπαγίς,υπουργό αρμόδιο για θέματα ΕΕ.
    Αυτές τις μέρες κρίνονται και λύνονται πολά από τα ανοιχτά Εξωτερικά-Εθνικά θέματα.
    ΓΓ ΟΗΕ στην Αθήνα.Μπίλ Κλίντον στη Κων|λη.Μπαγίς στην Αθήνα.Βαρθολομαίος στην Ουάσιγκτον.Μίλιμπαντ στη Τουρκία.Επιστολή Ερντογάν στην Αθήνα.Αλλαγή στάσης των Σκοπιανών Μεντια στο θέμα της ονομασίας.Και ένα σωρό άλλα που μυρίζουν λύσεις.

    ReplyDelete
  27. Στο μεταξύ ο ΓΑΠ βρίσκεται σε δαιμονιώδη φόρμα.Και η Ελληνική κοινωνία αλλά και το πολιτικό σύστημα έτοιμοι όσο ποτέ να δεχτούν λύσεις που να μας ικανοποιούν.
    Οταν ο ίδιος ο Οτσαλαν έχει αποκηρύξει τον Οτσαλανισμό εμείς δεν μπορεί να επιμένουμε να "καθεύδουμεν υπό Μανδραγόραν".

    ReplyDelete
  28. ο κ. Μπαν Κι-μουν έβαλε ένα καλό χέρι βοήθειας στα Εθνικά μας,γοητευμένος και αυτός από το ΓΑΠ.Αρκεί να μην αλλάξει γνώμη μόλις συναντηθεί με τον πρώην και τη μέλλουσα προέδρους της ΝΔ.Και δεί από κοντά και το άλλο,το Χατζηαβάτικο πρόσωπο της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  29. Και όλα αυτά σε μια φάση που η οικονομία μας είναι ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ χειρότερη απο αυτό που περιγράφει το προσχέδιο του προυπολογισμού.Τα ωραιοποιεί πολύ τα πράγματα για το "καλό της Πατρίδας και της διεθνούς εικόνας της".

    ReplyDelete
  30. Παρμενίδη, αυνανίζεσαι και σκέφτεσαι τον ΓΑΠ; Μας τα 'χεις πρήξει. Το μονο που έχει καταφέρει ο Γιωργάκης μέχρι στιγμής είναι να αυξήσει τους φόρους (οι οποίοι θα χειροτερεύσουν την ύφεση) και να γλύφει τον κώλο των λιμενεργατών μπας και μας κάνουν τη χάρη να ανοίξουν το λιμάνι.

    ReplyDelete
  31. παίρνοντας αφορμή από το σχόλιο του Jim Slip επισημαίνω το εξής:

    Μέχρι τώρα επικοινωνιακά μιά χαρά τα πήγε η κυβέρνηση, όμως δεν έχει κάνει τίποτα γιά τα πραγματικά προβλήματα

    Καλό το να εξαγγέλεις 1400cc γιά τον Πρωθυπουργό και το επικροτώ, όμως τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας θέλουν άμεσα να ασχοληθεί κάποιος μαζί τους και μέχρι τώρα ΚΑΝΕΙΣ δεν ασχολείται με την ουσία

    Φοβάμαι ότι η μόνη φωνή ρεαλισμού και λόγικής θα καταλήξει να είναι ο ...Πάγκαλος

    ReplyDelete
  32. @parmenides
    Τα ωραιοποιεί πολύ τα πράγματα για το "καλό της Πατρίδας και της διεθνούς εικόνας της".
    +

    Ελα αύριο πρωί να σου δείξω την διεθνή εικόνα της Πατρίδας.
    Και σε κανένα μήνα πάλι.

    Η εικόνα είναι τραγική- έχουμε πτωχέυσει και το μόνο που μας κρατάει είναι το ευρώ.

    Προσευχήσου να παραμείνουμε σε investment grade γιατί μιά υποβάθμιση θα στερήσει το μόνο σύμμαχο της κυβερνησης: τις ελληνικές τράπεζες (που όλοι τις βρίζουν)

    ReplyDelete
  33. Μακάρι να πετύχει ο ΓΑΠ ή οποιοσδήποτε, για το καλό της χώρας, αλλά:

    α) Πρώτο μέλημα είναι η οικονομία. Διότι είσοδος μεταναστών χωρίς οικονομία θα καταλήξει σε τραγωδία.

    β) Ψήφος κλπ να δοθούν αφού ο μετανάστης έχει γίνει Έλληνας πολίτης. Αλλιώς θα σας έρθει εκεί ολόκληρο το Πακιστάν και τις θα τους κάνετε.

    γ) Παράξενο δεν είναι να στέλνουν οι επιχειρήσεις Έλληνες υπαλλήλους να εργαστούν στη Βουλγαρία με μισθούς σχεδόν Βουλγαρικούς και μετά να περιμένουμε ότι θα ταϊσουμε και μετανάστες;

    ReplyDelete
  34. Ser
    "Ελα αύριο πρωί να σου δείξω την διεθνή εικόνα της Πατρίδας.
    Και σε κανένα μήνα πάλι".

    Ναι σηκώνω το γάντι και σου λέω ότι το Δεκέμβριο η Ελλάδα θα βάλλει σε τροχιά λύσης όλα τα θέματα και ιδιαίτερα τα Εθνικά.Εσωτερικά και Εξωτερικά.
    Ο Δεκέμβρης του 2009, θα είναι ένας άλλος Δεκέμβρης.Τη πολιτική του: "που πάς ρε Καραμήτρο", που ασκούσε η Ελλάδα μέχρι τις 4 Οκτωβρίου θα τη θυμόμαστε μόνο όταν θελουμε να εκφραστούμε ανεκδοτολογικά.

    ReplyDelete
  35. Εννοείται ότι πρώτα θα χορηγηθεί υπηκοότητα ή πολιτογράφηση και μετά ψήφος. Θετικό το μέτρο. 'Όλα τα μέτρα ενσωμάτωσης είναι θετικά. Με την παράνομη τι γίνεται...Εκεί είναι το μεγάλο δράμα που μόνη η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει

    ReplyDelete
  36. Lefteris
    "Παράξενο δεν είναι να στέλνουν οι επιχειρήσεις Έλληνες υπαλλήλους να εργαστούν στη Βουλγαρία με μισθούς σχεδόν Βουλγαρικούς και μετά να περιμένουμε ότι θα ταϊσουμε και μετανάστες;"

    Σαν να μου λές γιατί να φεύγουν οι εργάτες από το Νιού Ζέρσει και πάνε στη Βιρτζίνια ή και το αντίθετο.Μα η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι απλά δυό States μιας ομοσπονδίας που λέγεται ΕΕ.Πότε θα το καταλάβουμε αυτό; Καί πότε θα κατανοήσουμε ότι, πρός το παρόν, είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη των Βαλκανίων με ΑΕΠ μεγαλύτερο από όσο έχουν όλες οι άλλες Βαλκανικές χώρες μαζί; Στα Βαλκάνια "κυριαρχούμε" οικονομικά και πολιτιστικά.Αρκεί να το κάνουμε αυτό και μακροπρόθεσμη Εθνική στρατηγική και να μην πνιγούμε σε "σκοπιανά" και "θρακικά" ζητήματα.Και εκει είναι και το στοίχημα του Δεκεμβρίου,το στοίχημα του ΓΑΠ και της Πατρίδας μας φυσικά.

    ReplyDelete