Friday, February 6, 2009

Συζήτηση με την Άννα Διαμαντοπούλου. To Video.

Οι Δημήτρης Γκούγκλας, Νίκος Κόσσυφας και Πασχάλης Αγανίδης (e-homosapiens), μέλη της G700, και ο Γιώργος Αγγελόπουλος ηθοποιός και σκηνοθέτης της κωμωδίας "31" για τη γενιά των 700 ευρώ, συζητάνε για 55 ολόκληρα λεπτά με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του τομέα παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, για τη μεταρρύθμιση στο Λύκειο και το πανεπιστήμιο, τη διαγενεακή δικαιοσύνη, τους νέους και τη σχέση τους με την πολιτική. To link του video στο google videos.




Στο πορτοκαλί link μπορείτε να διαβάσετε σε κωδικοποιημένη μορφή της Θέσεις της G700 για την παιδεία, με τη μορφή που αυτές μοιράστηκαν στους πολιτικούς εκπροσώπους των κομμάτων για θέματα παιδείας καθώς και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ).

45 comments:

  1. Πολύ όμορφη,πολύ έξυπνη και πολύ μορφωμένη η Ανννα.Κεφάλαιο για τη πολιτική ζωή της Χώρας.
    Τα παιδιά της g700,με καλή παρουσία όλοι τους,συνέβαλαν στο να γίνει ένας παραγωγικός διάλογος.Δεν μπορούσαν φυσικά να εξαντληθούν τα θέματα σε 50 λεπτά συζήτησης.Ελπίζω σε κάποια συνέχεια.Να το κάνετε και με άλλους πολιτικούς, όλων των χώρων ,ακόμη και με ανεξάρτητους Ακαδημαικούς ή άλλους πολίτες με διάθεση προσφοράς σε ένα διάλογο.

    ReplyDelete
  2. Η συνάντηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία της κας Διαμαντοπούλου για να ανταλλάξουμε απόψεις για την παιδεία. Ευελπτιστούμε να ανταποκριθούν και άλλοι πολιτικοί και ακαδημαϊκοί, πρωτίστως αυτοί στους οποίους έχουμε στείλει τις θέσεις μας και έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε, έτσι ώστε ο διάλογος να ανοίξει και προς την κοινωνία των πολιτών και να μην εξαντληθεί σε ένα μονόλογο των εντός των τειχών παικτών.

    ReplyDelete
  3. Ήταν μια κουβέντα γνωριμίας. Ευγενικοί εσείς, προσγειωμένη και φιλική η Άννα.


    Υπάρχει και η διάσταση της διά βίου μάθησης που πρέπει να μπει στην ατζέντα παιδιά. Θα πρέπει η έννοια αυτή που έχει αγκαλιαστεί από την ΕΕ να γίνει κεντρικός πυλώνας οποιουδήποτε διαλόγου και οποιασδήποτε μεταρρύθμισης για την παιδεία.

    ReplyDelete
  4. Μια συγκροτημένη συζήτηση για ζητήματα παιδείας, χωρίς μοιρολόγια ή ευχολόγια, ένθεν κακείθεν. Επιτέλους, λόγος από νέους ανθρώπους με στόχους και κατεύθυνση (και όχι μηδενισμό και άρνηση μόνο και μόνο για να καταγραφεί μια δήθεν… επαναστατικότητα) και πολιτικές προτάσεις που δείχνουν γνώση των προβλημάτων και σχέδιο για επίλυση τους και όχι απλά …πολιτικάντικα κλισέ για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες χωρίς να παράγουμε ουσιαστικές λύσεις…

    ReplyDelete
  5. Ναι ναι από τις κομπίνες της κατάρτισης με τα ΚΕΚ να πάμε στη δια βίου λαμογιοθηση και να παίρνει και μόρια στο δημόσιο. ααα μου βγήκε λίγο αυτό τώρα. Συντηριτίκλα. Entschuldigung bitte.

    Καλή ήταν η κουβέντα, πολιτισμένη, σε βαθμό υπερχαλάρωσης βέβαια. Ένα κλικ πάνω οι αιχμές πρέπει. Κι άλλες παίζει να γίνουν...

    ReplyDelete
  6. Τα ελληνικά σχολεία λειτουργούν όπως και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Μικρομάγαζα.

    Μία ανανέωση του προγράμματος σπουδών δεν είναι αρκετή ούτε αποτελεσματική για μια ουσιαστική μετάβαση από ένα σύστημα γνωσιο-κεντρικό, σε ένα σύστημα παιδαγωγο-κεντρικό. Θέλουμε λιγότερα και μεγαλύτερα δημόσια Κολλέγια Αθηνών. Ολοήμερα σχολεία με υποδομές ανοικτές προς όλους τους κατοίκους της πόλης. Βιβλιοθήκες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόριο, ιατρείο, αίθουσα διαλέξεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, εργαστήρια χημείας, βιολογίας, μουσικής, δυνατότητα ενοικίασης του χώρου για εκδηλώσεις και δραστηριότητες των πολιτών, κλπ κλπ κλπ.

    Οικονομίες κλίμακας. Αξιοποίηση ελεύθερης δημόσιας περιουσίας για κοινωφελείς σκοπούς ή υπηρεσίες του δήμου/τοπικής κοινότητας. Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο με μεγάλη προστιθέμενη αξία.

    ReplyDelete
  7. Συγχαρητήρια γιά τους Γ700 και την προβολή των θέσεών τους. Σωστές τοποθετήσεις, ερωτήσεις κλπ. Δείξατε παιδιά την κλάση σας και μπράβο.

    Προσωπικά η έξυπνη Κα Δ δεν με έπεισε. Εξυπνα κλισέ, του τύπου "αυτή είναι μιά οπτική που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση γιά ..." και άλλες γνωστές φανφάρες, χωρίς ουσία. Αντιπολίτευση (δικαιολογημένα δε λέω), και γιά το μέλλον γενικολογίες. Γι αυτό και διαφωνώ με τον gpapoul γιά τα κλισέ, απλά δεν ήταν κλισέ μπαλκονιού δηλαδή πυροτεχνήματα, ήταν πιό πολιτισμένα.

    Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι λόγω ευγένειας δεν επιμένατε γιά πιό συγκεκριμένες απαντήσεις.

    Διαφωνώ με τον Παρμενίδη ότι δεν φτάνουν 50 λεπτά, φθάνουν αν κανείς είναι διατεθειμένος να συζητήσει σοβαρά και να εξάγει συμπεράσματα. Διότι, συμπεράσματα δεν εξήχθησαν πχ γιά το τή πιστεύει το Πασόκ ή έστω η κα Δ σχετικά με τις θέσεις των Γ700 γιά την παιδεία.

    Μιά γόνιμη συζήτηση θα ήταν να πιάσει κανείς μιά προς μία τις θέσεις των Γ700 και να τις εξετάσει, να τις εξαντλησει, ή τελος πάντων να προτείνει αντι-θέσεις. Δεν προλαβαίνει και τις 15 (αν θυμάμαι καλά τόσες είναι, διορθώστε με) τις 5 προλαβαίνει σε 50 λεπτά και με το παραπάνω.

    Αυτό αποκαλώ ΓΟΝΙΜΗ συζήτηση.

    Και κάτι άσχετο:

    Παρμενίδη, έχεις στηρίξει πολλές ελπίδες στον ΓΑΠ και την παρέα του, οπότε ή θα απογοητευθείς ή θα εθελοτυφλείς μετά. Γλιτώσαμε γιά λίγο από τον Κομφού με τις φανατίλες του, περιόρισε λίγο και τις δικές σου γιά να έχομε πιό πολιτισμένο μπλόγκ και συζητήσεις.

    Το μπλόγκ δεν έχει ανάγκη από τηλεθέαση...

    ReplyDelete
  8. @Anax
    "...Παρμενίδη, έχεις στηρίξει πολλές ελπίδες στον ΓΑΠ και την παρέα του, οπότε ή θα απογοητευθείς ή θα εθελοτυφλείς μετά. Γλιτώσαμε γιά λίγο από τον Κομφού με τις φανατίλες του, περιόρισε λίγο και τις δικές σου γιά να έχομε πιό πολιτισμένο μπλόγκ και συζητήσεις.

    Το μπλόγκ δεν έχει ανάγκη από τηλεθέαση...

    February 8, 2009 7:31 AM"

    Δεν υποστηρίζω ούτε πρόσωπα ούτε παρέες.Υποστηρίζω φορείς αντιλήψεων και συμπεριφορών.Και όταν οι συμπεριφορές τους αλλάζουν,αλλάζει και η δική μου στάση απέναντί τους.Ο ΓΑΠ,που εγώ υποστηρίζω, μπορεί να μην υπήρξε ποτέ.Η οι προσδοκίες, που έχω γιαυτόν, μπορεί να μην εκπληρωθούν ποτέ.Αναλαμβάνω όμως το ρίσκο να συνδέω συγκεκριμένες συμπεριφορές με συγκεκριμένα πρόσωπα και φορείς για να μπορώ έτσι να ασκώ τον απαραίτητο έλεγχο,ως πολίτης.
    Για το ΓΑΠ,ιδιαίτερα,που υπήρξε, κατά τη γνώμη μου,ένας πολύ καλός υπουργός παιδείας,και ένας πολύ καλός υπουργός εξωτερικών,αλλά και φορέας ακέραιου ΗΘΟΥΣ,ως πρόσωπο,δεν μπορώ να ανεχθώ την ενορχηστρωμένη επίθεση που του γίνεται με σκοπό να τον μειώσουν και να τον χλευάσουν και όχι να του αντιπαρατεθούν πολιτικά.Και, όσο αυτό θα γίνεται και σε όσους το κάνουν(ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΟΥΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ), για μένα θα ισχύει το : "Χλευάστε τους χλευαστές".
    Για το, άν και πόσο, τα γραφόμενά μου, βλάπτουν τη λειτουργία του μπλόγκ, αποδέχομαι την ευθύνη και αναμένω συγκεκριμένες κάθε φορά υποδείξεις είτε απο τους σχολιαστές είτε από τους διαχειριστές τις οποίες θα λαβαίνω πολύ σοβαρά υπόψη.
    Εκείνο όμως που θέλω να τονίσω είναι να μη γίνουμε πολύ φορμαλιστές σε βάρος της ζωντάνειας του διαλόγου.

    Υ.Γ.
    Αναξ,
    Την έμμεση απόδοσή σου σε μένα, μιας φανατίλας που προσβάλλει τον πολιτισμό του μπλόγκ, θα προσπαθήσω να τη λάβω σοβαρά υπόψη στους επόμενους στοχασμούς μου.
    Σ'ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδοσες να "απολογηθώ".Και αυτό δεν θέλω να το εκλάβεις ως ειρωνία.

    ReplyDelete
  9. @Parmenides

    Προς θεού, αυτά που είπα ίσως τα εξέλαβες πιό βαριά από όσο τα εννοούσα, και ζητώ συγγνώμη γι αυτό. Οι περισσότεροι σχολιασμοί σου είναι πολύ σοβαροί και τροφή γιά σκέψη. Και ακόμα αποδέχομαι το σχόλιό σου περί φορμαλισμού του διαλόγου. Ομως προσωπικά είχα απηυδίσει από τις εκκλήσεις ένθεν κακείθεν, "Πασόκια φονιάδες", και "ΓΑΠ σωτήρα μας", που ήταν πολύ συχνές τελευταία, και ίσως μου βγήκε άσχημα. Πάλι ζητώ συγγνώμη άν σε πρόσβαλλα. Και επίσης, αν και δέν το πιστεύω, άν ο ΓΑΠ κάνει χρηστή διοίκηση θα είμαι από τους πρώτους που θα το αναγνωρίσω.

    ReplyDelete
  10. διόρθωση: αντί "εκκλήσεις" βάλτε "φωνές"

    ReplyDelete
  11. Η Κα. Διαμαντοπούλου ωραία τα λέει, όπως και η συζήτηση γενικά κινήθηκε σε λογικά πλαίσια με ενδιαφέρον.

    Επειδή όμως, ένας λογικά σκεπτόμενος πολίτης αυτής της χώρας, έχει μάθει να είναι πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε "σωστές" τοποθετήσεις μελών της εκάστοτε αντιπολίτευσης, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

    Είναι αισιόδοξο να ακούς σημαντικά πολιτικά στελέχη της χώρας να αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει σύγκρουση με μεμονωμένα ή κατεστημένα συμφέροντα, αλλά ακόμα πιο αισιόδοξο είναι όταν βλέπεις τα λόγια τους να τα κάνουν πράξη.

    ReplyDelete
  12. "είχα απηυδίσει"

    Η προχωρημένη ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΣΥΝΗ σου αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές.
    Αν είχαμε ΠΑΙΔΕΙΑ και όχι ΦΟΝΙΑΔΕΣ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81, θα είχες μάθει ότι στον Παρακείμενο, Υπερσυντέλικο και Μέλλοντα Τετελεσμένο ΔΕΝ βάζουμε ΑΥΞΗΣΗ.

    Το σωστό είναι

    Εχω απΑΥδίσει
    Είχα απΑΥδίσει
    Θα έχω απΑΥδίσει

    ΑΥΤΑ που λέω γιά τον ΦΟΝΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ που σας μετέτρεψε σε ΦΥΤΑ είναι ΛΙΓΑ, ελάχιστα in fact.
    Oταν ήμουν πιτσιρικάς, στα 60ς, τέτοια λάθη έκαναν μόνο οι υπηρέτριες από χωριά!!!!!

    ReplyDelete
  13. Εχω απΗΥδίσει πλέον (Βασιλειάδου)

    χαααααααααααααααααααχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  14. Είναι δυνατόν σε μια επαρχία 15.000 κατοίκων να υπάρχουν 50 Δημοτικά και 8 Γυμνάσια;
    Είναι δυνατόν ένας δάσκαλος να πάει εκδρομή, με το αυτοκίνητό του, τους όλους και όλους 3 μαθητές του Δημοτικού, ενός σχολείου, κάποιου χωριού, που βρίσκεται στη καρδιά της ηπειρωτικής Ελλάδας;
    Ολα τα σχολεία επιβάλλεται να συγκεντρωθούν σε μεγάλες σχολικές μονάδες που θα είναι και οι μόνες που μπορρούν να αναπτύξουν και να συντηρήσουν μια αξιόλογη υλικοτεχνική υποδομή.Μόνο οι μεγάλες σχολικές μονάδες μπορούν να διοικηθούν σωστά και να καλλιεργήσουν μάχιμους δασκάλους και όχι διευθυντές σχολείων-φαντασμάτων, με τα οποία είναι γεμάτη η Ελληνική Επικράτεια.
    Μόνο οι μεγάλες σχολικές μονάδες μπορούν να δημιουργούν και να συντηρούν τους απαραίτητους χώρους για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου που δεν θα στοιβάζει τα παιδιά και δεν θα συσωρεύει ΒΙΑ στις ψυχές τους.
    Η εποχή της βίας που έρχεται σα μπόρα, μπορεί να αναχαιτισθεί ΜΟΝΟ απο ένα σχολείο που θα έχει ως στόχο,τουλάχιστο στο Δημοτικό και Γυμνάσιο,την ΑΓΩΓΗ της ψυχής και όχι το φόρτωμα του εγκεφάλου με γνώσεις.Και εδώ διαφωνώ με την κ.Διαμαντοπούλου.Η παιδεία στο Δημοτικό και Γυμνάσιο πρέπει να είναι Ουμανιστική.Στο Λύκειο, που πρέπει να είναι μόνο διετές, ο ουμανιστικός χαρακτήρας μπορεί να αλλάζει και να διεθνοποείται κατα τα πρότυπα του Ι.Β.
    Μετά το διετές Λύκειο πρέπει να ακολουθεί ένα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μονοετές πρόγραμμα,για αγόρια και κορίτσια,εθελοντικής προσφοράς στο στρατό ή σε κάποια άλλη εναλλακτική και κατ'επιλογήν κοινωνική δραστηριότητα.
    Και μετά αρχίζει η μεταλυκειακή πορεία ενός ενηλίκου.Με το Τεχνολογικό- Επαγγελματικό Απολυτήριο οι μεν, με το Ακαδημαικό Απολυτήριο οι δέ, και χωρίς στρατιωτικές υποχρεώσεις.
    Μετά το Γυμνάσιο δηλ. θα ακολουθεί ένα διετές Τενολογικο-Επαγγελματικό Λύκειο ή ένα διετές Ακαδημαικό Λύκειο που μετά την αποφοίτηση οι κάτοχοι των αντίστοιχων Απολυτηρίων θα μπορούν ΟΠΟΤΕ θέλουν να ακολουθούν ή όχι το δρόμο του Πανεπιστήμιου.

    ReplyDelete
  15. @κομφούκιος

    Συγγνώμη ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ με ευγενική καταγωγή. Εχεις δίκιο. Εκανα ένα λάθος, το οποίο μπορεί να γίνει όταν γράφει κανείς. Το επίθετό σου όμως σούχει δημιουργήσει πολλά κόμπλεξ αλλά το ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΌΣ. Μάλλον σε υπηρέτη φέρνει, τόχεις εξετάσει δέ και ετυμολογικά;

    Αυτά γιά τα προσωπικά σχόλια. Οσο γιά την αγωγή σου φαίνεται από τα σχόλιά σου.

    ReplyDelete
  16. Sir KARATZOVAS

    XAAAAAAAAAAAAAAXAXAAAAAAAAAAAAXA

    ReplyDelete
  17. THE DUKE OF WELLINGTON AND SIR KARATZOVAS.....

    XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAX

    ReplyDelete
  18. @Γ700

    Ζητώ συγγνώμη γιά τα προσωπικά σχόλια, αλλά αν επιτρέπονται, πρέπει να επιτρέπονται σε όλους. Αν σας ενόχλησαν παρακαλώ διαγράψτε τα.

    ReplyDelete
  19. AΓΡΑΜΜΑΤΩΣΥΝΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Στην Αγγλική του πρωτοκόλλου ουδέποτε λες, Sir Παπαδόπουλος.

    Η θα πεις Sir John

    ή Sir John Papadopoulos

    Mε άλλα λόγια πρέπει πάντα να προηγηθεί το ΚΥΡΙΟ όνομα οσάκις χρησιμοποιείται το Sir

    το οποίο ΔΕΝ αντιστοιχεί σε τίτλο ευγένειας, ΑΛΛΑ αποδίδεται σε ΙΠΠΟΤΕΣ (knights) και ΔΕΝ κληρονομείται, με μοναδική εξαίρεση την κατώτατη βαθμίδα κληρονομικής ευγένειας, δλδ αυτόν του βαρονέτου (baronet), o οποίος ΔΕΝ προσφωνείται και δεν είναι λόρδος, αλλά Sir.

    Κάτσε λοιπόν ήσυχα στην γωνία. ΟΠΩΣ έχουμε πει, τον ΠΑΣΟΚΟ κι αν τον πλύνεις το σαπούνι σου θα χάσεις.

    ReplyDelete
  20. Ηξερα κάποτε κάποιον που τον λέγανε Λίγδα και ήταν υποχόνδριος, ήθελε πάντα να είναι υπερβολικά καθαρός (παρ ότι Λίγδας).

    Εναν άλλον πάλι, τον λέγανε Νούλα, και πάσχιζε να δείξει την αξία του.

    Καρατζόβας πάντως δε μου κάνει γιά ευγενής. Μάλλον προς το νεόπλουτο φέρνει. Le bourgeois gentilhomme. Προσπαθεί να δείξει ευγενής αλλά είναι... ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ...


    XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

    ReplyDelete
  21. Εχεις δίκιο πάντως, τα Sir και Karatzovas είναι contradiction in terms...


    XAXAXAXAXAXAXAXAXAXA

    ReplyDelete
  22. εεεπ προσοχή και το στρώσαμε τώρα το επίπεδο...

    ReplyDelete
  23. Πολύ καλή κουβέντα με μια πολιτικό που γνωρίζει το θέμα. Συνεχίστε τις παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς.

    ReplyDelete
  24. το πρόβλημα καθαρά ΔΕΝ είναι πολιτικό.

    Είναι πρόβλημα...παιδείας και πόρων.

    ReplyDelete
  25. O βασιλεύς (=άναξ) έχει απΗΥδίσει

    ReplyDelete
  26. EΣΎ ser απΗΥδίζεις έυκολα;

    ReplyDelete
  27. Μερικές σκόρπιες σκέψεις πάνω στο βίντεο και στα σχόλια...

    Μεγάλα σχολεία. Δημόσια Κολλέγια Αθηνών. Συμφωνώ. Θα έπρεπε να αντιστοιχεί ένα «σχολικό χωριό» για κάθε 2.000 μαθητές γυμνασίου/λυκείου. Η «απελευθερωμένη» (από τα παλιά σχολεία) δημόσια περιουσία σε χώρους και κτίρια θα μπορούσε να ενοικιαστεί στην τοπική κοινότητα, δημόσιο ή ιδιώτες, για κοινωφελείς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, αποκομίζοντας έσοδα απαραίτητα για την χρηματοδότηση του δημοσίου.

    Τα ολοήμερα σχολεία για να λειτουργήσουν πρέπει να αυξήσουν τις υπηρεσίες και να βελτιώσουν την ποιότητα των εγκατάσεων τους. Να γίνουν σχολικά χωριά. Και πρέπει να λειτουργήσουν βάσει διεθνών προτύπων διδασκαλίας και οργάνωσης. Ίσως η αυτονομία στην οργάνωση, διοίκηση και διαχείριση τους να διευκολύνει την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

    Ο εθελοντισμός στο χώρο εργασίας ή στην παροχή κοινωφελών υπηρεσιών θα έπρεπε επίσης να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης. Οι διαδικασίες της συγγραφής ενός βιογραφικού, μιας συνοδευτικής επιστολής, μιας συνέντευξης, μιας εργασιακής εμπερίας κλπ., πρέπει να είναι γνωστές και οικίες σε ένα νέο πριν ολοκληρώσει το 4ετές γυμνάσιο.

    Πέρα από τη θεωρία της Γνώσης θα έπρεπε επίσης να διδάσκεται το Debate, τα group discussions κλπ., και να προωθείται η συμμετοχή σε σχετικά τοπικά, εθνικά και διεθνή φόρουμ, διαγωνισμούς και εκδρομές.

    Όσο για το πρόγραμμα σπουδών, επιπλέον ενός νέου, εκσυγχρονισμένου και παιδαγω-κεντρικού συστήματος εκπαίδευσης, θα πρέπει άμεσα να επιτραπεί η πλήρης υιοθέτηση του διεθνούς λυκειακού διπλώματος στην αγγλική γλώσσα, International Baccalaureate, από δημόσια σχολεία τα οποία επιθυμούν και πλοιρούν τις προϋποθέσεις ποιότητας. Πέρα από το γεγονός ότι με το ΙΒ ανοίγουν οι πόρτες για όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, το λυκειακό αυτό σύστημα εκπαίδευσης και εισαγωγής στα πανεπιστήμια είναι έτοιμο, λειτουργεί και αποτελεί σίγουρο εισιτήριο για την είσοδο καταρχάς στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα και κατ’ έπεκταση στην ελίτ της κοινότητας αυτής. Το σύστημα είναι ανταγωνιστικό κι έχει αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, υψηλό επίπεδο διαφάνειας στη βαθμολόγηση των μαθητών, άριστο πρόγραμμα προετοιμασίας για το πανεπίστημιο και υψηλού επιπέδου εποπτεία διδασκαλίας και διοίκησης μέσου του I.B.O. Ταυτόχρονα, τα σχολεία που προσφέρουν το ΙΒ συμμετέχουν σε μια διεθνή αγορά λυκειακής εκπαίδευσης, προσφέροντας παράλληλα την πρόσβαση σε μια διεθνή αγορά πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα σχολεία γίνονται παγκόσμια, διασυνδέοντας αυτά με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και τους μαθητές όλης της διεθνούς κοινότητας με τα ίδια. Η εισροή ξένων μαθητών στα προγράμματα ΙΒ μπορεί να προσφέρει, εκτός των σημαντικών εσόδων στα εκάστοτε σχολεία, την ανταλλαγή χρήσιμων εμπειριών, ιδεών και πολιτισμών.

    Η δικτύωση με τη διεθνή κοινότητα μαθητών δεν πρέπει να είναι αποκλειστικότητα μόνο των προγραμμάτων ΙΒ όμως. Οι μαθητές θα έπρεπε να συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής πιο συχνά και πιο μαζικά σε όλες τις ηλικίες του γυμνασίου, τουλάχιστον από τα 14 και πάνω, πρώτα απ’όλα με την Ευρώπη, και κατ’ επέκταση με την Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Τέτοιες πρωτοβουλίες δε θα έπρεπε να απωθούνται, αλλά να υιοθετούνται από την ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα και πολιτεία. Σε τελική ανάλυση, οι ανοικτές κοινωνίες είναι αυτές που ενισχύουν τη δημοκρατία και διασφαλίζουν την ανάπτυξη, υλική και πνευματική. Μια κλειστή κοινωνία δεν παράγει τίποτα άλλο από τον συντηρητισμό και την παρακμή. Ένα ανοικτό σχολείο είναι μια καλή αρχή.

    ReplyDelete
  28. Damn i'm a genious ftu ftu ftu mou.

    Anna kali kinisi ekanes duderina bravo

    Anax_1 kala toys ta eipes.

    Dudes welldone keep it up ladies n germs

    Jack i'll shmoke u in a sec

    ReplyDelete
  29. ΔΡ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ ΞΕΚΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΗΥΘΥΣΜΕΝΟ ΣΟΥ...

    Εξάλλου ότι και να πείς ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ παραμένεις, δεν αλλάζεις.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  31. @anax

    Η εντερολογία σου είναι off the topic.
    Γιαυτό το συγκεκριμένο σχόλιό σου διαγράφεται.
    Μή παρασύρεσαι.Κράτα την ψυχραιμία σου και keep blogging.

    ReplyDelete
  32. @G700

    Κανένα πρόβλημα παιδιά. Επισημαίνω ομως ότι και η εμμονή στη διόρθωση παροράματος καθώς και η εμμονή στη διάκριση ΑΡΧΟΝΤΕΣ - ΥΠΗΡΕΤΕΣ είναι επίσης off-topic, αλλά αυτό εσείς θα το κρίνετε.

    ReplyDelete
  33. Έχεις δίκιο Anax. Αλλά σε εκείνες τις περιπτώσεις λειτουργούν τα automatic stabilizers. Σβήνουν οι G700 ένα μύνημα, και μετά από μόνα τους τα στοιχεία σβήνουν όλα τα σχόλια τους για 4-5 ποστ στη σειρά. Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, αλλά καθαρίζει ο χώρος από τις ακαθαρσίες.

    Και επειδή μιλάτε για μεγάλα σχολεία, κάτι αντίστοιχο δεν πρέπει να γίνει και με τα πανεπιστήμια?

    Πάντως εγώ αυτό που θα ήθελα να τονίσω ως παράπονο από τη συζήτηση σας με την κα Διαμαντοπούλου, είναι ότι δε θίξατε καθόλου το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων κι αναγνώρισης τίτλων σπουδών των νέων απόφοιτων από ΚΕΣ franchise ξένων αναγνωρισμένων πανεπιστημίων. Είναι καυτό θέμα για χιλιάδες νέους εισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που θίχτηκε από το Συνασπισμό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όταν ο Αλαβάνος ήταν Ευρωβουλευτής, αλλά που εμποδίζεται με νύχια και με δόντια από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου παρά του ότι παραβιάζει τη συνθήκη της Μπολόνια για την εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση.

    ReplyDelete
  34. @anax

    Κατανοούμε απόλυτα την αντίδρασή σου στην αναίτια, ΚΑΙ ΑΗΘΗ προσωπική επίθεση που δέχτηκες.Γιατί άλλο πράμα είναι να σου υποδεικνύουν λάθοι και άλλο να σε στολίζουν με κοσμητικά επίθετα παρμένα απο το λεξικό του μίσους.
    Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να πείσουμε όλους όσοι σχολιάζουν να κινούνται ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΥΠΡΕΠΕΙΑ.
    Δεν είναι τό πρόβλημα το off-topic.Το πρόβλημα είναι η σκόπιμη και κακόπιστη παρενόχληση των σχολιαστών.

    ReplyDelete
  35. Πήρε φωτιά ο Περισσός

    «Πού και με ποιον τρόπο ξοδεύονται τα ποσά από τις εισφορές των μελών και τις εξορμήσεις; Πόσα είναι τα επαγγελματικά στελέχη και ποιες οι αμοιβές τους; Εκτός της "Τυποεκδοτικής", το κόμμα επενδύει και σε άλλες δραστηριότητες και ποιες;».

    Αυτά και πολλά άλλα ζητά να μάθει,με επιστολή του προς την καθοδήγηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΚΕ,σύμφωνα με άρθρο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας.
    ----------------------------
    Αμα το μάθεις σύντροφε να μας το πείς και μας, πρίν σε φάει η μαρμάγκα.

    Το σχόλιο μάγκες είναι off-topic,αλλά τέτοια κελεπούρια δεν πρέπει να τα χάνουμε.

    ReplyDelete
  36. Αρης:
    "Η Παιδεία τόσο ως εκπαίδευση, ως μόρφωση και κυρίως ως καλλιέργεια έχει μια διπλή αποστολή: να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να προλαμβάνει το αύριο. Με μια λέξη, να το επικαθορίζει με τον πιο οραματικό, πρακτικό και αποτελεσματικό στόχο. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε έναν κορμό γνώσεων και ανάπτυξης δεξιοτήτων ώστε να παράγεται ένα ευδιάκριτο μορφωτικό επίπεδο. Μια εκπαίδευση που θα περιλαμβάνει την ακριβή χρήση της γλώσσας, τη χρήση μιας δεύτερης ευρωπαϊκής γλώσσας, τις νέες τεχνολογίες, τα μαθηματικά, την ουμανιστική Παιδεία με υποχρεωτική αναφορά στην Ιστορία, στη γεωγραφία και την πολιτική επιστήμη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό των πολιτισμικών διαφορών."

    Μια χαρά τα λές Αρη. Διαφωνώ μόνο με τη φράση: "τη χρήση μιας δεύτερης ευρωπαϊκής γλώσσας".
    Θα έλεγα και θα επέμεινα στην υποχρεωτική και άριστη εκμάθηση της Αγγλικής και προαιρετικά σε μια άλλη γλώσσα, κατα προτίμηση ΜΗ Ευρωπαική.

    Η Αννα, σαυτή τη συνένευξη, (στον Ελ. Τύπο εννοώ, από όπου και το απόσπασμα),ήταν υποτονική.Περιορίστηκε μόνο σε μια ατάκα.Αννα ξύπνα. Ο Αρης παίζει μπάλλα και είναι και καλός τριπλαδόρος.

    ReplyDelete
  37. Επαναμεταρρυθμίζουμε τη μεταρρύθμιση.


    Το διάλογο για τη παιδεία θα διευθύνει ο Μπαμπινιώτης,ο μεγαλοπαράγοντας,ο διώκτης της Γιαννάκου.Τη γυναίκα την ακρωτηριάσανε κυριολεκτικά για να "μεταρρυθμίσουν" τη παιδεία και τώρα βάζουνε τον Προκρούστη της να την επαναμεταρρυθμίσει απο "μηδενική βάση".

    ReplyDelete
  38. Καλές ιδέες από μερικούς σχολιαστές για την παιδεία. Εγώ θα ήθελα να προσθέσω μερικά bullets ακόμα πάνω στο διάλογο.

    Μια νέα εθνική βιβλιοθήκη στα πρότυπα της National British Library. Ανοικτή όλο το 24ωρο, συνδεδεμένη ηλεκτρονικά με διεθνείς βιβλιοθήκες, βάσεις δεδομένων και ηλεκτρονικά περιοδικά κλπ.

    Διά βίου μάθηση, προώθηση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και αναβάθμιση της ποιότητας, απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής / φοίτησης. Ανάπτυξη αγγλόφωνων προγραμμάτων και προσέλκυση ξένων σπουδαστών, με πλεονεκτήματα τα αυξημένα έσοδα των πανεπιστημίων αλλά κυρίως τη δημιουργία διεθνών δικτύων και φόρουμ φοιτητών, ιδεών και ομάδων εργασίας πάνω σε εξειδικευμένα θέματα, έρευνα κλπ., δράσεις που σχετίζονται με το φυσικό αντικείμενο των πανεπιστημίων. Ανοικτά σχολεία, ναι συμφωνώ Τζακ.

    Σχεδιασμός – εντοπισμός αναγκών κατάρτισης ενήλικου ενεργού ανθρώπινου δυναμικού και σχεδιασμός προγραμμάτων κατάρτισης / βελτίωσης δεξιοτήτων κλπ., βάσει αναγκών και τομέων στρατηγικής σημασίας ή/και αναπτυξιακής δυναμικής. Ουσιαστικά μια μετατόπιση της επαγγελματικής κατάρτισης από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και σε τομείς αιχμής, στρατηγικού κι αναπτυξιακού ενδιαφέροντος. Απαγόρευση συμμετοχής σε προγράμματα stage πάνω από μία φορά και κατάργηση της αποκλειστικότητας του δημοσίου ως αποδέκτης αυτών των προγραμμάτων.

    ReplyDelete
  39. @ Παρμενίδης

    Ενδιαφέρουσες οι ιδέες/προτάσεις σου. Αναφέρομαι και σε σχετικά σου σχόλια σε προηγούμενα ποστ. Πρέπει να είσαι μπαμπάς που έχει αφιερώσει πολύ χρόνο, χρήμα και διάθεση για τη μόρφωση των παιδιών σου. Δε νομίζω ότι θα προσέγγιζες το θέμα από τόσες πολλές και χρήσιμες διαστάσεις διαφορετικά. Για υπουργός παιδείας, δε θα μπορούσε να υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος από κάποιον που έχει διατελέσει καθήκοντα γονιού και έχει αφιερώσει χρόνο και κόπο για τη διαπαιδαγώγηση και τη μόρφωση των παιδιών του. Θα έπρεπε κάποιος να έχει τα χαρακτηριστικά Παρμενίδη. Να κατανοεί σε βάθος κι όχι μόνο τεχνοκρατικά, το πρόβλημα, τα ζητήματα και τις προοπτικές.

    Κι όπως λένε στην Αγγλία, it takes a village to raise a child. Γι'αυτό ναι στον εθελοντισμό, ναι στα ανοικτά σχολεία, ναι στις ανταλλαγές μαθητών.

    Και κάτι ακόμα προς Παρμενίδη αλλά και όλους για σκέψη. Το γυμνάσιο θα μπορούσε να γίνει 5ετές, με τον 5ο χρόνο να είναι έτος σχολικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Αυτό το έτος θα μπορούσε να είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του τέλους της ουμανιστικής παιδείας και της εξειδικευμένης λυκειακής/κολλεγιακής εκπαίδευσης και προετοιμασίας για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

    ReplyDelete
  40. Το "it takes a village to raise a child" έχει double entendre ["ακούγεται διπλά" κατά κυριολεξίαν - προφέρεται, ντούμπλ αντάντρ, και χρησιμοποιείται ως όρος ΚΑΙ στην Αγγλική].

    Γιά μενα ισχύει,

    ΑΛΛΑ

    πριν από αυτό, πολύύύύύύύύύ ΠΡΙΝ από ΑΥΤΟ

    "Ιt takes TWO GOOD PARENTS to raise a child".

    To τελευταίο έχει ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ.

    Οσο γιά τον ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ, έχει ΚΑΙ αυτός double entendre.
    Yπάρχει ο ουμανισμός του "βοηθάω τον συνάνθρωπό μου με αγαθά ΧΩΡΙΣ να τον προτρέπω/βοηθώ στην βελτίωση και ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ" το οποίον είναι
    Ο,ΤΙ αισχρότερο μπορώ να ΤΟΥ προσφέρω,

    και ΥΠΑΡΧΕΙ και ο ΚΟΥΜΦΟΥΚΙΑΝ(ΙΚ)ΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ,

    δλδ το ΑΝΤΙΘΕΤΟΝ του ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ,

    που μεταφράζεται σε

    "ΒΟΗΘΑΩ τον συνάνθρωπό μου ΩΣΤΕ να ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΕΦΟΔΙΑ, να βγει από την μιζέρια της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ και να ΓΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από μένα"

    ΗΟW ABOUT THAT?

    Δεν γνωρίζω αν ο Παρμενίδης έχει παιδιά, αλλά αν έχει, Η πρέπει να είναι ΥΠΕΡΟΧΟΙ και ΑΚΡΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με αστική συνείδηση,

    Η ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ της ΜΗΛΙΩΝΗ.

    Ατυχώς, στην Ελλάδα, ο ΟΥΜΑΝΙΣΜΟΣ, "έπεσε" σε λάθος χέρια μετετράπη σε "ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ"
    και, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ΠΑΡΗΓΑΓΕ ΠΑΡΑΣΙΤΑ της ΜΗΛΙΩΝΗ

    ΚΑΙ

    τους ΚΑΡΠΟΥΣ αυτής της ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗΣ γιά το ΕΘΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ γεύεται σήμερα η ΕΛΛΑΔΑ.

    ReplyDelete
  41. Το σωστό είναι

    Εχω απΑΥδίσει
    Είχα απΑΥδίσει
    Θα έχω απΑΥδίσει

    Bzzzz Wrong Buster

    to sosto einai apAYdHsei

    Why is that?

    Because the rima is apaydo oxi apaydizo

    All the respect goes to the dude, thank you thank you ladies and gentlemen.

    ReplyDelete
  42. Η ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ της ΑΜΑΘΕΙΑΣ.

    Στην καθαρεύουσα ισχύει το ΑΠΑΥΔΑΩ - ΑΠΑΥΔΩ (συναιρούμενον).

    Οπως λένε ΤΙΜΑΩ - ΤΙΜΩ

    Στην περίπτωση αυτή μπορείς να πεις

    ΕΧΩ ΑΠΑΥΔΗΣΕΙ
    όπως λες ΕΧΩ ΤΙΜΗΣΕΙ

    ΑΛΛΑ

    στον ΕΝΕΣΤΩΤΑ της Νεοελληνικής ισχύει το ΑΠΑΥΔΙΖΩ το οποίον δέχεται ο Τριανταφυλλίδης.

    Εάν λοιπόν, μιλήσεις ΑΡΧΑΙΟΠΡΕΠΩΣ
    είναι ΣΩΣΤΟ το ΕΧΩ ΑΠΑΥΔΗΣΕΙ

    Εάν όμως μιλήσεις ΝΕΟ-ελληνικώς το ορθόν είναι

    έχω ΑΠΑΥΔΙΣΕΙ.

    ΚΑΙ εξαρτάται από ποιά γλώσσα μιλάει κανείς. ΑΛΛΑ άλλο αυτό, άλλο ΕΝΑ ΧΟΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ

    ΔΙΟΤΙ

    ΔΙΟΤΙ

    ΔΙΟΤΙ

    είτε στην αρχαία, είτε στην απλή καθαρεύουσα είτε στην ΔΗΜΟΤΙΚΗ

    ΟΥΔΕΠΟΤΕ

    μα ΟΥΔΕΠΟΤΕ βάζουμε ΑΥΞΗΣΗ στιν ΠΡΟΣΤΑΚΤΙΚΗ και ουδέποτε στον ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟ.

    ΑΥΤΟ είναι ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ κανόνας.

    Εσύ, από την μιζέρια της γραφειοκρατικής σου προσέγγισης ΕΙΔΕΣ το ΔΕΝΤΡΟ και όχι το ΔΑΣΟΣ και μάλιστα κάνοντας λάθος.

    ΑΛΛΟ παράδειγμα:

    Προσωπικά, γράφω τακτικά πχ "Ωρισμένος, το οποίον ειναι το ορθό στην απλή καθαρεύουσα, αλλά λάθος στην Δημοτική, όπου ισχύει το "Ορισμένος". ΑΥΤΟ δεν μπορείς να το λογίσεις ως λάθος ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ουσίας. In good faith at least.

    HΘΙΚΟΝ ΔΙΔΑΓΜΑ

    Do NOT touch what you cannot afford

    ReplyDelete
  43. Fuck this Babiniotis page i skinned up with last night really messed me up. Are you sure you own a triantafylidis lexikon man, sir?

    ReplyDelete