Thursday, February 26, 2009

Πράσινη Ανάπτυξη ή Πράσινα Άλογα;

Πολύ λόγος γίνεται τώρα τελευταία για την πράσινη ανάπτυξη. Πέρα από τους παραδοσιακούς παίκτες του περιβαλλοντικού κινήματος, δηλαδή ένα κομμάτι του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, τους οικολόγους πράσινους και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τύπου WWF και Greenpeace, στο χορό πλέον μπήκαν και χορεύουν οι πάντες. Η ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης αποτελεί εδώ και καιρό κεντρική αναπτυξιακή προτεραιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στα Μέσα έχει γίνει μόδα η συχνή αναφορά ή ενασχόληση με περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πολλοί πολίτες όμως, μπροστά στο άκουσμα και μόνο της λέξης «πράσινη ανάπτυξη», αντιδρούν με καχυποψία. Σου λένε: «μα, τι πράσινη ανάπτυξη και πράσινα άλογα είναι αυτά που μου λες;» «Τι χαζοχαρούμενα είναι πάλι αυτά; Και πως θα με βοηθήσει εμένα αυτό;» Άλλοι πάλι στηλιτεύουν τον οικολογικό λαϊκισμό ή την υποκρισία δημόσιων προσώπων, κυρίως πολιτικών, που με την προσωπική τους στάση ζωής, αλλά και τις δημόσιες επιλογές που έκαναν στο παρελθόν, έπληξαν παρά βοήθησαν στο να μειωθεί το οικολογικό έλλειμμα στη χώρα. Τέλος, υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προβάλουν έντονες ενστάσεις, στη λογική ότι η πράσινη οικονομία συνιστά ένα ακριβό και μη ρεαλιστικό ως προς τους στόχους που θέτει εγχείρημα, γι’ αυτό καλό θα ήταν να μην τρέφουμε υψηλές προσδοκίες από ένα τέτοιο αναπτυξιακό σενάριο.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον; Ναι, πρέπει! Σήμερα, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, το δικαίωμα των μελλοντικών γενεών να ζήσουν σε έναν οικολογικά εξισορροπημένο και βιολογικά ποικίλο πλανήτη τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Και στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το εγχώριο μύθο, τα δικά μας περιβαλλοντικά προβλήματα δεν είναι τόσο «τοξικά».

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζουμε. Διότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για κάθε μονάδα ΑΕΠ η Ελλάδα παράγει 41% περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ-15, με τον κάθε Έλληνα να παράγει σχεδόν 12,4 τόνους κάθε χρόνο, δηλαδή 12% περισσοτέρους από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χώρια το γεγονός ότι έχουμε τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη των 25.

Είναι προφανές ότι είτε για το συμφέρον των παιδιών μας (διαγενεακή δικαιοσύνη), είτε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας (οικολογία), πρέπει να δράσουμε. Δυστυχώς όμως, αυτά έχουν αποδειχτεί ευαισθησίες που δεν μας αγγίζουν ιδιαίτερα εμάς τους Έλληνες, αλλά εδώ που τα λέμε, ούτε και τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη.

Υπάρχει όμως ένα άλλο συμφέρον που ίσως τελικά αποδειχτεί σωτήριο. Το οικονομικό. Η φιλοπεριβαλλοντική δράση για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αποκτάει νόημα, όταν είναι οικονομικά αποδοτική.

Με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να έχει καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας των ανεπτυγμένων κρατών και τα κράτη να αναζητούν εναγωνίως λύσεις στο πρόβλημα της ύφεσης ξοδεύοντας τεράστια ποσά για επενδύσεις, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να προέλθει μόνο αν επενδύσουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και συγκεκριμένα τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Σε μία δηλαδή πράσινη οικονομία.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί πλέον εκκεντρική πολυτέλεια ή εμμονή κάποιων «tree huggers», αλλά εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση και βασικό αναπτυξιακό συντελεστή.

Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζουν με επίπονο τρόπο τον κορεσμό παραδοσιακών τομέων οικονομικής ανάπτυξης (μεταπολιτευτικό πρότυπο) και ταυτόχρονα διαθέτουν ένα τεράστιο, όμως αναξιοποίητο δυναμικό φυσικού πλούτου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η πράσινη οικονομία αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο.

Σε τι συνίσταται όμως η πράσινη ανάπτυξη; Πολλοί την ταυτίζουν με τα φωτοβολταϊκά, άλλοι με τον αγροτοδιατροφικό τομέα και συγκεκριμένα τα βιολογικά προϊόντα, και κάποιοι με τη διαχείριση σκουπιδιών. Είναι όλα αυτά μαζί και ακόμη περισσότερα. Πράσινη ανάπτυξη είναι:

1.Η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια του δημόσιου, εμπορικού και οικιακού τομέα

2.Η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και των ΑΠΕ

3.Η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών για τη βιομηχανία καθώς και δικτύων επεξεργασίας και παροχέτευσης αποβλήτων

4.Η επίλυση του ζητήματος της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών

5.Η μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων στις μεγαλουπόλεις

6.Η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης σε κάθε πόλη

7.Η επένδυση στις μαζικές μεταφορές

8.Η αντικατάσταση των παλιών με νέα "καθαρά" αυτοκίνητα πχ υβριδικά ή άλλα

9.Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

10.Η αύξηση της αποδοτικότητας των ενεργειακών δικτύων

11. Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας

12.Η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας για να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες πολλές εκ των οποίων σήμερα είναι ακριβές

Η επίτευξή όλων αυτών των στόχων απαιτεί μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και είναι σε θέση να δημιουργήσει χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“Wind Energy: The Facts”, Φεβρουάριος 2004, Τόμος 3, σελ. 127-132), κάθε 50 MW αιολικής ενέργειας που εγκαθίστανται, υπολογίζεται ότι δημιουργούν τουλάχιστον 750-950 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

Το μεγάλο Project βέβαια είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του δημόσιου, εμπορικού και οικιακού τομέα. Ας αναλογιστούμε ότι μόλις 7% των κτιρίων στην Ελλάδα είναι θωρακισμένο θερμομονωτικά, 80% της κατανάλωσης εξυπηρετεί ανάγκες δροσισμού και θέρμανσης, και ότι τα κτίρια στη χώρα μας καταναλώνουν το 40% της ενέργειας της χώρας, συμβάλλοντας κατά 50% στο φαινόμενο του θερμοκηπίου μέσα από την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα.

Πράσινη ανάπτυξη λοιπόν. Πριν από έξι μήνες μαλώναμε με ένα γνωστό μας, νέο απόφοιτο μηχανολογικής σχολής ΤΕΙ, γιατί επεδίωκε να απευθυνθεί σε γραφείο βουλευτή για να του βρει δουλειά σε εταιρεία με φωτοβολταϊκά συστήματα. Ευτυχώς αναθεώρησε. Έπειτα από καμιά τριανταριά αιτήσεις σε διάφορες εταιρείες, ζητώντας αρχικά να κάνει μόνο πρακτική, προσλήφθηκε κανονικά με έναν πολύ αξιοπρεπή μισθό και σήμερα, έχοντας καταλάβει ότι η ελληνική αγορά αποτελεί παρθένο έδαφος, ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση εμπορίας, μελετών και τοποθέτησης συστημάτων ΑΠΕ. Τα πάει καλά. Αυτός δεν έγινε ποτέ g700.

81 comments:

  1. Η αντιμετώπιση της ηχορύπανσης σε κάθε πόλη

    Mα ΤΙ λες παιδί μου. Η ηχορύπανση, ειδικά με σούζες στην Βασιλίσσης Σοφίας και ειδικότερα στην Πλατεία Ρηγίλλης και ειδικότατα στις 3:30 το πρωί

    με ΒΓΑΛΜΕΝΟΥΣ ΣΙΓΑΣΤΗΡΕΣ και ΣΟΥΖΕΣ

    ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΔΡΟΠΡΕΠΕΙΑ!!!!

    Την Βασιλίσσης Σοφίας, η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81 την ΑΝΕΔΕΙΞΕ σε de facto ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΣΤΑ ΑΓΩΝΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ, ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ και ΘΟΡΥΒΟΥ!!!!!

    ΘΟΡΥΒΟΣ ή ΘΑΝΑΤΟΣ

    Οι ΕΛΛΗΝΕΣ είναι άντρες όχι ντιγκιντάνγκες.

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΖΗΓΕΙΣ

    ReplyDelete
  2. Έχω ένα φίλο που το 2002 με 2003 μέσα σ' ένα εξάμηνο είχε μαζέψει πάνω από χίλια ευρώ σε πρόστιμα για κράνος, φανάρια και εξάτμιση. Έκτοτε έβαλε μυαλό και έχει να το θυμάται.

    ReplyDelete
  3. "...σούζες στην Βασιλίσσης Σοφίας ..."

    Βασ. Σοφίας: Green Avenue,the unique one!

    ReplyDelete
  4. Η επένδυση στις μαζικές μεταφορές

    Στις ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ να ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ,

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    και να τις ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ.

    Η Sylvia Burns πάει με το ΙΧ από την ΑΝΩ ΡΟΥΓΑ στην ΚΑΤΩ ΡΟΥΓΑ των ΓΡΕΒΕΝΩΝ.

    Αλλίμονο, αρχοντοκοπέλα, κόρη του Λιάκου Μπουρνόβα, με το όνομα, με τα χίλια πρόβατα και τα πεντακόσια γίδια, εάν έχετε ακουστά!!!
    Αλλωστε είναι καθώς πρέπει σοσιαλίστρια, έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Bradford και συμμετέχει σε ΟΛΑ τα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ γιά τα θερμοκήπια και τα ΟΖΑ (το όζον, πληθυντικός τα όζα).

    TROLLEY BUS στην Αθήνα χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ οι μειονοτικοί, ο Κομφού και άλλα άτομα της Κατωτέρας.
    Επιτρέπεται καθώς πρέπει, αναντάμ παπαντάμ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ να χρησιμοποιούν τρόλλεϋ;;;;

    ΟΧΙ βέβαια.

    Επιτρέπεται, τώρα, κοτζάμ υπουργοί ο Βουλγαράκης και ο Χρυσοχοϊδης, αρχοντογεννημένοι με νταντάδες και υπηρέτες να ΜΗΝ έχουν ΣΥΝΟΔΕΙΑ, ένα αυτοκίνητο ΜΠΡΟΣ, ένα αυτοκίνητο ΠΙΣΩ γιά

    ΠΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΑ και ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΕΙΑ;;;

    ΑΛΛΙΜΟΝΟ

    Θα μου πείτε, ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ Joe Biden, επί κεφαλής (μέχρι τηε εκλογής του ως Αντιπροέδρου) της πανίσχυρης ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ των ΗΠΑ έπαιρνε το ΤΡΑΙΝΟ κάθε μέρα, κάθε πρωι και κάθε βράδυ, γιά να ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ μεταξύ DELAWARE και WASHINGTON.

    ΚΑΙ σας απαντώ το ίδιο είναι κοτζάμ Βουλγαράκης και κοτζάμ Χρυσοχοϊδης με την λαϊκάντζα τον Joe Biden;;;;;

    AΛΛΙΜΟΝΟ

    ReplyDelete
  5. @ G700

    Τι είναι η "βιολογική γεωργία";

    Τι αποδοτικότητα έχει; Για την ίδια καλλιεργήσιμη έκταση έχουμε την ίδια ποσότητα προϊόντος με τη "χημική γεωργία" ή με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;

    Η γεωργία ΓΕΝΙΚΩΣ είναι "πράσινη";

    ΓΙΑΤΙ είναι "πράσινη" η "βιολογική γεωργία;

    ReplyDelete
  6. Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ

    Και άμα θές να πάς απο το Μεσενικόλα Καρδίτσας,τη γενέτειρα του Φλωράκη,του Ρομπέν των προλεταρίων,στο Μοσχόφυτο Τρικάλων,τη γενέτειρα του Βασ. Παλαιοκώστα,του Ρομπέν των φτωχών,πως μπορείς να πάς Κομφούκιε;
    Εχεις άλλη λύση εκτος απο ένα οικολογικό Grand Cherokee?

    ReplyDelete
  7. Καλά τα βιολογικά "ραπανάκια" και η ηχορύπανση. Όμως δεν είναι αυτά η ναυαρχίδα της πράσινης ανάπτυξης. Τα Big Investment Projects είναι εξοικονόμηση ενέργειας, κτίρια, Ανανεώσιμες, καθαρές τεχνολογίες, σκουπίδια, απόβλητα, ενεργειακά δίκτυα.

    ReplyDelete
  8. Και εκεί στα χιονισμένα Αγραφα,τα λημέρια του Καραισκάκη,που γέμησαν οικολογικούς ξενώνες με σουίτες,και που τώρα ξεκουράζεται ο Παλαιοκώστας, νομίζεις άμα δεν έχεις XAMMER,θα σε χαμπαριάσει κανείς, αμα πλησιάσεις με, έστω, VITARA? Και αν αποδεδειγμένα δεν έχεις πάρει μέρος στον σύγχρονο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, συλλαμβάνοντας ως όμηρο,έστω ένα βιομήχανο, θα σε στρώσουν να κοιμηθείς νομίζεις ή θα σε πετάξουν έξω με τις κλωτσές;

    ReplyDelete
  9. Αμ το άλλο το έμαθες Κομφούκιε;

    Η GM σχεδιάζει διαφημιστική καμπάνια, με το Παλαιοκώστα, οδηγώντας ένα XAMMER στα Τζουμέρκα.
    Και "fuck in" την εθνικοποίηση Ομπάμα.

    ReplyDelete
  10. @ Γ700

    Ναι, αλλά όταν βάζεις τα βιολογικά ραπανάκια στη δέσμη προτάσεών σου, άκριτα, και τα παρουσιάζεις ως "πράσινα" (ό,τι και αν σημαίνει αυτό), περνάει για μιά ακόμη φορά στο μυαλό του κόσμου όλη αυτή η ανοησία. Και γενικά δεν με νοιάζει τι έχει στο κεφάλι του ο καθένας, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, η συγκεκριμένη ανοησία εμποδίζει την επιστημονική έρευνα, εμποδίζει πιθανές λύσεις σε πολλά προβληματα της ανθρωπότητας και πιθανώς κάνει κακό και στο περιβάλλον.

    Και για να σε βοηθήσω, ελπίζοντας να σε βάλω στο σωστό frame of mind, θα σου πω ότι η γεωργία ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ. Δηλαδή έχει παρεμβατικό και αλλοιωτικό χαρακτήρα για το περιβάλλον, σε οποιαδήποτε μορφή της. Άρα "πράσινο" είναι η ελαχιστοποίηση των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για γεωργία και η προστασία αυτών των εκτάσεων από την ανθρώπινη παρέμβαση.

    ReplyDelete
  11. ventrilό said
    Και για να σε βοηθήσω, ελπίζοντας να σε βάλω στο σωστό frame of mind, θα σου πω ότι η γεωργία ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ. Δηλαδή έχει παρεμβατικό και αλλοιωτικό χαρακτήρα για το περιβάλλον, σε οποιαδήποτε μορφή της

    ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  12. M ΒΡΕΓΜΕΝΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ποιός θα με ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ;;;;;;;;;;;;;


    ΙΔΟΥ η ΑΠΟΡΙΑ


    ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣΤ

    ReplyDelete
  13. Γιά σας Τζουμέρκα κιΆγραφα,
    παλληκαριών λημέρια.

    Καραισκάκης,Βελουχιώτης,Φλωράκης,
    Παλαιοκώστας.

    ReplyDelete
  14. @ventriloquist
    "θα σου πω ότι η γεωργία ΓΕΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ"

    Ωραίο επιχείρημα.
    Εγώ θα σου πώ ότι καμμιά ανθρώπινη δραστηριότητα δεν είναι πράσινη, εκτός απο το χέσιμο, που προέρχεται απο φυτοφάγους μπου τρώνε αγριόχορτα.

    ReplyDelete
  15. "εκτός απο το χέσιμο"

    Και ειδικά εκτός απο το χέσιμο του Παλιοκώστα που ειδικά αυτές τις μέρες τρέφεται με τα μοναδικά αγριόχορτα απο το Βουλγαρέλι, που δεν προσβλήθηκαν απο μεταλλάξεις.
    Θα μας τρελλάνεις Βεντρίλο τελικά.

    ReplyDelete
  16. @Normad

    Το μέρος της πρότασης που ανέφερες δεν ήταν επιχείρημα και ούτε παρουσιάστηκε ως τέτοιο. Ήταν παρουσίαση της πραγματικότητας. Το επιχείρημα που τη στηρίζει ως πραγματικότητα ήταν στην επόμενη πρόταση.

    Αλλά είδες όμως που συμφωνούμε; Κι εγώ είπα ότι πρέπει να προστατέψουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη έκταση από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Τώρα εαν εσύ είσαι χορτοφάγος και αρέσκεσαι να αφοδεύεις στην παρθένα φύση, εγώ δε θα σε σταματήσω, μόνο και μόνο για να διαφωνήσω με την πιθανή εξαίρεση που ανέφερες. Αφόδευσε ελεύθερα, αλλά προσοχή στις αρκούδες.

    ReplyDelete
  17. @Ventri

    Με παρεξήγησες.Το προσωποποίησες.Οι αρκούδες ακόμα είναι σε χειμερία νάρκη.Χαιρετίσματα απο το Νυμφαίον.
    period, που λέι και ο Κομφού,ο Μέντορά σου.

    ReplyDelete
  18. @ Normad

    I did not get personal, as you say, because I was miffed. I was just joking, but we are not all as talented as you are in this respect. I do very much enjoy your jokes most times, even when they are at my expense.

    ReplyDelete
  19. Πρώτα χτίζεις μια τερατώδη πόλη (Αθήνα) που δε βάζεις θερμομόνωση, ηχομόνωση κλπ για να γλιτώνει λεφτά ο κάθε εργολάβος (παρόλο που συνήθως προβλέπεται στον προϋπολογισμό). Μετά έρχεσαι και ζητάς να γίνουν επενδύσεις ωστέ τα υπάρχοντα (!!) κτίρια να αποκτήσουν μόνωση και να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας.

    'Ετσι ορίζεται η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Κάτι ανάλογο με τους δρόμους, που είναι κάκιστης ποιότητας και χρειάζεται να τους ξαναπερνάμε με άσφαλτο κάθε 2-3 χρόνια. Βέβαια να δούμε ποιός θα κάνεις τις πράσινες επενδύσεις και με τι χρήματα.

    ReplyDelete
  20. Η πράσινη αναπτυξη είναι ενα τεραστιο παραμυθι.
    Οποιος το επιχειρησει στην Ελλαδα το μονο που θα καταφερει είναι να μειωσει την οικονομικη αναπτυξη επενδυοντας σε αντιπαραγωγικες μορφες ενεργειας.
    Και αναφερομαι στις ΑΠΕ και όχι στην εξοικονομηση ενεργειας που είναι προφανως ορθη.
    Εκτος του οτι οι επιδοτησεις θα δημιουργήσουν αλλη μια εστια διαφθορας και σπαταλης κρατικων πορων

    ReplyDelete
  21. Η πρασινοποίηση (και όχι πασοκοποίηση ούτε παναθηναϊκόποίηση)της οικονομικής-παραγωγικής ζωής ενός κράτους είναι κάτι σα τις δίαιτες. Όλοι ψάχνουν τη μαγική λύση, να ναι εύκολη μόνο και μας φτάνει... ενώ η αλήθεια είναι ότι για να χάσεις κιλά δεν υπάρχουν μυστικά: θέλει να τρως λιγότερο, πιο επιλεγμένες τροφές και φυσικά να ασκήσαι περισσότερο.

    Το θέμα των ανανεώσιμων - περιβαλλοντικά φιλικών ενεργειακών πηγών είναι τεράστιο αλλά κατά βάση μόνο ένα μέρος του παγκόσμιου ενεργειακού τομέα. Για να μην πάμε όμως άνωθεν, μιλώντας πάντα για μια χώρα όπως η Ελλάδα με τα οικονομικά της προβλήματα, πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσουμε να την σκεφτόμαστε αλλιώς.

    Η ενέργεια δεν μετριέται απλά σε φραγκοδίφραγκα. Τι προτιμάτε δηλαδή; Να πάρετε λίζινγκ ένα αυτοκίνητο από έναν έμπορο που ανά πάσα στιγμή θα σας βγάλει φάουλ στο κοντράτο για να σας το πάρει πίσω με δυσμενείς χρεώσεις; Η να πληρώσετε κάτι παραπάνω εξαρχής αλλά να έχετε το αυτοκίνητό για την πάρτη σας για όσο γουστάρετε και όσο σας βγάλει; Τι νομίζετε θα σας βγει πιο φτηνό;

    Νομίζετε ότι είναι φτηνότερο για τη χώρα να αγοράζει πετρέλαιο για κίνηση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμα και έτοιμη ηλεκτρική ενέργεια με (λέω στο άσχετο) 10 λεπτά την κβω ή να παράγει εγχώρια ενέργεια μέσω των ακριβών ανανεώσιμων πηγών στα 15 λεπτά την κβω. Δε νομίζετε ότι στην μία περίπτωση το χρήμα πετάει και δεν ξαναγυρνάει, στην δεύτερη ανακυκλώνεται στη χώρα με άριστο τρόπο εφόσον οι ανανεώσιμες απαιτούν μια βασική εγχώρια ανάπτυξη όχι μόνο των παραγωγικών μονάδων αλλά και σε κατασκευαστικο τομέα και στην υποστήριξη. Πώς λοιπόν αξιολογούμε τι είναι ακριβό και τι μας βγαίνει φτηνό;

    Και ο ρόλος του κράτους πιος είναι στην τελική; Είναι η πρόσκαιρη προσφορά φτηνής ενέργειας στους πολίτες; Η μήπως η επιβίωση της κοινωνίας που αντιπροσωπεύει (αυτό πάει για κάθε χώρα αλλά και γενικότερα για όλον τον κόσμο στο σύνολό του). Τα λέω σκόρπια τώρα αλλά να μην πάω παραπάνω - λοιπόν μπορεί να γελάτε με κάτι χαζοταινίες μαντ-μαξ, μπορεί να γελάτε με κάτι πρασινιάρηδες ρομαντικάντζες αλλά όταν θα γίνει το κακό, τα μόνα παιδιά που θα ζήσουν να κάνουν και απογόνους θα είναι αυτών που θα φρόντισαν να βάλουν ένα φωτοβολταϊκό, ένα συλλέκτη νερού βροχής, να χουν έναν κήπο με κάνα λαχανικό της προκοπής κτλπ κτλπ... Μάγκες μη το γελάτε, αυτά έχουν ξαναγίνει και στο παρελθόν, ουδέν καινόν υπό του ηλίου (Ατλαντίδα, νησιά του Πάσχα και λοιπά Εριχφονταϊνικενικά τοπία...)...

    Κομφού, δε με λες, πήρα ντήζελ αμάξι και λέω να κάνω τον κεμπαπτζή της γειτονιάς βενζινά. Λες, να πρασινιάζω ή να ματζιριάζω;

    ReplyDelete
  22. ΠΑΡΑΚΑΛΩ θερμότατα, σας τόχω πει μυριάδες φορές. Εχω πρόβλημα με ρήματα και ονόματα ουσιαστικά που αναφέρονται στο γαστρεντερικό σύστημα και τις λειτουργίες του. ΥΠΟΦΕΡΩ μ' αυτές τις λέξεις.

    ReplyDelete
  23. ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ

    "Στο άμεσο μέλλον, χωρίς την άμεση μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ήπιες μορφές ενέργειας το επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης, θα είναι η κατάρρευση των συστημάτων. Αυτός είναι και ο χειρότερος εφιάλτης στην παγκόσμια κοινωνία, με αλυσιδωτές επιδράσεις και στην παγκόσμια οικονομία.

    Αντιλαμβανόμαστε έτσι, ότι οι νέες τεχνολογίες ήταν πάντοτε το κλειδί για το πέρασμα από την εξάλειψη των παραδοσιακών μορφών ενέργειας σε νέες μορφές ενέργειας.

    Αυτό έγινε λίγο πριν τη βιομηχανική επανάσταση με την ανακάλυψη του ατμού και αργότερα με την ανακάλυψη του ηλεκτρισμού και της μηχανής εσωτερικής καύσης, τεχνολογίες που επέτρεψαν την άντληση και διύλιση πετρελαίου, και την θεαματική επέκταση παραγωγής για να διαμορφωθεί αυτό που λέμε σήμερα πολιτισμός της βιομηχανικής εποχής.

    Αυτό που γίνεται και τώρα με τις τεχνολογίες των ήπιων μορφών ενέργειας και ιδιαίτερα, της ηλιακής ενέργειας είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα της μαζικής και οικονομικά βιώσιμης παραγωγής υδρογόνου, προς αντικατάσταση της ρυπογόνου ενέργειας και υπεύθυνης των κλιματικών αλλαγών- μια ενέργεια που εγγυάται την ομαλή μετάβαση από τη βιομηχανική στην μεταβιομηχανική εποχή.

    Μόνον που σ’ αυτή τη μετάβαση υπάρχουν μεγάλες οικονομικές και πολιτικές αντιδράσεις από το κόστος του πετρελαίου και των συμβατικών μορφών ενέργειας.

    Η γεωγραφική ισοκατανομή των ενεργειακών πόρων του πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει γίνει το σύνδρομο μιας παγκόσμιας ιδεολογικής ηγεμονίας της οικονομικής ολιγαρχίας που για τη διατήρηση των προνομιών της θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο τον πλανήτη μέσα από ένα σύστημα εξουσίας που ελέγχεται από την απόλυτη κερδοσκοπία και την λεγόμενη οικονομία καζίνο.

    Ο εκδημοκρατισμός της ενέργειας όχι μόνο σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά και με την έννοια της κοινωνικοποίησης της τεχνολογίας των ήπιων μορφών ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή ενέργεια είναι η μοναδική λύση για έγκαιρη αντιμετώπιση του ριζικού προβλήματος για την ανθρωπότητα, όταν μέσω των κοινωνικών δικτύων διαδοθεί έγκαιρα η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Ο εκδημοκρατισμός λοιπόν, και η βαθμιαία κοινωνικοποίηση της ενέργειας είναι λύδια λίθος της μετάβασης όχι μόνον σ’ ένα βιώσιμο σύστημα αλλά και δικαιότερης ανακατανομής του εισοδήματος, καθώς παραγωγός της ενέργειας μπορεί να γίνει μ’ αυτό τον τρόπο η τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κάθε πολίτης και διάφορες εταιρείες κοινωνικού και τοπικού χαρακτήρα.

    Σε αυτό το επίπεδο τα κοινωνικά δίκτυα σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να γίνουν προπομπός του εκδημοκρατισμού της ενέργειας.

    Στην παρούσα ιστορική φάση, η δικαιότερη κατανομή των ενεργειακών πόρων δεν είναι μόνον ζήτημα ηθικής επιταγής αλλά και τρόπος αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης- και της φτώχειας ως απειλής που εκδηλώνεται αυτόν τον καιρό στη μητρόπολη του συστήματος στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα μπροστά στο φάσμα της πτώχευσης μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

    Η λύση δεν είναι απλά η σύνθεση μιας μεικτής οικονομίας, κράτους και αγοράς, αλλά η νέα σύνθεση κράτους αγοράς, και κοινωνικής οικονομίας των ενεργών πολιτών, με στόχο την αυτορρύθμιση της προνοιακής πολιτικής.

    Κι αυτό συνιστά μια νέα οργανωτική κουλτούρα. Των ενεργών πολιτών και των δικτύων που παρεμβαίνουν ενεργά σε θεμελιακά ζητήματα ενεργειακής, οικολογικής και οικονομικής πολιτικής.

    Tο μήνυμα είναι να μην περιμένουμε λύσεις μόνον από το κράτος και τις κυβερνήσεις. Η λύση βρίσκεται στον εκδημοκρατισμό της ενέργειας και τους ενεργούς πολίτες της οικοανάπτυξης".

    Για την αντιγραφή,ΠΑΡΜ.

    ReplyDelete
  24. Πολύ καλό άρθρο. Πρόσφατα οι Οικολόγοι Πράσινοι οργάνωσαν ημερίδες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για την Πράσινη Οικονομία και το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Green New Deal). Τα θέματα αυτά πρέπει να είναι κεντρικά στη συζήτηση για την οικονομική κρίση αλλά και για την υιοθέτηση νέων πολιτικών για την οικονομία, το περιβάλλον, την πολιτική.
    http://ecogreensnikoschryso.blogspot.com/
    Ένα απλό παράδειγμα: η προώθηση ηλιακών στεγών στις κατοικίες θα μπορούσε να μειώσει την ενεργειακή μας εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, να προσφέρει συμπληρωματικά εισοδήματα στις πιο φτωχές κοινωνικές ομάδες και να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές επιδώσεις μας ως χώρα. Τα ίδια μπορούμε να πετύχουμε και με ένα σοβαρό πρόγραμμα μονώσεων με οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων και φορολογικά κίνητρα για τους πλουσιότερους. Σήμερα στην ίδια, παλιά αδιέξοδη λογική δίνονται πάνω από 250.000.000 Ευρώ για το επίδομα θέρμανσης που απλώς επιδοτεί την κατανάλωση πετρελαίου.
    Η Πράσινη Οικονομία είναι πρώτα από όλα αλλαγή του τρόπου σκέψης και βέβαια αλλαγή του μοντέλου οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής πολιτικής προς πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα www.ecogreens.gr για το πως μπορούν να δημιουργηθούν 100.000 πράσινες, νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και 5.000.000 θέσεις εργασίας στην Ευρώπη όπως προτείνουν οι Πράσινοι με την καμπάνια τους που ξεκινούν αρχές Μαρτίου.

    ReplyDelete
  25. @ventriloquist,

    όπως είπε και ο normad με τη δική σου λογική φυσικά καμία δραστηριότητα του ανθρώπου δεν είναι πράσινη.

    Η βιολογική γεωργία είναι όμως πράσινη σε σχέση με την παραδοσιακή γεωργία. Το να βγάλεις ας πούμε τα βαμπάκια από τη Θεσσαλία που έχουν στεγνώσει από νερό τον κάμπο ή να κάνεις σωστή διαχείριση του υδροφόρου ορίζοντα είναι πράσινη ανάπτυξη.

    Εάν υπάρχει ένας λόγος που δε θέλουμε να μπούμε στο θέμα με τα βιολογικά είναι επειδή δε θέλουμε να ΤΑΥΤΙΣΟΥΜΕ την πράσινη ανάπτυξη μ' αυτά ή να οριοθετήσουμε τη συζήτηση γύρω από μία συνιστώσα της πράσινης ανάπτυξης η οποία είθισται να είναι η αγαπημένη των Ελλήνων, όμως δεν είναι η πιο σημαντική ή οικονομικά αποδοτική. Να σκεφτούμε λίγο και να προβληματιστούμε για τα major investment projects.

    ReplyDelete
  26. Ευχαριστούμε τον κύριο Χρυσόγελο για την παρέμβασή του και τα Links τα οποία παρέθεσε. Ελπίζουμε να συνεχίσει να συνεισφέρει εποικοδομητικά στη συζήτηση για την πράσινη οικονομία η οποία από εδώ και στο εξής θα γίνεται πιο τακτικά στο blog της G700.

    ReplyDelete
  27. ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΟΤΕ θα αρχίσετε να ΜΠΑΙΝΕΤΕ;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑΥΤΟ είναι το ΘΕΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ εναντίον

    του ΘΟΡΥΒΟΥ πότε θα ΚΑΝΕΤΕ;;;;;;;;;


    ΟΤΑΝ θα έχει ΚΟΥΦΑΘΕΙ ΟΛΟΣ ο ΛΑΟΣ;;;;;;

    ReplyDelete
  31. "Κομφούκιος said...
    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ.....ποτε θα ΚΑΝΕΤΕ;;;;;;;;;"

    Είμαι η Θρυλούλα και οι Γάλλοι μόλις τελείωσαν.Αμα ολοκληρώσουν θα σου το πώ.

    ReplyDelete
  32. Τα ίδια μπορούμε να πετύχουμε και με ένα σοβαρό πρόγραμμα μονώσεων με οικονομική ενίσχυση των φτωχότερων και φορολογικά κίνητρα για τους πλουσιότερους.

    OXI άλλες επιχορηγήσεις κύριε Χρυσάνθεμε. ΑΡΚΕΤΑ έφαγαν τα ΛΑΜΟΓΙΑ του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΗΛΙΟΥ.

    ΟΠΟΙΟΣ εγκαθιστά στο σπίτι του ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ θα παίρνει 10-20%, ανάλογα, ΕΚΠΤΩΣΗ στο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ κατανάλωσης ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΥΜΑΤΟΣ ή ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ.

    ΕΤΣΙ πράττουν στας Αμερικάς οι ΛΟΓΙΚΟΙ άνθρωποι.

    ReplyDelete
  33. @ G700

    Κάνετε λάθος για τη βιολογική γεωργία. Ή τουλάχιστο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
    Μπορεί όταν συγκρίνει κανείς τη χημική γεωργία όπως γίνεται στην Ελλάδα με τη βιολογική γεωργία όπως θα έπρεπε να γίνεται, ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΤΑΣΗ, η βιολογική γεωργία να είναι λιγότερο παρεμβατική.
    Μπορούμε όμως στην ίδια έκταση να παράγουμε την ίδια ποσότητα με τη βιολογική γεωργία; Αυτό το ερώτημα πρέπει να σκεφτούμε και να απαντήσουμε. Μπορεί η βιολογική γεωργία να παράγει αυτά που χρειαζόμαστε χωρίς να χρειαστεί να καταστρέψουμε και άλλα οικοσυστήματα για να τα μετατρέψουμε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις;

    Ίσως, αν γίνουμε όλοι χορτοφάγοι. Αλλά δεν είμαστε.

    Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα μίας εναλλακτικής λύσης με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Οι επιστήμονες όμως που αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό ζουν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ υπό καθεστός ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, από διάφορους "οικολόγους" που είναι χειρότεροι και από τους θρησκόληπτους του Αμερικανικου νότου και των ταλιμπάν.

    ReplyDelete
  34. Γιά την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    ΠΟΤΕ θα ΜΙΛΗΣΕΤΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Γιά το ότι έχει ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ένας ΒΛΑΧΟ-ΠΑΣΟΚΟΣ ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ "έπαυλις" σε στυλ TUDOR (τιούντορ) στα ΜΕΣΟΓΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕΤΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

    και ΠΟΤΕ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΔΙΩΞΗ του ΔΡΑΣΤΗ γιά ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ που είναι ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ;;;;;

    Γιά την ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ της πάλαι ποτέ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗΣ

    ΚΥΒΕΡΙΟΥ-ΑΣΤΡΟΥΣ

    που ΔΙΕΛΥΣΕ ο ΑΡΧΙ-ΑΛΗΤΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    πότε θα ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ;;;;;

    ReplyDelete
  35. ΒΡΕΓΜΕΝΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ

    ΠΟΙΟΣ

    ΘΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙ;;;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  36. Εμένα με ενοχλεί η φωτορύπανση.

    ReplyDelete
  37. Ναι υπάρχει πρόβλημα οικοτρομοκρατίας.

    ReplyDelete
  38. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

    Γιά μας τους ΕΛΛΗΝΕΣ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ δεν είναι ΜΟΝΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ,

    είναι το ΒΙΟΣ (βιός) ΜΑΣ

    διότι ΕΚΕΙ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ μας

    ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

    αλλά

    η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΑΣΟΚ

    κατέστρεψε

    την ΥΠΑΙΘΡΟ

    όσο ο Γερο-Καραμανλής στα 60-60ς

    είχε ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ τις ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ.

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!

    ReplyDelete
  39. ΤΙΡΑΝΑ - ΠΑΣΟΚ - ΡΑΜΑΛΑ

    The aesthetic triangle

    ReplyDelete
  40. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα μίας εναλλακτικής λύσης με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Οι επιστήμονες όμως που αποφασίζουν να ασχοληθούν με αυτό ζουν ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ υπό καθεστός ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, από διάφορους "οικολόγους" που είναι χειρότεροι και από τους θρησκόληπτους του Αμερικανικου νότου και των ταλιμπάν.

    To ότι μεγάλη βιομηχανία του είδους (MOSANTO) πατεντάρει τους γεννετικά τροποποιημένους σπόρους, και επιπλέον τους βάζει ειδικό γονίδιο αυτοκτονίας έτσι ώστε οι σπόροι από τους καρπούς των γεννετικά τροποποιημένων φυτών να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια, δεν μας λέει τίποτα, ε;

    Οι τραμπούκοι γεννετιστές που το παίζουν να μην πω τι, ας βρούνε πρώτα τι ρόλο παίζει το λεγόμενο "junk DNA" (sic) και μετά να αρχίσουν τις τροποποιήσεις και τις αλχημείες τους.

    ReplyDelete
  41. "Κομφούκιος said...
    ΒΡΕΓΜΕΝΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ ΠΟΙΟΣ
    ΘΑ ΜΟΥ ΦΕΡΕΙ;;;;;;;;;;;;"

    Ο Βουλγαράκης.Εχει και μαστίγιο.Να αυτομαστιγωθείτε μαζί στο Σύνταγμα.Για το καλό της παράταξης.

    ReplyDelete
  42. AIΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

    Το ένα κτήριο είναι 5 μέτρα μέσα από το δρόμο.

    Το Επομενο 10 μέτρα.

    Το τρίτο 15 μέτρα.

    Το τέταρτο είναι ΕΠΙ της οδού.

    Urbam Planning όπως λέμε στην Γαστούνη.

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

    ReplyDelete
  43. Σχετικά με το κόστος της πράσινης οικονομίας. Ο Ulis παραπάνω αναφέρθηκε στο ότι η παραγωγή μιας κιλοβατώρας ηλεκτρικού με παραδοσιακό τρόπο, business as usual, είναι πιο φτηνή, και οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής αυτού του μοντέλου θα έχει κόστος για το σύνολο της οικονομίας.

    Βεβαίως και θα είναι πιο φτηνή, ωστόσο το αν αυτό θα επιφέρει κόστος ή όφελος για την οικονομία συνολικά είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Για παράδειγμα θέλουμε πιο φτηνή κιλοβατώρα, με μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας από τα νοικοκυριά, και επιπτώσεις την υγεία των ανθρώπων στην Κοζάνη; Ή πιο ακριβή κιλοβατώρα, εξοικονόμηση στην κατανάλωση, και λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία μας;

    Στην Έκθεση Stern για τα οικονομικά της κλιματικής αλλαγής η οποία δημοσιεύτηκε το 2007 υπολογίζεται ότι η συνέχιση των τρεχουσών πρακτικών στο θέμα της κλιματικής αλλαγής (σενάριο business as usual) μειώνει την παγκόσμια ευημερία κατά ποσοστό ισοδύναμο με μια μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης από 5% ποσοστό εκκίνησης έως 20%. Αντίστοιχα το ετήσιο κόστος της σταθεροποίησης στα 550ppm CO2e υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου 1% του Παγκόσμιου ΑΕΠ.

    ReplyDelete
  44. Nαι Βαγγέλας.Οι γενετιστές τρομοκράτες ταύτισαν τη Γενετική με τη τερατογένεση.Νπροστά τους οι οικοτρομοκράτες είναι Αγιοι.

    ReplyDelete
  45. ΔΕΝ ξέρω αν τόχετε προσέξει.

    Στα 80ς, ο ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ και ΚΑΤΣΙΚΟΚΛΕΦΤΗΣ πήγαινε στην ΙΤΑΛΙΑ και γύριζε

    ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ!!!!!!!!!!!!

    Στα 2000

    γυρίζει

    ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΣ

    καθότι ο ΤΙΤΛΟΣ έχει GRAVITAS

    ReplyDelete
  46. ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΤΑΡΑΞΟΥΝ ΤΟ ΚΟΣΜΟ.

    ReplyDelete
  47. If you stop shouting using CAPITAL letters all the time, then maybe, i say maybe, i could possibly go out on the road with you to to protest about noise pollution. Peace.

    ReplyDelete
  48. ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ.
    ΚΟΜΦΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΝΑ ΑΥΤΟΜΑΣΤΙΓΩΘΕΙΣ.

    ReplyDelete
  49. Δεν ξέρω, Vaggelas, πες μου εσύ τι ορίζεις ως junk DNA, ποιο είναι το πρόβλημά σου με αυτό το DNA και τι σχέση έχει με το θέμα μας, και θα προσπαθήσω να σου απαντήσω.

    Επίσης πες μου τι σχέση έχει με αυτό που είπα η επιχειρηματική στρατηγική μιάς εταιρίας.

    Τέλος, πες μου, αν θες, πως ορίζεις τη λέξη τραμπούκος για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στο ποιος είναι και ποιος όχι.

    Παρμενίδη, υπάρχει το shock value μιας πρότασης, αλλά αν το θεωρείς το παν, καταλήγεις να λες, επιεικώς, ανακρίβιες.

    ReplyDelete
  50. Climate of change

    http://www.nytimes.com/2009/02/27/opinion/27krugman.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  51. http://www.nytimes.com/2009/02/27/opinion/27george.html?pagewanted=1&_r=1&th&emc=th

    ReplyDelete
  52. @Ventriloquist
    "...υπάρχει το shock value μιας πρότασης.."

    Υπάρχει όμως και η ουσία της συζήτησης και η ανάγη του εμπλουτισμού της απο εναλλακτικές εκδοχές,οι οποίες,ως προτάσεις, μπορεί να μην ικανοποιούν, με άψογο τρόπο, τους ντετερμινιστικούς κανόνες της λογικής,αλλά ρίχνουν φώς στο γήπεδο του διαλόγου.

    ReplyDelete
  53. παιδιά, με τα βιολογικά και τα DNA θα χαθεί η μπάλα και η συζήτηση θα καταλήξει αντιπαραγωγική. Από τη μία θα έχουμε του οπαδούς των GM και από την άλλη τους αντιπάλους. Κι αυτό θα θεωρηθεί debate με θέμα την πράσινη ανάπτυξη. Κλασσική συνταγή για να υπονομευτεί η ιδέα overall.

    Σχετικά με τα κίνητρα ενός πιθανού προγράμματος μονώσεων του κτιριακού τομέα. Διαφωνούμε με την απόρριψη των επιδοτήσεων εκ των προτέρων από πλευράς κομφούκιου. Ο Ομπάμα για παράδειγμα τι κάνει στο stimulus plan, δεν επιδοτεί περιβαλλοντικές δράσεις; πχ για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων σε καθαρές τεχνολογίες βάζει κρατικό χρήμα ώστε να γίνει το jump start. Αντίστοιχα πώς αλλιώς θα μπορούσε να πάρει μπρος η βιομηχανία εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια εν μέσω ύφεσης στην Ελλάδα; Με μόνο κίνητρο το φτηνότερο ρεύμα για αυτόν που εξοικονομεί; Δε γνωρίζουμε αν αυτό πράγματι γίνεται στις ΗΠΑ, αλλά προκύπτει ένα εύλογο ερώτημα: γιατί μια ιδιωτική εταιρεία ενέργειας να σου πουλήσει φτηνότερα το ρεύμα; επειδή έφτιαξες το σπίτι σου ενεργειακά αποδοτικό. Για να έχει έτσι δύο φορές χασούρα; Μία από το λιγότερο που θα καταναλώνεις και μία από το φτηνότερο; Εκτός και αν της επιδοτηθεί η μείωση της τιμής με κάποιο τρόπο, είτε με φοροαπαλλαγή είτε με άμεση επιδότηση δεν υπάρχει λογική σ' αυτό το επιχείρημα.

    Κατά την άποψή μας τα κίνητρα πρέπει να στοχεύσουν α) προς τον κάτοχο του κτιρίου (γιατί να το μετατρέψει;), β) προς τον κατασκευαστή μηχανικό (γιατί τον συμφέρει να το φτιάξει;), γ) προς αυτόν που αναπτύσσει τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας (γιατί να ασχοληθεί;).

    Για να αναπτυχθεί η βιομηχανία εξοικονόμησης ενέργειας τα κίνητρα πρέπει να είναι επίσης πολλαπλά. πχ επιδοτήσεις + μειώσεις σε φόρους πχ στο φόρο ακίνητης περιουσίας όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή + δημιουργία κάποιου τύπου πράσινου στεγαστικού δάνειο σε συνεργασία με τράπεζες κοκ

    ReplyDelete
  54. @ Ventriloquist

    Εξήγηση και κάποια στοιχεία για το junk DNA θα βρεις και εδώ

    To θέμα με τους γενετιστές είναι ότι βιάζονται. Δεν έχω πρόβλημα με τους πειραματισμούς και τις έρευνες στον τομέα αυτό, κάθε άλλο. Όμως επιτέλους δε μπορεί στο όνομα του κέρδους εταιρίες βιοτεχνολογίας να πατεντάρουν τους δομικούς λίθους της ζωής και να τα αναμυγνύουν λες και έχουμε να κάνουμε με γαλλική κουζίνα και fusion πιάτα.
    Έχουμε τις φαρμακευτικές με τις γνωστές πρακτικές τους, τώρα βάζουμε και τις εταιρίες βιοτεχνολογίας να αποφασίζουν για το παγκόσμιο καλό.

    Είναι σα να δίνεις πτυχίο πολιτικού μηχανικού σε άνθρωπο που γνωρίζει ελάχιστα από αντοχή υλικών, λίγο έως καθόλου μηχανική, κάποια σκόρπια μαθηματικά εμπειρικά και μόνο, και μετά να τον βάζεις να μελετήσει και να σου χτίσει το empire state building!

    Ε, αυτά δε γίνονται...

    Αυτό το ονομάζω επιστημονικό τραμπουκισμό!

    ReplyDelete
  55. http://blogs.discovermagazine.com/loom/2008/09/05/science-writers-need-science-history/


    Δεν εναφέρθηκα σε εταιρίες, αλλά σε επιστήμονες γενικότερα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και ακαδημαϊκούς που το χρηματικό κέρδος μάλλον δεν είναι στις προτεραιότητές τους.

    Οι παρομοιώσεις σου δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα για το τί γνωρίζουν και τί όχι οι επιστήμονες και σίγουρα όχι για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την έρευνά τους.

    Η επιστημονική έρευνα είναι ίσως η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα που δεν διέπεται από το πνεύμα ελευθεριότητας που περιγράφεις.

    Δυστυχώς, η απόρριψη της πνευματικής ελευθεριότητας από τους επιστήμονες τους κάνει και εύκολους στόχους "ποιητικών" μεθόδων κατάκρισης στα μάτια του ευρέος κοινού.

    Θα σεβαστώ, με απογοήτευση, την επιθυμία των Γ700, γιατί καταλαβαίνω το σκεπτικό τους στα πλαίσια των δικών τους στόχων και θα σταματήσω εδώ.

    ReplyDelete
  56. Πως ακριβώς θα αλλάξουν μόνωση στα υπάρχοντα κτίρια;; Θα ξεγυμνώσουν τους σοβάδες να μείνουν τα τούβλα και να ξαναπεράσουν μόνωση;;; Ναι, καλά!! Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων!

    Στο μεταξύ στην υπόλοιπη Ευρώπη χτίζουν πυρηνικά εργοστάσια. Εμείς όμως ανακαλύψαμε την.. πράσινη ανάπτυξη. Αφου πρώτα χτίσαμε την τερατώδη πόλη κλπ κλπ.

    ReplyDelete
  57. Δεν έχεις άδικο Jim Slip. Η πυρηνική ενέργεια είναι όμως ακόμα ακριβή και στην Ελλάδα δε συμφέρει ακόμα.

    Αλλά μην είμαστε τόσο ισοπεδωτικοί. Αν δεν ξέρουμε (που υπάρχουν άφθονες βέλτιστες πρακτικές και βιβλιογραφία διεθνώς) τότε να και μια ευκαιρία έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης με άξονα την πράσινη ανάπτυξη.

    Το δίκτυο C-40 είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση προς μελέτη για το πώς και τι κάνουν μεγάλα αστικά κέντρα για την πράσινη μετάλλαξη τους:

    http://www.c40cities.org/

    ReplyDelete
  58. To par excellence ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ προέρχεται από leaks (διαφυγές;;) στα πορτοπαράθυρα ΚΑΙ εκεί είναι ΔΥΝΑΤΗ η ΑΝΤΙΚΑΣΤΑΣΗ με νέα.

    AΛΛΑ αυτές οι εγκαταστάσεις με ΔΙΠΛΑ και ΤΡΙΠΛΑ τζάμια κλπ είναι

    1) ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ και
    2) στις περισσότερες περιπτώσεις ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ.

    Ενα άλλο τραγικό στην Ελλάδα είναι ότι ΑΝΤΙ να χρησιμοποιούν εύκολους χωρισμούς δωματίων που επίσης ΔΕΝ καταλαμβάνουν χώρο (δλδ mdf, sheetrock κλπ κλπ) έχουν μείνει στα τούβλα και του σοβάδες. ETΣΙ, μιά ΑΝΑΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ χώρου στην Ελλάδα, από μόνη της, κοστίζει πολλά χρήματα που προφανώς αυξάνονται ΕΚΘΕΤΙΚΑ όταν γίνεται σε προϋπάρχουσες πολυκατοικίες.

    ReplyDelete
  59. jim slip "πως θα αλλάξουν μόνωση τα κτίρια;"

    Μάλλον δεν είσαι μηχανικός. Τεχνικά πολύ εύκολο. Και οικονομικά θα γίνει εύκολο. Η ΕΕ χρηματοδοτεί από φέτος Πρωτοβουλία για Κτίρια Υψηλής Ενεργειακής Απόδοσης

    ReplyDelete
  60. επειδή τώρα δεν προλαβαίνω θα τα γράψω μετά

    ReplyDelete
  61. Σε κάθε περίπτωση

    στην ΕΛΛΑΔΑ

    όταν ΜΙΛΑΜΕ για ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ και ΣΕΒΑΣΜΟ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    εννοούμε

    1) [Και κατά 60% αναφερόμαστε στην] ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ του ΧΩΡΟΥ, αλλά ΚΑΙ των ΚΤΗΡΙΩΝ. Αυτό αντιλαμβάνεσθε ΔΕΝ αλλάζει ΕΥΚΟΛΑ.
    Η Γαλλία είχε επί Charles de Gaulle το Andre' MALRAUX, o οποίος πήρε carte blanche και χαρακτήρισε ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ περίπου 3.000 ΧΩΡΙΑ και ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ και έσωσε την ΓΑΛΛΙΑ!!!!!!!!!!!!!!

    Εχει και η Ελλάδα τον Κομφουκιάκο της, αλλά αυτά τα πράγματα ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. Αλλωστε, ο Κομφουκιάκος θα σας έβαζε τα δύο πόδια σε ΜΙΣΟ παπούτσι και τον ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ, που όρθωσε ΠΥΛΩΝΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑ ΜΕΤΡΩΝ !!!!!! ΔΙΠΛΑ στον ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ της Β ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ, στη ΦΥΛΑΚΗ!!!

    2) κατά 30% την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του ΘΟΡΥΒΟΥ που κοντεύει να τρελάνει τον ΚΟΣΜΟ. Θυμάμαι μιά φορά καθόμουν στην Πλατεία του ΑΣΤΡΟΥΣ και απολάμβανα μιά ηλιόλουστη μέρα. Νάσου, λοιπόν, ένα μαυριδερό 16χρονο - ήταν δεν ήταν, με ΜΗΧΑΝΑΚΙ και βγαλμένο ΣΙΓΑΣΤΗΡΑ να ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ τον ΓΥΡΟ της ΠΛΑΤΕΙΑΣ ...... Και ΕΒΛΕΠΕΣ την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΥΤΥΧΙΑ και ΗΔΟΝΗ στα ΜΑΤΙΑ του. Κόντεψα να το σκοτώσω.

    και

    3) κατά 10% ΟΛΑ τα ΥΠΟΛΟΙΠΑ.

    Οι ΠΡΑΣΙΝΕΣ οικονομίες είναι ΚΑΛΕΣ γιά την ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, αλλά, στην ΕΛΛΑΔΑ, ΣΟΒΑΡΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ μαζί τους ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΟΝΟ

    αφού ΔΕΧΘΕΙΤΕ και ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ ότι είστε Παλαιστίνιοι (ο θείος Μαρίνος παρότι λάτρευε τους υπηκόους τους αποκαλούσε Αφρικανούς)
    και ΑΦΟΥ αντιληφθείτε την ΣΗΜΑΣΙΑ των παραπάνω.

    ReplyDelete
  62. ΚΑΙ μιλάμε γιά το ΑΣΤΡΟΣ όπου κάθε σπίτι έχει 4-5 αποφοίτους ΑΕΙ και όπου οι αρεοπαγίτες και καθηγητές πανεπιστημίου προσφέρονται με το ΚΙΛΟ.

    Yποθέτω ότι εκεί πάνω στα Γρεβενά και στο Δεδεαγάτς η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ κατάσταση θα είναι ΤΩ ΟΝΤΙ KABUL.

    Τον αδικήσατε τον κύριο Χρυσοχοϊδη.

    ReplyDelete
  63. OI ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ και η ΣΗΜΑΣΙΑ τους.

    Οσοι από σας, ελάχιστοι είμαι βέβαιος, είστε πραγματικοί Αθηναίοι γνωρίζετε ότι, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΩΣ, το Κολωνάκι αρχίζει/ ορίζεται από το τέλος της οδού ΣΚΟΥΦΑ. Με άλλα λόγια, η ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ, δλδ η συνέχεια της Σκουφά, δεν είναι Κολωνάκι.

    Επίσης, γνωρίζετε, ότι τα ΕΞΑΡΧΕΙΑ αρχίζουν/τελειώνουν (όπως το πάρετε) στην οδό ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ.

    Αρα το νέο ΚΤΗΡΙΟ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ που βρίσκεται στην γωνία ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ και ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ (από την πάνω μεριά) ΔΕΝ είναι Κολωνάκι ΜΗΤΕ Εξάρχεια.

    ΔΕΝ εντάσσεται ούτε στην "upper class", ούτε στην "intellectual class", μήτε στην "μεσαια τάξη".

    ΕΔΩ οι άνθρωποι ήσαν ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ.

    Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε υπήρξε ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ.

    Το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένει ένας

    ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ της ΕΞΟΥΣΙΑΣ και ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ.

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    30 ΧΡΟΝΙΑ αργότερα, parmie μου, ΟΥΔΕΝ άλλαξε εκεί μέσα.

    C' est la meme Jeannette autrement coiffe'e!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ή, αν προτιμάς,

    Le plus ca change, le plus c' est la meme chose!!!

    ReplyDelete
  64. erratum
    Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε υπήρξε ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ
    ->
    Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε υπήρξε ΚΑΤΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ

    ReplyDelete
  65. Tις γαλλικούρες σου να τις πετάς εκεί που πιάνουν, στο Manhattan,
    όχι σε μας, γελοίΕ υποκείμενΕ, δήθεν.

    ReplyDelete
  66. αυτό που λες...
    Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας.

    είναι και η καταδικη του περιβαλοντισμου/οικολογιας...

    ReplyDelete
  67. Τη μεγάλη ζημιά τη πάθανε οι παραλιακές πόλεις και τα τουριστικά κέντρα.Τα ορεινά της Πίνδου έμειναν ανέπαφα απο τον "Πελοποννησιακό" πολιτισμό της αρπαχτής και της ρεμούλας.Τώρα που ξεβρώμισαν και οι Λάκωνες χωροφύλακες, που καταδυνάστευαν τη περιχή τα πέτρινα χρόνια, τα χωριά όλα μετατράπηκαν σε πολιτιστικά μνημεία.

    ReplyDelete
  68. ΣΧΕΤΙΚΟ-ΑΣΧΕΤΟ

    περί ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ ΟΡΩΝ και ΛΕΞΕΩΝ

    (συνέχεια)

    Ξέρετε, όταν πηγαινοέρχεσαι Αθήνα-Νέα Υόρκη όπως ο μέσος άνθρωπος Πατήσια-Αμπελόκηποι

    η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ και ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ δημιουργεί ένα ΣΙΝΙΚΟ ΤΕΙΧΟΣ.

    Στην Ελλάδα, όλοι ΜΙΛΟΥΝ γιά τα λεφτά του Κράτους. ΕΤΣΙ, στο πλαίσιο της αναφοράς σε "ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ" κατ αντίθεση προς το ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, η ΕΠΙΤΡΕΠΤΙΚΟΤΗΣ είναι ευκολότερη.

    ΕΤΣΙ, η "αριστερή" δημοσιο-υπάλληλος εξαδέλφη μου Νικούλα Λ.Τ. που ετοιμάζεται γιά 12ήμερο ταξίδι αναψυχής, αυτή τη φορά στη Νότια Αφρική, ΔΕΝ ΤΥΠΤΕΤΑΙ που θα κλέψει γιά μιά ακόμα φορά εργάσιμες ημέρες.

    Στας ΑΜΕΡΙΚΑΣ, κατ αντίθεση, ΜΙΛΟΥΝ γιά τα λεφτά του ΠΟΛΙΤΗ, γιά την ακρίβεια του TAXPAYER και εσχάτως, του CONSUMER, διότι πράγματι ο ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ είναι ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ γιά τα οποία ΠΛΗΡΩΝΕΙ hard currency.

    ReplyDelete
  69. @Κομφούκιος
    "Το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε υπήρξε ΚΑΤΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ"

    Αυτό ειναι γεγονός.Μάζεψε όμως την αφρόκρεμα των Ελλήνων.Δες τι γύμνια υπάρχει στα άλλα κόμματα.Ακόμα και τα αριστερά κόμματα, που κάποτε φημίζονταν για τους πνευματικούς τους ανθρώπους, σήμερα είναι γεμάτα σκερβελέδες.
    Οτι υπάρχει καλό στη σημερινή Ελλάδα, αυτό εκφράζεται, φανερά η σιωπηρά, απο το ΠΑΣΟΚ.Κατανοώ την οδύνη που σε διακατέχει, κάθε φορά που προσπαθείς να βρείς ανθρώπους, έξω απο αυτό το πολικό και κοινωνικό χώρο,να ανταλλάξεις μια κουβέντα,και σε πιάνει μελαγχολία απο την χαμηλή ποιότητά τους.
    Ξέρω ότι πονάς για το ΠΑΣΟΚ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕς ΝΑ ΕΙΝΑΙ.Και σε μένα το ίδιο συμβαίνει.Για κοίτα λίγο όμως γύρω σου; Ολοι τρέχουν προς την Ιπποκράτους.
    Και το επόμενο εξάμηνο, που θα συνταράξει το κόσμο, που νομίζεις οι Ελληνες θα βρούν καταφύγιο;

    ReplyDelete
  70. Αυτό ειναι γεγονός.Μάζεψε όμως την αφρόκρεμα των Ελλήνων

    Πέστε τα κύριε Παρμενίων μου που μας βρίζει ολημερίς.

    Η εγγονούλα μου, ας πούμε, είναι creme de la creme του ανθρωπισμού!

    ReplyDelete
  71. Καλά πήγε μέχρι εδώ αλλά πάει να ξεφύγει.

    gmosios περιμένουμε τεχνική ανάλυση.

    dimitris η πράσινη ανάπτυξη είναι σωτηρία για την οικολογία. Εκτός και αν με τον όρο οικολογία εννοούμε την επιστροφή ή κάποια φολκορική απόπειρα αναπαράστασης ενός φυσικού κόσμου που ουδέποτε υπήρξε παρά μόνο μέσα στο κεφάλι μας όπως όλες οι προϊστορικές ουτοπίες των μεγλάων στοχαστών.

    Μόλις αναρτήσαμε και το video με την ομιλία του Δημήτρη.

    ReplyDelete
  72. erratum thn επιστροφή στη φύση

    ReplyDelete
  73. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  74. @ parmenides
    Οτι υπάρχει καλό στη σημερινή Ελλάδα, αυτό εκφράζεται, φανερά η σιωπηρά, απο το ΠΑΣΟΚ.Κατανοώ την οδύνη που σε διακατέχει, κάθε φορά που προσπαθείς να βρείς ανθρώπους, έξω απο αυτό το πολικό και κοινωνικό χώρο,να ανταλλάξεις μια κουβέντα,και σε πιάνει μελαγχολία απο την χαμηλή ποιότητά τους.

    [italics and bolding by faux-faux]

    Η γλώσσα λανθάνων τον αληθής λέγουσα κύριε Παρμενίων μου.
    Οπως το είπατε, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διανοητική και ιδεολογική ΚΑΤΑΨΥΞΗ από γεννησιμιού του.

    ReplyDelete
  75. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε πετρέλαιο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρουμανία, η Νορβηγία, η Βρετανία. Σύντομα όμως, ακόμη και αυτό της Ρωσίας τελειώνει. Σε λίγες δεκαετίες πετρέλαιο θα έχει μείνει μόνο σέ «δύσκολες» χώρες όπως το Ιράκ, το Ιράν και η Σ. Αραβία, άσε που δεν θα φτάνει πια για όλους.
    Όσο για το λιγνίτη και το κάρβουνο, ξεχάστε το. Προχθές ανατινάχτηκε και ο δεύτερος δορυφόρος που θα πήγαινε να μετρήσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, για να δει πως εξελίσσεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου(ο προηγούμενος δορυφόρος είχε περιέργως ανατιναχθεί, επίσης από «βλαβη», πριν κανα δυο χρόνια από ότι θυμάμαι).
    Στην πραγματικότητα η «Πράσινη Ανάπτυξη» αποτελεί τη μόνη πιθανότητα για να συνεχίσει να υπάρχει στο μέλλον κάποιου είδους ανάπτυξη. Αλλιώς, τα επόμενα χρόνια το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί παγκοσμίως και θα αυξηθούν η βία και οι μετακινήσεις πληθυσμών (περιβαλλοντικοί πρόσφυγες).
    Και όποιος νομίζει ότι λύση θα βρεθεί με τα πυρηνικά και τα μεταλλαγμένα, επενδύει σε αποτυχημένες τεχνολογίες.

    ReplyDelete
  76. Εμείς το είπαμε κύριε ξενητεμένε μου.

    Να βάλουμε όλοι ηλιακό θερμοσιφόν πάνω στα κεραμίδια που προσδίδει και τεχνολογική αρχοντιά avec φουρνάκι, μπαρμπεκιού και εκκλησάκι στην αυλή

    ώστε να ολοκληρωθεί η σοσιαλιστική αρχοντιά μας με περιβαλλοντική συνείδηση.

    ΑΛΛΑ ας όψεται αυτό το κάθαρμα που μας έχει φάει με την αισθητική.

    KAI τι ξέρουνε δηλαδή στο Μανχάτταν από αισθητική που κρεμόντουσαν από κλαριά όταν εμείς φτιάχναμε πολιτισμό.

    ReplyDelete
  77. Τελικά τι έγινε η τεχνική ανάλυση; Μάλλον θα χάθηκε στη μετάφραση. Αλλα άμα είναι να αλλάξουμε κουφώματα και να βάλουμε διπλά τζάμια.. αφήστε το, δε χρειάζεται τεχνική ανάλυση! Μόνο μικρή αποτελεσματικότητα έχει. Αν δεν έχει μπει μόνωση πάνω απ' τα τούβλα, εστω κι αυτό το ανεπαρκές ντάου/πολυστερίνη (που δεν έχει μπει στο 90% των κτιρίων), κλάφ'τα Χαράλαμπε.

    Επίσης να δούμε και ποιός θα χρηματοδοτήσει την πράσινη ανάπτυξη, γιατί λίγο δύσκολο το κράτος να δώσει επιδοτήσεις όταν δυσκολεύεται να πληρώσει τους συμβασιούχους των υπουργείων - οι οποίοι μετά πάνε και κλείνουν την Ακρόπολη.

    ReplyDelete
  78. ventri, τα πάντα θέλουμε να ακούσουμε, απλώς η παρέμβασή μας έχει ένα διπλό στόχο. α) Να μην ταυτιστεί η πράσινη ανάπτυξη με τη συζήτηση με τα GM β) να αναδειχτούν οι σημαντικές συνιστώσες της ΠΑ.

    jim slip προφανώς πέταξε η τεχνική ανάλυση, αλλά αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα παρουσία του στο blog ο gmosios θα απαντήσει όταν μπορεί.

    Σχετικά με τη χρηματοδότηση. Θα κάνει ανασύνθεση του ΠΔΕ και του ΕΣΠΑ και αλλαγή προτεραιοτήτων χρηματοδότησης. Ήδη στην ΕΕ αυτό έχει προταθεί να γίνει και η Χιούμπνερ αυξάνει τα λεφτά των πακέτων για πράσινες δράσεις. Έχει ζητηθεί επίσης αναθεώρηση των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων και συνολικά του ΕΣΠΑ

    ReplyDelete
  79. Επιτέλους προκηρύχτηκε το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Είναι το πρόγραμμα εξοικονομώ και αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια των δήμων

    ReplyDelete