Wednesday, February 25, 2009

Η "πράσινη ανάπτυξη" βασική προτεραιότητα

Των Ban Ki-moon και Al Gore*

Green Growth is essential to any stimulus
Published: February 16 2009, Financial Times
Μετάφραση και αναδημοσίευση από την Ημερησία

Τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Και έτσι πρέπει να είναι, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη πασχίζουν να ανασυγκροτήσουν την παγκόσμια οικονομία. Αλλά ακόμη και καθώς οι διεθνείς ηγέτες αντιμετωπίζουν τις άμεσες ανάγκες που επιτάσσει η αναζωογόνηση των οικονομιών τους, πρέπει, ταυτόχρονα να δράσουν από κοινού για να διασφαλίσουν πως το νέο, de facto, οικονομικό μοντέλο που δημιουργείται θα είναι βιώσιμο για τον πλανήτη αλλά και για το μέλλον μας πάνω σε αυτόν.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τόσο τα δημοσιονομικά πακέτα στήριξης όσο και οι μακροχρόνιες επενδύσεις να εκπληρώσουν, ταυτόχρονα, τους δύο αντικειμενικούς στόχους με μια ενιαία πολιτική αντίδραση. Μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει τις επείγουσες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες μας και που θα γίνει εφαλτήριο για την υιοθέτηση μιας νέας «πράσινης» παγκόσμιας οικονομίας. Πρώτο, μια συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση απαιτεί μια συγχρονισμένη παγκόσμια απάντηση. Χρειαζόμαστε το κίνητρο και τον έντονο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής μεταξύ όλων των κύριων οικονομιών στον πλανήτη.

Συντονισμός

Ο συντονισμός είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για να μειώσουμε τη χρηματοοικονομική αστάθεια, τις έντονες διακυμάνσεις της ισοτιμίας των νομισμάτων και τον αχαλίνωτο πληθωρισμό, και για να εμπ-νεύσουμε εμπιστοσύνη σε επενδυτές και καταναλωτές. Στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Νοέμβριο, οι ηγέτες της G20 εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να «διευρύνουν τη συνεργασία και να εργαστούν από κοινού για να αποκαταστήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στα χρηματοοικονομικά συστήματα του πλανήτη».

Αυτό χρειάζεται να συμβεί κατεπειγόντως. Αν συνεχίσουμε να διοχετεύουμε τρισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές υψηλής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και να επιδοτούμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, θα είναι σαν να επενδύουμε, άλλη μια φορά, στην αγορά στεγαστικών δανείων υψηλής επισφάλειας.

Εξαλείφοντας τα 300 δισ. δολάρια, ποσό στο οποίο ανέρχονται οι ετήσιες επιδοτήσεις για τα ορυκτά καύσιμα, θα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 6% και θα ενισχύσουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ. Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα βοηθήσει, ακριβώς, εκεί που χρειαζόμαστε περισσότερο. Οι αναδυόμενες οικονομίες αναλογούν, ήδη, στο 40% των υπαρχόντων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και στο 70% της συνολικής χωρητικότητας ηλιακής θέρμανσης.

Ηγέτες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η οικολογία δεν αποτελεί απλώς μία επιλογή αλλά συνιστά αναγκαιότητα για να ανατροφοδοτηθούν οι οικονομίες τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, και καθώς 2,3 εκατ. άτομα απασχολούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχουν, ήδη πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι στις βιομηχανίες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Καλούμε τις κυβερνήσεις να επεκτείνουν τις «πράσινες» συνιστώσες των δημοσιονομικών πακέτων στήριξης, συμπεριλαμβανομένων της ενεργειακής αποδοτικότητας, των μαζικών μεταφορών, της κατασκευής νέων, έξυπνων, ηλεκτρικών δικτύων και της αναδάσωσης και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη σύντομων αποτελεσμάτων.

Δεύτερο, χρειαζόμαστε αμέσως πολιτικές υπέρ των φτωχών. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να αποτρέψουμε την περαιτέρω εξαθλίωση των πληθυσμών και την επέκταση της πολιτικής αστάθειας. Και τρίτο, χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές στην Κοπεγχάγη, τον Δεκέμβριο. Οχι του χρόνου, φέτος.

*Ο Μπαν Κι-Mουν είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο Αλ Γκορ είναι πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

35 comments:

  1. To Μπέρδεμα με το gadget Αναγνώστες

    από το blog της Ασπάς

    Αν έχετε blog στην πλατφόρμα blogger και χρησιμοποιείτε το gadget «Αναγνώστες» μπορεί να διαπιστώσατε ότι οι αναγνώστες που παρακολουθούν το ιστολόγιό σας ξαφνικά μειώθηκαν. Ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι κάποιοι από τους αναγνώστες σας μετατράπηκαν αυτόματα και εν αγνοία τους σε «ανώνυμους αναγνώστες» και η φωτογραφία τους σταμάτησε να εμφανίζεται σε όλα ή ορισμένα από τα blog που παρακολουθούσαν.

    Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε εδώ
    http://aspaonline.blogspot.com/2009/02/gadget.html

    ReplyDelete
  2. Tις πουτανιές ΟΧΙ σε μένα.

    Απόλυτη προτεραιότητα είναι οι πρώην sans souliers et sans culotte γονείς σας και εσείς να παίρνετε το μετρό ή το Χ95 γιά μετάβαση στο Βενιζέλος.

    Ως έχουμε πει μυριάδες φορές, προς το παρόν, με το Χ95 και το μετρό, στο αεροδρόμιο πάνε οι τουρίστες, οι υπάλληλοι του αεροδρομίου ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ο οποίος σε αντίθεση προς τους γονείς σας, μεγάλωσε AVEC souliers, AVEC culotte, AVEC Γαλλίδα, AVEC Αγγλίδα και AVEC γυμναστή στο ΣΠΙΤΙ.

    Pull yourselves together, διότι δεν σας βλέπω καλά!

    ReplyDelete
  3. By the way,

    "Λέρα" ήσουν εξαιρετικός, Ι am proud of you.

    AΛΛΑ, από τούδε και στο εξής θα κάνεις ασκήσεις μπροστά στον καθρέφτη, τα "κοιτάξτε να δείτε", άκου να δεις", και τα "αααααα" και "εεεεεεε" τα "εν τάξει" και το "ωστόσο" ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ.

    Ο ορθός λόγος, βεβαίως, χαρακτηρίζεται ΚΥΡΙΩΣ από την ΟΥΣΙΑ (substance), αλλά η φορμαλιστική αρτιότητα και η σωστή εκφορά του τον ΚΑΝΟΥΝ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ, άρα ΠΕΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΟ, έτσι δεν είναι;;;

    Ο Γέρος Παπανδρέου του Ανένδοτου έλεγε βλακείες, ΑΛΛΑ συνήρπαζε λόγω της άριστης χρήσης της γλώσσας και της εκφοράς του λόγου.

    Overall A

    ReplyDelete
  4. Αλλωστε, είχες την τύχη να περάσεις τα μισά χρόνια της μέχρι σήμερα ζωής σου, και εύχομαι να ζήσεις σαν τα ψηλά βουνά, ανάμεσα σε Αμερικάς, ΙΒ και Cambridge.

    H Sylvia Burns (Ασήμω του Μπουρνόβα) που πήγε στο Bradford και σπούδασε "ψυχολογία" δικαιολογείται.

    ΑΛΛΑ

    έξεστιν Ατανάζ Καρδιτσομαγουλίζειν.

    ReplyDelete
  5. Kαι σου λέει για το επιχείρημα των σωφρονιστικών υπαλλήλων vis-a-vis στα 700 ευρω και απαντάς "Ναι, λειτουργεί σαν ένα ΚΑΛΟ άλλοθι".

    ΚΑΝΕΙΣ λάθος, κύριε, είναι ένα ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, ένα ΑΙΣΧΡΟ άλλοθι.

    ΑΚΟΥΣ εκεί "καλό" άλλοθι.

    ReplyDelete
  6. Γιά τους αγεωγράφητους από σας, τα χωριά Καρδιτσομαγούλα και Μεσενικόλα ΔΕΝ είναι αποκυήματα της φαντασίας μου, αλλά πραγματικές ονομασίες τόπων στον Νομό Καρδίτσης.

    Ο,τι σας λέω είναι 100% αληθές, εκτός από τις οικογένειες Καρατζόβα και Ποδηματά, όπου κάθε ΑΝομοιότης είναι ΤΥΧΑΙΑ.

    ReplyDelete
  7. Διαβάστε εδώ, για το Βασίλη Παλαιοκώστα,το "Ρομπέν των φτωχών",το μόνο Ελληνα, που πάει με ελικόπτερο στο Βενιζέλος.Παρα του ότι ΔΕΝ μεγάλωσε AVEC souliers, AVEC culotte, AVEC Γαλλίδα, AVEC Αγγλίδα και AVEC γυμναστή στο ΣΠΙΤΙ.

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_24/01/2009_300674

    ReplyDelete
  8. Αυστηρές, αλλά χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου κομφούκιε.

    Σχετικά με το άλλοθι εννοεί "καλό" γι' αυτούς που το χρησιμοποιούν ο ποιητής. Βολικό. Αλλά αισχρό overall φυσικά.

    Βγήκε και το video του Δημήτρη με την ομιλία που εκφώνησε στην Ημερίδα για τα social media. Θα γίνει ανάρτηση αργότερα.

    ReplyDelete
  9. Αν.... ήμουνα Ντίκενς...θα έγραφα ένα μυθιστόρημα με τίτλο:
    "Ο Παλαιοκώστας και ο Χοντροκώστας"


    ".....Οσοι τον γνώρισαν, λένε πως στο μυαλό του δεν είχε τα χρήματα. Ηθελε μόνο να γελοιοποιεί τους αστυνομικούς. Ισως γι’ αυτό συμπαθούσε πιο πολύ τους αντιεξουσιαστές απ’ τους κακοποιούς. Στις φυλακές οι άλλοι κρατούμενοι θεωρούσαν τιμή τους το να τους χαιρετά. Στο προαύλιο έβγαζε μικρούς λόγους ενάντια στην εξουσία. Κι όταν ήταν έξω ακόμη κι αν σήκωνε όπλο, ποτέ δε σημάδευε άνθρωπο. Δεν ήταν λίγες οι ευκαιρίες να σκοτώσει: ληστείες τραπεζών, κλοπές αυτοκινήτων, τετ α τετ με τους αστυνομικούς, η απαγωγή του Αλ. Χαΐτογλου και του Γ. Μυλωνά… Κι ύστερα, η απόδραση με το ελικόπτερο απ’ τον Κορυδαλλό. «Πάρε αυτό να θυμάσαι τον Παλαιοκώστα!» -ο Βασίλης που μόλις είχε αποδράσει, έδωσε το κομπολόι του στον πιλότο του ελικοπτέρου. Ισως για να τον ηρεμήσει. Ή γιατί είχε καταλάβει πως με κάτι τέτοια μικροπράγματα τρέφεται ο μύθος του «Ρομπέν των φτωχών»........
    ....Ο Βασίλης έκλεβε αυτοκίνητα, αλλά πάντα τα επέστρεφε δύο μέρες μετά. Και προίκιζε άπορα κορίτσια για να μπορέσουν να παντρευτούν – περίπου σαν τον κατάδικο του Ντίκενς, στις «Μεγάλες Προσδοκίες».

    ReplyDelete
  10. Σχετικά με τις "πουτανιές". Η G700 δε επιχειρεί να προβάλει κάποια περιβαλλοντική υπερευαισθησία ούτε στηρίζει τα επιχειρήματά της για την πράσινη οικονομία στη λογική της "επιστροφής στη φύση". Δεν κάνουμε δηλαδή οικολογικό λαϊκισμό. Ούτε το παίζουμε περιβαλλοντιστές. Στηρίζουμε την πράσινη ανάπτυξη στη λογική ότι αυτή αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο εξόδου από την οικονομική κρίση, μέσο εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της κοινωνίας, καθώς και αποκατάστασης της διαγενεακής δικαιοσύνης και της δραστικής βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Όταν υπάρχει ο κατάλληλος συνδυασμός κινήτρων και ποινών και ο άνθρωπος καταλάβει ότι στο περιβάλλον υπάρχει προστιθέμενη αξία τότε θα δεις πως ακόμα και πρώην κάφροι αλλάζουν στάση.

    ReplyDelete
  11. ...και το περιβάλλον τελικά βγαίνει κερδισμένο.

    ReplyDelete
  12. Παρα του ότι ΔΕΝ μεγάλωσε AVEC souliers, AVEC culotte, AVEC Γαλλίδα, AVEC Αγγλίδα και AVEC γυμναστή στο ΣΠΙΤΙ.

    ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΝ ΛΑΘΟΣ. To σωστό είναι "παρά το ότι"

    "Παρά ΤΟΥ [ΓΕΝΙΚΗ] γραφείου του πρωθυπουργού" σημαίνει "από το"

    "ΠΑΡΑ ΤΗΝ (ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ) χιονόπτωση καταφέραμε να φθάσουμε στην Πάρνηθα" σημαίνει "ενάντια στην", ανάλογον του Αγγλικού despite (of).

    "ΠΑΡΑ ΤΗΝ [ΑΙΤΙΑΤΙΚΗ] αρχαία Εύα, βρίσκεται η Ιερά Μονή Λουκούς" σημαίνει επίσης "ΔΙΠΛΑ στην"

    ReplyDelete
  13. Χαχαχα, πραγματικά δεν έχουν το θεό τους αυτοί που γράφουν αυτά τα άρθρα. Φαντάζομαι πληρώνονται με το αζημίωτο κιόλας για να τα γράφουν.

    Πράσινη ανάπτυξη;; Ναι, και μετά ξύπνησε ο αρθρογράφος. Σίγουρα η "ανάπτυξη" είναι πράσινη στην Κίνα, την Ινδία και λοιπές αναδυόμενες οικονομίες.

    Επίσης σίγουρα η ανάπτυξη είναι πράσινη στην Αθήνα - τόσο πράσινη που χρειάζεται βομβαρδισμό μπας και γίνει ποτέ ανθρώπινη πόλη.

    Βασικά η μοναδική πράσινη ανάπτυξη που γινεται αυτή τη στιγμή είναι το τύπωμα των πράσινων δολαρίων που κάνει ο Helicopter Ben.

    Αλλα ναι, σίγουρα είναι καλό να γίνει πράσινη ανάπτυξη. Επίσης είναι καλό να υπάρχει υγεία, ειρήνη κι ευτυχία στον πλανήτη - και άλλα χαριτωμένα που ευχόμαστε κάθε πρωτοχρονιά. Το κακό είναι οτι ποτέ δεν γίνονται πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  14. και για να πούμε και του στραβού το δίκιο δεν αρκεί ένα κομμάτι γης νάναι πράσινο και το παραδίπλα ναναι κατεστραμμένο.

    Δυστυχώς δεν γίνεται στην πράξη να "πρασινίσουν" όλες οι χώρες.
    Μην πάμε μακριά, εδώ στην Ελλάδα δείτε τι γίνεται με τους ΧΥΤΑ.

    Ακόμη και τη λυμματολάσπη της Ψυττάλειας τη χρυσοπληρώσαμε γιά να καταλήξει στην (υπανάπτυκτη?) Γερμανία όπου αδρανοποιήθηκε

    Για το τέλος κράτησα την αντίθεση μου με τον όρο "πράσινη ανάπτυξη"
    Αειφόρος ανάπτυξη είναι το σωστό

    ReplyDelete
  15. Σε κάθε περίπτωση, ομολογώ πως ο αρθρογράφος του "Υπάρχει φθηνή Πράσινη Οικονομία;" στο οποίο (άρθρο) μας παραπέμπουν οι Γ700 παραπάνω, έχει 100% ΔΙΚΑΙΟ.

    Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    1) έχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΟΣΤΟΣ και
    2) απαιτεί ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ του ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΥ

    Ο Κομφουκιάκος σας έκανε αποκατάσταση του σπιτιού του στας Αθήνας με ευλαβική και αυστηρή προσήλωση στις περιβαλλοντικές πρακτικές. ΔΕΝ θα σας πω όμως το κόστος, διότι συνιστά προσβολή και πρόκληση του Δημοσίου Αισθήματος, των χαμηλών εισοδηματιών ειδικά.

    το ΠΩΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ τον ΟΡΟ "Πράσινη Οικονομία" οι ΛΟΓΙΚΩΣ σκεπτόμενοι, ΠΩΣ οι "σκεπτόμενοι" Πανούσηδες-ΑλητοΠασόκοι και ΑλητοΣυνασπισμίτες και ΠΩΣ τον ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΙ ο άξεστος ΛΑΟΣ είναι τρία διαφορετικά πράγματα.

    Το μεγάλο λάθος ή ΑΥΤΑΠΑΤΗ, αν προτιμάτε, των λογικώς σκεπτομένων, όπως του αγαπητού Al Gore, είναι πως το κόστος της ΖΩΗΣ θα αυξηθεί ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.
    Βέβαια, υπάρχουν και τρόποι, όπως η ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, που, πράγματι, ΚΑΙ μειώνουν το ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ευθυγραμμίζονται με τις περιβαλλοντικές προσταγές.

    BUT guess what!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΠΗΓΑΝΕ να βάλουνε τεράστιους ανεμόμυλους, σε κάποιο νησί των Κυκλάδων θαρρώ, και ΕΠΕΣΑΝ τα ΚΟΡΑΚΙΑ, αγράμματοι ΓΙΟΙ και ΚΟΡΕΣ αλητο-γονέων της ΓΕΝΙΑΣ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ και το σταμάτησαν ΔΙΟΤΙ

    ΑΚΟΥΣΟΝ

    ΑΚΟΥΣΟΝ

    θά πρσέβαλλε αισθητικώς το περιβάλλον!

    ΚΑΙ ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ βρε ΦΥΤΑ ΕΣΕΙΣ, ΤΣΟΚΑΡΑ, από ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  16. @Κομφούκιος
    "To σωστό είναι "παρά το ότι"


    Παρά το δάγκωμα, που σέ(σύνταξη Ulis) έκανα αρκετές φορές,εξακολουθείς να είσαι καλός μαζί μου.Me too MASTER.

    ReplyDelete
  17. ΒΕΒΑΙΩΣ και έχει ΔΙΚΑΙΟ ο ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ.

    ΕΑΝ

    ΕΑΝ

    ΕΑΝ

    είχε γεννηθεί στο σωστό περιβάλλον και είχε πάει στο Πειραματικό ή στο ΙΒ του Μωραϊτη ή στο Κολλέγιο, μπορεί σήμερα νάταν μέγας και τρανός και διάσημος γιά αλλους λόγους.

    ΟΜΩΣ

    ΟΜΩΣ

    ΟΜΩΣ

    Η ΑΛΗΤΟ-ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΠΑΝΟΥΣΗΣ-ΠΑΣΟΚ and Company, ενδιαφερόμενη, ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ γιά ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ γιά ΟΛΑ τα ΠΑΙΔΙΑ του ΛΑΟΥ

    Guess what!!!!!!!!!!!!!

    EKANE ΑΚΡΙΒΩΣ το ΑΝΤΙΘΕΤΟ

    ΓΕΜΙΣΕ μεν την Ελλάδα με ΚΟΥΡΕΛΟΧΑΡΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    αλλά

    ΕΦΤΙΑΞΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΟΡΔΕΣ ΑΜΑΘΩΝ

    και, εν τη ουσία

    ΑΦΑΙΡΕΣΕ από τους ΦΤΩΧΟΥΣ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΑΔΕΙΑ ΥΨΗΛΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ.

    ΣΚΟΤΩΣΤΕ τα ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ!!!!!!

    ΣΤΑΘΕΙΤΕ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!

    ReplyDelete
  18. erratum
    Ο Κομφουκιάκος σας έκανε αποκατάσταση του σπιτιού του στας Αθήνας με ευλαβική και αυστηρή προσήλωση στις περιβαλλοντικές πρακτικές
    ->
    Ο Κομφουκιάκος σας έκανε αποκατάσταση του σπιτιού του στας Αθήνας με ευλαβική και αυστηρή προσήλωση στις περιβαλλοντικές προσταγές

    ReplyDelete
  19. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ

    Οι επενδύσεις για την έρευνα της πράσινης τεχνολογίας θα κάνουν τη διαφορά.Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν υπάρχει σοβαρή τεχνική δυνατότητα για αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.Αυτό είναι μια αβελτηρία που μπορεί να θεραπευτεί γρήγορα.
    Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η τεχνολογία της εκμετάλευσης της Ηλιακής ενέργειας πρέπει να βρίσκεται 200 χρόνια πίσω.
    Τα Αιολικά πάρκα,πράγματι,είναι αντιαισθητικά και "αντιπεριβαλλοντικά".Αλλά είναι η τεχνολογία που είναι αναχρονιστική και τα κάνει τέτοια.Και είναι και οι ιδιώτες επενδυτές, με τα κρατικά χρήματα απο τους αναπτυξιακούς νόμους,που εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες με το απαίσιο πρόσωπο του τυχάρπαστου λαμόγιου.

    ReplyDelete
  20. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει καλή βιομηχανία κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων.Ας κάνουμε κάτι πρακτικό.Καμμιά οικοδομή, απο τωρα και στο εξής, να μην παίρνει άδεια ανέγερσης, χωρίς ηλιακή ενεργειακή μελέτη, που θα επιβάλλει τη τοποθέτηση του ανάλογου συλλέκτη.
    Ετσι και αλλοιώς οι ταράτσες των πολυκατοικιών της Αθήνας είναι απαίσιες.Θα μπορούσαν να γεμίσουν ηλιακούς συλλέκτες, ακόμη και οι παμπάλαιες οικοδομές.Αντί αυτού προπαγανδίζουμε το φυσικό αέριο.

    ReplyDelete
  21. My insider’s info (…) tells me that for the immediate future the realistic “solution”, which is pursued increasingly, is carbon capture and storage.

    http://www.guardian.co.uk/environment/2009/feb/25/carbon-capture-storage-emissions-coal

    ReplyDelete
  22. Φαίνεται ρεαλιστικό γιατί το προωθεί το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων.Και πράγματι, φαίνεται ότι, ο συνδυασμός της μειωσης των ρύπων απο τα παλαιά καύσιμα, με την ανάπτυξη νέων ενεργειακών πράσινων καυσίμων,δίνει άμεση πρακτική απάντηση στο θέμα.
    Απο την άλλη, μεγάλες ενεργειακές υποδομες, μόνο το κράτος μπορεί να τις κάνει, και στην Ελλάδα μόνο η ΔΕΗ.

    ReplyDelete
  23. Κάθε νοικοκυριό,κάθε εργοστάσιο,κάθε αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα,κάθε πόλη,κάθε χωριό, μπορούν να έχουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και την ανάλογη ενεργειακή αυτονομία μέσω τοπικών δικτύων.

    ReplyDelete
  24. ΣΥΜΦΩΝΩ απολύτως με ventrilό

    ReplyDelete
  25. ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ με ΧΕΡΙΑ και ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ

    τους ΗΛΙΑΚΟΥΣ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ που βάζουν πάνω στις κεραμοσκεπές

    και κατέστρεψαν το ωραίο μου

    ΑΣΤΡΟΣ

    ReplyDelete
  26. Παρακαλώ θερμώς να αναρτηθεί το video με τον Ντιμ Γκάγκλας όπως υποσχεθήκατε.

    ReplyDelete
  27. Αντε να χαθείς βρε, γελοίΕ υποκείμενΕ, δήθεν.

    Νομίζεις και τα παιδιά εδώ είναι ηλίθιοι και τρώνε κουτόχορτο σαν τους Αμερικανούς που δίνουν σημασία σε κάθε κουταμάρα που λες, γελοίε.

    Παιδιά, αναικαινίζει το atelier και λέει σε ένα μεγάλο αρχιτέκτονα, "Ξέρετε, στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και χώρου, εγώ θα κάνω χρήσιμο ως και το foyer. Σκέφτομαι να εγκαταστήσω high-style and definition κουζίνα στο foyer".

    KAI αντί να του ριξουνε ντομάτες στη μούρη, του είπανε "Μα εσείς είστε ιδιοφυϊα της αρχιτεκτονικής".

    Αν είναι δυνατόν, το θεωρείτε εσείς ιδιοφυϊα να βάλεις κουζίνα στο entre'e;

    Δηλαδή εδώ θα τρελαθούμε. Δήθεν πιά, δήθεν.

    ReplyDelete
  28. Αν επιτρέπετε, κάποια σχόλια σε σχέση με αυτά που γράφετε σχετικά με την φθηνή και/ή πράσινη ενέργεια:

    1. Πιστεύω ότι η λύση πρέπει να είναι μεικτή και σταδιακή, δηλ. ταυτόχρονη χρήση συμβατικών μορφών ενέργειας και αειφόρου, και μείωση / αύξηση των αντίστοιχων ποσοστών.

    2. Γιά τις συμβατικές μορφές, που προς το παρόν είναι αναγκαίες, πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα τίς πληρώνουμε πιό ακριβά και ότι θα πρέπει να τις χειριζόμαστε με σύνεση και οικονομία. Δηλ. κανείς δε θέλει ένα πλοίο πχ να αφερματίζει πέντε μίλια έξω από την παραλία του, αλλά είναι διατεθειμένος να πληρώσει το κόστος που του αναλογεί ώστε αυτό να μή συμβαίνει;

    3. Επίσης πρέπει να καταπολεμηθεί η νοοτροπία NIMBY (Not In My BackYard) που μας οδηγεί να μήν μπορούμε να στήσουμε αιολικό πάρκο (ανάλογα με τους ΧΥΤΑ, όπως αναφέρθηκε από άλλους σχολιαστές).

    4. Με την παρούσα τεχνολογία, δεν είναι δυνατή η πλήρης και σε σταθερή βάση αντικατάσταση της συμβατικής τεχνολογίας με την αειφόρο. Γίνεται επίσης συζήτηση γιά πυρηνική ενέργεια μέσω σύντηξης η οποία όμως δεν έχει ακόμα απτά αποτελέσματα. Με βάση αυτά, η ηλιακή / κυματική / αιολική ενέργεια ΔΕΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μονάδες ΒΑΣΗΣ παρά μόνον μονάδες ΑΙΧΜΗΣ, δηλαδή πάντα η κύρια μορφή θα είναι η συμβατική. ΚΑΙ έτσι, μπορεί να πεί κανείς ότι το φυσικό αέριο ΕΙΝΑΙ, μιά καλή πηγή ενέργειας όσον αφορά εκπομπές στο περιβάλλον, και πάντως καλύτερη από το DIESEL που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα στους καυστήρες των καλοριφέρ. Για το λόγο αυτό βρίσκω και άκαιρο το σχόλιο του Παρμενίδη, διότι μέχρι στιγμής οι ηλιακοί συλλέκτες που είναι στο εμπόριο ΔΕΝ μπορούν να παράσχουν θέρμανση, παρά μόνο ζεστό νερό.

    5. Τέλος, το πιό σημαντικό σημείο στο οποίο ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ είναι η αποφυγή ΣΠΑΤΆΛΗΣ ενέργειας. Να μάθουμε μέσα από απλές πράξεις να μην σπαταλάμε ενέργεια. Αυτή είναι η πιό σημαντική πιστεύω οικολογική πολιτική.

    Ευχαριστώ που με υπομείνατε. Δεν έλεγξα το σχόλιο γιά τυχόν λάθη, αλλά φαντάζομαι ότι ο διορθωτής του μπλόγκ δεν θα παραλείψει...

    ReplyDelete
  29. "Μα εσείς είστε ιδιοφυϊα της αρχιτεκτονικής".

    Αν προνοούσες να τοποθετήσεις και ένα αυτόνομο φωτοβολταικό σύστημα θα ήσουν μεγαλοφυία.Δεν είναι αργά.
    Μπορείς επίσης στο Αργος αναλάβεις σταυροφορία υπέρ της ηλιακής ενέργειας.Σε ένα ηλιόλουστο Αργος είναι αμαρτία απο το Θεό να βλέπεις εχθρικά τους θερμοσίφωνες και τα φωτοβολταικά.Με λίγη φροντίδα, τα ηλιακά συστήματα,θερμανσης και ηλεκροπαραγωγής, όχι μόνο δεν είναι αντιαισθητικα αλλά μετατρέπονται και σε έργα τέχνης.

    ReplyDelete
  30. "@Anax
    "Γίνεται επίσης συζήτηση γιά πυρηνική ενέργεια μέσω σύντηξης η οποία όμως δεν έχει ακόμα απτά αποτελέσματα"

    Αμήν.Αλλά μέχρι τότε, τι θα λέγατε για την δημιουργία 2-3 εργοστασίων, με σχάση, στη Ελλάδα; Η Ιταλία μόλις χθες παρήγγειλε 4 στο Σαρκοζί.

    ReplyDelete
  31. Κομφούκιε, το video θα το αναρτήσουμε Παρασκευή.

    Τα σχόλια σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, διότι αποκαλύπτουν τα διάφορα στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από το θέμα.

    Για παράδειγμά το να κλείσουν όλες οι παράνομες χωματερές καθώς και όλοι οι ΧΥΤΑ και να αντικατασταθούν από Χώρους-Εργοστάσια Επεξεργασίας Απορριμάτων είναι πράσινη ανάπτυξη. Μεγάλη επένδυση πολλές δουλειές έντασης γνώσης.

    Το να δημιουργηθεί σύστημα επεξεργασίας και παροχέτευσης βιομηχανικών αποβλήτων και να μη γίνεται ό,τι γίνεται στον Ασωπό είναι πράσινη ανάπτυξη. Μεγάλη επένδυση πολλές δουλειές έντασης γνώσης. Το να βρεις λύση στη μεταφορά επεξεργασμένων επίσης.

    Άλλο παράδειγμα. Το να μετατρέψεις τα κτίρια του δημόσιου, εμπορικού και οικιακού τομέα σε κτίρια υψηλής ενεργειακής απόδοσης είναι πράσινη ανάπτυξη. Μεγάλη επένδυση πολλές δουλειές έντασης γνώσης.

    Η παραγωγή επίσης του 20% του συνόλου της ενέργειας από ΑΠΕ είναι πράσινη ανάπτυξη. Και όχι μόνο τα φωτοβολταϊκά που είναι της μόδας και δεν παράγουν και πολύ ενέργεια, αλλά τα αιολικά για παράδειγμα. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (“Wind Energy : The Facts”, Φεβρουάριος 2004, Τόμος 3, σελ. 127-132), κάθε 50 MW αιολικής ενέργειας που εγκαθίστανται υπολογίζεται δημιουργούν σήμερα τουλάχιστον 750-950 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στη βιομηχανική παραγωγή του απαιτούμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.

    Το να κάνεις πιο καθαρή τη λειτουργία των εργοστασίων της ΔΕΗ είναι πράσινη ανάπτυξη. Μεγάλη επένδυση πολλές δουλειές έντασης γνώσης.

    Το να φτιάξεις χάρτες θορύβου ανά γεωγραφική περιοχή και να ρίχνεις πρόστιμα σε όσους τις παραβαίνουν είναι πράσινη ανάπτυξη.

    Τα παραδείγματα είναι ανεξάντλητα. Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα. Το ζητούμενο όπως σωστά είπε και ο Άναξ είναι η σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα πράγμα που απαιτεί να αποβάλουμε τη λογική του Not in My Back Yard και φυσικά την τάση που έχουμε να χλευάζουμε οτιδήποτε καινούριο εμφανίζεται στον ορίζοντα. Κάποτε κάποιοι ρώταγαν μα υπάρχει οικονομική αξία στην πληροφορία; Και όμως υπήρξε. Θα επανέλθουμε.

    ReplyDelete
  32. Στην Ελλάδα η πράσινη ανάπτυξη πρέπει να επικεντρωθεί γύρω από δύο άξονες:

    (1) την αγροτική οικονομία και την περιβαλλοντική συνείδηση στη διαχείριση των ρύπων και στη χρήση πράσινων μεθόδων καλλιέργειας. Η χρήση λιπασμάτων, νερού και ενέργειας και η καλλιέργεια προϊόντων με «πράσινες» μεθόδους είναι σημεία κλειδιά για την πράσινη αγροτική ανάπτυξη, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ανταγωνιστικότητα των τελικών προϊόντων δίνοντας τους ένα ισχυρό οικολογικό brand name.

    (2) στην πράσινη ανάπτυξη και την πολεοδομική μετάλλαξη των αστικών κέντρων, τα οποία αποτελούν, στην Ελλάδα τουλάχιστον, τις μεγαλύτερες πηγές περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Καταναλώνουν το 75% της παραγόμενης ενέργειας και δημιουργούν το 80% των ρύπων που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στη γεωγραφία τα αποκαλούν urban heat islands. Τα κτίρια / κατασκευές προκαλούν μάλιστα πάνω από το 40% της παραπάνω περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Κτίρια, φωτισμός, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταφορές, νερό και διαχείριση οικιακών και λοιπών ρύπων είναι όλα τομείς κλειδιά για την πράσινη ανάπτυξη των αστικών κέντρων.

    ReplyDelete
  33. H μόνη λύση στο ενεργειακό και κατ επέκταση και στο περιβάλλον είναι να δουλέψουμε πάνω σε ενεργειακά συστήματα που μπορούν να παράγουν καθαρή ενέργεια από το κβαντικό κενό. Θα πρέπει να εκμεταλευτούμε την υπαρκτή ενέργεια του "κενού". Ή αλλιώς την ενέργεια μηδενικού σημείου (Zero Point Energy).

    Η ενέργεια μηδενικού σημείου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1948 σε ένα φαινόμενο που τελικά ονομάστηκε Casimir effect.

    Για την εκμετάλλευση μιας τέτοιας μορφής ενέργειας χρειαζόμαστε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα Apollo στοχευμένο στην έρευνα για την ανάπτυξη αυτών των νέων μορφών ενέργειας.

    Το 1945 αν κάποιος έλεγε ότι θα ήθελε να ταξιδέψει στο φεγγάρι το σίγουρο ήταν ότι οι περισσότεροι θα γελούσαν μαζί του. 25 χρόνια αργότερα οι άνθρωποι ταξιδεύανε στο διάστημα και την Σελήνη.

    To ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και σήμερα με τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας. Πρέπει να σκεφτούμε επιτέλους out of the box

    ReplyDelete
  34. Επιτέλους προκηρύχτηκε το πρώτο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Είναι το πρόγραμμα εξοικονομώ και αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια των δήμων

    ReplyDelete