Thursday, February 12, 2009

Μερική Ανεργία. Πλήρης Ανοησία.

Η φίλη μας η Ελένη, για πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που εργάζεται σε μεγάλο ξενοδοχείο της Αθήνας, δεν πληρώθηκε κανονικά την πρώτη του μήνα. Η Μαρία πήρε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για δύο βδομάδες σε άλλο μεγάλο ξενοδοχείο city tour της πρωτεύουσας. Ο Θάνος απολύθηκε πριν από δύο μήνες από πολυεθνική διαφημιστική εταιρεία στην οποία δούλευε μαζί με δεκάδες άλλων νέων εργαζόμενων. Η Ζωή έκανε το λάθος να επιχειρήσει να αλλάξει δουλειά στην αρχή της οικονομικής κρίσης και ακόμα ψάχνεται. Ο Νίκος στο εργολαβικό συνεργείο όπου δουλεύει, από έξι τεχνίτες που ήταν αρχικά έχουν μείνει πλέον οι τέσσερις, ενώ από τα Χριστούγεννα δεν έχουν πάρει καμία καινούρια δουλειά τη στιγμή που δούλευαν με σταθερό ρυθμό τρεις καινούριες οικοδομές το μήνα. Στο διπλανό συνεργείο με τους μπογιατζήδες και τους πλακάδες έχουν μείνει τέσσερις από αρχική δύναμη 12 ατόμων.

Ξεκίνησε δυστυχώς ένας οικονομικός πόλεμος με καθημερινά θύματα επιχειρήσεις, σκληρά εργαζόμενους πολίτες και τις οικογένειές τους. Στο mailbox του Συνηγόρου του Εργαζόμενου της G700 καταφτάνουν ήδη τα πρώτα ερωτήματα σχετικά με διαθεσιμότητες, μείωση ωρών εργασίας και περικοπή αποδοχών, αναγκαστικές άδειες.

Ο κίνδυνος να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση, στερώντας εισοδήματα από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι τεράστιος. Η εξέλιξη αυτή πρέπει να αποσοβηθεί πάση θυσία.

Πριν από δύο μέρες το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ κάλεσε τις επιχειρήσεις να αποφεύγουν τις μαζικές απολύσεις, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και αντ' αυτού να προτιμούν τη λεγόμενη «μερική ανεργία».

Να απασχολούν δηλαδή το εργατικό τους δυναμικό λιγότερες μέρες την εβδομάδα ή ώρες εντός της εργάσιμης ημέρας, μειώνοντας αντίστοιχα τις μισθολογικές απολαβές των εργαζόμενων. Επίσης, σύμφωνα με τις προτροπές του Συμβουλίου οι επιχειρήσεις με πρόβλημα θα μπορούν να διακόπτουν την παραγωγή σε επί μέρους τομείς για όσο διάστημα κρίνουν αναγκαίο. Για το χρονικό διάστημα που δεν θα απασχολούνται οι υπάλληλοι, θα μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης που θα χρηματοδοτούνται -και- από δημόσιους πόρους.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να έχουν την ίδια επίδραση στη στήριξη της απασχόλησης και τη διατήρηση του εισοδήματος των εργαζόμενων μ’ αυτή που έχει η ασπιρίνη στον πονόδοντο από φρονιμίτη. Γιατί πολύ απλά, το πρόγραμμα κατάρτισης ναι μεν θα το πληρώνει το κράτος, τον εργαζόμενο όμως ποιος; Πως θα αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα και πως θα αποφευχθεί ο κίνδυνος να επιτείνουμε το καθοδικό σπιράλ της επιβράδυνσης της οικονομίας; Υπό το πρίσμα αυτών των αναπάντητων ερωτημάτων η μερική ανεργία που προτείνει η Επιτροπή αποτελεί μια πρόταση πλήρους ανοησίας.

Και το λέμε αυτό, διότι οι επιχειρήσεις πρέπει πάση θυσία να στηριχτούν και να μην κλείσουν, όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει θυσιάζοντας την απασχόληση και το εργατικό εισόδημα. Δε βρισκόμαστε σε μια ομαλή οικονομικά περίοδο όπου δεν τρέχει μία. Όπως είπε και ο Keynes στα «Essays in Persuasion», «we have got magneto trouble», μας χάλασε το κιβώτιο ταχυτήτων με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του οχήματος. Πρέπει να βρούμε ανταλλακτικό και να το τοποθετήσουμε χωρίς να ξεχαρβαλώσουμε ολόκληρο το σασί. Υπ’ αυτές τις συνθήκες η στήριξη των επιχειρήσεων μέσα από τη δραματική αύξηση της ανεργίας ή της φτώχειας όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά αντιθέτως είναι σαν να αφήνουμε το αυτοκίνητο ακυβέρνητο σε κατηφόρα και χωρίς χειρόφρενο.

Απασχόληση και εισοδήματα πρέπει να στηριχτούν. Όχι στέλνοντας τους άνεργους στο ελληνικό δημόσιο, όπως προτείνει σήμερα η κυβέρνηση δημιουργώντας έτσι μια νέα γενιά συμβασιούχων με οιονεί δικαιώματα μονιμοποίησης στο μέλλον, αλλά λαμβάνοντας αποφασιστικά και στοχευμένα μέτρα, με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2009, για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να ληφθούν για να αναχαιτίσουν τις συνέπειες μιας αναγκαστικής μείωσης των ωρών εργασίας και των αποδοχών ενός εργαζόμενου, είναι τα εξής:

α) Το κράτος καλύπτει το 50% του χαμένου μισθού υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος συνεχίζει να απασχολείται κανονικά στη δουλειά του.

β) Στην περίπτωση που η ανεργία είναι αναπόφευκτη, το κράτος καλύπτει το 80% του τελευταίου μισθού μέχρι την καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής των ρυθμίσεων, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος κάνει εθελοντική κοινωνική εργασία ή συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.

γ) Η επιχείρηση συνεχίζει να πληρώνει ποσό ίσο με τις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου και το κράτος καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, ποσό που αναλογεί στο 44% του συνολικού εργατικού κόστους. Ο εργαζόμενος συνεχίζει κανονικά στη δουλειά του.

δ) Το κράτος παγώνει τη φορολόγηση των προβληματικών επιχειρήσεων και επαναφέρει το αφορολόγητο αποθεματικό εφόσον αυτές διατηρούν τις θέσεις εργασίας καταβάλλοντας το πλήρες εργατικό κόστος.

Σε περίπτωση που οι μειώσεις ωρών εργασίας και αποδοχών γίνονται για προληπτικούς και όχι πραγματικούς λόγους, οι εργαζόμενοι με τη συνδρομή κάποιου δικηγόρου ή του σωματείου τους οφείλουν να καταγγέλλουν τους εργοδότες για μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Η κατάσταση είναι δύσκολη, ωστόσο δε χρειάζεται να μας πιάνει πανικός. Οι πολιτικοί μας πρέπει να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει και να λειτουργήσουν σαν ηγέτες εν καιρώ πολέμου.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι τα παραπάνω μέτρα μπορούν να στηρίξουν απασχόληση και εργατικό εισόδημα μόνο εφόσον ενταχθούν σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο έχει εσωτερική συνοχή και επιδιώκει α) τη δημοσιονομική εξυγίανση (menu of pain), β) την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, γ) τις επενδύσεις σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες και ειδικά την πράσινη οικονομία και την ενέργεια, όχι απλώς το ξόδεμα δημόσιων πόρων, δ) τη δραστική μείωση των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα που ακόμα διατηρούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα παρά τη μείωση του πληθωρισμού. Ειδικά ως προς το τελευταίο χρειάζεται να ανακηρύξουμε το 2009 σε έτος Εθνικών Εκπτώσεων και να φροντίσουμε όλοι να μειώσουμε τις τιμές των προϊόντων που πουλάμε και των υπηρεσιών που παρέχουμε τουλάχιστον κατά 10%. Θα ήταν ανάσα για τους Έλληνες εργαζόμενους και καταναλωτές και εν τέλει για το σύνολο της οικονομίας.

54 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Μα η οικονομία δεν είναι συμπόνοια ή εκδίκηση αγαπητέ. Είναι μηχανική. Στις τιμές συμφωνώ και επαυξάνω A national sale is what we need. Να ξεφουσκώσουν. Δε συμφωνώ όμως με την ανεργία. Ααα και για να μη το ξεχάσω ο ηλεκτρολόγος που χαρατσώνει και στη βαράει να μια στο κεφάλι την τιμή είναι ελεύθερος επαγγελματίας όχι εργάτης οικοδομής. Ο ελεύθερος μπορεί κάλλιστα να ρίξει την ταρίφα να επιβιώσει. Πρόβλημά του.

    ReplyDelete
  4. Και κάτι ακόμα μη το ξεχάσω γιατί βιάζομαι εσύ Κομφούκιε δεν επικροτούσες τα μέτρα της Πετραλιά τις προάλλες; Workfare στο δημόσιο; To workfare στον ιδιωτικό τομέα γιατί σου ξινίζει;

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. ένα τελευταίο και φεύγω. Τις προάλλες πάλι δεν έλεγες απολύσεις στην ύφεση ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Διάβασες το άρθρο μας επιλεκτικά και επιφανειακά.

    ΟΥΔΕΠΟΤΕ κάναμε λόγο για Λαναράδες και Πειραϊκές, αλλά για επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση.

    Ο Λαναράς και όποια άλλη προβληματική επιχείρηση προϋπήρχε ως προβληματική πριν από την κρίση ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία να λάβει επιχορηγήσεις από το κράτος.

    Επαναλαμβάνουμε για να μην εκτροχιαστεί και στριφογυρίσει η συζήτηση σε πράγματα που δεν είπαμε. Η πρότασή μας αφορά σε υγιείς επιχειρήσεις που χρειάζεται για να επιβιώσουν να κάνουν περικοπές λόγω του γυρίσματος του οικονομικού κύκλου. Εκεί πρέπει να βοηθήσει το κράτος με επιδότηση της εργασίας (φοροαπαλλαγές, εισφορές κοκ) και όχι να επιτρέψει την επέκταση της ανεργίας ή το κλείσιμο μιας εταιρείας.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. To aμέσως ανωτέρω στέκει σε απάντηση follow-up σχολίου του gμόσιος

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Nαι, σ' αυτό που απαντάς στον gmosios από την πλευρά μας πάντως δεν υπάρχει αντίρρηση. Ο αέρας να βγει από τις φούσκες, όχι βέβαια από εκεί που η δραστηριότητα είναι flat. 2009 έτος Εθνικών Εκπτώσεων 10% κάτω τουλάχιστον. Να μειώσουν τις τιμέςδικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, συμβολαιογράφοι (να ανοίξει επιτέλους το μαντρί) όλοι όσοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ακρίβειας σ' αυτή τη χώρα.

    ReplyDelete
  14. Όταν το 44% του εργατικού κόστους είναι ασφαλιστικές εισφορές και το σύστημα παραπαίει δε χρειάζεται να πει κανείς κάτι άλλο. Θύματα επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μαζί.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. Άμα υπολογίσουμε στις ΗΠΑ

    α) τους part timers

    β) όσους εργάζονται μειωμένες ημέρες την εβδομάδα

    γ) όσους είναι άνεργοι για περισσότερους από 18 μήνες και δεν προσμετρώνται πλέον ως άνεργοι

    τότε η πραγματική ανεργία είναι 15%

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Βιζαζίστ η εγγονούλα μου;;;;

    Κακό ψόφο νάχεις παληάνθρωπε.

    Το πεπρωμένον της εγγονούλας μου είναι να γίνει πρωθυπουργός γιά να βοηθήσει

    τον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    Το παιδί μας άλλωστε έχει ΚΑΙ πτυχίο.

    ReplyDelete
  21. ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

    Βραχυπρόθεσμα
    δίνεται η μεγαλύτερη ευκαιρία στις αγορές για δίκαιη ανακατανομή του εργατικού δυναμικού, θεωρώ πως είναι λάθος οι φωνές για πάγωμα των απολύσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε πάγωμα προσλήψεων, όποτε νέα μυαλά θα έμεναν στο ράφι(έστω και αυτά τα λίγα που διαθέτει η πατρίς μας) και το παρωχημένο κλίμα καλά θα κρατούσε.
    Μας δίνεται μια ευκαιρία να κατανείμουμε το εργατικό δυναμικό, δηλαδή να έχουμε τον σωστό άνθρωπο στην σωστή θέση, για παράδειγμα δεν χρειάζεται να παρέχουμε εισόδημα σε έναν μη αποδοτικό δημόσιο υπάλληλο όπου θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει οικοδόμος, και αντίστοιχα να έχουμε έναν σερβιτόρο ο όποιος έχει όλα τα προσόντα να πάρει την θέση του(υποθετικά) αλλά λόγω την μονιμότητας του να μη μπορεί.

    Μακροπρόθεσμα
    Η ύφεση στις αγορές μπορεί υπό κατάλληλες στρατηγικές να προσδιορίσει την οικονομία, που πριν την κρίση ήταν ζητούμενο για όλους.
    Όλοι θυμόμαστε τα εκατοντάδες συνέδρια για την κλιματική αλλαγή, τα οποία δεν καρποφόρησαν γιατί προφανώς οι διεθνείς οικονομίες ήταν σε άνοδο,και κανένας δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να επενδύσει στην πράσινη οικονομία.
    Τώρα πληθαίνουν οι φωνές για αυτήν και δημιουργούνται διαφορετική συσχετισμοί.
    Η πράσινη οικονομία είναι το μαγικό φίλτρο πλέον για την ανάκαμψη των αγορών ή μάλλον καλύτερα είναι η σωτηρία του πλανήτη.

    Συμπερασματικά
    1)ανακατανομή εισοδήματος
    2)προσδιορισμό της οικονομίας

    Είναι ευκαιρία λοιπόν να πετάξουμε να την παρωχημένη κουλτούρα στα σκουπίδια και να φορέσουμε την μεταρρυθμιστική.
    Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα δεν γίνεται συνέχεια να πετάμε το μπαλάκι η μια γενιά στην άλλη, μέσα από αυτή τη κρίση ας αλλάξουμε τους συσχετισμούς και ας δημιουργήσουμε την βάση από οικονομία της υπερκατανάλωσης σε οικονομία παραγωγής και κατανάλωσης.

    ReplyDelete
  22. erratum
    ανακατανομή εισοδήματος σε ανακατανομή εργατικού δυναμικού

    ReplyDelete
  23. ALESANDRO συμφωνούμε ότι η κρίση αποτελεί ευκαιρία για τους νέους. Όμως για να γίνει leveling του λεγόμενου generational playing field, όπως συζητήσαμε τις προάλλες με αφορμή συνέντευξη του Kotlikoff με τίτλο Social Security for the Young, η προϋπόθεση είναι να υπάρξει ξεφούσκωμα τιμών τόσο σε βασικά προϊόντα όσο και assets και να μην ξεφύγει η ανεργία των νέων σε δυσθεώρητα επίπεδα. Επίσης ευκαιρίες και επιχειρηματικές θα δημιουργηθούν εάν κι εφόσον μπούμε με τα μπούνια στην προώθηση της πράσινης οικονομίας.

    ReplyDelete
  24. Το θέμα είναι ότι μένει ατιμώρητη η διεθνής αλητεία, που έχει το Αρχηγείο της στο Μανχάταν, και που ευθύνεται για τη κρίση.

    ReplyDelete
  25. Επέστρεψα μόνο για λίγο δυστυχώς. Εγώ αυτό που λέω αγαπητέ μου κομφούκιε είναι ότι δεν μπορεί οι καλοί εργαζόμενοι να πληρώνουν για τις κακές επενδύσεις ορισμένων. τις μ*κίες κάποιων δηλαδή να τις πληρώνουν όλοι με κλείσιμο εταιρειών και ανεργία και μειώσεις μισθών. Δεν υπάρχει ούτε ηθική ούτε λογική σ' αυτό το επιχείρημα. Εδώ υπάρχουν παράπλευρες απώλειες άμαχου πληθυσμού. Κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. ΟΙ "ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ" ΕΚΛΟΓΕΣ

    Η εκλογολογία είναι μια απο τις μεθόδους συσπείρωσης μιας παράταξης και δημιουργίας αστάθειας στον αντίπαλο.Επιτρέπει την καταγραφή των πελατειακών αιτημάτων και την " συντόμω, πλήν ευθέτω χρόνω" ,ικανοποίησή τους.Για μια παράταξη, που τη μόνη πολιτική που ξέρει να κάνει είναι η πελατειακή,είναι ευλογία ο παρατεταμένος προεκλογικός χρόνος.Γιαυτό και θα συνεχιστεί με καθοδήγηση του Μαξίμου.Απο την άλλη η παρατεταμένη αναμονή προκαλεί κόπωση στο προεκλογικό σώμα και φθορά του αντιπάλου.Αυτά, σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του Χαγάνου, ο οποίος "δεν ορρωδεί προ ουδενός" προκειμένου να "γράψει προσωπική ιστορία",με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν παρά στη "κατάλληλη ώρα" και όχι πάντως πρίν τις Ευρωπαικές.
    Υπάρχει βέβαια μια πιθανότητα ανοιχτή να γίνουν ταυτόχρονα Εθνικές και Ευρωπαικές.Αλλά δεν θα το διακινδυνεύσει ο Χαγάνος τέτοιο παιχνίδι,γιατί ο στόχος του να έλθει δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές ή να είναι κοντά και με μικρή διαφορά εξυπηρετείται καλύτερα απο το σκηνικό των Ευρωεκλογών.
    Οσοι λοιπόν έχετε σοβαρότερα πράματα να κάνετε μη τα αναβάλεται λόγω επικειμένων εκλογών.Οι εκλογές απο δώ και στο εξής ΘΑ επίκεινται αλλά δεν θα γίνονται όσο και αν τις ζητάνε οι χιλιάδες κοψοχέρηδες, και προΠαντός αυτοί.

    ReplyDelete
  29. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  30. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  31. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  32. Από ποιούς κινδυνεύει η Πατρίς;

    Ούτε ο Χαγάνος, ευτυχώς, δεν μπορεί να τη βλάψει.Γιατί δεν κυβερνά αλλά κυβερνά η ΕΕ.Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙς ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥ ΞΕΦΥΓΟΥΝ.Και τα πάει καλά.Εβαλε την Αστυνομία του ΠΑΜΕ να ελέγγχει τους εργαζόμενους την Πλατεία Συντάγματος και τα Εξάρχεια, την ΚΝΕ να ελέγχει τα Πανεπιστήμια και την Αλεκα να ελέγχει το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ.Και επειδή το ΚΚΕ είναι η μόνη μιλιταριστική οργάνωση στην Ελλάδα με επιχειρισιακή αρτιότητα τα πάει μια χαρά.
    Απο ποιούς κινδυνεύει η Πατρίς;

    ReplyDelete
  33. Το πρόβλημα ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ Η ΣΦΗΚΟΦΩΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΑΝΧΑΤΑΝ.
    Εμείς εδώ,μπορεί να μας βλέπουν και να μας περιγράφουν ως Χαγανία οι χαγανόφιλοι,αλλά ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ.

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  38. Κομφούκιε έχεις την τάση μερικές φορές να ακροβατείς επικίνδυνα ανάμεσα στην οικονομική και την ηθικολογία, με τη ηθικοπλαστική οικονομικοφανή ανάλυση στο τέλος να κυριαρχεί.

    Ο gmosios έχει δίκιο σ' αυτό που λέει: είναι ανήθικό και οικονομικά αναποτελεσματικό την οικονομική αποτυχία και το σκάσιμο της φούσκας της παράλληλης αγοράς στις ΗΠΑ να την πληρώνει, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, ο επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος μιας υγιούς εταιρείας στην Ελλάδα. Κι εμείς να επικροτούμε από πάνω επειδή θεωρούμε ότι καλά να πάθουν αφού είναι μπουρτζόβλαχοι διαιτολόγοι τη στιγμή που μάλιστα δεν είναι.

    Η κρίση είναι ευκαιρία για ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ναι, αλλά αυτές δεν μπορεί να είναι αυξήστε την ανεργία για να "σπάσει το απόστημα των διαιτολόγων". Χρειάζεται 1. δημοσιονομική εξυγίανση με στόχο την ανάκτηση της αξιοπιστίας στο εξωτερικό, 2. ενίσχυση της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, 3. μείωση τιμών τουλάχιστον 10% σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες (κανείς γιατρός ή υδραυλικός ή προμηθευτής σούπερμαρκετ δεν πρόκειται να πάθει κάτι αν μειωθούν τα υπερκέρδη που τσεπώνει καθημερινά σε βάρος του καταναλωτή, καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί, αντιθέτως θα ενισχυθεί και η κατανάλωση που τώρα έχει υποδιπλασιαστεί), 4. επενδύσεις σε υποδομές και πράσινη οικονομία (πχ να φτιάξουμε όλα τα κτίρια ώστε να εξοικονομείται ενέργεια). 5. στήριξη της απασχόλησης

    Από εκεί και πέρα, ακόμα και αν αφήσουμε κατά μέρους το policy, και δεχτούμε την ηθικολογική ανάλυση ο τρόπος με την οποία την εφαρμόζεις ανά περίπτωση χαρακτηρίζεται από προκατάληψη. Για παράδειγμα στην ανάλυση που κάνεις με αφορμή το ερώτημα κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει μια λύση Kotlikoff στην Ελλάδα, σου φαίνεται περισσότερο πρόβλημα ο χλιδάεργος, αλλά πας πάσο σε όλα τα στραβά της οικονομίας των ΗΠΑ την αξία των οποίων υποβαθμίζεις. Χαρακτηριστικά λες έστω ότι το ένα, έστω ότι το άλλο, έστω ότι το τρίτο. Και τα έστω αναφέρονται στα πλέον σημαντικά πράγματα δηλαδή ότι το 70% της οικονομίας των ΗΠΑ είναι κατανάλωση, ότι το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό κατέχει 13 πιστωτικές κάρτες και μόλις 5,000 δολάρια σε καταθέσεις γεγονός που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, ότι η κατανάλωση έχει πέσει στα τάρταρα και δε φαίνεται να υπάρχει επιστροφή, ότι η ανεργία συνεχώς αυξάνεται. Και έτσι, κάπως αυθαίρετα, επειδή με βάση την προσωπική αξιολογική σου κρίση το ένα φαινόμενο, του χλιδαέργου, είναι ηθικά πιο κατάπτηστο από το άλλο, το να είσαι χιλ μπίλυ με 13 πιστωτικές, βγάζεις το συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο η ανεργία για να ξεκαθαρίσει το σύστημα και ότι στις ΗΠΑ που έχουν παραγωγή θα κρατηθεί σε μικρότερα επίπεδα.

    Με όλο το σεβασμό το επιχείρημα αυτό μπάζει από παντού.

    Αυτό που θα μπορούσε κανείς να πει χωρίς να προβεί σε ηθικολογικές αναλύσεις που δεν είναι τίποτα περισσότερο από προσπωπικές αξιολογικές κρίσεις και ταξινομήσεις χαρκατηριολογικών προτύπων και συμπεριφορών, είναι ότι οι ΗΠΑ επειδή έχουν ισχυρή νέα ηγεσία που την εμπιστεύεται ο κόσμος, επειδή θα ρίξουν χρήμα στην οικονομία, επειδή έχουν τη δυνατότητα να κόβουν χρήμα εξαπατώντας έτσι τους πιστωτές τους μέσα από τη δημιουργία πληθωρισμού, επειδή το δολάριο είναι διεθνές νόμισμα συναλλαγών, επειδή έχουν παραγωγικό ιστό, θα ζήσουν μεν πιο επώδυνα την κρίση (συστολή ανάπτυξης, έκρηξη χρέους, ελλειμμάτων -ήδη συμβαίνει, ανεργία ίσως διψήφια), όμως θα βγούν πιο γρήγορα από τη δίνη της κρίσης.

    Αντίθετα η Ελλάδα η οποία αρχικά θα βιώσει πιο ήπια τις επιπτώσεις της κρίσης, χλιδάεργη ή όχι, αν δεν κάνει αυτά που πρέπει και κουτσοβολευτεί ή αρχίσει την ηθικολογία θα κινδυνεύσει να πάει σε μια παρατεταμένη περίοδο στασιμοπληθωρισμού με καταστροφικές συνέπειες σε βάθος χρόνου, και πιθανό αποτέλεσμα τη χρονική στιγμή που οι άλλοι θα βγαίνουν εμείς να είμαστε ερείπια.

    ReplyDelete
  39. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  40. Μετά έχουμε ένα 50% περίπου με μέση ή φυσιολογική λεγόμενη νοημοσύνη, ΙQ 90-110, που ανάλογα με την προσπάθειά τους είναι ικανοί να γίνουν από ρεμάλια μέχρι ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ και εννοώ ΤΩ ΟΝΤΙ σπουδαίοι.

    Αισιόδοξη εκτίμηση.

    ReplyDelete
  41. Gia poies epixeiriseis milate? Gia poious ergazomenous? Gia oles kai olous osoi 0a exoun problhma apo thn krish 'h mono gia autes pou eseis krinete oti 0a htan ugieis upo kanonikes sun0hkes? Pws 0a apofasistei ayto?

    Dhladh na plhrwnoume ergates pou den kanoun tipote? Afou h paragogh trofodoteitai apo thn katanalwsh kai katanalwsh den uparxei. Ousiastika auto pou lete 0a ekane thn agora na parameinei opws exei (kai sthn Ellada einai xalia), epidotoumenh apo to kratos, mexri na bgoume apo thn krish. Etsi de 0a bgoume apo thn krish pote. Aplws 0a kataspatalhsoume dhmosio xrhma gia na synthroume aparadektes katastaseis.

    Kratikh sthri3h gia diar0rwtikes allages se mia etairia gia na ginei pio apodotikh kai ligotero spatalh, enta3ei na to katalabw. Alla me aithseis/business plans ktl pou na dhkaiologoun thn sthri3h. Kai h sthri3h me morfh daneiou, estw kai mhdenikou tokou, estw kai me poly megalo xroniko diasthma apoplhrwmhs. Kratikh sthri3h gia epanekpaideush, nai. Kai mporei auto na ginei me sumplhrvsh tou mis0ou an kapoios anagkastika upoapasxoleitai. Sugkekrimena erga upodomwn, pali nai. Kai mesw ellhnikwn etairiwn. Erga sugkekrimena kai stoxeumena.

    Alla ti "o ergazomenos sunexizei kanonika th douleia tou" kai "pagwma forologhshs problhmatikwn epixeirhsewn" einai auta? Poia douleia kai poia epixeirhsh? Autes pou den exoun 0esh se periodo akmhs, emeis 0a tis sunthroume se periodo ufeshs? Giati? Gia na leme oti uparxei oikonomikh drasthriothta? Ma de 0a uparxei.

    ReplyDelete
  42. Παρακαλώ θερμώς επειδή είμαι κομμάτι concrete μπορείτε να μου πείτε ΠΟΙΑ είναι η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ή ΤΙ νοείτε εσείς ως πραγματική οικονομία στην Ελλάδα ΚΑΙ, ευγενώς, ΔΩΣΑΤΕ μου ένα παράδειγμα ώστε να ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΩ πως είμαστε στο ίδο μήκος κύματος.

    ΕΠΙΣΗΣ, είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που ετεροαπασχολούνται από τους ανέργους, δουλεύουν κατά πλειοψηφία σε δουλειές της ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ περί το Κολωνάκι, δλδ από πωλητές στον Καρούζο μέχρι receptionist στον Γερμανό KAI >>50% θα χάσουν την ετεροαπασχόλησή τους.

    ΤΙ προτείνετε επ' αυτού. ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ τα ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ !!!!!!!!!!!!!!! που έχει ο βλαχο-καρούζος σε ακτίνα ΜΟΛΙΣ 500 ΜΕΤΡΩΝ;;;;;;

    ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ των ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ!!!!!!

    Γιά πείτε μου έτσι για να καταλάβω.

    ReplyDelete
  43. H μήπως να δώσουμε φοροαπαλλαγές στο βλαχο-TGI Friday's στην Νεοφύτου Βάμβα επειδή απασχολεί καμμιά 50ριά χαζάδια, που όπως και στα μεξικάνικα εστιατόρια πάνε στους Ελληνες ΕΣΧΑΤΟΒΛΑΧΟΥΣ που έχουν γενέθλια και τραγουδάνε το Cliche' "Xου χα χο, χαχαχα χουχουχουρό"

    ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΩΣΗ του ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ την οποίαν οι Καισαριανές και οι Βύρωνες θεωρούν

    CHIC NIGHT OUT in Kolonaki

    ReplyDelete
  44. xaaaaaaaaaaaaaaaaaxaxaxaxaxaxa

    Σε καλό μου, με έκανα και γέλασα

    ReplyDelete
  45. "α) Το κράτος καλύπτει το 50% του χαμένου μισθού υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος συνεχίζει να απασχολείται κανονικά στη δουλειά του."

    Τα μέτρα που προτείνει το Εcofin για "πλασματική ανεργία" έχουν στόχο απλώς να παρακάμψουν την εργατική νομοθεσία.
    Αντί να σου δώσω αποζημίωση 6, 8 ή 12 μήνες και να σε απολύσω,
    σε παρκάρω σπίτι, δεν σε πληρώνω και άμα κάνει ξαστεριά σε παίρνω πίσω.
    Επίσης οι επιχειρηματίες με αυτό το ελαστικο καθεστώς δεν δεσμεύονται από τους περιορισμούς στις ομαδικές απολύσεις.

    Όσοι είναι αχρείαστοι σε μία επιχείρηση δεν μπορεί να
    επιδοτείται η παραμονή τους σε αυτή.
    Γιατί όταν μία επιχείρηση δεν χρειάζεται κάποιον, δεν μπορεί να δίνει ακόμη και το 50% του μισθού και το κράτος να επιδοτεί με το άλλο 50% θέσεις μη παραγωγικές.
    Καλύτερα να τους απολύουν, ώστε παίρνουν την αποζημίωση. Κατόπιν ας τρέξουν προγράμματα επανακατάρτισης και επιδότησης εργασίας και ασφαλιστικών εισφορών των ευαίσθητων ομάδων όπως οι "50 φεύγα", οι γυναίκες και οι νέοι.

    Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη μερίδα του εργατικού δυναμικού εργάζεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου η μαύρη εργασία είναι κανόνας.
    Γεγονός που δυσκολεύει πολύ την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα τέτοιων ρυθμίσεων.

    ReplyDelete
  46. "δ) Το κράτος παγώνει τη φορολόγηση των προβληματικών επιχειρήσεων και επαναφέρει το αφορολόγητο αποθεματικό εφόσον αυτές διατηρούν τις θέσεις εργασίας καταβάλλοντας το πλήρες εργατικό κόστος."

    Πώς ορίζονται οι προβληματικές επιχειρήσεις;
    Εάν μία μεγάλη βιομηχανία είχε πέρυσι 20 εκ. ευρώ κέρδη και φέτος 2 εκ. ευρώ ζημίες είναι προβληματική;
    Οι τράπεζες που πήραν το πακέτο των 28 εκ. σίγουρα πάντως δεν είναι προβληματικές και καλώς στηρίχτηκαν.
    Θα μπορούσε να είναι κριτήριο καταρχάς πόσο πολλαπλασιαστικά για την υπόλοιπη οικονομία λειτουργεί ένας μία επιχείρηση ή ένας κλάδος επιχειρήσεων.
    π.χ. ο τουρισμός παράγει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία.

    ReplyDelete
  47. Ή για να το γυρίσουμε στην πράσινη οικονομία,

    γιατί η κυβέρνηση έδωσε άδειες για φωτοβολταϊκά μόνο σε Πελοπόννησο και Κρήτη;
    Και από που θα χρηματοδοτηθούν οι πράσινες επενδύσεις (έστω μόνο σε Κρήτη και Πελοπόννησο) όταν σε χρόνια κρίσης ο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μειώνεται (!!!).

    ReplyDelete
  48. Η χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας προφανώς θα μπορούσε να γίνει με την έκδοση κρατικών ομολόγων ή με ιδιωτική συμμέτοχη ή με κάποιο δάνειο.
    Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση, όταν μιλάμε για έργα με χαμηλό επενδυτικό ρίσκο.
    Επίσης τα φυσικά χαρακτηριστικά της χώρας μπορούν να εγγυηθούν πολλή υψηλή αποδοτικότητα συγκριτικά με άλλες. Άρα θα μπορούσαμε υπό κάποιες προϋποθέσεις να εξάγουμε ενέργεια, όπου κάτι τέτοιο θα είχε αντίκτυπο στην μείωση του ελλείμματος εξωτερικών συναλλαγών.
    Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν καταστρώσει τα σχέδια τους και ετοιμάζουν υψηλές επενδύσεις, ενώ η δικιά μας κυβέρνηση ασχολείται με τον Μανώλη.
    Το παγκόσμιο τοπίο αρχίζει να αλλάζει νέες καταστάσεις διαμορφώνονται τις οποίες πρέπει να αξιολογήσουμε και να δράσουμε. Οι πολιτικοί μας ηγέτες δεν τις έχουν αντιληφθεί ακόμα, ενώ ο λαός εν μέσω κρίσης συνεχίζει τις επιδρομές του στα μπουζούκια. Πραγματικά δεν ξέρω προς τα πού οδεύουμε.

    ReplyDelete
  49. ventriloquist μάλλον κι εσύ στο πόδι το διάβασες το άρθρο. Η πρόταση που καταθέσαμε αφορά σε επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, ξενοδοχεία city tour κοκ, οι οποίες προ εξαμήνου είχαν υψηλό κύκλο εργασιών και ήταν κερδοφόρες και τώρα έχουν δραματική μείωση του όγκου των πωλήσεων λόγω ύφεσης της οικονομίας και αρχίζουν να μετράνε ζημίες. Δεν μιλάμε για το Λαναρά που μια ζωή ήταν προβληματική επιχείρηση και ούτως ή άλλως δεν έχει καμία τύχη. Και ο ΣΕΒ και ο ΣΒΒΕ αυτή τη στιγμή παρόμοιες προτάσεις καταθέτει. Αυτοί που καταθέτουν ακραίες απόψεις είναι το ΕΒΕΑ και τα συνδικάτα.

    Κομφούκιε "πραγματική οικονομία" θεωρείται η οικονομία εκτός του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έτσι καταχωρείται και στην ΕΚΤ σαν businesses of the non-financial sector.

    Μέσα σ' αυτή την πραγματική οικονομία υπάρχουν αερητζίδικες δραστηριότητες κυρίως στο εμπόριο. Ο καρούζος όπως λες και άλλοι. Εκεί ας φροντίσουν οι έμποροι να ρίξουν τις τιμές να πάνε σε περίοδο ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ για όλο το 2009 για να τονώσουν τη ζήτηση, αλλιώς δεν υπάρχει κρατική μέριμνα για αυτούς.

    Υπάρχουν όμως και άλλες δραστηριότητες πλην εμπορίου τις οποίες δεν μπορέι να κοιτάμε να καταρρέουν. πχ βιομηχανία Διαβάστε τη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΒΒΕ κυρίου Μυλωνά στις 13 Δεκεμβρίου 2008

    ReplyDelete
  50. panagriotatos, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε μια μικρομεσαία εξαγωγική βιοτεχνία παραγωγής θρησκευτικής εικόνας και ειδών λαϊκής τέχνης ας πούμε και μια εμπορική επιχείρηση ή μια επιχείρηση συμβούλων που δουλεύει με πακέτα της ΕΕ και υπεργολαβίες του δημοσίου.

    Αν πάρει πίσω η κυβέρνηση όλα τα επιδόματα που έδωσε σε ειδικές ομάδες του δημοσίου από Νοέμβριο και μέχρι χτες (25 ευρώ χτες σε όλους τους συνεργάτες των βουλευτών, 200 ευρώ από 125 στους επιθεωρητές εργασίας + 3,5 εκ ευρώ έξοδα κίνησης του ΣΕΠΠΕ, επίδομα ρουχισμού 40 ευρώ στο Πολιτισμού, 550 ευρώ στους υπαλλήλους Περιφερειών από 240, 50% των εσόδων του Εθνικού Τυπογραφείου στος υπαλλήλους του ΥΠΕΣ, και άλλα τώρα μην το κουράσουμε) έχουμε ήδη τα λεφτά για Ένα Ταμείο Ενίσχυσης της Απασχόλησης για το 2009.

    Επίσης επαναλαμβάνουμε ότι η πρόταση που κάνουμε έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2009 και ΔΕΝ στοχεύει να στηρίξει τα Friday's και τον Καρούζο. Εκεί είπαμε Ενθικές Εκπτώσεις τουλάχιστον 10% κάτω σε όλα.

    Στα φωτοβολταϊκά λιμνάζουν επενδύσεις αξίας 2 δις αυτή τη στιγμή.

    ReplyDelete
  51. Όσοι είναι αχρείαστοι σε μία επιχείρηση δεν μπορεί να
    επιδοτείται η παραμονή τους σε αυτή


    Ναι υπό ποιες συνθήκες είναι όμως αχρείαστοι; Υπό συνθήκης ανάπτυξης και υψηλής απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας άρα καλώς υποάρχει κινητικότητα ή υπό συνθήκες βαθιάς ύφεσης; Και ισχύουν οι ίδιοι κανόνες στη μία και την άλλη περίοδο; Είναι σοφό στην ύφεση να απαντάμε με προκυκλικές οικονομικές πολιτικές; Είναι η ύφεση το τίμημα που πληρώνουμεγια τις υπερβολές της ανάπτυξης;

    Στο επόμενο άρθρο που μόλις αναρτήσαμε ο Krugman επιχειρεί να απαντήσει σ' αυτού του είδους τα ερωτήματα.

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. Όσες φορές έχω ακούσει ή διαβάσει μέχρι τώρα κριτικές για το μειωμένο ωράριο ως μέσο αποφυγής των απολύσεων, έχω αντιληφθεί πως το μέτρο αυτό θεωρείται απλώς αναποτελεσματικό και ανίσχυρο ή το πολύ-πολύ ανόητο. (Εγώ δεν το βλέπω καθόλου σαν ανοησία…) Σκέπτομαι βέβαια ότι ίσως είμαι ανενημέρωτος, λόγω εργασιακού φόρτου και ενδεχομένως αυτά που θα αναφέρω να είναι είδη γνωστά, όμως βλέπω παράλληλα και το δικό σας άρθρο να κινείται στο ίδιο περίπου το μήκος κύματος με αυτά που διαβάζω και ακούω έως τώρα. Δεν διαφωνώ καθόλου με το άρθρο και τις λύσεις που προτείνει, απλά ανησυχώ με τον μάλλον χλιαρό τρόπο που αντιμετωπίζουμε όλοι το μέτρο του μειωμένου ωραρίου. Γι αυτό τον λόγο θα προσπαθήσω παρακάτω να αποδείξω πως, στην πραγματικότητα το μειωμένο ωράριο ζημιώνει την τάξη των υπάλληλων συνολικά, περισσότερο από ότι οι απολύσεις και μάλιστα με διαφορά!

    Δεν ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο μέσος έλληνας εργοδότης με το που ξυπνά το πρωί σκέφτεται πως να εκμεταλλευτεί και να καταπιέσει τους εργαζομένους του. Από την άλλη όμως δεν έχω και την αφέλεια να πιστεύω πως το πρώτο μέλημα των εργοδοτών είναι η ευημερία των εργαζομένων τους. Οι εργοδότες και αυτοί μέσα στη δύνη της κρίσης, κοιτούν πρωτίστως πώς να διασώσουν τα εισοδήματα και τις επιχειρήσεις τους. Πώς εξηγείται λοιπόν τον τελευταίο καιρό να τους ακούμε να προτείνουν με θέρμη το μειωμένο ωράριο αντί για τις απολύσεις; Είναι τόσο ζωηρό το ενδιαφέρον τους για την τύχη των εργαζομένων τους;

    Όπως ξέρουμε πολύ καλά, κανένας σοβαρός εργοδότης δεν προχωρά σε απολύσεις ελαφρά την καρδία. Διότι αφενός η απόλυση συνεπάγεται κάποιο κόστος για αποζημίωση, αλλά και αφετέρου επειδή η απόλυση αποδυναμώνει το εργατικό δυναμικό της εταιρίας του και δυσκολεύει την επιχείρησή του να αντεπεξέλθει σε ενδεχόμενη αύξηση πωλήσεων, μειώνοντας συνεπώς και της δυνατότητες ανάκαμψης της. Είναι λογικό λοιπόν και αναμενόμενο, να προτιμήσει ο εργοδότης να επωμιστεί ο ίδιος μέρος του κόστους της κρίσης στην επιχείρησή του, προκειμένου να μην απολύσει περισσότερους εργαζόμενους από ότι είναι απολύτως αναγκαίο.

    Αντίθετα το μειωμένο ωράριο δεν φαίνεται να έχει τα αντισταθμίσματα και τις δικλίδες ασφάλειας (αποζημίωση, αποδυνάμωση κ.λ.π) που έχει η απόλυση και είναι ξεκάθαρα πολύ πιο προσαρμοσμένο στα συμφέροντα (κομμένο και ραμμένο μάλλον) του εργοδότη. Για παράδειγμα σε μία επιχείρηση με 100 εργαζομένους, έστω ότι έχουμε μείωση πωλήσεων και παραγωγής κατά 20%. Κανένας εργοδότης δεν θα έσπευδε άμεσα να απολύσει για τον λόγο αυτό τους 20 από τους 100 υπάλληλους του. Θα έκανε «κουράγιο» και θα απέλυε μόνο 5-10 από αυτούς, δίνοντας τους και τις αποζημιώσεις τους. Έτσι το συνολικό (αθροιστικό) εισόδημα των 100 υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 5% στην χειρότερη περίπτωση, αν συνυπολογίσουμε τις αποζημιώσεις και το ταμείο ανεργίας. Εάν όμως ο συγκεκριμένος εργοδότης έχει την δυνατότητα της μείωσης του ωραρίου, ευχερέστατα και άμεσα θα μειώσει της εργάσιμες ημέρες σε 4 και τους μισθούς των εργαζομένων του κατά 20%, μετα-κυλίοντας σε αυτούς όλο το βάρος της κρίσης. Τότε το συνολικό (αθροιστικό) εισόδημα των 100 υπαλλήλων θα μειωθεί κατά 20% δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από ότι με τις απολύσεις.

    Έτσι εξηγείται λοιπόν ξεκάθαρα γιατί οι εργοδότες τόσο επίμονα προτείνουν τη μείωση του ωραρίου αντί της απόλυσης. Δεν τους συμφέρει απλώς, τους συμφέρει τρελά, ενώ παράλληλα είναι κόλαφος για το συνολικό εισόδημα των υπαλλήλων! Όπως και να έχει, το κόστος αυτής της διεθνούς κρίσης θα πληρωθεί αθροιστικά από τους υπάλληλους και τους εργοδότες. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «zero sum game» στο οποίο, ότι γλιτώνει ο ένας το πληρώνει ο άλλος. Και προφανώς το μειωμένο ωράριο είναι ένας μοχλός που μετακυλύει μέρος του κόστους από τους εργοδότες στους υπάλληλους.

    Είναι πολύ σημαντικό να επισημάνω επίσης, πως όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε περιπτώσεις που ο εργοδότης είναι σοβαρός και τον χαρακτηρίζουν ο σεβασμός προς τους νόμους και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του. Σε αντίθετη περίπτωση, το μέτρο του μειωμένου ωραρίου στα χέρια ενός κακού εργοδότη μπορεί να καταλήξει πραγματικός εργασιακός εφιάλτης. Θα υπάρξουν πιθανόν περιπτώσεις εργοδοτών, που θα αναγκάσουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται (ανεπίσημα) 5 ημέρες την εβδομάδα, ενώ θα πληρώνονται (επίσημα) για 4 μέρες! Ή ακόμα θα εργάζονται οι υπάλληλοι κανονικά, αλλά θα δηλώνει ο εργοδότης στο ΙΚΑ πως εργάζονται λιγότερο, ώστε να γλιτώσει μέρος των εισφορών! Όσοι από εμάς έχουν δουλέψει αρκετά σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, μπορούν νομίζω να καταλάβουν πόσο εύκολα τέτοια μέτρα μπορούν να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην ελληνικό ιδιωτικό τομέα.

    Ας δούμε λίγο τώρα και τις επιπτώσεις την ευρύτερη οικονομία. Αφού, όπως είδαμε παραπάνω, το μειωμένο ωράριο όταν εφαρμόζεται, μειώνει το συνολικό εισόδημα των υπαλλήλων περισσότερο και από τις απολύσεις, προφανώς πρόκειται να πλήξει ανάλογα και την αγοραστική δύναμη μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας, εάν εφαρμοστεί ευρέως. Και δεδομένου ότι η παρούσα κρίση πηγάζει κυρίως από την μείωση της αγοραστικής δύναμης της πλειοψηφίας του πληθυσμού, το μέτρο αυτό λογικά θα επιδεινώσει την κρίση!

    Άλλωστε και η Αμερική την εποχή της δεκαετίας του 1930 κατόρθωσε να ορθοποδήσει μόνο όταν ο Ρούσβελτ διαδέχτηκε τον Χούβερ και εφήρμοσε το περίφημο “New Deal”. Να θυμίσω πως ο Ρούσβελτ τότε, έβγαλε την Αμερική από την κρίση, ενδυναμώνοντας τα συνδικάτα και ενισχύοντας τους μισθούς, οπότε αποκαταστάθηκε και η αγοραστική δύναμη του πληθυσμού. Και ιστορικά δηλαδή ακόμα, προκύπτει ότι η λύση στα σημερινά οικονομικά προβλήματα βρίσκεται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που μας οδηγούν μέτρα όπως η μείωση του ωραρίου και γενικότερα η μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

    Ελπίζω να μην σας κούρασα
    Δ.Ξ.

    ReplyDelete