Friday, February 6, 2009

Ευθύνη όλων το οικολογικό έλλειμμα της Αθήνας

*Σχόλιο της G700 για το ένθετο Metropolis Weekend της αθηναϊκής free-press Metropolis

Η πρόσφατη διένεξη μεταξύ κατοίκων και Δήμου Αθηναίων για το πάρκινγκ της Κυψέλης, έφερε στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά το περιβαλλοντικό αδιέξοδο της πόλης της Αθήνας, αλλά και τη συλλογική υποκρισία που μας χαρακτηρίζει όλους σε θέματα περιβάλλοντος.

Προφανώς, στην πιο πυκνοκατοικημένη και οικιστικά κορεσμένη περιοχή της Ευρώπης, την Κυψέλη, απαιτούνται δεκάδες πάρκα και πράσινο που σήμερα δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Προφανώς, στην Κυψέλη απαιτούνται επίσης δεκάδες χώροι στάθμευσης για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους όσοι σήμερα φωνάζουν και ωρύονται για την έλλειψη πρασίνου και ανοιχτών χώρων.

Προφανώς, στην Κυψέλη όπως και στην υπόλοιπη Αθήνα, θα έπρεπε επιτέλους να βγούμε και να καταγγείλουμε το τεράστιο οικολογικό έλλειμμα που χαρακτηρίζει την περιοχή της Αττικής: με τα αιωρούμενα επικίνδυνα σωματίδια, το μποτιλιάρισμα, το πρόβλημα των σκουπιδιών, την ηχορήπανση, την αισθητική ρύπανση, την αυθαίρετη δόμηση, τα ενεργοβόρα πεπαλαιωμένα κτίρια.

Όμως δεν το κάνουμε. Δήμος και πολίτες, συμμέτοχοι όλοι μαζί στο έγκλημα, μόνο συμφεροντολογικά κινούμαστε κάθε φορά που θέλουμε να επιδείξουμε υστερόβουλα την οικολογική μας ευαισθησία.

Η εκάστοτε δημοτική αρχή αυτό το οποίο οφείλει να κάνει σε συνεργασία με το επίσημο κράτος είναι να προωθήσει την περιβαλλοντική διακυβέρνηση και να αναπτύξει την πράσινη οικονομία στα του Δήμου της. Πράσινες σκεπές, εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα δημοτικά κτίρια, αλλά και αυτά του οικιακού και εμπορικού τομέα, ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις και σταδιακό κλείσιμο του κέντρου της πόλης στα αυτοκίνητα, ανακύκλωση και επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών είναι μερικά από τα πράγματα για τα οποία πρέπει όλοι να πιέζουμε καθημερινά και να μην κάνουμε πίσω.

Όμως, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η μάχη για την αντιμετώπιση του οικολογικού ελλείμματος της Αθήνας δεν είναι αποκλειστικά μια πολιτική μάχη ενάντια στην εκάστοτε δημοτική αρχή. Είναι επίσης μια διαρκής προσωπική μάχη η οποία ξεκινάει και δίνεται από τον καθέναν από εμάς ατομικά. Όταν κυκλοφορούμε μέσα στην πόλη με το αυτοκίνητο και δε χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν συνωστιζόμαστε όλοι σε μία περιοχή, δε θέλουμε τους ΧΥΤΑ, αδιαφορούμε για το αν τα σκουπίδια μας πετιούνται σε παράνομες χωματερές, οδηγούμε μηχανάκι με βγαλμένη εξάτμιση, δεν ανακυκλώνουμε, δε φροντίζουμε να μονώσουμε το διαμέρισμα στο οποίο κατοικούμε για να μην έχει απώλειες σε ήχο και θερμότητα, ε τότε, είμαστε πραγματικά άξιοι τις μοίρας μας.

23 comments:

  1. Εγω πάντως έχω βάλει το διαμέρισμά μου στη εφημερίδα για πούλημα και σκοπεύω να πάω να αγοράσω στη Γαλική ύπαιθρο. Θα αγόραζα στην Ελληνική αλλά δυστυχώς ζω στην επαρχία εδώ και δύο χρόνια. Σε τελική ανάλυση, αν αυτά που βλέπεις να γίνονται και να υπάρχουν γύρω σου είναι κακά, οι άνθρωποί είναι κακοί. Δε χρειάζεται να είσαι άνθρωπος με δύναμη. Μία οδική συμπεριφορά, ένα χαμόγελο, το πως σκουντάς ή μιλάς σε ένα συνωστισμένο χώρο, η ζώνη ποτ φοράς δε φοράς στη παιδιά σου, το αν χτυπάς ή δε χτυπάς τα παιδιά σου, η ζελατίνα από τα τσιγάρα που πετάς μπροστά στο περίπτερο, η αναίδεια κλπ, κλπ είναι που σε κάνουν κακό.

    ReplyDelete
  2. @Φωφώ, Θεομήτωρ της Ελλάδος

    Διαγράφουμε αυτό το σχόλιο λόγω ανάρμοστης φρασεολογίας,που σκοπό έχει να βλάψει το μπλόγκ, τη στιγμή που το ύφος της ανάρτησης, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, δεν δίνει το δικαίωμα σε κανένα να κάνει τέτοιου τύπου σχόλια.
    Παρακαλώ σεβαστείτε την προσπάθειά μας να κρατηθεί κόσμιο και παραγωγικό το επίπεδο της συζήτησης.

    ReplyDelete
  3. Η Αθήνα χρειάζεται ένα γεναίο πρόγραμμα κατεδάφισης και επανασχεδιασμού.Με προτίμηση σε κτίρια-πύργους που θα απελευθερώνουν πολύ μεγάλο χώρο μεταξύ τους.Ετσι μπορούν να αναδειχθούν όλες οι Αρχαιότητες και παράλληλα να πρασινίσει εκμεταλευόμενη τη πράσινη τεχνολογία τόσο στο δομημένο περιβάλο όσο και στο αδόμητο.

    ReplyDelete
  4. Aυτό φυσικά είναι ένα Φαραωνικό έργο με πολλαπλά ευεργετήματα.Αναπτυξιακά,περιβαλλοντολογικά,αισθητικά,πολιτιστικά,εθνικά.

    ReplyDelete
  5. "που σκοπό έχει να βλάψει το μπλόγκ,"

    Διορθώνουμε και αντικαθιστούμε αυτή τη φράση με την εξής: "που ανεξάρτητα απο τις καλές προθέσεις του συγγραφέα, προκαλεί, εξ αντικειμένου, βλάβη στο μπλόκ".

    ReplyDelete
  6. Henceforth, the war against those who violate the European Convention on Human Rights and the Helsinki Accord shall be fierce, resolute and ruthlessly cruel.

    ReplyDelete
  7. Παρμενίδη έβαλες τις σκέψεις μου στο στόμα σου.

    Ο επανασχεδιασμός και ανάπτυξη των αστικών κέντρων της χώρας θα ήταν ένα τεράστιο έργο με πολλαπλά οφέλη. Ειδικά στην Αθήνα θα μπορούσε ακόμα και να αναβιώσει η αρχαία Αθήνα εξ' ολοκλήρου μέσα στη νέα Αθήνα και η πόλη να αποτελέσει, όχι αποσπασματικά, αλλά συνολικά, ένα τεράστιο τουριστικό και πολιτιστικό πάρκο.

    ReplyDelete
  8. να βάλουμε το ΝΑΤΟ να μας βομβαρδίσει

    ReplyDelete
  9. να ανοίξει λίγο ο χώρος πρώτα να ξεμπουκώσει το σύστημα

    ReplyDelete
  10. Μεταξύ σοβαρού και αστείου είχα μιλήσει παλιότερα για ανάγκη μεταφοράς της πρωτεύουσας. Θα μπορούσαν όμως αντί για αυτό να αναπτύξουν οικιστικά πχ την πεδιάδα της Βοιωτίας, συνδέοντάς την με το κέντρο, με τρένα υπερ υψηλών ταχυτήτων όπως είναι τα maglev.

    Το όλο project θα μπορούσε να αφορά αυτόνομους ενεργειακά οικισμούς, ψηλά κτίρια, πρότυπα σχολεία, νοσοκομεία, δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και ότι άλλο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εφαρμογή της υψηλότερης διαθέσιμης τεχνολογίας.

    ReplyDelete
  11. dudes proteino proteuousa stin kypseli tora me 2 amaksia 1 mixanaki gia to paidi kai o enas pano ston allo i xaaa gia na tin akoyme kalytera

    ReplyDelete
  12. Εγώ προτείνω επιπλέον των άλλων, εμείς οι υιοί των βρωμοπόδαρων ξυπόλυτων αρχοντοχωριάτηδων πασόκων που μετακομίσαμε στην Αθήνα και φέραμε μαζί το άρωμα της στάνης, να πλένουμε και τα πόδια μας πιο συχνά για να μπορεί η αφεντιά του Κομφούκιου και της υπόλοιπης μεγάλης και τρανής αστικής τάξης της χώρας να περπατά με άνεση και περηφάνεια στα στενά της Κυψέλης.

    Και επειδή είμαστε ιδιαίτερα βρωμεροί, εμείς οι χωριατοθρεμένοι, προτείνω στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και καθώς γιορτάζουμε το Ευρωπαϊκό έτος καινοτομίας και τεχνολογικής ανάπτυξης, να διαδηλώσουμε για τη χρηματοδότηση της έρευνας για την αξιοποίηση του μεθανίου που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για παραγωγή ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό και οικιακή χρήση γενικότερα αλλά και λιπάσματος για τις πράσινες οροφές της Κυψέλης. Home made and never ending resources.

    ReplyDelete
  13. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με πολλές πτυχές για σκέψη.

    http://www.nytimes.com/2009/02/06/world/asia/06japan.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  14. O Bγενό,ο κ.MIG,φαίνεται σοβαρός,φαίνεται ικανός,και φαίνεται και πατριώτης.Καιρό είχε να φανεί αυτός ο τύπος του Ελληνα επιχειρηματία.Μέχρι τώρα κυριαρχούσαν τα λαμόγια.Ισως τελειώσουν τα βάσανα της Ολυμπιακής.Πρώτη φορά ελπίζω.

    ReplyDelete
  15. Για φανταστείτε δυό επιτυχιμένες, Ελληνικών συμφερόντων, αεροπορικές εταιρείες, την Ολυμπιακή και την Aegian,να αμιλώνται(να αμιλώνται,όχι να ανταγωνίζονται) για τα Ελληνικά χρώματα;

    ReplyDelete
  16. Ηλθε η ώρα για επιχειρηματίες,σαν τον Βγενό, και πολιτικούς, σαν τον ΓΑΠ, να πάρουν την Ελλάδα στα χέρια τους.
    ΓΑΠ,το πεπρωμένο φυγείν ΑΔΥΝΑΤΟΝ.

    ReplyDelete
  17. παρμενίδη μην αλλάζεις συνέχεια θέμα και μη το πας συνέχεια στο πασοκ και τη νδ. Συνέχισε να αναπτύσσεις το όραμα περί κατεδάφισης και επανασχεδιασμού. Έχει ενδιαφέρον.

    ReplyDelete
  18. parking h prasino...

    h

    kai parking kai prasino?

    please someone enlighten me

    ReplyDelete
  19. σε άλλες χώρες τα κτίρια κερδίζουν σε ύψος προκειμένου να απελευθερώσουν χώρους στο έδαφος.

    Ετσι ανάμεσα σε 2-3 πολυκατοικίες 17-25 ορόφων, υπάρχουν πάρκα, παιδικές χαρές, πάρκινγ, χώροι περιπάτου κτλ

    Όμως αυτά συμβαίνουν στην Εσπερία, εδω παλεύουμε ακόμα με ημιυπαίθριους και αγροτεμάχια

    ReplyDelete
  20. "You must be the change you wish to see in the world"

    Gandhi

    ReplyDelete
  21. Και που θα πάνε όλοι οι κάτοικοι;

    Η μόνη λύση είναι η αποκέντρωση.

    Όσο και να κάνετε ανακατανομές των κατοίκων, άμα είναι 5 εκατομμύρια στριμωγμένοι, το πρόβλημα θα παραμένει...

    ReplyDelete
  22. Μια διόρθωση αν μου επιτρέπετε... Οι ΧΥΤΑ είναι και αυτοί παράνομοι!!! Αποτελούν ελληνική πατέντα με απίστευτες περιβαντολλογικές συνέπειες για το μέλλον των παιδιών μας. Εκτός από τις πόλεις μας που είναι τσιμεντένιες χαβούζες (οι μεγάλες τουλάχιστον) οι ΧΥΤΑ εγγυώνται το να μην ζουν έλλογοι άνθρωποι σε αυτήν την δηλητηριώδη χώρα ύστερα από 50 ή 60 χρόνια...

    Με αργά και σταθερά βήματα μόνοι μας μετατρέπουμε μια όμορφη χώρα με απίθανο κλίμα και περιβάλλον σε χαβούζα και εκτροφείο ανθρώπων...

    Ας μην ζητούμε τα ρέστα μετά...

    ReplyDelete