Friday, December 19, 2008

Η διαγενεακή δικαιοσύνη, βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης

«Για εμένα, που έζησα την εξέγερση του 1968 στη Γερμανία, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ εκείνων και των δικών σας προσπαθειών. Τα παιδιά εκείνα δεν είχαν το πρόβλημα της εξασφάλισης των μέσων για ζωή, της εξασφάλισης του μέλλοντος. Ήταν εξασφαλισμένα, γιατί όταν θα έβγαιναν από το Πανεπιστήμιο στην αγορά εργασίας γνώριζαν πως θα ήταν καλά αμειβόμενοι, όπως και το απέδειξαν αργότερα, μετά τηνεξέγερση. Κάτι για το οποίο δε μπορείτε να είστε σίγουροι εσείς».

Σε αυτό το απόσπασμα της σύντομης αλλά μεστής συνομιλίας που είχαμε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, στο προεδρικό Μέγαρο, βρίσκεται κωδικοποιημένος ο πυρήνας του εργασιακού προβλήματος των νέων εργατών γνώσης στη σημερινή Ελλάδα, όπως και η βασική διαφορά μεταξύ των νεανικών κινητοποιήσεων του '68 και το '08. Οι παραδοσιακοί μηχανισμοί οικονομικής και κοινωνικής ανόδου στην Ελλάδα του 2008 έχουν φρακάρει.

Το πανεπιστήμιο που πριν από 30 χρόνια έφτιαχνε γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς για μια ομοιογενή, απλή και ουσιαστικά παρθένα αγορά εργασίας στην οποία η ανεργία ήταν περιστασιακός κίνδυνος και όχι μόνιμο πρόβλημα, σήμερα παράγει στρατιές απογοητευμένων εργατών γνώσης, βορά στις ορέξεις μιας αδυσώπητης εργασιακής πραγματικότητας.

Το γεγονός αυτό, μαζί με τα προβλήματα που επισώρευσε η μεταπολιτευτική περιόδος λόγω της λαϊκίστικης εμμονής στις λίγες και εύκολες λύσεις,το τεράστιο δημοσιονομικό χρέος, το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα, το μεγάλο οικολογικό έλλειμμα που κληρονομούμε από τις προηγούμενες γενιές, και τα υποβαθμισμένα συλλογικά αγαθά, έχουν αλλάξει τον περιεχόμενο της παραδοσιακής κοινωνικής δικαιοσύνης, βάζοντας το διαγενεακό ζήτημα στο επίκεντρο των κοινωνικών αγώνων.

Στη δήλωση που έκανε ο κύριος Παπούλιας για να μας καλωσορίσει επισήμανε ότι η διαγενεακή δικαισούνη για την οποία μιλάμε "είναι μέρος της κοινωνικής δικαιοσύνης." Ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχαμε off camera έθεσε το θέμα με ακόμα πιο σαφή τρόπο. "Η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης".

Το διαγενεακό ζήτημα λοιπόν, το έλλειμμα ευκαιριών και δυνατοτήτων για τη νέα γενιά, ήρθε στο προσκήνιο ως εθνικό ζήτημα πλέον, το οποίο δίπλα στο πρόβλημα της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα των πολιτικών και αίτημα στο οποίο πρέπει να εστιάσει η νέα γενιά.

Πως όμως; Με κοινωνική αφύπνιση, ανάληψη της ατομικής ευθύνης του καθενός και ειρηνικούς αγώνες, χωρίς τυφλή βία πίσω από μία κουκούλα. Όπως άλλωστε μας θύμισε σοφά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκείνος το '40 δεν πολέμησε τους Γερμανούς φορώντας κουκούλα, αλλά πρόσωπο με πρόσωπο. Ανάλογα έπραξε το '68, και καθόλη τη διάρκεια του πολιτικού του βίου. Αυτό τον δρόμο επιλέγουμε κι εμείς. Της κατά πρόσωπο αναμέτρησης με τις μεγάλες υστερήσεις που παρουσιάζει η Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα.

62 comments:

  1. "Το διαγενεακό ζήτημα λοιπόν, το έλλειμμα ευκαιριών και δυνατοτήτων για τη νέα γενιά, ήρθε στο προσκήνιο [...] Με κοινωνική αφύπνιση, ανάληψη της ατομικής ευθύνης του καθενός"

    Δυστυχώς έτσι μιλάνε οι επαγγελματίες πολιτικοί.

    Δεν προτείνετε ποτέ καμιά απολύτως λύση. Ποτέ δεν κατάλαβα ποιοί θα δυσαρεστηθούν αν επιτέλους δικαιωθεί η γενιά των 700 ευρώ. Ποιοί θα πρέπει να χάσουν αν κερδίσουμε εμείς?

    Είναι απλά θέμα "αφύπνισης" ?

    ReplyDelete
  2. Πάτε και στον πρόεδρο της δημοκρατίας για να επισημοποιήσετε τον ρόλο σας ως διαμεσολαβητές.

    Πάτε και στον πρόεδρο της δημοκρατίας για να επισημοποιήσετε τον ρόλο σας ως ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ.

    Το διακύβευμα, κατά την άποψή μας, ως συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες

    Το διακύβευμα, κατά την άποψή μας (δηλαδή ΗΜΩΝ), ως συμμετΕΧΟΝΤΩΝ στις διαμαρτυρίες.

    Εγκώ μιά φορά καλός κοπέλα, μάθει ελληνικά, διδάξει πανεπιστήμιο, γίνει Υπουργκό ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  3. Πολύ καλά τα είπε ο κύριος Γουγκλάς. ΕΜΕΙΣ, το ΠΑΣΟΚ, θα διπλασιάσουμε τους μισθούς της Νέας Γενιάς. Μόλις γίνουμε κυβέρνηση τα 700 θα γίνουν 1400 overnight, τα κουτάλια χρυσά και ο Υμηττός θα ξαναφτιαχθεί από πιλάφι με bric and salmon και την Πεντέλη θα την κάνουμε tarte bavaroise.
    ΕΤΣΙ γιά να σκάσει αυτό κάθαρμα του Manhattan.

    MONO o Γιώργος ΜΑΣ θα σώσει την Ελλάδα όπως ο καλός του ΠΑΤΕΡΟΥΛΗΣ που έδωσε λεφτά στο ΛΑΟ.

    E, με ΔΑΝΕΙΚΑ βέβαια, αλλά, όπως λέει και η γιαγιά μου, η Ελλάδα επιζεί και αποζεί πάντα με σχέδια Marshall και βοήθειες από δω κι από κει.

    ΠΑΛΗΑ μας ΤΕΧΝΗ ΚΟΣΚΙΝΟ.

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ.

    ReplyDelete
  4. Να το δείτε, θα πάρουμε την Κυβέρνηση διότι πάμε ΟΠΟΥ φυσάει ο ΑΝΕΜΟΣ.

    Ο Γιώργος μας είναι όπως και ο Παρμενίδης μας.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ήταν "βαθειά ιδεολογικό". Αυτή την εβδομάδα το πρόβλημα της Ελλάδος "ΔΕΝ είναι κοινωνικό-ταξικο".

    ReplyDelete
  5. ΔΙΟΤΙ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ.

    Στην Ελλάδα όλοι μιλάμε γιά ιδέες. ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΣΑ και μάλιστα ΑΚΟΠΩΣ, ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.

    ΟΤΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ, όλος ο ΛΑΟΣ, εκτός από την ΣΤΙΒΑΡΗ KAI AMETAKINHTH ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ που πάντα ΣΕΒΑΣΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ, ζούσε ήσυχα και ευτυχισμένα.
    ΜΕΤΑ το 1971, ΟΤΑΝ ΕΠΕΣΕ ΠΕΙΝΑ, όλος ο ΧΥΔΑΙΟΣ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ότι ήταν σκλαβωμένος.

    ΕΤΣΙ και με τον ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ. ΟΣΟ έδινε ο ΤΣΟΒΟΛΑΣ "δεν υπήρχε απάτη στην Ελλάδα" και ΟΛΟΙ ήσαν ευτυχισμένοι. ΜΟΛΙΣ στέρεψε ο κρατικός κορβανάς, όλοι θυμηθήκανε ότι ο Ανδρέας ήταν ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ - που ήτανε απατεώνας αλλίμονο, αλλά απατεώνες ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ είναι ΟΛΟΣ Ο ΛΑΟΣ - ΟΛΟΣ!!!!!!!!

    ReplyDelete
  6. slick click, δες τα παρακάτω στη δεξιά στήλη του blog:

    New Deal για τη νέα γενιά

    Περιορίστε το χρέος

    Μικτό Ασφαλιστικό Σύστημα

    Πολλές και Καλές δουλειές

    Διαγενεακό Οικολόγικό Συμβόλαιο

    Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο

    για να πάρεις μια εικόνα.


    Ποιοι θα δυσαρεστηθούν από μια ατζέντα διαγενεακής δικαιοσύνης; Οι βολεμένοι του παρεοκρατικού ελληνικού καπιταλισμού, οι προσοδοθήρες πάσης φύσεως που ζούνε από την παραγωγή των άλλων, η εργατική αριστοκρατία του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Θα ευνοηθούν οι εκτός των τειχών που έχουν βαρεθεί να ακούνε παραμύθια εδώ και δεκαετίες.

    ReplyDelete
  7. Δεν συμφωνώ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το "διαγενεακό ζήτημα" είναι πρόβλημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
    Η κοινωνική δικαιοσύνη,ως αίτημα, νοείται και λειτουργεί για τις παρούσες και ζώσες γενεές,ενώ το διαγενεακό ζήτημα εντάσσει τις μελλοντικές γενεές στο ΠΑΡΟΝ, ως οιονεί παρούσες, υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά τους.

    ReplyDelete
  8. dt ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΙΩΠΗΣ

    PARMENIDIAN KOUTSOUKELAS' FOLLOW-UP

    Εντυπωσιακό ότι ο Παρμενίδης ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ με την Αμερικανική ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ του ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΟΥ ΝΟΤΟΥ δηλαδή με τους

    λεγόμενους PRO-LIFE ers που ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ότι ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των ΕΜΒΡΥΩΝ απαιτούν την ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΕΚΤΡΩΣΗΣ!!!!

    Αλλά όπως λέει και η ΙΔΙΟΦΥΗΣ Camille Paglia, τα κύτταρα ΔΕΝ έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - PERIOD!

    EXOYN KAI OI ANΟΗΣΙΕΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;

    ReplyDelete
  9. "EXOYN KAI OI ANΟΗΣΙΕΣ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ - ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ;"

    ΑΠΟΛΥΤΑ!

    ReplyDelete
  10. Ο ΓΑΠ άρχισε να αναζητεί προσωπικότητες απο όλο το πολιτικό φάσμα, εντός και εκτός Ελλάδας, για να στελεχώσει την κυβέρνησή του.
    Προσωπικότητες με υψηλό πολιτικό προφίλ, άρτια τεχνοκρατική κατάρτιση,αξιόλογο επαγελματικό έργο και κοινωνική καταξίωση.
    ΓΑΠ 2009:Φως στην άκρη του τούνελ.

    ReplyDelete
  11. ναι o παρμενίδης εδώ έχει δίκιο. στο βαθμό που αναγνωρίζονται δικαιώματα στις μελλοντικές γενιές και μιλάμε για διαγενεακό ζήτημα, η διαγενεακή δικαιοσύνη (intergenerational justice) αποτελεί ευρύτερη έννοια από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία αποτελεί.

    ReplyDelete
  12. ωστόσο αν οι σχέσεις των σημερινών εν ζωή γενεών ειδωθούν υπό το πρίσμα της παρουσίας από τη μία μεριά μιας μη προνομιούχου "κοινωνικής τάξης", δηλαδή των νέων με την υψηλή ανεργία, τις χαμηλές αμοιβές κοκ, και μιας τάξης εχόντων, των 50+ όπου συγκεντρώνεται πλούτος, εξουσία, κοινωνικά δικαιώματα κοκ, τότε θα μπορούμε κάλλιστα να μιλήσουμε για διαγενεακή δικαιοσύνη ως βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    Φιλοσοφικά έχει ψωμί το θέμα

    ReplyDelete
  13. το σημαντικό είναι ότι σ' αυτή τη φάση πυροδοτείται ένας διάλογος για τη διαγενεακή δικαιοσύνη

    ReplyDelete
  14. Η G700 έχει αποκτήσει φωνή που ακούγεται και γίνεται σεβαστή. Μια πολύ μεγάλη επιτυχία των συντελεστών του μπλογκ.

    ReplyDelete
  15. Σε έναν ιδανικό κόσμο, ο σεβασμός της ζωής από το μικρότερο κύτταρο μέχρι το μεγαλύτερο οικοσύστημα θα ήταν κάτι το αυτονόητο. Δεν θα τίθονταν καν θέμα επιλογής.

    Μέσα όμως στην μικρότητα της καθημερινότητάς μας, το δικαίωμα της επιλογής (με μέτρο) στο σεβασμό της ζωής, είναι η έμπρακτη απόδειξη της ατέλειάς μας. Η ποινικοποίηση του δικαιώματος στην ατέλεια φανερώνει το μέγεθος της ανθρώπινης βλακείας. Αποτελεί παράλληλα και την ύψιστη προσβολή προς το πρόσωπο του Δημιουργού.

    Γιατί Εκείνος τουλάχιστον μας έδωσε την ευχέρεια της επιλογής...

    ReplyDelete
  16. Και φυσικά δεν εννοώ κυβέρνηση Οικουμενική ή Διακομματική ή Εθνική ή εκ προσωπικοτήτων ΑΛΛΑ μια κυβέρνηση με άλλα χαρακτηριστικά στη δόμησή της.Που θα στηρίζεται στην αποδεδειγμένη ικανότητα και εντιμότητα των μελών της, ΣΥΝ τον πολιτικό της πλουραλισμό.

    ReplyDelete
  17. τώρα φέξε μου και γλίστρησα...πες μου ποια πολιτική του ΠΑΣΟΚ πληροί τις προϋποθέσεις της διαγενεακής δικαιοσύνης; ότι απλά δεν θα είναι τόσο χάλια όσο η ΝΔ;

    ReplyDelete
  18. Ζητείται νέος Περικλής, από Economist

    Πολύ σύντομα, κάποιος από τους Έλληνες πολιτικάντηδες, είτε από την κυβερνώσα κεντροδεξιά, είτε από την προηγούμενη στις δημοσκοπήσεις κεντροαριστερά, θα αναγκαστεί να μεταμορφωθεί σε πολιτική προσωπικότητα.

    Χλωμό το κόβω

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. H Nορβηγία έχει φτειάξει ένα ταμείο για τις μελλοντικές γενιες στο οποίο πάνε τα έσοδα απο τους υδρογονάνθρακες που πουλάει.Οι υδρογονάνθρακες είναι πόρος για όλες τις γενεές.Και σαυτό έχουν μερίδιο όλες.
    Αυτή, η τόσο σοφή απόφαση των Νορβηγών,τους απαλλάσει, επι πλέον, απο τους κινδύνους που δημιουργεί η είσοδος στην οικονομία τους ενός τεράστιου πλούτου με βέβαιο επακόλουθο τη δημιουργία Εμίρηδων,Μεγιστάνων,Πετρελαιάδων κλπ,κλπ.

    ReplyDelete
  21. Observations, corrections, objections that fall into the category of syntactics are useful and to some extend can reveal candidly the state we are in. I appreciate them whenever I see them.
    However, using half-baked semantics (often through distorted deductive inference) just to object for the sake of objecting is silly – as it is transparent.

    The relationship between social justice and intergenerational justice is not an exercise in De Morgan duality, at least not on a practical level. And I am sure the concept of intergenerational justice is not beyond the intellect of most people.
    As far as I can tell, G700 is trying to address current problems of this country that they judge will have exacerbated effects in the near future, during their lifetime. To avoid a painful watershed in the future we need to act now.
    If you agree with G700’s assessment of our current state, you can contribute with suggestions on improving it. It does not matter whether you think you are striving for social justice or intergenerational justice.

    ReplyDelete
  22. Οι Νορβηγοί εκτός από τυχεροί είναι και σοφοί

    ReplyDelete
  23. Όταν η λέξη ειρήνη γίνεται αποκρουστική σαν άκουσμα από την κοινωνία, τότε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα.

    Και σε όλους τους νεολαίους που έχω μιλήσει τον τελευταίο καιρό, η λέξη ειρήνη τους βγάζει αφρούς και σπυριά. Ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς προς τη λάθος κατεύθυνση.

    Αν θέλετε ακούστε κι έναν "φασίστα", όπως έχει κατηγορηθεί από πολλούς αριστεριστές, για τα γεγονότα που βιώνουμε στο τέλος μιας εποχής.

    http://www.skai.gr/master_story.php?id=104597

    ReplyDelete
  24. "Gμόσιος said...
    Ζητείται νέος Περικλής, από Economist

    Πολύ σύντομα, κάποιος από τους Έλληνες πολιτικάντηδες, είτε από την κυβερνώσα κεντροδεξιά, είτε από την προηγούμενη στις δημοσκοπήσεις κεντροαριστερά, θα αναγκαστεί να μεταμορφωθεί σε πολιτική προσωπικότητα."

    Μάλλον το ΓΑΠ θα είχε στο μυαλό του ο Economist.

    ReplyDelete
  25. "Jack Herrer said...
    Όταν η λέξη ειρήνη γίνεται αποκρουστική σαν άκουσμα από την κοινωνία, τότε έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα"

    Πολύ σοβαρή η παρατήρησή σου.Και γιαυτό δεν συμφωνώ με τον υπερβολικό πασιφισμό της G700.

    ReplyDelete
  26. το πετρέλαιο της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Δεν το προσέξαμε όσο θα έπρεπε και δεν το αξιοποιήσαμε παρά ευκαιριακά και με έμφαση στο κιτς, τη φασαρία και την ηχορύπανση. τα οικονομικά μέτρα που πήρε ο Καραμανλής μου φαίνονται καλά για να τονωθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν ξέρω οι τουριστάνθρωποι τι λένε...

    ReplyDelete
  27. "Ριζοσπαστικοποίηση της νέας γενιάς προς τη λάθος κατεύθυνση"

    μμμ,αυτό χωράει συζήτηση.

    ReplyDelete
  28. το να μπαίνεις σφήνα στη δημόσια ατζέντα δεν είναι "πασιφισμός" είναι έξυπνη βία χωρίς να προκαλείς καταστροφές.

    ReplyDelete
  29. Διαβάζω τις τελευταίες ημέρες για διαγενεακή δικαιοσύνη αλλά αναρωτιέμαι από ποίον ακριβώς περιμένουμε να μας την εξασφαλίσει? Η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι μια υποχρέωση της κάθε γενιάς προς την επόμενη. Εμείς είμαστε η γενιά του αύριο και εμείς είμαστε αυτοί που θα θέσουμε τα θεμέλια για την επόμενη γενιά από την δικιά μας. Είναι ελπιδοφόρο που παλεύετε για κάτι τόσο σημαντικό και που έχετε καταφέρει να ακούγεται η φωνή σας στην εξουσία και φυσικά είναι επιτακτικό να θεσπιστεί και ένα νομικό πλαίσιο γύρο από αυτήν την ιδέα. Αυτό που πρέπει όμως κατά την άποψη μου να συνειδητοποιήσουμε είναι πως αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι κανένας θεσμός και καμία κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να μας δώσει τίποτα. Όσους νόμους και να φτιάξουμε όσους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να βάλουμε όσες δικλίδες ασφαλείας όλα στο τελός καταλήγουν στον ανθρώπινο παράγοντα. Αν ο πολιτικός που νομοθετεί, ο ελεγκτής που ελέγχει, ο δημόσιος υπάλληλος που εξυπηρετεί, ο πολίτης που απαιτεί είναι όλοι τους διεφθαρμένοι τότε κανένα σύστημα δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει μια διαγενεακή δικαιοσύνη. Εμείς λοιπόν θα είμαστε οι πολιτικοί, οι ελεγκτές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και γενικότερα οι πολίτες του μέλλοντος και από εμάς εξαρτάτε η οποιαδήποτε εφαρμογή και επιτυχία του οποιουδήποτε συστήματος ή νόμου ή θεσμικού πλαισίου.

    Με βασικό μισθό τα 850 ευρώ και με την ταμπέλα της «γενιάς των 700 ευρώ» να με πνίγει ασφυκτικά μιας και δεν με εκφράζει χαιρετώ την προσπάθεια σας πιστεύοντας απλά πως πρέπει να συνοδευτεί με μια καθολική αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας στα πρότυπά μας και στην ηθική μας. Ας γίνομε οι πολίτες ενός αύριο που θα το αγαπάμε και θα το σεβόμαστε.

    ReplyDelete
  30. Re: Νορβηγοί

    Αχ Παρμενίδη, Παρμενίδη. Εδώ είναι που σκόνταψες, όχι μόνο σημειολογικά, αλλά και πρακτικά.
    Το να βάζουμε ξερά λεφτά στην άκρη, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να τα βρουν έχει δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεσμεύεις πόρους από τους σύγχρονους, απλώς για να τους μεταβιβάσεις αυτούσιους στους επόμενους. Αυτό είναι σα να αναγνωρίζεις δικαιώματα στις μελλοντικές γενιές στην ΤΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (της ανυπαρξίας). Για να δώσω ένα απλοϊκό παράδειγμα, είναι σα να λες ότι στο Ελληνικό δημόσιο έχουν δικαίωμα θέσης και οι μελλοντικές γενιές και γι αυτό κρατάς ΤΩΡΑ άδειες (χρήσιμες) θέσεις γι' αυτούς που θα έρθουν. Ή, έστω κι αν ξέρω ότι αυτό θα σε τικάρει, εδώ μπορεί να σταθεί και η αναλογία των εκτρώσεων που χρησιμοποίησε ο Κομφούκιος. Δηλαδή να αναγνωρίζουμε δικαιώματα απόντων (ή κυττάρων) σα να ήταν παρόντες (ή άτομα).
    Το δεύτερο πιθανό πρόβλημα είναι ότι ξερά λεφτά δεν είναι το καλύτερο κληροδότημα, ιδίως όταν δεν υποστηρίζεται από ένα στιβαρό πλαίσιο δομών, παιδείας και προόδου.

    Αυτή τη διάσταση πρέπει να την προσέξουμε. Στην Ελλάδα, βεβαίως, αυτός ο κίνδυνος είναι ελάχιστος διότι απλούστατα δεν έχουμε πλεόνασμα.
    Τι να κάνουν όμως οι Νορβηγοί αυτό το χρηματικό πλεόνασμα; Μα φυσικά να το χρησιμοποιήσουν επενδύοντάς το κατά τέτοιο τρόπο ώστε να προαχθεί η ανάπτυξη ΤΩΡΑ, τους καρπούς της οποίας θα βρούν ΚΑΙ οι μελλοντικές γενιές όταν είναι παρούσες.
    Τα δύο πιο απλά παραδείγματα είναι η παιδεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και είμαι σίγουρος ότι εσύ μπορείς να σκεφτείς και πολλά άλλα. Επενδύεις λοιπόν στην παιδεία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργείς θέσεις εργασίας και πρόοδο γενικότερα τώρα, αλλά τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτών των επενδύσεων τα απολαμβάνουν και οι μελλοντικές γενιές.

    Το θέμα, πιστεύω, είναι να σταματήσει το πλιάτσικο των μελλοντικών γενεών από εμάς. Όχι όμως να υποβαθμίζουμε τη δική μας πρόοδο. Στην Ελλάδα, βέβαια, κληροδοτούμε στις μελλοντικές γενιές μία τρύπα. Αλλά αυτό που πρέπει να στοχεύουμε είναι να τους κληροδοτήσουμε ένα σκαλοπάτι, όσο το δυνατό πιο ψηλό, για να πατήσουν και να φτάσουν ακόμα ψηλότερα. Το αν αποφασίσουν να πατήσουν ή να κοιμηθούν στο- ή να πέσουν από το σκαλοπάτι αυτό είναι δική τους υπόθεση.

    ReplyDelete
  31. Ελάτε τώρα κύριε Gμόσιε. Μη γίνεστε υπερβολικός. Για ποιά ηχορύπανση μιλάμε.
    Εκεί, βγάζει ένα σιγαστήρα κανένα παιδί να εκτονωθεί και αυτό το κάθαρμα της Ρηγίλλης τόχει κάνει θέμα.
    Σπουδαίο πράγμα είναι;

    Αλλωστε, σε μιά επιστημονική έρευνα που έκαναν ΔΥΟ ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ο κ. Βουλγαράκης και ο κ. Χρυσοχοϊδης, βρήκαν ότι ο ΘΟΡΥΒΟΣ κάνει καλό.

    Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοϊδης και ο κ. Βουλγαράκης βρήκαν ακόμα ότι

    το ΠΕΡΔΕΣΘΑΙ
    το ΡΕΥΕΣΘΑΙ και
    το ΜΗΧΑΝΟΒΙΑΚΩΣ ΘΟΡΥΒΕΙΝ

    είναι στοιχεία ΑΝΔΡΙΣΜΟΥ και ΛΕΒΕΝΤΙΑΣ.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. @ ventriloquist

    Το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Παρμενίδης κι έχει γίνει εκτενής αναφορά στο παρελθόν από εμάς τους σχολιαστές, ΔΕΝ έχει να κάνει με αποταμίευση για τις μελλοντικές γενιές εις βάρος των τωρινών.

    Το Ταμείο αυτό είναι Ταμείο Διαχείρισης Κινδύνων. Δλδ παραμένει ανέγγιχτο κατά βάση, και χρησιμοποιείται σαν εθνικό αποταμιευτήριο της χώρας. Αυτό αγγίζεται, μόνο όταν, οι αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι – πρόγραμμα - της Νορβηγίας, δεν επιτευχθούν και λόγω εξωτερικών παραγόντων (όπως καλή ώρα η τωρινή κρίση, ή άλλου είδους φυσικές καταστροφές και λοιποί παράγοντες που δεν μπορούν να προβλεφθούν), δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο απόκλισης της οικονομίας από τον προγραμματισμό της και δημοσιονομική αποσταθεροποίηση. ΤΟΤΕ ΜΟΝΙΟ ανοίγει αυτό το ταμείο και οι αποταμιευμένοι πόροι μπαίνουν στο σύστημα για να μην εκτροχιαστεί ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ προγραμματισμός της χώρας. Και που μην ξεχνάμε, ότι για κάθε ετήσιο προϋπολογισμό που περνάει, έχει γίνει διεργασία 3 ετών που ξεκινά με προτάσεις, σχεδιασμό και κοστολόγηση δράσεων/αναγκών από το τοπικό επίπεδο (αυτοδιοικήσεις, ΜΚΟ, τοπικές οργανώσεις πολιτών κλπ), πάει μετά σε περιφερειακό επίπεδο (με αντίστοιχη συμμετοχή φορέων) και στο τέλος σε εθνικό και μέσα στη Βουλή της χώρας για ψήφιση. Και ΕΠΙΣΗΣ, απαγορεύεται ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται κάθε έτος να δημιουργεί αρνητικό ισοζύγιο. Επομένως, ΚΑΙ νομικά, γίνεται μια πολύ σοβαρή και αναλυτική προεργασία, ήδη από μόνη της ενσωματώνοντας στοιχεία διαχείρισης κινδύνων και πρόληψης αυτών.

    Πάνω λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο Ventriloquist, έρχεται το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών ως έσχατη βαλβίδα ασφαλείας να εξασφαλίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Κι άρα, αφορά ΚΑΙ τις παρούσες γενιές ΚΑΙ τις μελλοντικές, με ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΝΩΜΟΝΑ την ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ στην ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή της χώρας.

    Best Practice είναι η άτιμη η Νορβηγία.

    ReplyDelete
  34. ο φετινός προϋπολογισμός της Ελλάδας αντιθέτως είναι κινητός κίνδυνος από μόνος του

    ReplyDelete
  35. με 5,9% ονομαστική ανάπτυξη λέει θα έχουμε έσοδα αυξημένα κατά 15%!!!!!! χα χα χα χα. πολύ γέλιο. τι άλλο θα δουν τα μάτια μου...

    ReplyDelete
  36. είχε ένα καλό άρθρο ο Ξυδάκης τις προάλλες που συμπίπτει μ' αυτά που είδα να συμβαίνουν αυτές τις μέρες από κοντά

    όταν οι αναρχικοί είδαν το χάος και σάστισαν

    ReplyDelete
  37. Λοιπόν σε σχέση με τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν για την ενίσχυση του τουρισμού έχουμε και λέμε:

    1) Αύξηση της διαφημιστικής δαπάνης για την προβολή του τουρισμού κατά 50%.
    Θετικό μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση, ειδικότερα αν γίνει με στοχευμένο τρόπο. Η εμπειρία μου λέει ότι η διαφημιστική προβολή ειδικά όταν συνοδεύει ένα καλό προιόν, είναι πάντα ανταποδοτική.

    2) Μειώνεται το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σε 0,33 τοις χιλίοις (από 0,1%) την περίοδο 2009-2010.
    Αφορά προφανώς μεγάλες μονάδες resort, για τους μικρούς δεν έχει καμιά μεγάλη σημασία.

    3) Ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, και ενίσχυση από το Δ΄ΚΠΣ.
    Τα προγράμματα ενίσχυσης του Δ' ΚΠΣ για τον τουρισμό δεν θα πρέπει να κατευθυνθούν τόσο προς το άναρχο κτίσιμο νέων μονάδων, όσο στην βελτίωση και την αναβάθμιση των υπαρχόντων. Η αγορά στις περισσότερες περιοχές έχει πλέον κορεστεί και τσιμεντοποιηθεί. Να βελτιώσουν καλύτερα δρόμους, μαζικά μέσα μεταφοράς, καθαριότητα, ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ κτλ.
    Ήδη σε σχέση με την ρευστότητα έχει τεθεί σε εφαρμογή το ΤΕΜΠΕ (ταμείο εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων) με κάποια θετικά αποτελέσματα. Η ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δις μένει να αποσαφηνιστεί ως προς τις λεπτομέρειες. Προφανώς θα στοχεύσει στις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου.

    4) Μείωση του τέλους παρεπιδημούντων σε 0,50% από 2%. Για την κάλυψη των χαμένων εσόδων των ΟΤΑ, θα αυξηθεί κατά 20% το ποσό που θα δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα τέλη κυκλοφορίας.
    Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αδικία η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί. Οι παρεπιδημούντες δεν κοιμούνται μόνο, τρώνε, ψωνίζουν, πίνουν. Αντί να βάλουν μόνο τα ξενοδοχεία να πληρώνουν θα έπρεπε να βάλουν και όλους τους υπόλοιπους οι οποίοι κερδίζουν ίσως και περισσότερα από όλο αυτόν τον κόσμο τον οποίο εμείς φιλοξενούμε. Το τέλος υποτίθεται βάση νόμου πως πρέπει να είναι ανταποδωτικό στον τομέα του τουρισμού. Αλλά οι ΟΤΑ αντί να βγάλουν έστω κάποια έντυπα, χάρτες ξενόγλωσους κτλ. χρηματοδοτούν ότι να ναι όπως να ναι, όπως κάτι "καρναβαλικές" εκδηλώσεις που μόνο εμετό και αηδία προκαλούν.

    5) Αναστολή για ένα έτος της καταβολής της εισφοράς του Ν.128/75 (0,60%) σε όλα τα δάνεια.
    Κάτι είναι και αυτό. Αντί όμως να μειώνουν τα δικά τους έσοδα θα μπορούσαν να πατάξουν την ασυδοσία και το καρτέλ των τραπεζών με τις έτσι θέλω χρεώσεις στους λογαριασμούς κτλ.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε για την ταχύτερη επιστροφή του ΦΠΑ, την ένταξη των τουριστικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα εργασίας».

    O τουρισμός δεν είναι χρηματιστήριο για να εξαγγείλεις μέτρα και να ανεβεί ο δείκτης την επόμενη. Ο τουρισμός και το τουριστικό προιόν συμπεριλαμβάνει ΟΛΑ τα καλά αλλά και ΟΛΑ τα μειονεκτήματα που διαθέτει μια χώρα στο σύνολό της. Και ενώ τα καλά μπορούν να αναδειχθούν σχετικά εύκολα, τα μειονεκτήματα, οι δυσλειτουργίες, οι καχεξίες, και η βλακία για να βελτιωθούν θέλουν δεκαετίες ολόκληρες συνεπής και υπεύθυνης πολιτικής. Τώρα που έρχεται η κρίση, οι εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής δεν κάνουν ούτε για ασπιρίνη.

    Όπως στρώσαμε πριν την κρίση έτσι και θα κοιμηθούμε...

    ReplyDelete
  38. vaggela ευχαριστώ για την πολύ καλή σου ανάλυση δε μου λες την κίνηση που την βλέπεις να κινείται φέτος;

    ReplyDelete
  39. Ο,τιδήποτε υποδηλώνει ποιότητα απωθείται.

    Αυτό είναι μια τραγική αλήθεια για την Ελλάδα του σήμερα.

    Και ένας πολύ καλός δείκτης για το προς τα πού πρέπει να κινηθούμε.

    Όσο περισσότερο μας προσεγγίζουν οι θεματοφύλακες της σαθρότητας και της ιδιοτέλειας, τόσο περισσότερο σημαίνει ότι κινούμαστε προς τον λάθος δρόμο.

    Ας εντοπίσουμε τα υγιή στοιχεία μέσα στους σάπιους θεσμούς της πολιτικής και κοινωνικής σφαίρας, και ας προωθήσουμε καθαρά και αδιάλλακτα τις θέσεις μας μέσω αυτών.

    Η δόξα είναι μεθυστική, αλλά πεθαίνει γρήγορα και γίνεται κατάρα όταν αυτή μειώνεται σε προσωπική μέθη.

    Και με αφορμή άλλη μια φράση του καθ. Γιανναρά, βάλτε στον πυρήνα των αξιακών αρχών σας τον όρο ανιδιοτέλεια. Αριστερά σημαίνει πλήρης ανιδιοτέλεια.

    ReplyDelete
  40. Σπάνια μπαινω στο site σας αλλα από μια ματια που έριξα τώρα με αφορμη την επίσκεψη σας στον Προεδρο της Δημοκρατιας πρεπει να σας πω: ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

    Τα σχολια σε γενικές γραμμές ομως ειναι αλλανταλλων αμπελοφιλοσοφίες. Οποτε αναφερομαι στους αναγνωστες σας:
    Η Ελλάδα του Καραμανλη δεν εχει στόχους δεν έχει οράμα. Το πρόβλημα ειναι οτι δεν αντιμετωπίζεται ΚΑΝΕΝΑ προβλημα, όπως π.χ. η εργασιακή υποβάθμιση των νέων. Πάμε χαααλαρά με κουτσοβολέματα ψηφοφόρων.

    Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που μπήκε στην ΟΝΕ με δάφνες, με την Ελλάδα που έκανε Ολυμπιακούς και που προέδρευε ενεργά όταν διχάστηκε η ΕΕ με τον πόλεμο του ΙΡΑΚ. Που είχε γεμίσει έργα και χρήμα (μερος του πήγαινε δεξια κιαριστερα, αλλα υπήρχε και αποτέλεσμα)

    Αντί να συνεχίσουμε έτσι και να βελτιωθούμε σε θέματα διαφθοράς, οικολογίας, της καθημερινότητα που λεγόταν προεκλογικά, κάναμε το ακριβώς αντίθετο αφού τα πόστα των διεφθαρμένων ή μη πασοκων τα πήραν διψασμένοι για εξουσία και χρήμα νεοδημοκράτες ανεξαρτήτως προσόντων.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, αυξήθηκαν οι ωρομίσθιοι, καθυστερούν μήνες οι μίσθοί τους, το Εφαπαξ, η πληρωμή όποιου συναλλάσεται με το δημόσιο, εμφανίζονται περίεργοι φόροι ακομα και των G700.

    Υπήρχε κάποτε ένα συνθημα που έλεγε: Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ. ΞΕΧΑΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΘΥΜΙΣΑΝ!

    ReplyDelete
  41. Nα είναι καλά τα παιδιά που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε με αυτοθυσία και ανυστεροβουλία την προσπάθεια ανακατάληψης της εξουσίας και λεηλασίας του ΕΘΝΟΥΣ.

    ΕΜΕΙΣ, το ΠΑΣΟΚ, λέμε

    οι ΝΕΟΙ στν ΕΞΟΥΣΙΑ

    και

    το ΠΑΣΟΚ στη ΜΑΣΑ.

    Συγγνώμη, στην Κυβερνηση ήθελα να πω.

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. In this case, fair enough.
    H enstash mou sthrizotan sthn agnoia mou gia th leitourgia tou en logw tameiou kai sthn perigrafh tou apo ton Parmenides, pou milouse aplws gia desmeush porwn kai to pws auto apotrepei th dhmiourgia "emirhdwn" klp - pisteuw aplws gia xarh suntomias.

    Oi enstaseis mou paramenoun mono gia aplh desmeush sugkekrimenou posostou gia tis mellontikes genies, xwris plafon sugkekrimenou posou - analogou me ta mege0h ths Norbhgikhs oikonomias.

    An den uparxei tetoio 0ema sto Norbhgiko susthma, alla kai stis protaseis twn G700, h enstash metatrepetai se thewritikh, ampelofilosofikou xarakthra - opws eipe kai enas allos sxoliasths parapanw.

    ReplyDelete
  44. Σαν νέος επιχειρηματίας – ξενοδόχος είδα με ικανοποίηση την εξαγγελία της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης…

    1: Αυξάνονται οι δαπάνες για προβολή της χώρας, κατά 50%, με στόχο τη συγκράτηση του αριθμού των επισκεπτών.
    2: Μειώνεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΤΑΚ), από 1‰ επί της αξίας του κτίσματος και 6‰ επί της αξίας του οικοπέδου, σε 0,33‰ για τα έτη 2009 και 2010.
    3: Αναστέλλεται για ένα έτος η καταβολή εισφοράς του Ν. 128/75 για το σύνολο των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων προς τις Τράπεζες.
    4: Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα χρηματοδοτούνται στα πλαίσια του «Προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας στην Οικονομία»
    5: Υλοποιείται άμεσα και δυναμικά το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις τουριστικών υποδομών, υπηρεσιών και Επιχειρήσεων.
    6: Μειώνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων για την Αυτοδιοίκηση, από το 2%, σε 0,5%. Η απώλεια αυτή των ΟΤΑ αντικαθίσταται από αύξηση, κατά 20%, των πόρων που προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων.
    7: Λαμβάνεται μέριμνα για άμεση επιστροφή από τις ΔΟΥ του οφειλόμενου ΦΠΑ.
    8: Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, παρέχεται κεφάλαιο κίνησης, με πλήρη επιδότηση των τόκων, μέχρι του ποσού των 350 χιλ. Ευρώ.
    9: Δίνεται άμεση προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλομένων ποσών των επιχορηγήσεων για όσες επιχειρήσεις έχουν υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
    10: Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της λειτουργικής τακτοποίησης ξενοδοχειακών μονάδων που αποτελούσε πάγιο και χρόνιο πρόβλημα.
    11: Μετατρέπεται το εποχικό επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
    12: Αυξάνεται κατά 21%για το 2009 ο αριθμός των εισιτηρίων για τον Κοινωνικό Τουρισμό, που οργανώνει η Εργατική Εστία. Ήδη από πέρυσι το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης αύξησε τα δελτία κοινωνικού τουρισμού κατά 41%.
    13: Λειτουργεί πρόγραμμα κατάρτισης με θεωρητική και πρακτική άσκηση και υποχρέωση των επιχειρήσεων που μετέχουν να απορροφήσουν 30% όσων καταρτίζονται.
    14: Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για την τόνωση των ξενοδοχείων και άλλων συναφών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας, που έχουν υποστεί ζημιές από τα τελευταία θλιβερά συμβάντα.

    τα 14 μέτρα εξαγγελίες είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά έχουν κυρίως ανακουφιστικό χαρακτήρα για τις έντονες πιέσεις που θα δεχτεί ο κλάδος από την παγκόσμια ύφεση.
    Όπως είναι γνωστό ο τουρισμός είναι πολύ ευάλωτος σε κάθε είδους κρίση, είναι ο κλάδος ο οποίος έχει
    επηρεαστεί όσο λίγοι από τις νέες εφαρμογές του internet με ευεργετικά αποτελέσματα αλλά συνάμα υπάρχει τεράστιος ανταγωνισμός σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Ειδικά δε όσον αφορά την τελική επιλογή προορισμού.
    Κακά τα ψέματα αν θέλουμε να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα και όχι λύσεις παυσίπονα χρειάζεται σταθερή πολιτική δίνοντας έμφαση στους λόγους εκείνους που κάνουν ένα τουρίστα να επιλέξει ένα συγκεκριμένο προορισμό, να μείνει ευχαριστημένος και να προτείνει στους γνωστούς του η να γίνει ο ίδιος πρεσβευτής και επαναλαμβανόμενος επισκέπτης .
    1. θέλγητρα
    εδώ περιλαμβάνεται το φυσικό τοπίο, ο ήλιος, η θάλασσα, τα πολιτιστικά μνημεία. εδώ thanks God είμαστε καλά προικισμένοι αλλά προς θεού δε φτάνει μόνο αυτό.
    χρειαζόμαστε πολιτικές προστασίας και ανάδειξης - αξιοποίησης αυτού του πλούτου πάνω στον άξονα οικολογία - αθλητισμός - ιστορία - πολιτισμός με την καλύτεροι δυνατών προώθηση και marketing από πολιτεία, τοπική αυτοδιοίκηση και ενώσεις.
    Τελευταία σε επίπεδο υπουργείου κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

    2. κόστος (ο σημαντικότερος παράγοντας επιλογής προορισμού σε περιόδους κρίσεις)
    χρειάζεται πολύ δουλειά και εδώ η εύθηνη βαραίνει όλους τους Έλληνες.
    Υψηλοί Φόροι αεροδρομίων, εισιτήρια μουσείων, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, συγκράτηση τιμών ενοικιάσεις καταλυμάτων και αυτοκινήτων σε ανταγωνιστικά επίπεδα, καταπολέμηση τις αισχροκερδείας , της άγρας πελατών, δε μπορεί η εποχικότητα του τουρισμού να είναι και η δικαιολογία όλων των εμπλεκομένων για αρπαχτές, ας μπει επιτέλους ένα τέλος στο ράλι ανόδου των τιμών. Η Ελλάδα χρειάζεται και θέλει και το Ρώσο μεγιστάνα αλλά και τον 18χρονο Αυστραλό backpaker.

    3. ποιότητα υπηρησιων
    Αν και υπάρχει συνεχείς βελτίωση από τις επιχειρήσεις μέσο των κοινοτικών επιδοτήσεων θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από προηγμένες τουριστικά χώρες σε νέες εφαρμογές υπηρεσιών που θα κάνανε ποιο εύκολη τη ζωή των επισκεπτών.
    Τουρισμος δε σημαίνει μόνο ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις
    π.χ.δεν υπάρχει λειτουργική - φιλική προς τον τουρίστα σύνδεση μεταξύ των κυριοτέρων προορισμών τις ηπειρωτικής Ελλάδας
    Επίδαυρος - Μυκήνες - Ολυμπία - Αθήνα - Δελφοί - Μετέωρα - Βεργίνα
    με αποτέλεσμα να χάνουν τον πολύτιμο χρόνο των διακοπών τους περιμένοντας το επόμενο λεωφορείο του ΚΤΕΛ κοιτώντας τις αφίσες στους τοίχους των κυλικείων και τελικά όταν η Οδύσσεια τους φτάνει στο τέλος η ώρα είναι 15¨00 και ο αρχαιολογικός χώρος ανοίγει πάλι την επόμενη το πρωί.
    Για τον ΟΣΕ ας μη μιλήσω καλύτερα… εκεί δε μπορείς ούτε καν τα δρομολόγια να τσεκάρεις online ενώ σε άλλες χώρες μπορείς να κάνεις χρήσει υπηρεσιών web ticketing.

    4. ασφάλεια
    το πλέον δυνατό μας χαρτί έναντι όλων των ανταγωνιστών μας κάηκε και αυτό μαζί με τις περσινές φωτιές και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ας μη βγάλουμε άλλο τα μάτια μας μόνοι μας.

    ReplyDelete
  45. @ ventriloquist

    να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω τι ενοούσε ο Παρμενίδης. Το μήνυμα αφορούσε κι αυτόν, σε περίπτωση δε που εννοούσε κάτι διαφορετικό τότε θα μας το διευκρινήσει.

    Όσο για δεύτερο σκέλος του πρώτου σχολίου σου, με συγχωρείς κιόλας γιατί σε πήρα μονότερμα με το Νορβηγικό Ταμείο, έχεις πολύ μεγάλο δίκιο. Ξέρεις, όταν αναπτύσσεις μια ιδεολογία, γιατί και η διαγενεακή δικαιοσύνη είναι μια ιδεολογία, πορώνεσαι και κινδυνεύεις να γίνεις αρτηριοσκληρωτικός, να αγνοήσεις επομένως πτυχές που ενώ επιφανειακά δεν φαντάζουν σωστές, στην τελική μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ουσιαστικό αποτέλεσμα (αυτό Παρμενίδη δεν στοχεύει σε σένα). Κάπως έτσι την πατήσανε και οι φιλελεύθεροι που κολλήσανε στην οικονομική και νουμεριστική διάσταση της ιδεολογίας τους κι αγνοήσανε τις πιο σημαντικές διαστάσεις, που έχουν να κάνουν με το ελεύθερο πολιτικό ον, με την φιλελεύθερη κοινωνία κλπ.

    Τέλος πάντων κάνω κύκλους για να πω το εξής: Δεν πρέπει να είναι, στο πλαίσιο της διαγενεακής δικαιοσύνης, θέσφατο η λιτότητα και συγκράτηση πόρων σήμερα για χάρη του αύριου. Όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, αναπτυξιακές επιλογές σήμερα, κι άρα δαπάνες σήμερα, μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον. Εδώ όμως έρχεσαι και λες, σαν κοινωνία, πού πρέπει να ξοδέψω και τι? Κι όπως έχουμε όλοι σχεδόν εδώ μέσα ξαναπεί, μαζί κι ο λατρευτός μας Κομφούκιος που μας περιφρονεί τον τελευταίο καιρό, μάθαμε ότι η εξάντληση πόρων σήμερα, για μια κατανάλωση άνευ ουσίας, για μια πλασματική πληθώρα υλικών αγαθών, είναι εγκληματική για τις νέες κι επόμενες γενιές.

    Κι αν εμείς πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο των ευθυνών μας, όπως πολύ ωραία το έθεσαν οι G700 στον πρόεδρο χθες, είναι να αρνηθούμε πάσης φύσεως επιδοματικές πολιτικές, κι ας είμαστε εμείς που δε θα πάρουμε επιδόματα πρώτοι, ας είμαστε εμείς πρώτοι που θα δεχτούμε από μόνου μας να σηκώσουμε τα βάρη των χαμηλών μισθών περισσότερο από τους ηλικιωμένους, ας είμαστε εμείς που συνειδητά θα πούμε ΝΑΙ στο πλήρωμα των λαθών των άλλων γενεών, αντί να τα αρνούμαστε και να τα μετακυλήουμε στο μέλλον όπως συνήθως, γιατί αντέχουμε και γιατί έτσι δείχνουμε και το κομμάτι της αλληλεγγύης μας προς αυτούς που δεν μπορούν πια να παράγουν. Ίσως και το κομμάτι της ευθύνης και της ανιδιοτέλειας που μας ανήκει ιστορικά ως γενιά που θέλει την πρόοδο και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της. Είναι βαρύ το τίμημα, πολύ βαρύ, αλλά όχι ηττοπαθές, κι όχι αδιέξοδο.

    ReplyDelete
  46. έχεις δίκιο στο ότι απαιτούνται επενδύσεις, αναπτυξιακή στρατηγική σε κλάδους αιχμής και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτά είναι που χρειαζόμαστε.

    Αλλά για να γίνουν αυτά, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι χρειαζόμαστε πολλά, μα πολλά χρόνια για να έρθουμε κοντά σε μια σταθερή τουλάχιστον πορεία.

    Φέτος η Ελλάδα πάει κι επίσημα για χρεοκωπία. Όποιος έχει μάτια βλέπει.

    Το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία. Κι όταν φτάσεις εκεί, πλέον είναι πολύ αργά για ελπίδες ότι δεν άγγιξες τον πάτο.

    ReplyDelete
  47. Λυπάμαι πραγματικά, γιατί όσο μεγαλώνω και καταλαβαίνω περισσότερα, ή ίσως απλά αντιλαμβάνομαι διαφορετικά, στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, σε όλα τα επίπεδα, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις. ΚΑι δε μιλάω μόνο για κόμματα, αλλά όλη την γκάμα της ελληνικής κοινωνίας. Από "αστούς" μέχρι "λαϊκούς" δημοσιογράφους και πολίτες. Και πολύ φοβάμαι ότι η γενιά μας είναι η μεγάλη χαμένη, Δημήτρη των G700, γιατί ΔΕΝ έχει καταλάβει ΤΙΠΟΤΑ από τα όσα συμβαίνουν γύρω της. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΓΡΑΜΜΗ!!!!!!!

    Αλλά Κομφούκιε, δείξε κι εσύ το αίσθημα σου προς της Δημοκρατία, το έχεις το ξέρω, ξεπέρασε τα κόμπλεξ σου, και έλα κι εσύ να συμμετέχεις στο διάλογο, τον κοινωνικό διάλογο. Και πρότεινε μας κι εμάς που ΔΕΝ ξέρουμε - γιατί στην σύγχρονη Ελλάδα ουδέποτε διδαχτήκαμε, κι ουδέποτε μάθαμε ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙ ΕΥΡΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - πώς ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να γίνει σωστά ή/και να επεκταθεί, αν εμείς κάνουμε κάτι λάθος. Γιατί εκεί δεν είναι το κλειδί για την εκτόνωση, τις μάχες, τους αγώνες, την εμπέδωση και την προώθηση των μηνυμάτων, απόψεων και υπερισχυόντων ιδεολογιών σε μια δημοκρατία?

    Εκτός αν έγινες εχθρός των G700. Αν ναι, οφείλεις μια εξήγηση, αν όχι σε αυτούς, τουλάχιστον σε μας τους σχολιαστές.

    ReplyDelete
  48. So, g700 got the president's ear...that's something no doubt... good PR and some good will wont hurt, but they wont do either...
    After all, everyone with some common sense, basic education and average intelligence can figure out that Greece is a sinking ship. G700's analysis is clear, well substantiated and adequately articulated. Με άλλα λόγια η διάγνωση ειναι πετυχημένη, αλλά η θεραπεία ακόμα μας διαφεύγει. Τι θα λέγατε αν αρχίζαμε να αναζητούμε λύσεις/φάρμακα για την κατασταση μας, και αφού σημφωνήσουμε (more or less),να αρχίσουμε τη δράση? That's where the thing gets tricky though, and that because of three reasons:

    The first -and easier - is to agree on what needs to be done. Fortunately, we have no lack of smart, educated people, and plenty of internetional experience (for Greece I would prescribe Irish and Isreali paradigms)to get our ideas. I know I got a bunch myself.

    The second, and here things get a bit more sticky, would be to agree on ways of action. My guess is that we dont want to shoot people as the κάθαρμα πού σκότωσε το παιδάκι, nor start breaking τα μικρομάγαζα τού κοσμάκη όπως κάνουν τα κολόπαιδα με τις κουκούλες. I dont see any of the two "κόμματα εξουσίας" either, as venues for the kind and the gravity of structural changes needed if this country ever gets a chance... They are both (although not equally so) corrupt, incompetent, and compromized beyond redemption. No, it's got to be something else...

    The third reason is a bitch guys. Not only there's no time, but the changes needed are simply colossal. Revolutionnairy? to say the least.
    Δεν υπάρχει τομέας δραστηριοτητας που να μην χρειάζεται ριζική(=απο την ρίζα) αναμόρφωση. Και είναι πολλοί αυτοι πού θα πρέπει να ξεβολεφτούν...Καί θα κάνουν κάτι χαρές να μάθουν οτι ο κούρκος πέθανε!!! Λέτε να συμφωνήσουν? Ενας μεγάλος Αμερικανός είπε κάποτε: You cant make anyone understand something, if his paycheck depends on not understanding it.

    So, my good compatriots, what's to be done? Can you (we) afford not to do anything?
    One last thing. Make no mistake: if you think this economic/climate/resource crisis is business as usual, you will have a rude awakening...I live in Washington DC, I have a secure and "prestigious" job, and I'm worried dead; if I was younger living in a country like Greece, I'd be losing it... For your own sake, do something about it, not tomorrow, not later, but NOW !!!
    Καληνύχτα, stay safe and smart!

    ReplyDelete
  49. @ Gμοσιος

    Τι να πω, δεν χωράνε προβλέψεις. Θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν υπάρξει 10% μείωση σε αφίξεις σε σχέση με το 2008. Τα κέρδη ενδέχεται να κινηθούν ακόμα χαμηλότερα.

    Όλα θα εξαρτηθούν από το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα και την εξέλιξη της κρίσης.

    ReplyDelete
  50. Οι Ρώσσοι πάντως έσπευσαν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση Καραμανλή, με τον πρέσβη τους να δηλώνει ότι η χώρα του έχοντας 450 δις δολ. σε συναλλαγματικά αποθέματα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  51. Έτσι, η χώρα που δεν παράγει τίποτα και ζει με δανεικά σέρνεται και παρακαλά για ελεημοσύνες.

    Εμπρός όλοι μαζί για μια υπερήφανη και δυνατή Ελλάδα.

    Όλοι μαζί για μια ανεξάρτητη πατρίδα.

    ReplyDelete
  52. Μπράβο Ελλάντα, μπράβο ΠΑΣΟΚ, μπράβο ΝΔ, ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συνειδητά και με μεγάλη συνέπεια υπονόμευσαν το μέλλον αυτής της χώρας.

    Να ευχαριστίσω επίσης θερμά και όλους τους νταβατζήδες, γιατί χωρίς την συμπαράστασή τους τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να επιτευχθούν.

    ReplyDelete
  53. οι Ρώσοι βέβαια είναι σαν τον καφετζόπουλο τον ακάλυπτο στην προκειμένη περίπτωση, διότι πολύ απλά οι ίδιοι έχοντας ξοδέψει 17% των συναλλαγματικών αποθεμάτων κατάφεραν μια τρύπα στο νερό. το ρούβλι έχασε 20% της αξίας του μέσα σ' ένα μήνα. Υπ' αυτές τις συνθήκες είναι γελοίο να περιμένουμε βοήθεια σε ρευστό από μια χώρα σαν τη Ρωσία.

    ReplyDelete
  54. @Gμόσιος

    οι Ρώσοι βέβαια είναι σαν τον καφετζόπουλο τον ακάλυπτο

    χαχαχαχαχα πολύ γέλιο...

    Δεν μας πειράζει, η κίνηση είναι που μετράει. Από κάπου θα τα βρούμε δεν μπορεί. Τώρα θα είναι το ΔΝΤ, θα είναι οι Κινέζοι, οι άραβες, θα είναι το ξανθό γένος, αυτό θα φανεί.

    Σα τα πρεζάκια στην ομόνοια θα αρχίσουμε το παρακάλι για κανά ευρώ.

    ReplyDelete
  55. πελασγέ, χρήσιμο το follow up στα τουριστικά.

    neologos, practical policies and solutions that work is what we need. Με θεμελιώδη αξία τη διαγενεακή δικαιοσύνη και πυξίδα την κοινή λογική

    ReplyDelete
  56. dt ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΙΩΠΗΣ

    O Eλληνικός Τουρισμός πάσχει εκ ΘΕΜΕΛΙΩΝ.
    Τα μέτρα αυτά ΤΟ ΜΟΝΟ που πετυχαίνουν είναι η βελτίωση των ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων

    ΑΛΛΑ

    ΟΥΔΟΛΩΣ

    επαναλαμβάνω ΟΥΔΟΛΩΣ τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ.

    Ο Τουρισμός είναι σήμερα ένας ΑΚΡΩΣ sophisticated χώρος. Πως να πάει ο άλλος ΑΞΥΠΟΛΥΤΟΣ στ αγκάθια.

    Παραδείγματος χάριν, όταν τα μαχαιροπήρουνα είναι τοποθετημένα ΧΙΑΣΤΙ πάνω στο πιάτο, ο πελάτης δηλώνει στο γκαρσόνι, "Φύγε, δεν έχω τελειώσει ακόμα". ΟΤΑΝ, λοιπόν, ο βρωμοπόδαρος λαλιώτης έρχεται και σε ρωτάει κάθε τρία λεπτά. "Τελειώσατε;"

    Το ΠΑΙΧΝΙΔΙ του ΚΑΛΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Είπαμε, η Ελλάδα θα έχει τουρισμό από μεροκαματιάρηδες του Birmingham, μαφιόζους Ρωσο-Βούλγαρους και Αραβο-λαλιώτες.

    ReplyDelete
  57. Δηλαδή,

    η ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΑΞΗ

    με την

    ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΤΑΞΗ

    ReplyDelete
  58. Aντε να χαθείς βρε δήθεν, ζνομ, γελοίε υποκείμενε.

    ReplyDelete
  59. @slickk click
    κατα καιρούς κι εγώ έχω κατηγορήσει τα παιδιά ότι θεωρητικολογούν.
    Αυτό ομως δεν σημαίνει ότι γιά να κερδίσει κάποιος πρέπει κάποιος άλλος να χάσει- αυτό είναι η στανή θεώρηση της πραγματικότητας. Η πίτα πρέπει να μεγαλώσει - αυτό προυποθέτει ένα άλμα προς τα εμπρός. Σίγουρα κάποιοι δεν θα ακολουθήσουν- πάντα θα υπάρχει ένα τετοιο ποσοστό

    g700
    το μεγάλο ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ προβλημα της νέας γενιάς έιναι η υποβάθμιση της εκπαίδευσης.
    Υπάρχει έλλειμα γνώσης => έλλειμα ανταγωνιστικότητας
    και φυσικά ο τουρισμός ΔΕΝ είναι η λύση
    Συμφωνώ απόλυτα με τον Jοhn S. - ότι είπε είναι απόλυτα σωστό. Πρέπει απο εμάς τους ίδιους να ξεκινήσει η "επανάσταση"

    και ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε είναι να ΘΕΜΕΛΙΩΣΟΥΜΕ την αξιοκρατία

    Αυτό πρέπει να γίνει η σημαία της g700 - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

    δεν με νοιάζει τι κόμμα ψηφίζεις όταν είσαι Ελληνας- έχουμε ένα κοινό: την πατρίδα που πληγώνει και τους 2 μας.
    Με την αξιοκρατία θα μπορέσουμε όλοι να την βοηθήσουμε περισσότερο (δηλαδή να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας)

    ReplyDelete
  60. "Κομφούκιος said... Τα μέτρα αυτά ΤΟ ΜΟΝΟ που πετυχαίνουν είναι η βελτίωση των ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων
    ΑΛΛΑ
    ΟΥΔΟΛΩΣ
    επαναλαμβάνω ΟΥΔΟΛΩΣ τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ"

    Εχεις απόλυτο δίκιαιο.Με πρόσχημα τη κρίση μοιράζουν χρήματα για πελατειακούς σκοπούς.Και μάλιστα σε μια κατηγορία επιχειρηματιών που το 2008 βγάλανε τρελλά λεφτά.Και χωρίς κανένα ιδιαίτερο κόπο.

    ReplyDelete
  61. @ libertarian

    Σε πληροφορώ πως παρά την γκρίνια και την μουρμούρα του στιλ τα "βάφω όλα μαύρα", είναι το μόνο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας με εξαίρεση την ναυτιλία ο οποίος στέκεται στον διεθνή ανταγωνισμό με αξιώσεις.

    Και αυτό γίνεται μέσα σε ένα πολύ εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλον. Με άκρως προβληματικές υποδομές, με έλλειψη τουριστικής κουλτούρας και με μια τεράστια γραφειοκρατία κτλ, κτλ. Φταίνε οι ξενοδόχοι που δεν υπάρχει τμήμα σε ΑΕΙ για τον τουρισμό;

    Ελληνικός τουρισμός δεν είναι μόνο τα "rooms to let". Να μη τα μπερδεύουμε όλα. Άλλο ο απατεώνας με τα 10 δωμάτια, κι άλλο σοβαρή επιχείρηση που πληρώνει κάθε χρόνο τα μαλλιοκέφαλά της για την βελτίωση των υπηρεσιών της. Την αντιστάθμιση των σοβαρών μειονεκτημάτων της χώρας, την "πληρώνουν" οι ξενοδόχοι με τις τιμολογιακές πολιτικές τους αλλά και με έξτρα υπηρεσίες.

    Όσο για τα μεγάλα και εύκολα κέρδη, είδα δημοσιευμένους ισολογισμούς μεγάλων μονάδων με τζίρους 10 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 500.000! Ειδικά με τις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν το 2003, οι περισσότερες μονάδες ακόμα κάνουν απόσβεση.

    Να μου πείτε ένα κλάδο της ελληνικής οικονομίας ο οποίος να έχει ένα αντίστοιχο μέγεθος ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ επενδύσεων. Μην κουράζεστε δεν υπάρχει κανένας...

    @ κομφούκιε

    Πως θα σου φαινόταν να πληρώσεις σε ευρωπαική πρωτεύουσα 100 ευρώ για ένα HOSTEL με 4 κρεβάτια πάνω-κάτω και φεγγύτη για παράθυρο;

    ReplyDelete
  62. na bgei nomos gia to perdesthe kai to klanein dimosios

    ReplyDelete