Thursday, December 18, 2008

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον τερματισμό της βίας και τη διαγενεακή δικαιοσύνη

Την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 13:00, 8μελής αντιπροσωπεία της οργάνωσής μας, της «γενιάς των 700 ευρώ – G700», θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριο Κάρολο Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση κάτω από την πίεση των ακραίων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, και επειδή επιτέλους πρέπει να ακουστεί και η φωνή του δημοκρατικά σκεπτόμενου τμήματος της νεολαίας από το βήμα των επίσημων θεσμών. Ο στόχος της επίσκεψής μας είναι διπλός.

Πρώτον, να καταδικάσουμε τη βία από όπου και όποιον και αν προέρχεται. Η Ελλάδα της κατάλυσης του κράτους δικαίου, της αστυνομικής αυθαιρεσίας, της κοινωνικής και οικονομικής ανασφάλειας δεν είναι η πατρίδα που οραματιζόμαστε και στην οποία θέλουμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας.

Τόσο ο Ειδικός Φρουρός που δολοφόνησε το 16χρονο νεαρό καταλύοντας κάθε έννοια κράτους δικαίου, όσο και όσοι ξεδιάντροπα βανδάλισαν την πόλη, ακόμα και μικροεπιχειρήσεις όπου δουλεύουν νέοι της γενιάς των 700 ευρώ, πρέπει να καταδικαστούν. Απαιτούμε επιτέλους τη συντεταγμένη λειτουργία της Πολιτείας, την εφαρμογή του νόμου και του κράτους δικαίου στο ακέραιο και προς κάθε κατεύθυνση.

Δεύτερον, με την επίσκεψή μας αυτή επιδιώκουμε να μεταφέρουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις απόψεις μας για τη νέα γενιά, η οποία βρέθηκε να είναι η μεγάλη χαμένη της Ελλάδας στο τέρμα του 20ου και στην αυγή του 21ου αιώνα. Με υψηλή ανεργία, χαμηλούς μισθούς, ελλιπείς ευκαιρίες για ποιοτική απασχόληση, έλλειμμα σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά, υψηλό δημοσιονομικό και ασφαλιστικό χρέος, διευρυνόμενο οικολογικό έλλειμμα.

Η ευαισθησία του κυρίου Παπούλια άλλωστε, απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γενιά μας είναι δεδομένη και έχει ήδη καταδειχθεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας. Τόσο με την πρόσκληση που απεύθυνε προς νεανικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών στις 24/7/2007 στην δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Όσο κυρίως με την εισαγωγή της έννοιας της διαγενεακής δικαιοσύνης στον ελληνικό δημόσιο λόγο.

Όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει δηλώσει κατά το παρελθόν με αφορμή συζητήσεις για το περιβάλλον:

«…Σε εθνικό επίπεδο, επείγει η εξασφάλιση θεσμικού πλαισίου που θα εγγυάται βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στη διαγενεακή δικαιοσύνη, δηλαδή σεβασμό στη φύση που θα κληροδοτήσουμε σ’ αυτούς που έρχονται…» (Κήρυξη της έναρξης του Συνεδρίου «Ενεργειακή Ασφάλεια και Κλιματική Αλλαγή», 5 Μαΐου 2008)

«…Όταν μιλάμε για το περιβάλλον, πρέπει να αναφερόμαστε στην ευθύνη μας απέναντι στις επόμενες γενιές, στην διαγενεακή δικαιοσύνη. Στο χρέος μας απέναντι στα παιδιά που θα κληρονομήσουν ό,τι αφήσουμε πίσω μας. Η ευθύνη είναι ακόμη βαρύτερη. Είναι ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στη γη που παραλάβαμε, απέναντι σε όλα αυτά που δεν μας ανήκουν και που αντιμετωπίζονται ως δωρεάν ιδιοκτησία ή ως εμπόρευμα…» Ομιλία στο Παγκόσμιο Επιστημονικό Φόρουμ στη Βουδαπέστη, 8 Νοεμβρίου 2007.

Πέρα από το οικολογικό ζήτημα, όμως, υπάρχει επίσης το εργασιακό, το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό, το πρόβλημα των συλλογικών αγαθών. Ζητήματα στα οποία αποτυπώνονται ανάγλυφα οι επιλογές και οι διευθετήσεις ανάμεσα στις γενιές. Ζητήματα που κρίνουν την αλληλεγγύη των γενών και εν τέλει τη συνεργασία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι με λίγα λόγια κρίσιμα εθνικά ζητήματα που μας αφορούν όλους και γι΄αυτό πρέπει να τεθούν σε ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα.

Πιστεύουμε πως μόνο μέσα από αιχμηρές, ωστόσο υπεύθυνες και πάνω απ’ όλα ειρηνικές προσεγγίσεις, μπορεί αυτή η μεγάλη κρίση να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη αλλαγής της πατρίδας μας προς το καλύτερο, και ξαναφέρει την αισιοδοξία και την ελπίδα στα πρόσωπα των νέων, ανοίγοντας ένα νέο πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο, μετα-μεταπολιτευτικό, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

28 comments:

  1. "ΔΙΑΓΕΝΕΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ"

    Δυό λέξεις που τα λένε όλα.

    ReplyDelete
  2. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ FRFG TΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
    "The Foundation for the Rights of Future Generations (FRFG) is a think-tank on the interface of science, politics and the business world. To FRFG, intergenerational justice means that today's youth and future generations must have at least the same opportunities to meet their own needs as the generation governing today".

    Δεν χρειαζόμαστε κρατικές επιτροπές και κρατικά ελεγχόμενες αρχές, αλλά ανεξάρτητο ίδρυμα υπό την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.Ενα ίδρυμα που θα απευθύνεται στη κοινωνία των πολιτών και θα συνομιλεί μαζί της.

    ReplyDelete
  3. διαγενεακό = εργασιακό, δημοσιονομικό, ασφαλιστικό, δημόσια αγαθά, περιβάλλον = το νέο κοινωνικό ζήτημα = το νέο εθνικό ζήτημα = η ύψιστη πολιτική προτεραιότητα

    ReplyDelete
  4. Κομφούκιος said...
    @ ser

    1) 300 μονάδες;;; Tι λες;;; ΚΑΙ εντυπωσιάστηκες;;;

    χαααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχα

    ΜΕΧΡΙ τον ΜΑΡΤΗ θα έχουμε καθημερινά "benchmarks". ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΝΟΙ θα δέχονταν να δανείσουν την Ελλάδα με 50%.....................

    ΣΩΣΤΑ ΤΟ διαβασες.

    50%, ΔΛΔ SPREAD 4.720 μοναδων, ΔΙΌΤΙ

    ΤΟΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΩΝ και των ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΗ ΠΑΣΟΚΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ που ΔΙΑΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΠΑΣΟΚ.

    ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΟΙ ΛΟΓΟΙ:

    Την στγμή που ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ η ΥΦΗΛΙΟΣ, στην Grande Bretagne το dinner του reveillon της Πρωτοχρονιάς ΚΟΣΤΙΖΕΙ, ΣΧΕΔΟΝ ΔΩΡΕΑΝ, ΜΟΝΟ

    475 ΕΥΡΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ με ρωτάει προχθές, "ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ;;;;;"

    Λέω, "Τι εννοείς Μαργαρίτα μου με το αν έκλεισα;"
    και απάντησε
    "Δεν κλείσατε κάπου στα χιόνια γιά Πρωτοχρονιά;;;" - Νeedless to say, η Μαργαρίτα έχει κλείσει στο ΜΑΙΝΑΛΟΝ
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    2) Ως προς την εντύπωση που δημιουργούν οι G700.
    ΔΙΑΦΩΝΩ μαζί σου. ΕΝΟΣΩ είναι ΜΚΟ, μπορεί να είναι 2 ή 5 ή 10 ΜΟΝΟ ΑΤΟΜΑ. ΚΑΙ ΟΡΘΑ ΠΡΑΤΤΟΥΝ.

    3) Λες να θυσιάσουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡHMATA γιά να επιτευχθούν ΣΤΟΧΟΙ!!!
    Μα το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ γιά παράδειγμα ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ γιά να λυθεί ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ TO

    ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ". Ισα-ίσα, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η ΑΜΕΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ του, ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΚΑΡΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    4) Η G700 EKANE ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ. Παρουσίασε ΠΟΛΛΑ από τα ΘΕΜΑΤΑ που την απασχολούν ως ΔΙΚΑ της ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ενώ ΕΙΝΑΙ ή ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να ΕΙΝΑΙ ΟΛΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ.

    Η αλήθεια είναι πως τα ΘΕΜΑΤΑ αυτά, ΔΕΝ είναι ΟΥΤΕ προβλήματα της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.

    ΜΟΝΟ ΣΟΒΑΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, δλδ το 1-5% της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΑΝΕΞΑΡΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ, βλέπει ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΩΣ ΜΕΓΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ και

    ΕΚΕΙ ΕΓΚΕΙΤΑΙ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ.


    Τα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα είναι
    α) το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    β) οι ΣΚΥΛΑΔΕΣ και οι ΣΚΥΛΟΥΔΕΣ και
    γ) ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ του ΥΠΟΚΟΣΜΟΥ τις ΠΡΟΑΛΛΕΣ!!!!!!!!!!!

    Μιά ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ, ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗ, ΑΜΑΘΗΣ, ΠΑΣΟΚ-ΟΕΙΔΗΣ, και ΑΜΟΡΦΗ ΜΑΖΑ από LUMPEN με ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΥΡΑ ΛΕΦΤΑ.

    ReplyDelete
  5. Γεια σας,

    η συνάντησή σας με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σημαδεύει για μένα την είσοδό σας στη "mainstream" πολιτική ζωή της Ελλάδας.
    Πιστεύω ότι αυτό είναι θετικό αλλά και επικίνδυνο ταυτόχρονα.
    Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο τόπος είναι να έχουμε άλλα 5-10 άτομα που μιλάνε με αυτόν τον τρόπο :

    "Πιστεύουμε πως μόνο μέσα από αιχμηρές, ωστόσο υπεύθυνες και πάνω απ’ όλα ειρηνικές προσεγγίσεις, μπορεί αυτή η μεγάλη κρίση να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη αλλαγής της πατρίδας μας προς το καλύτερο, και ξαναφέρει την αισιοδοξία και την ελπίδα στα πρόσωπα των νέων, ανοίγοντας ένα νέο πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο, μετα-μεταπολιτευτικό, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα."

    ReplyDelete
  6. Γεια σας παιδιά,

    διάβασα μόλις τώρα σερφάροντας στα ελληνικά ειδησεογραφικά ένα άρθρο για την επίσκεψη στον πρόεδρο.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=968985&lngDtrID=244

    Ο πρόεδρος έδωσε, ευτυχώς, το στίγμα για τις εξελίξεις, πρώτος και έγκαιρα για να διαμορφώσει το δρόμο προς τον οποίο πρέπει να κατευθυνθεί ο κοινωνικός διάλογος.

    Εδώ στη Γερμανία που είμαι αυτές τις μέρες βλέπω ότι υπάρχει κινητοποίηση νέων Ελλήνων για τα προβλήματα της νέας γενιάς. Ίσως θα έπρεπε να έρθετε σε επαφή μαζί τους κάποια στιγμή. Είναι κοντά στο πνεύμα σας.

    ReplyDelete
  7. "Η Γενιά μας να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών που της αναλογεί"

    Είδες ρε Ser που το θέτουν τα παιδιά το ζήτημα?

    Πάντως η τελευταία σου τοποθέτηση στο προηγούμενο ποστ μου άρεσε και σ'ευχαριστώ που επέστρεψες στον καλό σου εαυτό.

    Συγνώμη για τα δικά μου σχόλια, ήταν θερμόαιμη απάντηση που αποσκοπούσε στα γραφόμενα σου κι όχι στο άτομο σου. Εντέλει η ουσία και των 2 μας σχολίων φάνηκε να είναι προσωπική, υβριστική και παράλογη. Από τη μεριά μου αποσύρω το σχόλιο.

    Εύχομαι να συνεχίσεις να γράφεις με κριτική και δημιουργική διάθεση.

    ReplyDelete
  8. Ουστ από εδώ ρε που αντιπροσωπεύετε και την γενιά των 700 ευρώ. Πάτε και στον πρόεδρο της δημοκρατίας για να επισημοποιήσετε τον ρόλο σας ως διαμεσολαβητές. Δεν είναι τυχαίο που γίνεται αυτή η κίνηση αυτή τη στιγμή, για να θολώσουν τα νερά και να μην φανεί ότι κάποια μερίδα των νέων που πληρώνονται με 700 επιλέγουν να συγκρούονται με αυτούς και αυτά που δημιουργούν αυτές τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
    Μετά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ που δήλωσε ότι αυτοί που κατάλαβαν την ΓΣΕΕ δεν είναι εργαζόμενοι-εργάτες (λες και έχει ιδρώσει ποτέ το χέρι του Πασόκου επαγγελματία συνδικα-ληστή) έρχεστε και εσείς για να συμπληρώσετε το πάνελ των εκπροσώπων που λένε ότι όλα παν καλά και ότι δεν χρειάζεται να εξεγειρόμαστε και ότι αν θέμε να αλλάξουν τα πράματα, να οι καλοθελητές - διαμεσολαβητές.
    Είστε το άλλοθι της εξουσίας για να πατήσει στα σώματα αυτών που όχι μόνο θέλουν την αλλαγή αλλά την διεκδικούν από αυτούς που μας κλέβουν την ζωή μας.
    Φτου σας

    ReplyDelete
  9. @CR

    "Ποιοί είναι αυτοί που μας κλέβουν τη ζωή μας";
    Εγώ λέω οι Αμερικάνοι.Εσύ;

    ReplyDelete
  10. @CR

    "Ποιοί είναι αυτοί που μας κλέβουν τη ζωή μας";

    Τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα μπορεί να είναι ο Κομφούκιος.Αυτό το κάθαρμα!

    ReplyDelete
  11. δεν έχεις άλλοθι, δεν έχεις άααλλοθι κι είσαι στο ψέμα σου αιχμωλωτήηηηηη...

    ReplyDelete
  12. Καλησπέρα G700,

    τη χάρηκα πολύ την πρωτοβουλία σας σήμερα αλλά ακόμα περισσότερο την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εξαιρετικός.

    Όπως είχα πει και σε προηγούμενο ποστ, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να κρατήσεις το μήνυμα καθαρό, ειδικά μακροπρόθεσμα. Αλλά με την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας τουλάχιστον για λίγο επανατοποθετήθηκε η ατζέντα της διαγενεακής δικαιοσύνης εκεί που πρέπει, στο βασικό πυρήνα των παραμέτρων της κοινωνικής δικαιοσύνης.

    @ cr

    Καταλαβαίνω το θυμό σου. Κι εγώ, όταν πρωτοέμαθα για την ύπαρξη αυτού του μπλογκ, το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό μου είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα νέων άνεργων, αδικημένων κλπ οι οποίοι αγωνίζονται για την κατοχύρωση ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού. Τους είδα δλδ σα μια μισθολογική ομάδα με δυναμική να γίνει κάποιου είδους συνδικαλιστική οργάνωση των μισθωτών των 700 ευρώ.

    Αργότερα κατάλαβα όμως, κι αυτό παρακολουθώντας τακτικά την κουβέντα εδώ μέσα, ότι δεν πρόκειται ούτε για το ένα ούτε για το άλλο. Πρόκειται ίσως για μια ομάδα σκέψης και προβληματισμού γύρω από ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά και τις σχέσεις μεταξύ των γενεών στο μοίρασμα της αναπτυξιακής πίτας.

    Είναι λάθος να βλέπεις τα παιδιά ως "εκπρόσωπους" της Γενιάς των 700 ευρώ. Τα παιδιά ήταν απλά οι εμπνευστές της. Δηλαδή, ήταν αυτοί που συνέλαβαν τις διαγενεακές ανισότητες ως επιπλέον κι εξίσου σημαντικές όσο οι ταξικές, ως παράμετροι της οικονομικής και κοινωνικής καθόδου που αγγίζει την ελληνική κοινωνία σήμερα, πόσο μάλλον τη νέα γενιά.

    Τα παιδιά δεν είναι ούτε συνδικαλιστές, ούτε κόμμα. Πήραν όμως την πρωτοβουλία να ανοίξουν ένα δημόσιο διάλογο για το μέλλον και τις προοπτικές της νέας γενιάς στο πλαίσιο μιας κοινωνικής δικαιοσύνης που λαμβάνει υπόψη υπεύθυνα το μοίρασμα των ευθυνών και των βαρών μεταξύ των εχόντων και των μη εχόντων, που πολύ συχνά στη χώρα μας συμπίπτει και με την διαγενεακή διάσταση.

    Ο όρος Γενιά των 700 Ευρώ, παρά τη σύλληψη από τα παιδιά της G700, τους υπερβαίνει, καθώς όπως σωστά εντοπίζεις κι εσύ, είναι κοινωνικό φαινόμενο το οποίο θέλει όμως μελέτη και διερεύνηση. Πάνω απ' όλα η σύλληψη του όρου έδωσε το έναυσμα για την εκκίνηση ενός κοινωνικού διαλόγου πάνω στα προβλήματα και τις προκλήσεις της νέας γενιάς στο πλαίσιο ενός σύχγρονου μοντέλου κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Μπορείς να συμμετέχεις κι εσύ επικοδομοιτικά σε αυτόν το διάλογο, όσο μεγάλη κι αν είναι η αντιπαράθεση σου ως προς συγκεκριμένες θέσεις.

    Εγώ θα χαιρόμουν ιδιαίτερα να σε ακούσω με προσοχή, αλλά εφόσον μιλάς με επιχειρήματα πάνω στα οποία μπορούμε και οι υπόλοιποι να προβληματιστούμε.

    ReplyDelete
  13. cr,

    δεν χρειάζεται να εξεγειρόμαστε; όλα είναι καλά;

    πότε είπαμε εμείς κάτι τέτοιο; ποτέ.

    το πρόβλημα είναι αλλού. Με ποιον τρόπο διεκδικούμε και ποιο το αίτημα; Γιατί εμείς διαφωνούμε με όσους πιστέυουν ότι με το στανιό θα γίνει η 2η σοσιαλιστική επανάσταση όπως διαφωνούμε ριζικά μ' αυτούς τους αφελείς που σου λένε "εντάξει δε γίνεται τίποτα, μια από τα ίδια είναι".

    Για εμάς η εξέγερση έχει αιτία. Είναι το διαγενεακό ζήτημα που σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα σε κομμάτια του πληθυσμού των πόλεων κυρίως οδηγούν τα πράγματα σε μια έκρηξη θυμού και οργής.

    Ως εκ τούτου για εμάς έχει και αίτημα. Διαγενεακή δικαιοσύνη ως βασική συνιστώσα της κοινωνικής δικαιοσύνης όπως σωστά το έθεσε κι ο Πρόεδρος.

    Και πολιτικές:

    επίλυση εργασιακού, ασφαλιστικού, δημοσιονομικού, οικολογικού, αναβάθμιση συλλογικών αγαθών

    και έχει και λεξιλόγιο Λευτεριά απ' τη Μεταπολίτευση.

    Φυσικά αυτή τη στιγμή το "κίνημα" στους δρόμους είναι ακόμα αναιτηματικό. Εμείς από την πλευρά μας ως συνιστώσα της νέας γενιάς και συγκεκριμένα των νέων εργαζόμενων, και έχοντας λάβει μέρος σε πλήστες όσες διαμρτυρίες αυτές τις μέρες, αν θες και ως μητέρες της έννοιας "γενιά των 700 ευρώ" προσπαθούμε να νοηματοδοτήσουμε τα γεγονότα.

    Φυσικά έχεις κάθε δικαίωμα να διαφωνείς, αλλά παρακαλούμε για επιχειρήματα.

    ReplyDelete
  14. γεια σε ολους

    πρεπει ολοι τους να αναλαβουν τις ευθυνες απεναντι μας.

    επισης ο προεδρος της δημοκρατιας πρεπει να σταματησει να ειναι διακοσμητικος.

    τελος συγχαριτηρια για την πρωτοβουλια σας

    ReplyDelete
  15. Συγχαρητήρια για την συνάντηση σας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιτέλους η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον ρόλο των νέων. Επειδή αυτές τις ημέρες έχουν φτάσει σε οριακό σημείο οι πνευματικές μας αντοχές με όλα αυτά που ακούμε και βλέπουμε, παιδιά συνεχίστε να «ταράζεται» την ησυχία του συστήματος. Επίσης μπορεί να έγινα μέλος της παρέας σας κατά την διάρκεια των συμβάντων, ωστόσο σήμερα νιώθω ότι άργησα να σας ανακαλύψω.

    ReplyDelete
  16. Η φωτο στο in. gr είναι όλα τα λεφτά

    και του χρόνου,
    Γ.Ν.

    ReplyDelete
  17. σ' αυτό το Link μπορείτε να βρείτε τα σχετικά ρεπορτάζ από την επίσκεψη της G700 στον Πρόεδρο

    ReplyDelete
  18. η ανταπόκριση του Αθηναΐκού Πρακτορείου Ειδήσεω

    ReplyDelete
  19. Μίκης Θεοδωράκης αν και μ' έχει κουράσει έχει δίκιο όταν λέει

    ΒΓΑΛΤΕ ΤΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ.
    Μην τους επιτρέπετε να στιγματίζουν τον αγώνα σας. Τι θα πει «κουκούλα»; Ο πραγματικός αγωνιστής και επαναστάτης ούτε ντρέπεται ούτε φοβάται να δείξει το πρόσωπό του. Μην αφήνετε να σπιλώνουν τη μνήμη του Αλέξανδρου συνδέοντας το πρόσωπό του και το όνομά του με εικόνες φρίκης. Είναι σαν να τον σκοτώνουν για άλλη μια φορά.
    ΑΝΟΙΞΤΕ ΔΡΟΜΟΥΣ.
    Αντισταθείτε στα εύκολα που τόσο ύπουλα βάζουν μπροστά σας προσπαθώντας να σας ξεγελάσουν ότι είναι δήθεν δικές σας επιλογές. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας και προχωρήστε μπροστά.
    ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!

    ReplyDelete
  20. ο Κομφούκιος είπε κάτι πάρα πολύ σωστό- πράγματι τα περισσότερα από τα ζητήματα δεν απασχολούν μόνο την G700 αλλά όλους τους Ελληνες.

    Όσον αφορά τη διαγενεακή δικαιοσύνη δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι καλό να υπάρχει
    ΟΜΩΣ
    στην Ελλάδα τώρα δεν μπορεί να υπάρξει, διότι δεν ξεκινάμε από το μηδέν αλλά από το πλην.

    Για να μηδενίσει το κοντέρ κάποιος πρέπει να θυσιαστεί (μαντέψτε ποιος...)
    Και ποιά γενιά έκανε την αποκοτιά?
    Η προηγούμενη, δηλαδή η γενιά των γονιών μας

    Καταλαβες τώρα τι εννοούσα notorious? Και η δική μου αντίδραση δεν ηταν πρέπουσα οπότε το λήγουμε.

    2 ζητήματα ακόμα-
    1/Η κυριότερη ευθύνη της νέας γενιάς είναι να κατοχυρώσει καλύτερο επίπεδο σπουδών πρώτα & άνω απ'όλα.
    Η κατάσταση της παιδείας είναι τραγική και πολύ μεγάλη ευθύνη πέφτει στη νέα γενιά.

    Οι νέοι πρέπει πρώτοι να βάλουν τον πήχυ ψηλά για τον εαυτό τους και μετά να απαιτήσουν και από τους λοιπούς εταιρους να ακολουθήσουν.

    Πως να ζητάς έρευνα και εργαστήρια όταν δεν παρακολουθεί ούτε το 10%, πως να υπερασπιστείς αποφάσεις ΓΣ που παίρνονται δια βοής και όχι ονομαστικής ψηφοφορίας, πως να ζητάς καλυτερο ΔΕΠ όταν η συνδιαλλαγή βασιλεύει ?

    Πως να μην παίρνεις 700 ευρώ αφού παίρνεις πτυχίο αλλά όχι γνώση ? Η γνώση ειναι ΔΥΝΑΜΗ

    2/Κομφούκιε, ευτυχώς είμαστε στην ευρωζώνη.
    Γιά πολλούς λόγους που δεν είναι της ώρας, δεν είναι δυνατόν τα ομόλογά μας να γίνουν κουρελόχαρτα.

    Θα υπάρξει ενίσχυση με διάφορες μορφές -φυσικά οι αγορές είναι παντοδύναμες και θα χυθεί αίμα, δεδομένο.

    Κάτι που έχουμε χρόνια να δούμε είναι ο εσωτερικός δανεισμός- και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα και απορώ γιατί ενόψει των 6 δις του Ιανουαρίου δεν εχει γίνει κάποια κίνηση

    ReplyDelete
  21. Η Φρασεολογία σας καθώς και όσα λέτε βεβαίως δεν με έπεισαν. Δεν έχετε καταλάβει ότι αυτό που παίζεται τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό. Είναι απαράδεκτο και παραπειστικό να εστιάζετε τόσο στην βία όταν το διακύβευμα είναι άλλο. Αν έτσι αντιδράτε πάντα κι αν οι αναλύσεις σας είναι τόσο επιφανειακές, είσαστε επικύνδινοι. Ίσως να σας αδικώ πάντως. περνάω πρώτη φορά. Δεν σας είχα επισκεφτεί. Σήμερα είσαστε μια απογοήτευση, θα ξαναπροσπαθήσω ένα επόμενο αύριο.

    ReplyDelete
  22. εάν αναφέρεσαι στην ομάδα αισθανόμαστε ότι μας αδικείς. Εμείς σαν G700 κάνουμε λόγο για αυθόρμητη εξέγερση της νέας γενιάς με κοινωνικές αιτίες, η οποία όμως αμαυρώνεται από πράξεις βίας που κινούνται στα όρια της προβοκάτσιας. Μήπως αυτός είναι οσ στόχος πίσω από τη βία; το σκέφτηκες; Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα δεν είναι αστυνομικό ούτε ασχοληθήκαμε εμείς ποτέ με το αστυνομικό ρεπορτάζ. Τη βία όμως επαναλαμβάνουμε την καταδικάζουμε και συμφωνούμε με το Μίκη Θεοδωράκη παραπάνω και με τον Πρόεδρο τον κύριο Παπούλια που είπε ότι "του Γερμανούς τους πολέμησε πρόσωπο με πρόσωπο όχι φορώντας κουκούλα".

    Το διακύβευμα, κατά την άποψή μας, ως συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες είναι η διαγενεακή δικαιοσύνη πράγμα που σημαίνει επίλυση εργασιακού, οικολογικού, ασφαλιστικού, δημοσιονομικού, και αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών και ειδικά της παιδείας. Πράγμα που απαιτεί λευτεριά απ' τη Μεταπολίτευση τις νοοτροπίες της, τα σκαλώματά της, τις επετηρίδες της, τις νοοτροπίες της.

    Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε. Καληνύχτα

    ReplyDelete
  23. σερ, οι νέοι στα πανεπιστήμια δεν είναι οι κομματικές παρατάξεις των εκολαπτόμενων παραγόντων. Στην πλειονότητά τους αποτελούν μια αφγνοημένη σιωπηλή πλειοψηφία που πληρώνει όλη αυτή τη συνδιαλλαγή και τη διαπλοκή με στόχο τη δημιουργία συστημάτων και υποσυστημάτων εξουσίας.

    ReplyDelete
  24. φυσικα φυσικα -συμφωνω
    αυτο που λεω όμως είναι ότι η σιωπή, απάθεια, έλλειψη ενδιαφέροντος ή όπως αλλιώς θέλετε να το πούμε τους καθιστα συνυπεύθυνους γιά το χάλι

    τουλάχιστον στερεί τις δικαιολογίες τύπου "εγω δεν ξέρω", "δεν ήμουν εκεί" κτλ

    ReplyDelete
  25. είναι κλασσική περίπτωση αποτυχίας για συλλογική δράση από ομάδες που δεν αισθάνονται ότι δεν έχουν κοινά συμφέροντα (failure of collective action). Εμάς η προσπάθειά μας πάντως είναι να δώσουμε ένα βήμα σε όλους αυτούς που αισθάνονται ανεκπροσώπητοι και αηδιασμένοι από το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους και δεν τολμούν να το φωνάξουν

    ReplyDelete
  26. Kι ΕΜΕΙΣ, το ΠΑΣΟΚ, είμαστε εδώ να εκπροσωπήσουμε τους εκπροσώπους των ανεκπροσώπητων.

    ΕΣΕΙΣ, οi NEOI, στην ΕΞΟΥΣΙΑ

    και το ΠΑΣΟΚ, στη ΜΑΣΑ. Συγγνώμη, στην Κυβέρνηση ήθελα να πω.

    ReplyDelete
  27. Σύσταση Επιτροπής Σοφών

    Η υπέρβαση της βαθειάς κρίσης που περνά η χώρα πρέπει να γίνει κύρια προτεραιότητα. Προτείνω να συσταθεί άμεσα Επιτροπή Σοφών, αποτελούμενη από ανεξάρτητες και καταξιωμένες προσωπικότητες της χώρας, υπό την Προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρ. Κίττα. Η ευθιξία του, η ευθυκρισία του και η απόφασή του να παραμείνει στη θέση του ύστερα από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια αποτελούν λαμπρά δείγματα ευαισθησίας και σωφροσύνης.
    Η Επιτροπή αυτή θα πρέπει εντός ενός μηνός να συντάξει ένα υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις για τον χώρο της Παιδείας. Το υπόμνημα αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση ώστε πριν το τέλος του ακαδημαϊκού έτους να διατυπωθεί ένα ολοκληρωμένο « Εθνικό Σχέδιο για την Παιδεία της χώρας στον 21ο αιώνα ».
    Προτείνω η όλη προσπάθεια να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Με τιμή
    Αθ. Θεοδωράκης
    πολιτικός επιστήμoνας
    πρώην Αν/τής ΓΔ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    ReplyDelete