Monday, September 29, 2008

«G 700» και... πάσης Ευρώπης

Της Ελένης Ευαγγελοδήμου*

ΕΤ.Κ. 26-9-2008

«Έξτρα» παροχές και κίνητρα -όπως επιδότηση ενοικίου ή ακόμα και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών- προκειμένου να βγουν νωρίς στην αγορά εργασίας και να ορθοποδήσουν, ξεφεύγοντας από την οικογενειακή εστία, απολαμβάνουν σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες των 1.000 ευρώ - που δεν είναι παρά η ελληνική «γενιά των 700 ευρώ».

Ο ΕΤ.Κ επιχείρησε μέσα από τις ιστορίες πέντε νέων ένα… εργασιακό «crash test» Ελλάδας- εξωτερικού, την ίδια ώρα που στη χώρα μας παραμένουν έντονες οι αντιδράσεις παραγωγικών και κοινωνικών φορέων για τα νέα φορολογικά μέτρα και ιδίως για τις ρυθμίσεις που αφορούν στους απασχολούμενους με «μπλοκάκι».

Ο Βασίλης Αναλυτής από την Αθήνα έχει κάτι κοινό με τον Ούρτζι Ετσάμπε που ζει στο Λονδίνο, την Τζέμα Φορτέα από την Καρμόνα, τον Μίλτον Πολ από τη Ρώμη και τη Σαντρίν Ραμπάλ από το Παρίσι.

Ισπανικό μοντέλο

Αλλά και μία βασική διαφορά: Μπορεί και οι πέντε να ανήκουν στη «γενιά των 700 ευρώ» και μπορεί ο μισθός και τα έξοδά τους να είναι συγκρίσιμα, ωστόσο, ο Βασίλης Αναλυτής φαίνεται πως δεν αντιμετωπίζει τον ίδιο «βαθμό δυσκολίας» στο ξεκίνημα της εργασιακής του πορείας. Γιατί ενώ οι «συνάδελφοί» του απολαμβάνουν μια μικρή έστω οικονομική ενθάρρυνση, «στην Ελλάδα όχι μόνο είναι εχθρική η αγορά εργασίας αλλά με το νέο φορολογικό πλήττονται όσοι δουλεύουμε καταχρηστικά με “μπλοκάκι”».

Η ελληνική γενιά των 700 ευρώ ζητεί εφαρμογή του ισπανικού μοντέλου. «Θέλουν περισσότερο από ποτέ να εφαρμοστεί η επιδότηση του ενοικίου ή της αγοράς σπιτιού για νέους μέχρι 30 ετών. Η Πολιτεία πρέπει να λάβει τα μέτρα της», εξηγεί ο νομικός σύμβουλος της διαδικτυακής «γενιάς των 700 ευρώ» κ. Σωτήρης Ράπτης.

Η Ισπανία είναι πρωτοπόρα στην επιδότηση των νέων χαμηλόμισθων επαγγελματιών. Και όχι άδικα. Οκτώ στους δέκα εργαζομένους 22-30 ετών «βγάζουν» λιγότερα από 1.800 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που το ενοίκιο για ένα δυάρι στη Μαδρίτη αγγίζει τα 1.000 ευρώ.

«Το ενοίκιο είναι το μεγαλύτερο άγχος μας. Με την κρατική αρωγή όμως πήραμε μια ανάσα», λέει η 33χρονη αρχαιολόγος Τζέμα Φορτέα, που ζει στην Καρμόνα.

Ο 33χρονος Ούρτι Ετσάμπε λέει από το Λονδίνο όπου εργάζεται ως μηχανολόγος μηχανικός: «Δεν αντιλαμβάνομαι αυτό το καθεστώς του εργαζόμενου με μπλοκάκι. “Κοροϊδία”! Η έννοια του ελεύθερου επαγγελματία στην Αγγλία είναι διαφορετική. Εδώ κανένας δεν ξεκινά με “μπλοκάκι”. Εργάζεται σε εταιρία αλλά μετά από 4 χρόνια γίνεται ελεύθερος επαγγελματίας δημιουργώντας εταιρία τύπου “Ούρτζι Ltd” και πουλώντας τις υπηρεσίες του σε άλλες εταιρίες. Ο μισθός εκτοξεύεται και νέες προοπτικές ανοίγονται».

Κίνητρα και απαλλαγές

Στην Αυστρία το κράτος ωθεί τους νέους αποφοίτους ανωτάτων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να εργαστούν σε επιχειρήσεις απαλλάσσοντας τους για δύο χρόνια από το κόστος της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κ.ά. Κίνητρα στις ίδιες τις επιχειρήσεις προκειμένου να προσλαμβάνουν νέους έως 30 ετών, χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία αλλά με την προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας για διάστημα άνω των 12 μηνών, δίνει η πορτογαλική κυβέρνηση. Η επιχείρηση είτε απαλλάσσεται από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τον εργαζόμενο τα δύο πρώτα χρόνια είτε το κράτος πληρώνει ένα τμήμα του μισθού για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία φαίνεται πως δίνει μάχη για την καταπολέμηση μορφών ελαστικής εργασίας, η ύπαρξη της οποίας εμποδίζει και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου Αλέξη Μητρόπουλο, «την εφαρμογή γενικευμένων πολιτικών υπέρ της γενιάς των 700 ευρώ και δεν αφήνει περιθώρια για συστηματικά και γενναιόδωρα μέτρα». Ειδικότερα, το Εφετείο του Παρισιού έκρινε πέρυσι ότι η σύμβαση για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζομένους αντίκειται στο άρθρο 158 της σύμβασης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Άδικη φορολόγηση

«Τα όποια μέτρα εφαρμόζονται στο εξωτερικό εστιάζονται αφενός στην οικονομική ενθάρρυνση για την είσοδο στην αγορά εργασίας των νέων επιτηδευματιών (Ισπανία-Ιταλία-Γαλλία), αφετέρου στην κάλυψη από τον εργοδότη των ασφαλιστικών εισφορών- έως και 4 χρόνια. Αυτό το μέτρο ισχύει στη Γαλλία, στην Ιταλία και σε Σουηδία, Δανία, Φινλανδία», λέει ο εργατολόγος κ. Μητρόπουλος. «Η αδυναμία των νέων να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας θα είναι σε όλη την Ευρώπη το κυρίαρχο κοινωνικό πρόβλημα για τις επόμενες δεκαετίες», προσθέτει.

Ο κ. Ράπτης χαρακτηρίζει πάντως «άδικο το νέο φορολογικό, που δίνει τελειωτικό χτύπημα στους απασχολούμενους με “μπλοκάκι”», ενώ ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λέει στον ΕΤ.Κ:

«Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα είναι αυτό που βασίζεται σε υψηλό κόστος φοροδιαφυγής και χαμηλό κόστος φορολογίας. Το κόστος της φοροδιαφυγής αυξάνεται όταν αυξάνονται οι ποινές για τους φοροδιαφεύγοντες. Το αμερικάνικο IRS, για παράδειγμα, επιβάλλει εξαιρετικά αυστηρές ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν στο παρόν ή στο παρελθόν. Από την άλλη, οι φορολογικοί συντελεστές δεν πρέπει να είναι υψηλοί για να δίνουν κίνητρο στα άτομα να δηλώσουν όλα τα εισοδήματά τους.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει δείξει ότι ασπάζεται το δεύτερο μέτρο: οι φορολογικοί συντελεστές -πολύ σωστά- μειώνονται. Μήπως θα πρέπει να ασπαστεί και το πρώτο μέτρο;».

Είπαν

«Ένας νέος δεν παίρνει την απόφαση να μείνει μόνος του, επειδή… δεν βγαίνει. Στην ακρίβεια, την εχθρική αγορά εργασίας και την απουσία διευκολύνσεων από την Πολιτεία προστέθηκαν νέα μέτρα που αναγκάζουν τους “μπλοκάκηδες” να φορολογούνται με 10%».

Βασίλης Αναλυτής

27 ετών, χημικός μηχανικός ΕΜΠ

Ελλάδα- Αθήνα


«Η κυβέρνηση δίνει διέξοδο επιδοτώντας τους νέους επαγγελματίες έως 30 ετών που νοικιάζουν, ενώ διευκόλυνση (“εργατικές κατοικίες” για νέους επαγγελματίες) προσφέρουν και ορισμένοι δήμοι. Υπάρχουν σκέψεις για αύξηση του βασικού μισθού από 660 σε 800 ευρώ».

Τζέμα ΦορτEα

33 ετών, αρχαιολόγος

Ισπανία-Καρμόνα

«Σε αρκετές περιπτώσεις στην Ιταλία επικρατεί -όπως και στην Ελλάδα- “εργατικός μεσαίωνας”. Η ιταλική κυβέρνηση βέβαια προωθεί κάποια μέτρα ενθάρρυνσης των επαγγελματιών, όπως επιδότηση 1.000 ευρώ, ώστε οι νέοι να κάνουν τα πρώτα τους βήματα».

Μίλτον Πολ

34 ετών, μεταφραστής

Ιταλία-Ρώμη


«Η έννοια του ελεύθερου επαγγελματία είναι διαφορετική από την αντίστοιχη στην Ελλάδα. Εδώ δεν δουλεύει κανείς με “μπλοκάκι”. Η κυβέρνηση πάντως έχει στρέψει περισσότερο το ενδιαφέρον της στη στήριξη των ανέργων και ισχύουν ειδικά προγράμματα στήριξης».

Ουρτζι Ετσαμπε

33 ετών, μηχανολόγος- μηχανικός

Αγγλία- Λονδίνο


«Η Γαλλία διατηρεί ακόμα ένα ισχυρό κράτος πρόνοιας, με οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα στέγης για όσους κερδίζουν κάτω από 1.200 ευρώ. Αν κερδίζεις βέβαια περίπου το βασικό μισθό (1.000 ευρώ), είναι δύσκολο να αντεπεξέλθεις στα έξοδα».

Σαντρίν Ραμπάλ

31 ετών - Γραμματέας Κοιν. Υπηρεσίας

Γαλλία - Παρίσι


* Η Ελένη Ευαγγελοδήμου είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο της δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής στις 26 - 9 - 2008.

43 comments:

  1. Η κατοικία και η επιδότηση της δεν είναι πρόβλημα στην Ελλάδα κι ούτε η σπατάλη πόρων σε αυτό θα συνεισφέρει σε τίποτα απολύτως ως προς τη Γενιά των 700 ευρώ, ενώ εν απουσία αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου κι εφαρμογής των νόμων σε μια σειρά από θέματα ένα τέτοιο επίδομα κινδυνεύει να γίνει φαγοπότι για τη μαύρη οικονομία και μπελάς για τους δείκτες της επίσημης οικονομίας.

    Το ζήτημα είναι να δημιουργηθούν κίνητρα για καλές κι ανταγωνιστικές δουλειές, όπως επίσης κι ένα φιλικό πλαίσιο για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Έτσι, αντίθετα προς την κατοικία, προτάσεις όπως αυτή της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (ως άμεσο έκτακτο μέτρο φυσικά, γιατί απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα), της φορολογικής απαλλαγής για ένα χρονικό διάστημα και ενός νέου εργαζόμενου, αλλά πολύ περισσότερο ενός νέου επιχειρηματία - ελεύθερου επαγγελματία, της ελαχιστοποίησης της γραφειοκρατίας που υπάρχει στο ξεκίνημα και τη λειτουργία μιας επιχείρησης, του εξορθολογισμού του νομικού πλαισίου της αγοράς εργασίας και της εφαρμογής ενός κράτους δικαίου σε αυτή, είναι όλοι παράγοντες θετικοί. Δλδ, με την παραπάνω φλυαρία λέω ότι με την τωρινή κατάσταση στη χώρα, επιδοματικές πολιτικές μπορεί (ίσως και καθόλου) να τονώσουν το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα να το διατηρήσουν ή να το ενισχύσουν. Αντίθετα, επίπονες διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί να τονώσουν το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα αλλά μακροπρόθεσμα να δώσουν μεγάλη ώθηση σε αυτή την κοινωνική ομάδα αλλά και την οικονομία. Αν δε, μπορέσει να συνδυαστεί η μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωση με επιδοματικές πολιτικές έκτακτης μορφής ως δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, τότε θεωρώ θα σημειώσουμε μεγάλη επιτυχία με χαρακτηριστική την κοινωνική ευαισθησία.

    ReplyDelete
  2. Μόλις διάβασα τα σχόλια στο προηγούμενο ποστ και ειδικότερα αυτό του Κομφούκιου για την επιδότηση αγοράς κατοικίας έναντι ενοικίου. Πολύ εύστοχο και ουσιαστικό το σχόλιο αυτό. Ενισχύουμε την αποταμίευση, και μια από τις πιο σταθερές και ανταποδοτικές μορφές αποταμίευσης είναι η γη και η ακίνητη περιουσία. Αυτού του είδους η ενίσχυση, η διευκόλυνση δλδ με τους όρους και κόστος δανεισμού, θα μπορούσε και ΠΡΕΠΕΙ κατά τη γνώμη μου να επεκταθεί και στο δανεισμό για επιχειρηματικές δραστηριότητες νέων (με κλιμακωτή μορφή ανάλογα με την προστιθέμενη αξία της εκάστοτε επένδυσης ή καινοτομίας).

    ReplyDelete
  3. εννοείται notorious, όταν μιλάμε για παροχές δεν εννοούμε επιδοτήσεις άνευ όρων και προϋποθέσεων και πρωτίστως δε μιλάμε για αναδιανομή άνευ μεταρρύθμισης. Διότι όπως γνωρίζουμε αναδιανομή άνευ ουσιαστικής μεταρρύθμισης σημαίνει ότι μεσοπρόθεσμα κάναμε μια τρύπα στο νερό κι ότι απλώς επιδοτήσαμε το πρόβλημα

    ReplyDelete
  4. copy paste

    Όλα δείχνουν πως θα επαληθευθούν οι ανησυχίες του γερμανού φιλοσόφου Oswald Spengler. Στο κλασικό έργο του «Παρακμή της Δύσης» , έγραφε πριν 100 περίπου χρόνια: Οι ιδιωτικές οικονομικές δυνάμεις επιθυμούν ελεύθερο πεδίο δράσης για ακόμη μεγαλύτερες κατακτήσεις πλούτου. Κανένας νόμος δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις επιδιώξεις τους. Οι νόμοι πρέπει να προσαρμοστούν στα μέτρα τους και η δημοκρατία πρέπει να γίνει εργαλείο αυτοεξυπηρέτησης με πληρωμένα κόμματα».

    Αλέξανδρος Πιστοφίδης

    Αναρτήθηκε από kafeneio στις 6:51:00 μμ

    ReplyDelete
  5. Ενδιαφέρον άρθρο. Έτσι για να μην ξεχνάμε και ποια είναι η διαφορά μεταξύ Κράτους Πρόνοιας (ή έστω και Κράτους στοιχειώδους Πρόνοιας) και Κράτους Λαϊκίστικης Ψηφοθηρίας.

    ReplyDelete
  6. στην Ελλάδα όλα είναι δύσκολα ..
    και οχι μόνο γιά τους "700"

    ReplyDelete
  7. Ean i kyria Euaggelodimou einai dimosiografos, egw eimai ALAIN DELON.

    Ici JFK, Terminal 1, Sala Michelangelo. Bonsoir a tous.

    ReplyDelete
  8. BREAKING NEWS

    The house of Representatives rejected the BAILOUT BILL.

    SYMFWNW kai EPAUKSANW. Vevaia ayto ua epiteinei tin KRISI alla de mporoume na exoume synexeia tous apantaxou tis GIS Komfoukious na swzoume me ta lefta mas

    1) tous tous GREEDY LWPODYTES tou xrimatopistwtikou systimatos (to ANALOGO stin Ellada einai ta kleftronia toy PASOK kai tiw ND)

    KAI

    2) ton APERISKEPTO LAOUTZIKO pou ksodeyei ena vrady sti SKYLOY antzela dimitriadou osa o arxontogennimenos kai megalwmenos me OIKOI gymnasti, gallida kai agglida Komfoukios se ena MINA!!!!

    NA PEINASOUN kai na PEINASETE!!!!!!!!!!!!!!!!

    MONO ETSI tha MATHETE!

    ALITARONIA THELW tin KEFALIN sas EPI PINAKI

    KATANTISAME, eseis ta YPOPODIA twn PODIWN mas na zeite kalytera apo ta afentika !!!!!!

    OUSTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT

    ReplyDelete
  9. Προχή! προσοχή! Τώρα μιλάνε οι Αγιογδύτες του Μανχάταν.

    ReplyDelete
  10. Πήραν τη ντουντούκα και διατυμπανίζουν πρωί-πρωί την ασημαντότητά τους,πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλλες.
    Καταφεύγουν στα αεροδρόμια για να γλυτώσουν το κράξιμο και τις χλαμπάτσες.Αμ δε!

    ReplyDelete
  11. αυτο που λεει ποια η διαφορα του σοσιαλισμου απο τον καπιταλισμο το ξερετε; τωρα θα λεμε αλλο: η διαφορα ειναι οτι ο σοσιαλισμος κατερρευσε μια κι εξω ενω ο καπιταλισμος παθαινει αλλεπαλληλα κραχ..

    my my ομως.. φιλελευθερη οικονομια με κρατικοποιησεις και βοηθεια απο το δημοσιο λιγο οξυμωρο μου ακουγεται..

    περιμενουμε με ανυπομονησια το διαγγελμα του Μπους το μεσημερι. Στο μεταξυ ο Ομπαμα τριβει τα χερια του αλλα αν κερδισει θα νοιωθει το ιδιο;

    ReplyDelete
  12. Kαι μιλάνε τόσο υποτιμητικά για μια δημοσιογράφο που βγάζει το ψωμί της με μπλογκάκι.Ποιοί παρακαλώ; Μα ποιοί άλλοι απο τα κομψευόμενα γιουσουφάκια του Μανχάταν!

    ReplyDelete
  13. Βαρθολομαίος,Ιερώνυμος,ΓΑΠ,ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την έξοδο της χώρας από τη κρίση.
    2008,έτος ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  14. ΣΤΗΜΜΕΝΕΣ "ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ"

    Δαιλάκης όπως Κουφοδήμος.Στημμένες διαγραφές.Γελοιότητες που η κρίση τις κάνει τραγικότητες.Με τί ασχολούνται οι άνθρωποι όταν καταρρέουν.

    ReplyDelete
  15. Κανένας μα κανένας το 2004 δεν φανταζότανε ότι θα μας προέκυπτε τέτοια Καραγκιοζαρία.

    ReplyDelete
  16. hello Mao μεγάλε τιμονιέρη. Εγώ ως κλασσικός ραφορμιστής έχω να πω το εξής. Η καπιταλιστική τάξη πραγμάτων που έλεγε κι ο Σούμπετερ είναι σταθερή υπό την έννοια ότι πρόκειται να διαρκέσει. Mέχρι πότε βέβαια δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Χαρακτηρίζεται όμως από βίαιες διακυμάνσεις που κάθε φορά διά τη μεθόδου της δημιουργικής καταστροφής ανατρέπουν τα καπιταλιστικά υποσυστήματα και τα ξαναλανσάρουν με σ' ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας. Από τον κανόνα του χρυσού για παράδειγμα περάσαμε στο bretton woods μετά στη neo-liberal περίοδο που τώρα πνέει το λοίσθια. Ο καπιταλισμός είναι σταθερός μέσα στην αστάθειά του. Τώρα τι θα ξημρεώσει μετά τα των ημερών δεν ξέρω. τουλάχιστον να σπάσει λίγο η ρουτίνα ρε παιδί μου

    ReplyDelete
  17. ε ναι, γιατι ακομα θυμαμαι που πανηγυριζαν στη Γουολ Στριτ για τα αλλεπαλληλα ρεκορ ανοδου, πριν καμποσο καιρο..

    What comes up, must come down..

    Τι θα ξημερωσει ε; Σιγουρα οι οικονομολογοι μιλαγαν για υφεση τα επομενα χρονια. Δεν νομιζω οτι ειχαν κατι τετοιο στο νου τους, ουτε ξερω μοντελο που να μπορει να προβλεψει την συνεχεια.

    ReplyDelete
  18. Kαλώς όρισα και καλώς με δέχτηκες Παρμενίδη μου.

    Εδώ Πλατεία Ρηγίλλης. Καλημέρα σε όλους.

    ReplyDelete
  19. ε ναι, γιατι ακομα θυμαμαι που πανηγυριζαν στη Γουολ Στριτ για τα αλλεπαλληλα ρεκορ ανοδου, πριν καμποσο καιρο.

    Oι ανόητοι πράγματι πανηγύριζαν. Εμάς μας έτρωγαν τα φίδια. ΟΛΑ τα μακροοικονομικά μεγέθη - και κυρίως ΕΛΛΕΙΜΜΑ, ΧΡΕΟΣ και ΧΡΕΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ, ήσαν σε ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ αρνητική κατεύθυνση.

    Κοντολογίς, ΟΛΑ τα κέρδη αυτών των ετών ΔΕΝ ήσαν συνδεδεμένα με ΑΥΞΗΣΗ παραγωγής, παραγωγικότητας ή ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, αλλα σε downsizing & restructuring - δηλαδή ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ μέτρα και ευεργετήματα.

    ReplyDelete
  20. Ευτυχώς που δεν ψήφισαν το σχέδιο του Πόλσον. Το μόνο που θα έκανε, εκτός του ότι θα βύθιζε τις ΗΠΑ και τον φορολογούμενο της σε βαθύτερο χρέος, θα ήταν να φέρει μία μόνο βόλτα στο γρανάζι του συστήματος χωρίς να λύση το root cause του προβλήματος, το οποίο είναι το αμερικανάκι που πήγε να πάρει δάνειο που δεν μπορεί να πληρώσει μόνο και μόνο για να μιμηθεί το lifestyle που βλέπει on TV.

    Αν θέλουν να γίνουν τα πράγματα όπως πριν θα πρέπει να διορθώσουν αυτό. Να βάλουν το εμερικανάκι να πληρώσει τα debts του. Και πως ξεπληρώνει το δάνειο του αυτός που δεν έχει λεφτά (???). Με ένα άλλο δάνειο...αυτή τη φορά με guarantee από το US Government και επιδοτούμενο χαμηλό επιτόκιο, το ναι μεν θα στοιχίσει μεσοπρόθεσμα κάτι αλλά θα "πληρώσει" κιόλας in terms of ανάκαμψη/ ανάπτυξη/ όχι άλλη φθορά σε bailouts κτλ...
    Άσε, που μια τέτοια κοινωνική πολιτική, θα βοηθούσε και τον βασιλιά της τηγανητής πατάτας.

    Αυτή είναι η γνώμη μου. Μπορεί να κάνω και λάθος.

    ReplyDelete
  21. Μιας και μιλάτε για χρηματοπιστωτικό σύστημα κλπ., θα συμφωνήσω με τον gmosio και θα πω πολύ γρήγορα ότι το λάθος που έγινε τα τελευταία 20 χρόνια είναι η μονόπλευρη οπτική γωνία του ακραίου νεοφιλελευθερισμού και της αμφισβήτησης της παρουσίας ενός ισχυρού κράτους στο σύστημα. Κι αυτό αποδεικνύεται αυτές τις μέρες. Δεν είναι όλα laisser faire και free market economy, ή μάλλον η χρήση αυτών των όρων είναι προσχηματική και ύποπτη.

    Επιπλέον, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ελίσσονται οι χρηματοοικονομικοί γίγαντες αυτές τις μέρες. Καταρχάς η μετατροπή τους σε Bank Holding Companies, σε προσωρινά διαχειρίσιμες από το κράτος κλπ. έχει μεν θέσει τέλος εποχής για τις χρηματαγορές και τις επενδυτικές τράπεζες όπως μέχρι σήμερα τις συνηθίσαμε, ταυτόχρονα όμως δίνεται η δυνατότητα σε αυτά τα μαμούθ να εξαγοράσουν και να συγχωνευτούν, άρα να επεκταθούν, σε κανονικές τράπεζες και χρηματοπιστωτικούς φορείς. Παράδειγμα η πολύ πρόσφατη προσπάθεια εξαγοράς της Wanchovia από τη Citigroup. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει να ελεγχθεί από ελάχιστους χρηματοπιστωτικούς γίγαντες. Και κάτι τέτοιο θα έχει τεράστιες συνέπειες για τους καταναλωτές, τους επενδυτές, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες του κόσμου. Άσε που ήδη τίθεται το τεράστιο ηθικό δίλημμα, που να είστε πάλι σίγουροι με το μέρος τους θα γυρίσει (με τον ένα ή τον άλλο τρόπο). Να σώσεις το σύστημα και να διασώσεις συντάξεις και περιουσίες - αποταμιεύσεις πολιτών, ή να το αφήσεις στη μοίρα του και μαζί με αυτό να καταστρέψεις προσπάθειες αποταμίευσης ετών και να θέσεις την πραγματική οικονομία σε πολύ μεγαλύτερη ύφεση? Κι αν αποφασίζεις να το σώσεις, τα χρήματα από πού θα τα βρεις? Γιατί το χρήμα μπορεί να μην υπήρχε στο σύστημα, αλλά η αναδιανομή των πόρων έγινε και κατέληξε σε φυσικά πρόσωπα.

    Υπερδανεισμός χωρίς βάση ρευστότητας σήμανε δανεισμός από το μέλλον. Το bailout plan ήταν ένας τέτοιος λογαριασμός εκ των υστέρων. Από τη στιγμή που δεν ψηφίστηκε, θα έρθουν άλλοι σε δόσεις. Και το εκβιαστικό χαρτί θα είναι οι συντάξεις και το κόστος του κεφαλαίου για ανάπτυξη της οικονομίας κλπ. Αυτά τα παμπόνηρα καθίκια θα καταφέρουν με τη βοήθεια του κράτους και τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς να μετατρέψουν τον κόσμο μας σε φέουδο τους.

    ReplyDelete
  22. @ don

    ΔΕΝ κάνεις καθόλου λάθος. Ισα-ίσα, τα λες πολύ ωραία.

    ReplyDelete
  23. Επί του θέματος, θεωρώ ότι οι παροχές στους G700 θα πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο ώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, του flexicurity και ενός νέου εργασιακού μοντέλου, και οι παροχές θα πρέπει να στοχεύουν στους ακόλουθους άξονες:
    (1) μείωση κόστους φορολόγησης. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιας μορφής απαλλαγή φόρου εισοδήματος, ή ΦΠΑ για ένα χρονικό διάστημα λειτουργίας της επιχείρησης, ή φόρου του κέρδους της επιχείρησης, ή φόρου της επιχείρησης ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησης και το όφελος που δημιουργεί στην τοπική απασχόληση, ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος κλπ.
    (2) Μείωση κόστους δανεισμού και δημιουργία περισσότερων επιλογών δανεισμού. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάποιας μορφής επιδότηση τόκου για ένα χρονικό διάστημα, έγκριση δανείων μικρότερου μεγέθους με ευνοϊκότερους όρους επιστροφής όσον αφορά το χρονικό περθώριο, μεγαλύτερη γκάμα επιλογών μίσθωσης εξοπλισμού, ακινήτων κλπ. με χαμηλότερο κόστος ή επιδότηση από το κράτος, και ακόμα καλύτερα ευνοϊκότερους όρους δανεισμού για δράσεις που έχουν μεγάλη κοινωνική ή περιβαλλοντική ωφελιμότητα
    (3)Μείωση όγκου και κόστους γραφειοκρατίας. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο δημόσιο τομέα θα μπορούσε άμεσα να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα.
    (4) Τέλος, ΟΧΙ επιδότηση του προσωπικού, καθώς αυτό είναι αντικίνητρο για την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Αντίθετα, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, δλδ το νέο εργαζόμενο, τα μέτρα πρέπει να αφορούν τον ίδιο και όχι τον εργοδότη. Φορολογική απαλλαγή εισοδήματος για ένα χρονικό διάστημα και βάσει κριτηρίων όπως χρόνια ένταξης στην αγορά εργασίας, οικογενειακά χαρακτηριστικά κλπ., μείωση του κόστους ασφαλιστικών εισφορών και όχι επιδότηση αυτών, επιδότηση σπουδών ή προγραμμάτων κατάρτισης - εξειδίκευσης σε τομείς αιχμής για την ελληνική οικονομία, αύξηση των όρων και αν γίνεται ακόμα και απαγόρευση δανεισμού για καταναλωτικό σκοπό έως ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος. Το τελευταίο θεωρώ ότι αν εφαρμοζότανε ευρύτερα στην Ελλάδα, θα ήταν κι ένα καλό κίνητρο για την εμφάνιση εισοδήματος από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα στην επίσημη οικονομία.

    Σκόρπιες σκέψεις για να συνεισφέρω στο προβληματισμό σας. Καλή συνέχεια.

    ReplyDelete
  24. "Κομφούκιος said...
    Kαλώς όρισα και καλώς με δέχτηκες Παρμενίδη μου."

    Wellcome your Home Κομφούκιε.
    Και μη ξεχνάς, διανύουμε το έτος ΓΑΠ στην Ελλάδα.Θα το διαπιστώσεις και μόνος σου.

    ReplyDelete
  25. harmony in chaos όπως μέσα στο κεφάλι σου ε λεμπόφκσι;

    ReplyDelete
  26. μα ποιος ειπε οτι τα τελευταία χρόνια ζουσαμε σε νεοφιλελευθερο οικονομικα κρατος ?

    ακόμα δεν εχουν καταλαβει καποιοι ότι η Ελλάδα ειναι σοσιαλδημοκρατία (του χείριστου μάλιστα) τύπου ?

    τεράστιο αδηφάγο κράτος

    ReplyDelete
  27. Κανένας δεν το λέει αυτό σερ εκτός από τον Περισσό. Το παγκόσμιο σύστημα εντός του οποίου λειτουργεί και η ελληνική οικονομία όμως έχει πάρει αυτή την οδό σε έντονο και δυσανάλογο βαθμό με την παρουσία και το ρόλο του κράτους που μέχρι πρόσφατα είχαμε συνηθίσει. Κι όσον αφορά το αδηφάγο κράτος, ναι έτσι είναι, εφόσον την έννοια κράτος την ερμηνεύουμε με την αρχική της σημασία, δλδ τους πολίτες της χώρας ανεξαιρέτως.

    ReplyDelete
  28. επιχειρούμε μια γρήγορη εξίσωση του ελληνικού προβλήματος

    ελληνικό πρόβλημα = πλαδαρό κι αναποτελεσματικό κράτος + παρεοκρατικός καπιταλισμός + αναπτυγμένη προσοδοθηρία στο κοινωνικό σύνολο + χαλαρή θεσμική συνείδηση + υπερβολική επένδυση στην παραοικονομία

    ReplyDelete
  29. Αν δεν καταλαβατε παιδες,η ντορουλα συναντηθηκε με τον χοντρο και αποφασισαν χθες για εκλογες πριν τις γιορτες!!!

    ReplyDelete
  30. Επιτέλους μας το μαρτύρησες αν και το ήξερες από χθες.
    Πες και ημερομηνία ,άντε γιατι τα καναλια λένε 8 ή 16 νοέμβρη.
    Περιμένουμε φίλε ...πες μας...

    ReplyDelete
  31. THE BOTTOM LINE

    Είναι 2:30 το χάραμα. Eίχα rendez-vous στην οδοντίατρο. Γύρισα και κοιμήθηκα 9 ώρες. Με ΞΥΠΝΗΣΕ ένας θορυβοποιός του Χρυσοχοϊδη και του Βουλγαράκη.

    ΔΕΝ έχουμε αστυνομία να συλλάβει τους θορυβοποιούς. ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑΧΟΥΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

    Διάβαζα στην Ελευθεροτυπία της Κυριακής ότι 20 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ-ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΙ είναι απασχολημένοι στο "Μαγαζί" του Χρυσοχοϊδη και άλλοι τόσοι στο "Μαγαζί" του Βουλγαράκη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΟ, διότι αν είναι ΨΕΥΔΕΣ τους δίνεται η ευκαιρία να το ΔΙΑΨΕΥΣΟΥΝ!!!!!!!!

    ΕΤΣΙ δεν είναι;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Meanwhile, KYPSELI has become CHICAGO of the PROHIBITION ERA.
    Εννοείται ότι οι Αστυνομικοί ΔΕΝ διαμαρτύρονται. Ασχημα είναι να είναι ΑΝΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΖΟΙ του Βουλγαράκη και του Χρυσοϊδη αντι να ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ μέσα στο κρύο στη Κυψέλη;;;;;;;

    ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ, κερδισμένοι βγαίνουν, ΑΛΛΑ

    με ΧΑΜΕΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

    ΕΤΣΙ είναι η ΕΛΛΑΔΑ

    ΟΛΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ και ΟΛΟΙ ΑΠΟΓΥΜΝΩΜΕΝΟΙ από κάθε ίχνος ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

    Γι αυτό βρε το δικό μου το χαμόγελο έχει την ειλικρίνεια και αθωότητα αυτού ενός παιδιού.

    ΕΣΕΙΣ ούτε να χαμογελάσετε ΔΕΝ μπορείτε ΔΙΟΤΙ πρώτα απόλα ΣΙΧΑΙΝΕΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ σας!!!!

    ReplyDelete
  32. ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ και ΒΛΑΚΕΙΕΣ

    Οι G700 τόπαν σωστά τις προάλλες. Ο επιχειρηματίας, λέει, τα 700 επί πλέον ευρώ που θάδινε αθροιστικά στους 2-3 υπαλλήλους (δλδ από 200-250 στο καθένα) τα δίνει στον γιό του, που κι αυτός αμείβεται με 700 ευρώ ΚΑΠΟΥ ΑΛΛΟΥ και πάει λέγοντας.

    THIS IS THE CRUX OF THE ISSUE.

    Ο Ελληνας επιχειρηματίας, ΚΙΝΕΙΤΑΙ με ένα περιθώριο 700 ευρώ το μήνα που ΚΑΙ ΑΥΤΟ δεν είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ, αλλά πρόκειται απλά γιά φόρους και εισοφορές που ΔΕΝ πλήρωσε.

    ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ

    ΤΙ ΜΕΤΡΑ να ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ότνα μιλάμε γιά μιά ΣΑΘΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ του

    ΚΑΡΑ-ΚΑΡΑ-ΚΑΡΑ-ΚΕΡΑΤΑ¨

    ΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ, μεταπραττικές δουλειές, κι αυτές με ΜΗΔΕΝΙΚΟ κεφάλαιο

    ΗΓΟΥΝ ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΔΗΛΑΔΗ

    προσπαθούμε να κάνουμε "λειτουργική" την ΒΙΛΛΑ του ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    THE TRAGIC PREDICAMENT!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  33. X 95

    Eίχε μέσα Κινέζους, Γιαπωνέζους,

    Αγγλους, Γάλλους, Πορτογάλους

    υπαλλήλους του "Βενιζέλος"

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ

    Μαζευτείτε, λοιπόν, ΚΑΛΑ και ΜΗ δω ή ακούσω ΚΑΝΕΝΑ σας, και ειδικά τον Χρυσοχοϊδη, να ΜΙΛΑΕΙ για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΡΟΣΤΑ μου ΔΙΟΤΙ θα γίνει Σικάγο της Ποτοαπαγόρευσης εδώ μέσα.

    ReplyDelete
  34. @ parmenides

    You are a delightful charmer. Γι αυτό σε λατρεύω παναθεμά σε!

    Tώρα λέω να πάω μέχρι την Τσακάλωφ να φάω καμμιά τυροπιτούλα.

    ReplyDelete
  35. (δύο κασερόπιτες αργότερα)

    YΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

    Που λέτε, φθάνω στη Ρώμη και πάω στην Sala Borromini, το VIP Room της ALITALIA στο Concourse B του Leonardo da Vinci διότι έχει καλό espresso (δωρεάν εννοείται) ΚΑΙ εκεί δίπλα έχει και sala fumatori.
    Ρωτώ την FA στη reception την ώρα προς επαλήθευση της αλλαγής πούχα ήδη κάνει στο ρολόϊ μου και ακούω, "Ιτ ιζ σέβεν χαφ". Την κοίταξα χαμογελαστά και είπα, "Στρατηγάκη μου εσύ, thank you so much".

    NAI, λοιπόν, υπάρχουν και χειρότερα από τα δικά μας.

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    εγώ ΔΕΝ κάνω συγκρίσεις. Θέλω να είστε πρώτοι και μάλιστα πρώτοι μέσα στους πρώτους.

    ΚΑΚΟ είναι ΑΥΤΟ΄;;; Αν είναι κακό να μου το πείτε, να πάρω τα μπογαλάκια μου και να απέλθω.

    Μα ΓΙΑΤΙ νομίζετε ότι ΜΙΣΗΣΑ και ΜΙΣΩ και ΚΑΤΑΡΙΕΜΑΙ τον Παπανδρέου;;;;;
    ΔΙΟΤΙ σας ήθελε ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ και ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΥΣ γιά να σας ΠΟΔΗΓΕΤΕΙ και ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ.
    ΟΛΑ, γίνεται πλέον σαφέστερον μέρα με τη μέρα, τα ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΕΙ το ΚΑΘΑΡΜΑ αυτό:
    ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ!!!!!!!!!!!

    ΚΑΙ είχει το ΘΡΑΣΟΣ, πέρυσι, ως ΣΚΙΩΔΗΣ Υπουργος Παιδείας ο Χρυσοχοϊδης να πει ότι η ΠΡΟΣΒΑΣΗ στην ΠΑΙΔΕΙΑ είναι ΤΑΞΙΚΗ υπόθεση.

    ΔΕΝ είναι ΤΑΞΙΚΗ υπόθεση, είναι ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

    Ο ΑΛΗΤΗΡΙΟΣ ΑΦΕΝΤΙΚΟΣ σου, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη,

    ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ,

    ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ το ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ,

    ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ τις εισαγωγικές στο ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ,

    ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ τις εισαγωγικές στου ΜΩΡΑΪΤΗ

    ακριβώς διότι ΗΘΕΛΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ να είναι ΖΩΑ σαν τα παιδιά του.

    ΚΑΙ τώρα έχεις εσύ το ΘΡΑΣΟΣ, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, να μου λες ότι οι φτωχοί ΔΕΝ έχουν πρόσβαση στην ΠΑΙΔΕΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΘΕΣ να μας πεις ότι έχουν πρόσβαση οι πλούσιοι;;;;;;

    Μα εκτός από ΕΞΥΠΝΑ παιδιά πλουσίων που πάνε στο Harvard, στο Cornell ή δεν ξέρω ποιό Ivy League, τα παιδιά ΟΛΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ, φτωχών και πλουσίων ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΡΗΘΕΙ του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ στην ΠΑΙΔΕΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΝΤΡΟΠΗΣ, ΝΤΡΟΠΗΣ, ΝΤΡΟΠΗΣ!!!!!!

    ΔΙΑΚΑΗΣ μου ΠΟΘΟΣ και μοναδική φιλοδοξία είναι ο Ατανάζ να μην είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας στην Ελληνική Νεολαία.

    Προς το παρόν, η Ελλάδα αποτελείται από λαλιωτο-φώφες και ΥΠΟΦΕΡΩ,

    ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ σας το λέω, ΥΠΟΦΕΡΩ.

    ReplyDelete
  36. ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ως προς τα ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

    Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

    ΑΠΛΑ, το ΚΑΘΑΡΜΑ κατήργησε τις εισαγωγικές και έτσι οι μαθητές είναι πλέον
    TΖΟΥTΖΕΚΙΑ

    και οι καθηγητές επίσης ΔΕΝ επιλέγονται,

    δλδ επιλέγονται, ΑΛΛΑ όχι με βάση τα μορφωτικά/επιστημονικά ή παιδαγωγικά τους ΠΡΟΣΟΝΤΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    με βάση τα λαλιωτο-φωφικά τους ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ.

    ReplyDelete
  37. MΑΣ ΠΗΡΑΝΕ ΧΑΜΠΑΡΙ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

    Προς ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ and Company

    International HEARLD TRIBUNE
    Tuesday, Septmeber 30, 2008

    Page 22,

    ATHENS - ASSOCIATED PRESS

    GREECE TO INVESTIGATE FLIGHT DELAY CLAIM

    The Greek Transportation Ministry has ordered an inquiry into claims that a flight was forced to circle an airport for 30 minutes because an air traffic controller failed to turn up for work.

    An Olympic Airlines flight, Monday,was kept in a holding pattern over the island of Lesvos until airport officials found a replacement.

    Allegedly, the captain, in an announcement to the passengers, blamed a missing controller for the delay.

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ

    ReplyDelete
  38. THE WALL STREET JOURNAL

    Monday, September 29,

    (ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ!!!!!)

    CRISIS HITS EUROPE'S BANKS

    και Η Ελλάδα ...... (δεν μπορώ να το πω διότι θα ενοχλούσε την διαπρεπή μαμά).

    ReplyDelete
  39. Min ksexnas omos comfucie oti stin Ellada den iparxei toso entoni i erotiki sxesi me ta xrimatooikonomika xartofilakia, opos ginetai sto eksoteriko. Pas Agglia kai oloi milane gia tis equities, bonds klp. les ki einai podosfairo kai fusika les kai oloi einai eidikoi, tromara tous. Stin Ellada poios na milisei? Mia fora gualise to mati tou ellina kai mpikan oloi sto xrimatistirio, fagane oloi tin karpazia omadikos kai moko. Den to katexoume to athlima, ara kai na grapsei o dimosiografos, pou o idios den to katexei outos i allos, protoselido gia tin krisi, sta tetoia tou anagnosti. Auto pou tha eixe endiaferon omos einai ena reportaz i kati antistoixo gia tis sinepeies sto kostos daneismou trapezon stin ellada, tin auksisi ton epitokion kai tous kindinous gia ta yperxreomena noikokiria. Gia na katalabei o kosmos ti simainei gia autous i torini krisi kai ti kanei (i mallon den kanei) i kivernisi os metra prostasias tous apo tin aplistia ki epithetikotita ton ellinikon trapezon.

    ReplyDelete
  40. @ μαο τσε τουνγκ
    What comes up, must come down..

    ABSOLUTELY NOT.

    H οικογένεια Καρατζόβα έχει σήμερα όσα είχε (περισσότερα μάλλον) το

    1830!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    (διότι από τότε χρονολογούνται τα περιουσιακά της)

    ΚΑΙ αυτό διότι βγάζαμε 10 και ξοδεύαμε 3 - τα 7 τα επενδύαμε.

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΝΑΜΕ και τους υποτακτικούς μας ΑΦΕΝΤΙΚΑ,

    τον Νικολό, την Μαρία, την Αλεξάνδρα, την κυρία Φωφώ με το ορφανό την Ελενίτσα.......

    ΟΛΟΙ οι υπηρέτες μας είναι σήμερα αφεντικά, διότι τους δίδαξαν η Μάρω και ο Αντωνάκης.

    ΕΣΕΙΣ οι sans souliers et sans culotte βγάζετε 7 και ξοδεύετε 10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  41. Η το έχετε συνηθίσει εδω μέσα αυτό το φασιστόμουτρο, ή είστε μαζόχες. Δεν εξηγείται αλλιώς που κάθεστε και του απαντάτε. Του μπαμπά σου, της μαμάς, σου τα λεφτά τους που σε θρέφουν άεργο ζώο, (τα γαλλικά σου 5 φράσεις ξέρεις και αυτές από λεξικό), τον Παττακό σου και την Αμερική σου και μιας και ζεις στο Μανχάταν και δεν πληρώνεις φόρους εδώ-ούτε πήγες φαντάρος τέκνο της 21/4/67 (παράδοξο στους κομμάντο δεν έπρεπε νά'σουν μόνιμος; αντί για ανυπότακτος) τράβα σε κανα ουρανοξύστη και βούτα. Το μάτριξ υπάρχει και θα επιζήσεις μαλακοπίτουρα βλάχε ψυχανώμαλε. Σε προηγούμενη ανάρτηση ανέφερες κάτι για bestiality ανωμαλάρα κομφουκληρε.

    Προς G700
    τα άρθρα σας και η δράση σας είναι μια χαρά, στα σχόλια υπάρχει πρόβλημα και να ξέρετε οτι διαβάζονται

    ReplyDelete