Monday, August 25, 2008

Οι «baby boomers» φεύγουν, οι «baby losers» έρχονται

Του Γιώργου Κ. Γκοτσίνα*
Ημερησία 26-7-2008

Αριθμούν δεκάδες εκατομμύρια στον δυτικό κόσμο, τον οποίο επί δεκαετίες έκτιζαν επιμελώς προκειμένου κάποια στιγμή να γευθούν τους καρπούς των κόπων τους. Φαίνεται όμως, πως όχι μόνο δεν καταφέρνουν να υλοποιήσουν τον στόχο τους, αλλά κινδυνεύουν να κληροδοτήσουν στις ακόλουθες γενεές ένα πτωχευμένο κοινωνικό σύστημα.

Οι «baby boomers», η γενιά της ευδαιμονίας -όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και 1964- βρίσκεται προ των πυλών της συνταξιοδότησης και κλονίζει συθέμελα τις κοινωνικές δομές. Η γενιά αυτή, τα γηραιότερα μέλη της οποίας έχουν πατήσει για τα καλά τα 60, έχει να επιδείξει πολλά αξιοσημείωτα κοινωνικά επιτεύγματα.

Όμως, όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται πως φτάνει σε ένα τέλμα, παρουσιάζοντας έντονα σημάδια παρακμής και παθολογίας. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ιστορικά γενιά με έντονη συλλογική αφύπνιση, η οποία έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο.

Οικονομική και κοινωνική άνοιξη

Όντας η γενιά που μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έφερε την οικονομική και κοινωνική άνοιξη, διαμορφώνοντας τον κόσμο στον οποίο ζούμε, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα αρκετά διαφορετική από αυτή που είχε φανταστεί. «Αλλάζουν τον ορισμό της γήρανσης», επισημαίνει η Λόρα Γουίλσον, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, εξηγώντας πως «θέλουν να συνεχίσουν να μαθαίνουν, να συμμετέχουν σε κοινωνικούς κύκλους με νόημα και να έχουν ουσιαστικούς ρόλους».

Η θεμιτή αυτή συμμετοχή όμως συνοδεύεται από πλήθος «δεινών» τα οποία άθελά τους οι «baby boomers» επιβάλλουν στις νεότερες γενιές. Με τη μακροζωία τους απομυζούν τους πόρους των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, προκαλώντας αγωνία στις νεότερες γενιές για το τι θα απομείνει όταν θα έρθει η σειρά τους να αποχωρήσουν. Επίσης, η γενιά της ευδαιμονίας συνεχίζει να εργάζεται και μετά τα 60 έτη της, με αποτέλεσμα οι νέες θέσεις εργασίας για τους νεότερους να μειώνονται συνεχώς.

Όμως πρόκειται για ένα αδιέξοδο. Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουν -είτε να μείνουν στις δουλειές τους είτε να συνταξιοδοτηθούν στα 55- όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ζημιά για τους σημερινούς νέους είναι μάλλον δεδομένη. Στη μία περίπτωση λιγοστεύουν τα χρήματα στα ταμεία, και στην άλλη λιγοστεύουν οι θέσεις εργασίας.

Αποτέλεσμα είναι η νέα γενιά των baby losers (της γενιάς των χαμένων), ή των «χλιδάνεργων», ή της γενιάς των 700 ευρώ στη χώρα μας, με λίγα λόγια της ηλικιακής ομάδας των νέων μεταξύ 25-35ετών.

Η περίπτωσή τους αποτελεί μια κρίσιμη στροφή για την παγκόσμια κοινωνία, καθώς τα τελευταία βήματά τους στον τομέα της παραγωγικής διαδικασίας και η αποχώρησή τους από την ενεργό δράση θα φέρει τεράστιες ανατροπές στο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

Οι συνέπειες

Είναι όμως ο κόσμος έτοιμος για τη συνταξιοδότηση των «baby boomers»; Παρότι επί δεκαετίες οι αρχές μελετούν και προετοιμάζονται να αντιμετωπίζουν το σοκ της αποχώρησης, η έξοδος βρίσκει την κοινωνία ανέτοιμη.

Οι συνέπειες, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου ο πληθυσμός των «baby boomers» ανέρχεται σε περισσότερους από 78 εκατομμύρια (επί συνόλου πληθυσμού περίπου 303 εκατομμυρίων), θα αλλάξουν δραστικά το τοπίο. Έως το 2030 τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν στο 20% του πληθυσμού της χώρας, ήτοι 70%.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα αλλάξουν εντελώς οι ισορροπίες ηλικιωμένων προς τους εργαζόμενους, οδηγώντας το σύστημα συντάξεων σε σχεδόν βέβαιη πτώχευση. Το σύστημα υγείας, οι καταναλωτικές συνήθειες, η κοινωνική πρόνοια αναμένεται να δεχθούν ανάλογα πλήγματα από το τσουνάμι των «baby boomers», όπως προκύπτει από τις αναλογιστικές μελέτες.

«Αντιμετωπίζουμε μια επικείμενη κρίση καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των πιο ηλικιωμένων ασθενών, που ζουν περισσότερο με πιο περίπλοκες απαιτήσεις φροντίδας, ξεπερνά τον ρυθμό ανάπτυξης εκείνων που παρέχουν την ιατρική φροντίδα», αναφέρει ο Τζον Ρόου, καθηγητής Διαχείρισης και Πολιτικής στον χώρο της Υγείας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ. Η Αμερικανική Ιατρική Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σπεύδει να προετοιμαστεί, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει.

Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης AARP, η οικονομική κρίση πλήττει 6 στους 10 «baby boomers», οι οποίοι δηλώνουν ότι περιέκοψαν τις δαπάνες για φαγητό και διασκέδαση, ακόμη και για τα φάρμακά τους. Ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται μεταξύ ηλικιών 45 έως 54 ετών, ρευστοποιούν πρόωρα τα συνταξιοδοτικά τους κεφάλαια για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, αποδυναμώνοντας το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η σκυτάλη σύντομα περνά στα χέρια των «baby losers», της γενιάς που θα βρεθεί ίσως στην πιο δεινή θέση της μεταπολεμικής ιστορίας, έχοντας να αντιμετωπίσει έναν εξίσου τρομακτικό εχθρό, την επιβίωσή της.

Χρυσωρυχείο για τις εταιρείες η γενιά της ευδαιμονίας

Με αναξιοποίητο χρυσωρυχείο προς άμεση εκμετάλλευση μοιάζει η τεράστια δεξαμενή χρήματος που κατέχουν οι «baby boomers», αφού επί δεκαετίες οι περισσότεροι από αυτούς αποταμιεύουν.

Οι επιχειρήσεις στοχεύουν ξεκάθαρα σε αυτή την καταναλωτική κατηγορία, διαμορφώνοντας μια αγορά αγαθών και υπηρεσιών «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα της. Άλλωστε, όσο τα ταμεία συνταξιοδότησης αντέχουν να χρηματοδοτούν τη γενιά της ευδαιμονίας, τόσο η αγορά θα διευρύνεται και το μάρκετινγκ θα γίνεται πιο αιχμηρό προσπαθώντας να τη δελεάσει.

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου οι «baby boomers» αποτελούν το ένα τέταρτο του πληθυσμού (περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι), η αγορά προσφέρεται για τεράστια κέρδη. Άλλωστε, αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι κατά κανόνα εύρωστη και θα συνεχίζει να ξοδεύει για πολλά ακόμη χρόνια. Από τις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις εταιρείες ηλεκτρονικών έως τη βιομηχανία οικιακών ειδών και τροφίμων, όλοι αφουγκράζονται προσεκτικά τις ανάγκες των καταναλωτών και διαμορφώνουν τα προϊόντα τους ανάλογα.

Μόδα υπηρεσιών

Οι οικονομικές υπηρεσίες εστιασμένες στις ανάγκες της γενιάς αυτής πληθαίνουν, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τη διαχείριση του κεφαλαίου που οι «baby boomers» ήδη κατέχουν, αλλά και των χρημάτων που θα δαπανήσουν όταν συνταξιοδοτηθούν. Οι ειδικοί οικονομικοί σύμβουλοι είναι μια σχετικά πρόσφατη μόδα υπηρεσιών, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των παιδιών της ευδαιμονίας καθώς τους λύνει τα χέρια από πλευράς διαχείρισης των κόπων μιας ζωής.

Παράλληλα, η αγορά της ακίνητης περιουσίας αναπτύσσεται σε μια ανάλογη κατεύθυνση. Προσφέρει ήδη ευκαιρίες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, καθώς ολόκληρα συμπλέγματα κατοικιών ειδικά διαμορφωμένα βάσει των αναγκών αυτών των ανθρώπων έχουν κατασκευαστεί και είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν σε ένα ιδιότυπο «γκέτο» συνταξιούχων.

Πάρκα αναψυχής και ταξιδιωτικά πρακτορεία εξειδικευμένα σε υπηρεσίες για άτομα 50 ετών και άνω έχουν κάνει την εμφάνισή τους, ενώ πολλές εταιρείες έχουν προσαρμόσει ακόμη και τα διατροφικά προϊόντα τους στις ιδιαιτερότητες του διαιτολογίου των «baby boomers».

Χαρακτηριστικό αυτής της ιδιότυπης αγοράς υπηρεσιών και αγαθών είναι η προσαρμογή των ωραρίων ορισμένων εστιατορίων που προσφέρουν ειδικά μενού για γεύματα και σε ώρες νωρίτερα απ ό,τι για τους πιο... ξενύχτηδες νεολαίους.

Όλα όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία στο μάρκετινγκ. Κανένας επιχειρηματίας δεν τολμά να αποκαλέσει τους «baby boomers» ως γηραιούς. Οι περισσότεροι αισθάνονται ακόμη νέοι και δεν χάνουν ευκαιρία να αποδείξουν ότι ακόμη μπορούν να ξανακατακτήσουν τον κόσμο.

Σε τροχιά πτώχευσης το σύστημα ασφάλισης

Όταν στις 15 Οκτωβρίου 2007 η Καθλίν Κέισι-Κίρσλινγκ, γεννημένη την 1η Ιανουαρίου 1946, έγινε η πρώτη «baby boomer» που υπέβαλε την αίτησή της για συνταξιοδότηση στις ΗΠΑ, η μεγάλη πρόκληση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης πέρασε από τη θεωρία στην πράξη. Η συνταξιοδότησή της έβαλε τότε για τα καλά το ζήτημα της αποχώρησης της γενιάς αυτής από την παραγωγική διαδικασία στην πολιτική ατζέντα της χώρας.

Κανείς δεν θα μπορούσε να παραγνωρίσει τη σημασία αυτής της δεξαμενής δεκάδων εκατομμυρίων ψηφοφόρων, η οποία θα συνεχίσει για τουλάχιστον δύο με τρεις δεκαετίες να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το πολιτικό σκηνικό. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου το θέμα της γενιάς των «baby boomers» απασχολεί έντονα τις πολιτικές ηγεσίες.

Ο πολιτικός λόγος όσον αφορά αυτή την ηλικιακή ομάδα αλλάζει όλο και περισσότερο, με το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης να εστιάζει στην αντοχή των συστημάτων συνταξιοδότησης και την ευημερία.

Η περίπτωση των ΗΠΑ ίσως αποτελεί οδηγό των εξελίξεων, με τις αναλογιστικές μελέτες να προδιαγράφουν δύσκολες εποχές στο μέλλον.

Η αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιοδοτούμενους από περίπου 1 προς 7 σήμερα θα φτάσει το 2050 περίπου τον 1 προς 4. Με το κύμα συνταξιοδότησης των «baby boomers» να αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 2017, το αμερικανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα δοκιμαστεί σύντομα.

Τα ταμεία υπολογίζεται ότι θα στερέψουν κάποια στιγμή μεταξύ 2038 και 2041. Αυτό σημαίνει πως για να αποτραπεί η πτώχευση του συστήματος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτεί με πακέτα 200-300 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως το σύστημα συντάξεων.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές, μέσα στα επόμενα 75 χρόνια η μαύρη τρύπα που θα ανοίξει στην κοινωνική ασφάλιση και την περίθαλψη θα απορροφήσει περί τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα τόσο σύντομα, το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολο για τον υπόλοιπο πλανήτη.

41 comments:

  1. Ενδιαφέρουσα ανάλυση αν και εστιάζει κυρίως σε οικονομικά στοιχεία και το ασφαλιστικό σύστημα των ΗΠΑ, άρα και εν ακολουθία στις αναπτυγμένες δυτικές οικονομίες.

    Τα ίδια προβλήματα είναι παρόντα και στην Ελλάδα φυσικά, αλλά και με ένα παραπάνω στοιχείο. Οι Έλληνες baby boomers θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και baby shooters.

    Μπορεί ο μέσος Αμερικάνος 60άρης να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να παραμείνει μέρος της παραγωγικής διαδικασίας και να αυξάνει τα εισοδήματά του, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει ευκαιρίες στην επερχόμενη γενιά, μισθολογικά και ιεραρχικά. Θα έχει την ωριμότητα και την παιδεία ώστε να κατανοήσει τα πλεονεκτήματα της επένδυσης σε νέους άνθρώπους. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζει η απρόσκοπτη ροή και η ευημερία των παραγωγικών μονάδων κάθε ηλικίας.

    Αντιθέτως, ο μέσος 60άρης Έλληνας που παραμένει ενεργό μέλος της παραγωγικής διαδικασίας, αδυνατεί να κατανοήσει τα πλεονεκτήματα (οικονομικά και κοινωνικά) αυτής της δυναμικής νοοτροπίας και να δώσει παρόμοιες ευκαιρίες στην επερχόμενη γενιά. Φαινόμενα όπως το micromanagement και η συνεχής συγκέντρωση επιπρόσθετου πλούτου στις ήδη κορεσμένες θέσεις ευθύνης στραγγαλίζουν την φυσική ροή και ευημερία όλων των παραγωγικών τάξεων που επακολουθούν.

    ReplyDelete
  2. θα συμφωνήσω απόλυτα ότι εκτός από το ασφαλιστικό που βάζει το άρθρο, το περιβάλλον και το χρέος που βάζουν οι g700 υπάρχει και το κρισιμότατο για τους νέους θέμα της διανομής των ευκαιριών. Οι νέοι θέλουν ευκαιρίες

    ReplyDelete
  3. <Η αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιοδοτούμενους από περίπου 1 προς 7 σήμερα θα φτάσει το 2050 περίπου τον 1 προς 4. Με το κύμα συνταξιοδότησης των «baby boomers» να αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο 2017, το αμερικανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης θα δοκιμαστεί σύντομα.

    Στην Ελλάδα, όπου η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι ΗΔΗ 4:1, ΟΥΔΕΙΣ ΙΔΡΩΝΕΙ.

    Σας ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ κυρίες και κύριοι της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ πως, εάν ΣΦΑΞΕΤΕ και, στη συνέχεια, ΣΟΥΒΛΙΣΕΤΕ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ τον ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟ, τον ΠΑΠΑΣΠΥΡΟ, την "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΡΙΑ ΜΑΝΑ του ΕΡΓΑΤΗ", τον Καραμανλή, τον Παπανδρέου, τον Αλαβάνο και την Παπαρρήγα,
    ΘΑ ΑΘΩΩΘΕΙΤΕ ΠΑΜΨΗΦΕΙ.

    Σας το ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ. Θα φέρω ΣΥΣΣΩΜΗ την DEBEVOISE and PLIMPTON και ΘΑ ΑΘΩΩΘΕΙΤΕ!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. AΣΧΕΤΟ

    Αλλά μιλάγαμε νωρίτερα γιά ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ.
    Διερωτώμαι ΓΙΑΤΙ οι Ελληνες τραγουδιστές έχουν ΕΝΡΙΝΗ ΦΩΝΗ;;;

    Αυτός πιά ο Νταλάρας.... Θεέ μου.

    Η διαπρεπής μαμά τον αποκαλούσε, "Ο ΕΜΕΤΟΣ".

    ReplyDelete
  5. διόρθωση στην Ελλάδα είναι ήδη κάτω από 4 προς 1 στην πλειοψηφία των ταμείων. Στο ΙΚΑ που είναι το μεγαλύτερο είναι κοντά στο 3 προς 1 μου φαίνεται

    ReplyDelete
  6. @ κόμφι

    ...είναι λόγο πόνου, καημού και ντερτιού που σχετίζεται άμεσα με το κλάψα στις ένρινες φωνές.

    Σχετικά με τις σφαγές και τα σουβλίσματα, ανοίγεις το γνωστό θέμα. Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανένας Έλλην πολίτης ότι οι συγκεκριμένοι και κάτι άλλοι δεκάδες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα χάλια του Ασφαλιστικού. Ταυτόχρονα όμως η πλειοψηφία των ίδιων Ελλήνων πολιτών θα τους ξαναψηφίσει. Μην ψάχνεις την άκρη...

    ReplyDelete
  7. @ ellinaki

    Οι Έλληνες baby boomers θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και baby shooters.

    Παρά το ότι φροντίζουν καλοπροαίρετα να μη λείψει τίποτα στα παιδιά, από playstation, σουβλάκια και διακοπές, θα λέγαμε ότι επί της ουσίας και χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται είναι child abusers, κατά το Fiscal Child Abuse στο Coming Generational Storm των Kotlikoff και Burns

    ReplyDelete
  8. Οι baby boomers θα είναι το ίδιο losers όπως και τα παιδιά τους.

    Σκάει πλέον η φούσκα της ευμάρειας.

    ReplyDelete
  9. Έχω την αίσθηση ότι η διαρκής ενασχόληση με τις γενεές των boomers/ shooters και losers, λειτουργεί ολίγον αποδιοργανωτικά στην προσπάθεια της "γενιάς μας" για αυτό-συνειδητοποίηση.

    Δηλαδή είμαστε ότι μας κάνανε ή ότι μπορούμε να γίνουμε?
    Για να καταλάβω τελικά. Ποιο είναι το δια ταύτα?

    ReplyDelete
  10. Και εγώ στο κάτω-κάτω δεν αισθάνομαι καθόλου loser. Είμαι μέσα στους στόχους που είχα βάλει προ δεκαετίας και κοιτάω τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια με αισιοδοξία.

    Προς αποφυγήν οποιασδήποτε παρεξήγησης, δεν το λέω με καμία διάθεση κομπασμού...(άλλωστε οι περισσότεροι είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων). Απλά θέλω να πω ότι λίγο σχεδιασμός και όραμα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.

    ReplyDelete
  11. Και στο όραμα του εαυτού μου για τα επόμενα 15 χρόνια και στον σχεδιασμό μου για να φτάσω εκεί...
    συγνώμη, αλλά δεν χωράει ο Τσοχατζόπουλος, ο Λαλιώτης και οι λοιποί. Είναι απλά αστάθμιτοι παράγοντες, μειωμένης επιρροής.

    ReplyDelete
  12. ε βέβαια κι εγώ κοιτάω τι μπορώ να κάνω για μένα προσωπικά παίρνοντας πρωτοβουλίες για τον εαυτό μου και όχι περιμένοντας "να αλλάξει το σύστημα". Αγωνίζομαι και προσωπικά και συλλογικά, αλλά δεν εναποθέτω το μέλλον μου αποκλειστικά στο τι θα κάνει το κράτος και η πολιτική για μένα. Εννοείται. Απλά από την πολιτική και τον ακτιβισμό απαιτώ κάποια πράγματα έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει περισσότερο Ευρώπη στην οικονομία και τους θεσμούς και λιγότερο Βαλκανική επαρχεία

    ReplyDelete
  13. Gμόσιος said...

    ..από την πολιτική και τον ακτιβισμό απαιτώ κάποια πράγματα έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει περισσότερο Ευρώπη στην οικονομία και τους θεσμούς και λιγότερο Βαλκανική επαρχεία"

    Η Ελλάδα, η πολιτική, ακόμα και τα Βαλκάνια και η Ευρώπη,
    είμαστε εμείς. Εγώ, εσύ, ο δίπλα ο άλλος που διαβάζει και πάει λέγοντας.

    Αν αλλάξουμε τον εαυτό μας επιδιώκοντας ο καθένας την δική του ψυχική γαλήνη και πνευματική καλλιέργεια, τότε θα αλλάξει και η Ελλάδα και η πολιτική, ακόμα και τα Βαλκάνια και η Ευρώπη.

    Αυτοί που βρίζουμε είμαστε εμείς...ακόμα. Αυτοί μας αξίζουν και αυτούς κατ'ουσίαν θέλουμε. Όμοιος ομοίω αεί πελάζει.

    ReplyDelete
  14. don said
    Η Ελλάδα, η πολιτική, ακόμα και τα Βαλκάνια και η Ευρώπη,
    είμαστε εμείς. Εγώ, εσύ, ο δίπλα ο άλλος που διαβάζει και πάει λέγοντας.


    AΚΡΙΒΩΣ, ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΚΑΙ ξέρετε και τ' άλλο. Αν ακούσει ένας αλλοδαπός οιονδήποτε Ελληνα να μιλάει θα πιστέψει ΠΩΣ είμαστε ο ΗΘΙΚΟΤΕΡΟΣ ΛΑΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ.

    Πράγματι, ΟΛΟΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ του ΚΑΛΟΥ και του ΚΑΚΟΥ,

    αλλά έχουμε μιάν "ΜΙΚΡΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑΝ":

    Από την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΡΗΣΗΣ των ΘΕΣΜΩΝ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ο κλασσικός μηχανισμός της εκλογίκευσης (rationalization).

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ #1:
    Ολοι οι Ελληνες ωρύονται γιά το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Παρά ταύτα, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ παίρνει το Express X95 ή το ΜΕΤΡΟ γιά μετακίνηση από και προς το Βενιζέλος.

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ #2:
    Πέρυσι, ο κ. Χρυσοχοϊδης μου έστειλε ευχές γιά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε κάρτα της WWF. KAI αναρωτιόμουνα, "Μα δε ντρέπεται ο άνθρωπος, την στιγμή που ως υπουργός Δημ. Τάξεως μου έκανε τον ΒΙΟ ΑΒΙΩΤΟ ενθαρρύνοντας τον ΤΡΑΜΠΟΥΚΟ να κάνει ΣΟΥΖΕΣ εν μέση Πλατεία Ρηγίλλης στις 3:30 το ΧΑΡΑΜΑ;;;;;;;;;;;;;"

    Τα ΙΔΙΑ, βέβαια, έκανε ΚΑΙ ο κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ και ο Πολύδωρας και όλοι με τους τραμπούκους μηχανόβιους ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ τον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και έχουν ΚΑΝΕΙ την ΖΩΗ των ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΙΟ,

    ΑΛΛΑ αυτοί, τουλάχιστον, δεν μου έστειλαν ΚΑΡΤΕΣ της WWF!!!!!!!!!!!!!!!

    OTAN, λοιπόν, ένας υπουργός, εκ των ελαχίστων ΚΑΛΩΝ που είχαμε και έχουμε στο Κοινοβούλιο ΔΕΝ έχει ΕΠΙΓΝΩΣΗ του ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,

    αντιλαμβάνεσθε πως βρισκόμαστε ΕΝΩΠΙΟΝ ΧΑΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  15. Για όσους είναι ακουστικοί τύποι, την ομιλία του Kotlikoff στο ΜΙΤ με τίτλο The Coming Generational Storm: What You Need to Know about America’s Economic Future μπορείτε να την ακούσετε πατώντας στο μπλε link. Χρειάζεται real player.

    ReplyDelete
  16. Κομφούκιος said...

    "Ολοι οι Ελληνες ωρύονται γιά το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Παρά ταύτα, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ παίρνει το Express X95 ή το ΜΕΤΡΟ γιά μετακίνηση από και προς το Βενιζέλος."

    @ Κομφού

    Θα πρότεινα να μην ξεκινήσουμε ή να μην μείνουμε σε τέτοιες λεπτομέρειες. Όχι ότι δεν είναι ουσιώδεις, αλλά ενίοτε να απαιτούν ένα ελάχιστοβαθμό αντίληψης που μερικοί εξ ημών να μην διαθέτουν.

    Ας επιδείξουμε το ήθος μας και το σεβασμό μας προς τους θεσμούς σε άλλες περιστάσεις, όπως για παράδειγμα στο να μην ψηφίζουμε εκείνον που θα μας τακτοποιήσει στην δουλειά ή που θα μας δώσει τα SOS στην εξεταστική, αλλά εκείνον που γνήσια πιστεύουμε ότι έχει την πρόθεση/ βούληση και την ικανότητα/ σθένος να βελτιώσει και να υπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο το κοινό συμφέρον.

    ReplyDelete
  17. Ο Boυλγαράκης πάντως στις καλοκαιρινές εξορμήσεις του χρησιμοποιεί και την αιολική ενέργεια. Ανοίγει το μεγάλο ιστίο στο 40 ποδών σκάφος του και βουρ για τα νησάκια...

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Αυτό που κληρονόμησαν οι σημερινοί τριαντάρηδες είναι μια κοινωνία πολλών ευκαιριών που προϋποθέτει πολλή δουλειά.

    Μήπως όμως αυτή η γενιά των 30ρηδων δεν θέλει πολλή δουλειά αλλά λιγότερη δουλειά;

    Και το λέω αυτό γιατί οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μετά τον πόλεμο είχαν να αντιμετωπίσουν την πείνα και τη φτώχεια που έβαζε φωτιά στα μπατζάκια τους.

    Μήπως σήμερα θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα αίτημα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες ώρες εργασίας;

    Αν όχι τότε είμαστε καταδικασμένοι στα αιτήματα της προηγούμενης γενιάς.

    ReplyDelete
  20. "Ανοίγει το μεγάλο ιστίο στο 40 ποδών σκάφος του και βουρ για τα νησάκια..."


    Νάναι καλά η συμβολαιογράφος σύζυγος.
    Το πιάσατε το υπονοούμενο;
    Τύφλα νάχει η ΖΗΜΕΝΣ!

    ReplyDelete
  21. @greek rider
    "Μήπως σήμερα θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα αίτημα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες ώρες εργασίας;"

    Σε ποιόν να υποβάλλουμε το αίτημα;

    ReplyDelete
  22. ΦΥΣΙΚΑ

    ΦΥΣΙΚΑ

    ΑΙΤΗΜΑ της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ πρέπει να είναι

    το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΡΑΣΤΩΝΗ της ΟΔΟΥ ΜΗΛΙΩΝΗ ή του da Capo 11:00-13:00 κάθε μέρα.

    Αλλίμονο άλλωστε. Κοτζάμ καθώς πρέπει σοσιαλιστές που είμαστε as well as παιδιά ενός μεγαλύτερου Θεού, έχουμε δικαίωμα σε ΥΠΗΡΕΤΕΣ.

    ΚΑΙ η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ κατά ΚΕΦΑΛΗ Ελληνα εργαζόμενου που είναι στο 70% του μέσου Ευρωπαϊκού, ΔΕΝ πειράζει, ας πέσει κι άλλο.

    Besides, εμείς φτιάξαμε τον πολιτισμό που απολαμβάνουν, έτσι δεν είναι;;;
    ΟΧΙ να το παινεφτούμε, αλλά όταν εμείς φτιάχναμε πολιτισμό, αυτοί κρεμόντουσαν απο ΚΛΑΡΙΑ δέντρων.

    Οι ΝΟΜΟΙ και οι ΚΑΝΟΝΕΣ και η ΕΡΓΑΣΙΑ είναι για τους ΔΟΥΛΟΥΣ, όχι γιά μας τους ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ της ΕΥΡΩΠΗΣ.

    ReplyDelete
  23. @ Κομφού

    Μηδενίζεις!
    Ξέρεις ότι η ποιότητα ζωής είναι ευθέως ανάλογη με τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο.

    Ωράρια από το πρωί έως το βράδυ
    είναι παραβίαση της ανθρώπινης φύσης...

    ReplyDelete
  24. Κομφουκιος
    "Ολοι οι Ελληνες ωρύονται γιά το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Παρά ταύτα, ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ παίρνει το Express X95 ή το ΜΕΤΡΟ γιά μετακίνηση από και προς το Βενιζέλος. "

    Δεν εισαι μόνο εσύ Κομφού. Είναι και οι Θεσσαλοί που δεν πάνε πιά με τα τρακτέρ στη θάλασσα.Παίρνουν το τραίνο και κατεβαίνουν στο Πλαταμώνα.Δεν πάνε βέβαια για μπάνιο(φοβούνται να μη πνιγούν) αλλά για μπάνισμα.Ρουμάνες,Βουλγάρες...
    Και για να είναι ακόμα πιό σύμφωνοι με το οικολογικό σου πνεύμα παίρνουν μαζί τους και μια νηστήσιμη βιολογική μπλουγουρόπιτα.

    ReplyDelete
  25. Κομφούκιος said...

    "ΚΑΙ η ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ κατά ΚΕΦΑΛΗ Ελληνα εργαζόμενου που είναι στο 70% του μέσου Ευρωπαϊκού, ΔΕΝ πειράζει, ας πέσει κι άλλο."

    @ Κομφού

    Γνωρίζεις ότι οι αριθμοί μπορεί να φασίζουν. Αξιοκρατία τώρα. Να ξεκαθαρίσουν το "χλωρά" από τα "ξερά". Όχι όλους στο ίδιο τσουβάλι.....του μέσου όρου. Έχουμε ονοματεπώνυμα για να μπορεί ο καθένας να έχει τη υπευθυνότητα και να λέει: "ο τάδε δεν κάνει σωστά την δουλειά του".

    ReplyDelete
  26. "Γνωρίζεις ότι οι αριθμοί μπορεί να φασίζουν".

    Φασίστες αριθμοί θα σας πατάξω!
    Και τους ανθρώπους θ'απαλλάξω!

    Ζήτω το δημοκρατικό πέντε!

    ReplyDelete
  27. @ Don

    Mε αδικείς.

    Εχω επανειλημμένα διατυπώσει εδώ μέσα ΟΤΙ πρέπει να εκτιμάται η ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ. Εάν ένας υπάλληλος τελειώνει την δουλειά του (ποσοτικά και ποιοτικά) σε 4 ώρες, ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να φύγει.

    ΠΙΣΤΕΥΩ με ΠΑΘΟΣ στα ΚΙΝΗΤΡΑ ENΘΑΡΡΥΝΣΗΣ AΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    και

    ΜΕ ΠΑΘΟΣ στην ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

    Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ της ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ του ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΛΗΞΕ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ.

    ΤΗΕ GANG IS DEAD!!!!!!!!!!!!!

    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81 ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ!!!!

    ReplyDelete
  28. "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81 ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ!!!!"


    ΑΛΛΑ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ 2004 ΣΦΥΖΕΙ ΑΠΟ ΖΩΗ.ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΤΑ ΧΟΡΟΠΗΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΦΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ!

    ReplyDelete
  29. @ellinaki
    +
    Δε νομίζω ότι διαφωνεί κανένας Έλλην πολίτης ότι οι συγκεκριμένοι και κάτι άλλοι δεκάδες έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα χάλια του Ασφαλιστικού. Ταυτόχρονα όμως η πλειοψηφία των ίδιων Ελλήνων πολιτών θα τους ξαναψηφίσει
    +

    Κάνεις ένα ΜΕΓΑΛΟ λαθος- αυτοί όλοι ούτε εργάζονται όύτε εκλέγονται δημοκρατικά. Είναι κάπως σαν τις συνελέυσεις στα πανεπιστήμια που δεν εκπροσωπούν παρά μιά μικρή φασίζουσα μειοψηφία.

    Γιά το ασφαλιστικό τα χάλια είναι ολόδικά μας. Ποιός πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι δίκαιες ?
    Και οι μεγάλες (πχ δικαστών) αλλά και οι χαμηλές (πχ του ΟΓΑ, όταν οι αγρότες δεν πλήρωσαν δραχμή αλλά συνταξιοδοτούνται)

    @ κομφούκιε
    αν υποπτευθώ ότι εννοείς ως "καλό υπουργό" τον Σουφλιά θα ξεράσω

    ReplyDelete
  30. @ ser and ellinaki

    1) Αναφερόμουνα στον κ. Χρυσοχοϊδη. Αυτό είναι εμφανές στην ροή του σχολίου.

    2) O Λαός έχει ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ την κρισιμότητα του Ασφαλιστικού ΚΑΙ δηλώνει ότι θέλει ΑΛΛΑΓΗ, υπό την προϋπόθεση όμως [και ΑΥΤΟ ουδέποτε εκφράζουν] ότι ΔΕΝ θα θιγούν τα δικά τους Ταμεία!!!!!!!!!!!!!!!

    Εξ ου και οι από 45 ετών και πάνω είναι ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ της ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ, εναντίον του ΟΡΙΟΥ των 65, εναντίον της κατάργησης των επικουρικών, in essence, εναντίον ΠΑΝΤΟΣ μέτρου που θίγει τους ΙΔΙΟΥΣ.

    Από τους ΚΑΤΩ των 40 ετών, το ΠΟΣΟΣΤΟ που επιζητεί ΔΙΑΚΑΩΣ την ΑΛΛΑΓΗ του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, εικάζω, ότι ανέρχεται στο 1/3 έως 1/2.

    ReplyDelete
  31. @ser
    "Ποιός πιστεύει ότι οι συντάξεις είναι δίκαιες ?
    Και οι μεγάλες (πχ δικαστών) αλλά και οι χαμηλές (πχ του ΟΓΑ, όταν οι αγρότες δεν πλήρωσαν δραχμή αλλά συνταξιοδοτούνται)"

    Μπά παίρνουν και οι αγρότες σύνταξη; Δεν τόξερα!
    Thanks Sir!

    ReplyDelete
  32. @ ser

    To ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ των ΔΙΚΑΣΤΩΝ είναι ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ και προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να επιληφθεί του ΘΕΜΑΤΟΣ η ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΗ.

    Τώρα, ως προς τον ΟΓΑ, ΜΗ μπερδεύεις τα πράγματα. ΕΚΕΙ δεν υπάρχουν εισφορές. Η σύνταξή τους είναι τμήμα της ΠΡΟΝΟΙΑΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ορισμένων ομάδων.

    ΕΚΕΙ που ίσως αναφέρεσαι (και τότε έχεις δίκαιο) είναι ότι ο ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ πρέπει να είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ από το ευρύτερο, ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    Στο ίδιο ΜΗΚΟΣ κύματος, εντός του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ο ΣΥΝΑΤΞΙΟΔΟΤΙΚΟΣ τομέας και ο ΤΟΜΕΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΥΓΕΙΑΣ οφείλουν επίσης να είναι AΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ο ένας από τον άλλο.

    ReplyDelete
  33. @ ser

    Κάνεις ένα ΜΕΓΑΛΟ λαθος- αυτοί όλοι ούτε εργάζονται όύτε εκλέγονται δημοκρατικά. Είναι κάπως σαν τις συνελέυσεις στα πανεπιστήμια που δεν εκπροσωπούν παρά μιά μικρή φασίζουσα μειοψηφία.

    Έχεις δίκιο. Μάλλον ήθελα να γράψω "Ταυτόχρονα όμως η πλειοψηφία των ίδιων Ελλήνων πολιτών θα ανεχτεί την επανεκλογή τους"...

    ReplyDelete
  34. @normad, δεν ξέρω που θα υποβληθεί το αίτημα, υποθέτω εκεί που υποβάλλονται νοητά και τα υπόλοιπα.

    Μιλάω για κοινωνικό αίτημα, αν πράγματι θέλουν να ζήσουν και όχι να πεθάνουν δουλεύοντας.

    ReplyDelete
  35. Κομφούκιε,

    Αφού μιλάς για ανώτερους πολιτισμούς κλπ:

    α) Δώσε δικαίωμα στον καθένα να εκφράζει τη γνώμη του κι εσύ ν' ακούς, όχι μόνο ν' απορρίπτεις και μάλιστα με ύφος.

    β) Δώσε δικαίωμα στον καθένα να έχει τα γούστα του και τη δική του αισθητική. Σ' αυτό ακριβώς στηρίζεται η επιτυχία της Αμερικής (δίνει το δικαίωμα) και σ' αυτό στηρίζεται η αποτυχία της Ελλάδας ("δεν έχετε το δικαίωμα", ή "αφού σ' αρέσει αυτό κι εκείνο είσαι λεχρίτης"). Αυτά τα σκυλάδικα περί χαρακτηρισμών (labeling) είναι για ερασιτέχνες ψυχολόγους κι ανασφαλείς γκόμενες. Ηρέμησε.

    γ) Παραδέξου, ή έστω consider, ότι η Ελλάδα είναι όντως καλύτερη από πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. (ειδικά τις νότιοδυτικές και βόρειες) για πολλούς λόγους.

    δ) Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο δημόσιος λόγος πρέπει να έχει τρία στοιχεία: Λόγο, Ήθος, Πάθος. Επικεντρώνεσαι υπερβολικά στο πάθος και μετά τρέχεις να διορθώνεις εκ των υστέρων... δε λέω, καλά τα λες μερικές φορες, αλλά σταμάτα να επικεντρώνεσαι σε ορισμένα πράματα μόνο και να τα βαράς ατελείωτα με το σφυρί. Δεν βγαίνει άκρη έτσι.

    ε) Όλα αυτά που λες (χωρίς καμία εξαίρεση), συμβαίνουν και στις ΗΠΑ. Όλα. Σε διαφορετικούς βαθμούς ανά πολιτεία ή περιοχή. Η διαφορά είναι ότι η χώρα γενικά είναι μεγάλη και μπορείς να διαλέξεις που θα ζήσεις (πιο εύκολα από την Ευρώπη), δεδομένου και του χαμηλότερου μέσου κόστους ζωής από την Ευρώπη.

    Μην βρίζετε τους Έλληνες έτσι... το σύστημα στο οποίο ζουν έχει να κάνει πολλά με τη νοοτροπία τους, τις άμυνές τους, την καθημερινή συμπεριφορά τους. Έχω ζήσει σε 4 διαφορετικές πολιτείες των ΗΠΑ και οι διαφορές ήταν πολύ μεγάλες σε νοοτροπία και συμπεριφορές... μεγαλύτερες διαφορές ακόμα κι απ' αυτές μεταξύ των ευρωπαϊκών πληθυσμών.

    Μάθετε να βλέπετε και τα ωραία και να τα εκτιμάτε. Μια ζωή την έχουμε...

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. Lefteris
    "Μην βρίζετε τους Έλληνες έτσι..."

    Κωλλοέλληνες,βρωμοέλληνες,
    γυφτοέλληνες,κλεφτοέλληνες,
    πουστοέλληνες,τεμπελοέλληνες,
    πασοκοέλληνες...............
    Σας θαυμάζω και σας λατρεύω!!

    ReplyDelete
  38. Κομφούκιος said...

    "Εχω επανειλημμένα διατυπώσει εδώ μέσα ΟΤΙ πρέπει να εκτιμάται η ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ. Εάν ένας υπάλληλος τελειώνει την δουλειά του (ποσοτικά και ποιοτικά) σε 4 ώρες, ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να φύγει."

    @ Κομφού

    Συμφωνούμε απόλυτα. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να διασφαλίζεται από το να είναι ο μαλάκας της υπόθεσης. Και ξεκαθαρίζω λέγοντας ότι αυτή η πιθανότατα αυξημένη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα που θα επιδυκνεί έναντι των συναδέλφων θα πρέπει όχι μόνο να του επιτρέπει την νωρίτερη αναχώρηση από τον χώρο εργασίας αλλά και να του αποφέρει και οικονομικά οφέλη/ κίνητρα και για τους υπολοίπους. Και όχι να αποτελεί πιθανότατα την δικαιολογία για τους εργοδότες του για να προχωρήσουν στην μείωση των αποδοχών με μέσο την μερική απασχόληση ή τον παραγωγικό χρόνο εργασίας ή ακόμα να τον χαρακτηρίσουν "αδιάφορο για την δουλειά του". Το λέω αυτό γιατί καμιά φορά το κακώς εννοούμενο "ελληνικό δαιμόνιο" φτάνει στα αντίθετα άκρα.

    ReplyDelete
  39. erratum
    επιδυκνεί
    ->
    επιδεικνύει

    ReplyDelete
  40. ο Μανδραβέλης έχει σήμερα ένα πολύ καλό σχόλιο στην Καθημερινή για το δημόσιο χρέος το οποίο και αναρτήσαμε

    ReplyDelete