Thursday, February 21, 2008

Αναγνώριση του MSc in Food Science

Ο κύριος Αθανάσιος Κουστολίδης μας έστειλε την ακόλουθη επιστολή εκ μέρους τριών αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Τεχνολογία Τροφίμων και αφορά στην αναγνώριση του εν λόγω προγράμματος για το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 που έγινε σε συνεργασία του ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής) με το University of Lincolnshire and Humberside (σήμερα University of Lincoln) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανάλογα προβλήματα μη αναγνώρισης μεταπτυχιακών προγραμμάτων, τα οποία διεξάγονται με συνεργασία ελληνικών (δημόσιων) και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, απαντώνται συχνά ανά την ελληνική εκπαιδευτική επικράτεια. Θα θυμάστε για παράδειγμα τη μη αναγνώριση του MAS Telematics (συνεργασία ΤΕΙ Πειραιά και κρατικού Αυστριακού Πανεπιστημίου Donau - Universitaet Krems), που είχαμε συζητήσει στο blog της G700 ύστερα από επιστολή των ενδιαφερόμενων, επειδή το αυστριακό πανεπιστήμιο δεν διέθετε προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να πάψει να κρύβεται πίσω από τις ρυθμίσεις του ΔΟΑΤΑΠ , τις οποίες αυτό άλλωστε θεσμοθέτησε, και να δώσει συνολική λύση στο συγκεκριμένο αυτό πρόβλημα που απασχολεί εκατοντάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές και αποφοίτους. Ακολουθεί η επιστολή του κ. Κουστολίδη.

Προς G700

Η σύζυγος και φίλοι μου είναι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Τεχνολογία Τροφίμων για το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 που έγινε σε συνεργασία του ΤΕΙ Αθήνας (Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής) με το University of Lincolnshire and Humberside (σήμερα University of Lincoln) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δυστυχώς όμως, το εν λόγω ετήσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα (6 μήνες στο ΤΕΙ Αθήνας με επιτόπιες επισκέψεις Άγγλων καθηγητών, 6 μήνες στη Μεγάλη Βρετανία με καταβολή διδάκτρων, αποκλειστική γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις τόσο σε εργαστηριακά όσο και σε θεωρητικά μαθήματα, αυστηρές γραπτές εξετάσεις στις οποίες αρκετοί φοιτητές δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν και σύνταξη υποχρεωτικής μεταπτυχιακής εργασίας/διπλωματικής) προηγήθηκε του Ν. 2916/2001 με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα στα ΤΕΙ να συμπράττουν στη λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων με Τμήματα Πανεπιστημίων εσωτερικού ή εξωτερικού.

Έτσι και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των 100 περίπου αποφοίτων του ίδιου μεταπτυχιακού προγράμματος για την αναγνώριση του εν λόγω μεταπτυχιακού τίτλου από τον ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ), ο συγκεκριμένος φορέας επικαλούμενος αυστηρά τη σημερινή νομοθεσία αρνείται να προχωρήσει στην αναγνώρισή του, αν και ανεπισήμως σε ιδιωτική συζήτηση οι εισηγητές του ΔΟΑΤΑΠ μας διαβεβαιώνουν ότι δεν αμφιβάλλουν για την καλή ποιότητα του προγράμματος.

Περιττό βέβαια να αναφέρω ότι ο βρετανικός ΔΟΑΤΑΠ (UK NARIC) αναγνωρίζει ως απόλυτα ισότιμο το εν λόγω μεταπτυχιακό, δηλ. παρατηρείται το πρωτοφανές φαινόμενο η ίδια η Ελληνική Πολιτεία να αμφισβητεί τις εκπαιδευτικές ικανότητες ενός ελληνικού και δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Επιπλέον, σημειώνω ότι το ως άνω θέμα έχει απασχολήσει και το Ελληνικό Κοινοβούλιο κατόπιν επερώτησης του βουλευτή κ. Μιχ. Μπεκίρη στις 18/07/2006. Δυστυχώς όμως ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ταλιαδούρος κατέφυγε στην απλή επανάληψη των θέσεων του ΔΟΑΤΑΠ χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία του θέματος, παρατείνοντας έτσι την αγωνία μας για την αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου.

Σε μία στιγμή λοιπόν που τα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα βάλλεται ποικιλοτρόπως και οι απόφοιτοι ιδιωτικών κολλεγίων αναμένεται να αποκτήσουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, οι 100 περίπου απόφοιτοι του παραπάνω δημόσιου μεταπτυχιακού προγράμματος βρίσκουν συνεχώς προσκόμματα τόσο στην επαγγελματική όσο και στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη.
Αρκεί να σας αναφέρω, ότι η πρόσληψή τους στο Δημόσιο (μέσω αντικειμενικών κριτηρίων – ΑΣΕΠ) είναι ουσιαστικά αδύνατη, αφού η απώλεια των μονάδων από τη μη αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου αποδεικνύεται κρίσιμη κατά την κατάταξή τους, δεδομένου και του οξύτατου ανταγωνισμού στους εν λόγω διαγωνισμούς (αφού ελάχιστες θέσεις ετησίως -μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού- προκηρύσσονται για ΤΕ Τεχνολόγους Τροφίμων).

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καλώ τον Υπουργό Παιδείας εκ μέρους του συνόλου των αποφοίτων του εν λόγω μεταπτυχιακού προγράμματος όπως άμεσα συμβάλει στην επίλυση του χρόνιου αυτού ζητήματος με ειδική νομοθετική ρύθμιση κατά το επικείμενο νομοσχέδιο για την αυτοδύναμη διοργάνωση μεταπτυχιακών προγραμμάτων από τα ΑΤΕΙ. Σας σημειώνω ότι σε αντίστοιχη κίνηση κάλεσε και η πρόσφατη Σύνοδος των Προέδρων ΤΕΙ (21-22 Ιουνίου 2007).

Καταλήγοντας και επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες έχω απευθυνθεί εμφανίζουν ανεξήγητη έλλειψη διάθεσης για την επίλυση του θέματος, ευελπιστώ ότι ο κ. Στυλιανίδης θα δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις όπως αντιμετωπιστεί το θέμα με τη δέουσα ευαισθησία και τόλμη, γιατί είναι αναμφισβήτητο ότι όχι μόνο είναι εύλογο αλλά και απόλυτα δίκαιο ως αίτημα.

Με εκτίμηση,

Κουστολίδης Αθανάσιος

52 comments:

  1. για την κατάσταση αυτή να ψάξετε τις ευθύνες στα λαμόγια που συνέστησαν αυτό το πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι δεν αναγνωρίζεται από το νόμο με στόχο την de facto νομιμοποίησή του.

    Και τώρα οι φοιτητές έχουν γίνει όμηροι της ανευθυνότητας αυτών των θρασιμιών που πήγαν να κάνουν τις business τους...

    ReplyDelete
  2. και δεν είχαν ενημερώσει τους "πελάτες" τους (γιατί έτσι τους αντιμετώπιζαν προφανώς) για τα προβλήματα νομιμοποίηση, παρά τους παραμύθιαζαν εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία τους να σπουδάσουν

    ReplyDelete
  3. erratum "νομιμοποίησης"...

    Φυσικά και εγώ πιστεύω ότι τώρα θα πρέπει να το αναγνωρίσει το ελληνικό κράτος...

    ReplyDelete
  4. Συμφωνούμε, το να μην ενημερώνονται εκ των προτέρων οι φοιτητές ή το να τους εξαπατάνε ότι δήθεν το πτυχίο αναγνωρίζεται είναι άθλιο.

    Θα έπρεπε να υπάρχει η ανάλογη ενημέρωση. Απ' εκεί και πέρα καλώς φτιάχνουν τέτοια προγράμματα τα ΤΕΙ αφού το ελληνικό κράτος είναι καφενείο. Από τη μία επιδιώκει τη συνεργασία των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ με ξένα ιδρύματα από την άλλη όμως απαγορεύει στα ίδια του τα δημόσια πανεπιστήμια να συνεργάζονται με αναγνωρισμένα κατά τ' άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    ReplyDelete
  5. "για την κατάσταση αυτή να ψάξετε τις ευθύνες στα λαμόγια που συνέστησαν αυτό το πρόγραμμα"

    "Ν. 2916/2001 με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα στα ΤΕΙ να συμπράττουν στη λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων με Τμήματα Πανεπιστημίων εσωτερικού ή εξωτερικού."


    Γιατί λαμόγια;
    Ετσι τόσο απλά με αγοραίους χαρακτηρισμούς;
    Και συκοφαντείς και το Μάρξ,που μπορεί να μην εργάσθηκε ποτέ στη ζωή του,αλλά στα θέματα των εργαζομένων έδειχνε μιά κάποια ευαισθησία,έστω για τις επαναστατικές ανάγκες των σημερινών μίμων του.

    ReplyDelete
  6. " εκ μέρους των Καρδάση Ζωή [sic], Νικολακόπουλου Δημήτριου και Οικονομοπούλου Παναγιώτας"

    εκ μέροους των ΖωήΣ Καρδάση, Δημητρίου Νικολακοπούλου, και Παναγιώτας Οικονομοπούλου


    "Μετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης"

    ΑΛΛΑ ας όψεται το ΚΑΘΑΡΜΑ στο Πρώτο

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Paidia syrma. Kyspnise

    ReplyDelete
  9. σωστά, θα διορθώσουμε το λανθασμένο copy paste

    ReplyDelete
  10. Αρκεί να σας αναφέρω, ότι η πρόσληψή τους στο Δημόσιο (μέσω αντικειμενικών κριτηρίων – ΑΣΕΠ) είναι ουσιαστικά αδύνατη, αφού η απώλεια των μονάδων από τη μη αναγνώριση του μεταπτυχιακού τίτλου αποδεικνύεται κρίσιμη κατά την κατάταξή τους, δεδομένου και του οξύτατου ανταγωνισμού στους εν λόγω διαγωνισμούς (αφού ελάχιστες θέσεις ετησίως -μετρημένες στα δάχτυλα τους ενός χεριού- προκηρύσσονται για ΤΕ Τεχνολόγους Τροφίμων).

    AYTO se marane esena. I proslipsi sto Dimosio. Gnwseis PIRANE;;;;;

    Ayto exei simasia.

    Τέλος πάντων μπορεί κάποιος σε ΑΠΛΑ Ελληνικά να μου πει ΓΙΑΤΙ δεν αναγνωρίζεται αυτό το πρόγραμμα;;;
    Το Polytechnic of Lincoln δεν διαθέτει ΠΡΟπτυχιακά ώστε να εμπίπτει στα αναγνωριζόμενα;;;;

    ΠΟΥ το πρόβλημα τέλος πάντων;;;

    ReplyDelete
  11. Ενώ όταν οι business γίνονται με βάση κομματικά κριτήρια καθαρά, και δίδονται διδακτορικά μέσω κλαδικής είναι καλά και ωραία.

    Τα λαμόγια δηλαδή των κομματικοποιημένων ΑΕΙ δεν μετρούν έ;

    Αλλά εσύ μη στεναχωριέσαι λεκτοράκο, και επικουρούλης θα γίνεις και σε λίγο θα μας το παίζεις και καθηγητής. Μόνο εκπαίδευση και έρευνα δε θα μπορείς να κάνεις γιατί είσαι τουβλο.

    ReplyDelete
  12. ρε κάθαρμα, ο Μαρξ εργαζόταν σκληρά βγάζοντας τα μάτια του κάθε μέρα στη βρετανική βιβλιοθήκη, και για λόγους επιβιώσης έγραφε άρθρα ως ανταποκριτής σε αμερικάνικη εφημερίδα. Η γυναίκα του ήταν κόρη του βαρόνου της Βεστφαλίας, και λόγω της πολιτικής τους δράσης τους είχαν αποκληρώσει...

    Λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης είχε χάσει αρκετά παιδιά... και αν δεν ήταν ο Ένγκελς θα ψωμολυσάγαν πραγματικά.. Μην τον πιάνεις λοιπόν στο βρωμοστομά σου.

    Γιατί λαμόγια;;

    Γιατί τι άλλο μπορεί να είσαι όταν ιδρύεις μεταπτυχιακά που γνωρίζεις ότι δεν θα αναγνωριστούν από το κράτος για να πάρεις τα φράγκα από τους φοιτητές... Αισχρό λαμόγιο μάλιστα..

    Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο συμφέρον σε όλη αυτή την υπόθεση.

    Όσον αφορά τους συμβασιούχους λέκτορες, και τους μόνιμους καθηγητές που είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την αναδιάρθρωση είναι πάσιγνωστο ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον πακτώλο των χρημάτων που τρώνε οι διάφοροι μεγαλοκαρχαρίες που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις...

    Είσαστε σάπιοι και δούλοι μέχρι το μεδούλι...

    ReplyDelete
  13. Όσον αφορά βέβαια και τους φοιτητές "θύματα", ας είμαστε πιο προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς. Μπορεί βέβαια αυτοί που ιδρύουν ένα μεταπτυχιακό χωρίς την απαραίτητη "νομιμοποίηση" να είναι κατακριτέοι, αλλά και αυτοί που φοιτούν είναι άξιοι της μοίρας τους σε μεγάλο βαθμό, γιατί:

    1. Αμέλησαν να ρωτήσουν τι ισχύει για το μεταπτυχιακό, ή είναι τελείως αφελείς (ανεπίτρεπτο για ενήλικες)

    2. Γνωρίζανε ότι δεν είναι αναγνωρισμένο, αλλά είπαν "ας το κάνουμε και θα δούμε τι θα γίνει". "Θα πιέσουμε από δω, θα φωνάξουμε από εκεί και θα περάσει". Σαν τους φοιτητές που πάνε στη Ρουμανία για να γίνουν γιατροί και γνωρίζουν ότι θα περάσουν ΔΙΚΑΤΣΑ και μετά γυρνάνε και διαμαρτύρονται.

    Δεν είναι άσπρο - μαύρο. Όλοι έχουν τις ευθύνες τους...

    ReplyDelete
  14. Λεκτοράκο νευράκια;

    Ξυδάκι Λεκτοράκο. Η διαφορά της δικής σου λαμογιάς από των άλλων είναι στα ποσά και μόνο. Εσύ με την κλαδική πήρες το διδακτορικό (που ούτε γιά πτυχιακή δεν κάνει) γιά 3 και 60 του λεκτοράκου και οι άλλοι γιά μεγαλύτερα ποσά ίσως. ΠΑΝΤΩΣ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΣΤΕ, Η ΚΛΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΚΛΟΠΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΣΟΥ.

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. είσαι εμπαθές και φαιδρό άτομο...

    ReplyDelete
  17. Να ΜΗΝ επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια.

    ReplyDelete
  18. Πάντως από την εργασιακή μου εμπειρία τα κονδύλια της ΕΕ στα κρατικά ΑΕΙ και ΤΕΙ τα φέρνουν οι καθηγητές κι όχι γενικά κι αόριστα οι μεταρρυθμίσεις. Υπάρχουν δε οι Ειδικοί Λογαριασμοί που νομοθετήθηκαν για να παρακάμπτεται το δυσκοίλιο σύστημα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού και διαχείρισης των κονδυλίων χωρίς αυτά να πρέπει να περάσουν μέσα από τον προϋπολογισμό ή από αντίστοιχες Γενικές Διευθύνσεις Υπουργείων (Παιδείας, Υγείας κλπ.). Σα σύλληψη είναι πολύ καλή, παρακάμπτει μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία που γεννά τη διαφθορά. Κι όμως, το φαγοπότι στήνεται επιτυχώς. Μέχρι κι ο πιο χαμηλόβαθμος λογιστής σε αυτούς τους λογαριασμούς για να βγάλει ένα ένταλμα πληρωμής που του τρώει 1,5 λεπτά του χρόνου, συμβατική υποχρέωση του, χρειάζεται μίζα, αλλιώς σκαρφίζεται χίλιες δυο δικαιολογίες για να μην εξυπηρετήσει τον εκάστοτε εταίρο των έργων χωρίς αντάλλαγμα. Το χαράτσι του νταβατζή (Ειδικός Λογαριασμός στο σύνολο του) είναι από 5-15% από τις συνολικές χρηματοδοτήσεις που κατατίθενται στα πανεπιστήμια. Αυτά τα ποσοστά είναι έξοδα υποτίθεται των προϋπολογισμών των εκπαιδευτικών ή ερευνητικών προγραμμάτων, μόνο που τελικά δεν καταλήγουν εκεί. Λογιστικά τεχνάσματα είναι οι συνήθεις τακτικές για να εμφανίσουν στις εκθέσεις προόδου κι αξιολόγησης στην ΕΕ πλασματικές δαπάνες.

    Με τη σειρά τους οι καθηγητές που τρέχουν τα προγράμματα έχουν να μιζάρουν πολύ κόσμο. Από πρυτάνεις, διευθυντές τμημάτων, ειδικούς λογαριασμούς, τμήματα δημοσίων σχέσεων των ΑΕΙ/ΤΕΙ κλπ κλπ. Η παράδοση είναι τόσο ριζωμένο κατεστημένο, που καθηγητές που ανεβαίνουν επίπεδα κι από τα παιδιά της σφαλιάρας γίνονται πλέον οι προϊστάμενοι, έχουν τόση συσσωρευμένη μανία και διάθεση για φάγωμα κι εκδίκηση, που διαχρονικά το νταβατζιλίκι αυξάνει τιμή κόστους.

    Μερικοί είναι ακόμα πιο έξυπνοι, πέρνωντας εκδίκηση στους προϊστάμενους νταβατζήδες τους εμφανίζουν άτομα που εργάζονται για τα έργα, πολλές φορές ανίψια κι ευρύτερη οικογένεια, συνήθως νεαρά σε ηλικία και με χαμηλές ή μηδενικές αποδοχές από άλλες δραστηριότητες, ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά στο τέλος της χρονιάς από μια "δραστηριότητα" για την οποία ποτέ τους δε βλέπουν πραγματικό παρά. Ο παράς πάει στους συγγενείς/φίλους καθηγητές τους. Το χειρότερο που παρατήρησα ήταν όταν τέτοιες περιπτώσεις δεν ήταν καν συγγενείς τους, αλλά φοιτητές ή νέοι ερευνητές στους οποίους υπόσχονταν πράγματα και θαύματα.

    Μπορώ να συνεχίσω και να πω, να πω, να πω. Δε θέλω να κουράσω όμως. Είναι γνωστό σε όλους το μεγάλο φαγοπότι που πέφτει στα κρατικά πανεπιστήμια, ειδικά όσον αφορά κονδύλια ΕΕ. Κι όμως, παραμένουνε τα λιγότερο ανταγωνιστικά στην Δύση, με την έρευνα και καινοτομία να μην αγγίζει ούτε το 1% του ΑΕΠ.

    Για να κλείσω, κάτι που βρίσκω πραγματικά αστείο, στα Ελληνικά πανεπιστήμια όλοι μιλάνε για ερευνητικά κι ερευνητικά προγράμματα. Αυτά είναι παραμύθια. Και ξέρετε γιατί? Τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ (DG Research) είναι τα πιο ανταγωνιστικά (μόλις 5% προτάσεων συμπράξεων ανά κατηγορία έρευνας εγκρίνονται ανά έτος σε όλη την Ευρώπη) και έχουν επίσης τις πιο αυστηρές και επιστημονικές διαδικασίες παρακολούθησης κι αξιολόγησης. Αποτέλεσμα? Προγράμματα στυλ "Leonardo Da Vinci Mobility Projects" κλπ να βαφτίζονται ερευνητικά. Μόνο που αυτά δεν έχουν καμία απολύτως προστιθέμενη αξία ερευνητική ή καινοτομίας.

    ReplyDelete
  19. LET DOCTOR TASTE A BIT OF HIS OWN MEDICINE.

    ReplyDelete
  20. @γιώργος

    Επι τέλους καί ένα κείμενο χωρίς περίσσευμα κακίας.Απλό, κατανοητό,θετικό.

    ReplyDelete
  21. @γιώργος

    κοίταξε επειδή το γνωρίζω καλά το θέμα, επιφυλάσσομαι να σου απαντήσω γιατί απλά δεν έχω χρόνο..

    Ένα-δυό αρχικά σχόλια που έχω να κάνω είναι το εξής:

    α. σε όσα αναφέρεις περιλαμβάνονται αλήθειες αλλά και ανακρίβειες με αποτέλεσμα να φτιάχνεις μαγική εικόνα.

    β. το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα δεν έχει σχέση με την αισχρή κοροϊδία που έκαναν οι οργανωτές των συγκεκριμένων ΤΕΙ προς τους φοιτητές-πελάτες-θύματά τους και αποπροσανατολίζει τη συζήτηση.

    ReplyDelete
  22. erratum: όποτε ΤΕΙ -> μεταπτυχιακών

    ReplyDelete
  23. ^^^^

    όποτε -> όπου (λόγω βιασύνης γίνονται λάθη)

    ReplyDelete
  24. Al CAPONE (=PASOK)

    +

    DAVADJI (ND)

    =

    Η ΕΛΛΑΣ ΕΑΛΩ

    Παληοκάθαρμα Παπανδρέου, ναρθώ να φτύσω στο τάφο σου,
    ΑRCHGANGSTER

    ReplyDelete
  25. ηρεμία παιδιά και μη βρίζεστε, μη γίνεστε εριστικοί

    ReplyDelete
  26. Ρε παιδιά εμένα ξέρετε τι με ενοχλεί πολύ? Αυτή η τάση να δαιμονοποιούμε και να καταρρίπτουμε όλους τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που υπάρχουν για κάποιο λόγο. Καλά λέει ο γιώργος, οι Ειδικοί Λογαριασμοί ήταν καλή σύλληψη για την αποφυγή της γραφειοκρατίας. Τα ΚΕΠ ήταν φοβερή εφεύρεση για την παράκαμψη του αρτηριοσκληρωτικού δημόσιου τομέα. Το ΔΟΑΤΑΠ - πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ - είναι χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση σπουδών και την αναγνώριση τίτλων. Η επιτροπή ανταγωνισμού είναι απαραίτητη, ως ανεξάρτητη αρχή, σύμφωνα με το καταστατικό της, για τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων στην επιχειρηματικότητα, κλπ κλπ κλπ.

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορούμε να απαξιώνουμε συνεχώς απρόσωπα και ακαθόριστα θεσμούς, οι οποίοι είναι όπως τα νομίσματα. Ανάλογα με τα πρόσωπα και τους ανθρώπινους παράγοντες - μηχανισμούς μπορούν να λειτουργήσουν θετικά ή αρνητικά. Όταν όμως το ιδιοτελές συμφέρον και γ διαφθορά αποτελούν οριζόντιες πραγματικότητες που διέπουν την Ελληνική οικονομία και κοινωνία σε όλα τα επίπεδα της, πρέπει να δούμε λίγο πίσω από τους θεσμούς, τις προκαταλήψεις και τους δαίμονες.

    Επιτέλους λοιπόν και άλλη μια παράκαμψη του σάπιου εκπαιδευτικού συστήματος είναι η σύμπραξη ελληνικών με ξένων πανεπιστημίων. Ανταλλαγή τεχνογνωσίας, γνώσης, μεθοδολογίας εκπαίδευσης κλπ κλπ. Γιατί να τα αποκλείουμε εκ των υστέρων? Είναι δυνατόν να μας αναγνωρίζουν στην Αγγλία κι εμείς να στυλώνουμε τα πόδια μας σε μια τέτοια θετική προσέγγγιση? Μακάρι κι εύχομαι το ΔΟΑΤΑΠ να αλλάξει στάση. Μακάρι οι οριζόντιες αρτηριοσκληρώσεις όμως να εξατμιστούν. Πιστεύω μόνο με την πίεση αφυπνισμένων πολιτών, μέσω μιας δυναμικής και συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών, μπορεί πλέον να κινήσει τα νήματα.

    Καλή συνέχεια στους αγώνες σας, πάνω απ' όλα πολίτες, όχι άλλες στενές και ξεπερασμένες ταμπέλες.

    ReplyDelete
  27. "είσαι εμπαθές και φαιδρό άτομο..."
    το μόνο εμπαθές και φαιδρό άτομο σε αυτό το μπλόκ είσαι εσύ μαρξιστή της κακιάς ώρας. Είσαι το ποιο συντηρητικό άτομο που έχω διαβάσει.

    Το ΤΕΙ καλά έκανε στην τελική το πτυχίο είναι αναγνωρισμένο πανευρωπαϊκός εφόσον αναγνωρίζεται απο αντίστοιχη αγγλική αρχή. Τα παιδία που το έκαναν και θέλουν να γυρίσουν πίσω ελλάδα καλά κάνουν και πιέζουν δικαίωμα τους είναι σε δημοκρατία ζούμε και καιρός είναι ο θεσμός του ΔΟΑΤΑΠ να μπεί σε νέα βάση. και ναι γιατί όχι να καταργηθεί για απόφοιτους ευρωπαϊκών σχολών.
    Αναρωτιέμαι θα τους άρεσε στους έλληνες φοιτητές να σταματήσει να δίνετε άδεια εργασίας σε απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων. Να μην μπορούν να εργαστούν στην ευρώπη.

    ReplyDelete
  28. @ ΓΙΩΡΓΟΣ

    Γιώργο,
    Από αυτά που είπες έμεινα με μιά απορία. Από ΑΥΤΑ τα χρήματα της ΕΕ ή άλλων πηγών, το 10-15% που παρακρατείται είναι (υποτίθεται τουλάχιστον) για ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ;;;
    Τα ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ έξοδα πάνε συνήθως σε διάφορα πουγγιά, είτε ενός πανεπιστημίου ή κάποιας άλλης αρχής.

    Αν όχι, δηλαδή αν κάποιος ή κάποιοι τα τσεπώνουν ΠΡΟΣ ΑΤΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ, ΠΩΣ τα τσεπωνουν;;;;
    Τι προβλέπει η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ;;;;

    Πρόσεξε τις ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ που θα μου δώσεις, διότι έχω κολλητό αντιπρύτανη και κολλητό πρύτανη και αμφότεροι, ΜΗΤΕ καν χρησιμοποιούν υπηρεσιακά αυτοκίνητα που δικαιούνται.

    ΘΕΛΩ να ΠΩ πως εάν έχεις ΣΤΟΙΧΕΙΑ για ΑΤΟΜΙΚΟ-ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΣΕΠΩΜΑ θέλω να τα ΓΝΩΡΙΖΩ για να γίνει το ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ........ με την βοήθεια αυτών των εντίμων ανθρώπων του περιβάλλοντός μου.

    ΑΛΛΟ που ΔΕΝ θέλω.

    Btw παίδες, αύριο θα ταξίδέψω προς λατρευτή πατρίδα και δεν θα με "δείτε" μέχρι Σάββατο απόγευμα.
    Παρακαλώ αυτοπειθαρχήσατε εν τη απουσία μου.

    ReplyDelete
  29. Paidia hsyxia ... milaei o Antonakis o fileley8eros!

    ReplyDelete
  30. @ κομφούκιος / psomiades-karavlahos, καρολίνα

    Κατ’ αρχάς θέλω να ξεκινήσω με την εξής δήλωση. Αυτά που λέω, για όσους εργάζονται σε αυτόν τον χώρο, και για όσους εργάζονται γύρω από αυτόν τον χώρο, είναι πασίγνωστα και καθόλου πρωτότυπα. Κι όμως, ακούγονται αρκετά συκωφαντικά γιατί δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα, και κινδυνεύω να λογοκριθώ.

    Τα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, συγκεκριμένα τα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και όχι μέσω των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, των Εθνικών Διαχειριστικών Αρχών και για τα επόμενα χρόνια μέσω του ΕΣΠΑ, έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών. Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι τα Overheads. Αντίθετα με όλες τις άλλες κατηγορίες, όπως ας πούμε την κατηγορία “staff expenses”, “travel and subsistence expenses”, “subcontracting expenses” κλπ κλπ, οι οποίες προϋποθέτουν παρουσίαση πραγματικών δαπανών, βάσει αποδείξεων, τιμολογίων κλπ, η κατηγορία των overheads ΔΕΝ απαιτεί την τεκμηρίωση δαπανών βάσει αποδεικτικών, ακριβώς γιατί προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών δαπαπών, όπως διοικητικών υπηρεσιών, ρεύμα, ενοίκιο χώρων, νερό, κλπ κλπ. Ταυτόχρονα, κάθε Ειδικός Λογαριασμός ΑΕΙ ή ΤΕΙ, για τη λογιστική και διοικητική διαχείριση των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει ο φορέας (ΤΕΙ ή ΑΕΙ) ορίζει μία συγκεκριμένη ταρίφα, της τάξης μεταξύ 5% και 15% ανάλογα. Αυτόματα λοιπόν, όταν τα ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα ορίζουν, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά κανόνα (με εξαίρεση τα ερευνητικά προγράμματα του DG Research) τις επιλέξιμες δαπάνες υπό την κατηγορία των Overheads στο ύψος του 7% του συνολικού προϋπολογισμού των έργων, οι Ειδικοί Λογαριασμοί αυτόματα απορροφούν εξ’ ολοκλήρου (και μερικές φορές και με το παραπάνω) τα ποσά αυτής της κατηγορίας. Όταν ένα ΑΕΙ ή ένα ΤΕΙ τρέχει 2-3 προγράμματα ανά διετία, το 7% overheads υποτίθεται ότι καλύπτει ακριβώς αυτά τα λειτουργικά έξοδα. Στην πραγματικότητα όμως αυτά τα ποσά ΔΙΠΛΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ, γιατί ούτως ή άλλως, συμπεριλαμβάνονται στις λειτουργικές δαπάνες (κτιριακές και προσωπικού) του εκάστοτε ΑΕΙ/ΤΕΙ που καλύπτονται από την STANDARD κρατική επιχορήγηση. Σκέψου πόσο μάλλον η διπλοχρέωση διογκώνεται, όταν ένα ΑΕΙ/ΤΕΙ τρέχει ταυτόχρονα 10-15 τέτοια προγράμματα ταυτόχρονα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι λειτουργικές δαπάνες όπως ρεύμα, νερό, τηλέφωνα, ενοικίαση χώρου, έστω κι εξοπλισμού (για τον οποίο προβλέπεται ειδική κατηγορία επιλεξιμότητας στα προγράμματα αυτά), είναι λίγο πολύ σταθερές, άσχετα από το πόσα προγράμματα τρέχουν, 1 ή 10 μαζί, κι άσχετα των προϋπολογισμών αυτών των έργων, που μπορεί να είναι από 100.000€ μέχρι και μερικά εκ.€. Η ΠΟΛΥΧΡΕΩΣΗ υφίσταται, ενώ ΔΕΝ προβλέπεται από την ΕΕ, και στήνεται έτσι η βάση του φαγοποτιού επί των overheads. Είναι το γνωστό χαράτσι του νταβατζή, και οποιοσδήποτε ειλικρινής πρύτανης κι αντιπρύτανης, ή τουλάχιστον καθηγητής/διευθυντής Ειδικού Λογαριασμού μπορεί να στο επιβεβαιώσει.

    Όσο για τα υπόλοιπα, δεν μπορώ δημόσια μέσω του μπλογκ να σου μιλήσω συγκεκριμένα, γιατί δε θέλω τα παιδιά της G700 άδικα να βρεθούν σε θέση όπως πρόσφατα βρέθηκε ο μπλόγκερ Blogme ενώπιων δικαστηρίων. Δεν είμαι καν Εύη Τσέκου, σκέψου λοιπόν τι θα πάθαινα αν έβγαινα δημόσια να πω αυτά που έχω δει στην εργασία μου. Αυτό που σου λέω είναι ρώτα, άκουσε, άνοιξε τα μάτια σου, και θα καταλάβεις από μόνος σου πώς κινούνται τα νήματα, ή μάλλον τα χρήματα.

    ReplyDelete
  31. Όσο για τα ΚΠΣ αυτή είναι μια άλλη ιστορία, ΤΡΙΣχειρότερη κι ας μην ανοίξουμε απόψε το σακί του Αιόλου.

    ReplyDelete
  32. Ακούσατε τα συνταρακτικά νέα - τελικά ΒΡΕΘΗΚΕ το σημείο G.

    ReplyDelete
  33. Γιώργο,

    Τώρα διαφοροποίησες κάπως την υπόθεση.
    Ακουσε. Ατυχώς, η χρέωση διοικητικών εξόδων (administrative costs=overhead) είναι διεθνής πρακτική.
    Οντας αποδέκτης χορηγιών (grants) επί 20++ χρόνια στας Αμερικάς και με annual budget του δικού εργαστηρίου να υπερβαίνει το 1 million, μπορώ να σου πω τα εξής:
    1. Η ομοσπονδιακή και οι πολιτειακές κυβερνήσεις, καθώς και ορισμένοι μεγάλοι ΜΗ κερδοσκοπικοί οργανισμοί/εταιρείες (πχ American Heart Association), ορίζουν επακριβώς το ποσοστό που μπορεί να παρακρατηθεί ως overhead που μπορεί να κυμαίνεται από 0-20+%.
    2. Ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει το θέμα των διοικητικών εξόδων ως εσωτερική πανεπιστημιακή υπόθεση, μεταξύ ερευνητού και οικονομικών/διοικητικών υπηρεσιών και συνήθως, ο ερευνητής, ανάλογα με τον αριθμό και συνολικού ποσού χορηγιών του, διαπραγματεύεται τους ευνοϊκότερους γι' αυτόν όρους.
    Πάντως, είναι ΠΟΛΥ σπάνιο να δεχθεί η διοίκηση ποσοστό κάτω του 10%.
    3. Από το ποσοστό που παρακρατείται ως overhead, το ΜΙΣΟ, δηλαδή 5% της χορηγίας επιστρέφει στο ΤΜΗΜΑ στο οποίο ανήκει ο ερευνητής ΚΑΙ εξ αυτού, το μισό πάλι (δηλαδή 2% της όλης χορηγίας) επιστρέφει στο εργαστηριακό ΠΟΥΓΓΙ του ίδιου του ερευνητή για αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών. Τα χρήματα που επιστρέφουν στο ΤΜΗΜΑ τα διαχειρίζεται μόνο του το ΤΜΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΛΟΓΟΔΟΤΕΙ για το ΠΩΣ και ΠΟΥ διοχετεύθηκαν.
    4. Στο θέμα της διαμονής (ξενοδοχείων) ΔΕΝ τίθενται περιορισμοί, δηλαδή εάν είσαι "πλούσιος" ερευνητής μένεις και στο Pierre, το Plaza Athene'e το Sherry Netherland, το Penninsula ή το Cipriani, αλλά το maximum per diem (έξοδα διατροφής) είναι συχνά επακριβώς προσδιορισμένο από τα ιδρύματα και συγκεκριμένο γιά κάθε πόλη των ΗΠΑ, Canada, Ευρώπης κλπ. Ομως, σε περίπτωση ιδιωτικών χορηγιών ΔΕΝ επιβάλλει ο χορηγός οροφές, οπόταν τα ιδρύματα επιδεικνύουν ελαστικότητα.

    ΑΥΤΑ τα άλλα, που αναφέρεις, συμβαίνουν παντού, αλλά αν, πες, προσλάβω ως βοηθό κλινικών μελετών τη σύζυγό μου που θα τύχαινε να είναι νοσηλεύτρια, μπορώ να το πράξω, αν είναι όμως σκάρτη, η ζημιά θάναι δική μου. Πάντως η ιστορία επαναλαμβάνεται διεθνώς, και
    νεποτιστικά φαινόμενα και ημι-αργομισθίες συναντάς ολούθε.

    ReplyDelete
  34. @γιώργος

    Τα έχεις μπερδέψει λίγο. Τα overheads είναι πάγια (και απόλυτα δικαιολογημένη) πρακτική οπουδήποτε στον πολιτισμένο κόσμο. Μάλιστα, αυτά που δικαιολογεί η ΕΕ είναι συγκριτικά πολύ μικρότερα αυτών που δίνουν τα ερευνητικά άλλων χωρών.

    ReplyDelete
  35. Κομφούκιε αυτά που λες είναι πολύ ενδιαφέροντα. Στόχος μου δεν ήταν και δεν είναι να καταστροφολογήσω, και ούτε ποτέ υπαινίχθηκα ότι τα overheads είναι φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό (για τις βούρτσες που δεν καταλαβαίνουν). Η διαδικασία με την οποία τα overheads καταναλώνονται στην Αμερική είναι ενδιαφέρουσα, δεν είναι όμως η ίδια με την οποία καταναλώνονται αυτά στην Ελλάδα, όπως κι η συνολική διαχείριση των έργων από καθηγητές και Ειδικούς Λογαριασμούς. Η διπλοχρέωση από όσο ξέρω στην Ελλάδα είναι παράνομη κι ένας οικονομικός έλεγχος θα μπορούσε (που από την ΕΕ τουλάχιστον έχει γίνει ουκ ολίγες φορές με συνέπεια κάποιοι καθηγητές και διαχειριστές να μένουν με τα βρακιά κατεβασμένα) να τινάξει το σύστημα στον αέρα. Είναι αστείο όμως, γιατί θυμάμαι κάτι κοριτσάκια που είχαν έρθει σε έναν ειδικό λογαριασμό κάποτε, για λογαριασμό ενός υπουργείου (χρηματοδότη/εθνικού διαχειριστή του προγράμματος), για να κάνουν έλεγχο στα οικονομικά του προγράμματος. Ψάξανε, ψάξανε, και τσουπ, μία μετά την άλλη οι ατασθαλίες εμφανιζόντουσαν. Προσπαθούσε λοιπόν ο διαχειριστής να τα μπαλώσει, τίποτα. Αναγκάστηκε στο τέλος να στείλει τα κοριτσάκια στο γραφείο του μαμιά σούπερ-καθηγητή και διευθυντή. Θυμάμαι όταν βγήκαν με ένα χαμόγελο, χαρούμενες που γνώρισαν και μίλησαν με αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, ξέχασαν τα πάντα για ελέγχους, είπαν ένα «όλα εντάξει» και έφυγαν αφού μας χαιρέτισαν εύθυμες. Ποτέ ξανά δεν ακούστηκε τίποτα, ούτε μία επιστολή δεν έφτασε στο χώρο από το αρμόδιο Υπουργείο. Θα μπορούσα να τα συζητήσω μαζί σου επί ώρες, αλλά για να μην ζαλίζω θα σου πω μόνο ότι τη διαφθορά και την ελληνική νοοτροπία που τόσο ένθερμα κατακεραυνώνεις στα σχόλια σου τη βρίσκεις πιο κοντά απ’ όσο θέλεις να νομίζεις, στο χώρο που αγαπάς κι όπου έχεις συνεργάτες και φίλους. Μην αποκλείεις αυτόν τον χώρο από τη σφαίρα κριτικής σου.

    Ξεφύγαμε από το θέμα μας όμως και συγνώμη.

    ReplyDelete
  36. @Γιώργος


    "Πάντως από την εργασιακή μου εμπειρία τα κονδύλια της ΕΕ στα κρατικά ΑΕΙ και ΤΕΙ τα φέρνουν οι καθηγητές ."



    Τα κονδύλια της ΕΕ στα κρατικά ΑΕΙ και ΤΕΙ τα φέρνει η συμμετοχή στο κατάλληλο consortium με τις κατάλληλες άκρες στην ΕΕ. Τις προτάσεις συνήθως τις γράφουν οι άμοιροι οι συμβασιούχοι ερευνητές που συχνότατα δεν παίρνουν ΔΡΑΧΜΗ για αυτό.

    Επειδή έχω συμμετάσχει σε πολλά project κυρίως IST γνωρίζω πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις οι περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις βάζουν ελάχιστο προσωπικό να ασχολείται με αυτά (και όχι μόνο ελληνικές - πως σου φαίνεται 3 άτομα για 10 έργα;), και αποτελούν ουσιαστικά έμμεσο τρόπο χρηματοδότησης τους. Αυτό δεν ισχύει, όταν το ερευνητικό προϊόν έχει άμεση οικονομική αξία
    για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο consortium.

    Στην Ελλάδα, όπως και αλλού, είχαν συσταθεί ΜΜΕ επιχειρήσεις που το μόνο αντικείμενο της δραστηριότητάς τους και οι μόνοι πόροι τους προέκυπταν από τη συμμετοχή τους σε ΕΕ project (πριν την κρίση της "νέας οικονομίας", την εποχή των παχιών αγελάδων...).

    Αν δεν υπάρχουν "διασυνδέσεις" με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί χρηματοδότηση για "βασική έρευνα" στα πλαίσια του ευρωπαϊκού καταμερισμού της ερευνητικής εργασίας. Συνήθως τα αντικείμενα που δεν έχουν άμεση εφαρμογή ή δεν εξυπηρετούν την έμμεση επιδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων παίρνουν τα α...α μου, άντε κάνα ΠΕΝΕΔ ή κάνεναν Πυθαγόρα.


    Υπάρχουν δε οι Ειδικοί Λογαριασμοί που νομοθετήθηκαν για να παρακάμπτεται το δυσκοίλιο σύστημα πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού και διαχείρισης των κονδυλίων



    Οι ειδικοί λογαριασμοί στήθηκαν κατά βάση προκειμένου να "αποκεντρωθεί" ο τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και ουσιαστικά να αποσυνδεθεί η χρηματοδότηση των λειτουργικών και διδακτικών αναγκών από τη χρηματοδότηση των ερευνητικών. Έτσι μπορεί όσον αφορά τα λειτουργικά του έξοδα να υποχρηματοδοτείται το πανεπιστήμιο, χρηματοδοτούνται ωστόσο επιλεκτικά ορισμένες ερευνητικές δραστηριότητες σύμφωνα με τα όσα προανέφερα (και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια).
    Ταυτόχρονα αυξάνεται το ποσοστό των προσωρινών εργαζομένων.


    "Μέχρι κι ο πιο χαμηλόβαθμος λογιστής σε αυτούς τους λογαριασμούς για να βγάλει ένα ένταλμα πληρωμής που του τρώει 1,5 λεπτά του χρόνου, συμβατική υποχρέωση του, χρειάζεται μίζα"


    Εχω εργαστεί τόσο στο ΟΠΑ όσο και στο ΕΚΠΑ και αυτό που λες δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Απλώς συνήθως χρειάζονται πολλά χαρτιά και αν έχεις ξεχάσει κάτι πρέπει να πας 2 και 3 φορές.


    Το χαράτσι του νταβατζή (Ειδικός Λογαριασμός στο σύνολο του) είναι από 5-15% από τις συνολικές χρηματοδοτήσεις που κατατίθενται στα πανεπιστήμια.


    Επειδή σε γενικές γραμμές τα ιδρύματα ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ με απόφαση των πρυτανικών αρχών μπαίνουν αυτά τα overhead στα project προκειμένου να κλείνουν άλλες τρύπες των ιδρυμάτων. Αυτό που λες δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα...


    Μερικοί είναι ακόμα πιο έξυπνοι, πέρνωντας εκδίκηση στους προϊστάμενους νταβατζήδες τους εμφανίζουν άτομα που εργάζονται για τα έργα, πολλές φορές ανίψια κι ευρύτερη οικογένεια, συνήθως νεαρά σε ηλικία και με χαμηλές ή μηδενικές αποδοχές από άλλες δραστηριότητες, ώστε να μην επιβαρύνονται φορολογικά στο τέλος της χρονιάς από μια "δραστηριότητα" για την οποία ποτέ τους δε βλέπουν πραγματικό παρά.


    Δεν τα ξέρεις καλά φιλαράκο μου... Ο λόγος δεν είναι αυτός. Από τα ευρωπαϊκά project δεν έχουν δικαίωμα αμοιβής οι επιστημονικοί υπεύθυνοι. Για αυτό το λόγο βάζουν άλλα άτομα να πληρώνονται για "πλασματικές εργασίες" προκειμένου να παίρνουν φράγκα που δεν δικαιούνται, προσποριζόμενοι κέρδος από τα project...


    Κι όμως, παραμένουνε τα λιγότερο ανταγωνιστικά στην Δύση, με την έρευνα και καινοτομία να μην αγγίζει ούτε το 1% του ΑΕΠ.


    Αυτό που λες αφορά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που είναι πραγματικά μηδαμινές. Όσον αφορά τα λεφτά που δίνει ο ιδιωτικός τομέας για Ε&Α ας μην το συζητήσουμε καλύτερα...

    Όσον αφορά τέλος το είδος των project που φορολογούνται είναι ΠΡΟΦΑΝΕΣ ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι Leonardo όπως λες. Μια σχετική έρευνα στα στοιχεία της ΕΕ μπορεί να δώσει πιο ακριβή στοιχεία.

    Αλλά όπως πάντα εδώ μέσα κυριαρχεί η ΑΕΡΟΛΟΓΙΑ

    ReplyDelete
  37. Μία από αυτές τις κατηγορίες είναι τα Overheads.

    Με τον κίνδυνο να γίνω κουραστικός ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: τα overheads μπαίνουν για να καλυφθούν άλλες ΤΡΥΠΕΣ των ιδρυμάτων μέσω των project. Κατά τη γνώμη μου ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ μπαίνουν καθώς υπάρχει συνειδητή υποχρηματοδότηση και επιλεκτική χρηματοδότηση συγκεκριμένων δραστηριότητων

    ReplyDelete

  38. επίσης για πρώτη φορά συμφωνώ με τον Κομφούκιο!!!


    H ερμηνεία βέβαια που δίνω είναι λίγο διαφορετική...

    Συγκεκριμένα θεωρώ ότι τα overheads έχουν θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο της αλλαγής του τρόπου χρηματοδότησης των παν/μιων.

    Η σχετική υποχρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών και η κατεύθυνση της χρηματοδότησης είτε προς την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας είτε προς την έμμεση επιδότηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων (π.χ. βλ. incubators και ερευνητικά πάρκα) έχει δημιουργήσει προβλήματα στα ιδρύματα, που αναγκάζονται να κάνουν περικοπές "εξορθολογίζοντας" τις δαπάνες. Για τη σχετική εξισορρόπηση αυτού του φαινομένου μπαίνουν τα overheads

    ReplyDelete
  39. Σευχαριστώ που επιβεβαιώνεις ΑΜΕΣΑ κι ΕΜΜΕΣΑ την παρασιτική οικονομία γύρω από τα πανεπιστήμια. Πρόσεξε, δεν αφόρισα κανέναν, αλλά ΜΟΝΟΣ σου περιέγραψες μία θλιβερή κατάσταση. Βλέπεις Μαρξ ότι όταν βιώνεις τις καταστάσεις τελικά το μυαλό και η στάση σου διευρύνεται? Και πολλές φορές αλλάζει ριζικά από τη θεωρία?

    ReplyDelete
  40. μα φίλε μου η ανάλυση που έκανα σε τίποτα δεν έρχεται σε σύγκρουση με τη γενικότερη ανάλυση μου...

    Η όλη αυτή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της απορρύθμισης και των νεοφιλελεύθερων μέτρων και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα...

    Δυστυχώς για τους κρατούντες η νεοφιλελεύθερη διαχείριση σε πάρα πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται και ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ...

    ReplyDelete
  41. Όσο για τις εταιρείες που ανέφερες, μπορεί αυτές να είναι και το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων, κρατικοδίαιτων, που σαν παράσιτα κολλάνε δίπλα από πανεπιστήμια και δημόσιους φορείς, αρμέγωντας τα κονδύλια και παράγοντας πολύ κακής ποιότητας έργο. Κατά κανόνα είναι πολύ θετική η συνεργασία επιχειρήσεων με δεξαμενές παραγωγής έρευνας και καινοτομίας, αλλά και οι δύο πλευρές στην Ελλάδα είναι πολύ κάτω του επιθυμητού.

    Επίσης με τα ποσά που δίνει το κράτος στην παιδεία (δες μόνο προϋπολογισμό 2008), είναι πολύ δυσάρεστο να ακούμε ότι δε φτάνουν τα λεφτά για να καλυφτούνε τρύπες και πρέπει να καλύπτονται, παράνομα σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, από δαπάνες όπως τα overheads προγραμμάτων.

    ReplyDelete
  42. αυτό που πρέπει να εξετάσεις δεν είναι το απόλυτο ποσό των δαπανών, αλλά τις δαπάνες ανά φοιτητή.

    Στην Ελλάδα από το 1997 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο αριθμός των φοιτητών ενώ οι δαπάνες ανά φοιτητή δεν έχουν αυξηθεί αντίστοιχα... Αυτό έχει να κάνει με την ιδιαίτερη σημασία που έχει η παιδεία στην Ελλάδα σε ιδεολογικό επίπεδο, δηλ. σε επίπεδο προσδοκιών...

    ReplyDelete
  43. μαρξ : ένας αιθεροβάμων στο blog όπου κυριαρχεί η αερολογία. Please dr., please...

    Κατά τ' άλλα συμφωνούμε με την άποψη ότι οι ειδικοί λογαριασμοί είχαν θετική επίδραση στην οικνομική ευελιξία των ΑΕΙ.

    Λοιπόν, θα επανέλθουμε στα εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, των ερευνητικών project, εργαστηρίων, της έρευνας και τεχνολογίας κοκ σε άλλο ποστ. Για την ώρα σφύριξε λήξη σ' αυτό το post. φρρρ...

    ReplyDelete
  44. βέβαια κανείς δεν σας εμποδίζει να συνεχίσετε...

    ReplyDelete
  45. erratum:

    σχετικά με πριν, εννοείται ότι δε συμφωνώ με τον κομφου όσον αφορά το "ατυχές" των overheads, αλλά όσον αφορά τα στοιχεία που δίνει.

    ReplyDelete
  46. Αυτό που ο Κομφούκιος θεωρεί ατυχές, εσύ το θεωρείς ορθό, ΑΛΛΑ είναι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, παράνομο - δλδ το κλείσιμο τρυπών που ανέφερες πριν.

    ReplyDelete
  47. Επιπλέον, και ο τρόπος που αξιοποιούνται τα overheads στην Αμερική, αλλά και ο τρόπος που δικαιολογούνται τα υπόλοιπα ποσά (per diem βάση) δεν υφίστανται στην Ελλάδα, γιατί ακριβώς κλείνουν τρύπες, και δεν υφίστανται (τα per diem) στην Ευρώπη, γιατί η πολιτική είναι ανά Real costs - πραγματικές δαπάνες - βάσει παραστατικών κι αποδεικτικών πληρωμής.

    @ Κομφούκιος

    Αυτή η διαφορετική πολιτική στη χρηματοδότηση και απορρόφηση κονδυλίων για έρευνα και λοιπές δράσεις μεταξύ, από τη μία, της Αμερικής και διεθνών οργανισμών, και της ΕΕ από την άλλη, ουκ ολίγες φορές έχουν δημιουργήσει τριβές, καθώς τα per diem rates σας είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με τα real rates που προσφέρει η ΕΕ και πραγματικά ξοδεύονται. Είμαστε λίγο τσιγκούνιδες η αλήθεια να λέγεται. Καλούμε experts από την Αμερική κι ενώ ο κανονισμός του οργανισμού τους για λόγους ασφάλειας κλπ λέει ότι πρέπει να ταξιδεύει first class, η ΕΕ δικαιολογεί αεροπορικά εισιτήρια μέχρι 800 ευρώ. Και μετά άντε να βρεις τρόπους και τεχνάσματα για να καλύπτεις τα ποσά για να μην εκτεθείς αλλά και να μην αναγκαστείς να τα βάλεις από την τσέπη σου.

    Κλείνοντας, η συζήτηση για τα overheads είναι πολύ ενδιαφέρουσα, Κομφούκιε και Μαρξ, αλλά, αλλά, αλλά, συζητάμε μόνο επί αυτού και θα μπορούσαμε κάλλιστα να θίξουμε κι όλες τις άλλες πλευρές των χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Να περιμένουμε το σχετικό post των G700 πρώτα?

    ReplyDelete
  48. Για να λύσω ορισμένες απορίες...

    α) Η πρόσκληση για συμμετοχή στο μεταπτυχιακό δημοσιεύτηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες με τίτλο ότι συνδιοργανώνεται από το University of Lincoln και το ΤΕΙ Αθήνας οπότε όλοι πίστευαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα
    β) Οι καθηγητές διαβεβαίωναν ότι αναγνωρίζεται από το τότε ΔΙΚΑΤΣΑ (πράγμα που ’ηταν αλήθεια έως το 2000)
    γ) Και εγώ έκανα μεταπτυχιακό σε κορυφαίο πανεπιστήμιο σε θέματα business της Αγγλίας (excellent rating σε διδασκαλία και έρευνα) και δεν ρώτησα το ΔΙΚΑΤΣΑ αν αναγνωρίζεται. Όσοι αμφιβάλλετε κάντε γραπτώς ερώτηση στο ΔΟΑΤΑΠ, και να μου πείτε ΠΟΤΕ θα σας απαντήσουν και αν θα καταλάβετε τίποτα
    δ)Ο νόμος πριν το 2001 όπως και σήμερα λέει ότι τα ΑΕΙ μπορούν να συνεργάζονται με εραυνητικά ιδρύματα τα οποία μπορούν να παρέχουν μέρος της φοίτησης ή και η ίδια η πτυχιακή εργασία. Γιατί δεν ισχύει και για τα ΤΕΙ που και έρευνα (ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ όπως λέει ο νόμος) κάνουν και είναι ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ όπως θέλει το Σύνταγμα (ενώ τα ερευνητικά ιδρύματα είναι ΝΠΙΔ !!)

    ReplyDelete
  49. Στην αρχική δημοσίευση και σε αυτά που λες υπάρχει μία αντίφαση

    - "Δυστυχώς όμως, το εν λόγω ετήσιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα [...] προηγήθηκε του Ν. 2916/2001 με τον οποίο δόθηκε η δυνατότητα στα ΤΕΙ να συμπράττουν στη λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων με Τμήματα Πανεπιστημίων εσωτερικού ή εξωτερικού."

    Εσύ λες:

    - "Οι καθηγητές διαβεβαίωναν ότι αναγνωρίζεται από το τότε ΔΙΚΑΤΣΑ (πράγμα που ’ηταν αλήθεια έως το 2000)"

    Ένα από τα δύο ισχύει... Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Αυτό που είπα εγώ είναι ότι μάλλον οι ιδρυτές του εν λόγω ΜΠΣ έκαναν μια απίστευτα επιπόλαια (για να είμαι μετριοπαθής) μέχρι απαράδεκτη
    κίνηση να ιδρύσουν ένα ΜΠΣ που πιθανόν δεν θα αναγνωριζόταν (με στόχο τα έσοδα από δίδακτρα;).

    Προσωπικά συμφωνώ ότι τώρα θα πρέπει να αναγνωριστεί το εν λόγω ΜΠΣ.

    Μήπως όμως θα πρέπει να αποδόσετε και ευθύνες σε όσους το ίδρυσαν και δε σας ενημέρωσαν;

    ReplyDelete
  50. Το μεταπτυχιακό αναγνωριζόταν ως το 2000 γιατί το αγγλικό πανεπιστήμιο έδινε βεβαίωση ότι οι φοιτητές ήταν εγγεγραμμένοι σε αυτό από τις αρχές του α΄εξαμήνου. Επίσης σημειώνω ότι δεν υπήρχαν δίδακτρα για το εξάμηνο στο ΤΕΙ παρά μόνο για το β΄εξάμηνο στην Αγγλία. Αν ξέραμε τι θα αντιμετωπίζαμε, όλοι θα πήγαιναν στην Αγγλία από το α΄εξάμηνο και ας επιβαρύνονταν με 5-6 χιλιάδες λίρες.

    ReplyDelete
  51. Επίσης ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 90 υπάρχει νόμος που δίνει το δικαίωμα σε καθηγητές των ΤΕΙ να κάνουν μεταπτυχιακά μαθήματα. Πως λοιπόν δεν δίνεται το δικαίωμα στα ΤΕΙ να συμπράτουν με Πανεπιστήμια και δίνεται αυτό το δικαίωμα σε ερευνητικά κέντρα τα οποία δεν ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η υπόθεση είναι ξεκάθαρη και αν έφθανε σε Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σίγουρα οι δικαστές θα γέλαγαν με τα ελληνικά πράγματα. Έλα όμως που δεν περισεύουν σε κανένα 15 χι΄. ευρώ που ζητά ο δικηγόρος ...

    ReplyDelete
  52. Όσο για γνώσεις, σαφώς πήρανε. Συνέχεια είχαν εργαστήρια και εξετάσεις τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Αγγλία. Μάλιστα κάποιοι κόπηκαν οριστικά από το μετραπτυχιακό. Σε αντίθεση με γνωστό πανεπιστήμιο οικονομικών της Ελλάδος (και εγώ έχω τελείωσει ελληνικό ΑΕΙ του κλάδου, οπότε δεν βάλλω εναντίον των ΑΕΙ γενικά) το οποίο όπως με πληροφόρησαν συνάδελφοί μου, τους επέτρεπε την αντιγραφή στις εξετάσεις γιατί ο εργοδότης μας είχε στείλει 30-40 υπαλλήλους στο μεταπτυχιακό και ήταν καλός ''πελάτης''. Αυτό λοιπόν το μεταπτυχιακό αναγνωρίζεται απευθείας - και δεν αναγνωρίζονται άλλα που ήθελαν πραγματική δουλειά.

    ReplyDelete