Monday, February 11, 2008

Blogging 2007: Εκτιμήσεις για το 2008*

Το 2007 συντελέστηκε μια πραγματική κοσμογονία στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Tα επίσημα καταχωρημένα blogs στο SYNC, το βασικό δηλαδή ελληνικό aggregator, τριπλασιάστηκαν : από 8 χιλιάδες περίπου που αριθμούσαν στις αρχές του 2007 έφτασαν τις 25 χιλιάδες στα τέλη του ίδιου έτους.

Ωστόσο η «μεγάλη έκρηξη» της ελληνικής μπλογκόσφαιρας δεν αφορά αποκλειστικά, ούτε πρωτίστως στην ποσοτική αύξηση των ιστολογίων και των ιστολόγων .

Το 2007 τα ιστολόγια μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας. Έγιναν νεανική μόδα, πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, άρθρα σε περιοδικά, αφιερώματα και θέματα σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές (ΣΚΑΙ YouTube Debate), αντικείμενα δικαστικών διενέξεων (δίκη του blogme), αλλά και αντικείμενα συνεδρίων (Save the Date) καθώς επίσης και βιβλίων (Ψιλικατζού).

Το 2007, τα blogs έγιναν πολιτική μόδα. Οι πολιτικοί ασχολήθηκαν εντατικά με το blogging. Αν δεν απέκτησαν άπαντες δικό τους ιστολόγιο , οι περισσότεροι εξ αυτών έγιναν τακτικοί αναγνώστες των ειδησεογραφικών, κοινωνικών και πολιτικών ιστολογίων ώστε να πιάνουν καθημερινά το «κλίμα» της κοινωνίας. Ορισμένοι εξ αυτών πρωτοτύπησαν : ο ΓΑΠ απέκτησε τον δικό του blogger σύμβουλο κι ο Ευάγγελος Βενιζέλος οργάνωσε την πρώτη συνάντηση πολιτικού με bloggers.

Το 2007, για πρώτη φορά στην πενταετή ιστορία του μέσου, τα blogs και οι bloggers κατάφεραν να επηρεάσουν τη δημόσια ατζέντα θέτοντας προς συζήτηση και προβληματισμό κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα: την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη διαδικτυακή κινητοποίηση και την οργάνωση δύο μαζικών διαδηλώσεων στο Σύνταγμα , τη βελτίωση και τον εξανθρωπισμό του νοσοκομειακού συστήματος μέσα από το blog της Αμαλίας Καλβίνου , την ανάδειξη του κοινωνικού ζητήματος της γενιάς των 700 ευρώ μέσα από το blog της G700.

Το 2007 λοιπόν, τα ελληνικά ιστολόγια άνοιξαν ένα εναλλακτικό μονοπάτι έκφρασης και δραστηριοποίησης για την κοινωνία των πολιτών.

Αλήθεια, μετά από μια τέτοια ξέφρενη πορεία τι μπορεί να περιμένει κανείς για τα ελληνικά blogs το 2008; Η απάντηση είναι αρκετά προφανής : πολλά περισσότερα!

Το 2008 τα blogs θα συνεχίσουν να αποτελούν μια ισχυρή κοινωνική, πολιτική και μιντιακή τάση. Ο αριθμός τους θα αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς, τα παραδοσιακά μέσα θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του εναλλακτικού αυτού κοινωνικού Μέσου με άρθρα και εκπομπές, οι περισσότεροι πολιτικοί θα αποκτήσουν δικό τους ιστολόγιο, η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τα τεκταινόμενα, νέα βιβλία και έρευνες θα κυκλοφορήσουν.

Το 2008 αναμένεται να υπάρξει μια ποσοτική διόγκωση της διαδικτυωμένης δημόσιας σφαίρας στην Ελλάδα, κινητήριος μοχλός της οποίας θα είναι χωρίς αμφιβολία ΚΑΙ τα ιστολόγια.

Το στοίχημα του 2008, όμως , εντοπίζεται αλλού : το μονοπάτι που άνοιξαν τα blogs για την κοινωνία των πολιτών πρέπει να μετατραπεί σε δρόμο. Να περάσουμε από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Από την ακατάπαυστη κριτική και την περιορισμένη δράση στην εντονότερη κινητοποίηση και την αυτοοργάνωση. Από τα netroots στα grassroots. Από την online συνεύρεση στην offline δικτύωση.

Εμείς στη G700 θεωρούμε ότι τα blogs είναι κάτι παραπάνω από ένας εύκολος και φτηνός τρόπος δημοσίευσης προσωπικών απόψεων. Είναι πρωτίστως ένα εργαλείο που ενδυναμώνει την κοινωνία των πολιτών και θέτει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης μια ατζέντα για αλλαγές.

Οι κομματικές και επιχειρηματικές ελίτ χάνουν ένα μικρό μέρος της εξουσίας που διαθέτουν να διαμορφώνουν την ημερήσια διάταξη της δημόσιας συζήτησης, ενώ τα παραδοσιακά μέσα χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο στην ενημέρωση.Χωρίς μεσάζοντες, χωρίς φίλτρα, χωρίς αρχισυντάκτες και άνωθεν προσδιορισμένες γραμμές, χωρίς σημεία ελέγχου, κοκαλωμένες ιεραρχίες και εξουσιαστικές δομές.

Βέβαια η οποιαδήποτε απόπειρα εκτίμησης για το αν τα ιστολόγια θα κινηθούν προς την παραπάνω κατεύθυνση είναι δύσκολο να γίνει.Θα αποκτήσει η Ελλάδα το δικό της MyDD, το δικό της DailyKos, τη δική της Huffington Post; Θα ξεπηδήσει ένα μαζικό περιβαλλοντικό ελληνικό κίνημα έξω από τα στενά όρια παραδοσιακών περιβαλλοντικών οργανώσεων;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, αν και θα επιχειρηθεί από αρκετούς.Αυτό που σίγουρα υποψιαζόμαστε ότι θα συμβεί, είναι ότι το 2008 δίπλα στην όποια ποσοτική και ποιοτική διεύρυνση της μπλογκόσφαιρας, θα προκύψουν και σημαντικοί κίνδυνοι .

Τα ιστολόγια έχουν ήδη αρχίσει να χειραγωγούνται από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των ομάδων πιέσεων, κυρίως για συγκεκαλυμένη διαφημιστική χρήση ή για προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Από το πολύ απλό και άκακο «καλώ τους bloggers να κάνουν ένα test drive και να σχολιάσουν στα blogs τους το μοντέλο αυτοκινήτου Χ», μέχρι το πλασάρισμα συγκεκριμένων εμπορικών προϊόντων μέσα από ψευδοϊστολόγια προώθησης ή ακόμη και κεντρικά καθοδηγούμενες issues campaigns που κάθε άλλο παρά ξεκινούν από αυθόρμητους bloggers.

Με την επέκταση της μπλοκγκόσφαιρας έρχεται βέβαια και η ώρα της ευθύνης για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ιστολόγους.Όπως πολύ σωστά διαπιστώνει ο Μανώλης Ανδριωτάκης[1] :

«τώρα που αποκτήσαμε δυνητικά όλοι πρόσβαση στα Μέσα, κι είμαστε τρόπον τινά όλοι ιδιοκτήτες ενός εκδοτικού συγκροτήματος, ακριβώς τώρα εμφανίζονται με εκπληκτική ένταση τα μεγάλα διλήμματα της διάχυσης των «συμμετοχικών» Μέσων στην κοινωνία:Θα είμαι ψευδώνυμος ή επώνυμος; Θα γράφω προσωπικές ιστορίες ή θα προσπαθώ να αναλύω τα δημόσια πράγματα;

Θα επιλέγω κάθε φορά και διαφορετικό στυλ, στόχους, περιεχόμενο, ή θα επιμένω σε κάποιο είδος συνέπειας των αναρτήσεων μου; Θα επιτίθεμαι σε πρόσωπα ή σε ιδέες; Θα δημοσιεύω καταγγελίες χωρίς στοιχεία ή θα αναλύω τις αιτίες των παθογενειών; Θα προσπαθώ να κάνω ελκυστικό το Μέσο μου, ακόμα κι όταν δεν έχω τίποτα να πω ή θα μιλάω μόνο όταν νιώθω υποχρεωμένος να το κάνω;».

Τελικά , το 2008 , πέρα από ένα ακόμη καλό έτος για το ελληνικό blogging, αναμένεται επίσης να είναι μια χρονιά με κρίσιμα δεοντολογικά και θεσμικά ερωτήματα που αφορούν στη λειτουργία της μπλογκόσφαιρας. Οι Έλληνες bloggers πέρα από πιο ενεργοί και δραστήριοι, θα κληθούν επίσης να καταστούν περισσότερο υπεύθυνοι.

[1] Blogging και Ευθύνη

*Το παραπάνω άρθρο της G700 δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό "Αγορά Ιδεών: Η Ελλάδα το 2008" της Ελληνικής έκδοσης του Economist, ο Κόσμος το 2008, στις 31.12.2007. Το άρθρο έχει ήδη αναρτηθεί στο blog της G700. Το αναδημοσιεύουμε στο πλαίσιο της θεματικής βραδυάς στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ bloggers: γράφω άρα υπάρχω.

59 comments:

  1. Το παραπάνω άρθρο της G700 δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό "Αγορά Ιδεών: Η Ελλάδα το 2008" της Ελληνικής έκδοσης του Economist, ο Κόσμος το 2008, στις 31.12.2007. Το άρθρο έχει ήδη αναρτηθεί στο blog της G700. Το αναδημοσιεύουμε στο πλαίσιο της θεματικής βραδυάς στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ bloggers: γράφω άρα υπάρχω.

    ReplyDelete
  2. Oπως λέμε

    j' espere donc je suis

    Πω πω διανόηση που έχει πέσει.

    Η Φώφη με τον άάάάάάάάάνρωπο.

    Ο Μπαλλαρίνος με το 02 του άάάάάάάάνθρακος.

    Η ΜΠΕΡΜ-Πάντειος ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ
    που βρήκε ότι οι φτωχοί έχουν κακή υγεία και οι νεόπλουτοι χειρότερη.

    ΠΩΣ θα τα χωρέσει όλα αυτά το μυαλό μου Παρμενίδη μου;;;

    ReplyDelete
  3. Πως τολμούν και με πλαστογραφούν

    ReplyDelete
  4. Hρεμείστε κυρία Ειρήνη μου

    ReplyDelete
  5. KAI μένα με πλαστογραφούν οι άξεστοι Γραικοί

    ReplyDelete
  6. "Η ΜΠΕΡΜ-Πάντειος ΚΑΤΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ
    που βρήκε ότι οι φτωχοί έχουν κακή υγεία και οι νεόπλουτοι χειρότερη.

    ΠΩΣ θα τα χωρέσει όλα αυτά το μυαλό μου Παρμενίδη μου;;;

    February 11, 2008 1:01 AM"



    Εγώ δεν "δικαιούμαι για να ομιλώ" αν δεν πάρω άδεια από το Τσίπρα.
    Πώς να κατηγορήσω τη Πάντειο τη Λεβεντογέννα της κινηματικής(τρόποςτου λέει) και παχυσαρκιακής Αριστεράς;Οι αριστεροί δεν κλέβουν φιλενάδα μου.Οι αριστεροί απαλλοτριώνουν για να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες.

    ReplyDelete
  7. Και όπως ξέρεις φιλενάδα αυτοί εκεί στο Πάντειο δεν τρώνε γιά τη δική τους απόλαυση αλλά για να βιώσουν την εμπειρία του φτωχού παχύσαρκου πενηντάρη.Πώς νομίζεις αυτές οι φοβερές έρευνες για τη φτώχεια που κάνουν θα είχαν αλλοιώς συνταράξει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα;
    Τώρα που η Ελλάδα εισήλθε και επίσημα στην εποχή του Τσίπρα πρέπει να στρωθούμε κάτω και νυχθημερόν να ξεκοκκαλίζουμε αυτές τις εργασίες.

    ReplyDelete
  8. Oμως, για να λέμε τα σωστά, μιά φορά, σε ένα reveillon Πρωτοχρονιάς στην οικία Κατερίνας Μητσ., η Αντιγόνη Λυμπεράκη ήταν αφθάστου μεγαλείου, και της λέει ο Κομφου, "Αντιγόνη μου, είσαι ίδια η Ολγα της Γιουγκοσλαβίας." Χαρά πιά αυτή....καθότι για να βγεί παινεμός από το στόμα του..... ξέρετε.

    ReplyDelete
  9. "Αντιγόνη μου, είσαι ίδια η Ολγα της Γιουγκοσλαβίας."

    E καλά τώρα.Γιαυτή τη δουλειά που υπονοείς είναι όντως καλές.Τους βγαίνει στη κατάλληλη στιγμή μιά νεύρωση αρκετά Αφροδισιακή.

    ReplyDelete
  10. "..Τώρα που η Ελλάδα εισήλθε και επίσημα στην εποχή του Τσίπρα.."

    Το συνέδριο έγινε παρουσία εκατοντάδων κρατικοδίαιτων στελεχών που
    επρεπε να εξασφαλίσουν τον επιούσιον για τα επόμενα χρόνια.
    Οι παντός χρώματος αντιδραστικές δυνάμεις οργανώνονται, οι προοδευτικές κοιμούνται.
    Ο Κουβέλης στο ρόλο του κομπάρσου ήταν πολύ καλός.Εξασφάλισε τον "πολιτισμένο διάλογο" σε μια σύναξη που το μόνο σκοπό που είχε ήταν η ΣΤΕΨΗ του ήδη εστεμμένου.
    O GAP ως συνήθως υπέβαλε τα σέβη του στον διαρρήκτη, κατά Πάγκαλο, του Σουπερμάρκετ-ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  11. Ο Τσίπρας ετοιμάζεται να ανάψει λαμπάδες στους:
    Χριστόδουλο,
    Πολύδωρα,
    Γιαννάκου,
    Καραμανλή,
    Παπαρήγα,
    ΓΑΠ.
    Χρειάστηκε πολύ δουλειά γιά να προκύψει το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ.

    ReplyDelete
  12. O ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ

    Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΟΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

    στην ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από τον ΘΟΡΥΒΟ του ΒΓΑΛΜΕΝΟΥ ΣΙΓΑΣΤΗΡΑ του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ

    του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ που --μάει και δέρνει,
    που μπαίνει στα γήπεδα και διαλύει,

    του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ που, άμα τούρθει, ΑΦΗΝΕΙ και νεκρό ένα παλληκάρι συνομήλικό του, έτσι για πλάκα, why not!!!!

    του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ που τρέχει με 150 χιλιόμετρα στην Πλατεία Ρηγίλλης στις 3 το ΧΑΡΑΜΑ
    με την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του κ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ τώρα και του κ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ στον παρελθόν

    του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ που ΘΕΩΡΕΙ ΜΑΓΓΙΑ νάχει ΒΓΑΛΜΕΝΟ τον ΣΙΓΑΣΤΗΡΑ και να κάνει τον ΠΟΛΙΤΗ να νοιώθει ότι ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΕΛΕΙΑ του ΚΟΣΜΟΥ

    του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ που κάνει ΣΟΥΖΕΣ στον ΑΕΡΑ στη Βασιλίσσης Σοφίας στις 3 το ΧΑΡΑΜΑ

    του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ που ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΙ την ΖΩΗ του ΠΟΛΙΤΗ.

    ΖΗΤΩ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από τον ΘΟΡΥΒΟ του ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΥ, αλλά

    ο Βουλγαράκης και ο Χρυσοχοίδης ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να με ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ

    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΕΛΥΘΗ!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. "Χρειάστηκε πολύ δουλειά γιά να προκύψει το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ."

    Φούσκα είναι,φούσκα.ΜΗ χολοσκάς.

    ReplyDelete
  14. "Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΕΛΥΘΗ!!!!!!!!!!"


    Τα παράπονά σου στο Τσίπρα.Να καταγγείλλεις το ΣΥΣΤΗΜΑ.

    ReplyDelete
  15. ΤΡΕΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

    Ο Τσίπρας φέρει ίσως μοναδικότητα στην Πολιτική Ιστορία του Ελληνικού Κράτους στα τρία εξής:
    1. Είναι Εξωκοινοβουλευτικός Αρχηγός Κόμματος Εισηγμένου στο Κοινοβούλιο
    2. Πρώτος πολιτικός που και από την πρώτη κάθοδό του σε Βουλευτικές Εκλογές ΔΕΝ θα έχει ανάγκη σταυροδοσίας καθότι αρχηγός κόμματος - δλδ ΔΕΝ θα χρειασθεί να κυνηγήσει προσωπικές ψήφους.
    3. Ο νεότερος αρχηγός Ενδοκοινοβουλευτικού Κόμματος.

    ReplyDelete
  16. "Εισηγμένου στο Κοινοβούλιο"

    Εισηγμένου λέμε όταν πρόκειται για το χρηματιστήριο.Εδώ λέμε "Εκπροσωπούμενου" αγράμματε.Αντε να μη σε ξαναστείλλω πάλι στο Πειραματικό σε βραδυνό πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας μαζί με τους αλλοδαπούς.

    ReplyDelete
  17. "Ο νεότερος αρχηγός Ενδοκοινοβουλευτικού Κόμματος."

    Ενδοκοινοβουλευτικό.Τί βαρβαρισμός είναι αυτός;
    Κόμματα υπάρχουν κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά.

    ReplyDelete
  18. "2. Πρώτος πολιτικός που και από την πρώτη κάθοδό του σε Βουλευτικές Εκλογές ΔΕΝ θα έχει ανάγκη σταυροδοσίας καθότι αρχηγός κόμματος - δλδ ΔΕΝ θα χρειασθεί να κυνηγήσει προσωπικές ψήφους."

    Θα διορισθεί κανονικά εκτός ΑΣΕΠ που λέμε.Η να είσαι αριστερός η να μην είσαι.Αλλωστε το κοινοβούλιο για τη "κινηματική " Αριστερά είναι απλά ένας θεσμός της Αστικής τάξης που πρέπει εμείς οι "αριστεροί" να τον αρμέγουμε.Εμείς πιστεύουμε στο πεζοδρόμιο.Θα αποδείξουμε στην Αλέκα ότι δεν είμαστε κουραμπιέδες.

    ReplyDelete
  19. "Ο νεότερος αρχηγός Ενδοκοινοβουλευτικού Κόμματος."

    Δεν είναι κουραμπιές δηλαδή;

    ReplyDelete
  20. Σ'αρέσουν οι κουραμπιέδες Κομφούκιε;

    ReplyDelete
  21. Ο Κουραμπιές λοιπόν μίλησε στο συνέδριο για τη γενιά των 600 ευρώ.Κανονικός νεκροθάφτης της Γ700.Κάτι περίσσεψε από τη θητεία του στο Σταλινισμό.Να ακαταδεχτεί αυτός να μιλήσει γιά Γ700;

    ReplyDelete
  22. Εύστοχες και πολύ χιουμορίστικες οι απόψεις των ψευδώνυμων σχολιαστών επί του θέματος Τσίπρα.

    Αντιλαμβάνομαι την ύπαρξη μιας δυσφορίας και μιας υποβόσκουσας απαισιοδοξίας για το νέο ρόλο της αριστεράς. Ζητάμε προοδευτικές απόψεις και φοβόμαστε αντιδραστικές και οπισθοδρομικές τακτικές.

    Αντί να προσωποποιούμε ξανά και ξανά τις ανησυχίες μας, ίσως θα πρέπει να προβληματιστούμε για το εξής: Στην Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα εκπροσώπησης νέων και δυναμικών ομάδων του πληθυσμού. Εμείς οφείλουμε λοιπόν ως Κοινωνία των Πολιτών που ζητά ΑΛΛΑΓΗ και ΑΝΑΝΕΩΣΗ, να υποστηρίξουμε τους μηχανισμούς εκείνους, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού Τσίπρα, που πιέζουν προς τη μεγαλύτερη και δυναμικότερη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στα πράγματα.

    ReplyDelete
  23. υπεύθυνος διά βίου μάθησης πασόκ said...
    ""Εισηγμένου στο Κοινοβούλιο"

    Εισηγμένου λέμε όταν πρόκειται για το χρηματιστήριο.Εδώ λέμε "Εκπροσωπούμενου" αγράμματε.Αντε να μη σε ξαναστείλλω πάλι στο Πειραματικό σε βραδυνό πρόγραμμα δεύτερης ευκαιρίας μαζί με τους αλλοδαπούς."

    EΠΕΙΔΗ είσαι αμύητος στα Ελληνικά και γνωρίζεις μόνο την έκφραση "εισηγμένη εταιρεία ή μετοχή κλπ" ΔΕΝ σημαίνει ότι μόνο εκεί χρησιμοποιείται το ρήμα εισάγω.

    Tο ΕΙΣΑΓΩ αναφέρεται ΚΑΙ σε ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ σε πράγματα (ίδε 1η έννοια Μπαμπ concise, σελ. 303 πχ ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο, πχ ο Κομφού είναι από ηλικίας 12 ετών εισηγμένος, αλλά μη μυημένος με επιλογή του, στην Μεγάλη Στοά της Ελλάδος κλπ κλπ)

    ΠΡΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΤΟΜΟ,

    ΣΚΕΨΟΥ.

    Αλλά ξέχασα πως αφού δεν υπάρχεις πως μπορείς να σκεφθείς

    (ανέστρεψα το υπό Καρτεσίου,
    cogito ergo sum σε
    sum ergo cogito)

    ReplyDelete
  24. Ο μηχανισμός Τσίπρα ανοίγει πόρτες και δημιουργεί μια θετική προδιάθεση της ελληνικής γεροντοκρατούμενης κοινωνίας για μεγαλύτερη αποδοχή των νέων και δυναμικών ομάδων του πληθυσμού. Αυτό είναι θετικό για εμάς. Είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Όταν τελειώσει η μαγική σκόνη του εντυπωσιασμού και του παραμυθιού, κι όταν οι πόρτες έχουν ανοίξει, οι πραγματικά ικανότεροι και δυναμικότεροι θα δείξουν την αξία τους, θα κερδίσουν την αναγνώριση, το σεβασμό και τη διάθεση για συνεργασία από την υπόλοιπη κοινωνία.

    ReplyDelete
  25. "πχ ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο"

    πχ ο εισηγμένος ασθενής.Το ανέκδοτο της Εβδομάδας.

    ReplyDelete
  26. Άρθρα για προεδρική εκλογή ΣΥΝ

    Σύγκρουση Αναδιάταξης, του Πάνου Σώκου στην Ελευθεροτυπία

    ReplyDelete
  27. "Mesout Tavaz said...
    Ο μηχανισμός Τσίπρα ανοίγει πόρτες "

    "Μηδενική ανοχή" στο φαινόμενο Τσίπρα.Καμμιά σχέση με ανανέωση,με εκσυγχρονισμό,με πρόοδο.Καρρριερισμός και δόξα τω θεώ.

    ReplyDelete
  28. @ Μεσούτ

    γράφουμε post σχετικά με τον Αλέξη Τσίπρα και την εκλογή του στην Προεδρία του ΣΥΝ. Συμφωνούμε ότι η ανανέωση επιβάλλεται σε μια γεροντική κοινωνία όπως η ελληνική. Πρέπει να γίνει σε όλα τα κόμματα. Να επιτευχθεί ένας συνδυασμός 50+ και των δυναμικότερων ηλικιακών ομάδων των 30-45.

    Πρέπει να σπάσουν οι επετηρίδες. Αυτό όμως δεν είναι και αυτοσκοπός. Πρέπει κάθε φορά να κρίνουμε τα πράγματα με όρους πολιτικών και επί της ουσίας. πχ η Ανοιχτή Πόλη έχει μια καλή ατζέντα για την πόλη της Αθήνας την οποία και προωθεί δυναμικά σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συνδυασμούς που κάνουν παραγοντισμό.

    Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όμως η ιδεολογική ροπή προς τον ευρωκομμουνισμό έχει σαφέστατους περιορισμούς και κινδυνεύει να οδηγήσει σε ανακύκλωση του αριστερού δήθεν της μεταπολιτευτικής περιόδου. η νέα μεταπολίτευση, όπως το θέσαμε και στα πρώτα άρθρα του ξεκινήματος του blog, κατά την άποψή μας πρέπει να είναι σοσιαλφιλελεύθερη

    ReplyDelete
  29. ΠΡΟΥ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΑΤΟΜΟ,

    ΣΚΕΨΟΥ.

    "Αλλά ξέχασα πως αφού δεν υπάρχεις πως μπορείς να σκεφθείς

    (ανέστρεψα το υπό Καρτεσίου,
    cogito ergo sum σε
    sum ergo cogito)

    February 11, 2008 5:37 PM"

    Ενας τέκτων,έστω και μόνο εισηγμένος,δεν παραφέρεται επειδή συνελήφθη να διαπράττει ένα απλό χαριτωμένο λαθάκι που το επισημαίνουν,χάριν αστειότητος,οι συνομιλητές του.
    Πρόσεχε δεν θα γίνεις ποτέ μυημένος.

    ReplyDelete
  30. Ο Πάγκαλος εθεάθη,μαζί με το Μπένυ και την Αλέκα, να τρώνε ολόκληρους ταβάδες από κουραμπιέδες τη Κυριακή στη Σόλωνος.

    ReplyDelete
  31. κι άλλα άρθρα Η οφθαλμαπάτη Τσίπρα από τον Γ. Σακιώτη

    ReplyDelete
  32. G 700 said...
    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "..... Πρέπει να γίνει σε όλα τα κόμματα. Να επιτευχθεί ένας συνδυασμός 50+ και των δυναμικότερων ηλικιακών ομάδων των 30-45.
    Πρέπει να σπάσουν οι επετηρίδες. Αυτό όμως δεν είναι και αυτοσκοπός.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Οι δύο τελευταίες προτάσεις σου "ΓΕΜΟΥΝ" ΣΟΦΙΑΣ.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "ε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όμως η ιδεολογική ροπή προς τον ευρωκομμουνισμό έχει σαφέστατους περιορισμούς και κινδυνεύει να οδηγήσει σε ανακύκλωση του αριστερού δήθεν της μεταπολιτευτικής περιόδου.
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Πέραν του "αριστερού δήθεν" πήραν θάρρος και επιδίδονται ΩΜΑ σε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ (ίδε έρευνες ΕΚΚΕ, ίδε έρευνες ΠΑΝΤΕΙΟΥ κλπ). ΑΥΤΕΣ τις αντι- και ψευδο-επιστημονικές τους ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ οφείλουμε να τις ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ διαρκώς δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ, άρα ευάλωτους, πολίτες.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "... η νέα μεταπολίτευση, όπως το θέσαμε και στα πρώτα άρθρα του ξεκινήματος του blog, κατά την άποψή μας πρέπει να είναι σοσιαλφιλελεύθερη"
    ΑΠΑΝΤΩ:
    Πολύ σωστά. Μακροπρόθεσμα, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ουδεμιά χώρα του 1ου Κόσμου θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ πολιτική. Μιλάμε για ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ της επιτυχίας.

    ReplyDelete
  33. "Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όμως η ιδεολογική ροπή προς τον ευρωκομμουνισμό έχει σαφέστατους περιορισμούς και κινδυνεύει να οδηγήσει σε ανακύκλωση του αριστερού δήθεν της μεταπολιτευτικής περιόδου. "

    Πολύ στα σοβαρά τους πήρες.Για ιδεολογικό τυχοδιωκτισμό και προσωπικό αρριβισμό όταν μιλάμε τότε θα ακριβολογούμε.

    ReplyDelete
  34. Ζητήματα τακτικής vs ζητήματα ουσίας.

    Ελαστικοί και στρατηγικά κινούμενοι, vs σκληρά ταγμένοι σε ιδεολογική βάση και συγκρουσιακά κινούμενοι.

    Αυτά είναι τα διλήμματα που ανακύπτουν από το σημερινό διάλογο. Προσπάθησα να θέσω λοιπόν και την άλλη διάσταση (την πρώτη) στη συζήτηση.

    Υπάρχει και μέση λύση? Δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να αποφασίσουμε.

    ReplyDelete
  35. «Ενας τέκτων,έστω και μόνο εισηγμένος,δεν παραφέρεται»

    Παραφέρεται ο Κομφούκιος; Α πα πα, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα... ποτέ των ποτών.

    ReplyDelete
  36. «1. Είναι Εξωκοινοβουλευτικός Αρχηγός Κόμματος Εισηγμένου στο Κοινοβούλιο»

    Σπάνιο, αλλά όχι μοναδικό στην Ελληνική Πολιτική Ιστορία. Πιό χαρακτηριστική περίπτωση ο Ελευθέριος Βενιζέλος που, όντας αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, στις μοιραίες εκλογές του 1920 απέτυχε να εκλεγεί ο ίδιος βουλευτής παρά το ότι το κόμμα του εξέλεξε περί τους 100 βουλευτές.

    ReplyDelete
  37. «2. Πρώτος πολιτικός που και από την πρώτη κάθοδό του σε Βουλευτικές Εκλογές ΔΕΝ θα έχει ανάγκη σταυροδοσίας καθότι αρχηγός κόμματος - δλδ ΔΕΝ θα χρειασθεί να κυνηγήσει προσωπικές ψήφους.»

    Ούτε κι αυτό είναι πρωτιά. Χαρίλαος Φλωράκης, επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς το 1974.

    ReplyDelete
  38. «3. Ο νεότερος αρχηγός Ενδοκοινοβουλευτικού Κόμματος.»

    Όποιος διαβάσει για το νεότερο αρχηγό κράτους παγκοσμίως (και τα πεπραγμένα του) μάλλον δεν θα ενθουσιαστεί και πολύ με την πρωτιά αυτή...

    ReplyDelete
  39. "παραπoλιτικάντης said...
    «3. Ο νεότερος αρχηγός Ενδοκοινοβουλευτικού Κόμματος.»

    Όποιος διαβάσει για το νεότερο αρχηγό κράτους παγκοσμίως (και τα πεπραγμένα του) μάλλον δεν θα ενθουσιαστεί και πολύ με την πρωτιά αυτή..."

    Gia pes, gia pes!

    ReplyDelete
  40. Καλός ο σοσιαλφιλελευθερισμός. Και εμένα με αρέσει, το θεωρώ συσταστικό συνταγής θαύμα γεύσης.

    Από τη γύρα που έφερα πρόσφατα στα πολιτικά κόμματα και τα προγραμματικά κείμενα που μπόρεσα να διαβάσω το μόνο κόμμα που εμπεριέχει αυτό το συστατικό είναι το ΛΑΟΣ (ΛΑ.Ο΄Σ. παρακαλώ όπως επιμένει ο Χέρι-χέρι)! Χαχα! Ε ναι ρε μάγκες, έτσι είναι, πάτε δείτε μόνοι σας, εάν διαφωνείτε δείξτε μου τι λεν οι άλλοι.

    Λοιπόν δε το γελάω, ειλικρινά θα τους ψηφίσω στις επόμενες εκλογές, μόνο και μόνο γιατί μοστράρουνε τη μη γραμμική πολιτική εξήγηση των θέσεών τους (κοινώς δεν είναι ούτε αριστερά, ούτε δεξιά και το δηλώνουν ξεκάθαρα ότι φτύνουν τέτοιους σαχλούς ψευδοιδεολογικούς διαχωρισμούς όπως έκανα και γω και από αρκετά νεαρή ηλικία. Το να φτύνουν τους σαχλοιδεολογικούς διαχωρισμούς είναι και η πλέον βασική εκ των βασικών θέσεων που πρέπει να έχει ένα κόμμα που θέλει να λέγεται σοβαρό.

    Τώρα εάν δεν είναι κατά τα άλλα σοβαροί, αυτό είναι άλλο πρόβλημα - λιγότερο σοβαροί από αυτούς που βλέπουμε πάντως δεν είναι - εκτός εάν σοβαροί θεωρούνται κάτι γκιόζηδες τύπου Αλαβάνου. Ναι τύπου Αλαβάνου αυτού που κόπτεται για τα ορθάνοιχτα σύνορα, για την κοινωνία με τις ορθάνοιχτες αγκάλες (αμ πώς θα βρίσκουν φρέσκα κορόιδα οι κατασκευαστικές βλέπεις; ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΡΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΟΟΟΟΣ...), για τα ορφανά του Νταρφούρ... που κατ'αυτόν θα έπρεπε ήδη να ελληνοποιούνται από τη Σαχάρα που γεννήθηκαν.... την ίδια στιγμή που αρνούνται το δικαίωμα ψήφου σε εκατομμύρια Έλληνες ανα τον κόσμο... κατάλαβες δηλαδή; Τι είν'τούτος ρε;

    Ρε σεις, εγώ τον Αλαβάνο άνευ προηγούμενης πληροφόρησης (και δεν πολυασχολούμουν και ποτέ με τον ΣΥΝ) τον είχα για κάπως πιο σοβαρό πολιτικό, στην τελική αυτός είναι σκέτο Γούντστοκ, πιο επικύνδινος και από το ΚΚΕ. Άμα παίζει στα ίδια νερά και ο Τσιπρούλης μαύρο φίδι που τον έφαγε... θα τον ψηφίζουν μόνο οι χίππιδες και οι αποτυχημένοι μετανάστες που δεν θα έχουν πιαστεί ακόμα στα μεγαλύτερα κόμματα...

    ReplyDelete
  41. @ παραπoλιτικάντης
    «2. Πρώτος πολιτικός που και από την πρώτη κάθοδό του σε Βουλευτικές Εκλογές ΔΕΝ θα έχει ανάγκη σταυροδοσίας καθότι αρχηγός κόμματος - δλδ ΔΕΝ θα χρειασθεί να κυνηγήσει προσωπικές ψήφους.»

    Ούτε κι αυτό είναι πρωτιά. Χαρίλαος Φλωράκης, επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς το 1974."

    ΤΕΧΝΙΚΩΣ έχεις ΔΙΚΗΟ και σε συγχαίρω, ΑΛΛΑ η περίπτωση ΦΛΩΡΑΚΗ ήταν συνέπεια της ισχύουσας μέχρι το 1974 ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ "ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ", δλδ ΟΤΙ το ΚΚΕ εκ του οποίου προερχόταν και φυσικά και όλη η νομενκλατούρα του Κόμματος [οι περισσότεροι των οποίων ζούσαν εκτός Επικράτειας] ήταν ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ. Εάν το ΚΚΕ και τα Μέλη του έφεραν ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ με φυσική παρουσία στην Ελλάδα, αυτό ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα είχε συμβεί - ειδικά σε ένα αυταρχικό και ιεραρχικό κόμμα.

    ReplyDelete
  42. @ παραπoλιτικάντης said...
    «1. Είναι Εξωκοινοβουλευτικός Αρχηγός Κόμματος Εισηγμένου στο Κοινοβούλιο»

    Σπάνιο, αλλά όχι μοναδικό στην Ελληνική Πολιτική Ιστορία. Πιό χαρακτηριστική περίπτωση ο Ελευθέριος Βενιζέλος που, όντας αρχηγός κόμματος και πρωθυπουργός, στις μοιραίες εκλογές του 1920 απέτυχε να εκλεγεί ο ίδιος βουλευτής παρά το ότι το κόμμα του εξέλεξε περί τους 100 βουλευτές."

    ΤΕΧΝΙΚΩΣ έχεις δίκηο, διότι παρότι ΥΠΟΝΟΕΙΤΑΙ, η πρότασή μου ΔΕΝ εμπεριέχει το "ΕΚΛΕΓΟΜΕΝΟΣ", δλδ
    ο Τσίπρας είναι ίσως ο πρώτος "Πρώτος Εξωκοινοβουλευτικός ΕΚΛΕΓΟΜΕΝΟΣ Αρχηγός Κόμματος Εισηγμένου στο Κοινοβούλιο» το οποίο ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ.

    Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΑΡΧΗΓΟΣ του ΚΟΜΜΑΤΟΣ των ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ όταν ΑΠΕΤΥΧΕ να εκλεγεί το 1920 προς συντριβήν της Πηνελόπης Δέλτα και της Αστικής Τάξης.
    Αν το πάρουμε, έτσι, υπάρχουν σίγουρα ΚΑΙ άλλοι. Ο πρώτος δε που έρχεται στο νου είναι ο ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ, ο οποίος είχε ιδρύσει και το λεγόμενο "Πέμπτο Κόμμα" και θητεύσει ως πρωθυπουργός που όμως στα 1890ς ΔΕΝ ΕΞΕΛΕΓΗ βουλευτής. Αντ' αυτού δε ο ΛΑΟΣ επέλεξε....................
    ΓΟΥΛΙΜΗΝ!!!!!!! με διαφορά 4 περίπου ΨΗΦΩΝ.

    ReplyDelete
  43. Διορθώνω λοιπόν

    Ο Τσίπρας είναι ίσως ο πρώτος Εξωκοινοβουλευτικός εκλεγόμενος Αρχηγός Κόμματος εισηγμένου στο Κοινοβούλιο.

    ReplyDelete
  44. ΑΡΑ, ο Τσίπρας φέρει πραγματικά τις πρωτιές που προανέφερα (με τις δέουσες επεξηγήσεις). ΑΥΤΑ, βέβαια, ΟΥΔΕΝ σημαίνουν. Οι πρωτιές εκεί αρχίζουν και εκεί τελειώνουν.

    Εδώ έχουμε να κάνουμε με μιά ΛΕΣΧΗ (CLUB), όπως ήταν παληά η Λέσχη των Φιλελευθέρων (στην παρακμή του Κόμματος), κάπου εκεί στην οδό Φειδίου, όπου με πήγαινε παιδάκι ο πατέρας.

    Ακόμα και εάν δεχόταν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, η πιθανότητα να παίξει ο ΣΥΝ έστω ένα ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ρόλο θα ήταν ΑΜΕΛΗΤΕΑ (negligible), αφού η περίπτωση εκλογικής πρωτιάς του ΠΑΣΟΚ, με ή χωρίς ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ, είναι ΒΡΑΧΥ- και ΜΕΣΟ-πρόθεσμα wishful thinking, ήγουν ευσεβής πόθος. Παρενθετικά, η κατηγορηματική άρνηση συνεργασίας από πλευράς Τσίπρα αποτελεί πανέξυπνη τακτική - θάχανε ίσως πολλά με μηδενική πιθανότητα κέρδους [οι έξυπνοι άνθρωποι δεν αγοράζουν μετοχές Κωτσόβολου, δλδ fresh air].

    Συνεπώς, όλος αυτός ο θόρυβος είναι εκ του περισσού (με μικρό Π). Κουβέντα να γίνεται δηλαδή...

    ΑΥΤΟ που καταγράφεται εδώ ως ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΧΩΡΙΣ να ΕΚΠΛΗΣΣΕΙ όμως, είναι πως το ΠΑΣΟΚ διατίθεται να συνεργασθεί με ένα οιονεί προοδευτικό κόμμα, με φρεσκοβαμένη facade, που όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από Parti Communiste autrement coiffe' et autrement maquille'.

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ εκπλήσσει η διάθεση του ΠΑΣΟΚ;;

    Διότι ο μεν ΣΥΝ στηρίζει και υποστηρίζει με ΠΑΘΟΣ τις ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ, ενώ οι ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ εξακολουθούν να είναι η ψυχή του ΠΑΣΟΚ, το de facto ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  45. Κομφούκιος said...
    Διορθώνω λοιπόν

    Ο Τσίπρας είναι ίσως ο πρώτος Εξωκοινοβουλευτικός εκλεγόμενος Αρχηγός Κόμματος εισηγμένου στο Κοινοβούλιο.

    February 12, 2008 3:41 AM

    Φραστική περικοκλάδα.Τουτέστιν αρλούμπα.

    ReplyDelete
  46. Μιά λοιπόν και μιλάγαμε για τον Τσίπρα, καλό είναι να θυμόμαστε πάντα
    1) την ΤΥΡΑΝΝΙΑ του ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ,
    2) τον ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, που επαγγέλλεται την αλληλεγγύη και κοινωνική δικαοσύνη ενώ ΑΚΥΡΩΝΕΙ με τις πρακτικές του ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ και
    3) την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ
    ΕΥΘΥΝΗΣ.

    Πήγε μιά η ώρα, καλή νύχτα (καλημέρα σε σας).

    ReplyDelete
  47. "Το εύδαιμον το ελεύθερον,
    το δε ελεύθερον το εύψυχον".

    Αν ως πρόοδο ωρίσουμε τη στόχευση στη διάπλαση μιάς κοινωνίας με τη μεγαλύτερη δυνατή ατομική και συλλογική ελευθερία και τη μεγαλύτερη δυνατή ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στη λήψη των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα,και αν σαυτό προσθέσουμε καί τη ρητή δέσμευση στη πίστη ότι όλα τα ανθρώπινα λύνονται με ανθρώπινες συμβάσεις στηριζόμενες στον Ορθολογισμό,τότε οι νέοι θα πρέπει να θεωρηθούν ως το πιό συντηρητικό κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας.

    ReplyDelete
  48. "O Τύπος πρέπει να λέει πάντα την Αλήθεια.Το τί είναι Αλήθεια το ξέρει μόνο το Κόμμα"
    Χαρίλαος Φλωράκης

    Αμα η Αριστερά δεν αποβάλλει αυτή τη νοοτροπία και αν εμείς οι ΑΛΛΟΙ δεν την βγάλουμε από τα ασυλοποιημένα κρατικοδίαιτα λαγούμια της και να την αντιμετωπίσουμε ως "φυσιολογικά και όχι ως κακομαθημένα παιδιά" τότε οι ΚΑΜΑΘΗΜΕΝΟΙ νέοι θα τη φουσκώσουν δημιουργώντας ένα κακόγουστο πολιτικό μόρφωμα.

    ReplyDelete
  49. Στην Ελλάδα έχουμε δύο ΤΑΜΠΟΥ,δύο ιερά τέρατα που απαγορεύεται να τα θίξουμε.Τη προοδευτικότητα της Αριστεράς και την επαναστατικότητα των νέων.Αν δεν αλλάξουμε τρόπο θέασης αυτών των δύο οντοτήτων το πολιτικό σύστημα δεν "εξυγιαίνεται".

    ReplyDelete
  50. "Το πεζοδρόμιο ασκεί μεγαλύτερη εξουσία από τη κυβέρνηση"
    Αλέξης Τσίπρας.

    Δεν έχει άδικο,όσο και αν τρομάζουν οι νοικοκυραίοι.Καθένας και το γήπεδό του.

    ReplyDelete
  51. "Όποιος διαβάσει για το νεότερο αρχηγό κράτους παγκοσμίως (και τα πεπραγμένα του) μάλλον δεν θα ενθουσιαστεί και πολύ με την πρωτιά αυτή..."

    Gia pes, gia pes!

    February 12, 2008 12:29 AM


    Να διορθώσω την αρχική μου διατύπωση. Ο νεότερος αρχηγός κράτους στην ιστορία είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ο Ερρίκος 6ος της Αγγλίας, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του στο θρόνο σε ηλικία λίγο μικρότερη των 9 μηνών. Η βασιλεία του σημαδεύεται από την απώλεια των κτήσεων της Αγγλίας στη Γαλλία και από γενική ανικανότητα. (Διαβάστε περισσότερα εδώ.

    Όμως δεν ήταν αυτός που είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα το αρχικό σχόλιο, αλλά κάποιοι ηγέτες χωρών της Αφρικής, οι οποίοι ανήλθαν στην εξουσία σε ηλικία 25-35 ετών. Μιά μικρή έρευνα θα σας ενημερώσει για τα πεπραγμένα τους...

    ReplyDelete
  52. "Κομφούκιος said...
    Διορθώνω λοιπόν

    Ο Τσίπρας είναι ίσως ο πρώτος Εξωκοινοβουλευτικός εκλεγόμενος Αρχηγός Κόμματος εισηγμένου στο Κοινοβούλιο.

    February 12, 2008 3:41 AM"


    Δεκτή η διόρθωση. Όμως ακόμη και έτσι, υπάρχει η περίπτωση, ξανά, του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος, όντας εκτός Βουλής (δεν ήταν υποψήφιος στις εκλογές του 1926), στις 23 Μαΐου 1928 αναλαμβάνει την ηγεσία του (ουσιαστικά διεσπασμένου τότε) Κόμματος των Φιλελευθέρων, το οποίο θα οδηγήσει σε νίκη στις εκλογές της 19 Αυγούστου 1928.

    Οπότε, για να ακριβολογούμε, θα προσέθετα και το "μηδέποτε εκλεγείς βουλευτής". Αυτό με δυσκολεύει να βρω κάτι ανάλογο στο παρελθόν.

    ReplyDelete
  53. Το ελληνικό σύστημα εξουσίας χρειάζεται επειγόντος εναλλακτική πολιτική πρόταση. Αν συνεχίσει να υπάρχει αυτήν η πολιτική παραλυσία, αν συνεχιστεί αυτήν η γενική απαξία, η χώρα θα διολυσθήσει σε έναν πολιτικό μεσαίωνα. Κι ο μεσαίωνας συνεπάγεται κυνήγι μαγισσών, ιδεολογική τρομοκρατία, ιερά εξέταση, μαινόμενο πλήθος και το καθαρτήριο πυρ.

    Οι βάρβαροι έφτασαν προ των πυλών... Άραγε τους βλέπει κανείς; ή όλοι κοιμούνται τον μακάριο ύπνο του δικαίου;

    ReplyDelete
  54. ΣΤΟ 7,6% υποχώρησε το Νοέμβριο του 2007 η ανεργία από 7,9% τον Οκτώβριο του ίδιου έτους και 9,1% τον Νοέμβριο του 2006, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ). Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Νοέμβριο 2007 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.542.684 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 373.410 άτομα και ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός σε 4.299.948.

    5000,000 αραχτοι ,οπότε καταλαβαινετε γιατι εχουν επιτυχIα τα ΓΥΦΤΟΚΑΝΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΙΝΕΣ.
    ΤΟ ΚΑΚΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΡΕΦΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
    ΣΥΝ ΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΜΟΜΑΚΗΔΕΣ

    ReplyDelete
  55. @ Παραπολιτικάντης
    "Ο Τσίπρας είναι ίσως ο πρώτος Εξωκοινοβουλευτικός εκλεγόμενος Αρχηγός Κόμματος εισηγμένου στο Κοινοβούλιο.
    February 12, 2008 3:41 AM

    Δεκτή η διόρθωση. ..............
    Οπότε, για να ακριβολογούμε, θα προσέθετα και το "μηδέποτε εκλεγείς βουλευτής". Αυτό με δυσκολεύει να βρω κάτι ανάλογο στο παρελθόν."

    ΕΠΕΙΔΗ η φράση "Εξωκοινοβουλευτικός και μηδέποτε εκλεγείς" θα ήταν μακρόσυρτη ΚΑΙ το "μηδέποτε εκλεγείς" είναι δυνητικά πραπλανητικό αφού υπαινίσσεται άτομα που έχουν θέσει υποψηφιότητα στο παρελθόν αλλά μηδέποτε εξελέγησαν (δλδ τους πολιτευτές), προτείνω ΣΥΝΤΗΞΗ (fusion) των δύο

    σε ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΘΗΤΕΥΣΑΣ, δλδ

    "Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος μηδέποτε θητεύσας στο Κοινοβούλιο εκλεγόμενος Αρχηγός Κόμματος εισηγμένου στο Κοινοβούλιο".

    ReplyDelete