Saturday, February 16, 2008

Ομιλίες Αρχηγών Κομμάτων για το Ασφαλιστικό

Ομιλίες Αρχηγών κομμάτων στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα : «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ» (15/02/08)

Ομιλία Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή
Ξέρουμε όλοι -και το ξέρουμε καλά- ότι το Ασφαλιστικό Σύστημα δεν κατέρρευσε, γιατί κάποιοι τόλμησαν να αναλάβουν την ευθύνη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Μπόρεσε -και μπορεί- να λειτουργεί χάρη στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις της περιόδου ’90-’92. Ξέρουμε επίσης ότι οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν στη συνέχεια δεν κάλυψαν και δεν καλύπτουν τις ανάγκες του μέλλοντος. Αποτέλεσμα είναι να φτάνει, και πάλι, το Ασφαλιστικό μας Σύστημα, στα όριά του. Πολλά από τα αίτια των προβλημάτων του είναι βαθειά ριζωμένα. Πολλά οφείλονται στο γεγονός ότι αναπτύχθηκε απρογραμμάτιστα, αποσπασματικά, πελατειακά. Από τη δεκαετία του ’30, φτάσαμε στο σημείο να λειτουργούν, σήμερα, 155 Φορείς και Κλάδοι Ασφάλισης. Κάθε ένας απ’ αυτούς απέκτησε τις δικές του ιδιαιτερότητες, ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, το φύλο, τα όρια ηλικίας, το χρόνο ασφάλισης, την κατάσταση υγείας, την οικογενειακή κατάσταση.
Περισσότερα...

Ομιλία Προέδρου ΠΑΣΟΚ, κ.Γ.Παπανδρέου
Τέσσερα χρόνια μετά, ανακαλύπτει ο πρωθυπουργός το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Γιατί; Θέλει να αναζητήσει λύσεις; Όχι, επιχειρεί απλώς και αγωνιωδώς, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Να κρύψει κάτω από το χαλί τα σκάνδαλα της διαφθοράς, που η ίδια παράγει, που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, αλλά και πληγώνουν την πατρίδα.
Ακούσαμε τον κ. πρωθυπουργό, να μας κάνει ένα περιγραφικό ρεπορτάζ του ασφαλιστικού προβλήματος. Μιλήσατε για την πιεστική χρονικά ανάγκη μέτρων. Δεν έχετε τέσσερα χρόνια, κ. Πρωθυπουργέ, την ευθύνη της κυβέρνησης; Τέσσερα χρόνια δεν υπάρχουν λάθη, παραλείψεις και αντιφάσεις στην πολιτική σας; Τώρα, ανακαλύψατε το ασφαλιστικό;

περισσότερα »

Ομιλία γ.γ.ΚΚΕ, κας Α.Παπαρήγα
Ακούγοντας τον πρωθυπουργό να μιλάει, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο μυαλό μου κρατήθηκαν πέντε λέξεις, πέντε όροι, πέντε ουσιαστικά: υποκρισία, ψέμα, αμνησία, τρομοκρατία. Εδώ πια η αμνησία είναι κυρίαρχο στοιχείο.
Το κόμμα μας δεν διαπραγματεύεται με εκείνους που φταίνε και σήμερα μιλάνε με ωραία λόγια για τη μητρότητα και τους νέους, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να παρεμποδίσουν όσα συμβαίνουν στους χώρους της εργασίας αποθαρρύνουν τους αγρότες από νέες καλλιέργειες και τους εκτοπίζουν από τη γη τους. Νοσεί του ασφαλιστικό; Νοσεί η πολιτική που εφαρμόζεται, το Ασφαλιστικό το άρμεξε ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος, οι κυβερνήσεις, του τα φόρτωσαν όλα.

Η πλήρης ομιλία της κας Παπαρήγα δεν έχει αναρτηθεί ακόμα

Ομιλία Προέδρου ΣΥΡΙΖΑ, κ.Α.Αλαβάνου
...κ. Πρωθυπουργέ έχω μια ερώτηση. Γιατί κάνουμε εδώ μέσα τη συζήτηση για το Ασφαλιστικό; Και γιατί δεν την κάνουμε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Αυτή την εικόνα είδα στη Βουλή. Είδα μια εικόνα, να προχωράτε εσείς στις μεταρρυθμίσεις σας, που υποτίθεται ότι προωθούν τα συμφέροντα της κοινωνίας, και να είναι η Βουλή ζωσμένη από τα ΜΑΤ. Και νομίζω ότι αυτό μόνο δείχνει το προς τα πού πάνε οι μεταρρυθμίσεις σας αυτές. Και μέσα στους εργαζόμενους βλέπουμε να είναι όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων που βλέπουν από μια οθόνη τη συζήτηση. Ανάμεσα σ΄ αυτούς, όλοι οι επιστήμονες της χώρας μας διαμαρτύρονται για τα μέτρα που παίρνετε. Πιστεύω ότι δεν είστε μεταρρυθμιστής Πρωθυπουργός.
περισσότερα

Ομιλία Προέδρου ΛΑ.Ο.Σ, κ. Γ. Καρατζαφέρη
Πρέπει να δούμε τα πράγματα κάτω από μία άλλη οπτική πλευρά, σχετικά με την ασφάλιση. Είναι 70 χρόνια αυτό το σύστημα και εάν ήταν κάποιος εργαζόμενος θα έπρεπε να είχε βγει στη σύνταξη εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πρέπει να βρούμε μια άλλη περπατησιά...
...Με ρώτησαν σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, πώς θα περιέγραφα αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Μου ζήτησαν μάλιστα να απαντήσω μονολεκτικά. Η λέξη που διάλεξα είναι «Λί.μ.α», γιατί λιμάρετε. Λιμάρετε κεκτημένα δικαιώματα. Λί.μ.α που βγαίνει από το λι, όπως «λιγότερα», μ όπως «μεταγενέστερα»και α όπως «ακριβότερα». Αυτό κάνετε. Λιγότερα, μεταγενέστερα και ακριβότερα. Αυτό κάνετε.
Διαβάστε περισσότερα

27 comments:

  1. Η Πολιτική Οικονομία, όπως ορίζει ο όρος, είναι μίγμα από ένα κουταλάκι του καφέ Οικονομικά και δύο κουτάλια της σούπας Κοινωνιολογία, εξ ού και ΔΕΝ υφίσταται στην πολιτισμένη Αγγλοσαξονική Κοινωνία από αρχών 20ου αιώνα, αλλά ζει και βασιλεύει στην Μπερμπάντειο και σε άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  2. Παραθέτω απόσπασμα από την ομιλία του κυρίου κυρίου Κώστα Σημίτη στον ΟΠΕΚ

    " Η ηθική συμπεριφορά.

    Τα θέματα της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και της καταπολέμησης των διακρίσεων είναι εκφράσεις της κοινωνικής ευθύνης που θεωρεί απαραίτητη ο προοδευτικός χώρος. Αλλά και η ατομική ηθική αποτελεί απαίτησή του. Πρόσφατα η ειδησεογραφία ανέφερε, ότι δικηγόρος συνδικαλιστικών οργανώσεων είχε αναλάβει με εργολαβική αμοιβή την δικαστική επιδίωξη της μονιμοποίησης εργαζομένων. Το θέμα ρυθμίστηκε νομοθετικά χωρίς να υπάρξουν δικαστικές ενέργειες. Παρ’ όλα αυτά ζήτησε με εξώδικα και αγωγές την καταβολή της αμοιβής του. Αναφέρω το γεγονός ως ένα δείγμα της προσαρμοστικής ηθικής που επικρατεί σε ορισμένους χώρους. Το συνδικάτο συστήνει το νομικό σύμβουλό του ως δικηγόρο και δεν ενοχλείται που αυτός συμφωνεί εργολαβικές αμοιβές. Εν συνεχεία ο νομικός σύμβουλος απαιτεί αμοιβές που δεν δικαιούται γιατί υπολογίζει στην αδιαφορία ή δυστυχώς και στη συνέργεια της συνδικαλιστικής οργάνωσης.

    Η ηθική συμπεριφορά έχει ιδιαίτερη σημασία για την προοδευτική διακυβέρνηση"

    ΚΑΙ ΤΟΤΕ που λέτε, ΣΗΚΩΘΗΚΕ ο gangster Πολυζωγόπουλος και άρχισε να διαμαρτύρεται!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΕΙΧΕ το ΘΡΑΣΟΣ ο ΠΑΛΗΑΝΘΡΩΠΟΣ να ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Γι αυτά και γι αυτά κύριε Παπανδρέου στις επόμενες εκλογές θα πάρετε 20%. ΔΙΟΤΙ περιβάλλεσθε από, και ερωτοτροπείτε με, πολυζωγόπουλους, λαλιώτες, παπασπύρους και φώφες.

    ReplyDelete
  3. Μας μιλάει ο Simitescu για ηθική;

    Αχ... δεν γλιτώνει το κρέμασμα.

    ReplyDelete
  4. H Politiki oikonomia iparxei kai para iparxei. Thesmoi opos o IMF anaferontai ston oro ouk oliges fores. Agglosaksonika panepistimia, stil SOAS, airetika sta ivy kai pollostes fores snob league panepistimia, didaskoun politiki oikonomia giati einai oxi mono epikairi alla kai anabathmismei simera oso kamia alli fora sto parelthon. Eidika otan i makrooikonomiki analisi simera diepetai sxetizetai kai alliloepidra olo kai perissotero me tin analisi ton xrimatooikonomikon agoron, stis opoies ayksanameno kiriarxo rolo paizoun ta SWFs (Sovereign Wealth Funds).

    ReplyDelete
  5. Giorgos said...
    H Politiki oikonomia iparxei kai para iparxei.

    Μα όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι, που άφησαν έργο, ήταν διάκονοι της Πολιτικής Οικονομίας, δεν ήταν λογιστές,όπως εννοούν σήμερα τους οικονομολόγους.

    ReplyDelete
  6. Σημίτης:
    "Η ηθική συμπεριφορά έχει ιδιαίτερη σημασία για την προοδευτική διακυβέρνηση"

    Σου θυμίζω το δημώδες:
    "Ο λόγος στην ώρα του χίλια φλουριά αξίζει,
    κι αν δεν τον πείς στην ώρα του, τίποτε δεν αξίζει."

    ReplyDelete
  7. "Γι αυτά και γι αυτά κύριε Παπανδρέου στις επόμενες εκλογές θα πάρετε 20%. "

    Αν αυτό συμβεί,που δεν θα συμβεί,είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός πολιτικός που δεν έχει αλισβερίσι και νταραβέρια με τα MEDIA και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.Τα οποία επειδή "διώκονται ανελέητα" απο το κ. Καραμανλή, απελπισμένα κατέφυγαν στον εξ Αμπελλοκήπων ακτιβιστή,τη υποδείξει της Παναγιωταρέας.

    ReplyDelete
  8. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για (μεταφέρω από το Site του ΠΑΣΟΚ) για

    "Συμφωνία Τιμής για γενναία αναδιανομή εισοδήματος
    15.02.2008"

    ΔΕΝ καταλάβατε.
    Ο κ. Παπανδρέου θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Four Seasons στο Παρίσι για να νοικιάζει η Ελλάδα en block δωμάτια για μήνα του μέλιτος του κάθε Ελληνα που παντρεύεται.
    Η Συμφωνία της Τιμής* (αυτό εννοούσε ο αρχηγός μας) θα ανακοινωθεί ΜΟΛΙΣ η Four Seasons γνωστοποιήσει το κόστος ανά δωμάτιο και αφού το ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ (a.k.a ΛΑΪΚΟ) ΠΑΣΟΚ προσθέσει το ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ για το Ταμείο Αλληλεγγύης, του ΠΑΣΟΚ φυσικά.

    *H άλλη ΤΙΜΗ είναι πολύ ακριβή όπως λέει ο λαός "Η τιμή τιμή δεν έχει και χαρά στόν που την έχει" ΓΙ ΑΥΤΟ εμείς στο ΠΑΣΟΚ την ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ κατ' ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΝ.

    ReplyDelete
  9. Ο κ. Παπανδρέου ΑΞΙΖΕΙ να πάρει και θα πάρει 20% και κάτω διότι

    1) ΑΡΝΕΙΤΑΙ να πεί ΤΙ θα κάνει
    και
    2) ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΤΑΙ αποκλειστικώς από GANGSTERS και ΗΛΙΘΙΟΥΣ.

    ReplyDelete
  10. Χαίρομαι Φωφάκι μου που την καταργήσατε γιατί μια ζωή μας ανεβοκατέβαζε σπάταλους αυτή η μανάρα του, το κήτος.

    ReplyDelete
  11. ΕΙΠΕ ο πρωθυπουργός:

    "- την Κύρια Ασφάλιση,

    - την Επικουρική Ασφάλιση και

    - την Επαγγελματική Ασφάλιση, τα Επαγγελματικά Ταμεία."

    ΠΟΙΑ είναι ΚΥΡΙΑ, ποιά επικουρική, ποιά επαγγελματική;;;;;
    ΠΩΣ τις ΕΝΝΟΕΙ;;;;
    ΠΟΙΟΣ τις χρηματοδοτεί;;;;;

    ΠΑΙΔΙΑ είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ.....

    ΔΙΑΒΑΖΑ, ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΑ και συμπέρασμα δεν έβγαλα

    ΕΔΩ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ!!

    ReplyDelete
  12. είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός πολιτικός που δεν έχει αλισβερίσι και νταραβέρια με τα MEDIA και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.
    -------------------------------------
    Πλανάσαι πλάνην οικτράν.

    ΤΙ ΓΥΡΕΥΑΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ;

    http://www.paron.gr/v3/
    new.php?id=23390&colid
    =&catid=34&dt=2008-02-10%200:0:0

    ReplyDelete
  13. Κομφούκιος said...

    ΕΔΩ ΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΧΑΟΣ!!

    February 16, 2008 7:18 PM

    ----

    Τώρα το κατάλαβες;

    ReplyDelete
  14. ναι πράγματι το ελληνικό σύστημα ασφάλισης είναι χαοτικό

    ReplyDelete
  15. Ο πρώτος πυλώνας, περιλαμβάνει το σύνολο της κύριας ασφάλισης. Είναι κρατικός, και βασίζεται στο διανεμητικό σύστημα χρηματοδότησης. Μπορεί να διακριθεί λειτουργικά σε
    τμήματα προνοιακά (ΟΓΑ και κατώτατα όρια συντάξεων) και τμήματα αναλογικά. Τα τμήματα
    αυτά όμως δεν έχουν ξεχωριστή οργανωτική συγκρότηση. Οι συντάξεις των μισθωτών είναι
    καθορισμένων παροχών (ως ποσοστό του συντάξιμου μισθού) και βασίζονται σε ασφαλιστικές
    μονάδες για τους αυτοτελώς απασχολούμενους. Ανώτατα όρια συντάξεων περιορίζουν το
    ποσοστό αναπλήρωσης για τους υψηλόμισθους με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Οι κύριες συντάξεις
    το 2001 απορροφούν 10,6% του ΑΕΠ (84% του συνόλου συντάξεων

    ReplyDelete
  16. Οι επικουρικές συντάξεις θεωρούνται από μερικούς ως ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ του 1ου και
    του 2ου πυλώνα, αφού επιδεικνύουν μεγαλύτερη κλαδική διαφοροποίηση, μικρότερη (ως καθόλου) άμεση κρατική επιχορήγηση και έχουν υψηλότερο βαθμό κάλυψης από κεφάλαια.

    Πάντως, στην πλειοψηφία τους διέπονται από νόμους, χορηγούνται από ΝΠΔΔ, χαίρουν ισοβαρούς κρατικής εγγύησης και χορηγούνται ταυτόχρονα με την κύρια σύνταξη.

    Σε μερικές περιπτώσεις Ταμεία επικουρικής σύνταξης χορηγούν συμπληρωματική σύνταξη ώστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ να συνταξιοδοτούνται με πιο γενναιόδωρες διατάξεις. Το σύστημα
    αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων αυτών άλλαξε επί το πιο φιλελεύθερο κάπου εκεί κοντά στο 2000 .

    Δικαίωμα για επικουρική σύνταξη έχουν όλοι οι μισθωτοί, και μικρό ποσοστό των αυτοτελώς απασχολούμενων.

    Οι επικουρικές συντάξεις το 2001 απορροφούσαν 1,8% του ΑΕΠ (14,5% του συνόλου δαπάνης συντάξεων), ένα ποσοστό που αυξάνεται ραγδαία (το 1990 ήταν 1,3% του ΑΕΠ).

    ReplyDelete
  17. Συντάξεις του 2ου πυλώνα (συλλογικές συντάξεις που χορηγούνται ως τμήμα της σχέσης
    απασχόλησης και χρηματοδοτούνται ανεξάρτητα από το κοινωνικό σύνολο – αυτές που χαρακτηρίζονται στην κοινοτική ορολογία ως «επικουρικές») δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες.

    Παρά ταύτα, δεν είναι άγνωστες, ιδίως σε μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται διεθνώς. Τα συστήματα αυτά δεν υπάγονται στο ίδιο σύστημα εποπτείας όπως στην κοινωνική ασφάλιση, το δε εύρος τους και οι οικονομικές τους επιπτώσεις δεν έχουν υπολογιστεί
    επακριβώς.

    ReplyDelete
  18. Η συνταξιοδοτική προστασία του 3ου πυλώνα (ατομική προσθήκη στις αποταμιεύσεις μέσω ασφαλιστικών εταιρειών) υπόκειται στην νομοθεσία περί ασφαλιστικών εταιρειών.

    ReplyDelete
  19. λοιπόν, η ανωτέρω περιγραφή υποεκτιμά την έκταστη κερματισμού που πράγματι υπάρχει.

    Το δημόσιο σύστημα συντάξεων στην Ελλάδα είναι το σωρευτικό αποτέλεσμα ενεργειών και νομοθετικών πρωτοβουλιών της τελευταίας πεντηκονταετίας. Συχνά οι παρεμβάσεις ήταν αποσπασματικές πρωτοβουλίες κορπορατιστικού τύπου προς τμήματα του πληθυσμού, αντί κεντρικές πρωτοβουλίες που απευθύνονται προς το σύνολο του
    πληθυσμού. Αποτέλεσμα, το σύστημα και στερείται ενιαίας φιλοσοφίας και ευρέως ακολουθούμενων κανόνων λειτουργίας.

    ReplyDelete
  20. Ο κατακερματισμός αυτός εξειδικεύεται σε τρεις διαστάσεις:

    1. Οργανωτικές ρυθμίσεις ανά τομέα απασχόλησης.
    2.Ρυθμίσεις ανά επίπεδο προστασίας.
    3.Ρυθμίσεις ανά ημερομηνία πρώτης επαφής με το σύστημα

    Αλλα σημεία διαφοροποίησης είναι:
    1. Εποπτεία: από ποιο Υπουργείο δηλαδή
    2.Νομική Μορφή
    3.Εισφορές
    4.Υγεία

    ReplyDelete
  21. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ..


    ΕΙΔΑΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ!!!!

    ReplyDelete
  22. Βρε παίδες μπορείτε να μου πείτε εάν έπεσε το ρεύμα στην Αθήνα;;

    ReplyDelete
  23. Ταράχτηκα. Με πήραν τηλέφωνο από την security του κτιρίου στα άγρια χαράματα. Επεσε χιόνι και εξα αυτού υποχώρησε η διαφορά δυναμικού στην ηλεκτροδότηση;

    ReplyDelete
  24. Re mhxanike gia boh8a ton Komfou!

    ReplyDelete
  25. 1. Εκανα ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. Δύσκολο ήταν να μου πεί ΚΑΠΟΙΟΣ ότι έπεσε χιόνι στην Αθήνα και υπάρχει γενικό πρόβλημα;;;;;;;

    2. ΔΕΝ χρειάζομαι βοήθεια κανενός. Πάντα μόνος μου τα λύνω τα προβλήματά μου στην Ελλάδα (πανάκριβα βέβαια). Γι αυτό ΕΚΤΙΜΩ και ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΙ στους Αμερικανούς. Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ στο δρόμο θα ΓΥΡΙΣΕΙ τον ΚΟΣΜΟ ΑΝΑΠΟΔΑ για να σε εξυπηρετήσει.

    3. Στο μεταξύ, ΠΗΓΕ η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και ελύθη το πρόβλημα!!!!!!!!!!!!

    Η Ελλάδα είναι ένας ατέλειωτος λαλιώτης, να σε ΚΛΕΨΕΙ, να σε ΖΟΥΜΙΞΕΙ, να σε ΓΔΑΡΕΙ και να σε ΦΤΥΣΕΙ.

    ΤRUST YOU ME, I SHALL RESPOND IN KIND!!!!!!!!

    ReplyDelete
  26. @ΚΟΜΦΟΥ

    Αναφέρθηκαν καποια προβλήματα ηλεκροδοτησης αλλά κυρίως στα περίχωρα της αττικής.

    Προσωπικά είχα πρόβλημα με τη γραμμή DSL (δε συντόνιζε) και ήμουν εκτός.

    ReplyDelete