Tuesday, February 6, 2007

Σοσιαλισμός και Φιλελευθερισμός

"Πολλοί πιστεύουν ότι ο αγώνας για τις ελευθερίες μας έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για δραματική ψευδαίσθηση. Ποτέ ο κόσμος μας δεν ήταν τόσο αδιαφανής και πολύπλοκος. Οι ελευθερίες μας απειλούνται. Η υπεράσπιση των φιλελεύθερων ιδεών αποτελεί προτεραιότητα για όσα πολιτικά κινήματα προωθούν τις ιδέες της αυτονομίας και της χειραφέτησης των ανθρώπων.

Ο φιλελευθερισμός δεν εξαντλείται στον οικονομικό φιλελευθερισμό. Η φιλελεύθερη σκέψη αποτελεί και σήμερα πηγή πολιτικής παρέμβασης. Οι φιλελεύθερες ιδέες είναι δυνατόν να ερμηνευθούν μέσα από ένα κοινωνικό πρίσμα. Ένα κομμάτι της ιστορίας του σοσιαλισμού σημαδεύεται από τη σταθερή παρουσία ενός φιλελεύθερου προσανατολισμού. Ο φιλελευθερισμός και ο σοσιαλισμός είναι δυνατόν να συμφιλιωθούν.

Αν ο σοσιαλισμός δεν μπορεί να στρατευτεί στην υπόθεση της ελευθερίας, τότε πρέπει να συμπεράνουμε ότι ο απελευθερωτικός του ρόλος έχει λήξει οριστικά. Ο φιλελεύθερος προσανατολισμός του σοσιαλισμού δεν αποτελεί θλιβερή αναγκαιότητα, ούτε θυσία της σοσιαλιστικής καθαρότητας στο βωμό των οικονομικών αναγκαιοτήτων. Πρέπει, αντιθέτως, να διεκδικήσουμε και να υιοθετήσουμε αυτό τον προσανατολισμό, γιατί ανταποκρίνεται σε μια ερμηνεία του σοσιαλισμού που τον συνοδεύει από τότε που εμφανίστηκε. Ενσαρκώνει σήμερα το μέλλον του σοσιαλισμού".

Από τo οπισθόφυλλο του βιβλίου της Marie Canto-Sperber "Φιλελευθερισμός και Σοσιαλισμός: Οι Κανόνες της Ελευθερίας", εκδόσεις ΠΟΛΙΣ.

6 comments:

 1. κουφάλες ρεφορμιστές...

  ReplyDelete
 2. kke reeee to komma sou lae

  ReplyDelete
 3. που μαζεύτηκαν όλα αυτά τα κομμούνια ρε παιδιά; μόλις είδαν σοσιαλισμό τρέξανε στο μέλι

  ReplyDelete
 4. Φίλε μου η άποψη σου είναι εξαιρετική, όμως πρέπει να δώσεις πιαστά παραδείγματα για το πώς το πάντρεμα σοσιαλισμού και φιλελευθερισμού μπορεί να γίνει. Ποια τα οφέλη? Ποιοι οι κίνδυνοι?
  Αν μπορέσεις να αποφύγεις τη χρήση της πολιτικής ορολογίας, ίσως ακόμα καλύτερα, γιατί μερικοί στην Ελλάδα είμαστε τόσο κολλημένοι με τους τίτλους και το βάφτισμα ορολογίας που μας διαφεύγει η ουσία..

  ReplyDelete
 5. @ ανώνυμος

  η σύζευξη των 2 μεγάλων αφηγήσεων της βιομηχανικής εποχής, του σοσιαλισμού και του φιλελευθερισμού, στο πρακτικό επίπεδο για την Ελλάδα των αρχών του 21ου αιώνα σημαίνει μια σειρά από πράγματα:
  1. λιγότερους δημόσιους υπαλλήλους (Φιλελευθερισμός), αλλά περισσότερες και πιο στοχευμένες δημόσιες επενδύσεις (σοσιαλισμός)
  2. άνοιγμα της αγοράς της εκπαίδευσης -άρθρο 16 κοκ- (φιλελευθερισμός), αλλά και σημαντική αύξηση των διαθέσιμων δαπανών και των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης της παιδείας (σοσιαλισμός)
  3. ενθάρρυνση της συμπληρωματικής ιδιωτικής ασφάλισης (φιλελευθερισμός), αλλά και δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης για χρηματοδότηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης(σοσιαλισμός)
  4. ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών απασχόλησης (φιλελευθερισμός), αλλά και ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και ειδικά της επιθεώρησης εργασίας (σοσιαλισμός)
  5. αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, δάση, βουνά, θάλασσα για επιχειρήν μέσα από την παράλληλη προστασία του = η λεγόμενη πράσινη επιχειρηματικότητα
  6. λιγότερο κεντρικό κράτος (φιλελευθερισμός) περισσότερη αυτοδιοίκηση (σοσιαλισμός)
  7. λιγότερη γραφιεοκρατία (φιλελευθερισμός) περισσότερη τεχνολογία (σοσιαλισμός)

  Τα παραδείγματα αυτά δεν είναι εξαντλητικά, παρά μόνο ενδεικτικά του τι εννοούμε όταν λέμε συνδέουμε τις δύο αυτές ιδεολογίες.

  Η Ελλάδα θα είχε πολλά να κερδίσει από μια τέτοια πρακτική σύνδεση του σοσιαλισμού με τον φιλελευθερισμό. Ειδικά στο επίπεδο της οικονομικής αποτελεσματικότητας, της διοικητικής επάρκειας, των ίσων ευκαιριών ζωής και δυνατοτήτων για όλους, της ισονομίας και ισοπολιτείας.

  Αυτά για την ώρα

  Φιλικά

  Η Γενιά των 700 Ευρώ

  ReplyDelete
 6. 情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,AIO交友愛情館,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,嘟嘟情人色網,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,視訊聊天室,視訊聊天

  麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,線上遊戲,矽谷麻將,明星3缺一,橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,遊戲區,電玩快打,cs online

  情趣用品,情趣,情趣商品,A片,AIO交友愛情館,AIOAV女優,AV,A漫,免費A片,本土自拍,自拍,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,色情影片,情色網,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片區,成人圖片,成人貼圖,成人文章,成人小說,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,中部人聊天室,080苗栗人聊天室,苗栗人聊天室,免費視訊聊天,免費視訊,視訊聊天室,視訊聊天

  情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,一葉情貼圖片區,情色論壇,色情影片,色情網站,微風成人區,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,A片,AV女優,AV,A漫,免費A片,自拍,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080中部人聊天室,080聊天室,080苗栗人聊天室

  情趣用品,情趣,情趣商品,愛情公寓,情色,情色貼圖,色情小說,情色小說,情色文學,色情,做愛,寄情築園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,AIO,色情影片,情色網,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,成人文章,成人小說,成人電影,麗的色遊戲,自拍,A片,AV女優,AV,A漫,視訊交友網,視訊,視訊交友,免費視訊聊天室,免費視訊,視訊聊天,視訊聊天室,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園

  ReplyDelete