Tuesday, June 29, 2010

Απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο;

Έχοντας ακούσει και τις δύο “συνεδριακές” ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από εδώ και στο εξής θα χτίσει την αντιπολιτευτική στρατηγική του στον καμβά του Μνημονίου και συγκεκριμένα στην ανάγκη η χώρα να απαλλαγεί απ’ αυτό. “Όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο, το Σεπτέμβριο δε θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στο δρόμο”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Πρόκειται καταρχάς για αντιπολιτευτικό κόλπο, δεδομένου ότι η θέση αυτή της Νέας Δημοκρατίας βρίθει από αντιφάσεις. Πώς είναι δυνατόν να οικοδομηθεί μια στρατηγική απαλλαγής από το Μνημόνιο τη στιγμή που ο ίδιος ο πρόεδρος διαβεβαιώνει τους πάντες ότι η συντηρητική παράταξη “θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα”, ή τη στιγμή που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει μονομερής διακοπή του Μνημονίου;

Δεύτερον και πιο σημαντικά, πρόκειται για μη ρεαλιστική εναλλακτική επιλογή για ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ. Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης, όχι όμως εάν ήταν καλύτεροι οι κυβερνητικοί χειρισμοί το Φθινόπωρο, αλλά εάν κι εφόσον όλα τα προηγούμενα χρόνια από την είσοδό μας στο ευρώ και μετά, είχαμε βάλει μπρος τη μηχανή των μεταρρυθμίσεων. Αφού δεν το κάναμε, υπερχρεωθήκαμε και απωλέσαμε και το τελευταίο ίχνος ανταγωνιστικότητας. Έτσι, ως τοξική οικονομία που ήμασταν, πραγματική δουλοπαροικία του χρέους, ήταν επόμενο να περάσουμε δύσκολα με το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και να χρειαστούμε τεχνητή υποστήριξη σε βάθος χρόνου.

Σήμερα, από τη στιγμή που α) η διάσωση της Ελλάδας δια του μηχανισμού στήριξης αποτελεί στοίχημα για τη Ζώνη του Ευρώ (γεωπολιτική επένδυση των ισχυρών Ευρωπαϊκών δυνάμεων), και β) δεν μπορούμε να πιστολάρουμε το χρέος γιατί το πρωτογενές έλλειμμα, όσα δηλαδή χρωστάμε πάνω από τα έσοδα του Προϋπολογισμού για μισθούς, συντάξεις και άλλες δαπάνες του κράτους είναι μεγαλύτερο απ' ότι δίνουμε για τους ετήσιους τόκους, δεν υπάρχει νόημα να συζητάμε για απαλλαγή από το Μνημόνιο.

Αυτό που έχει νόημα να συζητήσουμε, και φυσικά μια τέτοια συζήτηση αφορά πρωτίστως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι:
  • η διαχείριση του μνημονίου με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Για παράδειγμα καλύτερα να έκλεινε ο ΟΣΕ που χρωστάει 10 δις ευρώ και να έμεναν μερικές χιλιάδες χρυσοπληρωμένοι υπάλληλοι στο δρόμο, παρά να πετσοκόβονται οι συντάξεις και οι μισθοί των μικρών σε όλο το φάσμα του Δημόσιου Τομέα.
  • η ανάπτυξη και η στήριξη της εργασίας. Πώς θα αναπτυχθούμε; Ποια αναπτυξιακή πολιτική έχουμε; Τι προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Πόσο γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα; Σε ποιους τομείς; Σε τι διεθνές οικονομικό περιβάλλον; Με τι κεφάλαια; Με τι μυαλά; Με ποιες επιχειρήσεις, τι μεγέθους και τι χρηματοδοτική νοοτροπία; Και φυσικά με τι κράτος και ποια Δημόσια Διοίκηση;
  • η επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς. Βλέπε ακρίβεια. Είμαστε 10% ακριβότεροι στο καλάθι της νοικοκυράς σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο σύμφωνα με πρόσφατη Έκθεση της eurostat.
  • η αναδιοργάνωση του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης με όρους παροχής καλύτερων και με χαμηλότερο κόστος υπηρεσιών
  • η απαλλαγή από το τοκογλυφικό κομμάτι του δημόσιου χρέους με κάποιου τύπου συμφωνημένη αναδιάρθρωση σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα
  • η άσκηση πίεσης προς την Ευρώπη για υιοθέτηση μιας πιο κεϋνσιανής λογικής αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης σε κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο και μακροπρόθεσμα η δημιουργία μιας δημοσιονομικής ομοσπονδίας στην ΕΕ
  • το ΜΕΤΑ το Μνημόνιο. Τι χώρα θα επιλέξουμε να φτιάξουμε μετά τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών; Θα την εκσυγχρονίσουμε με όρους σύγχρονης παραγωγικής και κοινωνικά δίκαιης οικονομίας ή θα επιτρέψουμε να τεθούν και πάλι σε λειτουργία οι ελληνικές ιδιαιτερότητες; Η λογική δηλαδή των καιροσκόπων και των ραντιέριδων που βολεύονται με το πελατειακό κράτος και τον παρεοκρατικό ελληνικό καπιταλισμό;
Αντί για απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο λοιπόν, στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως ασφυκτιούμε, καλό θα ήταν ο Πρόεδρος της ΝΔ να σκεφτεί πως φτάσαμε ως εδώ (με τέτοιες λαϊκιστικές κορώνες), ποια είναι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία σήμερα, και ακολούθως ν’ αφήσει τα συνθήματα - κόλπα και να χαράξει μια εναλλακτική πολιτική πρόταση απαντώντας πρακτικά σε δυο τρία βασικά ερωτήματα. Άλλωστε, όποιος αναζητεί εξωσυστημικές λύσεις, μπορεί να τις βρει στην αυθεντικότερη και πιο γνήσια αριστερή άποψη.

33 comments:

  1. εισαι παντα πολυ ευστοχος στις τοποθετισεις σου! σε ευχαριστω για τον κοπο που κανεις να μας θυμιζεις και καποιες προοπτικες μετα την καταιγιδα που θα περασουμε!

    ReplyDelete
  2. Το μνημόνιο θέλει αποτελέσματα. Και αυτά τα αποτελέσματα η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να τα φέρει. Το καταλαβαίνετε αυτό;

    Στο μνημόνιο δεν μιλάει για αύξηση των φόρων, αλλά για αύξηση των εσόδων από τους φόρους. Αν αυτό το κάνεις με μείωση συντελεστών ή αύξηση δεν στο λένε.

    Είναι πράγματα που όχι μόνο δεν είναι αντιφατικά αλλά απορώ και με εσάς. Τι θέλετε δηλαδή; Λαϊκισμούς του στυλ: "λεφτά υπάρχουν" για να σωθείτε;

    Όχι μόνο πρόκειται για ρεαλιστική εναλλακτική αλλά αν δεν την ακολουθήσετε θα είστε συνένοχοι με τον Παπανδρέου.

    Η ανοησία κάποτε πρέπει να τελειώσει... Αυτά που πρότεινε η Ν.Δ. ήταν εφικτά, δεν θα είχαν προκαλέσει δανειακή κρίση και δεν θα είχαν οδηγήσει εδώ. Δεν τα θέλατε όμως... θέλατε τα λεφτά. Και τώρα αντί να μάχεστε κατά της χούντας του ΠΑΣΟΚ κάνετε κριτική στην μόνη εφικτή εναλλακτική!!!

    ReplyDelete
  3. Ναι ναι αφού πρώτα τα έκανε γης μαδιάμ τώρα γνωρίζει τη λύση. Έμαθε σε πέντε μήνες αυτά που δεν έκανε τόσα χρόνια.

    ReplyDelete
  4. Τι έγινε με την σημερινή απεργία και κινητοποίηση; Είναι ευχαριστημένες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες; Πιστεύουν ότι με μία διαδήλωση και μία πορεία το μήνα θα ιδρώσει το αυτί του Γιωργάκη και της κυβέρνησης; Μήπως έχουν εκτιμήσει ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερες κινητοποιήσεις πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προχωρά στον εργασιακό μεσαίωνα χωρίς πρακτικά αντίσταση; Μήπως τελικά η πλειοψηφία των εργαζόμενων για διάφορους λόγους, (αίσθημα συνενοχής, πλύση εγκεφάλου από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, έλειψη εναλλακτικής πρότασης, απογοήτευση από την αναξιοπιστία όλου του πολιτικού κόσμου, συνδικαλιστική ηγεσία με "υπαλλήλους" της κυβέρνησης, βόλεμα μέσα από τις αμαρτίες του παρελθόντος) δεν είναι διατεθιμένη να αγωνιστεί για να μην περάσουν τα μέτρα; Μήπως τελικά τα μέτρα μας αξίζουν;

    ReplyDelete
  5. Τα λεφτά δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι άιντε βουρ από τον έναν λαϊκισμό στον άλλο.

    ReplyDelete
  6. Τα μέτρα σε κάποιους αξίζουν σε κάποιους πάλι όχι.

    ReplyDelete
  7. Ο λαϊκισμός ήταν πάντα στο ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. πριν τις εκλογές είπε την αλήθεια. Ο άλλος υποσχόταν αυξήσεις.Επίσης μέχρι 2 μήνες μετά τις εκλογές δανειζόμασταν με 1% πάνω από την Γερμανία. Μετά μίλησε ο Γιωργάκης και δημιούργησε κρίση δανεισμού για να μας πάει στο ΔΝΤ.

    Αν δεν μπορείτε να ξεχωρίζετε την αλήθεια από τα παραμύθια, τότε πράγματι, το ασφαλέστερο μέρος είναι εκεί που ήδη είστε. Αλλιώς κινδυνεύετε να χάσετε και τα λίγα που έχετε!!!

    Η τρομοκρατία του ΠΑΣΟΚ πέρασε... Ευχαριστώ Gμόσιος που το απέδειξες...

    ReplyDelete
  8. Ο Σαμαράς επενδύει στη καταστροφή της Ελλάδας,που το ίδιο το κόμμα του προκάλεσε όχι απο πολιτικά λάθη αλλά απο συνειδητή επιλογή λεηλασίας της χώρας.
    Οργανώνει στρατό πτωμοφάγων ορνέων.Κάποιοι άρχισαν ήδη να κρώζουν.Ορέγονται ένα Σεπτέμβρη γεμάτο πτώματα και τρέχουν τα σάλια τους.

    ReplyDelete
  9. Δυο ειναι τα μεγαλα προβληματα
    της Ελλαδας.
    Πολυ μεγαλο αναποτελεσματικο δημοσιο που δημιουργει χρεη
    και προβληματικος μαυραγοριτικος
    ιδιωτικος τομεας που δημιουργει
    λιγες θεσεις εργασιας ,συνηθως
    χαμηλομισθες.
    Τα κλειστα επαγγελματα ειναι ενας τριτος παραγοντας που επιβαρυνει πολυ την κατασταση.
    Φιλε vassilis που φενεται να εισαι οπαδος της ΝΔ γιατι το κομμα σου οχι μονο δεν ελυσε αυτα τα προβληματα αλλα τα επιδηνοσε;
    Η ΝΔ εχει τεραστιες ευθυνες για την κατασταση και πιστευω οτι εκλεισε ο κυκλος της.
    Μου θυμιζει κοτσαμπασηδες της Τουρκοκρατιας.
    Τριτοκοσμικη παραταξη που εδειξε
    το ανυπαρκτο εργο της.
    Ας μας πει ο Σαμαρας που θα βρει τα λεφτα να πληρωνει το τεραστιο Δημοσιο.
    Μηπως θα πληρωνει σε δραχμες;
    Η κριση χρεους θα ερχοταν ετσι κι αλλιως γι αυτο η ΝΔ εκανε τις
    εκλογες.
    Οσο για τον ΓΑΠ η ειναι ασχετος η ξερει πολυ καλα την κατασταση και κερδιζει χρονο.
    Ομως ο γαπ κληρονομησε μια τραγικη κατασταση και δεν ειχε πολλες επιλογες.
    Η ενναλακτικη ηταν να μειωσει πολυ
    τους μισθους στο δημοσιο η ακομα να κανει απολυσεις ΔΥ.
    Δεν ειναι ευκολες αποφασεις οποτε
    του δινω ελαφρυντικα.
    O Σαμαρας ας πει ξεκαθαρα τι θελει.
    Ενναλακτικα ας συμμαχισει με το ΚΚΕ

    ReplyDelete
  10. Εγώ ξέρω ότι έχει κουράσει η ιστορία του λαϊκισμού στην Ελλάδα Vassilis. Έχει αποδειχτεί αδιέξοδη και αυτοκαταστροφική. Τα ωραία τα λόγια τα μεγάλα. Καλό είναι ο Σαμαράς σαν καλός πατριώτης που είναι που είναι να υποστηρίξει καμιά μεταρρύθμιση της προκοπής. Μόνο έτσι θα σωθούμε απ' το Μνημόνιο μια ώρα αρχήτερα.

    ReplyDelete
  11. H oυσία είναι ότι βασική στρατηγική της χώρας πρέπει να είναι η το συντομότερο δυνατόν έξοδος από το μνημόνιο. Δεν γίνεται αυτό σήμερα ή αύριο, ας είναι σε 1 χρόνο σε 2, σε 3. Το ότι πρέπει να υπάρχει στρατηγική εξόδου είναι σαφές, εκτός κι αν μας αρέσει το σαδομαζοχιστικό...

    Η Ελλάδα παρά τα ελλείμματα του δημοσίου τομέα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Το γιατί επιλέχτηκε να χτυπηθεί και να θυσιαστεί η Ελλάδα στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πόλεμο, και ποιος ή ποιοι έβγαλαν (και εδώ στην Ελλάδα) τρελά κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και τα CDS είναι μια μεγαααάλη ιστορία την οπόια θα την κρίνουν κυρίως οι ιστορικοί του μέλλοντος.

    ReplyDelete
  12. To δημόσιο και ιδιωτικό χρέος συνολικά ως ποσοστό του ΑΕΠ:

    Ισλανδία
    1.189%
    Ιρλανδία
    700%
    Βρετανία
    469%
    Ισπανία
    342%
    Γαλλία
    308%
    Ιταλία
    298%
    Γερμανία
    274%
    Ελλάδα
    252%
    Καναδάς
    245%

    Πηγή: Συνδυασμός στοιχείων από Κομισιόν, McKinsey Global Institute και μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι 123% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας 239%

    ReplyDelete
  13. Η Ελλάδα, συγκριτικά, έχοντας περίπου συνολικό χρέος 252% του ΑΕΠ της, καθώς επίσης δημόσια περιουσία (ακίνητα, επιχειρήσεις) που πλησιάζει τα 350 δις € (145% του ΑΕΠ), ευρίσκεται σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση. Εν τούτοις, η πρόσφατη αξιολόγηση της ήταν ΒΒ+, γεγονός που σημαίνει ότι τοποθετείται 10 ολόκληρες θέσεις χαμηλότερα από τη Βρετανία!!!

    Συμπερασματικά λοιπόν, ο δείκτης του δημοσίου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, δεν είναι αξιόπιστος – τουλάχιστον όσον αφορά τις συγκρίσεις των κρατών μεταξύ τους, καθώς επίσης τον πραγματικό (όχι «διαχειριστικό») κίνδυνο χρεοκοπίας τους. Ακριβώς για το λόγο αυτό το χρέος, σε σχέση με το ΑΕΠ, «συμπληρώνεται» στις αξιολογήσεις από το «δείκτη» των ετήσιων ελλειμμάτων του προϋπολογισμού. Τα ελλείμματα αυτά, οι ζημίες δηλαδή, υποδηλώνουν ουσιαστικά την αδυναμία των «παγίων» περιουσιακών στοιχείων μίας χώρας (δημόσιες επιχειρήσεις, λιμάνια, αεροδρόμια κλπ) να λειτουργήσουν κερδοφόρα – όχι υποχρεωτικά, αλλά λόγω της ανεπάρκειας αυτών που τα διαχειρίζονται (management).


    Εν τούτοις, θα έπρεπε να συνυπολογίζεται στις αξιολογήσεις και ο δείκτης του ιδιωτικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, εάν θα θέλαμε να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα των μεγεθών ενός κράτους. Επίσης, τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία δαπανήθηκαν πόροι του κρατικού προϋπολογισμού, επί σειρά ετών – ενώ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κερδοφόρα, κάτω από άλλες διοικήσεις.

    Πιθανολογούμε βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται, επειδή φαίνεται να αντιτίθεται στην απαίτηση του διεθνούς κερδοσκοπικού κεφαλαίου, για πλήρες άνοιγμα και ιδιωτικοποίηση των πάντων, καθώς επίσης για ολοκληρωτική υποταγή στις δέκα εντολές του «συστήματος».

    Διαφορετικά δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε το λόγο, για τον οποίο δεν εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα ή ίδια μέθοδος, με αυτήν του ιδιωτικού – δηλαδή, αξιολόγηση στηριζόμενη σε ετήσιους κρατικούς Ισολογισμούς, στους οποίους θα καταγράφεται αναλυτικά τόσο το ενεργητικό, όσο και το παθητικό μίας χώρας, με αποσβέσεις παγίων κλπ.

    Για όσο χρονικό διάστημα κάτι τέτοιο δεν γίνεται, όταν δηλαδή δεν καταρτίζονται Ισολογισμοί κρατών, οι συγκρίσεις μεταξύ τους δεν είναι σε καμία περίπτωση «αξιόπιστες». Για παράδειγμα, πως είναι δυνατόν να αξιολογήσει κανείς μία χώρα αναπτυσσόμενη, η οποία δεν διαθέτει παρά ελάχιστα έργα υποδομής, με βάση μόνο το δημόσιο χρέος της, σε σχέση με το ΑΕΠ της; Επίσης, πως μπορεί να συγκρίνει κάποιος δύο αναπτυγμένες χώρες, με κριτήριο τον ίδιο «δείκτη», όταν η κρατική διοίκηση της μίας εκ των δύο δεν έχει απλά την ικανότητα να διαχειρισθεί σωστά (κερδοφόρα) τα περιουσιακά της στοιχεία, ενώ η άλλη δεν διαθέτει απολύτως τίποτα ή, έστω, πολύ λιγότερα;

    ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: Τα κύρια μειονεκτήματα της Ελλάδας, τα τεράστια πλεονεκτήματα της, το συνολικό χρέος επιλεγμένων χωρών, η καταλυτική σημασία του, η ανάγκη ύπαρξης κρατικών ισολογισμών και η ελληνική ιδιαιτερότητα

    ReplyDelete
  14. Από newsletter ΕΒΕΑ, 30/6:

    ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΑΓΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα θεσπιστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το τριετές πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό απάντησε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε τέτοια κίνηση. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτό είναι μια απόφαση, που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί είναι θέμα νομοτεχνικό».

    ---

    Το παραπάνω αποδεικνύει την αυξανόμενη ροπή της κυβέρνησης προς το δόγμα Πάγκαλου "αποφασίζουμε και διατάζουμε".

    Μπορεί κάποιος σπουδαγμένος σοσιαλιστής να μας εξηγήσει που προβλέπεται αυτό στο μνημόνιο ή πως κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην αύξηση εσόδων από ΦΠΑ;

    Ε ρε γιαούρτι με δημητριακά που σας χρειάζεται...

    ReplyDelete
  15. @vaggelas:

    Τα στοιχεία που παραθέτεις για το δημόσιο και ιδιωτικό έλλειμμα κρατών είναι πάρα πολύ εύστοχα. Γι' αυτό και δεν τα βλέπουμε πουθενά στα κανάλια, τα οποία έχουν πλέον εθιστεί στην οικονομική τρομολαγνεία (κάνει καλό στην τηλεθέαση).

    Η παρατήρησή σου για την ανάγκη εξόδου από το ΔΝΤ είναι περισσότερο ευχή παρά ρεαλιστική προοπτική, τουλάχιστον με την τωρινή κυβέρνηση.

    Η είσοδος στο ΔΝτ ήταν στρατηγική επιλογή του "γκαπ" από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης. Αφ' ενός γιατί δεν κατανοεί τίποτα διαφορετικό, αφ' ετέρου γιατί θέλει να εφαρμόσει σαν "καλό παιδί" οτιδήποτε του πλασάρουν ως politically correct οι εταίροι μας στην ΕΕ, αδιαφορώντας πλήρως για το κοινωνικό κόστος του οικονομικού συμμαζέματος.

    Επιπλέον, η οικονομική κρίση έχει δώσει το απαραίτητο άλλοθι σε κάθε κυβέρνηση με άκρατο κρυφο-νεοφιλελευθερισμό να πετσοκόψει κάθε κοινωνική παροχή, εργασιακό δικαίωμα και εμπόδιο στις επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο το ότι ετοιμάζεται ένα ακόμα "πακετάκι" στήριξης για τις τράπεζες και ταυτόχρονα παγώνουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή κρατικά ελεγχόμενη αγορά, αλλά από την ανάποδη.

    Η κρίση που περνάμε είναι κυρίως κρίση νοοτροπίας, κοινωνικής συνοχής και πολιτικής ξετσιπωσιάς. Αν δεν αλλάξει νοοτροπία ο κόσμος που τους ψηφίζει, όσο η κοινωνία αιμορραγεί και παρόλα αυτά δεν αντιδρά, τόσο θα τους ανοίγει η όρεξη για περισσότερο αίμα - είτε έχουμε ΔΝΤ είτε όχι.

    ReplyDelete
  16. Σχόλιο του Σ.Κασσιμάτη στην Καθημερινή

    Πλήρης εμπνεύσεως, ο Αντώνης Σαμαράς διεκτραγωδεί από το βήμα του συνεδρίου της Ν.Δ. την έκπτωση των παλιών καλών αξιών και προτύπων: «Στη θέση τους άνθησε η φτήνια του ακριβού lifestyle. Ο εξυπνακισμός που υποκατέστησε την ευφυΐα. Η αυθάδεια που υποκατέστησε την αξιοπρέπεια. Το θράσος που υποκατέστησε το θάρρος. Η εύκολη ανέλιξη που υποκατέστησε την κοινωνική διάκριση. Η άναρθρη κραυγή που υποκατέστησε τον Λόγο. Τα προνόμια που υποκατέστησαν τα δικαιώματα. Και η αλαζονεία που υποκατέστησε το δημόσιο ήθος. Ολα αυτά το ΠΑΣΟΚ τα έφερε. Το ΠΑΣΟΚ τα εμπέδωσε. Το ΠΑΣΟΚ τα υπερασπίστηκε». Σύμφωνοι. Ομως, καθώς περνούν αστραπιαία από την οθόνη του μυαλού μου οι ευγενείς μορφές του Αρη Σπηλιωτόπουλου, του Γιάννη Μανώλη, του Κώστα Μαρκόπουλου, του Μάκη Γιακουμάτου και άλλων, διερωτώμαι τι έκανε ακριβώς η Ν.Δ. ενόσω συνέβαιναν αυτές οι αλλαγές. «Εμείς άλλοτε τα πολεμήσαμε, άλλοτε τα αποδεχθήκαμε ή τα ανεχθήκαμε -και πολύ κακώς κάναμε- κι άλλοτε προσπαθήσαμε να τα αλλάξουμε...», ήταν η εξήγηση του προέδρου της Ν.Δ. σε ντροπαλό ύφος. Ωστόσο, αυτό δεν τον εμποδίζει, παρακάτω στην ομιλία του, να κομπάσει για το βάθος της αυτοκριτικής που πέτυχε η Ν.Δ.: «Πρωτοστατούμε όμως στη Νέα Μεταπολίτευση γιατί κάναμε και την αυτοκριτική για τα σφάλματά μας. Ποτέ κόμμα δεν έκανε τόσο βαθιά και τολμηρή αυτοκριτική όσο η Ν.Δ. τους τελευταίους μήνες». Τι μου λέτε! Σοβαρά; Σκοπός της αυτοκριτικής δεν είναι η αυτομαστίγωση. Δεν γίνεται ούτε για τον προσωπικό ηθικό εξαγνισμό ούτε για την ικανοποίηση του όχλου. Σκοπός της αυτοκριτικής είναι η καλύτερη κατανόηση της πορείας. Φαίνεται ότι ο Αντ. Σαμαράς πιστεύει (ή θέλει τους άλλους να το πιστέψουν...) ότι αυτοκριτική είναι η ρηχή ανάλυση του ΠΑΣΟΚ ως πολιτισμικού φαινομένου, σε συνδυασμό με το βαρετό κρυφτούλι, που παίχτηκε επί μήνες, με τις φήμες και τις διαρροές για τα ανεπιθύμητα «βαρίδια», χωρίς ποτέ να δοθεί στη δημοσιότητα από το κόμμα ένα συγκροτημένο κείμενο για τα αίτια της αποτυχίας της «Νέας Διακυβέρνησης». Εφόσον είναι έτσι, τότε πολύ κακώς δεν περιέλαβε στον κατάλογο των εκπτώσεων και το ότι, στον πολιτικό λόγο, οι λέξεις έχουν χάσει πλέον τη σημασία τους...

    ReplyDelete
  17. vaggela συμφωνώ με πολλές επισημάνσεις σου απλά δεν τις υιοθετώ σαν βασική εξήγηση της πηγής του ελληνικού προβλήματος που δεν είναι ούτε οι κερδοσκόποι, ούτε οι διεθνείς συσχετισμοί. Η Ελλάδα έφαγε επίθεση και είναι εκεί που είναι γιατί ήταν ο αδύναμος κρίκος της ΟΝΕ και γιατί η ίδια φρόντισε να κάνει πάρτυ όλα αυτά τα χρόνια επιτρέποντας σε κάποιους να είναι καθαρίστριες των 50 χιλιάδων ευρώ ετησίως στον ΟΣΕ και σε άλλους να σου μπαίνουν με το έτσι θέλω συναίτεροι στη δουλειά σου βλέπε νομαρχιακούς υπάλληλους που βγάζουν άδειες και μιζάρονται κοκ. Το ότι έχουμε μικρό ιδιωτικό χρέος είναι θετικό το ότι έχουμε όλα τ' άλλα δείχνει αναξιοπιστία και αυτό πληρώνουμε σήμερα.

    ReplyDelete
  18. @gmosios:

    Μόλις το άκουσα στο ραδιόφωνο, υπάρχει ΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑΣ στον ΕΘΕΛ, οι άνθρωποι πήγαν να πάρουν το μισθό τους και δεν βρήκαν τίποτα. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αύριο να μην κυκλοφορήσουν λεωφορεία στην Αθήνα. Η διοίκηση της ΕΘΕΛ και ο Σηφουνάκης εξαφανισμένοι.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε πως υποψιάζεται τεχνητή "αδυναμία πληρωμής", ώστε η ΕΘΕΛ να βαρέσει και αυτή κανόνι και να έχει την τύχη της Ολυμπιακής (ιδιωτικοποίηση).

    Πάλι οι καθαρίστριες φταίνε και εδώ; Πάλι θα ψάξουμε να βρούμε κάποιον να δείξουμε με το δάχτυλο, αντί να μουτζώσουμε αυτούς που το αξίζουν;

    ReplyDelete
  19. "Μόλις το άκουσα στο ραδιόφωνο"

    Στο vouvouzela radio.Το μόνο έγκυρο.

    ReplyDelete
  20. "Ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε πως υποψιάζεται τεχνητή "αδυναμία πληρωμής"

    Απλά το υποψιάζεται;Δεν είναι δυνατόν.Τόσο ηλίθιος είναι; Τώρα θα μου πείς πρόεδρος είναι.Επρεπε να πεί και κάτι για τους κοπροχάφτες.

    ReplyDelete
  21. "Ε ρε γιαούρτι με δημητριακά που σας χρειάζεται..."

    Περίεργος συνδυασμός.Ενα δυσκοιλιοτικό και ένα ευκοιλιοτικό μαζί.Το ένα εξουδετερώνει το άλλο.Ετσι δεν τιμωρείς κανένα.Βαλτός του "Συστήματος" είσαι;

    ReplyDelete
  22. Jaga,άλλαξε συνταγή.Εκτός και αν είσαι τσάτσα του Συστήματος.

    ReplyDelete
  23. @normad:

    Μέχρι και ο Πρετεντέρης(!!!) έχει καταλάβει αυτά που εσύ αδυνατείς να κατανοήσεις. Ακόμα και οι πιο φιλελεύθεροι εκ των φιλελευθέρων τα χώνουν πλέον στην κυβέρνηση για πολιτική ξετσιπωσιά.

    Το "vouvouzela radio" που λες ήταν το ΘΕΜΑ, όπου βγήκε και μίλησε ο ίδιος. Λίγο αργότερα το άκουσα και στο ΣΚΑΪ. Τελικά ο Σηφουνάκης φαίνεται ότι τα μάζεψε, χωρίς να παραλείψει να κατηγορήσει φυσικά τη χθεσινή απεργία για την καθυστέρηση πληρωμών (που έπρεπε να βρίσκονται στη θέση τους ήδη από Παρασκευή):
    http://tinyurl.com/38prd9n

    Αντί να ασχολείσαι με το να σχολιάζεις τι γράφω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος εδώ μέσα, καλύτερα άνοιξε τα μάτια σου και δες τι συμβαίνει γύρω σου. Εκτός αν είσαι KAI εσύ εισοδηματίας εκτός Ελλάδας, οπότε δικαιολογείται η άγνοιά σου.

    ReplyDelete
  24. Φιλε vaggela.
    H Αργεντινη χρεοκοπησε με 62% χρεος ως ποσοστο του ΑΕΠ.
    Δεν μπορουσε απλα να αποπληρωνει το χρεος της.
    Η Γερμανια με 274% χρεος μπορει να αποπληρωνει το χρεος της.
    Ειναι δηλαδη θεμα αξιοπιστιας.
    Αυτοι που δανειζουν δεν ειναι βλακες.
    Και η Ελλαδα και η Αργεντινη
    οδηγηθηκαν στο γκρεμο εξαιτιας
    του οτι θεωρηθηκαν αναξιοπιστες
    και του οτι δεν παρηγαγαν ανταγωνιστικα προιοντα(Ειδικα η Ελλαδα)
    Η Ελλαδα εχει ενα δημοσιο τομεα
    που απλα δεν τον αντεχει.
    Ασε που δεν εχουμε κρατος προνοιας αλλα κρατος διορισμων
    και παραγωγης ΔΥ.
    Μην βλεπετε παντου συνωμοσιες.
    Τα πραγματα ειναι απλα , η Ελλαδα
    δεν παραγει και εχει τεραστιο και αναποτελεσματικο δημοσιο.
    Τις ευθυνες τις εχουν τα κομματα που κυβερνησαν και εταζαν διορισμους αντι να δημιουργησουν
    σοβαρο ιδιωτικο τομεα και ευνομια.
    Δεν φταινε ουτε εβραιοι ουτε ιεχωβαδες ουτε εξωγηινοι.
    Υπαρχουν αιτια και αποτελεσματα.
    Υπαρχει καποιος που εχει χρεη αλλα βγαζει πολλα λεφτα και μπορει να τα αποπληρωνει
    Υπαρχει και ενας ζητιανος που δεν εχει χρεη.
    Εσεις ποιον θα δανειζατε;

    ReplyDelete
  25. Η οσο το δυνατον γρηγορότερη αποδεσμευση απο το ΔΝΤ πρεπει να είναι το ζητούμενο.
    Παρουσιάζουν μερικοί το μνημόνιο σαν μια ευκαιρία για να αλλάξουν τα πράγματα στην Ελλάδα προς το καλύτερο.
    Όμως η μεχρι σημερα δραση του ΔΝΤ σε άλλες χώρες αλλά και οι επιλογές του για την
    δικιά μας -με την γενικευμένη μειωση μισθων και συντάξεων και τις δυσμενείς ρυθμίσεις
    για τους εργαζομενους - καθόλου δεν εγγυόνται κατι τέτοιο. Αν τα μέτρα αυτά επιτύχουν
    θα έχουμε "κατορθώσει" το 2014 να έχουμε χρεος ίσο με το 150% του ΑΕΠ.
    Θα έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας.
    Πετυχαίνουν όμως αυτά τα μέτρα ; Αν ισχυει π.χ αυτό που διάβασα ,οτι οι εισπράξεις απο
    τον φορο καπνού βαίνουν μειουμενες σε σχεση με περυσι και σε καμία περίπτωση
    δεν θα αποδώσουν επιπλέον 1,2 δις δύο πράγματα μπορουν να συμβαίνουν .
    Η οι Ελληνες έκοψαν το κάπνισμα , ή θεριεύει το λαθρεμπόριο. Σε κάθε περίπτωση το κράτος
    θα εισπράξει λιγότερα και οι εναπομείνασες καπνοβιομηχανίες θα κλείσουν.
    ¨Εχει δίκηο λοιπόν ο Σαμαράς να επιδιωκει η οικονομια να σταθεί το γρηγορότερο στα πόδια της
    ,έχει κανει και προτασεις για να βγεί η οικονομια απο τον φαύλο κύκλο της ύφεσης-
    το θεμα είναι αν έχει το πολιτικό προσωπικό στο κομμα του για να τα εφαρμόσει αυτά .
    Οσο για το ΠΑΣΟΚ,ήταν και παραμένει ένα κομμα βουλιμικό για την εξουσια ,
    που δεν το νοιάζει τι θα πεί αρκει να την κατακτήσει, εξου και ο απίστευτος
    και αχρειαστος λαικισμός του "λεφτά υπάρχουν". Οσο για τις ιντερνετικές αξιοκρατικές
    επιλογές στελεχών , εχουν καταντήσει ανέκδοτο και μεταξυ των Πασόκων.
    Βολεύεται επικοινωνιακά με τον μπαμπουλα της τροικας -εμεις δεν φταίμε η τροικα
    μας τα ζήτησε όπως λεει και ο Λοβέρδος που ξημεροβραδυάζεται στα κανάλια -
    και δεν κοιτάζει τι είναι απαραίτητο να γίνει αλλά τι μπορεί να διαχειριστει επικοινωνιακα
    ευκολότερα.Π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ήταν μια απάτη όπως έδειξε και
    το νομοσχεδιο για τις δημοσιες μεταφορές.Ακομα και τωρα κλεινει το ματι στις συντεχνίες
    π.χ. την μειωση της επιδότησης των υπερβολικών συντάξεων της ΔΕΗ θα τις καλυψει η ίδια
    η ΔΕΗ. Πως μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σ΄αυτή την κυβέρνηση;

    ReplyDelete
  26. johnnie bravo

    Να βιαστεί λίγο ο Σμαράς να πάρει τη κυβέρνηση πρίν το Σεπτέμβριο γιατί τότε σχεδιάζουν να το κάνουν άλλοι.Να πάει στην Επίδαυρο τώρα που έχει αφιέρωμα στον Αριστοφάνη και να συμμετέχει στις "Εκκλησιάζουσες".
    Ιούλιος απο Αύριο.Ολες οι ελαφρότητες συγχωρούνται.

    ReplyDelete
  27. "-εμεις δεν φταίμε η τροικα
    μας τα ζήτησε όπως λεει και ο Λοβέρδος..."

    To μνημονιο λογικα λεει, κοψτε 1 δις απο την υγεια πχ. Αφου δεν μπορουν, δεν θελουν(;) να πιασουν την διαφθορα κοβουν τις συνταξεις. Και αυτο θα πρεπει να γινεται σε ολους τους τομεις. Μου φαινεται οτι οι δυσκολιες ειναι αξεπεραστες.

    ReplyDelete
  28. Vaggela

    to kryfo xreos tis Elladas an symperilabeis ta tameia, ta nosokomeia, tis DEKO, ton OSE kok pianei sxedon to 1 tris eyro. Ta noumera apo mona toys de lene tipota an den deis ti metratai se kathe noumero gia kathe xora. Stin Ellada bebaia yparxei ki ena akoma megalo problima, ayto tis aksiopistias / egkyrotitas ton megethon. Yparxei dld endexomeno to pragmatiko xreos na einai akoma megalytero.

    Mesa apo to mnimonio siga siga ola ta parapano tha bgoun sto fos kai tha metrithoun. to mnimonio epibalei metarithmiseis pou eprepe na eixan ginei stin Ellada edo kai xronia, me ligotero aima an eixan ginei se periodous anaptiksis kai katanemimena diaxronika.

    To mnimonio eggyatai tin efarmogi tous kai ti sotiria tis xoras apo tin apolyti katastrofi.

    Kamia xora den exei stoxo na parameinei stin kidemonia tou DNT. Alla tha prepei na to katalaboume oti to DNT de feygei oute se 3 oute se 4 xronia. Gia 10 xronia me ton ena i ton allo tropo edo tha einai kai tha frontizei gia tin prosarmogi tis xoras stis apaitiseis tis ONE, tin apopliromi ton ofeilon tis kai ti statheropoiisi tis oikonomias tis. Kairos na prosarmostoume. Outos i allos emeis oi neoi den exoume tipota na xasoume apo ayti tin istoria, mono na kerdisoume.

    ReplyDelete
  29. "Το εμείς δεν φταίμε, φταίνε οι άλλοι" που χρησιμοποιείται ως επιχείρημα από την κυβέρνηση είναι τραγικό. Καταρχάς αποστασιοποιείται η κυβέρνηση από την έννοια της μεταρρύθμισης. Δεν τη θέλαμε μας την επέβαλαν. Κατά δεύτερον, με έμεσο τρόπο ταυτίζει τις κοινωνικά άδικες ταμειακού τύπου περικοπές (πχ μείωση σύνταξης χαμηλοσυνταξιούχου) με τις ουσιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές που τόσο για λόγους βιωσιμότητας όσο και κοινωνικής και γενεακής δικαιοσύνης έπρεπε να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν εδώ και χρόνια (πχ νέο ασφαλιστικό με βασική και ανταποδοτική σύνταξη).

    ReplyDelete
  30. Σχετικά με Απαλλαγή από Μνημόνιο.

    Εάν δεν υπάρξει μια συγκροτημένη πανευρωπαϊκή πολιτική αναδιάρθρωσης των χρεών των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών (ευρωσεισάχθεια) με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, όπου μέρος ουσιαστικά του κόστους των μεταρρυθμίσεων θα αναλάβουν και οι επιπόλαιοι δανειστές και όχι απλά η ΕΚΤ, τότε είναι μη ρεαλιστικό να μιλάμε για απαλλαγή από το μνημόνιο και άλλα τέτοια πολύ όμορφα πλην όμως πολύ ακαδημαϊκά πράγματα. Εκτός και αν μας σώσει η Κίνα αγοράζοντας το χρέος.

    Δεδομένης της κατάστασης μπορούμε να μιλάμε για διαφορετική ερμηνεία του μνημονίου και εναλλακτικά μέτρα απ' ορισμένα που λαμβάνονται σήμερα, διότι στην τελική το μνημόνιο δεν σου επιβάλει να φτιάξεις τη γενιά των 500 ευρώ για να είσαι πιο ανταγωνιστικός ή να μην τσακίσεις τη διαφθορά στην υγεία όπως λέει παραπάνω ένας συνομιλητής, απλά σου λέει ότι έχεις πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και σπατάλης και πρέπει να το λύσεις. Πώς; Δικό σου θέμα.

    Το ρεαλιστικό συνεπώς πολιτικό ερώτημα για ένα κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ αυτή τη στιγμή είναι: υπάρχει εναλλακτική λύση και εναλλακτικά μέτρα εντός του μνημονίου; Αν δεν υπάρχει και πρέπει πάση θυσία να απαλλαγούμε απ' αυτό με ό,τι αυτό συνεπάγεται τότε καλώς ή κακώς μάλλον τα λέει καλύτερα η Αριστερά.

    ReplyDelete
  31. Την ώρα που εμείς ξύνουμε τις πληγές μας, οι ξένοι επενδυτές,οι πραγματικοί επενδυτές,άρχισαν να ετοιμάζονται να συμμετέχουν στο επικείμενο επενδυτικό μπούμ της Ελλάδας.
    Ας μην είμαστε κυνηγοί αρνητικών ειδήσεων που τις μεγαλοποιούμε για να εξασφαλίζουμε καλή θέση στην άγονη συζήτηση στην οποία παρασύρθηκε και το μπλόγκ της "G700".
    Τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν γραμμικά, με βάση τις περιορισμένες πληροφορίες της καθημερινής ατζέντας των μισοκακόμοιρων μεντιανθρώπων. Υπάρχει μια δυναμική ανατροπών που θα ξαφνιάσει όλους όσους αναμένουν εκατόμβες αίματος απο το ερχόμενο Φθινόπωρο.
    Η ορμή των εξελίξεων είναι τέτοια που δεν αναστρέφεται.

    ReplyDelete
  32. Παρμενίδη, σαφώς οι ξένοι επενδυτές δε μπορούν να περιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Φαίνεται κι απ' το χρηματιστήριο άλλωστε.

    Επίσης θα ήθελα κάποιος να μας εξηγήσει πως γίνεται η κυβέρνηση να θέλει να περάσει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με νόμο. Από πότε το κράτος καθορίζει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα; Εεε, τότε παύει να είναι ιδιωτικός τομέας, και το κράτος ελέγχει τα πάντα.

    Και για να μην ξεχνιόμαστε. Οι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να αποτελούν το 1/3 του εργατικού δυναμικού, και εξακολουθούν να παίρνουν τριπλάσιους μισθούς απ' αυτούς του ιδιωτικού τομέα.

    'Ετσι για να θυμόμαστε οτι σ' αυτή τη χώρα κάποιοι είναι πιο ίσοι από κάποιους άλλους.

    ReplyDelete
  33. Φιλε jim slip ειναι ξεκαθαρο ,
    οτι η κυβερνηση προσπαθει να υπερασπισει τα προνομια των ΔΥ.
    Ετσι παγωνει τους μισθους των ΙΥ
    σε πρωτη φαση και δεν αποκλειεται
    να τους μειωσει το επομενο διαστημα.
    Τα δανεια του ΔΝΤ πανε κατευθειαν
    στα χρεη του δημοσιου και σε μισθους ΔΥ.
    Αντι να εχουμε βοηθηματα στα φτωχα στρωματα που υποφερουν
    η κυβερνηση επιμενει να διατηρει τα προνομια των ΔΥ γιατι στηριζεται στις ψηφους των ΔΥ.
    Πρωσοπικα ειμαι απαισιοδοξος
    για την πορεια της χωρας και φοβαμαι οτι τα χειροτερα ερχονται.
    Δεν βλεπω τον τροπο με τον οποιο θα αντιμετωπιστουν τα χρεη και οι αναγκες του δημοσιου.
    Και τα λεφτα του ΔΝΤ καποτε θα τελειωσουν....

    ReplyDelete