Wednesday, June 2, 2010

Το ξεδόντιασμα των βαμπίρ

Όταν πριν από τριάμισι χρόνια οι πάντες ασχολούνταν με τη γενιά του 16 και την άποψη ότι δεν πρέπει ν' αλλάξει τίποτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια άλλη γενιά, η γενιά των 700 ευρώ, επιχείρησε μέσω του blog της G700 να επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες των νέων. Με αφορμή την απόπειρα του Προέδρου της ΟΚΕ κυρίου Αναλυτή ν' αλλάξει το ασφαλιστικό, διαχωρίζοντας τους ασφαλισμένους για πολλοστή φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία σε παλιούς και νέους, είχαμε ισχυριστεί ότι η δημοκρατική πλειοψηφία δεν μπορεί να διαφυλάσσει το επίπεδο προστασίας μόνο των ηλικιών που ασκούν εξουσία, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους στο περιθώριο. Ταυτόχρονα, είχαμε επισημάνει ότι, όπως η διεγενεακή ανισότητα πλήττεται όταν το βάρος των μεταρρυθμίσεων μεταφέρεται στους νέους και τις επόμενες γενιές, το ίδιο επίσης συμβαίνει όταν δεν λαμβάνεται κανένα μεταρρυθμιστικό μέτρο, με αποτέλεσμα να διογκώνονται τα ελλείμματα από τη σημερινή λειτουργία του ασφαλιστικού.

Είχαμε ως εκ τούτου επισημάνει ότι η ανανέωση του συμβολαίου των γενεών στο πλαίσιο του ασφαλιστικού συστήματος επιβάλλει την αλλαγή του μοντέλου ασφάλισης, προτιμότερα σε μικτό. Με έναν πυλώνα βασικής σύνταξης προκαθορισμένων παροχών και έναν πυλώνα ανταποδοτικής σύνταξης προκαθορισμένων εισφορών κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα (πραγματικού ή νοητού αυτό ήταν ζήτημα τεχνικής διευθέτησης). Η μετάβαση θα έπρεπε να γίνει σταδιακά και να ακουμπήσει όλους όσους ήταν στην εργασία, ηλικίας από 55 ετών και κάτω.

Προφανώς, δεν εισακουστήκαμε. Τα βαμπίρ, όπως αποκαλούμε τη γενιά των baby boomers δανειζόμενοι τον όρο από το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη "Βαμπίρ και Κανίβαλοι", θέλησαν εύλογα να συνεχίσουν ανενόχλητα να πίνουν το αίμα των ηλικιωμένων με τις συντάξεις πείνας, των νέων και των μελλοντικών γενεών με το δύσκολο εργασιακό παρόν και το ακόμα πιο αβέβαιο ασφαλιστικό μέλλον. Έδωσαν ως εκ τούτου μάχες οπισθοφυλακής για να συνεχίσουν να βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, με ποσοστά αναπλήρωσης που ενίοτε ξεπερνούσαν το 100% του μισθού, αμειβόμενοι από έναν κυκεώνα ταμείων βουτηγμένων μέσα στην κακοδιαχείριση και εξαντλημένων οικονομικά από τη διαβρωτική επίδραση της πληθυσμιακής γήρανσης.

Η επερχόμενη γενεακή καταιγίδα που περιμέναμε με βάση τα παραπάνω, δεν ήρθε ποτέ. Συνεχίστηκε όμως απρόσκοπτα το ξεκλήρισμα των κανίβαλων που ακολούθως οδήγησε στο γονάτισμα του συστήματος συντάξεων. Στη δημογραφική παράμετρο της κρίσης, δηλαδή τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού με αποτέλεσμα σε κάθε συνταξιούχο να αναλογούν κατά μέσο όρο 1,7 εργαζόμενοι, ήρθε να προστεθεί η δημοσιονομική. Τον Οκτώβριο του 2009, μήνας κατά τον οποίο μάθαμε ότι δεν υπάρχει σάλιο, το σύστημα χρειάστηκε 2,4 δις ευρώ πρόσθετης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις ως το Δεκέμβριο του 2009 για συντάξεις και δώρο εορτών. Και αν δεν σας φαίνεται μεγάλο το νούμερο, τότε φανταστείτε ότι μόνο ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο που μας ζήτησε μετά από ένα μήνα το ΔΝΤ να κόψουμε, κοστίζει περί τα 1,2 δις ευρώ.

Με το γονάτισμα, όμως, του συνταξιοδοτικού, ξεκίνησε και το ξεδόντιασμα των βαμπίρ. Η ίδια η πραγματικότητα κανιβάλισε με τον πιο σκληρό και ασάλιωτο τρόπο τη γενιά των χρυσών αλεξιπτωτιστών που δεν ήθελε αλλαγές. Με:
1. εισαγωγή ενός ενιαίου ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993,
2. αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών που υπηρετούν στο δημόσιο στα 65 χρόνια, μέχρι το 2013
3. ενίσχυση της σχέσης εισφορών που καταβάλλονται και των παροχών που λαμβάνονται
4. υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου
5. περιορισμό του μέσου ετήσιου ποσοστού συσσώρευσης στο 1,2% για βασική και ανταποδοτική σύνταξη.
6. εισαγωγή ενός αυτόματου μηχανισμού προσαρμογής που να αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης ανάλογα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη συνταξιοδότηση
7. αύξηση της ελάχιστης ανταποδοτικής περιόδου για συνταξιοδότηση από 37 σε 40 έτη, έως το 2015
8. περιορισμό της πρόσβασης στην πρόωρη συνταξιοδότηση στα 60 έτη, από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζόμενων σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, και εκείνων με 40 χρόνια εισφορών
9. αναθεώρηση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων, με την εισαγωγή αυστηρότερων όρων και τακτική επανεξέταση
10. μείωση των συνταξιοδοτικών παροχών κατά 6% ετησίως, για τα άτομα που συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών, με περίοδο συνεισφορών μικρότερη των 40 ετών
11. καμία ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993
12. σημαντικές περικοπές της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10)
13. εισαγωγή ενός εγγυημένου εισοδήματος βασισμένου σε εισοδηματικά κριτήρια για τους ηλικιωμένους πάνω από τα 65
14. μείωση του αριθμού των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3 (χωρίς εξαιρέσεις, λένε οι επιτηρητές)
15. μείωση του ανώτατου ορίου στις συντάξεις.

Πολλά από τα παραπάνω, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός στη χορήγηση αναπηρικών συντάξεων, η μείωση του αριθμού των ταμείων, η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο, η εναρμόνιση του καθεστώτος των ασφαλισμένων προ του 1993 με τους μεταγενέστερους κ.α., είναι εντελώς αυτονόητες ρυθμίσεις κι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας λογικής ισότητας ανάμεσα στους ασφαλισμένους, ενώ αντικατοπτρίζουν επίσης μια λογική ότι θέλουμε να είμαστε κοινωνία εργαζομένων και όχι συνταξιούχων.

Κάποια άλλα, όμως, όπως για παράδειγμα η 40ετία και το σκληρό αναλογικό σύστημα ανταποδοτικότητας με το 48% αναπλήρωση που μας επιβάλλεται εκ των άνω, θα μπορούσαν και έπρεπε να έχουν αποφευχθεί. Αυτές, δυστυχώς, είναι ρυθμίσεις που οδηγούν τη γενιά μας σε ασφαλιστική γενοκτονία. Ας τολμήσουμε γι' αυτό το άλμα σε ένα αμιγώς μικτό ασφαλιστικό σύστημα. Να πάρουμε την τύχη των αποταμιεύσεων στα χέρια μας. Τα βαμπίρ δεν δαγκώνουν πια.

25 comments:

  1. Γενικά υπάρχει τεράστια ανασφάλεια σχετικά με το ασφαλιστικό...Εμείς οι νέοι δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν οι αλλαγές είναι προς το καλό της γενιάς μας ή το αντίθετο.

    Πιστεύω ότι πιο άμεσα αποτελέσματα έχει η δημιουργία συλλογικής αγοραστικής συνείδησης, κάτι που είναι πολύ ισχυρή στις Η.Π.Α. Κοιτάξτε και εδώ για το αντίστοιχο ελληνικό site.

    http://www.livemycity.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=74

    ReplyDelete
  2. "Τον Οκτώβριο του 2009, μήνας κατά τον οποίο μάθαμε ότι δεν υπάρχει σάλιο, [...]...

    ...ενώ είχαμε πιστέψει ότι "λεφτά υπάρχουν!".

    Τί έγινε ρε παιδιά; Το δεύτερο σκέλος της πρότασης γιατί το "φάγατε";

    Το έχετε ακούσει το γηπεδικό σύνθημα;

    Όσο νυχτώνει... κ.λπ., κ.λπ.

    Άντε... και εις άλλα με υγεία (και 360 ευρώ για σύνταξη)!...

    ReplyDelete
  3. LeftG700

    Από ότι ξέρω σύντροφε, η Αλέκα, το μόνο στο οποίο συμφωνεί μέ το ΠΑΣΟΚ είναι στο ότι "χρήματα υπάρχουν".Αρα είσαι εκτός γραμμής.Πρόσεχε.

    ReplyDelete
  4. Στην Ελλαδα εκπορνευτηκαν συνηδησεις για μια θεση στο δημοσιο η για την εξυπηρετηση
    κλαδικων συμφεροντων .Η εξαγορα
    ψηφων μεσω του διαιρει και βασιλευε κυριαρχουσε.
    Τι κι αν πεινουσαν συνανθρωποι μας
    συνταξιουχοι.Ας παρω εγω των ΔΕΚΟ
    η της εφοριας παχυλη συνταξη
    κι ας πεθανει ο αλλος.
    Δουλευε καποιος συνανθρωπος μας ανασφαλιστος υπο εξευτελιστικες συνθηκες .Σκασιλα μου, ας βολευτω στο δημοσιο εγω κι ας πεθανει αλλος .
    Τωρα η Ελλαδαρα καταντησε ζητιανα
    κουρελου που εκλιπαρει ΔΝΤ και Μερκελ για βοηθεια λες και ειναι
    η Αιτη.
    Εκει καταντουν οι λαοι που διαπρατουν υβρη.
    Προηγειται η πνευματικη και ηθικη καταρρευση , η εκπορνευση
    και υστερα η οικονομικη.
    Και το Ελληνικο δραμα συνεχιζεται......

    ReplyDelete
  5. Μια παραμετρος που δεν λαμβάνετε υπ'όψη είναι το υπόλοιπο εργασιακό προσδόκιμο.
    Έτσι δεν είναι ομοίως δίκαιο οι όποιες αλλαγές να περιλάβουν και τους 20άρηδες και τους 55άρηδες.
    Διότι πολύ απλά οι δεύτεροι πλήττονται περισσότερο.
    Ενα απλό παράδειγμα: ο 25άρης ξέρει ότι θα πάρει σύνταξη 48% κι έχει 40 εργασιακά έτη μπροστά του να κάνει το όποιο κουμάντο.
    Ο 55άρης δεν προλαβαίνει να "απορροφήσει" τις αρνητικές συνέπειες της αλλαγής.

    Δεν εκφράζω θέση υπέρ ή κατά των μέτρων αλλά το ζήτημα ότι πρέπει να υπάρχει και αναλογικότητα όσον αφορά το ισοδύναμο αποτέλεσμα ανάμεσα στις διαφορετικές ομάδες πληθυσμού.

    ReplyDelete
  6. SER ζητας πολλα .Σιγα μην ασχοληθουμε με τους 55 ετων
    ας φαει απο το συσσιτιο της ενοριας του.Οσο για τη συνταξη μην αγχωνεστε.Του ιδιωτικου τομεα μαλλον δε θα παρετε ποτε
    (καποτε η ζωη τελειωνει).
    Τωρα για τους ΔΥ δεν ξερω.
    Καποιο κολπο θα σκεφτουν οι
    πολιτικοι.

    ReplyDelete
  7. Nαι αλλά οι 55ρηδες σε γενικές γραμμές έχουν εξασφαλιστεί με μικροδιορθώσεις στο παλιό καθεστώς αναπλήρωσης εκτός και αν καταλαβαίνω λάθος.

    ReplyDelete
  8. 55ηδες; Κακό ψόφο νάχουν!

    ReplyDelete
  9. 55αρης που εμεινε εκτος δημοσιου
    μαλλον looser και φουκαριαρης θα
    ειναι.
    Αχ Θεε μου νοσταλγω τα 80s
    με τον Αντρεα τον Κουτσογιωργα
    τα Τσοβολα δωστα ολα, τους διορισμους.....
    Θα θελα να γνωρισω 55αρη που δεν εγινε δημοσιος απο περιεργεια
    δηλαδη, γιατι ειμαι -αντα
    και εχω δει ολο κι ολο 2 Ελληνες
    ιδιωτικους υπαλληλους στη ζωη μου!

    ReplyDelete
  10. Εξαιρείται η Ξενογιανακοπούλου.Επειδή εμβολιάστηκε κατα της γρίππης των χοίρων τηλεοπτικώς.Είναι η πιό σημαντική της συνεισφορά στο κυβερνητικό έργο.

    ReplyDelete
  11. Ευστρατιος
    "Θα θελα να γνωρισω 55αρη που δεν εγινε δημοσιος απο περιεργεια
    δηλαδη"

    Το μπατζανάκη του Σαμαρά,το Σεκερη.Απο το κακό του που δεν μπορούσε να βρεί μέσο να μπεί στο δημόσιο πήγε στη Ζημενς.Μόνο εκεί είχε πρόσβαση ο Σαμαράς εκείνη τη περίοδο.Τον είχε εκτοπίσει απο το δημόσιο ο Μητσοτάκης.Αλλά άμα έχεις μπάρμπα στη κορώνη και είσαι και Καλαματιανός δεν σε χάνει ο Θεός,που αγαπούσε,την εποχή εκείνη, ιδιαίτερα τα μικρά κεντροδεξιά κόμματα.

    ReplyDelete
  12. Aχ καλε normad μη λες κακιες!

    ReplyDelete
  13. Ευσράτιε, εκσυγχρονίσου.Εμεινες στην εποχή της βαλίτσας.Mails, Ευσράτιε, mails.

    ReplyDelete
  14. Γελαω πολυ γιατι ηρθε η ωρα
    και των δημοσιων να βγουν στους
    δρομους να φωναξουν ,και οχι
    μονο τα κακομαθημενα παλιοπαιδα.
    Ε βρε αδερφε οι δημοσιοι ειχαν
    μια αλλη ποιοτητα!
    Οι ιδιωτικοι ανεκαθεν συνηθως
    ηταν για τα μπαζα.
    Η αξεχαστη ΕΡΕ εστειλε εξω το μισο
    πλυθησμο, ο Αντρεας κρατικοποιησε
    τους υπολοιπους και τωρα κοιταμε
    με δεος.....
    Τωρα οσοι δε προλαβαν να διοριστουν ε, ας προσεχαν!

    ReplyDelete
  15. Ευστράτιε καλά τα γράφεις, αλλα ξεχνάς οτι οι λαοί έχουν τις ηγεσίες που τους αξίζουν.
    Εαν είμασταν ΣΟΒΑΡΗ χωρα και οχι Αφρικανικό καραγκιοζιλίκι, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν θα κατάφερνε οχι πρωθυπουργός, αλλα ουτε σκουπιδιάρης να γίνει.

    80's, η δεκαετία ορόσημο, μια εποχή οπου ο Στάθης Ψάλτης θεωρούταν "ποιοτικός καλλιτέχνης" απο την "κοινή γνώμη", οπότε τι να περιμένει κανείς. Κουτσόγιωργες, Τσοβόλες και άλλα καραγκιοζιλίκια, τα οποία κατατάσουν το τρελλάς εκεί που του αξίζει, σε 4κοσμικό επίπεδο.

    Μια χώρα οι πολίτες της οποίας θεωρούν αυτονόητο οτι μια εργασία - αραλίκι καθαρά γραφειοκρατικού χαρακτήρα (η οποία δεν παράγει αλλά απορροφά πλούτο) μηδενικού ρίσκου και μειωμένης προσπάθειας (μηδενικής καλύτερα), είναι λογικό (!) να έχει προσδοκώμενο εισόδημα μεγαλύτερο (!) απο την παραγωγική, επίπονη και ριψοκίνδυνη εργασία του Ιδιωτικού Τομέα.

    Απο κει και πέρα τι να λέμε... Άντε γρήγορα να μας ξεπεράσουν και οι Βαλτικές (χμ, Βαλκανικές βάλτε καλύτερα) χώρες σε αναπτυξιακό και βοιοτικό επίπεδο. Ηδη αρχίζουν να είναι ανταγωνιστικές οικονομίες και αναπτύσσονται με αλματώδεις ρυθμούς.

    Εμείς οι πάνσοφοι Έλληνες, θα υπολογίζουμε τα μόρια, πόσα μόρια, ποσα χαρτιά, ποσα πιστοποιητικά μπας και...

    Και στο κατω κάτω εδω που τα λέμε, οποιος δουλευει στην Ελλάδα δεν αμείβεται, οπότε ΓΙΑΤΙ να δουλεύει κανείς? Αφου η κονόμα είναι στο κράτος...
    Όταν ένας κλητήρας του Δημοσίου τσεπώνει 3πλάσιες αποδοχές από εναν σκληρά εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, γιατι διαμαρτύρονται ορισμένοι για το γεγονός ότι η σημερινή γενιά ασχολείται μονο με την συγκεντρωση μορίων μπας και βολευτεί κάπου?

    Χώρια που οι μισές και βάλε δημόσιες υπηρεσίες στο Τρελλάς είναι ΠΛΑΣΤΕΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ και υπάρχουν απλά για να πληρώνεται κάποιος άεργος και να λέει για 1000στη φορά στη κυράτσα τι έγγραφα χρειάζεται. Γιατί στη πραγματικότητα η κυράτσα ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟ !

    ReplyDelete
  16. @Eυστράτιος
    "55αρης που εμεινε εκτος δημοσιου
    μαλλον looser και φουκαριαρης θα
    ειναι"
    εισαι ΤΕΛΕΙΩΣ λάθος.

    Αυτό που υπογραμίζω και δεν εννοείς να το καταλάβεις (μαζί και κάποιοι άλλοι) είναι ότι δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι γιά 2 μέτρα και 2 σταθμά όταν πλήττεσαι, αλλά να τα προάγεις όταν σε συμφέρει ή πλήττονται άλλοι.

    Αυτή είναι η νεοελληνική αρρώστεια σε όλους τους τομείς- δεν πορευόμαστε βάσει αρχών αλλά βάσει του εκάστοτε συμφέροντος της ομάδας που είναι κοντύτερα στην λήψη της απόφασης.

    To ζήτημα λοιπόν δεν είναι να κραυγάζουμε και να διεκδικούμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε και στους υπόλοιπους

    ReplyDelete
  17. ser με παρεξηγησες , εννοειται
    για τον 55αρη το ειπα αστειευομενος.
    Και φυσικα θα υπαρχουν συνανθρωποι μας που εμειναν εκτος
    του βρωμικου κυκλωματος, ηταν τιμιοι η ατυχοι.
    Εαν διαβασες τι ειπα παραπανω
    νομιζω ευκολα θα καταλαβαινες
    οτι δεν το ειπα στα σοβαρα.
    Και βεβαια ειναι υποχρεωση του
    κρατους να ασχοληθει με τον 55αρη
    που ειναι απορος αντι να ασχολειται με αχρηστους διορισμους στο δημοσιο και προκλητικα επιδοματα.Δηλαδη ζητω το αυτονοητο
    ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    ReplyDelete
  18. Yinniskriti εκανες την ποιο ενδιαφερουσα αναλυση που εχω διαβασει.Ο Αντρεας ειχε βρει ενα
    λαο αγανακτησμενο απο τη Δεξια και
    το μετεμφυλιακο κρατος.
    Ενας τετοιος λαος ευκολα εκπορνευει τη συνειδηση του
    για κλαδικα συμφεροντα.
    Η ιστορια θα κρινει τους παντες.
    Πιστευω ομως οτι στην Ελλαδα και γενικα στα Βαλκανια το προβλημα ειναι βαθυτερο.
    Δεν ειναι τυχαια η φτωχεια και η καταντια των Βαλκανιων.
    Η Οθωμανικη αποικιοκρατια σε συνδυασμο με τη Βυζαντινη ορθοδοξια
    δημιουργησαν τις προυποθεσεις για
    την κοινωνικη και πολιτισμικη καθυστερηση.
    Η προτεσταντικη Σκανδιναβια δημιουργησε δικαιοτερα κρατη γιατι
    ο προτεσταντισμος διμηουργουσε
    αυστηροτερη συνειδηση στους ανθρωπους οπως ελεγε και ο Γιουγκ
    Τα Βαλκανια και η Ελλαδα συγκρινονται μονο με τη θρησκοληπτη καθολικη Λατινικη Αμερικη.
    Ο προτεσταντισμος βλεπεις ειχε την
    αφελεια να πιστευει οτι ο Χριστουλης θελει να σεβομαστε τους συνανθρωπους μας και ετσι
    να αναπτυσεται ενα ειδος αλληλεγγυης.
    Ρομαντισμος βλεπεις........

    ReplyDelete
  19. Αφιερωμενο σ αυτους που βαυκαλιζονται με το βαλτικο μοντελο

    http://www.satv.tiesa.gov.lv/upload/judg__2009_43_01.htm

    Το συνταγματικο δικαστηριο της λετονιας απο το δεκεμβριο εχει ακυρωσει μετρα προωθουμενα απο το ΔΝΤ

    ReplyDelete
  20. Για όσους δεν το έχουν πάρει χαμπάρι και νομίζουν ότι ο "γκαπ" είναι απλά άτυχος και έπεσε με τα μούτρα στα χρέη άλλων:

    "Ο Πέτρος Χριστοδούλου νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ - Ο Π Ρουμελιώτης στο ΔΝΤ" (bankingnews.gr, 18/2/2010):

    >> http://tinyurl.com/39b39rq

    (ΟΔΔΗΧ = Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους)

    Δεν το λέει στο παραπάνω άρθρο, ο Χριστοδούλου είναι πρώην στέλεχος της GS, αυτής δηλαδή που "εκτέλεσε" την Ελλάδα (μαζί με άλλους οίκους) από τον Μάρτιο και μετά. Τη στιγμή που όλη η κυβέρνηση κατηγορούσε τη GS για κερδοσκοπία εις βάρος μας, άνθρωποί της ήταν ήδη διορισμένοι για τη διαχείριση του χρέους μας!

    Δηλαδή ο "γκαπ" ακολουθεί κατά γράμμα τη συνταγή του Ομπάμα, που διόρισε 7 στους 10 στελέχη της κυβέρνησής του από ανθρώπους της GS και όλοι είδαμε τα αποτελέσματα. Αλλά και εδώ δεν τα πήγαν άσχημα, με το που έγιναν εκλογές, σε 4-5 μήνες είμασταν ήδη με τα μούτρα στα σκατά.

    Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε και νομίζουμε ότι για όλα φταίνε οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι τεμπέληδες Έλληνες ή τα 100.000 του κάθε Μαντέλη.

    ReplyDelete
  21. Jaga
    "...με τα μούτρα στα σκατά."

    Τουλάχιστο εσύ εξασφάλισες το φαγητό σου.

    ReplyDelete
  22. normad,

    Χρειάζεσαι επειγόντως επαγγελματική βοήθεια.

    Η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, όχι γράφοντας ανούσια comments στο δίκτυο.

    ReplyDelete
  23. It is a good article G700

    but what is the problem with 40 years of work really?

    The problem in relation to 40 years in Greece today starts from the way the pre-employment stage of one's life is. If it takes you to reach the age of thirty before you get your first job, then 40 years may sound problematic. But nobody forces you to. Flexibility in the labour market will even ensure this for ppl who want to keep on studying till their 30s.

    And what about active ageing? Why should one be forced to retire after 40 years of work or at 65?

    The problem also lies with the way ppl perceive work, and with the way work is organised. If one gets no satisfaction from working, if the system revolves around benefits and disincentives to work, policy makers will never get a social contract especially with the younger generations.

    My view is that insurance reform must go hand in hand with labour market reform and education reform.

    ReplyDelete
  24. Normad δεν πρεπει να σε παιρνει
    απο κατω , δυσκολιες παιρνουν οι περρισοτεροι πιστεψε με , ειδικα
    οι 30-40.
    Δες αυτες τις δυσκολιες σαν μαθηματα της ζωης.
    Περασα δυσκολες καταστασεις, εκανα
    ανεργος ,με εχουν ξεφτιλισει ,εχω παθει εργατικο ατυχημα...
    Παρ ολα αυτα ακομα χαμογελαω
    κι ας βγαζω λιγα χρηματα κι ας
    εχω αγχος
    Ενταξει δεν ζουμε στην καλυτερη
    χωρα.
    Ας εχουμε την υγεια μας και κατι
    θα γινει
    Αυτο βεβαια δεν σημαινει οτι πρεπει
    να αδιαφορουμε για την καταντια

    ReplyDelete
  25. left

    σε αντίθεση με την αριστερά και το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε είπαμε ή πιστέψαμε ότι λεφτά υπάρχουν. Η διαπίστωση του κειμένου είναι ειρωνικό σχόλιο προς τον Λοβέρδο.

    ser

    θεωρητικά έχεις απόλυτο δίκιο. Ωστόσο πρακτικά όσοι έχουν θεμελιώσει δικαιώματα εντός του 2010 δεν θίγονται. Οι υπόλοιποι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη καλούνται απλά να υποστούν περικοπές οι οποίες όμως είναι μικρές συγκριτικά με το τι περιμένει τους υπόλοιπους εργαζόμενους,

    rat

    το πρόβλημα είναι ότι παραμένουμε σ' ένα σύστημα ασφάλισης όπου δεν μπορείς να επιλέξεις τι θα κάνεις την αποταμίευσή σου. Αν και μεταξύ μας μακροπρόθεσμα εκτιμούμε ότι θα αλλάξει ξανά το ασφαλιστικό.

    ReplyDelete