Wednesday, June 16, 2010

Βγάλανε γλώσσα τα πιράνχας

Τα νοσοκομεία χρωστάνε τα μαλλιοκέφαλα τους.

Κατά την τριετία 2002-2004 υπήρξε μια μέση συσσώρευση χρεών της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ και ένα σύνολο χρεών ύψους 2,7 δις ευρώ περίπου ή 1,2% του ΑΕΠ. Την τετραετία 2004-2008 παρατηρήθηκε μια ετήσια συσσώρευση 1,3 δις ευρώ και το συνολικό χρέος στο τέλος του 2008 ανήλθε σε 5,226 δις ευρώ ή 2% του ΑΕΠ. Δηλαδή παρατηρήθηκε αύξηση του ετήσιου χρέους της τάξης του 45% περίπου ενώ το συνολικό χρέος σχεδόν διπλασιάστηκε. Στο τέλος του 2009 το χρέος ανήλθε σε 6,5 με 7 δις ευρώ περίπου ή 2,6% του ΑΕΠ. Το 1/3 αναλογεί σε χρέη για ιατρικά υλικά και το υπόλοιπο για φάρμακα.

Ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης χρεών, και δεδομένης της σημερινής οικονομικής στενότητας, πολλές προμηθευτικές επιχειρήσεις μένουν απλήρωτες για χρόνια, αναγκαζόμενες να δανείζονται από τις τράπεζες για να πληρώνουν της μητρικές εταιρείες. Μπροστά σ’ αυτή τη ζοφερή γι’ αυτούς κατάσταση, και ζητώντας επιτέλους τα πληρωθούν, οι προμηθευτές φαρμάκων και ειδικών ιατρικών υλικών προχώρησαν πριν από αρκετές μέρες σε lock out. Δεν προμηθεύουν πλέον τα νοσοκομεία αν δεν ρυθμιστούν τα χρωστικά.

Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, τα πιράνχας βγάλανε γλώσσα και απειλούν. Παρότι έχουν απόλυτο δίκιο για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές (το δέντρο), έχουν απόλυτο άδικο σε όλα τα υπόλοιπα (το δάσος). Αποκρύπτουν με περισσό θράσος το γεγονός ότι είναι συνένοχοι στο έγκλημα της υπερχρέωσης του ΕΣΥ.

Για να μη μας πιάνουν για κουτούς, το δυσβάσταχτο χρέος των νοσοκομείων είναι κατά βάση προϊόν διαφθοράς στο χώρο της υγείας. Στη διαφθορά αυτή συμμετέχουν διαχρονικά με κεντρικό ρόλο οι ιατρικοί επισκέπτες και οι εταιρείες που εκπροσωπούν. Μαζί με γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, διοικητικούς υπαλλήλους και τις διοικήσεις των νοσοκομείων, υπό την ανοχή της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, αποτελούν ένα οργανωμένο εγκληματικό κύκλωμα που απομυζά τους πόρους των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι μηχανισμοί της διαφθοράς πολλοί. Κυρίως πριμοδοτούν την υπερκατανάλωση ή την υπερτιμολόγηση προϊόντων συγκεκριμένων προμηθευτών.

Στα φάρμακα: κατευθυνόμενη συνταγογράφηση, μονοσυνταγογράφηση ακριβών σκευασμάτων από διευθυντές κλινικών και εξεδικευμένους ιατρούς, ενδονοσοκομειακή διαπλοκή με καθ’ υπόδειξη επιλογή ορισμένων σκευασμάτων από επιτροπές φαρμάκων, τριγωνικό εμπόριο και ενδοεταιρικές υπερτιμολογήσεις στα φάρμακα, αμέλεια (με δόλο;) από πλευράς φαρμακοβιομηχανιών να στείλουν και από πλευράς Υπουργείου να ελέγξει εάν οι τιμές των τριών φθηνότερων κρατών της Ευρώπης των 26 είναι οι σωστές κα. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα είναι η 3η πιο ακριβή χώρα της ΟΝΕ στα πρωτότυπα και η 4η στα γενόσημα φάρμακα.

Στα ιατρικά υλικά: κατευθυνόμενες παραγγελίες στα εξωσυμβατικά (εκτός διαγωνισμού) υλικά, υπερκοστολόγηση, εγγραφή υπεράριθμων μη χρησιμοποιημένων υλικών στα χρεωστικά των χειρουργείων, αποστολή τιμολογίων για υλικά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί όμως το λογιστήριο και ο προϊστάμενος χειρουργείου δεν ελέγχει ποτέ, ορισμός μελών επιτροπών καθ’ υπόδειξη των εταιρειών με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, σκόπιμα καθυστερημένη διαγωνισμοί προμηθειών για παράταση συμβάσεων σε υπάρχοντες προμηθευτές κα. Ως αποτέλεσμα, εντοπίζονται τεράστιες αποκλίσεις σε τιμές σε ειδικά ιατρικά υλικά τόσο ανάμεσα στα ελληνικά νοσοκομεία όσο και τα ευρωπαϊκά. Σε 20 νοσοκομεία γίνεται πραγματικό πάρτυ με χρωστούμενα που δεν δικαιολογούνται από το μέγεθός τους.

Δυστυχώς, κι ενώ όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια το Υπουργείο Υγείας καθυστέρησε τραγικά να πάρει μπρος και τώρα τρέχει και δεν φτάνει. Έπρεπε από την πρώτη στιγμή, κρατώντας στο ένα χέρι τις λίστες με τις συγκριτικές με την Ευρώπη τιμές, και στο άλλο δυο - τρία τρανταχτά σκάνδαλα μαζί με μερικές αποκαλύψεις και συλλήψεις, να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κάνει αναδιαπραγμάτευση του χρέους, δίνοντας ένα γερό μάθημα στο εγχώριο προμηθευτικό, ιατρικό και παραϊατρικό κύκλωμα. 60% των χρωστικών και πολλά είναι. Τώρα, ακριβώς επειδή καθυστέρησε διαπραγματεύεται από θέση αδυναμίας με τα πιράνχας. Και όπως πάει θα χάσει.

48 comments:

  1. Με το σύστημα Υγείας η κυβέρνηση τα πήγε πολύ άσχημα στους 8 μήνες.Δεν μπορώ να το εξηγήσω.Η Ξενογιανακοπούλου νομίζω ότι είναι ακατάλληλη γιαυτή τη δουλειά.

    ReplyDelete
  2. Ο Αβραμόπουλος πρέπει να αντιμετωπιστεί με νομικά επιχειρήματα τύπου "ιδιωνύμου αδικήματος" για τη λεηλασία της Χώρας.

    ReplyDelete
  3. Άσχετη είναι Παρμενίδη, ακόμα μαθαίνει πώς λειτουργεί το σύστημα. Και άτολμη επίσης.

    Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας - κυρίως στον προμηθευτικό τομέα - είναι οι πιο στιγνοί εκμεταλλευτές της χαμηλής ακόμα κι ανασφάλιστης εργασίας. Οι ιατρικοί επισκέπτες το πολύ 700 ευρώ βγάζουν, τα υπόλοιπα τα βγάζανε (αν ήταν τυχεροί) - σε μορφή μπόνους ανάλογα με τις δουλειές που κλείνανε με μίζες.

    ReplyDelete
  4. Τα πιράνχας επι Αβραμόπουλου δεν άφησαν τίποτε απο τη σάρκα του ΕΣΥ.

    ReplyDelete
  5. Η κυβέρνηση είναι νομικά δεσμευμένη για την αποπληρωμή των περισσότερων ποσών γιατί έχει κόψει τιμολόγια.

    ReplyDelete
  6. Κι ο Κακλαμάνης δεν πήγε πίσω, έστρωσε το έδαφος με την απορρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου γύρω από τις τιμές φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

    ReplyDelete
  7. Δεν είναι άτολμη.Είναι μια ¨σοσιαλίστρια¨ παλιάς κοπής.Ο θηλυκός Παναγιωτακόπουλος.Απο αυτού του τύπου τους σοσιαλιστές έχει κακοποιηθεί αρκετά ο τόπος.Αν δείτε τί πρόσωπα έβαλε ως διοικητές στα Νοσοκομεία θα έπρεπε να απολυθεί την επομένη για αναμενόμενη σίγουρη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος απο την ανεπάρκειά της να εκτελέσει τα υπουργικά της καθήκοντα.

    ReplyDelete
  8. Τώρα που θα περάσει και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, εγώ θα πρότεινα τα εξής:

    - ένταξη των προμηθευτών στην ιδιοκτησία και το μάνατζμεντ των νοσοκομείων και μερική ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών
    - ολοκλήρωση κι εφαρμογή του συστήματος προμηθειών το οποίο να λειτουργεί σε επίπεδο περιφέρειας
    - αποκλειστικός αγοραστής υπηρεσιών υγείας εκ μέρους των ασφαλισμένων το κράτος – κατάργηση υπηρεσιών ΙΚΑ κι ενσωμάτωση τους στο ΕΣΥ
    - διανομή πόρων / πληρωμή πάροχων υπηρεσιών υγείας μέσα από κλινικούς προϋπολογισμούς βάσει φόρμουλας που υπολογίζει τζίρους προηγούμενου έτους, αριθμό προσωπικού, κτιρίων κι εξοπλισμού, καθώς και βαθμό επίτευξης ετήσιου στόχου για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πληθυσμών αναφοράς του κάθε νοσοκομείου
    - να ανοίξει το σύστημα πληρωμής / αμοιβής του προσωπικού σε weigthed fee for service βάσει προσδιορισμού ποιότητας και αποτελέσματος των υπηρεσιών τους

    Να αποκτήσει δλδ το κράτος εξουσία “monopsony” και να πάει το μπαλάκι στους προμηθευτές για τη χρηστή λειτουργία των νοσοκομείων, να δωθεί η δυνατότητα ένταξης των εσόδων του ιατρικού προσωπικού στην επίσημη οικονομία και την ευθύνη ελέγχου των εσόδων τους και των μεθόδων πληρωμής στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

    ReplyDelete
  9. @ Παρμενίδη

    re: Διοικήσεις νοσοκομείων.

    Είναι η επανάσταση που έφερε το opengov.gr του ΓΑΠ.

    Η ντροπή λείπει από παντού, αλλά από την Ελλάδα λείπει και ο Φόβος.

    ReplyDelete
  10. Το κακό είναι ούτε στο μνημόνιο υπάρχουν σοβαρές αναφορές για το ΕΣΥ και το πως θα διορθωθεί.Η τους ξεφεύγει το πόσο σημαντικό είναι για τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών ή δεν θέλουν να θίξουν τα συμφέροντα των εταιρειών των χωρών που εκπροσωπούν.Στο ΕΣΥ δραστηροποιούνται,ως προμηθευτές, μερικές δεκάδες "Ζημενς".

    ReplyDelete
  11. e-procurement, e-invoice

    αλλαγή του ΦΕΚ που βάζει πλαφόν ακριβές τιμές

    αλλαγή των διοικήσεων που είναι άσχετοι

    αλλαγή των προϊστάμενων χειρουργίων

    δημιουργία λογιστηρίων της προκοπής

    το ΙΚΑ θα μπορούσε να εξορθολογίσει όλη την αγορά price setter

    σκέψεις για αξιολόγηση

    ReplyDelete
  12. Gmosie

    I dont agree with price ceilings. Everyone will aim to charge the highest possible prices, rather than work according to assessment of cost-effectiveness and quality.

    Prospective, clinical budgeting like Mesout said is better, based on weighted resource allocation formulate on DRGs (diagnostic related groups) and other components (see UK and USA HMO models).

    I also dont agree that e-measures of this kind alone add sth more other than a temporary shot of greater transparency. Because in order for them to be effective, you need to have competent price watch dogs and mechanisms that give feedback on cost-effectiveness of purchased products and alternative options (eg look at NICE in UK). In Greece we dont even have a statistical base yet, which in my opinion must be first and foremost priority along with evth else. Otherwise forget about evidence based medicine or evidence based health policy.

    I agree with the rest of your points, just one remark. A successful price setter will be the one that concentrates authority to pay providers for health services. This can either be a sole social insurance fund (eg IKA and no more) or the Ministry of Health (abolishing IKA and other funds' role in health). i.e. a monopoly of purcasing.

    Parmenides

    the memorandum foresees the separation of health insurance from pensions in the way we have previously discussed. This is a landmark on its own. As the primary goal of the IMF package is fiscal stabilisation it mainly focuses on public deficit and structural adjustment measures that bring the macroeconomic and finacial indicators in place. The implicit debt of Greek hospitals and NHS in general I think is a different issue that is not affecting those indicators as such at the moment. But should it not be the concern of the Greek government to bring these reforms rather than waiting for the automated pilot of IMF to govern on our behalf? At the end of the day, I havent heard anywhere the IMF saying "dont do those reforms".

    ReplyDelete
  13. ΑΠΟΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΑΤΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

    MESOUT TAVAZ,

    Καλά τα λές αλλά το ΕΣΥ είναι το κλασσικό παράδειγμα μιας οικονομικής δραστηριότητας που χρειάζεται ΑΠΟΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.
    Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η αποιδιωτικοποίηση του κράτους.Και η παθογένεια αυτής της πρωτοφανούς στα ιστορικά χρονικά νόσου,δηλαδή του ιδιωτικοποιημένου δημόσιου τομέα, δεν έχει επισημανθεί τόσο όσο έπρεπε.

    ReplyDelete
  14. Parmenides

    I dont know if Mesout agrees with me but the solution to your remark will sound like a paradox that may make more sense.

    the de-privatisation in Greece can be achieved by:
    1. Privatising health at the point of service provision, through vertical integration of suppliers of products and providers of services, and through allowing them to own health services
    2. Monopolising purchasing of health services on behalf of the population at the hands of one single price setter - either IKA or Ministry of Health
    3. Introduce provider payment methods that include prospective budgeting payments on the basis of weighted resource allocation formulae
    4. Introduce professional payment methods that are capitation based with a retrospective fee-for-service reimbursement based on quality and outcome

    Essentially we are privatising the leakages and we are nationalising the injections. For me it is the only way for private parasitical actors to be accountable for their way of doing business, and the only way for the state and tax payers to disengage from their current entrapment.

    ReplyDelete
  15. And also a good SDOE to monitor compliance with transparency professional and business conduct rules

    ReplyDelete
  16. Parmenidi

    an den allakseis ti methodo amoibis tou prosopikou kai to management ton nosokomeion to fakelaki de tha eksafanistei pote.

    ReplyDelete
  17. Parmenidi

    ayto pou ennoo peri idiotikopoiisis einai katarxas oti anti na tous kopseis omologa gia lamogistikes business tou parelthontos, na tous antamoipseis me periousiako merisma ton nosokomeion bazontas toys taytoxrona kai to aggouri ton idion ton praktikon tous os agorastes kai diaxeiristes ton dikon tous proionton. Ousiastika na tous antamoipseis me tin idioktisia tou problimatos pou oi idioi dimioyrgisan.

    Mesout den ksero se prolaba an exeis alli apopsi pes

    ReplyDelete
  18. Η διοίκηση των νοσοκομείων πρέπει να φύγει απο το κράτος.Η νομική τους μορφή πρέπει να αλλάξει και να μετατραπούν σε κοινωφελή ιδρύματα με τη συμμετοχή ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
    Δεν έχω πρόβλημα με τέτοιες μορφές Ιδιωτικοποίησης ούτε με τις καθαρές κερδοσκοπικές ιατρικές μονάδες,πρόβλημα έχω με τη Πιρανχοποίηση.Αλλο Ιδιωτικοποίηση και άλλο Πιρανχοποίηση.

    ReplyDelete
  19. "Η διοίκηση των νοσοκομείων πρέπει να φύγει απο το κράτος.Η νομική τους μορφή πρέπει να αλλάξει και να μετατραπούν σε κοινωφελή ιδρύματα με τη συμμετοχή ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών κεφαλαίων.
    Δεν έχω πρόβλημα με τέτοιες μορφές Ιδιωτικοποίησης ούτε με τις καθαρές κερδοσκοπικές ιατρικές μονάδες,πρόβλημα έχω με τη Πιρανχοποίηση.Αλλο Ιδιωτικοποίηση και άλλο Πιρανχοποίηση."

    In conjunction to my remarks, I could not agree more!

    ReplyDelete
  20. gmosie

    price setting does not come from ceilings but from the bargaining power at the purchasing point.

    This power is what we must nationalise.

    ReplyDelete
  21. Αφήστε τα δημόσια και τα ιδιωτικά και όλα αυτά. Πιράνχας έχουν και στις ιδιωτικές κλινικές. Έτσι κι αλλιώς το άρμεγμα γίνεται απο τα ταμεία καταρχάς τα δημόσια αλλά και τα ιδιωτικά. Τα πιράνχας κλέβουν και ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία ασθενών που αγοράζουν υπηρεσίες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές.

    Ό,τι κι αν γίνει αν το νοσοκομείο δεν έχει διοικητή της προκοπής που να ξέρει, να θέλει και να μην τα παίρνει, ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών καλά οργανωμένο λογιστήριο, αν δεν κάνει συγκριτικό έλεγχο των τιμών βάσει ΦΕΚ, αγοράς, και πλαφόν ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών, αν δεν συγκρίνει τα χρεωστικά στα χειρουργία με τα τιμολόγια κλπ κλπ όλα τα άλλα είναι θεωρητική κουβέντα.

    ReplyDelete
  22. Ρατ. price setting στην Ελλάδα γίνεται α) από ΦΕΚ, β)από πλαφόν του κάθε ταμείου, γ) από το ίδιο το νοσοκομείο συγκρίνοντας τιμές αγοράς. Το ΙΚΑ για παράδειγμα ανξάρτητα από το ΦΕΚ θα μπορούσε να ορίσει την αγορά αν αρνούνταν να πληρώσει τον κούκο αηδόνι για υλικά που δεν κάνουν τόσο και τα γύρναγε πίσω τα τιμολόγια και ζητούσε τιμές ανταγωνιστικές με Ευρώπη.

    ReplyDelete
  23. gmosie

    poly epipolaia ta diabazeis ta sxolia xoris na katalabaineis oti oi protaseis sou einai perimetrikes an den tis baleis se plaisio politikis ki oxi mpalomatos.

    ReplyDelete
  24. ...Και τη στιγμή που όλοι ασχολούνται (και καλά κάνουν) με το αν τα νοσοκομεία έχουν γάζες και ορούς, ο άλλος υπουργός περνάει σήμερα τη μεγαλύτερη ανα(ν)τροπή των εργασιακών σχέσεων εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια.

    Απελευθέρωση απολύσεων, από 2% στο 4%, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας", και μάλιστα με αστείες ρυθμίσεις για την αποζημίωση. Το ποσό απόλυσης πλέον θα φορολογείται και θα καταβάλλεται σε δόσεις, μειωμένο φυσικά.

    Η γενιά των 700 γίνεται και επίσημα πλέον γενιά των 590 ευρώ, και όλα αυτά μέσα από ΠΔ και όχι από τη Βουλή - προφανώς γιατί με μερικά ακόμα "παρών" και επακόλουθες διαγραφές, το κυβερνητικό κόμμα μπορεί να πέσει κάτω από του 150 βουλευτές.

    Και ο Λοβέρδος συνεχίζει να δείχνει τα μούτρα του στα κανάλια και να καραγκιοζοσκούζει.

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ σοσιαλιστικό παράδειγμα προς αποφυγή. Η Ελλάδα του 2010 θα διδάσκεται παγκοσμίως στα Πανεπιστήμια ως "case study" του πόσο "ελαστική" μπορεί να γίνει μια κοινωνία μέχρι να σπάσει.

    ReplyDelete
  25. Δεν αναρωτιεσαι jaga γιατι φτασαμε
    ως εδω;
    Μηπως φταιει η εμμονη των κυβερνησεων να διατηρουν αθικτο
    το βασιλειο του δημοσιου;
    Tα εχω ξαναπει ,θα πρεπει να ξεζουμιζονται οι ιδιωτικοι για να
    διατηρουνται τα προνομια των ΔΥ.
    Πρεπει να δοθει ενα τελος σ αυτες τις αηδιες ,με πρωτη κινηση την καταργηση της μονιμοτητας στο δημοσιο και της
    βουλευτικης ασυλιας.
    Ξεσηκωθητε , μαυριστε τους στις
    εκλογες ΟΛΟΥΣ.
    Αλλιως θα καταντησουμε τριτοκοσμικη χωρα με υποσιτισμενο πλυθησμο
    και εκλεκτους πριγκηπες υπαλληλους
    ΔΕΚΟ.
    Και να ξερετε μονιμοτητα δεν υπαρχει ουτε στη Σουηδια.
    Η μονιμοτητα ειναι μαστιγα και πηγη διεφθορας σε ολα τα επιπεδα.
    Οσοι συντροφοι αριστεροι διαφωνουν
    ας μου πουν τι προτεινουν αυτοι.

    ReplyDelete
  26. Εάν ένα σύστημα είναι κρατικό και δεν ελέγχει κανείς τι γίνεται (και ποιος να ελέγξει; ο άλλος δημόσιος υπάλληλος;), τότε πάει ο έμπορος και πουλάει τη βελόνα 50 ευρώ...

    Ούτε φιλοσοφία θέλει, ούτε PhD για να το καταλάβει κανείς.

    ReplyDelete
  27. "...Δεν αναρωτιεσαι jaga γιατι φτασαμε ως εδω;..."

    Όχι, δεν αναρωτιέμαι καθόλου. Ξέρω πολύ καλά τι έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μου και έχω ήσυχη τη συνείδησή μου γιατί ΠΟΤΕ δεν ψήφισα τα δύο κόμματα "εξουσίας" που μας έφεραν εδώ.

    "...Μηπως φταιει η εμμονη των κυβερνησεων να διατηρουν αθικτο
    το βασιλειο του δημοσιου;...


    Καταλαβαίνω τι λες, αλλά αν φταίει μόνο η μονιμότητα των ΔΥ, τότε γιατί δεν την καταργούν άμεσα, αύριο το πρωί, και να αφήσουν όλους τους άλλους ήσυχους; Γιατί πρέπει να κόβουν μισθούς και συντάξεις από ΟΛΟΥΣ, και από όσους δεν μπορούν να κόβουν πλέον τη δουλειά, χωρίς ουσιαστικά κανένα "αναπτυξιακό" αποτέλεσμα;

    Μήπως συνηθίσαμε στο πιπίλισμα των δελτίων των 8 ότι για όλα τα κακά της μοίρας μας φταίνε οι ΔΥ και όλοι οι άλλοι είναι τα θύματα; Μέχρι και ο Πρετεντέρης τα έχωσε (που λέει ο λόγος...) στο Λοβέρδο, λέγοντάς του λίγο-πολύ ότι τα περί "αναπτυξιακών μέτρων" και "αύξηση της ανταγωνιστικότητας" είναι παπαγαλίζουσες ασυναρτησίες.


    "...Ξεσηκωθητε , μαυριστε τους στις εκλογες ΟΛΟΥΣ. Αλλιως θα καταντησουμε τριτοκοσμικη χωρα με υποσιτισμενο πλυθησμο και εκλεκτους πριγκηπες υπαλληλους
    ΔΕΚΟ..."


    Αν έγραφα εγώ τα παραπάνω θα με έλεγαν βαμμένο ΚΚΕ (όπως με έχουν πει αρκετές φορές εδώ μέσα).

    Όσο για το δεύτερο, περίμενε να γυρίσει το Σεπτέμβριο ο κόσμος από τα μπάνια, να καταλάβει σε τι λούκι θα έχει μπει μέχρι τότε, και μετά το συζητάμε αν είμαστε ή όχι ήδη τριτοκοσμική χώρα.

    Και οι "καλοθρεμμένοι" ασφαλώς δεν θα είναι οι ΔΥ αλλά αυτοί που δεν θα τολμούν πλέον να βγούνε από τη Βουλή χωρίς αποκριάτικη μουτσούνα για καμουφλάζ, μην τους έρθει ουρανοκατέβατο κανένα κανταΐφι από τους "ιθαγενείς".

    ReplyDelete
  28. "ο πωλών τοις μετρητοίς & ο πωλών επί πιστώσει"

    σίγουρα θα έχετε δει κάπου αυτή την καλτ αφίσα (εγώ την είδα σε κρεοπωλείο)

    Βγάλανε γλώσσα τα πιράνχας λοιπόν.
    Τα πιράνχας συμφωνήθηκε τώρα να πάρουν τα υπόλοιπα χρωστούμενα του 2005 και του 2006

    Πως είπατε ? Τρελλά κέρδη ? Κέρδη έχεις όταν εισπράτεις...

    Το όλο θέμα ανέκυψε όταν οι τράπεζες σταμάτησαν να δέχονται για προεξόφληση τιμολόγια Δημοσίου

    Τα πιράνχας λοιπόν εκτός από το κόστος προεξόφλησης έχουν opportunity cost, το κόστος κεφαλαίου κίνησης, τον φόρο κερδών επί μη εισπραχθέντων πωλήσεων και τις μιζούλες των παρασίτων.

    Αντί λοιπόν αυτή η σούπερ κυβέρνηση να ψάξει το χωράφι της, την λαμογιά στο χώρο των νοσοκομείων, ψέγει για υπερκέρδη τα πιράνχας.

    Σοσιαλιστικότατα- ρίχνουμε το φταίξιμο εκεί που είναι εύκολο και επί της ουσίας δεν κάνουμε τίποτα.

    Εννοείται οτι ούτε κάποια σωστά μέτρα λαμβάνονται- πχ γιατί να μην κεντροποιηθούν οι προμήθειες ? Που είναι η μηχανογράφηση ?

    Παράλληλα σοσιαλιστικότατα αναγνωρίστηκαν ως υποχρέωση οι απευθείας προμήθειες που το ΓΛΚ απέρριπτε.

    Πολύ χαμηλό το επίπεδο του σχολιασμού- μονόπλευρο και φανατικό.

    Στην Γαλλία κατά καιρούς οι βασιλιάδες σκότωναν δανειστές του κράτους όταν δεν είχαν χρήματα γιά να ξεπληρώσουν.
    Κάτι τέτοιο εν πολλοίς μας λέει και ο συγγραφέας: πληρώστε 60% και αν γουστάρουν.

    Σε κάθε δικαιοπραξία υπάρχουν 2 συμβαλλόμενα και ΣΥΝΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ μέρη. Το κράτος έχει συνέχεια

    Με τέτοιες κραυγές καφενείου δεν μπορεί να έχει θέση στην ΕΕ του 2010 η Ελλάδα

    Άκου 60% ! Και γιατί όχι 55% ?
    Ακόμα καλύτερα 50%.

    Γιά στάσου- να μην πάρουν τίποτα τα πιράνχας. Ζήτω ο Τσάβες

    ας σοβαρευτούμε πλέον

    ReplyDelete
  29. Δεν εχω ησυχη τη συνειδηση μου jaga γιατι καποιες φορες ψηφισα
    Πασοκ.
    Αργησα δυστηχως να καταλαβω τι γινονταν στη χωρα .
    Οσο γι την σημερινη κυβερνηση και τα ΜΜΕ νομιζω οτι βρισκονται σε πανικο που προβλεπω να ενταθει.
    Τωρα αρχισαν να τα βαζουν με τους ΔΥ και τον Ακη.
    Ποιος διοριζε τοσα χρονια τους ΔΥ;
    Η ασυλια και η μονιμοτητα πρεπει να καταργηθουν αμεσα γιατι ειναι στην ουσια η ριζα του προβληματος.Γεννουν αυθαιρεσια
    και υπερεξουσιες.
    Και ο Αγιος φοβερα θελει.
    Δεν την καταργουν γιατι σκεφτονται το πολιτικο κοστος.
    Θελουν να συνεχισει το διαιρει και βασιλευε γιατι τους εξυπηρετει.
    Παρακολουθησε ομιλιες του γραφικου για πολλους Λεβεντη.
    Νομιζω οτι λεει ολη την αληθεια
    για την Ελλαδα.

    ReplyDelete
  30. G700

    θυμάστε το άρθρο σας για το νέο Μπρέτον Γουντς και τη σύσταση ταμείου διαχείρισης κρίσεων για τις τράπεζες, χρηματοδοτούμενο από εισφορές των τραπεζών?

    Έγινε πρόταση της ΕΕ για την Ευρώπη των 27 με 27 εθνικά τέτοια ταμεία που συντονίζονται κεντρικά από ΕΚΤ και Κομισιόν.

    @ rat700

    συμφωνούμε, αν κατάλαβα καλά αυτά που λες δεν αναιρούν αυτά που λέει ο Γμοσιος.

    ReplyDelete
  31. Ναι ναι μωρέ σερ τι κρίμα οι εταιρείες προμηθειών δεν φταίνε σε τίποτα...δεν έχουν μιζάρει ποτέ κανένα γιατρό και άμα μπεις σε χειρουργείο δεν θα βρεις ποτέ ιατρικό επισκέπτη. Άσε που κάτι συνέδρια στην εξοτική Ταϋλάνδη είναι αμιγώς επιστημονικά. Εξετάζουν τα νέα φάρμακα στη στήση.

    ReplyDelete
  32. Παρμενίδη, Γμοσιε

    Δεν τα λέμε μόνο εγώ κι ο ρατ, ακούστε τη μινι συνέντευξη του Μόσσιαλου στο Μπάμπη Παπαδημητρίου.

    Σερ

    Αν θεωρείς τα δικά μας σχόλια μονόπλευρα, άκου και τη συνέντευξη για να ερεθιστείς ακόμα περισσότερο.

    http://www.skai.gr/player/Radio/?mmid=201599

    ReplyDelete
  33. Αυτό που λέει ο Μόσσιαλος είναι ότι με πολυδιάσπαση όρων, αρμοδιοτήτων και κατ'ουσία κανόνων χάνεται η διαπραγματευτική ισχύς οποιουδήποτε για να παίξει ρόλο καταλύτη ως price setter, ενώ ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να θεωρηθεί υπέυθυνος πετώντας το μπαλάκι πέρα δώθε.

    Αυτό που λέει ουσιαστικά είναι ότι δεν υπάρχει ΕΣΥ αλλά πολλά μικρά ΣΥ που είναι αναποτελεσματικά, ανεύθυνα και αδύναμα.

    Ένα σύστημα προμηθειών κι ένα ΦΕΚ χωρίς τους κατάλληλους μηχανισμούς και ρυθμιστικό πλαίσιο στήριξης κι ελέγχου δεν αρκούν.

    ReplyDelete
  34. Λέει το άρθρο:

    "Ενώ όλα αυτά είναι γνωστά εδώ και χρόνια το Υπουργείο Υγείας καθυστέρησε τραγικά να πάρει μπρος και τώρα τρέχει και δεν φτάνει."

    Αλλά δεν είναι έτσι.

    Δεν καθυστέρησε το υπουργείο να πάρει μπρος.

    Το υπουργείο ΞΕΚΙΝΗΣΕ αυτή την κατάσταση, επί υπουργίας Αλέκου Παπαδόπουλου, όταν με υπουργική απόφαση ορίστηκε οτι μπορεί να γινονται προμήθειες χωρίς διαγωνισμό.

    'Εχει κάνει σειρά σχετικών ποστ ο 'Ερμιππος..

    http://ermippos.blogspot.com/2010/05/blog-post_17.html

    .. Η οποία καταλήγει στην Μαριλίζα.

    Επομένως, G700, μη μας λες για πιράνχας. Εκτός αν εννοείς το κράτος.

    ReplyDelete
  35. Κι ένα σύστημα προμηθειών χωρίς μια παρεμβατικού τύπου αντί απλής παρατήρησης επιτροπής ανταγωνισμού από τη μία, και χωρίς ένα φορέα που συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες αγοράς υπηρεσιών υγείας - monopsony - είναι απλά ένας ακόμα αναποτελεσματικός μηχανισμός που προσθέτει σε κόστος και γραφειοκρατία.

    ReplyDelete
  36. Πολύ μικρή (δυστυχώς) αλλά πολύ στοχευμένη η παρέμβαση του Παναγιώτη Σταμπουλίδη (G700) πριν λίγο στο σταθμό ΘΕΜΑ.

    Εξαιρετικό το σχόλιο για θυσία της σημερινής νέας γενιάς, πληρώνοντας τις λαμογιές της περισπούδαστης γενιάς του Πολυτεχνείου, όπως και την παρότρυνση στα ΜΜΕ να δώσουν βήμα λόγου στους νέους, γιατί σε λίγο θα εκραγούν.

    Σημασία δεν έχει πόσα λέει κανείς, αλλά το ύφος και το νόημα που περνάει.

    ReplyDelete
  37. Οπως μαθαμε απ`την υποθεση Siemens, αν δεν λαδωσεις, στο δημοσιο, δεν παιρνεις δουλεια. Ετσι και στην υποθεση των προμηθευτων κατηγορουνται τα "πιρανχας" (και πολυ σωστα), αλλα για τους επιορκους του ΕΣΥ μαλλον δεν θα μαθουμε τιποτα. Το πολυ πολυ να μας βγαλουν κανεναν απο-καιρο-τελειωμενο σαν τον Μαντελη. Δυστυχως.

    ReplyDelete
  38. @Mesout
    ευχαριστώ γιά το Link. πολύ καλη η συζήτηση όντως.

    Εϊδες όμως εγώ να λέω κάτι αντίθετο? Ενιαίες προμήθειες και ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης.

    Mesout & gmosie
    μην μπερδέυετε την πρακτική των εταιρειών με την πρακτική του κράτους.

    Οι εταιρείες έχουν κάθε λόγο να δίνουν τα λεγόμενα incentives γιά να ανεβάσουν τις πωλήσεις

    Το κράτος από την άλλη πρέπει να έχει ενιαίους κανόνες.

    Και πάνω απ' όλα όταν αντισυμβάλλεται νομιμοποιεί έτσι κάθε πρακτική των εταιρειών- ας φροντίσει λοιπόν ΠΡΙΝ και όχι να έρχεται να καταγέλλει πιράνχας μεν αλλά να αναγνωρίζει δαπάνες από ΑΠΕΥΘΈΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ που το ΓΛΚ απέρριπτε τόσα χρόνια

    Μια τρύπα στο νερό κάνουμε δηλαδή και απλά φωνάζουμε γιά τα μάτια του κόσμου.

    Σαν αυτόν που πάει και παίρνει διακοποδάνειο και όταν δεν μπορεί να το ξεπληρώσει κατηγορεί την τράπεζα...........

    ReplyDelete
  39. Για όποιον ενδιαφέρεται, μιά πλήρως τεκμηριωμένη ανάλυση της μεγάλης ληστείας

    http://ermippos.blogspot.com/

    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_26/05/2010_402234

    ReplyDelete
  40. Και για να μην ξεχνιόμαστε, για πολλοστή φορά το κράτος επιβραβεύει τους απατεώνες.

    http://www.euro2day.gr/chameleon/139/articles/589950/ChameleonArticle.aspx

    'Οπως ακριβώς πχ με τη φορολογία τόσα χρόνια τα σπασμένα τα πληρώνουν αυτοί που εκ των πραγμάτων δε μπορούν να φοροδιαφύγουν, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα σπασμένα θα τα πληρώσουν αυτοί που προμήθευαν τα νοσοκομεία μεσω μειοδοτικών διαγωνισμών.

    Αθάνατο ελληνικό κράτος!

    ReplyDelete
  41. @ ser

    "Και πάνω απ' όλα όταν αντισυμβάλλεται νομιμοποιεί έτσι κάθε πρακτική των εταιρειών"

    giayto akribos isxuei to sxolio tou notorious oti opou kopikane timologia yparxei nomiki eythini toy kratous asxeta an oi symfonies itan lamogistikes. Apo tin alli sto nomiko epipedo yparxei kai i diapragmateysi / diakanonismos, pou leitoyrgei ousiastika pros ofelos aytou pou vrisketai se thesi isxyos. Kai sti sygkekrimeni periptosi, o isxyros einai to kratos (opos diafainetai kai apo tin anadiarthrosi ton ofeilon) kathos episis oi promitheytes stin Ellada einai mikromagaza (tou enos - dyo - ante 5 ypallilon) poy tosa xronia bgazane lefta tzampa alla den exoun bargaining power.

    Einai ena mathima kai gia tis epixeiriseis tou kladoy, gia to pos na organothoun kai na beltiosoun ti douleia tous, to megethos tous, tin poiotita tous, tin koinoniki anagnorisi tous kai ti diapragmateytiki tous isxy enanti tou antisymbalomenou kratous.

    Pantos mia paratirisi sto eksis. Oi perissoteroi kanoume to lathos otan milame gia kratos, na ennooume ola ta epipeda tou kai na aponemoume eythines mono stin kentriki kybernisi. Nai to politiko kostos ki eythini gia tis politikes kai tis praktikes tis exei i kentriki kybernisi. Endexomenos kai poinikes eythines se kapoies periptoseis.

    Omos sto xoro tis ygeias to kratos exei eyriteri ennoia kai leitoyrgei eis baros tis prospatheias ton kentrikon kyberniseon. Ta "kratika" pyragxas dld, aforoun iatrous, dioikites kai ypeythinoys monadon ygeias me poinikes eythines poly perissotero apo oti oi ypoyrgoi. An den allaksoun dld ta prosopa, oi kanones, oi oroi kai oi mixanismoi elegxou gia aytoys, o,ti politiki kai allagi ypoyrgou kai na kaneis, pali ta idia kai xeirotera tha zisoume.

    ReplyDelete
  42. @ser:

    "...Και πάνω απ' όλα όταν αντισυμβάλλεται νομιμοποιεί έτσι κάθε πρακτική των εταιρειών...
    Σαν αυτόν που πάει και παίρνει διακοποδάνειο και όταν δεν μπορεί να το ξεπληρώσει κατηγορεί την τράπεζα..."


    Και τι γίνεται όταν αυτός που υπογράφει εκ μέρους του Δημοσίου έχει λαδωθεί; Τότε συ σύμβαση είναι νομότυπη, άρα η εταιρία είναι ΟΚ;

    Τι γίνεται όταν αυτός που υπογράφει έχει λάθος ή παραποιημένη πληροφόρηση σχετικά με τους όρους και τις συνθήκες της σύμβασης; Όταν δηλαδή δεν πρόκειται για δίκαιη σύμβαση αλλά για παγίδα;

    Αυτά που αναφέρεις αποτελούν επιχειρήματα επιπέδου GS, τα οποία δεν περνάνε πλέον ούτε από τη Γερουσία στις ΗΠΑ. Όταν υπάρχει ασύμμετρη πληροφόρηση ή side-payments (συνήθως σε μεμονωμένα άτομα), οποιαδήποτε τέτοια υπογραφή είναι εξ' ορισμού άκυρη και παράνομη, το ίδιο και οποιοδήποτε "νομότυπο" επιχείρημα εκ μέρους της εταιρίας.

    Και η BP τέτοια "σύμβαση" αδειοδότησης έχει υπογράψει για εξόρυξη πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού, αλλά τώρα ο Ομπάμα είναι αναγκασμένος να τους τρανήξει το αυτί, μια και αποδεικνύεται ότι ηθελημένα απέκρυψαν και υποβάθμισαν τους κινδύνους ατυχήματος (λόγω οικονομικών περικοπών) με τις περιβαλλοντικές συνέπειες που βλέπουμε σήμερα.

    Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και καταλαβαίνει ότι το "νομότυπο" δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και "νόμιμο", όσο και να του πιπιλίζουν το μυαλό τα ΜΜΕ από το πρωί μέχρι το βράδυ.

    ReplyDelete
  43. @jaga

    αστο. Αλλη μία φορά που προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα.

    Αν αναθέτεις να σε εκπροσωπήσει και δεσμεύσει ένα λαμόγιο/ανίκανος ή οτιδήποτε είναι δικό σου πρόβλημα όχι του αντισυμβαλλόμενου

    ReplyDelete
  44. Τόσο η ενεργητική όσο και η παθητική δωροδοκία είναι ποινικά αδικήματα και διώκονται από το νόμο. Μάλιστα εάν υπάρχει κύκλωμα που δωροδοκεί κατ' εξακολούθηση και κρατικοί υπάλληλοι που τα παίρνουν για να ευνοήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα μπορούν τα μέλη του να διωχτούν με το νόμο περί οργανωμένου εγκλήματος. ΄

    Αυτά για να μην μπερδεύουμε τη διαφθορά στο δημόσιο και το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα με "incentives" που δήθεν δίνουν οι εταιρείες, διακοποδάνεια που δήθεν παίρνει το κακό κράτος και άλλες έννοιες, αναλογίες και εξηγήσεις πάσης φύσεως της οικονομικής που δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα διαφθορέων και διεφθαρμένων που έχουν αρμέξει τα ασφαλιστικά ταμεία. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

    ReplyDelete
  45. Το παραπάνω ελπίζουμε να καλύπτει και τις ανησυχίες του Jim Slip σχετικά με το ποια είναι τα πιράνχας και σε ποιο ποτάμι κολυμπάνε.

    Σχετικά με το δημοσίευμα του Έρμιππου δεν το χάφτουμε το κουτόχορτο. Σε όλα τα νοσοκομείκα του κόσμου ιδιωτικά ή δημόσια υπάρχει η δυνατότητα για εξωσυμβατικές (εκτός διαγωνισμού) αγορές ειδικών υλικών. Είναι λογικό όταν έχεις χειρουργείο και χρειάζεσαι κάτι άμεσα που δεν το έχεις να μπορείς να το πάρεις. Αυτό που είναι διαφθορά είναι να γράφεις στο χρεωστικό του χειροοργείου 5 από αυτά τα έκτακτα ειδικά υλικά και να πληρώνεις τιμολόγια για 6 σε πενταπλάσια τιμή από τη μέση ευρωπαϊκή τιμή αγοράς. Εδώ θέλει μηχανοργάνωση και μάνατζμεντ.

    ReplyDelete
  46. jaga, μόλις πάρουμε το αρχείο θα τη βάλουμε πάνω

    ReplyDelete
  47. G700, οτι και να λες, το κράτος εξακολουθεί με τις τακτικές του να επιβραβεύει τους απατεώνες. Προφανώς οι χασούρες που θα έχουν οι προμηθευτές με τον τρόπο πληρωμής που επέλεξε η κυβέρνηση θα πλήξουν τους νόμιμους. Και όσο το κράτος εξακολουθεί να επιβραβεύει τους απατεώνες, τόσο η ελληνική κοινωνία θα σαπίζει.

    ReplyDelete