Εδώ και μερικές εβδομάδες ζούμε πραγματικά ένα θεάτρο του παραλόγου. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη υιοθετούν πολιτικές αυστηρής λιτότητας με στόχο να πείσουν τους διεθνείς πιστωτές τους ότι οι οικονομίες τους είναι αξιόπιστες και το χρέος τους βιώσιμο. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που προτρέπουν την κυβέρνησή τους “κάντο όπως η Ελλάδα”. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έγραφε χτες η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt ότι “οι Ευρωπαίοι μπορούν να μάθουν από την Ελλάδα πώς γίνεται η εξυγίανση των δημοσιονομικών, όχι από τη Γερμανία”.
Ε, μ' αυτά και μ' αυτά, σε λίγο θα πάψουμε να είμαστε στο κλάμπ των χοίρων της Ευρώπης (PIIGS) και θα αναδειχτούμε ξάφνου σε χώρα πρότυπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Όχι γιατί είναι ευκαταφρόνητες οι προσπάθειες και οι θυσίες που κάνει η Ελλάδα για να σωθεί απ' τη χρεοκοπία. Κάθε άλλο. Αλλά γιατί οι ευρωπαίοι εταίροι, μάλλον, κάπου το έχασαν.
Το ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν είναι ίδιο με το ελληνικό. Δεν είναι μόνο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ΔΕΚΟ τύπου ΟΣΕ που χρωστάνε 10 δις ευρώ, σχεδόν όσο οι τόκοι του δημοσίου χρέους. Απλά, δεν μπορεί ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, που χρωστάει μόνο και μόνο επειδή ξόδεψε απίστευτα ποσά με στόχο να σώσει το τραπεζικό του σύστημα, τώρα να του ζητάνε τα ρέστα οι διεθνείς πιστωτές. Αυτοί δηλαδή που προκάλεσαν όλα αυτά τα προβλήματα ευθύς εξαρχής.
Είναι δυνατόν μια χώρα όπως η Γερμανία, της όποιας η οικονομική ευμάρεια βασίζεται στη βιομηχανική παραγωγή, τη μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που επιφέρει θετικό ισοζύγιο εξαγωγών, και η οποία σημειωτέον είχε μεταρρυθμίσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τόσο το ασφαλιστικό της όσο και την αγορά εργασίας, να πανηγυρίζει που θα στύψει τη μεσαία της τάξη, περικόπτοντας 11 δις δαπάνες του κράτους;
Και δεν είναι μόνο η Γερμανία. Είναι όλοι όσοι ξόδεψαν και χρεώθηκαν για να διασωθεί το τραπεζικό τους σύστημα, και καλά έκαναν, και οι οποίοι όμως τώρα, στέλνουν το λογαριασμό στους πολίτες. Είναι δυνατόν η απάντηση στην ύφεση να είναι η μεγαλύτερη τροφοδότησή της με κοινωνικά άδικες πολιτικές περιστολής δαπανών;
Πραγματικά, μια φορά έχει ξανασυμβεί αυτό στα χρονικά. Μετά τη μεγάλη ύφεση, όταν ο Ρούζβελτ στις ΗΠΑ έπαιρνε μέτρα (New Deal) και η Ευρώπη, υπνωτισμένη και εγκλωβισμένη μέσα στην τότε κλασσική οικονομική ορθοδοξία σφύριζε αδιάφορα και ηθικολογούσε πάνω από τα κοινωνικά πτώματα που άφηνε πίσω της η κρίση.
Η λύση για την Ευρώπη είναι μία. Ομπαμική θα την πούμε, Ρουζβελτιανή, Σολωνική δεν έχει σημασία. Οικονομική ένωση με παράλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος, μηδένισμα στο κοντέρ των χρεών με μια ευρωσεισάχθεια και ανεύρεση κεφαλαίων για επενδύσεις σ' ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Για να υπάρξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κέντρο αποφάσεων και να διαραγεί η διαρθρωτική ισχύς του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου το οποίο έχουμε κάνει θεό και προσκυνάμε.
Υπ' αυτή την έννοια, κινήσεις όπως α) η κοινή επιστολή Σαρκοζύ-Μέρκελ για απαγόρευση του short-selling, που όμως θα εγκριθεί και θα υλοποιηθεί μετά από πολλούς μήνες από την Επιτροπή, β) τα ψιθιρίσματα για περισσότερη οικονoμική ένωση, που όμως ο Μπαρόζο και ο Γιούνκερ δεν την πολυθέλουν γιατί θα χάσουν εξουσίες, και γ) το σχέδιο σωτηρίας των 700 δις ευρώ το οποίο ανατρέπει τις βασικές παραδοχές του Μάαστριχτ, πλην όμως δε δίνεται για τόνωση της οικονομίας αλλά διοχετεύεται για αναχρηματοδότηση των κρατικών χρεών, είναι εξελίξεις σημαντικότατες σε σύγκριση με πριν από δύο μήνες, προδιαγράφουν πράγματι μια τάση, όμως υπολείπονται κατά πολύ από το ιδεατό και αναγκαίο. Βρισκόμαστε σε μια έκτακτη κατάσταση, σχεδόν σε έναν οικονομικό πόλεμο. Απαιτούνται γι' αυτό μεγάλες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από μεγάλες και υπερβατικές ηγεσίες. Ευρώπη ξύπνα!
Στην Ευρωπη την Ελληνικη περιπτωση καποιοι δημοσιογραφοι την βλεπουν επιφανειακα.
ReplyDeleteΔεν μπορει να συσχετιζεται η Γερμανια με την Ελλαδα.
Εδω η καταναλωση βασιζεται απο το δημοσιο στο μεγαλυτερο μερος.
Η Ελλαδα ,τα εχω ξαναπει ,
εχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ δημοσιο που ΔΕΝ
παραγει αλλα δημιουργει χρεη.
Ο ιδιωτικος μας τομεας παρακμιακος
αναπηρος ,σε λιγο θα ειναι σχεδον ανυπαρκτος.
Προερχομαι απο τον αριστερο χωρο
ομως στην οικονομια 1+1=2
Αυτη ειναι η πικρη αληθεια
Αν οι Ευρωπαιοι ξεφορτωνονταν την
Ελλαδα θα εδιναν ανασα στο ευρω
γιατι η Ελλαδα με τα χρεη και τα προβληματα που εχει αυτη τη στιγμη συμπαρασυρει την Ευρωπη
στην παρακμη.(Το ιδιο φυσικα, πιθανο να ισχυει και για αλλα προβληματικα κρατη)
Ευστράτιε
ReplyDeleteπιστεύεις ότι αν αφανιζότανε το δημόσιο θα σωζόμασταν?
Bασικα θα σωθουμε μονο αν γινει
ReplyDeleteθαυμα απο το Χριστο που πολλαπλασιαζε ψωμια και ψαρια.
Αν πχ απολυονταν το 50% των δημοσιων ναι μεν θα γλιτωναμε τα μισα εξοδα ομως θα κατερρεε
καθε οικονομικη δραστηριοτητα
θα ειχαμε εκρηξη ανεργιας ,πεινα
και θα ειχαμε σκηνικο αποκαλυψης.
Δεν τα εχω με τους δημοσιους
αλλα μ αυτους που δημιουργησαν αυτο το καταστροφικο μοντελο.
Λυσεις παιδες δεν υπαρχουν οπως τις φανταζεστε.
Η Ελλαδα πληρωνει επιλογες δεκαετιων, και ηρθε η ωρα να τις πληρωσει με πονο και κλαμα.
Στην ουσια βουλιαζουμε ομαδικα
ανεργοι, μικροεπιχειρηματιες,ιδιωτικοι και
τελος δημοσιοι, συνταξιουχοι
Απλα καταρρεει σταδιακα η κοινωνια........
Μερικά:
ReplyDelete"Προερχομαι απο τον αριστερο χωρο
ομως στην οικονομια 1+1=2
Αυτη ειναι η πικρη αληθεια"
Και γιατί είναι "πικρή" αυτή η αλήθεια; Θα νιώθατε καλύτερα εάν 1+1=(οτιδήποτε). Σε ποια περίπτωση θα ήταν "γλυκιά" η αλήθεια και όχι "πικρή";
Οικονομική ένωση με παράλληλη αναδιάρθρωση του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού συστήματος, μηδένισμα στο κοντέρ των χρεών...
Μηδένισμα χρεών δεν υπάρχει, γιατί το χρέος κάποιος πρέπει να το πληρώσει. Αυτό που εννοείς, είναι "να χαριστούν τα χρέη στην Ελλάδα και να τα πληρώσει η Γερμανία".
για απαγόρευση του short-selling
Οι short sellers είναι αυτοί που κάνουν την πιο σοβαρή έρευνα στις αγορές, διότι παίζεται το κεφάλι τους σε κάθε κίνηση που κάνουν. Εξισορροπούν τα σκαμπανεβάσματα των αγορών. Χωρίς short selling έχουμε τεράστια σκαμπανεβάσματα που στα σίγουρα δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. Χωρίς short selling η Enron θα υπήρχε και θα λήστευε ακόμα.
Απλά, δεν μπορεί ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, που χρωστάει μόνο και μόνο επειδή ξόδεψε απίστευτα ποσά με στόχο να σώσει το τραπεζικό του σύστημα...
Είσαι ψεύτης. Το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων προέρχεται από έξοδα του δημόσιου τομέα, ειδικά μισθούς και συντάξεις που είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από τον ιδιωτικό τομέα (όχι μόνο είναι άδικο αυτό, αλλά αποτελεί και φασιστικό στοιχείο).
τώρα να του ζητάνε τα ρέστα οι διεθνείς πιστωτές. Αυτοί δηλαδή που προκάλεσαν όλα αυτά τα προβλήματα ευθύς εξαρχής...
Τα προβλήματα τα προκαλέσατε εσείς οι ίδιοι ξοδεύοντας τεράστια ποσά σε τεμπέληδες. Τους "πιστωτές" γιατί τους χρειάζεστε; Εάν είστε τόσο ικανοί όσο λέτε, τότε ΓΙΑΤΙ δανείζεστε χρήματα από άλλους για να ζήσετε;
να πανηγυρίζει που θα στύψει τη μεσαία της τάξη, περικόπτοντας 11 δις δαπάνες του κράτους
Τι σχέση έχει η μεσαία τάξη με το κράτος; Θες να πεις, ή μήπως νομίζεις, ότι η Γερμανία είναι κι αυτή γεμάτη δημόσιους υπάλληλους που ξύνουν τ' αρχίδια τους και ζουν σε βάρος των υπολοίπων κι αυτοί αποτελούν τη "μεσαία τάξη";
Ειλικρινά λυπάμαι για το επίπεδο αυτού του blog αυτή τη στιγμή. Τέτοιου είδους άρθρα είναι μάλλον γραμμένα από μεθυσμένα 12χρονα.
Τέλος, οι ιδεολογίες είναι για τους ηλίθιους. Οι ώριμοι άνθρωποι κάνουν αυτό που αποδίδει, το αποτελεσματικό και όχι το "ιδεολογικό". Σε όποιον μου ξαναπεί "είμαι δεξιός" ή "είμαι αριστερός", του έχω μία απάντηση: Big fucking deal.
Φιλε lefteris δηλωσα την αριστερη
ReplyDeleteκαταγωγη γιατι στην Ελλαδα οταν
λες αληθειες σε θεωρουν δεξιο φασιστα. Και κομμουνι οι δεξιοι.
Αριστερος για μενα σημαινει δημοκρατης .
Αριστερος δεν ειναι ενας δημοσιος Αλ Καπονε .
Στο Αμερικα αυτα δεν εχουν σημασια
στην ελλαδα ομως εχουν.
Στο Αμερικα αυτα δεν εχουν σημασια
ReplyDeleteστην ελλαδα ομως εχουν
Έχεις δίκιο αυτό το είχα ξεχάσει. Αλλά και στο Αμέρικα τώρα τελευταία ακούω τέτοια πράγματα - ευτυχώς αρκετός κόσμος αντιδρά και θα αντιδράσει ακόμα περισσότερο όταν το εισόδημα εδώ πέσει στο μισό μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Από τότε που βγήκε ο "σοσιαλιστής" Ομπάμα, το ποσοστό των Αμερικανών που ζουν με κουπόνια τροφίμων έχει τριπλασιαστεί (όπως έχουν τριπλασιαστεί τα bonus των τραπεζικών).
"στην Ελλαδα οταν
λες αληθειες σε θεωρουν"
Στην Ελλάδα όταν λες αλήθεια πρέπει να απολογείσαι εκ των προτέρων και να ζητάς επιπλέον συγγνώμη μετά. Είναι τόσο πορωμένη αυτή η γενιά που δεν τη σώζει τίποτα. Το άγχος τους δεν προέρχεται από "τα όποια ψυχολογικά προβλήματα", αλλά από την ΣΥΝΕΧΗ σύγκρουση στον εγκέφαλό τους της αλήθειας με το ψέμα. Ντάλα μεσημέρι καίει ο ήλιος κι αυτοί λένε "νύχτα είναι". Πώς να μην τρελαθούν;
---------------------------------
"Απλά, δεν μπορεί ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, που χρωστάει μόνο και μόνο επειδή ξόδεψε απίστευτα ποσά με στόχο να σώσει το τραπεζικό του σύστημα"
Για να διευκρινίσω στο προηγούμενο σχόλιό μου: Τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες στην ΕΕ ήταν ελάχιστα σε σχέση μ' αυτά που δόθηκαν στις ΗΠΑ και κακώς δόθηκαν και στις δύο χώρες. Κακώς. Κάκιστα.
Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν έχεις τεράστιες και οπλισμένες κυβερνήσεις. Κάνουν ΟΤΙ γουστάρουν. Και ο ΜΑΛΑΚΑΣ ο λαός (μπορεί να φταίει το φθόριο στο νερό), πάει και ζητάει ΕΠΙΠΛΕΟΝ κράτος.
Οπότε κι η σημερινή νεολαία (κατά πλειοψηφία κοιμισμένοι), είναι χαρούμενοι επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν σπίτι, αλλά μπορούν να αγοράσουν ένα iPad.
Μαλάκες.
Πολύ ωραίο άρθρο. Δε διαφωνώ πουθενά. Η ελληνική κυβέρνηση με πρόφαση το έλλειμμα προχώρησε δυναμικότερα σε νεοφιλελεύθερα μέτρα. Ωστόσο, μέσα στο όλο κλιμα έντονες είναι και οι διαφωνίες πχ για τη δύναμη και την ανταγωνιστικότητα του €. Οι νότιοι και οι Γάλλοι θέλουν ένα χαμηλότερο ευρώ γα να είναι ανταγωνιστικότερο, αλλά όχι η Γερμανία.
ReplyDeleteΔεν είναι κακό να παραδεχτούμε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι σωστή, με την καθοδήγηση και την επιμονή της τριμερούς επιτροπής.
ReplyDeleteΑς μην αυτομαστιγωνόμαστε συνεχώς και πέφτουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας, της μίρλας και της καταστροφολογίας των ελληνικών ΜΜΕ και ιδιοτελών συμφερόντων.
Τις προηγούμενες μέρες επικυρώθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση, συστάθηκε επισήμως ένα πολύ σημαντικό όργανο οικονομικής στήριξης. Το ΕΝΤ. Αποδομούνται οι ανωμαλίες κι αντιφάσεις της ΕΕ εκ των έσω.
Εμείς ας κάνουμε τη δουλειά μας κι ας τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Όπως φαίνεται, we will never walk alone..
Φτάσαμε σε ένα σημείο όπου πλέον τρεφόμαστε από τις σάρκες μας.
ReplyDeleteΤελικά για μένα το βασικό πρόβλημα και η ρίζα του αδιεξόδου είναι ότι ως παγκόσμιος πολιτισμός έχουμε εξαντλήσει κάθε εκδοχή οικονομικού προτύπου το οποίο βασίζεται στις φυσικές-βιολογικές αρχές του ανταγωνισμού και τις σχέσεις θηρευτή-θηράματος.
Από δω και πέρα τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις ανθρώπινες νοητικές δυνατότητες να αντιληφθούμε την ουσία του προβλήματος και να προσαρμοστούμε ικανοποιητικά στις νέες απαιτήσεις.
Ο χρόνος αυτής της προσαρμογής αλλά και το κόστος που θα κληθούμε καταβάλουμε για την επίτευξη αυτής της ισορροπίας σε μια νέα κατάσταση (ύπαρξης) θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την ένταση των "τυχαίων" διακυμάνσεων εντός των ανθρώπινων μεγα-συστημάτων.
So sit back and enjoy the ride...
@ δειμος του πολιτη
ReplyDeleteούτε η λογική, ούτε τα μέτρα / πολιτική της Γερμανίας δείχνουν αυτό που λες. Μια εξαγωγική δύναμη που έχει αμελητέα έκθεση κράτους και τραπεζών της σε δανειακές υποχρεώσεις, όπως η Γερμανία, το πρώτο που θα ήθελε είναι ένα υποτιμημένο ευρώ που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της. Το πρόβλημα, και πολύ καλά ανησυχεί η Γερμανία, είναι μια απότομη πτώση του ευρώ που θα δημιουργήσει προβλήματα στη δυνατότητα ανταπόκρισης των δανειστών της στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες της. Άρα ο προβληματισμός της είναι πώς το ευρώ θα υποτιμηθεί συντονισμένα για να μη δημιουργήσει μεγάλες αναταράξεις και επιπτώσεις ντόμινο στη διατραπεζική αγορά της ΕΕ.
Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρώπη σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ολοκλήρωση είναι να ενισχύσει το ρυθμιστικό ρόλο της ΕΚΤ στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Η φορολόγηση θα πρέπει να στοχεύσει εκτός από τα προϊόντα (capital gains tax) και άλλων τελών στις συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά (εκεί είναι όλα τα λεφτά - ενδιαφέρουσα πρόταση του L Kotlikoff) στα ίδια τα πρόσωπα που λειτουργούν στην αγορά - συνταγή Ομπάμα που έχει προκαλέσει αναταραχές και αντεπίθεση διαρκείας στις ΗΠΑ από τη Wall Street.
ReplyDeleteΤο κοντέρ της διαφθοράς πρέπι να μηδενίσουμε.
ReplyDeleteΕμείς,ως Ελλάδα,πρέπει να κάνουμε τη δική μας σεισάχθεια, που, σε αυτή τη φάση, δεν εχει να κάνει με το άχθος του οικονομικού χρέους αλλά με το άχθος της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.Το οικονομικό χρέος το κάναμε Ευρωπαικό ζήτημα, επιτυχώς, και θα το διαχειριστούν εκείνοι ό,ταν πρέπει και με το τρόπο που πρέπει.Εμείς οφείλουμε να ασχοληθούμε με την απόσειση των άλλων αχθών που μας οδήγησαν στο χρέος.Ας μην ψάχνουμε για βαρβάρους.Οι βάρβαροι είναι εντος των τοιχών.Το κοντέρ της διαφθοράς πρέπει να μηδενίσουμε.Αλλοιώς όσα χρέη και αν μας χαρίσουν σε λίγα χρόνια θα χρωστάμε περισσότερα.
@ g700
ReplyDelete"...μηδένισμα στο κοντέρ των χρεών με μια ευρωσεισάχθεια..."
-Πρέπει να διευκρινίσετε εαν εννοείτε το κεφάλαιο ή τους τόκους (και ποιους τόκους). Υπάρχει διαφορά, νομίζω.
Επίσης, ποιοι είναι οι δανειστές μας; Σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνονται και κράτη εκτός ΕΕ; Αυτοί πως θα αντιμετωπίσουν την "ευρωσεισάχθειά" σας;
@ lefteris
Με πρόλαβες σε μερικά, σε άλλα είσαι υπερβολικός.
Συμφωνώ ότι περικοπές δαπανών του κράτους (ιδίως στην Γερμανία που αναφέρονται οι γ700) δεν ξεζουμίζουν τη μεσαία τάξη. Το αντίθετο μάλιστα. Απλώς σκέφτονται με βάση το Ελλαδικό έκτρωμα.
Αλλά δεν είναι ψεύτες όταν λένε ότι πολλά κράτη χρωστάνε εξαιτίας των διαφόρων bailouts. Είναι απλώς ανακριβείς. Η αλήθεια είναι ότι, αν και δεν αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους, για αρκετά κράτη έκαναν τη διαφορά μεταξύ υγιούς leverage και υπερβολικού χρέους.
KΑΙ φυσικά διαφθορά είναι να είσαι πλούσιος Γερμανός ανεργος και να περνάς τη ζωή σου ταξιδεύοντας με έξοδα του κοινωνικού κράτους.Αυτοί οι Γερμανοί είναι που θα θιγούν απο τη λιτότητα της Μέρκελ.
ReplyDelete@ Παρμενίδη
ReplyDeleteΣυμφωνώ απόλυτα.
@ Παρμενίδη
ReplyDeleteΣυμφωνώ απόλυτα. -> Με το 11.51am. (όχι ότι το 12.24pm είναι κακό)
Ο Γερμανός "πλούσιος άνεργος" τροφοδοτεί τη ζωή του απο τη διαφθορά της Ζήμενς, των Λέοπαρντ, των υποβρυχίων, κλπ,κλπ. Να μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό.
ReplyDeleteTo θέμα είναι ότι συνεχώς θα πρέπει απο εδώ και πέρα να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες των διαρκών επιθέσεων όλων όσων έχουν "επενδύσει" τεράστια ποσά στη χρεοκοπία της Ελλάδας και ορκίζονται ότι θα τα καταφέρουν.Στο χέρι μας είναι να μην τα καταφέρουν.
ReplyDeleteΚαι θα τα καταφέρουμε μόνο αν σταματήσουμε να αυτοαπαξιωνώμαστε,πράγμα που,δυστυχώς, κάνουν οι περισσότεροι των σχολιαστών, και να μιλάμε απαξιωτικά για την Ευρώπη.
ReplyDeleteΗ περιστολή των κρατικών δαπανών ταιριάζει στο ιδεολογικό στίγμα των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης. Το 'Κάνε το σαν την Ελλάδα' είναι πετυχημένο σλόγκαν για τον πολιτικό λαϊκισμό των συντηρητικών έτσι ώστε να κερδίσουν ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες τους κινδυνεύοντας τη συγκεκριμένη συγκυρία να πιέσουν κι άλλο προς τα κάτω την ανάπτυξη και την εργασία.
ReplyDeleteΧώρες όπως η Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, πρέπει - και καλά κάνουν - να συμμαζέψουν τα δημόσια οικονομικά τους, έτσι ώστε να διατηρήσουν την πρόσβαση τους στις χρηματαγορές και να βάλουν μια τάξη με τις διαρθρωτικές αλλαγές για βιώσιμη κι εργασιοκεντρική ανάπτυξη στο μέλλον.
Χώρες όπως η Αγγλία και η Γερμανία - αντίθετα - πρέπει να τονώσουν βραχυπρόθεσμα την αγορά με ζεστό χρήμα και επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Είναι ευκαιρία τώρα, που τα επιτόκια είναι χαμηλά, και σε κρατικά ομόλογα και στο δημόσιο χρέος των χωρών αυτών. Με το ευρώ και τη λίρα να βρίσκονται επίσης σε χαμηλά επίπεδα είναι ευκαιρία για τους εξαγωγικούς κλάδους να ρεφάρουν.
Είναι δύο διαφορετικές ταχύτητες με τις οποίες τρέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και πολύ σωστά τονίζουν οι G700 ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ελληνικό, όχι Ευρωπαϊκό.
Η δημοσιονομική πειθαρχία επιβάλεται σαφώς μακροπρόθεσμα αλλά φαίνεται ότι οι συντηρητικοί βρήκαν την ευκαιρία να βουλιάξουν την ΕΕ σε ένα σπιράλ θανάτου αντί πρώτα να διασφαλίσουν εμπιστοσύνη, αναπτυξιακή τροχιά και τόνωση της εργασίας.
Τίποτα δεν αποκλείει τους κερδοσκόπους να χτυπήσουν ξανά και πιο έντονα σε περίπτωση που η ανάπτυξη εκτροχιαστεί. Και χωρίς 'ξόδεμα' δεν υπάρχει ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχουν έσοδα ούτε από φόρους ούτε από την αγορά.
Ας ξοδέψουν οι κεντρικοί και βόρειοι, κι ας δώσουνε ρευστό στους νότιους για να υλοποιήσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και σταθεροποίησης των οικονομιών τους.
Παρμενίδη
ReplyDeleteδεν είναι η διαφθορά το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας. Το παρασιτικό μοντέλο ανάπτυξης, το ελληνικό business as usual πάει πέρα από τη στενή έννοια της διαφθοράς και αγγίζει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Αλλαγή τρόπου σκέψης, αλλαγή τρόπου εργασίας, αλλαγή επαγγελματικού ήθους, αλλαγή στάσης ζωής και παιδείας. Αυτά είναι τα κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να όλοι μας να καλλιεργήσουμε, κι αν δεν αναλάβουμε τις ατομικές μας ευθύνες τότε κανένα αστυνομικού τύπου μέτρο δεν πρόκειται να μας βγάλει από το φαύλο κύκλο της οικονομικής και κοινωνικής παρακμής.
Η Ευρώπη τρώγοντας ξύλο θα μάθει. Ο
ReplyDeleteΓερμανός άνεργος που έχουν μερικοί στο κεφάλι τους είναι στερέτυπο πριν τον Hartz 4 του Σρέντερ. Είναι σαν να λέμε όλοι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες
προσωπικά είμαι απαισιο-αισιόδξος ανάλογα με τη μέρα :)
ReplyDeleteGmosie
ReplyDeleteπάσχεις από το σύνδρομο των ημερών - recessio - emotions ...?
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους !
ReplyDeleteΤη μία παθαίνουμε υστερία με το Focus, την άλλη με την Handelsblatt ......
Δηλαδή εξαρτάται η διάθεσή μας από το τι θα γράψει ο κάθε Γερμανός Πρετεντέρης ή Παναγιωταρέα
Μπράβο μας....
Παρεμπιπτόντως, τι ακριβώς λένε οι Γερμανοί ότι θα κάνουν; Γιατί στη Guardian διάβασα ότι "Germany plans to cut 15,000 civil servants and apply taxes on airlines and energy companies to save €11bn this year.", που δεν είναι "περικοπή δαπανών" - πόσο πια πληρώνονται 15,000 ΔΥ το χρόνο - αλλά έξτρα φορολογία.
ReplyDelete@ ser
Το θέμα δεν είναι το γερμανικό άρθρο, αλλά τι θέλει να κάνει η Γερμανικη κυβέρνηση.
@ g700
Πόσο δραστική είναι φορολογία 11δις σε μία χώρα με ΑΕΠ πάνω από 3.5τρις;
Ενα μεντιακό σύστημα που δεν αναγνωρίζει τη καλή είδηση ως είδηση και που στηρίζεται στην εμπορία των κακών ειδήσεων είναι επόμενο να προκαλέσει ψυχολογικές βλάβες σε πολλούς.
ReplyDeleteΚαι μέσα σε ένα ορυμαγδό ειδήσεων το να ξεχωρίσεις το σημαντικό από το ασήμαντο χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ικανότητα.Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου των συνειδήσεων των μαζών απο τον κατακλυσμό του μυαλού τους απο ασήμαντες αληθοφανείς πληροφορίες.
ReplyDeleteΠαρμενίδη
ReplyDeleteσυμφωνούμε απόλυτα.
Γι'αυτό λιγότερη τηλεόραση και περισσότερο διάβασμα.
Aγαπητοι μου φιλοι ακουστε.
ReplyDeleteΗ Αυστρια εχει 60.000 ΔΥ(αν κανω
λαθος διορθωστεμαι) με πλυθησμο
γυρω στα 8,3 εκκατομυρια.
Η Ελλαδα εχει (δεν υπαρχει επισημος αριθμος)γυρω στους
800.000 λενε καποιοι, 1.000.000 λενε
αλλοι ,κανεις δεν ξερει τελικα.
Ολοι αυτοι πληρονονται απο τα δανεια ΔΝΤ.
Για να μπορει η Ελλαδα να ξεχρεωνει και να πληρωνει τους
ΔΥ πρεπει να υπαρχει αναπτυξη.
Για να υπαρχει αναπτυξη πρεπει να γινουν επενδυσεις.
Για να γινει αυτο φοβαμαι οτι θα πρεπει να πεσουν κι αλλο οι μισθοι στον Ιδιωτικο τομεα.
Ενναλακτικα να πεσουν πολυ οι μισθοι στο δημοσιο η να απολυθουν δημοσιοι.
Αυτο βεβαια δεν προκειται να γινει.
Οποτε προβλεπω εξευτελιστικες συνθηκες στον Ιδιωτικο τομεα
ωστε να μπορει η Ελλαδα να
συνεχισει να πληρωνει τους ΔΥ.
@ g700
ReplyDelete"Το ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν είναι ίδιο με το ελληνικό ... Απλά, δεν μπορεί ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, που χρωστάει μόνο και μόνο επειδή ξόδεψε απίστευτα ποσά με στόχο να σώσει το τραπεζικό του σύστημα, τώρα να του ζητάνε τα ρέστα οι διεθνείς πιστωτές."
Αυτό μου θυμίζει μία κουβέντα που είχα με ένα φίλο ο οποίος μου μιλούσε με θαυμασμό για την Ισλανδία και το πως αυτή "είχε τα @#χίδια να πει στους δανειστές τις "δεν πληρώνουμε", υπονοώντας μάλιστα (ο φίλος μου) ότι μία τέτοια πιθανή σταση θα έπρεπε να αναλάβουμε και οι έλληνες.
Παραθέτω με copy paste την απάντησή.
"An yponoeis kapoia periptwsi na poume kai emeis oti den tha plirwsoume to xreos mas opws oi Icelandoi, den paizei..
Yparxei mia vasiki diafora metaksi tis krisis tis Islandias kai tis dikias mas..
Ekei i krisi twn trapezwn gremise to kratos, edw i krisi tou kratous kindynevei na gremisei tis trapezes (oi opoies exoun ektos twn allwn daneisei kai se auto..)
Me liga logia, oi Islandoi an den eixan tin atixia to trapeziko tous sistima na exei sysswreusei ta apeira toksika omologa apo Ameriki kyriws, den tha eixan provlima. Den einai idia periptwsi me emas pou apla den paragoume tipota kai katanalwnoume les kai eimaste vasiliades..
Epomenws autoi an dianisoun mia periodo pou na apokopoun endelws apo tis diethneis agores epeidi kaneis den tha thelei na tous daneisei mias kai tous exesan olous, tha einai ligo poli ok stin autonomia tous..
Emeis malaka, an den mas voithisoun me ta lefta tous ap'eksw gia liga (toulaxiston) xronia akoma, kai mas afisoun stin tixi mas, tha pswfisoume malaka..."
Gianni Afoura
ReplyDeleteπλάκα μας κάνεις? Τα συσσωρευμένα τοξικά των ΗΠΑ τις φταίξανε της Ισλανδίας? Οι τράπεζες τους κάνανε πάρτι για 10 χρόνια με τον πιο επιπόλαιο τρόπο από όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη. Κρύβοντας τα χρέη τους μέσα από την τιτλοποίηση και τα πολύπλοκα επενδυτικά προϊόντα τζογάρανε τις αποταμιεύσεις / επενδύσεις των πελατών τους κινώντας την αγορά μέσα από τη διατραπεζική μόχλευση. Τρελή πυραμίδα που για 10 χρόνια έπιασε και όταν έκλεισε η στρόφιγγα του διατραπεζικού δανεισμού χρεοκοπήσανε μαζικά.
Ευτυχώς που δεν είμαστε Ισλανδία.
Να διαβάσεις το "black report" για τις τράπεζες τους που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα με την έκρηξη του ηφαιστίου και θα καταλάβεις.
Δικαίως οι συνετοί κατά τα σκανδιναβικά πρότυπα Ισλανδοί αρνήθηκαν να πληρώσουν όταν το πρόβλημα ήταν των τραπεζών, παρά την άγνοια και κατ'επέκταση συννενοχή τους για τη μη παρακολούθηση των πρακτικών των τραπεζών τους πιο πριν. Σε τελική ανάλυση η Ισλανδία για 10 χρόνια δεν παρήγαγε και κάτι εκτός από τραπεζικά προϊόντα με αμύθητες αλλά ψεύτικες όπως αποδείχτηκε αποδόσεις..
Εγώ λέω να τους αφήσουμε τους αρχιδαρισμούς και να φερθούμε υπεύθυνα επιτέλους. Τους φάγαμε αυτούς στη μάπα τόσα χρόνια και δες που φτάσαμε.
Αν θέλετε να δείξετε μαγκιά να πείσετε τη Γερμανία να νομισματοποιήσει το χρέος της ΕΕ και να τελειώνουμε με το παραμύθι των αναμνήσεων του 29.
Φιλε notorius θεωρεις φυσιολογικο
ReplyDeleteη Ελλαδα να εχει τοσο διογκωμενο
ΔΤ;
Aυτους ποιος θα τους πληρωνει
η μαρικα η πενταγιωτισα;
Να μην μιλησω για το Στρατό
γιατι θα γελασει ο καθε φουκαρας.
Και αληθεια γιαti νιωθεις τυχερος που δεν εισαι Ισλανδια;
Aυτοι ειναι 300.000 και θα εξαγουν ψαρια.
Η Ελλαδαρα μας τι θα εξαγει;
εφοριακους και στελεχη του Δημοσιου;
Μηπως θα εξαγει διαχειριστες ανθρωπινων πορων;
Φίλε Ευστράτιε
ReplyDeleteαν αναζητάς επαλήθευση της εμμονής σου με το δημόσιο τομέα ψάχνεις σε λάθος μέρος.
Ελπίζω ότι η συνέχεια της παρουσίας στο μπλογκ και λίγο περισσότερο διάβασμα θα σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις τη σκέψη σου.
Μπορείς να ξεκινήσεις από τη σκέψη ότι ο δημόσιος τομέας δεν είναι μόνο οι υπάλληλοι του.
Nαι αγαπητε notorius δημοσιο ειναι
ReplyDeleteκαι πολλα αλλα.(πχ εξοπλισμοι)
Δε μου απαντας στο ερωτημα
που βαζω.
Ειναι φυσιολογικο να εχεις τοσες εκατονταδες χιλιαδες ΔΥ οταν ειπα
πιο πανω οτι η Αυστρια εχει 60.000!
Η Γαλλια 400.000!
Με τι οικονομια ρε ανθρωπε θα τους πληρωνεις;
Ενταξυ θα ξεζουμιστουν οι ιδιωτικοι, θα μπουν φυλακη οι φοροφυγαδες Θα πεθανουν οι ανεργοι μετα τι;
Μηπως θα πληρωνουμε σε κουπονια;
Οι νομιζετε οτι οι Γερμανοι θα πληρωνουν επειδη ειμαστε ωραιοι
ΔΕΝ εχω τιποτα με τους ΔΥ
ομως υπαρχει μια σκληρη πραγματικοτητα
Πραγματικα ειμαι περιεργος
να ακουσω αποψεις.
Και το ξαναλεω ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ,ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΕΞΙΟΣ
"πλάκα μας κάνεις? Τα συσσωρευμένα τοξικά των ΗΠΑ τις φταίξανε της Ισλανδίας? Οι τράπεζες τους κάνανε πάρτι για 10 χρόνια με τον πιο επιπόλαιο τρόπο από όλες σχεδόν τις χώρες του πλανήτη. "
ReplyDeleteΠες τα μεγάλε. Κι όχι μόνο αυτοί, αλλά και όλοι οι άλλοι. Τοξικά χαρτιά πούλαγε κι η Ελλάδα από την απελευθέρωση κιόλας κι οι περισσότερες χώρες. Οι Ισλανδοί ήταν ψαράδες και μια στιγμή γίνανε όλοι τραπεζίτες. Τι παρήγαγε η χώρα; Τίποτα πλέον. Οπότε, φούντο.
Ψάρια αγοράζουμε κι απ' τον Καναδά και καλύτερης ποιότητας.
"Για να υπαρχει αναπτυξη πρεπει να γινουν επενδυσεις.
Για να γινει αυτο φοβαμαι οτι θα πρεπει να πεσουν κι αλλο οι μισθοι στον Ιδιωτικο τομεα."
Το αντίθετο. Για να υπάρξει κίνητρο εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα να είναι πολύ υψηλότεροι από τους μισθούς στο δημόσιο. Αυτό επιβάλει κι η λογική: εφόσον ο ιδιωτικός υπάλληλος εργάζεται περισσότερο, πρέπει να πληρώνεται και περισσότερο.
Αλλά αυτό είναι που φοβούνται οι σοσιαλιστές κι οι εργατοπατέρες: μια πιο πλούσια εργατική τάξη που δεν θα τους έχει ανάγκη πλέον.
@ notorious
ReplyDeleteΈχεις απόλυτο δίκιο, αποδείχθηκα πανηγυρικά ημιμαθής.
Δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να ψάξω σε βάθος τα αίτια της κρισης στην Ισλανδία κ απλά αρκέστηκα στην τεμπέλικη υπόθεση ότι οι τράπεζές τους θα κατέρρευσαν πιθανότατα από αυτό που τυρρανούσε και τον υπόλοιπο πλανήτη, τα τοξικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, το βασικό point μου δεν επιρρεάζεται από αυτό το ατόπημα.
Ότι δηλαδή ο λαός της Ισλανδίας δεν έχει καμία ευθύνη να πληρώνει για τις μαλακίες των τραπεζιτών(είτε αυτοί είναι εγχώριοι, είτε εξωτερικού..), ενώ εμείς οφείλουμε να πληρώσουμε, επειδή σε εμάς για το μεγαλύτερο μέρος του χρέους ευθυνόμαστε εμείς οι ίδιοι, ο λαός
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete"..τα τοξικά ομόλογα των ΗΠΑ..."
ReplyDeleteΤα τοξικά δάνεια της ΕΕ (των τραπεζών της ΕΕ) είναι πολύ υψηλότερα και περισσότερα από των Η.Π.Α.
Διότι όλοι χορεύανε, όχι μόνο οι Αμερικάνοι. Το τοξικό χρέος της Αυστρίας προς τις ανατολικές χώρες (εκτός Ευρώ) είναι ίσο με περίπου το 60% του ΑΕΠ της Αυστρίας.
Μην ξεχνάμε ότι η πιο καταχρεωμένη χώρα του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι η Ιαπωνία (ευτυχώς γι' αυτούς, τα ομόλογα τα έχουν οι ίδιοι οι Γιαπωνέζοι).
Πώς θα μείνουν οι επιχειρήσεις σε μια περιοχή;
Με τον ίδιο τρόπο που μένεις εσύ σε ένα σπίτι: καλή γειτονιά, σχετικά χαμηλό νοίκι, πολυτισμένοι συγκάτοικοι και γείτονες.
Δηλαδή:
α) Χαμηλή φορολογία (ΚΑΝΕΝΑΣ από τους "προοδευτικούς" δεν έχει μέχρι τώρα τολμήσει να πει "να φορολογήσουμε τους σούπερ σταρ της ραπ και του χόλιγουντ"). Όλοι με τις επιχειρήσεις τα βάζουνε.
β) Προστασία από απρόβλεπτες και μεγάλες απεργίες ή και καταστροφές.
γ) Υψηλό επίπεδο μισθών ώστε να μπορούν να προσελκύσουν περισσότερα ταλέντα.
Πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια είχαν μάλιστα προτείνει στην τοπική κυβέρνηση να φορολογεί χαμηλότερα τους υπαλλήλους τους, ώστε να μπορούν να τους δίνουν υψηλότερα μπόνους για να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους.
Αυτά που προτείνει η αριστερά για τις επιχειρήσεις, είναι σαν να λες σε κάποιον "κατσε εδώ στην Ελλάδα και θα σου βρούμε μια γυναίκα 70 χρονών και 300 κιλά να την παντρευτείς για να μας μείνουν εμάς οι όμορφες".
Gianni
ReplyDeleteευχαριστώ για τη διευκρίνιση δεν ήταν σαφές από το προηγούμενο σχόλιο σου.
Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν ήταν οι ψηλοί ή χαμηλοί φόροι, το πρόβλημα ήταν ότι δεν πλήρωνε κανένας, ήταν δεν ήταν οι φόροι χαμηλοί.
ReplyDeleteΗ εφορία ήταν η μεγαλύτερη πληγή του ΔΤ με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης Καραμανλή που χρησιμοποίησε το ΔΤ ως πελατειακό μηχανισμό.
Ο ΔΤ χρειάζεται προστασία και θωράκιση. Χωρίς υγιή ΔΤ δεν υπάρχει υγιής χώρα, κι αυτό αποδεικνύεται από παντού. Δεν είναι ζήτημα μεγέθους, είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και διαφάνειας.
Κι επειδή ο ΔΤ απέτυχε παταγωδώς στα παραπάνω, με ανέτοιμο κι ανεκπαίδευτο το προσωπικό του, χρειάζεται επειγόντως χειρουργική παρέμβαση στον τρόπο οργάνωσης, λειτουργίας, στελέχωσης και θωράκισης της αυτόνομης παρουσίας του από ιδιοτελή και πελατειακά συμφέροντα.
Οι αλλαγές αυτές όμως δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη. Δύσκολα τα πράγματα αλλά όχι κι απελπιστικά. Ας αποδομήσουμε τους μύθους μας κι ας πάμε μπροστά συντονισμένα.
Συμπλήρωση, και οι ΔΕΚΟ ήταν η μόλυνση.
ReplyDeleteNotorius
ReplyDeleteΑπορω πως συνεχιζεις να πιστευεις
οτι το τεραστιο δημοσιο δεν ειναι προβλημα.
Λες και ολους αυτους τους πληρωνει
αλλη χωρα.
Χρειαζομαστε νοσοκομες,εκπαιδευτικους λιγους
οικονομολογους, και οδοκαθαριστες
Το δημοσιο θα μπορουσε να ηταν το μισο απ οτι σημερα και να ηταν αποτελεσματικο.
Πρεπει καποτε να σταματησει η
λογικη που θελει καποιον που σπουδαζει λογιστης να θελει να πιαστει απο το δημοσιο και ετσι
να εφευρισκονται συνεχια νεες θεσεις στα γραφεια.
Οποιος θελει δημοσιο να γινεται νοσοκομος.
Και να παψει η πολιτικη ασυλια
και η απαραδεκτη μονιμοτητα που καταντησε εστια διεφθορας.
Δεν γινεται notorius μια κοινωνια να περιστρεφεται μονιμως γυρω απο τον κοσμο του δημοσιου
Το μοντελο αυτο δοκιμαστηκε
και τα αποτελεσματα του τα ζουμε σημερα.
Οσο για την φοροδιαφυγη πιστεψε με βασικες αιτιες ειναι δυο:
Ασυλια πολιτικων και μονιμοτητα
στο δημοσιο.
Αυτα τα δυο απο μονα τους αρκουν για να βασιλευσει η διεφθορα
"Moυ φαίνεται Λευτέρη ακούς αυτό που θέλεις να ακούσεις.
ReplyDeleteΟ Ευστράτιος δεν συζητάει το πως θα αρχίσει ο κόσμος να προτιμά να εργάζεται στον ιδιωτικο τομέα αντί του δημοσίου, συζητάει το πως θα σταματήσουν να σηκώνονται και να μας φεύγουν επιχειρήσεις για τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ. Και για να επιτευχθεί αυτό, όντως λίγοι τρόποι υπάρχουν πέραν της μείωσης των μισθών και της ελάττωσης των φόρων για τις επιχειρήσεις "
Αφουρα συνονόματε, εχεις μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με την Ελλάδα. Θα σου πρότεινα να έρθεις καλύτερα εδω να ανοίξεις μια μικρομεσαία επιχείρηση (μαγαζί, λιανεμπόριο) ετσι ωστε να καταλάβεις τι τρέχει και ΓΙΑΤΙ πολύς κόσμος είναι τοσο εξαγριωμένος με το κράτος και τους υπαλλήλους του:
http://i660.photobucket.com/albums/uu330/yiannis1977/dimos.jpg
@ Ευστρατιος,
don't waste your time... κι εγω αμα ειχα μαμα-μπαμπα ΔΥ, ίσως έγραφα αυτα που γράφουν ορισμένοι... γιου νόου, για το δημόσιο χρέος δεν φταινε 1,5 εκατομμύριο ΑΕΡΓΟΙ (ΔΥ) που τα ξυνουν σε ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, φταίνε οι άλλοι (ιδιώτες) που δεν τα σκάνε όλα στο κράτος. Τελικά αν το καλοσκεφτείς, η κατοχή χρημάτων απο ιδιώτη στην Ελλάδα είναι φοροδιαφυγή. Τα χρηματα λέει, πρέπει να ανήκουν στο κράτος ωστε... να αναδιανέμονται δίκαια (!).
Γεια σου ρε τρελλάς με τα ωραία σου...
yanniskriti ειμαστε ακραιοι
ReplyDeleteγιατι θελουμε μικροτερο κρατος,
κοντα σ αυτον που εχει αναγκη
και να μην φορολογουνται επιχειρησεις και ανθρωποι
για να γινονται ασταματητοι διορισμοι στο δημοσιο.
Φαινετα οι Αυστριακοι
ειναι χαζοι και εμεις εξυπνοι
@ Lefteris
ReplyDelete"Με τον ίδιο τρόπο που μένεις εσύ σε ένα σπίτι: καλή γειτονιά, σχετικά χαμηλό νοίκι, πολυτισμένοι συγκάτοικοι και γείτονες."
Ειδικά το τελευταίο που ανέφερες, πολύ το 'χουμε εμείς εδώ στο Ελλάδα.. επειδή είναι γνωστό ότι από πολιτισμός άλλο τιποτα σ αυτή τη χωρα...
Και άντε πες μου ότι θα προσελκύσουμε τα υπερμυαλά από Σουηδία, με επιχειρήματα του τύπου
"Πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια είχαν μάλιστα προτείνει στην τοπική κυβέρνηση να φορολογεί χαμηλότερα τους υπαλλήλους τους, ώστε να μπορούν να τους δίνουν υψηλότερα μπόνους για να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους."
Όταν αυτή η χώρα βρωμάει σαπίλα από κάθε πλευρά και σε κάθε της επίπεδο, άντε να δελεάσεις εσύ με λίγο υψηλότερο μισθό ή λιγότερη φορολογία τον νέο Άϊνστάιν..
Και όπως λες και εσύ ο ίδιος, ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ζήτησαν από την πολιτεία να μειώσει την φορολογία για τα ταλέντα τους. Άρα μήπως θα έπρεπε πρώτα να σκεφτούμε το μικρό προβληματάκι του πως θα φέρουμε σε πρωτη φάση τις επιχειρήσεις, και μετά βλέπουμε τι θα κάνουν αυτές? Λέω γω τώρα....
@ Υianniskriti
Ισως θα με βοηθούσε λίγο παραπάνω να καταλάβω το πόσο πολύ χαζός είμαι, αν ασχολούσουν λίγο για να μου πεις που ακριβώς ήταν το λάθος στον συλλογισμό μου.. Όπως μπορείς να δεις παραπάνω, όταν ο notorious με άδειασε παραθέτωντας πολύ σωστά επιχειρήματα, δεν δίστασα καθόλου να παραδεχτώ την μαλακία μου. Αλλά δυστυχώς τίποτα από όσα γράφεις εσύ δεν μου φαίνεται σχετικό με τα λόγια μου.
Ευχαριστώ.
@ notorious , Ευστράτιος , Yanniskriti
"Δεν είναι ζήτημα μεγέθους, είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και διαφάνειας."
Οκ παιδιά, είναι αλήθεια ότι ο notorious γίνεται λίγο προκλητικός όταν υποστηρίζει κάθετα ότι δεν είναι καθόλου ζήτημα μεγέθους. Αλλά νομίζω ότι καταλαβαίνω τι εννοεί, και συμφωνώ μαζί του.
Αν π.χ. είχαμε τον ίδιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων που έχουμε τώρα, αλλά ΟΛΟΙ έκαναν δουλεια, η κατάσταση δεν θα ήταν τόσο εκνευριστική. Αν δηλαδή εμείς με τους πολλαπλάσιους ΔΥ από την Αυστρία, είχαμε και τα πολλαπλάσσια οφέλη, αν δηλαδή εκεί που αυτοί χρειαζόντουσαν 2 ώρες για να ξεμπερδέψουν από μία υπηρεσία, εμείς θέλαμε 2 λεπτά, δεν θα μας γυρνούσαν τα μυαλά τόσο πιστεύω.
Το πρόβλημα είναι ότι και εμείς θέλουμε τον ίδιο ή και περισσότερο χρόνο για την ίδια δουλειά, πληρώνουμε όμως 10 φορές περισσότερο.
Το ίδιο ακριβώς δηλαδή σα να αγοράζαμε το ίδιο προϊόν σε 10πλάσσια τιμή. Ε δεν είναι λογικό να νιώθουμε μαλάκες??
Αν υπήρχε αποτελεσματικότητα στον ΔΤ, η κουβέντα που θα κάναμε αυτή τη στιγμή θα ήταν του τύπου "Καλή η ποιότητα ζωής που κερδίζουμε με τόσους ΔΥ, αξίζει όμως το τόσο υψηλό κόστος?"
Αλλά αυτό είναι μία πολύ διαφορετική κουβέντα από αυτήν που κάνουμε σήμερα..
@ notorious
"Το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν ήταν οι ψηλοί ή χαμηλοί φόροι, το πρόβλημα ήταν ότι δεν πλήρωνε κανένας."
Και γιατί γινότανε αυτό? Για τον ίδιο λόγο που βγαίνουν σήμερα όλοι αυτοί στις πορείες και φωνάζουν κατά των μεγαλοκαρχαριών που έφαγαν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΛΑ τα λεφτά.
Είναι επειδή ο μεγαλύτερος εφιάλτης του νεοέλληνα είναι να μην τον πηδήξει κάποιος εκεί που θα μπορούσε ίσως να τον πηδήξει αυτός. Με λίγα λόγια, όταν ο κάθε μεσοαστός που είχε 2 μόνο(!) αυτοκίνητα, ή 1 μόνο(!) εξοχικό, έλεγε "γιατί να πληρώσω εγώ φόρους? Για να πάνε στον μεγαλοκαρχαρία και να τα φάει αυτός μετά?? ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΜΑΙ?!?!?!!"
Αυτά τα γράφω μεταξύ άλλων εδώ : http://politickingbaby.blogspot.com/2010/05/2.html
,αλλά πολύ καλύτερα από μένα τα γράφει ο navarino-s στο ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ άρθρο του εδω : http://navarino-s.blogspot.com/2010/05/blog-post.html
Στο παραπάνω σχόλιό μου, η φράση "μεγαλοκαρχαριών που έφαγαν ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΛΑ τα λεφτά." έπρεπε να μπει σε εισαγωγικά. Αναφέρω την στάση κάποιων άλλων ατόμων, όχι κάτι που εκφράζει εμένα προσωπικά.
ReplyDelete