Καταρχάς, θεωρούμε ότι αυτό που βιώνει σήμερα η Ελλάδα είναι η παταγώδης εξάντληση του μεταπολιτευτικού προτύπου ανάπτυξης: με το πελατειακό κράτος, τον παρεοκρατικό καπιταλισμό, το διαγενεακά άδικο ασφαλιστικό σύστημα, την αντινεανική αγορά εργασίας, τη μικρή και μεγάλη διαφθορά, τους προσοδοθήρες, τα ελλείμματα και τα χρέη ενός αντιπαραγωγικού δημόσιου τομέα, την υπερκατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων μέσα από τη διατήρηση ενός τεράστιου εξεωτερικού χρέους, το οικολογικό έλλειμμα.
Ως εκ τούτου, η σημερινή κρίση χρέους και η όξυνσή της οφείλεται σε διαχρονικά δομικά προβλήματα, τα οποία επειδή ακριβώς δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, οδήγησαν σε κατάρρευση τα δημόσια οικονομικά. Έτσι, μπορεί η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη να οφείλεται στην κατάρρευση του άπληστου και ανεξέλεγκτου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, η ελληνική κρίση ωστόσο οφείλεται στα δικά μας εσωτερικά και ιδιαίτερα συσσωρευμένα προβλήματα, μικρό τμήμα των οποίων είναι η τοκογλυφική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού.
Εκλαμβάνοντας λοιπόν το ελληνικό πρόβλημα, ως προϊόν δομικών εσωτερικών αδυναμιών, λέμε ήδη εδώ και τριάμισι χρόνια ότι απαιτούνται τομές και ανατροπές με όχημα τη διαγενεακή δικαιοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για να αρθεί η διαγενενακή και κοινωνική αδικία και να καταφέρουμε να αποκτήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Όπου διαγενεακά άδικο θεωρούμε το να ευνοείται σκανδαλωδώς η γενιά της ακρίδας (Πολυτεχνείου), η οποία συσσώρευσε προνόμια πολύ πέρα από τις δυνατότητές της, και να αδικούνται οι ηλικιωμένοι, οι νέοι και οι μελλοντικές γενιές που καλούνται σήμερα να πληρώσουν τα σπασμένα. Όπου κοινωνικά άδικο θεωρούμε ο εργαζόμενος ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου, ή σχέσης εργασίας (μισθωτός-ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας) να μην λαμβάνει το μέρισμα της παραγωγικότητάς του και κάποιοι άλλοι αργόμισθοι του δημοσίου, πιράνχας της αγοράς, ραντιέριδες, κρατικοδίαιτοι «εθνικοί προμηθευτές» και οι πολιτικοί που τους στηρίζουν να πλουτίζουν αμειβόμενοι πολύ πέρα από τις δυνατότητές τους.
Υπ’ αυτό το πρίσμα μερικές από τις αλλαγές που έχουμε υποστηρίξει κατά καιρούς και συνεχίζουμε να στηρίζουμε είναι:
- Η αλλαγή μοντέλου ασφάλισης. Να δημιουργήσουμε ένα Μεικτό Ασφαλιστικό σύστημα με έναν πυλώνα βασικής σύνταξης και έναν πυλώνα ανταποδοτικής σύνταξης, όπου ο υπολογισμός θα γίνεται είτε με αμιγώς κεφαλαιοποιητικά κριτήρια είτε με κάποιον νοητό κεφαλαιοποιητή. Το νέο ασφαλιστικό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση κινείται δομικά προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο εμπεριέχει μέσα τόσες πολλές εξαιρέσεις για τις ειδικές ομάδες που ουσιαστικά ακυρώνεται εν τη γενέσει του. Ταυτόχρονα, μπροστά σε μια ζοφερή ταμειακή πραγματικότητα, όπου δεν υπάρχει σάλιο προωθείται η εύκολη λύση: το οριζόντιο κόψιμο των συντάξεων όλων, γεγονός που αδικεί τους χαμηλοσυνταξιούχους, και ευνοεί τους χρυσούς αλεξιπτωτιστές.
- Η περικοπή στη σπατάλη του δημοσίου: αυτό σημαίνει πάταξη της διαφθοράς, μειώσεις σε ένα ευρύ φάσμα δαπανών από προμήθειες (και αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αυτές προωθούνται) μέχρι και μειώσεις σε μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, οι οποίοι πρέπει να φτάσουν στα όρια της πραγματικής τους παραγωγικότητας. Ταυτόχρονα, μιλάμε για δραστική αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα με βάση τις αρχές του new public management. Σήμερα οι ταμειακές περικοπές γίνονται και συμφωνούμε, η δομική αναδιάρθρωση του κεντρικού κράτους, όμως, πάει πολύ πιο αργά, παρότι ο Καλλικράτης αποτελεί μια επανάσταση για την Αυτοδιοίκηση.
- Η ενίσχυση των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα σε αντιστοιχία με την αύξηση της παραγωγικότητας που υπήρξε μεγάλη από το 1996 και μετά (μέσος όρος 4% μέχρι το 2006). Δεν έγινε, δεν γίνεται και δυστυχώς είναι δύσκολο να γίνει σε συνθήκες ύφεσης.
- Η ενίσχυση του βασικού μισθού ένταξης στην εργασία για τους ανειδίκευτους και κρατικοποίησή του, στα πρότυπα του βρετανικού minimum wage. Σήμερα γίνεται το αντίθετο.
- Η ελάφρυνση των εισοδημάτων από εργασία, από φόρους και εισφορές. Σήμερα γίνεται το αντίθετο.
- Η άρση των θεσμικών αντικινήτρων στην αγορά εργασίας - flexicurity. Σήμερα το μόνο που συζητιέται είναι η διεύρυνση του ορίου στις απολύσεις και τίποτα άλλο.
- Η αξιοποίηση των νέων. Με ένα New Deal για τη νέα γενιά όπου θα εμπεριέχεται μια ανακατονομή ευκαιριών και πόρων υπέρ των νέων, συγκεκριμένα α) πριμ απασχόλησης, β) ενίσχυση της απόκτησης στέγης, γ) μείωση του ασφαλιστικού βάρους
- Το άνοιγμα των κλείστων επαγγελμάτων. Να σπάσουν τα καρτέλ των ειδικών επαγγελματικών ομάδων. Το άνοιγμα ξεκίνησε και όπου αυτό γίνεται σωστά πχ καμποτάζ το στηρίζουμε, όπου έχουμε ήξεις αφίξεις, πχ φορτηγατζίδες διαφωνούμε ριζικά
- Η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Να φτιάξουμε ένα δίκαιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα με διεύρυνση της φορολογητέας ύλης, εισοδηματικό προσδιορισμό φόρου για όλους και κατάργηση των εξαιρέσεων. Το νέο φορολογικό κινείται στη σωστή κατεύθυνση και το επικροτούμε, ωστόσο έχει αφήσει κι αυτό τα παραθυράκια του σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση του χρηματηστηριακού κεφαλαίου (Capital Gains Tax). Ταυτόχρονα πρέπει να αλλάξει άρδην ο τρόπος οργάνωσης της φορολογικής διοίκησης
- Η διευκόλυνση της ανάπτυξης συγκεκριμένων τομέων και κλάδων πως: α) ο τουρισμός, β) η ναυτιλία και οι γύρω από τη ναυτιλία σχετικοί κλάδοι, γ) τα τρόφιμα, δ) η πράσινη οικονομία σε όλο το φάσμα της από ΑΠΕ μέχρι διαχείριση σκουπιδιών και αποβλήτων, ε) πώληση υπηρεσιών παιδείας στη ΝΑ Ευρώπη, στ) η πώληση υπηρεσιών υγείας προς όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς στο κομμάτι της ανάπτυξης όχι μόνο δε γίνονται σημαντικά βήματα, αλλά φροντίζουμε με τη στάση μας να γινόμαστε αποκρουστικοί στις όποιες επενδυτικές απόπειρες.
Το μνημόνιο που υπογράψαμε με την ΕΕ και το ΔΝΤ εμπεριέχει αρκετά από τα παραπάνω και σ' αυτό το σημείο το επικροτούμε, σε πολλά άλλα όμως δε λέει τίποτα ή τα αγνοεί συνειδητά και είναι γι' αυτό καταστροφικό. Συνεπώς, το καλό με το μηχανισμό στήριξης και την εμπλοκή του ΔΝΤ είναι ότι επιτέλους αναγκαζόμαστε να κάνουμε διαρθρωτικές αλλαγές υπό την εποπτεία κάποιου που ξέρει και δεν πρόκεται να σ' αφήσει να κάνεις ακροβατισμούς τύπου Λοβέρδου.
Το κακό είναι ότι είμαστε σκληρά ενταγμένοι σε έναν ζουρλομανδύα που τον ενδιαφέρει πάνω απ' όλα η αποπληρωμή των χρεών των δανειστών και δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση. Όλα τα θεωρεί κόστος που πρέπει να περικοπεί. Εδώ λοιπόν θα περιμέναμε από την Κυβέρνηση να εξαντλήσει τον πολιτικό βολονταρισμό της και την όποια δημιουργικότητά της, αναπτύσσοντας τους κλάδους που αναφέρθηκαν παραπάνω με ίδια μέσα, αναζητώντας ενδεχομένως κεφάλαια και από εναλλακτικές πηγές. Γιατί αργήσαμε τόσο με την COSCO, γιατί ταλαιπωρούμε το ΖΕΝΙΘ, που είναι η πράσινη οικονομία
Τέλος, ακριβώς επειδή η ανάπτυξη ενδέχεται να σκοντάψει στο λάκκο της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, όταν έρθει η ώρα, όταν δηλαδή έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών και το πρωτογενές έλλειμμα ισούται με το ποσό που πληρώνουμε κάθε χρόνο για τόκους, έτσι ώστε πιστολάροντας να είμαστε σε θέση να ισοσκελίσουμε το έλλειμμα, τότε θα πρέπει να δούμε σοβαρά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τότε θα είμαστε και ηθικά νομιμοποιημένοι να το κάνουμε, χωρίς κανείς να μπορεί να μας προσάψει την κατηγορία ότι η «Σεισάχθεια» που θα απαιτήσουμε είναι ακόμα ένα ελληνικό colpo grosso.
Τι μας προβληματίζει σ’ όλα αυτά; Εκτός από τη δική μας αντοχή και ανοχή στις αλλαγές, ο ρόλος της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο ότι μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει το μέγιστο αποτέλεσμα αν γίνει συντεταγμένα και για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Είναι ότι εξαντλήθηκε η ΕΕ ως έχει, και ότι απαιτείται να γίνει το βήμα προς τη δημοσιονομική ένωση με παρουσία κοινοτικού προϋπολογισμού, που θα είναι σε θέση να κάνει σταθεροποίηση. Η κρίση, εκτιμήσαμε πριν από δύο χρόνια, θα πιέσει τα πράγματα προς τα εκεί. Και τα πίεσε. Τα τρία όχι του Μάαστριχτ α) όχι ελλείμματα, β) όχι διάσωση, γ) όχι νομισματοποίηση του χρέους κατέρρευσαν. Δημιουργήθηκε πακέτο στήριξης ως έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή. Πρέπει όμως να υπάρξει συνέχεια. Εκεί άλλωστε θα κριθεί το παιχνίδι για όλους.
"Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Να σπάσουν τα καρτέλ των ειδικών επαγγελματικών ομάδων. Το άνοιγμα ξεκίνησε και όπου αυτό γίνεται σωστά πχ καμποτάζ το στηρίζουμε, όπου έχουμε ήξεις αφίξεις, πχ φορτηγατζήδες διαφωνούμε ριζικά"
ReplyDeleteΧμ... Γιατι παρακαλώ? Οι έχοντες την άδεια είναι δίκαιο να θησαυρίζουν απο ενα χαρτί?
Έχω βαρεθεί να βλέπω "αδειοφόρους" σε φορτηγα και ταξι, οι οποίοι ζουν άνετα χωρίς να εργάζονται και δηλώνουν "Εκμετάλλευση Δημοσίου Οχήματος" (=Εισοδηματίες δηλαδή). Και επειδή λοιπόν ο άλλος κατέχει μια άδεια (δώρο απ’ τον παππού, ο οποίος την έλαβε ΔΩΡΕΑΝ απο την νομαρχία) κάθεται και ζει και αυτός και τα παιδιά του και τα εγγόνια του νοικιάζοντας το χαρτί. Ένα χαρτί! Την "άδεια".
Είναι υποκριτικό απο την μια να συζητάμε για "ίσες ευκαιρίες" στην αγορά εργασίας, και απο την άλλη να αντιστεκόμαστε απέναντι σε ένα τριτοκοσμικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, όπου "κονομάει" όχι ο εργαζόμενος, αλλα ο έχων κληρονομήσει ένα κωλόχαρτο που λέγεται "άδεια Δημοσίου οχήματος". Είτε πρόκειται για φορτηγά, είτε για ΕΔΧ.
Η απογείωση της τιμής αυτών των "αδειών" τα τελευταία 15 χρόνια που υπάρχει κρίση στην Ελληνική αγορά εργασίας, είχε σαν αποτέλεσμα να φτάνει ενα κωλόχαρτο να κοστολογείται μια περιουσία (250-300.000 ευρώ μια άδεια ταξί).
Χρήματα τα οποία καθαρά δεν αποσβένονται (καθαρά λέω) μέσω εργασίας, και απλά η τιμή του κωλόχαρτου έγινε μια χρηματιστηριακή φούσκα η οποία διαρκώς μεγάλωνε. Την αγόραζε ο άλλος 200 χιλιάρικα, με σκοπό μετά απο έναν χρόνο να την "σπρώξει" 250! Τζόγος οι άδειες! Καθαρά τζόγος, χρηματιστήριο. Να παίρνει ο άλλος δάνειο 300 χιλιάρικα για την απόκτηση ενός χαρτιού, δάνειο που με τους τόκους αγγίζει τα 400 χιλιάρικα! Άντε βγάλτα. Που? "Σώπα βρε αδελφέ, θα την πουλήσω 500 σε 2-3 χρόνια" λέει...
Και δώστου η φούσκα...
Σε συνδυασμό με τους δείκτες ανεργίας (οι οποίοι όσο παλαβό κι αν ακούγεται απογείωναν τις τιμές), έφτασε μια "θέση εργασίας" να κοστίζει μια ολόκληρη περιουσία.
Οπότε, γεια σου ρε Τρελλάς με τα μεγαλεία σου... σε λίγο καιρό θα πηγαίνει ο άλλος να πιάσει δουλειά σαν υπάλληλος και θα παίρνει δάνειο για να σκάσει μίζα ωστε να πάρει την "θέση εργασίας".
Σοσιαλισμός, μεταρρυθμίσεις και γκρίκ ντιβέλοπμεντ μόντελ (και ολίγο τζατζίκι παρακαλώ)...
Flaming Greetings
Εμ, πάνω που τα λεγα... Ελληνική αγορά εργασίας, πτυχίο για... σεκιουριτάς (νέα εγκύκλιος):
ReplyDeletehttp://troktiko.blogspot.com/2010/06/blog-post_9990.html
Άντε και σχολή ντελιβεράδων (ΑΣΔ - Ανώτατη Σχολή Διανομέων), μόρια και ΑΣΕΠ για να δουλέψει ο σημερινός νέος στην πιτσαρία του κυρ-Στέλιου στο Αιγάλεω.
Διαφωνούμε με τις ήξεις αφίξεις όχι το άνοιγμα αυτό καθ' αυτό. Είναι κακή η διατύπωση.
ReplyDeleteΗ ένταξη των security σε ΙΕΚ είναι λάθος. Θα μπορούσε να γίνει ό,τι και στην Αγγλία όπου η Αστυνομία εκπαιδεύει και πιστοποιεί τους security με χρήματα της εταιρείας που τους προσλαμβάνει και στη συνέχεια αναπτύσσουν και συνεργασία.
ReplyDelete"Η αξιοποίηση των νέων. Με ένα New Deal για τη νέα γενιά όπου θα εμπεριέχεται μια ανακατονομή ευκαιριών και πόρων υπέρ των νέων, συγκεκριμένα α) πριμ απασχόλησης, β) ενίσχυση της απόκτησης στέγης, γ) μείωση του ασφαλιστικού βάρους"
ReplyDelete-Διαφωνώ. Αυτά είναι ξερά λεφτά. Ζαρτζιλίκια χωρίς λόγο. Να μη δωθούν.
"...αύξηση της παραγωγικότητας που υπήρξε μεγάλη από το 1996 και μετά (μέσος όρος 4% μέχρι το 2006)."
-Μπορείτε να μου πείτε από που πήρατε τα στοιχεία και τι ορίζεται και ορίζετε ως παραγωγικότητα; (Δεν τα αμφισβητώ, απλώς δεν τα γνωρίζω).
"...όταν δηλαδή έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών και το πρωτογενές έλλειμμα ισούται με το ποσό που πληρώνουμε κάθε χρόνο για τόκους, έτσι ώστε πιστολάροντας να είμαστε σε θέση να ισοσκελίσουμε το έλλειμμα, τότε θα πρέπει να δούμε σοβαρά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Τότε θα είμαστε και ηθικά νομιμοποιημένοι να το κάνουμε, χωρίς κανείς να μπορεί να μας προσάψει την κατηγορία ότι η «Σεισάχθεια» που θα απαιτήσουμε είναι ακόμα ένα ελληνικό colpo grosso."
-Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι ένα τεράστιο συλλογιστικό ατόπημα.
Δηλαδή, αν και όταν καταφέρουμε να ισοσταθμίσουμε τα έσοδα και τα έξοδά μας (πλην τόκων), δικαιούμαστε "σεισάχθεια"; Προφανώς και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για ευνοϊκότερους όρους. Κυρίως αν πείσουμε τους δανειστές μας ότι θα είναι πιο κερδοφόρο μακροπρόθεσμα για τους ίδιους. Αλλά το sense of entitlement να λείπει. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης. Δεν είναι redneck του αμερικανικού νοτου που τον κορόιδεψε η τράπεζα.
Δηλαδή όλες οι χώρες που έχουν έλλειμμα μικρότερο ή ίσο με τους τόκους αποπληρωμής δανείων τους έχουν το ηθικό δικαίωμα να αρχίσουν τα "πιστόλια", όπως το λέτε;
Ζαρτζιλίκια χωρίς λόγο ---> Χαρτζιλίκια χωρίς λόγο
ReplyDeleteΟ "Καλικράτης",σε συνδυασμό με το νέο εκλογικό νόμο θα οδηγήσει σε ένα άλλο τοπίο.Το σημερινό κράτος θα συρρικνωθεί στο 1/3.Οι 325 νέοι ισχυροί Δήμοι και οι 13 Περιφέρειες θα οδηγήσουν σε μια Διοίκηση που θα λειτουργεί ανεπηρέαστα απο τα συμβαίνοντα στη κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό αναμένεται να συμβεί για πρώτη φορά απο συστάσεως Εληνικού κράτους.
ReplyDeleteΘα ηθελα να χαιρετισω την παρεα και να σχολιασω πανω στο αρθρο,οτι οι μεταρρυθμισεις μπορει να εχουν παρει τον δρομο της εφαρμογης,αλλα δυστυχως και παλι καλουνται να πληρωσουν οι εργαζομενοι στον ιδιωτικο τομεα τα σπασμένα.
ReplyDeleteΟι σημερινοι βολεμενοι του συστηματος -κρατικοί υπάλληλοι- αν κατσετε και δειτε,ειναι οι πλεον λιγοτερο χαμενοι,αφου τα μετρα πλητουν τους νεοεισερχομενους στην αγορα και τους ιδιωτικους κατα βαση.
Ουτε το ΔΝΤ ουτε την ΕΕ απασχολει ποιος θα πληρωσει τα σπασμενα παιδες.Καιρος να το καταλαβουμε ολοι αυτο.
Eιδικα στην ηλικια των 30 συν πλην γυρω μου,οσα ζευγάρια κάνουν σκεψεις για παντρεια και οικογενεια είναι τα ζευγαρια που και οι δυο ειναι μπηγμενοι στο δημοσιο με μισθους 1200 ευρώ ο καθενας.
Οσο για το τελευταιο με τα security,ο καθε αγραμματος τσοπανος που ειχε λιγα λεφτα κατεβηκε Αθηνα και ανοιξε γραφειο υπηρεσιων Ασφαλειας.Η εργοδοσια ειναι τις περισσοτερες φορες ελεεινη κιαι τρισαλθια στον τομεα,ουτε πληρωνουν ουτε τιποτα,οποτε αυτα που λεει ο g700 για προτυπα Λονδινου ειναι σωστα,αλλα ανεφαρμοστα για την ελληνικη πραγματικοτητα.
ventriloquist,
ReplyDeleteγια αύξηση παραγωγικότητας εργασίας τσέκαρε τη σελίδα του ΟΟΣΑ
http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=LEVEL. Όσο κι αν σου φαίνεται παράξενο η Ελλάδα είχε από τις μεγαλύτερες αυξήσεις παραγωγικότητας της εργασίας, περίπου 4% από το 1994 μέχρι το 2004 και κοντά στο 2 με 2,5% έκτοτε. Αυτό εξηγεί μερικώς και το μεγαλύτερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ τα τελευταία 15 χρόνια. Είχε δώσει κι ένα Link Ο Μ.Γαλενιανός σε προηγούμενο άρθρο του.
Σχετικά με αναδιάρθρωση χρέους: συλλογιστικό ατόπημα δε γνωρίζουμε αν είναι, let us not play with the phrasing of the sentence here please, πάντως είναι σίγουρα δίκαιο να πληρώσεις ό,τι χρωστάς μεν, αλλά να μην αυτοκτονήσεις κιόλα. Ένα μεγάλο τμήμα του χρέους είναι τοκογλυφικός αέρας κοπανιστός και όπως μια ιδιωτική εταιρεία δικαιούται να κάνει αναδιάρθρωση των χρεών της για να σωθεί έτσι κι ένα κράτος (που έχει ήδη πληρώσει τα σπασμένα τόσων και τόσων αποτυχημένων εταιρείων) δικαιούται κι αυτό να προβεί σε τέτοιες ενέργειες στο σωστό timing και με το σωστό τρόπο.
Φιλε yianniskriti ομολογω κανεις
ReplyDeleteπολυ ενδιαφερουσες και ευστοχες
αναλυσεις.Η Ελλαδα ειναι ενα βασιλειο καρτελ,αδειων,ρεμουλας
μαυραγοριτων και αλλα ωραια.
Ειμαστε μια χωρα 11 εκατομμυριων συν 3 τους εξαθλιωμενους αλλοδαπους.
Πειτε μου παρακαλω τι παραγει και τι εξαγει η χωρα.
Η Ισλανδια με τα οικονομικα προβληματα εχει 300.000 κατοικους
και εστρεψε τον πλυθησμο στους μπακαλιαρους και τους σωλομους.
Θα εξαγει λοιπον ψαρια.
Εμεις τι θα εξαγουμε;
Ομορφα παιδια στη γιουροβιζιον για ξεληγομενες ευρωπαιες;
Που θα στραφουν οι εκτος δημοσιου;
μηπως θα εξαγουμε δημοσιους;
Γιατι ειμαστε εκατομμυρια και
οχι μικρη ισλανδια.
Και οι δημοσιοι για να πληρωθουν
θα πρεπει να δανειζομαστε.
Και καποτε τα δανεικα ΕΕ ΔΝΤ
θα τελειωσουν
Και δεν νομιζω να θελουν να δανειζουν μια χωρα κατεστραμενη παραγωγικα.
Λοιπόν, επειδή προσπαθώ να διαβάσω οικονομικές αναλύσεις από Ελληνικό τύπο και ελάχιστες ξεπερνούν το νηπιακό επίπεδο:
ReplyDeleteα) Η μείωση του φόρου εισοδήματος και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης βοηθά στην αποταμίευση.
β) Η αποταμίευση δημιουργεί το Κεφάλαιο (Capital), χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ούτε εργασία, ούτε τίποτα άλλο. Οι κομμουνιστές προσπάθησαν να δημιουργήσουν κεφάλαιο χωρίς αποταμίευση και χωρίς κίνητρα. Αποτέλεσμα: πείνα.
γ) Το capital gains tax είναι φασιστικό μέτρο: φορολογεί το αναγκαίο κεφάλαιο που απαιτείται για την ανάπτυξη, ειδικά των μικροεπενδυτών και αποταμιευτών. Οι μικροί επενδυτές θα σταματήσουν να επενδύουν σε κεφάλαια και θα το ρίξουν στην κατανάλωση. Οι μεγάλοι επενδυτές θα επενδύσουν στο εξωτερικό (εκτός κι αν νομίζει κανείς ότι θα αφήσουν τις επενδύσεις τους σμια χώρα μεγέθους Κινέζικου προαστίου).
δ) Δεν πρέπει να υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ "κλειστό" επάγγελμα. Οι τιμές των αδειών πρέπει να είναι ενδεικτικές, διαφορετικά το κράτος γίνεται νταβατζής.
ε) Μην προσπαθείτε να παίξετε τα παιχνίδια των μεγάλων (πχ ΗΠΑ) μετρώντας την κατανάλωση ως ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ τη σκαπουλάρουν διότι έχουν το reserve currency, αλλά η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικό της currency. Το Ευρώ δεν είναι παρά ένα μείγμα Μάρκου και Φράγκου και για την αναλογία τσακώνονται οι Γάλλοι με τους Γερμανούς κάθε μέρα. Η Ελλάδα δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ "asset" στο ίδιο το Ευρώ. Έχει ΜΟΝΟ liabilities στο Ευρώ. Την επόμενη φορά που σας καλούν σε πάρτι να προσέχετε.
στ) Είτε θα ιδρυθεί κεντρικό Treasury στην ΕΕ με φορολογικές εξουσίες (όπως στις ΗΠΑ) και κεντρική κυβέρνηση, είτε θα διαλυθεί το Ευρώ εντός της επόμενης 10ετίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα απαλαγείτε από τους τρέχοντες πολιτικούς σας... θα είναι "περιφερειάρχες" και θα κάνουν τα ίδια που κάνουν και τώρα. Η μόνη λύση για να σταματήσετε τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι να φύγετε από την Ελλάδα.
Αυτή η χώρα δεν έχει τα προσόντα για σοβαρές δουλειές κι αυτό δεν είναι "προσωπική άποψη", είναι γεγονός και το ξέρετε κι από κει πρέπει να ξεκινά κάθε συλλογισμός(έχει όμως ωραία τοπία και σχετικά καλό κλίμα και χαβαλέ).
Η Ελλάδα και το Ευρώ... well... σαν να δώσεις σε ένα 14χρονο την πιστωτική σου κάρτα.
Προς το παρόν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου και θα πληρωθούν οι τράπεζες. Οι μισθωτοί συνταξιούχοι κλπ θα πληρώνουν τα χρέη ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για τα επόμενα 60-70 χρόνια (εάν όλα πάνε καλά).
Κάντε τους υπολογισμούς μόνοι σας.
"...και έσονται λιμοί, λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί..."
ReplyDeleteΑς μετανοήσωμεν, αγαπητοί, πριν έλθη η ώρα τού θανάτου, διότι μετά θάνατον ουκ εστί μετάνοια.
ReplyDeleteΤα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό είναι μάλλον θετικά για την πορεία της Ελλάδας κι αυτό έχει ενδιαφέρον.
ReplyDeleteΕίναι δεδομένο ότι ο καιρός είναι δύσκολος και η διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής είναι επίπονη κυρίως για τις συντεχνίες, τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και τις χιλιάδες των εργαζομένων σε έναν μη ανταγωνιστικό τομέα. Αλλά ο καιρός επιτάσσει αισιοδοξία κι όχι κοινωνικό κανιβαλισμό.
Λευτέρη, τα επαγγέλματα δεν είναι πουθενά "ανοικτά", ούτε καν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν διαβαθμίσεις ρύθμισης αλλά οι οποίες - κυρίως στις αγγλοσαξωνικές χώρες - περιστρέφεται πρώτα απόλα γύρω από θέματα προστασίας του δημοσίου / πολίτη, και διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών, πχ περιπτώσεις ιατρικών επαγγελμάτων.
Το ζήτημα είναι όχι απλά να ανοίξεις τα επαγγέλματα, αλλά να αλλάξεις από τη βάση τους τα κριτήρια ρύθμισης τους, από συνδικαλιστικά / οικονομικά / γεωγραφικά / δημογραφικά να μεταβείς σε ένα πλαίσιο κριτηρίων ποιότητας / προστασίας του πολίτη / δημόσιας ασφάλειας κλπ.
Τα λέγανε κι οι Γ700 σε προηγούμενο άρθρο.
Τα κοινωνικο-συμπεριφορικά κίνητρα είναι περισσότερο αποτελεσματικά από τα πριμ απασχόλησης. Οικονομικά κίνητρα έχουν αποτέλεσμα για οργανισμούς κι επιχειρήσεις, εφόσον αυτά συνδεθούν με δείκτες αποδοτικότητας.
ReplyDeleteΤα πριμ απασχόλησης διαιωνίζουν το παρασιτικό μοντέλο ευημερίας κι όχι απαραίτητα την ίδια την εργασία. Χρειαζόμαστε επειγόντως στροφή από το επιδοματοκεντρικό σε εργασιοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης.
Κοινωνικοσυμπεριφορικά κίνητρα μπορούν να προκύψουν αν ως βάση θέσουμε - κυβέρνηση, επιχειρήσεις και κοινωνία των πολιτών - αρχές και αξίες που καλλιεργούν το επαγγελματικό ήθος, τη δημιουργικότητα, την προσωπική αποταμίευση και την επένδυση σε αγαθά και υπηρεσίες που προωθούν τη διά βίου μάθηση και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα του εργαζόμενου.
ReplyDeleteΗ μείωση του ασφαλιστικού βάρους λογικά θα πρέπει να προκύψει από την ίδια τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, διαχωρίζοντας (κι άρα μειώνοντας συνολικά) τις υποχρεώσεις για τη βασική κοινωνική ασφάλιση (πρώτος πυλώνας) και μεταφέροντας την ευθύνη πληρωμής των επιπλέον εισφορών στον καθένα ξεχωριστά, στο πλαίσιο του ανταποδοτικού πυλώνα. Και καθώς οι εργοδότες στην Ελλάδα αντί να ασκήσουν την πίεση στα ασφαλιστικά ταμεία για καλύτερη διαχείριση / αποδοτικότητα / βιωσιμότητα / μείωση κόστους αρνούνται να πληρώσουν τις εισφορές των εργαζομένων τους, ας μετακυλιστεί εξ'ολοκλήρου το κόστος / ευθύνη στον εργαζόμενο. Κεντρική σημασία σε μια τέτοια περίπτωση θα έπαιζε η ευαισθητοποίηση / ενημέρωση / εκπαίδευση των πολιτών (ιδιαίτερα των νέων) στην αποταμίευση και τη χρηστή διαχείριση των προσωπικών οικονομικών τους.
ReplyDeleteΗ ενίσχυση της κινητικότητας (εγχώριας και διασυνοριακής) θα πρέπει επίσης να γίνει πολιτική προτεραιότητα για τους νέους.
ReplyDeleteΗ ενίσχυση της απόκτησης στέγης ίσως παρεμποδίσει μια τέτοια πολιτική. Αλλά ο νέος Έλληνας δεν έχει πρόβλημα στέγασης, έχει πρόβλημα εμπειρίας, δεξιοτήτων και αντίληψης για τη δουλειά και τη ζωή που μόνο έξω μπορεί να αποκτήσει ολοκληρωμένα.
Αγαπητε mesout tavaz εχεις πρωτοποριακες και προχωρημενες ιδεες μονο που ολα αυτα νομιζω απευθυνονται σε αλλη χωρα και
ReplyDeleteσε αλλη κοινονικοοικινομικη κατασταση απ αυτη της Ελλαδος.
Αυτη τη στιγμη η χωρα εχει συγκεκριμενο προβλημα.
Δυσκολευεται να αποπληρωνει τα χρεη
της, πρεπει να πληρωνει τους μισθους του τεραστιου δημοσιου
που δημιουργουν νεα χρεη,και
ο ιδιωτικος της τομεας που ηταν παρακμιακος βρισκεται σε καταρρευση ,εχει στρατιες ανεργων-ημιανεργων που συνεχως θα διογκονονται,σε λιγο η φτωχεια θα ειναι το νο1 προβλημα.
Στην ουσια οι εκτος δημοσιου ελληνες αποτελουν πλυθησμιακη βομβα
για δυτικα κρατη και ειδικα για
την εξωτικη Κυπρο.
Φαντασου μονο ,100.000 ελληνες να κατεβαινουν Κυπρο τι θα συμβει
στο νησι.
Πρωσοπικα δεν πιστευω οτι με το ευρω η Ελλαδα θα καταφερει να ξεφυγει απο τον αργο θανατο που εχει μπει.
Θα πρεπει συνεχως να ριχνει το βιοτικο επιπεδο των αγαπημενων ΔΥ.
Εαν ειχε δικο της νομισμα θα τραβουσε μια υποτιμηση 40% ισως και 50% (ποιος ξερει) και θα διατηρουσε στις θεσεις τους ΔΥ
πληρωνοντας τους βεβαια στην ουσια
μισους μισθους.
Οσο για τους ιδιωτικους σε λιγο δεν θα υπαρχουν.
Θα λες οτι εισαι ιδιωτικος και θα σε κοιτουν σαν ΑΤΙΑ.
Σο μεταξύ χθες στο Ecofin πάρθηκαν πολύ σοβαρές αποφάσεις για την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ε.Ε. Αρχισε να κτίζεται αμέσως, με τον νομικό εξοπλισμό των υπαρχόντων Ευρωπαικών Συνθηκών και Κανόνων.Η Ελλάδα θα ψηφίσει νόμο "δημοσιονομικών κανόνων",εντός Ιουνίου, που θα απαγορεύει στο κάθε Δήμαρχο να συνάπτει δάνεια όποτε του καπνίσει.
ReplyDeleteΤρίτη, 8 Ιουνίου 2010
ReplyDeleteΜηδενική πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, βλέπει η JPMorgan.
"Μηδενική πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και ελάχιστες πιθανότητες μεσοπρόθεσμα, βλέπει η JPMorgan, θεωρώντας μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία και τις χρηματαγορές.
Οι Pavan Wadhwa και Fabio Bassi, που υπογράφουν το report με ημερομηνία 4 Ιουνίου της επενδυτικής τράπεζας καταλήγουν σε τρία σενάρια σε μεσοπρόθεσμη βάση τονίζοντας ότι «μία αναδιάρθρωση θα ήταν εξαιρετικά ζημιογόνα τόσο για τις χρηματαγορές όσο και για την πραγματική οικονομία».
Με βάση το πρώτο σενάριο, στο οποίο δίνουν πιθανότητα 60%, η Ελλάδα παίρνει το σκληρό δρόμο της προσαρμογής με τη χρηματοδοτική βοήθεια της ΕΕ. Στο συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι απαραίτητη μία αναδιάρθρωση, λένε οι αναλυτές της JPMorgan.
To δεύτερο σενάριο με πιθανότητα πραγματοποίησης 30% η Ελλάδα κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά τελικά δεν μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους του μνημονίου. Τέλος δίνουν 10% στην πιθανότητα η Ελλάδα να μην προσπαθήσει πραγματικά να προσαρμοστεί, έχοντας σαν αποτέλεσμα μία βίαιη αναδιάρθρωση και βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη.
Στην πιθανότητα των δύο τελευταίων σεναρίων που θα έφερνε τελικά αναδιάρθρωση χρέους, οι αναλυτές της JPMorgan κρίνουν ότι εάν αυτοί γίνει συντεταγμένα και σε συνεννόηση με τους ομολογιούχους – η λεγόμενη «εθελοντική αναδιάρθρωση» - τότε η απομείωση των αξιών των ομολόγων θα φθάσει το 20% με 25% και θα έχει ως αποτέλεσμα την τριετή απομόνωση της Ελλάδος απ’ τις διεθνείς χρηματαγορές.
Εάν γίνει σε «μη εθελοντική» βάση αναδιάρθρωση, τότε η απομείωση αξιών θα φθάσει ως το 60% και θα απομονώσει την Ελλάδα τουλάχιστον για μία δεκαετία."
Στ.Μορφίδης -isotimia-Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010.
Στο μεταξύ ο Ρουμπινί, αλα Ρωμανιά και Μητρόπουλο, περιφέρεται στα κανάλια και στα fora προτρέποντας τους Ελληνες να απαγχωνιστούν για να σωθούν.
ReplyDeleteΠοιοτικά κριτήρια βεβαίως και σαφώς.
ReplyDeleteΑλλά ΤΙ σχέση έχουν τα ποιοτικά κριτήρια με τα τρομακτικά τέλη των αδειών; Καμία.
Υπάρχουν πολλοί νέοι που μπορούν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες αλλά δεν μπορούν, λόγω του υψηλού κόστους της άδειας που δεν έχει καμία σχέση με ποιοτικά κριτήρια. Είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Μαφιόζικα μέτρα ("άμα δεν μας πληρώσεις τόσα, δεν μπορείς να οδηγείς φορτηγό").
Όπου έχει ανακατευτεί η κυβέρνηση στις ΗΠΑ έχουν δημιουργηθεί γκέτο.
Ευστράτιιε
ReplyDeleteΕπιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση στο βαθμό που προτείνεις σημαίνει άμεση κατακόρυφη αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας που είναι κυρίως σε ευρώ, σε μικρότερο βαθμό σε βρετανικές λίρες και σε ακόμα μικρότερο βαθμό σε αμερικανικά δολάρια. Αυτό σημαίνει εκτόξευση του χρέους της χώρας κατά 50% πάνω τουλάχιστον, μόνο και μόνο από τη συναλλαγματική προσαρμογή της αξίας των τόκων που οφείλει η χώρα στους δανειστές. Άρα ένα τέτοιο σενάριο, πέρα από το γεγονός ότι θα μείωνε άμεσα κατά 50% τον πλούτο και τα εισοδήματα των Ελλήνων θα οδηγούσε σε περαιτέρω κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Πολύ πιθανόν σε μια τέτοια περίπτωση να μην υπήρχαν καν λεφτά για την πληρωμή μισθών και οφειλών στους προμηθευτές του δημοσίου.
Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική χώρα (δες εμπορικό ισοζύγιο) μια υποτιθέμενη υποτίμηση είναι αμφίβολο αν θα αύξανε τις εξαγωγές ή την εγχώρια κατανάλωση σε ελληνικά αγαθά/υπηρεσίες. Αντίθετα, η έκθεση σε δανειακές υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα που αγγίζει το μισό τρις ευρώ, θα αυξανότανε κατακόρυφα κατά 50% (λόγω συναλλαγματικής ισοττιμίας) οδηγώντας σε πτώχευση ένα μαζικό όγκο ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Ταυτόχρονα η κατακόρυφη αύξηση των τιμών των ξένων προϊόντων λόγω της υποτίμησης της δραχμής (από φάρμακα και ιατροτεχνολογικά προϊόντα μέχρι ρουχισμό και κρέας) θα οδηγούσε σε κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού που σε συνδυασμό με την υπέρμετρη αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων κράτους και ιδιωτών θα οδηγούσε πολύ γρήγορα σε οικονομική εξαθλίωση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας. Αν, ακόμα χειρότερα, σε μια τέτοια περίπτωση αδυνατούσε (όπως είναι λογικό) ακόμα περισσότερο η κυβέρνηση να αποπληρώσει τους υπέρμετρα διογκωμένους τόκους της, χωρίς πρόσβαση σε επιπλέον κεφάλαια από το εξωτερικό (όπως επίσης είναι λογικό καθώς το ρίσκο θα αυξανότανε τόσο ώστε η χώρα να θεωρείται πλέον αφερέγγυα), και οδηγούνταν στην τύπωση δραχμής (αύξηση ροής χρήματος) θα μπαίναμε σε ένα σπιράλ θανάτου όπου τα επιτόκια θα αυξανότανε (αύξηση δανειακών υποχρεώσεων), ο πληθωρισμός θα αυξανότανε επιπλέον στα ύψη, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων θα εκμηδενιζότανε, και θα ζούσαμε εποχές κραχ Γερμανίας του 1929 και χειρότερα.
Η επιστροφή στη δραχμή και η υποτίμηση της είναι ένα εφιαλτικό σενάριο βγαλμένο από τον χειρότερο των εφιαλτών μας.
Lefteris
ReplyDeleteσυμφωνούμε απόλυτα. Γιαυτό σε προέτρεψα και σε προηγούμενο άρθρο των Γ700 (τίτλος άνοιξε το τιμημένο) όπου τονίζεται σαφώς αυτή η ανάγκη αλλαγής πολιτικής κατεύθυνσης.
Όσο για τις ΗΠΑ, να σου τονίσω μόνο ότι είδαμε τι έγινε στον χρηματοπιστωτικό τομέα ο οποίος απορρυθμίστηκε με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης (κατάργηση του Glass Steagal Act κοκ) και πού οδηγηθήκαμε.
Για ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους δεν είναι μόνο η ποιότητα, είναι και η ασφάλεια και το συμφέρον του δημοσίου (άρα και των πολιτών) που προέχει, ειδικά σε αγορές / κλάδους δημόσιων αγαθών όπως είναι οι κλάδοι χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υγείας.
Φίλε Ευστράτιε τα χω γράψει και ξαναγράψει αλλα οταν σε μια χώρα η μεγάλη πλειοψηφία έχει θεοποιήσει και λατρεύει τους Δημοσίους Υπαλλήλους, απο εκει και ύστερα τι να λέμε...
ReplyDeleteΦταίνε λέει ο Λαζόπουλος (ο αντιπροσωπευτικότερος "πνευματικός καθοδηγητής" των Ελλήνων) οι Ελεύθεροι Επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, οι βιομήχανοι κτλ που πίνουν το αίμα του λαού κτλ...
Για την απλή αλήθεια, ότι το χρέος δηλαδή είναι καθαρά δημιούργημα του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (της κομματικής γλίτσας της μεταπολίτευσης δηλαδή, η οποία δημιούργησε εργαζόμενους δυο ταχυτήτων και έφτιαξε τον "μεγάλο ασθενή") δεν θα ακούσεις κουβέντα.
Για το ότι εδω και χρόνια το Δημοσιουπαλληλικό κίνημα ΠΑΣΟΚ με τα δήθεν εργατικά του κινήματα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, καθώς οι "αγώνες" τους περιορίζονταν στους καλοβολεμένους δημοσίους υπαλλήλους (κομματικός στρατός 1981) μιλιά.
Εκεί που θα διαφωνήσω μαζί σου είναι οτι "η Ελλάδα θα πρεπει συνεχως να ριχνει το βιοτικο επιπεδο των αγαπημενων ΔΥ".
Διαφωνώ. Οι εκτός δημοσίου Έλληνες (ιδιώτες, με την Ελληνική έννοια) είναι τοσο ηλίθιοι, ωστε δέχονται να πληρώνουν μεχρι και το 70% του μισθού τους στο δημόσιο, με την προσδοκία (που τους έχουν φυτέψει οι Γκρίκ καθοδηγητές) να... έχουν "Σουηδικό μοντέλο".
Είναι της μόδας τελευταία το swedish model, και το πρόβλημά μας λέει είναι οτι δεν έχουμε πολύ ισχυρό κράτος (!!!) και "κρατικό καπιταλισμό", ο οποίος θα τσακίσει τους φοροφυγάδες που φταίνε...
Με αυτά τα μυαλά του κοσμάκη λοιπόν, προβλέπω τα επόμενα χρόνια οι μισοί Ελληνες (εκτός δημοσίου, οι "άχρηστοι" για την Έλληνες) να δουλεύουν ολοκληρωτικά άνευ αποδοχών και να τα ακουμπάνε ζεστά στο κράτος (που τοσο επιθυμούν και λατρεύουν). Έτσι και θα περιοριστεί το έλλειμα, και η "εργατική τάξη" του 1981 (ΔΥ) δεν θα χάσει τα εφάπαξ της ωστε να πάρει κανα εξοχικό στο Άστρος Κυνουρίας.
Αγαπητε φιλε mesout Tavaz,ειναι σωστα αυτα που λες.
ReplyDeleteΟμως πρεπει να ξερεις οτι διαχρονικα οι ελληνες πολιτικοι
επενδυαν στους δημοσιους.
Εαν το ΔΝΤ ζητησει νεα μετρα,οπως καταργηση επιδοματων και νεες μειωσεις στις αποδοχες των δημοσιων φανταζεσαι τι θα συμβει;
Θα εχεις ενα αφιονισμενο πληθος
δημοσιων-ανεργοιδιωτικων να ορμουν στη Βουλη,τραπεζες να καιγονται
και τον γαπ ως αλλος Ντε λα Ρουα
να φευγει με ελικοπτερο.
Εαν γυρνουσε η Ελλας στη δραχμη οι δημοσιοι θα νομιζαν οτι παιρνουν
τα ιδια λεφτα με πριν ασχετα με το αν τα λεφτα τους ειναι πληθορηστικα.
Φτηνο πολιτικο κολπο δηλαδη.
Σοσιαλισμος ,δοξασμενοι δημοσιοι
και αλλα ωραια
Οσο για την απωλεια κατεθεσεων σε τετοιο ενδεχομενο ε, ποιος θα το θυμαται μετα απο χρονια.....
Υπαρχει μια χωρα παντως που εφαρμοσε κατι παρομοιο και
κατα σατανικη συμπτωση εχει γαλανολευκη σημαια
G700
ReplyDeleteif we consider that Greece's debt is mostly owned by other EU Member States then Greece's debt can be considered as 'internal' debt (given that slow steps are also taken towards further fiscal / economic integration). It is internal the same way that Municipality and public sector organisations' debt is internal within the national territory of Greece. How does it seem to us when mayors refuse to pay their liabilities to the state and why would this be any different to Greece refusing to pay its debts to its 'internal' debtors?
It is an 'Ifigeneian' compromise that Greece must make in the process that it triggered for redefining the role and structure of the EU as an economic and political entity.
PS step 1 / Year 1 - creation of EMF (mark check). The EU is moving. Greece has an obligation to rise up to expectations.
1. O χρηματοπιστωτικός τομέας στις ΗΠΑ γνώρισε κατάργηση κανονισμών κυρίως στις εποχές όπου οι Δημοκρατικοί είχαν πλειοψηφία στο Congress και Senate (ακόμα και επί Bush).
ReplyDelete2. Το Σουηδικό μοντέλο λειτουργούσε "μια χαρά" όταν οι Αμερικάνοι είχαν λεφτά να αγοράζουν τα Volvo και όταν δεν χρειάζονταν να έχουν στρατό επειδή τους προστάτευε το ΝΑΤΟ (πάλι οι ΗΠΑ δηλαδή).
Δεν υπάρχει "κρατικός καπιταλισμός". Οι πολιτικοί ασχολούνται ακόμα με ιδεολογίες και ιδεοληψίες, άρα είναι μαλάκες. Τους θυμάμαι άλλωστε κι από το γυμνάσιο, μέτριοι μαθητές ήταν.
Με δυο λόγια, γαμήσαμε τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, όλες τις μικρές παραγωγικές δυνάμεις.
ReplyDeleteGreece is an economic wasteland.
Lefteris απ οτι καταλαβα εισαι ελληνοαμερικανος.
ReplyDeleteΧωρις να εχουμε πολεμο κινδυνευουμε να δουμε συσσιτια στους δρομους της πατριδας μας.
Για τετοια κατασταση μιλαμε.
Και οι πρωτοι που την πληρωνουν ειναι οι αδυναμοι.
Προσωπικα , η ηλικια μου δεν μου
επιτρεπει να ειμαι αισιοδοξος.
Υianniskriti η κατασταση ειναι οπως την περιγραφεις.
Μονο που η Σουηδια ειναι μια χαρα χωρα.
Το Πασοκ μπερδευει τη Σουηδια
με τη Σιερρα Λεονε.
Σε λιγο θα ζητησουν αντι μισθου οι εκτος δημοσιου να πληρονονται με κουπονια για να παρουν ενα καρβελι ψωμι,λιγη ζαχαρη κλπ
Συζητουσα με γνωστο μου ΔΥ και
τι γυρισε και μου ειπε:
Aκου φιλε εγω θελω τα επιδοματα μου.
Δεν με ενδιαφερουν οι εκτος δημοσιου ας φανε απο τα σκουπιδια
Εγω φροντισα να χωθω στο δημοσιο
καλα να παθουν.
Σοκαριστικα , γιατι ηταν ευγενικος
ανθρωπος.Δεν το περιμενα
Με τετοια μυαλα yanniskriti κοινωνια δε γινεται.
Γι αυτο ειμαι απαισιοδοξος γιατι ο Ελληνας δειχνει να παραμενει ο ιδιος.
Ας πεθανει ο διπλανος μου , αρκει εγω παιρνω τα επιδοματα και τα πριμ
Δεν στεναχωριεμαι αν κοπουν κι αλλο οι μισθοι των ΔΥ
Ευχομαι το δημοσιο να γινει τελικα ο εφιαλτης τους
Και ας υπηρξα καποτε δημοσιος
Λεφτέρη
ReplyDeleteτο κόστος της άδειας άσκησης επαγγέλματος θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το διαχειριστικό κόστος των μηχανισμών ρύθμισης του επαγγέλματος αυτού οι οποίοι διασφαλίζουν την επαγγελματική ικανότητα και την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών. Αυτή η άδεια πρέπει να παρέχεται είτε από το κράτος είτε από ρυθμιστικές αρχές επαγγελμάτων και να μην μεταπωλείται στη δευτερογενή αγορά των υπεραξιών, αλλά να ανανεώνεται στον ίδιο τον επαγγελματία μόνο ανά τακτικά χρονικά διαστήματα βάσει διαδικασιών επαναπιστοποίησης και αξιολόγησης της επαγγελματικής ικανότητας / ποιότητας υπηρεσιών.
Σε μια τέτοια περίπτωση ας πούμε για το επάγγελμα των ταξί, Yianniskriti, η απόκτηση άδειας θα πρέπει να προϋποθέτει πρώτα την πιστοποίηση γνώσεων όπως (1) δεξιότητες επικοινωνίας και επαγγελματική συμπεριφορά (2) εξειδικευμένη γνώση του χάρτη της πόλης (3) εξειδικευμένη γνώση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς κλπ. Σε περίπτωση που ένας οδηγός ταξί δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια δεν παίρνει άδεια, ή σε περίπτωση που δεν τα τηρεί, το κράτος ή η επαγγελματική αρχή δεν του ανανεώνει / του αφαιρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Καταλαβαίνετε ποια είναι η διαφορά με τη σημερινή κατάσταση?
και De La Roua de la roua...τραγουδιέται σε Λάτιν ρυθμό.
ReplyDeleterat700 άκυρη η αναλογία που κάνεις. Η μόνη ρεαλιστική αναλογία είναι αυτή ανάμεσα σε μια πολιτείας και την κεντρική κυβέρνησης μιας ομοσπονδίας, αλλά ούτε αυτή υπάρχει στην περίπτωση της ΕΕ. Το χρέος μας δεν είναι καθόλου internal. Καρά external είναι και προέρχεται από τα δίδυμα ελλείμματα του χρέους και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Και το αγοράζουμε από ξένες τράπεζες κατά προτίμηση γαλλικές και γερμανικές.
Gmosie
ReplyDeleteNobody questions the technical aspect. But you are missing the political point about a process that has just begun. Greece's concession is not to restructure its debt, EU's obligation is not to let us fail. Our common goal is becoming an economically and politically integrated EU.
I miss it completely indeed. First of all, you can't analyse a sistuation using as a point of reference something that doesn't exist ie economic and political union. Second, the real political and moral question now is whether the Greek people must pay for the crisis or whether the international banking system must share or take part of the cost? After all have we not given the banks 28 billion euros in bail out money? Is this money not part of our debt? My view is that before the EU moves into some sort of economic governece it better free itself from the current financial and banking arrangement.
ReplyDeleteValid questions but in the short run the EU can simply follow a monetary expansion. The US did it rather successfully. And you cannot have a successful monetary policy in the EU unless you integrate your fiscal framework of operations.
ReplyDeleteIn the mid and long run restructuring of European financial architecture is inevitable for the sustainability of EU economies, financial systems and markets. But debt will not be the fundamental issue. Inflationary pressures will reduce the real value of debt anyway. Regulatory reform is the key, regarding governance, account keeping, risk taking and intra banking sharing etc. It will all start from the principle of ensuring public protection.
Analysis can retrospective as well as prospective. Therefore you cannot ignore trends and processes that are shifting the context and content of policy.
ReplyDeleteIn terms of moraliy, a bigger, and fair, question is why Europeans should pay for Greece's bail out. And EMF/IMF structural adjustment programme funded by European tax payers' money and IMF currency reserves is a middle ground of compromise.
"Analysis can be retrospective as well as prospective".
ReplyDeleteWell, yes it can be anything as long as it fits what you want to say.
An even fairer question would be whether europe must bail out its people or its banks. What i see happening so far is a second pan-european bank bail out on the tax payer's money.
Σε μια τέτοια περίπτωση ας πούμε για το επάγγελμα των ταξί, Yianniskriti, η απόκτηση άδειας θα πρέπει να προϋποθέτει πρώτα την πιστοποίηση γνώσεων όπως (1) δεξιότητες επικοινωνίας και επαγγελματική συμπεριφορά (2) εξειδικευμένη γνώση του χάρτη της πόλης (3) εξειδικευμένη γνώση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και συμπεριφοράς κλπ. Σε περίπτωση που ένας οδηγός ταξί δεν πληροί τα παραπάνω κριτήρια δεν παίρνει άδεια, ή σε περίπτωση που δεν τα τηρεί, το κράτος ή η επαγγελματική αρχή δεν του ανανεώνει / του αφαιρεί την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
ReplyDeleteΑυτά που αναφέρεις ΗΔΗ εφαρμόζονται (σε Ελληνικό τριτοκοσμικό επίπεδο φυσικά) αφού για να πάρει κάποιος την ειδική άδεια οδηγού ΕΔΧ οχήματος (ταξί) δίνει εξετάσεις πάνω σε αυτά. Απο κει και πέρα οι άδειες δίδονταν απο το κράτος με καθαρά ΡΟΥΣΦΕΤΟΛΟΓΙΚΑ κριτήρια. Πήγαινες στον βουλευτή και την επόμενη μερα στο μηχανολογικό της νομαρχίας για την παραλαβή της άδειας. Μετα όμως το κλείσιμο των αδειών (ωστε να... διαφυλαχθει ο κλάδος και να μην έχουμε υπεράριθμα ταξί), οι άδειες βγήκαν στο εμπόριο και σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία και την ΑΘΛΙΑ αγορά εργασίας που έχουμε στο Τρελλάς, έφτασαν να αγγίζουν ακόμα και το μισό εκατομμύριο ευρώ ! σε τουριστικές περιοχές (πχ Χερσόνησσος).
Ένα χαρτί, μισο εκατομμύριο ευρώ ! Και ου το καθε ξής.
Και για να μην μιλήσουμε για τα τρελοκομιακά της Ελληνικής νομοθεσίας, οπου ο ένας νόμος παίζει μποξ με τον άλλον (πχ το ωράριο του επαγγελματία οδηγού δεν πρέπει να ξεπερνάει βάσει την νομοθεσίας τις 6 ωρες και 20 λεπτά την ημέρα, όταν οι ίδιες οι νομαρχίες ορίζουν τις "βάρδιες" των οδηγων ταξί σε 2 δωδεκάωρα. Για τα φορτηγά το ίδιο. Ξέρετε εσείς οδηγό φορτηγού οχήματος στην Ελληνική επικράτεια να ΜΗΝ δουλεύει πάνω απο 6μιση ώρες?
Αν η τροχαία σταματησει εναν οδηγό φορτηγού και ελέγχοντας τον ταχογράφο διαπιστώσει πάνω απο 6μιση ωρες οδήγημα απο τον ίδιο οδηγό μεσα σε ενα 24ωρο, τοτε ο οδηγός πάει αυτόφωρο. Βάσει λοιπον της ίδιας της νομοθεσίας του τρελλάς, ΟΛΟΙ μα ΟΛΟΙ οι επαγγελματίες οδηγοί είναι παράνομοι.
Και ξαναλέω, και ου το κάθε ξής...
Η Ελλαδα ειναι ενα βασιλειο καρτελ,αδειων,ρεμουλας μαυραγοριτων και αλλα ωραια. Ειμαστε μια χωρα 11 εκατομμυριων συν 3 τους εξαθλιωμενους αλλοδαπους.Πειτε μου παρακαλω τι παραγει και τι εξαγει η χωρα.
Τελευταία συνεχώς αναπαράγεται απο διαφορες εκπομπές στα ΜΜΕ, ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η μή εφαρμογή του "κρατικού καπιταλισμού" κύριοι. Λόγου χάρη ποτέ δεν είχαμε μια θαλάσσια ΔΕΚΟ, μια ΕΘΑΣ (= Εταιρία Θαλασσίων Συγκοινωνιών).
Ιστορικοί κυρίως οι λόγοι, που έχουν να κάνουν με την κατα παράδοση ισχυρή ύπαρξη των Ελλήνων εφοπλιστών, των αδίστακτων αυτών ανθρώπων που δια την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στερηθήκαμε την απόλαυση της ΕΘΑΣ όπως ΟΤΕ,ΟΣΕ,ΕΘΕΛ,ΗΛΠΑΠ και άλλων "κοινωφελών ιδρυμάτων-οργανισμών στρατηγικού χαρακτήρα" που μάχονται για την ποιοτική εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη.
"...που μάχονται για την ποιοτική εξυπηρέτηση του Έλληνα πολίτη."
ReplyDeleteΚαλα φιλε μου κοψε κατι! Σαν ανοητος που ειμαι, χρησιμοποιω τα λεωφορεια για παω στην δουλεια μου. Οι οδηγοι εκτος του οτι ειναι τρομερα αγενεις (υπαρχουν και καποιοι ελαχιστοι σωστοι), οδηγουν λες και κουβαλανε ζωα.
"το κόστος της άδειας άσκησης επαγγέλματος θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το διαχειριστικό κόστος των μηχανισμών ρύθμισης του επαγγέλματος..."
ReplyDeleteκαι οι φόροι πού πάνε; Δηλαδή, ΚΑΙ φόρους ΚΑΙ τέλη; ΚΑΙ ασφαλιστικά που δεν θα αποδώσουν σχεδόν τίποτα;
@ solaris
ReplyDeleteΚατα πρώτον -και χωρίς παρεξήγηση- με γεια την αντίληψη, καθότι βλέπω πιάνεις το ύφος γραφής της παραπάνω πρότασης,
Κατα δεύτερον, αυτός ο λαός είναι βαθιά εθισμένος στην υποκρισία, όσο δεν πάει. Και για να γίνω πιο σαφής:
Ελληναράδες μου,
A την μια στηλιτεύετε το γλύψιμο για διορισμό και το ρουσφέτι, και κατακεραυνώνετε όσους τρέχουν στα κομματικά γραφεία,
B την άλλη σέβεστε, προσκυνάτε και κλείνετε το γόνυ ευλαβικά σε όσους το έκαναν και βολεύτηκαν πάνω στις πλάτες σας, και τρέχετε να συμπαρασταθείτε για τα "κεκτημένα" δικαιώματά τους σε πορείες (κεκτημένα τα οποία εσείς οι ίδιοι πληρώνετε, απο την τσέπη σας),
C και μετά στην τελική, βγαίνετε και παραπονιέστε οτι οι βολεμένοι σας συμπεριφέρονται σαν ζώα !!!
Ε λοιπόν καλά να σας κάνουνε, γιατί όπως πολύ σωστά είπε ο Λεβέντης κάποτε, ΕΙΣΤΕ ζώα (και με, και χωρίς παρεξήγηση και όπως θέλετε). Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλα το φανερώνουν πεντακάθαρα οι πράξεις σας (A,B,C) και η νοοτροπία σας σαν λαός, κοινή γνώμη γουάτ έβερ.
Τσάγια
Yianniskriti ο λεβεντης τελικα
ReplyDeleteηταν πολυ μπροστα για την εποχη του.
Εβλεπε αυτα που δεν βλεπαμε ολοι μας.
Το θεμα ειναι ,περα απο τις αναλυσεις που κανουν καποιοι
οτι βρισκομαστε σε μια εφιαλτικη πραγματικοτητα.Η καταναλωση σ αυτην τη χωρα βασιζεται παρα πολυ στο τεραστιο δημοσιο.
Δηλαδη οσοι ΙΥ εχουν απομεινει
εξαρτωνται πολυ απο την καταναλωση των ΔΥ.Το ιδιο και για τις επιχειρησεις.
Βεβαια ο ελληνας βλαχοεπιχειρηματιας βολευονταν
με τον διεφθαρμενο δημοσιο γιατι
εκανε οτι ηθελε.
Εκτιμω αγαπητοι μου φιλοι οτι
η Ελλας εχει μπει σε χορο αργου οικονομικου και κοινωνικου θανατου
γιατι πολυ απλα ο κυριος μοχλος αναπτυξης , το δημοσιο βασιζεται στα δανεικα και δημισουργει χρεη
Δηλαδη δημιουργουνταν τοσα χρονια παλατια στην αμμο και χρεοκοπει πλεον και το πλυθησμιακο μοντελο
της χωρας, που κι αυτο οπως ολα βασιζονταν στους διορισμους στο δημοσιο
Ευστράτιε, ιδού το γκρίκ ντιβέλοπμεντ μόντελ:
ReplyDelete"Οι Γερμανοί πρέπει να χρηματοδοτούν τους Έλληνες, για να αγοράζουν τα προϊόντα τους. Να μας πληρώνουν για να καταναλώνουμε δηλαδή, ώστε να έχουν δουλειά. :-)
Τα χρήματα τα παίρνουμε και τα δίνουμε στους Δημοσίους Υπαλλήλους, ωστε να... κινείται η αγορά για να ζούν και οι υπόλοιποι (Ιδιωτες υπάλληλοι, εμπόροι και επαγγελματίες)"
Με τέτοιο gamato αναπτυξιακό μοντέλο, τι άλλο θέμε... τι αναλύσεις αλα Κέυνς, Φρίντμαν και σαχλαμάρες...
Νομιζω yianniskriti οτι θα μας παρουνε χαμπαρι και δε θα μας δινουν αλλα λεφτα .
ReplyDeleteΤοτε να δεις κλαμα.Νομιζουν οτι θα πληρωνουν μια ζωη οι ξενοι το
ελληνικο δημοσιο και τις απατεωνιες του καθε καραγκιοζη ψευτοεπιχειρηματια με την ανασφαλιστη εργασια και τη φοροδιαφυγη.
Φοβαμαι ρε φιλε οτι θα πεθανουν
ανθρωποι απο υποσιτισμο στο τελος
επειδη πολιτικοι , συνδικαλιστες
και ψευτοεπιχειρηματιες δημιουργουσαν εδω και χρονια συνθηκες υπαναπτυξης και μονιμης φτωχειας.