Wednesday, July 22, 2009

ΤΕΕ: Ο εθνικός μας νταβατζής*

Πριν από μία βδομάδα διαβάσαμε στον Τύπο ότι δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους ο Υπουργός Ανάπτυξης κύριος Χατζηδάκης με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κύριο Σουφλιά στο θέμα της οριστικοποίησης του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Ως αποτέλεσμα, έπειτα από μήνες συναπτών διαβουλεύσεων, Κ.ΕΝ.Α.Κ δεν υπάρχει. Κατά συνέπεια, ο νόμος Ν3661/08 «Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις» που ενσωματώνει ύστερα από έξι χρόνια καθυστέρησης την Κοινοτική Οδηγία 2002/91/ΕΚ για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, βρίσκεται στον αέρα.

Τι συμβαίνει; Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) για πολλοστή φορά επιβάλλει τη λογική του στο ΠΕΧΩΔΕ. Αφού με διάφορα τεχνάσματα καθυστέρησε επί χρόνια την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, διότι άκουσον-άκουσον διαφωνεί με τη λογική της, τώρα επιχειρεί να συνδιαμορφώσει τον Κ.ΕΝ.Α.Κ με τρόπο που να εξασφαλίζει τα συμφέροντα της συντεχνίας, αδιαφορώντας για τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που είναι το ζητούμενο και ο πρωταρχικός στόχος της συγκεκριμένης ρύθμισης. Τι προσπαθεί να πετύχει ακριβώς; Τα γνωστά. Προνομιακή πρόσβαση στο νέο επαγγελματικό αντικείμενο συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής μελέτης και των Ενεργειακών επιθεωρήσεων, μη και χάσουν κανένα φράγκο κάποιοι μηχανικοί.

Ειδικότερα προκύπτουν τα εξής επιβαρυντικά δεδομένα για τη στάση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

α. Η παλιά γνωστή μελέτη θερμομόνωσης, την οποία μπορούν να εκπονούν μηχανικοί χωρίς διακρίσεις ειδικότητας, αντικαθίσταται από τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης (σωστό) την οποία όμως κάποιοι μπορούν να εκπονούν και κάποιοι πάλι όχι. Προκύπτει εδώ ένα ερώτημα. Γιατί για παράδειγμα κάποιοι κλάδοι όπως οι Χημικοί Μηχανικοί, οι οποίοι θεωρητικά έχουν το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αποκλείονται από ενεργειακοί μελετητές; Μήπως επιχειρείται κλείσιμο της δουλειάς σε λίγους και "καλούς";

β. Το ίδιο συμβαίνει και με το ποιος μπορεί να γίνει Ενεργειακός Επιθεωρητής και ποιος όχι, ποιος εκπαιδεύει και ποιος πιστοποιεί. Διάφορες κατηγορίες μηχανικών, όπως οι Μηχανολογοι Μηχανικοί και Ηλεκτρολόγοι ΤΕΙ, αλλά και οι Χημικοί Μηχανικοί ΑΕΙ, καταγγέλουν ότι επιχειρείται μια αδικαιολόγητη ασφυκτική και γραφειοκρατική διαδικασία πιστοποίησης των προσόντων των ενεργειακών επιθεωρητών με σκοπό τον αποκλεισμό ειδικοτήτων και τη δημιουργία ενός μικρού σώματος επιθεωρητών που θα καρπούνται το επαγγελματικό αντικείμενο των επιθεωρήσεων.

γ. Το ΥΠΑΝ έχει προτείνει η ενεργειακή μελέτη να γίνεται με βάση τα αυστηρά Ευρωπαϊκά Πρότυπα και με μειωμένο το κόστος έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή της τάξης του 1 ευρώ το τ.μ. κατ' ανώτατο όριο, αντί 2,5 ευρώ ελάχιστης αμοιβής που ήταν η αρχική πρόταση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δηλώσεις Χατζηδάκη στην ΠΟΜΙΔΑ, για τον Επιθεωρητή η ελάχιστη αμοιβή ορίστηκε στα 100 ευρώ για τις κατοικίες αντί 300 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

Το ΤΕΕ εδώ διαφωνεί κάθετα. Σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου του, "στο ΥΠΑΝ επικρατεί η λογική των αυστηρών προδιαγραφών στην εκπόνηση των επιθεωρήσεων σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές τους. Η προδιαγραφή δηλαδή της αποτυχίας". Αντιπρότεινε έτσι ως ενδεικνυόμενη διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης τα κτίρια αναφοράς. Δηλαδή, την αντικειμενοποίηση των υπολογισμών σύμφωνα με την οποία ένα κτίριο Χ προδιαγραφών στην Υ γεωγραφική-κλιματική περιοχή καταναλώνει Ζ ενέργεια. Υπολογισμός μέσες άκρες δηλαδή και υψηλότερη τιμή για τον Επιθεωρητή.

Πέρα από το ότι δεν είναι κατανοητό γιατί η αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή πρέπει να οριστεί κεντρικά με νόμο, μιλάμε για το απόλυτο νταβατζιλίκι. Που ακούστηκε να διαφωνεί κάποιος γιατί είναι ιδιαίτερα αυστηρές οι προδιαγραφές; Επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά, ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι κλειστές συντεχνίες τύπου ΤΕΕ παρακωλύουν διαδικασίες και λειτουργούν ως αναδιανεμητικές συμμαχίες του δημόσιου πλούτου. Στην προκειμένη περίπτωση επιχειρούν να καρπωθούν το επαγγελματικό αντικείμενο λίγοι και εκλεκτοί, μάλιστα με δια νόμου ακριβές τιμές για τις διάφορες εργασίες, οι οποίες σημειωτέον θα εκτελούνται με πιο ελαστικές προδιαγραφές για να τελειώνουν και πιο γρήγορα.

Αντίστοιχα παραδείγματα συντεχνιακής λογικής, που παρακωλύει την ομαλή οικονομική ζωή και οδηγεί σε θεσμοθέτηση προνομίων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, συναντάμε και σε άλλους κλάδους. Κυρίως στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, όπου παρατηρούμε να ανθίζουν πάσης φύσεως απαιτήσεις και αχρείαστοι περιορισμοί, οι οποίοι το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποκλείουν διάφορους κλάδους από τα επαγγελματικά αντικείμενα που υπάρχουν στην αγορά, να δυσκολεύουν την είσοδο στο επάγγελμα νέων ανθρώπων και να καθιστούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες εξαιρετικά ακριβές. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στο τι συμβαίνει με τις αμοιβές των συμβολαιογράφων, τα θεσμοθετημένα ποσοστά κέρδους των φαρμακοποιών ή τις αναγκαστικές παραστάσεις και τους γεωγραφικούς περιορισμούς των δικηγόρων και θα καταλάβει. Για ένα δικαστικό πληρεξούσιο copy paste από τον Υπολογιστή του συμβολαιογράφου πληρώνεις 40 ευρώ.

Το νταβατζιλίκι όμως των εγωιστικών συμφερόντων που προκαλεί αρτηριοσκλήρωση στην οικονομία και οξύνει την κοινωνική αδικία κάποια στιγμή πρέπει να κοπεί. Το αίτημα για σπάσιμο των συντεχνιακών λογικών και άρση των διάφορων παράλογων θεσμοθετημένων απαιτήσεων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, είναι αίτημα αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση, βέβαια, ισχυρίζεται ότι τα κάνει όλα αυτά. Μάλιστα εδώ και αρκετές μέρες διαφημίζει ότι προωθεί το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Λέει ψέματα. Αυτό που κάνει είναι ότι ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση των υπηρεσιών από χώρα σε χώρα. Το όποιο άνοιγμα συμβεί σε ορισμένες κατηγορίες υπηρεσιών θα είναι μια παράπλευρη απώλεια αυτής της διαδικασίας. Κανείς από εμάς δεν αμφισβητεί την αξία της απελευθέρωσης της ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών. Το πρωταρχικό ζήτημα όμως είναι να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη εντός της Ελλάδας. Εκεί οφείλει να εστιάσει η κυβέρνηση. Να σπάσει το κλειστό κύκλωμα ορισμένων ομάδων που ξέρουν μόνο να προωθούν τα εγωιστικά τους συμφέροντα. Θα το κάνει; Η υπόθεση του Κ.ΕΝ.Α.Κ δείχνει ότι είναι ακόμα έρμαιo των ίδιων συντεχνιών, στυλοβατών της καθυστέρησης και ταυτόχρονα προαγωγών της κοινωνικής αδικίας. Για την ώρα, ευχόμαστε στους κύριους υπουργούς καλό ξεμπέρδεμα με το ΤΕΕ. Ας θυμούνται όμως ότι ο καθένας όπως στρώνει, κοιμάται.


*Το αρχικό άρθρο άλλαξε ώστε να προστεθούν ορισμένες διευκρινήσεις και να συμπεριληφθούν ορισμένες χρήσιμες παρατηρήσεις που έκαναν οι σχολιαστές στα comments, αλλά και αρκετοί αναγνώστες του blog της G700 που ήρθαν σε επαφή μαζί μας με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο.

35 comments:

  1. Πέρα απ' όλα τ' άλλα η στάση του ΤΕΕ στο θέμα ΚΕΝΑΚ είναι και βλαπτική για το περιβάλλον.

    ReplyDelete
  2. @g700

    Θα σας ήμουν υπόχρεος αν ξεκαθαρίζατε με στοιχεία κλπ ποιές μελέτες επιβάλλει το ΤΕΕ, γιατί είναι άχρηστες και κυρίως ποιός τις κρίνει άχρηστες. Εσείς; Μπορεί η αλλαγή ενός καυστήρα από ντήζελ σε αέριο να μή χρειάζεται μελέτη, αυτό όμως πρέπει να το πεί κάποιος που γνωρίζει το θέμα εξ αντικειμένου, και όχι γιατί άκουσε κατι από κάποιον. Το άρθρο σας βρίθει από χαρακτηρισμούς χωρίς να δίνει κανένα παράδειγμα, αφιερώνει σε "επιχειρήματα" μιά παράγραφο, και σε ένα άρθρο γιά τους νταβατζήδες του ΤΕΕ δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχουν οι συμβολαιογράφοι και οι άλλοι νταβατζήδες.

    Σε αντίθεση με άλλα άρθρα σας (κυρίως οικονομικής φύσεως) εδώ λείπουν και οι παραθέσεις / παραπομπές σε πηγές και γενικα θα έλεγα είναι μάλλον προχειροφτιαγμένο γεματο συνθήματα αντί γιά τα συνετά επιχειρήματα που μας έχετε συνηθήσει.

    ReplyDelete
  3. Από την "Ο∆ΗΓΙΑ 2002/91/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης ∆εκεµβρίου 2002 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων"

    ........

    "ΕΞΕ∆ΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ Ο∆ΗΓΙΑ:
    Άρθρο 1
    Στόχος
    Στόχος της παρούσας οδηγίας είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων εντός της Κοινότητας λαµβάνοντας υπόψη τις εξωτερικές κλιµατολογικές και τις τοπικές συνθήκες, καθώς και τις κλιµατικές απαιτήσεις των εσωτερικών χώρων και τη σχέση κόστους/οφέλους.
    Η παρούσα οδηγία θεσπίζει απαιτήσεις που αφορούν:
    α) το γενικό πλαίσιο για µια µεθοδολογία υπολογισµού της ολοκληρωµένης ενεργειακής απόδοσης κτιρίων·
    β) την εφαρµογή ελαχίστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση των νέων κτιρίων·
    γ) την εφαρµογή ελαχίστων απαιτήσεων για την ενεργειακή απόδοση µεγάλων υφισταµένων κτιρίων στα οποία γίνεται µεγάλης κλίµακας ανακαίνιση·
    δ) την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων και
    ε) την τακτική επιθεώρηση των λεβήτων και των εγκαταστάσεων κλιµατισµού κτιρίων και, επί πλέον, µια αξιολόγηση των εγκαταστάσεων θέρµανσης των οποίων οι λέβητες είναι παλαιότεροι των 15 ετών."


    Ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να ικανοποιήσουν τους στόχους της οδηγίας και πώς; Οι στόχοι είναι επιγραμματικά

    Υπολογισμός
    Εφαρμογή
    Πιστοποίηση
    Επιθεώρηση

    -Μας βοηθάνε λίγο:

    "Άρθρο 10
    Ανεξάρτητοι εµπειρογνώµονες
    Τα κράτη µέλη µεριµνούν ώστε η πιστοποίηση των κτιρίων, η σύνταξη των συνοδευτικών συστάσεων και η επιθεώρηση των λεβήτων και συστηµάτων να διεξάγονται µε ανεξάρτητο τρόπο από ειδικευµένους ή/και διαπιστευµένους εµπειρογνώµονες, είτε αυτοί είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες είτε υπάλληλοι δηµόσιων ή ιδιωτικών οργανισµών."

    -Ποιοι είναι οι εμπειρογνώμονες;
    -Η ταρίφα είναι απαραίτητη;

    ReplyDelete
  4. ventrilo

    Ακριβώς, λοιπόν, υπολογισμός ειναι ταυτόσημος με μελέτη.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΤΙ Η ΤΑΡΙΦΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, αντίθετα ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΖΗΜΙΑ.

    Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες. Δηλ, όχι ο κάθε μαστρο τάδε να σου αλλάζει καυστήρα, και μετά άν γίνει τιράγιο να τρέχουν στα δικαστήρια το μελετητή μηχανικό... Διότι αυτό ισχύει τώρα. Παραδείγματα άφθονα...

    Και άλλο καυστήρας για διόροφο, άλλο γιά Mall.

    Επίσης, ας δεχθούμε ότι το ΤΕΕ ΔΕΝ ειναι οι εμπειρογνωμονες. Ας αποφασίσουμε όμως ΠΩΣ θα επιλέγουμε τους εμπειρογνώμονες ώστε να εχουμε ποιοτικες, οικολογικές κατασκευές.

    ReplyDelete
  5. Και για να το κάνω πιό ξεκάθαρο, σε τομείς / κλάδους μηχανικών που (όπως είχε επισημάνει ο Σερ, σε προηγούμενο ποστ) ΔΕΝ υπάρχει η ΤΑΡΙΦΑ, η εκμετάλλευση είναι τεράστια, από εργολάβους, ιδιώτες αλλά και δημόσιους οργανισμούς.

    Πχ είναι γνωστό ότι παλαιότερα συχνότερα, αλλά και σήμερα, κάποιοι από την Επιθεώρηση εμπορικών πλοίων (ελεγκτικός μηχανισμός) παίρνουν μελέτες ανταγωνιζόμενες τους ελεύθερους επαγγελματίες τις οποίες οι ίδιοι στη συνέχεια ελέγχουν και εγκρίνουν. Ετσι οι τιμές πέφτουν γελοιωδώς αλλά και καταστρατηγείται κάθε έννοια ελεγχου. Και φυσικά καμιά μελέτη δεν είναι μελέτη είναι πασαλείματα.

    Κάθε νόμισμα λοιπόν έχει δύο όψεις, και φυσικά ζουμε σε ένα κράτος που η σήψη και η διαφθορά έχουν διαβρώσει τη κοινωνία πολύ βαθιά ετσι ώστε χρειάζονται γενικότερες βαθιές τομές, τις οποίες κατα βάθος καθένας από τους πολίτες δεν επιθυμεί παρά το ότι ισχυρίζεται ότι τις θέλει.

    ReplyDelete
  6. Πιστεύει κανείς σας ότι ο Σουφλιάς, το πουλέν των εθνικών εργολάβων, ενδιαφέρεται να διορθώσει τα πράγματα ?

    O YΠΕΧΩΔΕ που έκτισε παράνομα/ παράτυπα (διαλέγετε και παίρνετε)

    Εδώ πληρώνουμε διόδια για δρόμους που ΘΑ γίνουν

    Το ΤΕΕ δυστυχώς είναι μιά φράξια που αδυνατεί να συμβαδίσει με την πράξη. Εγκλωβισμένοι στον αγώνα γιά τα Master και ενάντια στα ΤΕΙ

    πχ αντί να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ κάθε κτίριο να ελεγχθεί ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ως προς την αντισεισμικότητά του (θυμίζω ότι υπάρχουν κτίσματα 3 διαφορετικών αντισεισμικών κανονισμών), ασχολούνται με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

    Αντί να απαιτήσουν να επεκταθεί το δίκτυο Φ.αερίου μέχρι το 2012 σε όλη την Ελλάδα, ασχολούνται με τους καυστήρες πετρελαίου

    ο anax έχει δίκιο αλλά μερικώς
    πχ θέλω να αλλάξω τον (υπερήλικα) καυστήρα μου
    γιατί χρειάζομαι μελέτη αν απλά θέλω να πάρω ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ νεότερο μοντέλο ?

    Όχι μελέτες γιά αντικατάσταση-

    Και νάμαστε ειλικρινείς, και γιά ενίσχυση της μόνωσης πάλι μελέτη δεν χρειάζεται.
    ο μελετητής εδώ ταυτίζεται με τον εφαρμοστή

    Όπως καλή ώρα με το γιατρό και τον φαρμακοποιό.....

    ReplyDelete
  7. αγαπητέ φίλε anax

    Καταρχάς ένα πρώτο επιβαρυντικό δεδομένο για τη στάση του ΤΕΕ και του YΠΕΧΩΔΕ είναι ότι ο ΚΕΝΑΚ και η σχετική ΚΥΑ έχει εγκριθεί από το ΥΠΑΝ και τις εκεί επιστημονικές επιτροπές αλλά καθυστερεί αδικαιολόγητα στην άλλη μεριά. Ήδη κοντεύουμε να φάμε πρόστιμο από την ΕΕ για μια οδηγία που τέθηκε σε εφαρμογή το 2002. Τι είναι αυτό που καθυστερεί τα πράγματα στην Ελλάδα τόσο πολύ;

    Ένα δεύτερο δεδομένο είναι ότι η παλιά γνωστή μελέτη θερμομόνωσης, την οποία μπορούν να εκπονούν μηχανικοί χωρίς διακρίσεις ειδικότητας, αντικαθίσταται από τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης την οποία κάποιοι μπορούν να εκπονούν και κάποιοι πάλι όχι. Γιατί πχ κλάδοι όπως οι Χημικοί Μηχανικοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι έχουν το απαραίτητο ακαδημαϊκό υπόβαθρο αποκλείονται από ενεργειακοί μελετητές; Μήπως επιχειρείται κλείσιμο της δουλειάς σε λίγους και "καλούς";

    Ένα τρίτο δεδομένο είναι ότι σημείο τριβής αποτελεί επίσης το ποιος μπορεί να γίνει Ενεργειακός Επιθεωρητής και ποιος όχι, ποιος εκπαιδεύει και ποιος πιστοποιεί. Γνωρίζουμε ότι διάφορες κατηγορίες μηχανικών καταγγέλουν ότι επιχειρείται μια αδικαιολόγητη ασφυκτική και γραφειοκρατική διαδικασία πιστοποίησης των προσόντων των ενεργειακών επιθεωρητών με σκοπό αποκλεισμό ειδικοτήτων και τη δημιουργία ενός μικρού σώματος επιθεωρητών που θα καρπούνται το επαγγελματικό αντικείμενο των επιθεωρήσεων.

    Ένα τέταρτο δεδομένο είναι ότι το ΥΠΑΝ έχει προτείνει η ενεργειακή μελέτη να γίνεται με βάση τα αυστηρά Ευρωπαϊκά Πρότυπα και με μειωμένο το κόστος έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού από τον Ενεργειακό Επιθεωρητή της τάξης του 1 ευρώ το τ.μ. κατ' ανώτατο όριο, αντί 2,5 ευρώ ελάχιστης αμοιβής που ήταν η αρχική πρόταση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με δηλώσεις Χατζηδάκη στην ΠΟΜΙΔΑ, για τον Επιθεωρητή η ελάχιστη αμοιβή ορίστηκε στα 100 ευρώ για τις κατοικίες αντί 300 ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση.

    Για το ΤΕΕ, σύμφωνα με τα λόγια του Προέδρου του στο ΥΠΑΝ επικρατεί η λογική των αυστηρών προδιαγραφών στην εκπόνηση των επιθεωρήσεων σε συνδυασμό με τις χαμηλές αμοιβές τους. Η προδιαγραφή δηλαδή της αποτυχίας. Το ΤΕΕ πρότεινε ως ενδεικνυόμενη διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης τα κτίρια αναφοράς ώστε να μπορούν να γίνουν ενεργειακές επιθεωρήσεις στις κατοικίες με χαμηλότερο κόστος. Επιθεώρηση μέσες άκρες δηλαδή σε ακριβότερη τιμή. Σαν στο συμβολαιογράφο που πας για ένα Δικαστικό Πληρεξούσιο, στο βγάζει copy paste και πληρώνεις 40 ευρώ.

    ReplyDelete
  8. ser, ναι και τους ΤΕΙ τους αποκλείει απ' ότι ξέρουμε.

    anax κι ένα τελευταίο αλλά απαραίτητο. Υπό το πρίσμα της παραπάνω ανάλυσης η φράση μας "περισσότερες μελέτες" κλπ είναι ατυχής. Το σωστό θα ήταν "προνομιακή πρόσβαση στο νέο επαγγελματικό αντικείμενο συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής μελέτης και των Ενεργειακών επιθεωρήσεων".

    ReplyDelete
  9. -- Γενικό σχόλιο:

    Όπως ανέφερα και σε σχόλιό μου στο προηγούμενο άρθρο, το ΤΕΕ θα πρέπει να μας εξηγήσει πρώτα αν οι ευαισθησίες του για την ανώτατη Παιδεία και την επαγγελματική ποιότητα είναι επιλεκτική. Γιατί εδώ και πολλά χρόνια ΑΣΕΛΓΕΙ στην κυριολεξία επί πολλών άλλων επαγγελματικών και ακαδημαϊκών ομάδων.

    Ενδεικτικά αναφέρω: μηχανολόγους ΤΕΙ, μη αποδοχή "ανωτατοποίησης" των ΤΕΙ (νόμος του κράτους), μη αναγνώριση πτυχιούχων Πληροφορικής ως κύριων αρμόδιων για υπογραφές σε έργα ΤΠΕ, σκανδαλώδεις διακρίσεις εντός του ίδιου του ΤΕΕ βάσει ειδικότητας (εγγεγραμμένα μέλη).

    Ο Σουφλιάς είναι τόσο άσχετος και ανεπαρκής που φέρεται σαν ο πολεοδομικός, ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός της χώρας να είναι σαν τη χωροθέτηση των φυτών στον κήπο του (παράνομου) εξοχικού του. Και επειδή έχει κληρονομήσει και αυτός τα παράσημα του "παλιού" στην παράταξη, τώρα καπελώνει κάθε άλλο υπουργό που μπλέκει στα πόδια του (Ανάπτυξης, Παιδείας, Πολιτισμού, ...)

    Επίσης στο άρθρο δεν είδα πουθενά αναφορά για το νέο "καπέλωμα" του ΤΕΕ:

    "Αμετάβλητα τα δικαιώματα από ΤΕΙ" (Καθημερινή, 22/7/09):
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_22/07/2009_323041

    Και για όσους βιαστούν να πούνε ότι τα ΤΕΙ φωνάζουν αδίκως γιατί δεν τηρούν τις "προδιαγραφές", η ΠΟΣΔΕΠ λέει το αντίθετο:

    "ΠΟΣΔΕΠ: Αξιολόγηση άμεσα" (Καθημερινή, 21/7/09):
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_21/07/2009_322916

    Δεν εξετάζω αν το επίμαχο ν/σ είναι σωστό ή όχι, σχολιάζω την απαράδεκτη και καθαρά συντεχνιακή στάση του ΤΕΕ και των πρυτάνεων των Πολυτεχνείων, οι οποίοι από κοινού έσπευσαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της "κλίκας" χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

    ReplyDelete
  10. @anax_1:

    "...Ετσι οι τιμές πέφτουν γελοιωδώς αλλά και καταστρατηγείται κάθε έννοια ελεγχου. Και φυσικά καμιά μελέτη δεν είναι μελέτη είναι πασαλείματα..."

    Αυτό υποθέτω ότι δεν εκφράζει το ΤΕΕ ούτε το σύνολο των μηχανικών. Διαφορετικά είναι ομολογία ότι κάνουν "νταβαντζηλίκι" και όχι δουλειά.

    Επίσης δεν κατάλαβα γιατί οι μηχανικοί πρέπει να έχουν το προνόμιο του κρατικού προστατευτισμού στην αμοιβή του, όταν όλος ο υπόλοιπος κόσμος αγωνίζεται, ο καθένας με τα μέσα που έχει, στη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς.

    Αν πρόκειται για την εξασφάλιση της ποιότητας της μελέτης, ο μηχανικός (και κάθε επαγγελματίας) πρέπει να κάνει τη δουλειά του σωστά και να αμείβεται αντίστοιχα για αυτό - με αυτή τη σειρά και όχι ανάποδα. Αλλιώς είναι σαν να λέμε ότι ο κακοπληρωμένος γιατρός δικαιολογείται να αφήσει να πεθάνουν μερικοί ασθενείς του.

    Ερώτηση: Αλήθεια, ποια είναι η ενεργειακή πολιτική που προτείνει το ΤΕΕ; Έχει προτείνει κάποια αλλαγή στα μπετά, στο σκυρόδεμα, στις μονώσεις; Έχει "επιβάλλει" στο εκάστοτε υπουργείο ενεργειακά αποδοτικές οικοδομές; Έχει συνεισφέρει στην προώθηση ενεργειακά και περιβαλλοντικά αποδοτικότερων, ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες; Γιατί δεν έχει πιέσει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τις ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά, την προστασία οικοσυστημάτων δίπλα σε "νέα έργα" και βιομηχανίες, τις μελέτες των οποίων επιβλέπουν μέλη του;

    Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές, για την άδικη την κοινωνία κτλ, αλλά σε τελική ανάλυση οι πράξεις είναι αυτές που φανερώνουν τις πραγματικές επιδιώξεις και τις ευαισθησίες - όχι μόνο του ΤΕΕ αλλά και των υπόλοιπων "συντεχνιών".

    ReplyDelete
  11. 1) To ΤΕΕ δεν ελέγχει τα μέλη του. Απλώς τα πιστοποιεί.

    2) Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει θέμα κατώτατης αμοιβής. Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο θα έπρεπε να υποθέσουμε ότι οι μηχανικοί θα έπεφταν θύματα εκμετάλλευσης περισσότερο από κάθε άλλο εργαζόμενο που δεν απολαμβάνει το προνόμιο της ταρίφας.

    3) Το ΤΕΕ, ως επιστημονικός φορέας (...) θα μπορούσε να έχει ρόλο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε θέματα νομοσχεδίων. Ποιος, που, πότε θα επιθεωρεί/μελετά/εφαρμόζει με βάση το νόμο, είναι απόφαση της κυβερνήσεως. Η κυβέρνηση επίσης αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες.

    Η κυβέρνηση αποφασίζει ποια τα ΤΥΠΙΚΑ και ποια τα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ προσόντα των μελετητών/εφαρμοστών/επιθεωρητών. Τα τυπικά προσόντα μπορεί να τα επιβεβαιώσει/πιστοποιήσει και η κουτσή Μαρία. Για τον έλεγχο των ουσιαστικών προσόντων η κυβέρνηση μπορεί να κάνει outsourcing στο ΤΕΕ, αν επιθυμεί. ΑΛΛΑ, το ΤΕΕ θα πρέπει να υποχρεωθεί να ελέγξει. Αν διαπιστωθεί ότι δεν τηρεί τους όρους ελέγχου που έχει ζητήσει η κυβέρνηση (που στην περίπτωση αυτή θα είναι απλός εργοδότης του ΤΕΕ) η συνεργασία διακόπτεται.

    4) Το ΤΕΕ συνεχώς επικαλείται θέματα ασφάλειας για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του. Και ξαναλέω. Αφού δεν ελέγχει (εκ των πρωτέρων) τα μέλη του, δεν εγγυάται την ασφάλεια κανενός.






    Ποιο λοιπόν είναι το πρόβλημα του ΤΕΕ;

    Είναι πολύ απλό. Όποιος διαβάσει τον ρόλο και τους σκοπούς του ΤΕΕ, όπως αυτοί εκφράζονται στην ιστοσελίδα του (http://portal.tee.gr/portal/page/portal/TEE) θα το καταλάβει αμέσως.

    Το ΤΕΕ θέλει να παίξει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ρόλο συμβουλευτικό/επιστημονικό ΚΑΙ ρόλο συνδικαλιστικό!!!!!

    Αυτό βεβαίως το ξέρουν όλοι. Όπως είναι εμφανές σε όλους ότι το ΤΕΕ επιτρέπει τον ένα ρόλο να επηρεάζει τον άλλο.

    Το ΤΕΕ πρέπει να ΔΙΑΛΥΘΕΙ, και να ανασυσταθεί ως ΔΥΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΙ οργανισμοί. Ένας για κάθε ρόλο. Ή ως 20 ξεχωριστοί οργανισμοί (διότι ελεύθερη αγορά έχουμε και ο καθένας κερδίζει το ρόλο του με το σπαθί του), αλλά χωρίς ο ίδιος οργανισμός να προσπαθεί να παίξει και τους δύο ρόλους.

    Το ΤΕΕ μας δείχνει ότι οι δύο αυτοί ρόλοι είναι ασυμβίβαστοι. Επιστήμη και συνδικαλισμός δεν είναι συμβατές έννοιες. Απευθείνονται σε διαφορετικές αξίες. Το ΤΕΕ μας δείχνει ότι όταν τσουβαλιάζεις τις δύο έννοιες χάνεις το κύρος σου ως προς και τις δύο.

    ReplyDelete
  12. και εκ των προτέρων αντί για "και εκ των πρωτέρων"

    και ό,τι άλλο, για να μην το ξεχειλώνω άλλο..

    Καληνύχτα σας

    ReplyDelete
  13. αν κατάλαβα καλά στον ΚΕΝΑΚ έχουμε την πρόταση του ΥΠΑΝ που είναι good value for money για τους καταναλωτές (ευρωπαϊκές προδιαγραφές χαμηλό κόστος) και την πρόταση του ΤΕΕ που είναι good value for money για τους δικούς του (χαμηλότερες προδιαγραφές με κτίριο αναφοράς υψηλότερη αμοιβή)

    ReplyDelete
  14. Το ΤΕΕ θέλει να παίξει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ρόλο συμβουλευτικό/επιστημονικό ΚΑΙ ρόλο συνδικαλιστικό!!!!!

    Βιντάλ Σασούν Γουός εν Γκόου

    ReplyDelete
  15. @G700

    Ευχαριστώ γιά τις πληροφορίες. Αρα συμφωνούμε γιά το ότι μελέτες χρειάζονται γιά να εφαρμοσθεί ο νόμος, απλα το ΤΕΕ βάζει προσκόμματα γραφειοκρατικής φύσεως με στόχο συντεχνιακά συμφέροντα. Πάει καλά.

    Τώρα, επειδή έχει γίνει αχταρμας η συζήτηση, μιά κουβέντα θά πώ μονο γιά το θέμα των ΤΕΙ: κανείς δεν θέλει να λυθεί το θέμα με βάση πραγματικά στοιχεία.

    Γιά τον Βεντριλό θα πώ ότι όταν σε ανταγωνίζονται υπάλληλοι του κράτους πάει περίπατο και ο ανταγωνισμός και όλα. Και φυσικά Οπως την απομόνωσε τη φράση ο Τζάγκα δεν έχει νόημα, αλλα γιά να το κάνω συγκεκριμένο, οι μελέτες που κάνουν στη ζούλα οι υπάλληλοι της ΕΕΠ είναι μόνο γιά να σκουπίζεις τα οπίσθιά σου. Ο νοών νοείτω.

    Τέλος, γιά τον Σερ, ναι γενικά αυτά που γράφεις είναι σωστά για καυστήρα και μόνωση για το 95% των περιπτώσεων. Μιά μελέτη όμως στις υπόλοιπες των περιπτώσεων σε γλιτώνει από περιττά έξοδα. Πχ μπορεί η ενίσχυση της μόνωσης να είναι πιό αποδοτική τοπικά και σε θερμικα φορτιζόμενα σημεία από την περίπτωση βουρ τα αλλάζω όλα. Δηλ, ενισχύοντας τοπικα να έχεις το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα με συνολική ενίσχυση ή αντικατάσταση,και αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά κόστους.

    ReplyDelete
  16. anax, επειδή ήμασταν φάουλ στο θέμα των μελετών (δώσαμε βάρος ενώ αλλού είναι το πρόβλημα) και επειδή δε δώσαμε προσοχή σε μια καλύτερη και πιο διεξοδική εξήγηση του πολύ αιχμηρού τίτλου και επειδή πολλοί αναγνώστες μας ζήτησαν εξηγήσεις και εκτός του blog, αλλάξαμε το αρχικό κείμενο ώστε να υπάρξουν διευκρινήσεις και να συμπληρωθεί το κείμενο ώστε να γίνει περισσότερο ακριβές και κατανοητό.

    ReplyDelete
  17. Άναξ,

    Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό σου. Γιατί πάει ο ανταγωνισμός περίπατο; Εσύ θέλεις να προσφέρεις μία υπηρεσία. Όποιος και να σε ανταγωνίζεται, δύο είναι οι επιλογές: ή πιο φθηνά ή πιο ποιοτικά.

    Μπορεί να μου πεις ότι στην Ελλάδα που η αγορά είναι αυτή που είναι, κερδίζει πάντα το πιο φτηνά. Αλλά αν αρχίσουμε να μιλάμε με αυτούς τους όρους, και ταρίφα να βάλεις, πάλι δεν κερδίζει το πιο ποιοτικά, θα σου πω εγώ. Κερδίζουν οι "δημόσιες σχέσεις" και οι κουμπαριές. Η ταρίφα δεν στηρίζεται όπως και να το δεις.

    Από την άλλη, ειδικά για τους μηχανικούς, αυτό που μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι όλοι παλεύουν για ένα μικρό κομμάτι από την ίδια πίτα. ¨Ολοι εκεί, κολλημένοι στη σπανακόπιτα. Λες και δεν υπάρχουν άλλες. Και επειδή είναι πολλοί, προσπαθούν ή να ξεχειλώσουν την πίτα, ή να προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στο κάθε κομμάτι - όσο μικρό κι αν καταλήγει να γίνεται αυτό.

    Και μου κάνει εντύπωση ειδικά για τους μηχανικούς για δύο λόγους. Πρώτον, ο κλάδος είναι τεράστιος και όταν σπουδάζεις σου δίνεται η δυνατότητα να ειδικευτείς σε χίλια δυό διαφερετικά πράγματα και μετά να ασκήσεις αυτό που σπούδασες χωρίς να στενοχωριέσαι ότι είσαι εσύ και όλοι οι άλλοι στο ίδιο τσουβάλι. Δεύτερον, οι μηχανικοί, από τη φύση της επιστήμης τους και τα χαρακτηριστικά της μελέτης τους, έχουν το υπόβαθρο να κάνουν πραγματικά ό,τι δουλειά επιθυμούν. Έρευνα σε όλους τους τομείς (από τον δικό τους μέχρι και ιατρική και βιολογία), δουλειά σε οποιαδήποτε επιχείρηση, σε οποιαδήποτε τράπεζα σε σε σε. Αλλά όχι. Όλοι θέλουν να ανοίξουν το μαγαζάκι τους και να έχουν εγγυημένη πελατεία κάνοντας δουλειά που απαιτεί γνώσεις των δύο μόνο (κι αν) ετών από τα όσα σπούδασαν.

    Γιατί;

    -Επειδή για να ειδικευτείς ουσιαστικά και να ασκήσεις την ειδικότητά σου χρειάζεσαι ακαδημαϊκή δεινότητα και τη διάθεση να πας και παραπέρα, αν η αγορά του περιβάλλοντός σου δεν ενδείκνυται.

    -Επειδή για να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό χρειάζεται πνευματική ευελιξία και θάρρος για να βγεις αρχικά από τη ζώνη άνεσής σου.

    Καθόμαστε λοιπόν και νταντεύουμε άτομα που θα μπορούσαν να είναι ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ και στον τομέα τους και σε άλλους τομείς, μόνο και μόνο επειδή είναι μαλθακοί ακαδημαϊκά, πνευματικά, ψυχικά, αλλά λέοντες συντεχνιακά.

    ReplyDelete
  18. ventrilo

    Μάλλον δεν κατάλαβες το συγκεκριμένο σκηνικό. Το κάνω λιανά λοιπόν.

    - Η ΕΕΠ ειναι υπεύθυνη για την Εγκριση διαφόρων μελετών (ευσταθείας κλπ) που αφορούν πλοία με ελληνική σημαία. Για το σκοπό αυτό λοιπόν εχει προμηθευθεί και πανακριβα λογισμικά και υπολογιστές.

    - Πολλοι υπάλληλοί της, κάθονται παραπάνω μετά το ωράριο, και αντί να ελέγχουν/εγκρίνουν μελέτες που υποβάλλουν μηχανικοί, ΕΚΠΟΝΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ που θα υποβληθούν στην ... υπηρεσία τους και θα τις εγκρίνουν οι ίδιοι.

    - Αρα, χρησιμοποιούν ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ για να ανταγωνισθούν ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ. Η δε περιουσια την οποία καταχρώνται είναι διττή δηλ και εξοπλισμός αλλά και ανθρωποώρες, δεδομένου ότι αυτή την δουλειά κάποια στιγμή αποθρασύνθηκαν και την έκαναν σε ώρες εργασίας. Σε πιό ξεχειλωμένη φάση, δεν υπήρχε καν μελέτη, απλά εγκριση.

    Ο πελάτης θέλει τελικώς εγκριση, και πορεύεται ... και φυσικά οι μεγάλες εταιρείες λαμβάνουν τα μέτρα τους, αλί σ'αυτόν που έχει μιά παντοφλα (Ε/Γ-Ο/Γ ανοιχτού τύπου) να βγάλει πέντε φράγκα.

    ΚΑΙ ΡΩΤΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΥΓΙΗΣ ΑΥΤΟΣ; ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΑΡΧΗ; (ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ).

    Για τα υπόλοιπα των σχολίων σου, έχεις δίκιο μεν, αλλά δεν έχουμε και ΤΗΝ βιομηχανία όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν τα ταλέντα των μηχανικών. Οσο γιά την έρευνα που λές, γνωρίζουμε τί σημαίνει έρευνα στην Ελλάδα, και γι αυτό αυτοί που επιθυμούν συνήθως ή πενονται ή φεύγουν έξω.

    Δηλαδή, οι χημικοί γίνονται κρασάδες, (ανταγωνιζόμενοι και τους χημικούς του πανεπιστημίου) αφού και τα τσιμέντα τα διαλύσαμε και άλλες μονάδες (πχ κατασκευής ελαστικών) τις κλείσαμε και και.
    Τα ναυπηγεία είναι χαμαιτυπεία (είχα την ατυχία να κανω πρόσφατα επισκευή στη Σύρο, και άστα καλύτερα), ευτυχώς για τους ναυπηγούς η Ναυτιλία καλά κρατεί και έχουμε δουλειά όπου μπορεί να κάνουμε όσα περιγράφεις. Μηχανολόγοι ή στρέφονται στη ναυτιλία (λίγοι) ή γίνονται ασανσεριτζήδες κλπ σχετικά με οικοδομή ή βολεύονται στη ΔΕΗ.

    Χοντρικά αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτά που λές θα είχαν εφαρμογή σε άλλα κράτη που ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και την επιδιώκουν.

    ReplyDelete
  19. χαχαχαχαχα

    Καλά βρε Άναξ, αυτό δεν είναι παράνομο;;; Πως γίνεται αυτό; Και πως περνάει;;

    Δε μιλάμε εδώ για ένα αυθαίρετο του κυρ γιάννη στου διαόλου τη μάνα του οποίου την ύπαρξη γνωρίζει μόνο αυτός και ο καραγκιόζης που του το σχεδίασε, μιλάμε για πλοία.

    ReplyDelete
  20. Νάτανε το μόνο...

    ΚΑΡΑΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ...

    Ασε τι έχουν δει τα μάτια μου.

    Ασε δεν είμεθα δια μπλεξίματα.

    ReplyDelete
  21. ε καλά από τέτοια ένας σκασμός

    ReplyDelete
  22. Προς Αναξ : Γιατι κάποιος δεν έχει κινηθεί νομικά εναντίον τους έως τώρα?

    Επίσης, άσχετο με το παρόν θέμα αλλά σχετικό με τη θεματολογία του blog :

    Δάνειο 200 εκατ. ευρώ θα συνάψει το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων, δήλωσε η Φ.Πετραλιά

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1035878&lngDtrID=251

    ^
    |

    Αποτυχία του ασφαλιστικού συστήματος? Λέω εγώ τώρα..

    ReplyDelete
  23. Κατ' αρχας τα συλλυπητήριά μου.

    Αλλά και έτσι που είναι τα πράγματα το ΤΕΕ δε δικαιολογείται να απαιτεί για μέλη του που δεν είναι στο Δημόσιο παράλογα, ετσι ώστε να τα προστατεύσει από τις παρανομίες άλλων μελών του, του Δημοσίου.

    Αυτό κι αν είναι...

    Καταλαβαίνω την αγανάκτηση ορισμένων μηχανικών για την κατάσταση, αλλά η κατάσταση δε διορθώνεται έτσι. Πρέπει να διορθώσετε τα του οίκου σας και μετά να απαιτείσετε από το κοινωνικό σύνολο.

    ReplyDelete
  24. Μιχάλη,

    Εχει κανείς κινηθεί νομικα κατά των πολεοδομιών; Απλό, όποιος κινηθει νομικά εναντίον τους δεν ξανα εγκρίνονται μελέτες στον αιώνα τον άπαντα. Εχει κανείς κινηθεί νομικά κατά των γιατρών που τα παίρνουν; Εχει κανείς κινηθεί νομικά κατά των εφοριακών που τα παίρνουν;

    Δηλαδή όλοι αθώοι και οι μηχανικοί ένοχοι; Ναί πρέπει οι μηχανικοί να φτιάξουν τα του οίκου τους, αλλά και οι ταξιτζήδες τα του δικού τους, και οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι δημόσιοι υπάλληλοι ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΕΝΙΚΩΣ.

    Ο βασικός λόγος των παρεμβάσεων μου είναι όχι οτι δεν δέχομαι το ρόλο του "νταβατζή" που παίζει το ΤΕΕ (αν και είμαι μέλος του), απλά ιστορικά, το ΤΕΕ ειναι ο νεώτερος νταβατζής του έλληνα και οι πιο εύκολος στόχος. Αλλά από νταβατζήδες άλλο τίποτε. Κατάφερε το ΤΕΕ να προστατεύσει αρχικώς κάποια δικαιώματα και στη συνέχεια κατήντησε νταβατζής (για πολύ λιγες από τις ειδικότητές του φοβούμαι).

    ΑΛΛΑ,

    ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ; Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΚΙ;

    ΤΟ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΚΙ;

    Η ΔΙΠΛΟΤΡΙΠΛΟΜΙΣΘΩΣΗ ΣΤΟ ΤΑΞΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΚΙ;

    ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΛΙΚΙ;

    ΚΑΙ (ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΕ; ΓΙΑΤΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΤΩΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ;

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΒΑΘΙΑ ΕΝΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.

    ReplyDelete
  25. Βεβαίως, όλα αυτά νταβατζιλίκια.

    Οι ιδιαιτερότητες του ΤΕΕ:

    1) Είναι πανίσχυρο και επηρεάζει ευθέως την κυβέρνηση.

    2) Τα μέλη του κυρίως έχουν τη δύναμη να απαιτούν και να πετυχαίνουν θεσμικές ρυθμίσεις εις βάρος άλλων και έτσι δεν χρειάζεται να παρανομούν. Είναι καλυμένοι. - Αν και απ' ότι ανακαλύπτω σήμερα παρανομούν κιόλας, με εντυπωσιακό τρόπο.

    3) Επικαλούνται το επιστημονηλίκι τους και μας λένε ότι ό,τι κάνουν το κάνουν κυρίως για το καλό μας και την ασφάλειά μας. Ενοχλητικότατο, όταν δεν το κάνεις πιστευτό. Εφορίες, ταξιτζίδες κλπ δε μας είπαν ποτέ ότι ό,τι κάνουν το κάνουν για το καλό μας. Μας λένε ότι το κάνουν για το δικό τους καλό στα ίσα.

    4) Δεν χαίρουν της σκανδαλώδους κοινωνικής αποδοχής που χαίρουν για παράδειγμα οι γιατροί, διότι όταν χρησιμοποιείς μηχανικούς δεν είσαι απελπισμένος/φοβισμένος.

    5) Το ότι δεν επιτελούν το ρόλο τους είναι πιο εμφανές στον απλό κόσμο, απ' ότι με άλλους επιστημονικούς κλάδους (όπου επίσης, φυσικά, συμβαίνει).

    6) Επιτρέπουν τα συνδικαλιστικά τους να επηρεάζουν τον συμβουλευτικό/επιστημονικό τους ρόλο. Αυτό που ανέφερα και παραπάνω με την διπλή ιδιότητα του ΤΕΕ. Αυτό συμβαίνει και με άλλους κλάδους, πχ γιατροί και δικηγόροι, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό, ή όχι με αυτά τα άμεσα αποτελέσματα, ή - πολλές φορές - ο πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει.

    ReplyDelete
  26. Πολύ σωστά και επαυξάνω. Αλλά αυτές δεν είναι ιδιαιτερότητες ΜΟΝΟ του ΤΕΕ, και χάριν συζητήσεως, ας παραθέσω άλλα παραδείγματα σε ένα προς ένα τα σημεία που θέτεις:

    1) ΜΜΕ και εργολάβοι (πανίσχυρα/οι και επηρεάζουν ευθέως την κυβέρνηση)

    2) Δικαστικοί και βουλευτές (αυξήσεις με ίδιες αποφάσεις σε μισθούς και συντάξεις τους) και φυσικά μένουμε έκπληκτοι όταν και για αυτούς ανακαλύπτουμε ότι παρανομουν κιόλας.

    3) Οι ανωτέρω επίσης δικαστικοί και βουλευτές εκμεταλλεύονται τη θέση τους γιά να μας π..ξουνε και να πούνε ότι το κάνουνε γιά την προστασία των θεσμών (πάνω ακόμη και από το κατά συνθήκη καλό μας). Δημοσιογράφοι που παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας (κρυφές κάμερες κλπ) γιά την προστασία του πολίτη και την αλήθεια... δήθεν. (στην πραγματικότητα γιά έναν επιτυχημένο εκβιασμό).

    4) Επίσης εμφανώς δεν επιτελούν το ρόλο τους πλείστοι όσοι κλάδοι με κυρίαρχους δικαστικούς, δημοσιογράφους, βουλευτές,και από πίσω δικηγόροι, γιατροί κλπ κλπ.

    5) πρώτοι πρώτοι καθηγητές ΑΕΙ, μαζί με τους άλλους κλάδους, οι οποίοι (παράδειγμα) αντιτίθενται κατ ουσίαν στη δημιουργία βιβλιοθηκών γιά να μή καταργηθεί το μοναδικό σύγγραμμα (ελληνική πατέντα) και στερηθούν τα φραγκακια τους (ιδιαίτερα οι πολυγραφότατοι της Νομικής που αντιγράφουν νόμους, τους βιβλιοδετούν, πληρώνονται από το κράτος και τα πουλάνε και στα βιβλιοπωλεία)


    Με άλλα λόγια, οι ιδιαιτερότητες του ΤΕΕ είναι οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας.

    ReplyDelete
  27. anax,

    η συντεχνιακή λογική, και τα κοινωνικά άδικα και οικονομικά μη επαρκή αποτελέσματα που αυτή συνεπάγεται, φυσικά και αφορά σε πολλούς κλάδους. Οι πανεπιστημιακοί για παράδειγμα είναι αξεπέραστοι. Εκεί συναντάμε το ιερατείο της θρησκείας της καθυστέρησης. Με περισπoύδαστο τρόπο σε πείθουν για το πως να διατηρήσεις το status quo. Το ΤΕΕ το βγάζουμε στη σέντρα μ' αυτόν τον τρόπο τον πολύ σκληρό, αυθάδη και θρασύ, επειδή είναι εξαιρετικά ισχυρό και διαμορφώνει καταστάσεις χωρίς να λογαριάζει κανέναν, επειδή θεωρείται μια ιερή αγελάδα που δεν την ακουμπάει κανείς.

    ReplyDelete
  28. Από εκεί και πέρα ναι είμαστε κοινωνία συνενοχής σε πάρα πολλά θέματα. Αυτό είναι ένα θέμα άγνωστο πως το ξεπερνάει κανείς.

    ReplyDelete
  29. και καλά κάνετε, η κριτική μου αντελήφθητε που εδράζεται και γιατί γίνεται.

    Keep blogging.

    ReplyDelete
  30. χαχαχα

    Είσαι ωραίος. Λάθος διατύπωση από μέρους μου, λοιπόν. Η ιδιαιτερότητα του ΤΕΕ είναι ότι γι'αυτό ισχύουν όλα όσα ανέφερα μαζι!

    Και εντάξει, επειδή δεν είσαι τυχαίος είμαι σίγουρος ότι αν θέλεις μπορείς να βρεις επιχειρήματα για να ισχυριστείς ότι και αυτό δεν είναι τόσο ιδιαίτερο.

    Αλλά νομίζω καταλαβαινόμαστε. Υπάρχει πρόβλημα παντού, υπάρχει πρόβλημα και με το ΤΕΕ. Δεν είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα του ΤΕΕ πρώτο, αλλά σίγουρα ούτε και τελευταίο. Τα παιδιά δικαιολογούνται να παραπονιούνται για το ΤΕΕ ειδικά, αλλά ήταν και αρκετά συνετοί έτσι ώστε να αναφερθούν και σε άλλους συγκεκριμένα, αλλά και στο γενικότερο πρόβλημα (σύντομα) στο post.

    Να ' σαι καλα.

    ReplyDelete
  31. Καλησπέρα.

    Ναι, είμαστε μια κοινωνία συνενοχής. Το πώς αλλάζει αυτό είναι μεγάλη κουβέντα, η οποία όμως πρέπει να γίνει κάποια στιγμή ώστε να καταλήξουμε σε μικρές, αποτελεσματικές και εφικτές προτάσεις.

    Να παραθέσω μια φράση(δε θυμάμαι ποιος την είπε) που νομίζω ταιριάζει στη περίσταση. "Δε μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο αν δεν αλλάξεις πρώτα τον εαυτό σου".

    Άναξ, δε ξέρω το χώρο σου, δε ξέρω για την εφορία, τους γιατρούς, τη πολεοδομία καθώς και όλους τους υπόλοιπους νταβάδες της επικράτειας μιας και σχετικά νέος(και ιδεαλιστής ταυτόχρονα)ακόμα για να συναναστραφώ με αυτούς, αλλά έχω να πω το εξής.
    Γιατί παραπονιέσαι, και συ και όλοι μας, όταν δε κάνεις(-ουμε) τίποτα για να αλλάξει η παγιωμένη κατάσταση?
    Μια πιθανή λύση είναι να κινηθείς νομικά. Μια άλλη ελληναράδικη λύση είναι να τραμπουκίσεις, και μια τρίτη ελληναράδικη επίσης λύση είναι να βρεις ενα μεγαλύτερο νταβά(π.χ. εφοπλιστή που έχει γνωστούς) και να του βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι.

    Εκεί που νομίζω πρέπει να βελτιωθούν άμεσα τα πράγματα είναι στις ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες. Αποφεύγοντας τη προσωπική συναλλαγή με το δημόσιο αποφεύγεις και όλα τα κακά που αυτό συνεπάγεται ενώ γλιτώνεις χρόνο, κόπο, χρήμα και την υγεία σου.

    Επίσης πρέπει η απονομή δικαιοσύνης να ξεβαλτώσει. Το πώς δε το γνωρίζω μιας και δεν είμαι του χώρου, αλλά είμαι σίγουρος ότι η αποτελεσματική ΤΠΕ θα βελτιώσει δραματικά τα πράγματα.

    Μάι του σεντς που λένε.

    ReplyDelete
  32. g700,
    εκ των αναφερομένων στο post συμπεραίνω ότι ο θεσμός του Ενεργειακού Επιθεωρητή υφίσταται ήδη από ετών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
    Συνεπώς τα ερωτήματα που τώρα απασχολούν τους Ελληνες πολίτες, ως προς το "ποιος μπορεί να γίνει Ενεργειακός Επιθεωρητής και ποιος όχι, ποιος εκπαιδεύει και ποιος πιστοποιεί" είναι από μακρού γνωστά και επιλυμένα για τους Γάλλους, τους Αγγλους ή τους Γερμανούς.
    Η σχετική πληροφόρηση θα βοηθούσε την συζήτηση και θα οδηγούσε σε εξαγωγή συγκριτικών συμπερασμάτων.
    Ισως θάπρεπε να αποτελέσει θέμα κάποιου επομένου post.

    ReplyDelete
  33. Ναι πράγματι. Θα το ψάξουμε το τι γίνεται έξω και θα επανέλθουμε στο θέμα.

    ReplyDelete
  34. Μιχάλη Π, γιατί είμαστε κοινωνία συνενοχής;

    Μπορείς να μου εξηγήσεις που είναι η δική μου συνενοχή, όταν δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος, δεν φοροδιαφεύγω, δεν ασκώ κλειστό επάγγελμα;

    Τι ακριβώς κάνω και είμαι συνένοχος;

    Και γιατί να τραμπουκίσω ή να κινηθώ νομικά; Δε θέλω. 'Αν ήθελα να παλεύω, θα γινόμουνα παλαιστής. Την ησυχία μου θέλω, αλλα δε μ' αφήνουν οι άλλοι σε ησυχία.

    ReplyDelete