Monday, November 10, 2008

Από τα netroots στα grassroots

Συνέντευξη της G700 για την ηλεκτρονική ιστοσελίδα know how.gr στα πλαίσια αφιερώματος για τα Social Media στην Ελλάδα.

Η Γενιά των 700 ευρώ (G700) αυτοπροσδιορίζεται ως «μια εναλλακτική κίνηση του διαδικτύου στην οποία συμμετέχουν νέοι, στην ηλικιακή ομάδα 25 με 35, οι οποίοι προβληματίζονται έντονα για τη γενιά τους και αυτά που της επιφυλάσσει το μέλλον». Το ιστολόγιό τους έχει αποτελέσει «σημείο αναφοράς» για πολλά παραδοσιακά ΜΜΕ, τα οποία έχουν προσπαθήσει να μιλήσουν για τη γενιά των νέων που, παρά τις καλές σπουδές και τα πολλά προσόντα, αγωνίζεται να βρει θέση στην αγορά εργασίας και στις «εχθρικές» της συνθήκες. Ας δούμε, λοιπόν, πώς βλέπουν οι ίδιοι τα social media στην Ελλάδα και σε τι θεωρούν ότι θα πρέπει να μετεξελιχθούν.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης

KnowHow: Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς για τα ελληνικά social media σήμερα;

G700: Τα τελευταία δύο χρόνια συντελέστηκε μια πραγματική κοσμογονία στο χώρο των social media στην Ελλάδα. Μόνο τη μπλογκόσφαιρα να λάβει κανείς υπόψη, θα δει ότι τα επίσημα καταχωρημένα blogs στο SYNC, το βασικό δηλαδή ελληνικό aggregator, πενταπλασιάστηκαν: από 8 χιλιάδες περίπου που αριθμούσαν στις αρχές του 2007 έφτασαν τις 40 χιλιάδες στα τέλη του 2008.

Ωστόσο η «μεγάλη έκρηξη» των ελληνικών social media δεν αφορά αποκλειστικά, ούτε πρωτίστως, στην ποσοτική αύξηση των ιστολογίων και των ιστολόγων. Τα social media βρίσκονται πλέον παντού. Έχουν γίνει νεανική μόδα, πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες, άρθρα σε περιοδικά, αφιερώματα σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, αντικείμενα δικαστικών διενέξεων, αλλά και αντικείμενα συνεδρίων καθώς επίσης και βιβλίων. Μη ξεχνάμε ότι έγιναν επίσης πολιτική μόδα. Πολλοί πολιτικοί απέκτησαν το δικό τους ιστολόγιο, ενώ και τα κόμματα ανέπτυξαν σε ικανοποιητικό βαθμό το εργαλείο της διαδικτυακής διαβούλευσης και συμμετοχής και καθιέρωσαν επίσης μορφές εναλλακτικής μιντιακής κάλυψης μεγάλων πολιτικών γεγονότων. Από φέτος ξεκινάει και η πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση, το TV χωρίς Σύνορα. Aυτό βέβαια που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια τα social media κατάφεραν να επηρεάσουν τη δημόσια ατζέντα, θέτοντας προς συζήτηση και προβληματισμό κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα: την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη διαδικτυακή κινητοποίηση και την οργάνωση δύο μαζικών διαδηλώσεων στο Σύνταγμα, τη βελτίωση και τον εξανθρωπισμό του νοσοκομειακού συστήματος μέσα από το blog της Αμαλίας Καλυβίνου. Η ανάδειξη του κοινωνικού ζητήματος της γενιάς των 700 ευρώ μέσα από το blog της G700 εντάσσεται σ’ αυτή τη λογική. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι μέσα από το διαδίκτυο έχει ανοίξει ένα εναλλακτικό μονοπάτι έκφρασης και δραστηριοποίησης για την κοινωνία των πολιτών.

Know How: Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής μπλογκόσφαιρας, αλλά και γενικότερα των social media στην Ελλάδα;

G700: Πρώτον, η μεγάλη έμφαση που δίνεται στη διαδικτυακή παρα-δημοσιογραφία με τα ανώνυμα σχόλια, τον πόλεμο λάσπης προς συγκεκριμένα πρόσωπα και το άνευ ορίων όργιο της παραπολιτικής σπέκουλας. Δεύτερον, η εμμονική ενασχόληση με το μέσο αυτό καθ’ αυτό και όχι με τις μοναδικές δυνατότητες πολιτικής και κοινωνικής δικτύωσης και κινητοποίησης που εύλογα διαθέτει ένα τέτοιο τεχνολογικό εργαλείο. Κατά κάποιο τρόπο αγνοούμε ότι το διαδίκτυο, και ειδικότερα το διαδραστικό του κομμάτι, ήτοι τα blogs και σε μικρότερο βαθμό τα forums, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία έχει επιτρέψει σε ανθρώπους με διαφορετικό διανοητικό, κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, καθώς και διαφορετικά συμφέροντα, όχι απλώς να εκφράζονται ελεύθερα, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική διαδικασία, να εντοπίζουν σημεία σύγκλισης και να οικοδομούν κοινότητες συμφερόντων και ομάδες δράσης με σκοπό την ικανοποίηση συλλογικών στόχων. Δείτε τη μεγάλη σημασία που έπαιξε το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το κίνημα των netroots, όχι μόνο στην πανηγυρική επικράτηση του Ομπάμα, αλλά κυρίως στην αποδόμηση της εικόνας των νεοσυντηρητικών για τον κόσμο. Μια αποδόμηση που ξεκίνησε από το 2002 με τα διάσημα blogs MyDD και DailyKos που αυτή τη στιγμή έχουν περισσότερους αναγνώστες απ’ ό,τι μαζί τα τέσσερα μεγάλα δημοκρατικά περιοδικά, American Prospect, The Nation, The New Republic, και The Washington Monthly.

Know How: Πώς βλέπετε να ανταποκρίνεται το κοινό στις προσπάθειες των Ελλήνων bloggers;

G700: Με θέρμη. Και στην Ελλάδα, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, διαπιστώνεται από τη μεριά του αναγνωστικού κοινού ένας σημαντικός κορεσμός και αντίστοιχα μια αυξανόμενη αποστασιοποίηση από τα mainstream media. Η δημοσιογραφική εξήγηση και η ευρέως διακινούμενη άποψη είναι ότι ο κόσμος διαβάζει όλο και λιγότερο. Αυτό δεν είναι αλήθεια ή μάλλον είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή, είναι ότι από σκεπτικισμό, απαξίωση και διάθεση για πιο αντισυμβατικές μορφές ενημέρωσης, ο κόσμος απευθύνεται όλο και λιγότερο στους παραδοσιακούς «πυλωρούς» της δημόσιας πληροφορίας. Και αυτό τον ωθεί στο να ψάχνεται να αντλήσει πληροφορίες, γνώση, άποψη, τεκμηρίωση, και από άλλες ανεξάρτητες πηγές, όπως είναι τα blogs. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού έχουν ενσωματώσει στις online εκδόσεις τους και blogs συντακτών. Η διεθνής τάση πάντως, όπως δείχνουν και οι διαρκώς πτωτικές κυκλοφορίες των μεγάλων εφημερίδων, είναι ότι το internet βαθμιαία εξελίσσεται στην πρωταρχική πηγή ενημέρωσης των πολιτών, σε ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό «οικοσύστημα». Σε αυτό το οικοσύστημα τα blogs θα διαδραματίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο, με όλο και μεγαλύτερη επιρροή στη δημόσια σφαίρα.

Know How: Ποια προβλέπετε ότι θα είναι η εικόνα των ελληνικών social media μέσα στην επόμενη διετία;

G700: Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν μια ισχυρή κοινωνική, πολιτική και μιντιακή τάση. Ο αριθμός τους θα αυξηθεί με γοργούς ρυθμούς, τα παραδοσιακά μέσα θα συνεχίσουν να παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη του εναλλακτικού αυτού κοινωνικού Μέσου με άρθρα και εκπομπές, θα δούμε κι άλλους πολιτικούς bloggers τύπου Τατούλη με το δικό τους ιστολόγιο, νέα βιβλία και έρευνες θα κυκλοφορήσουν. Το στοίχημα, όμως , εντοπίζεται αλλού: το μονοπάτι που άνοιξαν τα social media για την κοινωνία των πολιτών πρέπει να μετατραπεί σε δρόμο. Να περάσουμε από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Από την ακατάπαυστη κριτική και την περιορισμένη δράση, στην εντονότερη κινητοποίηση και την αυτοοργάνωση. Από τα netroots, στα grassroots. Από την online συνεύρεση, στην offline δικτύωση. Εμείς στη G700 θεωρούμε ότι τα social media είναι κάτι παραπάνω από ένας εύκολος και φτηνός τρόπος δημοσίευσης προσωπικών απόψεων. Μας απωθεί το ενδεχόμενο να καταστούν χώροι απλής εκτόνωσης της κοινωνικής δυσφορίας, κάτι σαν καφενεία όπου όλοι τα λένε μεταξύ τους, όλα τίθενται υπό συζήτηση, όμως τίποτα δεν αποφασίζεται και η ανάπτυξη επιχειρημάτων θεωρείται αυτοσκοπός. Τα social media είναι πρωτίστως ένα εργαλείο που μπορεί να ενδυναμώσει την κοινωνία των πολιτών και να θέτει στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης μια ατζέντα για αλλαγές.

142 comments:

  1. Ο δημιουργός του πιο δημοφιλούς πολιτικού blog στις ΗΠΑ του Daily Kos, Markos Mulitsas (εκ Σπάρτης) μιλάει για το μέλλον των blogs DailyKos on the future of blogs

    ReplyDelete
  2. @ G700
    oι τέσσερις μεγάλες δημοκρατικές εφημερίδες, American Prospect, The Nation, The New Republic, και The Washington Monthly.

    To ορθόν είναι τα ΤΕΣΣΑΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ/MHNIΑΙΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ.

    Οι τέσσαρες μεγάλες ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ δημοκρατικές εφημερίδες είναι
    Τhe New York Times, Washington Post, Los Angeles Times και Boston Globe.

    Ιci Πλατεία Βάθη, bonjour a tous.

    ReplyDelete
  3. Ναι σωστή η παρατήρηση.

    ReplyDelete
  4. KAI πολλά άλλα έγιναν μέσα από τα Blogs. Eξ αιτίας του G700, γιά απράδειγμα, ΔΕΝ εξελέγη ΟΥΤΕ βουλευτής το 2007 ένας εκ των ισχυροτέρων ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΠΑΣΟΚΩΝ, ο FOUR SEASONS.

    Λίγο τόχετε αυτό;;;;;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  5. οκ διορθώσαμε και το λάθος.

    Εμείς δεν έχουμε πάντως καμία σχέση σχετικά με το ποιος εκλέγεται ή δεν εκλέγεται. Όπως έχουμε πει προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια ατζέντα με προγραμματικό περιεχόμενο και προτάσεις για τη νέα γενιά όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και την κατανοούμε.

    Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ακόμα video σχετικά με τα Progressive Pilitics of the Millenial Generation

    ReplyDelete
  6. to magaze prosferei kai tiliorasi ama laxei naoum...pfff aaa...pfff aaa...

    ReplyDelete
  7. Μillenials versus Baby Boomers.
    Millenials 0.
    Baby Boomers 5.

    ReplyDelete
  8. Job Vacancies για όποιον ενδιαφέρεται:

    http://www.ippr.org/jobsandinternships/#rf_pa_oct08

    ReplyDelete
  9. O grassroot blogger tatoulis ti epathe simera?

    ReplyDelete
  10. "Net-newsers".Αυτός ο όρος πλάστηκε για όσους ενημερώνονται απο on line πηγές.Ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς,με τους πιό μορφωμένους να αντιπροσωπεύουν το 90% αυτής της κατηγορίας.

    ReplyDelete
  11. Και επειδης επιμενετε με αυτα τα περι "προγραμματικης αντζεντας", αντιγραφω και δω αυτο που σας εγραψα στο προηγουμενο ποστ πριν απο λιγα λεπτα:



    Αλλο ειναι να μην ευθυγραμμιζεστε με την ιδεολογια καποιου, οποιουδηποτε, κομματος, και αλλο ειναι να μην εχετε ιδεολογια και να εχετε μονο "προγραμμα".

    Αμα νομιζετε οτι η διαγενεακη δικαιοσυνη, η αξιοκρατια, ο ορθολογισμος στο δημοσιο τομεα, η προωθηση της επιχειρηματικοτητας που στηριζεται στη γνωση και το μακροχρονιο σχεδιασμο, η πανεπιστημιακη εκπεδευση που στοχο εχει την ερευνα και της εφαρμογες της, το δημοσιο πανεπιστημιο αντι για το κρατικο, η αξιολογηση σε ολους τους τομεις, ο ευρωπαϊκος προσανατολισμος, τα στρατηγικα κινητρα χρηματοδοτησης μεσω φοροαπαλλαγων ή και αμεσης χρηματοδοτησης, η ενισχυση του συνδικαλισμου με συγκεκριμενους στοχους περιφρουρισης των εργατικων δικαιωματων μεσω της εφαρμογης (εστω και της υπαρχουσας) νομοθεσιας, ο επιτυχης κρατικος παρεμβατισμος σε επιπεδο θεσμικου πλαισιου - εναντι του κρατισμου απο τη μια και της ζουγκλας απο την αλλη που ισχυουν σημερις, οι επενδυσεις στο ανθρωπινο δυναμικο, οι επενδυσεις στην "πρασινη ενεργεια", η αναδειξη του πολιτισμου των τεχνων και του αθλητισμου (και οχι του πρωταθλητισμου) ως βασικων προτεραιοτητων, ο διαχωρισμος εκκλησιας και κρατους, η ενισχυση του κοινωνικου ιστου αλλα και του ενεργου εργατικου δυναμικου της χωρας με μετρα στηριξης και επιτυχους ενσωματωσης μεταναστων, η στηριξη του κοινωνικου κρατους, ο ανθρωπισμος σε υγεια και παιδεια, η ισονομια, η κοινωνια των πολιτων κτλ κτλ κτλ, ειν ζητηματα προγραμματικα και οχι ιδεολογιας, δεν κανετε απλως λαθος - δεν ξερετε που παν τα τεσσερα.

    Και συγκεκριμενα:
    Δεν εχετε καταλαβει τι πρεπει να συμβει για να γινουν ολα αυτα.
    Δεν εχετε καταλαβει την δυναμικη των ιδεολογιων και συμφεροντων που τα εμποδιζουν να γινουν.
    Δεν εχετε καταλαβει οτι δεν μας παιρνει για αλλες συμβιβαστικες λυσεις.

    Και συνεπως

    Νοθευετε τους στοχους σας.

    ReplyDelete
  12. Ευτυχώς για την Ελλάδα η εποχή των social media συμπίπτει με την "de facto" πρωθυπουργία του ΓΑΠ.Ο "de yure", υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που ασκεί τα καθήκοντά του,εποπτευόμενος, είναι ακόμη στην εποχή του playstation.

    ReplyDelete
  13. Το τι προτεινω, Αταναζ και σια, σας το γραφω παραπανω και σας τα γραφω κι απο τοτε που αρχισα να σας γραφω.
    Το τι ειναι αυτα που σας γραφω, και αυτα που γραφετε και σεις, ειναι το θεμα μας εδω.

    Η διαφορα μεταξυ "προγραμματος" και "ιδεολογιας" εχει αντικτυπο στον τροπο διεκδικησης, στην επιλογη μεταξυ πειθους και πειθαναγκασμου σε διαφορετικες κοινωνικες ομαδες και κομματα για το καθε θεμα, στην προσδοκια ευρους αποδοχης των θεσεων σου, στην αποδοχη - ή οχι - υπαρξης ιδεολογικων συγκρουσεων για τις οποιες δε τιθεται θεμα συμφωνιας, αλλα (δημοκρατικης) επικρατησης, στην επιλογη συμμαχιων, στην επιλογη συμβιβασμων.

    Μη με κανετε να γραφω τα αυτονοητα, οταν ξερω οτι δεν ειστε ουτε αφελεις, ουτε χαζοι.

    Κουτσαινοντας δε παιζεις μπαλα. Αμα δε παιξετε τωρα, ως παιξαμε μεις οταν ειμασταν σα και σας, οταν γινετε σα και μας δε θα εχετε ουτε το γηπεδο.

    ReplyDelete
  14. ...διότι ιδεολογία με όρους βιομηχανικής εποχής και διαφωτισμού υπάρχει, αλλά επιλέγουμε να μη συναλλασσόμαστε μέσω αυτής. Όπως έχουμε πει η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς είμαστε σοσιαλφιλελεύθεροι ή φιλελεύθεροι σοσιαλιστές όπως έλεγε κάποτε κι ο Κάρλο Ροσέλι. Όχι όλοι φυσικά. Υπάρχει κάθε καρυδιάς καρύδι στο blog.

    Η ουσία όμως είναι, όπως προαναφέραμε ότι όταν ερωτηθούμε σχετικά, η ιδεολογικές μας προτιμήσεις είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα επιλέξουμε να ορίσουμε την ταυτότητά μας. Δεν μας ενδιαφέρει πώς να στο πούμε. Ούτε ενδιαφέρει κανέναν Έλληνα σήμερα η ιδεολογία. Στα παπάρια του. Λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα μπορούν να βρεθούν; Αν ναι καλώς. Όλα τα άλλα τα ακούει βερεσέ. Κι εν πάση περιπτώσει ο Έλληνας όπως και κάθε πολίτης, όταν ψηφίζει οραματικά ψηφίζει μια αφήγηση για τα πράγματα, ένα στόρυ κι όχι μια ιδεολογία. Η εποχή του "στις 10 Οκτώβρη σοσιαλισμός" έχει περάσει ανεπιστρεπτί και δεν μας εκφράζει.

    ReplyDelete
  15. και κόψε τα ατανάζ μην ακούσεις καμιά παναγία απογευματιάτικα

    ReplyDelete
  16. εσύ με ποια ιδεολογία είσαι;

    ReplyDelete
  17. Τόσο η υπεριδεολογικοποίηση όσο και αποιδεολογικοποίηση βλάπτουν σοβαρά τη κοινωνική συμβίωση που ΕΠΙΛΕΓΕΙ να στηρίζεται στη μέγιστη δυνατή αυτονομία του ατόμου.
    Στις σημερινές συνθήκες με τις πολυπολιτισμικές και πολυαξιακές κοινωνίες, η προβολή της ιδεολογίας μας εμποδίζει τη συνεργασία και τη συναίνεση και τον απαραίτητο συμβιβασμό σε ένα κοινό πρόγραμμα συμβίωσης.

    ReplyDelete
  18. παρμενίδη ακριβώς, η υπεριδεολογικοποίηση μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έρχεται να καλύψει την απώλεια σαφών θέσεων και προτάσεων. Λέμε μια ιδεολογική γενικότητα και δεν απαντάμε ποτέ με συγκεκριμένο τρόπο.

    ReplyDelete
  19. Eαν μας αρέσει το "ο καθένας και το αξιακό του σύστημα, άρα ο καθένας και η ιδεολογία του", τότε ο μοναδικός τρόπος να συνυπάρξουμε είναι να επιλέξουμε τις προγραμματικές συμφωνίες.
    Πολλές φορές δυστυχώς την ιδεολογία τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να αποφύγουμε τις ευθύνες μιας προγραμματικής συμφωνίας.Υπερτονίζοντας τις ιδεολογικές μας διαφορές.Δεν ανήκω σαυτούς που πιστεύουν στο τέλος των ιδεολογιών.Αλλα σαυτή τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο,που η ιδεολογία θεωρείται "δεδομένη",προέχει η ικανότητα μας για συνεργασίες,συναινέσεις και κοινά προγράμματα.

    ReplyDelete
  20. "και κόψε τα ατανάζ μην ακούσεις καμιά παναγία απογευματιάτικα"

    Παναγιες ακουω καθε μερα, παιδι μου, και δε με πτοουν.

    Τα αντριλικια, ομως, οπως θα μαθεις - αφου δε το μαθες ακομα - δεν αποτελουν, ουτε προγραμματικη αντζεντα, ουτε ιδεολογια. Κυριως ομως, αγαπητε μου νεοελληνα, θα καταλαβεις οτι αυτο που εχει περασει ανεπιστρεπτι ειναι η αποτελεσματικοτητα τους.

    ReplyDelete
  21. εντάξει γέρο κι εμείς βλέπεις δεν πτοούμαστε από απολιτίκ νουθεσίες. Με ποια ιδεολογία είσαι θα μας πεις;

    ReplyDelete
  22. @ απώφυτος λοικίου

    ΟΛΑ όσα λες στο πρώτο σου σχολιο είναι θαυμάσια, through and through ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ.

    Νομίζω, όμως, ότι αδικείς τα παιδιά που, στην προσπάθειά τους να ΜΠΟΥΝ στην ΟΥΣΙΑ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,

    και ΟΥΣΙΑ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ είναι
    "ΤΙ ΠΡΑΤΤΩ" και λιγότερο το "ΤΙ ΔΗΛΩΝΩ ότι ΠΙΣΤΕΥΩ" που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ΔΙΑΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟ από αυτό που πράγματι ΠΙΣΤΕΥΩ κλπ κλπ,

    ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ ότι οι "ιδεολογίες" έχουν ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ και, όπου και όταν δεν έχουν καταρρεύσει, ΒΡΙΣΚΟΥΝ όλο και λιγότερη ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ στην κοινωνική πραγματικότητα του 21ου αιώνα.

    Besides, είμαι βέβαιος θα συμφωνήσεις, η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, δλδ το πάρε-δώσε του Αλητο-λαλιώτη και του Προκομένου Παυλόπουλου έχουν ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ την ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Και αυτά ΔΕΝ συμβαίνουν ΜΟΝΟ σε μας.

    Tout au contraire!!!!!!!!!!!

    Στις ΗΠΑ, τα τελευταία χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι, που στα 90ς ΖΗΤΟΥΣΑΝ μπροστά από το Καπιτώλιο να ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΣΘΗΚΗ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ που θα απαιτεί ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΟ του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ (Balanced Budget Amendment), έφθασαν στα 2000ς να ΞΟΔΕΥΟΥΝ ως "μεθυσμένοι Δημοκρατικοί" [like drunken Democrats].

    EKEI δε βρίσκεται ΚΑΙ ο ΚΟΜΒΟΣ της τρέχουσας οικονομικής καταστροφής,

    750 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ το ΕΛΛΕΙΜΜΑ
    10.3 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ το ΧΡΕΟΣ

    ενόσω, ο Δημοκρατικός Clinton άφησε

    100 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ SURPLUS
    και χρέος 4.5 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ.

    Αντιστρόφως, είδαμε τον Blair και τον ΣΗΜΙΤΗ (σοσιαλιστές) και τον Clinton (ένα κεντρώο, κεντρο-αριστερό) να εφαρμόζουν ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ, "ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ" προσεγγίσεις και να ανεβαίνει ΚΑΙ το εισόδημα ΚΑΙ η μόρφωση ΚΑΙ η Υγεία ΚΑΙ η γενικότερη ευημερία των αντιστοίχων χωρών.

    Με άλλα λόγια, τα παιδιά είναι ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ και έχουν ιδεολογία ΚΑΙ γνωρίζω κανά δυό από αυτούς γιά τους οποίους ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΩ ότι είναι ΛΑΜΠΡΟΙ, I repeat, ΛΑΜΠΡΟΙ.

    Η σημερινή, όμως, γενιά έχει ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ και, άλλωστε, ΒΙΩΝΕΙ τις συνέπειες του "σοσιαλισμού" στην Ελλάδα, γιά την ακρίβεια, είναι το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΥΜΑ του ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ VERSION ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ.

    Αυτό, αν το σκεφθείς, κατ' ουδένα τρόπο σημαίνει ότι το προβλημα έγκειται στον σοσιαλισμό ΑΛΛΑ στο
    ΤΙ ΕΠΡΑΞΑΝ, δλδ ΠΟΙΟ ΗΤΑΝ το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αυτών που ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ και ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ την Ελλάδα επί 20+ ΧΡΟΝΙΑ.

    Ρεαλιστικά, λοιπόν, τα παιδιά ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟ.
    ΣΗΜΑΣΙΑ έχει το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ σου και όχι ΤΙ δηλώνεις.
    Τι πιό ΤΡΑΝΗ απόδειξη.
    ΕΧΟΥΜΕ μιά ΕΛΕΕΙΝΗ κυβέρνηση όπου σχεδόν ΟΛΑ τα μέλη της αποδεικνύονται, ο ένας κατόπιν του άλλου, ΚΟΙΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

    ΚΑΙ όμως, η αντιπολίτευση, παρά την ισχνή υπεροχή της, ΔΕΝ μπορεί να ΑΝΕΒΑΣΕΙ τα ποσοστά της, ΑΚΡΙΒΩΣ διότι ΔΕΝ έχει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και, λιγότερο, διότι έχει ΑΝΙΚΑΝΟ πρόεδρο.

    ΤΙ να τις κάνεις τις ιδεολογίες. Αν ακούσεις την ιδεολογία του ΠΑΣΟΚ θα συγκινηθείς με την ανθρωπιά και κατανόησή τους. Αν ακούσεις την ιδεολογία της ΝΔ θα εντυπωσιασθείς από την στιβαρότητα και προνοητικότητά τους.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗΔΕΝ - και οι μεν και οι δε.

    Η πραγματικότητα, λοιπόν, ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ τα ΠΑΙΔΙΑ 100%

    ReplyDelete
  23. @ G 700

    KAI μαζευτείτε και σεις. Σοσιαλφιλελεύθεροι ΔΕΝ γίνατε ακόμα.
    ΜΕΣΑ από τον ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ σας θα αποδείξετε αν είστε Η δεν είστε.

    Προς το παρόν, ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ στην Ελλάδα είναι

    ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ:

    ο ΣΗΜΙΤΗΣ και ο ΚΟΜΦΟΥ.

    ReplyDelete
  24. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει δυό πρωθυπουργούς τον κ.Ντεφάκτο και τον κ.Ντεγιούρε.Ο πρώτος είχε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και χθές με τον κ.Ρουμπίνι,το επόμενο Νόμπελ οικονομίας.
    Ο δεύτερος πέρασε τη μέρα του σήμερα ασχολούμενος με το Τατούλη.

    ReplyDelete
  25. ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    Και ξεχάσατε να πείτε, κύριε Παρμενίων μας, ότι ο ντεφάκτ πρωθυπουργός έχει απόψε ραντεβού με τον γενικό γραμματέα του σοσιαλιστικού κόμματος της Ακτής του Ελεφαντοστού και αύριο φεύγει γιά το Ουαγκαντούγκου όπου θα συναντηθεί με τον φίλο του γενικό γραμματέα του Κόμματος των τρωγλοδυτών κύριον Κουμάσι Τουκεράτα.

    ReplyDelete
  26. Aαααααααααα

    Εξαιρετικός ο κ. Κουμάσι Τουκεράτα, γνωριζόμεθα.

    ReplyDelete
  27. aaaxaxaxaxa poly gelio rixno re duderinos

    ReplyDelete
  28. koymasi toykerAta popopo egrapse o poiitis tyfla na xei i purple haze

    ReplyDelete
  29. Aπο το επιτελείο του προέδρου των ΗΠΑ κ.Ομπάμα,έχουν και εκεί δυό προέδρους βλέπετε,αναζητείται τρόπος κατανόησης του δυαδικού καθεστώτος στην Ελλάδα.Οταν όμως σκέφθηκαν ότι αυτο συμβαίνει και σαυτούς αγνόησαν πανηγυρικά τον κ.Ντεγιούρε.

    ReplyDelete
  30. em ki o defacto me ton dejure...aaaaxaxaxa. ntaksei ama itan pasok tha ton elegan o dacappo

    ReplyDelete
  31. σκληρά λόγια από τη g700. Προσυπογράφω το σχόλιο του κομφούκιου.

    ReplyDelete
  32. Και μια είδηση "επι του πιεστηρίου".

    Ο πρόεδρος της Κίνας, μελλοντικός πλανητάρχης και αμετανόητος υποστηριχτής της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανα τον κόσμο,θα έλθει να παραλάβει τα λιμάνια του Περαιά και της θεσσαλονίκης απο τον Καταλληλότερο Ντεγιούρε.
    Τις μέρες της επίσκεψής του τα Ελληνικα Μεντια θα παίζουν μόνο τον Εθνικό ύμνο της Κίνας.
    Μετά τα λιμάνια θα επακολουθήσει και η ΠΑΡΑΔΟΣΗ σύσσωμης της Ελληνικής Ναυτιλίας στον νικητή-επενδυτή του διεθνούς διαγωνισμού,που τον είχε κερδίσει πριν καν γίνει.

    ReplyDelete
  33. ASSOCIATED PRESS (2 hours ago)
    Aides to President-elect Barack Obama are working on a plan to have U.S. trials for many of the terrorism suspects currently housed at the Guantanamo Bay prison. The move would amount to a clear break with the Bush administration, which established military tribunals to prosecute detainees at Guantanamo and opposes bringing them to the United States.

    Σχόλιο Κομφού:
    This constitutes a MAJOR DEPARTURE from the unscrupulous and defying the Human Rights Convention Bush Policy of using AD HOC military tribunals AND not publicizing their decisions.

    ReplyDelete
  34. @ parmenides
    Ο πρώτος είχε σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και χθές με τον κ.Ρουμπίνι,το επόμενο Νόμπελ οικονομίας.

    To Nobel in Economics 2009, το Νομπέλ λέω, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί μου συμπολίτες κλέφτες και λωποδύτες,

    ανήκει ΟΜΟΥ

    στον ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΣΟΒΟΛΑ

    στην ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ Λούκα Κατσέλη

    στον ΑΝΑΤΡΟΠΕΑ (τω όντι) ΜΑΚΗ ΑΡΣΕΝΗ

    και

    στον μεγάλο οικονομολόγο εν τω γίγνεσθαι
    Φίλιππο Σαχινίδη βουλευτή της Γαλλόφωνης και Κοσμοπολίτικης Μεγαλούπολης Lllllllarsha

    ReplyDelete
  35. Mε άλλα λόγια, γιά όσους δεν κατάλαβαν, ο κ. Obama θα παραπέμψει τους κρατούμενους σε ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, που είμαι σίγουρος πως θα συνεδριάζουν ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ των ΘΥΡΩΝ, λόγω classified περιεχομένου των κατηγοριών, ΑΛΛΑ θα ΥΠΑΡΞΕΙ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ.

    Προς το ΠΑΡΟΝ αυτα τα ad hoc (έκτακτα) Στρατοδικεία ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ και οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ούτε γνωστοποιούνται, μήτε ελέγχονται γιά την ορθότητά τους, η δε ΤΥΧΗ των ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ!!!!!!!!!!

    AYTO είναι ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ σε μιά ΝΟΜΙΚΗ ΑΡΧΗ που οι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, από συστάσεως έθνους, ΦΥΛΑΣΣΟΥΝ ΩΣ ΚΟΡΗΝ ΟΦΘΑΛΜΟΥ, το λεγόμενο Habeas Corpus, λατινικόν όρο που σημαίνει κυριολεκτικά, "να έχετε [δλδ να προσαχθεί] το σώμα [δλδ το κατηγορούμενο ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ]. Ειδικότερα, η αρχή αυτή ΑΠΑΙΤΕΙ όχι μόνο να προσαχθεί ο κατηγορούμενος ενώπιον του ΔΙΚΑΣΤΗ, αλλά και να δειχθεί ο λόγος της κράτησης ΚΑΙ η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ αυτών που τον ΚΡΑΤΟΥΝ να τον ΚΡΑΤΟΥΝ.

    Bεβαίως, πριν μερικές μέρες, τον Οκτώβρη, το ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ (Supreme Court) των ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
    αποφάσισε στην περίπτωση

    Boumediene versus Bush

    ότι ο Βoumediene κακώς εκρατήθη και ο Bush κακώς τον εκράτησε KAI ΔIETAΧΘΗ η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ του!!!!!!

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    Στην σπουδαία αυτή χώρα που δεν σταματάει να με εκπλήσσει, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, κυρίες και κύριοι, ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    A propos de rien, μιά ΜΕΙΖΩΝ πρόσφατη ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ με μεγάλα δευτερογενή ωφελήματα γιά ευάλωτες και αδύνατες ομάδες του πληθυσμού, φέρει το ονοματάκι του Κομφουκιάκου σας, ο οποίος έκατσε ΜΟΝΑΧΟΥΛΗΣ του επί 4 ΜΗΝΕΣ και έγραψε

    και έβαλε 2 κουταλιές της σούπας Αριστοτέλη, 2 κουταλιές Πλάτωνα, 1 κουταλιά διαπρεπή μαμά και ένα κουταλάκι του γλυκού Αιμίλιο Βεάκη και Μαρίκα Κοτοπούλη

    ΚΑΙ

    ΒΓΗΚΕ ένα δικανικόν αριστούργημα.

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ λοιπόν ΔΡΑΣΗ γιά να ΚΑΤΑΚΤΗΣΟΥΜΕ ένα ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ.

    ReplyDelete
  36. Στην ψηφιακή εποχή, δεν υφίσταται η ανάγκη υπεραναπλήρωσης των αγνώστων μεταβλητών στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με μια απλή ομολογία πίστης στην ορθότητα των ιδεολογιών.

    Πόσο μάλλον όταν ο "κριτής" μπορεί να ελέγχει την ορθότητα των λύσεων που προτείνονται real time.

    ReplyDelete
  37. Aντε να χαθείτε όλοι σας κλώνοι αυτού του καθάρματος.

    Βεβαίως και έχει σημασία η ιδεολογία. Χωρίς ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ουδέν οικοδομείται.

    ΜΟΝΟ ο Γιώργος ΜΑΣ και το Φωαφάκι ΜΑΣ μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα, διότι ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ και

    ΟΧΙ στους ΑΡΙΘΜΟΥΣ!!!!!!!!!!

    Φωφάκι μου σε φιλώ γλυκά-γλυκά

    Η γιαγιούλα σου

    ReplyDelete
  38. δεν συμφωνώ ότι ο Ομπάμα βγήκε λόγω internet κτλ κτλ

    Λόγω της κρίσης subprime βγήκε καθώς αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους

    @απόφοιτε
    μπαγάσα ! Σαν καλος γελαδάρης ξέρεις ότι δεν υπάρχει σώφρων και νοήμων πολίτης (πόσο μάλλον πολιτικό κόμμα) που θα αρνηθεί την αναγκαιότητα όσων λες.
    Αρα ιδεολογικά δεν τίθεται θέμα-
    το ζήτημα λοιπόν είναι εφαρμογής, κι εδώ μπαίνει το πρόγραμμα....

    και αρχίζει το μπέρδεμα.....

    ReplyDelete
  39. KAI τώρα που έχουμε και τον μεγάλο οικονομολόγο μας, τον Φίλιππό μας από την LlllllaaaarSHa δεν μας ΠΙΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΤΣΙΓΓΟ θα πιάνουμε, ΜΑΛΑΜΑ θα γίνεται.

    ReplyDelete
  40. @ ser

    ΟΧΙ ακριβώς. Η κρίση των subprime loans ξεκίνησε στο μεσοκαλόκαιρο ή μάλλον πολύ νωρίτερα. Παρά ταύτα, ο McCain γιά ένα διάστημα, μετά τον Συνέδριο ΠΡΟΗΓΕΙΤΟ.

    Απαξάπαντες οι αναλυτές ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ότι την ΠΤΩΣΗ των Ρεπουμπλικάνων την επέφεραν
    1) Το Collapse της Wall Street ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ επειδή μιά-δυό μέρες ΠΡΙΝ ο κ. ΜcCain είχε δηλώσει "According to macroeconomic indicators our economy is sound!!!"
    xaaaaaaaaaaaaaaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

    και

    2) Η ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (Sarah Palin), η οποία είπε πως

    α) η Αφρική είναι ΧΩΡΑ και όχι ΗΠΕΙΡΟΣ
    β) οι ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΙ έζησαν πριν 4000 χρόνια και όχι μερικά εκατομμύρια ως έχει το ορθόν
    γ) έχει ΠΕΙΡΑΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ καθότι η Αλάσκα συνορεύει με τον Καναδά ΚΑΙ αφού από το σπίτι της μπορεί να δει ΑΠΕΝΑΝΤΙ την ΡΩΣΙΑ!!!!!!!!!!!
    δ) Σαν να ΜΗΝ έφθαναν αυτά ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΟΤΙ αυτή η ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΑ ήταν ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ της δημιουργίας ΓΕΦΥΡΑΣ αξίας 200 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ μεταξύ ξηράς και μιάς βραχονησίδας ΚΑΙ ότι ανεκάλεσε ΜΟΝΟ όταν το Κογκρέσσο αποφάσισε ΚΑΤΑ της επένδυσης αυτής
    ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ

    ΗΓΟΥΝ ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ ΔΗΛΑΔΗ

    το ΑΠΟΛΥΤΟ REDICOLO

    PS Βάσει όλων των ανωτέρω δικαιούμαστε εμείς οι Ελληνες από σήμερα να αποκαλούμε

    την κυρία Φώφη Γεννηματά Madame Curie της Ελλάδος
    και την
    Αντζελα Δημητριάδου,
    Μadame Bovary

    ReplyDelete
  41. Σκασμός γελοίε υποκείμενε που πιάνεις στο στόμα σου την εγγονούλα μου, ζηλιάρη.

    Αν μπορείς κατέβα στις εκλογές να δούμε αν θα πάρεις έστω και μιά ψήφο.

    Το παιδί μας πήρε 73.000 ψηφοδέλτια και έχει και πτυχίο. ΤΙ άλλο θέλεις πιά κακιασμένε, γρουσούζη, παληόγερε.

    ReplyDelete
  42. KAI σένα θα σε λέμε Gustave Flaubert, που διαφθείρεις την νεολαία.

    ReplyDelete
  43. Καλη επιτυχια στην επιτευξη των προγραμματικων σας στοχων, νεαροι πολιτικ νεοελληνες.

    Ειναι η δευτερη φορα που αρπαζεστε αστοχα, αντιδρωντας σε σχολιο μου που σας χαρακτηριζει λιγο λιγοτερο απο "λαμπρους".

    ReplyDelete
  44. Το δι-πρωθυπουργικό μοντέλλο φαίνεται ότι μπορεί να δουλέψει στην Ελλάδα και να φέρει και αποτελέσματα.Εάν τα επόμενα 3 χρόνια οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ συνεχίσουν να είναι σχέσεις ευγενούς άμιλλας, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες,τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα.
    Φαίνεται ότι ο Κώτσιος αποδίδει καλύτερα σε συνθήκες πίεσης.Βρέθηκε τελικά ο τρόπος ΚΑΙ να ΜΗΝ εγκαταλείψει τον αγαπημένο του χώρο,τη τουαλέτα,όπου είχε εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια ΚΑΙ να πρωθυπουργεύει όταν χρειάζονται τηλεοπτικά πλάνα για την καλλιέργεια της εικόνας για να τηρούνται τα συνταγματικά προσχήματα.
    Προσοχή όμως ΓΑΠ.Ο Καταχθόνιος το τομάρι ΜΟΝΟ αλλάζει,το μυαλό δεν το αλλάζει.Με την πρώτη ευκαιρία θα σε στείλει για γρούβες.

    ReplyDelete
  45. Αυτή τη κρίση θα μπορούσαμε να την ανομάσουμε και "κρίση των πλουσίων".Των πλουσίων χωρών,των πλουσίων ανθρώπων.Οι πλούσιοι χάσανε τεράστιες περιουσίες.Αλλά ποιοί τις πήρανε; Οταν χάνει κάποιος δεν κέρδίζει κάποιος άλλος; Αλλοι λένε ότι ο πλούτος εξαυλώθηκε.Αλλοι ότι δεν υπήρξε ποτέ,ήταν πλασματικός.Αλλοι ότι οι πλούσιοι χάσανε μεν την ονομαστική και λογιστική τους αξία σε νόμισμα αλλά κερδίσανε σε πραγματική αξία που είναι η Εξουσία.
    Αυτό το τελευταίο το βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρον.Ολα να τα χάσεις,εάν δεν χάσεις την εξουσία είναι σαν να μην έχασες τίποτε.
    Εαν οι φτωχοί δεν διεκδικήσουν την εξουσία αλλά αύξηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ,όπως κάνουν τώρα με "μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις",θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στους πλουσίους να γίνουν πλουσιότεροι.

    ReplyDelete
  46. @ parmenides

    τίποτα δεν είναι πλασματικό. Αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωση την τωρινή κρίση, είναι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ αναδιανομή πόρων και πλούτου από τις μελλοντικές γενιές στις τωρινές που συνταξιοδοτούνται. Κι αυτή η αναδιανομή θα ολοκληρωθεί με το λογαριασμό που θα στείλουν προς τους φορολογούμενους. Κι αυτοί θα είναι οι ενεργοί απασχολούμενοι, δλδ εμείς και οι επόμενοι.

    ReplyDelete
  47. απόφοιτε, δε θέλουμε ούτε να μας κολακεύουν ούτε να μας ειρωνεύονται με σχολιάκια του στυλ "Aτανάζ και σία". Έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας πες το. Αυτά τα ψευτοπατερναλιστικά "φιλικά" χτυπήματα στην πλάτη δεν τα ανεχόμαστε. Άλλωστε δε σε ξέρουμε κι από χτες. Συνεπώς μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα. Offside είσαι εσύ αυτή τη φορά.

    ReplyDelete
  48. Ακόμα περιμένουμε να απαντήσεις. Εσύ με ποια ιδεολογία είσαι;

    ReplyDelete
  49. @ G700

    Ξαναδιάβασα την όλη συζήτηση.
    ΠΑΝΤΩΣ, αυτά για "Παναγίες και τέτοια" ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΑ όταν προέρχονται από gentlemen ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ προς φιλοξενουμένους!!!!!!!!!!!!!

    Noblesse oblige.

    NOMIΖΩ ήταν ένα LOW POINT της μέχρι σήμερα πορείας και ΠΡΕΠΕΙ να ζητηθεί συγγνώμη δημοσίως.

    Προσωπικά, έχω κάνει μεγάλες ψυχικές επενδύσεις σε ένα δυό από τους G700 Βloggers KAI δεν θα τους αφήσω να απογοητεύσουν ούτε μένα, μήτε την γενιά τους.

    ReplyDelete
  50. "ΠΑΝΤΩΣ, αυτά για "Παναγίες και τέτοια" ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΑ όταν προέρχονται από gentlemen ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ προς φιλοξενουμένους!!!!!!!!!!!!!"


    Συμφωνώ μαζί σου. Και εγώ ενοχλήθηκα.Υπάρχει όμως το ελαφρυντικό του ότι απευθύνονταν στο γελαδάρη,που έχει αλλο ύφος γραφής και που επιτρέπει, κατ'εξαίρεση έστω, παρόμοιες οριακές συμπεριφορές.
    Καμμιά φορά Κομφού δικιολογούμε και τα αδικαιολόγητα και συγχωρούμε και τα ασυγχώρητα.

    ReplyDelete
  51. G700 said...

    "Η ουσία όμως είναι, όπως προαναφέραμε ότι όταν ερωτηθούμε σχετικά, η ιδεολογικές μας προτιμήσεις είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα επιλέξουμε να ορίσουμε την ταυτότητά μας. Δεν μας ενδιαφέρει πώς να στο πούμε. Ούτε ενδιαφέρει κανέναν Έλληνα σήμερα η ιδεολογία. Στα παπάρια του. Λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα μπορούν να βρεθούν; Αν ναι καλώς. Όλα τα άλλα τα ακούει βερεσέ. Κι εν πάση περιπτώσει ο Έλληνας όπως και κάθε πολίτης, όταν ψηφίζει οραματικά ψηφίζει μια αφήγηση για τα πράγματα, ένα στόρυ κι όχι μια ιδεολογία."

    Καλά θα κάνεις παληκαράκι μου να μιλάς για την πάρτη σου και να τον αφήσεις ήσυχο τον "Έλληνα". Αυτά που λες είναι ψευτοδιλλήματα. Δεν είσαι το κέντρο της γης και αυτό που ξέρεις για τον εαυτό σου και τον στενό σου περίγυρο δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα για να μιλας για τον "Έλληνα". Ξεκαβάλα το καλάμι και πάτα λίγο στη γη..........

    Και σχετικά με το άλλο το μηνυματάκι σου ....

    G700 said...
    "και κόψε τα ατανάζ μην ακούσεις καμιά παναγία απογευματιάτικα"

    ...να κοιτάξεις να φτιάξεις το στόμα σου γιατί δεν μπορείς να εκθέτεις μία ολόκληρη γενιά ανθρώπων με τον κωλοπαιδαρισμό που είναι ευνόητο ότι σε διακρίνει.
    Δεν είμαστε μπουζουκόμπραβοι!!!
    Εκτός αν θες βέβαια να κατεβάσεις το επίπεδο του blog σας σε αυτό το χάλι όπου τότε επειδή είχα κι εγώ γαλλίδα νταντά ξέρω πολλά γαλλικά να σας πω..............Ωστόσο δεν νομίζω ότι έτσι θα εξυπηρετηθεί ο σκοπός αυτής σας της κίνησης.

    Λοιπόν, σε παρακαλώ να το αποσύρεις αυτό το μήνυμα. Και απορώ μάλιστα γιατί δεν το έχεις κάνει ήδη. Δεν είναι προς τιμή σου. Κάθε άλλο μάλιστα.

    ReplyDelete
  52. Συγγνώμη να ζητήσει ο είρων απόφοιτος .Δεν είδαμε να γράφει πουθενά ότι αυτό είναι το blog λέγεται Ατανάζ και σία. Τα αστειάκια τέλος. Και ακόμα περιμένουμε απάντηση περί των ιδεολογικών για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι εννοεί;

    ReplyDelete
  53. xxaxaxxxxxa milise ki o don o eygenikos kyrios

    ReplyDelete
  54. Λεμπόφσκι μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά.

    "ΠΑΝΤΩΣ, αυτά για "Παναγίες και τέτοια" ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΑ όταν προέρχονται από gentlemen ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ προς φιλοξενουμένους!!!!!!!!!!!!!"

    οι οικοδεσπότες ανέχονται πολλά στο σχολιασμό για χάρη του αφιλτράριστου διαλόγου όπως όλοι γνωρίζουν. Όμως δεν ανεχόμαστε να μας λένε "ατανάζ και σία" επειδή έτυχε ένας να γνωρίζει κάποιον από το blog. Όταν λοιπόν ζητηθεί συγγνώμη θα αποσύρουμε και εμείς το σχόλιό μας.

    ReplyDelete
  55. @ κομφούκιος, απόφοιτος και λοιπά nicknames

    επειδή γνωρίζω προσωπικά το Δημήτρη και ξέρω εκ των έσω ότι είναι ένας από τους κύριους συντελεστές του μπλογκ, αν όχι ο επικεφαλής, θεωρώ άκρως προσβλητική τη συνεχή σου αναφορά στον Ατανάζ και σία.

    ReplyDelete
  56. Ας καταλάβουμε όλοι ότι όταν χρησιμοποιούμε νικ νέιμς δεν φοράμε απλά προσωπίδες σε φυσικά πρόσωπα.Πλάθουμε χαρακτήρες.Αλλος ο χαρακτήραςτου νίκ νέιμ Ντόν και άλλο το φυσικό πρόσωπο Ντόν.
    Η "G700" είναι συλλογική ταυτότητα και όχι ατομική.Και πολύ περισσότερο δεν είναι ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΤΟΜΟ.

    ReplyDelete
  57. @ don

    οι συντελεστές του μπλογκ ανέχονται πολλά, ΠΑΡΑ πολλά, από τους σχολιαστές κι αυτό ακριβώς επειδή έχουν ΑΓΩΓΗ και δίνουν αξία σε αυτή τη λέξη. Εσύ Don εκτός από μιγιάγγιχτος είσαι και αλαζόνας και καλά θα κάνεις να μη μιλάς εκεί που δε σε παίρνει, αυτή η συζήτηση δεν αφορά εσένα και δεν έχεις κανένα δικαίωμα, όταν δε γνωρίζεις, να ξεστομίζεις κούφια λόγια. Περιορίσου στις αναλύσεις σου που προσφέρουν στο διάλογο όπως κάνουμε κι όλοι οι υπόλοιποι. Μη ρίχνεις λάδι στη φωτιά για μια βεντέτα που από μόνος τους ανοίγει και κλείνει ο Κομφούκιος ανάλογα με τις ορέξεις του και τις ιδιορρυθμίες του.

    ReplyDelete
  58. Lebowski,

    εσύ ρούφα το καλάμι σου και όπου να'ναι έρχεται,.... μην μπερδεύεσαι με τέτοια πράγματα.

    ReplyDelete
  59. Θα συμφωνήσω. Τα περί ατανάζ και σία είναι άκρως προσβλητικά σ' ένα πολυσυμμετοχικό blog. Να τελειώνει το παραμύθι επιτέλους

    ReplyDelete
  60. Θα συμφωνήσω με τους διαχειριστές, Mesout με πρόλαβες. Ουδεμία διάθεση έχουμε να ακούμε τα Ατανάζ και σία, ποσώς μας ενδιαφέρει. Αν θέλετε να το παίξετε πριμαντόνες που σας έθιξαν κιόλας τα παλικαράκια μπείτε στην ουρά αυτών που σκυλοβρίζετε ακατάπαυστα εκ των άνω.

    ReplyDelete
  61. eisai o pio alazonikos, anentoimos kai kserolas xaraktiras sta sxolia. sto xrimatistirio ta emathes ayta i sti naytemporiki ?

    ReplyDelete
  62. Don kai den exeis kai katholou humor. to koko sto yacht einai moufa?

    ReplyDelete
  63. Aυτός ο Κομφούκιος, αυτό το τέρας είναι πίσω από όλες τις μηχανορραφίες.
    Αλλάζει ονόματα σαν τα πουκάμισα. Να μη μας περνάνε και γιά χαζούς. Ο Κομφούκιος και ο απωφυτος είναι το ίδιο πρόσωπο, καθότι, όπως λέει ο κύριος Παρμενίων, άλλο το συλλογικό πρόσωπο, άλλο το εικονικό, άλλο το φυσικό, άλλο το νομικό.

    ReplyDelete
  64. πωπωπω, τι γίνεται εδώ μέσα σήμερα ρε παιδιά? ξύλο ξύλο? καλά τα λέτε G700.

    Don, εγώ στην κορυφή του καλαμιού μόνο εσένα βλέπω, κι όσο από κακιά γλώσσα, έλα να σε κεράσω λίγο από το first class skunk μπας και το ξεπλύνεις.

    ReplyDelete
  65. @ mesout

    εσένα ποιος σε έβαλε δικηγόρο????

    Είσαι o/ οι βλογγερ g700???
    Σου μίλησε κανένας??? Πως πετάγεσαι και λες σε ποιον θα μιλάει και τι θα λέει????

    Θα σου άρεσε να σου πω (στο ίδιο στυλ του φίλου των g700 που υπερασπίζεσαι): "σκάσε συ μωρή λινάτσα"???? Γιατί να ξέρεις έτσι μιλάμε εμείς στο Πέραμα......

    Και το που παίρνει ποιον και τι και πόσο να τα λογαριάζεις για την πάρτη σου και να αφήσεις τα νταηλίκια γιατί δεν σ'έχω..............

    Γεμίσαμε λακέδες!!!!!!!!

    Δε

    ReplyDelete
  66. ή μήπως έγινες τσιράκι του κομφούκιου επειδή σου έκανε δυο φορές καλά σχόλια? μου θυμίζεις τον Λαλιώτη, όπως έτρεχε πίσω από τον Ανδρέα μας με το τασάκι, σύμφωνα με Κομφούκιο. Τα γλιψίματα αλλού, μπορείς να τον πάρεις και τηλέφωνο να τα δώσεις από κοντά.

    ReplyDelete
  67. @ G700

    καλή η συνέντευξη σας παιδιά, πρέπει να ήταν μεγάλη έμπνευση τα αμερικανικά μπλογκς. Για άλλη μια φορά η Αμερική πρωτοτυπεί και δείχνει το δρόμο προς την καινοτομία αλλά και τη δημοκρατία.

    Όσο για τη συζήτηση που άνοιξε περί Ατανάζ και σία, βλέπουμε ποιος έχει αγωγή και ποιος όχι. Όταν μιλάτε για αγωγή, καλό είναι να τη δείχνετε κιόλας Don, αλλιώς γίνεστε κι εσείς σαν τις καρικατούρες στο θέατρο σκιών του Κομφούκιου.

    Κομφούκιε, μήπως θέλεις να σε προσκυνήσουν κιόλας?

    ReplyDelete
  68. @ lebowski

    Με αυτά που μου είπες με πλήγωσες τόσο που μπορεί και να κάνω χαρακίρι.
    Έχεις κανά κόκκινο να μας φτιάξεις την διάθεση?????????

    ReplyDelete
  69. @ Don

    ??????

    !!!!!!!

    ??

    ?????????????????????

    !!!!!!!!!!!!!

    .....

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Είπες κάτι?

    ReplyDelete
  70. "Τα περί ατανάζ και σία ...."

    Εγώ είμαι η σία.

    ReplyDelete
  71. "Εγώ είμαι η σία"

    Aλλά η Σία είναι ο Κομφούκιος!

    ReplyDelete
  72. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ said...

    "Όταν μιλάτε για αγωγή, καλό είναι να τη δείχνετε κιόλας Don, αλλιώς γίνεστε κι εσείς σαν τις καρικατούρες στο θέατρο σκιών του Κομφούκιου."

    Κύριε Ευάγγελε,
    Σαν πολύ μονόπλευρη ευαισθησία δεν έχετε????? Η μομφή λοπόν, σου επιστρέφεται!
    Αφού σας εκφράζει το στυλάκι "πάρτο πίσω μη σου πω καμιά παναγία", από τους οικοδεσπότες του blog μάλιστα, ....τότε θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα από τους καλεσμένους! Δράση-Αντίδραση. 3ος νόμος του Νεύτωνα.

    ReplyDelete
  73. red kalamatas tiligmena se filada naytemporikis u know? opos tin eixe sirtariasmeni o adamopoulos to golden boy poy toy simope

    ReplyDelete
  74. Γεια σας παιδιά,

    βρήκα δουλειά και πλέον έχω και Η/Υ με ελληνικούς χαρακτήρες. Μην ακούτε για κρίσεις, αν είσαι νέος και τίποτα να χάσεις, δουλειές υπάρχουν αρκεί να προσπαθήσεις. Απογοητεύομαι μόνο με το ξεκατίνιασμα που πέφτει μεσημεριάτικα εδώ μέσα. Περίμενα να διαβάσω περί μπλογκς, νέων μορφών lobbying κλπ, και βλέπω μια βεντέτα μεταξύ γνωστών αγνώστων που διόλου δεν αρμόζει στο μέχρι σήμερα ύφος του μπλογκ. Κομφούκιε, είσαι θησαυρός σε γνώση και σε προσφορά εδώ μέσα, σε πιάνει ρε παιδί μου μερικές φορές το ανάποδο όμως και τα διαλύεις όλα. don, μην ρίχνεις το επίπεδο σου για θέματα που δε σε αφορούν, καλά σου λέει ο Mesout. Normad, εσύ είσαι η σία? Μπράβο, μπράβο, μας έκανες και γελάσαμε πάλι άτιμε, είσαι η γνωστή καλή κερκίδα.

    ReplyDelete
  75. @ don

    αναμενόμενη η στάση σου. Επιβεβαιώνεις για άλλη μια φορά ότι είσαι νεοέλληνας, ότι μόνο την αντίδραση κατέχεις. Εγώ πάντως μαθαίνω μέσα από αυτό εδώ το μπλογκ τι θα πει και ΔΡΑΣΗ, ΑΓΩΓΗ και ΑΝΟΧΗ με σκοπό το περιεχόμενο σε βάρος εριστικών περιτυλιγμάτων. Και να σου πω απορώ πώς, αυτή εδώ η νεολαία της G700, δεν τα έχει πάρει στο κρανίο περισσότερες φορές στο παρελθόν, καθώς οι νέοι είναι και ευέξαπτοι, αν και εσείς οι γέροντες - baby boomers - διεκδικητές των πάντων - μας αποδεικνύετε ακόμα μια φορά ότι θέλετε να πρωτοστατείτε σε όλα. Τουλάχιστον όσο λέτε και κάτι - που λέτε πολλά και καλά - το πεζοδρόμιο αποτελεί απλά μια ενδιαφέρουσα απόχρωση των πολύ ενδιαφερόντων συζητήσεων κι ανταλλαγών απόψεων που γίνεται εδώ μέσα και με τη δική σας συμβολή.

    Παίδες σχολιαστές, ας λήξετε τώρα την πρωινάδικη εκπομπή, κι αν είναι πείτε κάτι επί της ουσίας. Όσο για συγνώμες, Κομφούκιε και G700 τα λόγια είναι φτώχεια. Από τις πράξεις σας θα τα ξαναβρείτε.

    ReplyDelete
  76. Σας χτύπησε η κρίση
    και χάσατε τη Κρίση.

    Θα σας στείλω όλους στη Μανωλίδου.
    Η καλύτερα στο Πανάγιο Τάφο να δώσετε ένα μάτσ με τους Γεωργιανούς Αγιοταφίτες.
    Εκτός αν προτιμάτε μαθήματα αγωγής απο τον Αλέφαντο.

    ReplyDelete
  77. @ normad
    Aλλά η Σία είναι ο Κομφούκιος!

    Πέστε τα, πέστε τα κύριε normad μου. Να μη μας περνάνε και γιά χαζούς.

    Η CIA, ο Κινέζος, η μέγαιρα, ο Κομφού και ο Thanassis of Reuters fame είναι όλοι τους μιά μαφία που τάχει βάλει με το Γιώργο ΜΑΣ και το Φωφάκι ΜΑΣ και θέλουν το κακό της Ελλάδος.

    ReplyDelete
  78. Αυτό που γίνεται εδώ μέσα δεν είναι τίποτα μπροστά σαυτό που έγινε στο Πανάγιο Τάφο με τους Αγιοταφίτες.Περίμενα περισσότερα απο σας.Με απογοητεύσατε.
    Εμπρός. Boomers versus Eftakosians.

    ALEFANTOS POWER!

    ReplyDelete
  79. @ lebowski

    Τις εφημερίδες να τις αποφεύγεις...
    Ούτε για τζιβάνα. Λόγω του μελανιού και των λοιπών χημικών του τυπογραφείου δεν θα σου μείνει ούτε ένα εγκεφαλικό κύτταρο ολόκληρο.

    Εκτός αν τα 'χεις κάψει ήδη όλα, οπότε αφού δεν μπορείς να τις διαβάσεις τότε μπορείς και να τις καπνίζεις

    ReplyDelete
  80. exo stripsei pisfodeltio stis ekloges to 96 giati itan 2 to brady kai den ebiska pariptero anoixto aaaax palies stigmes tis efibeias. poly bixas ekaige to pneymoni karga. ayta poy eipa gia ti party soy na ksereis oti ta pisteyo. eisai ena kakothimeno golden boy me mentality babyboomer vrykolaka kati san ton adamopoulo

    ReplyDelete
  81. esy normad eisai san ton sporo poy kanei tsaf kai bromaei ekei poy den to perimeneis

    ReplyDelete
  82. rat700 said...

    "don, μην ρίχνεις το επίπεδο σου για θέματα που δε σε αφορούν"

    Αυτό είναι το πρόβλημα. Ότι εμένα με αφορά!
    Με αφορά, γιατί το θεωρώ φασιστικό και άκρως αλαζονικότερο των σχολίων μου (όπως πιστεύουν μερικοί) να απευθύνεσαι στον οποιοδήποτε φιλοξενείς με αυτόν τον τρόπο. Και απορώ πως οι γνωστοί-άγνωστοι "αριστεροί" ανέχονται αυτή την φασίζουσα συμπεριφορά.

    Έχουμε μάλλον παραλογιστεί.
    Κάνουμε το άσπρο μάυρο αρκεί να βγάλουμε τα κόμπλεξ μας στον οιονδήποτε βρεθεί μπροστά μας.
    Ωραία (αντί)ιδεολογία......

    ReplyDelete
  83. @ ευάγγελοσ

    έχεις δίκιο. Συμβάλαμε όλοι στο να δημιουργήσουμε μια μεσημεριανή εκπομπή STAR σε ένα χώρο που δεν αρμόζει. Ζητώ συγνώμη με τη σειρά μου από τους σχολιαστές αλλά πάνω απ' όλα από τους διαχειριστές που μου δώσανε την άνεση να κάνω κατάχρηση του δημόσιου χώρου και χρόνου. Απλά απαιτώ, όπως σέβομαι κι εγώ, να σέβονται και οι υπόλοιποι, την ανωνυμία/ψευδονυμία/συμβολισμό του μπλογκ, κατόπιν προτίμησης των δημιουργών του, καθώς σκοπός τους δεν είναι η ανάδειξη προσώπων, αλλά ενός φαινομένου που απαιτεί - και το πετύχανε - τον προβληματισμό μας και ενδεχομένως και τη συμμετοχή μας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων/προτάσεων/ιδεών για την εξάλειψη του. Αντί λοιπόν να ανταγωνιζόμαστε για το ποιος θα γίνει μωρότερος του μωρού, ας επιστρέψουμε στο θέμα μας που είναι η δυναμική της μπλογκόσφαιρας και του διαδικτύου στην πολιτική και κοινωνική σφαίρα, και η δυνατότητα της να συσπειρώσει δυνάμεις σε grassroots επίπεδο για την επίτευξη στόχων που η νομενκλατούρα επιδεικτικά μέχρι τώρα υποτιμούσε και υποβάθμιζε.

    Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε ακόμα μεγάλο έλλειμμα πρόσβασης και χρήσης του διαδικτύου από τον πληθυσμό, πράγμα που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επιρροή των netroots κινημάτων στη διαμόρφωση της δημόσιας ατζέντας. Όμως για όλα υπάρχει η αρχή, κι αν κάτι έχουμε διδαχτεί τα τελευταία χρόνια είναι ότι ό,τι πιάνει στην Αμερική, σύντομα γίνεται τάση και στον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν είμαστε απλά Ελλάδα αλλά Ευρώπη, είναι το κυριότερο πλεονέκτημα για την επιτυχία των netroots, καθώς προσφέρουν τη δυνατότητα δικτύωσης και άμεσης επικοινωνίας με 'συμπολίτες' μας για την ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και όχι μόνο τοπικό. Μόνο έτσι μπορούμε να επηρρεάσουμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μέσω Ευρώπης, κι εκεί θα ήθελα να πιστεύω πως θα προσανατολιστεί και η ομάδα της G700 τα επόμενα χρόνια.

    Keep blogging, και πάλι συγνώμη :)

    ReplyDelete
  84. Big Lebowski said...

    ".... ayta poy eipa gia ti party soy na ksereis oti ta pisteyo...."

    Και τι μου το λες? Να κλάψω?
    I couldn't care less for your pathetic being.

    ReplyDelete
  85. @ dude

    καλά το δικό μου σταφάκι πίνεις πάλι και τα λες έτσι με διαύγεια? Τελικά είμαι και πολύ πρώτο skunk, δεν το περίμενα.

    ReplyDelete
  86. golDon grapse kamia arada sti naytemporiki. dimosiografos den eipes oti eisai i kano lathos?

    ReplyDelete
  87. @ lebowski

    λάθος κάνεις αλλά δεν νοιάζει και κανέναν....

    ReplyDelete
  88. Don έκανες μαλακία που μπλέχτηκες σε ένα θέμα μεταξύ admin και σχολιαστή. Δε σε αφορούσε και γάμησες και την κουβέντα που πήγε να ξεκινήσει. Ειδικά έτσι αρτσούμπαλα που χώθηκες. τι το θελες; Ο καθένας κρίνεται γι αυτά που λέει και δε χρειάζεται συνήγορο. Απ' τη στιγμή όμως που το έπαιξες ήρωας και βασιλικότερος του βασιλέως υπήρξαν αντιδράσεις. Παν μέτρον άριστον.

    Το βρήκα στη New York Times και είπα να το βάλω μπας και σταματήσει το ξεκατίνιασμα Generation O.

    ReplyDelete
  89. Βλέπω πως άναψαν τα αίματα για τα καλά.

    Καταρχήν το "Ατανάζ" αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον Κομφούκιο και είχε ως στόχο να εκφράσει έστω και κάπως ιδιόρρυθμα το θαυμασμό του σε πρόσωπο μέλος του μπλογκ, το οποίο έτυχε να γνωρίσει.

    Η αναφορά του αυτήν συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και από ένα σημείο και μετά, (δια της επαναλήψεως) κατέληξε από πολλούς τρίτους να ταυτίζεται ο "Ατανάζ" με το μπλογκ. Ακόμα και αυτό, δεν ήταν και δεν είναι κατακριτέο αν αυτήν η επανάληψη δεν άρχιζε να αναμασάται πλέον και από τρίτα πρόσωπα, τελείως άσχετα με τον ιδιαίτερο λόγο και την ιδιοσυγκρασία του κομφούκιου. Καθιστώντας την σαφώς μια επανάληψη καρικατούρα, και σχεδόν ειρωνική. Ακόμα και να δεχτώ πως ο συγγραφέας είχε ή έχει αγαθές προθέσεις, η επανάληψή της και μάλιστα εκτός τόπου και χρόνου, έχει σαφώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Και τρανή απόδειξη για το παραπάνω είναι ο εκτροχιασμός της συζήτησης.

    Πέρα από τα όσα αναφέρθηκαν υπάρχουν πολλά παιδιά τα οποία αν και χαμηλών τόνων αποτελούν βασικοί συντελεστές αυτού του μπλογκ. Και προφανώς η μονοδιάστατη προβολή του "Ατανάζ" αποτελεί το λιγότερο υποτίμηση των δικών τους προσπαθειών.

    Σε κάθε περίπτωση, η άκρατη υιοθέτηση "μπάσταρδων" λόγων, και μάλιστα εκτός τόπου και χρόνου, είναι σίγουρο πως θα δημιουργεί μεγάλες παρεξηγήσεις. Και αυτό δεν το θέλει κανένας μας!

    ReplyDelete
  90. Και μιλώντας για μπλογκόσφαιρα, σε μια άλλη, "λιγότερο δημοκρατική" γωνιά του πλανήτη, οι μπλόγκερς αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7721271.stm

    ReplyDelete
  91. @ gμόσιος

    Για μένα είναι ζήτημα άκρως ιδεολογικό να σου απευθύνεται ο admin του blog που συμμετέχεις με σχόλια, δηλαδή ο οικοδεσπότης σου κατά κάποιον τρόπο, με φράσεις όπως "μην ακούσεις καμιά παναγία" μόνο και μόνο επειδή του βγαίνουν τα προσωπικά του ή τα οποιαδήποτε κόμπλεξ κατωτερότητας μπορεί να έχει.

    Αυτό νομίζω ότι με αφορά. Και αν δεν μπορείτε να καταλάβετε την σημασία μιας τέτοιας συμπεριφοράς τότε δεν μπορείτε και να συζητάτε για περίπλοκα πράγματα όπως οι ιδεολογίες.

    Οι g700 έκαναν μαλακία. Όχι μόνο γιατί δεν τήρησαν τους τρόπους που υπαγορεύει η ευπρέπεια, αλλά γιατί γάμησαν για έναν ατομικό κομπλεξισμό μία ομαδική προσπάθεια και τις αρχές μιας διαμορφωμένης ομαδικής κουλτούρας (των σχολιαστών συμπεριλαμβανομένων).

    ReplyDelete
  92. Από το link του gμόσιου...

    "With two wars and a financial crisis to face, this generation may soon discover the limits of their consensus-oriented focus and unyielding faith in networks and communication."

    Κι όμως για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία η νέα γενιά τοποθέτησε και κέντραρε την πίστη της στον πυρήνα της συμπαντικής εξέλιξης:

    Στις ροές της πληροφορίας!

    Ακόμα κι αν δεν φαίνεται κάτι το σπουδαίο, σύντομα θα αποδειχθεί η τεράστια σημασία αυτής της επανάστασης. Μια επανάσταση η οποία συντελείται όχι στην κορυφή αλλά στη βάση των παγκόσμιων συστημάτων.

    One small step for man, one giant leap for mankind

    ReplyDelete
  93. Tέλος πάντων, ας επιστρέψουμε στο θέμα του post. ΚΑΙ θα το συνδέσω με την επικαιρότητα, δλδ της πρόσφατες εκλογές των ΗΠΑ γιά να δούμε αν μπορεί να υπάρξει paradigm shift στα καθ' ημάς.

    ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ, πρέπει να γνωρίζετε ότι ΚΟΜΒΙΚΟΣ και ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ παράγοντας στην ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ (landslide victory) του κυρίου Obama ήταν η Μillennium [δύο Λ και δύο Ν παρακαλώ] or Millennial generation, δλδ όσοι μπορούν να ψηφίσουν και ψήφισαν από κείνους που γεννήθηκαν μεταξύ 1978 και 1996, δλδ άτομα ΜΕΧΡΙ 30 ΕΤΩΝ.

    Θα προέτρεπα δε ΟΛΟΥΣ σας να πάτε στην παραπομπή των G700 παραπάνω στο "Progressive Politics of the Millennial Generation" και να ακούσετε τους συνομιλητές. Η ΓΕΝΙΑ αυτή είναι μιά ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ και ομολογώ πως έμεινα (θετικά) ενεός ύστερα από ΔΙΑΔΡΑΣΗ (interaction) μιάς βδομάδας μαζί τους.

    Τα παιδιά αυτά έχουν πολύ καλύτερη κατάρτιση από τους baby boomers, και

    1) Πιστεύουν ότι πρέπει να προστατευθεί το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ πάση θυσία,

    2) Πιστεύουν ότι η ΓΥΝΑΙΚΑ είναι κυρίαρχη επί του ΣΩΜΑΤΟΣ της, άρα, αν συλλάβει κατά λάθος και παρά την βούλησή της, δικαιούται να προβεί σε έκτρωση,

    3) Πιστεύουν ότι οι HISPANIC ΜΕΙOΝΟΤΗΤΕΣ έχουν δικαιώματα ενόσω συμβάλλουν με την χειρωνακτική τους εργασία στην παραγωγή του πρωτογενούς ΚΑΙ δευτερογενούς ΚΑΙ τριτογενούς ΤΟΜΕΑ της Οικονομίας,

    4) Πιστεύουν ότι οι HISPANICS που σε 50 περίπου χρόνια θα αποτελούν το 40% του πληθυσμού ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ στην πολυσυλλεκτικότητα της ΧΩΡΑΣ

    5) ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ διότι είχαν ΠΡΟΕΔΡΟ ένα άξεστο, αγράμματο, ΜΙΚΡΟΝΟΥΝ, θρησκόληπτο/ψευδο-θρησκόληπτο ΑΠΑΤΕΩΝΑ

    6) ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ τον πρόεδρο BUSH, τους cronies του και το ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, με την παρούσα ΜΟΡΦΗ του, γιά ΔΙΠΡΟΣΩΠΙΑ, ενόσω από ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΝΤΗΓΡΗΤΙΚΟ έχει μετατραπεί σε ΑΛΟΓΙΣΤΟ ΞΟΔΕΥΤΗ δημοσίου χρήματος, γεγονός που ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΙ το ΜΕΛΛΟΝ τους.

    7) ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τον πρόεδρό τους ότι ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ την ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ και τον ΡΑΤΣΙΣΜΟ και γενικότερα μιά στείρα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ AGENDA που εξυπηρετεί μόνο ψηφοθηρικούς σκοπούς και απαντά στα βάρβαρα ένστικτα των αμαθών Κu-Klux-Klaners του ΝΟΤΟΥ που έχουν ΚΑΤΑΚΥΡΙΕΥΣΕΙ την διοικητική πυραμίδα και πλατφόρμα
    του Κόμματος του Abraham Lincoln και του Theodore Roosevelt

    8) Πιστεύουν ότι είναι ΥΓΙΗΣ η ΘΕΣΗ του Theodore Roosevelt ότι πρέπει να υπάρχει ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ στις σχέσεις ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΕΡΓΟΔΟΤΗ και να εξυπηρετούνται ΕΞ ΙΣΟΥ τα συμφέροντα ΑΜΦΟΤΕΡΩΝ.

    9) Πιστεύουν (81%) ότι είναι "cool" να έχει σχέση ένας μαύρος με μιά άσπρη και μιά μαύρη με ένα άσπρο.

    10) Πιστεύουν όχι τόσο στην πολτικοποίηση, αλλά με ΠΑΘΟΣ στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ (CIVIC AWARENESS). Συγκεκριμένα,
    ΑΚΟΥΣΟΝ-ΑΚΟΥΣΟΝ

    81% από τους ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ προσφέρουν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΙΟΤΕ
    και
    58% από αυτούς ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    11) Πιστεύουν ότι ο κ. BUSH, με την ΑΛΑΖΟΝΙΚΗ του ΤΑΚΤΙΚΗ να επιβάλλεται σε Λαούς μέσω της ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ και όχι της ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ, ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΕ παρά ΜΕΙΩΣΕ την ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

    12) Πιστεύουν ότι ΟΛΟΙ οι πολίτες πρέπει να πληρώνουν ΦΟΡΟΥΣ, αλλά οι πλουσιότεροι οφείλουν αναλογικώς περισσότερα

    13) Εχουν ΠΙΣΤΗ στο ΚΡΑΤΟΣ και στο ΣΥΣΤΗΜΑ

    14) Πιστεύουν ότι ο κ. Παπανδρέου [συγγνώμη, McCain ήθελα να πω] ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ ΣΟΒΑΡΑ την νοημοσύνη τους επιλέγοντας την κ. Γεννηματά [συγγνώμη, την κυρία Palin ήθελα να πω] ως υποψήφια Αντιπρόεδρο

    15) Είναι ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ γιά το μέλλον παρά το γεγονός ότι αν το ΧΡΕΟΣ διαιρεθεί διά του αριθμού των ΚΑΤΩ των 30 ετών ΠΟΛΙΤΩΝ, ισοδυναμεί προς $ 70.000 κατά κεφαλήν!!!!!

    16) Γνωρίζουν ότι μέχρι το τέλος της καριέρας τους, θα αλλάξουν πολλές δουλειές, όχι μόνο ιδιότητες στον ίδιο επαγγελματικό χώρο ΚΑΙ θα χρειασθεί να εργασθούν σε χώρους διαφορετικούς από το αντικείμενο της παιδείας τους,
    ΑΛΛΑ
    πιστεύουν ότι οι ΚΑΛΟΙ και αυτοί που αποδίδουν θα ΕΠΙΠΛΕΥΣΟΥΝ.

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
    Αγαπητέ Παρμενίδη
    Πιστεύω ότι ΝΕΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΟΞΑΣ ΑΝΑΤΕΛΛΟΥΝ στας ΑΜΕΡΙΚΑΣ.

    Κυρίες και κύριοι,

    ΖΗΤΩ η MILLENNIAL GENERATION!!

    ReplyDelete
  94. αλλά γιατί γάμησαν για έναν ατομικό κομπλεξισμό μία ομαδική προσπάθεια και τις αρχές μιας διαμορφωμένης ομαδικής κουλτούρας (των σχολιαστών συμπεριλαμβανομένων).

    Σε ποια διαμορφωμένη ομαδική κουλτούρα αναφέρεσαι; Σε αυτήν που διαμορφώνει ο Κομφούκιος και αντιγράφουν άκριτα μερικοί;

    Τα πνευματικά δικαιώματα των λόγων του Κουμφούκιου ανήκουν στον ίδιο και σε κανέναν άλλον. Σε κάθε άλλη περίπτωση και όταν αναπαράγονται από τρίτους γίνονται μπάσταρδοι (λόγοι), πώς να το κάνουμε...

    ReplyDelete
  95. Koμφούκιε,

    Συμμερίζομαι απόλυτα την αισιοδοξία σου. Η νέα γενιά (θέλει δεν θέλει) θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θέτοντας τα θεμέλια για επαναστατικές αλλαγές.

    Οι ΗΠΑ με την δυναμική και το μέγεθός τους έχουν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση!

    ReplyDelete
  96. MAKAΡΙ και τα δικά μας παιδιά έτσι. Μακάρι.

    ΘΕΛΩ, διακαής μου πόθος είναι ΚΑΙ τα Ελληνάκια, το ΑΙΜΑ μου, να ΑΡΧΙΣΟΥΝ να ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ με τον ίδιο τρόπο.

    ReplyDelete
  97. @ vaggelas

    Έχεις δίκιο. Τώρα ξεστραβώθηκα.
    Η κουλτούρα των συνδιαλεγομένων εδω μέσα ήταν άλλη από αυτή που νόμιζα.

    Απο δω και πέρα όταν θα διαφωνώ ή θα με προσβάλει κάποιος θα του λέω για το μουνί της μάνας του.....και θα του δίνω ραντεβού για να τον κάνω μπάλα στο ξύλο.

    Ωραίο, ε?

    ReplyDelete
  98. Η ιδεολογία και η κουλτούρα των τραμπούκων και των μπουζουκόμπραβων!

    Απορώ ωστόσο που βρέθηκαν τόσοι υποτακτικοί(???)

    ReplyDelete
  99. Aν ΔΕΝ ανσκευάσετε η διαγράψετε ΟΛΟΙ τα ΣΧΟΛΙΑ σας με ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ λεξιλόγιο

    ΚΗΡΥΣΣΩ 10ΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΝ ΣΙΩΠΗΣ

    ReplyDelete
  100. erratum
    ΚΗΡΥΣΣΩ 10ΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑΝ ΣΙΩΠΗΣ
    ->
    ΚΗΡΥΣΣΩ 10ΗΜΕΡΗ ΣΙΩΠΗ

    ReplyDelete
  101. Αυτό θα έπρεπε να το είχες κάνει ήδη όταν αναφέρεσαι σε πουτάνες και ρουφιάνους. Στο είπε μια φορά κι ο Λεμπάουσκι και τον έγραψες.

    ReplyDelete
  102. Eιχα κατι μερες να επισκεφτω το blog...

    Τι παθατε ρε?

    Θα χει πανσεληνο και αφιονιστηκατε(που λενε στο χωριο μου)???

    Παντως θελω να πω κατι για το don...
    Μη τον παρεξηγειτε καθως ειναι ενα ατομο με ενα ιδιαιτερο τυπο χαρακτηρα που αποκαλειται συνηθως ναρκισσιστικος...Ατομα αυτης της ιδιοσυγκρασιας χρησιμοποιουν κυριως δυο μηχανισμους αμυνας και διαχειρισης του αγχους-την υποτιμηση και την εξιδανικευση-...Με αυτο τον τροπο αποκτουν το ζητουμενο-την αισθηση ταυτοτητας-ετεροκαθοριζομενοι, ειτε θεωρωντας ,δηλαδη, τους αλλους μαλακες ειτε θεωρωντας τον εαυτο τους εξαρτημα ενος Αλλου τον οποιο εξυψωνουν...Εννοειται πως η συναισθηματικη ανισορροπια αυτων των ανθρωπων καθιστα τους γυρω ευαλωτους καθως αυτος που ηταν χτες θεος μπορει αυριο να ειναι κατακαθι...

    Και προσοχη! Δεν ειναι οτι αυτες οι προσωπικοτητες εχουν χαμηλο αισθημα αυτοεκτιμησης η βιωνουν ενα "κακο" εαυτο...Το βασικο διακυβευμα ειναι στην ουσια ο καθορισμος ενος εαυτου..Η αοριστια που νιωθουν ειναι οντως βασανιστικη και γι αυτο χρειαζονται βοηθεια...

    Αν κοιταξει κανεις αυτα που λεει π.χ ο don μπορει να καταλαβει τη σημειολογια τους...Για παραδειγμα:Ο don πιστευει πως το χρημα makes the world go round!..Γιατι εχει κανει μια τετοια επιλογη? Επειδη ακριβως το χρημα σαν απουσια μιας στοιχειωδους ποιοτητας αντανακλα τη μαχη που γινεται μεσα του...Την απωλεια,ή καλυτερα την αγνοια,ποιοτικων χαρακτηριστικων του εαυτου του τον οποιο μεσα απο τον ετεροκαθορισμο προσπαθει να ορισει...Αλλα..Παντα περισσοτερο η λιγοτερο, καθιστωντας τον ενα φαντασμα,ενα ΓΕΝΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ, μια απονεκρωμενη εκδοχη εαυτου χωρις ιχνος χρηστικης απολαυσης...

    ReplyDelete
  103. αυτό ισχύει και για σένα don και για τον σημερινό λεμπάουσκι

    ReplyDelete
  104. Το να σιωπήσει ο οποιοσδήποτε είναι αντίθετο με την αιτία και το νόημα της παρέμβασής μου.

    Εγώ αποσύρω από πλευράς μου τις λέξεις που θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει χυδαίες, αλλά μόνον αυτές.

    ReplyDelete
  105. Εγω συμπαθω τον Παρμενιδη επειδη εχει κανει τη βασικη του μεταφυσικη επιλογη και προσπαθει να κανει τους αλλους να πιστεψουν πως τελικα το Ειναι θεμελιωνει το Γιγνεσθαι και οχι το αντιστροφο...Η λογικη προτεραιοτητα του Γιγνεσθαι ποτε δεν εγινε κατανοητη και γι αυτο η φιλοσοφια του Ηρακλειτου εμεινε τραγικα μονη...Επισης τον συμπαθω γιατι τα σχολια του εχουν μερικες φορες τη μορφη χρησμου και την αισθηση μυστηριου κατι που ειναι χαρακτηριστικο στο ποιημα του αρχαιου Παρμενιδη και κανει την ερμηνεια αινιγμα...

    ReplyDelete
  106. yuri watch out dude according to don you are a lakes and ypotaktikos

    ReplyDelete
  107. @ yuriy

    όλο αυτό μόνο σου το σκέφτηκες?
    μπράβο.....!!!!!!

    Δεν αφήνεις αγόρι μου την ψυχανάλυση των άλλων και να δεις τι θα κανεις με την άγνοια και την μονομανία που σε δέρνει.
    Είναι δυνατόν να ψυχαναλύσεις ένα blog identity όταν είσαι τίγκα στην προκατάληψη εναντίον του....???

    Αν θες να πεις κάτι δεν χρειάζονται προσχήματα.... είδες ο lebowski???

    Μίλα ελεύθερα. Εγώ δεν θα σου θίξω τα πιστεύω σου.

    ReplyDelete
  108. Kαι το lebowski συμπαθω, ειναι φυσιολατρης και καλοπιστος

    ReplyDelete
  109. don

    Δε σε ψυχαναλυω δε ξερω να το κανω ουτως η αλλως απλα παρατηρω και μπορω να πω κατι για σενα επειδη εισαι ο μονος που "αγοραζει" οταν του λενε κατι...Πως να στο πω...Τα παιρνεις ολα μεσα σου...

    ReplyDelete
  110. έλα ρε μαγκάκο, "αγοράζω"....
    εσύ δηλαδή όταν κάτι σε ενοχλεί ή όταν πιστεύεις ότι μπορείς να προσφέρεις μια διαφορετική άποψη δεν "αγοράζεις". Έτσι σε έμαθαν στο κόμμα?

    Και τι δουλειά έχεις εδώ με εμένα τον ναρισσιστικό με τους περίεργους τρόπους άμυνας που δεν θες να τον ψυχαναλύσεις....

    για πες μου και το βράδυ θα σου πω παραμυθάκι

    ReplyDelete
  111. don said

    "Και τι δουλειά έχεις εδώ με εμένα τον ναρισσιστικό με τους περίεργους τρόπους άμυνας που δεν θες να τον ψυχαναλύσεις...."

    Χαβαλε κανω αλλα εσυ πασχεις...Απο ελλειψη χιουμορ...

    ReplyDelete
  112. Το ποιος έχει δίκιο ή άδικο στην παραπάνω διένεξη θα το κρίνει ο κάθε αναγνώστης. Αν δηλαδή ο οικοδεσπότης δεν έδειξε noblesse oblige και υπερέβη τα εσκαμμένα χρησιμοποιώντας υπέρ του δέοντος σκληρές εκφράσεις για κάποιον φιλοξενούμενο σχολιαστή, στην προκειμένη περίπτωση τον απόφοιτο, ή εάν ο admin έχει δίκιο που θέλει να υπερασπιστεί την πολυσυλλεκτικότητα του Blog και να το προστατέψει από ξινισμένα και μπαγιάτικα αστεία που δυστυχώς συνεχίζονται αδιάλειπτα μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

    Πέρα από αυτό κρίνεται επίσης η στάση τρίτου σχολιαστή, στην προκειμένη περίπτωση του Don, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να προστατέψει τον μελλοντικό αναγνώστη από ενδεχόμενη κατάχρηση εξουσίας του admin. Το υποερώτημα εδώ είναι εάν και πόσο η εφ’ όλης της ύλης επίθεση στον admin με κοσμητικά επίθετα από τον τρίτο σχολιαστή πληροί τη δικαϊκή αρχή της αναλογικότητας. Συνεπώς τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι δίκαιη ή άδικη αυτή η κριτική.

    Αυτά μπας και βγούμε από μια κατάσταση συλλογικής ψυχοθεραπείας και φαγώματος και πιάσουμε ξανά το νήμα της ουσιαστικής κουβέντας.

    Επί της ουσίας τώρα.

    ser,

    Λες:

    δεν συμφωνώ ότι ο Ομπάμα βγήκε λόγω internet κτλ κτλ. Λόγω της κρίσης subprime βγήκε καθώς αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους

    Μα ναι φυσικά. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ο Ομπάμα κατέστη το αδιαμφισβήτητο φαβορί στην κούρσα για την προεδρία. Ωστόσο, υπάρχει μια κρίσιμη διάσταση σε όλη αυτή την ιστορία του ρόλου του διαδικτύου στην αμερικανική πολιτική που είθισται να την παραβλέπουμε ή να την προσπερνάμε ως ήσσονος σημασίας.

    Τα netroots, πιο συμβατικά κι ελληνικά οι ακτιβιστές του διαδικτύου, έπαιξαν πρωταρχικό έως και κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση ενός κλίματος anti-status quo και αντι-κατεστημένου της Ουάσινγκτον, στο οποίο ο Ομπάμα τόσο πολύ επένδυσε στις εσωκομματικές εκλογές.

    Όλη αυτή η ρητορική περί Washington establishment και democratic party establishment το οποίο δε λέει να ξεκολλήσει με τίποτα από τα παλιά πρότυπα και πνίγει τον προοδευτικό κόσμο, ξεκίνησε συστηματικά το 2002 από αγανακτισμένους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και χαλαρούς ως προς την ψήφο τους πολίτες. Αρχικά μέσα από τα blogs του MyDD και του DailyKos πήρε τη μορφή σφοδρών επιθέσεων, όχι μόνο σε ρεπουμπλικάνους Μπουσικούς, αλλά και σε πολιτικούς, αναλυτές, δημοσιογράφους και επικοινωνιολόγους εντός των τειχών (behind the gates), όπως τους αποκαλούσαν, του Δημ. Κόμματος. Επίσης τα netroots ήταν τα πρώτα που ξεμπρόστιασαν τα προοδευτικά lobbies, περιβαλλοντικό κίνημα, φεμινιστικό κ.α., που με τη μυωπική τους και λαϊκιστική τους νοοτροπία και τη λογική «I got an issue everyone needs to hear about it right now», παρεμπόδιζαν οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας μιας ευρείας προοδευτικής συμμαχίας, αξιόπιστης αρκετά ώστε να είναι σε θέση δυνητικά να κερδίσει τους Ρεπουμλικάνους neo-cons, paleo-cons, theo-cons και corporate-cons, και να αποδομήσει το μηχανισμό τους, όπως τον έλεγαν the conservative noise machine.

    Τα netroots λοιπόν έβαλαν στόχο τη δημιουργία μιας από πάνω προς τα κάτω vast progressive majority όπως την αποκάλεσαν με αιχμηρό λόγο και θέσεις και διεκδίκησαν ρόλο στα πράγματα. Αρχικά συντάχθηκαν με τον Howard Dean. Τότε έγινε η πρώτη παγκόσμια εμφάνισή τους επί σκηνής λόγω του τρόπου χρηματοδότησης της εκστρατείας μέσω Internet. Δεν τα κατάφεραν στο χρίσμα. Κατάφεραν όμως λίγο αργότερα το 2004 να βγάλουν τον Dean πρόεδρο του Democratic National Committee (DNC) πατέρα του 50 state campaign strategy (παρετήθηκε χτες), ενώ έπαιξαν κομβικό ρόλο στο να χάσει τα primaries o Lieberman στο Κονέκτικατ με αποτέλεσμα να γίνει ανεξάρτητος και να στηρίξει μετά τον Μακκέιν. Στην πορεία έφτιαξαν κι ένα ετήσιο Συνέδριο το Yearly Kos, που πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς για το Δημοκρατικό Κόμμα, και έγραψαν και πολλά βιβλία. Πιο χαρακτηριστικό το Crashing The Gate, όπου χαρακτήρισαν την αγνοημένη πλειοψηφία των αμερικανών προοδευτικών ψηφοφόρων ως βάρβαρους ante portas που έβαλαν πλώρη για την κατάληψη της Ρώμης Ουάσινγκτον. Στην καμπάνια για το χρίσμα των δημοκρατικών το 2008 ένα κομμάτι στήριξε Edwards κι ένα Obama. Η Hilary, αν και οι περισσότεροι στο χώρο των Netroots ήταν κλιντονικής νοοτροπίας, δεν προτιμήθηκε διότι θεωρήθηκε inside the gate.

    Συνεπώς, τα netroots μπορεί να μην κέρδισαν τις εκλογές, όμως δημιούργησαν bottom up συμμαχίες συμφερόντων και έθεσαν τη βάση για να δημιουργηθεί μια νέα αφήγηση κι ένα νέο όραμα για το μετακλιντονικό Δημοκρατικό Κόμμα. Αυτή την αφήγηση για μια σειρά από λόγους και λόγω της συγκυρίας την εξέφρασε καλύτερα ο Ομπάμα.

    ReplyDelete
  113. @lebowski
    φερε επειγόντως χόρτο γιά να κατασιγάσουν τα πνεύματα

    Ειπώθηκαν πράγματα που δεν έπρεπε να ειπωθούν και με ιδιαίτερη ξεροκεφαλιά ο καθένας επιμένει να λέει τα δικά του.

    Το γυρίσαμε και στο προσωπικό και έδεσε το γλυκό.

    Και εγώ ακόμα αναρωτιέμαι ποιός είναι αυτός ο "αταναζ" -

    @g700
    φαντάζομαι ότι θα έχεις/εχετε σκεφτεί πως από εδώ και πέρα τα σχόλια όσων συμμετέχουν μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα αθυρόστομα καθώς και η όλη έκφραση των συμμετεχόντων εν γένει.

    Θα είναι λυπηρό να μετατραπεί το blog σε πανεπιστημιακό αμφιθέατρο εν ωρα φοιτητικής συνέλευσης

    ReplyDelete
  114. συμφωνούμε και από εδώ και στο εξής θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ως administrators

    ReplyDelete
  115. Πολύ καλά τα λέτε αν δεχθούμε ότι: το ΜΕΣΟΝ είναι το ΜΗΝΥΜΑ και όχι το ΜΗΝΥΜΑ το ΜΕΣΟΝ.
    Η να υποθέσουμε ότι το κατάλληλο ΜΗΝΥΜΑ βρήκε το κατάλληλο ΜΕΣΟΝ;
    Η ότι το ΜΗΝΥΜΑ ήταν τόσο ηχηρό που υποχρέωσε το ΜΕΣΟΝ να υπακούσει;
    Υπάρχει και η μηχανιστική ερμηνεία της Μαρξικής θεωρίας που λέει ότι ο Ομπάμα είναι απλά ένα ΟΧΗΜΑ που η Ιστορία το κατασκεύασε για τις δικές της ανάγκες.

    ReplyDelete
  116. Ξερετε τη παροιμια που λεει: Τον αραπη κι αν τον πλενεις το σαπουνι σου χαλας?Δεν υπαρχει αλλη ερμηνεια για το "φαινομενο" Ομπαμα....

    ReplyDelete
  117. Βασικα δε τον κατασκευασε η Ιστορια αλλα η κυριαρχη οικονομικη εξουσια για να ξεπλυνει τις αμαρτιες της...Αλλα ο Ομπαμα δεν ειναι ο Χριστος...

    ReplyDelete
  118. Ναι αλλά εμείς για Χριστό τον θέλουμε.Και αυτός πάνω κάτω το ρόλο του Χριστού έπαιξε.Του Μεσσία δηλαδή.Δεν μπορούσε να κάνει και αλλοιώς.Εμείς παίζουμε τη μουσική.Αν δεν μπορεί να φύγει. θα βρούμε άλλον.
    Η μήπως πρόκειται για ένα φαινόμενο προτεσταντικού χιλιασμού με αριστερά πρόσημα;
    Πως αλλοιώς να εξηγήσουμε πως μια Αμερικάνικη "συντηρητική" κοινωνία ψηφίζει έναν "προοδευτικό" πρόεδρο;

    ReplyDelete
  119. Εγω παντως οπως το ειδα νομιζω οτι οχι απλως επιβληθηκε, αν σκεφτουμε και τι ποσο διατεθηκε στη προπαγανδα του, αλλα και οτι ολα λειτουργουσαν υπερ του...Λες και γινοταν επιτηδες...Ο Μακειν ενας γερος ρεπουμπλικανος με υποψηφια αντιπροεδρο ενα σαλτιμπαγκο!!Και γω Ομπαμα θα ψηφιζα

    ReplyDelete
  120. μήπως κέρδισε επειδή αυξήθηκαν οι hispanics?

    ReplyDelete
  121. Ο Μαρξισμός-Λενινισμός είναι κατα βάση μια Χιλιαστική θεωρία που μας προτρέπει να πάρουμε τα όπλα και να επισπεύσουμε τον ερχομό της χιλιετίας=κομμουνιστικής κοινωνίας.
    Αυτό κάναμε και με τον Ομπάμα.Αντί για καλάσνικωφ πήραμε τα social media,δηλ. τα σύγχρονα όπλα.
    Μου φαίνονται πιό αποτελεσματικά αυτά.

    ReplyDelete
  122. "Ο Μακειν ενας γερος ρεπουμπλικανος με υποψηφια αντιπροεδρο ενα σαλτιμπαγκο!!Και γω Ομπαμα θα ψηφιζα"

    Οταν η Ιστορία το θέλει κάτι πολύ, τότε το Σύμπαν συνομοτεί για να της το προσφέρει.
    Πιό πολύ θεολογικές ερμηνείες ταιριάζουν παρά κοινωνιολογικές.

    ReplyDelete
  123. Ωραία έστρωσε κάπως η συζήτηση. Σόρρυ Λεμπάουσκι. Πλάκα κάνω. Η κυρίαρχη οικονομική εξουσία γιούρι δεν είναι μονολιθική. Ούτε καν η ΕΣΣΔ δεν ήταν μονολιθική. Ούτε το ΚΚΕ είναι μονολιθικό όσο φαίνεται. Πάντα υπάρχουν τάσεις, συμφέροντα, ομάδες που στηρίζουν και όταν κερδίζουν βάζουν τη δικιά τους πινελιά στα πράγματα. Η δυνατότητα να ερμηνεύεις τις τάσεις σου δείχνει και που προς τα που θα κινηθούν οι νικητές

    ReplyDelete
  124. Τι να κανουμε? Να επισπευσουμε τον ερχομο της κομμουνιστικης κοινωνιας?

    Σταματηστε να ερμηνευετε το Μαρξισμο οπως θελετε,γεγονος που το κανουν διαφοροι φωτισμενοι οπως ο φιλος σας ο Πασχος και επικεντρωθειτε στο βασικο...

    Το οποιο ειναι οτι ο κομμουνισμος ειναι θεμα επιλογης να πραγματωθει δε προκειται να ερθει και συνεπως δε τιθεται θεμα επισπευσης...Ο κομμουνισμος ειναι ηδη μια δυνατοτητα αλλα χρειαζεται πραξη αλλαγης στη διαχειριση της εξουσιας..Ειναι τοσο απλα τα πραγματα,ολα τ αλλα για χιλιαστες θρησκειες ουτοπιες ειναι μονο για εντυπωσιασμο με τα οποια ψαρωνουν τεχνοκρατες και τα λενε μεταξυ τους για να χαιρονται τη μοναδικοτητα τους...

    ReplyDelete
  125. Αταναζ και σια,

    Θα παω απο τα πιο σημαντικα στα πιο ασημαντα.

    1) Διαφωνω με την ερμηνεια σας οτι η ιδεολογιες ειναι τελειωμενες και οτι κατερρευσαν (επειδη ειναι ιδεολογιες; απο τη φυση τους;). Εγω νομιζω οτι οι ιδεολογιες νοθευτηκαν απο αντζεντες προγραμματων κομματων που ειναι απλως μηχανισμοι κατακτησης εξουσιας.
    Τα κομματα δεν μπορει να ειναι τιποτε αλλο. Τα κομματα δεν ειναι οι ενσαρκωτες των ιδεολογιων. Ειναι τα οχηματα των ιδεολογιων των πολιτων.
    Η κοινωνια των πολιτων, και μαλιστα η κοινωνια των νεων πολιτων (οπως ειναι δυνατη σημερα - για να ειμαστε και λιγο εντος θεματος), επιβαλεται να εχει ιδεολογια που θα αναγκασει τα κομματα να προσαρμοσουν το προγραμμα τους με βαση την ιδεολογια αυτη.
    Η σημαντικη διαφορα ειναι οτι η ιδεολογια των πολιτων δεν (πρεπει) να συμβιβαζεται. Ο προγραμματισμος των κομματων συμβιβαζεται με βαση τις αναγκες του κομματος. Ε, ας τον κανουμε (τον προγραμματισμο) να συμβιβαστει να την ιδεολογια μας.
    Λετε οτι ο ελληνας "στα παπαρια του" και οτι το μονο που θελει ειναι πρακτικες λυσεις στα προβληματα του. Κατα την αποψη μου αυτο ειναι τραγικο να το λεει ενας νεος σαν κι εσας. Μερικα απο τα πραγματα που σας ανεφερα ειναι σημαντικοτατα κατα την αποψη μου, αλλα μονο μεσα απο αποφαση ιδεολογικη μπορουν να σταθουν, και οχι καθαρα ορθολογιστικα. -Ο πολιτισμος, ο ανθρωπισμος στην υγεια και στην εκπεδευση, πολλες πλευρες του κοινωνικου κρατους και αλλα. Αυτα τα πραγματα στηριζονται ιδεολογικα. Οχι "προγραμματικα", με ορους λυσης καθημερινων προβληματων (-αν μαλιστα κανείς βαλει στο συλλογισμο αυτο και την πλειοψηφικη φυση της δημοκρατιας, χαιρετα μας τον πλατανο).
    Πιστευω οτι ξεκινωντας με το να λετε οτι αυτο που κανετε ειναι απλως προτασεις πρακτικων λυσεων "προγραμματικης φυσης" ειναι σημαντικοτατη νοθευση των ιδιων σας των στοχων, πριν ακομα αυτοι γινουν και στοχοι των κομματων. Για το λογο αυτο πιστευω οτι το φαινομενο "σπασμενο τηλεφωνο" στη διαδρομη απο εσας προς την εξουσια μεγιστοποιειται κυριως απο δικο σας λαθος.
    Εξακολουθω να πιστευω οτι η ερμηνεια σας της ιστοριας σχετικα με τις ιδεολογιες ειναι τουλαχιστο ανεπαρκης. Χειροτερη ακομα ειναι η κριση σας για την αξιας τους.
    Γι αυτο και επιμενω στο οτι πιστευω οτι στο συγκεκριμενο, κομβικο, θεμα "δεν ξερετε που πανε τα τεσσερα".
    Ειναι προφανως μια προσωπικη κριση μου, που αν σας προσβαλλει δεν με ενδιαφερει. Τετοιου ειδους κρισεις στη δημοκρατια επιβαλλεται και να γινονται και να λεγονται. Επειτα μπορει να ερθει η συζητηση και η συμφωνια ή η διαφωνια. Αλλωστε τετοιου ειδους κρισεις προσκαλω και προκαλω συνεχως και με σαφηνεια, να γινονται και προς τις δικες μου αποψεις. Οπως σας ειπα και αλλη φορα, μονο αν προσπαθησετε (επιτυχημενα ή οχι, δεν εχει σημασια) να μου δειξετε για ποιο λογο εγω δε ξερω που παν τα τεσσερα θα αποκτησουν αξια αυτα που λεω. Αλλιως ειναι κενα λογια (ειτε εχω δικιο ειτε οχι).

    2) Μου ζητατε επιμονα να σας πω ποια ειναι η ιδεολογια μου, ενω σας το ειπα ξεκαθαρα απο το πρωτο μου σχολιο οτι αυτα που σας εγραψα (κοινωνια πολιτων, ισονομια κτλ) ειναι ιδεολογια. Βρε παιδια, αυτο ηταν το νοημα του σχολιου και νομιζω οτι ηταν ξεκαθαρο. Αυτα τα πραγματα ειναι ιδεολογια. Αυτα πρεπει να τα αντιμετωπιζετε και να τα προωθειτε ως ιδεολογια. Ειναι ιδεολογια. Αυτο σας λεω.
    Αλλα εσεις επιμενετε να με ρωτατε ποια ειναι η ιδεολογια μου. Δηλαδη δε μπορεσα να σας κανω να καταλαβαιτε ουτε αυτο, το ποιο απλο και το ποιο σημαντικο.
    Δηλαδη τι περιμενετε να σας πω; Ειμαι καπιταλιστης, σοσιαλιστης ή κομμουνιστης;
    Πρεπει να ξανασκεφτειτε τι ειναι ιδεολογια, αν σκεφτεστε ετσι.

    3) Λετε οτι κανετε πολλη υπομονη ηδη και πολλα καταπινετε (ή κατι τετοιο, δε μπορω να το βρω τωρα ακριβως), προφανως αναφερομενοι στους σχολιαστες. Οι σχολιαστες προσφερουν στους προβληματισμους σας, και το σημαντικοτερο, ανοιγουν διαλογο με βαση τους προβληματισμους σας. Αλλιως η αρθρογραφια σας θα ηταν ενας μονολογος που θα επερνε ή τη μορφη ντιρεκτιβας, ή των χαζων στο δρομο που μιλανε μονοι τους και δεν τους ακουει κανενας.
    Επισης, δε θυμαμαι ποτε κανεις να ηταν αγενης, ποσο μαλλον ασεβης ή επιθετικος προς εσας - τουλαχιστο μεχρι σημερα. Αυτο που σιγουρα θυμαμαι ειναι πολλα παινεματα (που φυσικα, σωστα λετε οτι ουδεποτε ζητησατε - αλλα το γεγονος παραμενει).
    Οι σχολιαστες για να το κανουν αυτο, αφιερωνουν χρονο εδω μεσα. Χρονο που ποτε δε θα εξαργυρωσουν ως προσωπικο οφελος, γιατι το κανουν ανωνυμα.
    Με το προσφατο σχολιο σας περι υπομονης μαρτυρατε μια υποβοσκουσα υποτιμηση ως προς την αξια των, ανεξαρτητων (και λεω ανεξαρτητων γιατι ουτε κι εγω ειμαι αφελης...), σχολιων στην αναπτυξη χρησιμου διαλογου.
    Ελπιζω αυτο να κατευθυνοταν μονο προς τα μενα και οχι και προς ολους τους υπολοιπους.

    4) Απο μερικα σημερινα σχολια συνειδητοποιησα οτι μερικοι πιστευουν οτι εγω και ο κομφουκιος μπορει και να ειμαστε το ιδιο προσωπο. Ελεος ρε παιδια. Ενταξει, συμφωνουμε στις βασικες αρχες. Εγω θα ελεγα οτι μαλλον εχουμε την ιδια ιδεολογια, αν θελετε (κι αν θελει). Αλλα οχι και οτι ειμαστε το ιδιο προσωπο. Μαλλον δε με/μας διαβαζετε και τοσο προσεχτικα, οπως φαινεται ξανα. -Αυτο βεβαια δεν ειναι καθολου κατακριτεο. Αυτο μας ελειπε. Δω μεσα μπορει να μπει ο καθενας και να πει οτι του καπνισει. Δε περιμενει κανεις να καθεστε και να μελετατε σα να ηταν κειμενα σοφων τα σχολια του καθενος.

    5) Αυτο για το Αταναζ και σια.
    Το σχολιο μου αυτο δεν ειναι καθολου ειρωνικο, χλευαστικο κτλ, και μαλιστα δεν προσπαθω καν να κανω ουτε χιουμορ, οπως προσπαθω συχνα. Στο ιδιο σχολιο σας λεω κιολας οτι ξερω καλα οτι δεν ειστε ουτε αφελεις ουτε χαζοι. Δηλαδη, αν αντι για "Αταναζ και σια" εγραφα "Γ700" θα υπηρχε προβλημα; Ξαναδιαβαστε το παρακαλω.

    Και γιατι υπαρχει προβλημα με το "Αταναζ και σια", που φυσικα σημαινει ο Αταναζ και οι συνεργατες του;
    Το ονομα Αταναζ το ξερω μονο και μονο επειδη τον αναφερει συχνα ο κομφουκιος, που αν καταλαβα καλα τον ξερει προσωπικα. Αλλα επειδη σεις λετε οτι ειστε πολλοι, εβαλα και το σια, για να υποδηλωσω ακριβως αυτο.
    Εκτος και αν ο Αταναζ (δηλαδη Αθανασιος, ετσι;), δε του αρεσει να τον φωναζουν "Αταναζ", και θελει να τον φωναζουν Αθανασιο, Θαναση, Σακη, Κιτσο ή κατι αλλο. Ε, αν μονο γι αυτο αρχιζετε τις "απειλες", τι να πω; Αλλα στο κατω κατω, εγω αυτο που να το ξερω; Μας το ειπατε πουθενα;

    Δεν εχει καμια λιστα ονοματων των συντελεστων στο μπλογκ. Ξερω οτι κατα καιρους εχετε βγει στα καναλια και στις τηλεορασεις, και αν θυμαμαι καλα σας αναφερουν με το ονομα σας. Ε, συγνωμη που δε θυμαμαι ολονων τα ονοματα και συγνωμη που δεν ανατρεχω σε διαφορες πηγες για να τα βρω καθε φορα, για να μη σας συγχυσω και με μαλωσετε.


    Οπως και να χει, αυτο με το "Αταναζ και σια" δειχνει δυο πραγματα, που μπορει να ισχυουν ξεχωριστα ή και μαζι. Ή εχουν αρχισει οι εγωισμοι σας να δημιουργουν προβληματα στις σχεσεις σας και την περιφανια του καθενος, ή θελετε να χρησιμοποιησετε τη δουλεια σας στο μπλογκ και να την εξαργυρωσετε με διαφορους τροπους (δηλαδη να πειτε σε καποιον - εργοδοτη, καθηγητη, δημοσιογραφο - ναι, ανηκω σε αυτη την ομαδα και η συμβολη μου ειναι σημαντικη).

    Τελοσπαντων, για να σας βοηθησω - οποιαδηποτε και να ειναι η αιτια του αρπαγματος - θα σας πω οτι δεν ξερω ποιος ειναι ο Αταναζ, δε ξερω καν σιγουρα αν υπαρχει, δε με ενδιαφερει, δε νομιζω οτι ειναι μονο ενας που κραταει το μπλογκ ή οτι ειναι ενας ο εξυπνος και οι αλλοι λακεδες. Ελπιζω αυτο να σας καλυπτει.
    Αλλα, παρακαλω, μην παρετε την παραπανω δηλωση ως αποσυρση εστω και του παραμικρου απο το προηγουμενο μου σχολιο (ή απο οποιοδηποτε σχολιο που εκανα σημερα). Και φυσικα μη το παρετε ως συγνωμη, γιατι φυσικα δεν ειναι.

    Σας ειπα οτι οι "παναγιες" δε με πτοουν, και φυσικα εννοουσα οτι δεν κλονιζουν τις αποψεις μου και φυσικα δεν με κανουν να εναρμονιζομαι με ο,τι εσεις θελετε (αυτο μας ελειπε). Αυτο ομως δε σημαινει οτι θα σας επιτρεπω να μου απευθυνεστε κατ' αυτο τον τροπο, με "απειλες" χωρις αιτια, ουσια, περιεχομενο, αντικτυπο.

    6) Λοιπον, το συγκεκριμενο θεμα τραβηξε πολυ, με τη συμμετοχη πολλων και στυλ που ειναι ασχημο και που ουτε επεδιωξα, ουτε ξεκινησα, ουτε συμμετειχα.
    Και αυτο μου το σχολιο επισης τραβηξε πολυ και μου βγηκε πολυ μεγαλυτερο απ οτι το ηθελα, αλλα δε θα το κοψω, διοτι ειναι φυσικα και το τελευταιο μου. Δεν εχω σκοπο να ξανασυμβαλλω στο διαλογο σας, με αυτο ή αλλο ψευδονυμο (τι, θα καροϊδευομαστε τωρα;).

    Οι λογοι διαφαινονται σε τουτο δω το σχολιο, αλλα επειδη απ οτι βλεπω εχουμε καποια προβληματα επικοινωνιας τους ξαναλεω επιγραμματικα:
    -Διαφωνουμε σε μια κομβικης σημασιας αξιολογηση θεσεων/ ιδεολογιων/ προγραμματων.
    -Πιστευω οτι νοθευτε ηδη τους στοχους σας
    -Δεν μπορω να σας δωσω να καταλαβαιτε τι εννοω
    -Ειστε ασεβεις (σε αντιδιαστολη, η αγενεια οχι μονο δε με πειραζει, αλλα τη διασκεδαζω κιολας) και επιθετικοι, δυο χαρακτηριστικα που θεωρω ασυγχωρητα για διαχειριστες μπλογκ (προσωπικο μου γουστο ειναι αυτο)


    Γι αυτο λοιπον καλη συνεχεια.

    (Ε, ξερω οτι δε θα τα βαψετε και μαυρα...)

    ReplyDelete
  126. απόφοιτε, απ' τη στιγμή που δε γνωρίζεις κανέναν προσωπικά, και από τη στιγμή που το blog έχει επιλέξει να είναι ανώνυμο και συλλογικό οφείλεις να σέβεσαι τους άτυπους κανόνες του blogging και να αναφέρεσαι στους admin με τον τίτλο που υπογράφουν. Όταν δεν το κάνεις και μάλιστα συνεχίζεις στη δευτερολογία σου να παραβιάζεις το συγκεκριμένο άγραφο κανόνα γίνεσαι ασεβής και έχουμε κάθε δικαίωμα να θεωρούμε ότι σκόπιμα γίνεσαι περιπαικτικός.

    Επίσης σε παρακαλούμε πάρα πολύ μην επιχειρείς να συνδέσεις τη σκληρή και ομολογουμένως απρεπή γλώσσα που χρησιμοποιήσαμε για αυτή τη συστηματική παραβίαση ενός άγραφου κανόνα του blogging από πλευράς σου, με τις απόψεις, τις θέσεις και τα πιστεύω σου, διότι πολύ απλά αυτές είναι απόλυτα σεβαστές και χρήσιμες και η διαφωνία μας δεν είναι ως προς σκέλος των απόψεων που εκφράζεις. Εμείς ψευδομάρτυρες δε φτιάχνουμε. Εάν είσαι αυθεντικός blogger που σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες του blogging μπορείς να συνεχίσεις να συμμετέχεις κανονικά. Διαφορετικά δεν μπορείς παρά να σταματήσεις. Αυτό αφορά σε όλους.

    ReplyDelete
  127. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  128. @g700

    Επειδή μου φαίνεται ότι υποτιμάτε την νοημοσύνη μας λέγοντας ότι "το blog έχει επιλέξει να είναι ανώνυμο" όταν την ίδια στιγμή έχετε ήδη εμφανίσεις στα κανάλια όπου εκεί έχετε ονόματα και όχι nicknames, δεν μπορώ παρά να πω ότι αν μη τι άλλο ενδυναμώνετε τα επιχειρήματα του απώφυτου στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

    @ απώφυτος

    Πάνω που είχα αρχίσει να ανησυχώ....
    Το ίδιο ακριβώς εννοούσα όταν μιλούσα ότι τους βγαίνουν τα προσωπικά και τα κόμπλεξ που έχουν. Συμφωνώ μαζί σου.
    It seems it's "paytime"!!!!

    Και επειδή μου γύρισαν τα άντερα από τις κωλοτούμπες, τις προφάσεις, τις φτηνές δικαιολογίες και την δειλία των διαχειριστών στο να ζητήσουν μία απλή συγνώμη για ένα λάθος που έκανε κάποιος από αυτούς - και επειδή το συγκεκριμένο, εκτός από μικροπρέπεια και ασέβεια υποδηλώνει τρομερή έλλειψη ποιότητας - αποχωρώ.

    Δεν θα σπαταλάω το χρόνο μου σε ένα blog που οι διαχειριστές του αντιμετωπίζουν τους σχολιαστές σαν υποτακτικούς και λακέδες.

    Κομφούκιε, parmie, ser & rat700,
    it's been a real pleasure. Thanks!

    ReplyDelete
  129. απόφοιτε, ως προς τα σημαντικά

    1. κανείς δεν είπε ότι κατέρρευσαν οι ιδεολογίες. Κατέρρευσαν συγκεκριμένα οι ιδεολογίες της βιομηχανικής εποχής, ο σοσιαλισμός, ο κομμουνισμός, ο φιλελευθερισμός, διότι πολύ απλά έχει εκλείψει το κοινωνικό πλαίσιο και οι συνθήκες πάνω στις οποίες δημιουργήθηκαν. Χωρίς αστούς και προλετάριους και με κυρίαρχο χαρακτηριολογικό πρότυπο τον άνθρωπο καταναλωτή δεν υπάρχει ούτε φιλελευθερισμός ούτε σοσιαλισμός. Αυτή η προσπάθεια των τελευταίων 30 ετών να συνδεθεί ο σοσιαλισμός με ένα αξιακό πλαίσιο (πχ κοινωνική δικαιοσύνη) και ο φιλελευθερισμός με ένα άλλο (πχ ελευθερία) είναι νερωμένες απόπειρες διατήρησης δύο "μύθων" που έπλασε η αστική και η εργατική τάξη αντίστοιχα σε έναν αγώνα επιδίωξης ισχύος και διεκδίκησης των συμφερόντων της.

    2. όλα όσα λέμε στο blog, το σετ των προτάσεων και ιδεών που προανάνεφερες και το οποίο ασπαζόμαστε, πχ η δικαιοσύνη των γενεών, η πίστη στην κοινωνία των πολιτών κλπ, συνιστούν από μόνα τους μία πολιτική ιδεολογία, υπό την έννοια ότι α) υπάρχει μια αφήγηση για το ποιοι είμαστε και που πάμε, β) υπάρχουν σύμβολα, γ) υπάρχουν αρχές και αξίες, δ) ένα πολιτικό υποκείμενο, στ) ένας φορέας υλοποίησης αξιώσεων ισχύος.

    Ωραία, όμως. Αυτό τι σημαίνει?? ότι τώρα που κάναμε μάθημα κοινωνιολογίας γύρω από την ιδεολογία, θα μας βαφτίσουμε και διαγενεαστές - κοινωνικοδικαϊστές - ελευθεριακούς ΔΚΕ, ή αλλιώς Δου Κου Ε, και από εδώ και στο εξής θα συναλλασσόμαστε μ' αυτή την ταυτότητα για να μπορούμε να συνενοούμαστε με πιο αφαιρετικό τρόπο στην Ελλάδα των αξιών, των αγώνων και της νε-ατιάς;

    Δεν το πιστεύουμε. Δες όταν οι πολίτες ψηφίζουν κόμματα πόσο μετράει η ιδεολογία. Ούτε τέταρτη στη σειρά δεν είναι. Η υπεριδεολογικοποίηση είναι αυτή που θα νόθευε τους στόχους μας. Ο κομφούκιος και ο παρμενίδης εξήγησαν με σαφήνεια την άποψή αυτή και συμφωνούμε. Πριν αποχωρήσεις ζητάμε πρακτικά να μας πεις τι σημαίνουν αυτά που λες.

    ReplyDelete
  130. breaking news breaking news

    apofoitos and don cause internal row to g700. Kitsos is on his way to zapeio right now to announce his run for the presidency. A bit earlier lakis said that as the future leader of g700 everything is going to change.

    Tonight at DKE TV. Stay tuned

    ReplyDelete
  131. τελικά είσαι μεγάλο φρούτο Λεμπάουσκι

    ReplyDelete
  132. Don, δυστυχώς η σχέση μας τελειώνει άσχημα όπως ακριβώς ξεκίνησε. Το παράδειγμα της τηλεόρασης που αναφέρεις δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερο από τη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα παραδοσιακά μέσα και τα social media. Στην τηλεόραση, δυστυχώς, μιλάνε τα πρόσωπα και όχι οι θεσμοί, οι ομάδες, οι συλλογικότητες, όσο κι αν προσπαθεί κανείς. Στην μπλογκόσφαιρα μιλάει όποιος θέλει με τον τρόπο που επιθυμεί και λέει αυτά που θέλει να πει. Εμείς έχουμε επιλέξει να εκφραζόμαστε συλλογικά στο διαδίκτυο υπό την ταμπέλα της G700. Αυτό οφείλει να γίνεται σεβαστό.

    Εν πάση περιπτώσει θεωρούμε την αντίδρασή σου υπερβολική, ειδικά από τη στιγμή που δεν ανοίξαμε κάποιο μέτωπο μαζί σου, δεν απευθυνθήκαμε καν σε εσένα, ούτε φυσικά σε προσβάλαμε με τον τρόπο που το κάνεις εσύ σ' αυτό το ποστ.

    Τέλος, κι αυτό αφορά τους πάντες η διένεξη η οποία άνοιξε με τον απόφοιτο, από ένα σημείο και μετά, υπερβαίνει τόσο εσένα όσο και τους λοιπούς σχολιαστές οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν πλευρά. Πέρα από όλα τα άλλα που έχουν ειπωθεί ήδη, θέλουμε να προσθέσουμε ότι αποτελεί στοιχειώδες δικαίωμα του οικοδεσπότη να απαιτεί από τους φιλοξενούμενους να απευθύνονται σ' αυτόν με το όνομά του, στην προκειμένη περίπτωση το διαδικτυακό του nickname G700, όχι "Ατανάζ και σία", όπως στοιχειώδες δικαίωμα του καθένα είναι να του απευθύνονται με το όνομα ή το nick που επιθυμεί και όχι με κάποιο περιπαικτικό υποκοριστικό, πχ Μήτσος αντί για Δημήτρης. Εάν αυτό δεν μπορεί να γίνει σεβαστό τότε so be it. Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση μας απέναντι στον απόφοιτο ήταν υπερβολική και αγενής όμως συγγνώμη δε ζητάμε αν δεν αναλάβει αυτός πρώτος το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.

    ReplyDelete
  133. I was away for work until yesterday. Reading through these comments I was distraught to see what happened between you and “apwfoitos loikiou”, whose comments I delighted in reading in the past few months.
    It is my view that you seriously messed up here and that an unreserved apology is in order. I was shocked and disappointed by your reaction to what he was telling you. I was unable to detect anything other than pointed criticism and a willingness to explain himself in his comments. Certainly no irony or any desire to be demeaning.

    I was not quite sure what all the fuss was about, with this “Atanaz” issue, so I googled “Ατανάζ G700” to see if there was a precedent that could justify your OTT reaction and, although I could be wrong, I could find none. What I did find, however, was the following exchange between you and apofoitos, which I think makes an apology from you even more pertinent.

    "απωφυτος λοικιου said...

    Πλακα μας κανεις ρε Αταναζ; Τι αλλο να σου γραψουμε πια;
    Βαλε το ποστ να πεις και συ τα δικα σου, κανε και κοπι πέιστ τα 150 σχολια, και βουρ για την ψυχικη υγεια μας.
    Ειν βαρβατο θεμα σου λεω. Μπορουμε να κανουμε και πειραματα ψυχολογιας στο κουμφουκιο και στο γιουρι για να διαπιστωσουμε αν τα πολιτικα φρονήματα παιζουν ρολο στις αντοχες μεχρι αποτελειωτικου ρεταρισματος.
    October 26, 2008 11:15 PM

    G700 said...

    Έτσι, έτσι μόνο που ο Ατανάζ n' est pas ici. Καλό κουράγιο. Χε χε.
    October 26, 2008 11:29 PM "




    So, he uses the term, you do not correct him and then you use the term. And you joke about it too. Therefore the only thing that changed in the case of the comments under this post is that he also said “kai sia”, which I guess makes it closer to what you want. And that in this case he was criticising you.

    I am only taking the time to go into this in such detail to show what I believe is your failure to take criticism, in this instance, which resulted in personal insults and threats by you, using something trivial and irrelevant as an excuse to do it.
    I find this very disappointing indeed and, I am obliged to say, not in keeping with your behaviour so far. I do hope this was only a lapse.

    ReplyDelete
  134. Obviously, my last comment was directed at G700.

    ReplyDelete
  135. ventriloquist έχεις δίκιο. Υπ' αυτή την έννοια ζητάμε συγγνώμη για τις "παναγίες" αλλά περισσότερο απ' όλα για το γεγονός ότι η συμπεριφορά μας στο σχετικό θέμα υπήρξε διαχρονικά ανακόλουθη. Ανεχτήκαμε τον κομφούκιο ουκ ολίγες φορές να αναφέρεται σε συγκεκριμένο πρόσωπο του blog ονομαστικά παραβιάζοντας το fair play και έτσι επιτρέψαμε δυστυχώς και σε τρίτους να θεωρούν ότι ξαφνικά γίναμε φιλαράκια και μπορούν αναλόγως να πράξουν. Από εδώ και στο εξής θα είμαστε συνεπείς.

    Από εκεί και πέρα οι συζητήσεις με τον απώφοιτο ήταν πράγματι χρήσιμες και ευχάριστες, όμως θα σου προτείναμε να είσαι λίγο πιο καχύποπτος με προσπάθειες που πολλές φορές μπορεί να γίνονται στη μπλογκόσφαιρα και σκοπό έχουν την έμμεση ιδεολογική και εν συνεχεία κομματική ζύμωση.

    ReplyDelete
  136. ventriloquist,

    i was the first one to say "σκληρά λόγια από τη g700" meaning that the host cannot BUT be polite with the commentators no matter how stupid or unfair these comments might be.

    However i decided to come back to this post many many days after the whole fuss took place, BECAUSE while looking for the "g700 new deal for the young" proposal i fell into the following unacceptable comment by apofoitos

    check it out
    http://g700.blogspot.com/2008/09/o.html

    apofoitos says

    "Θανασακη μη με ζοχαδιαζεις πρωινιατικα. εγω σε ρωτησα και πριν. ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ; μη μου λες μονο τι θελετε. πως θα παρετε αυτα που θελετε. θα οργανωθειτε καμια φορα να κανετε κατι ή θα εχετε τον ιδιο αντικτυπο που εχουν και τα γελαδια μου στο τι γινεται;
    Καποτες μας ειχες πει οτι η Γ700 ειναι σκληρη συντεχνια και αν θελουμε φιλολογικες συζητησεις να παμε αλλου.
    Εγω καλα μπουρου μπουρου και αρλουμπιτσα. αλλα εσεις δεν ειστε εγω ουτε πρεπει να ειστε. ΞΥΠΝΗΣΤΕ γιατι δε σας βλεπω καλα.

    Εκπαιδευση
    Δουλεια
    Ξεκινημα απο το μηδεν και οχι απ το -10

    ΞΥΠΝΗΣΤΕ γιατι δε σας βλεπω καλα."

    whether apofoitos knows the guy personally or not is actually of no big importance. though the way apofoitos speaks seems as if he knows him. As far as i am concerned i would personally be insulted if i was a member of a group blog and there was this guy cussing me and taking the piss like that. Therefore i personally see very clearly the reason of g700apologising, BUT I DON'T agree. Who the f*ck is this guy to refer to a blog host in this respect. Sorry but i strongly disagree with the milkman here mate.

    ReplyDelete
  137. one last thing my friend, if i may and i am done and over with this issue for good. All that the aforementioned dialogue that you copied on the blog tells me is that this guy apofoitos does not care about the fact that many different people do admin duties at different times during the day. Well all i got to say is that he was lucky to fall into an admin who was in a good mood that day and said fuck it. But that is what gave him the sense of freedom to play his little game of taking the piss. That should not have happened. C yas

    ReplyDelete