Tου 'Ανταμ Ναγκούρνι*
Sea change in U.S. politics after race for president
© New York Times
Η φετινή προεκλογική κούρσα για το Λευκό Οίκο άλλαξε άπαξ δια παντός τον τρόπο που γίνονται οι προεκλογικές εκστρατείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που διέλαθε της προσοχής πολλών, εν μέσω του ορυμαγδού της διαμάχης μεταξύ Τζον Μακ Κέιν (John McCain) και Μπάρακ Ομπάμα (Barack Obama).
Στην πραγματικότητα όμως οι εκλογές του 2008 άλλαξαν το πώς επικοινωνείται το προεκλογικό μήνυμα στους ψηφοφόρους, πώς συγκεντρώνονται χρήματα, πώς οργανώνονται οι οπαδοί, πώς γίνεται ο χειρισμός των ειδησεογραφικών καναλιών, πως προετοιμάζεται και καθοδηγείται η κοινή γνώμη, πως εξαπολύονται (και πώς αποκρούονται) οι πολιτικές επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξαπολύονται από τα μπλογκ, που ήταν άγνωστο είδος πριν τέσσερα χρόνια.
Ανατάραξε επίσης την παραδοσιακή αντίληψη του αμερικανικού πολιτικού τοπίου, αποδεικνύοντας πως οι Δημοκρατικοί μπορούσαν να είναι τουλάχιστο ανταγωνιστικοί ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνταν ακλόνητα Ρεπουμπλικανικά προπύργια.
Το μέγεθος και η σύσταση του εκλογικού σώματος μπορεί επίσης να αλλάζει, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες των Δημοκρατικών να εγγράψουν στους εκλογικούς καταλόγους και να οδηγήσουν έως τις κάλπες πολυάριθμους νέους εκλογείς, Αφροαμερικανούς, ισπανόφωνους και νέους σε ηλικία.
Αυτού του είδους οι αλλαγές ίσως να επηρεάσουν με μόνιμο τρόπο το τι θα χρειάζεται να κάνουν από εδώ και πέρα τα δύο κόμματα προκειμένου να διαμορφώσουν σταθερές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, ιδίως αν τα εντατικά και τεχνολογικά άρτια προγράμματα κινητοποίησης των ψηφοφόρων αποδειχτούν ικανά να αυξήσουν αισθητά τη συμμετοχή των εκλογέων στην εκλογική διαδικασία.
«Νομίζω πως για πολλά χρόνια θα αναλύουμε αυτήν την προεκλογική περίοδο σαν μία γόνιμη εκλογή, που άλλαξε πολλά» λέει ο Μαρκ Μακ Κίνον (Mark McKinnon), ένας στενός σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους (George W. Bush) στις εκλογές του 2000 και του 2004. «Φέτος το διαδίκτυο έπαιξε ένα ρόλο που ποτέ δεν είχαμε φανταστεί. Φέτος οι ταχύτητες που αναπτύχθηκαν ήταν ιλιγγιώδεις. Φέτος, αναποδογύρισε ολόκληρο το πολιτικό μας υπόδειγμα, που μοιάζει να καθορίζεται πια "από τα κάτω" αντί για "από τα πάνω"».
Όπως παραδέχονται ομόφωνα Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, καθοριστικός παράγων για τις ανατροπές αυτές ήταν ο τρόπος με τον οποίο το επιτελείο του Ομπάμα κατάφερε να κατανοήσει και να τιθασεύσει το διαδίκτυο (και τα υπόλοιπα λεγόμενα «νέα μίντια») ώστε να οργανώσει τους οπαδούς του και να επικοινωνήσει με ψηφοφόρους που δεν ενημερώνονται κατά κύριο λόγο από τις εφημερίδες και την τηλεόραση. Έτσι επιστρατεύτηκαν το «γιου-τιουμπ» (που δεν υπήρχε καν το 2004) και τα SMS, που στάλθηκαν κατά χιλιάδες τη Δευτέρα για να θυμίσουν στους ψηφοφόρους να πάνε να ψηφίσουν.
«Είχαμε κι εμείς κάνει μερικά ενδιαφέροντα καινούργια πράγματα, με τις τράπεζες δεδομένων ή το διαδίκτυο», λέει ο Σάρα Τέιλορ (Sara Taylor), που ήταν η πολιτική υπεύθυνος της εκστρατείας επανεκλογής του Μπους στο Λευκό Οίκο. «Τότε όμως μόνο το 40% διέθετε ευρυζωνικές συνδέσεις. Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που δε διαθέτουν καν τηλέφωνο. Ο Ομπάμα έκανε φοβερή δουλειά σε ότι αφορά την μεταφορά της προεκλογικής εκστρατείας στα νέα μίντια. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ βλέπω μια τουλάχιστο διαδικτυακή διαφήμιση του επιτελείου του Ομπάμα τη μέρα. Και ζω αυτό το βάσανο επί έξι μήνες».
Ακόμα πιο σημαντικό από το πώς αξιοποίησε ο Ομπάμα το διαδίκτυο για να μεταδώσει το μήνυμά του ήταν το πώς, διαμέσου του διαδικτύου, διαμόρφωσε ένα πελώριο δίκτυο χρηματοδοτών, που του επέτρεψε να συλλέξει αρκετά χρήματα ώστε να απαρνηθεί το κρατικό σύστημα χρηματοδότησης και να ανταγωνιστεί οικονομικά τους Ρεπουμπλικάνους ακόμα και σε παραδοσιακές «κόκκινες» (Ρεπουμπλικανικές) πολιτείες.
Ανεξάρτητα του ποιος θα επικρατήσει, συμφωνούν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, η οργανωτική και επικοινωνιακή διείσδυση του Ομπάμα σε μέρη σαν την Ιντιάνα, τη Βόρειο Καρολίνα και την Βιρτζίνια, όπου οι ψηφοφόροι στο παρελθόν ελάχιστα γνώριζαν τα πρόσωπα και τις θέσεις των Δημοκρατικών υποψηφίων, ίσως να ταρακουνήσει τα στάσιμα ύδατα της τοπικής πολιτικής σκηνής.
«Η μεγάλη αλλαγή που έφερε αυτή η εκλογή σε ότι αφορά το ζήτημα της προεκλογικής χρηματοδότησης, είναι πως "τέλειωσε" δια παντός την κρατική χρηματοδότηση» λέγει ο Στιβ Σμιντ (Steve Schmidt), επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μακ Κέιν. «Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στην επόμενη προεδρική εκλογή, που ας ελπίσουμε πως θα αφορά την επανεκλογή του Μακ Κέιν, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα χρειαστεί "από χέρι" 1 δις δολάρια για να ανταγωνιστεί τα κατορθώματα των Δημοκρατικών στη χρηματοδότηση ή την επικοινωνία μέσω διαδικτύου και των υπόλοιπων νέων μέσων... Από την άποψη της τεχνολογίας, ζήσαμε ένα πελώριο άλμα προς τα εμπρός», προσθέτει ο Σμιντ. «Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει τώρα να δουν πώς θα ανταγωνιστούν τους Δημοκρατικούς σε αυτό το παιχνίδι, στις εκλογές αντιπροσώπων και γερουσιαστών»
Φυσικά η αλλαγή δεν ολοκληρώθηκε μέσα σε μια χρονιά.
Το 2000, το προεκλογικό επιτελείο του Μπους, υπό την ηγεσία των Καρλ Ρόουβ (Karl Rove) και Κεν Μέλμαν (Ken Mehlman), πρωτοπόρησε στη χρήση της νέας τεχνολογίας, προκειμένου να εντοπίζουν και να κινητοποιούν τους οπαδούς τους.
Το 2004, η προεκλογική εκστρατεία του Χάουαρντ Ντιν (Howard Dean) πιστώνεται από πολλούς ως μία από τις πρώτες που αντιλήφθηκαν την ισχύ του διαδικτύου στην συλλογή χρημάτων και τη στρατολόγηση εθελοντών, που όμως ο Ομπάμα αξιοποίησε σε απείρως μεγαλύτερο βαθμό. «Αυτοί είναι το "Απόλλων 11" κι εμείς ήμαστε οι αδερφοί Ράιτ (Wright Brothers)», λέει ο Τζο Τρίπι (Joe Trippi), επικεφαλής τότε της προεκλογικής εκστρατείας του Ντιν.
Ο Τέρι Νέλσον (Terry Nelson), πολιτικός διευθυντής του επιτελείου που επανεξέλεξε τον Μπους το 2004, λέει πως αυτό που συνέβη στις εκλογές του 2008 θα επηρεάσει εντεύθεν όλες τις προεδρικές εκλογές, πέραν εκείνων του 2012. «Αυτό που βιώνουμε είναι μία εκ βάθρων αλλαγή του πώς θα διεξάγεται κάθε προεκλογική εκστρατεία», συνεχίζει ο Νέλσον. «Και η αλλαγή συνεχίζεται».
Όλα αυτά όμως δεν οφείλονται αποκλειστικά στον Ομπάμα, αλλά αντανακλούν ευρύτερες πολιτιστικές αλλαγές, που διαμορφώνουν ένα εκλογικό σώμα που είναι ταυτόχρονα καλύτερα πληροφορημένο, αλλά και πιο σκεπτικιστικό ή ευεπίφορο στο να συμμετάσχει στην αναμετάδοση ύποπτων ή ανεξακρίβωτων πληροφοριών, κυρίως διαμέσου των μπλογκ. Αυτό το νέο εκλογικό σώμα τείνει να αμφισβητεί περισσότερο ότι ακούει από τους υποψηφίους και συχνά ανατρέχει στο διαδίκτυο προκειμένου να το επαληθεύσει.
«Πάς σε ένα φόκους γκρουπ και σου λένε "είδα αυτή τη διαφήμιση και μετά πήγα στη δείνα διεύθυνση του διαδικτύου για να την ελέγξω"», αναφέρει ο Ντέιβιντ Πλουφ (David Plouffe), ο επικεφαλής του προεκλογικού επιτελείου του Ομπάμα. «Λες κι έχουν βαλθεί να αστυνομεύουν τις προεκλογικές εκστρατείες».
Ο Σμιντ επίσης αναφέρεται στην επιτάχυνση και την πολυμέρεια του ειδησεογραφικού κύκλου, που έχει ανατρέψει τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι ψηφοφόροι ενημερώνονταν και θέτει τα προεκλογικά επιτελεία ενώπιον νέων ευκαιριών και νέων προκλήσεων σε ότι αφορά το χειρισμό της ειδησεογραφίας.
«Ο ειδησεογραφικός κύκλος έχει επιταχυνθεί χάρη σε νεοεμφανιζόμενους παίκτες, σαν το "πολίτικο" ή τη "Χάφινγκτον ποστ", που αμφισβητούν ευθέως την πρωτοκαθεδρία ειδησεογραφικών οργανισμών σαν το "ασοσιέιτεντ πρες", σε μια αγορά όπου το έπαθλο το παίρνει όποιος αναμεταδώσει πρώτος την είδηση, και όπου οι κυρίαρχοι καλωδιακοί δίαυλοι προσελκύονται από το συγκρουσιακό και το ασήμαντο».
Μία από τις σημαντικότερες φετινές αλλαγές αφορά την αύξηση του ενδιαφέροντος για την πολιτική, που οδήγησε σε άλματα στις εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, στη συμμετοχή στην πρώιμη ψηφοφορία και στις πελώριες προεκλογικές συγκεντρώσεις (κυρίως του Ομπάμα). Αυτό ασφαλώς σχετίζεται με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που συγκέντρωσε η συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Ως εκ τούτου δεν είναι εξασφαλισμένο πως όποιος υποψήφιος στο μέλλον υιοθετήσει τις τακτικές του Ομπάμα θα γνωρίσει ανάλογη επιτυχία. «Χωρίς τον υποψήφιο που συνεγείρει τα πλήθη, και η καλύτερη στρατηγική, και ο άριστος μηχανισμός, πάνε χαμένοι».
Ο Τρίπι, που φέτος δούλεψε για έναν από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ομπάμα, τον Τζον Έντουαρντς (John Edwards), προσθέτει: «όλα αυτά τα έφερε εις πέρας ένα άτομο, ονόματι Μπάρακ Ομπάμα. Από τη στιγμή όμως που τα έκανε πράξη, οι αλλαγές που έφερε είναι αμετάκλητες».
*Ο Adam Nagourney είναι πολιτικός συντάκτης των «New York Times». Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.
Η ανάγκη για αλλαγή και η προσπωποίηση αυτής της ανάγκης στον Ομπάμα είναι προφανώς ο καταλύτης των εξελίξεων.
ReplyDeleteΑπό εκεί και πέρα το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το κίνημα των netroots έπαιξε κομβικό ρόλο, όχι μόνο στην πανηγυρική επικράτηση του Ομπάμα, αλλά κυρίως στην αποδόμηση της πολιτικής αναπαράστασης των νεοσυντηρητικών για τον κόσμο. Μια αναπράσταση που κυριάρχησε στις ΗΠΑ για μία 10ετία. Μια αποδόμηση που ξεκίνησε από το 2002 με τα διάσημα blogs MyDD και DailyKos που αυτή τη στιγμή έχουν περισσότερους αναγνώστες απ’ ό,τι μαζί οι τέσσερις μεγάλες δημοκρατικές εφημερίδες, American Prospect, The Nation, The New Republic, και The Washington Monthly.
Η ΗΤΤΑ ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΑΣΤΩΝ.Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ.
ReplyDeleteΗ Εγελιανή σκέψη λέει πως όταν η Ιστορία έχει πολύ ανάγκη από κάτι,τότε ψάχνει και το βρίσκει.Και όταν δεν το βρίσκει το κατασκευάζει.
Ο Ομπάμα λοιπόν είναι ένα "ιστορικό κατασκεύασμα" που το δημιούργησαν οι ιστορικές ανάγκες,οι ιστορικές επείγουσες απαιτήσεις, της Αμερικάνικης πρωτίστως και της παγόσμιας δευτερευόντως Κοινωνίας.
Πολιτικές προσωπικότητες, σαν τον Ομπάμα, η Αμερική έχει εκατοντάδες.Και αρκετούς πολύ καλύτερους.
Και όμως η ιστορία διάλεξε τον "ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ",έναΝ άνθρωπο που να έρχεται απο το ΠΟΥΘΕΝΑ.
Γιατί; Τι τον θέλει; Τί γνωρίζει που μας το κρύβει;
Γιατί τα αλλαλάζοντα παγκόσμια πλήθη τον συμπεριφέρονται ως Μεσσία;
Ποιά υπόγεια κοινωνικά ρεύματα δημιούργησαν τις κοινωνικές συνθήκες για τό πανηγυρικό ωσσανά ενός ταπεινού μαύρου που στα πόδια του καταθέτει δώρα η αφρόκρεμα των μεγαλοαστών;
Γιατί αναγκάστηκαν οι μεγαλοαστοί να συγχρωτισθούν με τους "βρωμιάρηδες" των γκέτο; Τι διαισθάνονται; Τί φοβούνται; Τί προσπαθούν να προλάβουν;
Το βλέπω σαν συνθηκολόγιση,σαν ιστορικό συμβιβασμό.Αλλά γιατί,δεν μπορώ να το εξηγήσω.Μάλλον μόνο το διαισθάνομαι.
G700 said...
ReplyDeleteΗ ανάγκη για αλλαγή και η προσπωποίηση αυτής της ανάγκης στον Ομπάμα είναι προφανώς ο καταλύτης των εξελίξεων.
PRECISELY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
In hindsight, όλοι γίνονται αναλυτές των πάντων. ΑΝΟΗΣΙΕΣ.
Ο κ. McCain έχασε διότι:
1) Ο Αμερικανικός Λαός ΤΙΜΩΡΗΣΕ μέσω αυτού ένα από τους χειρότερους προέδρους που είχε ποτέ
2) Στις 15 Σεπτεμβρίου, ΕΚΑΝΕ την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΒΛΑΚΕΙΑ λέγοντας "The fundamentals of our economy are strong" και μεθ ΟΥ πολύ η Wall Street ΚΑΤΡΑΚΥΛΗΣΕ και οι μείζονες μακροοικονομικοί δείκτες και μεγέθη ΣΥΝΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΑΝΑΦΑΝΔΟΝ υπέρ του ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ!!!!!!
3) Kοντολογίς, ΔΕΝ αποστασιοποιήθηκε από τον BUSH και γιά την ακρίβεια ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΕ το νομοσχέδιο του πακέτου των 700 ΔΙΣ που δόθηκε από δω κι από κει.
4) Το coup de grace (χαριστική βολή) ήταν η ΕΠΙΛΟΓΗ της Αντζελας Δημητρίου ως υποψήφιας αντιπροέδρου πράγμα που απέδειξε ότι η ικανότητά του να αξιολογεί πρόσωπα είναι μειωμένη.
5) ΔΕΝ ενέπνευσε τους ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ Ρεπουμπλικάνους. ΟΛΟΙ όσοι εξελέγησαν πρόεδροι τα τελευταία 30 χρόνια ήσαν "born again christians" και ερωτοτροπούσαν ΑΝΟΙΚΤΑ με το ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΚΟΤΟΣ και τους ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ.
Ο κ. McCain, όπως σας έχω ξαναπεί, είναι ένας ΚΑΛΟΣ άνθρωπος και ΚΑΛΟΣ πατριώτης. ΟΥΔΕΜΙΑ έχει σχέση με το ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΟ του ΝΟΤΟΥ γι αυτό και ΔΕΝ τους ενέπνευσε.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Ο κ. Obama μπορεί μεν να είναι καλός και ικανός και αυτό που λέμε future presidential material, αλλά υπο διαφορετικές συνθήκες θα είχε ΧΑΣΕΙ.
Στην προκειμένη περίπτωση ΚΕΡΔΙΣΕ ΒΥ DEFAULT. Απλά, απλούστατα, ο ΛΑΟΣ είχε ΣΙΧΑΘΕΙ τον BUSH. Toύτο, με ΚΑΤΑΛΥΤΗ το COLLAPSE Οκτωβρίου, μετέτρεψε τον τελικό γύρο του κυρίου Obama σε περίπατο στους αγρούς.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ (kai συμφωνούν είμαι σίγουρος και οι G700) ΔΕΝ αίρουν το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι το ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ είναι πραγματική ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, και exponentially so when it comes to politics and ideas!
@ Right Mutualist said...
ReplyDeleteΕνδιαφέροντα στατιστικά: Election 2008: what really happened
EΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ο Andrew Gelman του Princeton στην ανάλυσή του.
ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ από ΟΛΑ τα ευρήματα είναι το ΓΕΓΟΝΟΣ πως, ενώ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, σε όλες τις χώρες, βλέπουμε ότι, ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟΥ του ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, αυξάνεται η ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ (ΣΥΓΚΛΙΣΗ) προς την ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ,
σ' αυτές τις ΕΚΛΟΓΕΣ,
οι ΠΟΛΥ ΕΥΠΟΡΟΙ, δλδ αυτοί με εισοδήματα ΑΝΩ των $ 200.000 ΕΤΗΣΙΩΣ (ie το ανώτερο 3% του πληθυσμού), παρουσίασαν ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ προς, δλδ ΑΠΟΚΛΙΣΗ (!!!) από, την ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ. Aυτή η εκλογική συμπεριφορά της μεγαλοεισοδηματικής τάξης ΔΕΝ έχει ιστορικό προηγούμενο.
Η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ αυτή, λοιπόν, που είναι συνήθως και πολύ μορφωμένη, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕ ότι, ΠΑΡΑ τα ΟΦΕΛΗ από μικρότερους φορολογικούς συντελεστές, τελικά ΖΗΜΙΩΘΗΚΕ, on balance, από την άκριτη ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ του αναγεννηθέντος χριστιανού και πρώην αλκοολικού.
To ΔΕΥΤΕΡΟ πιό σημαντικό εύρημα είναι ότι το ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΣΜΑ (αν θα το ονομάσουμε έτσι) των ΓΕΝΕΩΝ διευρύνθηκε. Δηλαδή, ενόσω ιστορικά στις ΗΠΑ, η προτίμηση των 25άρηδων vis a vis στους 65άρηδες ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ κατά ~10-15 ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ, αυτή τη φορά αυξήθηκε, πλησιάζοντας το ~30%!!!!!!
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, αυτό το εύρημα ΕΚΦΡΑΖΕΙ και ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΙ ΕΜΜΕΣΩΣ πλην ΣΑΦΩΣ την ΑΝΗΣΥΧΙΑ των ΝΕΩΝ γιά το ΜΕΛΛΟΝ τους και την ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ πολλών ότι ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα ΑΞΙΩΘΟΥΝ να πάρουν ΣΥΝΤΑΞΗ από την Social Security παρά το γεγονός ότι τα όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί κλιμακωτά μεταξύ πολλών άλλων μέτρων. ΚΑΙ όλα αυτά σε μιά χώρα όπου ο ΔΕΙΚΤΗΣ γεννήσεων είναι 2.3 παιδιά κατά ΓΥΝΑΙΚΑ.
ΤΩΡΑ, θα μου πείτε, ΠΩΣ γίνεται και μιά χώρα όπως η Ελλάδα με
1)ΔΕΙΚΤΗ 1.3
2) Συγκριτικά ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΟΥΣ πολίτες και
3) απείρους αποχωρούντες "ένεκα σκλήρωση Casablancas" στα 50 και 55 Η λόγω ΕΘΕΛΟΥΣΙΩΝ εξόδων
ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ γιά το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ της,
IS SOMETHING THAT BEATS ME!!!!!!!!
Kαι εδώ περίμενα, κύριε Baby Doc-Mικροκεφαλάκη Assad-Παπανδρέου να επιδείξεις ΣΥΝΕΣΗ.
Yet, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΣ πάλι τον ΛΑΪΚΙΣΜΟ όπως ο
ΑΙΣΧΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ σου.
November 5, 2008 9:14 PM
EKTOΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
ReplyDeleteΠολλές φορές διερωτώμαι εάν και κατά πόσο λειτουργούν ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΑΦΙΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ στην Wall Street.
TI θέλω βα πω;
Χθες, ανέβηκε ο Dow Jones (ενόσω οι πάντες γνώριζαν ότι ο κ. Οbama θα νικήσει) περί τις 300 μονάδες, εν όψει (ΛΕΕΙ!!!) εορταστικού rally.
TΩΡΑ, ΠΩΣ γίνεται και σήμερα έπεσε πάνω από 400 μονάδες, λόγω (ΛΕΕΙ!!!) ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ως προς την οικονομική πολιτική του κυρίου Obama, ο Κομφού ΑΔΥΝΑΤΕΙ να κατανοήσει.
Εσύ don το κατανοείς;
τι να κατανοήσεις; όπως έλεγε κι ο Μητσοτάκης το χρηματιστήριο είναι τζόγος χαχαχα
ReplyDeleteπέρα από την πλάκα τώρα σ' ένα άρθρο του Ζέλικ που έβαλαν λινκ οι γ700 προχθές έλεγε ότι για να αναδειχθούν οι σπάνιοι άνθρωποι χρειάζονται και σπάνιες συγκυρίες. Έτσι έγινε και τώρα.
ReplyDeleteσχετικά με τις μαφίες του χρηματιστηρίου είχα διαβάσει πριν από χρόνια ένα βιβλίο του Μαθιόπουλου με τίτλο ο Λίμιτ Ντάκ να δεις πως φιλούσε εκδόσεις μεταμεσονύκτιες. είχε πολύ πλάκα. Αφορούσε στην κρίση του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά θα μπορούσε να είναι μια γενικότερη κριτική στη λογική που διέπει τα χρηματιστήρια γενικώς, τις εταιρείες, τους αναλυτές, τους πολιτικούς και την ψυχολογία που δημιουργείται στη μάζα.
ReplyDeleteο Λίμιτ Ντακ ήταν το Λίμιτ Ντάουν όπως το καταλάβαιναν οι "νεοεπενδυτές" της εποχής. Πως λέμε γιου σον οφ α μπιτσ και αυτό γίνεται γιου σαλ αμα μπι;; το "φιλούσε υπέροχα" ήταν μια αναφορά στο μπεστ σέλλερ ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα...
ReplyDeleteGmosios
ReplyDelete"για να αναδειχθούν οι σπάνιοι άνθρωποι χρειάζονται και σπάνιες συγκυρίες"
ΓΑΠ ετοιμάσου,
ήλθε η σειρά σου.
Για τα υπουργεία Ομπάμα ακούγονται τα συνήθη ονόματα του κατεστημένου της Ουάσινγκτον.
ReplyDeleteΛέτε να πρόκειται για COLPO GROSSO των Haves'; Για αιχμαλωσία του νέου προέδρου; Για περιορισμό του νέου προέδρου σε ρόλο εκτονωτή της λαικής-κοινωνικής έντασης; Σίγουρα θα το επιδιώξουν.Θα το καταφέρουν;
Εχει τρομερό ενδιαφέρον.Εμείς πάντως επιμένουμε ρομαντικά να τον περιμένουμε στο ρόλο του κοινωνικού επαναστάτη.
paint him black n i'll vote for him
ReplyDeleteή αλλιώς Παρμενίδη από την παρακμή του αστικού πολιτισμού περνάμε στη μαζική δημοκρατία του 21ου αιώνα.
ReplyDeleteδιάβασα παραπολιτικό Αβραμόπουλου στο Έθνος ότι έχει λέει ομοιότητες με τον Ομπάμα. έρε γλέντια θα γελάσει κι ο κάθε πικραμένος
ReplyDeleteπως έλεγε η διαφήμιση της Nike με τον Jordan i want to be like mike...i want to be like Obama.
ReplyDeleteElection 2008 What really happened από λινκ του right mutualist στο προηγούμενο post
ReplyDeleteΑναλυτικά Αποτελέσματα
ReplyDeleteΚομφούκιος said...
ReplyDelete"Χθες, ανέβηκε ο Dow Jones (ενόσω οι πάντες γνώριζαν ότι ο κ. Οbama θα νικήσει) περί τις 300 μονάδες, εν όψει (ΛΕΕΙ!!!) εορταστικού rally.
TΩΡΑ, ΠΩΣ γίνεται και σήμερα έπεσε πάνω από 400 μονάδες, λόγω (ΛΕΕΙ!!!) ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ως προς την οικονομική πολιτική του κυρίου Obama, ο Κομφού ΑΔΥΝΑΤΕΙ να κατανοήσει.
Εσύ don το κατανοείς;"
Απόλυτα και το περίμενα (χωρίς να κάνω τον μετά Χριστόν προφήτη)...
Αφού μαζί δεν τα λέγαμε.....
Τα μέτρα που πήραν στην Αμερική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ήταν για τον γάιδαρο καβάλα. Δεν διορθώνουν το root cause.
Οι αγορές βέβαια το γνώριζαν αυτό. Απλά ήταν μία καλή αφορμή για μερικά γρηγορα/ άμεσα κέρδη, εκμεταλλευόμενοι την εύκολη μετατόπιση της ψυχολογίας των αφελών, και τόνωση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας ώστε να κλείσουν οι αιμοραγίες....
Θέλω να ελπίζω ότι δεν σπατάλησαν τα bailout money για αγορές ιδίων μετοχών......
Πάντως και οι παράμετροι της τεχνική ανάλυσης (αν κάποιος πιστεύει στις αλπμανιές), χωρίς να το έχω ψάξει και πολύ μου φαίνεται ότι σε λίγο θα προβλέπουν τα τάρταρα.....
@gμόσιος
Αν θέλεις να διαβάσεις για τέτοια πράγματα μπορώ να σου συστήσω δύο άλλα βιβλία:
1./ Malkiel, Burton G., "A Random Walk Down Wall Street"
2./ Taleb, Nassim, "Fooled by Randomness"
Θα πάρεις μία γεύση από τις δύο σχολές που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το Efficient Market Hypothesis και τις εφαρμογές της θεωρίας του Χάους στα χρηματοοικονομικά, για το πως και το τι μπορεί να κινεί τις αγορές.
Αν σου αρέσουν, θα σου πω κι άλλα...πολύ πιο ωραία!!!
@ Κομφού
ReplyDeleteΔηλαδή, μην το παίρνεις προσωπικά.
Δεν έχει να κάνει με τον μαυρούκο σου.....
Μάλλον είναι πολύ νωρίς για να έχει να κάνει με το μαυρούκο σου.....
Και όπως γνωρίζεις, το "μέγεθος" του χρόνου είναι υποκειμενικό και ευμετάβλητο. Το χρονικό διάστημα του ενός μηνός με μεγαλύτερο rate διαρκεί περισσότερες μέρες...(δεν ξέρω αν με πιάνεις)!!!
Οι αγορές θα ασοληθούν με το μαυρούκο πολύ αργότερα,
Για την ώρα έχουν τα αποτελέσματα εννεαμήνου να ασχοληθούν!!!!!
Για την ώρα όμως....
ReplyDeletethey are just cashing in......
και το καινούριο βιβλίο του DailyKos Taking on the System: Rules for Radical Change in a Digital Era για όποιον ενδιαφέρεται να διαβάσει για το ρόλο των netroots in building a progressive majority in the US
ReplyDeleteBarack Obama outperforms Gore and Kerry among Protestants and evangelicals
ReplyDeleteΔεν ξέρω αν έχει υπάρξει κάποια παρόμοια στιγμή στην σύγχρονη πολιτική ιστορία κατά την οποία τόσοι πολλοί άνθρωποι και από διαφορετικές χώρες έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με έναν υποψήφιο μιας ξένης χώρας.
ReplyDeleteΠροσωπικά η εκλογή του με συγκίνησε περισσότερο από οποιαδήποτε εγχώρια εκλογική αναμέτρηση.
Η ψηφιοποίηση φαίνεται να δίνει μια νέα πνοή αλλαγής στις δημοκρατικές λειτουργίες παγκόσμια. Ίσως το σημαντικότερο όλων είναι πως μετά από πολλά χρόνια δημοκρατικού εκφυλισμού, υπάρχει μια σαφής αποκέντρωση των δυνάμεων της "διαμόρφωσης γνώμης".
Η μαζικότητα της ενημέρωσης δείχνει να αποκεντρώνεται.
Οι μεγάλες δυνατότητες της ψηφιακής ανάσυρσης, της διαχείρισης και της διασταύρωσης των πληροφοριών σημαίνει πως οι πολίτες αποκτούν γεωμετρικά μεγαλύτερη και ποιοτικότερη επίγνωση των (πολιτικών) καταστάσεων. Και όλα αυτά σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Το παραπάνω από μόνο του αποτελεί μια τρομερή παγκόσμια επανάσταση. Είναι τέτοιο το εύρος των κοινωνικών μετασχηματισμών που προκαλεί, ώστε όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μια "2η παγκόσμια αναγέννηση" είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
@ vaggelas
ReplyDelete"Πληροφοριοκρατία", my friend !!!!!
Τρία πράγματα έμειναν ως "πολιτικά" συμπεράσματα από την αναμέτρηση στις ΗΠΑ και την εκλογή του Ομπάμα:
ReplyDelete1. Το μεγάλο πλήθος του κόσμου, τουλάχιστον της πιο νεαρής ηλικίας, δεν ψαρώνει πλέον εύκολα από όσα πασάρουν τα παραδοσιακά ΜΜΕ, ειδικά σε προεκλογικές περιόδους. Αντίθετα, προτιμούν το Internet και τις μαζικές, μικρές δωρεές, "ψηφίζοντας" πρώτα εικονικά και μετά πραγματικά.
2. Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί κατάλαβαν τι σημαίνουν εκλογές. Ψήφισαν για πρώτη φορά σοβαρά, με πάθος και συνειδητά, και μετά βγήκαν στους δρόμους να πανηγυρίσουν σαν γνήσιοι μεσογειακοί. Δυστυχώς τους πήρε κάμποσες δεκαετίες να καταλάβουν τι έκαναν τόσα χρόνια.
3. Όπως είπαν πολλοί από εχθές, φέτος θα τα μόνα προϊόντα που δεν θα έχουν πρόβλημα πωλήσεων παρά την παγκόσμια κρίση θα είναι όσα μαυρίζουν. Χονδρική εισαγωγή και αποθέματα ασφαλείας σε φούμο, σολάριουμ, λάδια, κτλ, για όλους τους πολιτικούς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, που πλέον θα προσπαθούν απεγνωσμένα να μαυρίσουν μπας και δούνε προκοπή.
BARACK OBAMA, 44ος ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑ. Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
ReplyDeleteΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
ή
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ*;
Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο νέος πλανητάρχης. Μετά τη νίκη του στην Αιόβα δήλωσε:
"Πρέπει να νικήσουμε και στις γενικές εκλογές για να θεραπεύσουμε το αμερικανικό έθνος και να σώσουμε τον κόσμο". Δυό διαπιστώσεις και δυό παραδοχές.
1. Το αμερικανικό έθνος είναι άρρωστο και χρειάζεται θεραπεία.
2. Ο κόσμος κινδυνεύει και πρέπει να σωθεί.
Συμφωνούμε απόλυτα με τον Μπαράκ Ομπάμα και του ευχόμαστε :
1. Να γίνει ο επόμενος Πρόεδρος των Ενωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
2. Να μην έχει την τύχη κανενός από τους Κέννεντυ, του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και όσων άλλων , κι' είναι πολλοί, προέδρων δολοφονήθηκαν στη χώρα του.
3. Να δικαιώσει τις ελπίδες των κοντά 200 εκατομμυρίων συμπολιτών του της Φτωχής Αμερικής, της Αμερικής του τέταρτου κόσμου, που βρίσκονται "θαμμένοι ζωντανοί" στα Slums των μεγαλουπόλεων των ΕΠΑ.
4. Να πάρει την εκδίκηση για λογαριασμό της λεηλατημένης Μαύρης Αφρικής, ζητώντας της Συγνώμη και επιστρέφοντάς της όσα της στέρησε.
5. Να θεραπεύσει το Αμερικανικό έθνος από την οικονομική ολιγαρχία, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, τη νεοχριστιανική Δεξιά και τον ηγεμονισμό.
6. Να σεβαστεί το δικαίωμα των υπόλοιπων Λαών του πλανήτη για Αυτοδιάθεση και να αποσύρει αμέσως τις χίλιες και πλέον αμερικανικές βάσεις, που η χώρα του συντηρεί για τη λεηλασία, με τη λεηλασία και τους φονικούς πολέμους, στον πλανήτη Γη και
7. Να μην απογοητεύσει όσους τον πίστεψαν και τον ψήφισαν και τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ευχήθηκαν την εκλογή του για τους παραπάνω λόγους.
ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.
Διαφορετικά το μόνο κέρδος από την εκλογή του θα είναι το παραπέρα ξέφτισμα του συγκεκριμένου "AMERICAN DREAM" και η παραπέρα συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, πως η σωτηρία του κόσμου δεν μπορεί να είναι παρά έργο του ίδιου του κόσμου, που προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού και του ηγεμονικού αμερικανισμού, πράγματα που δεν φαίνεται και δεν μπορεί άλλωστε να είναι στα σχέδια του Μ.Ο.
( Η Φωτογραφία είναι από ΤΑ ΝΕΑ της 07.01.2008) _______________________
Αυτό ήταν το σχόλιο που ανεβάσαμε στη σελίδα ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ (www.picturesforwords.blogspot.com), του Σημειωματάριου της Πρωτοβουλίας Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό (www.infonewhumanism.blogspot.com), στις 7 Γενάρη 2008 για τον υποψήφιο-υποψήφιο πρόεδρο των ΕΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Σήμερα γνωρίζοντας πολλά από τα όσα μεσολάβησαν και τις πολιτικές κολοτούμπες του Ομπάμα, είμαστε σίγουροι πως ο Μπαράκ Ομπάμα, δέσμιος των συμφερόντων του ηγεμονικού αμερικανισμού, δεν μπορεί παρά να συνεχίσει την πολιτική των προκατόχων του, μιά πολιτική υπέρ του ηγεμονικού κεφαλαίου και κατά του υπόλοιπου κόσμου.
Η αμερικάνικη οικονομία είναι χτισμένη πάνω στο όνειρο της παγκόσμιας ηγεμονίας των ΕΠΑ, είναι δηλαδή μιά πολεμική οικονομία στην υπηρεσία μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής και φυσικά του πολέμου και ο Μπαράκ Ομπάμα αυτή την πολιτική δεσμεύτηκε να υπηρετήσει.
Οι ελπίδες για κάτι διαφορετικό είναι καλές και αναγκαίες για το Λαό της Αμερικής και για τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι ψευδαισθήσεις όμως είναι επικίνδυνες.
Κι' εμείς δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.
Αντίθετα θα χαιρόμασταν να διαψευστούμε.
Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου
για ένα Νέο Ουμανισμό
Κώστας Λάμπος
Ρε παιδιά................
ReplyDeleteΉΜΑΡΤΟΝ ρε, τρελαθήκαμε!!!!!!!!!!!
Ομπάμα & Ομπάμα & Ομπάμα......
Δηλαδή, δεν είχαμε άλλο πρόβλημα και τώρα που βγήκε ο Ομπάμα είμαστε ήσυχοι....
Λίγο μέτρο βεν βλάπτει!!!!!!!!!
Γιατί ο Ομπάμα δε θα φέρει την πραγματική αλλαγή
ReplyDeletehttp://e-roosters.blogspot.com/2008/11/blog-post_2842.html
@ Κώστα,
ReplyDeleteΑς μην ξεχνάμε πως ο Ομπάμα εκλέχθηκε για να υπηρετήσει πρωτίστος τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού.
Κάποια από αυτά τα συμφέροντα, όχι όλα, συμπίπτουν με το παγκόσμιο κοινό καλό. Αν ο νέος πρόεδρος καταφέρει να διευρύνει αυτό το κοινό έδαφος θα επιτελέσει σίγουρα μεγάλο έργο.
Για μένα δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τη δυνατότητα μιας συλλογικής οντότητας να διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος. Φανερώνει ζωντάνια και θέληση για ζωή. Και ο αμερικανικός λαός απέδειξε με την στάση του πως διαθέτει αυτά τα στοιχεία.
Όπως και να χει νομίζω πως το συλλογικό υποσυνείδητο έχει λάβει ένα μήνυμα αλλαγής. Αν το μήνυμα θα έχει τελικά και κάποιο ουσιαστικό περιεχόμενο αυτό μένει να αποδειχθεί.
Κοίτα πλάκα με τα κλεισίματα της Εθνικής.......
ReplyDelete3/11/2008 - Euro 17,98 (+5,15%)
4/11/2008 - Euro 19,90 (+10,68%)
και σήμερα..........
Last update: 6/11, 16:31hrs
Τελευταία τιμή: Εuro 17,34
Διαφορά: (-8,93%)
Ογκος: 2.963.486
Άρχισαν οι επιδρομές!!!!!!
Αυτό το +10,68% την Τρίτη,.....
σαν τι σου φαίνεται σήμερα, ρε συ Κομφού???
Θέλω την γνώμη σου....
@ Κομφού
ReplyDeleteY.Γ:
Ελπίζω να με είχες ακούσει όταν σου είχα πει σχετικά με την Εθνική να μην είσαι λαίμαργος.......
Ήταν τότε που έλεγες πως θα περιμένεις να πέσει κι άλλο για να σπρώξεις 2-3 εκατ σε μετοχές της.....
Τότε νομίζω ότι η Εθνική είχε κάπου 11,70/μτχ...... και την Τρίτη άγγιξε τα 20,00......
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤελικά τα έριξαν τα επιτόκια στην ΕΚΤ κατά 50bp και μπορεί δήλωσαν να πέσουν κι άλλο.....δήλωσαν!!
ReplyDeleteΌχι πως δεν το είχαμε προβλέψει,..
Έτσι, Κομφού???? Άλλωστε φαινόταν από χιλιόμετρα. Αυτό που τους την χάλασε είανι ότι τους την βγήκε από την γωνία η FED νωρίτερα και τους χάλασε τη μαγιονέζα. Και σκέφτηκαν: "Μαζί με τα 50bp δεν ρίχνουμε και λίγη βρώμα για περαιτέρω μείωση?" Και έτσι έκαναν.
http://www.naftemporiki.gr/news/
redirstory.asp?id=1587673
Πως τα φέρνει όμως η ρημάδα η τύχη και να δεις που στο τέλος θα επιβεβαιωθούν όλες οι κασσάνδρες....
Θυμάστε τι έλεγε ο Jim Rogers στο link που είχα δώσει στον vaggelas??
Aυτό πάνε να κάνουν. "Τυπώνουν όλο και περισσότερο χρήμα".....
κάτι τέτοια φρούτα βγάζει το ρούστερ και μετά περιμένει προκοπή η ΦΣ
ReplyDeleteA liberal supermajority finally finds a voice
ReplyDeleteπου λες don το fooled by randmoness το έχω ξεφυλλίσει δεν είχα χρόνο να το διαβάσω αλλά πρέπει να είναι κάλό
ReplyDeleteμε το τραπεζικό τι γίνεται; μέχρι να το ψηφίσουν θα τελειώσει η κρίση. άντε μπας και γλιτώσουμε κανά φράγκο
ReplyDeleteΑυτή η "κρίση" έσωσε το Χοντρέσα.Με τεχνητή αναπνοή φυσικά.Αλλά πήρε παράταση.
ReplyDeleteΓια το καλό όμως όλων μας καλα θα κάνει να την αφήσει ήσυχη και να εισπράξει τα οφέλη της.
Αν διαβάσετε προσεκτικά τον Αράπογλου το λέει καθαρά.Και προσωπικά τον εμπιστεύουμε περισσότερο απόλους.
O Xοντρέσας πήγε στο Τρισέ και του έτριξε τα δόντια.Και απο τότε η ΕΚΤ άλλαξε ρότα.
ReplyDeleteΟ Χοντρέσας και οι ημέτεροί του βλέπουν τα μέτρα ως "σχέδιο διάσωσής τους" απο τη κατρακύλα.
Οσονούπω η θεωρία των Κακών Τραπεζιτών θα αντικαταστήσει τη θεωρία των Νταβατζήδων.
ReplyDeleteΣχέδιο Διάσωσης Μπαταχτσήδων.
ReplyDeleteΕπάγγελμα δανειολήπτης. Η δανειοληψία προβλέπεται να συνεχισθεί με το σχέδιο "διάσωσης των τραπεζών" που δεν δέχονται να διασωθούν.Θα διασωθούν και θα πούν και ένα τραγούδι.Δικαίωμά τους είναι;
Ο Αράπογλου φωνάζει."Δεν θέλω να διασωθώ".
Περίεργοι που είναι αυτοί οι τραπεζίτες.Τους αρέσει το ολοκαύτωμα.
"Επάγγελμα δανειολήπτης"
ReplyDeleteΤί επάγγελμα.Επιχείρηση ολόκληρη.Ενας Αμερικανός έχει 254 κάρτες.Και με κάτι μαθηματικές ακολουθίες που ανακάλυψε δημιούργησε δικά του ατομικά χρηματοοικονομικά προιόντα.Την υπόλοιπη ζωή του ελπίζει να τη περάσει στη Χονολολού,τη γενέτειρα του Ομπάμα.
Θα θυμάσται όταν πρίν κανα δεκαριά μέρες σας έλεγα να αγοράσετε ΕΤΕ.
ReplyDeleteΟσοι με ακούσατε και πουλήσατε χθές,ραντεβού στη Χονολολού.
Για όσους χάσατε το τραίνο της ΕΤΕ σας βεβαιώνω ότι θα ξαναπεράσει.Ετοιμαστείτε να επιβαστείτε.Θα σας κάνω σινιάλο.
ReplyDeleteAναμένεται ότι τουλάχιστον 50% από τους εισερχόμενους υπουργούς θα είναι δοκιμασμένα στελέχη των Κυβερνήσεων Clinton. Ηδη, ο ιδιοφυής Rahm Emmanuel απεδέχθη την θέση Chief of Staff, καθ' ημάς Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης ή Παρά τω Πρωθυπουργώ.
ReplyDeleteΣυζητούνται πολλά ονόματα γιά καίρια υπουργεία, όπως των κ.κ. Colin Powell (Παιδείας ή Αμυνας), Warren Buffett (Οικονομικών - ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και φιλάνθρωπος που ζει σε ένα σπιταρόνι αξίας $ 140,000), R. Rubin (υπουργού Οικονομικών επί Clinton, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει διάθεση να επαναλάβει αυτή σκληρή δουλειά), R. Kennedy Jr., Caroline Kennedy (γιά την θέση πρεσβευτή στα Ηνωμένα Εθνη - που κατά το Αμερικανικό πρωτόκολλο αντιστοιχεί σε υπουργικό θώκο), Robert Lugar (Γερουσιαστή της Ιndiana, με Κομφουκιανή gravitas, για το Εξωτερικών).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΛΑ τα συζητούμενα ονόματα είναι ΒΑΡΕΙΑ ΧΑΡΤΙΑ, απολύτως καταξιωμένοι και, οι περισσότεροι, όχι μόνο στα επαγγέλματα, αλλά και σε κυβερνητικές θέσεις, ως προανέφερα.
ΑΥΤΟ που ανησυχεί είναι ότι ΣΗΜΕΡΑ, από το πρωί, πολίτες ΕΚΑΝΑΝ ΟΥΡΕΣ έξω από καταστήματα πώλησης ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ στο Forth Worth του Texas, δίδυμη πόλη του Dallas, όπου πριν 45 χρόνια δολοφονήθηκε ο JFK!!!!!!!!!
Μιά εντυπωσιακή φωτογραφία του Associated Press έστειλα ήδη στον Ατανάζ και εύχομαι να μπορεί να κάνει linking γιά να την δείτε όλοι.
EΠΙΣΗΣ
ReplyDeleteΕΠΙΣΗΣ
ΕΠΙΣΗΣ
θα παρακαλούσα ΕΥΓΕΝΩΣ εκφράσεις όπως "το μαυράκι", "ο μαυρούκος" κλπ να αποφεύγονται διότι, παρά την "τρυφερότητά" τους, εμπεριέχουν ρατσιστική διάθεση.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, με ενοχλεί αυτή η συνεχιζόμενη λεκτική παρεκτροπή ΚΑΙ με εκπλήσσει ενόσω 90% ημών των Ελλήνων είμαστε Αραβες-Πειρατές-Σαρακηνοί-Αθίγγανοι, στην όψη τουλάχιστον.
ΜΗ τρελαθούμε, κομμάτι αυτογνωσία ΔΕΝ βλάπτει.
Αfter all, δίπλα στην φατσούλα, γιά παράδειγμα, του κυρίου Καστανίδη, ο κ. OBAMA μοιάζει με χιονάνθρωπο!!!!
ReplyDeleteΔΙΑΒΑΖΩ στην ημερήσια "ΤΑ ΝΕΑ"
ReplyDeleteΑντιθέτως, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει άριστες σχέσεις με το κατεστημένο των Δημοκρατικών και- μολονότι το ΠΑΣΟΚ το κρατά κρυφό- ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το επιτελείο του Ομπάμα.
ΟΥΔΕΝ ΨΕΥΔΕΣΤΕΡΟΝ ΑΥΤΟΥ.
Πάντως, ο κ. Biden γνωρίζει πολλάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάάά γιά τον Papa Doc, τον Baby Doc και τα ΑΛΗΤΟ-ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ του ΠΑΣΟΚ. Εξ ίσου, βέβαια, είναι ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ πλήρως και γιά την ΣΥΜΜΟΡΙΑ του ΚΡΕΑΤΟΣ.
ΚΑΙ ας σταματήσουν ορισμένοι να ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΝ διότι θα ανοίξει ο "στόμας μου" ΚΑΙ, τότε, ΠΟΥ θα βρουν να κρυφτούν.
@Κομφούκιος
ReplyDelete"ΑΥΤΟ που ανησυχεί είναι ότι ΣΗΜΕΡΑ, από το πρωί, πολίτες ΕΚΑΝΑΝ ΟΥΡΕΣ έξω από καταστήματα πώλησης ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ στο Forth Worth του Texas, δίδυμη πόλη του Dallas, όπου πριν 45 χρόνια δολοφονήθηκε ο JFK!!!!!!!!!"
Η Αμερικάνικη κοινωνία είναι καζάνι που βράζει αλλά δεν άρχισε ακόμη να κοχλάζει.Και αυτό το φυλάμε σαν εφτασφράγιστο μυστικό.Δεν θέλουμε να το θίξουμε.Δεν θέλουμε να το δούμε.Δεν θέλουμε να το συζητήσουμε.Οι μόνοι που το "γνωρίζουν" είναι το FBI και η ιθύνουσα Νομενκλατούρα.
Το φαινόμενο Ομπάμα πήρε σωτηριολογικές διαστάσεις μπροστά στο δέος των αναμενόμενων κοινωνικών αναταραχών.Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.Ο Ομπάμα επιλέχτηκε για το ρόλο του πυροσβέστη απο τους μεν και για το ρόλο του κοινωνικού ριζοσπάστη απο τους δε.Πορεία σε αναμένα κάρβουνα.
Φαίνεται καλός και για τους δύο ρόλους.
@ Κομφούκιος
ReplyDelete"Συζητούνται πολλά ονόματα γιά καίρια υπουργεία, όπως.....o Warren Buffett (Οικονομικών - ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου "
Κάτι τέτοια με κάνουν να πάω στο Forth Worth και να πάρω κανένα Καλασνικωφ.
Ο Αρχιραντιέρης Buffet στο ρόλο του κοινωνικού επαναστατη.Μνήσθιτί μου Κύριε!
Μπάφετ στο Οικονομικών,Σόρος στη FED,η επανάσταση των ραντιέρηδων.
ReplyDeleteΑυτοί όλοι μάλλον θα πάνε σε κάποια επιτροπή σοφών. Μέχρι στιγμής η μόνη επιλογή είναι αυτή του Rahm Emammuel στη θέση του Chief of Staff του Λευκού Οίκου.
ReplyDeleteΈνας καλός απολογισμός των εκλογών από τον Al From, ιδρυτή του Democratic Leadership Council Observations and Reflections on the 2008 Election
Gμόσιος said...
ReplyDelete"που λες don το fooled by randmoness το έχω ξεφυλλίσει δεν είχα χρόνο να το διαβάσω αλλά πρέπει να είναι κάλό"
Αν σου αρέσει αυτό, μετά διάβασε το "Black Swan" και θα καταλάβεις πως η θεωρία του χάους μπορεί να νικήσει την κρίση και να εξασφαλίσει δις κερδών από hedging prctices in options για την εταιρία και τους επενδυτές του Taleb.....
parmenides said...
ReplyDelete"Οσονούπω η θεωρία των Κακών Τραπεζιτών θα αντικαταστήσει τη θεωρία των Νταβατζήδων."
Αν κάνουν αυτό το μοιραίο λάθος (γι'αυτούς), θα πέσει η κυβέρνηση εν μία νυκτί.....
Blogger parmenides said...
ReplyDelete"Μπάφετ στο Οικονομικών,Σόρος στη FED,η επανάσταση των ραντιέρηδων."
Δεν νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός "ραντιέρης" ταιριάζει στον Buffet.
O Buffet και ο Lynch νομίζω ότι αποτελούν practitioners επενδυτές που βασίζονται στα θεμελιώδη στοιχεία μιας επένδυσης....
Για παράδειγμα ο Lynch έλεγε πως με μία βόλτα στο mall, ανάλογα με το ποια καταστήματα είχαν πιο πολύ πελατεία από τα άλλα, μπορούσε να πάρει ένα hint για τον επόμενο κλάδο που θα διάλεγε να επενδύσει, αρκεί βέβαια να ήξερε κάτι και για το πως λειτουργούσε ο εν λόγω κλάδος.
Και σε ρωτάω, σου μοιάζουν κάτι τέτοιοι τύποι για "ραντιέρηδες"????
Ειδικά ο Buffet o οποίος έχει δηλώσει ότι his favourite investment period on stocks is "forever"?????
Κομφούκιος said...
ReplyDelete"θα παρακαλούσα ΕΥΓΕΝΩΣ εκφράσεις όπως "το μαυράκι", "ο μαυρούκος" κλπ να αποφεύγονται διότι, παρά την "τρυφερότητά" τους, εμπεριέχουν ρατσιστική διάθεση.
ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ, με ενοχλεί αυτή η συνεχιζόμενη λεκτική παρεκτροπή ΚΑΙ με εκπλήσσει ενόσω 90% ημών των Ελλήνων είμαστε Αραβες-Πειρατές-Σαρακηνοί-Αθίγγανοι, στην όψη τουλάχιστον."
Ήμουν έτοιμος να σου την πω αλλά το "90%" με σταμάτησε.....
Όσον αφορά το "μαυρούκος" και
as far as I am concerned, I truly didn't mean anything by that.
Eφόσον σε ενοχλεί, το αποσύρω.
Για τα "μαυρουκος" κτλ γω εχω να πω το εξης, που νομιζω οτι ειν σημαντικο.
ReplyDeleteΟ Ομπαμα ειν μισος μισος, οπως ουλοι ξερουμε. Σ αυτη τη συγκυρια ομως ειν καλο να τονιζουμε κυριως οτι ειναι μαυρος. Ειναι ενας ανθρωπος που τον θαυμαζουμε ουλοι γι αυτο που πετυχε μεχρι τωρα και για την ελπιδα που αντιπροσωπευει.
Ειναι καιρος να μαθουμε οτι ο θαυμασμος και η ελπιδα μπορει και πρεπει να σχετιζεται και με τους μαυρους. Και οχι μονο ο θαυμασμος για επιτευγματα που εχουν να κανουν μονο με τα δικαιωματα των μαυρων και την ελπιδα που μπορει να φερει ενας μαυρος στους αλλους μαυρους (οπως ο Μρτιν Λουθερ Κινγκ κτλ). Αλλα ο θαυμασμος και η ελπιδα οτι οι μαυροι, οπως και ουλοι οι αλλοι, μπορουν να σχετιστουν θετικα με ολους τους υπολοιπους.
Η σχεση "μαυρος->ελπιδα για ολους", φερνει το "οποιοσδηποτε->ελπιδα για ολους", φερνει το "ελπιδα για ολους->ανεξαρτητο φυλης".
Στην εκπληρωση αυτης της σχεσης ο Μπους εχει ηδη βοηθησει οσο κανεις αλλος! Γιατι το λεω αυτο; Γιατι η ακολουθια των συσχετισμων που περιεγραψα παραπανω μπορει να καταρευσει αν ο Ομπαμα αποδειχτει οτι ειναι ενας κακος προεδρος. Αλλα ο Μπους (μεγαλη η χαρη του) κατεβασε τον πηχη τοσο, που ειναι σχεδον απιθανο (ιδιως απο τα δειγματα που εχει δωσει μεχρι τωρα) ο Ομπαμα να τα σκατωσει περισσοτερο.
Το υποκοριστικο, ενω σε πολλες περιπτωσεις μπορει να χρησιμοποιειται μειωτικα, στη συγκεκριμενη ειναι ξεκαθαρο οτι δηλωνει την επιθυμια που εχει δημιουργησει αυτος ο ανθρωπος, σχεδον σε ολη την ανθρωποτητα, να τον θεωρουμε και λιγο δικο μας. Κοντα μας.
Αυτο ειναι, μεχρι στιγμης - και ισως και τελικα, η μεγαλυτερη προσφορα του Ομπαμα σε ολους μας. Κατορθωσε να μας κανει να θελουμε να εχουμε κι εμεις ενα κομματι της διαφορετικοτητας του μεσα μας και να το αισθανομαστε οικειο. Οπως επισης, πιστευω, καταφερε να δειξει σε ολες τις φυλες του κοσμου οτι μπορουν να λειτουργησουν, να γινουν αποδεκτοι και να πετυχουν σε πανανθρωπινο επιπεδο, περα απο τα στενα ορια που μεχρι τωρα επεβαλλαν η φυλή και η καταγωγη τους.
Αυτο δεν ειναι απλη απορροια της ιδιοτητας του. Ειναι αμεσο αποτελεσμα του τροπου που ο ιδιος μεχρι τωρα διαχειριστηκε την ιδιοτητα του αυτη. Εχει ηδη κανει, για παραδειγμα, πολυ περισσοτερα απ οσα εκανε η Θατσερ για τις γυναικες.
Οσο για το τι μπασταρδοι ειν οι ελληνες, ψυχη και σωμα, το ξερουμ ουλοι. -Το αν αυτο εχει θετικα ή αρνητικα αποτελεσματα για εμας και τους γυρω μας, εξαρταται καθε φορα απο την ιστορικη συγκυρια.
@ απωφυτος λοικιου
ReplyDeleteΤην καλή σου διάθεση την γνωρίζω και την σέβομαι. Αλλά αυτό που γράφεις, όπως το γράφεις, ένας άλλος αναγνώστης μπορεί να το εκλάβει διαφορετικά.
Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους χαρακτηρισμοί είναι tricky. Ο γερο-Bush, αναφερόμενος στα εγγόνια του από τον άλλο γιό, τον Κυβερνήτη της Florida που είναι παντρεμένος με μιγάδα, είπε κάποτε, "Ι'm going to visit my dark little ones".
Προφανώς και τόλεγε με τρυφερότητα, αλλά................
Αγαπητέ vangelas,
ReplyDeleteδεν αμφισβητώ τις προθέσεις του αμερικανικού λαού, που ξεσηκώθηκε για την αλλαγή. Δεν αμφισβητώ ούτε τις προθέσεις του Μπαράκ Ομπάμα για να αλλάξει κάτι προς την κατεύθυνση "να θεραπευτεί το αμερικανικό έθνος και να σωθεί ο κόσμος". Αμφισβητώ τις προθέσεις εκείνων που κάνουν κουμάντο στην Αμερική. Εκτενέστερα στο παρακάτω κείμενο:
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ
E.: Infonewhumanism.blogspot.com
E-mail: prodial21@gmail.com
Ο ΚΑΛΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΚΕΡΔΙΣΕ,
Ο ΚΑΚΟΣ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ
ΚΙ’ Ο ΑΣΧΗΜΟΣ ΜΑΚ-ΚΕΙΝ ΕΧΑΣΕ:
ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Γράφει ο Κώστας Λάμπος
Στη φιλοδοξία του ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός να γίνει παγκόσμιος ηγεμόνας έγινε αποκρουστικός για τον ίδιο τον αμερικανικό λαό και μισητός στον υπόλοιπο κόσμο. Τα πρόσωπα βιτρίνα, όπως ο (φίλος του μητσοτακαίϊκου) Μπους, ο Τσέϊνι, ο Ράμσφελντ και η (φίλη της Θεοδώρας Μητσοτάκη) Κοντολίζα Ράις ήταν το χειρότερο πρόσωπο που απόκτησε ποτέ ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός.
Ήταν τόσο μισητά που έκαναν συμπαθή ακόμα και τον Μπιν Λάντεν, κι' όχι μόνο στα μάτια των φανταμεναταλιστών ισλαμιστών. Ο αντιαμερικανισμός απλώθηκε σ' όλο τον κόσμο και ανέβηκε από κάτω προς τα πάνω ακόμα και στις κορυφές της ιεραρχικής καπιταλιστικής δομής, γιατί ακόμα και οι "πρόθυμοι σύμμαχοι" του αμερικανισμού δεν άντεχαν το καουμπόϊκο στυλ του αυτιστικού τεξανού γελαδάρη και τους πολεμοχαρείς πετρελαιάδες.
Επειδή τελικά αυτή η αποκρουστικότητα, βλάπτει άμεσα και καίρεα τα σχέδια του αμερικανισμού, το ηγεμονικό κεφάλαιο, που μέχρι τώρα κρυβόταν πίσω από τους ρεπουμπλικάνους, αποφάσισε να τα "φορτώσει" όλα τα εγκλήματα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε βάρος του ίδιου του αμερικανικού λαού και του υπόλοιπου κόσμου, στον Μπους και να αλλάξει προσωπείο, αποφάσισε να επιδιώξει να κάνει συμπαθή τον αμερικανισμό. Επέλεξε γι' αυτό τον Μπαράκ Ομπάμα. Ένας άνθρωπος σοβαρός και αυτοδημιούργητος (για τη φτωχολογιά), φιλόδοξος (για να τον εμπιστευτεί το ηγεμονικό κεφάλαιο), με ρητορική ικανότητα και καλή σκηνική παρουσία (για να γοητεύει και να πείθει τα πλήθη), που συμβολίζει ταυτόχρονα τη μαύρη και την λευκή Αμερική, (για να "εκφράζει την ενότητα του έθνους"), ήταν αρκετός για να αλλάξει από τη μιά στιγμή στην άλλη, τη φρικτή εικόνα της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης και να κάνει συμπαθή την Αμερική σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται φυσικά για ένα θαύμα του πολιτικού Μάρκετινγκ. Όμως όπως όλα τα θαύματα κρατάνε μόνο τρία τέρμινα, έτσι κι' αυτό δεν θα κρατήσει περισσότερα. Η αποκάλυψη δεν θα αργήσει και η απογοήτευση από τον αμερικανισμό θα επιστρέψει για να μας ξαναθυμίσει πως ο αμερικανισμός δεν έγινε καλός, δεν άλλαξε σχέδια για την παγκόσμια ηγεμονία. Πέρα από το γεγονός πως θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ο κίνδυνος από αυτό το μαγικό παιγνίδι μπορεί να μην είναι πιά αντιμετωπίσιμος.
Όσον αφορά τις προθέσεις του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχουμε κανένα λόγο να τις αμφισβητήσουμε. Μπορεί πράγματι η καταπίεση αιώνων των λευκών πάνω στους μαύρους να διαμόρφωσαν μιά ψυχοσύνθεση τέτοια που τον οδήγησε στην επιλογή του να γίνει πρόεδρος για να "θεραπεύσει το αμερικανικό έθνος και να σώσει τον κόσμο", όπως δήλωσε στην Αιόβα μετά από την πρώτη του θετική αναμέτρηση με την Κλίντον. Μπορεί πράγματι να έχει τις αγνότερες των προθέσεων. Φαίνεται όμως πως δεν κατανόησε πως δεν είναι τόσο οι ατομικές προθέσεις που νομίζουν πως θα ξεγελάσουν το μεγάλο κεφάλαιο, που τις χρηματοδοτεί κιόλας, που διαμορφώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι, όσο είναι οι κοινωνικές δυνάμεις που επιζητούν μιά αλλαγή και μάλιστα μια κοινωνική αλλαγή υπέρ των δυνάμεων της Εργασίας και φυσικά εναντίον της απληστίας του κεφαλαίου.
Εμείς, ως Πρωτοβουλία Διαλόγου για ένα Νέο Ουμανισμό, (www.infonewhumanism.blogspot.com) δεν πιστεύουμε πως ο Μπαράκ Ομπάμα προτίθεται να συγκρουστεί με τις δυνάμεις του κακού, δηλαδή με το ηγεμονικό κεφάλαιο και φυσικά με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και το αμερικανικό ιμπεριαλιστικό όραμα. Θα προσπαθήσει να το απαλλάξει από το αποκρουστικό του πρόσωπο και να του δώσει ένα συμπαθητικό πρόσωπο. Θα ευχόμασταν έστω και με αυτούς τους όρους να αποπειραθεί ώστε η αλλαγή που υποσχέθηκε να είναι μια κοινωνική αλλαγή που θα θεραπεύσει το αμερικανικό έθνος και θα σώσει τον κόσμο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός για να σωθεί ο ίδιος από την οργή όσων τον χρηματοδότησαν για να τον χρησιμοποιήσουν, για να μην έχει την τύχη των όσων αμερικανών προέδρων δολοφονήθηκαν στο παρελθόν γιατί, πιθανώς, πίστεψαν πως μπορούν να τα βάλουν μόνοι τους, χωρίς την οργανωμένη κοινωνία και χωρίς την υπόλοιπη ανθρωπότητα, με το σκληρό πυρήνα του κακού, με το σκληρό πυρήνα του μανιακού καπιταλισμού, με τους οικονομικά ισχυρούς που διαμορφώνουν το πολιτικό παιχνίδι και σκηνοθετούν προεδρικές εκλογές.
Εμείς πιστεύουμε πως αυτό το έργο θα παίζεται μέχρι ο αμερικανικός Λαός να καταλάβει πως ο αμερικανικός ηγεμονισμός τελικά βλάπτει και τον ίδιο και η ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει πως μπορεί να ζήσει καλύτερα χωρίς καπιταλισμούς και ηγεμονισμούς.