Tuesday, November 25, 2008

Βουλή…καλλιγραφία

Για άλλη μια φορά με αφορμή και το σκάνδαλο «Βατο-Πελέκη» επιβεβαιώνεται το αλάνθαστο «αν θες να κουκουλώσεις μια υπόθεση στην Ελλάδα…φτιάξε μια επιτροπή». Κατά προτίμηση εξεταστική . Η ιλαροτραγωδία που διαδραματίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή με φόντο το Βατοπέδι, σε βάρος της πιεστικής οικονομικής πραγματικότητας, με πρωταγωνιστές από οργισμένα ράσα μέχρι νονούς της νύχτας και κάπου στη μέση μερικούς άβουλους βουλευτές, μας γεμίζει οργή και απογοήτευση. Επιπλέον δεν αισθανόμαστε καθόλου σίγουροι για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών. Εκ των πραγμάτων αναλογιζόμαστε τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει διαχρονικά το νομοθετικό σώμα και κατ΄ επέκταση η κουτσή δημοκρατία μας. Αξίζει να σταθούμε στα σημαντικότερα εξ αυτών.

Η υποβάθμιση του Κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας είναι μια πραγματικότητα στο σημερινό πολιτικό σύστημα και πηγάζει από πλήθος κανόνων δικαίου, κατοχυρωμένων τόσο στο Σύνταγμα όσο και στους νόμους. Κυρίως, όμως, είναι αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής πρακτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Κατ’ αρχήν, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Κυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας. Επιπλέον, σε αυτήν ανήκει η νομοθετική πρωτοβουλία. Είναι γνωστό ότι στη Βουλή φτάνουν πολλά σχέδια νόμου, αλλά ελάχιστες προτάσεις νόμου. Ενδεικτικά, από το 1975 έως σήμερα έχουν ψηφιστεί και έχουν γίνει νόμοι του κράτους δύο μόνο προτάσεις νόμου. Παράλληλα, παρατηρείται μια πληθωρική νομοπαραγωγή, η οποία υποβαθμίζει το ρόλο της Βουλής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια περίοδο έχουν ψηφιστεί 3500 τυπικοί νόμοι.

Επιπροσθέτως, είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος μεταξύ βουλευτών. Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας πάσχει από εσωκομματική δημοκρατία, γεγονός το οποίο είναι πηγή πολλών «δεινών», καθώς οι βουλευτές προτιμούν να επιδεικνύουν κομματική πειθαρχία και να ακολουθούν την κομματική «γραμμή», φοβούμενοι για το πολιτικό τους μέλλον.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι το πολιτικό μας σύστημα πάσχει από έλλειψη ουσιαστικού κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο μέχρι το 2000, μόνο 1,5% των αναφορών, 3,5% των ερωτήσεων 23% των επερωτήσεων φτάνουν να συζητηθούν στη Βουλή. Εξαιτίας της έλλειψης ουσιαστικής εσωκομματικής δημοκρατίας, οι κυβερνητικοί βουλευτές διστάζουν να ασκήσουν κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κυβέρνηση.

Παράλληλα, στη χώρα μας, η συντριπτική πλειοψηφία των διατελούντων Υπουργών ήταν παράλληλα βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ήταν δηλαδή παράλληλα ελέγχοντες και ελεγχόμενοι, ανήκαν τόσο στη νομοθετική όσο και στην εκτελεστική εξουσία. Είναι φανερό ότι το γεγονός αυτό υποβαθμίζει το ρόλο τους ως βουλευτών που υπηρετούν το Κοινοβούλιο, θέτοντας παράλληλα και ένα σοβαρό ερώτημα αναφορικά με το συνταγματικά κατοχυρωμένο διαχωρισμό των εξουσιών.

Ο ρόλος του Αντιπροσωπευτικού μας Οργάνου υποβαθμίζεται και από το γεγονός ότι η παρουσία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο είναι από «αραιή» εώς ανύπαρκτη. Είναι συχνό το φαινόμενο να βλέπουμε άδεια τα έδρανα της Βουλής. Επιπροσθέτως, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ο θεσμός της «ώρας του Πρωθυπουργού» ενεργοποιείται σπάνια, καθώς είναι ελάχιστες οι φορές που ο Πρωθυπουργός παρευρίσκεται στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις των βουλευτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας της διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή(μέχρι 20 Μαΐου 2007), ο Πρωθυπουργός παρευρέθη μόνο δύο φορές στη Βουλή για να απαντήσει σε ερωτήσεις, έναντι 51 παρουσιών σε τέσσερα χρόνια (περίοδος 1996 – 2000) που είχε ο προκάτοχός του, Κ. Σημίτης!!

Επιπλέον, είναι σύνηθες οι Κυβερνήσεις να καταθέτουν νομοσχέδια, τα οποία τροφοδοτούν κοινωνική αναταραχή και έχουν ευρείες κοινωνικές επιπτώσεις (βλ. χαριστικές ρυθμίσεις για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη), στο τμήμα διακοπής εργασιών της Βουλής, με την ελπίδα ότι η «χαλαρότητα» ενημέρωσης και αντίδρασης κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και τα «μπάνια του λαού» θα περιορίσουν σημαντικά τις αντιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, όμως, υποβαθμίζετα η νομοπαραγωγική διαδικασία του Κοινοβουλίου.

Απέναντι σε ένα Κοινοβούλιο με φανερά υποβαθμισμένο ρόλο, έχουμε μια κυρίαρχη Κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας, έχει το προνόμιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ενώ μπορεί να διαλύσει πρόωρα τη Βουλή.

Παράλληλα, η πρωθυπουργοκεντρική οργάνωση του πολιτικού μας συστήματος επιτάσσει έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι primus solus και όχι primus inter pares, καθώς είναι κυρίαρχος στην Κυβέρνηση έχοντας το απόλυτο προνόμιο της επιλογής προσώπων.

Δεδομένης, επομένως, της ανισόρροπης κατάστασης του πολιτικού και πολιτειακού μας συστήματος, και εφόσον πραγματικά επιθυμούμε οι όποιες κοινοβουλευτικές επιτροπές να αποτελέσουν πεδία ανάδειξης της αλήθειας και της διαφάνειας, το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποτελέσει θεσμικό αντίβαρο στην εκτελεστική εξουσία και στην πρωθυπουργοκεντρική οργάνωση του Κράτους (κατά το «checks and balances»). Με αυτόν τον τρόπο θα εκφραστεί πιο αυθεντικά η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Όμως γι’ αυτά θα επανέλθουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση του κοινοβουλίου.

70 comments:

  1. > το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αποτελέσει θεσμικό αντίβαρο στην εκτελεστική εξουσία και στην πρωθυπουργοκεντρική οργάνωση του Κράτους (κατά το «checks and balances»).

    Να κάνω μια αφελή ερώτηση ρε παιδιά; Πότε το κοινοβούλιο αποτέλεσε θεσμικό αντίβαρο στην εκτελεστική εξουσία, για να αποτελέσει και τώρα; Και τί σας κάνει να νομίζετε ότι αυτό είναι εφικτό τώρα και όχι μετά από 20,30,50 έτη, ή ακόμα και πριν από 20,30,50 έτη;

    ReplyDelete
  2. Σε όλα τα "αντιπροσωπευτικά" κοινοβουλευτικά συστήματα κομμάτων, με ισχυρή συσπείρωση/πειθαρχία και απόλυτη πλειοψηφία (50%+1), το αποτέλεσμα είναι η "δικτατορία" το ενός κόμματος (Owen, "Game Theory, 1995).

    Με άλλα λόγια, όταν τα κόμματα βάζουν τη διατήρηση της εξουσίας τους στο κοινοβούλιο πάνω από οτιδήποτε άλλο (ατομικό συμφέρον βουλευτή, κοινωνικό συμφέρον, δικαιοσύνη και ισονομία), τότε δεν έχουμε πλέον αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά κομματική ολιγαρχία. Αυτό δεν είναι φιλοσοφική άποψη αλλά αποδεδειγμένο μαθηματικό μοντέλο.

    Όποιος πολιτικός (ή άλλος) θεωρεί ότι τα παραπάνω είναι υπερβολικά, ας διαβάσει κανένα βιβλίο σε Game Theory και Voting Systems, αλλιώς ας πάρει τα 6500 ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης και ας συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα "με ήσυχη τη συνείδησή του"...

    ReplyDelete
  3. o jaga apo ta thudercats? poooo...i could not agree more with your comment

    ReplyDelete
  4. though i only know apo arithimiti ksero gia na metrao ta g

    ReplyDelete
  5. The US Federal Reserve is to pump an additional $800bn ($526.8bn) into the markets in another bid to deal with the financial crisis.

    For more details: http://www.bbcnews.com

    ReplyDelete
  6. Τα περισσότερα απο τα "λάθη" των πολιτικών διυκολύνονται απο τη κακή δημόσια διοίκηση.Υπάρχουν δε πάμπολλες φορές που οι Πολιτικοί φορτώνονται τις αμαρτίες της.
    Η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται σαυτήν την βαρέως πάσχουσα κυρία.Κανένας τομέας (οικονομία-ελεύθερη η σοσιαλιστική-υγεία,παιδεία,κλπ)δεν πρόκειται να πάει μπροστά χωρίς μια ΥΓΙΗ δημόσια διοίκηση.

    ReplyDelete
  7. Kαι φυσικά όλα τα κόμματα και όλοι οι πολιτικοί δεν είναι ίδιοι απέναντι στο φαινόμενο της εξουσίας.Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα πιστεύουν και στηρίζουν πιό πολύ τη συμμετοχική δημοκρατία,τη περιφερειακή και τοπική διοίκηση,το σωματειακό και εργοστασιακό συνδικαλισμό και γενικά τη διάχυση της εξουσίας.Πιστεύουν πιό πολύ στη κοινωνία των πολιτών και τη κοινωνική λογοδοσία.
    Τα συντηρητικά κόμματα είναι πιό πατερναλιστικά,πιό πελατειακά,πιό ρουσφετολογικά,πιό συγκενρωτικά,πιό αδιαφανή και τελικά πιό ΔΙΑΦΘΑΡΜΕΝΑ.Φαινόμενα που το ζούμε πολύ έντονα τη τελευταία πενταετία.

    ReplyDelete
  8. @ Panos Konstantinidis

    Συμφωνώ απόλυτα. Και για να προεκτείνω τον συλλογισμό, ούτε η Δικαστική εξουσία περιμένω να σταθεί αντίβαρο της Εκτελεστικής. Σε μια χώρα που οι Ανεξάρτητες Αρχές αποτελούν πλέον μια πικρή ανάμνηση, δεν υπάρχουν περιθώρια μεγάλης αισιοδοξίας.

    Υπάρχει βέβαια και η ανεκδιήγητη τέταρτη εξουσία, αλλά καλύτερα μην ξεφύγω από το θέμα του post...

    ReplyDelete
  9. @ Jaga and Big Lebowski

    To ότι χρειάζεσαι 151 βουλευτές για να σχηματίσεις κυβέρνηση δε σημαίνει ότι οι βουλευτές αυτοί πρέπει να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.
    Οι προϋποθεσεις σχηματισμού κυβέρνησης που υπάρχουν, αν και στατιστικά μπορεί να σπρώχνουν προς την κομματική ολιγαρχία όπως λέτε, δεν την κάνουν αδήριτη αναγκαιότητα.
    Το δίλημμα αυτοδυναμία ή χάος και η άρνηση συμμαχιών με πρόφαση το "αμάρτημα" του συμβιβασμού καλλιεργείται από "ελλειμματικούς" πολιτικούς και στηρίζεται στο στενό μυαλό των πολιτών.

    ReplyDelete
  10. Αντιλαμβάνομαι ότι τα σχόλιά σας στηρίζονται στην "Ελληνική πραγματικότητα", ο,τι κι αν αυτό σημαίνει, και οι προϋποθέσεις επικράτησης της κομματικής ολιγαρχίας που ανέφερε ο Jaga δε μου διέφυγαν. Αλλά ίσως η σημερινή συγκυρία είναι γονιμότερη απ' ότι ήταν στο παρελθόν, αν όχι για το τέλος της κομματικής ολιγαρχίας, τουλάχιστο για τη χαλάρωση της κομματικής πειθαρχίας και την ενίσχυση συμμαχιών.

    ReplyDelete
  11. Το σημείο-κλειδί σε αυτά που ανέφερα είναι το "ισχυρή συσπείρωση/πειθαρχία". Όταν οι κατά καιρούς "αντάρτες" σκίζονται να διατυμπανίζουν (μέχρι βλακείας) το πόσο διαφωνούν με κάποιο νομοσχέδιο, αλλά ταυτόχρονα λένε ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση, αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα έχουμε κόμματα-μαντριά (προβάτων): όλοι οι διαφωνούντες βελάζουν από δυσφορία αλλά ξέρουν ότι έξω από το μαντρί θα τους φάει ο λύκος.

    Αρκεί να δει κανείς πόσες φορές τα τελευταία 20 χρόνια υπήρξαν αρνητικές ψήφοι σε νομοσχέδια από βουλευτές συμπολίτευσης - όχι για προϋπολογισμό και τέτοια, μιλάω για *οτιδήποτε* είναι "της παράταξης". Αντίστροφα, ας δει κανείς πόσες φορές βουλευτής αντιπολίτευσης ψήφισε νομοσχέδιο, προϋπολογισμό, κατά πρότασης μομφής (αστεία λέμε τώρα;) Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι εκλογές καθορίζουν αριθμό εδράνων, όχι βουλευτές με προσωπικότητα και άποψη (αυτό ισχύει για ΟΛΑ τα κόμματα).

    Νομίζω ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα δημιουργήσουν το πιο αμήχανο αποτέλεσμα από ποτέ στο παρελθόν για τα κόμματα εξουσίας. Είτε θα αναγκαστούν να συνεργαστούν με το διάβολο (όπως τον θεωρεί το καθένα) για να κυβερνήσουν, είτε θα χάσουν την καρέκλα. Όπως και να έχει, ο επόμενος εκλογικός νόμος θα είναι ακόμα πιο αντι-αναλογικός από τον τωρινό (π.χ. μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα), γιατί σίγουρα θα καταλάβουν τι πατάτα έκαναν με αυτόν, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δική τους αντίληψη για την εξουσία.

    ReplyDelete
  12. @ ventriloquist

    κι ας δούμε το καλύτερο παράδειγμα ως προς αυτά που λες και στα οποία συμφωνώ κι επαυξάνω, τον Μπαράκ Ομπάμα και το σχηματισμό της κυβέρνησης του αυτές τις μέρες. Δείχνει ακόμα ένα παράδειγμα συμβιβασμών, συνεργασίας, συναίνεσης, ομαδικής εργασίας. Όταν οι καιροί το επιτάσσουν το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείχνει υπευθυνότητα και να βάζει τις εθνικές προτεραιότητες πάνω από οποιαδήποτε μικροπολιτική-μικροκομματική-προσωπική φιλοδοξία.

    Οι καιροί ήλθαν, απλά πρέπει πρώτα να υποστούμε την πτώση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτοί απέδειξαν ότι σκοπό δεν είχαν να κάνουν τίποτα, παρά μόνο να φάνε και να κρατηθούν από την εξουσία. Η αλήθεια είναι ότι δεν περιμένουμε τίποτα από αυτούς, κρίμα αλλά πια έτσι είναι. Κάνουμε υπομονή να περάσουνε οι μέρες τους και μετά θα δούμε.

    ReplyDelete
  13. parmenides μη το παίρνεις κατάκρδα ως επίθεση τσουβάλιασμα στους πολιτικούς δες το σαν αφορμή να υποθούν κάποια θεσμικά. καμία επιτροπή βουλής ΗΠΑ δεν θα επέτρεπε σε κανένα αντίσοτιχο λωποδύτη Εφραίμ να κάνει αυτά που έκανε στη δική μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεσμική σοβαρότητα. O Εφραίμ μπήκε μέσα γνωρίζοντας ότι το παιχνίδι είναι πολιτικά σικέ και θεσμικά αδύνατον να πάθει κάτι.

    ReplyDelete
  14. να υποστούμε??? την πτώση της Νέας Δημοκρατίας

    e de tha balo kai ta klammata nte

    ReplyDelete
  15. την πτωση της Ελλαδας lebowski

    κηδεία με ξένα κόλυβα κάνουν τόσα χρόνια

    και ποιος διάλυσε τη δημ.διοικηση ?Ποιος ψήφισε νόμο που δίνει 20 μέρες/μηνα άδεια στους "συνδικαλιστές" ?

    Ποιός ?

    ReplyDelete
  16. Ναι να υποστούμε dude, γιατί αυτό σημαίνει ταυτόχρονα πάγωμα στα πάντα, από δημόσια διοίκηση, προγράμματα, χρηματοδοτήσεις, κίνηση στην αγορά, έργα, μεταρρυθμίσεις, και και και

    Και μέχρι να αποφασίσουν να ξεκουμπιστούνε, θα πρέπει να υποστούμε την απραξία. Και όλα αυτά μαζί γαμάνε και την εργασία. Άντε βρες δουλειά τώρα σε αυτή την κατάσταση. Μόνο άμα είσαι super duper ivy league reuters fame εργάτης θαχεις τύχη. Και πόσοι είναι αυτοί στη χώρα? Τους μετράς στα δάχτυλα ή όχι?
    Comprendo?

    ReplyDelete
  17. Κι αν έχουμε και λίγο συνείδηση, ή να απαιτήσουμε άμεσα εκλογές και να τελειώνουμε το παραμύθι, ή να το βουλώσουμε όλοι και να αφήσουμε το σύστημα να επιδείξει λίγη σταθερότητα, να δουλέψει και η αγορά, έστω κι όπως αυτή δουλεύει. Κι όταν έρθει η ώρα, με την ψήφο μας θα επιλέξουμε τι θέλουμε να γίνει. Αλλά μέχρι τότε, μία εκλογές, μία ανασχηματισμός, μία εκλογές ξανά, έχουν διαλυθεί τα πάντα. Business confidence έτσι ξέχασε το your dudeness.

    ReplyDelete
  18. Η πτώση της ΝΔ είναι αργή, επίπονη και φθείρει όλους. Θα σέρνεται αυτή και μαζί και εμείς. Τι άλλο να περιμένεις σε μια χώρα που η πορεία της εξαρτάται από την πορεία και τη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης? Αν κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, πείτε μου να καταλάβω κι εγώ, αλλά εγώ νόμιζα ότι το παρεοκρατικό μοντέλο λειτουργίας μας είναι υπεραιωνόβιο.

    ReplyDelete
  19. @ser

    > και ποιος διάλυσε τη δημ.διοικηση ?Ποιος
    >ψήφισε νόμο που δίνει 20 μέρες/μηνα άδεια
    >στους "συνδικαλιστές" ?
    >
    >Ποιός ?

    Και ποιοί ψηφίσανε αυτόν που ψήφισε νόμο που δίνει 20 μέρες /μήνα άδεια στους ¨συνδικαληστές;

    Ποιοί;

    ReplyDelete
  20. poios e? poios? poios? personally i dont' give a shit dudes cos i'm a nihilist. now as far as "ypostoyme" is concerned this is not an appropriate verb to use if one thinks nd is something bad and now it time to get tha hell outa here. anyway if not then fair enough.

    re seis eidate pos lene to kineziko kratiko kanali? C.C.TV hahahahahahahhahha ayta einai. katheste ki asxoleiste me makakies poly gelio oi kinezoi den paizontai

    ReplyDelete
  21. Το ελληνικό κοινοβούλιο είναι το νταβατζιλίκι που είναι διάχυτο στην ελληνική επικράτεια, απλά μεταμφιεσμένο με κοστούμια, δημοκρατικές θεωρίες και πολιτικές φαμφάρες.

    Και εφόσον δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ένα κοινοβουλευτικό κόμμα που παρεκλείνει από τον κανόνα, πολυ πιθανό η κατάσταση να μην αλλάξει στο εγγύς μέλλον.

    Κάποτε τους έλεγαν αντιφρονούντες, τώρα τους λένε αντάρτες. Και ακόμα κανείς τους δεν έχει καταλάβει ότι αναφερόμαστε σε ΚΟΙΝΟβούλιο.

    ReplyDelete
  22. Ο Βουλευτής, τα όρκς και οι λύκοι...

    Βουλευτής είναι εκείνος ο οποίος βουλεύεται, δηλαδή αυτός που σκέφτεται.

    Ο ελληνικός δικοματισμός έχει υποβιβάσει τις έννοιες της βουλής ή αλλιώς της σκέψης σε ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με το ελεύθερο της δημοκρατίας αλλά περισσότερο μοιάζουν σε πρακτικές αγέλης λύκων. Η δημοκρατία, το πνευματικό αποκορύφωμα των πρώτων ελεύθερων ανθρώπων και της συντεταγμένης πολιτείας έφτασε στον τόπο που τα γέννησε να λειτουργεί με τρόπους που παραπέμπουν σε πρωτόγονες κοινωνίες. Και όχι γενικά σε κάποια πρωτόγονη, αλλά στην πιο στυγνή και απάνθρωπη μορφή κοινωνικής οργάνωσης. Αυτήν της αγέλης.

    Τα κόμματα παραπέμπουν σε μπουλούκια και ομάδες που λειτουργούν με τους νόμους του κυρίαρχου αρσενικου. Όλοι κάτω από την εξουσία του, καμιά κριτική σκέψη, κανένα περιθώριο ελευθερίας. Όλα υποτάσσονται στην δύναμη και την ισχύ των κυρίαρχων. Η αρετή, η φιλία, η τόλμη, η βούληση, η συνείδηση, η φιλοτιμία, η ανδρεία, όλα υποκύπτουν και χάνονται μπροστά στην ωμή βία των συναρπακτικών.

    Τα ανώτερα του ανθρώπου τρομοκρατούνται και λυγίζουν. Χάνεται το ψυχικό μεγαλείο μέσα στο ασύντακτο της αγέλης, κι ο καθένας μεριμνά όχι για το κοινό καλό αλλά για τον εαυτό του.

    Και πως θα μπορούσε άραγε να ορισει κανείς το κοινό καλό μέσα σε μια αγέλη λύκων; Εκεί μέσα δεν υπάρχει κανένα κοινό καλό, υπάρχει το συμφέρον του κυρίαρχου, το καλό του αρχηγού. Και όλοι οι υπόλοιποι υποτάσουν τους εαυτούς τους στο συμφέρον του. Όχι γιατί αυτό είναι και το δικό τους συμφέρον ή το κοινό τους καλό αλλά γιατί υποκύπτουν στην ανώτερη ισχύ και τη βία του αρχηγού τους.

    Έτσι, όταν αρχηγός δείξει σημεία αδυναμίας η ασύντακτη αγέλη θα το αντιληφθεί αμέσως. Η μυρουδιά της αδυναμίας θα τους αναστατώσει και θα τους ερεθίσει, κι ο ένας θα αρχίσει να δαγκώνει τον άλλο και η αγέλη θα μπει στην φάση της δημιουργικής καταστροφής της.

    Μέχρι ένα νέο ισχυρό αρσενικό ή θηλυκό να επιβληθεί συσπειρώνοντας γύρο του όσους αδύναμους απομείνουν, και εξορίζοντας όσους ζωντανούς ηττημένους δεν αποδεχτούν την κυριαρχία του.

    Λέγοντας αυτά, στο μυαλό μου στριφογυρίζουν συνεχώς τα λόγια του βασιλιά Θέοντεν της Ρόχαν από την τριλογία του Τόλκιν. Όταν φορώντας την πανοπλία του, μόνος με ελάχιστους άνδρες, αντιμέτωπος με τον αφανισμό του λαού του και λίγο πριν την απέλπιδα μάχη με τα Όρκς στο Χελμς Ντιπ αναρωτήθηκε δυνατά...

    -Πώς φτάσαμε μέχρις εδώ;

    ReplyDelete
  23. μη σας πιάνει η απελπισία λύσεις για αποκέντρωση και αποσυγκέντρωση εξουσιών υπάρχουν αρκεί να καταρριφθεί το γνωστό επιχείρημα έλα μωρέ τώρα δε γίνονται αυτά στην Ελλάδα

    ReplyDelete
  24. Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις της G700.

    Είναι η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει στην χώρα και ο μόνος τρόπος ήπιας αναστροφής της γενικευμένης παρακμής που επικρατεί.

    Αυτό οι φωστήρες του έθνους δεν το αντιλαμβάνονται;

    ReplyDelete
  25. Vaggelas

    Πως σου φάνηκε ο Κινέζος; Θα έχει γεωπολιτικές επιπτώσεις ο Ελληνοκινεζικός Αξων;
    Γιατί ο Σπέκαρντ βρήκε τη χθεσινή μέρα να απαιτήσει τα χρωστικά απο το ΕΣΥ προς τις Αμερικάνικες Εταιρίες και μάλιστα με τόσο άκομψο τρόπο;
    Γιατί αυτή η επίσκεψη πέρασε απαρατήρητη απο τα Ελληνικά Μεντια; Γιατί πέρασε έτσι στα μουλωχτά απο τους επικοινωνιολόγους της Κυβέρνησης;Γιατί να μην οργανωθεί μια ομιλία του στο Κοινοβούλιο;
    Ο Καζάκος δεν θα τον δίκαζε! Δεν είναι δα και Ιμπεριαλιστής!!
    Τί ψάχνουν οι Κινέζοι στην Ελλάδα;
    Εγώ πάντως θεωρώ πολύ σοβαρή αυτή την επίσκεψη επειδή θεωρώ πολύ σοβαρούς τους Κινέζους.Και περίμενα και απο το μλόγκ ανάλογη αντιμετώπιση.
    Ο ΓΑΠ τί ενοεί όταν λέει ότι: "εξήγησα στο Κινέζο τη θέση μας για τις στρατηγικές επενδύσεις στις Εθνικες μας υποδομές";

    ReplyDelete
  26. Άκουσα για σύσταση καινούριας εποπτικής αρχής της αγοράς με 225 άτομα προσωπικό.

    Έχετε προσέξει ότι στην Ελλάδα όλα ξεκινούν κι όλα τελειώνουν με την ίδρυση κρατικών υπηρεσιών και τη στελέχωση τους?

    ReplyDelete
  27. Η Δημοκρατία του Χορτάτου

    Κύριοι, Το γεγονός είναι ότι μετά την μεταπολίτευση δηλαδή εδώ και 34 χρόνια έχουμε μόνο δυο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία. Αυτό είναι το γεγονός και δεν χωρά αμφισβήτηση.

    ΚΚΕ, συνασπισμός, κλπ ήταν και είναι μόνο για συνθήματα και διαδηλώσεις, βέβαια έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη του εργατικού του κινήματος και στη συνειδητοποίηση μιας μερίδας του λαού. Αυτό που δεν έχουν μέχρι τώρα καταφέρει, είναι να παίξουν ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας.
    Ακόμη και όταν συμμετείχαν στη κυβέρνηση, χειραγωγήθηκαν, καπελώθηκαν και τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να χρεωθούν στη συνείδηση των πολλών την ευθύνη της αποτυχίας των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχαν.
    Η πολιτική της μη πολιτικής είναι αυτή που βασιλεύει. Οι νόμοι που ψηφίζονται, όπως ψηφίζονται, ισχύουν μεν για κάποιους, όχι όμως για όλους όπως θα έπρεπε σε μια πραγματική Δημοκρατία. Υπάρχουν οι ίσοι και οι ποιο «ίσοι», ανάλογα με τη τάξη και το πορτοφόλι.
    Έχουμε δηλαδή τη Δημοκρατία του Χορτάτου, που κάνει ότι περνά από το μακρύ και δυνατό χέρι του για να συνεχίσει να είναι χορτάτος.

    Πίσω από τα δυο κόμματα υπάρχει μια οικονομική ολιγαρχία η οποία τα συντηρεί και τα τροφοδοτεί με το έμψυχο και άψυχο δυναμικό τους.
    Αυτή που κυβερνά είναι η κάστα η οποία είναι υπεράνω κάθε νόμου και που βάση των συμφερόντων της πορεύεται η χώρα.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα και τέρμα. Το αν και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει, είναι το ζητούμενο από λίγους και υποψιασμένους.
    Οι περισσότεροι το μόνο που μας νοιάζει είναι να μπούμε σ΄ αυτή τη κάστα των λίγων των ισχυρών και πρότυπο μας είναι αυτοί που τα κατάφεραν.
    Το πώς θα το καταφέρουμε λίγο ενδιαφέρει έως και καθόλου, στόχος δεν είναι η ανάδειξη κάποιου βάση της ικανότητας, της δουλειάς και των επιτευγμάτων, αλλά η πρόσβαση στο «μέλι», δηλαδή στο πλούτο που παράγουν οι πολλοί και καρπώνονται οι λίγοι. Το πώς θα το πετύχεις δεν μετράει αυτό που μετράει είναι ΝΑ πετύχεις. Έτσι και γίνει αυτό «καθάρισες» δια βίου, όχι μόνο του δικού σου αλλά και για τα παιδία και τα εγγόνια σου.

    Βέβαια οι πολλοί, η μάζα, οι ψηφοφόροι, πιστέψτε με δεν τους καίγεται καρφί για όλα αυτά. Αυτοί μπορούν να δουν μέχρι το κατώφλι του σπιτιού τους το οποίο χρωστάν στη Τράπεζα και τρέμουν μην το χάσουν.
    Είναι διατεθειμένοι να ψηφήσουν τον πλειοδότη ή τον ποιο καταφερτζή αρκεί να νομίσουν ότι έχουν κάτι ελάχιστο να κερδίσουν.
    Είναι αυτοί που θα κλαίγονται μια ζωή για να «χωθεί» το παιδί στο δημόσιο, για να ξεφύγουν τον έλεγχο της εφορείας ή για να νομιμοποιηθεί το αυθαίρετο που έκτισαν.
    Είναι αυτοί που θα σκεφτούν τι μικρολαμογιά να κάνουν για να την βγάλουν και φέτος κι απ’ του χρόνου έχει ο θεός…

    Τι να γίνει?
    .
    Το αδίκημα της απιστίας και της κατάχρησης εξουσίας (κακουργήματα) να τιμωρούνται μες κάθειρξη, να εφαρμοστούν οι νόμοι και να μπουν όσοι καταχράστηκαν και καταχρώνται δημόσια περιουσία στη Φυλακή χωρίς εξαιρέσεις με ταυτόχρονη δήμευση της περιουσίας που άνομα έχουν αποκτήσει.

    Να αρχίσει να δημιουργείτε ένα νομικό και θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ισότητα όλων απέναντι στους νόμους.

    Να γίνει η απαραίτητη αναδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών ώστε να διασφαλιστεί στη πράξη και όχι στα λόγια η διαφάνεια και η εφαρμογή των νόμων

    Αυτά για να αναθαρρήσει ο κόσμος να πιστέψει ότι κάτι πάει να αλλάξει και να στηρίξει τη προσπάθεια

    Να περιοριστούν οι τεράστιες αμυντικές δαπάνες και οι τεράστιες μίζες που αυτές αποφέρουν στους υμετέρους.

    Άμεσος διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας, θέσπιση κατάλληλου νομικού πλαισίου, απογραφή και φορολόγηση της περιουσίας της εκκλησίας.

    Αυτά για να εξασφαλιστούν οικονομικοί πόροι.

    Χάραξη μια εικοσαετούς στρατηγικής για τη παιδεία την οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει ο κάθε υπουργός χωρίς την ευρύτερη δυνατή συναίνεση που πολιτικού κόσμου. Ταυτόχρονα να τριπλασιαστούν οι δαπάνες, και να γίνει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στην υλη και στις μεθόδους διδασκαλίας στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση αρχικά, και εν συνεχεία και στις ανώτερες βαθμίδες.
    Τέλος να εφαρμοστεί ένα σοβαρό και αδιάβλητο σύστημα αξιολόγησης των διδασκόντων με τα ανάλογα κίνητρα και αντικίνητρα, που να φτάνουν και μέχρι την απόλυση για λόγους ανεπάρκειας.

    Αυτό για να μπουν οι βάσεις ώστε η επόμενη γενιά να ελπίζει σε ένα ποιο φωτεινό μέλλον.

    Επειδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θέλουν και δεν μπορούν να προχωρήσουν προς αυτή τη κατεύθυνση αξίζει να δούμε αν και ποιος θα μπορούσε να το κάνει.

    Είναι ευκαιρία μια και οι επερχόμενες εκλογές κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, να δούμε αν αντί για ένα ακόμη φιάσκο σαν αυτό της «οικουμενικής» και της «κάθαρσης», μπορεί να σταθεί σ΄ αυτή τη χώρα μια κυβέρνηση που να είναι πράγματι αντιπροσωπευτική και που θα εργαστεί για το καλό του συνόλου και όχι της ολιγαρχίας που την ταΐζει.

    ReplyDelete
  28. Πολυ ωραια και ενδιαφεροντα οσα αναφερονται εδω. Κατα την γνωμη μου ομως δεν εχει κανεις τολμησει ν`αγγιξει το πραγματικο λογο, για την επικρατηση αυτης της καταστασης. Και για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, ολα αυτα γινονται γιατι ειμαστε ακομα ενας υπαναπτυκτος λαος. Τσουζει λιγο αυτο, αλλα φανταστειται να παρουμε μια χωρα της κεντρικης Αφρικης και να προσπαθησουμε να επιβαλουμε δημοκρατικες διαδικασιες. Σαν ανεκδοτο ακουγεται. Το παραδειγμα ειναι τραβηγμενο, αλλα νομιζω δειχνει ακριβως τι θελω να πω. Οσο υπαρχει κοσμος που γκρινιαζει, αλλα "δεν του παει το χερι" να ψηφησει κατι αλλο, οσο εχουν περαση οι κακοηθειες των κομματοσκυλων, οσο βαζουμε πανω απ`ολα τον επαρχιωτικο εγωισμο μας (ακομα και εδω μεσα, το παρατηρησα αυτο), κινδυνευουμε να πνιγουμε μεσα στην ιδια μας την βλακεια. Ειμαι αισιοδοξος οτι τα πραγματα θ`αλλαξουν, αλλα αυτο θα παρει πολυ καιρο ακομα.

    ReplyDelete
  29. yo ntm

    είσαι γάλλος ράπερ ή τυχαία το διάλεξες το ψευδώνυμο? Μάλλον για εκπρόσωπος του Συνασπισμού μου ακούγεσαι, αλλά καλά τα λες, δώσε τροφή για συζήτηση. Σε προειδοποιώ όμως, εδώ μέσα θα περάσεις από κόσκινο, σε συμβουλεύω να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου.

    ReplyDelete
  30. Παρμενίδη,

    εγώ λέω να δούμε και τους Αμερικάνους. Έχουν δεσμευτεί για $1,5 τρις και έχουμε δρόμο ακόμα. Ήδη δηλώνουν ότι θα τυπώσουν όσο χρήμα χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και ξέρεις ποιο είναι το ζήτημα? Ναι, θα κάνουν ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα όμως είναι ότι όσο περισσότερο βαδίζεις προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να το γυρίσεις και να βρεις τη στρατηγική εξόδου..

    Ίσως τελικά αν επιτρέψουμε τον πληθωρισμό να ανέβει, θα έχουμε τελικά μια αναδιανομή πλούτου από τους έχοντες στους μη έχοντες?

    ReplyDelete
  31. Γιατί αυτή η επίσκεψη πέρασε απαρατήρητη απο τα Ελληνικά Μεντια; Γιατί πέρασε έτσι στα μουλωχτά απο τους επικοινωνιολόγους της Κυβέρνησης;Γιατί να μην οργανωθεί μια ομιλία του στο Κοινοβούλιο;

    Εδώ η Παπαρήγα είπε δε φταίει ο κινέζος αλλά φταίμε εμείς που πουλάμε. εμ πως άμα αγόραζαν οι αμερικανοί τότε θα έφταιγε κι ο ιμπεριαλισμός

    ReplyDelete
  32. Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με τον ntm.

    ReplyDelete
  33. Άκουσα για σύσταση καινούριας εποπτικής αρχής της αγοράς με 225 άτομα προσωπικό.

    U-my-man. Όπως κατάλαβες η επιτροπή εποπτείας (41ο μέτρο) είναι μια ανοησία. Η ακρίβεια δεν καταστέλλεται με μέτρα αγορανομικής αστυνόμευσης. Άσε που είναι και αντίθετη με το κοινοτικό δίκαιο. Μόνο για αγορανομικώς ελεγχόμενα προϊότνα κάνει όπως φρούτα οπωροκηπευτικά και παιδικές τροφές. επίσης μέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει στην Ελλάδα θα έχουμε καλπάζοντα στασιμοπληθωρισμό.

    ReplyDelete
  34. Το καλό με τη ΝΔ όταν είναι κυβέρνηση είναι ότι επαναφέρει στο προσκήνιο τον ταξικό διαχωρισμό. Με ηθικοπλαστικές φαμφάρες κερδίζει τον κόσμο προεκλογικά και μετά ταϊζει τα παιδιά της. Τους κομματικούς αριστερούς τους συμφέρει η ΝΔ στην εξουσία, γιατί έτσι αποκτά χρώμα και σκοπό η δική τους παρουσία. Κι όλα αυτά, εις βάρος των αφελών πολιτών που μαστουρώνουν με τον επιστημοφανή λαϊκισμό από όλες τις κομματικές πλευρές.

    Φίλε μου ntm, την καραμέλα με τις τάξεις την πιστεύω κι εγώ. Έλα όμως που είμαι και πιτσιρικάς, πρόσφατα έπιασα δουλειά με δελτίο παροχής υπηρεσιών, και μόλις 2 μήνες μετά το διακανονισμό αμοιβής με τ'αφεντικό μου μουρχεται νόμος ταρίφα ενός ολόκληρου μισθού κάθε χρόνο. Ε, γίνεται να μην το δω ταξικά μετά το θέμα? Και πρώτους πρώτους βάζω απέναντι ούτε τα τζάκια, ούτε τους ολιγάρχες. Βάζω τους μαλάκες τους γονείς μου και τους ομότιμους τους που από του χρόνου θα παίρνουν 2 συντάξεις ο καθένας.

    ReplyDelete
  35. dudes

    i suggest you take it easy now.

    Come n join the slowest-growing religion in the world - Dudeism.

    An ancient philosophy that preaches non-preachiness, practices as little as possible, and above all, uh...lost my train of thought there.

    Anyway, if you'd like to find peace on earth and goodwill, man, we'll help you get started. Right after a little nap.

    Dudeism the new religion

    only for slackers n nihilsts

    ReplyDelete
  36. Και να σου πω ntm,

    ο διαχωρισμός εκκλησίας - κράτους έρχεται. Είναι ήδη στα σκαριά, κι ας είν καλά ο Jeronimus γιατί χάρη σε αυτόν και μόνο αυτόν το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα.

    Με συγχωρείς που στα γράφω έτσι, αλλά όσο σε ξαναδιαβάζω δεν μπορώ να το βγάλω απτο μυαλό μου ότι μας ξεφούρνισες το πρώτο draft του εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορείς να με διαψεύσεις σίγουρα, δεν το αμφιβάλω, αλλά τεσπα.

    Α, και να σου πω, καλά τα λες για τη διαφθορά, αλλά γω ξέρω κάτι συνασπισμίτες καθηγητάδες που τους βάζουν επικεφαλείς στα πακέτα της ΕΕ για να μοιράζουν παιχνίδι, κάποιοι δω μέσα έχουν πει μάλιστα το κάνουν για να βουλώνουν αντιπολιτευτικά στόματα. Εσύ ξέρεις τίποτα? Γιατί αυτά γίνονται κι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κουρεύονται.

    Έχεις σκεφτεί ότι ο έλεγχος μπορεί να γίνει και εσωτερικά πιο αποτελεσματικά κι όχι μόνο μέσα από εξωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς? Δηλαδή, ένας προϊστάμενος στην εφορία, έχει μια εικόνα ρε παιδί μου τι γίνεται κάθε χρόνο από φόρους, περιουσιακά, κλπ κλπ. Δεν μπορούν οι ειδικοί εφοριακοί να φτιάξουν κάποιους δείκτες, με ετήσια παρακολούθηση, και βάση της απόκκλισης από τις τιμές στόχους να γίενται ξεκάθαρο ποιος κλέβει πού και πόσο? Κι ούτω καθεξής, αλλά εμείς εδώ στην Ελλάδα μόνο να τους απαξιώνουμε ξέρουμε τους αριθμούς, έτσι δεν είναι?

    ReplyDelete
  37. u-man,

    παρακαλούμε αυτά με τους καθηγητάδες αφού τα ξέρεις να τα καταγγείλεις στους αρμόδιους χωρίς να αφήνεις να αιωρούνται υπονοούμενα στο blog. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση.

    Επί της ουσίας τώρα. Τα Κοινά Πλαίσια Αυτοαξιολόγησης και η διοίκηση με στόχους θεσμοθετήθηκαν το 2003 και με νόμο το 2004 επί Σκανδαλίδη-Μπένου μεταφέροντας τις αρχές του νέου δημόσιου μάνατζμεντ στα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Το πλαίσιο υπάρχει και είναι άρτιο, ωστόσο ουδέποτε εφαρμόστηκαν όλα αυτά. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί συρταριάζουν τις εγκυκλίους του Υπουργείου ή σκαρφίζονται τρόπους για να μη τις εφαρμόσουν. Το ίδιο το υπουργείο μόνο τυπικά ενδιαφέρεται. Επί της ουσίας αδιαφορεί. Η αδράνεια σε όλο της το μεγαλείο.

    ReplyDelete
  38. τι να εφαρμόσουν βρε τα παιδιά. 35 δις ευρώ έχουν πάει τα ανείσπρακτα έσοδα του δημοσίου 14% του ΑΕΠ. δείτε εδώ

    ReplyDelete
  39. "35 δις ευρώ έχουν πάει τα ανείσπρακτα έσοδα του δημοσίου 14% του ΑΕΠ. "

    Αυτό είναι το πρόβλημα.Η κυβέρνηση διέλυσε σκόπιμα το φοροτεχνικό μηχανισμό για να λαικίσει ασύστολα,να βολέψει ημετέρους και να απορυθμίσει την οικονομία. Γιατί οι "πολλοί" φόροι, σύμφωνα με τη παιδαριώδη ερμηνεία της ιδεολογίας του νεοφιλευθερισμού,κατα τη γνώμη της, εμπόδιζαν την ανάπτυξη.
    Και μιλάμε για βεβαιωμένους φόρους και ληξιπρόθεσμες οφειλές που ΑΡΝΕΙΤΑΙ να τα εισπράξει.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ σηκωνετε ΕΝΑ ΠΟΣΤ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΑΝΩ ΣΑΥΤΌ ΤΟ ΘΕΜΑ;

    ReplyDelete
  40. Ανάμεσα σαυτά είναι και ανείσπρακτα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων.Οπότε εσείς τα κορόιδα θα πληρώσετε και γιαυτούς με αυξημένα τα δικά σας.Οπου νάναι σας έρχεται το μπουγιουρντί.

    ReplyDelete
  41. @ u-man
    Από το «Εκπρόσωπος του Συνασπισμού» μάλλον προτιμώ το «Γάλλος ράπερ». Αυτά αν πρέπει οπωσδήποτε να με χαρακτηρίσεις κάπως…

    Σοβαρά τώρα, οι συντάξεις των γονιών σου δεν σου φταιν σε τίποτα και δεν μιλάω ορμώμενος από αλληλεγγύη των γενεών.
    Αν οι γονείς σου δούλεψαν 30 χρόνια ο κάθε ένας και πριν από αυτό σπούδαζαν και άλλα 5 χρόνια, είναι δίκαιο να πάρουν σύνταξη και να ξεκουραστούν.
    Το γεγονός είναι ότι εγώ παίζεται αν θα πάρω σύνταξη σε 17 χρόνια που θα συμπληρώσω το όριο όπως είναι σήμερα, έχω ήδη είκοσι χρόνια δουλειά & ασφάλισης στη πλάτη μου, και εσύ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα πάρεις καθόλου, η κι αν πάρεις δεν θα φτάνει ούτε για τη πρώτη βδομάδα του μήνα.
    Όχι δηλαδή ότι με τη σύνταξη που θα πάρω εγώ θα μπορώ να ζήσω σαν άνθρωπος αν δεν κάνω από τώρα το σκατό μου παξιμάδι ώστε να φτιάξω έξτρα κομπόδεμα...

    Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι θεωρώ λάθος να τα ρίχνουμε στις προηγούμενες γενιές που δήθεν εξαντλήσαν τους πόρους και διαχειρίστηκαν με λάθος τρόπο τον όποιο πλούτο.

    Δεν νομίζω ότι μας φταίνε οι μεσήλικες εργάτες ή οι μεσήλικες υπάλληλοι, επιστήμονες κλπ για τη σημερινή κατάσταση η οποία θα συνεχίζεται όσο τον πλούτο που παράγω εγώ, παρήγαγαν οι γονείς σου και θα παράγεις εσύ θα συνεχίσει να τον νέμεται μια μικρή προνομιούχα ολιγαρχία προς ίδιον όφελος.

    Το ζήτημα των τάξεων δεν είναι απλή καραμέλα φίλε μου, είναι αυτό που συντηρεί και αναπαράγει τις κοινωνικές ανισότητες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.
    Στη Ρωσία παλιά λέγονταν κομματική νομενκλατούρα, στην Αμερική λέγεται lobby και στη Κίνα κάτι παρόμοιο στα κινέζικα…
    Η ουσία είναι ότι λίγοι από θέση ισχύος εκμεταλλεύονται πολλούς που δεν συνειδητοποιούν την ισχύ τους. Παλιό παιχνίδι αλλά πάντα επίκαιρο.

    Στα δικά μας τώρα. Ξέρεις που φταιν οι γονείς σου και χιλιάδες άλλοι γονείς συμπεριλαμβανομένου και εμού?
    Στο ότι εδώ και 35 χρόνια ΒΟΛΕΥΟΜΑΣΤΕ, χειροκροτούμε και περιμένουμε διορισμούς, αντί να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας σε ένα κράτος που θα μας σέβεται και θα μας υπηρετεί και θα μας προστατεύει.
    Στο ότι ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο, επιτρέποντας τους να ζουν ως «χλιδάνεργοι» αντί να τους δείξουμε το δρόμο της δουλειάς της προσπάθειας και της επιτυχίας.
    Στο ότι ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ τα φακελάκια, τα λαδώματα σε χρήμα η σε ψήφους, και γενικά κάθε λογής φαινόμενα διαφθοράς προκειμένου να κανουμε τη δουλειά ΜΑΣ αδιαφορώντας για το σύνολο.

    Αυτά αγαπητέ μου είναι εγγενείς παθογένειες της Ελληνικής κοινωνίας που έχει ανάγει την υπερπροστατευτική οικογένεια σε κουκούλι στην ασφάλεια του οποίου οι νέοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.
    Όταν δε αυτό το κουκούλι σπάσει και ξυπνήσουν τότε δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε μια πραγματικότητα διαφορετική από ότι έως τότε ονειρεύονταν.

    Τώρα όσο για το κόλλημα σου με εμένα και τη σχέση μου με τον συνασπισμό τι να σου πω. Πίστευε ότι θέλεις αν και δεν καταλαβαίνω τι σημασία έχει ποια είναι τα πολιτικά πιστεύω του κάθε ενός που γράφει εδώ μέσα.

    Αυτό με τα πακέτα και τους καθηγητές δεν το κατάλαβα και είναι μάλλον εκτός θέματος. Πάντως όπως σου είπε και η g700 αν εσύ ξέρεις οτιδήποτε να πας και να τα καταγελάς αρμοδίως. Είναι καθήκον σου σαν πολίτης και σαν άνθρωπος.
    Σιγά μην αιφνιδιαστεί κανείς εδώ μέσα ακούγοντας ότι υπάρχουν διάφοροι που με την ανοχή η και τη συνενοχή των κρατούντων και με διάφορα κολπάκια ξεκοκαλίζουν ευρωπαϊκά πακέτα.

    Όσο για το πώς μπορούν να οργανωθούν σωστά οι έλεγχοι εσωτερικοί και εξωτερικοί στις διαφορές υπηρεσίες είναι τεχνικό θέμα και σίγουρα μπορεί να λυθεί. Αυτό που δεν φαίνεται να υπάρχει είναι η θέληση από τη πολιτική ηγεσία για αυτό και δεν γίνονται. Έτσι οι μηχανισμοί που υπάρχουν όχι μόνο κουρεύονται αλλά ξύνονται κι όλας.

    ReplyDelete
  42. ntm το ασφαλιστικό είναι πολύ απλό κι εδώ μέσα έχει αναλυθεί πολλές φορές. βλέπω έχεις και 2 ποστακια στο blog σου. Τα λε΄γομενα ασφαλιστικά δικαιώματα συνταξιοδοτικά ή υγειονοική περίθαλψη έχουν ένα κόστος. Αυτό το κόστος κάποιος πρέπει να το πληρώσει. Παλιά το πλήρωναν οι πολλοί και άφθονοι εργαζόμενοι. Απλή αριθμιτική ρε αδερφέ. τώρα που αυτοί δεν υπάρχουν και επειδή οι νέοι μπαίνουν αργά στην εργασία και επειδή γερνάει η κοινωνία σε λίγο οι μπούμερς θα είναι παπούδες -ήδη από το 2008 βγήκε στη σύνταξη το πρώτο κύμα- πρέπει να βρεθούν τρόποι να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά.

    Τώρα ξέρεις που είναι το πρόβλημα?? γιατί οι μεσήλικες είναι χρυσοί και λαμόγια και κολλημένοι; διότι αυτοί οι μάγκες εμ θέλουν τα διακιώματα που κατέκτησαν (και καλά κάνουν για τα περισσότερα απ' αυτά πλην συντάξεων άνευ λόγου κάτω των 59-60) όμως δε θέλουν ένα νέο σύστημα που να μπορεί να τα χρηματοδοτεί με άνεση. δηλαδή οι άνθρωποι πάσχουν από βαριά μυωπία. μη και α;ναθεωρήσουν καμιά ιδέα. σιγά ρε μάγκες σάπισε το σύστημά σας... ακούς εκεί το σάπιο ελληνικό ασφαλιστικό να λέγεται "δημόσιο" αλληλεγγύης των γενεών και να ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο. βρε ουστ. έτσι οι παπούδες του Β Παγκόσμιου πέρνουν 350 ευρώ ΄συνταξη κι οι νέοι θα δουλεύον μέχρι τα 70 κι αυτοί οι μάγκες θα το παίζουν ταλαίπωροι εργαζόμενοι με καλοπληρωμένη σύνταξη σε σχέση μ' αυτά που έχουν εισφέρει πραγματικά. εγώ για τέτοια δε δίνω μία. να γίνει μικτό το σύστημα για να έχει για όλους. εκτός και αν στα ξαφνικά πάθουμε έκρηξη υπερπληθυσμού και απασχόλησης. τότε πάω πάσο. ααα κι επίσης σε παρακαλώ μηνλες ότι πληρώνεις για τη σύνταξή σου. σήμερα πληρώνεις για τη σύνταξη των άλλων. τα λέφτα που ΄δινεις υποτίθεται ότι σου θεμελιώνουν ίσα δικαιώματα σύνταξης με τους σήμερα. ας γελάσαω όμως γιατί ξέρουμε ότι κάθε χρόνο και χειρότερα. τελικά πολύ φλυάρισα. το συμπέρασμα? ίσα δικαιώματα και καλές συντάξεις για όλους = αλλαγή ασφαλιστικού συστήματος. φουλ ρεκτιφιέ

    ReplyDelete
  43. @ ntm

    Καταρχάς εγώ σε πειράζω, αλλά ευτυχώς δεν είσαι τόσο μυγιάγγιχτος όσο φανταζόμουνα (αυτά όσον αφορά την εκπροσώπηση του Συνασπισμού).

    Για τις συντάξεις, διάβασα και τα άρθρα στο blog σου. Καταρχάς να πω ότι κοινωνική ευαισθησία έχουμε όλοι οι Έλληνες, έστω και σπασμωδική και πολλές φορές παράλογη/παράδοξη σε σχέση με την πραγματικότητα και τη στάση ζωής του καθενός μας.

    Το ξέρεις ότι οι συντάξεις βάσει του υπάρχοντος συστήματος καθορίζονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των 3-5 τελευταίων χρόνων του εργασιακού βίου του καθενός? Τι θα πει αυτό? Ένας εργάτης οικοδόμος, ή υδραυλικός, ή τέλος πάντων επαγγελματίας αυτής της κατηγορίας, πρέπει να δουλέψει περίπου 40 χρόνια για να ανέβει όλες τις βαθμίδες του επαγγέλματος και να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή σύνταξη. Πραγματικά, πολύ δουλειά, για πολύ μικρή προσαύξηση στη σύνταξη του. Μπορεί να τα βγάζει μαύρα στην πορεία και να καθαρίζει καλά ποσά, η σύνταξη του όμως θα είναι η ίδια. Παράλληλα, ένας άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, πες ένας βιοτέχνης, δεν εξαρτάται από βαθμίδες κλπ. Μπορεί αυτός λοιπόν να βγάζει και εκατομμύρια στον εργασιακό του βίο, δηλώνει όμως το ελάχιστο, μέχρι να φτάσει τα τελευταία συντάξιμα χρόνια. Τότε αυτός λοιπόν που ΕΚΛΕΒΕ το ταμείο του για δεκαετίες, μεγιστοποιεί τις εισφορές και παίρνει για μερικές ακόμα δεκαετίες ζωής του τη μέγιστη σύνταξη που «δικαιούται». Καλό ε? Ταυτόχρονα και ο πρώτος (υποθέτοντας ότι δούλεψε μαύρα) και ο δεύτερος τύπος ανθρώπου δεν κατέβαλαν τις εισφορές που θα έπρεπε, συμβάλλοντας στη διόγκωση του ασφαλιστικού ελλείμματος, δυσχαιρένοντας τη δυνατότητα των ταμείων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Όπως βλέπεις λοιπόν οι «ταξικές» αδικίες είναι ουσιαστικά αδικίες μεταξύ ομάδων ανθρώπων με ποικίλα χαρακτηριστικά, όπως επαγγελματικά, ηλικιακά κλπ. Αν βάλεις δε, μέσα στην εξίσωση, τη δημογραφική γήρανση και την αύξηση του προσδώκιμου ζωής, το μπαλάκι προς εμάς γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

    Όσο για τις τάξεις, ας μην περιοριζόμαστε στην μαρξιστική προσέγγιση της έννοιας αυτής, καθώς, ο κόσμος έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκος από την εποχή του. Εγώ που βλέπω τις τάξεις ως κατηγορίες ανθρώπων βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, δεν περιορίζομαι μόνο στις εισοδηματικές διαφορές, αλλά θέλω να δω και τις ηλικιακές, τις φυλετικές (gender και race), τις περιουσιακές, τις περιβαλλοντικές, τις εκπαιδευτικές, τις καταναλωτικές, αυτές της πρόσβασης σε ποιοτικά συλλογικά αγαθά, κοκ κοκ. Αν δεν τις δω όλες αυτές τις υπόλοιπες, θα έχω μια πολύ μυωπική οπτική γωνία των πραγμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι οι υπάρχουσες μορφές εκπροσώπησης των τάξεων δεν καλύπτουν ή εκπροσωπούν πια τις νέες ομάδες ανθρώπων. Κι ούτε πρόκειται να αποδεχτούν να προασπιστούνε τα δικά μου συμφέροντα. Γι’ αυτό πλήρωνε εσύ εισφορές για να παίρνουν συντάξεις οι γονείς μου.

    Όσο για τα υπόλοιπα, εντάξει, στα αυτονόητα δεν μπορεί να πει κανείς και τίποτα, αλλά τι κάνεις πέρα από αυτές τις διαπιστώσεις? Μάλλον τα ρίχνεις στο κεφάλαιο και κρατάς τη συνείδηση σου ήρεμη. Μόνο που καιρός είναι να σταματήσουμε να γεμίζουμε το δικό μας κενό κατανόησης των πραγμάτων με τη λέξη «χλιδ-». Είναι απαξιωτικό και δε βοηθά κανένα νέο να χτίσει τον αυτοσεβασμό, την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του. Στις ΗΠΑ λένε Yes we Can, στην Ελλάδα λέμε χλιδ-…. Η διαφορά ξέρεις ποια είναι? Στα πρότυπα, και τα πρότυπα εμπνέουν και καθορίζουν τις εξελίξεις. Κι αυτό είναι συνειδητή επιλογή, από εμάς εξαρτάται ποια προσέγγιση θα υιοθετήσουμε.


    @ G700

    Αποπληθωρισμό βλέπω εγώ να έχουμε, αλλά στην Ελλάδα όπου οι τιμές είναι άκρως ανελαστικές δεν αποκλείω μερικοί έξυπνοι να το εκμεταλλευτούν και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους στην απουσία αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών.

    ReplyDelete
  44. @ parmenidis

    Πέρα από το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας και την γνωστή τέχνη των Κινέζων να λαδώνουν αποδοτικά την μηχανή, υπάρχει και η μεγάλη εικόνα την οποία θα πρέπει να την λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν. O Ομπάμα λοιπόν, και παρά τους πολλούς εβραικής καταγωγής συμβούλους του, δείχνει με τα έως τώρα στοιχεία ότι θα κινηθεί περισσότερο ή λιγότερο στη γραμμή Μπρεζίνσκι.

    Αυτό σημαίνει πως η παγκόσμια εκστρατεία εναντίων της ισλαμικής τρομοκρατίας του Μπους, θα μεταβληθεί σε ένα δευτερεύον πεδίο αντιπαράθεσης της "μεγάλης σκακιέρας". Η Αμερική στα αμέσως επόμενα χρόνια θα προσπαθήσει να θέσει τις βάσεις για την ανάσχεση των δύο κύριων ηγεμονικών αντιπάλων της, την Κίνα και την Ρωσία.

    Ήδη η δημιουργία το 2006 της κεντρικής διακλαδικής διοίκησης Αφρικής, οι εντατικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Κέρας της Αφρικής αλλά και η υπονομευτική πολιτική εναντίων πολλών αφρικανικών κυβερνήσεων που συνάψανε ή διατηρούνε εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο, δείχνει πως ο μήνας του μέλιτος των δύο υπερδυνάμεων φθάνει στο τέλος του.

    Θα πρέπει επίσης να θίξω και ένα σημαντικό ζήτημα σχετικά με το Αφγανιστάν. Τους τελευταίους 2-3 μήνες παρατηρείται μια αύξηση των αμερικανικών χειρουργικών πληγμάτων ακριβείας μέσα στο έδαφος του Πακιστάν. Τα πλήγματα προς το παρόν περιορίζονται σε δύο ημιαυτόνομες επαρχίες στα δυτικά, αλλά η πιθανολογούμενη ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν είναι σίγουρο πως θα τις πολλαπλασιάσει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες πιθανότητες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης στο Καράτσι, με άγνωστες συνέπειες για όλη την περιοχή.

    Να τονίσω επίσης και κάτι αντίστοιχο που έγινε με τη Συρία, η οποία μόλις ανακοίνωσε την παραχώρηση της ναυτικής βάσης της Ταρσούς στο ρωσικό ναυτικό είχαμε το επεισόδιο με την επιδρομή των αμερικανών μέσα στο έδαφός της στα σύνορα με το Ιράκ.

    Οι αμερικανοί οι οποίοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, έχουν προνοήσει από το 2006 για την σύσταση μιας ειδικής δύναμης αμέσου επεμβάσεως, και της οποίας η αποστολή της είναι να εξασφαλίσει το πυρηνικό οπλοστάσιο του Πακιστάν στο ενδεχόμενο αποσταθεροποίησής του.

    Θα μου πείτε τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την Κίνα; Το Πακιστάν είναι ο στενότερος σύμμαχός της Κίνας στην περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε πως οι Ινδοί (εχθρικό κράτος της Κίνας) συνεκπαιδεύονται πλέον πολύ εντατικά με τους αμερικανούς. Αποκορύφωμα αυτής της συνεκπαίδευσης αποτέλεσε η πρόσκληση και η συμμετοχή τους στην αμερικανική άσκηση Red Flag. Τη μεγαλύτερη και πολυπλοκότερη άσκηση αεροπορικών δυνάμεων παγκοσμίως.

    Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι κινήσεις και τα ανοίγματα της Ελληνικής κυβέρνησης προς την Κίνα και την Ρωσία, όσο κι αν αυτές χαιδεύουν τα αυτιά των ιθαγενών αντιιμπεριαλιστών και εξυψώνουν τον φουσκωμένο εγωισμό των πάσης φύσεως κομπλεξικών, φανερώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο τι είδους ποιότητας άνθρωποι κρατούν το τιμόνι της χώρας.

    Πέρα από το ξεπούλημα τη στιγμή που το έθνος επιστρέφει στο προσκήνιο δυναμικά, οι ανίδεοι νομίζουν πως μπορούν εσαεί να κάνουν τέτοια ανοίγματα και ταυτόχρονα να παραμένουν επιτήδειοι ουδέτεροι. Νομίζουν πως μπορούν να τετραγωνίζουν συνεχώς τον κύκλο λες και είναι οι Χουντίνιδες της διπλωματίας, και χωρίς κανένα κόστος για τη χώρα.

    Τα ίδια πίστευε φυσικά και η Μίλητος 2400 χρόνια πριν, όμως η επίκληση στα δίκαια και τους θεούς δεν τους έσωσαν από την οργή των Αθηναίων. Αν είχαν μελετήσει έστω τον Θουκυδίδη θα το ξέρανε, αλλά μάλλον ακούν αρχαίο έλληνα συγγραφέα και τους σηκώνεται η τρίχα κάγκελο.

    Στην σύγχρονη εποχή οι ηγεμονικές δυνάμεις δεν βομβαρδίζουν οι ίδιες τους "συμμάχους" τους, έχουν προφανώς άλλους πρόθυμους για τέτοιες βρώμικες δουλειές. Και πάντα με το αζημίωτο φυσικά. Τα όργανα παίξανε κιόλας τον πρώτο δοκιμαστικό σκοπό τους 80 μίλια νότια από το Καστελόριζο. Μήπως όμως κι αυτό πέφτει κάπως μακριά; Έτσι όπως κατάντησαν τις ένοπλες δυνάμεις η απογραφή, ο Σπήλιος και ο Μειμαράκης αλλά και όλο το συφερτό τους, θα είναι έκπληξη αν στο επικείμενο πανηγύρι ειπωθεί το αντίθετο.

    Χαιρετίσματα και καλά κρασά...

    ReplyDelete
  45. @konstandinidis
    απορριπτω τη λογική που επικαλείσαι διότι βάσει αυτής οι πολιτικοί θα είχαν αιώνιο συγχωροχάρτι γιά τα πάντα

    Η ψήφος αγαπητέ δίνεται καλή τη πίστη και βάσει (?) προγραμματικών δεσμεύσεων. Άρα ο ψηφοφόρος έχει άλλοθι.
    Ας μην μεταφέρουμε το βάρος της ευθύνης από τις πλάτες των πολιτικών στις δικές μας - άλλο που δεν θέλουν

    ReplyDelete
  46. και κατι ακόμα - γιά όλους

    παρακολουθώ κάποιους να ρίχνουν το ανάθεμα στην παρούσα κυβέρνηση ότι τα διάλυσε όλα

    παρακολουθώ άλλους να επιχειρηματολογούν (σωστά/λάθος δεν έχει σημασία είναι υποκειμενικό το θέμα) επί σημαντικών ζητημάτων (παιδεία, ασφαλιστικό κτλ)

    αλλά

    δεν είδα κανένα να φωνάζει "Όχι αλλο κάρβουνο".

    Είδα όμως χιλιάδες να φωνάζουν "όχι στην εντατικοποίηση της Παιδείας"

    Αυτό φταίει στην Ελλάδα dudes- την φλομώσαμε κάρβουνο και τώρα μαυρίζουμε εμείς.

    Εχω ζητήσει κάποια (απλά) στοιχεία από την ΕΣΥΕ.

    Όταν τα έχω στα χέρια μου θα μπορώ να έχω αντίληψη που χάσαμε την μπάλλα σε μακρο-επίπεδο

    διότι σε μίκρο την χάσαμε πριν από πολλάααααα χρόνια

    ReplyDelete
  47. Thank you Vaggelas! H ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΉ ΣΟΥ ΣΚΕΨΗ ΜΕ ΣΥΝΑΡΠΑΖΕΙ.
    Εκείνο που με θλίβει είναι η έλλειψη στοχειώδους ενδιαφέροντος απο τα Ελληνικά ΜΕΝΤΙΑ για του τί σημαίνει η επίσκεψη του Κινέζου στη χώρα μας.
    Οσο για το Θουκιδίδη θα γνωρίζεις καλύτερα απο μένα ότι αποτελεί το Ευαγγέλιο των μαθητών του WEST POINT.

    ReplyDelete
  48. Εκείνο όμως που ενδιαφέρει τους Κινέζους είναι η Ναυτιλία μας.Ξεκίνησαν με ένα μεθοδικό πρόγραμμα για να τη βάλλουν στο χέρι.Στη πρώτη φάση τους ενδιαφέρει η τεχνογνωσία.Τώρα, που αυτοί έχουν το πουγκί γεμάτο ντόλλαρς και οι πλοιοκτήτες μας γεμάτο τοξικά χρεόγραφα, βγήκαν παγανιά για να τους πάρουν τα καράβια αύτανδρα.

    ReplyDelete
  49. Eνα απο τα πιό ενδιαφέροντα πολιτικά σημεία των Ελληνοκινεζικών ημερών είναι το πόσο καλά δούλεψε η "ΝΔ-ΚΚΕ" στρατηγική εταιρική σχέση.Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο εννοώ.Αυτή η στρατηγική πολιτική σχέση μεταξύ ΝΔ-ΚΚΕ θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις που έρχονται,όπως τις καθορίζει άλλωστε τη τελευταία δεκαετία.Δείτε την εξεταστική για το Βατοπέδι και θα καταλάβετε.Δείτε την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει σε καμμία διαμαρτυρία κατα των "αγοραστών" του λιμανιού.Ούτε φυσικά και κατά των πωλητών.

    ReplyDelete
  50. Σύμφωνα με την Αλέκα,σε ελεύθερη απόδοση και ερμηνεία,"το θέμα είναι να μην πουλάς στα κέντρα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας.Δηλαδή τις Ευρωπαικές και Αμερικάνικες εταιρίες".
    Ως γνωστόν η Ελλάδα την ελευθερία της,τη δημοκρατία της και την μέχρι τώρα ανάπτυξή της τα οφείλει στους Κινέζους!

    ReplyDelete
  51. Η Ελλάδα σήμερα έχει τον πιό "Ανατολίτη" πρωθυπουργό που γνώρισε στην Ιστορία της.Οπαδός της προσωπικής και μυστικής διπλωματίας,που δίνει ένα μυστήριο και ένα φωτοστέφανο στον αδιαμφισβήτητο Ηγέτη.Κρυψίνους,καταγώγειος,τα βρίσκει με τους Ανατολίτες που ταιριάζουν στο προφίλ του.Δυσκολεύεται με τους Δυτικούς που δουλεύουν θεσμικά.

    ReplyDelete
  52. parmenides said:

    "Τώρα, που αυτοί έχουν το πουγκί γεμάτο ντόλλαρς και οι πλοιοκτήτες μας γεμάτο τοξικά χρεόγραφα, βγήκαν παγανιά για να τους πάρουν τα καράβια αύτανδρα."

    Μάλλον δεν έχεις ιδέα γιατί μιλάς. Αντιγράφεις υποθέτω τις ανακρίβειες των εφημερίδων. Μάθε λοιπόν από μέσα ότι οι παραδοσιακοί εφοπλιστές [οι περισσοτεροι των οποίων] δεν ανακατεύτηκαν με το χρηματιστήριο είναι σε εξαίρετη θέση. Κρίση έχουν οι ναύλοι στα ξηρά φορτία και μόνον, κάτι που έχειξανασυμβεί πλειστάκις στο παρελθόν. Ρευστότης να φάν κι οι κότες. Οι τράπεζες παρακαλούν τους πλοιοκτήτες να επιστρέψουν το 70% του κεφαλαίου ΑΤΟΚΑ, και να θεωρηθεί ότι εξόφλησαν (όρα Lloyd's List / Trade Winds πάμπολλα τελευταία δημοσιεύματα, ακόμη και αυτή την εβδομαδα). Πολύ επιπόλαιο το σχόλιό σου. Επίσης το knowhow του Ship Management δεν είναι κάτι που μαθαίνεται σε μιά μέρα ή ένα χρόνο, είναι αποτέλεσμα χρόνων.

    ReplyDelete
  53. και μη μου αναφέρεις γιά αντιπαράδειγμα κάτι Πιτσιόληδες και Γεωργιόπουλους και άλλους, διότι αυτοί χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους asset players, (άρα τι κρίμα, χάσανε, αυτά έχει ο τζόγος) ο δε Πειραιάς τους θεωρεί απλώς πειρατές.

    ReplyDelete
  54. Anax
    "Πολύ επιπόλαιο το σχόλιό σου. Επίσης το knowhow του Ship Management δεν είναι κάτι που μαθαίνεται σε μιά μέρα ή ένα χρόνο, είναι αποτέλεσμα χρόνων."

    Είμαι πολύ περισσότερο φίλος της Ναυτιλίας απότι νομίζεις η συμπεραίνεις.Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, ως πολίτης, θα πρέπει να δεχθώ ότι υπάρχουν κλάδοι που πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο.
    Επιμένω ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει τους Κινέζους είναι το "knowhow του Ship Management",όπως πολύ σωστά το διατυπώνεις.Και αυτό μπορούν να το αποκτήσουν(κλέψουν) πολύ γρηγορότερο απο όσο βαυκαλίζεσαι.Το έχουν αποδείξει περίτρανα και σε άλλους τομείς.
    Θα περίμενα όμως σαν ειδικός να μας γράψεις δυό λόγια για το θέμα "Ναυτιλία-Κινέζοι".

    ReplyDelete
  55. Οσο για το λάδι, το "στρατηγικό" μας προιόν,γιατί δεν διδάξαμε τους Ευρωπαίους-Ανατολικούς και Δυτικούς- να τρώνε και θα διδάξουμε τους Κινέζους; Οι Κινέζοι μάλλον κατάλαβαν ότι είμαστε αφελείς, με την ένοια της μειωμένης ικανότητας για Κρίση.

    ReplyDelete
  56. parmenides

    Ούτε νομίζω ούτε συμπεραίνω τίποτα. Και δεν έγραψα ότι πρέπει να είναι στο απυρόβλητο η ναυτιλία. Αυτό από πού σου ήρθε; ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ. Η δε κρίση αυτή θα είναι χρήσιμη γιά να ξεχωρίσουν οι πλοιοκτήτες από τους πειρατές. Πάντως γιά την ώρα τα πράγματα δεν είναι τόσο μελανά όσο τα περιγράφεις. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΥΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Οσο γιά το πώς και γιατί "βαυκαλίζομαι" απλά σου λέω ότι έχοντας συνεργασθεί και με ξένους που έχουν χρόνια εμπειρία στη ναυτιλία (πχ Νορβηγούς) και οι οποίοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να αντιγράψουν τις μεθόδους μας (μην πάει το μυαλό σου στο πονηρό πάλι) και να "τρέχουν" τα πλοία με 30-50% λιγότερο budget συμπεραίνω ότι θα είναι το ίδιο ή περισσότερο δύσκολο γιά άναυτους λαούς. Αλλά ίσως εσύ γνωρίζεις καλύτερα, τι να πώ.

    Την ανάλυση που ζητάς, δεν είμαι σε θέση να την κάνω κυρίως λόγω χρόνου που θα πρέπει να αφιερώσω. Απλά γνωρίζω την κατάσταση τώρα και κάνω ένα calculated guess για το μέλλον. Δεν αυτοχρίσθηκα ειδικός, και αντιπαρέρχομαι αυτό που λές. Φαίνεται σε αυτό το μπλόγκ το να πείς του άλλου ότι είναι ανακριβής είναι θανάσιμον σφάλμα. 'Η μόνον από "ειδικούς" ανέχεστε κριτική; Ενα είναι σίγουρο, ο ΓΑΠ θα τα αλλάξει ΚΑΙ ΑΥΤΑ!!! ΟΛΕΕΕ!!!

    ReplyDelete
  57. @ parmenides

    οι κινέζοι έχουν αυτό που λέμε ισχυρό και ικανό κράτος, είναι το καπιταλιστικό μοντέλο στο οποίο το κράτος παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά και σε όλα, αλλά στόχο δεν έχει το τάισμα των στελεχών αλλά την ανάδειξη της χώρας σε παγκόσμιο ηγέτη. Επομένως έχει βάθος, ποιότητα, όλο και καλύτερη τεχνογνωσία κι οργάνωση, και σίγουρα μαζί με όλα αυτά και πολύ σκοταδισμό.

    Αυτά σε αντιπαραβολή με το δικό μας μοντέλο. Το οποίο κι αυτό στον πυρήνα του έχει ένα μεγάλο κράτος, όχι όμως ισχυρό και ικανό. Κι ένα κράτος που χάιδεψε και τάισε τα παιδιά του, χωρίς στρατηγικό ορίζοντα. Η πορεία του λαδιού και η διεθνής ανταγωνιστικότητα του είναι ένα κλασικό παράδειγμα των παραπάνω. Πουλάμε λάδι σε βιομηχανίες στην Ιταλία, για να μας το πουλήσουν επεξεργασμένο φθηνότερα από τα δικά μας στην ελληνική αγορά!!! Μα όταν τα κίνητρα δεν ήταν ποτέ η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, η εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής κλπ., λογικό δεν είναι αυτό, όσο ηλίθιο κι αν ακούγεται?

    ReplyDelete
  58. "Η δε κρίση αυτή θα είναι χρήσιμη γιά να ξεχωρίσουν οι πλοιοκτήτες από τους πειρατές."

    Σωστός σωστός. Σε όλα τα επίπεδα έτσι? Γιαυτό φοβάμαι ότι το 2009 θα κλείσουν πολλές ελληνικές εταιρείες εφόσον δεν έχουν αποθεματικό προηγούμενο καλό από μαύρες συναλλαγές και φορο/εισφορο/διαφυγές (πολύ πιθανό κι αυτό, αν δεν τα ξόδεψαν σε luxury αγαθά). Κι αυτό εμάς τους νέους θα μας τσούξει πολύ, όπως και πολλούς μεσήλικες χωρίς σπουδαία credentials και skills αλλά ακριβούς μισθολογικά.

    ReplyDelete
  59. και προς καμία παρεξήγηση το ισχυρό και ικανό κράτος δεν το εννοώ με την ένοια του κοινωνικού κράτους, αλλά με την έννοια του market player. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για Ανώνυμη Εταιρεία της Κινεζικής Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την προσδιορίσουν - ελαχιστοποίηση κόστους, εξευτελιστικοί μισθοί, κινούμενη στο όριο της νομιμότητας, της ασφάλειας εργασίας και της ποιότητας κι ασφάλειας των προϊόντων/υπηρεσιών που παράγει.

    ReplyDelete
  60. @ser
    απορρίπτω τη λογική που επικαλείσα διότι βάσει αυτής οι ψηφοφόροι θα είχανε αιώνιο συγχωροχάρτι για πάντα.

    Η ψήφος αγαπητέ δίδεται καλή τη πίστη και βάση προγραμαμτιστικών δεσμεύσεων. Άρα ο ψηφοφόρος έχει άλλοθι την πρώτη φορά. Όταν όμως συνεχίζει να κάνει το ίδιο λάθος για 35 έτη (από την πτώση της χούντας μέχρι σήμερα) τότε όχι μόνο δεν έχει άλλοθι, αλλά είναι και βλάκας (για να μην πω κάτι χειρότερο).

    Και όπως λέγανε οι Έλληνες, το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού.

    Ας μην μεταφέρουμε το βάρος της ευθύνης από τις πλάτες τις δικές μας στις πλάτες των πολιτικών- άλλο που δεν θέλουμε.

    ReplyDelete
  61. @parmenidis
    >Εκείνο όμως που ενδιαφέρει τους
    >Κινέζους είναι η Ναυτιλία
    >μας.Ξεκίνησαν με ένα μεθοδικό
    >πρόγραμμα για να τη βάλλουν στο
    >χέρι.

    Αυτό γιατί θα είναι αρνητικό; Αν κάτι δεν πάει καλά έρχεται κάτι άλλο και το αντικαθιστεί. Αν όντως οι Κινέζοι βάλλουνε χέρι στη ναυτιλία σημαίνει ότι κάτι δεν κάνουμε καλά, άρα κάτι καλύτερο ήλθε να αντικαταστήσει κάτι χειρότερο. Από την άλλη αν η ελληνική ναυτιλία είναι δύναμη πώς θα την βάλλουνε χέρι οι Κινέζοι;

    ReplyDelete
  62. Anax
    [[ Ενα είναι σίγουρο, ο ΓΑΠ θα τα αλλάξει ΚΑΙ ΑΥΤΑ!!! ΟΛΕΕΕ!!! ]]

    Ο ΓΑΠ θα επαναφέρει τη ΘΕΣΜΙΚΗ Πολιτική στη χώρα.

    ReplyDelete
  63. @Panos

    Οι Κινέζοι έχουν ναυπηγεία,έχουν προιόντα,άγορασαν λιμάνια,αγόρασαν κυβερνήσεις, αλλά τους λείπει η Ναυτιλία.Και παρά του ότι είναι εύκολο να βρούν μηδίσαντες πλοιοκτήτες ΔΕΝ κατάφεραν ΑΚΟΜΗ να ελέγξουν εμπορικά τις θάλασσες που είναι ο στόχος τους.Και ξέρουν ότι εκεί θα παιχτεί δυνατό παιχνίδι τα χρόνια που έρχονται.Γιατί ο φίλος τους και σύμμαχος Μπούς δεν θα μπορεί πιά να τους βοηθήσει παγιδεύοντας την Αμερική στα Βουνά του Αφγανιστάν και στους βαλτότοπους του Ιράκ.
    Είναι τυχαίο ότι ο Κινέζος πρόεδρος επισκέφτηκε την Ελλάδα και υπέγραψε συμφωνίες στρατηγικής μορφής τώρα που ακόμη στα πράγματα είναι ο Μπούς; Τι είδαν ή διείδαν οι Κινέζοι ότι θα συμβεί με τον Ομπάμα και εκμεταλεύονται το κενό εξουσίας της Αμερικής για να προλάβουν;
    Εγω ερωτήματα διατυπώνω.Οι απαντήσεις τους αισθάνομαι ότι με ξεπερνούν.Μπορείς να βοηθήσεις;

    ReplyDelete
  64. @parmenidis

    δε μου εξηγείς όμως γιατί μια κυριαρχία των Κινέζων στις θάλασσες θα είναι αρνητικό.

    ReplyDelete
  65. " Panos Konstantinidis said...
    δε μου εξηγείς όμως γιατί μια κυριαρχία των Κινέζων στις θάλασσες θα είναι αρνητικό."

    Γιατί κάθε κυρίαρχος έχει ανάγκη και απο κυριαρχούμενους.

    ReplyDelete
  66. @parmenidis

    Και οι Έλληνες κυρίαρχοι έχουνε ανάγκη από κυριαρχούμενος, και οι Νορβηγοί κυρίαρχοι και οι λοιποί κυρίαρχοι. Τί κάνει λοιπόν τους Κινέζους κυρίαρχους χειρότερους από τους Έλληνες κυρίαρχους;

    ReplyDelete
  67. @ Αγαπητέ U-Man

    Το ασφαλιστικό είναι τεράστιο και πολυσύνθετο πρόβλημα για να αναλυθεί σε όλο του το βάθος μέσα από ένα blog.

    Αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι είναι ότι το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να βρίσκεται σήμερα, οφείλεται σε δεκαετίες κακής διαχείρισης, που όπως και γενικότερη οικονομική κατάσταση, βαρύνει πρωτίστως τις κυβερνήσεις και δευτερευόντως τις επιμέρους συντεχνίες, που με την ανοχή ή τη βοήθεια των εκάστοτε κυβερνήσεων, δημιούργησαν το σημερινό χάος με τα 150 ταμεία και ταμειάκια.

    Ποιοι επέτρεψαν, η φρόντισαν να δημιουργηθεί το απίστευτα περίπλοκο, δυσνόητο και αλλοπρόσαλλο ρυθμιστικό πλαίσιο που καθόριζε και καθορίζει τον υπολογισμό των εισφορών και παροχών όλων σχεδόν των ταμείων, δημόσιων και ιδιωτικών?

    Ποιοι επέτρεψαν να έχουμε τα δεκάδες ταμεία και το κάθε ένα εξ αυτών να καθορίζει περίπου αυθαίρετα τα ύψη των εισφορών, τους όρους πληρωμής αυτών, τον τρόπο υπολογισμού των συνάξεων και ούτω καθ’ εξής?

    Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι αυτοί δεν είναι που πρέπει να πληρώσουν?

    Γιατί λοιπόν οι κυβερνήσεις αντί να στοχοποιήσουν τους υπευθύνους και να κινηθούν ώστε να πάρουν πίσω τα «δανεικά» - στο βαθμό που αυτά υπάρχουν και μπορούν να παρθούν πίσω – μετακυλύουν το κόστος στους ίδιους τους ασφαλισμένους που επί χρόνια πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους?

    Ξέρεις ότι 80% των όσων οφείλονται στο IKA (μιλάμε για ΠΟΛΛΑ εκατομμύρια) τα οφείλουν καμιά 300αρια μεγαλοκαρχαρίες που με το έτσι θέλω δεν πληρώνουν, αλλά παρ όλα αυτά συνεχίζουν κα κοσμούν το Ελληνικό επιχειρήν?

    Μήπως δεν είναι αυτό το αλλοπρόσαλλο πλαίσιο που δημιουργήθηκε με τα κατά καιρούς νομοθετήματα και υπουργικές αποφάσεις το οποίο που επιτρέπει λη διευκολύνει κάποιους να μπορούν να κλέψουν το εκάστοτε ταμείο και ποτέ να μη λογοδοτούν?

    Ξέρεις εσύ καμία σοβαρή χώρα να επαφίεται στη τιμιότητα και την καλή θέληση των πολιτών της και βάση αυτής της υπόθεσης, να μην θέτει σαφείς και ξεκάθαρους κανόνες για να τη διασφαλίσει, χτυπώντας τις όποιες παραβατικές συμπεριφορές και τα φαινόμενα διαφθοράς?
    Και δεν είναι μόνο το συνταξιοδοτικό, αλλά και ο τομέας των ιατρικών παροχών όπου εκεί κι αν γίνεται το μεγάλο φαγοπότι με φαρμακευτικές εταιρίες, ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ.

    Ποιος είναι αυτός που επέτρεψε να μοιράζουν αφειδώς συντάξεις σε «ημέτερους» εν δυνάμει ψηφοφόρους, στα 48, στα 50 η στα 55, δημιουργώντας μια στρατιά αργόμισθων, που στη συνέχεια άνοιγαν μαγαζάκια με το εφ’ άπαξ.

    Υπεύθυνες είναι οι διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές κυβερνήσεις, προερχόμενες από μια διεφθαρμένη και συντηρητική κοινωνία, που φοβούνται το πολιτικό κόστος και φροντίζουν να αναβάλουν τα οποία μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα βιώσιμες και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις.

    Είναι οι κυβερνήσεις που ψηφίζουμε, θέλοντας να έχουμε τη πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο…

    Είναι λάθος να λες ότι εγώ πληρώνω τη σύνταξη των γονιών σου όταν αυτοί πλήρωναν επί δεκαετίες εισφορές.
    Το εκάστοτε ταμείο – ή τουλάχιστο έτσι θα έπρεπε – ήταν και είναι υπεύθυνο να επενδύσει τα χρήματα των μελών του και επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας να εξασφαλίσει αποδόσεις που θα διασφαλίζουν καλές συντάξεις σ΄ αυτά.
    Τόσο απλό είναι και έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται.
    Τώρα που τα χρήματα φαγώθηκαν η χάθηκαν από κακές επενδύσεις, καλούμαστε η θα κληθούμε, να δεχτούμε αύξηση των εισφορών και σοβαρή μείωση των εισοδημάτων μας, για κάποιους στο όριο της εξαθλίωσης.

    Δυστυχώς επί του θέματος δεν έχω να προτείνω συγκεκριμένες λύσεις γιατί ούτε τα πραγματικά στοιχεία διαθέτω (άραγε ποιος τα διαθέτει?), ούτε τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις που χρειάζονται για το σκοπό αυτό.

    Αυτό που μπορώ να κάνω ως πολίτης και ως ψηφοφόρος - και στα μέτρα των δυνάμεων μου το κάνω - είναι να επιδιώξω την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης, που αν μη τι άλλο να μη μας δουλεύει.

    Δεν απαξιώνω κανένα και σίγουρα οι σημερινοί νέοι είναι αυτοί που έχουν το ελάχιστο μερίδιο ευθύνης στις κακές νοοτροπίες που διέπουν την κοινωνία μας.
    Μια παροιμία λέει «το παιδί σου και το σκυλί σου είναι όπως τα μάθεις». Πιστεύω μάλιστα ακράδαντα ότι αν και τα πρότυπα που προβάλουμε στη νέα γενιά ως κοινωνία είναι κατά βάση αρνητικά (lifestyle αντί δουλειάς, κατανάλωση αντί επένδυσης, αδιαφορία αντί συμμετοχής, ατομισμός αντί συλλογικότητας κλπ), οι νέοι όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι «δεν πάει άλλο» και ότι η πορεία που ακολουθούμε ως χώρα και ως λαός είναι αδιέξοδη.
    Προφανώς και δεν είναι όλοι οι νέοι ίδιοι! Κάθε ένας βλέπει τα πράγματα με τη δική του οπτική και όπως υπάρχουν αυτοί που υιοθετούν το ένα πρότυπο, υπάρχουν κι αυτοί που υιοθετούν το άλλο, όπως κι αυτοί που είναι κάπου ανάμεσα και ταλαντεύονται.

    Σαφώς και τα πράγματα τώρα είναι πολύ ποιο περίπλοκα από ότι ήταν το ’80 που κάποιος ήταν ΔΑΠιτης, ΚΝιτης ή Φρικιό όπως λέγαμε τότε.
    Σαφώς και δεν καθορίζει πλέον μονάχα η καταγωγή τη τάξη στην οποία ανήκει κάποιος.
    Σαφώς και όσα λες ότι καθορίζουν τις διαφορές κοινωνικές ομάδες (φυλή, ηλικία, φύλο, τόπος καταγωγής κλπ) ισχύουν και παίζουν το ρόλο τους σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό.

    Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε που εγώ διάβαζα Marx και πολύ περισσότερο από τότε που ο Marx τα έγραψε.

    Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η σχέση αυτού που υπόκειται την εκμετάλλευση κι αυτού που την ασκεί, αυτού που παράγει κι αυτού που καρπώνεται την υπεραξία,
    αυτό που έχει αλλάξει είναι οι μέθοδοι και τα μέσα.
    Όταν τα αγαθά (ας δούμε και το χρήμα ως πασπαρτού αγαθό) είναι εν αφθονία τότε οι διαφορές μεταξύ των τάξεων αμβλύνονται όπως και οι κοινωνικές αντιδράσεις.
    Στις μέρες μας όπου αρχίζει να διαφαίνεται από στενότητα έως ανεπάρκεια σε βασικά αγαθά τα πράγματα «σφίγγουν» και οι διαφορές έρχονται στην επιφάνεια.
    Εδώ φαίνεται ποιος έχει πραγματικά τη δύναμη. Κι εδώ είναι που έρχεται η στιγμή για τον κάθε ένα μας να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιούς θα αφήσει.
    Έρχεται η στιγμή που θα πρέπει να στρατευθούμε με την μια η την άλλη πλευρά και να δώσουμε τη μάχη μας όπως ξέρει κι όπως μπορεί ο κάθε ένας μας.

    Αυτό που εγώ τουλάχιστο δεν δέχομαι για κανένα σκεπτόμενο κι αρτιμελή άνθρωπο είναι η «επιλογή» να μένει θεατής κι απ έξω.

    Αλλά αυτός είμαι εγώ και χαίρομαι που μ΄ άκουσες.

    ReplyDelete
  68. Αν νομιζετε οτι οι πολιτικοι ενδιαφερονται για τα προβληματα του λαου κουνια που σας κουναγε.Μονο για την τσεπη τους ενδιαφερονται κανε οτι τους τα παιρνεις και τοτε θα δεις πως πεφτουν κεφαλια ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ.

    ReplyDelete