Thursday, November 20, 2008

Να αντικαταστήσουμε τη γενιά του Πολυτεχνείου

Η κατά κάποιους ανύπαρκτη και σιωπηλή γενιά μιλάει. Για όσους δεν είχαν το χρόνο ή τη δυνατότητα να την ακούσουν, παραθέτουμε σε ηχητικό αρχείο ολόκληρη τη συνέντευξη εκπροσώπου της g700 στον Γιάννη Ανδριτσόπουλο, για τη ραδιοφωνική εκπομπή Alt-Control-TV στον Alpha radio τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ

Ξεκίνησε στην Αθήνα η 1η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας των Νέων, που διοργανώνεται σε 75 και πλέον χώρες σε όλο τον κόσμο, από τις 19 έως και τις 25 Νοεμβρίου 2008. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, Θησείο).

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας αποτελεί θεσμό ο οποίος στοχεύει στην κινητοποίηση, έμπνευση και ενημέρωση όλων των νέων ανθρώπων, σπουδαστών, υπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, με σκοπό να τους ενθαρρύνει να κάνουν ένα δημιουργικό βήμα μπροστά στην εξέλιξή τους. Ο θεσμός ξεκίνησε σε όλον τον κόσμο, συνδέοντας εκατομμύρια νέους ανθρώπους προαναγγέλλοντας και το Έτος Δημιουργικότητας όπως ανακήρυξε το 2009 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σήμερα, στο «Μελίνα Μερκούρη», στις 18.15, ο ΟΑΕΔ σας προσκαλεί στην παρουσίαση των δικών του προγραμμάτων Νεανικής Επιχειρηματικότητας, ενώ θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κος Σκλιάς, αλλά και άλλοι φορείς που συνδράμουν τους ανέργους, αλλά και τους νέους επαγγελματίες. Τέλος, το Σάββατο την ίδια ώρα νέοι φοιτητές και επαγγελματίες θα συζητήσουν στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα θέματα δικτύωσης, κινητικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

21 Νοεμβρίου, ώρα 18.30: Ανοικτή Συζήτηση όπου η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το ΚΕΘΙ εξηγούν ευκαιρίες και προγράμματα προς όφελος των Νέων:,

22 Νοεμβρίου, ώρα 17.00: Ιδρυτική Συνάντηση Συνεταιρισμού Πληροφορικών Ελλάδος,

22 Νοεμβρίου, ώρα 18.30: Φοιτητικές οργανώσεις όπως η AIESEC και η JADE συνομιλούν με την ΟΕΣΥΝΕ και την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος για πρωτοβουλίες δικτύωσης, κινητικότητας και εξωστρέφειας.

23 Νοεμβρίου, από πρωί: Ο Δήμος Αθηναίων οργανώνει ημερίδα για την Διαπολιτισμική Επιχειρηματικότητα

24 Νοεμβρίου, ώρα 18.30: Εκπαίδευση και Επιχειρηματικότητα

Εθνικός φορέας οικοδεσπότης του θεσμού είναι η Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.

Ώρες λειτουργίας: 12.00 - 22.00

Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στις ιστοσελίδες :

www.enterpriseweek.gr και www.unleashingideas.org


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Την έρευνα της VPRC για την "Εργασία, τα Συνδικάτα και τις συνθήκες ζωής στο Λεκανοπέδιο Αττικής". Η έρευνα διενεργήθηκε στο Πολεοδομικό Συγκρότημα της Αθήνας, σε δείγμα 986 πολιτών, στον πληθυσμό μισθωτών και ανέργων ηλικίας 18 ετών και άνω.


9 comments:

  1. Παρακολουθώ την εκπομπή του Γιάννη Ανδριτσόπουλου.Νέος, γ700 ο ίδιος,ευπρεπής, γνώστης των νεων τεχνολογιών των Μιντια. 7-9 κάθε μέρα στο ΑΛΦΑ 9,89 ΡΑΔΙΟ.
    Το ραδιόφωνο προσφέρει και χρόνο και άνεση για σοβαρές συζητήσεις.Και ιδίως σε εκπομπές που δεν συμμετέχουν δημοσιογράφοι-βεντέτες.Η συζήτηση για το πόσο η γενιά των 700 μπορεί και πρέπει να αντικαταστήσει τη γενιά του Πολυτεχείου ελπίζω να ανοίξει απο τους διαχειριστές του μπλόγκ και να μπεί στην ατζέντα του κοινωνικού διαλόγου.

    ReplyDelete
  2. Kατα τη γνώμη μου,η "γ700" μπορεί να "επιβάλλει" μία ατζέντα όπου το πρόβλημα της νέας φτώχειας,της ανκατανομής των πόρων,της αναβάθμισης της εργασίας,του νέου αναπτυξιακού προτύπου με προτεραιότητα το περιβάλλον,είναι ΚΑΙ ταξικό ΚΑΙ διαγενεακό,δηλαδή ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.
    Αρα αναμένουμε ριζοσπαστικές ιδέες πάνω στις οποίες μπορούν να στηριχθούν προοδευτικές προτάσεις.
    Ας απελευθεροθούμε λίγο απο το ρεαλισμό.Και ας σκεφτόμαστε περισσότερο ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΑ.

    ReplyDelete
  3. Ο Ανδριτσόπουλος κάνει καλές εκπομπές τον παρακολουθώ. Την πρώτη ώρα όμως γιατί μετά τις 8 γίνεται "του δελτίου" με συνδέσεις από ειδήσεις στην τηλεόραση ε, εκεί είναι λίγο χάος το πράγμα

    ReplyDelete
  4. Υπάρχουν πολλοί νέοι, ικανοί και ενθουσιώδεις δημοσιογράφοι - μια νέα και πολλά υποσχόμενη γενιά στο χώρο - που αναζητούν διεξόδους άσκησης του επαγγέλματος – αν όχι λειτουργήματος τους – μακρυά από παραγοντισμούς και κοντά στη χρήση νέων, εναλλακτικών, διαδραστικών μεθόδων δημοσιογραφίας. Είναι η ελπίδα μας για πιο έγκυρη και πιο λαϊκή δημοσιογραφία.

    ReplyDelete
  5. με αφορμή την παγκόσμια εβδομάδα επιχειρηματικότητας των νέων σας ενημερώνουμε ότι έχει ξεκινήσει διαβούλευση βάσει συμπλήρωσης ερωτηματολογίου στα τοπικά επαγγελματικά εμπορικά κλπ επιμελητήρια σχετικά με την ενσωμάτωση της Χάρτας της ΕΕ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο. Είναι το λεγόμενο Small Business Act Εδώ μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στα ελληνικά.

    ReplyDelete
  6. Παρακολούθησα χτές για μία ακόμη φορά εκπομπή με θέμα την ακρίβεια και την ανεργία που μαστίζει την Γενιά των 700 ευρώ στην οποία ανήκω και εγώ τόσο ηλικιακά όσο και μισθολογικά.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι η Οικονομία και η Πολιτική είναι κοινωνικές Επιστήμες. Το πώς λειτουργεί μια Οικονομία και μια Κοινωνία σε μια χώρα, εξηγείται επαρκώς απο το υπάρχον Σύστημα και την Νοοτροπία που χαρακτηρίζει τους πολίτες αυτής. Αυτά τα 2 στοιχεία καθορίζουν τελικά, ανάμεσα σε άλλα, τις τιμές των προϊόντων καθώς και τις θέσεις εργασίας.
    Καλώς η κακώς έχουν διαμορφωθεί κάποια δεδομένα στην Ελλάδα, αποτέλεσμα της ισχύουσας νοοτροπίας που είναι διάχυτη στην κοινωνία και κυρίως στη Γενιά του Πολυτεχνείου. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της γενιάς αυτής είναι ο συνεχής μεταξύ τους «ανταγωνισμός» σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, πράγμα το οποίο το «πληρώσαμε» εμείς οι νέοι καθώς η επιτυχία ή η αποτυχία της γενιάς του Πολυτεχνείου σαν γονείς, στα δικά τους μάτια συνδέθηκε , κακώς, με την επαγγελματική σταδιοδρομία των παιδιών τους. Θεωρήθηκε αποτυχία για έναν γονέα να ασχοληθεί το παιδί του με κάτι άλλο πέρα απο τα οικονομικά, την ιατρική, την δικηγορία και με όλες του τις δυνάμεις πάλεψε προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Πολλές κατηγορίες απασχόλησης, στην προσπάθεια των γονιών μας να κάνουν «το καλύτερο για μας», απαξιώθηκαν διότι δεν το επέτρεψε η νοοτροπία τους.
    Οι κυβερνήσεις προεκλογικά το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο αυξάνοντας τον αριθμό των πανεπιστημίων και τον αριθμό των εισακτέων σε αυτά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να δημιουργηθεί ένα τεράστιο πλεόνασμα προσφοράς εργασίας σε ορισμένους τομείς την στιγμή που άλλοι έχουν έλλειμμα αλλά κανείς δεν διατίθεται να απασχοληθεί εκεί. Δουλειές στην Ελλάδα υπάρχουν, απλά είναι απαξιωμένες στα δικά μας μάτια.
    Η ίδια η νοοτροπία έχει βοηθήσει στην ακρίβεια που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Παρατηρείται ένας μαμοθρεφτισμός ο οποίος αν δεν έχει επιβληθεί απο τους μεγαλυτέρους, τουλάχιστον ενθαρρύνεται. Και αυτό πάλι στα πλαίσια του κοινωνικού ανταγωνισμού της Γενιάς του Πολυτεχνείου. Οι μεγαλύτεροι δεν αφήνουν τα παιδιά τους να ζήσουν με 700 ευρώ ακόμα και αν τα ίδια επιθυμούν να το προσπαθήσουν. Διότι η προσπάθεια αυτή απαιτεί άλλη νοοτροπία η οποία δεν είναι γνωστή σε αυτούς. Και πάνω στην επιθυμία τους να ανασάνουν λίγο οικονομικά, οι νέοι ενδίδουν σε αυτή την επιβολή διότι δεν φαίνεται να υπάρχει άλλη προφανής και εύκολη επιλογή.
    Όμως ταυτόχρονα όλοι εμείς οι νέοι οφείλουμε να παραδεχθούμε πως απο την στιγμή που έχουμε συνειδητοποιήσει τι γίνεται, δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών.Η ελληνική αγορά ποτέ δεν ζήτησε τόσα πολλά πτυχία, ούτε ρωτήθηκε για αυτό. Οι νέοι οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι στη σημερινή εποχή η αγορά θέλει ευελιξία και γρήγορα αντανακλαστικά και πως το πτυχίο δεν μετράει σήμερα όπως μέτραγε παλιά. Ο εργαζόμενος του μέλλοντος θα αλλάξει 3 με 4 καριέρες και μπορεί σε πολλούς να φαίνεται αρνητικό, αλλά ταυτόχρονα είναι και κάτι συναρπαστικό αρκεί κάποιος να έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν θα μας δοθεί εάν δεν παλέψουμε για αυτό.
    Ταυτόχρονα οι νέοι πρέπει να αποκτήσουμε καταναλωτική συνείδηση και να προσαρμόσουμε τα έξοδά μας και τις απαιτήσεις μας ανάλογα με το εισόδημά μας. Και αυτό γιατί σήμερα πολλοί νέοι θέλουν να αποκτήσουν τα πάντα με οποιοδήποτε κόστος και φυσικά αυτο δεν βοηθάει στην πτώση των τιμών. Η βελτίωση της ζωής μας μπορεί να γίνει μέσω αύξησης μισθών αλλά και μέσω της μείωσης του κόστους αυτής.

    Αλέξανδρος Ηλιόπουλος
    29 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος
    Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Κόμματος της Φιλελεύθερης Συμμαχίας
    www.greekliberals.net

    ReplyDelete
  7. Αλέξανδρε σε διάβασα στο μπλογκ των G700 και τώρα σε διαβάζω και στο δικό σου ιστολόγιο.

    Συμφωνώ κι επαυξάνω με τα περισσότερα σημεία σου. Επαναστατικές γυμναστικές, πανώ, πλακάτ, πορείες στυλ Γενιάς Πολυτεχνείου κλπ. δεν αρκούν και δεν εκφράζουν τη νέα γενιά με θετικό πρόσημο, τη γενιά της χιλιετίας όπως αυτή αποκαλείται τον τελευταίο καιρό στην Αμερική.

    Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ευαισθητοποιημένων νέων Ελλήνων πολιτών, εντός κι εκτός Ελλάδας, που βιώνουν στο πετσί τους την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη και είναι αισιόδοξοι για το μέλλον. Τα social media έχουν βοηθήσει πάρα πολύ στη δικτύωση αυτών των νέων και στην ευαισθητοποίηση τους προς τις απαιτούμενες αλλαγές.

    Ναι, η Γ700, η νέα γενιά, οφείλει να αντικαταστήσει τις προηγούμενες γενιές, να διατυπώσει τα δικά της αιτήματα και να αναπτύξει τους δικούς της αγώνες, να χρησιμοποιήσει τα δικά της όπλα. Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ότι η πολιτική αδράνεια, η παθητικότητα, η «λογική του καναπέ», η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς, δεν είναι πρωτότυπα φαινόμενα. Ας θυμηθούμε ότι τα πρώτα χρόνια της δικτατορίας ο λαός δεν αντιδρούσε και μάλλον αποδεχόταν παθητικά την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Τα κινήματα του παρελθόντος δημιούργησαν τις δικές τους οργανωτικές δομές και τις αρμόζουσες μορφές πάλης. Το δημόσιο διακύβευμα σήμερα είναι πώς η δική μας γενιά θα επινοήσει νέες μορφές συμμετοχής στα δημόσια πράγματα, νέους τρόπους επικοινωνίας και δημιουργίας συλλογικών φορέων, νέα συνθήματα. Η διαδικτυακή κίνηση της Γενιάς των 700 ευρώ θεωρώ (και γι' αυτό τους υποστηρίζω με πάθος) ότι είναι μέρος αυτού του νέου ρεύματος ανθρώπων, ιδεών και εργαλείων που δραστηριοποιούνται προς αυτό το σκοπό. Η εκτενής δικτυακή δραστηριοποίηση σας και η δικτύωση σας με πανευρωπαϊκούς φορείς όπως το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα κλπ. είναι ένα ακόμα σημείο αναφοράς για το πώς μπορούν οι νέοι να κινηθούν με νέα όπλα για τον καθορισμό του μέλλοντος τους.

    Εγώ πιστεύω ότι το στοίχημα κερδίζεται μέσα από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δημιουργώντας συμμαχίες και δίκτυα συνεργασίας με ομόλογους μας νέους, ευαισθητοποιημένους πολίτες και θεσμούς από τις χώρες γείτονες μας μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα και να τα επιβάλουμε και στην Ελλάδα. Η οποιαδήποτε επιτυχία μας για αλλαγή σε εθνικό επίπεδο θεωρώ ότι θα επέλθει μόνο μέσα από την καρδιά της Ευρώπης.

    ReplyDelete
  8. Meanwhile, καμιά 50ιά νέοι έχουν μαζευτεί στην Αθήνα με σκοπό να δημιουργήσουν τεχνολογικές επιχειρησείς μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο: http://athens.startupweekend.com/

    Ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά - χωρίς να μεταναστεύσουμε - είναι να δημιουργούμε εταιρείες και θέσεις εργασίας, και όχι να ζητάμε από άλλους να μας τις προσφέρουν.

    ReplyDelete