Wednesday, February 20, 2008

Γιατί η Δανία λατρεύει την παγκοσμιοποίηση

Από τον Τζάστιν Φοξ*

Πέρσι η δανέζικη εταιρεία παιχνιδιών «Lego» ανακοίνωσε πως θα μετέφερε ολόκληρο σχεδόν το κατασκευαστικό της τμήμα στην ανατολική Ευρώπη και στο Μεξικό. Στην έδρα της εταιρείας, την πόλη Μπίλουντ από τους 1,200 εργάτες της «λέγκο» οι 900 θα έχαναν τη δουλειά τους.

Ίσως να πιστεύετε πως τα νέα οδήγησαν σε εξέγερση τους συνδικαλιστές της «λέγκο». Κάθε άλλο. «Πιστεύουμε πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να διασωθούν όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας στη Δανία» μου είπε το στέλεχος του συνδικάτου Πουλ Έρικ Πέντερσεν (Poul Erik Pedersen). «Δεν έχουμε πρόβλημα με τη διοίκηση, Απλά απαιτούμε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βγάζουν κέρδη -και να τα δίνουν το μερίδιό μας».

Κι ύστερα, απρόσκλητος, πήγε ένα βήμα παραπέρα. «Πιστεύω πως η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων έχει πολλά θετικά. Όπου πηγαίνουν οι επιχειρήσεις μας το επίπεδο ζωής ανεβαίνει κι έτσι οι ντόπιοι μπορούν να αγοράσουν περισσότερα "λέγκο" κι άλλα αγαθά από τη δύση».

Στα περισσότερα μέρη του αναπτυγμένου κόσμου, η παγκοσμιοποίηση είναι ένα ιδιαίτερα φορτισμένο ζήτημα: όχι στη Δανία. Εδώ στις δημοσκοπήσεις, το 76% τη χαρακτηρίζει «θετική».

Και γιατί όχι; Το επίπεδο ζωής της χώρας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα υψηλότερα στον κόσμο. Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο από εκείνο των ΗΠΑ, αλλά πολύ πιο ισότιμα κατανεμημένο. Η ανεργία μόλις που φθάνει στο 3.1%. Η χώρα εξάγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από όσες εισάγει. Κι ενώ στη λίστα του «φόρτσουν» με τις μεγαλύτερες 500 επιχειρήσεις συγκαταλέγονται μόλις δύο δανέζικες εταιρείες -η «Μέλερ Μερσκ» και η τράπεζα «Ντάνσκε»- στη Δανία αναπτύσσονται πλήθος μικρομεσαίων, έξυπνων, εξωστρεφών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε τομείς από τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας έως την υγεία και την επιπλοποιία.

Έτσι δημιουργείται η τρίτη πιο ανταγωνιστική οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με το «παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ» (WEF). Ενώ όμως πολύ συχνά έχει ειπωθεί πως η υψηλή ανταγωνιστικότητα σημαίνει πολύωρη εργασία, χαμηλή φορολογία και ελάχιστη κρατική παρέμβαση (ένα «τραγούδι» που ακούμε εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ) η Δανία μόνο αυτά δεν κάνει.

Η Δανία έχει τη δεύτερη στον καπιταλιστικό κόσμο υψηλότερη φορολογία (μετά τη Σουηδία, που την ακολουθεί κατά πόδα στην κατάταξη της ανταγωνιστικότητας). Διαθέτει επίσης γενναιόδωρο κράτος-πρόνοιας, πολυπληθή συνδικάτα και τουλάχιστο πέντε εβδομάδες πληρωμένης άδειας το χρόνο.

Σύμφωνα με τους Δανούς, αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας συναλλαγής. Εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανασφάλεια που στοιχειώνει τις ζωές τόσο πολλών Αμερικανών εργαζομένων, οι Δανοί πολιτικοί κέρδισαν σε αντάλλαγμα τη λαϊκή υποστήριξη για κάθε είδους φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές. Στη Δανία η φορολόγηση των επιχειρήσεων είναι χαμηλότερη απ' ότι στις ΗΠΑ, και τα επιχειρηματικά κέρδη φορολογούνται ελαφρύτερα από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων! Ελάχιστοι είναι οι περιορισμοί στο εμπόριο κι οι απολύσεις είναι πιο ανεμπόδιστες από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Αλλά πάλι, τα περισσότερα από τα στοιχεία αυτά ήταν παρόντα εδώ και 14 χρόνια, όταν το δανικό μοντέλο κράτους-πρόνοιας έμοιαζε να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η ανάπτυξη ήταν σχεδόν μηδενική και η ανεργία είχε φτάσει σε διψήφια ποσοστά.

Τότε μερικοί δεξιοί -συμπεριλαμβανομένου του σημερινού πρωθυπουργού 'Αντερς Φογκ Ρασμούσεν (Anders Fogh Rasmussen), που το 1993 έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «από το κράτος πρόνοιας στο ελάχιστο κράτος»- είχαν πιστέψει πως η φορολογία και οι δημόσιες δαπάνες έπρεπε να περικοπούν δραματικά.

Αλλά η αντίληψη αυτή δεν μπόρεσε να επιβληθεί πολιτικά και ο σοσιαλδημοκράτης Πουλ Νίρουπ Ρασμούσεν (Poul Nyrup Rasmussen) (η Δανία είναι γεμάτη Ρασμούσεν), που έγινε πρωθυπουργός το 1993, επινόησε ένα συμβιβασμό που διατήρησε την υψηλή φορολογία και τις περισσότερες από τις κοινωνικές παροχές, περικόπτοντας το χρόνο που κάποιος δικαιούται να λαμβάνει το επίδομα ανεργίας (που φθάνει το 90% του μισθού) στα τέσσερα χρόνια -αντί των εννέα- συνοδεύοντας το μέτρο αυτό με ενεργές πολιτικές απασχόλησης.

Αυτή η προσέγγιση, που με τα χρόνια έγινε γνωστή ως «ευελιξσφάλεια», αποδείχτηκε αποτελεσματική. Η ανεργία έπεσε, η οικονομία αναπτύχθηκε. Φυσικά γίνεται συζήτηση για το πόσο αποτελεσματικές είναι πράγματι οι ενεργές πολιτικές απασχόλησης, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία πως μέτρα σαν κι αυτό δημιούργησαν το πολιτικό περιβάλλον που επιτρέπει σε συνδικαλιστές σαν τον Πέντερσεν της «λέγκο» να υποστηρίζει τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων εκτός Δανίας, την ίδια μάλιστα στιγμή που η επιχείρησή του περικόπτει θέσεις εργασίας.

Έτσι το 2001, όταν η δεξιόστροφη κυβέρνηση του συγγραφέα του «ελαχίστου κράτους» ανέλαβε την εξουσία, λίγα άλλαξαν.

Όπως δηλώνει ο υπουργός απασχόλησης Κλάους Χζορτ Φρεντέρικσεν (Claus Hjort Frederiksen), ένας ακόμα πρώην υπερασπιστής της κατάργησης του κράτους-πρόνοιας: «σήμερα, 15 με 20 χρόνια μετά, οφείλω να παραδεχτώ πως το μοντέλο που βρήκαμε όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση -δωρεάν εκπαίδευση, δωρεάν υγεία, οικονομική προστασία των απολυμένων, μαζί με ευέλικτη αγορά εργασίας και με τις συγκεκριμένες διαστάσεις των δανέζικων επιχειρήσεων- καταφέρνει να παράγει κάτι που μοιάζει πολύ με απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης».

Τα κατορθώματα αυτά της Δανίας την έκαναν το «αγαπημένο παιδί» των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και των Αμερικανών προοδευτικών, και η χώρα μεταβλήθηκε σε τόπο προσκυνήματος δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και πολιτικών που αναζητούν κοινωνικές απαντήσεις στην παγκοσμιοποίηση.

Μολοταύτα, ένα από τα πράγματα που ανακαλύπτει κάθε επισκέπτης είναι πως το μέγεθος και η ομοιογένεια της Δανίας (μία χώρα 5.5 εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων λιγότεροι από 500,000 δεν κατάγονται από Δανούς γονείς) παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του δανικού υποδείγματος.

«Είμαστε μικρό κράτος επί 1,000 χρόνια» μας λέει ο Χανς Σκοβ Κρίστενσεν (Hans Skov Christensen), που από τη θέση του γενικού διευθυντή του συνδέσμου των Δανών εργοδοτών διαπραγματεύεται κάθε τόσο με τα συνδικάτα την εισοδηματική πολιτική. «Βασικά, λειτουργούμε σαν μια φυλή».

Η αντικομφορμισμός, η προθυμία για αντιπαράθεση και η έλλειψη σεβασμού προς κάθε είδους εξουσίας χαρακτηρίζουν το δανικό τρόπο ζωής. Αλλά υπάρχουν όρια, κι οι Δανοί μοιάζει να γνωρίζουν εκ γενετής πώς να μην τα παραβαίνουν.

Το αποτέλεσμα είναι μια οικονομία που μοιάζει λες κι έχει βγει από κανένα εγχειρίδιο πεφωτισμένου μάνατζμεντ. Οι ξεκάθαροι στόχοι είναι λίγοι, η αυτονομία των εργαζομένων μεγάλη, Σε μία συναρπαστική μελέτη τους, δύο Αμερικάνοι κοινωνιολόγοι βρήκαν πως ο Δανός βιομηχανικός εργάτης έχει σχεδόν τόση εργασιακή αυτονομία όση έχει στις ΗΠΑ ο επιστάτης, ενώ οι Δανοί επιστάτες απολαμβάνουν τόση αυτονομία όσο στις ΗΠΑ τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων.

Ο Τζον Στραντ (John Strand) διευθύνει μία εταιρεία συμβούλων που δραστηριοποιείται σε πλήθος διαφορετικών κλάδων και που το 95% των πελατών της προέρχεται εκτός Δανίας. Έδρα της θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε πόλη του κόσμου με καλό αεροδρόμιο. Αυτός όμως επιμένει να εδρεύει στην Κοπεγχάγη, απ' όσο λέει εν πολλοίς διότι μόνο οι Δανοί υπάλληλοί του θα ήταν τόσο πρόθυμοι να διαφωνούν μαζί του και να αμφισβητούν τις εύκολες λύσεις. «Οι Δανοί μπορούν να σκέφτονται έξω από το κουτάκι», λέει.

Ίσως δηλαδή εντέλει ένα μεγάλο μέρος των επιτυχιών της Δανίας να οφείλεται... ε, να, στους Δανούς.

Και κανείς δεν εγγυάται πως αυτό θα συνεχιστεί. Οι επιχειρηματίες ήδη παραπονιούνται πως χρειάζονται ξένους εξειδικευμένους υπαλλήλους, αλλά πως κανείς δεν έρχεται σε μια χώρα με τόσο ψηλούς φόρους -για να μη μιλήσουμε για το μουντό καιρό και την ακατανόητη γλώσσα.

Και μόνο όμως το γεγονός πως η Δανία μπόρεσε να συνδυάσει μία δυναμική οικονομία με διπλάσια σχεδόν φορολογική επιβάρυνση σε σχέση με τις ΗΠΑ, διαψεύδει πολλά οικονομικά επιχειρήματα που ακούγαμε το τελευταίο τέταρτο του αιώνα.

Όπως φαίνεται, υπάρχουν περισσότεροι του ενός τρόποι να είσαι ανταγωνιστικός.

O Justin Fox είναι οικονομικός συντάκτης του περιοδικού «Time». Το άρθρο με τίτλο Why Denmark Loves Globalization δημοσιεύτηκε στο Time στις 15-11-2007. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.

87 comments:

  1. Για να δουμε τι παπαριά θα πεί τώρα ο Δοκτοράκος Σοσιαληστάκος της πλακας....

    ReplyDelete
  2. Τι πας και ανοίγεις ρε γ700 τώρα; Εδώ δε μπορούμε να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα.... βάζεις τη παγκοσμιοποίηση; Το θέμα δηλαδή είναι μια χαρά, αλλά για να υπάρξει συζήτηση πρέπει να έχεις να κάνεις με ανθρώπους όχι με ΖΩΑ. Πρέπει να έχουν και 5 δράμια λογικής.....

    Άντε θα γελάσουμε πάλι...

    ReplyDelete
  3. Στη Δανία όταν κάποιος χάνει τη δουλειά του δεν πέφτει στη κατήφια. Απλά θεωρεί ότι μπορεί να κάνει και να προσφέρει περισσότερα και ότι με ισχυρή αυτοπεποίθηση μπορεί να βρεί καλύτερη δουλειά.

    Αλλά άλλο Δανία άλλο Ελλάντα. Εκεί δεν είναι παίξε-γέλασε

    ReplyDelete
  4. Από τη σύγκριση των ευρωπαϊκών οικονομικών μοντέλων μπορεί να μάθει κανείς πολλά πράγματα και να δει τι απ' όλα αυτά θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει και στη χώρα του. Οι Δανοί κατάφεραν να βγουν επιθετικά μπροστά σε όλα τα θέματα, και στο κοινωνικό κράτος και την αγορά εργασίας και την παγκοσμιοποίηση και την επιχερηματικότητα. Εμείς εδώ παλεύουμε ακόμα με τα θέματα ταμπού και τις ιερές αγελάδες της μεταπολιτευτικής περιόδου.

    ReplyDelete
  5. "«Είμαστε μικρό κράτος επί 1,000 χρόνια» μας λέει ο Χανς Σκοβ Κρίστενσεν. «Βασικά, λειτουργούμε σαν μια φυλή»."

    Ki'emeis mikro kratos eimaste, alla edo kathe oikogeneia einai kai diaforetiki fyli pou koitaei ti na arpaksei o kolos tis.

    Panta eis baros tou synolou.

    ReplyDelete
  6. "Η Έρικσον απολύει 4.000 εργαζόμενους (1.000 απ΄αυτούς στη Σουηδία)! Οι απολύσεις γίνονται παρότι τα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο του 2007 ήταν 7,6 δισεκατομμύρια κορώνες (δηλαδή γύρω στα 850 εκατομμύρια ευρώ!) και 30,7 δισεκατομμύρια κορώνες για όλο το 2007 (δηλαδή γύρω στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ!!!)

    Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο! Πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους της επιχείρησης και αυτόι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι. Προσέξτε, δεν έχει ζημιά η Έρικσον, έχει κέρδη καθαρά, 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

    Και βέβαια τα ρεφορμιστικά συνδικάτα εδώ δεν αντιδρούν αλλά προσπαθούν με διαπραγματεύσεις, αντί για 4.000 να είναι οι απολυμένοι 3.900. Μάλιστα λέει το συνδικάτο Μετάλλου ότι δεν είναι και τόσο δραματικά τα πράματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Έρικσον είχε πριν 7 χρόνια 40.000 εργαζόμενους στη Σουηδία. Σήμερα, πριν τις νέες απολύσεις έχει 19.000, ίσως αυτό εννοεί το λεγόμενο συνδικάτο, ότι μπορεί να τους είχαν απολύσει όλους οπότε, μην παραπονιόμαστε κιόλας.

    Αυτή είναι η καπιταλιστική Σουηδία…. και τα συνδικάτα, τα γερά που έχει"

    ReplyDelete
  7. "ταραχες α-λα προάστια γαλλίας εχουν ξεσπάσει στη Δανια μετά τον ξυλοδαρμό 65χρονου μετανάστη

    Ταραχές ξέσπασαν σε όλη τη χώρα μετά τον ξυλοδαρμό ενός ηλικιωμένου μετανάστη και των γιών του το περασμένο Σάββατο (9/2/2008). Χθες (14/02/2008) ήταν η πέμπτη νύχτα ταραχών, με οδοφράγματα και εμπρησμούς αυτοκινήτων, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο υπόλοιπο της χώρας.

    Χθες βράδυ στήθηκαν οδοφράγματα σε όλη τη χώρα - σε τουλάχιστον 10 διαφορετικές πόλεις, οι νεαροί μετανάστες προχώρησαν σε εμπρησμούς αυτοκινήτων. Περίπου 15 έχουν συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού.

    Η αστυνομία και τα μμε αποδίδουν τις ταραχές στην "ανία" των νεαρών μεταναστών, και συνεχίζουν λέγοντας πως ενα μεμονωμένο περιστατικό βίαιης σύλληψης πυροδότησε τις ταραχές. Σύμφωνα με μετανάστες και αντιρατσιστές ακτιβιστές, η κλιμακούμενη αναταραχή οφείλεται στον μακροχρόνιο ρατσισμό και τη καταπίεση απο την πλευρά της αστυνομίας. Στην Κοπεγχάγη είναι συνηθισμένη πρακτική η έρευνα ανθρώπων και αυτοκινήτων με βάση το χρώμα του δέρματος.

    Το περιστατικό που αναφέρεται ως "η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι" επιβεβαιώνεται από διάφορες πλευρές. Κατά τη διάρκεια μιας έρευνας αυτοκινήτου ένας 65χρονος μετανάστης ξυλοκοπήθηκε βάναυσα απο τους αστυνομικούς. Παρευρισκόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και 13χρονων παιδιών, που προσπάθησαν να βοηθήσουν τον 65χρονο ή απλά να βιντεοσκοπήσουν το συμβάν ξυλοκοπήθηκαν επίσης.

    Η συμμετοχή της ριζοσπαστικης αριστερας [σημ. εννοουν και α/α] στις ταραχές αυξάνεται σταθερά από τη στιγμή που οι μετανάστες εξήγησαν τις αιτίες των ταραχών σε συνέλευση [των ακτιβιστων], και ζήτησαν βοήθεια στην αντιμετώπιση της αστυνομικής καταπίεσης.

    Χθες βράδυ 4 ακτιβιστές συνελήφθησαν με την κατηγορία της ρίψης πετρων, και σήμερα το βράδυ μια μεγαλυτερη κινητοποίηση θα λάβει χώρα με το σύνθημα "no justice no peace, no racist police!"

    Αυτο το "στυλ" ταραχων ειναι πρωτοφανες για τη Δανία· ομαδες νεαρων κινουνται μεσα στη πόλη βάζοντας φωτιές, ποντάροντας στη δυνατότητά τους για γρήγορη μετακίνηση, και αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση με την αστυνομία. Εκπρόσωποι της αστυνομίας σε διαφορετικες πόλεις της χώρες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δε θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ταραχές αυτής της κλιμακας για πολύ.

    μετάφραση απο εδω ,15/02/2008


    ________
    σχολιο 1. τα καθεστωτικα μεσα μιλουν παλι για οργανωμενες δρασεις :) :) :)
    σχολιο 2. τα γεγονοτα ξεκίνησαν πριν την επανέκδοση των γνωστων και γελοιων προβοκατορικων κομικ, και ουχί μετά. οι νεαροι ειναι περισσότερο χιπχοπάδες -urban culture κλπ- παρά "μωαμεθανοί".
    σχολιο"


    danish riots escalate

    Seventh night of Denmark riots

    ReplyDelete
  8. Ο Μαρξιστούλης παιδιά ακολουθεί πιστά τη σημειολογική μέθοδο πορείας στη ζωή του: βλέπει κάποιον να αφήνει μια ομπρέλα στη γωνία του δωματίου καθώς μπαίνει, και περίτρανα φωνάζει ΝΑ, ΕΞΩ ΒΡΕΧΕΙ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ? Αχ, να ζούσα κι εγώ το παραμύθι του, θα ήμουν κι εγώ τρισευτυχισμένος. Ignorance is bliss, λένε, ή μήπως stupidity μαρξιστούλη μου?

    ReplyDelete
  9. μακάρι να είχαμε βιομηχανική και τεχνολογική βάση στην Ελλάδα ανάλογη με της Δανίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας.

    Μακάρι να είχαμε εργασιακό καθεστώς σαν αυτές τις χωρές, παραγωγικότητα σαν τους εργαζομένους αυτών των χωρών, εταιρείες όπως η Erricson, SAAB, Lego, NOKIA, Volvo, μακάρι να φτιάχναμε ανεμοτουρμπίνες όπως οι Δανοί και να είχαμε υψηλή εξάρτηση από την αιολική ενέργεια και όχι το πετρέλαιο.

    ReplyDelete



  10. προφανώς ρε φίλε δεν έχεις ιδέα τι θα πει να είσαι εξαρτημένος από τη δουλειά που κάνεις.

    Αν είχες ιδέα δεν θα έλεγες τέτοιες μαλακίες για την εμπειρία της απόλυσης. Θα μπορούσες να καταλάβεις το άγχος και την απογοήτευση αυτού που χάνει τη δουλειά του.

    Μη μιλάς λοιπόν για άγνοια και βλακεία. Δεν σε παίρνει αγόρι μου.

    ReplyDelete
  11. "Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο! "

    Ετσι κάνουν όλοι οι ιεροκήρυκες.Φτειάχνουν ένα Δαίμονα και μετά γίνονται απηνείς διώκτες του.
    Οι Σουηδοί και οι Δανοί έχουν ανάγκη από μαθήματα του τύπου: "πως θα ανατρέψετε τον καπιταλισμός σας, που σας έκανε τους πιό δυστυχισμένους πολίτες του κόσμου".
    Εδώ στα Βαλκάνια παραδίδονται μαθήματα.
    Μάθημα πρώτο: "κάψτε την Ερικσον, τη σημαία σας".

    ReplyDelete
  12. Αυτά που λέτε είναι εντελώς ανιστορητα. Δε λέω καλό είναι να ζεις μέσα στην ιδεολογία της "Καθημερινής".

    Από αυτά που λέτε είναι σαφές ότι δεν είστε εξαρτήμένοι από τη δουλειά σας.

    Απλώς τυχαίνει να ακυρώθηκαν οι προσδοκίες σας να γίνετε μεγαλοστελέχη...

    ReplyDelete
  13. Les

    "Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο! Πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό κέρδους της επιχείρησης και αυτόι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι. Προσέξτε, δεν έχει ζημιά η Έρικσον, έχει κέρδη καθαρά, 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ!!!"

    Ma einai logiko kai epomeno. An i epixeirisi mporei na leitourgisei me xamilotero kostos giati na mi to meiosei? Tha itan blakeia na mi to kanei. Milame gia epixeirisi oxi filanthropiko idryma pou tha pei "aaa bgazo kathara 3.5 dis, as kratiso kai merikes extra xilades ypallilous pou de mou prosferoun tipota, etsi gia na kano ton kalo ergodoti".

    Esy sto noikokyrio sou an mporouses na kaneis mia douleia me 10 euro kai tin idia me 100 ti tha protimouses?

    ReplyDelete
  14. Τα επιχειρηματικά σκάνδαλα τέλος δεν έχουν στη Γερμανία. Χθες άρχισε η δίκη ακόμη ενός στελέχους της Volkswagen, του πρώην διευθυντή ανθρώπινων πόρων Κλάους-Γιοακίμ Γκεμπάουερ, ο οποίος κατηγορείται ότι μαζί με άλλα στελέχη της εταιρείας πλήρωνε συνδικαλιστές σε εξωτικά ταξίδια με πόρνες, εξασφαλίζοντας έτσι εργασιακή ειρήνη




    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/02/2008

    ReplyDelete
  15. Σουηδία...

    Α, ναι μωρέ, μια χώρα με ένα από τα καλύτερα συστήματα Πρόνοιας που έδινε επίδομα ανεργίας ίσο με σχεδόν 1.500 Ευρώ.

    Μόνο που εκεί έπαιρναν επίδομα ανεργίας και για τη πιο αστεία δικαιολογία. "Βαριέσαι; Δήλωσε προβλημα υγείας και πάρε επίδομα ανεργίας"

    Δωρέαν παιδεία θές; Κάνε 2 χρόνια Master ή 5 χρόνια PhD αλλά αφού γίνει κλήρωση μεταξύ του 10% των αιτήσεων...

    Και αν δεν τα πας καλά στι διάρκει των σπουδών, πάρε και δρόμο!

    Και ναι αυτά συμβαίνουν...

    ReplyDelete
  16. ρε συ Μαρξ αγόρι μου, δεν αράζεις στο blog σου να κάνεις καθοδήγηση...έλεος δηλαδή. Από τη μία δε γουστάρεις G700, από την άλλη που σε χάνουμε που σε βρίσκουμε όλο εδώ μέσα βρίσκεσαι και ρητορεύεις. Κοινό γι'αυτά που λες εδώ μέσα πάντως δεν πρόκειται να βρεις. Κανείς μας δεν αναζητάει λύσεις σε κάποια μακρινή ουτοπία.

    ReplyDelete
  17. Λεκτοράκο Μαρξιστάκο, τράβα κατα Πάντειο μεριά, εκεί ΄κάνουν καλές κομπίνες με λεφτά ΕΕ, μπορεί τότε να φτιάξεις και τουαλέτα σπίτι σου, να μη στέλνεις όλα τα σκ... σου στο μπλόγκ.

    Αντε και ο Μεταξόπουλος σε περιμένει Κορυδαλλό μεριά.

    ReplyDelete
  18. πονάει η αλήθεια ε;

    ReplyDelete
  19. "πονάει η αλήθεια ε;"

    ESY na mas peis.

    ReplyDelete
  20. Μας λέτε δλδ ρε παλληκάρια ότι ο μέσος δανός μισθωτός πληρώνει μεγαλύτερους φόρους από τον μέσο επιχειρηματία ότι το κοινωνικό κράτος διαλύεται,ότι οι συνδικαλιστές είναι πουλημένοι(γιατί προφανώς αυτό είναι ο συνδικαλιστής που χαίρεαι που θα μείνουν άνεργοι οι συνάδελφοί του) και αυτό είναι το παράδειγμα προς μίμηση;;;

    Πάρτε το χαμπάρι τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι σοσιαλφιλελεύθεροι,τα πασόκια,καπιταλισμός και "καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο" πεθαίνουν.ο σοσιαλισμός είναι το μόνο μέλλον.Πηγαίνετε να κάνετε παρέα με τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο να λέτε σε αυτόν που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη ότι είναι σπάταλος και πρέπει να πάρει μικρότερη,να σας κυνηγάνε μέχρι να σας σαπίσουν στο ξύλο.

    ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Ν.Δ. ΣΑΝ ΕΣΑΝ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΩΝ 700Ε.

    ReplyDelete
  21. Λεκτοράκο, λυπαμαι τους φοιτητες σου. Αν έχουν δυό δράμια μυαλό θα σε πάρουν με τα γιαούρτια....

    Της φυλακής τα σίδερα να δεις πώς πονούν...

    ReplyDelete
  22. Μαλακισμένα σας την έχουν πέσει για τα καλά και αποκαλύπτετε για μία ακόμα φορά ο "πολιτισμένος" χαρακτήρας σας.

    Είναι λίγα τα ψωμιά σας μπατσόσκυλα, οσφυοκάμπτες της εξουσίας.

    ουστ

    ReplyDelete
  23. φίλε μας καλέ δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε με το σοσιαλφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ, ούτε με τη σύγχρονη κεντροαριστερά, ούτε με τους φιλελεύθερους, ούτε με την προοδευτική κεντροδεξιά, ούτε με τα κινήματα ειδικών ζητημάτων όπως το οικολογικό ή τις δράσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του αστικού χώρου πχ Ανοιχτή Πόλη.

    Πρακτικές λύσεις και εφαρμόσιμες αναζητάμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας. Αν εσύ έχεις ως πρότυπο την παρισινή κομμούνα, εμείς έχουμε ως πρότυπο τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. ΔΙΑΦΕΡΟΥΜΕ ΡΙΖΙΚΑ. Η γενιά των 700 ευρώ δεν αναζητάει ιδεολογικά υποκατάστατα, αναζητάει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε μια χώρα η οποία ορέσκεται στο να καταναλώνει ανεμώλια έπη.

    ReplyDelete
  24. Ντάξει ρε Μαρξιστούλη, μη γράφεις και με 15 διαφορετικά ψευδώνυμα για να δείξεις ότι έχεις και συμπαράσταση. Έχουμε ανοσία στην παρασιτολογία, χαχαχαχα

    Αλήθεια δε μου απάντησες, το σπίτι σου είναι ιδιόκτητο εκ γονέων ή σου πληρώνουν νοίκι και κοινόχρηστα?

    ReplyDelete
  25. Πάρτε το χαμπάρι τόσο οι φιλελεύθεροι όσο και οι σοσιαλφιλελεύθεροι,τα πασόκια,καπιταλισμός και "καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο" πεθαίνουν.ο σοσιαλισμός είναι το μόνο μέλλον.
    ----------------------------------
    Ρε φίλε που ζείς; Στη δεκαετία του 1980 ή του 1990; Ξέρεις ότι σήμερα έχουμε 2008;

    Έλεος πια! Όυτε τα Σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης δεν πιστεύουν στον Σοσιαλισμό.

    Και μόνο που ο Schröder προώθησε την Agenda 2010 καταλαβαίνει κανείς πόσο πρακτικά εκτός πραγματικότητας είναι ο Ευρωπαϊκός Σοσιαλισμός.

    Γιατί για τον Ελληνικό ισχύει ο Σοσιαληστρισμός.

    ReplyDelete
  26. απατάσθαι πλάνην οικτρά αν νομίζετε ότι χρησιμοποιώ διαφορετικά ψευδώνυμα...

    για κακή σας τύχη δεν είναι έτσι

    ReplyDelete
  27. Πάρε να διαβάσεις τους Αφορισμούς του Ζάρκο Πετάν, σλοβένου μηδενιστή καλλιτέχνη να χαλαρώσεις και ν' ανοίξει λίγο το μυαλό σου με τη σοφία κάποιου σχετικού με τον χώρο σου.

    ReplyDelete
  28. Πείτε τα ρε G700, βγείτε μπροστά να πούμε.

    Ούτως ή άλλως φάνηκε και με το θέμα του μετρό πώς μία απειροελάχιστη μάζα οπισθοδρομικών φασίστων φαντάζει ως ομάδα σχολιαστών περισσότερη του ενός, αλλά στην πραγματικότητα ηττείται κατά κράτος. Στο χρονοντούλαπο λοιπόν υβρονομολόγοι, είμαστε οι βάρβαροι εκτός των πυλών κι ήρθε η ώρα να μπουκάρουμε. χαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  29. Μαρξιστούλη αλήθεια ακόμα δε μου απάντησες, το σπίτι σου είναι ιδιόκτητο εκ γονέων ή σου πληρώνουν νοίκι και κοινόχρηστα?

    ReplyDelete
  30. έχω έπαυλη στην εκάλη, 500 τ.μ. μόνο για μένα, με πισίνα...

    ικανοποιήθηκες;

    ReplyDelete
  31. Πονηρούλη μου μπαγασάκο κρατικοδίαιτε συντηρητικοαριστεριστή ψευτοεπαναστάτη μου εσύ. Εγώ θα ακολουθήσω το Μεσούτ και θα έρθω για μάθημα του χρόνου, θα ζητήσω αποκλειστικά εσένα να με διδάξεις δάσκαλε, να καταλάβω πώς μπορεί κανείς να διαχωρίσει πλήρως την θεωρία από την πραγματικότητα, μιλώντας και πράττοντας ΠΛΕΟΝ αντιφατικά. Νόμιζα ότι το μαθαίνω κάθε μέρα το μάθημα, αλλά εσύ είσαι αυθεντία αναρχικέ αντιεξουσιαστή κρατικέ υπάλληλε καθηγητάρα μου. Φιλάκια μέχρι το Σεπτέμβρη.

    ReplyDelete
  32. Μα ρε σεις G700, στην Ελλάδα το διάβασμα και η διανόηση της αριστεράς αρχίζει και τελειώνει με τον Μαρξ, και τις αναλύσεις επί του Μαρξ από τους καθηγητάκους στα υπέροχα Ελληνικά πανεπιστήμια. Τι ζητάτε κι εσείς τώρα? Δευτεράντζες να διαβάσουν? Έλεος...

    ReplyDelete
  33. http://www.optimumpopulation.org/

    ReplyDelete
  34. Ένα παλιότερο άρθρο για την Δανία:
    Η καταστροφικότητα του λαϊκισμού

    ReplyDelete
  35. ok ok, βάλτε και άλλα links και αναφορές σε κείμενα νεοφιλελεύθερων think tanks...

    ReplyDelete
  36. Από πολύ παληά είχαν προβλέψει ορισμένοι σοφοί οικονομολόγοι για την βιομηχανία του Α Κόσμου

    "Υοu automate, you EMIGRATE, or you evaporate"!!!!!!!!!!!!!!

    Αυτό, ως φάινεται, τόπιασαν πολύ νωρίς οι Δανοί παρότι, στη βάση τους, δεν είναι παρά χωρικοί με μιά ευδιάκριτη όμως επιρρέπεια προς το συλλογικό πνεύμα/σκέψη ΚΑΙ την ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, δλδ ένα χαρακτηριστικό της προχωρημένης κοινωνίας των πολιτών.

    Αυτό, ίσως, το χαρακτηριστικό αλλά και η αγάπη τους στον Μαμωνά, άσχετα και μακρυά από ιδεολογίες που τις γράφουν στα παληά τους τα παπούτσια, τους βοήθησαν να διακρίνουν πρώιμα πως, ΣΥΜΨΗΦΙΣΤΙΚΑ, η πιθανότητα του πολίτη να ευημερήσει είναι μεγαλύτερη σε μιά ευπορούσα, διεθνώς ΕΚΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ χώρα με ΘΕΤΙΚΟ εμπορικό "ισοζύγιο", έστω και με σχετική ατομική επισφάλεια, παρά σε μιά χώρα με ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ εμπορικών συναλλαγών, χωρίς προοπτικές διεθνούς οικονομικής ΕΚΠΤΥΞΗΣ, αλλά με οιονεί ενισχυμένη ασφάλεια στο προσωπικό επίπεδο.

    Καταλάβατε;;;;;
    Οι χωριάτες οι Δανοί που κρεμόντουσαν ωσάν πίθηκοι από κλωνάρια ΟΤΑΝ εμείς γράφαμε ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΝ, ΜΠΟΡΕΣΑΝ και ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΚΑΙ όμως ΕΜΕΙΣ ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ να το ΣΥΛΛΑΒΟΥΜΕ.

    Bonjour tout le monde!

    ReplyDelete
  37. πάρε να διαβάσεις άρθρα Μαρξ, είσαι επιστήμονας στο πανεπιστήμιο δουλεύεις, δεν είσαι παπάς στην εκκλησία. Να διευρύνεις το θεωρητικό και επιστημονικό σου υπόβαθρο. εμείς ΑΝΑΖΗΤΑΜΕ BEST PRACTICES , να δούμε τι κάνουν οι άλλοι τι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς στην Ελλάδα ίσως...

    ReplyDelete
  38. Παιδιά ΣΥΡΜΑ, ξύπνισε.

    ReplyDelete
  39. dr.marx said...
    "έχω έπαυλη στην εκάλη, 500 τ.μ. μόνο για μένα, με πισίνα...

    ικανοποιήθηκες;"

    ΑΚΡΙΒΩΣ. Τυπική περίπτωση μικρογεννημένου κάφρου, αν τα στοιχεία είναι σωστά.

    ReplyDelete
  40. Eno gia na eisai megalogennimenos astos prepei aparaitita na exeis mouseio stin Areopagitou.

    ReplyDelete
  41. De mas xezete ki'oi dyo sas.

    ReplyDelete
  42. τέλος με τις αηδίες μάγκες

    ReplyDelete
  43. Ρε παιδιά, συγγνώμη, αλλά ρώτησα χθες και δεν μου απάντησε κανείς. Γιατί ξεκαρδίστηκε ο Κομφου με το ντους;; Τι σημαίνει στα αγγλικά;

    ReplyDelete
  44. Λεκτοράκο, ούτε από ορθογραφία ούτε από ελληνικά σκαμπάζεις.

    "απατάσθαι πλάνην οικτράν"

    χαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΤΟ ΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ???

    ΝΑ ΣΕ ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΟΥ

    ReplyDelete
  45. Adults acting like a bunch of third-graders.

    You are an embarrassment.

    ReplyDelete
  46. λεκτοράκο,

    ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΗ ΤΟ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ?

    ΠΟΣΑ ΕΔΩΣΕΣ??

    ReplyDelete
  47. Αφιερωμένο στην Μαρξιστούλικη αριστερά:

    Αν με αγαπάς δεν ξέρω
    Αν με αγαπάς δεν ξέρω
    Βαράει η καρδιά μου τρελά run time error

    Με αγάπη,

    Δεξιούλης από Επαρχία

    ReplyDelete
  48. έχετε αφηνιάσει βλέπω...

    ξιδάκι, ξιδάκι...

    Όσο για το άλλο το φρόκαλο τον κομφου:

    η περίπτωσή σου ανθρωπέ μου χρήζει ψυχιατρικής αγωγής. Είναι προφανές ότι είσαι ψυχαναγκαστικός, μην πω σχιζοφρενής.

    Δε διεκδίκησα ποτέ το αλάνθαστο στην ορθογραφία και τα ελληνικά...

    ReplyDelete
  49. Ενώ διεκδικείς με αξιώσεις το αλάνθαστο στις μαρξιστικές, πολιτικές, κοινωνικές και οιεσδήποτε άλλες επιστήμες...

    Τράβα ρε παπάρα με το κουβαδάκι σου σε κανα μπλόγκ του 902 ή άλλων μαρξιστικών απολιθωμάτων...

    Είτε σου αρέσει είτε όχι ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

    ReplyDelete
  50. και προς τους G700: ναι βέβαια είστε ΑΠΟΛΥΤΑ αντικειμενικοί...

    Την έχουμε ξανακάνει αυτή τη συζήτηση και βάλτε το καλά στο κεφάλι σας αγόρια μου: ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ γνώση ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ στο κοινωνικό και το οικονομικό πεδίο.

    Εσείς απλώς συντάσσεσθε πίσω από τους policy makers και τους διάφορους νεοφιλελεύθερους διανοούμενους , εγώ πίσω από τους ταξικούς και κοινωνικούς αγώνες...

    Είναι απλή η διαχωριστική γραμμή, απλές και οι διαφορετικές επιλογές...

    ReplyDelete
  51. ΛΕΚΤΟΡΑΚΟ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΛΕΙΣΑΝ, ΚΛΕΙΣΤΗΝ ΤΗΝ ΡΗΜΑΔΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ.

    ΑΛΛΙΩΣ ΤΡΕΧΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΣ ΜΠΑΝΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ

    ReplyDelete
  52. Ποιου κοινωνικού κινήματος είστε μέρος; Εγώ συμμετείχα σε όλα τα κινήματα τα τελευταία 20 χρόνια;

    Από που αντλείτε τη νομιμοποίησή σας; Από τις στήλες της καθημερινής και του βήματος;

    Αυτό και μόνο αρκεί για να σας κατατάξει κάπου...

    Όσο για το ότι ενδιαφέρεστε για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες των εργαζομένων: π...ες μπλε. Δεν σας είδα να συμμετείχατε σε καμία απεργία ή σε κανένα κίνημα.

    Οι μόνες λύσεις που έχετε να δώσετε είναι ξαναζεσταμένες νεοφιλελεύθερες συνταγές από τα πάνω

    ReplyDelete
  53. και αν δεν το έχετε πιάσει η νεοφιλελεύθερη στρατηγική πνέει τα λοίσθια παγκοσμίως... Αργήσατε κάπως να ξυπνήσετε...

    Ο δικός σας καιρός έχει περάσει...

    ReplyDelete
  54. Περί αντικειμενικότητας και κοινής λογικής, υπερισχύει η υποκειμενικότητα που αγγίζει την πλειοψηφία των ανθρώπων και υπερισχύει ως αποδεκτή και λογική από αυτούς / όλους μας. Κι εδώ ακριβώς είναι που το "δίκιο του εργάτη" μέσα από την στενή και ξεπερασμένη οπτική γωνία των νεομαρξιστουλικών αριστεριστών έχει χάσει την αίγλη του, τη σχετικότητα του, την αναφορά του στους πολίτες και την αναγνώριση του από την σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών που καθημερινά βιώνουν στο πετσί τους δυσκολίες και δεν βρίσκουν χειροπιαστές, έστω και σα γενικές κατευθύνσεις, λύσεις ή έστω προτάσεις, από την παραδοσιακή πτέρυγα υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους. Μακάρι η αριστερά να βγει από το συμπλεγματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει βυθιστεί εδώ και δεκαετίες, και να διεκδικήσει ξανά τη θέση που τις αξίζει, τον κινητήριο μοχλό της προόδου και της ανάπτυξης που σέβεται και προασπίζεται τη δημοκρατία, την ελευθερία και το συλλογικό άυλο και υλικό μας πλούτο.

    ReplyDelete
  55. Στην Ελλάδα ακόμα μερικοί να καταλάβουν ότι με μια "απ'τα ίδια" απεργία στο κέντρο της Αθήνας χάνεται η προσοχή και τη ταύτιση του κόσμου με τα αιτήματα. Έχετε γίνει προϊόν του παρασιτικού και αντιπαραγωγικού συστήματος που έχει καθήσει από πάνω μας σαν βδέλα. Ο κόσμος ξυπνάει και δεν τρώει κουτόχορτο. Δεν περιμένει άλλους θεατρινισμούς και παραστάσεις ψυχαγωγίας ή μάλλον ταλαιπωρίας. Αναζητά οράματα και ρεαλιστικές λύσεις, επιζητά πια να συμμετέχει ο ίδιος στις κοινωνικές και πολιτικές διεργασίες, γιατί αφυπνίστηκε και συνειδητοποίησε ότι ούτε το μονοπώλιο έχουν οι θεσμοθετημένοι τραμπούκοι ούτε οι νταβατζήδες συνδικαλιστές αλά Ελάντα. Το δικαίωμα να μιλάμε Μαρξιστούλη πηγάζει από το πολίτευμα της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης του πολίτη και της δυνατότητας να διεκδικήσει, συμμετέχοντας και προτείνοντας, το μέλλον του και την ποιότητα ζωής του.

    ReplyDelete
  56. That's very deep mesout,thank you.

    ReplyDelete
  57. ΛΕΚΤΟΡΑΚΟ, ΕΙΠΑΜΕ, ΑΝ ΔΕ Σ' ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΣΟΥ ΚΑΙ Σ' ΑΛΛΗ ΠΑΡΑΛΙΑ. ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ Σ' ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ. ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΑΛΛΗ ΣΟΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΑΥΤΟ. ΤΡΑΒΑ ΑΛΛΟΥ ΑΓΟΡΑΚΙ ΜΕ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΛΑΚΙΑΣ.

    ReplyDelete
  58. Βλέπετε, η σημερινή γενιά που έχει πραγματικές ανησυχίες γιατί βγήκε έξω στη ζωή και προσπαθεί να ορθοποδήσει ΚΑΙ εργασιακά, αλλά πάνω απ' όλα στην κοινωνία, διεκδικώντας ένα αυτονόητο επίπεδο ποιότητας ζωής, εκφράζει τους προβληματισμούς της και τις απόψεις της ως πολίτες: εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, πολίτες, οικογενειάρχες, καταναλωτές, επενδυτές, κλπ κλπ.

    Τα πράγματα δεν είναι άσπρα και μαύρα. Αλλά την άσπρη μέρα διεκδικούμε όλοι μας.

    ReplyDelete
  59. ΕΛΑ ΛΕΚΤΟΡΑΚΟ, ΤΑ ΝΟΜΠΕΛ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΗ ΧΑΝΕΙΣ ΧΡΟΝΟ...

    ReplyDelete
  60. ΕΝΤΑΞΕΙ ΕΝΤΑΞΕΙ

    Δεν εξηγήσατε όμως ακόμα πως μπορεί ταυτόχρονα η κοινωνία της Δανίας να είναι ο παράδεισος που περιγράφετε και να συμβαίνουν τα γεγονότα που ανέφερα στο αρχικό μου post.

    Κάπου δεν κολλάει και πολύ αυτό με την ανάλυσή σας ε; Γι'αυτό και ο εκνευρισμός...

    ReplyDelete
  61. παιδιά επικρατεί ένας στείρος εκνευρισμός χωρίς λόγο. Παρακαλούμε ηρεμία και αποχή από τις προσπωικές μπηχτές που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

    ReplyDelete
  62. Η συλλογιστική σου καταιγιστική. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει. Προχώρα, σε λίγο ΤΟΧΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ.

    ΕΥΓΕ.

    (ΣΤΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΣΟΥ ΛΟΓΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΣΠΡΑ Η ΜΑΥΡΑ. ΤΑ ΕΝΔΙΑΜΕΣΑ ΔΕ ΧΩΡΟΥΝ. ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΙΠΑΜΕ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ..)

    ReplyDelete
  63. η κοινωνία της Δανίας δεν είναι ο επί της γης παράδεισος, όπως φυσικά πουθενά ανά τον πλανήτη δεν υπάρχουν παράδεισοι με τη έννοια της όποιας ουτοπίας.

    Η Δανία όπως και όλες οι χώρες στον πλανήτη αντιμετωπίζει και φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και αστυνομικής βίας.

    Ωστόσο η Δανία, όπως και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες δεν χαρακτηρίζονται για τις όποιες αρνητικές στιγμές έχουν στην ιστορική τους διαδρομή, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΟΥΝ υψηλή παραγωγικότητα, διευρυμένη παραγωγική βάση, τεχνολογία, γνώση, καλούς μισθούς, ασφαλή εργασία, υψηλά επίεπαδα απασχόλησης, καλή δημόσια διοίκηση.
    Και όμως πέρασαν και αυτές οι χώρες από κρίσεις με χαρακτηριστικότερη όλων την κρίση της δεκαετίας του 80, όταν και εγκατέλειψαν το παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο και μπήκαν σε περισσότερα σοσιαλφιλελεύθερα μοντέλα. Τα μοντέλα του flexicurity. Οι χώρες αυτές είναι χώρες πρότυπα , έχουν πολλά πράγματα να μας διδάξουν και αξίζει να τις μελετήσουμε.

    ReplyDelete
  64. Οι λύσεις είναι μπροστά στα μάτια μας αρκεί να τις διεκδικήσουμε. Αυτό που κάνει η μαρξιστική αντίληψη για τα πράγματα είναι να μεταθέτει τις λύσεις στο μέλλον, ακριβώς δηλαδή ό,τι κάνει και η θρησκεία, ακριβώς ό,τι κάνει η οποία ουτοπία.

    Ο μαρξισμός, με όλο το σεβασμό προς αυτή την τεράστια εκσυγχρονιστική παράδοση του Διαφωτισμού, πάσχει ως πολιτική πρόταση διότι όπως και η ιουδαιοχριστιανική αντίληψη για τον άνθρωπο ξεκινάει από την αντίληψη της ΠΤΩΣΗΣ, την ΑΛΛΟΤΡΟΙΩΣΗ μέσα στην ιστορία, για να προφητεύσει στη συνέχεια τον μελλοντικό παράδεισο της αταξικής κοινωνίας. Διαθέτει προφήτη τον Μαρξ , και ιερά κείμενα , τα οποία ουδείς δικαιούται να διαψεύσει, μόνον να ερμηνεύσει μπορεί.

    Ευχαριστούμε πάρα πολύ θα διαβάσουμε, θα προβληματιστούμε αλλά τελικά δεν θα πάρουμε.

    ReplyDelete
  65. Πρέπει να γίνει υπενθύμιση σε ΟΛΟΥΣ ότι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ σημαίνει να μπορούν να εκφράζονται oι ΠΑΝΤΕΣ, ελεύθερα ΚΑΙ να προστατεύεται ωσάν κόρη οφθαλμού ΑΥΤΟ τους το δικαίωμα, ακόμα και αν είναι φασίστες, ΙΔΙΩΣ όταν είναι φασίστες.

    Η μεγαλύτερη επίδειξη ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΙΣΧΥΟΣ, ΚΥΡΟΥΣ, ΚΡΑΤΑΙΟΤΗΤΑΣ, αλλά και ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι το να μπορούν να ΩΡΥΟΝΤΑΙ ωσάν ΜΑΙΝΑΔΕΣ οι "μαύροι" και "κόκκινοι" φασίστες, είτε στο φως της ημέρας, είτε στο σκοτάδι, έστω και συνωμοτούντες - ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ τότε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ΑΣΦΑΛΗΣ και ΟΥΔΕΝ έχει να ΦΟΒΗΘΕΙ.

    ΑΦΗΣΤΕ λοιπόν τον dr marx να εκφράζεται, έχει δικαίωμα να εκφράζεται. Η παρουσία του εδώ μέσα και ο χρόνος που ξοδεύει ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ την από μέρους του de facto ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του ΚΥΡΟΥΣ, της ΣΗΜΑΣΙΑΣ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της "Γενιάς των 700 ευρώ" παρά τις περί του αντιθέτου δημηγορίες του. Ακριβώς δε, το ότι, αν και ΔΕΝ συμφωνεί με τις κεντρικές αρχές και αξίες της G700, είναι μονίμως παρών αποδίδει ιδιαίτερη τιμή στο Site.

    ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΚΝΕΥΡΙΖΕΣΤΕ - ηδονίζεται μ' αυτό..... το δήλωσε άλλωστε, πως δουλεύει για να σπάει τα νεύρα των προϊσταμένων του.

    ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ (σας τόχω ξαναπεί) πως όταν συνεζητείτο η υποψηφιότητα του Honore' de Balzac για την Academie Francaise, ωρύοντο και βωμολοχούσαν οι "οχτροί" του, όπως καληώρα ο dr marx. Πάνε, λοιπόν, και το μεταφέρουν στον Balzac που αγέρωχος απάντησε,
    "Laissez pisser les moutons" [λεσε' πισε' λε μουτόν, "αφήστε να κατουρούν (όχι ουρούν) τα πρόβατα"].

    ReplyDelete
  66. ακριβώς συζητήστε, φωνάξτε, βρίστε ακόμα ακόμα, αλλά πάντα να κυριαρχεί η ΑΠΟΨΗ και όχι οι άναρθρες κραυγές και οι προσωπικές μπηχτές.

    ReplyDelete
  67. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο παιδιά... ως συνήθως.:-)

    ReplyDelete
  68. "Δεν εξηγήσατε όμως ακόμα πως μπορεί ταυτόχρονα η κοινωνία της Δανίας να είναι ο παράδεισος που περιγράφετε και να συμβαίνουν τα γεγονότα που ανέφερα στο αρχικό μου post."

    Ολα αυτά που περιγράφεις συμβαίνουν, σε πολύ μικρό βαθμό βέβαια.Και είναι η άλλη πλευρά του παραδείσου,είναι η κόλαση,εφόσον σού αρέσει να θεολογείς.Αλλωστε και ο μαρξολόγος ένας θεολόγος είναι.Ηθικολογεί,σκιαμαχεί,απολυτοποιεί και κηρύττει τον λόγο της "ημών αληθείας".Αυτού του τύπου οι θεωρήσεις ίσχυαν σε επίπεδο εφαρμογής για κοινωνίες με πολύ πιό απλές δομές από τις σημερινές.Σήμερα οι Σκανδιναβικές χώρες σχετικοποίησαν την Αλήθεια.Είπαν δηλαδή. Πάρτε ο καθένας την δική του αλήθεια και ελάτε να κάνουμε μιά ΣΥΝΘΕΣΗ,με διάλογο ,με συναίνεση,με συμφωνία.Αυτή η κοινή αλήθεια θα είναι ο θεός μας.Σαυτόν θα πιστεύουμε.
    Ετσι και έγινε μέχρις ότου ήλθαν οι Ισλαμιστές,οι οποίοι είπαν στους Δανούς:"η δική μας αλήθεια είναι αδιαπραγμάτευτη", ή τη δέχεστε ή σας την επιβάλουμε διά πυρός και σιδήρου.Και βεβαίως μιά πολιτισμικά και πολιτικά φιλελεύθερη κοινωνία, σαν τη Δανέζικη, είναι αδύνατο να τη δεχτεί.ΔΕΝ ξέρουμε πιός θα κερδίσει τελικά.Περισσότερο και από το περιεχόμενο της ίδιας της Αλήθειας αξία έχει ο ΤΡΟΠΟΣ.Οι Δανοί λένε: με την συνεργασία ,με τη συνενόηση,με το συμβιβασμό θα βρουμε τρόπους να κυβερνηθούμε.Ετσι προέκυψε αυτό το θαυμάσιο μοντέλλο.
    Εσύ διακινείς μιά σωτηριολογική θεωρία που μαθηματικά οδηγεί στην επιβολή της δικής σου Αλήθειας με βίαιο τρόπο.Πρόσεχε.Επιμένω να τονίζω το τρόπο,το μέσον και όχι την αλήθεια σου,που έχει την ίδια αξία όση και η δική μου.Αλλά ή θα συνενοηθούμε η θα συγκρουσθούμε μέχρι θανάτου. Τί προτιμάς;
    Αυτό νομίζω μας "διδάσκει" ή ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ το σημερινό πόστ της Γ700.

    ReplyDelete
  69. Γεια σου ρε Παρμενίδη, σκέτη απόλαυση είσαι

    ReplyDelete
  70. @ Γ700
    "Ο μαρξισμός,...... πάσχει ως πολιτική πρόταση διότι όπως και η ιουδαιοχριστιανική αντίληψη για τον άνθρωπο ξεκινάει από την αντίληψη της ΠΤΩΣΗΣ, την ΑΛΛΟΤΡΟΙΩΣΗ μέσα στην ιστορία, για να προφητεύσει στη συνέχεια τον μελλοντικό παράδεισο της αταξικής κοινωνίας. Διαθέτει προφήτη τον Μαρξ , και ιερά κείμενα , τα οποία ουδείς δικαιούται να διαψεύσει, μόνον να ερμηνεύσει μπορεί."

    Το ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ του Μαρξ πάσχει και από ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ που συνδέεται μ' αυτά που λες την ΠΤΩΣΗ-ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ(υπό την έννοια ότι θεωρούσε τον άνθρωπο κατώτερο ανεξάρτητης σκέψης και ΧΩΡΙΣ εγγενείς ΗΘΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ).
    ΚΑΙ εξηγούμαι:
    O μακαρίτης υπέπεσε σε πολλά λάθη (κρίνοντας a posteriori), αλλά ΚΟΜΒΙΚΗ είναι η ΑΝΤΙΦΑΣΗ του.
    Εκτός και αν αναγνώριζε στον εαυτό του ΘΕΪΚΕΣ ικανότητες, υπάρχει διαλεκτικά ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ μεταξύ του γεγονότος ότι, για να ΟΡΘΩΣΕΙ την ΘΕΩΡΙΑ του, ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΗΚΕ ο ΙΔΙΟΣ τις ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ, ΕΓΓΕΝΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ.......

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    μιλώντας για (και ΕΙΣ) τους ΑΛΛΟΥΣ, τους "ΚΟΙΝΟΥΣ" ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, τους "ΑΦΑΙΡΕΣΕ" αυτή την ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, τονίζοντας, ΠΩΣ το "σύστημα αξιών" τους ΔΕΝ είναι ΕΓΓΕΝΕΣ και, το χειρότερο, ότι είναι ΨΕΥΔΕΣ και τους ΕΠΕΒΛΗΘΗ ΑΝΩΘΕΝ, από τους ΑΣΤΟΥΣ!!

    ΚΑΙ αυτές του οι ΣΟΦΙΣΤΕΙΕΣ έδωσαν αφορμή κατοπινά σε πολλούς ΤΥΡΑΝΝΟΥΣ και ΤΥΡΑΝΝΙΣΚΟΥΣ να καταδυναστεύσουν λαούς - στο στυλ "Ξέρω εγώ, αλλά όχι εσύ, ΤΙ είναι καλό για σένα".

    Ο δικός μας ΤΥΡΑΝΝΟΣ βέβαια ΔΕΝ είπε στον πράγματι ΑΞΕΣΤΟ ΛΑΟ, "Είσαι ανίκανος να κρίνεις, αλλά θα κρίνω εγώ για σένα" (αν έλεγε αυτό, θα τούβγαζα το καπέλο) ΑΛΛΑ, αντ αυτού του είπε
    "Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"
    and believe it or not, έπιασε, έπεισε και έγινε legendary αυτή η φράση ΚΑΙ ένα ΤΕΤΑΡΤΟ ΑΙΩΝΑ αργότερα ΔΕΝ μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτην την SUI GENERIS SOCIAL-TYRANNY του ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  71. ΚΑΙ μιά και τόφερε η κουβέντα, σύν το γεγονός ότι τα παραδείγματα προς αποφυγήν ΠΡΕΠΕΙ να ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ στη ΜΝΗΜΗ ξανά και ξανά και ξανά και ξανάαααααααααααααααα.....

    είναι μαθηματικώς βέβαιον πως όπως σήμερα μιλάμε για τον
    ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΥΡΑΝΝΟ των ΣΥΡΑΚΟΥΣΩΝ

    έτσι ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τον
    ΑΝΔΡΕΑ ΤΥΡΑΝΝΟ των ΑΘΗΝΩΝ

    ReplyDelete
  72. ουσιαστικά κομφούκιε αυτή είναι διαφορά ανάμεσα στα politics του υπαρκτού σοσιαλισμού και τα politics του λαϊκισμού παντώς είδους.

    Το καθεστώς στον υπαρκτό σοσιαλισμό κρίνει για τον πολίτη αναφερόμενο σε μια ανώτερη αλήθεια και θέτοντας υπεράνω λαού την επίτευξη του ανώτερου σκοπού. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός για παράδειγμα αναφέρονταν στο λαό , αυτοαποκαλούνταν λαϊκός όμως ουδέποτε υπήρξε λαϊκιστικός με την κλασσική έννοια του όρου.

    Ο λαϊκισμός αντιθέτως κολακεύει αφόρητα το λαό τον αγιοποιεί και τον θεοποιεί σε βαθμό που δεν αξίζει τίποτα άλλο εκτός από την ικανοποίηση και των πιο παράλογων αιτημάτων αυτής της ασαφούς και απροσδιόριστής φαντασιακής κοινότητας που λέγεται "λαός" (ένας είναι ο θεσμός ο κυρίαρχος λαός κοκ).

    Μία άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι ο υπαρκτός είναι περισσότερο ορθολογικός και αντλεί δύναμη από την πίστη ότι , ως αληθινά επιστημονικός, μπορεί να προσφέρει μία διοικητική λύση για κάθε πρόβλημα. Αντιθέτως ο λαϊκισμός βασίζεται στο συναίσθημα και το συγκινησιακό στοιχείο (η λεγόμενη Δημοκρατία της συγκίνησης).

    Κοινή συνισταμένη και των δύο είναι ότι είθισται να καταρρεούν κάτω από το βάρρος των ίδιων τους των υποσχέσεων ή να αυτοαναιρούνται και να αυτοπυροβολούνται από τις ίδιες τους τις επιλογές.

    ReplyDelete
  73. @ G700

    "ένας είναι ο θεσμός ο κυρίαρχος λαός"

    Στο συγκεκριμένο, η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ωρύετο
    "Ενας είν' ο ΑΡΧΗΓΟΣ ο κυρίαρχος λαός"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΙ παραληρούσε η ΤΣΟΚΑΡΙΑ κάτω απ' το μπαλκόνι!!!!!!!!

    Ολα ΟΣΑ λες είναι θαυμάσια και συμφωνώ απόλυτα.

    ΚΑΙ μιά και ανέφερες την ΕΠΙΚΛΗΣΗ στο ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ, είναι δυνατόν,
    είναι δυνατόν, ξαναλέω, να ΜΗ σκεφτώ το
    ΨΕΥΤΡΟΝΙ, την Φώφη, να λέει με πονεμένη φωνούλα
    "Πάνω απόλα ο ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟΣ, όχι οι αριθμοί"

    (με προκάλεσες τώρα, δεν φταίω, φταίω;;;;; χαχαχαχαχαχαχα)

    ReplyDelete
  74. Μη κλαις γιά μένα Ελλάάάάάδαααααα

    ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ θααααααααα σου χαρίσωωωω

    Παπούτσια Praaaadaaaaaaaaaaaaa

    και σαγιονάαααρεεεεεεεεεες

    θα σουυυυ δωρίσωωωωωωωωωωωωωωωωω

    Ελλάάδααααααααααααα

    ReplyDelete
  75. Pe sy dr marx, gamhse tous! Les k den blepeis ti 8eloun? Edw ayton ton papara ton Komfoukio ton exoun amolhsei san skyli ataigo, an omws tous alla3eis ton karsilama afrizoun!

    K sy re papara Kokokomfoukie paidia, skylia, gynaika, eggonia den exeis? Tetoios pou eisai bebaia ...

    ReplyDelete
  76. δυστυχώς για σας η αλλοτρίωση δεν είναι μια θεωρία, ούτε μια θεολογική δοξασία περί πτώσης...

    Είναι μια πραγματικότητα και έχει να κάνει με την εξίσωση των πάντων στο χρήμα. Είναι η ΟΥΣΙΑ αυτής της κοινωνίας και αυτό δεν το είχε αντιληφθεί μόνο ο Μάρξ άλλα και άλλοι μη-μαρξιστές στοχαστές όπως ο Χέγκελ, ο Ζίμελ, κ.α.

    Το γεγονός ότι όλες οι ποιότητες μεταφράζονται στον καπιταλισμό σε μία και μόνο ποσότητα και αυτός είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στόχος είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δεν είναι πίστη...

    Όσον αφορά τώρα το μύθο της πτώσης, θα έπρεπε να καταλαβαίνετε (αν και από ότι φαίνεται άσχετοι με τη φιλοσοφία) ότι οι δοξασίες και οι μύθοι δεν είναι ποτέ άσχετοι με την πραγματικότητα και ουρανοκατέβατοι.

    Εκφράζουν πάντοτε εξ αντανακλάσεως και διαμεσολαβημένα υπαρκτές ανθρώπινες σχέσεις και προβλήματα..

    Αλλιώς η θρησκεία παραμένει ένας ακατανόητος γρίφος... Η ευκολία με την οποία το προσπερνάτε δείχνει ρηχότητα και ημιμάθεια.

    Ακόμα και ένας δικός σας ο Weber, έδινε στον προτεσταντισμό, την ηθική της εργασίας, της αποταμίευσης κλπ. την αξία που τους έπρεπε...

    Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για σας και μάλλον δεν έχετε και ιδέα περί αυτών...

    όσο για τον τελευταίο φιλό, αναγνωρίζω ότι έχεις δίκιο... δεν έχει κανένα νόημα, τους δίνω και αξία ενώ η απήχηση τους είναι πραγματικά μηδαμινή...

    ReplyDelete
  77. Οι Βίκινγκς (σήμερα Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία) κάποτε έπιναν από τα κρανία των εχθρών τους. Σήμερα πουλάνε έπιπλα σε επίπεδα κουτιά.

    Πήραν έναν πολιτισμό βασισμένο στη λεηλασία, στο πλιάτσικο και στα παραισθησιογόνα μανιτάρια και μας έδωσαν το βραβείο Νόμπελ, την ΙΚΕΑ, την Ericsson, τη Lego και την Absolut, τη Volvo, τη Hennes & Mauritz, την Electrolux, τη SAAB, τη Skanksa, τη SCA και την Astra Zeneca. Η Σουηδία επιπλέον (αστείο ε?) είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο στην ποπ μουσική, μετά τις ΗΠΑ και το ΗΒ.

    Βασικός παρονομαστής είναι το «Μανιφέστο των Βίκινγκς», μια άγραφη, κι όμως βαθιά ριζωμένη στους κατοίκους των χωρών αυτών Σκανδιναβικής φιλοσοφίας, ένα κάλεσμα στα όπλα για έναν νέο, καινοτόμο τρόπο επιχειρηματικότητας και δημιουργίας προϊόντων και υπηρεσιών, οργάνωσης του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών.

    Οι Βίκινγκς, όταν βγάζανε τις μπότες τους μετά από μια σκληρή μέρα παράλογης βίας, ήταν κινητοποιητές, μαρκετίστες και παραμυθάδες. Και ακόμα είναι. Με πληθυσμό λίγο λιγότερο των 20 εκατομμυρίων για τη Σουηδία, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, οι σημερινοί Βίκινγκς αποτελούν μόλις το 0,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, κι όμως παράγουν ένα εντυπωσιακό 3% όλων των εξαγωγών του κόσμου. Τα Σκανδιναβικά προϊόντα είναι πρώτης ποιότητας, αλλά είναι οι μάρκες (brands) τους που έχουν κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

    Η βία έχει φύγει, αλλά οι μοντέρνοι Βίκινγκς έχουν ακόμα μία δαιμόνια και μερικώς βλάσφημη προσέγγιση στο να δημιουργούν όνομα για τις επιχειρήσεις τους, τα προϊόντα τους, τους οργανισμούς και τους σκοπούς τους. Τόσο εφαρμόσιμο στον κορπορατικό κόσμο όσο και στις φιλανθρωπίες, στις πολιτικές οργανώσεις και στους μαχητές κατά ή υπέρ της παγκοσμιοποίησης, το Μανιφέστο των Βίκινγκς, αν τους μελετήσουμε προσεκτικά, θα δούμε πώς καταρρίπτει τη διαφήμιση όπως την έχουμε συνηθίσει στην Δύση, πώς καταρρίπτει τον ασύδωτο ανταγωνισμό και προάγει την ομαδική εργασία (teamwork) και τις (στρατηγικές) συνεργασίες, πώς υποβαθμίζει τα κίνητρα των αμοιβών και τα αντικίνητρα των ποινών (τιμωρίας) ως μηχανισμούς κινητοποίησης ενώ παράλληλα προάγει την ευελιξία και προασπίζεται την ασφάλεια, πώς ακυρώνει το ΜΑΜΩΝΑ ως αφέντη και τον τοποθετεί στην θέση που του αναλογεί, αυτή του υπηρέτη, και πώς κάνει όλους τους θαυμαστές του να συνειδητοποιήσουν ότι το χρήμα δεν κάνει τελικά τον κόσμο να γυρίζει.

    Ας μελετήσουμε αυτές τις χώρες με προσοχή λοιπόν, ας εξερευνήσουμε το «μανιφέστο των Βίκινγκς», είναι ό,τι καλύτερο από best practices σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας.

    The half wit does not know that gold makes apes of many men.
    One is rich, one is poor
    - from “Havamal”

    Be humble and rude (rather than arrogant and polite):
    Two wooden stakes stood on the plain,
    On them I hung my clothes:
    Draped in linen, they looked well born,
    But, naked, I was nobody
    - from “Havamal”

    Fairest we speak when falsest we think
    - from “Hamaval”

    Problems are a person’s best friends:
    We’ve always transformed problems into possibilities. When we start running low on problems, I start to get worried
    - Ingvar Kamprad, founder of IKEA

    Talk sense or be silent
    - from “Havamal”

    Nobody is completely stupid, if he can be silent
    - from “The Saga of Grettir the Strong”

    The generous and bold have the best lives,
    Are seldom beset by cares,
    But the base man sees bogies everywhere
    And the miser pines for presents
    - from “Havamal”

    ReplyDelete
  78. @ dr marx
    "Το γεγονός ότι όλες οι ποιότητες μεταφράζονται στον καπιταλισμό σε μία και μόνο ποσότητα και αυτός είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στόχος είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Δεν είναι πίστη..."

    EΝΟΣΩ (WHEREAS)

    ΕΝΟΣΩ (WHEREAS)

    ΕΝΟΣΩ (WHEREAS)

    ο Ελληνας, αν και καραπιεστικός στη γυναίκα, προσδίδει σχεδόν ΙΕΡΟΤΗΤΑ εις
    την ΠΑΝΑΓΙΑ
    την ΓΙΑΓΙΑ του
    την ΜΑΜΑ του
    την ΓΥΝΑΙΚΑ του και
    την ΚΟΡΗ του

    το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι

    είναι ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ να τις ΒΓΑΛΕΙ όλες στην "οδό Αθηνάς" για 30 ΑΡΓΥΡΙΑ,

    ΣΥΝΙΣΤΑ

    ΑΠΟΔΕΙΞΗ ότι αντιμετωπίζει το ΧΡΗΜΑ όχι απλά ως πραγματικότητα
    αλλα ως την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΘΕΟΤΗΤΑ.

    ReplyDelete
  79. Πριν από αρκετά χρόνια κάτι τύποι καθισμένοι στη καφετέρια αφού ανέλυαν τι φοβερά επιχειρηματικά δαιμόνια είναι, κατέληγαν στο κλισέ "...αλλά στην Ελλάδα δε μπορείς να κάνεις τίποτα, είναι μικρή αγορά". Και να τώρα που και τα σύνορα έχουν ανοίξει και η Ελλάδα είναι πλέον μέρος της παγκόσμιας αγοράς και κεφάλαια φθηνά μπορείς να βρεις για να αναπτύξεις τη "πατέντα" σου.

    Που είναι το περίφημο "Ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο;" Αλλά έτσι είναι πάντα οι (νεο)Έλληνες: μια ζωή θεωρίες, και έτσι και αλλιώς και ξέρεις ποιος είμαι εγώ και σου και μου..... όλα αυτά για να κρύψουν ότι τελικά ένα λαός της καρπαζιάς είναι, άξιος της μοίρας του....
    Και μερικά από αυτά που ακούγονται εδώ μέσα μπορεί και να εξηγήσουν το γιατί...

    ReplyDelete
  80. Οι Σκανδιναβικές χώρες ήταν οι πρώτες που απορρύθμισαν σημαντικά τις χρηματοοικονομικές αγορές τη δεκαετία του 80, συνειδητοποιώντας ότι το παραδοσιακό σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας έβαινε προς αδιέξοδο. Είναι ίσως και οι μοναδικές χώρες όπου η συλλογικότητα και η συνεργασία, αν θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει (που θα έπρεπε) ότι είναι η σημαντικότερη παράμετρος μιας δημοκρατικής, συμμετοχικής πολιτείας, αποτελεί σημαία τους στον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας τους. Κάνανε μια επιτυχή μίξη φιλελεύθερων εργαλείων και πολιτικών συλλογικών αγαθών κι υπηρεσιών, ανοίγοντας τις οικονομίες τους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και της αγοράς εργασίας, παράλληλα αναβαθμίζοντας το ρόλο και τη λειτουργία του κοινωνικού κράτους. Η σημερινή ευαλφάλεια δεν έχει καμία σχέση με την ευαλφάλεια της Δανίας των αρχών του 2ου αιώνα, κι όμως, τρανό παράδειγμα αποδοχής της η στάση των συνδικαλιστών της Lego (αναφέρεται στο παρόν άρθρο).

    Φοβερή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, π.χ. στη Νορβηγία, διά νόμου, ο κάθε ετήσιος προϋπολογισμός είναι αποτέλεσμα τριετούς διεργασίας με στρατηγικούς στόχους, επιχειρησιακούς στόχους και σχέδια δράσης, η οποία ξεκινά από επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών σε συνεργασία με τις Τοπικές και Περιφερειακές Διοικήσεις, ενώ κατόπιν ολοκληρώνεται σε επίπεδο κομμάτων κι εν τέλει εκάστοτε κυβέρνησης. Απαγορεύεται δε, βάσει νομοθεσίας, δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Επίσης φοβερή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πάλι στην Νορβηγία, διά νόμου, και με κίνδυνο ποινικής δίωξης, υποχρεούνται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, πολίτες της χώρας να δημοσιεύουν ετησίως σε εφημερίδα τα έσοδα τους, δλδ εισοδήματα, αποταμιευτικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς εντός κι εκτός χώρας, καθώς και λοιπά περιουσιακά στοιχεία ή / και λοιπά χρηματοοικονομικά χαρτοφυλάκια. Μάλιστα πριν 2 χρόνια φίλη μου είπε ότι δήμαρχος πόλης βρέθηκε με ελβετικό λογαριασμό τον οποίο δεν είχε δημοσιεύσει και του ασκήθηκε, αναμενόμενο, ποινική δίωξη. Αυτό θα πει διαφάνεια...

    ReplyDelete
  81. Προσπερνάτε χαζοχαρούμενα το γεγονός ότι ταραχές όπως αυτές που γίναν τις τελευταίες μέρες στη Δανία δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που λέτε: "φαινόμενα ρατσισμού, ξενοφοβίας και αστυνομικής βίας". Εκφράζουν την παγκόσμια πολιτική "μηδενικής ανοχής" και επιτήρησης των πληθυσμών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παραγωγικά και πετιούνται στις φυλακές και τα γκέτο

    Στην Ελλάδα παρά την όλη σκατοκατάσταση εδώ πέρα πολυήμερες εγεξέρσεις μεταναστών δεν έχουν γίνει...

    Όσον αφορά την απορρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, δεν έγινε τη δεκαετία του '80, αλλά ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '70 με την εγκατάλειψη του Bretton Woods και ήταν κεντρική απόφαση των καπιταλιστών για να αντιμετωπίσουν την κρίση κερδοφορίας.

    Και όταν λέμε ότι η σοσιαλδημοκρατική ρύθμιση έφτασε σε κρίση να καταλαβαίνουμε τι λέμε.

    Έφτασε σε κρίση επειδή οι αγώνες της δεκαετίας του '60 και του '70 οδήγησαν σε μια τεράστια αύξηση των κοινωνικών δαπανών και στην αποσύνδεση μισθών-παραγωγικότητας.

    Από αυτή την κρίση δεν έχει βγει ακόμα ο καπιταλισμός και σήμερα κεφράζεται ως πιστωτική κρίση.

    Εξ ου και τα διάφορα εργαλεία αντιμετωπισής της όπως οι πολεμικές δαπάνες ή ο πόλεμος στο Ιρακ, που είχαν ως στόχο την αναθέρμανση της αμερικανικης οικονομίας.

    Έσεις ως υπέρμαχοι της παγκοσμιοποίησης θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι σήμερα οι οικονομίες είναι πιο αλληλοεξαρτώμένες από ποτέ. Π.χ. το ΙΚΕΑ ήταν "λαμπρή" επιχειρηματική ιδέα γιατί ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που εκμεταλλεύθηκαν τη φτηνή και ειδικευμένη εργασία στις χώρες του πρωην ανατολικού μπλοκ (συγκεκριμένα στην Πολωνία) που δεν μπόρεσαν να αντέξουν την παγκόσμια απορρύθμιση λόγω χαμηλής παραγωγικίτητας... Και υπέστησαν θεραπείες σοκ...

    Αφήστε λοιπόν τις ροζ εικόνες

    ReplyDelete
  82. Δεν είμαστε αφελείς ούτε δογματικοί να πιστεύουμε τυφλά και με θρησκευτική ευλάβεια στην παγκοσμιοποίηση. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αρνητικές συνέπειες που έχει το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των αγορών, ο αχαλίνωτος χρηματηστηριακός καπιταλισμός, οι βίαιες μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων από τη μία χώρα στην άλλη κοκ. Φαινόμενα που αν δεν προσεχτουν οδηγούν σε βίαιη αναδιανομή πλούτου υπέρ των λίγων και ισχυρών. Όμως άλλο το να αναγνωρίζει κανείς τα στραβά της παγκοσμιοποίησης και να θέλει να τα περιορίσει και άλλο να ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ να ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙ τις πάμπολες ευκαιρίες που του προσφέρει η παγκοσμιοποίηση για να αυξήσει την ευημερία του. ή κάθεσαι και κλαις τη μοίρα σου ή βγαίνεις μπροστά και κερδίζεις το παιχνίδι.

    ReplyDelete
  83. Εξού λοιπόν και η Πολωνία, με τεράστια προβλήματα ανεργίας την τότε εποχή, δέχτηκε ένεση σωτηρίας με την ΙΚΕΑ να μεταφέρει τα εργοστάσια παραγωγής στη χώρα. Μεταφορά τεχνογνωσίας και σύγχρονων μεθόδων οργάνωσης και διοίκησης, εύρεση εργασίας για χιλιάδες ανέργους.

    Όσο για την απορρύθμιση, ναι, σε διεθνές επίπεδο αυτή ξεκίνησε δειλά στις αρχές της δεκαετίας του 70. Πρόσεξε όμως, η περίοδος της ολοκληρωτικής απορρύθμισης των χρηματοοικονομικών χωρών στις Σκανδιναβικές χώρες και οριστικής στροφής τους σε φιλελεύθερες λύσεις διακυβέρνησης, έγινε τη δεκαετία του 80. Η δεκαετία αυτή χαρακτηριζόταν ως η μαύρη δεκαετία των Σκανδιναβικών χωρών, και οι αλλαγές της δεκαετίας αυτής ήταν που μετατρέψανε τα Σκανδιναβικά κράτη και οικονομίες από εσωστρεφή και περιθωριοποιημένα από τον υπόλοιπο κόσμο στα πιο εξωστρεφή κράτη και ανταγωνιστικές οικονομίες στον πλανήτη, πρωτοπόροι στην παγκοσμιοποίηση. Είναι η αισιόδοξη διάσταση της παγκοσμιοποίησης, και για άλλη μια φορά οι Βίκινγκς αποτελούν υποδείγματα έγκαιρης, οργανωμένης, και συναινετικής προσπάθειας για την αξιοποίηση εργαλείων προς το συμφέρον τους. Δεν είναι όλα ή άσπρα ή μαύρα. Είναι ό,τι χρώμα τους δώσεις, κι αυτό το μάθημα οι Σκανδιναβοί μας το διδάσκουν πολύ καλά.

    ReplyDelete