Monday, December 3, 2007

Αναγνώριση του MAS in Telematics Science

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί επιστολή των αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «MAS inTelematics Management». Το πρόγραμμα συνδιοργανώνεται από το Τ.Ε.Ι. Πειραιά και το κρατικό Αυστριακό Πανεπιστήμιο Donau - Universitaet Krems.

Αγαπητοί G700,

Θερμά συγχαρητήρια για το Blog σας το οποίο αντικατοπτρίζει την δεινή πραγματικότητα που ζούμε όλοι. Είναι αλήθεια ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα είναι πολλά, προερχόμενα από διάφορες πλευρές.

Το πρόβλημα που θέλουμε να σας εκθέσουμε, αφορά την μη αναγνώριση σπουδών εκείνων των νέων που καλοπροαίρετα συμμετείχαν σε σύμπραξη Ελληνικού Δημόσιου Τριτοβάθμιου Ιδρύματος με κρατικό Πανεπιστήμιο της Αυστρίας, και κατέληξαν να δώσουν 10.000,00 ευρώ για πτυχίο που δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν καθώς η Ελληνική Πολιτεία δεν το αναγνωρίζει!

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στους αποφοίτους του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «MAS inTelematics Management» το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Τ.Ε.Ι. Πειραιά και το κρατικό ΑυστριακόΠανεπιστήμιο Donau-Universitaet Krems.

Το Donau-Universitaet Krems, είναι Πανεπιστήμιο της Αυστρίας το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και προσφέρει αποκλειστικά μεταπτυχιακές σπουδές υψηλού επιπέδου. Πρόκειται γιαένα κέντρο αριστείας που δίνει έμφαση στην καινοτομία και στο οποίο σπουδάζουν σχεδόν 3.700φοιτητές από 53 χώρες του κόσμου.

Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., αδυνατεί να αναγνωρίσει το Αυστριακό Πανεπιστήμιο Donau-Universitaet Krems καθώς σύμφωνα με το Ν. 3328/2005, απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση ενός ιδρύματος της αλλοδαπής ως ομοταγούς είναι η απονομή βασικών τίτλων σπουδών, μεταπτυχιακών και διδακτορικώνδιπλωμάτων.

Η αδυναμία αυτή έχει ως αποτέλεσμα την μη αναγνώριση των πτυχίων των αποφοίτων οι οποίοι εύλογα είχαν εξ’αρχής πιστέψει ότι παρακολουθώντας σπουδές που συνδιοργανώνονταν από Ελληνικό ΔημόσιοΤριτοβάθμιο Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι. Πειραιά), υπήρχαν όλα τα εχέγγυα ώστε να είναι εξασφαλισμένη η αναγνώρισή τους από την Ελληνική Πολιτεία.

Παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε με τους Έλληνες αποφοίτους του Ιδρύματος «Κολλέγιο της Ευρώπης» το οποίο έχει μόνο τέσσερα τμήματα, εδρεύει σε δύο χώρες (Βέλγιο και Πολωνία) και παρέχει μόνο μεταπτυχιακές σπουδές σε Ευρωπαϊκά θέματα.

Στο Ά.14 του Ν. 3577 που ψηφίστηκε στις 29.5.2007, προβλέπεται η αναγνώριση των πτυχίων του «Κολλεγίου της Ευρώπης» παρά το γεγονός πως και αυτό παρέχει αποκλειστικά σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου, γεγονός που αποδέχθηκε ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., ενώ για τους αποφοίτους της σύμπραξης Τ.Ε.Ι. Πειραιά και του Donau-Universitaet Krems, δεν έχει γίνει ακόμη κάτι ανάλογο.

Κατατέθηκε σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον βουλευτή κ. ΜιχάληΧρυσοχοϊδη, στην ιστοσελίδα του οποίου περιγράφεται το σημαντικό αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί για χρόνια τους αποφοίτους, οι οποίοι έως σήμερα, έχουν την αίσθηση ότι τόσο ο κόπος όσο και το κόστος των σπουδών τους δεν βρήκαν αντίκρυσμα, παρά το γεγονός ότι επέλεξαν Ελληνικό Δημόσιο Τριτοβάθμιο Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι. Πειραιά) ακριβώς για να μην έχουν αυτό το πρόβλημα.

Για την Επιτροπή Αποφοίτων για την αναγνώριση του "MAS in Telematics Management"

Με εκτίμηση

Γιώργος Μαργέλης

95 comments:

  1. Εμ, το Κολλέγιο της Ευρώπης το στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΤΕΙ που είναι και δημόσιο ποιος το στηρίζει;

    Η Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων και των άνισων ευκαιριών, των ειδικών ρυθμίσεων και των τροπολογιών είναι μια πραγματικότητα που πλήττει τα συμφέροντα και τη μελλοντική προοπτική των λαϊκών στρωμάτων, και κυρίως των λεγόμενων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, μία εκ των οποίων είναι και οι νέοι.

    ReplyDelete
  2. "και κατέληξαν να δώσουν 10.000,00 ευρώ για πτυχίο που δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν καθώς η Ελληνική Πολιτεία δεν το αναγνωρίζει"

    Δε νομίζω ότι οι "ευπαθείς κοινωνικές ομάδες" έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν 10.000 ευρώ για ένα Master...

    ReplyDelete
  3. καταρχάς αυτό που λές ακούγεται σωστό, όμως σκέψου ότι η μέση λαϊκή ελληνική οικογένεια , ακόμα κι αυτή που δεν τα έχει , τα σκάει χοντρά απ' το υστέρημά της για εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Αρχίζοντας από το φροντιστήριο και πληρώνοντας μέχρι και πάσης φύσεω μεταπτυχιακά. Συνεπώς μάλλον φτηνή εξυπνάδα είναι αυτό που λες. Σε κάθε περίπτωση ζήτα εκκαθαριστικό εφορίας από τους 140 αποφοίτους του συγκεκριμένου προγράμματος του ΤΕΙ να δούμε που ανήκουν εισοδηματικά.

    ReplyDelete
  4. Το ότι πληρώνεις δε σημαίνει ότι έχεις. Αυτό είναι και το δράμα της ελληνικής "δωρεάν" παιδείας. Δεν είναι δωρεάν. Μιλάμε για υπαρκτή ιδιωτικοποίηση.

    ReplyDelete
  5. η οποία πλήττει τις οικογένειες όλων και κυρίως τους μη έχοντες

    ReplyDelete
  6. Η Εληνική οικογένεια πληρώνει αδρά για εκπαιδευτικές υπηρεσίες.Είναι μέρος της κουλτούρας της. ΚΑΙ ΜΠΡΑΑΑΑΒΟ της.Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επενδύουν τεράστια ποσά στη γνώση.Το πρόβλημα είναι η ποιότητά τους.
    Στη προκειμένη όμως περίπτωση τα παιδιά πέσανε θύματα μιας πολιτείας που τους συμπεριφέρεται ως κοινός ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ.Και πρέπει ΟΛΟΙ να κράξουμε το Υπουργείο παιδείας να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που το δημιούργησε το ίδιο.Και τώρα τους βάζει το βρόχο του ΔΙΚΑΤΣΑ σφυρίζοντας αδιάφορα.

    ReplyDelete
  7. δε διαφωνώ ότι η μέση ελληνική οικογένεια τα σκάει χοντρά για την εκπαίδευση. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να διεκδικήσουμε είναι να μην τα "σκάει" ακόμα περισσότερο. Με άλλα λόγια θα πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία και την αναγνώριση και άλλων τέτοιων προγραμμάτων όπως και την κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά των δημόσιων ΑΕΙ. Από κει και πέρα για τα συγκεκριμένα άτομα καλό θα ήταν να βρεθεί κατ'εξαίρεση μια λύση.

    Όχι όμως να γίνει αυτό όχημα για την περαιτέρω "ιδιωτικοποίηση" της εκπαίδευσης, που σημαίνει μετακύλιση του κόστους εκπαίδευσης στον εργαζόμενο και τα παιδιά του!

    Επιπλέον πρέπει να ορίζουμε καλύτερα τους όρους που χρησιμοποιούμε. Άλλο "ευπαθείς κοινωνικές ομάδες" και άλλο "μέση ελληνική οικογένεια". Δεν αμφιβάλλω ότι η "μέση οικογένεια" θα κάνει το σκατό της παξιμάδι (με το συμπάθειο) για να σπουδάσει ο γιόκας και η κορούλα. "Ευπαθείς κοινωνικές ομάδες" όμως όπως π.χ. οι ρομα, οι οικονομικοί μετανάστες κλπ δε νομίζω ότι έχουν τέτοια δυνατότητα.

    Το ότι οι νέοι είναι συνολικά "ευπαθείς κοινωνική ομάδα" το θεωρώ εντελώς λάθος, καθώς πρόκειται για διαταξική κοινωνική ομάδα

    ReplyDelete
  8. προφανώς εννοώ "ευπαθής"

    ReplyDelete
  9. Μπορείς να μας πείς ντόκτορ Μάρξ ποιές κοινωνικές τάξεις έχει η σημερινή Ελληνική κοινωνία;

    ReplyDelete
  10. @ δρ Μαρξ

    διαφωνούμε

    1. οι νέοι, όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες, οι υπο-εθνικές εθνοτικές ομάδες, οι πρώην χρήστες, οι μακροχρόνια άνεργοι συνιστούν ευάλωτες(ευπαθείς) κοινωνικές ομάδες και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται και από την ΕΕ. Σημειωτέον ότι η ταξικότητα ή η διαταξικότητα δεν είναι κριτήριο κατηγοριοποίησης κάποιας ομάδας ως ευάλωτης παρά μόνο οι αντικειμενικές συνθήκες-δυσκολίες που αυτή η ομάδα αντιμετωπίζει λόγω κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει. πχ είσαι νέος και άπειρος αποκλείεσαι από την αγορά εργασίας ή σε παίρνουν με αδήλωτη εργασία. Είναι διάκριση με βάση τα ηλικιακά κριτήρια. Είσαι πρώην χρήστης ουσιών σε απορρίπτουν από τις δουλειές.

    2. τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ καλά κάνουν και συνάπτουν συνεργασίες με ευρωπαϊκά δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα. Και καλά θα κάνουν να συνάπτουν συνεργασίες με οποιοδήποτε εκπαιδευτικό-ερευνητικό ή επιχειρηματικό φορέα της προκοπής. Αυτό άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο στην ΕΕ; Να δημιουργηθεί ένας Ενιαίος Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας όπου θα υπάρξει ανταλλαγή γνώσης και ανθρώπινου δυναμικού. Το θέμα είναι ότι ορισμένα ελληνικά δημόσια μεταπτυχιακά προγράμματα είναι αδικαιολόγητα πανάκριβα και γι' αυτό α) πρέπει γίνει έλεγχος να δούμε το γιατί και που πάνε αυτά τα λεφτά, β) να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης (υποτροφίες, κουπόνια, άμεση επιδότηση) των μεταπτυχιακών σπουδών όσων δεν έχουν και ταυτόχρονα είναι και άριστοι φοιτητές.

    ReplyDelete
  11. Στο Β δεν τα πας άσχημα, στο Α σημείο σου είσαι εκτός πραγματικότητας - μου φαίνεται δεν έχεις γνωρίσει ποτέ σου στα σοβαρά κανέναν από τις 'μειονότητες' που αναφέρεσαι.

    Εγώ πάντως ξέρω ότι όσοι εκ των οικονομικών μεταναστών ήρθαν πριν 15 χρόνια, όσοι ενδιαφέρθηκαν σπουδάζουν τώρα τα παιδιά τους όπως όλα τα άλλα.

    ReplyDelete
  12. Pou eisai re Ulis? Pws paei to job hunting?

    ReplyDelete
  13. ulis για πες μας εσύ που έχεις γνωρίσει;

    ReplyDelete
  14. γιατί απ' όσο έχουμε δει οι μαύρες που κάνουν πεζοδρόμιο στου Ψυρρή κατά δεκάδες, χωρίς άδεια και ιατρικό έλεγχο διαδίδοντας πάσης φύσεως STDs δεν συνιστούν πρότυπο κοινωνικής ένταξης

    οι αθίγγανοι στα Λιόσια The people the Olympics forgot δε συνιστούν πρότυπο κοινωνικής ένταξης.

    το ξύλο που έφαγαν οι Πακιστανοί από την Αστυνομία δεν είναι μέσο κοινωνικής ένταξης.

    Πολλοί μετανάστες τα έχουν πάει περίφημα και στο μέλλον θα τα πάνε και ακόμα καλύτερα απ' ότι οι εδώ ιθαγενείς και ΜΠΡΑΒΟ. Μακάρι να σκίσουν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πλέον δεν υπόκεινται σε αρνητικές διακρίσεις.

    ReplyDelete
  15. αλλά ας αφήσουμε για την ώρα το ποιος αποτελεί ευπαθή κοινωνική ομάδα ή όχι και ας δούμε το συγκεκριμένο προς συζήτηση πρόβλημα. Να αναγνωριστεί το MA in Telematics που συνδιοργανώνει το ΤΕΙ Πειραιά με Αυστριακό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ή όχι; Εμείς λέμε ναι.

    ReplyDelete
  16. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα μας δώσει follow-up, ο ίδιος προσωπικώς, εδώ μέσα.

    Αλλίμονο τα παιδιά!!

    ReplyDelete
  17. 1. οι νέοι, όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες, οι υπο-εθνικές εθνοτικές ομάδες, οι πρώην χρήστες, οι μακροχρόνια άνεργοι συνιστούν ευάλωτες(ευπαθείς) κοινωνικές ομάδες και ως τέτοιες αντιμετωπίζονται και από την ΕΕ. Σημειωτέον ότι η ταξικότητα ή η διαταξικότητα δεν είναι κριτήριο κατηγοριοποίησης κάποιας ομάδας ως ευάλωτης παρά μόνο οι αντικειμενικές συνθήκες-δυσκολίες που αυτή η ομάδα αντιμετωπίζει λόγω κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει. πχ είσαι νέος και άπειρος αποκλείεσαι από την αγορά εργασίας ή σε παίρνουν με αδήλωτη εργασία. Είναι διάκριση με βάση τα ηλικιακά κριτήρια. Είσαι πρώην χρήστης ουσιών σε απορρίπτουν από τις δουλειές.

    Το ότι είναι κάποιος νέος δε σημαίνει ότι αποκλείεται από την αγορά εργασίας ή εργάζεται υπό το καθεστώς αδήλωτης εργασίας. Αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που σε μεγάλο βαθμό καθορίζονται από την ταξική του προέλευση (αν προέρχεται δηλαδή από οικογένεια μισθωτών, μικροιδιοκτητών, καπιταλιστών κλπ κλπ). Φυσικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια κοινωνικής κινητικότητας. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες, τους πρώην χρήστες, ακόμη και για τους οικονομικούς μετανάστες (στο βαθμό που δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες στον πάτο της ιεραρχίας των μισθών). Η μόνη περίπτωση που αυτό δεν ισχύει αφορά τους μακροχρόνια άνεργους που προφανώς ανήκουν στην εργατική τάξη.


    Αυτό άλλωστε δεν είναι το ζητούμενο στην ΕΕ; Το θέμα είναι ότι ορισμένα ελληνικά δημόσια μεταπτυχιακά προγράμματα είναι αδικαιολόγητα πανάκριβα και γι' αυτό α) πρέπει γίνει έλεγχος να δούμε το γιατί και που πάνε αυτά τα λεφτά, β) να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης (υποτροφίες, κουπόνια, άμεση επιδότηση) των μεταπτυχιακών σπουδών όσων δεν έχουν και ταυτόχρονα είναι και άριστοι φοιτητές.


    Το ότι κάτι είναι ζητούμενο στην ΕΕ δε συνεπάγεται ότι είναι και θετικό με κοινωνικούς όρους. Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε δημόσια πανεπιστήμια έχω πρωτογενή εμπειρία, καθώς τυχαίνει να διδάσκω σε κάποιο από αυτά:

    - Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποχρηματοδότησης των ΜΠΣ και των πανεπιστημίων συνολικότερα.
    - Η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δε συμβάλλει σε τίποτα στην κάλυψη των κοινών αναγκών. Ωφελούνται μόνον συγκεκριμένοι καθηγητές-manager.
    -Η έλλειψη χρηματοδότησης αντιμετωπίζεται με την επιβολή διδάκτρων και απλήρωτης εργασίας (διορθώσεις ασκήσεων, επιτηρήσεις, κλπ κλπ) στους μτπ φοιτητές και τους υ.διδάκτορες
    -Η ρύθμιση που προτείνετε μεταθέτει το πρόβλημα στους φοιτητές και την ατομική τους επίδοση.
    -Τα φοιτητικά δάνεια ή οι ανταποδοτικές υποτροφίες(κάλυψη διδάκτρων μέσω παροχής απλήρωτης εργασίας) μεταφέρουν το κόστος στους φοιτητές, καθώς στην πρώτη περίπτωση το κόστος εκπαίδευσης θα καλυφθεί από το μισθό που θα πάρουν στο μέλλον ως εργαζόμενοι ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι ελλείψεις χρηματοδότησης θα καλυφθούν από μια ένα είδος εργασίας που προσεγγίζει τη δουλεία.

    Αυτά...

    ReplyDelete
  18. Το ότι είναι κάποιος νέος δε σημαίνει ότι αποκλείεται από την αγορά εργασίας ή εργάζεται υπό το καθεστώς αδήλωτης εργασίας

    Και όμως σημαίνει. Σημαίνει ότι όταν είσαι νέος χωρίς προϋπηρεσία έχεις μειωμένες πιθανότητες να σε πάρουν στη δουλειά ή αυξημένες πιθανότητες να σε προσλάβουν αδήλωτο για να σε δοκιμάσουν. Μόνο που η δοκιμή μερικές φορές κρατάει για πάρα πολύ...

    Πως εξηγείς το ότι η ανεργία των νέων είναι 25% και των γυναικών διπλάσια από αυτή των αντρών; Μήπως οι νέοι ανήκουν σε άλλη κοινωνική τάξη από τους γονείς τους ή μήπως οι γυναίκες σε άλλη πχ από αυτή του συζύγου τους;

    Σημειωτέον ότι οι νέοι των 700 ευρώ στην πλειοψηφία τους είναι τα παιδιά της ελληνικής μέσης τάξης , μικρομεσαίων και ανώτερων μεσαίων στρωμάτων. Αυτό είναι το σημερινό ελληνικό δράμα . Ουσιαστικά τα παιδιά της μεσαίας τάξης που δημιουργήθηκε στη μεταπολιτευτική περίοδο (σε σαθρή βάση-αεριτζίδικη οικονομία κλπ) αντιμετωπίζουν μια ιδιότυπη προλεταριοποίηση -για να το πούμε και σε μαρξιστικούς όρους-

    Τι αντιμετωπίζουν δηλαδή; υπερεργασία και χαμηλές αμειβές με αυξημένη την πιθανότητα της κοινωνικής καθόδου.

    ReplyDelete
  19. Δε διαφωνώ ότι η ανεργία των νέων και των γυναικών είναι μεγαλύτερη.

    Αυτό έχει να κάνει με τον καταμερισμό εργασίας βάσει του φύλου και της ηλικίας.

    Προφανώς η πολιτική των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η σαλαμοποίηση. Με άλλα λόγια εφαρμόζουν επαχθείς μεταρρυθμίσεις που δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων αλλά κατευθύνονται κατά κύριο λόγο ενάντια στους νεότερους εργαζόμενους (το γνωστό "διαίρει και βασίλευε"). Επιπλέον οι γυναίκες είναι μόνιμα ριγμένες λόγω του σεξουαλικού καταμερισμού εργασίας.

    ΩΣΤΟΣΟ, αυτά αφορούν τα παιδιά της εργατικής τάξης (white collar είτε blue collar) στην οποία εντάσσονται όσοι είναι μισθωτοί και δεν κατέχουν διευθυντικές θέσεις, παιδιά επαγγελματιών των οποίων τα επαγγέλματα εξαφανίζονται κλπ. Τα παιδιά των μεγάλο- και μίκρο- καπιταλιστών ή αυτά των μικροαστών που βαστάνε γερά (πολιτικοί μηχανικοί, δικηγόροι κλπ) δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

    Οι διαφωνίες μας ξεκινάν από πολύ βασικά πράγματα όπως π.χ. τον ορισμό των τάξεων.

    ReplyDelete
  20. Dr Marx, synexise etsi gera! Tetoies apopseis krinontai aparaithtes s'ayto to blog!

    ReplyDelete
  21. Αλήθεια, ο μανάβης από του Ρέντη που σκορπάει χαρτονομίσματα των 100 στα σκυλάδικα της Βάρσου και της Δημητριάδου, σε ποιά τάξη ανήκει?

    ReplyDelete
  22. αν έχει δική του επιχείρηση με πάνω από 2-3 εργαζόμενους κατατάσσεται στην τάξη των καπιταλιστών.

    Διαφορετικά κατατάσσεται στους μαγαζάτορες που παραδοσιακά θεωρούνται ότι ανήκουν στα μικροαστικά στρώματα.

    Φυσικά υπάρχουν και τα νέα μεσαία στρώματα των γραφειοκρατών και των διευθυντών (τα οποία όμως δεν αποτελούν τάξη!)

    ReplyDelete
  23. Ντόκτορ Μάρξ,περιμένω να απαντήσεις ποιές και πόσες είναι οι κοινωνικές τάξεις σήμερα στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  24. @ dr. marx,
    Οι τάξεις που βλέπω πλέον να διαμορφώνονται είναι δύο: οι Παγκοσμιοποιημένοι (αυτοί που ο ζωτικός χώρος δράσης τους εξελίχθηκε από εθνοκεντρικό σε πλανητικό) και όλοι οι υπόλοιποι.

    Σε αυτό το πλαίσιο οι κοινωνικοί αγώνες και οι διεκδικήσεις των λαών στα στενά όρια ενός έθνους-κράτους είναι περιορισμένης αξίας. Περισσότερο αν δεν έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν με κάποιο τρόπο την "ισχύ τους" σε πλανητική κλίμακα και να αυξήσουν έτσι το μερίδιό τους στην παραγόμενη πίττα. Το πραγματικό "διαίρει και βασίλευε" είναι σε αυτό το επίπεδο και μόνο.

    Διαμορφώνεται έτσι μια παγκόσμια ελίτ η οποία καθιστά τις εντός των κρατών ταξικές διαφοροποιήσεις άνευ ουσίας και σημασίας. Όποιος αναλώνει "φαιά ουσία" για τέτοιου είδους ταξικές αναλύσεις αποπροσανατολίζεται από τα ουσιαστικά και τα καίρια. Και το ουσιαστικό στην προκειμένη περίπτωση είναι η διεύρυνση των δυνατοτήτων των λαών για ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης και διεκδικήσεων στο υπό διαμόρφωση παγκόσμιο χωριό και την πίττα του.

    Αν και η γνώμη μου εν τέλει είναι πως στην ουσία καμιά τάξη δεν πλήττεται με απόλυτους όρους. Απλά στην κυρίαρχη ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς τα κέρδη μας σχετικοποιούνται και με μια άμεση αντιστοίχιση με τα κέρδη της "ελίτ" και του προβαλλόμενου life style φαντάζουν απλά από μηδαμινά έως ανύπαρκτα.

    Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ινδία, η Κίνα κτλ κάνανε οικονομικά άλματα και καταπολεμήσανε τη φτώχια σε μεγάλο βαθμό μέσα σε αυτήν την ελεύθερη αγορά.

    ReplyDelete
  25. Εγώ πάντως,μα το θεό,δεν ξέρω σε ποιά κοινωνική τάξη ανήκω.Ηθελα και γώ να ανήκω κάπου.Θα είχα μια κάποια ταυτότητα βρέ αδελφέ.Θα γνώριζα ποιόν έχω φίλο και ποιόν εχθρό βρε αδελφέ.Αλλά ο "καθ'ύλην" αρμόδιος Dr Marx δεν καταδέχεται να με βοηθήσει.

    ReplyDelete
  26. "Θα γνώριζα ποιόν έχω φίλο και ποιόν εχθρό βρε αδελφέ"

    Ayto to statement ta leei ola. Otan oi taksikes diafores anagontai se prosopikes exthropraksies, to xanoume to paixnidi.

    ReplyDelete
  27. Den katakrino ton anonymo, alla ayti i nootropia einai pantaxou parousa. Akoma kai o Komfoukios diaxorizei anamesa stous astous (pou anikei bebaia kai o idios) kai stous "exthrous" ntenekedes.

    ReplyDelete
  28. Θα σου πω μια ιστορία σχετικά με τη βιομηχανική ζώνη της πόλης Gurgaeon, κοντά στο Νεό Δελχί στην Ινδία.

    Ένας φίλος από τη Γερμανία είχε λοιπόν ταξιδέψει εκεί πριν 1-2 χρόνια για να έλθει σε επαφή με εργατικές οργανώσεις. Τι αντίκρυσε όταν πήγε να επισκεφθεί τα εργοστάσια στη βιομηχανική ζώνη; Ο μόνος τρόπος να πλησιάσεις ήταν να περάσεις από ένα στενό δρόμο απ'όπου περνούσαν οι γραμμές του τρένου. Κάθε πρωί λοιπόν που πηγαίνουν οι εργάτες στη δουλειά, όποτε περνάει το τρένο πηδάνε σα δαιμονισμένοι δεξιά αριστερά. Πολλοί έχουν πεθάνει με αυτόν τον αποτρόπαιο τρόπο. ΑΥΤΟ είναι ο καπιταλισμός στην Ινδία και την Κίνα!

    Από την άλλη μεριά κάνεις λάθος ότι ο κόσμος είναι χωρισμένος στα δύο. Η καπιταλιστική σχέση έχει παγκοσμιοποιηθεί ήδη από την εποχή της βρετανικής αυτοκρατορίας. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει ένας παγκόσμιος καταμερισμός εργασίας.
    Πολλά από αυτά τα εργοστάσια στο Gurgaeon παράγουν υλικά για τις δυτικές βιομηχανίες (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανίες). Ο πληθυσμός των χωρών που δεν είναι ενταγμένες σε αυτή την παγκόσμια οργάνωση της παραγωγής είναι απλά πλεονάζων καθώς δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή εκμετάλλευσή του. Επιπλέον λειτουργεί σαν εφεδρικός στρατός ανέργων, που βοηθάει στον έλεγχο των μισθών (μέσω της μετανάστευσης και της απασχόλησής τους σε ανειδίκευτες εργασίες).

    Από εκεί και πέρα, ο καθένας μπορεί να κρίνει αν είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση στην χώρα του...(από την ταξική πλευρά)

    ReplyDelete
  29. Ποιος καπιταλισμός βρε τρισανόητε. Η Ινδία με
    1.000.000.000 κατοίκους
    και ΑΧΑΝΗ ΕΚΤΑΣΗ
    έχει ΜΟΛΙΣ και ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ 3 ΦΟΡΕΣ
    το ΑΕΠ τηε Ελλάδας

    ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΕ EXTRAORDINAIRE!

    ReplyDelete
  30. Ελα όμως που δεν ξέρω ποιά είναι η "ταξική μου πλευρά"; Θα μου δώσεις τελικά τη πιστοποίηση η θα απευθυνθώ στο Κομφούκιο! Αυτός τουλάχιστο τα έχει ξεκαθαρισμένα.Από τη μία είναι αυτός, μιά ολόκληρη τάξη, και από την άλλη οι Κασιδιάρηδες!

    ReplyDelete
  31. Ayto de simainei Komfoukie pos i NIKE den exei sweatshops stin India i stis Filippines. Allo an ta 8axrona plironontai me 6 dollaria tin ebdomada.

    ReplyDelete
  32. dr.marx,επιμένω.Κανένας μας εδώ σ'αυτό το μπλόγκ δεν ξέρουμε σε ποιά τάξη ανήκουμε.Πέσμας, σε παρακαλώ,έστω,τα κριτήρια για να αυτοταξινομιθούμε.Το έχουμε ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ.

    ReplyDelete
  33. Τι μας νοιάζει εμάς τους κασιδιάρηδες τι κάνουν στη χώρα των λεπρών δόκτορ Μάρξ;
    Α ναι ξέχασα! Από διεθνιστική αλληλεγγύη!

    ReplyDelete
  34. Λεπροί,ψωριάρηδες και κασιδιάριδες όλου του κόσμου ΕΝΩΘΕΙΤΕ!

    ReplyDelete
  35. Το είπε ο Δήμαρχος της Καισαριανής:
    "Ο Τσίπρας πήγε στον Τσάβες να πάρει για τη Καισαριανή φτηνό πετρέλαιο.Είναι τώρα εκεί.Το έκανε και ο Λίβινγκστον,ο Δήμαρχος του Λονδίνου".
    Τι Τσάβες τι Τσίπρας!

    ReplyDelete
  36. Ti Livingstone, ti Tsipras!

    ReplyDelete
  37. Ti Kozanh, ti Lwsanh!

    ReplyDelete
  38. Στο ζήτημα της αναγνώρισης τίτλων, πρέπει να εστιάσουμε σε 2 πλευρές. Από τη μία είναι ο παράνομος θεσμός του ΔΟΑΤΑΠ που αναγνωρίζει την ισοτιμία και την αντιστοιχία ξένων πανεπιστημιακών τίτλων με ελληνικούς. Από την άλλη υπάρχει η αναγνώριση επαγγελματικών τίτλων - δικαιωμάτων, που δίνεται από διάφορους άλλους φορείς. π.χ. Ένας απόφοιτος οικονομικών (Bsc Economics) από αγγλικό πανεπιστήμιο χρειάζεται την αναγνώριση του πτυχίου του από το ΔΙΚΑΤΣΑ, αυτό όμως δεν τον αναγνωρίζει επαγγελματικά, δεν τον κατοχυρώνει νομικά να ασκήσει το επάγγελμα του οικονομολόγου ή του λογιστή. Για την κατοχύρωση αυτού του επαγγελματικού τίτλου πρέπει να απευθυνθεί στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Αλλιώς είναι υποχρεωμένος να δηλώνει π.χ. απλός (ας πούμε διοικητικός) υπάλληλος γραφείου (δηλαδή χαμηλότερα μισθολογικά δικαιώματα). Εκεί βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των διαδικασιών είναι πρώτα η απόκτηση ισοτιμίας (όχι αντιστοιχίας) του πτυχίου του από το ΔΙΚΑΤΣΑ. Νομίζω ότι δεν είναι έτσι παντού. Π.χ., μετά τα 4 χρόνια από την απόκτηση πτυχίου, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για απόκτηση επαγγελματικού τίτλου μελετητή κλπ. Εκεί δεν απαιτείται ΔΙΚΑΤΣΑ.

    Υπάρχουν παρόμοιοι φορείς και για άλλες κατευθύνσεις, τίτλους κλπ., άρα ένα κρίσιμο ερώτημα για τα παιδιά του μεταπτυχιακού είναι το κατά πόσον επηρεάζεται ή απολείεται η δυνατότητα εφαρμογής επαγγελματικών δικαιωμάτων. Γιατί? Αν δεν αποσκοπούν στην εύρεση εργασίας στο δημόσιο τομέα, και μπορούν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα με βάση τις υφιστάμενες σπουδές, τότε ο παράνομος και φασιστικός θεσμός του ΔΙΚΑΤΣΑ μπορεί να παρακαμφθεί προς όφελος τους.

    ReplyDelete
  39. καταρχάς δεν έθεσα έγω το ζήτημα της Ινδίας και της Κίνας. Αλλά αυτό δεν έχει και πολύ σημασία.

    Για το βλακόμουτρο τον "κομφούκιο" θα πω απλώς τα εξής: από που κι ως που ρε ηλίθιε το μέγεθος του ΑΕΠ μίας χώρας ορίζει αν αυτή είναι καπιταλιστική ή όχι; Καταρχάς γνωρίζεις πως έχει οριστεί ο καπιταλισμός ως κοινωνική σχέση; Το ότι είναι λιγότερο αναπτυγμένος ο καπιταλισμός στην Ινδία από ότι στη Δύση δε σημαίνει και πολλά πράγματα. Με τη λογική σου ούτε και η Βρετανία του 19ου αιώνα ήταν καπιταλιστική χώρα. Από εκεί και πέρα τόσο στην Ινδία όσο και στην Κίνα αυτό που συμβαίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι η λεγόμενη "πρωταρχική συσσώρευση" δηλαδή η προλεταριοποίηση τέραστιων κομματιών του πληθυσμού. Από τις αρχές της δεκαετίας του '90 στην Κίνα έχει γίνει πιθανόν η μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Περί τα 150 εκατομμύρια κινέζοι μετακινήθηκαν από την ύπαιθρο στις πόλεις προς αναζήτηση εργασίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρότεινα να κάνετε τη δική σας έρευνα στο internet [υποσημείωση: μην τυχόν παραπονεθείς για τους χαρακτηρισμούς]

    Προφανώς δεν ανήκουν στην ίδια τάξη όσοι συμμετέχουν σε αυτό το ιστολόγιο. Άλλοι ανήκουν στην εργατική τάξη, άλλοι στα μεσοστρώματα, άλλοι είναι μικροαστοί και άλλοι είναι μικρόνοες αστοί.

    Για ποιο λόγο μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει στην Κίνα και την Ινδία; Μα διότι ο καπιταλισμός είναι παγκόσμιο σύστημα και ότι συμβαίνει αλλού επηρεάζει και εμάς εδώ. Όσοι ανήκουμε στην εργατική τάξη ή συντασσόμαστε με αυτήν στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα συμφεροντά μας δεν είναι αντικρουόμενα με αυτά των εργατών των άλλων χωρών. Όπως λέει και το παλιό εκείνο σύνθημα:

    "Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε"

    ReplyDelete
  40. Παιδιά πάρτε το χαμπάρι η σημερινή ελληνική κοινωνία δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνία που περιγράφουν τα κομμουνιστικά εγχειρίδια. Ούτε βέβαια υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κοινωνία των αστών του 19ου και του 20ου αιώνα και τη σημερινή μαζική δημοκρατία.

    Στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, για λόγους που έχουν να κάνουν πρωτίστως με τη διεύρυνση της υλικής ευημερίας (κοινωνία αφθονίας) και της επέκτασης της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων στο σύνολο του πληθυσμού, κυριαρχούν πλέον τα λεγόμενα μεσαία στρώματα.

    Στις περισσότερες ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας κοκ, τα στρώματα αυτά αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα (2/3) του πληθυσμού και συμπεριλαμβάνουν όλα τα στρώματα μεταξύ των άκρων της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, της λεγόμενης «Υποτάξης» και της λεγόμενης «Υπερτάξης».

    Εάν στα μεσαία στρώματα αυτά συμπεριλάβουμε και την φθίνουσα παραδοσιακή εργατική τάξη και τους αγρότες τότε αυτό που λέμε μεσαία στρώματα πλησιάζει κοντά στο 70% του πληθυσμού των ανεπτυγμένων οικονομιών.

    Έχουμε λοιπόν και λέμε : μεσαία στρώματα -ας τα πούμε μεσαία τάξη για την οικονομία του διαλόγου-, 70% , υπερτάξη (σούπερ πλούσιοι) 10% και Υποτάξη (εργαζόμενοι φτωχοί και όσοι βρίσκονται σε απόλυτα μειονεκτική θέση) 20%.

    ReplyDelete
  41. Τα μεσαία στρώματα αυτό το 70% του πληθυσμού μεταξύ σούπερ πλούσιων και φτωχών, ουδεμία σχέση έχουν με την αστική τάξη, όπως τη γνωρίσαμε στην εποχή της νεωτερικότητας, δηλαδή κατά τα τελευταία διακόσια χρόνια.

    Σε αντίθεση με την αστική τάξη που ήταν εισοδηματικά, αξιακά και πολιτικά συμπαγής (μάλλον για να είμαστε ακριβείς σχετικά συμπαγής) στα σημερινά μεσαία στρώματα έχει απορροφηθεί μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης , ενώ ταυτόχρονα εντοπίζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις όσον αφορά το εισόδημά τους, την ασφάλεια της απασχόλησης, τις αξίες τους, την κουλτούρα τους και φυσικά την πολιτική τους τοποθέτηση.

    ReplyDelete
  42. Τώρα, όσον αφορά τη δωρεάν παιδεία και τη μεταφορά του κόστους στο φοιτητή κλπ. θέλω να σημειώσω τα εξής:

    1. Η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών έχουν ένα συνολικό πραγματικό κόστος (υποδομές, προσωπικό, διοικητική υποστήριξη και λειτουργικά έξοδα, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού κλπ.), το οποίο αντιστοιχεί σε ένα κόστος ανά μαθητή / φοιτητή.

    2. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα, που είναι κατά βάση κρατική, χρηματοδοτείται έμμεσα, μέσω φορολογίας, από όλους μας. Άρα δεν είναι δωρεάν.

    3. Ταυτόχρονα δεν υπάρχει αντιστοιχία της φορολογίας αυτής με τη χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα έσοδα από τη φορολογία πάνε όλα σε έναν κουβά, και από εκεί και πέρα δε γνωρίζουμε πού πάει τι, και ούτε διαβεβαιωνόμαστε ότι η κατανομή των κρατικών εσόδων γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες κι ελλείψεις του συστήματος.

    4. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πλούσιος και ο φτωχός, ο μεγάλος, ο μεσαίος και ο μικρός, φαίνεται ότι πληρώνουν το ίδιο για τη χρηματοδότηση του δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος. Η αντιστοιχία ειδικής φορολογίας με συγκεκριμένο σκοπό – στην περίπτωση μας χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος – θα ευνοούσε τους μη έχοντες, και θα επιβάρυνε τους έχοντες, προς όφελος της δίκαιας εξεύρεσης και κατανομής πόρων στο σύστημα.

    5. Επιπλέον της φορολογίας, στην Ελλάδα πληρώνουμε 1,5 – 2 δις € ετησίως για εκπαιδευτικές υπηρεσίες, καθ’ όλη τη διάρκεια εκπαίδευσης (από δημοτικό ως πανεπιστήμιο), συμπληρωματικές στην κρατική άνευ διδάκτρων εκπαίδευση.

    6. Αυτό το φαινόμενο ισχύει γιατί η εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν αποτελεί δημόσιο αγαθό (με βάση τις αρχές του non-rivalry και non-excludability), κι ούτε πληροί τα ελάχιστα κριτήρια ποιότητας. Π.χ. ένα παιδί πλούσιας οικογένειας έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για τη βασική του εκπαίδευση σε ιδιωτικές σχολές, έτσι ώστε όταν δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, οι καλύτεροι βαθμοί να του εξασφαλίσουν, στο υφιστάμενο σύστημα, θέση σε κρατικό πανεπιστήμιο, εις βάρος ενός μαθητή που παρακολούθησε κρατικό και λιγότερο ποιοτικό σχολείο.

    7. Τα παραπάνω δεδομένα καθιστούν το «δωρεάν» εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα άνισο και άδικο, κατοχυρώνοντας διακρίσεις και συνθήκες αποκλεισμού ανθρώπων από το δημόσιο αυτό αγαθό.

    8. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, πρέπει πρώτα να καθοριστεί και να γνωστοποιηθεί το κόστος εκπαίδευσης ανά μαθητή, και με βάση την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του καθενός ξεχωριστά, να οριστεί αναλογικά το ύψος οικονομικής συνεισφοράς του στο σύστημα. Έχεις? Πληρώνεις για σένα και για τους άλλους. Δεν έχεις? Πληρώνουν οι έχοντες για σένα, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρού, ανταγωνιστικού και καλλιεργημένου ανθρώπινου δυναμικού / πολιτών που έχει στην τελική ολικό κοινωνικό όφελος.

    Εκτός αν θεωρείται κάποιος υπεράνω, και δεν μπορεί να κατανοήσει ΚΑΙ το προσωπικό του όφελος από αυτή τη διαδικασία. Μήπως υπάρχουν πολλοί προνομιούχοι στην Ελλάδα που νιώθουν υπεράνω και οι υπόλοιποι στην άγνοια μας προασπίζουμε τα δικά τους συμφέροντα?

    ReplyDelete
  43. Τώρα και για να μη τα πολυλογούμε με τις κοινωνιολογικές αναλύσεις, στις οποίες άλλωστε δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, συμπεραίνουμε το εξής.

    Ο δρ. Μαρξ, με ορθόδοξη μαρξιστική προσέγγιση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "τα συγκεκριμένα άτομα καλό θα ήταν να βρεθεί κατ' εξαίρεση μια λύση". Και με το ΤΕΙ Λάρισας ας πούμε τι θα γίνει που κάνει κι αυτό συνεργασίες με ξένα ΑΕΙ; Αυτοί μετά δεν θα θέλουν μια κατ' εξαίρεση ρύθμιση;

    Εμείς με σοσιαλφιλελεύθερη προσέγγιση λέμε, αναγνώριση όλων των πτυχιών που δίνονται από ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ σε συνεργασία με ξένα ιδρύματα.

    ReplyDelete
  44. Στο χώρο της Πληροφορικής, δεν υπάρχει επιμελητήριο που να δίνει επαγγελματικά δικαιώματα.
    Οι απόφοιτοι του MAS, δεν μπορούν να κατοχυρώσουν επαγγελματικά δικαιώματα με βάση τις σπουδές τους καθώς το αρμόδιο κρατικό όργανο (ΣΑΕΙΤΤΕ) αναγνωρίζει προπτυχιακές σπουδές τουλάχιστον τριετούς διάρκειας ενώ το συγκεκριμένο είναι μεταπτυχιακό διετούς διάρκειας. Ακαδημαϊκά, ο ΔΟΑΤΑΠ δηλώνει αδυναμία, άρα ούτε και από εκεί αναγνώριση. Ούτε σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μετράει ως προσόν καθότι μη αναγνωρισμένο από κανένα κρατικό φορέα, ούτε ως καθηγητής μπορεί να το αξιοποιήσει κανείς καθώς τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία ζητούν αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό, καθηγητές ΤΕΙ που το έκαναν για να συνεχίσουν να δουλεύουν βάσει του νόμου 2916/2001 αφού δεν αναγνωρίστηκε έχουν σοβαρό πρόβλημα με την δουλειά τους και στον ιδιωτικό τομέα τυπικά ο εργοδότης μπορεί να κολλήσει εκεί για να μην δώσει παραπάνω μισθό. Δηλαδή, τι μπορεί να κάνει κανείς με αυτό το μεταπτυχιακό; Μα φυσικά να το κορνιζάρει και να το καμαρώνει ! Όσον αφορά τα 10.000,00 ευρώ, αυτά δόθηκαν σε δόσεις, γεγονός που δείχνει τι ακριβώς οικονομική επιφάνεια είχαν οι άνθρωποι που το παρακολούθησαν, επενδύοντας στις σπουδές τους !

    ReplyDelete
  45. Εγώ διακρίνω 2 τάξεις:

    Τη "τηλεοπτική" και τη "μη-τηλεοπτική".

    όσον αφορά την αναγνώριση του Master, φανταστείτε και τα δύο είναι ΔΗΜΟΣΙΑ πανεπιστήμια.

    Α, σε λίγο καιρό έρχεται και η αναγνω΄ριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Deree. Γέλιο που έχει να πέσει!!!!!!!

    ReplyDelete
  46. @ anonymous 8:28

    Μη μασάς για τα παιδιά με προκαταλήψεις και γενικεύσεις όσον αφορά τις οικονομικές δυνατότητες του καθενός για την παροχή αξιόλογων υπηρεσιών εκπαίδευσης.

    Οι γονείς μου ξόδεψαν το 90% του εισοδήματος τους, και μηδένισαν τις οικονομίες τους για να μορφώσουν τα παιδιά τους. Μάλιστα σε Αγγλικό πανεπιστήμιο που σπούδασα, λόγω της μικρής σε αγγλικά δεδομένα οικονομικής κατάστασης, σε περίοδο εφαρμογής διδάκτρων, πλήρωσα κατά έτος σπουδών, περίπου το 7% του συνολικού κόστους. Αν ήμουν πιο ξύπνιος, θα είχα εκμετταλευτεί και τις επιπλέον δυνατότητες χρηματοδότησης που έδινε το πανεπιστήμιο και τα διάφορα societies του πανεπιστημίου. Δυστυχώς στην Ελλάδα, υποχρεώθηκες να επιβαρυνθείς, επιπλέον των έμμεσων σου δαπανών σαν φορολογούμενος (εσύ κι οι γονείς σου), το κόστος του μεταπτυχιακού σου, και από πάνω να περνάς το λούκι του ΔΟΑΤΑΠ στην ίδια σου τη χώρα.

    Μία πρακτική επιλογή, επίπονη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, είναι συλλογικά, όλοι οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού, μοιράζοντας το κόστος, και δείχνοντας αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον για το κοινό σας πρόβλημα, να κινηθείτε δικαστικώς και να απευθυνθείτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενάντια στο κράτος και το ΔΟΑΤΑΠ, για την αναγνώριση του τίτλου σας.

    Παράλληλα, σε προσωπικό επίπεδο, αποκλείοντας το δημόσιο λόγω των γνωστών παράνομων απαγορευτικών ρυθμίσεων, να δείτε, σε σχέση με το πρώτο πτυχίο σας, τι επαγγελματικά δικαιώματα μπορείτε να εξασφαλίσετε τώρα.

    Για τα υπόλοιπα, είμαστε μαζί σας παιδιά και θα παλέψουμε. Αν χρειαστείτε οικονομική ή νομική βοήθεια για να διεκδικήσετε το δίκαιο σας δικαστικά, πιστεύω ότι θα βρείτε πολλούς υποστηρικτές μέσα από αυτό το μπλογκ.

    ReplyDelete
  47. Οι κάστες στην Ινδία, δηλαδή οι κοινωνικές διακρίσεις με βάση την καταγωγή σου, είναι φαινόμενο διαχρονικό, και οριζόντιο σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της χώρας. Η Ινδία αποτελεί case study, όσον αφορά τους ταξικούς διαχωρισμούς. Αυτό το φαινόμενο όμως πηγάζει όχι από το καπιταλιστικό ή το νεοφιλελεύθερο σύστημα, αλλά από την πολιτισμική τους ταυτότητα, που απορρέει από την ιστορία τους, εδώ και 1000άδες χρόνια, αιώνες πριν καν γεννηθεί ο Μαρξ. Ενάντια σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα ιδρύθηκε και ο Βουδαϊσμός, στοιχεία του οποίου υιοθέτησε κι ο Ιησούς ο Ναζοραίος, ο γνωστός σε μας Χριστός.

    Για το πρόβλημα των παιδιών, και χέρι βοηθείας, εσείς οι μαρξιστές κι αγνωνιστές του απλού φτωχού εκμεταλλευμένου ανθρωπάκου, τι έχετε να πείτε και να προσφέρετε? Θα βοηθήσετε ή θα συνεχίσετε να ρητορεύετε και να κενό - λογείτε στις έδρες των σαπισμένων ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων?

    ReplyDelete
  48. Budism = βουδισμός (διόρθωση)

    ReplyDelete
  49. @ μεσουτ ταβαζ
    "Για το πρόβλημα των παιδιών, και χέρι βοηθείας, εσείς οι μαρξιστές κι αγνωνιστές του απλού φτωχού εκμεταλλευμένου ανθρωπάκου, τι έχετε να πείτε και να προσφέρετε? Θα βοηθήσετε ή θα συνεχίσετε να ρητορεύετε και να κενό - λογείτε στις έδρες των σαπισμένων ελληνικών κρατικών πανεπιστημίων?"

    Αστειεύεσαι;;;;
    Τροφή και οξυγόνο τους είναι η διαιώνιση της αθλιότητας προς ίδιον όφελος.
    ΟΥΤΕ στον άγγελό τους νερό. Συλλογιστική τους ήταν, είναι και θα είναι, "Αμα πεινάσει ο άγγελός μου, θα επαναστατήσει".

    Αυτοί ΦΟΝΙΑΔΕΣ γεννήθηκαν,
    ΦΟΝΙΑΔΕΣ θα πεθάνουν.
    Μεταξύ μας, ο μαρκήσιος de Sade φαντάζει αθώα περιστερά δίπλα τους.

    ReplyDelete
  50. Μια ευγενής παρατήρηση:

    Χρονοβόρος = βορά (=φάγωμα) χρόνου
    Κοστοβόρος=;;;;; βορά κόστους;;; Βορά χρήματος ναι, αλλά βορά κόστους προφανώς ΔΕΝ κάνει νόημα.

    Αντιλαμβάνομαι πως έχει προκύψει πρόβλημα με την κατάργηση της δραχμής. Τότε λέγαμε "δραχμοβόρος". Μπορούμε, όμως, τώρα να πούμε "ευρωβόρος" - γιατι όχι.

    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  51. Οσο για τις κοινωνικές τάξεις, ΜΗ ΤΣΑΚΩΝΕΣΘΕ.

    ΣΗΜΕΡΑ θα σας πω το μεγάλο μυστικό.

    Η ΤΑΞΙΚΗ διαστρωμάτωση είχε ΠΑΝΤΑ ΕΝΤΟΝΟ το ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ στοιχείο ως dependent variable (infallible index, αλάνθαστος δείκτης).

    Στην μαθηματική εξίσωση, όπου η κοινωνική τάξη είναι ΙΝPUT, η αισθητική είναι το OUTPUT.

    Το χρήμα, βέβαια, ασκεί, στα "μάτια" των αδαών ένα confounding effect, αλλά όταν η πολυπαραγοντική ανάλυση γινεται σωστά, ο "ερευνητής" γνωρίζει από χιλιόμετρα μακρυά.........

    ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ και ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ η ΕΚΔΙΚΗΣΗ της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ.

    Το καλό είναι πως ΜΠΟΡΕΙ να ζήσει ο πολίτης σε απόλυτα αισθητικό πλαίσιο με λίγα χρήματα.
    Αντίθετα δε προς την κοινή αντίληψη, Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ καθ εαυτήν δεν είναι ταξική. Ο βλάχος είναι που, ΜΗ κατανοώντας την, την φοβάται, την μισεί και, τελικά, την απορρίπτει.

    Διακαής πόθος μας των Απανταχού της Γης Ελλήνων Δημοκρατών είναι να δούμε τους Γ700 και τις γενιές μετά απ αυτούς να αποκτούν ευγένεια, κομψότητα και refinement. Μέσα από τέτοιες διαδικασίες και ΜΟΝΟ έτσι, ΥΠΑΡΧΕΙ κάποια ελπίδα να γίνουμε ο Λαός που μας αξίζει να είμαστε!

    ReplyDelete
  52. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι του MAS, είναι ουσιαστικά η πλήρης αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας και η άρνησή του να δώσει λύση. Η δημοσιοποίηση του προβλήματος, ίσως παρακινήσει τους πολιτικούς μας να ασχοληθούν στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια. Το παρανοϊκό είναι ότι αν οι απόφοιτοι του MAS σπούδαζαν σε κέντρα ελευθέρων σπουδών αντί του Δημοσίου ΤΕΙ, θα είχαν αναγνωριστεί οι σπουδές τους βάσει της οδηγίας της Ε.Ε. ενώ τιμωρούνται γιατί επέλεξαν να σπουδάσουν σε Ελληνικό Δημόσιο Ίδρυμα !

    ReplyDelete
  53. Οι απόφοιτοι του MAS, έχουν επαγγελματικά δικαιώματα από το πρώτο πτυχίο τους και οι περισσότεροι εργάζονται βάσει αυτού. Όμως, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα σημαντικό και πλέον απαραίτητο προσόν που απέκτησαν με πολύ κόπο και κόστος, θεωρώντας ότι σπουδάζοντας σε Ελληνικό Δημόσιο Ίδρυμα, δεν θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα αναγνώρισης που αντιμετωπίζουν! Το συγκεκριμένο θέμα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εντός Ελλάδος, εξετάζει τώρα Επιτροπή της Ε.Ε. ενώ από το Υπουργείο Παιδείας "ουδέν νεώτερο από το δυτικό μέτωπο" ...

    ReplyDelete
  54. Μιάς και μίλησες για τάξεις και αισθητική Κομφου σκέφθηκα και την μεγάλη ειρωνεία:
    οι τάξεις "θύματα" της παγκοσμιοποίησης κατά τον ντόκτορ μαρξ είναι αυτές που μιλάνε "πατριωτικά" και "εθνικά" αλλά στην καθημερινότητά τους δεν κάνουν τίποτα παρά να διαιωνίζουν, πριμοδοτούν και να θεοποιούν την παγκοσμιοποίηση, είναι τα αγράμματα τσόκαρα, οι ΠΙΘΗΚΟΙ που μάθανε να βάζουνε κέτσαπ στις τηγανιτές πατάτες, οι βλάχοι που τρώνε μανιτάρια α λα κρεμ και σαλάτα με (άκουσον άκουσον) ρόκα, άγρια greens, ξύδι balsamico (ο κάφρος) και παρμεζάνα!!
    Από την άλλη
    η τάξη "θύτης", οι "καπιτάλες" του ντόκτορ μαρξ είναι αυτή που πάει στο Λύκειο των Ελληνίδων να χορέψει καλαματιανά μιά φορά την εβδομάδα, που τρώει ντοματοσαλάτα με κρομμύδι, πιπεριά και αγγούρι, και κοκκινιστό καπαμά με χιλοπιτένια μακαρόνια και ευλογάει τα πεθαμένα του μάγειρα, που ακούει την Ιτιά και κλαίει.

    ΠΑΛΗΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΧΥΔΑΙΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ πούχετε ΘΡΑΣΟΣ να ΜΙΛΑΤΕ

    ReplyDelete
  55. κομφούκιε συγκρατήσου και μη σε πιάνει η αστική σου υστερία

    ReplyDelete
  56. Για να διαπιστώσει κανείς τι έχει συμβεί με την περίπτωση των αποφοίτων του MAS, αρκεί να δεί την διαφήμιση του TEI Πειραιά (http://ikaros.teipir.gr/mecheng/aims/) σχετικά με άλλο μεταπτυχιακό πρόγραμμα που διοργανώνει:

    "Το Τμήμα Μηχανολογίας του Τ.Ε.Ι. Πειραιά σε συνεργασία με το Kingston University, διεξάγει με επιτυχία για 5η συνεχή χρονιά το αναγνωρισμένο από το ΥΠΕΠΘ μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο:
    MSc Advanced Industrial and Manufacturing Systems
    Π.Μ.Σ. «Προηγμένα Βιομηχανικά Συστήματα Παραγωγής» ΦΕΚ 738/Β'/18-05-2004"

    Διαπιστώνεται εύκολα από την διαφήμιση, ότι το μεταπτυχιακό αυτό, διοργανώθηκε πριν 5 χρόνια, πολύ πριν την αναγνώρισή του με το ΦΕΚ (ΦΕΚ 738/Β'/18-05-2004) που αναφέρεται, όπως ακριβώς έγινε και με άλλα μεταπτυχιακά του ΤΕΙ Πειραιά που διοργανώθηκαν πριν την έκδοση του ΦΕΚ αναγνώρισής τους, το οποίο όμως τελικά εκδόθηκε και κάλυψε τους αποφοίτους. Όσον αφορά τους αποφοίτους του MAS, ακόμη περιμένουν, ενώ το ΤΕΙ Πειραιά που θα έπρεπε να "κινήσει γη και ουρανό" γιατί αυτό έκανε την συνδιοργάνωση με το Αυστριακό Πανεπιστήμιο, κάνει για το θέμα αυτό ότι κάνουν όλοι - ΤΙΠΟΤΑ ! ...

    ReplyDelete
  57. "Έχουμε λοιπόν και λέμε : μεσαία στρώματα -ας τα πούμε μεσαία τάξη για την οικονομία του διαλόγου-, 70% , υπερτάξη (σούπερ πλούσιοι) 10% και Υποτάξη (εργαζόμενοι φτωχοί και όσοι βρίσκονται σε απόλυτα μειονεκτική θέση) 20%."

    Αυτός είναι ένας ορισμός της τάξης που δόθηκε από κοινωνιολόγους των πανεπιστημίων των ΗΠΑ και δεν έχει καμία σχέση με μια θεώρηση που εστιάζει στο ζήτημα της εκμετάλλευσης της εργασίας και της αλλοτρίωσης των παραγωγών. Με άλλα λόγια:

    -Η τάξη δεν ορίζεται βάσει του εισοδήματος, αλλά βάσει της θέσης στην παραγωγή (νοούμενη με την ευρύτερη έννοια). Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας "αντικειμενικός" ορισμός της τάξης (τάξη καθεαυτή).

    - Από κει και πέρα υπάρχει και ο "υποκειμενικός" ορισμός σύμφωνα με τον οποίο η τάξη συντίθεται, αποσυντίθεται και ανασυντίθεται μέσα σε μια δυναμική ενός ιστορικού γίγνεσθαι (τάξη για τον εαυτό της). Προφανώς υπάρχει μια διαλεκτική σχέση μεταξύ των προηγούμενων δύο λογικών κατηγοριών.

    - Επειδή όμως δεν θέλω να κινηθεί η κουβέντα προς μια πιο φιλοσοφική συζήτηση θα μιλήσω με συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα
    α. Τα πιο δραστήρια κομμάτια του εργατικού κινήματος στις αρχές-μέσα του 19ου αιώνα δεν ήταν οι (πιο φτωχοί) βιομηχανικοί εργάτες άλλα οι ειδικευμένοι τεχνίτες και μαθητευομένοι (journeymen), οι οποίοι ταξίδευαν από πόλη σε πόλη της ευρώπης συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός διεθνούς κινήματος. Παραδείγμα: οι ρολογάδες της Ελβετίας. (εισοδηματικά ήταν πολύ καλύτερα από το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού).

    β. Οι εργάτες που κατέλαβαν τα εργοστάσια για να τα αυτοδιαχειριστούν στο διεθνές συμβουλιακό κίνημα (Σοβιετ στη Ρωσία, Σπάρτακος στη Γερμανία, αντίστοιχο κίνημα στην Ιταλία κλπ) θεωρούνταν από τους σοσιαλδημοκράτες (και ειδικότερα τους μπολσεβίκους) ως εργατική αριστοκρατία καθώς επρόκειτο για ειδικευμένους (πάλι) εργάτες (εξ ου και το αίτημα της αυτοδιαχείρισης) που ήταν πολυ πιο καλοπληρωμένοι από την πλειοψηφία των εργατών.

    γ. Η διαδικασία αποειδίκευσης που προωθήθηκε μέσω της εισαγωγής του "επιστημονικού μάνατζμεντ" και των "φορντιστικών μεθόδων παραγωγής" οδήγησε στη δημιουργία του εργάτη-μάζα, δηλαδή της μάζας των ανειδίκευτων εργατών που δούλευαν στη Δύση στο 2ο μισό του 20υ αιώνα στις αλυσίδες παραγωγής των αυτοκινητοβιομηχανιών κλπ. Η εξέγερση αυτού του κομματιού δεν εκφράστηκε ως αίτημα για αυτοδιαχείριση αλλά ως φυγή από την εργασία, άρνηση μιας εργασίας που είναι απόλυτα αλλοτριωτική. Παράδειγμα: οι εργάτες στα εργοστάσια της FIAT.

    δ. Από εκεί και πέρα η επέκταση της καπιταλιστικής σχέσης σε κάθε πλευρά της ζωής έχει μετατρέψει την κοινωνία σε ένα είδος εργοστασίου (κοινωνικό εργοστάσιο). Αυτό συνέβη με τη διάλυση των εργατικών κοινοτήτων και την υποκατάσταση τους από τους θεσμούς του κοινωνικού κράτους. Αυτό είχε ως συνέπεια να εκδηλωθούν κινήματα γύρω από το κοινωνικό κράτος τη δεκαετία του '60 και το'70 γύρω από τις παροχές και ενάντια στον έλεγχο (π.χ. γυναίκες, μειονότητες, κλπ κλπ).

    Με άλλα λόγια αυτό που προσπαθώ να δείξω είναι ότι υπάρχει πάντοτε μια διαλεκτική αντικειμενικού-υποκειμενικού στο γίγνεσθαι της ταξικής συγκρότησης. Σε μια συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία η νέα μορφή οργάνωσης της παραγωγής και των κοινωνικών σχέσεων οδηγεί σε μια αποσύνθεση και σε μια νέα ανασύνθεση της εργατικής τάξης (ως αγωνιζόμενο υποκείμενο). Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι μια στατική κατηγορία που ορίζεται εισοδηματικά.

    Από ότι καταλαβαίνετε ο ορισμός της (εργατικής) τάξης που δίνω είναι αρκετά ευέλικτος και δυναμικός για να χωρέσει σε ανιστορικά κοινωνιολογικά δομιστικά καλούπια.

    Όσον αφορά την αστική τάξη τώρα, ως "τάξη για τον εαυτό της" υπήρχε το 19ο αιώνα. Με την ανάπτυξη των γραφειοκρατικών δομών διοίκησης, παρήκμασε και αυτή, εξαφανίστηκαν οι "φωτισμένοι" αστοί και συλλογική ευφυϊα της καπιταλιστικής τάξης έγιναν οι διαννοούμενοι, τα think tanks και οι γραφειοκράτες. Διαλύθηκε δηλαδή μέσα στη διαδικασία σχηματισμού του κράτους ως συλλογικού καπιταλιστή. Πλέον οι καπιταλιστές μόνο με έναν αντικειμενικό τρόπο μπορούν να καταταχθούν στην "αστική τάξη"

    - Τα δε μεσαία στρώματα και οι μικροαστοί δεν μπορούν να αποτελέσουν τάξη σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσα παραπάνω (ως συλλογικό υποκείμενο). Αποτελούν πάντα κατηγορίες που ανάλογα με την συγκυρία, την κουλτούρα του καθενός κλπ συντάσσονται με μια από τις δύο πλευρές στη σύγκρουση κεφαλαίου-εργασίας. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι μαγαζάτορες, οι επαγγελματίες, τα διευθυντικά στελέχη, κλπ κλπ. Συνήθως είναι συντηρητικά κομμάτια.

    Όλα όσα λέω έρχονται να επαληθευθούν με την ίδια τη δημιουργία της """γενιάς των 700 ευρώ""". Μετά τη νεοφιλελεύθερη αντεπίθεση στα αποτελέσματα του παλιού εργατικού κινήματος και των νέων κοινωνικών κινημάτων, υπήρξε μια αντιστροφή όσον αφορά το μισθό το εισόδημα και τις παροχές των νέων εργαζόμενων. Αυτό έβγαζε εντελώς "άουτ" τις κοινωνιολογικές θεωρίες περί "ενσωμάτωσης της εργατικής τάξης", δημιουργίας μιας νέας "μεσαίας τάξης" κλπ κλπ. Επειδή είδαν ότι αυτό μπορεί να επιφέρει κινδύνους, σκαρφίστηκαν την έννοια της "σύγκρουσης των γενεών".

    Ποιοι; Τα thinks tanks του κεφαλαίου (τύπου economic mobility κλπ κλπ). (Εγώ προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω ότι εσείς οι ίδιοι ανήκετε στη γενιά των 700 ευρώ!)

    (Κι όσον αφορά τα σχόλια περί παρωχημένων, παλαιών θεωριών κλπ κλπ να σας ενημερώσω επίσης παιδιά ότι η μαρξική θεωρία δεν ολοκληρώθηκε με το "Κεφάλαιο". Από τότε έχουν υπάρξει δεκάδες σχολές σκέψης που εμπνέονται από τα μεθοδολογικά εργαλεία, τις λογικές κατηγορίες και την υποκειμενική πολιτική στάση της σκέψης του Μαρξ, τόσο στην "academia" όσο και στα κοινωνικά κινήματα που έχουν αναπτυχθεί. Δεν θα κάνω τον κόπο να τα απαριθμήσω γιατί δεν έχει κανένα νόημα).

    ReplyDelete
  58. Α επίσης να προσθέσω ότι μια από τις βασικές πτυχές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι η όξυνση των διαχωρισμών και η δημιουργία ιεραρχιών. Με αυτή την έννοια και με συγκεκριμένη στόχευση οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές (relocation των βιομηχανιών, περικοπή των επιδομάτων κλπ) έχουν οδηγήσει στη
    διόγκωση του κομματιού που είναι αποκλεισμένο και πλεονάζον. Στις ΗΠΑ όντως το κομμάτι αυτό ανέρχεται σε 10-12% και αποτελείται κυρίως από μαύρους και ισπανόφωνους. Αυτή η είκονα δε μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα όπου δεν υπάρχουν τόσο βαθιά χάσματα όσον αφορά τους έλληνες πολιτές.

    Σε αυτούς δεν τοποθετώ τους φτωχους μετανάστες που προέρχονται από πολεμικές ζώνες, κατεστραμμένες οικονομίες κλπ καθώς δεν εντάσσονται στο σώμα των πολιτών και έχουν τελείως διαφορετική κουλτούρα και δράση (στις ΗΠΑ νομίζω ανέρχονται σε 5.000.000 οι "παράνομοι" μετανάστες, οι οποίοι απασχολούνται σε διαφόρες κακοπληρωμένες εργασίες).

    Από την άλλη μεριά ένα περιορισμένο κομμάτι των μισθωτών έχει αυξήσει τις απολαβές του (νέα μεσαία στρώματα), ενώ για τους περισσότερους λειτουργεί το πιστωτικό σύστημα ως μέγγενη.

    Με άλλα λόγια: υπάρχει το καρότο της ανέλιξης το πιο καλοπληρωμένο κομμάτι και το μαστίγιο της έκπτωσης στη λεγόμενη υπο-τάξη.

    Brilliant idea δε λέω...

    ReplyDelete
  59. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  60. @μεσούτ ταβάζ

    "Οι κάστες στην Ινδία, δηλαδή οι κοινωνικές διακρίσεις με βάση την καταγωγή σου, είναι φαινόμενο διαχρονικό, και οριζόντιο σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της χώρας"


    Κάνεις λάθος, είναι απομεινάρι της παλιάς κοινωνικής οργάνωσης και έχει αρχίσει να χάνει τη σημασία του λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Ο καπιταλισμός άλλωστε είναι το κατεξοχήν σύστημα διάλυσης των προνομίων. Αυτό μπορεί να φανεί απο στατιστικά στοιχεία, αλλά έχω και ιδία γνώση καθώς έχω μιλήσει με ανθρώπους που έζησαν στην Ινδία και εργάστηκαν εκεί.


    Σε αυτό το πλαίσιο, ο πλούσιος και ο φτωχός, ο μεγάλος, ο μεσαίος και ο μικρός, φαίνεται ότι πληρώνουν το ίδιο για τη χρηματοδότηση του δωρεάν εκπαιδευτικού συστήματος. Η αντιστοιχία ειδικής φορολογίας με συγκεκριμένο σκοπό – στην περίπτωση μας χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος – θα ευνοούσε τους μη έχοντες, και θα επιβάρυνε τους έχοντες, προς όφελος της δίκαιας εξεύρεσης και κατανομής πόρων στο σύστημα.


    Αυτό είναι ευφυολόγημα αν δεν είναι εκ του πονηρού όταν μειώνεται διαρκώς η φορολογία των κερδών, καταργείται o ΦΜΑΠ (φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας) και εισάγεται φόρος στη μικρή ιδιοκτησία (καθώς υπάρχει η ελληνική ιδιαιτερότητα μεγάλου ποσοστού ιδιοκατοίκησης λόγω απουσίας κρατικής πολιτικής στέγασης) κλπ.

    Όσον αφορά τους πραγματικά "έχοντες" καπιταλιστές και γραφειοκράτες, αυτοί δεν έχουν ιδιαίτερη ανάγκη τη δημόσια εκπαίδευση. Τα παιδιά τους (στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων) θα ακολουθήσουν τα βήματα του μπαμπά.

    Το νόημα που βρίσκω σε αυτά που λες (όπως και στις απόψεις για το ασφαλιστικό) είναι αφενός η εξίσωση προς τα κάτω (η μείωση δηλαδή του μισθού και των παροχών των κατηγοριών που αυτή τη στιγμή έχουν πετύχει ένα κάπως καλύτερο εισόδημα) και αφετέρου η εμπέδωση της αξίας του ανταγωνισμού και η εντατικοποίηση των ρυθμών εκπαίδευσης και εργασίας προς όφελος των κερδών και της ανταγωνιστικότητας. Η ελευθεροτυπία αναφέρει σήμερα ότι τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 26% (αν δεν κάνω λάθος γιατί το άκουσα στο ραδιόφωνο, μια αύξηση που στηρίζεται στη μείωση του κόστους εργασίας (άλλωστε η αγορά του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 22%)

    "Π.χ. ένα παιδί πλούσιας οικογένειας έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για τη βασική του εκπαίδευση σε ιδιωτικές σχολές, έτσι ώστε όταν δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, οι καλύτεροι βαθμοί να του εξασφαλίσουν, στο υφιστάμενο σύστημα, θέση σε κρατικό πανεπιστήμιο, εις βάρος ενός μαθητή που παρακολούθησε κρατικό και λιγότερο ποιοτικό σχολείο."


    Είναι γνωστό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιωτικών σχολείων είναι πολυ κατώτερου επιπέδου από τα δημόσια (εκτός από ορισμένα σχολεία-ελίτ) όπου στέλνουν τα παιδιά τους οι γονείς προκειμένου να περάσουν τις τάξεις.

    ...

    διόρθωση σε προηγούμενο post (για να μη μας πρήξει ο κομφού): προφανώς διανοούμενοι και όχι διαννοούμενοι

    ReplyDelete

  61. οι τάξεις "θύματα" της παγκοσμιοποίησης κατά τον ντόκτορ μαρξ είναι αυτές που μιλάνε "πατριωτικά" και "εθνικά"


    Εγω δεν είπα τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως, καταφέρθηκα ενάντια σε αυτό το ερμηνευτικό σχήμα.

    Αλλά δικαιολογείται και αυτό μέσα στη γενικότερη σύγχυσή σου.

    ReplyDelete
  62. Dr Marx etsi gera!

    Komfoukie meta tis xylopites goustarw trela galaktompoureko me glyko stafyli! Ti les?

    ReplyDelete
  63. Μαρξ άστα τα σάπια τα φρούτα φίλε μου, θεωρίες περασμένων αιώνων που παγιοποιήθηκαν με χρήμα από Νέα Υόρκη και Ζυρίχη για να χρησιμοποιηθούν σαν δεκανίκι του διεθνούς καπιταλισμού.

    Ο πραγματικός εχθρός του καπιταλισμού ήταν και παραμένει ο εθνικοσοσιαλισμός-μερκαντιλισμός (που κανονικά είναι ό,τι λέει το όνομα και όχι φυσικά ότι είπε και έκανε ο κάθε καραγκιόζης Ζυριχοχρηματοδοτούμενος Χιτλεράκος) .... για λόγους φυσικά που ούτε κατά διάνοια δεν είσαι προς το παρόν σε θέση να εννοήσεις. Δεν είναι τυχαίο που χώρες που προσπαθούν να βάλουν το κατά δύναμην κάποιο σχετικό μέτρο (Βενεζουέλα, Ρωσία κτλπ.) κινούνται σε τέτοιους τόνους.

    ReplyDelete
  64. κρίμα, τσκ τσκ τσκ... εγώ νόμιζα ότι βάσει του μερκαντιλιστικού συστήματος θεμελιώθηκε ο καπιταλισμός.

    Mercantilism

    ReplyDelete
  65. Είπες:

    "Κάνεις λάθος, είναι απομεινάρι της παλιάς κοινωνικής οργάνωσης και έχει αρχίσει να χάνει τη σημασία του λόγω της καπιταλιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών."

    Δηλαδή μου λες ότι ο καπιταλισμός προώθησε την κατάργηση των τάξεων στην Ινδία? Ενδιαφέρουσα η αντίφαση σου...

    ReplyDelete
  66. Μα ο καπιταλισμός κυριαρχεί καταργώντας τις προηγούμενες τάξεις, κάστες και προνόμια!!!

    ReplyDelete
  67. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ vs. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

    Νομίζω πως το δευτερεύον, από πλευράς γενικού ενδιαφέροντος, θέμα του post, αναδεικνύει ένα κεντρικό ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟ πρόβλημα, όχι μόνο της κοινωνικής δομής της Ελλάδας, αλλά και όλης της "ανθρωπιστικής" και "σοσιαλιστικής" Ευρώπης, στο οποίο εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια έχει απαντήσει κατηγορηματικά η "απάνθρωπη", χρηματοκεντρική και "καπιταλιστική" Αμερική.

    Και το ερώτημα ήταν (και παραμένει) στην Ελλάδα:
    Στην ιεράρχηση των συμφερόντων της Κοινωνίας των Πολιτών, ΤΙ προτάσσουμε;;
    Το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ του Α
    ή
    Το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ Β στην ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ και ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ του Α;;;

    Από άλλη σκοπιά, το ίδιο ερώτημα μπορεί να διατυπωθεί και ως εξής:
    Is there such thing as professional privilege(s)???
    Είναι θεμιτός ο όρος
    Επαγγελματικό Δικαίωμα/Προνόμιο(;;;) ή είναι απλά ένα ταξικό, "καπιταλιστικό" και κατάφωρα αντιλαϊκό, συντεχνιακό εφεύρημα/σόφισμα;;;

    Τέλος, παρότι αναγνωρίζεται ότι, στην οργανωμένη κοινωνία, είναι αναγκαία η τυποποίηση (standardization) της γνώσης και η πιστοποίηση των προσόντων/δεξιοτήτων (credentialing) για την άσκηση ορισμένων επαγγελμάτων, εξυπηρετούν το συμφέρον του καταναλωτή οι αποκλειστικότητες μέσα από λογής-λογής τεχνικές όπως numerus clausus ή δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από κατοχύρωση συντεχνιακού εις βάρος του συλλογικού συμφέροντος και του καταναλωτή;;

    ΔΕΝ υπάρχει πιό αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του αλλοπρόσαλλου και ανεύθυνου της Ελληνικής Πολιτείας από την αντιμετώπιση του επαγγέλματος του ηθοποιού.
    Κατ αρχήν θα συμφωνούσαμε όλοι πως άν υπάρχει ένα επάγγελμα στο οποίο η αρτιότητα άσκησης κατ ουδένα τρόπο επηρεάζει την υγεία η την οικονομική κατάσταση του καταναλωτή, είναι αυτό του ηθοποιού. Επίσης, θα συμφωνούσαμε ότι η παρουσία τυπικών προσόντων και πιστοποίησης αυτών κατ ουδένα τρόπο προοιωνίζει, εξασφαλίζει η αποτελεί προϋπόθεση επαγγελματικής επιτυχίας. Right???

    Wrong!
    H Eλλάδα έκρινε μέχρι τα χρόνια της Μελίνας στο Υπ Πολιτισμού πως για να ασκήσεις το επάγγελμα του ηθοποιού απαιτείτο άδεια, που στην σειρά προϋπέθετε δίπλωμα σχολής θεάτρου. Αλλά για να εισαχθεί κάποιος σε σχολή θεάτρου έπρεπε να έχει απολυτήριο 6ταξίου γυμνασίου, όπερ συνιστούσε απαγορευτική προϋπόθεση μέχρι τα 60ς, όταν πλείστοι ηθοποιοί ήσαν αγράμματοι και ορισμένοι (πχ ο μέγιστος κωμικός Αυλωνίτης) όλωσδιόλου αναλφάβητοι. ΚΑΙ για να βιώσετε καλύτερα τον σαδισμό της Πολιτείας, η άδεια ασκήσεως απαιτείτο για το θέατρο και όχι για τον κινηματογράφο και ο λόγος ήταν ότι, παρότι τότε οι ταινίες έβγαιναν σαν τα μανιτάρια, τα περιθώρια κέρδους από το σινεμά ήσαν περιορισμένα. Αλλωστε το "μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει" μεροκάματο εξασφαλιζόταν μόνο από το θέατρο. Ο νόμος δε όριζε ότι αν δεν είχε ο ηθοποιός άδεια, μπορούσε να εμφανίζεται επί σκηνής (figurant), αλλά να μη μιλάει. Βεβαίως, υπήρχε νομική προσθήκη περί Εξαιρετικών Ταλέντων βάσει της οποίας απαλλάσσονταν τα τελευταία της υποχρέωσης κατοχής τυπικών προσόντων [και αυτό τελικά έσωσε όλες τις φυσιογνωμίες του θέατρου], ΑΛΛΑ χρησιμοποιήθηκε ΚΑΙ αυτό το στοιχείο προς χειραγώγηση και εκβιασμό μεγάλης μερίδας της Τέχνης, που ιστορικά έκλινε πολιτικά προς τα αριστερά. ΕΤΣΙ καταστράφηκαν μεγάλες καριέρες, όπως πχ της Σαπφούς Νοταρά [of "κεριά και λιβάνια" fame] που, αν δεν ήταν κομμουνίστρια, δεν θάταν μιά ζωή καταδικασμένη σε δευτεραγωνιστικούς ρόλους.

    Eδώ που φτάσαμε, και η "κουτσή Μαρία" είναι bachelorette, masterette και doctorette. Η τυποποίηση γνώσης και η πιστοποίησή της εξυπηρετεί το συλλογικό συμφέρον εφόσον ΔΕΝ εμποδίζεται, συγχρόνως, ένα on-the-job-trained άτομο να αποδείξει, μέσα από εξεταστικούς μηχανισμούς [ΑΔΕΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ], ότι φέρει τις ίδιες γνώσεις και δεξιότητες.

    Επί πλέον, για επαγγέλματα η άσκηση των οποίων άπτεται του συλλογικού κοινωνικού (περιβαλλοντικού κλπ) και του ατομικού συμφέροντος (υγείας και οικονομικής ευεξίας) όπως μηχανικών, δικηγόρων, γιατρών/οδοντιάτρων, φαρμακοποιών κλπ, επιβάλλονται ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.

    ΤΕΛΟΣ, ως προς το ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ και μόνο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ numerus clausus διότι, μόνο με υψηλές αμοιβές (ανταποδοτικές της διάρκειας σπουδών) και περιορισμένο αριθμό αδειών, θα ελεγχθεί η τρέχουσα, επικίνδυνη για την Δημόσια Υγεία και ευτελιστική του ιατρικού λειτουργήματος υποβάθμιση της σχέσης ασθενή-γιατρού, κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα.

    Κάθε άλλης μορφής κατοχυρώσεις και προνομίες, πχ κρατικός παρεμβατισμός στην διαμόρφωση χρεώσεων/τιμών νομικών υπηρεσιών, numerus clausus στις άδειες συμβολαιογραφείων, φαρμακείων κλπ ανά πυκνότητα πληθυσμού κοκ, αποτελούν ΩΜΗ και αυθαίρετη κρατική παρέμβαση προς όφελος συντεχνιακών συμφερόντων επαγγελματικών μειονοτήτων και εις βάρος του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΟΥ.

    ReplyDelete
  68. Πάντως κ. Χρυσοχοϊδη μια ειλικρινής και επιτέλους ριζοσπαστική θέση σας και του κόμματος σας θα ήταν η κατάργηση του θεσμού ΔΙΚΑΤΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ για όλα τα πανεπιστήμια και προγράμματα που αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες των χωρών στις οποίες εδρεύουν και υλοποιούνται.

    Καλό θα ήταν επίσης να φροντίσετε για την εναρμόνιση των μηχανισμών αξιολόγησης των προγραμμάτων και των πανεπιστημίων που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό, εδώ στην Ελλάδα.

    Φέρετε τεράστια ευθύνη, ως ΠΑΣΟΚ, για τον παρασητισμό και την εξαθλίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, και την παντελή άρνηση συμμόρφωσης με διεθνή πρότυπα ποιότητας και λειτουργίας. Και ως πρόσωπο με δυναμική μέσα στο κόμμα σας θα έπρεπε εσείς να πρωτοστατείτε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλα τα υπόλοιπα, ναι μεν θεμιτά, αλλά μηδενικής ουσίας, πολιτικής προστιθέμενης αξίας και πολύ λαϊκίστικα.

    ReplyDelete
  69. Καλά τα λέμε και όλοι συμφωνούμε πως αυτού του είδους τα μεταπτυχιακά πρέπει να αναγνωριστούν, αλλά δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα και να ζητάμε κατάργηση των πάντων. Θεωρώ πως κάποιου είδους έλεγχος πρέπει να υπάρχει στα πτυχία γιατί υπάρχει και ο αντίλογος. Ξέρετε πόσοι παίρνουν π.χ. πτυχία Ιατρικής από Βουλγαρίες , Ρουμανίες κτλ? Με αυτούς τι γίνεται? Αφήνουμε τον κάθε χασάπη και άσχετο ελεύθερο?

    ReplyDelete
  70. Για το λόγο αυτόν ακριβώς μιλάμε (1) για αναγνώριση αυτών που πληρούν τα κριτήρια των εθνικών νομοθεσιών και κανονισμών του εξωτερικού, με βάση (2) εναρμονισμένα και διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα ποιότητας και λειτουργίας των φορέων εκπαίδευσης.

    Όταν στη χώρα μας δεν έχουμε καν τη δική μας εθνική βάση αξιολόγησης αυτών των χαρακτηριστικών, ούτε καν για τα δικά μας πανεπιστήμια, μήπως όλη η ιστορία του ΔΙΚΑΤΣΑ είναι τελείως αυθαίρετη και επιλεκτική, με βάση ιδιοτελή κριτήρια που αδικούν 1000άδες παιδιά και τα αποκλείουν από επαγγελματικές ευκαιρίες?

    ReplyDelete
  71. @ dr Marx

    Αυτός είναι ένας ορισμός της τάξης που δόθηκε από κοινωνιολόγους των πανεπιστημίων των ΗΠΑ και δεν έχει καμία σχέση με μια θεώρηση που εστιάζει στο ζήτημα της εκμετάλλευσης της εργασίας και της αλλοτρίωσης των παραγωγών.

    Πολύ σωστά , είναι ο επικρατέστερος και ευρύτατα αποδεκτός ορισμός στις κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή.

    Και για να είμαστε πιο ακριβείς δεν είναι ακριβώς ορισμός, είναι ανάλυση της κοινωνίας την οποία κάνει η πλειοψηφία των μη μαρξιστών και νεομαρξιστών κοινωνιολόγων, και πολιτικών επιστημόνων είτε είναι στις ΗΠΑ είτε αλλού.

    ReplyDelete
  72. @ dr Marx

    ΛΕΣ
    Επειδή είδαν ότι αυτό μπορεί να επιφέρει κινδύνους, σκαρφίστηκαν την έννοια της "σύγκρουσης των γενεών".

    Ποιοι; Τα thinks tanks του κεφαλαίου (τύπου economic mobility κλπ κλπ). (Εγώ προσωπικά αδυνατώ να πιστέψω ότι εσείς οι ίδιοι ανήκετε στη γενιά των 700 ευρώ!)


    ΑΠΑΝΤΑΜΕ

    Κοίτα να δεις, δεν σε πιάνει κανένας από πουθενά και ξέρεις γιατί; Διότι , όπως κάθε μη επιστημονική θεωρία ξέρει να κάνει , το επιχείρημά σου δεν δύναται να διαψευστεί από πουθενά (α λα Πόπερ που θα έλεγε και κάποιος σχετικός με την επιστημολογία).

    Το πρόβλημα μ' εσένα (και ευρύτερα με τη μαρξιστική προσέγγιση) είναι ότι οτιδήποτε δεν εμπίπτει στη στενή λογική της μαρξιστικής θεωρίας το εξοστρακίζεις ως εχθρικό, νεοφιλελεύθερο , αντιεπαναστατικό, αντιδραστικό.

    Λέμε λοιπόν εμείς διαγενεακή δικαιοσύνη λες εσύ a priori κόλπο των νεοφιλεύθερων.

    Τελικά αποδεικνύεται ότι το να είναι κανείς δογματικά μαρξιστής, είναι σα να είναι σκληροπυρηνικός χριστιανός και μάλιστα σκληρός καθολικός. Ως γνωστόν, οι καθολικοί ό,τι δεν αποδέχονται ή αδυνατούν να εξηγήσουν το θεωρούν κόλπο του σατανά. Αρχίζουν μετά οι εξορκισμοί και η πυρρά με το κυνήγι μαγισσών.

    Πάρτο χαμπάρι, ο μαρξισμός και ιδιαίτερα τα κόμματα που τον εκπροσωπούν δεν κατέχουν το μονοπώλιο της κοινωνικής ανάλυσης και της κοινωνικής διεκδίκησης, λες και άλλοι που διεκδικούν σ' αυτόν τον τόπο δεν υπάρχουν.

    Τέλος είναι αφόρητα κομπλεξικό να μας εγκαλείς σχετικά με τη δουλειά μας. Ειδικά εσύ, ένας κρατικοδίαιτος καθηγητής, όπως μας είπες.

    Σε πληροφορούμε λοιπόν ότι τα μέλη της ομάδας εργάζονται όλα με ωράρια "προλεταριακού τύπου" από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Ειδικά όσοι από εμάς έχουμε δεύτερη δουλειά σκιζόμαστε , όμως το επιλέγουμε γιατί έτσι βγάζουμε και διπλάσιο μισθό. Οι υπόλοιποι δουλεύουμε μεν πολλές ώρες , όμως κινούμαστε στο φάσμα των 700 με 1000 ευρώ.

    Το ερώτημα είναι εσύ είσαι ένας καλός και γνήσιος προλετάριος ή είσαι κι εσύ μέλος της αστικής αριστεράς του φραπέ και της εκ του ασφαλούς κριτικής των υπολοίπων;

    ReplyDelete
  73. μάθε τέλος ότι η κίνηση της G700 και το blog προέκυψε ως ιδέα έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις και ζυμώσεις μιας παρέας νέων ανθρώπων που τρώγαν καθημερινά "σφαλιάρες" στην ελληνική αγορά εργασίας και όχι από θεωρητικούς προβληματισμούς κάποιων ακαδημαϊκών κεκλεισμένων των θυρών.

    Παρά το γεγονός ότι αρκετά μέλη διαθέτουν θεωρητική και επιστημονική κατάρτιση και ψάχνονται , η πλειοψηφία των μελών της ομάδας καθώς και τα περισσότερα άτομα που είναι κοντά στην κίνηση δεν ενδιαφέρονται και τόσο για ιδεολογικές αναζητήσεις όπως οι παραπάνω που κάναμε στα τελευταία posts, ούτε είναι στόχος τους να ανατρέψουν τον καπιταλισμό. Θέλουμε απλώς να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας , να δημιουργήσουμε προοπτική για το μέλλον, και κυρίως να μη μας πουλάει μαγικές λύσεις καμια αριστερά και δεξιά, κυρίως κανένας αιθεροβάμων ιδεαλιστής και πρωτίστως κανένας λαϊκιστής.

    ReplyDelete
  74. Το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, όπως και σε αυτή της αναγνώρισης του μεταπτυχιακού, είναι η παντελής αδιαφορία των πολιτικών προσώπων για ζητήματα που δεν τυγχάνουν υψηλής προβολής και συνεπώς αν ασχοληθούν, δεν θα κερδίσουν ουσιαστικά τίποτα πέραν του γεγονότος ότι βοήθησαν λίγους συνανθρώπους τους με μικρή δύναμη ψήφου.

    Το Κρατικό Αυστριακό Πανεπιστήμιο που πήρε δάνειο από την Ε.Ε. ύψους 35 εκατ. ευρώ για την ίδρυση Διεθνούς Κέντρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ίσως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη (σίγουρα το μεγαλύτερο της Αυστρίας), δεν αναγνωρίζεται από τον ΔΟΑΤΑΠ που όμως αναγνωρίζει ένα μικρό Κολέγιο που βρίσκεται στο Βέλγιο και στην Πολωνία, παρέχοντας και αυτό μόνο μεταπτυχιακά.

    Κανείς από όσους πολιτικούς ενημερώθηκαν, τόσο από πλευράς Κυβέρνησης όσο και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν προέβη στην παραμικρή ενέργεια, εκτός της ερώτησης του κ. Χρυσοχοϊδη στην κα Γιαννάκου που όμως δεν είχε καμία συνέχεια. Έχουμε λοιπόν ένα μείζον ζήτημα που ταλαιπωρεί Έλληνες πολίτες και το Υπουργείο Παιδείας ΔΕΝ ασχολείται, για το "Κολέγιο της Ευρώπης" όμως εκδηλώθηκε εμπράκτως το ενδιαφέρον του. Τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα καθώς οι πολιτικοί μας όπως φαίνεται δεν έχουν ισχυρή ακοή ώστε να ακούν τις φωνές από χαμηλά;

    ReplyDelete
  75. δηλαδή η ύπαρξη των think tanks είναι ένα μη διαψεύσιμο γεγονός...

    Π.χ. δεν είναι δυνατό να βρεθούν οι σχέσεις ανάμεσα στη διαμόρφωση των κρατικών πολιτικών και τα διάφορα ιδρύματα τύπου ΟΠΕΚ, ΕΛΙΑΜΕΠ, RAND, Economic Mobility κλπ...

    Επιπλέον δεν μπορεί να αποφανθεί κανείς τι συμφέροντα εξυπηρετούν τα άρθρα του economist...

    Όχι βέβαια ότι αποδέχομαι τις επιστημολογικές θέσεις του Popper... (ακόμη κι αν η υπόθεση που έκανα ΕΙΝΑΙ συμβατή με αυτές)

    Η θέση περί ουδετερότητας/αντικειμενικότητας της επιστήμης είναι ότι πιο ψεύτικο και ιδεολογικό. Οι συγκρούσεις και οι υποκειμενικές στάσεις των ανθρώπων εκδηλώνονται σαφέστατα και σε αυτό το επίπεδο, ειδικά αν μιλάμε για τις κοινωνικές επιστήμες.

    Να σας πληροφορήσω επίσης ότι δεν είμαι μόνιμο μέλος ΔΕΠ, συμβασιούχος είμαι και καθόλου καλοπληρωμένος. Κι έχω βιώσει άμεσα τις συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Αλλά αυτά μια άλλη φορά..

    ReplyDelete
  76. α και σχετικά με τις κοινωνιολογικές θεωρίες περί "υπο-τάξης" κλπ να επισημάνω ότι οι κατηγορίες και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε μια κοινωνική ανάλυση ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ προϋποτίθενται της ανάλυσης.

    Η ανάλυση θα δείξει αν είναι επαρκή για να περιγράψουν την πραγματικότητα και αν οδηγούν σε ορθά συμπεράσματα.

    Ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει ποιο από τα δύο υποδείγματα είναι πιο μεστό, πιο πλούσιο σε συμπεράσματα και ποιο ανταποκρίνεται στην πορεία της ιστορίας μέχρι σήμερα.

    ReplyDelete
  77. Πάντως κύριοι ακόμα ΚΑΙ η ίδια η Ελλάδα ΔΕΝ αναγνωρίζει ένα, λόγω αναλόγων συνθηκών, ΔΙΚΟ της Κέντρο.

    Και αναφέρομαι στο αμιγώς μςταπτυχιακό Ιδρυμα Μεσογειακών Μελετών στα Χανιά.

    ΠΡΕΠΕΙ όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι, όπως κατά τον Abraham Lincoln, το ωριαότερο Σύνταγμα του Κόσμου, το Αμερικανικό, γράφτηκε και απευθύνεται, "FROM the People, BY the People, FOR the People",

    Το Ελληνικό Σύνταγμα ΚΑΙ οι ΝΟΜΟΙ είναι φτιαγμένα

    "ΑΠΟ ΣΚΑΤΑ, ΜΕΣΩ ΣΚΑΤΩΝ, ΔΙΑ ΤΑ ΣΚΑΤΑ"

    η αλλέως

    "ΑΠΟ ρουφιάνους, ΜΕΣΩ ρουφιάνων, ΔΙΑ ρουφιάνους".

    Συγγνώμη αλλά έπρεπε εκτονωθώ.

    ReplyDelete
  78. Ιn the interim, ο άλλος, αφού όπως και η Παναγιωτοπούλου στην επιθεώρηση "Χαιρέτα μου τον πλάτανο", ΕΛΥΣΕ όλα τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδος, ασχολείται με την underclass!!!!!!!!!!!!!!!

    That is,

    COMEDIA DEL ARTE

    ReplyDelete
  79. μάλλον γιa

    COMEDIA DIVINA

    μου μοιάζει λόλα μου

    ReplyDelete
  80. Οχι του Νορβηγού, ΖΩΟΝ

    ReplyDelete
  81. Δεν είναι ζώον η εγγονή μου.
    Ζώα είναι οι 73.000 της Α Αθηνών που την ψήφισαν.
    Ακούς εκεί

    ReplyDelete
  82. Ιδού το αμερικάνικο σύνταγμα πριν τα amendments:

    Article I

    Section 2

    Clause 3: Representatives and direct Taxes shall be apportioned among the several States which may be included within this Union, according to their respective Numbers, which shall be determined by adding to the whole Number of free Persons, including those bound to Service for a Term of Years, and excluding Indians not taxed, three fifths of all other Persons."

    Free Persons, Bound to Service, Indians and three fifths of all other Persons!!!

    Article IV

    Section II

    Clause 3: No Person held to Service or Labour in one State, under the Laws thereof, escaping into another, shall, in Consequence of any Law or Regulation therein, be discharged from such Service or Labour, but shall be delivered up on Claim of the Party to whom such Service or Labour may be due.


    Με άλλα λόγια η δουλεία προβλεπόταν κανονικά στο αρχικό κείμενο.

    ReplyDelete
  83. ουσιαστικά οι μαύροι σκλάβοι θεωρούνταν κατά τα 3/5 άνθρωποι και κατά τα 2/5 ιδιοκτησία!!!

    Fort Gordon Equal Opportunity Office

    ReplyDelete
  84. For good or bad,
    οι Αμερικανοί αισθάνονται ΔΕΟΣ για την Δημοκρατία του Περικλέους,
    τον Πλάτωνα και
    τον Αριστοτέλη.

    Τους αντέγραψαν verbatim ac litteratim.

    ReplyDelete
  85. @ dr Marx

    ΛΕΣ
    Η θέση περί ουδετερότητας/αντικειμενικότητας της επιστήμης είναι ότι πιο ψεύτικο και ιδεολογικό. Οι συγκρούσεις και οι υποκειμενικές στάσεις των ανθρώπων εκδηλώνονται σαφέστατα και σε αυτό το επίπεδο, ειδικά αν μιλάμε για τις κοινωνικές επιστήμες.

    Ναι, είναι η κουνιανή θεώρηση των πραγμάτων με την οποία συμφωνούμε μερικώς. Η κοινωνική ανάλυση ως ένα βαθμό υποκρύπτει τις αξιώσεις ισχύος μιας ομάδας συμφερόντων. Αυτό ισχύει για όλους και για τους μαρξιστές.

    ReplyDelete
  86. πάντως προτιμάς να είσαι εδώ και να ταλαιπωρείσαι ως συμβασιούχος και να γλείφεις τη νομενκλατούρα ή προτιμάς να είσαι σε ένα αμερικανικό ή αγγλικό ή δυτικοευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της προκοπής με πιο διάφανους κανόνες λειτουργίας, καλύτερη υποδομή και προοπτική; Και γιατί το ελληνικό πανεπιστήμιο να μην πιάσει τα επίπεδα της δυτικής Ευρώπης και των ΗΠΑ;

    ReplyDelete
  87. γνωρίζω ένα βιβλίο που βρίσκεται υπό έκδοση και αναφέρεται στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις των πανεπιστημίων στο εξωτερικό αναδεικνύοντας κοινά χαρακτηριστικά και τάσεις σε διεθνές επίπεδο. Μόλις εκδοθεί θα σας ενημερώσω να το προμηθευτείτε.

    ReplyDelete
  88. Φυσικά και όλοι προτιμούμε 1 πανεπιστήμιο όπως στην Αγγλία ή τις ΗΠΑ. Είμαι και εγώ πολύ απογοητευμένος από το Ελληνικό πανεπιστήμιο και ήταν ένας πολύ βασικός λόγος που καθυστέρησα να τελειώσω τη σχολή μου (υπήρξα "αιώνιος" φοιτητής). Όμως, παρόλα αυτά είμαι κάθετα αντίθετος στις αλλαγές που θέλουν να κάνουν για τον εξής απλό λόγο:
    Σκοπός τους δεν είναι η βελτίωση, αλλά η περαιτέρω υποβάθμιση. Για αυτό και ξεκινούν τις αλλαγές από το άρθρο 16, το άσυλο και τους "αιώνιους" φοιτητές και θέλουν να πιστέψουμε πως αν λυθούν αυτά, θα βελτιωθούν τα πράγματα.

    ReplyDelete
  89. "Σκοπός τους δεν είναι η βελτίωση, αλλά η περαιτέρω υποβάθμιση. Για αυτό και ξεκινούν τις αλλαγές από το άρθρο 16, το άσυλο και τους "αιώνιους" φοιτητές και θέλουν να πιστέψουμε πως αν λυθούν αυτά, θα βελτιωθούν τα πράγματα."

    Θσ συμφωνούσα πως τα κομβικά σημεία είναι άλλα.

    Μα για πες μου, σοβαρολογώ τώρα, ΓΙΑΤΙ πιστεύεις πως επίλυση του θέματος των αιωνίων και του ασύλου θα υποβαθμίσει περαιτέρω το πανεπιστήμιο;;;;

    ΜΗΠΩΣ πιστεύεις πως ή παρουσία των μονάδων κρούσεων του οργανωμένου "κομμουνισμού" προστατεύει την παιδεία;;;;;

    ΔΙΟΤΙ αυτοί με τους "υπαλλήλους" τους πανεπιστημιακούς και δουλο-πρυτάνεις, με τους διορισμούς ανικάνων, ήσαν τελικά τουλάχιστον το 50% της αιτίας καταστροφής του πανεπιστημίου. Η μήπως δεν το ξέρεις.

    ReplyDelete
  90. Όταν το σπίτι σου καίγεται, ξεκινάς να σώσεις πρώτα τα παιδιά σου και όχι τα τασάκια.

    Ξεκινάς να αλλάξεις τα πανεπιστήμια από τα τελευταία σημεία που χρειάζονται μεταρύθμιση και όχι από τα πρώτα.

    Ο σκοπός τους βέβαια είναι άλλος. Να απαξιώσουν τελείως τα δημόσια πανεπιστήμια ώστε να "ωριμάσουν" οι συνθήκες για τα ιδιωτικά και να ανοίξει η αγορά. Το ίδιο έκαναν στην υγεία, το ίδιο κάνουν και με το ασφαλιστικό. Και σαν παράδειγμα του γιατί δεν θέλω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα σου φέρω τα νοσοκομεία κάνοντας σου 1 απλή ερώτηση:
    Με τα ιδιωτικά νοσοκομεία βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε η κατάσταση στα δημόσια? Μας αρέσουν φαινόμενα γιατρών στα δημόσια που σου λένε "έλα το απόγευμα στην ιδιωτική μου κλινική"? Έτσι θα γίνει και το Πανεπιστήμιο.
    Πιστεύω πως το Πανεπιστήμιο είναι χάλια σήμερα, άλλα αυτό που βλέπω είναι πως θέλουν να γίνει ακόμα χειρότερο.

    ReplyDelete
  91. Διαχρονικά, παρουσιάζονται διάφοροι πολιτικοί και διαφημίζουν εαυτούς ότι δίνουν δήθεν προσωπικό αγώνα για την λύση των προβλημάτων της Ελληνικής οικογένειας, στην πραγματικότητα όμως επιδεικνύουν απόλυτη αδιαφορία σε όλους αυτούς για τους οποίους διαρκώς διαφημίζουν ότι παρίστανται δίπλα τους. Αν υπήρχε πράγματι η παραμικρή αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους "σωτήρες" μας, τότε blogs όπως αυτό θα ήταν άχρηστα. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα η οποία διαιωνίζεται γιατί όλοι εμείς δεν κάνουμε τίποτα για να την αλλάξουμε, συνεπώς, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είναι δικό μας.

    Παροιμία: "Αν είσαι γάϊδαρος, κάποιος θα βρεθεί να σε καβαλικέψει" ...

    ReplyDelete
  92. Φανταστειτε να εισαι εργαζομενος σε μια εταιρια που να ανηκει στο ελληνικο δημοσιο,και να παραβιαζετε η ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ καθως και η Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ!!!
    ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ.

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ!!!

    ΑΞΙOΤΙΜΟΙ κοι,

    Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρωτοφανή ενέργεια ενός πρωτοβάθμιου σωματείου μέλους της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ.
    Στη Σ.Σ.Ε του 2007 παραβαίνοντας και καταπατώντας την νομολογία αλλά και την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε συμφώνησαν με την διοίκηση στη Σ.Σ.Ε. 2007 την εξής ρύθμιση :

    • ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΧΡΙ 15 ΗΜΕΡΕΣ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ 8 ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΟΙΤΟΥΝ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

    Σας παραθέτω δε και τη σχετική νομολογία για να διαπιστώσετε και εσείς το μέγεθος ….

    ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
    Εγκύκλιος Β111795 27.6.97 ΟΑΕΔ " Παροχές πρόσθετης σπουδαστικής άδειας"
    Αναφορικά με το ποιες από τις ημέρες της πρόσθετης άδειας του άρθρου 2 του Ν 1346/83 είναι αυτές για τις οποίες υποχρεούται ο ΟΑΕΔ σε καταβολή παροχών στον εργαζόμενο μαθητή, σπουδαστή, φοιτητή σας γνωρίζουμε ότι : Είναι δυνατή η καταβολή των παροχών και για τις τριάντα(30) εργάσιμες ημέρες, δηλαδή , πέραν των τακτικών ημερών των εξετάσεων και για τις ημέρες προετοιμασίας, εφόσον η προ των εξετάσεων άδεια απέχει λογικό χρόνο από αυτές. (ΔΕΝ Τόμος 54/1998 τεύχος 1283 σελ 182)
    2) ΑΠΟΦΑΣΗ 33894/98 Υπ. Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων " συμπλήρωση της 31390/ 14.7.83 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά το μέρος που αφορά τη χορήγηση σπουδαστικής άδειας και στους μαθητές- σπουδαστές-φοιτητές που υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους" (ΦΕΚ 1276Β 23/12/98). Συμπληρώνουμε την υπ΄αριθμ 31930/83(ΔΕΝ 1996 σελ 797)1 απόφαση μας ως εξής: α) Στους εργαζόμενους μαθητές-σπουδαστές- φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιοδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή μονάδων που εποπτεύονται με οποιονδήποτε τρόπο από αυτό………..που απέχουν από την εργασία τους για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το 28ο έτος της ηλικίας τους χορηγείται πρόσθετη άδεια τριάντα (30) εργασίμων ημερών κατ΄ ανώτατο όριο το χρόνο ανεξάρτητα από τον χρόνο απασχόλησης τους.
    β) Η ως άνω άδεια χορηγείται και στους εργαζόμενους μαθητές-σπουδαστές- φοιτητές που έχουν υπερβεί το 28ο έτος της ηλικίας τους αλλά μόνο για την προβλεπόμενη διάρκεια των σπουδών που κάθε φορά παρακολουθούν, προσηυξημένη κατά δύο (2) έτη ανεξάρτητα αν οι σπουδές διανύθηκαν συνεχώς ή διακεκομμένα.
    ΕΓΣΣΕ 20002 Αδειες/16 Σπουδαστές-φοιτητές- μαθητές μισθωτοί και άδεια
    Εκτός από την κανονική τους άδεια, οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές-σπουδαστές- φοιτητές εκπαιδευτικών μονάδων οποιοδήποτε τύπου και οποιασδήποτε βαθμίδας του Δημοσίου ή μονάδων που εποπτεύονται με οποιονδήποτε τρόπο από αυτό , δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας τριάντα (30) ημερών συνεχών ή διακεκομμένων κατ΄ έτος για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις ( αρθρο2 Ν1346/83, τροποποιήθηκε με την ΕΓΣΣΕ 2.4.96, εκυρώθη με το άρθρο 22 Ν2556/97 ΔΕΝ 1997 σελ 119- και εν συνεχεία ΕΓΣΣΕ 18.5.98 , ΔΕΝ 1998 σελ 666) .
    Την άδεια δικαιούνται να λάβουν όλοι οι σπουδαστές-φοιτητές- μαθητές χωρίς όριο ηλικίας ( ΕΓΣΣΕ 18.5.98) και ανεξαρτήτως συμπληρώσεως έτους υπηρεσίας (ΔΕΝ 1997 σελ38 και 1999 σελ 242).


    ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
    Στον Δημόσιο Τομέα η άδεια είναι δύο (2) μέρες για κάθε ημέρα εξετάσεων σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα.
    Όπως διαπιστώνεται και εσείς πουθενά δεν αναφέρεται συνάφεια με την ειδικότητα του εργαζομένου στην εταιρεία ,ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για απαγόρευση γνώσης. Η ενέργεια τους αυτή παίρνει μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί ήταν σε γνώση τους η νομολογία και παρότι είχαν ενημερωθεί ΑΥΤΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΑΝ :

    • Την απόφαση του ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του 12/2006 ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΣΕ ΓΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΨΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΣΕ.

    • Την απόφαση ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ του 05/2007 ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΣΣΕ 2007 ΑΦΟΥ ΕΚΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ.


    Οι σωματειακές εκλογές που έγιναν πριν από μερικές μέρες δεν ευσταθούν ως δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος (άλλωστε με πρακτικό συμφωνίας που υπογράφηκε κατά τη περίοδο των βουλευτικών εκλογών με ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ Δ.Σ. ΧΑΡΙΣΑΝΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΧΕ ΕΠΙΔΙΚΑΣΕΙ)και επειδή οδεύουμε ολοταχώς για την καταγγελία της ΣΣΕ 2007 ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ-ΚΑΤΑΚΡΙΤΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΠΟΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΤΥΧΕΙ ,ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ .



    ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
    Υ.Γ.
    Συγχωρέστε μου την ανωνυμία η οποία γίνεται για προφανής λόγους προστασίας μου.

    ReplyDelete