Από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο
Σχολιάζοντας το email κινητοποίησης που στείλαμε σε βουλευτές και δημόσια πρόσωπα ο πρώην υπουργός, κύριος Ανδρέας Ανδριανόπουλος , είχε την ευγενή καλοσύνη να μας απαντήσει:
"Αν η κραυγή σας είναι μιά ειλικρινής έκφραση αγωνίας για το πρόβλημα κι όχι απλά σύμπραξη σε μια πολιτικοποιημένη και άνευ αντι-πρότασης κινητοποίηση, μπορείτε να αξιολογήσετε το επισυναπτόμενο κείμενό μου. Με εκτίμηση,
Ανδρέας Ανδριανόπουλος"
και να μας στείλει το κείμενο που ακολουθεί...
Σ’ αυτή την χώρα έχουμε μάθει να μιλάμε. Και να μιλάμε πολύ. Αυτό που ποτέ δεν μάθαμε όμως είναι να συνεννοούμεθα. Να λέμε δηλαδή κατανοητά πράγματα απευθυνόμενοι σε, κατά τεκμήριο, λογικούς ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει στις ημέρες μας με το ασφαλιστικό ζήτημα. Ακούμε διακηρύξεις, προθέσεις, καταγγελίες, κινδυνολογίες και καλέσματα σε κινητοποιήσεις και ξεσηκωμούς. Αυτό όμως που λείπει είναι η νηφάλια και ολοκληρωμένεη πληροφόρηση. Για το ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Και για τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε αποτελεσματικά να αντιμετωπισθεί.
Το ζήτημα δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκο. Απλά, οι διάφοροι παράγοντες της δημόσιας ζωής το κάνουν να εμφανίζεται σαν τέτοιο. Με δηλώσεις συγκεχυμένες και με καταγγελίες πολιτικο-ιδεολογικά φορτισμένες. Η ουσία του προβλήματος είναι στη βάση της απλή. Γεννάμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λιγότερα παιδιά. Και ζούμε περισσότερα χρόινια. Οι διαθέσιμοι λοιπόν νέοι εργαζόμενοι για την συντήρηση με τις εισφορές τους του ασφαλιστικού συστήματος γίνονται όλο και λιγότεροι. Ενώ οι ηλικωμένοι που περιμένουν να συντηρηθούν από αυτό πολλαπλασιάζονται. Και ζούν πολύ περισσότερα χρόνια από όσα αναλογούν στα χρήματα που έχουν καταβάλει στο σύστημα για την χρηματοδότηση των γηρατειών τους.
Από τα πράγματα λοιπόν το σύστημα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Και βαθμηδόν καταρρέει. Αν συνυπολογίσει μάλιστα κάποιος σε όλα τα παραπάνω πως στον κύριο ασφαλιστικό φορέα (το ΙΚΑ) καθώς και στο ΝΑΤ έχουν ενσωματωθεί κατά καιρούς χρεοκοπημένα ταμεία καθώς και άνθρωποι που δεν έχουν καταβάλει το παραμικρό για την ασφάλειά τους (αντιστασιακοί, Κων/πολίτες κλπ) ενώ πολλά άλλα ταμεία επιβαρύνουν το κοινωνικό σύνολο η τους καταναλωτές με ειδικούς πόρους η έμμεσες επιβαρύνσεις, το αδιέξοδο φαντάζει ολοκληρωτικό.
Οχι μόνο λόγω της δεδομένης ηλικιακής ανισορροπίας αλλά και εξ’ αιτίας της αυτονόητης διατρέβλωσης των δεδομένων μιάς ορθολογικής οικονομικής δραστηριότητας (σε πολλές ΔΕΚΟ οι υπάλληλοι δεν καταβάλουν σχεδόν τίποτε για τις πλουσιοπάροχες συντάξεις τους, ενώ στις κατασκευές δεν υπάρχει ασφαλιστική ουσιαστικά επιβάρυνση των εργαζομένων, τα πάντα πληρώνει ο εργοδότης). Η ασφάλιση λοιπόν δεν σώζεται. Ριζικές αλλαγές είναι απαραίτητες.
Υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Το υπάρχον αναδιανεμητικό σύστημα της υποτιθέμενης «αλληλεγγύης των γενεών» δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει. Γιατί απλούστατα, στην σημερινή του μορφή είναι εξώφθαλμα ετεροβαρές. Δηλαδή, η περίφημη αλληλεγγύη λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο σε όφελος των σημερινών συνταξιούχων και ηλικιωμένων. Οι νέοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα. Παρά μοναχά αδιέξοδα, φτώχεια και μιζέρια. Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί όπλο πλέον στα χέρια των παλιότερων γενεών σε βάρος των νέων.
Μοναδική βιώσιμη λύση ειναι η προσφυγή σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Στην κατάργηση δηλ. του αδιέξοδου μηχανισμού ενός εικονικού ουσιαστικά συστήματος εισφορών εργαζομένων, εργοδοτών και, θεωρητικά, του κράτους και στην οικοδόμηση μιάς κοινωνίας ατομικής ευθύνης όπου ο εργαζόμενος θα διαφεντεύει τις τύχες και το βιός του. Για τους νέους ασφαλισμένους το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα εγκαταστήσει ένα καθεστώς πραγματικής και ουσιαστικής απελευθέρωσης. Το σύνολο των εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) θα ανήκει στον ασφαλισμένο. Και τοποθετημένα τα χρήματα αυτά σε προσωπικούς λογαριασμούς θα μπορούν να επενδύονται κατά το δοκούν από ειδικούς, επιλεγμένους από τον ίδιο τον εργαζόμενο (η τον φορέα που αυτός θα έχει επιλέξει).
Αυτόματα, οι μισθοί των εργαζομένων θα αυξηθούν (διότι θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού και θα μειωθούν οι εισφορές) ενώ, δίχως την παραμικρή πλέον ανάμιξη του κράτους, τα χρήματα που θα εισρέουν στους ατομικούς λογαριασμούς θα είναι αποκλειστικής ιδιοκτησίας και διαχείρισης του ασφαλισμένου. Θα γνωρίζει κάθε στιγμή τα χρήματα που υπάρχουν κατατεθειμένα – και επενδυμένα - στο όνομά του. Τα ποσά που θα βρίσκονται στη διάθεσή του όταν, και όποτε, αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί. Θα είναι επίσης σε θέση να διαμορφώσει μόνος του το ύψος των μελλοντικών του απολαβών αποφασίζοντας πότε θα βγεί στη σύνταξη και τι χρήματα θα καταβάλει. Για τους σημερινούς λοιπόν νέους, αλλά και τους μελλοντικούς εργαζόμενους, το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αποτελεί μιά αποκάλυψη ανακούφισης, δικαίωσης και ανεμπόδιστης δημιουργίας.
Καθ’ όσον αφορά πους παλιούς ασφαλισμένους είναι αυτονόητο πως τα ώριμα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από κόστος, δεν πρόκειται να θιγούν. Οσοι επιθυμούν θα μπορούν να ενταχθούν στο νέο σύστημα, μεταφέροντας ατόφια τα μέχρι τότε ποσά των καταθέσεών τους (εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων) στους νέους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Διαφορετικά, θα είναι σε θέση να παραμείνουν στο παλιό σύστημα, που απο τα πράγματα θα χρηματοδοτείται, μέχρι την εξάντληση του αριθμού των παλιών ασφαλισμένων, από τον προυπολογισμό. Η μεταβατική φάση δεν θα είναι εύκολη. Θα είναι όμως αποτελεσματική και ουσιαστική.
Κάθε άλλη πρόταση βρίσκεται εκτός ρεαλιστικής πραγματικότητας. Διότι το σωρευτικό έλλειμμα της κοινωνικής ασφάλισης ξεπερνάει τα 230 δισ. ευρώ!! Και είναι τουλάχιστον ασόβαροι οι ισχυρισμοί πως το πρόβλημα είναι δυνατόν να ξεπερασθεί με τις επιπέδου ασπιρίνης προτάσεις της κυβέρνησης και τα κούφια λόγια της αντιπολίτευσης. Οι δε απόψεις των συνδικαλιστών περί προβλήματος εισροών και ζητήματος εισφοροδιαφυγής είναι τουλάχιστον αφελείς. Η εισφοροδιαφυγή είναι προιόν κρίσης της οικονομίας. Και επικεντρώνεται κυρίως στον χώρο των μικρομεσαίων και κάποιων «ευαίσθητων» επιχειρήσεων (η Ολυμπιακή λ.χ. από πότε έχει να πληρώσει το οτιδήποτε στο ΙΚΑ;). Η απόλυτη καταπολέμησή της (που εγώ εντούτοις εκτιμώ πως θα πρέπει να γίνει) θα σημάνει αύξηση της ανεργίας. Και συνακόλουθα καινούργιες απώλειες πόρων για την ασφάλιση.
Ευχαριστούμε τον κύριο Ανδριανόπουλο για την απάντησή του καθώς και τη συμβολή του στο διάλογο που διεξάγεται για το ασφαλιστικό στο blog της G700 με το άρθρο το οποίο μας έστειλε.
Η απόφασή μας να κατέβουμε στην απεργία προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα σε διάφορους πολιτικούς χώρους. Ένα κομμάτι της εναλλακτικής αριστεράς αναρωτήθηκε "τι θέλετε εσείς εδώ"; Ένα κομμάτι των φιλελευθέρων ρωτάει γιατί πήγαμε στην απεργία.
ReplyDeleteΚαλό είναι αυτό γιατί σημαίνεί ότι βαζίζουμε στο δρόμο της κοινής λογικής.
Είπαμε λοιπόν και στο post με τίτλο H Γ700 κατεβαίνει στην πορεία για το ασφαλιστικό ότι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ συμμετέχουμε στο ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.
Δευτερευόντως αλλά εξίσου σημαντικά ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ σε συμφωνία με την επικρατούσα άποψη της πλειοψηφίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων, α) την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, β) τον περιορισμό της κακοδιαχείρισης , γ) τη μείωση των αλόγιστων και ύποπτων δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δ) και την εξασφάλιση της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης του υπάρχοντος συστήματος,
Γιατί; Διότι τα παραπάνω δίνουν σημαντικές ανάσες στο ασφαλιστικό.
Θεωρούμε ΟΜΩΣ , ότι τα παραπάνω δεν επαρκούν να λύσουν το πρόβλημα σε βάθος χρόνου.
ReplyDeleteΤο λέμε από την πρώτη στιγμη που ξεκίνησε το blog.
Κατά την άποψή μας η μακροπρόθεσμη λύση εδράζεται σε ένα ΑΛΛΟ μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προτείνει :
α) τη δημιουργία ενός πλήρως αυτοδιοαχειριζόμενου ενιαίου κοινωνικού συνταξιοδοτικού ταμείου για όλους τους Έλληνες , με κοινούς κανόνες λειτουργίας και ένα ενιαίο και ευμεγέθη αποθεματικό , το οποίο θα λειτουργεί στη λογική του κοινού «εθνικού κορβανά». Το ταμείο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί με συγχώνευση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ, αφού πρώτα προηγηθεί η σταδιακή ομαδοποίηση των ταμείων σε τρία : ένα για δημοσίους υπαλλήλους, ένα για ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
β) τη διατήρηση όλων των επαγγελματικών ταμείων ως ανεξάρτητα ταμεία συμπληρωματικής οικιοθελούς ασφάλισης, που όμως δεν χρηματοδοτούνται από πόρους υπέρ τρίτων .
γ) το λογιστικό και ουσιαστικό διαχωρισμό των προνοιακών δαπανών που χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τις δαπάνες βάσει ανταποδοτικών εισφορών για συντάξεις .
δ) την αποδέσμευση του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξής μέσα από την κατάργηση των επιμέρους ταμείων υγείας και το πέρασμα των υποδομών τους στο ΕΣΥ. Όλοι οι Έλληνες πρέπει να αποκτούν ατομικό κωδικό ασφάλειας υγείας από τη στιγμή που γεννιούνται, που θα τους κατοχυρώνει πρόσβαση σε υψηλής στάθμης δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ανεξάρτητα από το επάγγελμα των γονιών τους και μελλοντικά ανεξάρτητα από το δικό τους επάγγελμα.
Το δεύτερο σκέλος της άποψης μας για το ασφαλιστικό προφανώς έρχεται σε διαφωνία με την κυρίαρχη άποψη σε ένα μεγάλο κομμάτι του πολιτικού και συνδικαλιστικού κόσμου.
ReplyDeleteΜήπως όμως δεν διαφωνούν μεταξύ τους ως προς τα μέσα και τις διαδικασίες και τους τρόπους επίλυσης του ασφαλιστικού τα διάφορα κομμάτια της αριστεράς, το ΠΑΜΕ με τη ΓΣΕΕ , η ΔΑΚΕ με την ΠΑΣΚΕ, η λαϊκή δεξιά με τη φιλελεύθερη κεντροδεξιά κοκ;
Είναι μήπως η ελληνική κοινωνία μπετόν αρμέ ή μήπως το μονοπώλιο των κοινωνικών διεκδικήσεων ανήκει σε κάποιους συγκεκριμένους και οι άλλοι πρέπει να κάνουν τουμπεκί και απλώς να χειροκροτούν;
Και κάτι τελευταίο: το ασφαλιστικό χρειάζεται υπεύθυνο διάλογο, χρονοδιάγραμμα και οριοθέτηση προτεραιοτήτων με συνεχή ζύμωση και άνοιγμα όλων των θεμάτων ταμπού. Έτσι πχ το έλυσαν οι Σουηδοί, κι οι Αυστραλοί, έτσι πχ δεν το προσεγγίζουν οι Γάλλοι κι εμείς
Μοναδική βιώσιμη λύση ειναι η προσφυγή σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Στην κατάργηση δηλ. του αδιέξοδου μηχανισμού ενός εικονικού ουσιαστικά συστήματος εισφορών εργαζομένων, εργοδοτών και, θεωρητικά, του κράτους και στην οικοδόμηση μιάς κοινωνίας ατομικής ευθύνης όπου ο εργαζόμενος θα διαφεντεύει τις τύχες και το βιός του.
ReplyDeleteDiladi, gia kan'to mou pio liana G700 se parakalo, ayto se ti diaferei apo ta idi diathesima idiotika programmata syntaksiodotisis?
Oso afora tis protaseis, poly oraies idees alla POIOS tha tis ypostiriksei? Oi toses xilades dimosioi ypalliloi pou tseponoun tsampa syntakseis? Oi asfalismenoi sta pronomiouxa tameia? Diladi tha dextoun oloi aytoi NA XASOUN apo ton para tous gia na kerdisei o G700 pou asfalizetai sto IKA? Deyteron, poios tha tin YLOPOIISEI? To PASOK kai I ND pou me tin politiki tou rousfetiou tosa xronia exoun dosei ta pronomia stous parapano, perimenoume tora na paroun to logo tous piso gia to kalo mas?
Ligo outopika mou fainontai ola ayta...
Eυχαριστώ τον κύριο Ανδριανόπουλο που συμφωνεί μαζί μου.
ReplyDeleteΣτο πεντασέλιδο σεντονι του προηγούμενου ποστ το κεφλαιοποιητικόάτομικό και συσσωρευτικό πλούτου σύστημα αναπτύσσεται από τον γράφοντα με τρομακτικές λεπτομέρειες!!!
To ΚΡΑΤΟΣ ασφαλώς και θα υποστηρίξει το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ αφου ΔΕΝ θα του κοστίσει πέραν το ότι οι εισφορές/αποταμιεύσεις θα είναι αφορολόγητες.
ReplyDeleteΤο κεφαλαιοποιητικό, αν συμφωνήσουν οι ΝΕΟΙ μπορεί να αρχίσει αύριο το πρωι.
ΣΥΜΦΕΡΟΝ σας είναι ΑΝΤΙ να χάσετε ΚΑΙ τα αυγά ΚΑΙ τα καλάθια, διαιωνίζοντας το ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ, που όπως και νάχει θα είναι άδικο - σήμερα μεν διότι οι ήδη συνταξιούχοι η όσοι πλησιάζουν πριμοδοτούνται εις βάρος σας, αργότερα δε διότι άτομα που ΟΥΔΕΝ έχουν συνεισφέρει θα μπαίνουν στον ίδιο κορβανά.
Αν γίνει ΔΕΚΤΟ το προτεινόμενο σύστημα (και είμαι σίγουρος πως θα γίνει), το χειρότερο να συμβεί είναι πως ΔΕΝ θα έχετε ανταπόδοση στο 4% που θα πληρώνετε στο ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ, αλλά θα έχετε 100% ανταπόδοση στο Κεφαλαιοποιητικο, όπου θα πηγαίνουν 12% του μισθού σας (απο σας) και 6-8% συμμετοχή του εργοδτη, ήτοι συνολικά 18-19%.
ΑΝΑΜΕΣΑ στο να χάσεις τα ΠΑΝΤΑ, προτιμας την επισφάλεια στο 4% του μισθού σου.
ΚΑΙ στη χειρότερη των περιπτώσεων ΚΑΤΙ θα μείνει και από το αναδιανεμητικό.
ΤΕΛΟΣ πάντων, νομίζω πως τάγραψα εις μάτην διότι ουδείς κατάλαβε ΤΙ σημαίνουν ΟΛΑ αυτά.
Ο δε κ Ανδριανόπουλος έστειλε "σχόλιο" που ανταποκρίνεται σε 1% του υλικού του πεντασέλιδου.
Μου θυμίζετε μέλος της οικογένειάς μου που το χρυσάφι το κάνει τσίγγο. Δυστυχώς, δεν έχετε ιδέα από μακροπρόθεσμες επενδυσεις, ούτε για το ΠΩΣ αυγαταίνει ο παράς.
To ΚΡΑΤΟΣ ασφαλώς και θα υποστηρίξει το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ αφου ΔΕΝ θα του κοστίσει πέραν το ότι οι εισφορές/αποταμιεύσεις θα είναι αφορολόγητες.
ReplyDeleteΤο κεφαλαιοποιητικό, αν συμφωνήσουν οι ΝΕΟΙ μπορεί να αρχίσει αύριο το πρωι.
ΣΥΜΦΕΡΟΝ σας είναι ΑΝΤΙ να χάσετε ΚΑΙ τα αυγά ΚΑΙ τα καλάθια, διαιωνίζοντας το ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ, που όπως και νάχει θα είναι άδικο - σήμερα μεν διότι οι ήδη συνταξιούχοι η όσοι πλησιάζουν πριμοδοτούνται εις βάρος σας, αργότερα δε διότι άτομα που ΟΥΔΕΝ έχουν συνεισφέρει θα μπαίνουν στον ίδιο κορβανά.
Αν γίνει ΔΕΚΤΟ το προτεινόμενο σύστημα (και είμαι σίγουρος πως θα γίνει), το χειρότερο να συμβεί είναι πως ΔΕΝ θα έχετε ανταπόδοση στο 4% που θα πληρώνετε στο ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ, αλλά θα έχετε 100% ανταπόδοση στο Κεφαλαιοποιητικο, όπου θα πηγαίνουν 12% του μισθού σας (απο σας) και 6-8% συμμετοχή του εργοδτη, ήτοι συνολικά 18-19%.
ΑΝΑΜΕΣΑ στο να χάσεις τα ΠΑΝΤΑ, προτιμας την επισφάλεια στο 4% του μισθού σου.
ΚΑΙ στη χειρότερη των περιπτώσεων ΚΑΤΙ θα μείνει και από το αναδιανεμητικό.
ΤΕΛΟΣ πάντων, νομίζω πως τάγραψα εις μάτην διότι ουδείς κατάλαβε ΤΙ σημαίνουν ΟΛΑ αυτά.
Ο δε κ Ανδριανόπουλος έστειλε "σχόλιο" που ανταποκρίνεται σε 1% του υλικού του πεντασέλιδου.
Μου θυμίζετε μέλος της οικογένειάς μου που το χρυσάφι το κάνει τσίγγο. Δυστυχώς, δεν έχετε ιδέα από μακροπρόθεσμες επενδυσεις, ούτε για το ΠΩΣ αυγαταίνει ο παράς.
re file mas douleveis? Mas koveis diladi gia ependites me misthous 1000 eyrw?
ReplyDeleteksereis poso kanei to noiki?
ReplyDelete~300 eyro ena eleeino diari
+revma,koinoxrista,tilefono
~120 (me elaxisti katanalosi)
+ metakiniseis
~50 eyro
+ fagito
~ 150 evro
=620 evro
Kai pes oti den kanoyme kamia yperboli: den bgainoyme pote apo to spiti mas, den agorazoyme tipota klp. Xereis ti menei?
Stin kaliteri 400 eyro * 12 = 4.800 to xrono (+dora-diakopes).
Diladi an kanoyme to skato mas paksimadi mporoyme na "ependisoyme" 5000 to xrono. Mas doyleveis entelos?
Κομφούκιε η σιωπή είναι απάντηση πιο ισχυρή από τα λόγια μερικές φορές.
ReplyDeleteΑν θες να σου στρώσουμε κόκκινο χαλί, αλλάζει η ιστορία.
Εσύ πρέπει να γνωρίζεις καλύτερα ότι η ζύμωση και η εμπέδωση άποψης, ιδιαίτερα όταν δεν είσαι και καλά ενημερωμένος, θέλει χρόνο. Η άμεση απάντηση σημαίνει ότι δεν προσπάθησες να καταλάβεις τίποτα.
Ki an pairneis 700 evro.. tote menei to sebasto poso ton 80 evro to mina. diladh 1000 eyro to xrono!
ReplyDeleteTha pao na ependiso eythis amesos
Nai, giati den pairneis ena ependytiko daneio kalytera??
ReplyDeleteΓιατι ΔΕΝ πληρώνεις ούτως η αλλέως κρατήσεις;;;; από το μικτο σου μηνιαίο εισόδημα;;;;
ReplyDeleteελα Θεε και κύριε
Από ό,τι ξέρω σας κρατάνε περισσότερο από 15-18% μηνιαίως και πάνε όλα στράφι στο αναδιανεμητικό.
ReplyDeleteΔΕΝ είναι καλύτερο από αυτά που ΗΔΗ σου κρατούνται τα 2/3 να πηγαίνουν στο ΑΤΟΜΙΚΟ σου κεφαλαιοποιητικό;;;;
@ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
ReplyDelete@ ΑΝΔΙΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
@ Γ700
Λίγο πιο λιανά λοιπόν, ερωτώ για να καταλάβω. Διαχωρίζουμε την υγειονομική περίθαλψη από το συνταξιοδοτικό και την κοινωνική ασφάλιση?
Το συνταξιοδοτικό λοιπόν αποτελεί κεφαλαιοποιητικό σύστημα? Σύμφωνοι. Ό,τι εισφέρεις παίρνεις στο τέλος. Σωστά? Πληρώνεις επαγγελματικά ταμεία, όχι ΙΚΑ, όπως πχ Οικονομικό επιμελητήριο. Αυτά είναι δημόσια ή ιδιωτικά? Πληρώνεις επίσης ιδιωτικά επιπλέον, αν θέλεις? Το portfolio σου το διαχειρίζεσαι μόνος σου ή σου προσφέρουν επενδυτές τα ταμεία αυτά, για μετοχές, ομόλογα κλπ.?
Την υγειονομική περίθαλψη ποιο ταμείο στην καλύπτει? Εδώ μιλάμε για παροχή υπηρεσιών ανάλογα με τις εισφορές? Δηλαδή κάποια νοσήλεια καλύπτονται και κάποια όχι? Γιατρούς πληρώνεις επιπλέον?
Την κοινωνική ασφάλιση την πληρώνουμε όλοι? Και περιλαμβάνει εισφορές από όλους για όλους? Αυτή η ασφάλιση καλύπτει και κοινωνική σύνταξη (την ελάχιστη που δικαιούνται όλοι ασχέτως εισοδήματος?) και υπηρεσίες υγείας για συνταξιούχους επιπλέον της υγειονομικής περίθαλψης?
Άρα, μιλάμε για τα ακόλουθα?:
(1) Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους Έλληνες. Αναδιανεμητικό, δηλαδή ποσοστό επί του μισθού, το οποίο πάει σε ένα ενιαίο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης (πχ ΙΚΑ), από όπου λαμβάνουν όλοι την ίδια ελάχιστη σύνταξη? Άρα εδώ οι πλουσιότεροι πληρώνουν για τους φτωχότερους? Επίσης, περιλαμβάνει ή όχι την κάλυψη φροντίδας υγείας?
(2) Συνταξιοδοτικό σύστημα, κεφαλαιοποιητικό, με πολλαπλά ταμεία, (πχ ΤΣΕΜΔΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο κλπ.) όπου ο ασφαλισμένος ουσιαστικά επενδύει (100% return στις εισφορές του) και όπου έχει επίσης επιλογές επένδυσης σε μετοχές και λοιπά χρηματοοικονομικά εργαλεία για πολλαπλασιασμό του λογαριασμού του? Αυτές τις επιλογές τις προσφέρει το εκάστοτε ταμείο για πάρτη του, έναντι αμοιβής επενδυτή (υπάλληλου του ταμείου) για τις υπηρεσίες?
(3) Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης, που για ενήλικο εργαζόμενο αφορά ατομικό λογαριασμό σε ταμείο (ποιο? Ας πούμε ειδικό λογαριασμό στο ΙΚΑ για όλους?) και όπου πληρώνει εισφορές από το εισόδημα του που αντιστοιχούν σε όλες ή μερικές από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας?
Τέλος, όλα τα ταμεία είναι ανεξάρτητα, αυτόνομα, απαγορεύεται στο κράτος να αγγίξει τα χρήματα, απαγορεύεται η μεταφορά πόρων μεταξύ των ταμείων? Το κράτος έχει υποχρέωση χρηματοδότησης μόνο του ενιαίου ταμείου κοινωνικής ασφάλισης?
sto basiko mistho (29.39 eyro ti mera) oi kratiseis anerxontai se 130 evro to mina (35.40%) kai oi ergodotikes eisfores gia epikoyriko (IKA-TEAM) einai 3% diladi 22 evro. Synolo = 152 eyro * 12 = 3.000...
ReplyDeleteFoberos ependitis tha gino!
An milame gia katharo mistho 1000 evro einai: 547 eyro oi eisfores diladi 6600 evro peripoy to xrono..
Sobaro poso
Simeioteon oi eisfores einai 22.18% ergodoti, 13.22% asfalismenou..
ReplyDeleteMallon den ksereis kala (milame gia IKA panta)
Μήπως θυμάται κανείς την υπόθεση ENRON. Λέω μήπως...
ReplyDeleteΞέρετε που πήγαν τα λεφτά των εργαζομένων στο επαγγελματικό τους ταμείο;...
Μην πω που καλύτερα.
"τα 2/3 να πηγαίνουν στο ΑΤΟΜΙΚΟ σου κεφαλαιοποιητικό"
ReplyDeleteeis oionos aristos amynesthai peri PARTHS
ti ependyseis re paidia? einai dynaton emeis oi mh astoi, potapoi k xamerpeis, tekna poutanwn k mpinedwn, kleftwn k sixamenwn na skeftomaste tetoia pragmata! oute synta3eis den prepei na zhtame! den tis a3izoume k ase pou den tis xreiazomaste! Ayta einai mono gia ta tekna ths astikhs ta3hs, pou ebgale fragka me to stayro sta xeria, timia, semna k tapeina! Pou parhgage h8os k pou ths zhthsan na plhrwsei k forous! Hmarton!
ReplyDeleteGia na skeftoyme kai ligo parapano.
ReplyDeleteEsto oti bazo ego o xamilomisthos ta liga moy leftakia (2/3 =100 evro+alla 100 apo skliri oikonomia) sto kefalaiopoihtiko. To xrono tha bazo 2.500. An i ependisi den paei kala (poy einai poli pithano) ti tha paro?
a.... kalavrezika.
Itan omos diki moy eythini
KLAPS KLAPS
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤο αμιγές κεφαλαιοποιητικό είναι ένα επικίνδυνο σύστημα για να ταυτισθεί αποκλειστικά με το Σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης.Ετσι όπως το προτείνει ο κ.Ανδριανόπουλος ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΥΛΩΝΙΚΟ σύστημα.Με το σύστημα αυτό μπορείς να κερδίσεις πολλά αλλά μπορείς να τα χάσεις όλα. Χώρια ότι προυποθέτει προαιρετικές ασφαλιστικές εισφορές για τις οποίες η πρακτική σε όσες χώρες εφαρμόστηκε λέει ότι ΔΕΝ πληρώνει η πλειοψηφία γιατί νομίζει ότι ως ΑΤΟΜΟΝ θα επενδύσει ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.
ReplyDeleteΝα λοιπόν που το ζήτημα είναι ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ.Αυτό το σύστημα στηρίζεται στην ιδεολογία του όσο ποιό ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΑ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.
Η ιδελογία του "ΑΤΟΜΙΚΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΑ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ" αποδίδει στην παραγωγή πλούτου αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα σύστημα κοινωνικής Ασφάλισης.Εκεί χρειάζονται Τριπυλωνικα μεικτά συστήματα.Προασφέρουν και ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΛΕΞΙΑ.
/Η Γιώργος είπε...
ReplyDelete@ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ
@ ΑΝΔΙΡΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
@ Γ700
ΛΕΣ:
Λίγο πιο λιανά λοιπόν, ερωτώ για να καταλάβω. Διαχωρίζουμε την υγειονομική περίθαλψη από το συνταξιοδοτικό και την κοινωνική ασφάλιση?
ΑΠΑΝΤΩ:
Ακριβώς
ΛΕΣ:
Το συνταξιοδοτικό λοιπόν αποτελεί κεφαλαιοποιητικό σύστημα?
ΑΠΑΝΤΩ: ΝΑΙ
ΛΕΣ:
Σύμφωνοι. Ό,τι εισφέρεις παίρνεις στο τέλος. Σωστά?
ΑΠΑΝΤΩ: Σωστα.
Κατ αρχήν πρέπει να κατανοήσεις ΟΤΙ ΔΕΝ υποχρεούσαι να αρχίσεις το συνατξιοδοτικό-ατομικό. Ειναι προαιρετικό. ΚΑΙ αν αποφασίσεις να συνεισφέρεις μπορείς να επιλέξεις να τοποθετείς από 1-12% του μισθού σου. Εάν βάζεις 5%, ο εργοδότης προσθετει 5%, αν βαλεις 7% ο εργοδότης βάζει συνολικά 6%. Αν βάλεις το μέγιστο επιτρεπόμενο 12% και ο ιδιοκτήτης το υποχρεωτικό 6% συσσωρεύεις μηνιαία 18%
ΛΕΣ:
Πληρώνεις επαγγελματικά ταμεία, όχι ΙΚΑ, όπως πχ Οικονομικό επιμελητήριο.
ΑΠΑΝΤΩ: Το κεφαλαιοποιητικό μπορεί να είναι συνδεδεμένο με το Επαγγελματικό σου Ταμείο ή να είναι ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ χαρακτήρα ή αν αντέχεις ΚΑΙ τα δύο
ΛΕΣ:
Αυτά είναι δημόσια ή ιδιωτικά?
ΑΠΑΝΤΩ: Αυστηρώς "ιδιωτικά" που διαχειρίζεσαι εσύ καθημερινά, αν θες. Πχ σήμερα δίνεις εντολή 30% του κεφαλαίου μου σε Αμοιβαία, 70% σε ομόλογα. Τον επόμενο μήνα τα κάνεις 50$ και 50% κλπ κλπ
ΛΕΣ:
Πληρώνεις επίσης ιδιωτικά επιπλέον, αν θέλεις?
ΑΠΑΝΤΩ: ΝΑΙ. Βέβαια, το προνόμιο του αφορολογήτου, δλδ της δυνατότητας του τμήματος του μισθού που επενδύεται να ΜΗ φορολογείται σταματάει στο 12-13% του μισθού σου, διότι αλλέως θα μπορούσες επενδύοντας όλο το μισθό σου να πληρώνεις φόρους 0%.
ΛΕΣ:
Το portfolio σου το διαχειρίζεσαι μόνος σου ή σου προσφέρουν επενδυτές τα ταμεία αυτά, για μετοχές, ομόλογα κλπ.?
ΑΠΑΝΤΩ:
Τα Ταμεία ή ασφαλιστικές εταιρείες ΟΛΚΗΣ, έχουν ΑΣΦΑΛΗ προϊόντα, τριτεγγυημένα από την Τράπεζα τηε Ελλάδος (παράδειγμα), ΕΣΥ απλως επιλέγεις ΤΙ ποσοστά ΄πάνε σε ποιό είδος.
ΛΕΣ:
Την υγειονομική περίθαλψη ποιο ταμείο στην καλύπτει?
ΑΠΑΝΤΩ:
Την υγειονομική κάλυψη ΜΕΤΑ τα 65 την αναλαμβάνει το ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ συνταξιοδοτικό. Την υπόλοιπη, από μερα 1 του εργασιακού βίου μεχρι της νιοστή της απόσυρσης την καλύπτουν ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ με περίπου 140 ευρώ το μήνα εκ των οποίων 60-70% (δλδ μέχρι 100 ευρώ πληρώνει ο εργοδότης - σύστημα μιας δυο ξένων τραπεζών ήδη στην Ελλάδα)
ΛΕΣ:
Εδώ μιλάμε για παροχή υπηρεσιών ανάλογα με τις εισφορές? Δηλαδή κάποια νοσήλεια καλύπτονται και κάποια όχι? Γιατρούς πληρώνεις επιπλέον?
ΑΠΑΝΤΩ:
Εξαρτάται από το πλάνο που επέλεξες. Συνήθως, αν πας σε γιατρούς και νοσοκομεία με τα οποία έχεισύμβαση η ασφαλιστική σου (οι μεγάλες έχουν με όλους τουα καλύτερους γιατρούς και νοσοκομεία), πληρώνεις κάπου 10% στην νοσοκομειακή περίθαλψη και περίπου 15-20% στις ιατρικες υπηρεσίες, συμεριλαμβανομένων ΚΑΙ αυτών της προληπτικής ιατρικής (πχ αν είσαι >50 και χζρειαζεσαι κολονοσκόπηση).
ΛΕΣ:
Την κοινωνική ασφάλιση την πληρώνουμε όλοι? Και περιλαμβάνει εισφορές από όλους για όλους? Αυτή η ασφάλιση καλύπτει και κοινωνική σύνταξη (την ελάχιστη που δικαιούνται όλοι ασχέτως εισοδήματος?) και υπηρεσίες υγείας για συνταξιούχους επιπλέον της υγειονομικής περίθαλψης?
ΑΠΑΝΤΩ:
Ακριβώς, είναι υποχρεωτική για όλους και προσφέρεται σε όλους. Περίπου 4% του μισθού σου μηνιαίως μέχρι ετησίου μισθού 50,000 ευρώ. Είναι αναδιανεμητική και καλύπτει ΚΑΙ Υγεία μετα τα 65
ΛΕΣ:
Άρα, μιλάμε για τα ακόλουθα?:
(1) Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους τους Έλληνες. Αναδιανεμητικό, δηλαδή ποσοστό επί του μισθού, το οποίο πάει σε ένα ενιαίο ταμείο κοινωνικής ασφάλισης (πχ ΙΚΑ), από όπου λαμβάνουν όλοι την ίδια ελάχιστη σύνταξη?
ΑΠΑΝΤΩ:
ΟΧΙ όλοι την ίδια. Ενα παιδί του Λυκείου που θα δουλέψει από τα 18 μέχρι τα 65, ήτοι επί 47 χρόνια σε μιά δουλειά γραφείου η χειρωνακτική θα πάρει το ΜΕΓΙΣΤΟ δυνατό, όσο και συ ως, πες, γιατρός η δικηγόρος, αλλά με 20-25 χρόνια υπηρεσίας. Εχει ΚΑΙ εδώ διαβαθμίσεις. Η μικρότερη σύνταξη είναι περίπου 300 ευρώ, η μέση 550-600 και η μεγίστη γύρω στα 1200-1300
ΛΕΣ:
Άρα εδώ οι πλουσιότεροι πληρώνουν για τους φτωχότερους?
ΑΠΑΝΤΩ:
Ας το διατυπώσουμε κομψότερα. Το συσσωρευθέν χρήμα των πλουσιοτέρων θα έχει μιά απόδοση πες 2-4%, ενώ των φτωχών μέχρι 11%
ΛΕΣ:Επίσης, περιλαμβάνει ή όχι την κάλυψη φροντίδας υγείας?
ΑΠΑΝΤΩ: Ναι, μετα τα 65, η σε οποιαδήποτς ηλικία να γίνεις ανάπηρος ή πεθάνεις για την χήρα σου ή τα ορφανά σου
ΛΕΣ:
(2) Συνταξιοδοτικό σύστημα, κεφαλαιοποιητικό, με πολλαπλά ταμεία, (πχ ΤΣΕΜΔΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο κλπ.) όπου ο ασφαλισμένος ουσιαστικά επενδύει (100% return στις εισφορές του) και όπου έχει επίσης επιλογές επένδυσης σε μετοχές και λοιπά χρηματοοικονομικά εργαλεία για πολλαπλασιασμό του λογαριασμού του? Αυτές τις επιλογές τις προσφέρει το εκάστοτε ταμείο για πάρτη του, έναντι αμοιβής επενδυτή (υπάλληλου του ταμείου) για τις υπηρεσίες?
ΑΠΑΝΤΩ: Υπάρχει πάντα ένα κόστος για διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων κλο ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΑΜΕΙΩΝ. ΟΥΤΕ ενας. Θα έιναι το ίδιο όπως όταν αγοράζεις αμοιβαία κεφάλαια η ομόλογα από ένα broker. ΔΕΝ υπάρχουν in-betweens
ΛΕΣ:
(3) Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης, που για ενήλικο εργαζόμενο αφορά ατομικό λογαριασμό σε ταμείο (ποιο? Ας πούμε ειδικό λογαριασμό στο ΙΚΑ για όλους?) και όπου πληρώνει εισφορές από το εισόδημα του που αντιστοιχούν σε όλες ή μερικές από τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας?
ΑΠΑΝΤΩ: Κάρτα Υγειονομικης περίθαλψης (διαφορετική από τον Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΚΑ) σου χορηγείται από την Ασφάλειά σου. Μετα τα 65 όμως ο ΑΚΑ σου είναι και ο αριθμός Υγειονομικής Ασφάλισης. Τόσο το Ιδιωτικό Σ΄συτημα ποθ ισχύει στα εργασιακά χρόνια όσο και το Κοινωνικής Ασφάλισης που καλύπτει την Υγεία μετα τα 65, αφορούν ΟΛΕΣ, προληπτικες και θεραπευτικες, νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές, ιατρικές και μη ιατρικές υπηρεσίες.
ΛΕΣ:
Τέλος, όλα τα ταμεία είναι ανεξάρτητα, αυτόνομα, απαγορεύεται στο κράτος να αγγίξει τα χρήματα, απαγορεύεται η μεταφορά πόρων μεταξύ των ταμείων?
ΑΠΑΝΤΩ: Ουδεμιά συνεισφορά κράτους ΑΛΛΑ και ουδεμιά ΑΝΑΜΙΞΗ του. Αν αλλάξεις δουλειά μπορείς να μετακυλίσεις συσσωρευθεντα ποσά από Ταμείο Α στο Ταμείο Β. Το ΟΛΟ ποσό το αποσύρεις χωρίς ποινές μετα τα 60. ΟΤΑΝ το αποσύρεις φορολογείται ως εισόδημα της χρονιάς στην οποία έλαβε χώρα η εκταμίευση. Εναλλακτικά, το εκχωρείς σε κάποια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία που ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ να σου πληρλωνει σλυνταξη δια βίου
ΛΕΣ:
Το κράτος έχει υποχρέωση χρηματοδότησης μόνο του ενιαίου ταμείου κοινωνικής ασφάλισης?
ΑΠΑΝΤΩ: Το κράτος συνεισφέρει αφου μέρος των ασφαλισμένων λίγα η ουδέν συνεισφέρουν (πχ νοικοκυρές στισ ΗΠΑ).
December 13, 2007 3:06 PM
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteόπα επειδή μπλέξαμε τα μπούτια μας όλοι μαζί σβήνουμε τα δικά μας και θα επανέλθουμε με την πλήρη απάντηση Γ700
ReplyDeleteΣας ευχαριστώ πολύ!
ReplyDeleteΤο διανεμητικό είναι ένα "κομμουνιστικό" ιδεολογικά σύστημα.Είναι ένα σύστημα Αλληλεγγύης.Και στη προκειμένη περίπτωση Σύστημα Αλληλεγγύης των γενεών.Γιαυτό και το στηρίζουν οι λογής αριστεροί.Αυτό λέει: "ότι και να συμβεί" οι νέοι είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν τους ηλικιωμένους και όσους δεν μπορούν.Κάτι που κάνανε παλιά οι οικογένειες.
ReplyDeleteΚατά τη φιλελεύθερη άποψη η λύση βρίσκεται "στην υπευθυνοποίηση του ατόμου" όπως υποστηρίζει ο κ. Ανδριανόπουλος.
ReplyDeleteΚατά την Κομμουνιστική η λύση βρίσκεται στο Κράτος,έστω το Παλλαικό Κράτος.
Κατά τη σοσιαλδημοκρατική στην Κοινωνία.
Κατα τη θρησκευτική στην επανασύσταση της οικογένειας.
Οσο ποιό ιδεολογοποιημένος είσαι τόσο ποιό άκαμπτος,δογματικός και σίγουρος για τις ΑΛΗΘΕΙΕΣ σου είσαι.
ReplyDeleteΚοινωνίες με υπεριδεολογοποιημένους πολίτες βρίσκονται σε δυσκολία να συνενοηθούν.Και προτιμούν τη σύγκρουση.Για να επιβληθεί ο ένας ,ο ΚΑΛΟΣ.Και να εξαφανισθούν οι άλλοι.
Ασφάλεια Υγείας μπορούν να βγάζουν ασφαλιστικές του δημοσίου? Ας πούμε, το ΙΚΑ θα μπορούσε να εξυπηρετεί αυτό το σκοπό?
ReplyDeleteΚι εφόσον η υγειονομική κάλυψη προβλέπεται μετά την ηλικία συνταξιοδότησης μέσω του αναδιανεμητικού συστήματος, πώς αποτρέπεται η σπατάλη (ή το φαγοπότι) των αποθεματικών λόγω κατανάλωσης, πραγματικής ΚΑΙ πλασματικής, υπηρεσιών και προϊόντων υγείας από τους συνταξιούχους και από τους μεσάζοντες φαρμακοιατροπρομηθευτές, άρα να αποτρέπεται η επιβάρυνση των νέων έναντι των ηλικιωμένων?
Kαι φυσικά όσο ποιό πολύ η ιδεολογία μας μετατρέπεται σε θρησκεία τόσο ποιό πολύ Αφοριστική στις απόψεις της γίνεται.
ReplyDeleteΣήμερα ζούμε στον αστερισμό,για να μην πώ στη θρησκεία, του παγκοσμιοποιημένου Νεοφιλελευθερισμού.Δηλαδή στη κυριαρχία των Εταιρειών.Ολες οι άλλες οντότητες έχουν ατροφήσει.Και μάλιστα, των κρατών συμπεριλαμβανομένων,τείνουν να γίνουν υπηρέτες τους.Αυτές ΑΦΟΡΙΖΟΥΝ αυτές ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ.Το Ασφαλιστικό το βλέπουν σαν μια ακόμα ευκαιρεία απόκτησης πελατών-υπηκόων.
Οι Ρώσσοι,επιρρεπείς ως λαός στο "υπακούειν", ψήφισαν πρόσφατα να γίνουν ΥΠΗΚΟΟΙ της GAZPROM.
ReplyDeleteΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΙΡΑΜΑ.
g700 σουζα σας εχει το αφεντικο σας ο κομφουκιος
ReplyDeleteάσε άλλο αφεντικό μας έχει σκίσει τώρα γ***
ReplyDeleteπου και ποιος να προλάβει να γράψει , το πρωί μέχρι να τσουλήσει η μέρα , καλά. μετά ... άλλος είναι ζόμπυ από δουλειά...και βαριέται...αλλός έχει deadline... άντε γράψε.
ReplyDeleteΓιώργο και παίδες sorry για την καθυστέρηση, αλλά έχει πέσει δουλειά στο team.
ReplyDeleteΛοιπόν , η Κοινωνική Ασφάλιση συμπεριλαμβάνει χοντρικά τρία πράγματα : α) τις συντάξεις γήρατος, β) την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, γ) τις προνοιακές παροχές – επιδόματα.
Στην Ελλάδα ένα μεγάλο μέρος των υποδομών της Κοινωνικής Ασφάλισης (πχ κτίρια, ιατρεία κοκ) και το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για συντάξεις, υγεία ακόμα και για πολλές προνοιακές παροχές τις αναλαμβάνουν τα 140 περίπου διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό κατά την άποψή μας είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ξεκινώντας από το προνοιακό κομμάτι.
1. ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εάν επιχειρήσουμε μια ανάλυση των στοιχείων του Κοινωνικού και του Κρατικού Προϋπολογισμού θα διαπιστώσουμε ότι τα ταμεία επιβαρύνονται σε σημαντικό βαθμό με παροχές καθαρά προνοιακού χαρακτήρα.
Τέτοιες παροχές είναι οι βασικές συντάξεις του Ο.Γ.Α., το προνοιακό μέρος των κατώτατων ορίων συντάξεων και πολλά επιδόματα, τα οποία δεν είναι ανταποδοτικές παροχές ασφάλισης.
Επίσης, η κάλυψη των αναγκών ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού (ομογενείς, επαναπατρισθέντες, άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λ.π.) ήταν μια υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μεταφέρθηκε στα Ταμεία, χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση από την πλευρά του κράτους.
Το ίδιο έγινε και γίνεται με τις εισφορο-απαλλαγές και εκπτώσεις που αποφασίζονται σε σχέση με υποχρεώσεις πολλών ομάδων επιχειρήσεων.
Όλα αυτά δημιούργησαν και δημιουργούν μια μεγάλη οικονομική επιβάρυνση στα Ταμεία και δεν είναι μόνο αυτά.
Τα Ταμεία και το σύστημα γενικότερα καλείται συχνά πυκνά να πληρώσει:
-Τα προγράμματα ΄΄εξυγίανσης΄΄ των ΔΕΚΟ και των τραπεζών
-Την διεύρυνση της ανεργίας σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω (με τις εθελούσιες εξόδους)
-Την πριμοδότηση με πλασματικά χρόνια για διάφορες ομάδες, όπως στρατιωτικούς, αστυνομικούς κ.λ.π. προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικίες 45 ή 50 ετών
ΣΥΝΕΠΩΣ : ΜΕΤΡΟ 1ο
Ο Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών παροχών και μεταφορά τους στον κρατικό προϋπολογισμό και την κοινωνική πολιτική όπου πραγματικά ανήκουν. Ούτε ένα ευρώ επιβάρυνση των ταμείων για δαπάνες προνοιακού χαρακτήρα.
Πάμε τώρα στο δεύτερο σκέλος, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
2. ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Γνωρίζουμε ότι όλα τα ταμεία έχουν έναν κλάδο σύνταξης κι έναν κλάδο υγείας.
Γνωρίζουμε επίσης ότι ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΤΥ των πιράνχας.
Τα ταμεία αδυνατούν να ελέγξουν τις δαπάνες αυτής της κατηγορίας, γεγονός που σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συνδικάτων κοστίζει περίπου 1,8 δις ευρώ σε ετήσια βάση
Όμως η χρηματοδότηση αλλά και η παροχή υπηρεσιών υγείας από τα Ταμεία Υγείας είναι:
-Ανεξέλεγκτη
-Αναποτελεσματική με χαμηλή ανταπόδοση
-Άνιση – επιβαρύνει την εργασία χωρίς όφελος
-Αρνητική για την απασχόληση – αυξάνει το κόστος της εργασίας
Συνεπώς ΜΕΤΡΟ 2ο εμείς προτείνουμε
-την ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης των ταμείων μέσα από:
-την Κατάργηση των ταμείων υγείας
-την Ενσωμάτωση των υποδομών τους στο ΕΣΥ.
-τη χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με κάλυψη του μεγαλύτερου κομματιού της από το δημόσιο και συγκεκριμένα τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να υπάρξει παράλληλη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για υγεία .
-τη δημιουργία μιας Ατομικής Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης από την ημέρα που γεννιέσαι μέχρι την ημέρα που πεθαίνεις η οποία σε καλύπτει για όλα τα βασικά θέματα υγείας from cradle to grave που έλεγαν παλιά οι Άγγλοι Εργατικοί
Η άποψή μας εδώ διαφέρει από αυτή του Κομφούκιου με την έννοια ότι αποσυνδέει την ασφάλιση υγείας από την απασχόληση. ΕΧΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΚΑΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ χωρίς να περιμένεις το έκτακτο περιστατικό να σου χτυπήσει την πόρτα.
Και πάμε τώρα στο ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ που είναι το επίμαχο θέμα των ημερών .
Εκεί λοιπόν πρέπει να παίξει μια τριπυλωνική ασφάλιση γήρατος που λέει και ο Παρμενίδης
Με ένα ενιαίο κοινωνικό αναδιανεμητικό πυλώνα (το σκέλος επιβίωσης το οποίο είπε ο Κομφούκιος και ανέλυσε παραπάνω), με κυμαινόμενες συντάξεις ανάλογα με τις εισφορές , και ένα βασικό ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ το ΙΚΑ.
Με δεύτερο σκέλος την επαγγελματική ασφάλιση (εδώ θα υπάρχουν όλα τα γνωστά επαγγελματικά ταμεία) το οποίο θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά - το λεγόμενο σκέλος ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ (αναλύθηκε και παραπάνω).
Και τρίτο πυλώνα τις ιδιωτικές ασφαλίσεις για όποιον γουστάρει και μπορεί.
@ γιώργος
ReplyDelete"...Κι εφόσον η υγειονομική κάλυψη προβλέπεται μετά την ηλικία συνταξιοδότησης μέσω του αναδιανεμητικού συστήματος..."
Εμείς δε συμφωνούμε μ' αυτό. Η σύνδεση της υγειονομικής περίθαλψης με τη δουλειά είναι μοντέλο ΗΠΑ , το οποίο έχει μεν τα καλύτερα νοσοκομεία αλλά από την άλλη έχει και 45 εκ. ακάλυπτους που περιμένουν το emergency για να μπουν στο νοσοκομείο.
τώρα για το ιατροφαρμακευτικό λόμπυ...άστα να πάνε
ReplyDeleteΟ/Η Γιώργος είπε...
ReplyDeleteΑσφάλεια Υγείας μπορούν να βγάζουν ασφαλιστικές του δημοσίου? Ας πούμε, το ΙΚΑ θα μπορούσε να εξυπηρετεί αυτό το σκοπό?
Κι εφόσον η υγειονομική κάλυψη προβλέπεται μετά την ηλικία συνταξιοδότησης μέσω του αναδιανεμητικού συστήματος, πώς αποτρέπεται η σπατάλη (ή το φαγοπότι) των αποθεματικών λόγω κατανάλωσης, πραγματικής ΚΑΙ πλασματικής, υπηρεσιών και προϊόντων υγείας από τους συνταξιούχους και από τους μεσάζοντες φαρμακοιατροπρομηθευτές, άρα να αποτρέπεται η επιβάρυνση των νέων έναντι των ηλικιωμένων?
Eχεις δίκιο Γιώργο, εκμετάλλευση είναι δυνατή ΑΛΛΑ εδώ και αρκετά χρόνια η MEDICARE έχει κωδικοποιήσει τα πάντα, νόσους, θεραπείες, νόσων, φαρμακευτικά σχήματα κλπ κλπ. Παρα ταύτα βαθμός εκμετάλλευσης εξακολουθεί. Πχ γιατρός κάνει self-referral στον εαυτό του. Για παράδειγμα, πας με άτυπο στηθαγχικό πόνο και αντι να σου κάνει δοκιμασία κοπώσεως, σε παραπέμπει στον εαυτό του για στεφανιογραφία.
Ως προς το Δημόσιο ασφαλώς και θα μπορούσε ΚΑΙ αυτό να μπεί στην αγορα των ασφαλιστικων συστημάτων. And the more efficient gets the deal. Aν η ιδιωτική εταιρεία σου ζητάει 140 ευρώ το μήνα και το Δημόσιο σου προσφέρει τις ίδιες υοπηρεσίες με 100, why not!!
@ Γ700
ReplyDeleteΗ διαφωνία σου είναι απολύτως σεβαστή. ΟΜΩΣ δεν αναιρεί το γεγονός ότι στο παρελθόν οικονομικό έτος, 50% του κόστους περίθαλψης, το απορρόφησε ο ιδιωτικός τομέας. Αυτή ειναι η πραγματικότης. Πλείστοι αν όχι ΟΛΟΙ οι Ελληνες, για ετήσια check-ups και γενικότερα προληπτική ιατρική καταφεύγουν σχεδόν αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμα ΚΑΙ οι γιατροί που δουλεύουν με κάποια δημόσια σχέση (πχ πανεπιστημιακοί) για follow-up και προληπτικη ιατρική σου το λένε καθαρά να πας στο ιατρείο τους!!!!
ΑΥΤΗ την πραγματικότητα ΔΕΝ μπορούμε να την αγνοήσουμε. Το κόστος της προληπτικής ιατρικής (πχ μαστογραφιες, τεστ κοπωσεως, κολονοσκόπηση κλπ) είναι τεράστιο.
ΑΦΟΥ λοιπόν τα πληρώνει που τα πληρώνει ο πολίτης ΔΕΝ βρίσκω τον λόγο ΓΙΑΤΙ να μην επισημοποιήσουμε την παρουσία του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ!!!???
Αν είναι ο μέσος 45'αρης και άνω να πληρώνει γύρω στα 2,000 ετησίως από την τσέπη, δεν βλέπω ΓΙΑΤΙ να μην εισαγάγουμε το ΘΕΣΜΟ του ΤΡΙΤΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ (third party).
I am open to comments and proposals
700άρηδες βάλτε τους φωτιά!
ReplyDeleteΟ/Η Κομφούκιος είπε...
ReplyDelete@Γ700
Πρέπει να αντιληφθούμε εξ αρχής ότι, οσάκις ένα σύστημα δεν είναι συνδεδεμένο με το κράτος ΚΑΙ δεν είναι υποχρεωτικό, θα εμφανιζει πάντα "ΚΕΝΑ". Τα κενά αυτά δεν απηχούν αναγκαστικά έλλειμμα δημοκρατίας η κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλές φορές, θα δούμε, εκπροσωπούν απλά το δικαίωμα του ατόμου στην επιλογή και την ελευθερία ή στην κυριαρχία του επί του σώματός του.
Επί του προκειμένου. Προ πολλού και πριν αρχίσει η συζήτηση επί του Ασφαλιστικού ως έχει και ευρίσκεται στις ΗΠΑ, ανέφερα στο προοίμιο ότι περίπου 45 εκατομμύρια Αμερικανών είναι ανασφάλιστοι.
Κατ αρχήν ΔΕΝ πρέπει να συνδέετε αυτά τα άτομα με τους ΠΕΝΟΜΕΝΟΥΣ. Στις ΗΠΑ, όσοι είναι εντός και κάτω του ορίου της φτώχειας, οι ΑΠΟΡΟΙ, έχουν πολλές προνομίες μεταξύ των οποίων και ασφάλιση MEDICAID. Η τελευταία, σε αντίθεση προς την MEDICARE, η οποία παρέχει ασφάλιση Υγείας στους >65 και τους Αναπήρους, καλύπτει τους πενόμενους, όπως πχ τους πάσχοντες από AIDS, οι οποίοι πέραν της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης δέχονται και νοσηλευτική και βοητική κάλυψη οίκοι, πλέον των επιδομάτων τους και στέγασης.
ΠΟΙΟΙ είναι λοιπόν τα 45 εκατομμύρια ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ;;;
1. Περίπου 33-50+% αυτών (ανεξακρίβωτοι αριθμοί) είναι νέοι της ηλικίας σας, υγιείς και όχι φτωχοί. Τα άτομα αυτά, in their 20s συνήθως, βρίσκονται μεταξύ πτυχίων και εργάζονται ευκαιριακά, κυρίως στον Τομέα της Φιλοξενίας (γκαρσόνια). Οι εργοδότες τους προσφέρουν συνήθως υγειονομική κάλυψη (το σύνηθες ποσοστό των 2/3 των ασφαλίστρων), αλλά οι νέοι, παρά το γεγονός ότι βγάζουν πολύ καλά χρήματα (γύρω στα 250 δολλάρια Παρασκευή η Σάββατο βράδυ) αρνούνται να πληρώσουν την συμμετοχή τους, τα 75-90 δολλάρια μηινιαία και προτιμούν να παίζουν Ρωσική ρουλέττα, ποντάροντας στα odds ότι δεν θα αρρωστήσουν. Δηλαδή έχουμε εδώ μια περίπτωση ΑΝΕΥΘΥΝΗΣ, πλην νόμιμης συμπεριφοράς.
Αυτοί ειναι οι ΕΞ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ και η ύπαρξή τους κατ ουδένα τρόπο συνιστά αποτυχία του συστήματος.
2. Η δεύτερη κατηγορία, πράγματι αφορά σε οικονομικά αδυνάτους, δλδ άτομα με οριακό εισόδημα, τέτοιο μεν ώστε να βρίσκονται ΑΝΩ του ορίου της φτώχειας, αλλά ΜΗ ικανό ανταπόκρισης στο κόστος ασφάλισης μιάς έστω και μονομελούς οικογένειας. Εδώ έχουμε περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια Αμερικανών η μεταναστών κατόχων green card και SSN, καθώς και παρανόμων μεταναστών. Αυτό είναι ένα μελανό σημείο, το οποίο χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης και, όπως έθιξα αλλού, η κ. Hillary Rodham Clinton προσανατολίζεται στην εισαγωγή συστήματος Catastrophic Insurance που θα καλύψειαυτές τις περιπτώσεις όσον αφορά στις ιατρικές ανάγκες ρουτίνας που καλύπτονται από μιά επίσκεψη στο ιατρείο.
Το θίγω αυτό προς άρση παρεξήγησης. Δλδ, εάν τα άτομα αυτά χρειασθούν νοσηλεία, θα εισαχθούν σε μονόκλινα δωμάτια και θα τους προσφερθούν ακριβώς οι ίδιες υπηρεσίες που το σύστημα προβλέπει, πες, για τον Jay Rockefeller.
Eάν και όταν καλυφθεί αυτό το κενό, ΔΕΝ χωρεί αμφιβολία καμμιά πως το Αμερικανικό Σύστημα θα είναι το καλύτερο του Κόσμου.
Στα καθ' ημάς τώρα. Το Σύστημα της Βασικής Υγειονομικής Εξωνοσοκομειακής κάλυψης υφίσταται μεν στην Ελλάδα, αλλά οι ΠΑΝΤΕΣ καταφεύγουν στους ιδιωτικούς γιατρούς και πληρώνουν cash.
Δλδ, οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες τις οποίες στερούνται κάπου 10-20 εκατομμύρια οριακών οικονομικά Αμερικανών, ΔΕΝ παρέχονται μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης ούτε στην χώρα μας, ούτως η αλλέως.
Γιά σας, βέβαια, όλα αυτά φαντάζουν απόμακρα και ως υποθετικές καταστάσεις, αλλά αυτό ΔΕΝ είναι αληθές. Με την τρέχουσα διατροφική συμπεριφορά των Ελλήνων, την αδράνεια, την υπέρταση, την παχυσαρκία, το κάπνισμα και τον διαβήτη στα ύψη, οφείλετε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε το κόστος της προληπτικής ιατρικής ως τμήμα των οικονομικών σας υποχρεώσεων του εγγύς μέλλοντος.
Αν είναι λοιπόν από τα 40-45 να χρειάζεσθε κάπου 1500-2000 ευρώ ετησίως για ιατρικές/οδοντιατρικές υπηρεσίες, ε τότε είναι ΣΑΦΩΣ more cost-effective να πληρώνετε τα 70 ευρώ μηνιαία ως ασφάλιστρο και να έχετε και την απόλυτη σιγουριά πως σε περίπτωση ανάγκης ενδονοσοκομειακής περίθαλψης θα τύχετε αρίστης αντιμετώπισης ΚΑΙ σε πολιτισμένο περιβάλλον
μπορεί ο κ.Ανδιανόπουλος να μας εξηγήσει πως θα γίνει μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα άμεσα; θα επομισθεί αποκλειστικά ο προϋπολογισμός, χωρίς εισφορές πλέον, τις τρέχουσες συντάξεις για 20 χρόνια ακόμα κατ ελάχιστο;
ReplyDeleteμπορεί να μας εξηγήσει πως ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέγει το που θα επενδυθούν τα χρήματά του; υπάλληλος θα είναι ή επενδυτής;
μπορεί να μας πει ακόμα τι είδους εισφορές θα θελε να πληρώνουν οι οικοδόμοι εις όφελος μηχανικών και εργολάβων;
ευθύνονται πράγματι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη φοροδιαφυγή;
αλήθεια είναι μιας που οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσονται νόμιμότατα.
οι κατεξοχήν ευνοημένοι φορολογικά χρειάζονται στήριξη κατα τον κ.Ανδριανόπουλο. κρίνοντας με πρότυπο την Πουτινική οικονομία δεν τον αδικώ. ΝΑΣΝΤΡΑΒΙΕΕΕ!
συγχωρέστε το ύφος μου αλλά οι θέσεις του είναι τουλάχιστον προκλητικές, ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού
@ κομφούκιος
ReplyDeleteΤο Σύστημα της Βασικής Υγειονομικής Εξωνοσοκομειακής κάλυψης υφίσταται μεν στην Ελλάδα, αλλά οι ΠΑΝΤΕΣ καταφεύγουν στους ιδιωτικούς γιατρούς και πληρώνουν cash.
ναι στην Ελλάδα παρατηρούμε το τραγικό φαινόμενο της λεγόμενης υπαρκτής ιδιωτικοποίησης όλων των δημόσιων αγαθών και ειδικά της παιδείας και της υγείας με τεράστιο κόστος για τις οικογένειες. Αυτό είναι τραγικό.
@ κομφούκιος
ReplyDeleteΔλδ, οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες τις οποίες στερούνται κάπου 10-20 εκατομμύρια οριακών οικονομικά Αμερικανών, ΔΕΝ παρέχονται μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης ούτε στην χώρα μας, ούτως η αλλέως.
ακριβώς . Όμως το αμερικανικό σύστημα το οποίο φαίνεται ότι το ξέρεις καλά είναι ένα μοντέλο. Άλλα δεν υπάρχουν; Από τα διεθνή συστήματα υγείας ποιο θεωρείς ότι συνδυάζει καλύτερα καθολική πρόσβαση με ποιοτικές υπηρεσίες;
@ κομφούκιος
ReplyDeleteΓιά σας, βέβαια, όλα αυτά φαντάζουν απόμακρα και ως υποθετικές καταστάσεις
μπα άσε , μη το λες, αν ρίξεις μια ματιά στον ευρύτερο κύκλο συγγενών και φίλων , νέων, θα δεις διάφορα ιατρικά θέματα τα οποία έχουν ξεφυτρώσει κατά καιρούς...
Dimitrh......systimata san auta pou leei o Andrianopoulos uparxoun se polla krath twra kai 20 xronia.
ReplyDeleteSthn Australia, pou iparxh paromio systima, oi anthropoi einai polu sinedotopoiimenoi ws te pou na ependisoun ta lefta tous.
Kai edw mporei na ginei. Th mas liph ? H gnwsh ? H morfosh ? Mhn ipotimas ton meso polith.
Sinithos me mutual funds ependoun olloi. Kai OLLOI vgenoun kerdizmenoi.
Ο/Η Δημήτρης Τσούλης είπε...
ReplyDeleteΛΕΤΕ:
μπορεί ο κ.Ανδιανόπουλος να μας εξηγήσει πως θα γίνει μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα άμεσα; θα επομισθεί αποκλειστικά ο προϋπολογισμός, χωρίς εισφορές πλέον, τις τρέχουσες συντάξεις για 20 χρόνια ακόμα κατ ελάχιστο;
ΑΠΑΝΤΩ:
Εύχομαι ο κ. Ανδριανόπουλος να βρεί την ευκαιρία να απαντήσει. ΔΕΝ είμαι συνήγορός του (μου είναι προσωπικά άγνωστος), αλλά είμαι συνήγορος του Κεφαλαιοποιητικού Συστήματος, ΝΟΟΥΜΕΝΟΥ όμως ΜΟΝΟ σε ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ με το ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ.
Θα ήθελα, δε, επειδή ΒΙΩΣΑ προσωπικά την μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο, στις ΗΠΑ, να μοιρασθώ το βίωμα μαζί σας.
Κατ' αρχήν, ΔΕΝ είναι ρεαλιστικό ότι μπορεί να σταθεί το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Συνταξιοδοτικό Σύστημα από μόνο του. Η σύγχρονη παρουσία του Αναδιανεμητικού για σημαντική μερίδα του πληθυσμού, των μη προνομιούχων και αποκλεισμένων [disadvantaged and disenfranchised], είναι απαραίτητη. Απλά, αυτό που εμείς προτείνουμε είναι η μεταφορά της έμφασης από το ένα σύστημα στο άλλο. Το Αναδιανεμητικό, άλλωστε, απο δημιουργίας του ΔΕΝ ήταν τίποτ' άλλο από ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ πηγή είσοδήματος σε περίπτωση ανάγκης. Αλλά, επειδή για ένα 10-15% του πληθυσμού είναι και θα είναι η μόνη πηγή σταθερού εισοδήματος ή ολωσδιόλου η μόνη πηγή εισοδήματος, ΔΕΝ είναι
δυνατόν να καταργηθεί, ΟΠΩΣ δεν καταργήθηκε στις ΗΠΑ.
Επί του κυρίως ερωτήματός σας.
Στις ΗΠΑ, η μετάβαση, από "κλασσικό" συνταξιοδοτικό σύστημα σε συνδυασμό Αναδιανεμητικού και Κεφαλαιοποιητικού, έγινε ομαλότατα, το 1985, την χρονιά μάλιστα που ο γράφων προσελήφθηκε από το Ομοσπονδιακό Κράτος. Οσοι προσελήφθησαν στο Ομοσπονδιακό Δημόσιο μέχρι ΚΑΙ το 1984 εχουν λαμβάνειν μόνο "κλασσική" Σύνταξη [2% επί του ετησίου μισθού για κάθε έτος εργασίας, δλδ όσοι θα αποσυρθούν το 2014 με 30 χρόνια εργασίας, θα λάβουν 2χ30=60% επί του μέσου των 3 ετών με τον μεγαλύτερο μισθό]. Οσοι προσελήφθησαν από το 1985 και μετά, έχουν λαμβάνειν
1) το ήμισυ της παραπάνω "κλασσικής" σύνταξης, ΣΥΝ
2) την Αναδιανεμητική σύνταξη που παίρνουν όλοι οι πολίτες στα 65, ΣΥΝ
3) Κεφαλαιοποιητική [σημαντικότερη].
ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ λέτε, μετάβαση σε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ σύστημα ΔΕΝ είναι δυνατή, διότι, ΤΟΤΕ, γιά μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι στο άμεσο μέλλον, αλλά γύρω στα 2020ς περίπου, και για 2-3 δεκαετίες περίπου, το ΚΡΑΤΟΣ θα ανιμετώπιζε ΠΛΗΡΩΜΕΣ εν απουσία ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ.
ΛΕΤΕ:... μπορεί να μας εξηγήσει πως ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέγει το που θα επενδυθούν τα χρήματά του; υπάλληλος θα είναι ή επενδυτής;
ΑΠΑΝΤΩ: Αυτό είναι πολύ εύκολο και απαντώ με την προσωπική εμπειρία. ΔΕν μετατρέπεται ο υπάλληλος σε "επενδυτή", ΑΠΛΑ έχει το δικαίωμα, ανά πάσαν στιγμή να ορίσει ΤΙ ποσοστά εκ του συσσωρευθέντος και ΤΙ ποσοστά εκ του συσσωρευθησομένου κεφαλαίου, θα πηγαίνουν σε, πεστε, κρατικά ή τραπεζικά ΟΜΟΛΟΓΑ, ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ, S&P 500, Dow Jones Top 20, κλπ, ΠΑΝΤΑ ανάλογα με βάση την προσωπική ΑΝΤΟΧΗ στο ρίσκο ΚΑΙ σε συνδυασμό με τις τρέχουσες αποδόσεις στους αντιστοίχους χώρους. Σας διαβεβαιώ ΠΩΣ είναι σχετικά απλό. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ δε είναι ακόμα απλούστερο. Μπαίνει με το PIN του ο εργαζόμενος, το βράδυ στον Ιστοχώρο, και συγκεκριμένα στον λογαριασμό του και ΑΛΛΑΖΕΙ τα ποσοστά συμμετοχής στους καθ εκαστα επενδυτικούς ΤΥΠΟΥΣ (όχι "αγοράζω μετοχές Εθνικης και πουλάω της Αλφα" όπως υποθέτω το εννοήσατε).
ΛΕΤΕ:... μπορεί να μας πει ακόμα τι είδους εισφορές θα θελε να πληρώνουν οι οικοδόμοι εις όφελος μηχανικών και εργολάβων;
ΑΠΑΝΤΩ: Αυτό νομίζω έχει ΗΔΗ απαντηθεί από ΟΛΟΥΣ. Μετάβαση στο νέο Σύστημα σημαίνει ΤΕΛΟΣ του προστατευτισμού και ΤΕΛΟΣ στις προνομιακές, πριμοδοτήσεις διαφόρων συντεχνιών στην πλάτη του Κασίδη.
Αγγελιόσημα, Σπατόσημα, ουχ ήττον "σκατόσημα" κλπ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ αυθωρεί και παραχρήμα, Επίσης, ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ τα υπό του Κράτους οριζόμενα ύψη χρέωσης στις δικαιοπραξίες (όπως στον χώρο των συμβολαιογράφων, δικηγόρων κλπ), κατάργηση του numerus clausus klp klp
ΛΕΤΕ:... ευθύνονται πράγματι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τη φοροδιαφυγή;
ΑΠΑΝΤΩ: Και αυτές, και αυτές, αλλά αυτές το πράττουν χωρίς προστατευτισμό, ενώ οι μεγαλοεπιχειρήσεις με ΕΥΛΟΓΙΑ του κράτους ΟΠΕΡ ΑΙΣΧΡΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΤΙΚΟ της ΠΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ της οργανωμένης Πολιτείας.
ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΔΩ.
ΛΕΤΕ: ... αλήθεια είναι μιας που οι μεγάλες επιχειρήσεις φοροαπαλλάσονται νόμιμότατα.
ΑΠΑΝΤΩ: ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ. Εδώ βρισκόμαστε ενώπιον ΜΕΙΖΟΝΟΣ ανισότητας που ευθυνεται μεγάλως για την ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΚΡΑΤΟΥΣ και, εν σειρά, για την ΑΠΕΙΘΕΙΑ και φοροδιαφυγη από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία.
ΑΥΤΑ τα φαινόμενα ΟΜΩΣ θα εξαλειφθούν με την εισαγωγή του Κεφαλαιοποιητικού συστήματος, ΑΦΟΥ οι εισφορές στο Αναδιανεμητικό Σύστημα θα μειωθούν ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ.
ΛΕΤΕ: ..οι κατεξοχήν ευνοημένοι φορολογικά χρειάζονται στήριξη κατα τον κ.Ανδριανόπουλο. κρίνοντας με πρότυπο την Πουτινική οικονομία δεν τον αδικώ. ΝΑΣΝΤΡΑΒΙΕΕΕ!
ΑΠΑΝΤΩ: Κατά την γνώμη μου, η από κ. Ανδριανοπούλου εστίαση αποκλειστικά στο κεφαλαιοποιητικό
σύστημα είναι ΑΤΥΧΗΣ, αλλά ΔΕΝ είναι λόγος για να ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ και να ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΥΜΕ τα ΠΑΝΤΑ.
@ g700
ReplyDeleteInadvertently, to teleytaio sxolio mpike dipla. Parakalw afairesate to duplicate
τίποτα άλλο από να επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια σεντόνια ξέρετε να κάνετε; (Και υπό τη μορφή ερωταποκρίσεων)
ReplyDeleteΜόνιμη επωδός: θεσμοθέτηση της "υπαρκτής ιδιωτικοποίησης"
Κύρια σημεία:
- Θεσμοθέτηση σύνταξης επιβίωσης προνοιακού τύπου <-> Ασφάλιση του συστήματος από φαινόμενα απόλυτης εξαθλίωσης, κοινωνικής αποσύνθεσης και, σε τελική ανάλυση, εξέγερσης. Άλλωστε όταν για πρώτη φορά ο Βίσμαρκ εισήγαγε το σύστημα ασφάλισης, αυτό είχε στο μυαλό του. Επιμήκυνση του χρόνου εργασίας μέχρι και τα 47 χρόνια για τους χαμηλόμισθους (σύμφωνα με τον κινέζο μας)
- Εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού-ανταποδοτικού συνταξιοδοτικού συστήματος οπού ο εργαζόμενος θα λειτουργεί ως επενδυτής <-> οι εργαζόμενοι ωθούνται προς μία ατομική (ατομικιστική) αντίληψη, λειτουργούν ως επενδυτές και η αποτυχία/επιτυχία τους να εξασφαλίσουν μια άνετη διαβίωση μετατίθεται στους ίδιους. Με άλλα λόγια προωθείται η λογική της "ατομικής ευθύνης" και του ατομικισμού, κάτι που αφενός απαλλάσσει το κράτος και τα αφεντικά από το κόστος και αφετέρου αποδομεί τις συλλογικοτήτες και τις συλλογικές διεκδικήσεις. Μια ενδεχόμενη χρηματιστηριακή κρίση μετατρέπεται σε πρόβλημα για τους εργαζόμενους, ο οποίος πληρώνει το μάρμαρο της κρίσης κερδοφορίας καθώς τα συσσωρευμένα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για την αποσόβησή και αντιστροφή της.
- αποσύνδεση του κλάδου υγείας από τον κλάδο σύνταξης, χρηματοδότηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το κράτος <-> απαλλαγή του ιδιωτικού κεφαλαίου από το κόστος ασφάλισης υγείας και μετάθεση του στο κράτος. Αν κρίνουμε από την εμπειρία της τριμερούς χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού: το κράτος δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του με αποτέλεσμα τη διόγκωση του ελλείμματος, κάτι που θα χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα ή μεταβατικό στάδιο για την εισαγωγή των ιδιωτικών ασφαλίσεων υγείας (που προτείνει ο κινέζος {προς τιμήν του είναι πιο ειλικρινής}). Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας βοηθά την ανάπτυξη της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας (ένας από τους ισχυρότερους καπιταλιστικούς κλάδους) και τη μετάθεση του κόστους στους εργαζόμενους, που οδηγεί στην ουσιαστική μείωση του άμεσου μισθού τους. Ως επιχείρημα για αυτό προβάλλεται η "υπαρκτή ιδιωτικοποίηση", που όμως οφείλεται στην απαξίωση του ΕΣΥ και του ΙΚΑ, λόγω των ΤΕΡΑΣΤΙΩΝ ελλείψεων σε προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές) με αποτέλεσμα για να κάνεις μια εξέταση/εγχείρηση να πρέπει να περάσει 1 μήνας / 1 χρόνος.
I want some demystification που λέει και το τραγούδι...
Ξέρετε όμως εσείς... Λέγε, λέγε κάτι θα μείνει...
@ g700
ReplyDeleteακριβώς . Όμως το αμερικανικό σύστημα το οποίο φαίνεται ότι το ξέρεις καλά είναι ένα μοντέλο. Άλλα δεν υπάρχουν; Από τα διεθνή συστήματα υγείας ποιο θεωρείς ότι συνδυάζει καλύτερα καθολική πρόσβαση με ποιοτικές υπηρεσίες;
Aν λάβουμε υπόψη ΚΑΙ, η μάλλον κυρίως το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ επίπεδο υπηρεσιών, η απάντηση είναι ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ:
By FAR the American System.
Κατ' αρχήν, ΔΕΝ είναι ρεαλιστικό ότι μπορεί να σταθεί το ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Συνταξιοδοτικό Σύστημα από μόνο του. Η σύγχρονη παρουσία του Αναδιανεμητικού για σημαντική μερίδα του πληθυσμού, των μη προνομιούχων και αποκλεισμένων [disadvantaged and disenfranchised], είναι απαραίτητη. Απλά, αυτό που εμείς προτείνουμε είναι η μεταφορά της έμφασης από το ένα σύστημα στο άλλο.
ReplyDeleteΑκριβώς, πολύ σωστή η παρατήρηση Κομφούκιου. Απλά, δεν μπορεί κάποιος με το Αναδιανεμητικό να λαμβάνει συντάξεις του 90% του μισθού του (όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα). Το Αναδιανεμητικό, απλά θα υπάρχει για να εξασφαλίζει ένα ενιαίο μίνιμουμ (με τα ισχύοντα δεδομένα κάτι σαν 400-500 ευρώ μηνιαίως). Όποιος θέλει παραπάνω, κεφαλαιοποιητικό: όσα βάζετε, τόσα παίρνετε.
ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ να ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ επι του ΣΩΜΑΤΟΣ του και της ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του'
ReplyDeleteΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ να ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ο ΠΟΛΙΤΗΣ στις ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
@ g700
ReplyDeleteακριβώς . Όμως το αμερικανικό σύστημα το οποίο φαίνεται ότι το ξέρεις καλά είναι ένα μοντέλο. Άλλα δεν υπάρχουν; Από τα διεθνή συστήματα υγείας ποιο θεωρείς ότι συνδυάζει καλύτερα καθολική πρόσβαση με ποιοτικές υπηρεσίες;
Aν λάβουμε υπόψη ΚΑΙ, η μάλλον κυρίως το ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ επίπεδο υπηρεσιών, η απάντηση είναι ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΗ:
By FAR the American System.
Αμάν πιά αυτές οι εμμονές. Πάλι τα links στις διεθνείς αξιολογήσεις των συστημάτων υγείας θα πρέπει να παραθέσουμε; Από πουθενά δεν προκύπτει το "by far", αλλά κάποιοι δεν το βάζουν κάτω. Εντάξει, καταλαβαίνω να μην έχουν ίσως ζήσει σε κανένα άλλο σύστημα υγείας, αλλά δεν ήξερες, δεν διάβαζες;
@κομφούκιος
ReplyDeleteΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ να ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ επι του ΣΩΜΑΤΟΣ του και της ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ του'
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ να ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ο ΠΟΛΙΤΗΣ στις ΙΔΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Η γνωστή ιδεολογία των καπιταλιστών. Ως γνωστόν όμως στην κοινωνία δεν έχουν όλα τα άτομα την ίδια ισχύ. Πίσω από την καραμέλα της "ελευθερίας του πολίτη" κρύβεται ο εξαναγκασμός και ο καταναγκασμός της μισθωτής εργασίας και της ιδιοκτησίας.
"Αμάν πιά αυτές οι εμμονές. Πάλι τα links στις διεθνείς αξιολογήσεις των συστημάτων υγείας θα πρέπει να παραθέσουμε; Από πουθενά δεν προκύπτει το "by far", αλλά κάποιοι δεν το βάζουν κάτω. Εντάξει, καταλαβαίνω να μην έχουν ίσως ζήσει σε κανένα άλλο σύστημα υγείας, αλλά δεν ήξερες, δεν διάβαζες;"
ReplyDeleteΠροκύπτουν και παραπροκύπτουν. Γιατί πάνε οι πλούσιοι Ελληνες, Γάλλοι, Αγγλοι ΑΚΟΜΑ και Καναδοί στο Memorial Sloan Kettering cancer Center όταν αρρωστήσουν από ιδιάζουσες μορφές καρκίνου;;;
ΕΤΣΙ για καθαρό αέρα;;;
Το Αναδιανεμητικό, απλά θα υπάρχει για να εξασφαλίζει ένα ενιαίο μίνιμουμ (με τα ισχύοντα δεδομένα κάτι σαν 400-500 ευρώ μηνιαίως). Όποιος θέλει παραπάνω, κεφαλαιοποιητικό: όσα βάζετε, τόσα παίρνετε.
ReplyDeleteΟ όρος 'Αναδιανεμητικό' δεν είναι καλός. Ο στόχος είναι να υπάρχει μιά ελάχιστη κοινή σύνταξη μετά από κάποια ηλικία με εγγυητή το Κράτος. Οι εργαζόμενοι (και οι εργοδότες) θα συνεισφέρουν σε αυτό. Η συνολική εισφορά δεν πρέπει να διαφέρει από την αντίστοιχη του κεφαλαιοποιητικού για σύνταξη αυτού του μεγέθους.
Προκύπτουν και παραπροκύπτουν. Γιατί πάνε οι πλούσιοι Ελληνες, Γάλλοι, Αγγλοι ΑΚΟΜΑ και Καναδοί στο Memorial Sloan Kettering cancer Center όταν αρρωστήσουν από ιδιάζουσες μορφές καρκίνου;;;
ReplyDeleteΕΤΣΙ για καθαρό αέρα;;;
Οι Έλληνες πάνε γιατί είναι μεγαλομανείς, όπως κι εσύ ο ίδιος έχεις συχνά καταδείξει.
Δεύτερο: η ύπαρξη ενός centre of excellence δε λέει τίποτα για το σύνολο. Ειδικά σε μιά χώρα του μεγέθους των ΗΠΑ θα ήταν αφύσικο να μην υπήρχε αυτό.
Elementary my dear Watson.
"ο εξαναγκασμός και ο καταναγκασμός της μισθωτής εργασίας και της ιδιοκτησίας."
ReplyDeleteΟρίστε; Μπορείς να το κάνεις λίγο λιανά αυτό κύριε ντόκτορ;
Eμείς ΔΕΝ πιστεύουμε σε ΤΥΡΑΝΝΙΕΣ, κόκκινες, μαύρες, πρασινο-πασοκικες, περονιστικές κλπ.
ReplyDeleteΝΑΙ, υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ που, όχι από δικό τους λάθος, βρέθηκαν στο δρόμο.
ΝΑΙ υπάρχουν παιδιά που, από ατύχημα γέννησης, βρίσκονται στην ανέχεια, αλλά πρέπει να σπουδάσουν.
ΝΑΙ υπάρχουν άνθρωποι επιτυχημένοι που μιά ωραία πρωία, στα 40 τους, τους χτυπάει, πες, καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας (πραγματική, όχι ελληνικού τύπου κοκ).
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ θα καλυφθούν, ΠΡΕΠΕΙ να καλυφθούν και η Σοσιαλφιλελεύθερη πολιτική όχι ΜΟΝΟ θα δείξει ευαισθησία, αλλά είναι ο ΜΟΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΚΕΨΗΣ που πραγματικά ΒΙΩΝΕΙ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ στο πάθημα και την ατυχία του συνανθρώπου.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, την εξαθλίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τα ράντζα, τα φακελλάκια, τα ΕΦΕΡΕ στην ΕΛΛΑΔΑ η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του "ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ".
...κάτι που αφενός απαλλάσσει το κράτος και τα αφεντικά από το κόστος και αφετέρου αποδομεί τις συλλογικοτήτες και τις συλλογικές διεκδικήσεις.
ReplyDeleteΕμ βέβαια... "συλλογικές διεκδικήσεις"... Πού θα αναζητούμε εκλογική πελατεία μετά;
"Οι Έλληνες πάνε γιατί είναι μεγαλομανείς, όπως κι εσύ ο ίδιος έχεις συχνά καταδείξει.
ReplyDeleteΔεύτερο: η ύπαρξη ενός centre of excellence δε λέει τίποτα για το σύνολο. Ειδικά σε μιά χώρα του μεγέθους των ΗΠΑ θα ήταν αφύσικο να μην υπήρχε αυτό.
Elementary my dear Watson."
H μόνη στιγμη στην οποία ο άνθρωπος βάζει τις μεγαλομανίες στην πάντα είναι όταν αρρωστήσει.
ΔΕΝ είναι ένα, είναι το M D Anderson (Houston), Cleveland Clinic, Mayo Clinic, many, too many to count, dear Watson.
Τους βερμπαλισμούς και τις σοφιστείες όταν μιλάτε με άτομα επιπέδου Φώφης, Γιωργάκη και της Λαμογιακής Διεθνούς. ΟΧΙ σε μένα. Tόχουμε ξαναπεί. I am an old whore.
Τα εθνικοποιημένα συστήματα υγείας έχουν στη πλειοψηφία τους χρεωκοπήσει. Στην Ελλάδα δε ΑΠΑΞΙΩΘΗΚΕ τελείως. Το ΕΣΥ είναι ΜΕΙΖΩΝ ΑΠΑΤΗ -> Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ
Και τώρα η ώρα του Νεοφιλελεύθερου Σοσιαλισμού τύπου MIG-ΟΤΕ.
ReplyDeleteΗ κυβέρνηση φτειάχνει νόμους για να κοροιδεύει χοντρά το κόσμο,σίγουροι ότι θα καταπέσουν στο Ευρωπαικό δικαστήριο.
Πρώτα πουλάς τον ΟΤΕ και μετά απο τη κατακραυγή κάνεις και ένα νόμο τύπου "βασικός μέτοχος".
Ωραία, να το κάνω λιανά...
ReplyDeleteΓράφει ο Μαρξ: "Για να μετατραπεί λοιπόν το χρήμα σε κεφάλαιο πρέπει ο κάτοχος του χρήματος να βρει στην αγορά των εμπορευμάτων τον ελεύθερο εργάτη, ελεύθερο με διπλή έννοια, από τη μια με την έννοια ότι σαν ελεύθερο πρόσωπο διαθέτει την εργατική του δύναμη σαν εμπόρευμά του, και από την άλλη με την έννοια ότι δεν έχει άλλα εμπορεύματα να πουλήσει, ότι σαν το ελεύθερο πουλί είναι ελεύθερος από όλα τα πράγματα που χρειάζονται για να πραγματοποιήσει την εργατική του δύναμη (...). Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η φύση δεν παράγει από τη μεριά κατόχους χρήματος ή εμπορευμάτων και από την άλλη ανθρώπους που κατέχουν μόνο τις εργατικές τους δυνάμεις (...). Αν ερευνήσουμε παραπέρα για να βρούμε: κάτω από ποιες συνθήκες όλα τα προϊόντα ή έστω μόνο η πλειονότητά τους παίρνουν τη μορφή του εμπορεύματος, θα βρίσκαμε ότι αυτό γίνεται μόνο πάνω στη βάση ενός ολότελα ειδικού τρόπου παραγωγής, του κεφαλαιοκρατικού" (Μαρξ 1978-α, 179-180).
Και συνεχίζει αναφερόμενος στη λειτουργία απόκρυψης των σχέσεων εκμετάλλευσης που είναι εγγενής στον κτπ: "Η σφαίρα της κυκλοφορίας ή της ανταλλαγής εμπορευμάτων, που μέσα στα πλαίσιά της κινείται η αγορά και η πούληση της εργατικής δύναμης, ήταν στην πραγματικότητα αληθινή Εδέμ των φυσικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Εδώ κυριαρχούν μόνο η ελευθερία, η ισότητα, η ιδιοκτησία και ο Μπένθαμ. Ελευθερία! Επειδή ο αγοραστής και ο πουλητής ενός εμπορεύματος, λ.χ. της εργατικής δύναμης, υποτάσσονται μόνο στην ελεύθερη θέλησή τους (...). Ισότητα! Επειδή σχετίζονται μεταξύ τους μόνο σαν κάτοχοι εμπορευμάτων και ανταλλάσσουν ισοδύναμο με ισοδύναμο. Ιδιοκτησία! Επειδή ο καθένας εξουσιάζει μόνο αυτό που είναι δικό του. Μπένθαμ! Επειδή ο καθένας νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του (...). Έτσι (...) επιτελούν όλοι εξαιτίας μιας προκαθορισμένης αρμονίας των πραγμάτων, ή κάτω από τα κελεύσματα μιας παμπόνηρης πρόνοιας, μόνο το έργο του αμοιβαίου τους οφέλους, (...) του γενικού συμφέροντος"
και συνεχίζει (δεν έχω πρόσφορη δυστυχώς τη μετάφραση)
On leaving this sphere of simple circulation or of exchange of commodities, which furnishes the “Free-trader Vulgaris” with his views and ideas, and with the standard by which he judges a society based on capital and wages, we think we can perceive a change in the physiognomy of our dramatis personae. He, who before was the money-owner, now strides in front as capitalist; the possessor of labour-power follows as his labourer. The one with an air of importance, smirking, intent on business; the other, timid and holding back, like one who is bringing his own hide to market and has nothing to expect but — a hiding.
"Ο όρος 'Αναδιανεμητικό' δεν είναι καλός. Ο στόχος είναι να υπάρχει μιά ελάχιστη κοινή σύνταξη μετά από κάποια ηλικία με εγγυητή το Κράτος. Οι εργαζόμενοι (και οι εργοδότες) θα συνεισφέρουν σε αυτό. Η συνολική εισφορά δεν πρέπει να διαφέρει από την αντίστοιχη του κεφαλαιοποιητικού για σύνταξη αυτού του μεγέθους."
ReplyDeleteEίπαμε, είναι αναδιανεμητική μέχρις ένα σημείο, υπό την έννοια ότι ο φτωχός θα λάβει περίπου 8-11% επιστροφή επί των εισφορών του διαρκούντος του εργασιακού βίου. Ο μεγαλόμισθος, κάπου 2-4%.
Δώστε το ΕΣΥ στη MIG.
ReplyDeleteKομφούκιε, δεν θέλω να σε φέρω σε αμηχανία ή να σε πατρονάρω, αλλά έχεις καθαρότητα νου και ήθος. Μπράβο μάγγα.
ReplyDeleteΩραία, να το κάνω λιανά...
ReplyDeleteΓράφει ο Μαρξ:
Είναι αυτό λιανά; Εξήγηση θέλω ντόκτορα, με ορθολογικά και επιστημονικά επιχειρήματα, όπως κάνουν σε ένα διδακτορικό (you know από τέτοια, of course, κοτζάμ ντόκτορ). Αν είναι να πετάω παραπομπές σε δόγματα, ξέρεις πόσες τέτοιες έκαναν στο Μεσαίωνα;
χωρίς να θέλω να υποστηρίξω την πασοκάρα, θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι πριν δεν υπήρχε ΟΥΤΕ ΕΣΥ και ουσιαστικά ΟΥΤΕ ΙΚΑ (θυμάστε τις διαφημίσεις στην ΕΡΤ που έδειχναν τον εργάτη που δούλευε μαύρα και μετά τον έδειχνε γέρο και άφραγκο;). (Αναγκάστηκε βέβαια να το κάνει όπως έχω εξηγήσει σε παλαιό post: Το ελληνικό ιδιωτικό κεφάλαιο παραδοσιακά στηριζόταν στο χαμηλό κόστος εργασίας (δηλαδή στην ένταση εργασίας) και όχι στις παραγωγικές επενδύσεις. Οι αγώνες στα εργοστάσια τη δεκαετία του '70 οδήγησαν τους διάφορους Τσάτσους και το υπόλοιπο "κομπραδόρικο" κεφάλαιο να αποσύρουν τα λεφτά τους στην Ελβετία γιατί αυξήθηκε το κόστος εργασίας που είχε καθηλωθεί στη χούντα. Το ΠΑΣΟΚ ήταν υποχρεωμένο να κάνει κρατικοποιήσεις για την αποσόβηση κοινωνικής έκρηξης. Σε τελική ανάλυση αυτό ήταν απαραίτητο για την αναπαραγωγή του ελληνικού καπιταλιστικού σχηματισμού.)
ReplyDeleteΗ απαξίωση του ΕΣΥ οφείλεται στην επί σειρά ετών ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του συστήματος από όλες τις κυβερνήσεις (βλ. ράτζα-φακελάκια-κλπ)
"Kομφούκιε, δεν θέλω να σε φέρω σε αμηχανία ή να σε πατρονάρω, αλλά έχεις καθαρότητα νου και ήθος. Μπράβο μάγγα."
ReplyDeleteΖητώ να ανοίξει κανάλι ο μέγας καθαρός, ο Κουμφούκιος ο Αρχηγός.
ReplyDeleteθεωρείς ότι το παραπάνω απόσπασμα
δεν περιέχει επιχειρήματα;
Γιατί δεν απαντάς επί της ΟΥΣΙΑΣ σε αυτά που γράφει, παρά χρησιμοποιείς ΑΦΟΡΙΣΜΟΥΣ;
Τι είναι πιο αντιεπιστημονικό από τα δύο;
Αν θες να στο κάνω ακόμα πιο λιανά:
Το αφεντικό έχει χρήματα και πάγιο κεφάλαιο, ο εργαζόμενος δεν έχει χρήματα και τα χρειάζεται. Για να τα αποκτήσει δεν έχει άλλο ΤΡΟΠΟ από το να πουλήσει την εργατική του δύναμη. ΤΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ;
υ.γ.(παραπάνω "κρατικοποιήσεις και μια στοιχειώδη ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας. Οι διαφορές με την ευρώπη οφείλονται στη διαφορετική πορεία της καπ. ανάπτυξης")
περί του προσδώκιμου ζωής σε διάφορες χώρες (οι ΗΠΑ υποχωρούν στην κατάταξη)
ReplyDeleteΤο αφεντικό έχει χρήματα και πάγιο κεφάλαιο, ο εργαζόμενος δεν έχει χρήματα και τα χρειάζεται. Για να τα αποκτήσει δεν έχει άλλο ΤΡΟΠΟ από το να πουλήσει την εργατική του δύναμη. ΤΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ;
ReplyDelete1. Define αφεντικό.
2. Define εργαζόμενος.
3. Define τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των δύο.
Όσο για την άποψη η εργασία είναι σκλαβιά, κάτι τέτοια έρριξαν έξω κάποιες κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις... Ξέρεις ποιόν λήστεψαν; Τους φόρους όλων εκείνων που πληρώνουν.
Ο/Η Anonymous είπε...
ReplyDeleteπερί του προσδώκιμου ζωής σε διάφορες χώρες (οι ΗΠΑ υποχωρούν στην κατάταξη)
December 14, 2007 9:44 AM
MPAGIATIKA FROUTA.
AYTO TO SYZITISAME MEXRI NAYTIAS PRIN 10 MERES.
DEN ypoxwroun aplws, einai xamilotera EDW kai xronia gia LOGOUS pou EXOUME ANALYSEI MEXRI NAUTIAS.
To na epanerxesai MONO epibebaiwnei tin VLAKEIA sou.
Δανειστείτε για να αυξηθεί το προσδώκιμο ζωής: 176% του ΑΕΠ το χρέος της Ιαπωνίας, αλλά το υψηλότερο προσδώκιμο. Οπότε αφήστε όλα αυτά τα καλβινιστικά. Δανειστείτε λεφτά και τροφοδοτείστε τα στο ασφαλιστικό. Να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, να μην αγχωνόμαστε, και να ζούμε περισσότερο.
ReplyDelete
ReplyDeleteΑΦΕΝΤΙΚΟ: Ο κάτοχος κεφαλαίου (είτε χρηματικού είτε σταθερού)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ: Ο κάτοχος εργατικής δύναμης.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ: Ο εργαζόμενος δεν έχει χρήματα, εμπορεύματα, κεφάλαιο γενικά.
Σαφές νομίζω δεν είναι κυριέ μου;
Όσον αφορά τους φορολογούμενους, τα χρήματα, κλπ. το κράτος ΕΠΙΛΕΓΕΙ να ταράζει στη φορολόγηση τους εργαζόμενους με τους έμμεσους φόρους, κλπ. και ΜΕΙΩΝΕΙ συνεχώς τη φορολογία των κερδών, του κεφαλαίου κλπ.
Elementary, isn't it?
Σήμερα κατεβάζουν και τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα επιβάλλει φόρο στη μικροιδιοκτησία του μισθωτού και θα απαλλάξει τη μεγάλη ιδιοκτησία (κατάργηση ΦΜΑΠ)
KΥΡΙΟΙ, η συζήτηση αναπτύσσεται θαυμάσια. ΜΗΝ ενδώσετε στον ντοκτορ μαρξ. ΟΛΟ κι ολο που θέλει είναι να την αποπροσανατολίσει. ΕΙΝΑΙ ΒΥΣΜΑ του ΚΚΕ. ΜΗ του ΑΠΑΝΤΑΤΕ.
ReplyDeleteΔΕΝ είναι ένα, είναι το M D Anderson (Houston), Cleveland Clinic, Mayo Clinic, many, too many to count, dear Watson.
ReplyDeleteΧρυσό μου αγόρι, το σύνολο μας ενδιαφέρει. Όλα τα υπόλοιπα είναι άνευ νοήματος. Μιλάμε για περίθαλψη στο σύνολο της χώρας.
Έτσι απλά.
το χρέος της Ιαπωνίας δεν οφείλεται σε αυτό ΜΙΚΡΟΑΠΑΤΕΩΝΑ μου. Ως γνωστόν προσπάθησαν με ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ να αναθερμάνουν την οικονομία τους που έχει πέσει εδώ και χρόνια σε ΑΝΤΙΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.
ReplyDeleteΟρισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο ΑΝΤΙΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ οφείλεται στο ότι η Ιαπωνία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ των ΗΠΑ που έχουν το μεγαλύτερο χρέος (σε απόλυτους αριθμούς στον κόσμο). Αν η ΙΑΠΩΝΙΑ δεν τροφοδοτούσε το ΧΡΕΟΣ των ΗΠΑ αγοράζοντας ομόλογα του αμερικάνικου δημοσίου (μια αντιπαραγωγική επένδυση) η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα ΚΑΤΕΡΡΕΕ
σιγά μην είμαι και του ΚΚΕ. Ως γνωστόν το ΚΚΕ δεν είναι ενάντια στα κέρδη αλλά στα ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ, δεν είναι ενάντια στην εκμετάλλευση αλλά στην ΥΠΕΡΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ.
ReplyDeleteSocial-democrats δηλαδή, μιας παλιάς εποχής...
ΕΙΜΕΘΑ ευτυχείς που επί τέλους θα πληρώνουν ΦΟΡΟ οι φτωχοί με 200 τετραγωνικά στην Αθήνα και 150 αυθαίρετο με πισίνα και 3 αυτοκίνητα στο γκαράζ.
ReplyDeleteΥΠΑΡΧΟΥΝ 3.000.000 Ελληνες που ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ακίνητη περιουσία με τον ΟΡΙΣΜΟ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του ΠΑΣΟΚ, αλλα ΜΟΝΟ 38,000 Ελληνες, ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ πλήρωναν ΦΜΑΠ.
ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΙΣΩΣ οι ΤΥΡΑΝΝΙΚΟΙ για τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΩΧΟΥΣ ΕΜΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ.
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΛΗΣΤΩΝ
ΤΕΛΟΣ
ΑΦΕΝΤΙΚΟ: Ο κάτοχος κεφαλαίου (είτε χρηματικού είτε σταθερού)
ReplyDeleteΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ: Ο κάτοχος εργατικής δύναμης.
ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ: Ο εργαζόμενος δεν έχει χρήματα, εμπορεύματα, κεφάλαιο γενικά.
Άρα, 90% και πλέον των Ελλήνων είναι αφεντικά. Δηλαδή μιλάμε για το 10% (και αν είναι 10%).
Ωραία, θα λύσουμε το πρόβλημα του 10%, αλλά πρώτα πρέπει να ασχοληθούμε με το 15% των Αμερικάνων που δεν έχουν περίθαλψη και κατεβάζουν τους δείκτες αξιολόγησης της υγείας εν ΗΠΑ, και τόσο στενοχωρούν το παιδί μας, τον κομφούκιο.
ΤΑ ΠΑΣΟΚΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΕΜΑΣΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
ReplyDeleteΟΛΟΙ
ΟΛΟΙ
ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ, οι ΔΥΝΑΣΤΕΣ του ΕΝΤΙΜΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΟΙ ΠΡΟΑΓΩΓΟΙ της ΑΘΛΙΟΤΗΤΑΣ
ΕΙΜΕΘΑ ευτυχείς που επί τέλους θα πληρώνουν ΦΟΡΟ οι φτωχοί με 200 τετραγωνικά στην Αθήνα και 150 αυθαίρετο με πισίνα και 3 αυτοκίνητα στο γκαράζ.
ReplyDeleteΥΠΑΡΧΟΥΝ 3.000.000 Ελληνες που ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ακίνητη περιουσία με τον ΟΡΙΣΜΟ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του ΠΑΣΟΚ, αλλα ΜΟΝΟ 38,000 Ελληνες, ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ πλήρωναν ΦΜΑΠ.
Αλήθεια; Γιατί δεν γράφεις πόσα θα γλυτώσουν όλοι αυτοί που ήταν υπόχρεοι σε ΦΜΑΠ με το νέο σύστημα;
ReplyDeleteA baby born in the United States in 2004 will live an average of 77.9 years. That life expectancy ranks 42nd, down from 11th two decades earlier , according to international numbers provided by the Census Bureau and domestic numbers from the National Center for Health Statistics.
Χωρίς να είμαι αυτός που έβαλε το LINK τι λέτε για το παραπάνω στοιχείο που έχω σημειώσει με bold? Που να οφείλεται άραγε (μήπως στη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε τότε;). Λέω μήπως.
Α και για τον άλλο τον ανίδεο. Όταν λέω ότι ο εργαζόμενος δεν έχει χρήματα, εμπορεύματα, κεφάλαιο ΕΝΝΟΩ ότι δεν έχει χρήματα, εμπορεύματα, κεφάλαιο που να μπορούν να του καλύψουν τις ανάγκες του εφ'όρου ζωής χωρίς να δουλέψει. Δηλαδή χρήματα, εμπορεύματα, κεφάλαιο με τα οποία μπορεί να μισθώσει εργατική δύναμη και να αποκομίσει ΚΕΡΔΟΣ.
Άρα αντέστρεψε τα νουμεράκια (~20-30% αφεντικά, 70-80% εργαζόμενοι με μια μετριοπαθή εκτίμηση)
δεν έχει χρήματα, εμπορεύματα, κεφάλαιο που να μπορούν να του καλύψουν τις ανάγκες του εφ'όρου ζωής χωρίς να δουλέψει.
ReplyDeleteΣυμφωνώ. Οι ανάγκες οι δικές μου ορίζουν κάθε βράδυ πρώτο τραπέζι πίστα, και κάθε πρωί αγορά των τελευταίων μοντέλων της μόδας στο Κολωνάκι. Πώς να τα καταφέρω να ζήσω; Έτσι κι εγώ αναγκάζομαι να πουλήσω την εργατική δύναμη του κορμιού μου.
Ευχαριστώ ντόκτορ μαρξ για την υποστήριξη.
"Δηλαδή χρήματα, εμπορεύματα, κεφάλαιο με τα οποία μπορεί να μισθώσει εργατική δύναμη και να αποκομίσει ΚΕΡΔΟΣ."
ReplyDeleteΕγώ που πουλάω μυαλό (λέμε τώρα), αλλά δεν μισθώνω εργατική δύναμη, ούτε είμαι μισθωτός, σε ποιά κατηγορία ανήκω;
^
ReplyDelete/|\
/ | \
χαχαχα με διασκεδάζεις ρε κινέζε με τις βλακείες αυτές για τα μοντελάκια και τα σκυλάδικα.
Αγαπητοί φίλοι,
ReplyDeleteμια διευκρίνηση και ένα ερώτημα
1.όταν λέμε για ενιαίο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης - αναδιανεμητικό-1ος πυλώνας επιβίωσης κοκ δε μιλάμε για ένα σύστημα που δίνει φτωχοσυντάξεις των 300 ευρώ. Οι συντάξεις θα κινούνται σε ένα φάσμα μίνιμουμ μάξιμουμ ανάλογα με τις εισφορές του καθένα, απλώς οι εισφορές των μη εχόντων θα έχουν μεγάλη απόδοση και των άλλων μικρότερη
2.ερώτηση: ρε κομφούκιε το NHS δηλαδή δεν είναι καλό σύστημα υγείας και πιο καλό ως προς τη γενική κάλυψη του πληθυσμού σε όλες τις βαθμίδες; Επειδή έχεις πει σε προηγούμενο post ότι έχεις εμπειρία για πες...
ρε ΕΥΦΥΙΑ. Προφανώς ένα αφαιρετικό σχήμα δεν περιλαμβάνει κάθε ιδιαίτερο στρώμα (που όμως δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάλυση). Προφανώς υπάρχουν και αυτοαπασχολούμενοι κλπ (αν και τώρα πια η αυτοαπασχόληση είναι "κρυφή" εξαρτημένη εργασία για να απαλλάσσονται τα αφεντικά από τις εισφορές. Μέχρι και στις καθαρίστριες επιβάλλουν να κόβουν ΔΠΥ)
ReplyDelete@g700
ReplyDeleteΞέρετε πολύ καλά ότι αυτό λέγεται ΕΞΙΣΩΣΗ προς τα κάτω. Ειδικά με όλη την προπαγάνδα περί εθνικής κατώτατης σύνταξης (~550 ευρώ). Αυτοί δηλαδή που θα έπαιρναν 400 ευρώ θα πάρουν 550, το ίδιο και αυτοί που θα έπαιρναν 800 (τα δήθεν ρετιρέ). Εξ ου και οι "διαφορετικές" αποδόσεις
Προφανώς ένα αφαιρετικό σχήμα δεν περιλαμβάνει κάθε ιδιαίτερο στρώμα
ReplyDeleteΆρα, λοιπόν, δεν είναι καλό αφαιρετικό σχήμα όταν κάνει τέτοιου είδους απλοποιήσεις.
Εκεί στο ντοκτορά δεν σας τα δίδαξαν αυτά;
"Everything should be made as simple as possible, but not simpler." Albert Einstein.
γιατί είναι σημαντική απλοποίηση το να μην περιλάβεις μικροαγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες; Η θέση τους όσον αφορά το ζήτημα της συσσώρευσης δεν είναι σημαντική.
ReplyDeleteΑσε μη μιλήσουμε για τις αφαιρέσεις και τις ανοησίες των ορθόδοξων οικονομολόγων (βλ. marginal utility, υποκειμενικός καθορισμός της αξίας και λοιπές ανοησίες)
ξύπνησες με όρεξη σήμερα πάντως dr.marx...
ReplyDeleteχαχαχα
Ο/Η αηδιασμένος με τους σοφιστές είπε...
ReplyDeleteΕΙΜΕΘΑ ευτυχείς που επί τέλους θα πληρώνουν ΦΟΡΟ οι φτωχοί με 200 τετραγωνικά στην Αθήνα και 150 αυθαίρετο με πισίνα και 3 αυτοκίνητα στο γκαράζ.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ 3.000.000 Ελληνες που ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ακίνητη περιουσία με τον ΟΡΙΣΜΟ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του ΠΑΣΟΚ, αλλα ΜΟΝΟ 38,000 Ελληνες, ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ πλήρωναν ΦΜΑΠ.
"Αλήθεια; Γιατί δεν γράφεις πόσα θα γλυτώσουν όλοι αυτοί που ήταν υπόχρεοι σε ΦΜΑΠ με το νέο σύστημα;"
Tα τελευταία 10 χρόνια πλήρωσα κάπου 300,000 ευρώ στους ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ του ΠΑΣΟΚ, επειδή έτυχε της μάνας μου το σπίτι νάναι σε ακριβό σημείο και επειδή ήθελα να το διατηρήσω.
ΚΑΙ ο βλαχοδικηγοράκος με το ρετιρέ στη Καλλιθέα, και το πολυτελές διόροφο στο χωριό και τα αυτοκίνητα και τα έπί πλέον διαμερίσματα ΠΛΗΡΩΝΕ ΜΗΔΕΝ.
ΤΩΡΑ θα ΠΛΕΡΩΣΕΙ ΟΥ ΒΛΑΧΟΥΣ.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΔΟΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ
Το "καπιταλιστής" και το "εργάτης" είναι ιδεολογικές νομιναλιστικές κατασκευές απαραίτητες για να στηρίξουν μιά θεωρία και μια ιδεολογία.Ετσι είναι οι ιδεολογίες.Επινοημέα διανοητικά εργαλεία που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων.Πολλές μάλιστα από τις θεωρίες(Μαρξισμός,Φρουδισμός,κλπ)αυτοπροσδιορίζονται ως επιστημονικές για να ντύνονται με το κύρος της Επιστήμης.
ReplyDeleteΠροσοχή! Χωρίς ιδεολογίες δεν μπορούμε να διεξάγουμε κοινωνικούς αγώνες.Αρα είναι άκρως απαραίτητες.Και φυσικά είναι χρήσιμα όπλα για τη κυριαρχία και τη κατάκτηση της εξουσίας απο τους φυσικούς και αποκλειστικούς φορείς τους.
Ένα μοντέλο αγαπητέ ντόκτορα, για να είναι καλό μοντέλο πρέπει να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στην πραγματικότητα. Αλλιώς δεν είναι μοντέλο, αλλά *ο*ντέλο (**=b,r). Για κάθε επεξήγηση που προσπάθησες να δώσεις στο αρχικό σου υπεραπλουστευμένο και αφελές δόγμα εισήγαγες τουλάχιστον άλλες τόσες ασάφειες. Και όσο το συνεχίζουμε, τόσο και θα επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο.
ReplyDeleteΤο παράδειγμα με τη χλιδάνεργη δείχνει τη διαφορά οριοθέτησης των αναγκών. Αν ορίσουμε τις βασικές ανάγκες εφόρου ζωής όπως ορίζονταν στην εποχή του Μαρξ, το 80% των Ελλήνων σήμερα έχουν αυτή τη δυνατότητα από γεννησιμιού τους, άρα με βάση τον ορισμό σου είναι αφεντικά.
Αν δεν το έχεις αντιληφθεί, οι εποχές έχουν αλλάξει από την εποχή του Μαρξ. Πάρα πολύ. Και όπως είμαι σίγουρος σου είπαν στο ντοκτορά, είναι κακό πράγμα η προβολή μοντέλων του παρελθόντος στο παρόν και τανάπαλιν.
@parmenidis
ReplyDeleteξεκολλήστε ρε παιδιά από την καπιταλιστική ιδεολογία. Δεν υπάρχει ΟΥΔΕΤΕΡΗ "επιστήμη" στις κοινωνικές, τις οικονομικές επιστήμες και τις ανθρωπιστικές.
Είναι γνωστό ότι η επιστημολογική θεωρία του Popper έχει ως συνέπεια την απόρριψη ως αντιεπιστημονικών όλων αυτών των πεδίων.
ΜΟΝΟ 38,000 άτομα από τα 3.000.000 που έχουν περιουσία άνω των 250,000ευρώ πλήρωναν ΦΜΑΠ.
ReplyDeleteΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΕΚΡΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΑ
ΝΕΚΡΟΥΣ
Ego pantos se goustaro doctor giati ta les me to onoma tous, oi perissoteroi krybontai piso ap'to daxtylo tous. Keep walking.
ReplyDelete"ΤΩΡΑ θα ΠΛΕΡΩΣΕΙ ΟΥ ΒΛΑΧΟΥΣ."
ReplyDeleteΈτσι ακριβώς. Να ψοφήσει η αγελάδα του γείτονα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο η γελάδα του γείτονα. Είναι ότι και η δική μου θα παχύνει, αφού αντί να πληρώνει ο κομφούκιος 30000 ευρώ το χρόνο, θα πληρώνει 3000.
ΜΟΝΟ 38,000 άτομα από τα 3.000.000 που έχουν περιουσία άνω των 250,000ευρώ πλήρωναν ΦΜΑΠ.
ReplyDeleteΝα κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λοιπόν και να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν την υποχρέωση.
Γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ τις τεράστιες απαλλαγές των μεγαλοϊδιοκτητών με το νέο σύστημα;
ΚΑΙ
ReplyDeleteΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ (ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΟΝ) ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 40,000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ
ΟΥΣΤ ΞΥΠΟΛΥΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΞΙΩΣΕΙΣ
"ΜΟΝΟ 38,000 άτομα από τα 3.000.000 που έχουν περιουσία άνω των 250,000ευρώ πλήρωναν ΦΜΑΠ.
ReplyDeleteΝα κινηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λοιπόν και να πληρώσουν όλοι όσοι έχουν την υποχρέωση."
Σα να λέμε επειδή πολλοί εισφοροδιαφεύγουν, να μειωθούν οι εισφορές και να πληρώνουν πιό πολλά οι εργαζόμενοι.
Ωραία πράγματα ονειρεύεστε μερικοί εδώ μέσα. Μπλογκ της δεξιάς είναι αυτό;
ΟΛΟΙ θα πληρώσουν.
ReplyDeleteΕΣΥ ομως θα πληρωσεις επι πλέον για τις απάτες σου τα προηγούμενα 10 χρόνια που μου παρίστανες τον φτωχό.
ΚΑΙ
ReplyDeleteΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΕΞΙΩΣΗ ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ (ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΛΕΟΝ) ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ 40,000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ
Τι λες καλέ; Να ξεπουλήσουν κι άλλη εργατική δύναμη; Όχι ποτέ. Οι δεξιώσεις να κρατικοποιηθούν και να πληρώνει το κράτος. Καλά τα λες dr marx.
Αν ορίσουμε τις βασικές ανάγκες εφόρου ζωής όπως ορίζονταν στην εποχή του Μαρξ, το 80% των Ελλήνων σήμερα έχουν αυτή τη δυνατότητα από γεννησιμιού τους,
ReplyDeleteΠροφανώς δεν έχεις ιδέα για τη μαρξιστική θεωρία και είσαι ΣΤΡΕΨΟΔΙΚΟΣ και ΣΟΦΙΣΤΗΣ. Σε μια συζήτηση τύπου BLOG ΔΕΝ είναι ΔΥΝΑΤΟ να εισέλθω σε μακροσκελείς εξηγήσεις, εμπειρικές αναλύσεις κλπ. Υπάρχουν ΠΑΜΠΟΛΛΟΙ ακαδημαϊκοί στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που γουστάρεις που χρησιμοποιούν αυτές τις αφαιρέσεις.
Όσον αφορά αυτό που λες για τις ανάγκες, το πιο βασικό στοιχείο της θεωρίας του Μαρξ είναι το γεγονός ότι είναι ΙΣΤΟΡΙΚΗ. Δηλαδή οι ανάγκες δεν ορίζονται με απόλυτο τρόπο αλλά είναι ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ προσδιορισμένες.
Για τη συσσώρευση του κεφαλαίου, τις καπιταλιστικές κρίσεις κλπ κλπ το μαρξιστικό υπόδειγμα έχει πολύ περισσότερα να πει από τα νεοκλασικά και νεοφιλελεύθερα φληναφήματα (π.χ. βλ. ανοησίες περί "νέας οικονομίας"). Ο Κέυνς και διάφοροι άλλοι το είχαν καταλάβει αυτό...
ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΟΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ.
όσον αφορά το φόρο στην ιδιοκτησία πρόκειται για ΚΕΦΑΛΙΚΟ φόρο. Κι αν σε πρώτη φάση εξαιρεθεί η ιδιοκατοίκηση αυτά είναι γνωστά κολπάκια και μεταβατικά στάδια. Ως γνωστόν το 60-70% των ελλήνων έχουν δικό τους σπίτι εν τη απουσία κρατικής πολιτικής στέγασης
@G700
ReplyDeleteEipes:
ρε κομφούκιε το NHS δηλαδή δεν είναι καλό σύστημα υγείας και πιο καλό ως προς τη γενική κάλυψη του πληθυσμού σε όλες τις βαθμίδες;
Ma ti rotas tora ki'esy. Afou to ksereis pos PREPEI na ginoume Amerikanoi, PREPEI.
ΑΜΕΣΟΙ ΦΟΡΟΙ
ReplyDeleteΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΑΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ για να μειωθούν οι έμμεσοι που βάρυναν πα΄ντα και βαρύνουν τους ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ.
ΟΛΟΙ οι ΖΑΠΛΟΥΤΟΙ ΦΤΩΧΟΙ θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ από ΤΩΡΑ για τις σπιτάρες τους, που μου ήθελαν και 200 τετραγωνικά ενόσω ήσαν ξυπόλυτοι πριν 30 χρόνια και ενόσω είχαν ΚΟΥΡΕΛΟΥ αντι για πόρτα σπίτι τους.
ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΟΣ
ΑΠΑΤΗ ΤΕΛΟΣ
μπράβο φίλε μου. γιατί μας τα έχουν πρήξει κάτι δεξιοί νεοφιλευλέθεροι εδώ μέσα. γράψε κάτι για τα προβλήματα των εργαζομένων και αφήστε τις θεωρίες στη μπάντα.
ReplyDeleteκαι ο ανώνυμος που λεει για απάτες αν αναφερεται σε μένα, λάθος πορτα χτυπησε. αντε γιατί τα έχετε ισοπεδώσει όλα εδώ μέσα.
"όσον αφορά το φόρο στην ιδιοκτησία πρόκειται για ΚΕΦΑΛΙΚΟ φόρο. Κι αν σε πρώτη φάση εξαιρεθεί η ιδιοκατοίκηση αυτά είναι γνωστά κολπάκια και μεταβατικά στάδια. Ως γνωστόν το 60-70% των ελλήνων έχουν δικό τους σπίτι εν τη απουσία κρατικής πολιτικής στέγασης
O Komfou protimaei anonymos
ReplyDeleteΟΛΟΙ οι ΖΑΠΛΟΥΤΟΙ ΦΤΩΧΟΙ θα ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ από ΤΩΡΑ για τις σπιτάρες τους, που μου ήθελαν και 200 τετραγωνικά ενόσω ήσαν ξυπόλυτοι πριν 30 χρόνια και ενόσω είχαν ΚΟΥΡΕΛΟΥ αντι για πόρτα σπίτι τους.
ReplyDeleteΔεν χρειαζόταν να αλλάξει ο νόμος περί ΦΜΑΠ για να γίνει αυτό. Απλά να εφαρμοστεί.
Γιατί πρέπει να πληρώσω εγώ τις τεράστιες απαλλαγές των μεγαλοϊδιοκτητών με το νέο σύστημα;
Επειδή ξεπληρώνει γραμμάτια η ΝΔ;
Και τους χαρακτηρισμούς σου για το ΠΑΣΟΚ στο καφενείο της γειτονιάς σου, όχι εδώ μέσα, κατάλαβες; Να μάθεις να σέβεσαι την άλλη άποψη.
ηρεμία παιδιά ηρεμία
ReplyDeleteβάλτε μια σειρά κι αφήστε τους κομματισμούς
ReplyDeleteκομφούκιε ρε π*στη μου με την εμμονή με το ΠΑΣΟΚ σαν τον ντόκτορ με τον Μαρξ κάνεις
ReplyDelete@parmenides:
ReplyDeleteΕτσι είναι οι ιδεολογίες.Επινοημέα διανοητικά εργαλεία που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την επίλυση προβλημάτων.
Ή για τη δημιουργία άλλων προς όφελος των επινοητών της ιδεολογίας. Με άλλα λόγια ένα παιγνίδι στο οποίο κάποιος προσπαθεί να κυριαρχήσει. Πανάρχαια, πανανθρώπινη επιδίωξη
Το ερώτημα είναι το NHS ένα καλό σύστημα υγείας;
ReplyDeleteπαιδιά μην μπούμε σε επιστημολογική συζήτηση
ReplyDeleteΤο ερώτημα είναι το NHS ένα καλό σύστημα υγείας;
ReplyDeleteEinai kai makari to ESY na tou emoiaze esto kai ligoulaki.
@anonymous:
ReplyDelete"Afou to ksereis pos PREPEI na ginoume Amerikanoi, PREPEI."
Ναι, ε; Στο δικό σου το μυαλό δηλαδή όλοι είναι ίδιοι; Και μετά τι; Θα στέλνουμε εκστρατευτικά σώματα στη Ρώμη να πολεμήσουμε τους παπικούς και τους εχθρούς της ορθοδοξίας;
Γιατί έχετε μερικοί εδώ μέσα τέτοια μανία με απωθημένα, ταμπέλες και ιδεολογίες; Ή μήπως δεν έχετε ιδέα από πρακτικά προβλήματα και περιορίζεστε στα γενικόλογα;
Διαβάστε τα σχόλια στο κάτω μέρος του άρθρου
ReplyDeleteΗ μεγαλειώδης απεργία της Τετάρτης στην Ελλάδα πρότυπο για Αμερικάνους στις ΗΠΑ!
Με αγώνες κατακτάμε, τα δικαιώματά μας.
Διαβάστε τα σχόλια. Μαθαίνουν και αυτοί από μας. Κι εκεί τα ίδια κάνουν οι εθνοπατέρες τους. Έτσι θα γίνουμε Αμερικάνοι;
ReplyDeleteWOW! talk about the people standing together and being heard. Maybe thats what we need to do in this country. With our congress who make an average of more $170,000 per year and can collect retirement benifits after only 5 years service stealing money from the social security fund The American people need to be heard.
Ναι, ε; Στο δικό σου το μυαλό δηλαδή όλοι είναι ίδιοι; Και μετά τι; Θα στέλνουμε εκστρατευτικά σώματα στη Ρώμη να πολεμήσουμε τους παπικούς και τους εχθρούς της ορθοδοξίας;
ReplyDeleteΓιατί έχετε μερικοί εδώ μέσα τέτοια μανία με απωθημένα, ταμπέλες και ιδεολογίες; Ή μήπως δεν έχετε ιδέα από πρακτικά προβλήματα και περιορίζεστε στα γενικόλογα;
Mallon den katalabes to sarkasmo mou pros stin tyfli Amerikanofilia tou Komfoukiou.
Εγώ προτείνω να γίνουν εκείνοι Έλληνες. Καλύτερα θα είναι. Και μετά θα δανειζόμαστε από τους Γερμανούς και θα περνάμε όλοι καλά και ωραία. Τι τα θέλετε; Θα προτιμούσα να ήμουν για καφέ στο Κολωνάκι το πρωί και το βράδυ Πλούταρχο και ας με λέγατε χλιδάνεργο παρά να κάθομαι για ψίχουλα στο οχτάωρο.
ReplyDeleteEpeidi akribos eimaste Ellinares giayto exei ginei mpourdelo i xora. Perimeneis kanena sobaro ethnos na paradeigmatistei apo emas?
ReplyDeletePare paradeigma tin mikro-koinonia aytou tou blog. 25-30 atoma grafoun to makry tous kai to konto tous, kamia synoxi, organosi koinos stoxos. Alloi 300 diabazoun, eite elpizontas oti oi fostires tha papsoun na kokoromaxoune kai tha proteinoun kamia lysi, eite apla gia na diaskedasoun me to ksyliki.
ReplyDeleteGia fantasou poso diaforetiko tha itan ena tetoio blog stin Eyropi as poume.
Kai ennoeitai pos oloi tous einai kseroles, rota px 5 filous sou ti computer na pareis kai ksafnika oloi exoun diploma hardware engineer. I xlidanergi maria pairnei prada gia ti famfara giati den exei faia ousia na epideiksei. Aytoi pou exoun faia ousia tous endiaferei mono na to epideiksoun, ara stin ousia to idio famfares einai kai aytoi.
ReplyDeleteΑρχίσανε τώρα και οι μαντάμ Σουσούδες.
ReplyDeleteΔεν αντέχω πια να ζω στον Μπίθουλα.
@anonymous
ReplyDeleteανώνυμε δεν το έχεις πιάσει καλά...
Δεν υπάρχει ζήτημα συνοχής, κοινής οργάνωσης, στόχων, ούτε και επίδειξης.
Εγώ παρεμβαίνω εδώ και δύο εβδομάδες συστηματικά για πολιτικούς λόγους. Δηλαδή: σε μια συγκυρία που έχει ανοίξει το ασφαλιστικό θεωρώ ότι είναι σημαντικό να πολεμήσω τις απόψεις που διατυπώνονται εδώ μέσα. Το αν η κουβέντα πάει από το ένα στο άλλο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν αρθρώνεται κάποιο επιχείρημα ενάντια σε αυτά που "υποστηρίζονται" από g700 και κομφούκιους, αρχίζει η επιστημολογική συζήτηση, η συζήτηση περι κατηγοριών κλπ. Αυτό οφείλεται πολύ απλά στο ότι οι κατηγορίες που χρησιμοποιεί κανείς στην ανάλυσή του, προδικάζουν και τα συμπεράσματα...
Είναι εντελώς διαφορετικό να μιλάς για "διαγενεακή δικαιοσύνη" και "σύγκρουση γενεών" σε σχέση με το να μιλάς για "εργατική τάξη", "μισθούς", "συνθήκες", "ωράρια".
Πρόκειται για ΒΑΣΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
An ennoeis emena toulaxiston ego oute kserolas to paizo, oute dithen eygenis galazoaimatos.
ReplyDeleteDr, den antilego me ayta pou les, kai gia na paro thesi esto kai os anonymos, politika kai ideologika teino pio poly pros to meros sou para pros tous fileleytherous. Alla i gnomi mou einai kai parameinei pos i syzitiseis sto blog ayto einai lathos na politikopoiountai. Oi politikes diamaxes POTE den odigisan KAMIA xora se kalo. Antithetos, dixazoun to synolo, to omadopoioun kai to fanatizoun.
ReplyDeleteKai eimai YPER tis anonymias, eidika edo mesa - den exei simasia POIOS eisai alla ti LES.
Δεν υπάρχει ζήτημα συνοχής, κοινής οργάνωσης, στόχων - gnomi mou einai pos THA EPREPE na yparxei.
ReplyDeleteούτε και επίδειξης - me ayto de symfono.
Diageneaki dikaiosyni..."sygrousi" ton genneon.... Spatalame toso xrono sto na daxtylodeiksoume POIOS ftaiei, anti gia na doulepsoume oloi mazi na broume kamia lysi. Stoxos einai na katalogisoume eythynes diladi? Ayti i proseggisi einai rizika lanthasmeni.
ReplyDeleteGia na parei kapoios full ton 1o pylwna sto UK prepei na exei 44 xronia national insurance contributions! Kalo eee?!?!?!
ReplyDeleteOso gia tis episthmes Dr Marx, se plhroforw pws kamia den einai oudeterh! 3ereis ti trabaw gia na brw funding?
@anonymous
ReplyDelete"Oso gia tis episthmes Dr Marx, se plhroforw pws kamia den einai oudeterh! 3ereis ti trabaw gia na brw funding?"
Κι εσύ τι το θές το funding? Ένα καλύβι (με κουρτίνα για πόρτα που λέει και ο γκουφούκιος), ελίτσες και ντομάτες δεν σου φτάνουν? Εγώ πάντως θα προσεγγίσω τους μεγαλοϊδιοκτήτες που θα ωφεληθούν τεράστια ποσά από την κατάργηση του ΦΜΑΠ για να σπονσοράρουν την επιστροφή μου στη φύση. Venceremos!
ayth einai h douleia mou, ti na kanw? ti nomizeis? oti to bazw sthn tseph?
ReplyDelete@anonymous
ReplyDelete"ayth einai h douleia mou, ti na kanw?"
Να μη δουλεύεις. Δεν παρακολουθείς ντόκτορ Μαρξ; Διάβασε να μάθεις για τον καταναγκασμό της δουλειάς. Εκμεταλλεύονται την εργατική σου δύναμη εργαζόμενε!
Εκμεταλλεύονται την εργατική σου δύναμη εργαζόμενε!
ReplyDeleteKai bebaia tin ekmetalleyontai. Eimai sigouros pos esy o idios den eisai blue-collar me 3 paidia kai 3 douleies, ara eironeyesai ek tou asfalous.
Oute o DR marx eipe na ta isopedosoume ola. Ayto pou leei einai pos kai oi blue-collars exoun iso dikaioma se aksioprepeis zoes, misthous kai pronomia, dikaioma to opoio katapatatai.
αγαπητέ ανώνυμε,
ReplyDeleteσυμφωνώ μαζί σου. Καμία επιστήμη δεν είναι ουδέτερη. Απλώς περιορίστικα στις προφανώς "μη-ουδέτερες" κοινωνικές/ανθρωπιστικές επιστήμες.
Π.χ. είναι σίγουρο ότι για να βρεις χρηματοδότηση για κάποια έρευνα στις θετικές επιστήμες, οφείλει αυτή η έρευνα να είναι αξιοποίησιμη με κάποιο τρόπο (και στη σημερινή εποχή βραχυπρόθεσμα!)
Επιπλέον, οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται έχουν "ενσωματωμένη" τρόπον τίνα τη στόχευση για την οποία αναπτύχθηκαν... (άσχετο αν αυτή μπορεί να υπονομεύεται στη συνέχεια ή να έχει τρύπες)
κι όσον αφορά την άλλη τη χαζομάρα "να μη δουλεύεις" του άλλου ανώνυμου δεν θα το έλεγα ποτέ διότι (εκτός κι αν κάποιος είναι αστός) αν δεν δουλέψεις την έχεις βάψει τη σήμερον ημέρα.
ReplyDeleteΚατανοώ απόλυτα όμως τους εργαζόμενους που μάχονται για λιγότερη δουλειά, καλύτερους μισθούς και παροχές.
Κατανοώ απόλυτα τους εργαζόμενους που όντας υποχρεωμένοι να κάνουν την ίδια πληκτική, αφόρητη και αλλοτριωτική εργασία μέρα με τη μέρα την αρνούνται...
Κατανοώ απόλυτα τους εργαζόμενους που όντας υποχρεωμένοι να κάνουν την ίδια πληκτική, αφόρητη και αλλοτριωτική εργασία μέρα με τη μέρα την αρνούνται...
ReplyDeleteKai toulaxiston na tin kaneis kai na exeis apolabes kati paei ki'erxetai, alla otan tin kaneis gia 3 kai 60 kai ta lefta sou pane stis syntakseis ton dimosioypallilon tou rousfetiou, se forous pou kakatrogontai se mizes kai se fakellakia otan arrostiseis e tou pousti diladi.
alla otan tin kaneis gia 3 kai 60 kai ta lefta sou pane stis syntakseis ton dimosioypallilon tou rousfetiou, se forous pou kakatrogontai se mizes kai se fakellakia otan arrostiseis e tou pousti diladi
ReplyDeleteΑυτό δηλαδή είναι κατά τη γνώμη σου το νόημα αυτών που είπα;
καλα κρασα
Oxi, itan aplos diki mou symplirosi.
ReplyDeleteΟ/Η Anonymous είπε...
ReplyDelete"Ναι, ε; Στο δικό σου το μυαλό δηλαδή όλοι είναι ίδιοι; Και μετά τι; Θα στέλνουμε εκστρατευτικά σώματα στη Ρώμη να πολεμήσουμε τους παπικούς και τους εχθρούς της ορθοδοξίας;
Γιατί έχετε μερικοί εδώ μέσα τέτοια μανία με απωθημένα, ταμπέλες και ιδεολογίες; Ή μήπως δεν έχετε ιδέα από πρακτικά προβλήματα και περιορίζεστε στα γενικόλογα;
Mallon den katalabes to sarkasmo mou pros stin tyfli Amerikanofilia tou Komfoukiou"
O Koμφούκιος από πρωίας μέχρι νυκτός ωρύεται ςσάν μαινάδα διότι οι Ελληνες ΠΙΘΗΚΙΖΟΥΝ τα ΑΡΝΗΤΙΚΑ των Αμερικανών
ΚΑΙ ΑΠΟΠΟΙΟΥΤΝΤΑΙ τα καλά τους.
Ο Κομφούκιος είναι ίσως ο μόνος Ελληνας πολίτης που έχει ΠΛΗΡΗ και ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ επίγνωση των ΣΥΝ και των ΠΛΗΝ της Αμερικανικής κουλτούρας.
ΑΛΛΑ, εσύ, συμπλεγματικός, μίζερος και φοβικός απέναντι στον υγιή ανταγωνισμό, σαρώνεις τα πάντα και όποιον πάρει η σβάρνα.
ΑΤΥΧΩΣ, ήρθες καθυστερημένος ή μάλλον τελευταίος ΚΑΙ καταϊδρωμένος. Ο Αντιαμερικανισμός είναι πλέον banal και αυτό διότι οι ΑΞΥΠΟΛΥΤΟΙ απέκτησαν status και τώρα φοβούνται ΜΗ χάσουν τα κεκτημένα.
Me pareksigises. Den pithikisa kanena arnitiko alla giati na pairnoume ta kala ton Amerikanon diladi kai oxi ton Norbigon i ton Elbeton? Epeidi esy exeis pliri epignosi?
ReplyDeleteπληκτικές, αφόρητες και αλλοτριωτικές εργασίες κάνουν και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι...
ReplyDeleteSti Finlandia px kai oi 2 goneis pairnoun goniki adeia me full apodoxes gia 12 oloklirous mines.
ReplyDeleteNai alla oi pio polloi to zitisan oi idioi, kai malista thysiasan tin psifo tous gia na tis kanoun aytes tis douleies. Den eimai yper tis aforitis ergasias, alla enas dimosios ypallilos se sygrisi me enan blue-collar se ergostasio exei piasei tin kali.
ReplyDeleteThymamai kai kapoies sxetikes statistikes pou kapoios postare palaiotera, megalo pososto ton simerinon neon exoun os prosdokia na mpoun sto dimosio. Akribos gia na ksynontai kai na ameibontai.
ReplyDeleteκαι τι σημαίνει αυτό ρε ανώνυμε;
ReplyDeleteΟ καθένας προσπαθεί να βρει μια δουλειά με όσο το δυνατό καλύτερους όρους. Και εδώ και πολλά χρόνια οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό δεν αναιρεί τη μιζέρια της δουλειάς του.
Ποια είναι η λύση δηλαδή; Να παίρνει και ο δ.υπάλληλος τα σκατά που παίρνει ο ιδιωτικός και να τον τρέχουν εξίσου; Γιατί νομίζετε ο κόσμος θέλει να μπει στο δημόσιο. Βλάκες είναι; Να τους τρέχει το κάθε κάθαρμα κομφούκιος και αφεντικό.
Ή η λύση είναι να βελτιωθούν για όλους οι συνθήκες δουλειάς και οι μισθοί προς τα επάνω;
Ego ayto pou ksero einai pos o kathenas prepei na ameibetai analoga me ayto pou paragei. What you pay is what you get - ayto prepei na isxyei kai stin agora ergasias. O dimosios ypallilos den paragei kai plironetai. O idiotikos paragei kai den plironetai. E logiko einai oloi na theloun na Ki'ego thelo na gino ama einai etsi. I lysi einai i DIKAIOSYNI.
ReplyDeleteΠολύ σωστά. Αν ο άλλος βλέπει ότι στον ιδιωτικό τομέα έχει: Ανασφάλεια, Εκμετάλλευση, Υπερεργασία και επιπλέον πιο χαμηλές αποδοχές, γιατί να μην θέλει το δημόσιο? Μόνο μαζοχιστές θα προτιμούσαν τον ιδιωτικό τομέα. Εγώ προσωπικά εργάζομαι στον ιδιωτικό (επειδή ακριβώς σιχαίνομαι τη νοοτροπία του δημοσίου), αλλά επειδή δεν βλέπω προοπτικές και μέλλον δεν αποκλείω να κινηθώ προς μια λύση "μη χείρον βέλτιστον" που είναι το δημόσιο. Πιστεύω πως έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι και ότι δεν είναι τεμπέληδες
ReplyDeleteMa de leo oti einai lathos na thelei o kathenas na mpei sto dimosio. Mporei na min einai tempelides, GINONTAI omos stin poreia theloume de theloume. Me tetoious orous, ki'ego mesa, me ta xilia. To lathos einai oi OROI pou exoun tethei gia tin ergasia ton dimosion ypallilon eks arxis.
ReplyDeleteΔείτε και κάτι σχετικό με τα κέρδη και τους μισθούς
ReplyDeletehttp://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=04.12.2007,id=17137928,89056008
Bebaia paromoio problima eixe kai i Agglia prin tis idiotikopoiiseis. Oi ypalliloi taxydromeion px itan apo tous xeiroterous tempelxanades. Simera pas sto taxydromeio kai einai zitima an perimeneis stin oura pano apo 3 lepta kai eksypireteisai se ligotero apo 1.
ReplyDeleteKai to apotelesma den periorizetai mono stin paroxi poiotikon ypiresion koinis ofeleias. Apo tin allagi nootropias ksekinane ola.
I lysi einai i DIKAIOSYNI.
ReplyDeleteΚαι μετά λέτε εμένα ιδεολόγο... Καλά κράσα one more time
Α επιπλέον αν ο καθένας φιλαράκο μου αμοιβόταν βάσει αυτών που παρήγαγε, δεν θα υπήρχαν κέρδη και εκμετάλλευση...
Κατά τη δική σου γνώμη θα έπρεπε οι δ.υ. να τρέχουν όπως οι ι.υ.
Εισ'ωραίος ρε παιδ'μ
Καλώς τον αντιεξουσιαστή - αναρχικό υπάλληλο του δημοσίου.
ReplyDeleteΚαμαρώστε παιδιά παλικάρι
Και μετά λέτε εμένα ιδεολόγο... Καλά κράσα one more time
ReplyDeleteAn i kybernisi ithele na efarmosei dikaiosyni, tha to eixe kanei. Einai 100% feasible, oxi outopiko.
Α επιπλέον αν ο καθένας φιλαράκο μου αμοιβόταν βάσει αυτών που παρήγαγε, δεν θα υπήρχαν κέρδη και εκμετάλλευση...
Sosto, se apolytes times. Mporoume omos na tis proseggisoume perissotero apo oti simera - den einai aparaitito na to pame sta akra.
Κατά τη δική σου γνώμη θα έπρεπε οι δ.υ. να τρέχουν όπως οι ι.υ.
Akribos, to'piases to yponooumeno.
Εισ'ωραίος ρε παιδ'μ
To ksero :)
ο χαρακτηρισμός του "ιδεολόγου" δεν πήγαινε στο ουτοπικό ή στο ρεαλιστικό του πράγματος. Πήγαινε στον όρο της δικαιοσύνης με μία άλλη έννοια, την εξής:
ReplyDelete- Οι άνθρωποι δρουν βάσει των αναγκών τους.
- Το να λέει κάποιος υπάλληλος που τον τρέχουν ότι θα πρέπει να γ... κι αυτούς που δεν τρέχουν μόνο ψυχοπαθολογικά μπορεί να ερμηνευτεί ως μνησικακία και βλακεία.
-Αντιθέτως, το λογικό είναι να δει πως θα βελτιώσει τις δικές του συνθήκες. Και συνήθως αυτό κάνει είτε ατομικά (με το να προσπαθεί να πάει στο δημόσιο ή σε μια καλύτερη δουλειά) είτε συλλογικά (με αγώνες, διεκδικήσεις κλπ).
- Φυσικά προτιμώ τη δεύτερη εκδοχή. Κατανοώ όμως και την πρώτη. Αρκεί να μην πατά κανείς επί πτωμάτων (υπάρχουν και όρια)
- Για τον άλλο τον φαιδρό, να του απαντήσω ότι ΔΕΝ είμαι δ.υ. συμβασιούχος είμαι, ζωντανή απόδειξη του πως αναδιαρθρώνονται οι εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο.
Με εισαγωγή STAGE, συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, δήθεν αυτοαπασχολούμενων, ενοικιαζόμενων κλπ.
Κοιμήσου λοίπον...
Το να λέει κάποιος υπάλληλος που τον τρέχουν ότι θα πρέπει να γ... κι αυτούς που δεν τρέχουν μόνο ψυχοπαθολογικά μπορεί να ερμηνευτεί ως μνησικακία και βλακεία
ReplyDeletePali me pareksigises, isos na min to eksigo ego kala. Den eipa pos prepei na trexoun aytoi pou den trexoun. Eipa pos prepei toulaxiston na perpatisoun aytoi pou oli mera ta ksynoun eis baros ayton pou trexoun.
Αντιθέτως, το λογικό είναι να δει πως θα βελτιώσει τις δικές του συνθήκες. De symfono apolyta, giati perithoria beltiosis exei kai o Bardinogiannis. Alla exei kai poly perissoteri DYNAMI gia na ta beltiosei, opote i adikia einai sigouri. Ektos kai an theloume mia koinonia me nomous tis zouglas, opote pao paso.
Epeidh kapoios eipe gia Royal Mail k Agglia! Loipon edw exoun poulhsei ta panta k to mono pou exoun kataferei einai ta services na phgainooun apo to kako sto xeirotero. P.X. trains k LU
ReplyDeleteOla t'alla einai moufes!
Px trains kai LU? Pote idiotikopoiithikan ta trena kai to LU stin Agglia ksereis? Posous epibates eksypiretousan tote kai posous simera? Na dineis oloktliri tin eikona oxi ti misi.
ReplyDeleteReyma, Gazi, tilepikoinonies einai 100% anotera apo otan itan dimosia.
Δόκτορα είσαι ιδεολόγος στα λόγια,
ReplyDeleteδουλεύεις για το δημόσιο στην πράξη.
Ωραίο παράδειγμα είσαι ρε φίλε.
Με τις πράξεις σου μας έπεισες.
"Eipa pos prepei toulaxiston na perpatisoun aytoi pou oli mera ta ksynoun eis baros ayton pou trexoun."
ReplyDeleteΔεν κατάλαβα δηλαδή, ποιοι τα ξύνουν; Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τα ξύνουν; Σε νοσοκομείο έχεις πάει ποτέ να δεις πως τρέχουν οι ειδικευόμενοι και οι νοσηλεύτες με 8 εφημερίες το μήνα και παίρνοντας μην πω τι (μη μου πεις για φακελακια κλπ γιατί αυτά τα παίρνουν οι διευθυντάδες και οι καθηγητάδες). Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα ορυχεία δε δουλεύουν; Οι εναερίτες δε δουλεύουν; Οι πυροσβέστες δεν τρέχουν και δεν πεθαίνουν λόγω ελλείψεων. Αν δεν περπατούσαν θα λειτουργούσε τίποτα;
Αλλά ακόμα και έτσι να ήταν, αυτό είναι το πρόβλημα των χαμηλόμισθων και των ιδιωτικών ή να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες, λιγότερη δουλειά και καλύτερους μίσθους για λογαριασμό τους.
Όσον αφορά το δεύτερο, πάλι μιλάς εντελώς ιδεαλιστικά. Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνείς ή διαφωνείς. Το ζήτημα είναι τι κάνουν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι. Αυτό που περιγράφεις εσύ είναι η ζούγκλα. Η μία κατηγορία ενάντια στην άλλη. Εγώ υπερθεμάτισα το συλλογικό αγώνα που ξεπερνά τα κλαδικά όρια. Αλλά δεν έχω και πρόβλημα αν κάποιος κλαδικός αγώνας νικήσει (π.χ. λιμενεργάτες). Αντίθετα χαίρομαι γιατί δίνει παράδειγμα και σε άλλους να διεκδικήσουν συλλογικά...
Paidia afiste tis prosopikes epitheseis, den ofeloun se tipota re gamoto parte to xampari. Tsampa ta KB tou server diladi...
ReplyDeleteαντε πνίξου ρε βλήμα γιώργο.
ReplyDeleteάντε κάνε κανα τεμενά στο αφεντικό σου, γιατί εγώ έχω εκτίθεμαι και αγωνίζομαι στο χώρο δουλειάς μου.
Ο ανώνυμος εξ αγγλίας έχει απόλυτο δίκιο σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση των υπηρεσιών στην Αγγλία. Π.χ. στα τραίνα ο αριθμός των ατυχημάτων και οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και είναι γνωστό τοις πάσι αυτό! Είναι προφανές ότι μια ιδιωτική εταιρία χέστηκε για τις ανάγκες του κόσμου. Αυτό που την κινεί είναι το κέρδος
ReplyDeleteTa services file mou mera me th mera einai olo k pio GTP. Ta zw ka8e mera phgainontas douleia ta traina k ta plhrwnw adra gia na me talaipwroun! Ta PPPs gia na kanoun infrastructure k n e3yphrethsoun ton parapanw kosmo, xrewkopoun to ena meta to allo! Telecoms an 8es na exeis kapws to kefali sou sxetika hsyxo prepei na ta skaseis sthn akriboterh olwn BT! K sta leei kapoios pou oikonomiko problhma den exei, gia thn wra toulaxiston!
ReplyDeleteόσον αφορά το βαρδινογιάννη φίλε μου, το σχόλιο σου είναι άκυρο διότι δεν τίθενται ζητήματα βελτίωσης συνθηκών για αυτόν... Τίθενται ζητήματα εξουσίας.
ReplyDeleteΤο λάθος σου είναι ότι δεν καταλαβαίνεις ότι όταν κάποιοι εργαζόμενοι διεκδικούν, δεν το κάνουν ενάντια στους υπόλοιπους εργαζόμενους αλλά ενάντια στα αφεντικά τους.
Η επίθεση δεν είναι ποτέ προσωπική. Είναι καθαρά η απογύμνωση του ιδεολογικού περιτυλίγματος.
ReplyDeleteΔηλώνεις αντιεξουσιαστής και αναρχικός, κι όμως δουλεύεις για το κράτος.
Δηλώνεις υπερασπιστής των συλλογικών δικαιωμάτων και αγώνων, κι όμως γκρινιάζεις για την αναγνώριση μεταπτυχιακού από το ΔΙΚΑΤΣΑ, σκεπτόμενος μόνο ουσιαστικά το δικαίωμα ΣΟΥ να αναγνωριστείς και να μονιμοποιηθείς ως καθηγητής στο δημόσιο ΤΕΙ, και στα τέτοια σου για τα επαγγελματικά δικαιώματα, που είναι πιο σημαντικά, για την πλειοψηφία των συμφοιτητών που θα ψάχνουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα.
Πάρτε το χαμπάρι, οι αριστερίζοντες ΔΕΝ είναι οι μοναδικοί θεματοφύλακες της κριτικής και της υπεράσπισης των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Αποδομώντας τα πρόσωπα, αποδομούμε και το μύθο. Να ξέρουμε τι λέμε, να πείθουμε όμως και με τις πράξεις μας.
Αυτά, άντε γεια σας
Nai, ksero daskalous kai kathigites pou ta ksynoun kai den tous kaigetai karfi gia tin poiotita tis paideias pou kalountai na parasxoun - o koumparos mou einai daskalos kai mou ta leei. Ksero giatrous pou den kseroun pou tous pan ta 4, gia tous nosileytes den exo na po tipota, oute gia tous anthrakorygxous, alla osoi douleyoun DEH se grafeio einai oi apolytoi tsougranoforoi. Pyrosbestes pou anti gia na peripoloun tous kalokairinous mines kathontai sta fylakia me aircondition kai blepoum TV kai trexoun otan skasei i strabi. Eforiakous pou plironontai gia na lynoun stayroleksa kai na se strabokoitane stin oura epeidi prepei na se eksypiretisoun 7:30-2:00. Mpatsous pou pairnoun mizes apo prezemporous kai poulane prostasia sta ksenyxtadika. The list is endless. O kathenas plousios i ftoxos, aksiomatouxos i mi, o,ti pernaei ap'to xeri tou na arpaksei tha to kanei. Alloi einai se thesi na arpazoun perissotera, alloi katholou.
ReplyDeleteΑλλά ακόμα και έτσι να ήταν, αυτό είναι το πρόβλημα των χαμηλόμισθων και των ιδιωτικών ή να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες, λιγότερη δουλειά και καλύτερους μίσθους για λογαριασμό τους.
Symfono, alla ela pou monoi tous aytoi den mporoun na lysoun ta problimata tous. Theloun kai ligi boitheia. To kratos ti ekane gi'aytous?
Όσον αφορά το δεύτερο, πάλι μιλάς εντελώς ιδεαλιστικά. Το ζήτημα δεν είναι αν συμφωνείς ή διαφωνείς. Το ζήτημα είναι τι κάνουν στην πραγματικότητα οι άνθρωποι. Αυτό που περιγράφεις εσύ είναι η ζούγκλα. Η μία κατηγορία ενάντια στην άλλη. Εγώ υπερθεμάτισα το συλλογικό αγώνα που ξεπερνά τα κλαδικά όρια. Αλλά δεν έχω και πρόβλημα αν κάποιος κλαδικός αγώνας νικήσει (π.χ. λιμενεργάτες). Αντίθετα χαίρομαι γιατί δίνει παράδειγμα και σε άλλους να διεκδικήσουν συλλογικά...
Koitakse kathe pragma mporeis na to deis apo 2 pleyres. Ego ti simerini katastasi blepo sa zougla, oi ftoxoi enantia stous ligous plousious. I mia katigoria enantia stin alli. To kratos eprepe na paizei to rolo tou dikaiou rythmisti meso tis nomothesias oste aytes oi antidikies kai anisotites na einai ligotero sfodres. De exei simasia ti douleia kaneis, simasia exei to biotiko sou epipedo. Kai meso aytou tou paronomasti prepei na katigoriopoiithoume, oxi basei tou epaggelmatos.
λες βλακείες και ψέματα. Δε γκρίνιαξα για την αναγνώριση από το ΔΙΚΑΣΤΑ. Γκρίνιαξα γιατί με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται η ιδιωτικοποίηση και τα υπέρογκα δίδακτρα τύπου 10.000 ευρώ. Αντιθέτως, είπα ότι κατ'εξαίρεση πρέπει να αναγνωριστεί!
ReplyDeleteΌσο για το ότι δουλεύω για το κράτος χαιρόπουλος. Όλοι δουλεύουν για το κράτος και το κεφάλαιο. Και επίσης δε δήλωσα αναρχικός. Είπα ότι προέρχομαι από τον α/α. Προσωπικά αυτόπροσδιορίζομαι ως κομμουνιστής. Δε νομίζω όμως ότι ενδιαφέρει κανέναν αυτό.
καλά εσυ ανώνυμε αγόρι μου κοιμήσου.
ReplyDeleteRe Dr Marx den ftiaxneis ena blog na mazeyomaste na ta leme me thn hsyxia mas?
ReplyDeleteΜπα, ο δόκτορας είναι μισθωτός του ΚΚΕ, στόχος ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης. Χθες δήλωνε καμία σχέση με ΚΚΕ και λοιπούς, αντιεξουσιαστής και αναρχικός, σήμερα δηλώνει κομμουνιστής. Ανάλογα με το συμφέρον προστασίας της ταυτότητας και του ρόλου του.
ReplyDeleteΔεν πειράζει, όπως είπαν κι άλλοι, η δυσφήμηση είναι η καλύτερη διαφήμιση.
Κι εσύ ρε ανώνυμε, δε γουστάρεις το ξύλο που πέφτει εδώ μέσα? Αν διαφωνείς, δε σου απαγόρεψε κανένας να μιλήσεις. Με την ησυχία σου θα γράψεις, με την ησυχία σου θα ακούσεις. Εκτός αν δεν αντέχεις τη διαφορετική άποψη.
Giorgo, eksartatai apo poio skopo eksypiretei to blog. An einai arena, tote goustaro, alla gia to skopo pou (elpizo) na eksypiretei, to theoro pantelos axristo.
ReplyDeleteGiati eno tha eprepe na ginetai brainstorming, kataligoume panta na allilotrogomaste. Oso thymamai panta stin Ellada etsi itan, apo ta kafeneia, mexri ti bouli - to apolyto kafeneio.
ReplyDeleteΣε αυτό το μπλογκ έχει γίνει ένα από τα καλύτερα brainstormings όσον αφορά το ασφαλιστικό, από τις αρχές ίδρυσης του. Με ιδέες, ερωτήσεις, επιχειρήματα, προβληματισμούς και θέσεις.
ReplyDeleteΔε χρειάζεται να συμφωνείς, και δε γίνεται να συμφωνείς με όλους και σε όλα. Από τις εφημερίδες όμως και από τις θέσεις των κομμάτων και των συνδικάτων, τίποτα δεν κατάλαβα σε σχέση με αυτά που λέγονται εδώ μέσα.
Αν λείπει κάτι, ελεύθερος είσαι να καλύψεις το κενό, να προτείνεις κάτι. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που γράφουν, που διαβάζουν και επεξεργάζονται τις απόψεις.
magkes an den kabatzaroume ta 200 eimaste makakes (pou leei k o Lazo)
ReplyDeleteμάλλον κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια..
ReplyDeleteΕίναι προφανές ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι οργανωμένη και χρηματοδοτούμενη από κάποιους πολιτικούς οργανισμούς και think tanks τύπου ΟΠΕΚ και κατηγορείς εμένα για μισθωτό.
Επειδή αγόρι μου είσαι και ανίδεος όμως, θα έπρεπε να γνωρίζεις πως τον όρο κομμουνιστή τον έχουν χρησιμοποιήσει και πολιτικές τάσεις όπως οι συμβουλιακοί, οι καταστασιακοί, οι αναρχοκομμουνιστές κλπ που είναι ενάντια στο κράτος.
Όσον αφορά το brainstorming που λες, πρόκειται απλώς για αναμάσημα νεοφιλελεύθερων ιδεών που επαναλαμβάνεται με γκαιμπελικό τρόπο.
Entaksei Dr, you are of course entitled to your opinion. To brainstorming omos exei ferei emprakta apotelesmata stous megalyterous polyethnikous kolossous tou planiti.
ReplyDeleteμιλάω για το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ brainstorming. Όχι γενικά
ReplyDeleteΚοίτα δόκτορα, επειδή κατέβηκα στην πορεία και γνώρισα τα παιδιά αυτοπροσώπως, θα σου πω μόνο το εξής:
ReplyDeleteΤους βρήκα και είδα ότι είχανε πλακάτ, αυτοκόλλητα, κάρτες και αφίσες, κι αναρωτήθηκα φυσικά που τα βρήκανε τα λεφτά να τα ξοδέψουν. Η απάντηση ήταν ότι ο μισθός του Δεκεμβρίου μειώθηκε στον καθένα κατά 60 ευρώ, αφού τους στοίχησαν όλα μαζί κοντά στα 650 ευρώ που βάλανε από την τσέπη τους. Τόσο καλά για πολιτικούς οργανισμούς και think tanks τύπου ΟΠΕΚ. Κάνε όνειρα εσύ, αν βρεις κανέναν τέτοιον οργανισμό προωθησε τον και στα παιδιά μπας και δούμε άσπρη μέρα.
Όσο για τις αφίσες των συνδικαλιστών, μη μου πεις ότι τα βάλανε από την τσέπη τους, τέτοιοι αλτρουιστές που είναι
ReplyDelete350 ευρώ: αυτοκόλλητα + αφίσσες και πλακάτ .
ReplyDeleteκαι πολλά είναι
ReplyDeleteO ανώνυμος εξ αγγλίας έχει απόλυτο δίκιο σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση των υπηρεσιών στην Αγγλία. Π.χ. στα τραίνα ο αριθμός των ατυχημάτων και οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και είναι γνωστό τοις πάσι αυτό! Είναι προφανές ότι μια ιδιωτική εταιρία χέστηκε για τις ανάγκες του κόσμου. Αυτό που την κινεί είναι το κέρδος
ReplyDeleteKi'ego Agglia zo, kathe mera me to treno pao douleia. Nai, yparxoun peristasiakes kathysteriseis alla otan zeis se mia megaloupoli me 11 ekatommyria kosmo oso organomenos kai na eisai ayta panta tha symbainoun. Einai anapofeykto, xtets to proi kapoios malakas epese stis grammes na aytoktonisei, ftaiei i etairia? Otan exasa to eisitirio mou i One mou ebgale kainourgio epi topou kai me tin apodeiksi pira refund mesa se 5 meres. Ante na to deis ayto stin Ellada. Gia na min po pos tora anetotata pas kai Parisi me Eurostar kalytera kai apo oti me aeroplano. Tyfla na'xei o OSE. Mi ta ekmidenizoume ola.
Oso gia BT, einai akribi gia ta ellinika dedomena oxi ta agglika. Kai yparxoun apeiroi providers pou kai kalo service exoun kai oi times tous einai pamfthines. Exo allaksei 3 internet providers kai pote den eixa problima. Ap'tin alli filos mou stin Ellada ekane aitisi gia ADSL kai i forthnet ton synedese me Kairo gia 3 mines. To internet kai oi tilepikoinonies (oxi mono stin Agglia, alla se oli tin Eyropi) ektos Elladas einai ftinotero kai 100 fores kalytero se poiotita paroxis ypiresias. Ase pou otan brexei mporeis kai na milas kiolas.
ReplyDeleteeisai neos sto london mallon
ReplyDeleteΟ/Η Anonymous είπε...
ReplyDeleteGiati eno tha eprepe na ginetai brainstorming, kataligoume panta na allilotrogomaste. Oso thymamai panta stin Ellada etsi itan, apo ta kafeneia, mexri ti bouli - to apolyto kafeneio.
December 14, 2007 3:47 PM
Mα το brainstorming του Μικτου συστήματος του Κομφούκιου είναι καταπληκτικό. Δεν έχει ποτέ παρουσιασθεί στην Ελλάδα και έβαλε και λεπτοιμέρειες ο άνθρωπος. Αλλο αν εσυ η ο άλλος μπορεί να μη καταλαβε μία.
'Και άλλο αν εσυ η οιοσδήποτε επειδή έχετε κόλλημα, μόλις κολλάτε Αμερική παθαίνετε πολάκα.
Ο/Η Anonymous είπε...
ReplyDeleteGiati eno tha eprepe na ginetai brainstorming, kataligoume panta na allilotrogomaste. Oso thymamai panta stin Ellada etsi itan, apo ta kafeneia, mexri ti bouli - to apolyto kafeneio.
December 14, 2007 3:47 PM
ΟΧΙ . ΠΑΣΟΚ σημαίνει ΜΟΝΟ ένα πράγμα. ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ
Αν σου κόψουνε το ρεύμα
ReplyDeleteκαι το πρωϊνό το γεύμα
και την προκαταβολή
να μια συμβουλή
το καλύτερο μπεγλέρι
είναι τα κλειδιά στο χέρι
τάκα τάκα, τάκα τάκα
κι όλα τα ξεχνάς ατάκα
το καλύτερο μπεγλέρι
είναι τα κλειδιά στο χέρι
Αν εκείνη δεν σε θέλει
και του έρωτα τα βέλη
λάθος στη σκοποβολή
να μια συμβουλή
το καλύτερο μπεγλέρι
είναι τα κλειδιά στο χέρι
τάκα τάκα, τάκα τάκα
κι όλα τα ξεχνάς ατάκα
το καλύτερο μπεγλέρι
είναι τα κλειδιά στο χέρι
Αν σου πούνε στη δουλειά σου
πάρε τα συμπράγκαλά σου
κάνε και μεταβολή
να μια συμβουλή
το καλύτερο μπεγλέρι
είναι τα κλειδιά στο χέρι
τάκα τάκα, τάκα τάκα
κι όλα τα ξεχνάς ατάκα
το καλύτερο μπεγλέρι
είναι τα κλειδιά στο χέρι
elate re paidia! Komfoukie, mesout gilmaz, Dr Who ti kanate! Ante mwre na pisaoume ta 200!
ReplyDeleteΠού είναι ο μακάκας;
ReplyDeleteΚομφούκιε cheer up!
ReplyDeleteΣ' έφτιαξε ο φίλος σου ο Αλογοσκούφηθ σήμερα!
ΓΙΑΤΙ τι έκανε σήμερα ο Αλογοσκούφης για νάμαι χαρούμενος;
ReplyDeleteA εννοείς τα φορολογικά;
ReplyDeleteΠράγματι είναι η πρώτη μεγάλη ΝΙΚΗ του ΔΙΚΑΙΟΥ έναντι της ΑΠΑΤΗΣ.
Είχαμε φθάσει να κάνουμε οικονομίες για νάχουμε να πληρώσουμε φόρους στην Ελλάδα. ΚΑΙ από την άλλη, τα ΚΑΤΩΤΑΤΑ στρωματα, οι υπηρέται, να ξοδεύουν κατοσταριες στα καλάθια με τα λουλούδια στα σκυλάδικα.
38,000 άτομα ΣΥΝΤΗΡΟΥΣΑΜΕ το ΚΡΑΤΟΣ του ΑΙΣΧΟΥΣ.
ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ και την θεωρώ προσωπική μου.
Ελεγε πάντα η διαπρεπής και αγία μάνα μου
ΤΟ ΑΔΙΚΟΝ ΟΥΚ ΕΥΛΟΓΕΙΤΑΙ
Εμείς ουδένα αδικήσαμε, ακόμα δε και τις βοηθούς μας τις κάναμε αρχόντισες, με σπίτια, όχι διαμερίσματα, σπίτια στην Αγία Παρασκευή, όχι ό,τι ό,τι.
ΚΑΙ ήρθατε εσείς, οι γονείς σας οι ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ δηλαδή, και βάλατε στο μάτι το βιός μας, τα πατρογονικά μας από 1833. Ε, ΟΧΙ. Ισαμε δω και μη παρέκει.
ΠΑΣΟΚ, ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ και ΑΠΑΤΗ -> FINITO LA MUSICA PASSATO LA FIESTA
ΚΑΙ τότε ανεφώνησε ο διαπρεπής νομικός μου σύμβουλος κύριος κ. Νικόλαος Γ.
ReplyDelete"Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου συνεχείς τίτλους ιδιοκτησίας από το1833"
ΚΑΙ απαντώ σε ένα μπλόγκερ που ζήτησε νωρίτερα να σέβομαι την ιδεολογία του (δλδ του ΠΑΣΟΚ), το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε ήταν ιδεολογία, δεν είναι ιδεολογία, ήταν (δεν είναι πιά) ένας θαυμάσια οργανωμένος εκλογικός μηχανισμός εξουσίας, με όχημα, φορέα, την ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, όλα τα κατακάθια.
ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΕΘΑΝΕ. Και τους λίγους κεντρικούς ήρωες της παληάς εκμαυλιστικής συμπεςριφοράς του ΘΕΛΩ ΑΝΑΠΟΔΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, δίκην BENITO MUSSOLINI, ντροπιασμένους για να διδαχθεί ο λαός.