Friday, December 28, 2007

Έχουμε υπερβολικά μεγάλη αγοραστική δύναμη!

Συνέντευξη του Ζακ Αταλί
© Le Point

Λε Πουαν (LP): Η Γαλλία υποφέρει ταυτόχρονα από μικρή αγοραστική δύναμη αλλά και από χαμηλή παραγωγικότητα. Πώς μπορεί να περάσει από αυτές τις συμπληγάδες πέτρες;

Ζακ Αταλί (ΖΑ): Η ανταγωνιστικότητα και η αγοραστική δύναμη συνδέονται πράγματι. Προσθέτω μάλιστα, για να κάνω λίγο πιο πλήρη την εικόνα, ένα τρίτο κι ένα τέταρτο στοιχείο, τις δημόσιες δαπάνες και τη φορολογία κάθε τύπου: η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο αυξάνει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Χρειάζονται παρεμβάσεις ταυτόχρονα και στα τέσσερα αυτά μέτωπα. Και η αλήθεια είναι πως η αγοραστική δύναμη αυξάνει ταχύτερα από την παραγωγικότητά μας. Αυτό δε θα πείραζε αν οι ρυθμοί ανάπτυξής μας υπερέβαιναν κατά μία τουλάχιστο μονάδα τους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας. Αλλιώς, όπως εξάλλου συμβαίνει σήμερα, η αγοραστική δύναμη πηγαίνει σε αύξηση των εισαγωγών.

O Jacques Attali είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην ειδικός σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν. Πρόσφατα επιστρατεύτηκε από το Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) για να ηγηθεί της διαβούλευσης για το πώς να εκτοξευθεί η ανάπτυξη στη Γαλλία.

LP: Με άλλα λόγια, η πλεονάζουσα αγοραστική δύναμη των Γάλλων ωφελεί τους Κινέζους...

ΖΑ: Όχι μόνο τους Κινέζους, αλλά και τους Γερμανούς... Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως σε ό,τι αφορά την παραγωγικότητα, η Γαλλία βουλιάζει σε σχέση με τους εταίρους της. Αντικειμενικά, η χώρα περνάει τη χειρότερη κρίση της παραγωγικότητάς της μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο.

Αν δεν υπήρχε το ευρώ, θα είχαμε νιώσει πως η σημερινή κρίση είναι χειρότερη κι από εκείνη του Μαρτίου του 1983.

Από αυτή την άποψη, το ευρώ είναι καταστροφικό. Όχι πως δε θα 'πρεπε να υπάρχει -είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του- αλλά διότι μας κρύβει την πραγματικότητα.

Το 1982-1983, όταν βρισκόμουν στο προεδρικό μέγαρο, λάμβανα δύο, κάποτε τρεις φορές τη μέρα το ενημερωτικό σημείωμα που μου έλεγε πως έφυγαν από τη χώρα κεφάλαια της τάξης των 200, των 300, των 900 εκατομμυρίων δολαρίων...

Φανταστείτε τι θα γινόταν σήμερα χωρίς το ευρώ... Το φράγκο θα είχε βουλιάξει. Ο λογαριασμός για τις εισαγωγές πετρελαίου -που σήμερα είναι μικρός, λόγω του ισχυρού ευρώ- θα είχε τιναχτεί στα ύψη. Θα είχαμε συναλλαγματική κρίση και, πράγμα πολύ σοβαρότερο, για να αποφύγουμε την κατάρρευση του φράγκου θα ήμαστε αναγκασμένοι να αυξήσουμε πολύ τα επιτόκια -που σήμερα εξακολουθούν να είναι χαμηλά λόγω της χρηστής οικονομικής διαχείρισης των εταίρων μας.

Το αποτέλεσμα θα ήταν πως δεν θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος μας -και το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (IMF) θα είχε ήδη αρχίσει να μας δίνει εντολές.

Οι Γάλλοι πρέπει να το κατανοήσουν αυτό. Έχουμε υψηλή αγοραστική δύναμη και ανεπαρκή, χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: το απόλυτο κριτήριο, που «μετράει» την ανεξαρτησία μιας χώρας, είναι η παραγωγικότητά της!

LP: Το περίεργο είναι πως ο κόσμος παραπονιέται πως η αγοραστική του δύναμη δεν φτάνει...

ΖΑ: Φυσικά κι έχουν αυτό το συναίσθημα.

Πρώτον, διότι η αγοραστική δύναμη είναι άνισα κατανεμημένη. Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα χαμηλής αγοραστικής δύναμης, έχει πρόβλημα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Η φορολογία είναι πολύ άσχημα μοιρασμένη. Ένα υπερβολικά μεγάλο μέρος της (47-48%) πηγαίνει σε δημόσιες δαπάνες που κατανέμονται επίσης πολύ άδικα. Η Γαλλία είναι σήμερα η χώρα του ΟΟΣΑ με τις μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες, 5% παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ξεπερνάμε ακόμα και τα σκανδιναβικά κράτη. Ενώ η Γαλλία κοιμόταν βλέπετε, εκείνοι έβαλαν τάξη στα δημόσια οικονομικά τους. Φυσικά στη Γαλλία γίνεται πολλή αναδιανομή, αλλά με άτσαλο τρόπο.

LP: Θα προτείνετε μία εκ βάθρων αλλαγή στη φορολογική πολιτική:

ΖΑ: Ασφαλώς. Όπως γνωρίζετε, εδώ και καιρό το κράτος ανησυχεί για το ύψος των δημοσίων δαπανών του και έχει την τάση να μειώνει τη φορολογία, να προχωράει σε φοροαπαλλαγές, δημιουργώντας ένα σωρό «εξαιρέσεις». Σκεφτείτε πως υπάρχουν σήμερα τουλάχιστο 400 στο φορολογικό μας σύστημα!

Είναι προσωπική μου γνώμη πως έχουμε φόρους άδικους (το φόρο εισοδήματος) και φόρους δίκαιους (το φόρο κληρονομιάς ή μεταφοράς κεφαλαίου). Το φορολογικό μας σύστημα θα πρέπει να επιβραβεύει όσους δημιουργούν πλούτο -και να τιμωρεί τους εισοδηματίες.

LP: Μιλάτε για αύξηση του φόρου κληρονομιάς; Είστε μάλλον εκτός γραμμής...

ΖΑ: Λίγο με νοιάζει... Το γεγονός είναι πως αν αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, την υγεία, θα μειωθούν κατ' αντιστοιχία οι ιδιωτικές δαπάνες για αυτά τα αγαθά και τις υπηρεσίες. Επιπλέον να έχετε υπόψη σας πως οι λεγόμενες «ανελαστικές» δαπάνες των νοικοκυριών, ανεβαίνουν επίσης: δείτε τη διατροφή, τις μετακινήσεις και -κυρίως- τη στέγαση. Για τα σημερινά νοικοκυριά το να αποκτήσουν ιδιοκτησία είναι εξίσου δύσκολο με το να ανέβουν στο Έβερεστ! Ιδίως οι νέοι.

Κοντολογίς: ενώ η αγοραστική δύναμη δε μειώνεται αντικειμενικά, υποκειμενικά μειώνεται κάθε μέρα. Διότι εξυπηρετεί όλο και μεγαλύτερες «ανελαστικές» δαπάνες, διότι είναι άνισα κατανεμημένη, διότι δεν οδηγεί στην απόκτηση ιδιοκτησίας.

Θα πρόσθετα πως, λόγω της παγκοσμιοποίησης, κι αυτό δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, ο συσχετισμός μισθών/κερδών ανετράπη προς όφελος των κερδών.

LP: 'Αλλοι λένε πως παραμένει σταθερός εδώ και δέκα χρόνια...

ΖΑ: Οι αριθμοί είναι πάντα αμφιλεγόμενοι, αλλά υπάρχουν στατιστικές πως την τελευταία δεκαετία οι μισθοί έχασαν 7 μονάδες προς όφελος των κερδών.

Επιπλέον, να το πούμε κι αυτό, υφίσταται κι ο ψυχολογικός παράγοντας της ορατότητας του πλούτου. Το χάσμα μεταξύ των πιο πλούσιων και των πιο φτωχών έχει αυξηθεί με δραματικό τρόπο. Παλιότερα οι φτωχοί δεν ένιωθαν τόσο άσχημα διότι η αστική τάξη ζούσε κρυμμένη πίσω από τους τοίχους της. Σήμερα όμως, με την εμφάνιση των διασημοτήτων, όλος αυτός ο πλούτος είναι ορατός από όλους.

Για να το πούμε σύντομα: στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ιουδαϊκή και προτεσταντική παράδοση σκανδαλίζονται από τη φτώχεια. Στην καθολική Γαλλία όμως, σκανδαλίζει ο πλούτος. Τον υποπτευόμαστε πως δεν επιβραβεύει αυτούς που αξίζουν πραγματικά, πως τραυματίζει την κοινωνική συνοχή κ.ο.κ.

Καθώς δε, ακόμα και στα μέρη μας, ο πλούτος αρέσκεται να επιδεικνύεται όλο και περισσότερο, δημιουργεί στους μη-πλούσιους την αίσθηση της σχετικής μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης.

LP: Απελπιστικό! Δεν μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τίποτα για να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη των Γάλλων;

ΖΑ: Μπορούμε, αλλά αν ανεβάζαμε σήμερα απότομα την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, θα υπογράφαμε τη θανατική καταδίκη της χώρας μας.

Η επιτροπή μας έχει στόχο μάλλον να μελετήσει πώς θα επιταχύνουμε την οικονομική ανάπτυξή. Σε ό,τι αφορά την αγοραστική δύναμη, είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να αλλάξουμε τη σχέση μισθών-κερδών. Σκεφτόμαστε τρόπους, όπως τη διανομή μερίσματος, ώστε το μερίδιο των κερδών του κόσμου της εργασίας να αυξηθεί κατά πολύ, ακόμα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θα πρέπει ακόμα να δούμε πώς να ρίξουμε τις τιμές, σε κάθε κλάδο ξεχωριστά: στις τηλεπικοινωνίες, τον τραπεζικό τομέα, την κατοικία, τα στεγαστικά δάνεια. Να δούμε επίσης τα κλειστά επαγγέλματα, όπως εκείνο των φαρμακοποιών, όπου η κατάσταση είναι για γέλια και για κλάματα.

Κάθε μονοπώλιο δημιουργεί εισοδηματίες, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να τελειώνουμε με τα μονοπώλια, από τα σούπερ-μάρκετ έως τους οργανισμούς κοινωνικής κατοικίας.

Τέλος, θα χρειαστεί πάνω απ' όλα να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Το δημόσιο δεν μπορεί να ζητά από τους άλλους να κάνουν οικονομία, όταν δεν δίνει το ίδιο πρώτο το καλό παράδειγμα. Θα χρειαστεί να αποφύγουμε τις δημόσιες δαπάνες στις οποίες δεν έχει μελετηθεί η σχέση κόστους-οφέλους τους.

Μεσοπρόθεσμα, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων περνάει από τη στοχευμένη μείωση ορισμένων δημοσίων δαπανών και από την καλύτερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

LP: Από τη μεταρρύθμιση του κράτους λοιπόν...

ΖΑ: Ακριβώς αυτό. Ενώ εμείς χαζεύαμε, πολλές ξένες κυβερνήσεις -του Καναδά, της Ιταλίας, της Σουηδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Πορτογαλίας- έκαναν καταπληκτικά πράγματα...

O Jacques Attali είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, πρώην ειδικός σύμβουλος του Φρανσουά Μιτεράν. Επιστρατεύτηκε από το Νικολά Σαρκοζί (Nicolas Sarkozy) για να ηγηθεί διαβούλευσης με στόχο την εκτόξευση της ανάπτυξης στη Γαλλία. Η συνέντευξη «Nous avons trop de pouvoir d'achat!», παραχωρήθηκε στο γαλλικό περιοδίκό Le Point. Η μετάφραση έγινε από την ομάδα του PPOL.

74 comments:

  1. Συνεχίζουμε τον χριστουγεννιάτικο προβληματισμό με έναν ακόμη Γάλλο , αυτή τη φορά οικονομικό σύμβουλο και Πρόεδρο μιας Επιτροπής για την Ανάπτυξη που έχει συστήσει ο Σαρκοζί.

    ReplyDelete
  2. Τι Ελλάδα τι Γαλλία

    Μια σημειωση περι του ελληνικου εισοδηματος - γιναμε επιτελους Ευρωπη?

    από το αναμόρφωση blog

    ReplyDelete
  3. ΔΙΑΒΑΖΩ:
    LP: Απελπιστικό! Δεν μπορούμε λοιπόν να κάνουμε τίποτα για να αυξήσουμε την αγοραστική δύναμη των Γάλλων;

    ΖΑ: Μπορούμε, αλλά αν ανεβάζαμε σήμερα απότομα την αγοραστική δύναμη των Γάλλων, θα υπογράφαμε τη θανατική καταδίκη της χώρας μας.

    ΑΠΑΝΤΩ:
    ΚΑΙ ο ερωτών ΚΑΙ ο απαντών είναι ή χαζουλάκια ή λαϊκιστές.
    Ασφαλώς και ΕΙΝΑΙ δυνατόν να αυξηθεί η αγοραστική αξία του Λαού ΧΩΡΙΣ να αυξηθούν τα ημερο-, ωρο-μίσθια.
    Αν σε κάθε ΤΟΜΕΑ της Οικονομίας, ειδικά σε είδη Οικιακής Χρήσης, γεμίζαμε με τα ισοδύναμα του ΙΚΕΑ, ΖΑΡΑ και Wal-Mart, ΘΑ ΕΛΥΕΤΟ το πρόβλημα του Λαού. Δηλαδή, προσφορά ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ έιδών σε ΧΑΜΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ.

    Προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι το πολύ σε 5-10 χρόνια θα γίνει επανάσταση σ αυτό το είδος εμπορίου.
    Ανοιξε στην γειτονιά μου ΖΑΡΑ ΗΟΜΕ και ενοχλήθηκα να σας πω την αλήθεια διότι θα ερχονται οι συνοικίες και θάχουμε θόρυβο.
    ΑΛΛΑ βρέθηκα προ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΠΛΗΞΕΩΣ. Εξαιρετικά είδη 100% βαμβακερά, πουπουλένια, αρκετα άκρως καλόγουστα και κομψότατα ΣΕ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ.
    Θαυμάσια πιάτα προς ένα ευρώ!!!!
    Πάπλωμα, 100% πούπουλο σε βαμβακερή 100% θήκη, 150 ευρώ.

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ του ΑΜΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΧΥΔΑΙΟΥ ΛΑΟΥ.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    Η αγοραστική αξία κάθε ανθρώπου αυξάνεται με ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΥΣ
    1) Αυξηση εισοδήματος
    2) Μείωση ΚΟΣΤΟΥΣ αγαθών (ιδανικά με σύγχρονη αύξηση ποιότητας).

    ΑΛΛΑ μιά ζωή στην Ελλάδα το ΑΙΣΧΡΟ κράτος, στην προσπάθεια να αυξάνει την απασχόληση ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ αεριτζίδικες επιχειρήσεις. ΣΚΑΤΟΜΑΓΑΖΑ που πουλούσαν και πουλούν είδη ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ (λόγω κακής ποιότητας και κακής κατασκευής) σε τιμές προϊόντος design.
    Για νάχουν "δουλειά" [του κερατά] οι μισοί ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΜΕ τους άλλους ΜΙΣΟΥΣ.

    ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ λοιπόν με ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ το ΖΑΡΑ ΗΟΜΕ που άνοιξε στην Ηροδότου. Ο,ΤΙ βελτιώνει την αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή ΣΥΝ την αισθητική του ΣΥΝ την καταναλωτική του ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ είναι
    ΕΥΛΟΓΙΑ για το ΕΘΝΟΣ!!!!!

    ΜΠΡΑΒΟ

    ReplyDelete
  4. ΚΑΙ ας μείνουν στο δρόμο 10,000 Ελληνες αεριτζήδες.
    ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ και να ΣΑΠΙΣΟΥΝ
    Να πάνε να γίνουνε εργάτες.

    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ:
    Στο Applebee's όπου τρώνε μαύροι και μεξικάνοι με 8 δολλάρια, δλδ 5.5 ευρώ, στην Αθήνα να ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ 20-30 ευρώ το ΑΤΟΜΟ.

    ΚΛΕΙΣΙΜΟ στο APPLEBEE's
    ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΓΗΡΓΟΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ πως το APPLEBEE'S = LOW CLASS

    ReplyDelete
  5. ΓΙΝΑΤΕ gentlemen, ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ καταναλωτική συνείδηση.
    Θα νοιώσετε ΚΑΛΑ.

    ΠΑΤΕ στ εστιατόριο, κάθεστε. Ερχεται αμέσως η λαϊκάντζα με το εμφιαλωμένο.
    Πάρτε μια βαθειά αναπνοή, νοιώστε Κομφούκιοι, κοιτάξτε το άτομο στα μάτια και πείτε με ευγένεια,
    "Οχι ευχαριστώ, φέρτε μου νερό βρύσης".

    TRUST ME. IT WILL MAKE YOU FEEL WELL.
    Νάστε ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ της ζωής. ΟΥΔΕΙΣ μπορεί (και ουδένα επιτρέπεται να αφήνετε) να σας επιβάλει νόρμες συμπεριφοράς.

    ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
    ΘΑ ΝΟΙΩΣΕΤΕ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΙ.

    ReplyDelete
  6. ΑΥΤΟ δε θα είναι ΚΑΙ ένα εκπληκτικό τεστ για την "γκόμενα" πούχετε μαζί σας.

    Αν είναι ΚΥΡΙΑ και ΑΣΤΗ, θα σας πεί, "Μπράβο ρε Δημήτρη, μ αρέσει που έχεις φοβερή αυτοπεποίθηση".

    Αν είναι νεόπλουτη, κόρη ρουφιάνου και κόρη πουτάνας της Β Αθηνών, θα σας πει, "Αμάν ρε μάγκα, Τι τσιγκουνιά είναι αυτή".

    TRUST ME.Την τελευταία να την πετάξετε στο καλάθι των αχρήστων!!

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Κομφούκιε έχεις δίκαιο.Εχουμε πρόβλημα στο τρόπο διαχείρησης των χρημάτων μας, τόσο ως κράτος όσο και ως άτομα.Αυτό που μπορεί να αλλάξει γρήγορα άμεσα και αποτελεσματικά είναι το καταναλωτικό μας προφίλ.Βγάζουμε με πολύ μεγάλη δυσκολία ένα μεροκάματο των 30 ευρώ την ημέρα.Και όμως δεν το σεβόμαστε.Δεν σεβόμαστε τον ιδρώτα μας.Τον πετάμε με μεγάλη ανευθυνότητα αγοράζοντες σαβούρες σε υψηλές τιμές.
    Το πρόβλημα λοιπόν είναι ΟΧΙ πρόβλημα εσόδων αλλά δαπανών.
    Αυτό συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια.
    Απο την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση από την οποία,λόγω και του συντηρητικού της πολιτικού χαρακτήρα,ελπίζαμε και περιμέναμε μια απόπειρα τακτοποίησης των δαπανών.Αντί αυτού είδαμε λογιστικές αλχημείες που προσπαθούν να κρύψουν το πρόβλημα ενώ αυξάνουν και τα ελλείματα και το δημόσιο χρέος.
    Ετσι ενώ από τη μία έχουμε μιά οικονομία που δεν παράγει απο την άλλη έχουμε τεράστια επιχειρηματικά κέρδη,μεγάλες ανισότητες,εντεινόμενη φτώχεια.
    Το κάνει συνειδητά άραγε αυτό η κυβέρνηση;Μάλλον.

    ReplyDelete
  9. κουμφούκιε μανία που την έχεις με τα π*κια

    ReplyDelete
  10. Aνεξαρτήτου αν είναι σωστα ή όχι, αυτά που πιστεύεις ότι είναι σωστά, τα μοιράζεσαι με τους γύρω σου κομφού. Και αυτό σε τιμάει.

    ReplyDelete
  11. Εχω την εντύπωση ότι μαζί με το κράτος οι σημερινοί κυβερνώντες πήρανε ως λάφυρα και τις εργαζόμενες γυναίκες, ιδιαίτερα τις συμβασιούχες.Και άρχισαν να τις περιφέρουν ως τρόπαια δημοσίως,κατ'απομίμηση του Σαρκοζί με τη Κλάρα.Η οποία βεβαίως είναι ΠΟΡΝΗ πολυτελείας και δεν έχει καμμιά σχέση με την Εύη Τσέκου.Η οποία Τσέκου τελούσε επί τριετία υπό συνεχή ΕΚΒΙΑΣΜΟ και ΒΙΑΣΜΟ από τον υπερυπουργό Πολιτισμού. Οποίος πολιτισμός!

    ReplyDelete
  12. Aνεξαρτήτως χρυσέ μου άνθρωπε, ανεξαρτήτως.

    ReplyDelete
  13. @ Παρμενίδη

    Η διαπρεπής μάνα μου θα σου έλεγε
    "Αγαπητέ κύριε κ. Παρμενίδη, εξ ιδίας καλής προαιρέσεως κρίνετε και τα αλλότρια. Ατυχώς, εδώ σφάλλετε, αλλά σας κατανοώ".

    ReplyDelete
  14. Den kaneis diakopes re Komfoukie?

    ReplyDelete
  15. έριχνα μια ματιά στο ΠΠΟΛ και είδα αυτό

    ReplyDelete
  16. Κομφούκιος

    Δέν υπερασπίζω την συμπεριφορά της Τσέκου.Για τα όποια αδικήματά της να δικασθεί δίκαια και να πληρώσει.
    Τσαλακώθηκαν όμως όλα τα δικαιώματά της,νομικά και προσωπικά με ΕΥΘΥΝΗ του Μαξίμου που καθοδηγεί την επιχείρηση διαρρέοντας κασσέτες και χειραγωγώντας τη "Δικαιοσύνη".
    Και βεβαίως ΒΙΑΖΟΝΤΑΝ κατ'εξακολούθησιν από ένα σύστημα που υποτίθεται ότι διακονεί τον Πολιτισμό και του οποίου προιστάμενος είναι ο Πρωθυπουργός.

    ReplyDelete
  17. Σχετικά με το θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής που έθεσε ο ανώνυμος, έχει ένα πολύ καλό άρθρο ο καθηγητής οικονομικής ανάλυσης στο ΠΑΠΕΙ , Θ. Πελαγίδης, Ελευθεροτυπία 23-12

    Λέει εκεί ότι ακόμη και αν δεχθούμε τις γνωστές αλχημείες με τις οποίες «ανήλθε» τεχνηέντως το έλλειμμα των περιόδων διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο 7,9%, για να... πέσει ραγδαία από το 2005 και μετά, οι «εκτιμήσεις» του υπουργείου θυμίζουν υπολογισμούς αστρολόγου της trash TV. Στην πραγματικότητα, η μείωση κατά 5,3% οφείλεται κατά 2,04% σωρευτικά στην αύξηση των πλεονασμάτων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της ανόδου του ΧΑ, ποσό το οποίο γλίτωσε από τα νύχια των «κουμπάρων». Αλλο ένα 1,61% οφείλεται στη μείωση των δημόσιων επενδύσεων και 1% στη μείωση των δαπανών για τόκους του δημόσιου χρέους λόγω swaps κυρίως. Τι μένει; Μένει το συγκλονιστικό ποσό του 0,75% του ΑΕΠ, το οποίο προήλθε κατά 0,25% από την αύξηση των φορολογικών εσόδων κυρίως από τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και κατά 0,50% του ΑΕΠ μείωση των πρωτογενών δαπανών, ποσό το οποίο διαιρούμενο διά των τριών ετών 2005-2007, είναι 0,15% ετησίως του ΑΕΠ. Τρίχες δηλαδή...

    ReplyDelete
  18. Ταυτιζόμαστε με τον παρμενίδη στην ανάλυση για Εύη Τσέκου και με τον Μεσούτ σε προηγούμενα post.

    Να δικαστεί και να ΚΑΤΑδικαστεί κανονικά στην ώρα της, όχι να προφυλακίζεται με εικονικά επιχειρήματα που εξυπηρετούν να βγει από την μέση ο βραχνάς για ν'αλλάξει η ατζέντα προς το ροζ.

    ReplyDelete
  19. Όλα στη φόρα απόλυτη διαφάνεια.

    ReplyDelete
  20. Προσωπικά και γώ συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς του Παρμενίδη γιά την Τσέκου (νομικά δεν γνωρίζω γιά τα περί προφυλακίσεως). Οι απόψεις του Κομφούκιου to the point ως επί το πλείστον, πλήν όμως τινές εξ αυτών θα ταίριαζαν περισσότερο στη γνωστή ηρωίδα του Ψαθά, παρά στον κινέζο φιλόσοφο..

    ReplyDelete
  21. και φυσικά ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Γ700

    ReplyDelete
  22. ΠΑΤΕ στ εστιατόριο, κάθεστε. Ερχεται αμέσως η λαϊκάντζα με το εμφιαλωμένο.
    Πάρτε μια βαθειά αναπνοή, νοιώστε Κομφούκιοι, κοιτάξτε το άτομο στα μάτια και πείτε με ευγένεια,
    "Οχι ευχαριστώ, φέρτε μου νερό βρύσης".

    Κομφούκιε, εσύ καλά τα λες, αλλά αυτοί είναι προχωρημένοι. Κωλύομαι να γράψω τι θα κάνουν με το νερό της βρύσης που θα σου φέρουν... Κατά το λαϊκόν και πασοκικόν, 'θα απηυδίσεις' άμα σου πω.

    ReplyDelete
  23. κι ένα σχετικό άρθρο με τη συνέντευξη
    Πληθωρισμός : γιατί επιστρέφει από την Κλερ Γκουελό

    ReplyDelete
  24. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για την έκταση της καταπάτησης των δικαιωμάτων της Τσέκου, απλά από ότι φαίνεται έχουν τραβήξει το νόμο από τα αυτιά και τον έχουν ξεχειλώσει. Δε τη λυπάμαι την Τσέκου όμως, έχουμε δει πράγματα 10 φορές χειρότερα να συμβαίνουν σε αθώους - αυτή όντως φαίνεται να έκανε εκβιασμό (όποιος απλά διαμαρτύρεται πάει στη δικαιοσύνη και κάνει καταγγελία αυτή έκανε άλλα κόλπα). Αυτό που με προβληματίζει είναι όλο αυτό το άγχος να μπουζουριάσουμε την Τσέκου (τελευταία τρύπα του ζουρνά) το γρηγορότερο δυνατόν και να καλύψουμε όλο το συρφετό από πίσω. Και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε και να αφήσουμε την Τσέκου να το παλαίψει μόνη της. Τεσπα δεν θέλω τόσο να μιλήσω για αυτό όσο για τα λεγόμενα του Κομφού...

    ReplyDelete
  25. ....με τα οποία συμφωνώ απόλυτα.

    ReplyDelete
  26. /Η Μηχανικός είπε...
    Προσωπικά και γώ συμφωνώ με τους χαρακτηρισμούς του Παρμενίδη γιά την Τσέκου (νομικά δεν γνωρίζω γιά τα περί προφυλακίσεως). Οι απόψεις του Κομφούκιου to the point ως επί το πλείστον, πλήν όμως τινές εξ αυτών θα ταίριαζαν περισσότερο στη γνωστή ηρωίδα του Ψαθά, παρά στον κινέζο φιλόσοφο..

    December 28, 2007 11:53 AM

    1. OTAN σχολιάζεις και εφ όσον ενδιαφέρεσαι για διάλογο, παρακαλείσαι να εξειδικεύεις ΠΟΥ αναφέρεσαι, ΩΣΤΕ να προάγεται ο αντίλογος και η ΕΠΑΓΩΓΗ.
    2. Επειδή ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ χρησιμοποίησαν ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ την λαϊκιστική τακτική απαξίωσης της persona μου, μάθε τα εξής:
    α) Ο Κομφούκιος ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ στους οδοκαθαριστές, στους υπαλλήλους υγιεινής του Δήμου ΚΑΙ στους χειρώνακτες στους οποίους ο ΑΘΛΙΟΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ του ΠΑΣΟΚ και όλη πιά η Ελλάδα συμπεριφέρονται με απόλυτη περιφρόνηση.
    β) Αντιθέτως, ο Κομφούκιος ΤΡΕΦΕΙ ΒΑΘΥΤΑΤΗ περιφρόνηση στους άξεστους ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥΣ, στους ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ, τα ΤΣΟΚΑΡΑ, τους σουσούδους και τις σουσούδες.
    γ) ΜΟΝΟ βλάκες και ΑΤΟΜΑ ωθούμενα εκ του ΠΟΝΗΡΟΥ (δλδ τσιτουρίδηδες λαλιωτοφώφες και πάσης φύσεως "δολοφόνοι χαρακτήρων") δεν έχουν αντιληφθεί το ΠΝΕΥΜΑ Κομφούκιου.

    Θέλω να πιστεύω, μηχανικέ, πως δεν είσαι βλάκας, μήτε εκ του πονηρού ωθούμενος.

    ReplyDelete
  27. Λοιπόν ο Κομφού έχει απόλυτο δίκιο. Η αγοραστική δύναμη δεν είναι μόνο ο μισθός αλλά και το τι κάνουμε εμείς με το μισθό και πόσες ανάγκες πραγματικές έχουμε. Και όταν μιλάμε για πραγματικές ανάγκες εννούμε τις πραγματικές. Στην τελική ένας μικρομεσαίος του σήμερα έχει πιο πολλές ανέσεις από έναν ευγενή του χτες.

    Διότι και με 1000 ευρώ μπορείς να ξεπληρώσεις σπίτι σε 20 χρόνια 300 ευρώ το μήνα 3600 το χρόνο 36.000 και 72.000 συνολικά (για περεταίρω λεπτομέριες στα στεγαστικά δεν γνωρίζω βέβαια) - απλά δεν θα είναι στη σούπερ γειτονιά ούτε θα είναι σούπερ λουξ. Τα έχεις αυτά όμως πραγματική ανάγκη; Με 700 ευρώ που μένουν πληρώνεις με δόσεις ένα φτηνό και οικονομικό αυτοκίνητο πόλης 200 ευρώ το μήνα και σε 3-4 χρόνια το έχεις ξεπληρώσει. Άσε που μπορείς να βρεις κα μεταχειρισμένο. Με 500 ευρώ στην τσέπη μπορείς να τη βγάλεις άνετα εάν δεν ψωνίζεις στου ΑΒ αλλά στα Ντία και στη λαική της γειτονιάς για ορισμένα λαχανικά, εάν δεν πας μπουζούκια κάθε βδομάδα αλλά μια φορά το μήνα (και εάν όταν πας τη βγάζεις στο μπαρ με 1 ποτάκι και όχι σε τραπέζι) και εάν αγοράζεις πουκάμισα κάτω των 30 ευρώ και παπούτσια κάτω των 100 (άντε για καλό παπούτσι μέχρι 150 αλλά να σας πάει μια 5ετία τουλάχιστον όπως εγώ που το 2004 είχα βρει λουστρινάκι στα 108 ευρώ και ήταν Πράντα - τελευταίο παλιό κομμάτι προσφορά-ξεφορτώματος του Καρούζου Θεσσαλονίκης στον οποίο για πρώτη και τελευταία φορά πάτησα τότε (μου το χε πει το ψώνιο ο χλιδοΓ900 αδερφός μου) - και το πήρα και ας με κοροιδέυει ο Κομφού τώρα ότι είμαι χλιδάνεργος... τα 108/4 μου βγήκαν 22 ευρώ τη χρονιά που παλεύεται για παπούτσι - όμως κανονικά εάν ήταν στην τιμή των 300 ούτε που θα ασχολούμουν γιατί κανένα παπούτσι δεν αξίζει 10 ολόκληρες μέρες δουλειάς. Και πολλοί δήθεν το λένε το παραπάνω αλλά του χρόνου πάνε και ξαναπαίρνουν πάλι παπούτσι/πουκάμισο/σπόηλερ για το αυτοκίνητο/το νέο άρωμα του Γάλλου αδερφή σχεδιαστή κτλπ. οπότε τους βγαίνει πολύ παραπάνω.

    Όταν πάω Σαλόνικα είμαι το περίγελο της παρέας γιατί ακόμα και όταν έβγαζα 4ΧΓ700 στας Ευρώπάς φορούσα τα παπούτσια και τα πουκάμισα με τα οποία έφυγα από Ελλάδα (ε αφού δεν χάλασαν αλλά αντέχουν ακόμα, εγώ φταίω;), απεύγευγα τα φτηνιαρορεστοράν που ο κόσμος ακριβοπληρώνει (το παράδειγμα των Αππλμπιζ του Κομφού τα σπάει!), τα πολλά έξω και τισ κυριλούμπες ... γιατι΄ακριβώς δεν τα χρειάζομαι, δεν τα έχω ανάγκη. Απορώ πως τα χρειάζονται άνθρωποι με 700. Θα μου πεις έχω και γκόμενα οικονομική που από την μία ζηλεύει (ως γυναίκα) τα ακριβά και τα λουξάτα, από την άλλη όταν της δίδεται η ευκαιρία τα κλάνει. Μια φορά έχοντας 4ΧΓ700 τις έδωσα 500 να πάει Παρίσι να ψωνίσει ότι θέλει, ένα ή πολλά, αυτή μου γύρισε με ρουχαλάκια στα 5 ευρώ από το παζάρι και ένα ζευγάρι παπούτσια στα 25 ευρώ και μου έδωσε ρέστα τον πάκο γιατί λέει ήξερε ότι έφτυνα αίμα για να βγάλω αυτά τα λεφτά οπότε δεν άξιζε να τα δώσει για μλκιες.

    Λοιπόν κάποιος θα πει ότι ίσως για αυτό (λόγω γκόμενας) να μην νιώθω την ανάγκη να ξοδεύω ενώ άλλοι έχοντας και γκόμενες πιο απαιτητικές το κάνουν. Ε ρε μάγκες ή γμιστε και αφήστε γρήγορα πριν αρχισουν τα έξοδα ή βρείτε γυναίκες που να σας λένε μπράβο όταν κινείστε έξυπνα, όπως ακριβώς έφερε στο παράδειγμά του ο Κομφού.

    Και δεν το γελάω καθόλου. Γιατί η υπερκατανάλωση (παγκόσμιο φαινόμενο) και η απρόσεκτη κατανάλωση (φαινόμενο πολύ διαδεδομένο ειδικά στην Ελλάδα) είναι φαινόμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γενικότερη σεξουαλική συμπεριφορά των κοινωνικών συνόλων. Στην τελική λοιπόν θα πρέπει να αναμορφώσουμε και τα δύο ταυτόχρονια... θα πρέπει να ξαναγίνουμε μάγκες μπας και πλαγίως ανεβάσουμε την πραγματική αγοραστική μας δύναμη.

    ReplyDelete
  28. Με 1000 ευρώ λοιπόν βγαίνεις - και οικογένεια με 2 παιδιά στα 2000 με λίγο ζόρι βγαίνει γιατί άλλωστε σπίτι και αμάξι πάνε δυά δύο. Με 700 όμως βγαίνεις πάρα πολύ δύσκολα.

    Την αγοραστική δύναμη να την μετράτε με πράγματα βασικά όπως σπίτι/φαί/ηλεκτρικό.... και κατά δεύτερο λόγο αμάξι (ιταλικό ή κορεάτικο, πόλης, όχι γερμανικό εκτός δρόμου), οικιακές συσκευές (όχι εντοιχιζόμενες ούτε 30 ίντσες) και ότι άλλο χρειαζόμαστε για να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

    Με 1000 ευρώ λοιπόν τη βγάζεις. Με 700 όχι. Εάν αρχίζαμε μετά το στρατό στα 800 και σε 2 χρόνια πηγαίναμε στα 1000 και στα 20 χρόνια καταλήγαμε στα 1500-1700 (αναλόγως θέσης) για μια μέση σταδιοδρομία δε θα υπήρχε τόση γκρίνια. Το πρόβλημα είναι ότι αρχίζουμε συχνά΄ανασφάλιστοι στα 600, μένουμε στα 600 για 3 χρόνια και μετά για άλλα ... 10 στα 800 και με ωράρια πέραν του 8ώρου. Λοιπόν έτσι, όχι δεν βγαίνεις. Και δεν είμαστε όλοι μαφιόζακοι για να φοροδιαφύγουμε ώστε να τη βγάζουμε με τα μαύρα για τις εξτρά ανάγκες
    ούτε σαν πολλούς από τους οικονομικούς μετανάστες να γυρνάμε στη χώρα μας και να ψωνίζουμε από εκεί φτηνά και να χτίζουμε και εξοχικό σχεδόν τσαμπέ. Η προφανής λύση είναι η μείωση της αγοραστικής ικανότητας μας οπότε επόμενο είναι να κυκλοφορεί γκρίνια.

    Όπως όμως δήλωσε ο Κομφού, η μείωση της αγοραστικής ικανότητας δεν είναι συνδεδεμένη σε απόλυτο βαθμό με τη μείωση βιοτικού επιπέδου. Από τη μία λοιπόν πρέπει να δώσουμε μάχη για την ενίσχυση της αγοραστικής ικανότητας μας αλλά από την άλλη πρέπει να μάθουμε και να ζούμε πιο 'αποδοτικά'.

    ReplyDelete
  29. Παιχνίδια εξουσίας κι επιβίωσης στην κοινωνία της συνενοχής?

    Ρε Ulis γίνε λίγο πιο συγκεκριμένος, ποιες είναι οι άλλες περιπτώσεις που έχεις δει χειρότερες από την Τσέκου και δεν κάναμε ή είπαμε τίποτα? Θέλω να ξέρω για τι ακριβώς μιλάμε.

    Όσο για τον εκβιασμό για τον οποίο είσαι σίγουρος κι εγώ περιμένω την απόδειξη ενοχής αδικημάτων κι όχι αμαρτημάτων, πιστεύω δε ακράδαντα στο τεκμήριο της αθωότητας και το σεβασμό στον πολίτη, κασέτα δεν έχουμε δει, το κατηγορητήριο απορώ αν το έχει διαβάσει κανείς σας, περαιτέρω πληροφορίες δεν έχουμε διαβάσει, έχουμε όλοι βγάλει πόρισμα δικαστικό. Εμένα με τρομάζει αυτή η δίψα της κοινωνίας για εδώ και τώρα τιμωρία.

    Παρ' όλα αυτά, η προφυλάκιση της κας Τσέκου δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη. Ούτε ένας νομικός, δικηγόρος ή δικαστής, εκτός του ανακριτή της Τσέκου και του Υπουργού Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι θα μπορούσε η απόφαση της προφυλάκισης να είναι νομικά ορθή, έστω στο ελάχιστο!!! Όταν μάλιστα μόλις πριν 1 εβδομάδα 2 εφοριακοί αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη τους για καθαρότατο εκβιασμό καταστηματάρχη!!!

    Η προφυλάκιση της κας Τσέκου όμως είχε τα εξής αποτελέσματα:
    (1) να φιμώσει την κα Τσέκου και να ελεγχθεί ο κίνδυνος διαρροής περαιτέρω ζουμερών πληροφοριών για δράσεις και πρόσωπα
    (2) να φθαρεί η αξιοπιστία της κας Τσέκου στην κοινή γνώμη και στις δικαστικές αρχές
    (3) να υποβαθμιστεί με ταχύτατους ρυθμούς το σκάνδαλο σε ροζ ιστορία και η ελληνική κοινωνία γρήγορα να ταυτιστεί με το ρόλο του θεματοφύλακα της ηθικής και του τιμωρού όσων παραστράτησαν
    (3) να τρομοκρατηθεί η κα Τσέκου και ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς να ΕΚΒΙΑΣΤΕΙ από τους "αδιάφθορους" σε συμβιβασμό, ανταλλαγή ευνοϊκότερης ποινής και συγκάλυψη περαιτέρω πληροφοριών

    Τα παραπάνω επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου από την ημέρα της απόπειρας αυτοκτονίας και της ημέρας ανάκρισης της κας Τσέκου, είχε λάβει από τρίτη (εκτός Θέμου και Όλγας) "δημοσιογραφική" ανώνυμη πηγή κασέτα που έστειλε στις δικαστικές αρχές, και η οποία όχι μόνο δε συμπεριλήφθηκε στο φάκελο για την ανάκριση της κας Τσέκου, αλλά ούτε καν ο συνήγορος υπεράσπισης δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη της μέχρι χθες..., 2 μέρες μετά την ανακριτική απόφαση...

    Θα μου πείτε βέβαια, χρειάζεται χρόνος για να επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα κλπ κλπ της κασέτας και να προσμετρηθεί στο φάκελο του κατηγορητηρίου. ΓΙΑΤΙ όμως επισπεύθηκε η διαδικασία της ανάκρισης, ενώ η κασέτα αυτή υπήρχε μέρες στα χέρια της Δικαιοσύνης, και δε συμπεριλήφθηκε? Γιατί δεν ενημερώθηκε ο συνήγορος της υπεράσπισης?

    Γιατί απλά, το νέο αυτό τεκμήριο, που έξυπνα εμφανίζεται στο φως της δημοσιότητας 2 μέρες μετά την ανακριτική απόφαση προφυλάκισης, θα φέρει την κα Τσέκου ξανά μπροστά στον ανακριτή, και με βάση αυτή τη νομική τρύπα, κι εφόσον ο συμβιβασμός έχει επιτευχθεί μακρυά από τα φόντα της δημοσιότητας, η κα Τσέκου θα αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της.

    Το σίγουρο είναι ότι για λάθους ή σωστούς ή τέλος πάντων αδιάφορους για μένα λόγους, η Εύα Τσέκου προσωποποίησε την ανασφάλεια και την έλλειψη ουσιαστικής αυτοεκτίμησης μιας ολόκληρης γενιάς, αλλά επίσης την υπενθύμιση ότι στην Ελλάδα ζούμε στην κοινωνία της συνενοχής, κι όποιος τολμήσει για τους δικούς του λόγους να απομακρυνθεί από αυτή, θα του κοστίσει ίσως και την ίδια του τη ζωή. Η Εύη έπρεπε να γίνει η σημαία μας στον αγώνα κατά της κοινωνίας της συνενοχής. Δεν έπρεπε να επιτρέψουμε σε όλους τους ηθικολόγους να την εξευτιλίσουν έτσι και να αποδυναμώσουν τη φωνή, το δικαίωμα αυτοεκτίμησης μιας ολόκληρης γενιάς.

    ReplyDelete
  30. @Κομφούκιο

    Επειδή λοιπόν ζητάς να εξειδικεύσω, αναφέρομαι στις συμβουλές σου, σε αναφορές της καταγωγής σου, στην αφ' υψηλού θεώρηση των πραγμάτων (εδώ ίσως να χτυπάς και κάποιο προσωπικό μου κομπλέξ) και στη μονομανία σου με ορισμένα πράγματα (πχ κλέφτες του Πασοκ). Αν ο σκοπός σου δεν είναι να γίνεις γραφικός, (που δεν το πιστεύω) απλά με αυτά καταστρέφεις τις ωραίες ομολογουμένως αναλύσεις σου αντί να τις συμπληρώνεις. Τέλος αναφέρομαι στις αποφθεγματικές ρήσεις σου του τύπου ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ = ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ + ΒΛΑΞ (είπα του τύπου αυτού), που χωρούν πολλή συζήτηση στις οποίες όμως στηρίζεις το υπόλοιπο της επιχειρηματολογίας σου. Συμφωνώ με τα περισσότερα από τα οποία γράφεις και τα συμπεράσματά σου (όπου πολλές φορές στηρίζονται περιέργως σε ακροβατικούς συλλογισμους και σοφίσματα) και πίστεψέ με δέν έχω καμία μα καμία διάθεση να αποδομήσω την persona κανενός και γιά κανένα λόγο. Επίσης δεν πιστεύω ότι το σχήμα ΛΟΓΟΣ-ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ-ΕΠΑΓΩΓΗ έχει πάντα αποτέλεσμα. Και ένα παράδειγμα, πχ δεν καταλαβαίνω γιατί ένας βλάκας ή άξεστος ή έξυπνος ή οτιδήποτε από το Τιμπουκτού ή το Μπουρνάζι δεν μπορεί να ανοίξει γραφείο στο Κολωνάκι και να πουλά οικονομικές συμβουλές. Μη ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς έπιασαν κορόιδα πολλούς εξυπνους ή εξυπνάκηδες της λεγόμενης καλής κοινωνίας της γνωστής πλατείας (άλλο που το κρύβουν). Πρίν από κάποια χρόνια κάποιον από τους εργοδότες μου τότε (διάσημο, έξυπνο, από σόι, παραδοσιακό επενδυτή με συμβούλους παρασυμβούλους κλπ κλπ με πείρα στις επενδύσεις χρόνια κλπ κλπ) του έφαγαν κάτι μάγκες γιά πλάκα 200 εκατομμύρια δολάρια... ναι, και έγινε ο περίγελως της Ακτής Μιαούλη. Δεν έσταξε η ουρά του γαιδάρου βέβαια, αλλά πάντα και οιοσδήποτε μπορεί να πιαστεί κορόιδο αρκεί να στηθεί η σωστή παγίδα, και βέβαια αυτό δεν εξαιρεί εσένα Κομφούκιε. Τι εννοώ με τα παραπάνω; ότι καθένας πάει μέχρι εκεί που τον παίρνει και φαίνεται ότι αυτούς τους έπαιρνε και πήγανε μέχρι εκεί (και μαγκιά τους απλά κρίμα στα κορόιδα).

    ReplyDelete
  31. @ ulis
    @ Κομφούκιος

    Δώρο για τις γιορτές ναχετε να περνάτε:

    Ο Γούντι Άλεν δε φημίζεται μόνο για τις ταινίες του, αλλά και για τις ιδιοτροπίες του – όπως άλλωστε κάθε διασημότητα. Έτσι, και η νέα άφιξη του στην Ελλάδα έφερε ξανά πονοκεφάλους στους διοργανωτές. Ο καταξιωμένος σκηνοθέτης θα προσγειωθεί σήμερα το πρωί στο «Ελ. Βενιζέλος» - καταφθάνει με ιδιωτικό τζετ από τη Βουδαπέστη – μαζί με τις κόρες του, την αδελφή του και φυσικά το περίφημο συγκρότημα New Orleans Jazz Band. Λίγες ώρες πριν τον απολαύσουμε σε τζαζ ιστορίες της Νέας Υόρκης (σήμερα και αύριο στο θέατρο Badminton) κρυφοκοιτάξαμε την ατζέντα του.

    2 limo, 5 βαν και 1 λεοφωρείο:
    Τα οχήματα που θα μεταφέρουν τον Γούντι Άλεν, τις δυο κόρες του, Μπεσέ και Μάνζι, με τις μπέιμπι σίτερ και τις δασκάλες, την αδελφή του, Λέτι Άρονσον, την μπάντα, τους τεχνικούς της New Orleans Jazz Band και τις αποσκευές τους. Αφετηρία το «Ελ. Βενιζέλος» με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος. Ο διάσημος σκηνοθέτης θα επιβιβαστεί σε limo Mercedes 600 υπό την εποπτεία τριών ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας.

    Φως στο τούνελ:
    Και φως να υπάρχει ο Γούντι Άλεν αποφεύγει τα τούνελ όπως ο διάβολος το λιβάνι, καθώς πάσχει από κλειστοφοβία. Έτσι, κατά τη νέα του άφιξη δε θα κινηθεί από Αττική οδό και νέα περιφερειακή Υμηττού προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων και κρίσεων πανικού. Σε όλες τις μετακινήσεις του θα υπάρχει συνοδεία και αστυνομική περιφρούρηση. Θυμίζουμε ότι κατά την προηγούμενη επίσκεψη του είχε ζητήσει χαρτογράφηση του κέντρου!

    Deluxe φρούριο:
    Ο «νευρικός εραστής» θα διαμείνει στο King George, στην πολυτελή Προεδρική Σουίτα των 600 τ.μ. στον 9ο όροφο με σούπερ θέα στην Ακρόπολη και ... θερμαινόμενη πισίνα. Επιπλέον, ζητήθηκαν άλλες τρεις σουίτες (2 για τα παιδιά με τις μπέιμπι σίτερ και μία για την αδελφή του). Οι όροφοι θα φρουρούνται σε 24ωρη βάση. Φυσικά, ο Γούντι Άλεν αποφεύγει και τα ασανσέρ, απότε θα χρησιμοποιεί μόνον τις σκάλες έως τον 7ο όροφο.

    Η τζαζ...περνάει από το στομάχι:
    Πλούσιο το μενού, μεγάλη η λίστα. Σούπες, πράσινες σαλάτες, φρούτα, σαμπάνια Ντομ Περινιόν και κόκκινο κρασί, μεταλλικό νερό, οστρακοειδή και ψάρια ζήτησε, μεταξύ άλλων, για τη διατροφή του. Απαραίτητα στο τραπέζι και ελληνικές classic γεύσεις: τζατζίκι, φάβα και τηγανιτές μαρίδες. Όλα φυσικά θα περάσουν από τα χέρια του προσωπικού του σεφ. Επίσης, στο δωμάτιο του ζήτησε να υπάρχει μηχανή espresso.

    True experience:
    Ο Γούντι Άλεν θα ακολουθήσει πιστά το νέο σλόγκαν του ΕΟΤ. Και θα ζήσει αληθινές, ελληνικές εμπειρίες. Θα ανέβει ξανά το λόφο της Ακρόπολης, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφτεί και το νέο μουσείο. Το πρόγραμμα του Σαββάτου (29/12) περιλαμβάνει και εκδρομούλα εκτός των τειχών της πόλης. Το πρωί θα επισκεφτεί το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς ανήκει στος μεγάλους θαυμαστές της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας. Ευτυχώς το τούνελ στο ύψος της Κακιάς Σκάλας είναι μικρό!

    (Του Βαϊου Μαχμούντε, Ελεύθερος Τύπος 28.12.2007)

    ReplyDelete
  32. @Κομφούκιο

    Επίσης, ενώ κατανοώ τους λόγους που γράφεις λέξεις όπως "λαλιωτοφώφες" θάπρεπε ίσως κανείς να ξεχωρίσει τα πράγματα, διότι είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Λαλιώτης είχε πάντα οξύ πολιτικό αισθητήριο και χειρίστηκε άριστα τα κατώτερα ένστικτα και την ψυχολογία του λαού προς όφελος του Πασόκ και του ιδίου. Επίσης πολλοί προσπαθησαν να τον συνδέσουν με πολλά σκάνδαλα αλλά μάταια. Το φωφάκι αντίθετα προσπαθεί να προωθηθεί μόνο χάρη στον μακαρίτη των πατέρα της. Εχει διαφορά...

    ReplyDelete
  33. Pate se kana rave party i kamia synaylia tis prokopis na ksananiosete ki afiste ton W allen na to paizei moysikos. Siga ton moysiko oyte na mas plirosoyn den pame. Einai asteios o syrfetos gyro toy krima giati kanei kai kales tainies

    ReplyDelete
  34. @ Mesout Tavaz

    Aυτά είναι ανοησίες.
    ΔΕΝ υπάρχει σουίτα 600 τετραγωνικών μέτρων στο King George. H roof-top πισίνα είναι κοινόχρηστη.
    Το King George (το καινούργιο) είναι σε αντίθεση με το παληό αρχοντικό της Καλκάνη (η οποία ήταν ΑΣΤΗ) ένα βλαχοξενοδοχείο που δυσκολεύεται να βρει πελάτες λόγω χυδαίου decor και τσοκαρίας-πελατών.
    Tυχαίνει βλέπεις ο Κομφούκιος να είναι platinum μέλος του LHW (Leading Hotels of the World) και τα γνωρίζει αυτά οριζοντίως και καθέτως.

    Τα υπόλοιπα arrangements τα κάνουν αυτές οι εταιρείες που κοιτάνε να σου φάνε παράδες.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Woody Allen είναι συμπαθής άνθρωπος ΑΛΛΑ ΑΣΤΑΘΗΣ και ΕΥΑΛΩΤΟΣ. ΜΗ ξεχνάς δε ότι είναι Εβραϊκής καταγωγής και χαμηλής κοινωνικής προέλευσης, άρα αναμένεται να έχει ΚΑΚΟ γούστο και να συμπεριφέρεται ωσάν βλαχοπασόκος.

    Σε τελική, όμως, ανάλυση ΔΕΝ αντιλαμβάνομαι το πνεύμα σου!!!!
    ΤΙ θες να πεις.

    Προσωπικά, μένω σε ένα τεράστιο μικρό μουσείο στο ακριβότερο ίσως κτίριο της Αθήνας. Από την άλλη, στη Νέα Υόρκη έχω μιά μικρή σουίτα, το 1/15 των διαστάσεων του σπιτιού μου στην Αθήνα, κι ΟΜΩΣ εκεί νοιώθω πολύ περισσότερη ζεστασιά.

    Η ευτυχία μεσουτ ΔΕΝ βρίσκεται στα ΜΕΓΕΘΗ, αλλά στην ποιότητα του αμέσου και ευρύτερου περιβάλλοντός σου.
    ΕΝΘΥΜΟΥ επίσης ΟΤΙ τα ακριβότερα και κομψότερα πράγματα του κόσμου, οι Κινέζικες μινιατούρες, έρχονται ΜΟΝΟ σε μικρές διαστάσεις.

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΒΛΑΧΟΓΚΛΑΜΟΥΡΙΑ που παρουσιάζεις
    και
    ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙΣ να ΔΕΙΞΕΙΣ η ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ??

    ReplyDelete
  35. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για έναν μουσικό που ο ίδιος λέει για τον εαυτό του ότι "δεν άκουσε χειρότερο".Μόλις πρίν δύο χρόνια τον ξαναείχαμε.Μας πήρε χαμπάρι ότι...έχουμε μεγάλη αγοραστική δύναμη και την διαθέτουμε για να φέρουμε,εξάγοντας πολύτιμο συνάλαγμα, έναν νευρωσάρα που παριστάνει το μουσικό.
    Αυτό δεν λέει και ο ΝΑΤΑΛΙ(σε ελεύθερη απόδοση); "Οι παλιοί αστοί κρύβανε τα πλούτη τους,οι νεοαστοί είναι ξετσίπωτοι".

    ReplyDelete
  36. Είναι αναδημοσίευση από τον Ελεύθερο Τύπο.

    ReplyDelete
  37. @ μηχανικός

    Λαλιωτο-φώφες είναι έκφραση δικιά μου (copyright) για να περιγράφω τους ΚΑΡΑ-ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ, την κοινωνική σαβούρα του Ελληνικού Εθνους.
    Το αν ο ένας είναι κουτοπόνηρος και η άλλη ηλιθία, δεν παύουν να είναι αμφότεροι ΣΑΒΟΥΡΑ.

    Σε κάθε περίπτωση:
    ΕΤΣΙ μ αρέσει και ΕΤΣΙ θα το πράττω.

    ReplyDelete
  38. Ο/Η Anonymous είπε...
    Αυτό δεν λέει και ο ΝΑΤΑΛΙ(σε ελεύθερη απόδοση); "Οι παλιοί αστοί κρύβανε τα πλούτη τους,οι νεοαστοί είναι ξετσίπωτοι".

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
    Μου θύμισες τη μάνα μου που έλεγε νυχθημερόν, "Δεν πρέπει να προκαλούμε το δημόσιον αίσθημα".

    Ακόμα κουδουνίζει στ αυτιά μου αυτή της η έκφραση!!!
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  39. Προσωπικά, μένω σε ένα τεράστιο μικρό μουσείο στο ακριβότερο ίσως κτίριο της Αθήνας.

    Φυσικά, παρά το γεγονός ότι μένεις στο 'ακριβότερο ίσως κτίριο της Αθήνας', πανηγυρίζεις ασυστόλως για την κατάργηση του ΦΜΑΠ και λοιπών φόρων βασισμένων σε τεκμήρια υψηλής περιουσίας... Σαρξ εκ της σαρκός μας, my dear...

    ReplyDelete
  40. Α, ρε ulis, μακάρι η γενιά μου (γεννηθέντες τη δεκαετία του 1980) να σκεφτόταν ορθά. Και λεφτά θα μας έμεναν και λίγο πιο σοβαρη κοινωνία θα είχαμε.

    Αλλά βλέπεις... Τελικά πιστεύω ότι φταίει η τηλεόραση που μας "σπρώχνει" στο να αγοράζουμε προϊόντας "επειδή το έχει ο άλλος".

    Μετά από 5 χρόνια αποφάσισα να αλλάξω κινητό (είχα το θρυλικό Νokia 3410). Μια χαρά έκανε τη δουλειά του αν και wastable asset. Θα το άλλαζα πιο πριν, αλλά δεν είχα όρεξη να πιστώθω για ένα κινητό. Τώρα που είχα το κατάλληλο ποσό προς αγορά, το αγόρασα.

    Πολύ καλές οι αναλύσεις σου. :)

    ReplyDelete
  41. Etsi,etsi na plironoume to mouseio tou komfoukiou na goustaroume. KAI na min mporoume na to episkeftoume kiolas.

    ReplyDelete
  42. @ ανωνυμος 6:19
    Πρέπει να ξέρεις φίλε ΟΤΙ σε όλο το κόσμο (ΚΑΙ στην Ελλάδα ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ) η ΚΥΡΙΑ κατοικια ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ χώρος ΙΕΡΟΣ και προστατεύεται από παράλογους φόρους.
    Η ΔΕΝ θα πληρώσει ΚΑΝΕΙΣ ή θα πληρώσουμε ΟΛΟΙ.

    ΟΣΟ για την ΜΑΠ, συμφωνα με τον ΟΥΔΟ των 248,000 ευρώ θα έπρεπε να πληρώνουν περίπου 5 εκατομμύρια Ελληνες κατά την γνώμη μου (κατά την γνωμη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ΚΑΙ κατα δήλωσή του σε εμέ προσωπικώς στο γραφείο του, ΟΛΟΙ οι Ελληνες έχουν περιουσία 248,000 ευρώ).
    ΑΛΛΑ πληρώναμε ΜΟΝΟ 38,000 άτομα επί 10 ολάκερα χρόνια.

    ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ αυτού ΘΕΛΩ τους πατεράδες και τις μανάδες σας Η να μπουν φυλακή επί πενταετία ή να πληρώσουν ΠΡΟΣΤΙΜΑ από 100,000 έως 200,000 ευρώ.

    ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙΤΕ ο κόσμος να χαλάσει.

    Από τούδε δε και στο εξής θα πληρώνουμε ΟΛΟΙ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ, εμείς για τα ΤΙΜΙΑ κι εσείς για τα κλεμένα των πατεράδων σας.

    Οι ΠΟΛΙΤΕΣ, τέλος, θα έπρεπε να πληρώνουν ΦΟΡΟΥΣ επί εισοδημάτων ΚΑΙ ΟΧΙ επί περιουσιακών στοιχείων που ΟΥΔΕΝ αποφέρουν.
    Φόροι ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ είναι ΑΠΑΤΗ (αναγκαία βέβαια και εξηγώ ΓΙΑΤΙ).

    Είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ εφεύρημα ΔΙΟΤΙ οι ΓΟΝΕΙΣ σας ΚΛΕΒΟΥΝ το κράτος και ΕΤΣΙ πληρώνω εγώ τα σπασμένα ΠΟΥ ουδέποτε απέκρυψα εισοδήματα.
    Η συλλογιστική είναι ότι αφού έχεις τόσο ακριβό σπίτι έχεις αναγκαστικά εισόδημα Α, ΠΑΡΑ το γεγονός ΟΤΙ στη δικιά μου περίπτωση το ΕΙΣΟΔΗΜΑ μου εξ ΕΛΛΑΔΟΣ ειναι ΜΗΔΕΝΙΚΟ
    επαναλαμβάνω ΜΗΔΕΝΙΚΟ.

    ΑΥΤΑ είναι τα ΑΙΣΧΗ των γονέων σας των καθαρμάτων εξ αιτίας των ΟΠΟΙΩΝ συμπαρασύρονται ΚΑΙ τα ΧΛΩΡΑ.

    Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ σε ΟΛΟ το ΚΟΣΜΟ όπου ισχύει ο ΘΕΣΜΟΣ του ΤΕΚΜΑΡΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ειναι η ΕΛΛΑΔΑ!!!!!

    ReplyDelete
  43. ΔΗΛΑΔΗ, πέραν του ΦΜΑΠ για τον οποίον by the way, ουδέποτε βαρυγκόμησα, ΠΛΗΡΩΝΑ και ΦΟΡΟΥΣ ΤΕΚΜΑΡΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΕΚΡΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΓΔΑΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    ReplyDelete
  44. Etsi, bgaze xoli kai emetous a la astos pantote omos

    ReplyDelete
  45. Συγγνώμη παιδία αλλά έχει δικηο ο Κομφου. Δηλαδή σου λέει το κράτος δεν σε εμπιστεύομαι κύριε πολίτη και γι αυτό τεκμαίρω τα εισοδήματα σου από τα αγαθά που έχεις στη χρήση σου.
    Για στάσου δηλαδή. Μπορεί εγω νάμαι τσιγγούνης και να ζω οικονομικά και ναχω μοναδικη φιλοδοξία να αποκτησω ενα αυτοκίνητο πανω από 2000 κυβικά, αν και το εισόδημά μου είναι 900 ευρώπουλα.
    Είναι σωστό να πληρώνω επί πλέον φόρους λόγω τεκμηρίων;;;; παρότι δεν έχω άλλα εισοδήματα και μοναδική μου κάβλα είναι ενα καλό αυτοκίνητο;;;;

    ReplyDelete
  46. Αλλά πέρα απαυτο. Ειναι δικαιο επειδή κλεβουν οι μισοί να αντιμετωπίζονται ως κλέφτες και οι εντιμοι;

    ελεος. Οι νόμοι περί τεκμηρίων είναι οτι αισχροτερο εγινε ποτε σ αυτη τη χωρα.

    ReplyDelete
  47. Re diaole Komfoukie, paidia k oikogeneia den exeis? Ti lysas xroniares meres edw mesa?

    ReplyDelete
  48. κατά την γνωμη του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ΚΑΙ κατα δήλωσή του σε εμέ προσωπικώς στο γραφείο του, ΟΛΟΙ οι Ελληνες έχουν περιουσία 248,000 ευρώ

    Άρα, εγώ που δεν έχω περιουσία 248000 ευρώ, μάλλον δεν είμαι Έλληνας... Για δες τι μαθαίνουμε εδώ μέσα...

    ReplyDelete
  49. ΟΛΟΙ οι Ελληνες έχουν περιουσία 248,000 ευρώ

    Και, πού'σαι, κομφούκιε, στα ελληνικά το κόμμα υποδηλώνει την υποδιαστολή. Τα ψηφία χωρίζονται με τελεία. Για την ενημέρωσή σου δηλαδή.

    ReplyDelete
  50. έγραψε ο κομφούκιος:

    ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΕΚΡΟΥΣ ΝΑ ΣΑΣ ΓΔΑΡΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

    Μα γιατί τέκνον μου με απογοητεύεις; Δεν είπαμε αγάπα τον πλησίον σου; Θα κάμνω μιάν μετάνοια δι εσέ. Ο Κύριος μετά σου.

    ReplyDelete
  51. @anonymous:

    Στις ΗΠΑ και στη Βρετανία χρησιμοποιούν το κόμμα.

    Π.χ 1,000,000.34

    πίστεψε με και εγώ μπερδεύομαι καμια φορά.

    ReplyDelete
  52. Κορίτσια μην ιδρώνετε. Δυστυχώς μας πήρανε είδηση.

    ReplyDelete
  53. Ο φόρος που αναφέρεται ο Κομφού έχει πάντως σχέση και με την νοοτροπία της τιμωρίας της περιουσίας 'που κάθεται' την οποία δεν την τιμωρούν μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως με πρώτη και καλύτερη την Αγγλία όπου από παλιά (1850) προλάβανε και βάλανε νόμους σκοπεύοντας στο να κινητοποιηθεί ο κόσμος, δηλαδή ή να αξιοποιήσει τα ακίνητά του σε αγροτικούς/βιομηχανικούς σκοπούς ή να τα πουλήσει (βλέπε χάσει) όλα και να πάει να γίνει υπάλληλος/εργάτης/τραγουδιάρης.

    Έτσι απλά και φιλικά. Άμα έχεις κληρονομήσει δεν σε συμφέρει να τα κρατάς, πρέπει ή να τα πουλήσεις ή να τα αξιοποιήσεις. Καπιταλισμός.

    Όσο για το ΝΟΚΙΑ του Νάσσου, το 3410 βγήκε πολύ καλό. Εγώ είχα ένα ΝΟΚΙΑ δε θυμάμαι καν ποιο, πολύ καλό αλλά στην... 100η πτώση του έσπασε το 2004 - εάν άντεχε θα το κρατούσα και ας το φόρτιζα κάθε δύο μέρες. Αγόρασα ένα μεταχειρισμένο Έρικσο στα 40 ευρώ αλλά μου το κλεψανε και τελικά μη βρίσκοντας άλλη καλή ευκαιρία μεταχειρισμένου αγόρασα το φτηνότερο τότε καινούργιο μη συνδρομητικό κινητό της αγοράς: για κοντά 90 ευρώ ένα καινούργιο ΝΟΚΙΑ 2300 στην φτωχούμπικη γκρι έκδοση το οποίο έχω 3,5 χρόνια τώρα (άρα μέχρι τώρα μου βγήκε 25 ευρώ το χρόνο) με κάρτες (για αυτό το αγόρασα χωρίς συνδρομή) - άσε κάθε φορά που έρχομαι Ελλάδα αλλάζω και αριθμό τηλεφώνου!! Δεν έχει φωτογραφική (κάτι που θεωρώ καλό να έχει το κινητό αν και δεν είμαι της φωτογραφίας πολύ, γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε πραγματικά θα τη χρειαστείς), δεν έχει ανοιχτή ακρόαση που με βολεύει πχ. ειδικά στη δουλειά (αν και εκεί είχα άλλο εταιρικό πολυμηχάνημα) αλλά από την άλλη είναι αθάνατο (μη το γκαντεμιάσω), δεν καίει τίποτα (δεν θυμάμαι ποτέ την τελευταία φορά που το φόρτησα, 3 χρόνια άτσαλων φορτίσεων και ακόμα ανοιχτό πάει 12-14 μέρες μίνιμουμ - όταν δείχνει πάτο, έχει ακόμα άλλες δύο μέρες ανοιχτό και 2-3 καλές κλησεις!), και το φως του είναι τόσο φωτεινό που το χρησιμοποιώ και για φακό σε δύσκολες περιπτώσεις. Τελικά για φτηνούμπα το πήρα το κινητάκι, μου βγήκε συμπαθέστατο.

    Γιατί το λέω όμως Νάσσο; Λοιπόν γιατί το γελάω όταν βγαίνουμε παρέα Θεσσαλονίκη 30άρηδες (άρα κοντά και εγώ στους γεννηθής 80 είμαι) και βγάζουμε τα κινητά μας και ενώ γενικά στον ευρύτερο κύκλο μου δε θα δεις και πολλά ψώνια (όπως πχ. ο μπρόδερ μου) θα δεις όμως ότι χλιδάνεργοι και θύματα, οι πιο πολλοί με τα πολυμηχανήματα, οι μηχανικοί της παρέας όμως και αυτοί κυκλοφορούσαν συνήθως με μπακατέλες και μάλιστα το περιφανεύονταν κιόλας. Ξέρεις οι μηχανικοί μπορεί μεν να βγάζουν τις γκατζετιές της μόδας αλλά για την πάρτη τους δεν εντυπωσιάζονται και προτιμούν να κυκλοφορούν με τα 'καλά' μηχανήματα: καλό είναι μόνο ό,τι σου κάνει τη δουλειά σου καλά και για πολύ καιρό.

    Ξέρεις, πρέπει να είσαι μηχανικός για να καταλάβεις ότι ένα μίνι είναι πραγματικό θαύμα τεχνολογίας και όχι μια Φεράρι γιατί άμα σου δώσω και εσένα ένα προυπολογισμό για αυτοκίνητο σε τιμή πώλησης 300,000 ευρώ, εννοείται πως ανετότατα θα κάνεις κάτι φιγουράτο και ζόρικο - εάν σε δώσω όμως προυπολογισμό για τιμή πώλησης στα 9,000 ευρώ και συγχρόνως να έχει διάρκεια ζωής το αμάξι πάνω από 150,000 χλμ, να τρέχει πάνω από 140 και να πρέπει να τηρήσεις και τα νομικά στάνταρτς για ασφάλεια κτλπ. τότε αρχίζει το πραγματικό ζόρι. Ξέρεις το μίνι κούπερ που πούλησε τα εκατομύρια αντίτυπα ανα τον κόσμο και άφησε εποχή, ποτέ δεν έβγαλε κέρδος!!! Για αυτό ήταν εύκολο για έναν παραγωγό τρακτέρ σαν τον Λαμποργκίνι σε ένα χρόνο να βγάλει 'σούπερ-καρ', αλλά σήμερα να χρειάζεται 3 μεγάλες εταιρίες να λανσάρουν ένα σούπερ μίνι (το ΑΥΓΟ).

    ReplyDelete
  54. sorry gia tis kommenes fraseis apano, ekopsa ligo kai erapsa kai esvisa kai enosa....

    Ας είναι καλά και το Όπερα που άρχισα να χρησιμοποιώ ως εναλλακτικό του Μοζίλα - έχει πλάκα είναι πιο γρήγορο αλλά επειδή σέβεται τα στάνταρτς δεν εμφανίζει όλες τις σελίδες σωστά αφού μερικές σελίδες ακολουθούν (κακώς, πολύ κακώς) τα ειδικά στάνταρτς του Μάικροσοφτ Εξπλόρερ. Άντε και με Λίνουξ το χρόνου ο γερο Υλίς. Χαχα!

    Τέσπα, το ηθικό δίδαγμα Νάσσο ήταν ότι γενικά δεν πρέπει να εντυπωσιαζόμαστε από τίποτα - αφήστε να το κάνουν αυτό τα θύματα. Ούτε από γκατζετιές και τεχνολογίες (παρά μόνο όταν κάνουν τη πραγματικά τη διαφορά - πχ. βλέπε οικειακή παραγωγή ηλ.ενέργειας), ούτε από μουσικές, ταινίες, μόδες, διαφιμήσεις (αυτό κυρίως για τους έφηβους που επηρέαζονται πιο εύκολα), αλλά ούτε και από πολιτικούς, ρήτορες και διανοούμενους που υποστηρίζουν ότι βρήκαν την άκρη του νήματος. Στη διανόηση υπάρχει ένας Αριστοτέλης για τη λογική, ένας Πλάτωνας για τις ιδέες και ένας Δαρβίνος, ένας Νίτσε και ένας Επίκουρος χέρι χέρι για το μόνο πραγματικό νόημα της ζωής στον πλανήτη αυτό. Εάν σας πέφτουν πολλοί πάρτε την έκδοση περίληψη 5 σε 1, τον Εμπεδοκλή (ναι αυτόν με την πορφύρα και τα χρυσά σανδάλια). Λοιπόν όλοι οι άλλοι απλά επαναλαμβάνουν στην καλύτερη, ή απλά κολυμπάνε στα ρηχά.

    Ειλικρινά σε αυτό το θέμα θα γούσταρα και γω μια φορά να καθίσω να γράψω πιο σοβαρά και με καλύτερη γραφή ένα κείμενο για τη σχέση της απρόσεκτης κατανάλωσης με την εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου και τον υπεράνθρωπο του Νίτσε αλλά προτιμώ πάντα και γω να κολυμπάω στα ρηχά.

    ReplyDelete
  55. @ Ulis
    ........εάν ΣΕ [σσ κεφαλαία δικά μου] δώσω όμως προυπολογισμό για τιμή πώλησης στα 9,000 ευρώ και συγχρόνως να έχει διάρκεια ζωής το αμάξι πάνω από 150,000 χλμ, να τρέχει πάνω από 140


    Tι μου θύμισες βρε ulis.
    Τελειόφοιτοι Πειραματικού Αθηνών. Πολυήμερη στην Θεσσαλονίκη. Μείναμε στο περίφημο ιστορικό Mediterranean. Mιλάμε μερικές δεκαετίες πίσω.
    Μπαίνουμε στο λεωφορείο να πάμε στο Λευκό Πύργο. Φασαρία, κακό, γέλια.
    Σε μιά στιγμή ακούμε μια κυρία να λέει, "Εισπράκτωρ ανοιξέ με πίσω"
    ΚΑΙ έγινε πανδαιμόνιον. ΟΠΟΤΑΝ η κυρία συγχίσθηκε και άρχισε να ωρύεται, "Παληόπαιδα Αθηναίοι που δεν έχετε ανατροφή".
    Αξέχαστη εκδρομή.

    Στα σοβαρά τώρα.
    Αναφέρθηκα σε ΔΥΟ διαφορετικούς φόρους, τον ΦΜΑΠ και τον ΦΟΡΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ.
    Ο φόρος ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ είναι το αισχρότερο πράγμα που συνέβη ποτέ σε χώρα του Δυτικού Κόσμου.

    ReplyDelete
  56. Αυτό που δεν κατάλαβα ποτέ είναι ΠΩΣ οι Θεσσαλονικείς αντιλαμβάνονται ΑΜΕΣΩΣ τους Αθηναίους.
    Προ 7ετίας βρισκόμουνα ξανά εκεί και έμεινα στο θαυμάσιο boutique hotel το Andromeda. Ηταν καλοκαίρι. Ειχαμε πάει στο αγαπημένο μου εστιατόριο, το Μαϊάμι, δίπλα στη θάλασσα με τις τεράστιες γαρίδες και τους αστακούς.
    Ενα κύριος, σερβιτόρος, μου λέει σε μιά στιγμή "Αθηναίος δεν είστε κύριε;" στο οποίο αποκρίθηκα, "Ναι, αλλά πού το καταλάβατε;"
    ΚΑΙ απάντησε, "Να, έχετε ένα 'έτσι'"

    ReplyDelete
  57. Πολλοί κατσικοκλέφτες και κλεφτοκοτάδες προηγούμενων γενεών έχουν απογόνους που μένουν σε μικρά μουσεία. Οι τελευταίοι, μή έχοντας το τσαγανο των προγόνων τους, τους μνημονεύουν συνεχώς (η αγία μητέρα μου) και φυσικά είναι εκτός δράσεις και το μόνο που μπορείν να κάνουν είναι να βρίζουν τους υπόλοιπους (και το χειρότερο: τους γονείς τους) ως απατεώνες... και Αθηναίοι βέροι όχι βλάχοι...

    ReplyDelete
  58. Attali για την Γαλλία:
    "Αν δεν υπήρχε το ευρώ, θα είχαμε νιώσει πως η σημερινή κρίση είναι χειρότερη κι από εκείνη του Μαρτίου του 1983."

    KAI στην Ελλάδα του σήμερα, αν δεν είχαμε μπει στην ΟΝΕ, ένα ευρώ θα ισοδυναμούσε με 1000 και όχι 340 δραχμές.
    Θάχαμε πληθωρισμό της τάξης του 15% και ίσως κάπως χαμηλότερη ανεργία, γύρω στο 6% (λέω ίσως, διότι η Ελλάδα παράγει μόνο ψυχολόγους του κερατά και διοικητές επιχειρήσεων του κερατά, τους οποίους ΔΕΝ θα μπορούσε να απορροφήσει ακόμα και ΑΝ ήσαν κολοσσοί/άριστοι).
    Αν τα νούμερα αυτά ίσχυαν, ΤΟΤΕ θάχαμε misery index= inflation x unemployment= 6 x 15 = 90!!!
    ενώ ως έχουμε, ο δείκτης αθλιότητας είναι γύρω στο 20-25.

    ΣΗΜΙΤΗ μου, ΣΗΜΙΤΗ μου........
    ΘΕΤΙΚΕ και ΗΘΙΚΕ μου άνθρωπε...

    Κάποιος μακαρίτης, που εκτιμούσε όλη η Ελλάδα, όταν άρχισε να βαραίνει και μισοπαραληρούσε, ανοιγε κουβέντα εδώ και κει. Στη μιά γωνία στεκόταν η τραγική Φωφώ και στην άλλη η λατρεμένη του θειά, η "χοντρή". όπως αποκαλούσε τη μαμά. Μόνο αυτές τις δυό γυναίκες εμπιστευόταν σε στιγμές αδυναμίας. Κρεμόντουσαν από το στόμα του ....

    Και τότε άνοιξε τα μάτια και ατενίζοντας το ταβάνι, είπε, "Μόνο ο Σημίτης μπορεί να βάλει τη χώρα σε τροχιά οικονομικής σταθερότητας, αλλά είναι σκληρός και θα απαιτηθεί πειθαρχία".

    Οσοι κατάλαβαν που αναφέρομαι, κατάλαβαν.

    ReplyDelete
  59. Attali:
    "Οι Γάλλοι πρέπει να το κατανοήσουν αυτό. Έχουμε υψηλή αγοραστική δύναμη και ανεπαρκή, χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Δε θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: το απόλυτο κριτήριο, που «μετράει» την ανεξαρτησία μιας χώρας, είναι η παραγωγικότητά της!"

    Κομφούκιος:
    "Μα τι λέτε κύριε Ατταλί μου, πολύς πεσιμισμός σας έπιασε. Εμείς οι Ελληνες, έχουμε τεράστια αγοραστική ικανότητα, τα Πραντα τ αγοράζουμε όπως εσείς το σπανάκι, και η ανταγωνιστικότητά μας είναι αμελητέα έως μηδενική (negligible to null) KAI όμως αισιοδοξούμε.

    ΟΠΩ΅έλεγε και η Βέμπο στο μπελκάντο τραγουδάκι,
    "Πάμε στο άάάάάάάάγνωστοοοοο
    με βάρκααααα την ελπίιιιι δαααααα"

    ReplyDelete
  60. Ατταλί
    "Κοντολογίς: ενώ η αγοραστική δύναμη δε μειώνεται αντικειμενικά, υποκειμενικά μειώνεται κάθε μέρα. Διότι εξυπηρετεί όλο και μεγαλύτερες «ανελαστικές» δαπάνες, διότι είναι άνισα κατανεμημένη, διότι δεν οδηγεί στην απόκτηση ιδιοκτησίας."

    Α κύριε Ατταλί μου, είστε χαζουλάκια οι Γάλλοι.

    1. Εμείς ΔΕΝ έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Μένουμε με τη μαμά και το μπαμπά. ΕΤΣΙ οι "ανελαστικές" δαπάνες καλύπτονται ΟΛΕΣ απ αυτούς και τα δικά μας ευρά είναι διαθέσιμα για "ελαστικές". Στην Ελλάδα τα Πόρσε τα αγοράζουμε με τον ΤΟΝΟ και τα Πράντα με το ΚΙΛΟ.

    2. Α, κύριε Ατταλί μου. Στην Ελλάδα, η αγοραστική δύναμη είναι ΑΝΙΣΑ αλλά a l' envers κατανεμημένη. Οι "φτωχοί" μας πετάνε τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ στα μπουζούκια για γαρδένιες λες και είναι χαρτί τουαλέτας, αλλά οι εναπομείναντες 38.000 ΕΝΤΙΜΟΙ Ελληνες, δλδ οι αστοί (διάβαζε, οι μαλάκες) κάνουν οικονομία για να πληρώνουνε ΦΟΡΟΥΣ.

    3. Η αγοραστική μας δύναμη, κύριε Ατταλί μου, στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να οδηγεί στην απόκτηση ιδιοκτησίας. Ο ρουφιάνος πατέρας μας και η πουτάνα μάνα μας, μας έχουν εξασφαλίσει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, ένα αυθαίρετο κάπου στην Αττική, έναν ΜΕΖΟΝΕΝ στην Μύκονο και ένα ΣΑΛΕΝ (ο σαλές, του σαλέ, τον σαλέν) στην Αράχωβα.
    Αλλίμονο, είμαστε καθώς πρέπει σοσιαλιστές, συμμοριτο-πασόκια. ΔΕΝ είμαστε ό,τι ό,τι.

    ReplyDelete
  61. ATTALI:
    Είναι προσωπική μου γνώμη πως έχουμε φόρους άδικους (το φόρο εισοδήματος) και φόρους δίκαιους (το φόρο κληρονομιάς ή μεταφοράς κεφαλαίου). Το φορολογικό μας σύστημα θα πρέπει να επιβραβεύει όσους δημιουργούν πλούτο -και να τιμωρεί τους εισοδηματίες.

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Πρώτον τόσο ο κύριος Ατταλί, όσο ΚΑΙ οι μεταφραστές, έχουν κάνει λαθος στην διατύπωση ώστε να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.

    Οταν λέει "έχουμε φόρους άδικους, το φόρο εισοδήματος" αναφέρεται στο φόρο ΕΞ ΕΡΓΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ
    και όταν λέει "Το φορολογικό μας σύστημα θα πρέπει να τιμωρεί τους εισοδηματίες" αναφέρεται στους αποδέκτες "παθητικού" εισοδήματος, δλδ ΜΗ ΕΞ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΤΟΥΤΩΝ ΔΟΘΕΝΤΩΝ
    σας απαντάμε, κύριε Ατταλί μου, ότι εμείς οι Ελληνες πρωτοτυπίσαμε ΚΑΙ εδώ

    ΒΑΛΑΜΕ ΜΟΝΟ ΕΜΜΕΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ που ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ τους ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ και τους ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΕΣ.
    Είμαστε σοσιαλιστές και περήφανοι περονιστές.

    ΦΩΦΗ ΓΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΔΕΞΙΑ!!!!

    ReplyDelete
  62. (September 2007)

    Σχετικά με την ΟΡΘΟΤΑΤΗ απόρριψη της υποψηφιότητας της Φωτεινής Γεννηματά, κατόπιν ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ και ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ υπό της κυρίας ΑΥΤΗΣ με συνεργούς τον Γιωργάκη ΑΣΑΝΤ και τον συνταγματολόγο Παπαδημητρίου

    ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ, ΕΙΠΑΝ

    "Εχουμε δυστυχώς την παληά κακή Δεξιά"

    "Πρόκειται περι δικαστικού πραξικοπήματος"

    ReplyDelete
  63. Γιωργάκης ΑΣΑΝΤ
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    εχεις πλακα κομφου.
    Τωρα που το σκεφτομαι, μοιάζουν και φυσικά οι δυό τους. Ο γιός Ασάντ είναι επίσης, ψηλός, ασύμμετρα μικροκέφαλος και με ηλίθιο χαμόγελο.

    ReplyDelete
  64. @ulis:

    Σωστά αυτά που λές. Και κάτι άλλο για το κινητό που είχα. Το απέκτησα το 2002 όταν πια ήμουν 19 χρονών. Στη παρέα μου όλοι είχαν κινητό από τα 16! Και αναρωτιόμουν γιατί το ήθελαν. Για μόστρα.

    Τώρα όλοι έχουν κινητό με κάμερα. Εξ'αρχής ήμουν αντίθετος. Γιατί;

    1) Δεν πρόκειται να φτάσει τη ποιότητα μιας ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής.

    2) ΔΕΝ σου χρειάζεται (η τάση της αγοράς το έκανε "αναγκαίο". Συγχρονισμένη προπαγάνδα...)

    3) ΔΕΝ θέλω να έχω τον Μεγάλο Αδελφό πάνω μου (πόσες τσόντες έχουν τραβηχτεί άραγε.)

    Με άλλα λόγια, από "εργαλείο" έγινε "gadget" και το χειρότερο, αυτή η μεταμόρφωση έγινε μέσα σε μια δεκαετία!

    Σε ευχαριστώ για τα παραδείγματα. Όσον αφορά τους φιλοσόφους, πιστεύω ότι ΤΩΡΑ είναι η κατάλληλη εποχή για να τους διαβάσουμε. Και (κατ'εμε) πρέπει να διαβάσουμε και μερικούς Γέροντες της Ορθοδοξίας (Παϊσιος, Ιωσήφ, Πορφύριος κλπ.) μπας και δούμε φώς στο τούνελ.

    Γιατί ακόμη σκάβουμε στο τούνελ του υλικού πολιτισμού. Ενός πολιτισμού που αντί να μας υπηρετεί τον υπηρετούμε. Τέτοια κατάντια...

    Γενική συμβουλή προς όλους:

    Όταν κλείσετε τη τηλεόραση θα καταλάβετε τι μας είναι απαραίτητο και τι όχι. Μπορεί να νιώθω ολίγον τι "απομονωμένος" επειδή δεν ακολουθώ την τάση της εποχής, αλλά καλύτερα έτσι παρά χρεωμένος για μια ζωή σε άσχετα πράγματα.

    Χλιδή και πλούτος δεν σημαίνει "καλοπέραση". ϊσα-ίσα (και έχω γίνει μάρτυρας) σημαίνει άγχος και εγωϊσμός.

    Όσο για τα Prada και τις λοιπές μπούρδες, όπως είπε και η Coco Chanel:

    "Όταν είσαι ντεμοντέ τότε είσαι στη μόδα".

    Καλή πρωτοχρονία!

    ReplyDelete
  65. @ παναγής

    NAI
    αλλά δίπλα στον ΥΔΡΟΚΕΦΑΛΟ Τσιτουρίδη είναι πιό συμπαθής ο μικροκέφαλος πρόεδρός μας.

    ReplyDelete
  66. Ααααααα
    Μα αυτό πρέπει να το γιορτάσουμε!!

    Είπες την πρώτη εξυπνάδα της ζωής σου.

    ReplyDelete
  67. Mου έστειλε διαφήμηση μιά ΑΛΥΣΙΔΑ
    ονόματι

    NOODLE BAR

    To Pepper steak
    δλδ μοσχάρι με πράσινες πιπεριές και άσπρο ρύζι αχνού, το ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ Κινέζικο πιάτο στην Νέα Υόρκη

    κοστίζει
    στο Μanhattan 6.5 USD -> 4.3 Euros
    στην Αθήνα 16.00 USD -> 10.6 Euros

    ΘΑΝΑΤΟΣ στο
    NOODLE BAR

    ΑΛΗΤΕΣ, ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΣ!!!!
    ΠΑΛΗΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

    ReplyDelete
  68. Κομφούκιε, άσε... τα γνωστά... στο Παρίσι (υποτίθεται από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο) το συγκεκριμένο πιάτο σε κινέζικο κάνει 5 ευρώ και έχεις και 2 νεμ ή 2 ραβιόλια από δίπλα. Στις Βρυξέλλες (που είναι πόλη ό,τι να ναι μεν αλλά έχει και ευροεργαζόμενους με σούπερ μισθούς) σε λίγο πιο μοδάτο Κινέζικο (αυτό στην πλατεία Μερόντ) για 2 ευρώ παραπάνω του πιάτου του Ελληνικού κινέζικου έχεις το μεσημέρι μπουφέ να φας του σκασμού από μεγάλη ποικιλία (και πολύ καλή ποιότητα για κινέζικο). Τώρα τι έχει στην Ελλάδα και τα έχουν τόσο ακριβά... προφανώς θα είναι ότι υπάρχουν πελάτες που τα σκάνε και όσο οι πελάτες τα σκάνε τόσο θα βλέπουμε τέτοιες τιμές. Αγορά και ζήτηση, κάτι που δυσκολεύονται οι Έλληνες να καταλάβουν. Πρέπει όσοι ταξιδεύουν εξωτερικό να τα λένε και να τα ξαναλένε και στους μέσα μπας και την δουν λίγο αλλιώς την κατάσταση.

    Για τους Θεσσαλονικείς που λες, για το κλασσικό 'άνοιξέ με από πίσω' και εμείς γελάμε (και δεν χρειάζεται να έχεις κακή διαγωγή για να γελάσεις). Δεν ξέρω όμως πώς κάποιοι καταλαβαίνουν τους Αθηναίους, εγώ προσωπικά αδυνατούσα πάντα να προσδιορίσω γιατί οι διαφορές είναι ανεπαίσθητες - ίσως οι Αθηναίοι μιλάνε ένα κλίκ πιο ηψίφωνα από τους Θεσσαλονικείς πολλοί από τους οποίους προφέρουν το Λ πιο βαριά (Κωνσταντινουπολίτικο στοιχείο αυτό). Περισσότερες διαφορές στο στυλ θα έλεγα, οι Θεσσαλονικείς είναι λίγο πιο ψηλοί κατά μέσο όρο και οι γυναίκες πιο ωραίες κατά μέσο όρο (χάρη στη Θρακιώτικη συμβολή, οι Δυτικομακεδόνες δεν παίζουνε τόσο σε ομορφιά όσο οι Θρακιώτες) και σε στυλ είναι λίγο πιο χαλαροί όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί παραδοσιακά η Θεσσαλονίκη ήταν πόλη των μικροαστών (δεν είχαμε ποτέ τα χωράφια των Λαρισαίων ούτε τις αμμούδες των Χαλκιδιωτών - οι τελευταίοι από τους πλέον αγενείς Έλληνες, πάντα κατά μέσο όρο μιλώντας) όπου όλοι λίγο πολύ στα ίδια κυμαίνονταν οπότε και λίγα φράγκα παραπάνω να είχες δεν τριγυρνούσες σαν τον Ηρακλή με την λεοντή της Νεμέας! Στην Αθήνα οι διαφορές είναι πολύ πιο έντονες και πολύ πιο ορατές κάτι που δημιουργεί λογικά πιο πολλές εντάσεις και νεύρα - κάτι που όμως εδώ και καιρό συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Όσο για τις φημισμένες γκομενοπαρέες της πόλης, δεν είναι θέμα τόσο του πληθυσμού της πόλης αλλά κυρίως του πανεπιστημίου που μαζεύει 60,000 φοιτητές μίνιμουμ (από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στην Ευρώπη) από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη, τοποθετημένο στο κέντρο της πόλης. Εφόσον οι φοιτητές μένουν γύρω από εκεί και εφόσον το κέντρο είναι σε απόσταση ποδιών είναι λογικό να βλέπεις τόσες καγκουροπαρέες και τσιναροπαρέες (τσινάρι το θυληκό του κάγκουρα) στα αναρίθμητα καφέ της πόλης να αράζει...δυστυχώς η μόνη αγορά που πάει καλά η πόλη εξού και το φραπεδούπολη. Στο παρελθόν η πόλη φημίζονταν ως εμπορικό κέντρο τώρα ως κέντρο αραλικιού κάτι που έχει βλάψει πάρα πολύ όχι μόνο τους Θεσσαλονικείς αλλά και όλη την Ελλάδα (πετάξαμε τις καλύτερες και πιο παραγωγικές περιοχές της Ελλάδας στο περιθώριο - ουσιαστικά χάνει όλη η χώρα έτσι).

    Πάντως θα έλεγα το αντίθετο ότι οι Αθηναίοι είναι που καταλαβαίνουν πιο εύκολα ένα Θεσσαλονικιό αφου χωρίς να έχω την πλέον τυπική Σαλονικιότικη προφορά με πέρναν πρέφα από μακριά πάντα. Στην Αγγλία πήγα σε πανεπιστήμιο με 100άδες Έλληνες αλλά από Σαλονίκη έτυχε να είμασταν ζήτημα 10 παιδιά στη χρονιά μου σε όλες τις σχολές - και πάλι μας ξεχώρίζαν με την μία, εμείς πάλι αδυνατούσαμε να το κάνουμε - άσε που δεν μας απασχολούσαν και τόσο κόντρες ΠΑΟΚ, Αρης, Ολυμπιακός, συνήθως οι Αθηναίοι ήταν που άρχιζαν την κουβέντα (καλοπροαίρετα ως επί τω πλείστω). Συνήθως είναι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας που μπορούν πιο εύκολα να ξεχωρίσουν τις καταγωγές παρά της επαρχίας.

    ReplyDelete
  69. "Όταν είσαι ντεμοντέ τότε είσαι στη μόδα".

    Νάσσο, ναι έτσι είναι. Ξέρεις, το να είσαι στη μόδα, να είσαι αποδεκτός, να πουλάς μούρη, να μετράς, του μπι σαμπάντι που λένε και οι μιγάδες στο Νιου Γιορκ, είναι μια ανάγκη που συναντάται ειδικά στις νεαρότερες ηλικίες - πλέον στα 30 μου και να ήθελα (που ποτέ δεν το έκανα) δεν παίζω πλέον έτσι, από την ηλικία μου και πέρα οι άντρες κοντράρονται με τον πιο γνωρίζουν, τι δουλειές κάνουν και πόσο αυγατίζει ο τραπεζικός τους λογαριασμός. Φυσικά το τι γκόμενα (η γυναίκα εδώ ως προϊόν σύγκρισης!) κυκλοφορούν είναι αλ τάιμ κλάσσικ και στις μικρές αλλά και στις μεγάλες ηλικίες.

    Που λες για μόδα - νομιζω θυμάσαι που από το 2002 εώς 2005 κυκλοφορούσε πολύ το μπλε τζην με σακάκι. Ε λοιπόν ο Υλίς που πάντα ήταν εκτός μόδας το είχε φορέσει αυτό την περίοδο 1996-1999, δηλαδή πολύ μπροστά από την εποχή του (μαύρο σακάκι, μάυρο πουκάμισο, μπλε τζην και καφέ σκουρα μπότα από μέσα, προς θεού το υπογραμμίζω δε φόρεσα ποτές κίτρινο μποτάκι!). Και είχα θεωρηθεί και εκκεντρικός τότες (1ον γιατί δε φορούσα κίτρινο μποτάκι, χαχα!) αλλά μου είχε βγει σε καλό αυτό... με θεωρούσαν καλλιτεχνική φύση, έρχονταν για να μου ζητήσουν και μπάφο. Το ίδιο και στην Ελλάδα με το μπερέ το 2000 που φορούσα (εγώ σε παραδοσιακό γαλλικό στυλ και έγινε μόδα μετά το 2002. Αφού για να φανταστείτε, για θυμηθείτε πιο καλοκαίρι ήταν τα στρατιωτικά στη μόδα; Το 2001.Εϊναι γιατί πήγα στρατο ΕΣΟ 271.... χαχα! Τι να λέμε τώρα!

    Το να τρέχεις και να κυνηγάς τη μόδα και τις γκατζετιές λοιπόν είναι μάταιο, καλύτερα να δημιουργείς εσύ την τάση με το δικό σου τρόπο. Αλλά προσοχή όχι με 'το δικό σου τρόπο' που λένε και οι διαφημίσεις για να σε κάνουν να καταναλώσεις παραπάνω, αλλά με πραγματικά με τα δικά σου κόλπα. Ο μάγκας να είσαι εσύ και κανένας άλλος.

    Άντε μάγκες την κάνω για τελευταία ψώνια του μεθαυριανού τραπεζιού (στην κατανάλωση ο Υλίς, δάσκαλος που δίδασκε)... ο.κ., μην ανυσηχείτε, στο Εντ (το γαλλικό Ντία) θα πάω!... άντε, χρόνια πολλά και να μας έρθει καλώς το νέο έτος. Υγιαίνετε!

    ReplyDelete
  70. @ ULIS

    Έδώ θα σε απογοητεύσω. Jeans με Blazer, navy blue gabardine, striped πουκάμισο ραφτό του Χρηστάκη, Ferragamo bow-tie (δενόμενο, όχι ετοιμόδετο των λαίκών στρωμάτων) και one-piece crocodile belt με detachable sterling buckle, πρωτοφόρεσε στο reveillon του 1983 ο Κομφούκιος.

    Παραποίηση και πλαστογραφία της ιστορίας της αισθητικής ΔΕΝ αρμόζουν.

    ReplyDelete
  71. @ulis:

    French military beret... Και εγώ Μαυροσκούφης είμαι (298 σειρά, απολύομαι σε λίγες ημέρες), αλλά φοράω τον Ελληνικό.

    Όσο για τις γυναίκες, άσε... τα κορίτσια της γενιάς μου έχουν ξεφύγει... ο Θεός να βάλει το χέρι του. Έχουν καταντήσει τόσο απαιτητικές (βασικά μαξιμαλίστριες) που στο τέλος-τέλος μένουν μόνες τους. Και συνήθης δικαιολογία "μα που πήγαν οι άνδρες; Οι άνδρες είναι gay"...

    ReplyDelete
  72. Mια συμβουλή που δίνει ο Κομφούκιος στα Αμερικανάκια, τους φοιτητές του, που τον ακούνε με θρησκευτική ευλάβεια,
    "When you are about to propose marriage to Julie, go to the bedroom or the bathroom or wherever, masturbate three times sequentially and if you are still in love with her, you may proceed safely>

    ReplyDelete